View Full Version : Ludisia discolor
lerdemir
10-04-2007, 21:57
Geçen akşam yemeğe gelen misafirlerimizden bir çift, "Ludisia discolor" etiketli bir saksı çiçeği getirdi.
Özellikle yapraklarının göbeğinden yükselen incecik dallardaki minik bembeyaz çiçekleri çok kibar görünüyor...
Orkide familyasından imiş.
Kendi çekeceğim fotoğrafları da ekleyeceğim ama önce şunlara bir göz atalım isterseniz.
Bakımı, istekleri nelerdir diye fikir ve bilgilerinizi almak isterim.
bitkiseli
11-04-2007, 11:47
Çok güzel ve narin görünüyor.
lerdemir
11-04-2007, 22:37
Merhaba Bitkiseli,
Evet, enfes bir narinliği var. Çok kibar; aynı zamanda, özellikle de yapraklarında "kadifemsi bir asalet" var.
Dokusu çok hoş.
Atlas gibi sanki.
Dokunabilseniz keşke...
Şimdi deee.... Az önce kendi çektiğim fotoğraflar.
Beğenize sunarım.
Ayrıca; bilenler varsa, bu çiçeğin bakımı ile ilgili bilgi de rica ederim.
bitkiseli
12-04-2007, 10:53
lerdemir, orkide familyasından olduğunu söylemişsiniz acaba saksı harcı da orkide sakası harcı gibi mi? beni çok etkilediğini de tekrar söylemeden geçemeyeceğim, güle güle büyütün.
lerdemir
12-04-2007, 19:54
Orkide saksılarındakinin aksine torağında çam kabuğu görüntüsü yok.
Sanki yüzeyde sadece torf var gibi.
Halen üstadlardan bu bitkinin bakımı hakkında bilgi verebilecek olan varsa diye ümitle bekliyorum...
lerdemir
14-04-2007, 17:50
Şu bağlantıda (http://davesgarden.com/pf/go/2149/index.html) Ludisia Discolor hakkında bilgi buldum.
Önce orada çok beğendiğim bir fotoğrafı ekleyeyim; ondan sonra da bahsedildiği şekilde, bitki ile ilgili açıklamaları alıntılayayım.
Bitki Adı: Ludisia discolor
Soyu: Orkide (Orchidaceae)
Cinsi: Hemari (Haemaria)
Kategori: Tropik
Yükseklik: 45-60 cm
Genişlik/Yayılım: 45-60 cm
Işık Gereksinimi: Kısmi'den Tam Gölge'ye.
Çiçek Rengi: Beyaz/Beyazımsı
Çiçeklenme Dönemi: Bahar ortaları
Yaprak Özellikleri: Her dem yapraklı, koyu renkli, kadifemsi, tüylü dokulu
Diğer Detaylar: Düzenli sulayın, aşırı sulamayın, iç mekanda yetiştirilebilir.
Ayrıca, saksıdaki etiketinde de düzenli sulayın, sprey ile ıslatın yazıyordu.
İlgili sayfanın altındaki forum üyelerinin ekledikleri yorumlarda ise çok sorunsuz bir bitki olduğu, çiçeklerinin bir aydan fazla dayandığı, Güney Doğu Asya kökenli olduğu, nem sevmesine karşın asla sulu tabakta bırakılmaması ve toprağının suyu iyi tahliye etmesi gerektiği, orkide ailesi içinde bakımı en kolay cinslerden biri olduğu;
Ayrıca bilinen genel adının "MÜCEVHER ORKİDE" olduğu belirtilmiş.
lerdemir
14-04-2007, 17:52
Bu arada, bu bitki hakkında hiç Türkçe kaynak yok internette.
Bir arama yapın Türkçe olarak, bakalım karşınıza ne çıkacak? ;)
lerdemir
14-04-2007, 19:41
Ayrıca, şu bağlantıda (http://www.bellaonline.com/articles/art18562.asp) ise bir sitenin Orkide Editörü olarak tanımlanan Susan Taylor ise makalesinde özetle şöyle demiş "Ludisia Discolor" için:
----------------------------------------------------
Yapraklarının güzelliğinden ötürü "Mücevher Orkide" ismi ile anılan Ludisia Discolor, orkide familyasında asıl olarak yaprakları için yetiştirilen tek cinstir.
Hindistan, Güneydoğu Asya ve Endonezya kökenlidir.
Küçük beyaz çiçekleri olmasına rağmen, asıl yetiştirilme sebebi kadifemsi yapraklarıdır. Yapraklar genellikle koyu renkli, kızılımsı siyah renklerde olup üzerinde pembemsi, kızılımsı, bazen de altın sarısı damarlar bulunur.
Toprakta iyi drenaj özelliği bulunmalıdır. Bunun için toprağa sphagnum yosunu, torf, kum ve minik çakıl taneleri katılabilir.
Sürekli ve dengeli neme ihtiyaçları vardır. Yaprakların tazeliğini muhafaza etmesi için nemi yüksek tutmak gerekir.
Aşırı ışık, yaprakların renginin solmasına neden olur.
Kolayca üretilebilir. Çok yayılıcıdır. Taze dallar/kollar/saplar kesilerek torfta veya bir miktar suda kolayca köklendirilebilir.
bitkiseli
14-04-2007, 20:53
Çiçekleri kokuyor mu?
Bu bitkinin satıldığı yer ve fiyatı konusunda bilgisi olan arkadaşlar var mı acaba?
lerdemir
14-04-2007, 21:14
Son olarak aktaracağım şu bağlantıda (http://www.selby.org/index.php?src=gendocs&link=ludisia&category=Plants%20%26%20Collections) ise özetler şu bilgiler yer alıyor:
-------------------------------
Haemaria discolor adı ile de bilinir.
Güney Çin-Myanmar -Endonezya kökenlidir.
Yapraklarının kalitesi ve özelliğinden ötürü "Mücevher Orkide" olarak bilinir.
Aydınlığa yerletirin/doğrudan güneş ışığı almadan.
Toprağı nemli tutun. Düzenli olarak bitki besini verin. Yazın yüksek ısılardan korumakla beraber ortam ısısını yıl boyu 10 derece civarında tutun.
Afrika menekşesinin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402) toprak isteği ile aynı şekilde toprak ister.
