View Full Version : Yumurtalı kuşkonmaz
Ali H. ALI
27-12-2006, 13:05
Arkadaslar ben Kibristan buralara geleli cok oldu, buralarda daha onceleri hic bilmedigim bircok yeni tatlar, lezetler tattim. Yine de Kibristaki lezetleri unutamadim.
Kibrista kuskonmazin adi Agrelli'dir ve kim bilir hangi zamandan beri bu zebze Kibrista, Yumurta ile kavrularak tuketilir,belki yeni yeni haslanmiya da baslanmistir, bati ulkelerinde oldugu gibi.
Kuskonmaz mayista, havalarin isinmasi ile temmuza kadar dagdan, bayirdan toplanip yumurta ile kavrulurdu o kuskonmazlar resimde gordugunuz gibi beyazdi. Bir de portokal bahcelerinin kenarlarinda cikan yabani agrelli dedigimiz siyah renkte olanlari vardi ki daha lezzetli ve hafif acimtirak olurlardi.
Kavrulmus yumurtali kuskonmaz:
Bir kilo kadar cok kalin olmiyan kuskonmaz,
3 yumurta,
Kavurmak icin zeytin yagi,
Limon, tuz ve karabiber
Kuskonmazlar burunlarindan baslayip 3-4cm parcalar halinde koparilir taki sert kisma gelene kadar artik kuskonmaz cit diye kopmaz sadece egilir iste o kismi pisirilmez cok sert olur. Kesilen kuskonmazlar suzgecte yikandiktan sonra, tavada isinan zeytin yaginin icerisine atilip pisene kadar karistirilir[15 dakika kadar] kuskonmazlar pisince 3 yumurta kirilir ve hafif ateste hepsi birlikte karistirilarak pisirilir, tabaga alip uzerine limon ve karabiber de koyduktan sonra
is onu yemeye kaliyor yaninda soguk bir de bira oldumu, degmeyin keyiflere.
6248
Cok kalin olmiyan kuskanmazlar.
6249
Taze kisimlari kirilmis kuskonmazlar.
6250
Kavrulmaya basliyan kuskonmazlar.
Ali H. ALI
27-12-2006, 13:10
6251
Kuskonmazlar pisince 3 yumurta kiriliyor
6252
Kuskonmazlar ve yumurtalar karistirilarak kavruluyor.
6253
Hepinize afiyet olsun
Arkadaş durup dururken adamı acıktırıyorsunuz.:mad: Bu işin sonu ne olacak. İşte kalktım mutfağa doğru gidiyorum.:rolleyes: Bu işin sorumluları derhal ortaya çıksın.:p
Kuşkonmazın yabanisine burda tilkimen deniyor..
tadına bayılırım..
birde aynı zamanda çıkan sarmaşık olur. Daha acımsı tadı var. çorbası güzel olur. ve Ali abinin tarifindeki gibi kavurması..
Mahmut Leventoğlu
27-12-2006, 17:33
memet Bodrum da da TİLKİŞEN diyorlar kuşkonmaza Sevgili Ali H.Ali taaa dünyanın bir ucundan bunu anlattı ya helal olsun ona. Benimde canım çekti yahuu :))
Arkadaşlar, kuşkonmaz (ağrelli) zamanı geldi.Ağrelliyi birde tuzsuz taze norla denediniz mi? Ali beyin söylediği gibi kırıldıktan sonra, biraz haşlanır (acılığı gitsin diye) sonra az kavrulur , yumurta yerine nor harika olur.
sarıaltıngül
15-03-2009, 15:48
Hayatımda çok büyük bir lezzet kaçırmışım, harika bir lezzet.Fakat benim kötü bir adetim var her bitkiyi önce çiğ denerim ve öyle pişiririm fakat ne yazık ki bunu pişirecek kadar bırakmadım:( hepsini yıkadım çiğ yedim, harika. Bir daha alacağım ve bu sefer dediğiniz gibi pişireceğim. Bunun sürgünlerini toprağa diksek yetişmez mi :)
tuzsuz taze nor
Biz lor kelimesini kullanıyoruz diye not düşeyim :)
qokhanyilmaz
11-04-2010, 00:35
Kuşkonmazı uzun bir süredir arıyorum ama bir türlü bulamıyorum . Nerede bulabileceğim konusunda bilgisi olan var mı ?
Yabani kuşkonmaz filizlerinin doğadaki hallerini fotoğraflayıp buraya koyabilir misiniz?
Biz lor kelimesini kullanıyoruz diye not düşeyim :)
Bizde de nor ile lor farkıdır. Lor,ayran veya yoğurt pişirilerek yapılır.
Nor, peynir altsuyu tekrar kaynatılarak veya mayası tutmayan-mayalanamayan peynir den yapılır.
Lor tadı ekşimsidir, nor tadı hafif tatlımsıdır.
Yumurtalı kuşkonmaz (http://www.rumma.org/yemekler/ana-yemekler/yumurtali-kuskonmaz.html)
Hep merak ettiğim bir sebzedir kuşkonmaz, burada tarifini çok açıklayıcı yazmışsınız, teşekkür ederim, bahar da çıkıyor değil mi?
Konservesinden yapsak aynı lezzette oluyor mu?
münevver
06-02-2012, 16:04
Mesajları okuyunca anladım ki bizim köylü çok terbiyesizmiş yahu:D
Kuşkonmazın yabanisine tilki s..i deniyor...:D
münevver
06-02-2012, 16:09
Fotoları netten buldum
Milas yöresinde sarmaşığa deli tilikşen, kuşkonmaza da akıllı tilikşen derler.Akıllı tilikşen;ateşte biber gibi közlenerek de yenir.
münevver
07-02-2012, 08:40
İstanbulda da var yabani kuşkonmaz ama kimse bilmiyor galiba..