Tesadüf eseri bu çiçeğin sadece suda yaşayabildiğini ve köklendikten sonra çiçeklenebildiğini tecrübe ettim. Şöyle ki: Direkt gün ışığı almayan aydınlık bir pencere önünde, cam kavanoz içindeki dallar haftalar sonra önce köklendi, bitki yaşamaya devam etti ve Aralık'ta da çiçek açtı. Bu arada hiç besin katkısı yapmadım suya, sadece belli seviyeyi temin etmek için su ilave ettim suyu azaldıkça. Çiçeklenme de 2 ay kadar sürdü.
Çok çeşitli renkleri olabilir yapraklarında.
lerdemir
14-04-2007, 21:14
Çiçekler kokusuz, kokmuyorlar.
lerdemir
08-06-2007, 23:40
Ve işte mücevher orkidemiz yeni sürgünler vermeye başladı.
Sürgünü neresinden ve nasıl verdiğine örnek olabilmesi için bir kaç fotoğrafını ekliyorum.
İlginize...
lerdemir
12-07-2007, 11:23
Merhaba,
Ludisia Discolor'umuz saksısında kendiliğinden çoğalmaya başladı.
Yeni sürgünler büyüdü; saksının da ortasındaki topraktan da bir adet ekstra kafa çıkmaya başladı; ve artık saksıda ilk geldiği günküne göre daha gür ve fazla sayıda ludisia discolor var gibi oldu.
Fotoğraflarını en kısa sürede -en geç 15 Temmuz'da- ekleyeceğim...
Selamlar...
Sevgili Lerdemir Ludisia discolorın ne durumda?
lerdemir
12-09-2007, 11:44
Bu akşam fotoğraflayıp, görüntüleri ekleyeyim zenfree.
İyice serpildi.
Yukarıda alıntıladığım isteklerine uygun olarak bakım uygulayarak muhafaza ediyorum, o da cömert davranıyor.
Sürgünler iyice büyüdü. Anaç dalların içinden çıkarak yine anaç dal kadar büyüdüler neredeyse.
Ancak henüz çiçek yok.
Baharı bekleyeceğiz sanırım...
Görsel olarak emsalsiz bir yaprağa sahip bi bitki bu Mücehver Orkidesi.
Kimsede de görmedim ve duymadım... Ah bir de çiçeklerinde koku olsaymış!
lerdemir
12-09-2007, 19:53
İşte, kötü ışık koşulları altında olabildiğince görüntülemeye çalıştım Mücevher Orkidemi.
Yakın çekimlerde yaprakların üzerindeki minik beyazımsı hareleri ve lekeleri gözardı edebilirsiniz; zira en son spreylediğim bitki besinli yağmur suyundan kalan lekeler onlar, hafifçe fırçalasam ya da silsem kaybolur sanırım; zira yaprakların üstü kadifemsi bir dokuya sahip...
Kimi fotoğraflarda ışıktan dolayı yaprağın üst yüzünün ışıldaması parıldaması da bundan zaten.
Bu başlığın ilk fotoğraflarına göre ne kadar çok sürgün verdiğini göreceksiniz.
Ne kadar da kısa sürede dallanmış budaklanmış değil mi?
Buyurun...
Muhteşem yaprakları var.Çiçeğe ihtiyacı yok gibi.:)
Bilgiler için teşekkürler...
lerdemir
12-09-2007, 21:32
Evet zenfree,
Yapraklarına dokunmalısın; muhteşem bir doku: Kadife ile saten karışımı bir yüzey düşün. Öyle işte...
İlk kez böyle bir bitki gördüm.
Etrafta da görmedim bir benzerini doğrusu.
Her gittiğim çiçekçiye soruyorumm, denk gelmedim bir türlü...
Penelophe
12-09-2007, 23:39
Lerdemir, ikeada vardı sanırım.;)
lerdemir
13-09-2007, 04:03
İkea'ya gitmemiştim... :)
Ama yine de hiç sanmam...
Sevgili Lerdemir maşallah bu ne güzel bir çiçekmiş böyle daha önce bu çiçeği keşvetmemiş olmak büyük kayıp benim için.Bu göz alıcı çiçeği nereden bulabiliriz acaba sana hediye getiren arkadaşların nereden almışlar acaba.Yaprak şekil itibarı ile telgraf çiçeğinede benziyor sanki.Valla bayıldım ben bu çiçeğe.Bende Ankara'da bir araştırma yapiyim bakalım izine rastlayabilecekmiyim bu mücehverin;)
Lerdemir, yazmayacaktım ama dayanamadım :)
Saksısı çok küçük değil mi? Sanki çiçeği taşıyamayacak ta bizlere doğru devriliverecekmiş gibi ;)
lerdemir
19-09-2007, 08:50
Zeonka,
Ben uğradığım her çiçekçiye veya fidanlığa sordum ama henüz kimse ismini (ne "ludisia olarak ne de mücevher orkide olarak) anımsayamadı bile. Ben İstanbul'da denk gelmedim henüz. Ama Nişantaşı civarında olmalı; zira bize hediye olarak getiren çift o semtte oturuyordu. Yüz bulup da kendilerine soramadım da "nereden almıştıız bunu?" diye :)
Limon,
Evet, saksısı artık iyice küçük geliyor, ama ben özellikle büyütmedim ki köke gitmesin besinler, yaprak oluşumuna gitsin diye... Özellikle küçük tutuyorum şimdilik saksıyı anlayacağın :D
Ayrıca, internetteki yabancı kaynaklardan okuduğuma göre, bu bitkinin genel özelliği imiş bulunduğu saksı/kaptan dışarı doğru uzanarak büyüme eğilimi. Bir nevi "isyankar" bir bitki yani... ;)
Kıştan çıkarken büyütmeyi düşünüyorum saksısını hayırlısı ile...
Sevgili Lerdemir ben de Ankara'da tanıdığım bir kaç yere soracağım bakalım neolacak.Eğer bulamassam rica etsem bana da ucundan bir çelik vermeniz mümkün olurmu yüssüzlüğünde bukadarı diyeceksiniz şimdi.Çiçeğinizi gösterdiniz birde borçlu kaldınız.:rolleyes:
Tabi önce Ankarada kapsamlı bir araştırma yapiyim kendi çapımda.
Bulamassam artık isteyenin bir yüzü kara vermeyenin...:D
Sevgiler...
Bu linkten temin edilebilir sanıyorum.
http://a.j.calisi.home.att.net/orchids.html
lerdemir
20-09-2007, 08:04
Zeonka,
Tabii ki yollarım. Bitkim henüz 6 aylık olmasına rağmen sürgünler vermişti önceki fotoğraflarda da gördüğünüz üzere.
Ben de en son okuduğum bilgilere uygun bir şekilde sürgünlerini kesip saksının içine uygun yerlere sokuşturmuştum; bir kaç gündür solma vb gibi bir görüntü yok. Umarım tutacaklar.
Bundan sonra çıkacak ilk sürgünü senin için ayırabilirim eğer Ankara'da bulamazsan.
Zenfree çok teşekkürler meğer ne çok çeşitleri varmış hepside harika görünüyor.
Lerdemir sana da çok teşekkür ediyorum daha araştırma fırsatım olmadı.Bu arada senin güzelinde biraz daha büyüsün kendine gelsin.Eğer istersen bende sana mor telgraf çiçeği çeliği verebilirim oda gerçekten çok hızlı büyüyor.Resmini de eklemeye çalışırım.
Penelophe
28-12-2007, 22:51
Lerdemir, bil bakalım bu ne.:D
27085
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesinden aldım.:)
Penelophe
28-12-2007, 22:55
Aslında satıcı farklı bir isim söylemişti (şu an hatırlamıyorum) fakat o kadar çeşidin içinde karıştırması normal.:) Ama ben Lerdemir'in mücevher orkidesine benzettiğim için sormuştum.;)
Yapraklarda kireçli suyun oluşturduğu kireç lekeleri mevcut şu an, yaprakları tüylü olduğu için temizlemeyeceğim, fıs fıs yaptıkça düzelir gibime geliyor..
Ludisia Bahya, çok teşekkür ederim.:)
denizakvaryumu
29-12-2007, 00:18
Beylikdüzü-İstanbul Bauhausda mücevher orkide satılmakta, ilgili arkadaşlara duyurulur.
lerdemir
29-12-2007, 14:27
Penelophe,
O biirrr, benimki gibi güzel yapraklara sahip olmayan bir ludisia discolor varyetesi :)
Birazdan güncel fotolar ekliyorum.
çiçek açma öncesi safhadalar...
lerdemir
29-12-2007, 14:54
Geçen hafta çektiğim fotoğraflardan bir kaçı...
İki haftaya kalmaz bu mevsimin ilk çiçekli fotoğrafını eklerim sanırım...
Penelophe
30-12-2007, 19:23
Çok bilmiş gördüm seni Lerdemir.:D Onlar kireç bi kere.:dilli: İyi bir bakımla göreceksin o güzel olmayan yaprakları.:cool:
:mad:
Penelophe bana kireç değil de ilaçlanmış gibi geldi. Ben de mum çiçeğini alırken böyleydi yaprakları ve ilaçladıklarını söylemişlerdi. Zamanla geçmişti. Güle güle büyütün.
lerdemir
30-12-2007, 21:55
Görmeyi can-ı gönülden isterim gerçekten.
Hepimizin bitkileri sağlıklı ve güzel olsunlar...
lerdemir
30-12-2007, 22:29
LUDİSİA_BAHYA ve Penelophe,
Bence Ludisia Discolor'un yapraklarına saf da olsa su püskürtmek yerine başka bir nemlendirme yöntemi bulmalı; zira ben bendenkine yağmur suyu püskürtmeme rağmen satenimsi kadifemsi yapraklarda nokta nokta lekeler kaldı. Bunları benim Ludisia Discolor başlığımda görebilirsiniz.
Sonrasında su püskürtme uygulamasını kestim ve yeni çıkan yapraklar pırıl pırıl; eskileri ise halen lekeli... Aklınızda bulunsun... Ya da ben bir yerde hata mı yaptım nedir...
Ludisa Excellence
31-12-2007, 00:10
LUDİSİA_BAHYA ve Penelophe,
Bence Ludisia Discolor'un yapraklarına saf da olsa su püskürtmek yerine başka bir nemlendirme yöntemi bulmalı; zira ben bendenkine yağmur suyu püskürtmeme rağmen satenimsi kadifemsi yapraklarda nokta nokta lekeler kaldı.
...
Ya da ben bir yerde hata mı yaptım nedir...
sn. lerdemir;
Hangi yağmur suyu?
Hani şu sizin aktif kömürden **** aktif kömür filitresinden geçirmiş olduğunuz yağmur suyu mu? Hangisi... :)
Yapraklara saf su sıkmadan **** en azından ortamı su ile nemlendirmeden nasıl yüksek oranda nem elde edilecek; doğrusu bende bilmiyorum. :(
Bana sorarsanız saf suya **** en azından filitre edilmiş yağmur suyuna devam.
Yeni yaprakların sorunsuz olmasına sevindim doğrusu.İnşallah onlarda böyle bir sorun ile karşılaşmazsınız. ;)
Saygılar...
lerdemir
31-12-2007, 07:35
Umarım karşılaşmayız.
Evet; bildiğimiz yağmur suyu; çatı oluğundan akarken biriktirilmiş;yağmur suyu.
Ben uzun aylardır püskürtmeli nemlendirme yapmıyorum; saksı altlığının dibine biraz su koyarak halletmeye çalışıyorum nemliliği muhafaza etmeyi...
lerdemir
03-01-2008, 22:39
Şimdi de açmaya yüz tutmuş Ludisia Discolor'un tomurcuklarından güncel görüntüler...
Açmadan az önceki bu halleriyle, sanki, iyice ısınıp da patlamak üzere olan mısır taneleri gibiler... Beyaz beyaz...
beyaz orkide
15-01-2008, 10:01
Merhaba arkadaslar,
Acaba marketlerde satılan yaprak gübresi fısfıslasak olmaz mı hem yaprak beslıyormus hemde parlak oluyo nemini saglıyor.ne dersınız mucevher orkıdemızde de işe yararmı? ben antoryuma sıktıgımda cok guzel oluyor yaprakları.
lerdemir
15-01-2008, 15:49
Merhaba beyaz orkide,
Antoryumun bitkileri tüylü yapıda değil, o yüzden onlarda yapraklara su püskürtmek sorun olmayacaktır.
Ama bu mücevher orkidelerde kadifemsi bir yaprak dokusu var. O yüzden ben halen daha yapraklara su spreyleme hususunda çekimserim daha önce de yazdığım gibi.
Aylardır da su spreylemiyorum zaten yapraklarına.
Nemlendirmek için ise, -son 2 haftadır- saksıyı içinde bulunduğu kaptan hafif yükseltip -altına 3 noktadan eşit yükseklikte minik plastik kapaklar koyup- saksının dibine gelmeyecek düzeyde su dolduruyorum düzenli olarak.