Şile taraflarında heryerde görmüştüm..
Şu yumurtalı kuşkonmazı yapmak için sabırsızlanıyorum, hiç yemedim ve faydalarını okudum, inşallah çok beğenirim, ne zaman çıkacak acaba
Başlamıştır çıkmaya. Biz çorbasını da yaparız.
Fatih Şengül
22-03-2012, 11:48
Bizim oralarda ''yılan kuyruğu'' derler. Yöresel isimleri ve mekanları farklı olsa da sanırım damak tadı ve tarifi aynı :)
münevver
23-03-2012, 09:57
Onu bir de közde/magalda biber gibi kızartması var...O da çok güzel oluyor.
Tadı aynı et gibi ama kokusu, lezzeti.....Mangal zamanı geliyor. İnşallah bunu da deneyen olur.
Sayın Münevver rica etsem tam tarifini yazarmısın?
Bugün semt pazarı kuruluyor oraya gittim ama hiç göremedim acaba çıktı mı?
münevver
28-03-2012, 09:06
Sayın ayhat
Daha yeni çıkıyorlardır muhtemelen..Ama Nisan ayında çıkarlar pazara..
Yumurtalı olan tarif yukarıdaki mesajlarda var.
Mangalda denemek isterseniz de:
Yıkadığınız kuşkonmazları hiç bölmeden öylece mangala atın.Ben hafif bayıltınca seviyorum. Ama biber gibi ters -yüz çevirerek kavurunca da tadı güzel oluyor.277224
Ama ilk deneyecekler için tadı garipsenebilir. Biz çocukluktan beri tadına alışık olduğumuzdan belki bize güzel geliyordur.
Sayın Münevver mesajınız için teşekkürler resimde çok açıklayıcı olmuş, böyle ateşten alıp hemen soymadan mı yeniyor?
münevver
04-04-2012, 12:47
Sayın ayhat;
Kabuğu olmuyor zaten.
Biber gibi dediğime bakmayın.Hani biberi nasıl mangalda pişiriyoruz, pişirilmesi benziyor diye öyle yazdım.Biberde pişince ince bir kabuk var ama kuşkonmazda olmuyor kabuk.
Hımm daha iyi anladım şimdi, yok bu sene tatmam lazım Allah nasip ederse bakalım nasıl birşeymiş:)
Sayenizde benim gibi rejim yapmaya çalışanlar yandılaaaaaaaaaaaaarrrrrr...:)
bizim buralar bu otların cenneti,en sağlıklı yiyecek.
ben bu resime baka baka kuşkonmaz araya araya bir hal oldum, en sonunda markette konservesini buldum, ilk defa tadına bakacağım, konserve kuşkonmazın en güzel şekilde nasıl tüketebilirim. :)
Kuşkonmazın konservesini olduğu gibi kullandım ancak tazesini hiç denememiştim. Tariflerden faydalandım.
ben tazesini buldum tattım ama buralarda satılmıyor malesef, en bol ve ucuz dönemi ne zaman o dönemlerde bulmaya çalışacağım tekrar.
bahcedenn
31-03-2014, 12:26
ben tazesini buldum tattım ama buralarda satılmıyor malesef, en bol ve ucuz dönemi ne zaman o dönemlerde bulmaya çalışacağım tekrar.
En bol dönemi Nisandan itibaren. Ama öyle pek te ucuzladığı söylenemez yani. :)
burada satışı var https://www.facebook.com/milkbar80a?fref=ts
MeyveliTepe
10-04-2014, 01:16
482235
"Bekleyen derviş muradına ermiş" misali bir süredir iki günde bir hasat var. Pençeleri ektikten sonra 3-4 sene beklemiş olmayı mazur kılacak bir lezzet.
Yumurtalısı bu enfes sebzenin tadını değiştirir diye 3-4 dakika haşladıktan sonra eritilmiş tereyağı veya zeytinyağı ile başka bir şey ile karıştırılmadan yeniyor :)
Bizde topu topu 10 kök var. 50 kök olmayışı ise önemli bir pişmanlık durumu. Hazır pençe bulunmadığından bir sene de pençe yapmayı koyarsak 4 sene sonra hasat edilebilir 50 kökümüz olur inşallah.
yasarugur
10-04-2014, 08:45
Aydın'da yabanisine Kedirgen derler.Bu sıralarda yağmurlar yeterince yağmadığı için az bulunuyor.Size başka bir tarif vereyim lezzetine inanamayacaksınız dükkan komşum berber Sedat bu tarifin mucidi. Kedirgenlerin taze yerlerini elinizle küçük küçük parçalayın,dereotu,maydanoz,taze soğan ,yumurta ile karıştırıp kapalı pide yaptırın, pide kısa zamanda pişer içinde Kedirgenler yabani kuşkonmazlar pişmez demeyin ,yumuşacık oluyor.Deneyin pişman olmayacaksınız.
kuşkonmazı bir bulabilsek yapacağızda yok bulamıyoruz buralarda o adrestede en az 3 kilo satıyorlar, 75 tl 3 kg, ne yapayım o kadar kuşkonmazı nasıl muhafaza edeyim birde 3 kilo yani az da değil, biber gibi hafif, kiloya bayağı bir fazla gelir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.