Penelophe
15-01-2008, 16:07
Ler; bir haftadır yapraklara su spreylemeye başlamıştım, sorun yok gibiydi, az önce senin mesajını görünce gidip baktım.:( :(
lerdemir
15-01-2008, 16:21
Üzüldüm :(
Yukarıda yazmıştım oysa ki kendi tecrübemi Penelophe...
Ancak bir de LUDİSİA_BAHYA'nın dediğini unutmamak lazım. O "saf su" püskürtmekten bahsetmişti.
Bense yağmur suyu ya da profesyonel filtrasyondan geçip içme kalitesine getirilmiş şebeke suyu püskürtmüştüm...
Penelophe
15-01-2008, 17:02
Bu yaprakları temizlesem mi acaba?
Merhaba lerdemir, ben de bir ay önce Ankara daki 'BAUHOUS' dan aynı orkideden almıştım,
yazışmalardan birçok yararlı bilgi edinmiş olmak beni sevindirdi, resimler de cabası.
lerdemir
15-01-2008, 19:01
Merhaba lemis,
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.
Görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Hep beraberce fayda sağlayabildiysek ne mutlu. Bu yorumla bizi sevindirdiniz.
Madem sizin de bir "Mücevher Orkide"niz var artık, bu durumda sizden de bu özel bitki ile olan tecrübelerinizi aktarmanızı, gelişmelerden de buradan haberdar etmenizi rica ederiz.
Fotoğraflar da cabası :)
NOT: "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)" başlığında kendizini kısaca bir tanıtma mesajı yazabilmeniz mümkün olursa eğer, tüm forum üyeleri olarak çok memnun kalırız.
Hem böylelikle şu ortak paydada buluşan bizler, birbirimiz asgari hadde tanıma fırsatı bulabiliriz.
beyaz orkide
16-01-2008, 10:36
Benim mucevherimde acıyor.Bende sizlerin begenisine sunayım dedım.
lerdemir
16-01-2008, 12:12
10 güne kadar alttan ortaya kadarkiler açmış olacak gibi görünüyor.
Beyaz orkide, sizinkinin yaprakları da lekesiz sanırım; onları da görebilir miyiz?
Bu arada benim mücevher açtı; onları da bir an önce fotoğraflayıp son durumu ileteyim sizlere...
beyaz orkide
16-01-2008, 12:27
Evet gercekten üzerinde leke yok.Işıktan sanki yaprakları tozlu gibi duruyo ama her yapragı aynı.Cekımden kaynaklanıyor.
lerdemir
16-01-2008, 12:50
Yakından görme fırsatı olmamış arkadaşlar için söylüyorum; beyaz orkide'nin eklediği fotoğrafta o tozlu gibi duran yüzey, satenimsi/kadifemsi yüzeydeki ışığın yansımasıdır.
Elinizi sürdüğünüzde pürüzsüz bir ipek kadife hissi verir.
Muazzam bir bitki dokusu.
denizakvaryumu
16-01-2008, 16:44
Bu orkidenin çiçekleri kokulu mu?
beyaz orkide
16-01-2008, 16:51
Maalesef kokusu yok.
Arkadaslar,
Ludisia, **** "jewel orchid" diye bilinen bu tur, ciceginden cok yapraklari icin evlerde yetistiriliyor. Zaten yapraklarindan dolayi "jewel orchid" diye geciyor. Su an, Bauhausta 19.90 a var, hemde gayet guzel bir boyutta, bence kacirmayin. Toprakta yetisen bir orkide oldugundan agac kabugu veya satilan orkide topragina ihtiyac duymuyor. Cok cabuk cogaliyor. Resimlerde gordugumuz Ludisia Discolor'un renkleri bakirimsi, ancak beyaz olanlarida var, bayagi ender rastlaniyor.
Bu tipi sevenler icin, tek "jewel orchid" ludisia degildir, onun yaninda Macodes lowii, Anoectochilus formosanus, ve Goodyera Hispida turleride bulunur ve bunlarin hepside yapraklari guzel oldugu icin yetistiriliyor. Bende cok kucuk boyutta 4-5 tur mucevher orkide var, biraz buyuyunce resimlerini paylasacagim.
Saygilar
lerdemir
17-01-2008, 09:42
Olsun pawney, biz şimdiden alsak olmaz mı fotoğrafları??? :)
lerdemir
17-01-2008, 09:45
Ayrıca, bu bitki için bir sorum var:
Çiçeklenme dönemi bitip de, yaprakların göbeğinden uzunca bir boru gibi çıkıp da çiçek veren o kısım kuruduğunda ne yapmalıyız?
Ben geçen çiçeklenme döneminde o kurumuş boruyu içinden çıktığı yaprağa en yakın noktadan, dipten kesmistim. Sonrasında o noktadan yukarı uzamadı hiç o kök; o kökteki gövdenin çapı aşırı kalınlaştı ve yan ve diplerden yeni sürgünler vermeye başladı.
Acaba bir kez çiçeklenen kısmı bir daha o noktadan yukarıya uzamaz mı? Bunu bilen var mıdır acaba?
Bakalım bu çiçeklenme dönemi sonrasında diğer arkadaşlar da bunu tecrübe edecek mi? Yoksa birşeyleri yanlış mı yapıyoruz? Yapıyorsak da, bilelim ki yapmayalım ;)
Koyu yeşil
17-01-2008, 10:34
Penelophecim ben kendi çiçeğime iyi su ile fısfıs yapıyorum aylardır. Hiçbir zararını görmedim. Haftada bir de suluyorum. Ama fısfısı öyle hergün değil haftada 1-2 kez yapıyorum. Yapraklardaki lekeler güneş yanığına benziyor, benimki güneşten uzak ama çok aydınlık bir yerde duruyor. Çiçeğine direkt güneş geliyorsa zarar vermiş olabilir yapraklara.
Penelophe
17-01-2008, 10:37
Hımm, araba sileceklerinin sularından aşırdığım su ile fısfıs yapmıştım oysaki.. Ama benim çiçeğim öğlene kadar yoğun güneş alan bir cam önünde duruyor. Güneş yanığı olaşılığı çok kuvvetli. Çok teşekkür ederim 'Koyu Yeşil'.:)
Hemen hasarlı yaprakları buduyor ve bol ışıklı başka bir cam önüne alıyorum.;)
Bende sayın lerdemir beslediğine göre ddim ki kendimce kesin burnum artık koku almıyor. Yoksa neden bu kadar uğraşılsın bu bitki ile :D
konuyu uzun uzadıya okudum hala bir yerlerde kokusu muhteşemmiş gibi bir yazı bekledim... bulamadım :(
Evet doğrudur bu türler genelde yaprakları için bakılır. "Kokusu da var ." konusuna tanık olamadım. Kolay bir tür olduğundan fazlacada bulaşamadım.
Burdan sadece sayın lerdemire şunu açıklığa kavuşturmak için ekliyeyim. Lucidia'lar da diğer çoğu orkide gibi sympodial bir türdür. En azından aşağıda bahsi geçen tür Lucidia. Şöyle ki Dendrobiumlar gibi veya bahçedeki Kanalar gibi bir filiz verir uzar sapın ucundan bir çiçek açar yani birçok kandilli bir çiçek sapı. sonrası sizin de gözlemlediğiniz gibi bir dahaki vegetasyon siklusunda tekradan yenınden yeni filizler yapraklar sap vs. verir. ancak evelsi saplar çiçekten sonra kalınlaşmasının nedeni yeni vereeği filizler için palazlanması güç toplamasıdır. o sap ne kadar iyi beslenir palazlanırsa bir sonraki yıl daha çok filiz ve güçlü çiçekler gösterişli yapraklar vereektir. o kısmen rizoid saplar en erken bir iki yıl sonra işlemi bitmiş ise kesilip ayrım işlemine gidilebilir.
Ancak kokusu konusunda bilgilerim hala çok noksan. Burdan sizi merakla takip ediyorum... :D
En azından sabah saatlerinde hafif de olsa bir koku almanızı ümid ederim.
Tabii koku salması için ortam bakım şartları da çok önemli olmakla beraber, sanırım diğer orkidelerde de olduğu gibi bakımı kolay hybridler üretildikçe bizim domatesler misali bu koku da ortadan kalkıyor... sanırsam... :)
Saygılar
Penelophe
17-01-2008, 11:39
Botanikten Musa bey, çok hoş bir kokuya sahip olduğunu söylemişti, ben hergün kokluyorum ama şimdilik birşey yok, Koyu yeşil'de kokluyormuş ama, kokmuyor..
lerdemir
17-01-2008, 12:32
Bende sayın lerdemir beslediğine göre ddim ki kendimce kesin burnum artık koku almıyor. Yoksa neden bu kadar uğraşılsın bu bitki ile :D
Hocam eksik olmayın; inanın hiç farkında olmadığım bir husustu hakikaten. Hep; "ya kokmalı, ya yenmeli" derdim; ama bu ludisia discolor'un yapraklarına tutuldum. Benim için de çok şaşırtıcı oldu, ancak bu istisnamın, sizin yukarıdaki cümlelerinizi okuyuna kadar idrakı içinde değildim.
...konuyu uzun uzadıya okudum hala bir yerlerde kokusu muhteşemmiş gibi bir yazı bekledim... bulamadım :(
Yok hocam, yok; kokmuyor bu ludisia discolor. Benim tek bitkilik tecrübem bu yönde.
...Kolay bir tür olduğundan...
Evet, çok zahmetsiz bence de. Sadece kireçsiz ve klorsuz su kullanıyorum; çok çok nadiren limon tuzu da ekliyorum suyuna.
... o kısmen rizoid saplar en erken bir iki yıl sonra işlemi bitmiş ise kesilip ayrım işlemine gidilebilir...
Hocam, ben daha senesi dolmadan ilk yan sürgünleri ana gövdede çıktığı noktadan kırıp suya koydum; çabucak ve kolayca köklendi; burada söz verdiğim bir arkadaşa hazırlıyordum ki annem gördü ve el koydu haliyle ;)
Yeni sürgünler de ele gelir hale geldiğinde senesini beklemeden yeniden suda köklendirmeyi düşünüyorum. Sizin dediğiniz kadar beklemediğimden dolayı bir sıkıntı yaşanır mı ileride?
Hocam, çiçeklenme sonrasındaki dönem ile ilgili bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki, biz o çok kandilli çiçek sapı kuruyunca keselim mi?Evetse neresinden?
Penelophe,
Ludisia Discolor'un kesinlikle doğrudan gün ışığı almaması gerektiğini tecrübe ettim. Öyle olduğunda yapraklarında hemen renk açılması ve yaprak kaybı ile tepki veriyor. Doğrudan ışık almayan ancak aydınlık/yarı aydınlık ortam istediğini tecrübe ettim ben şu ana kadar.
Merhaba :)
Geçen gün çiçekçide Jewel Orchid adlı orkidelerden gördüm.Çiçekçi bakımının çok zor olmadığını söyledi.Ancak emin olamadım.Bu orkideye bakan var mı?Bakımı,istekleri nasıl oluyor?
Teşekkürler
Hocam, çiçeklenme sonrasındaki dönem ile ilgili bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki, biz o çok kandilli çiçek sapı kuruyunca keselim mi?Evetse neresinden?
Yaprakların ortasından çıkan çiçek sapının alt kısmında göz gibi bir oluşum olmalı onun 1 cm kadar üstünden kesebilirsiniz.
lerdemir
18-01-2008, 11:00
Anladım hocam; evet, yaprakların tam ortasından süren sapın ilk 5cm kadar yukarısında bir göz gibi bir yer oluyor. Bu sefer dediğiniz yerden keseceğim.
Belki de geçen çiçeklenme döneminin sonunda o gözün de altından budamış olduğumdan dolayı aynı noktadan yeniden sürmek yerine, şişip kalınlaşıp kendi gövdesinden yeni rizomlar çıkarttı. Öyle olabilir mi dersiniz?
Belki de geçen çiçeklenme döneminin sonunda o gözün de altından budamış olduğumdan dolayı aynı noktadan yeniden sürmek yerine, şişip kalınlaşıp kendi gövdesinden yeni rizomlar çıkarttı. Öyle olabilir mi dersiniz?
Bu tarz, gözden ikinci çiçeklenme ben bir tek phalaneopsis türü monopodial orkidelerde şahitim. Sympodial olanlarda özlikle de dendrobium türlerinde hiç dumadım yaşamadım. Hatta sypodiallarda o sezon çiçeklenme sürecinde çiçek açamıyacak kadar zayıf veya ışıksız kalmış cattlyalarda gelecek vegatasyonda hiç çiçeklenme olmamakta.
Bu bilgiler ışığında o gözden tekrar çiçeklenme olasılığı düşük ise de imkansız demek de olmaz. Ancak olağan bir durum değil...
Nihayet bende bu güzelden edinmeyi başardım. Daha doğrusu edinmeye (köklendirmeye çalışıyorum) işallah biran evvel köklenir.:rolleyes:
Ankara'da oturup bu güzelden arayanlar varsa son aldığım bilgiye göre ÇEPA Bauhausta'da bol miktarda varmış.
denizakvaryumu
06-02-2008, 22:38
Ankara'da oturup bu güzelden arayanlar varsa son aldığım bilgiye göre ÇEPA Bauhausta'da bol miktarda varmış.
Evet vardı, ama son gittiğimde 1 tane kalmıştı.
Tüh bitmiş demekki.Arkadaşımda bir hafta önce var diyordu bukadar çabuk tükeneceğini hiç düşünmemiştim.Benimkinin köklenmesini beklemekten başka şansım kalmadı demekki.
Penelophe
09-02-2008, 00:22
Şehirdışındaydım, bu akşam eve bir geldim, mücevher orkidem açmış.:) Hemen yaklaştım, kokladım, çok yoğun olmayan, şekerli, tam benlik bir kokusu var.:) Hafif bir koku olduğu için gidip gidip burnumu içine sokuyor, ciğerlerime çekiyorum.:)
Çiçeklerin fotoğraflarını yarın eklerim.
Penelophe
09-02-2008, 13:47
Hafif tarçınımsı bir koku.. Botanikten Musa bey koktuğunu söylemişti..
29883
29884
29885
Koyu yeşil
09-02-2008, 19:10
Hoşgeldin Penelophe. Seni özlemiştik. Şanslısın benim jewel çok çiçek açtı ama koku alamadım :)
Maşallah etrafı kokutuyor mu?
Penelophe
09-02-2008, 19:55
Koyu Yeşil.:mad:
Oğuzhan, Öyle odaya yayılan aman aman bir kokusu yok çok nazlı bir koku bu yanına yaklaşıp burnunu içine sokunca alıyorsun.;)
Koyu yeşil
11-02-2008, 12:14
Çiçeklere iyice bir sokulunca hatta burnuma yapıştırınca ben de farkettim. Hafif, güzel bir koku var. Odaya yayılmıyor ama çok hoş yine de. Odaya koku yayılması için sanırım 5-10 saksı olması gerekecek:)
Evet bendeki de tarçına benzer bir koku yayıyor.
Çok farklı ve güzel bir koku.
bu çiçek muğla yöresinde bulunurmu acaba
lerdemir
24-11-2008, 16:29
Oralarda olup olmadığını bilemiyorum; ancak dilerseniz suda köklendirilmiş hazır bir kaç çelikten birinin Muğla'ya kargo ile gelebileceğine eminim :)
Muğla'ya gidebilen, İzmir'in de yolunu biliyordur değil mi sayın lerdemir :D Evet evet, tabiiki isterim, ne kadar naziksiniz:D Hatta süpersinizzz :D
günebakan
24-11-2008, 18:12
Evet size katılıyorum Mine67 kesin İzmirin yolunuda bulur hemde hazır köklendirilmiş çelikler varmış sayın Lerdemir bize yokmu:)
lerdemir
24-11-2008, 21:10
Gittim saydım.
Tam dört tane; ancak dördüncüsü çok minik; ama o bile köklü.
Şu durumda 1 Muğla yöresi, bir İzmir, bir de Gaziemir yolcusu hazır...
Yeni adres ve tüm detay bilgiyi bilmek için sabırsızlanıyorlar...
En minik olan köklü çeliğin ise yeni yuvası henüz belli değil :)
günebakan
24-11-2008, 22:04
Gaziemir gelecek misafir için adresimi özelinize yazdım sayın Lerdemir:)
Dördüncüye ben talip olabilirim Sayın Lerdemir :)
lerdemir
24-11-2008, 23:57
Minem, size kalan oldukça ufak; yaklaşık 7-8 santim kadar, bilesiniz; ama diğerleri gibi köklü.
Hepinize bir güzel paketler, güvenle postalarım. Sanırım en geç C.tesi günü yola koyullurlar. Zaten aynı gün sizlere buradan haber veririm.
Mamafih, Muğla yöresi ve İzmir yolcuları da tam istikametlerini bilirlerse ona göre uğurlarım onları :)
Teşekkürler Lerdemir... Umarım yolcumuz evini beğenir de gelişir...
günebakan
25-11-2008, 10:27
Teşekkürler Lerdemir inşallah sizinki kadar güzel olurlar:)
Mine Pakkaner
02-12-2008, 21:05
Bitki paylaşımlarını yapabileceğiniz başlıkları kullanmanızı rica ederim.
Ludsia kızım,
2inci resim; kırılan bir dalını önce suya koydum köklensin diye köklenmeden çiçek sapı uzamaya başladı, bende elimde bulunan sphagnum parçasına sarıp diktim.
Umarım yakında bu ufaklıkta açar çiçeklerini
ilksenozturk
25-03-2010, 16:37
konuya 1 yıldan fazla zamandır kimse devam etmemiş, ama konuşulması gereken çok güzel bir tür.
ben de geçen hafta edindim.
daha eskiler, çiçeğinin şimdi ne durumda olduklarını fotoğraflayabilirler mi acaba?
lerdemir
27-03-2010, 18:02
Benimkini öldürdüm ben.
Artık ludisiam yok...
ilksenozturk
29-03-2010, 09:47
Benimkini öldürdüm ben.
Artık ludisiam yok...
çok üzüldüm
ben de sizden özenmiştim o kadar.
ne oldu da öldü peki?
querelle
29-03-2010, 09:52
Ludsia kızım,
2inci resim; kırılan bir dalını önce suya koydum köklensin diye köklenmeden çiçek sapı uzamaya başladı, bende elimde bulunan sphagnum parçasına sarıp diktim.
Umarım yakında bu ufaklıkta açar çiçeklerini
Ve işte...Orkide vampiri boynumdan ısırdı, artık kurtuluşum yok...
Başlasın ateşli orkide hastalığı :rolleyes:
ilksenozturk
30-03-2010, 15:28
Ve işte...Orkide vampiri boynumdan ısırdı, artık kurtuluşum yok...
Başlasın ateşli orkide hastalığı :rolleyes:
:)
ben yakınlardaki bir seradan yanında minicik yavrusu olan ludisiayi 10tlye aldım. fiyatı uygun geldi bana. hem de çok güzel ve çok zarif bir bitki
ama hani nerde eskiler? nerde sayfalarda çiçeklerini sergileyenler? ne oldu bitkiniz?
Yeni çılgınlık mı başlıyor? Ben neredeyim;)
ilksenozturk
31-03-2010, 07:28
Yeni çılgınlık mı başlıyor? Ben neredeyim;)
hoşgeldin;)
Asya_lotus arkadaşım bir dal kırıp vermişti.
Shagnum ve orkife harcı karıştırıp diktim. Köklendi mi :confused:
Bilmiyorum, ama sanırım açacak;)
187889
.
Asya_lotus
20-01-2011, 21:36
Asya_lotus arkadaşım bir dal kırıp vermişti.
Shagnum ve orkife harcı karıştırıp diktim. Köklendi mi :confused:
Bilmiyorum, ama sanırım açacak;)
Benimkiler de izinsiz çiçeklenmeye hazır, bir-iki gün kaldı :D
Açalı çok oldu, anca resim yükleyebildim.
200028
,
200029
ilksenozturk
24-05-2011, 10:52
sn jezebel; benim bitkim torfta duruyor, aldığım sera sahibi orkide harcında değil yumuşak bir torf karışımında olması konusunda özellikle tembihlemişti.
cesaret edebilsem bir üst dal alıp köklendirmeyi deneyeceğim ama bu çiçekten başka da bulamadığım için elimdekini kaybetmekten korkuyorum.
ayrıca iki yıldır çiçekleri geçtiğinde karşılaştığım bir durum; çiçekli dalı zayıflayıp kuruyor ve alttan başka bir dal çıkartıp burdan çiçek açıyor.
serkan_istanbul
08-01-2013, 10:35
bu orkideden de almak istiyorum yapı marketlerde inşallah bulurum sevgiler.
ilksenozturk
08-01-2013, 10:48
yapımarketlerde hiç görmedim, bulamazsanız ben size gönderirim daha güzel havalarda.
yetiştirilebilecek en kolay orkide türüdür, çok net:)
almanyalı
08-01-2013, 10:53
360318
merhaba,
Bende de ludisia discolor var.
dün bu türünü nette buldum, adı ludisia discolor alba.
gören varmı bu türü Türkiye' de,
burada bulamam belki ondan soruyorum.
sevgilerimle
almanyalı
08-01-2013, 11:10
360320
Bu da çiçekli hali, yaprak dokusu ve rengi farklı ama çiçeği aynı.
ilksenozturk
08-01-2013, 11:38
360318
merhaba,
Bende de ludisia discolor var.
dün bu türünü nette buldum, adı ludisia discolor alba.
gören varmı bu türü Türkiye' de,
burada bulamam belki ondan soruyorum.
sevgilerimle
eBay'da satışını görmüştüm fakat bu türünü burada bulamamıştım.
olsa ben de edinmek isterim.
serkan_istanbul
08-01-2013, 11:39
çok teşekkür ederim sn ilksen hanım sizin ilginizden dolayı . sevgilerimle
aysefiliz
11-01-2013, 10:57
Merhaba,
Geçtiğimiz günlerde her zaman succulent, kaktüs ya da ender bitkiler bulabildiğim Beşiktaş'ta iskele karşısındaki bitki satıcısında gördüm bu bitkiyi ve aldım..yaprakları çok dekoratifti ve daha önce başka bir yerde de görmemiştim..önce diğer orkidelerimin bulunduğu, oldukça iyi ışık alan ama güneş almayan mutfaktaki cam önüne koydum, iyi görünüyordu ama sonra alttan bir iki yaprak solup pembeleşti..belki daha fazla ışık ister diye yine güneş almayan ama daha fazla ışık alan bir yere koydum ama solan yapraklar arttı..bitkiyi aldığımda toprağı sırılsıklamdı daha yeni yeni ıslaklık biraz azaldı..bu solma fazla sudan olabilir mi ? ben aldığımdan beri hiç su vermedim bu yüzden....acaba bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz ? ne yapmalıyım..şimdiden çok teşekkürler
ilksenozturk
11-01-2013, 11:41
yerine alışma çabası olabilir, eğer satıldığı yer ile sizin baktığınız ortam arasında fark varsa - ki vardır- adaptasyon için uğraşıyor olabilir.
fotoğrafları göremiyorum, boyu fazla uzadığında böyle bir durumu gözlüyorum beninkinde, bu olabilir.
sulamayı çok da azaltmayın derim, orta kıvam su isteyen bir bitkidir, ben en iyi performansı toprağının kurumasına izin vermediğim ithal torf ile almıştım. en son olarak da toprağını değiştirebilirsiniz.
aysefiliz
11-01-2013, 12:12
Merhaba İlksen hanım
ben aldığımda bitki çok soğuk bir havada ve açık ortamdaydı..bence biraz fazla sulanmıştı ve hala da ıslaklık tam geçmiş değil..şu an için daha fazla su vermeye çekiniyorum, ama dediğiniz gibi yeni ortama ayak uydurmaya çalışıyor olabilir..dallar da biraz uzamış gibi..şu an üzerinde çiçekleri var, çiçeklenme bittiğinde bir iki ay içinde orkide torfu alıp toprağını değiştirmek istiyorum..
resimleri görebilseydiniz keşke..başka bir şekilde de yüklemeye çalışacağım..
cevabınız için çok teşekkürler
Ayşe
ilksenozturk
11-01-2013, 13:27
Merhaba İlksen hanım
ben aldığımda bitki çok soğuk bir havada ve açık ortamdaydı..bence biraz fazla sulanmıştı ve hala da ıslaklık tam geçmiş değil..şu an için daha fazla su vermeye çekiniyorum, ama dediğiniz gibi yeni ortama ayak uydurmaya çalışıyor olabilir..dallar da biraz uzamış gibi..şu an üzerinde çiçekleri var, çiçeklenme bittiğinde bir iki ay içinde orkide torfu alıp toprağını değiştirmek istiyorum..
resimleri görebilseydiniz keşke..başka bir şekilde de yüklemeye çalışacağım..
cevabınız için çok teşekkürler
Ayşe
orkide torfu değil, normal torfta yetişir bu tür, orkide torfu almayınız.
kolay ve dayanıklı bir bitkidir ama sık ve radikal yer değişimi en kuvvetli bitkiyi de sarsar. şimdilik siz de yerini değiştirmeyin. çiçeklenme geçince dallardan çelik de yapabilir, böylece yedeklemiş olursunuz.
aysefiliz
12-01-2013, 12:14
Anlıyorum, çok teşekkürler..
benim aldığım bitkiden de çok sayıda çelik alınmış gibi..kesilmiş birçok dal var üzerinde..
en iyisi bir süre kendi haline bırakmak ve iyi niyetlerle ve pozitif enerjiyle büyütmek :-)
serkan_istanbul
22-01-2013, 22:41
Deli olacam bende bulmalıyım, bakıyorum bakıyorum yok
zencefil cicegi
22-01-2013, 22:42
360320
Bu da çiçekli hali, yaprak dokusu ve rengi farklı ama çiçeği aynı.
yarin sabah gidip alacagim insallah bundan :D
zencefil cicegi
04-02-2013, 11:46
Veeee sonunda aldim:D ikisi bir arada (http://www.agaclar.net/forum/1096626-post112.htm)
almanyalı
04-02-2013, 11:51
merhaba,
Gelişmeleri adım adım takip etmek isterim sevgili zencefil çiçeği, tabii bolca resimde..hayırlı olsun güle güle büyütün bolca yavru görün.
sevgilerimle
ilksenozturk
04-02-2013, 15:09
Veeee sonunda aldim:D ikisi bir arada (http://www.agaclar.net/forum/1096626-post112.htm)
almanyadan değil mi?
ah ah
biz burada bulamıyoruz diğer rengini
oysa ki koleksiyonluk çok güzel bir orkide türü ludisia
almanyalı
04-02-2013, 15:28
merhaba,
Evet sevgili ilksenöztürk Almanya' dan almış, sevgili zencefil çiçeği.
bende aramaktayım...henüz bulamadım, maalesef burda da çok rastlanan bir tür değil ya da ben hiç görmedim diyeceğim ama heryeri de yoklayan didik didik gezen biriyim..
keşke heryerde olsa rengi çok şahane yaprakların..
sevgilerimle
Mor yapraklısından bende 2 adet var. Şuan çiçekli, formlu.
zencefil cicegi
05-02-2013, 09:19
almanyadan değil mi?
ah ah
biz burada bulamıyoruz diğer rengini
oysa ki koleksiyonluk çok güzel bir orkide türü ludisia
Evet sevgili ilksenozturk
Almanya'da yasadigim icin sanirim biraz nimetlerinden faydalaniyorum :)
Cok haklisiniz,koleksiyonu yapilabilinecek ve
bence cicege bile ihtiyaci olmayan,yaprak güzelligiyle size o doyumu fazlasiyla yasatabilecek bir güzellik.
ilksenozturk
05-02-2013, 09:40
Mor yapraklısından bende 2 adet var. Şuan çiçekli, formlu.
bende de mor yapraklısından 1 adet vardı, sonra sn ahmeter'in cesaret vermesi ile çelik alarak suda köklendirdim ve saksıyı gürleştirmeye çalışıyorum.
benim gözlemim rizoma benzer bir kök yapısı var. ilk yıl çiçek verdiği nokta köreliyor ve rizomunun diğer ucundan gövde yaparak gelecek yıl çiçeğini burada oluşturuyor.
köklenmesi uzun sürebiliyor ama suda mutlaka kökleniyor eninde sonunda.
mutlu olması için sizin yorulmanıza gerek olmayan bir bitki.
diğer rengini Türkiye'de bulursam edinmek istiyorum. çok sevdiğim orkidelerimden biri.
Cigdemistanbul
12-12-2015, 01:35
Ben de bir ludisia edindim. Ingilizce kaynaklı sitelerde karanlık yerleri sevdiklerini söylüyor. Sayın ludisia sahipleri sizinkiler nasıl bir ortamda? Diğer orkideler ile bir arada mı acaba? Bir de çiçekleriniz ne kadar zaman da bir açıyor. Açtıktan sonra çiçeklerinin ömrü ne kadar oluyor? Benim ludisiam şuan toprak altından yeni minik filizler çıkarıyor. Çiçekleri yavaş yavaş geçiyor. Ben alalı 2 ay kadar oldu. Az açmış çoğu tomurcuktu. Türkiye'ye gelir gelmez açtılar. 2 ay kadar dayandı çiçekleri. Boyu da git gide uzuyor. Kış boyu çiçekli olduklarını okumuştum. Benim ki erken mi solmaya başladı acaba?
Cigdemistanbul
02-02-2016, 10:33
Ludisia discolor umun çiçekleri aralık ayında kurumuştu. Sapları çoğaldı. Saksısına sığmaz hale geldi. 2 hafta önce saksı değişimi yaparken 2 sapı ayırdım. Artık 2 saksıdalar ve bir kaç gün önce farkettim ki yeni çiçek dalı patlatıyorlar. 2 saksıda da yetişkin sapların hepsi çiçek dalı patlatmış. Sevindirici bir gelişme. ☺ Patlamış olan çiçek dalının görüntüsü.
[/ATTACH]
Cigdemistanbul
09-02-2017, 07:34
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170209/6526b1530fadf7e486c02bf1ceaef9f0.jpg
Çok uzun zaman olmuş kimse ludisia ile ilgili bir şey paylaşmamış. Çiçekleri geçmeden benimkini paylaşayım. Bu senenin en bereketlisi. Saksısını bir sene de 3 katına taşıyan ludisia discolor 💛
yaban inciri
21-06-2017, 15:31
Bu çiçeği çok aradım.Elinde olan bir arkadaş yollarsa çok sevinirim.
yapımarketlerde hiç görmedim, bulamazsanız ben size gönderirim daha güzel havalarda.
yetiştirilebilecek en kolay orkide türüdür, çok net:)
Sayın ilksenozturk mücevher orkideniz yaşıyorsa hâlâ, küçük bir dal istesem gonderirmisiniz. Bende size bendeki çiçeklerinin fotoğraflarını atarım beğendikleri iz olursa gonderirim
evandevan5
26-10-2021, 11:21
merhaba,
evet sevgili ilksenöztürk almanya' dan almış, sevgili zencefil çiçeği.
Bende aramaktayım...henüz bulamadım, maalesef burda da çok rastlanan bir tür değil ya da ben hiç görmedim diyeceğim ama heryeri de yoklayan didik didik gezen biriyim..
Keşke heryerde olsa rengi çok şahane yaprakların..
Sevgilerimle
bende buğün sipariş verdim bakalım kaç gün yaşayacak. Bu çiçek.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.