View Full Version : Atilgan
Bu yıl paylaşacağım tohumların listesi
1- Bursa Dağ Köyü Biberi
2- Emcelli Biberi
3- Thai Acı Biberi
4- Urfa Biberi
5- Biber "Jalapeno Tam"
6- Cırgalan Biberi
7- Domates "Kellogg´s Breakfast"
8- Domates "Blue Beauty"
9- Domates "Loxton Lass"
10- Pembe Domates "Brandywine"
11- Pembe Domates "Pink Passion"
12- Mor Domates "Boronia"
13- Mor Domates "Vorlon"
14- Pembe Domates "Kosova"
15- İri çeri Domatesi
16- Pul Biberlik Maraş
17- Halep Karası Patlıcanı
18- Pırlanta Patlıcanı
19- Tatlı Mısır "Candy Mountain"
20- Fındık Ağacı
21- Karpuz "Blacktail Mountain"
22- Karpuz "Mickylee"
DİKKAT, Çok önemli : Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki ''Taleplerime ekle'' linkine tıklamayın...
Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.
ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.
Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...
Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628136d1474409135-20160920_005346-1024x576.jpg
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Bursa Dağ Köyü
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Bursa
Tohumun geldiği yer: Birnefestoprak (http://www.agaclar.net/forum/1411797-post2.htm) (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : İlk paylaşım (herhalde 2011-2012 etkinliğinde) sayın Loveforlife tarafından yapılmış.
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta kalınlıkta ve parlak yeşil renkte kabuğa sahip, gevrek, çok lezzetli ve bir o kadar acı meyveler veren bir cesit. Meyveler ilk oluşum aşamasında "yukarı bakan" özelliğe sahiptir. Verimli ve orta erkencidir.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Tarihçe hakkında elimde veri bulunmuyor ama Sn loveforlife'in verdiği bilgilere göre, Bursa'nın dağ köylerinde yetiştirilen atalık bir çeşit olduğu anlaşılıyor.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.
2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.
3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.
4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Bursa Dağ Köyü meyveleri, olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628118d1474408421-20160919_172339-768x1365.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628122d1474408443-20160920_005440-800x450.jpg
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Emcelli Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Manisa
Tohumun geldiği yer: Sayın SDurul (http://www.agaclar.net/forum/1412822-post9.htm) (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : İlk paylaşım Sayın SDurul (http://www.agaclar.net/forum/1412822-post9.htm) (2015-2016 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta acılıkta gösterişli ve çok lezzetli meyveleri var. Közde pişirip tükettik. Dolmalık olarakta kullanılabilir
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Nette bir çok kaynakta mevcut
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.
2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.
3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.
4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628131d1474408969-20160919_173520-1024x576.jpg
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Thai Acı Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Uzak Doğu
Tohumun geldiği yer: Sayın Buz45 (http://www.agaclar.net/forum/1419099-post4.htm) (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : Thai Dragon çeşidinden Meyvelitepe (http://www.agaclar.net/forum/1149938-post11.htm)'de dehibridize edilerek stabil hale getirilmiştir
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki ve meyve görüntüsü olarak Yediveren acı biberine benziyor ama çok daha acı. Diktiği biberler konusunda çok seçici olan bir arkadaşıma denemesi için bütün biberlerimden toplayıp vermiştim. Sadece bu biberin tohumunu talep etti. Ezme yapıp tüketmişler.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Burda (http://www.agaclar.net/forum/1149938-post11.htm)
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.
2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.
3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.
4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628230d1474445667-20160903_182141.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628231d1474445695-20160919_173517.jpg
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Urfa Biberi, İsot Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Urfa
Tohumun geldiği yer: Sayın Dagsa Reklam (http://www.agaclar.net/forum/1427391-post7.htm)(2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri :Sayın Dagsa Reklam (http://www.agaclar.net/forum/1427391-post7.htm)(2015-2016 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çekirdek kısmı çıkarılırsa acılığı oldukça azalıyor. İnce kabuklu çıtır çıtır gösterişli bir çeşit.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Sayın Dagsa Reklam ında belirttiği gibi isot yapılan meşhur çeşit.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.
2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.
3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.
4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.
629856
629857
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: "Jalapeno Tam" ya da "Tam Jalapeno"
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Texas A&M Universitesi tarafından geliştirilmiştir.
Tohumun geldiği yer: Kuzey Amerika
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Klasik Jalapeno nun 1/4 - 1/2 oranında acı olduğu, verimli ve hastalıklara dirençli olduğu söyleniyor. Sağlıklı bir büyüme gösterdi ama saksıda yetiştiği için verimli olmadı.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.
2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.
3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.
4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında aşağıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628778d1475222831-20160929_161521-1024x576-.jpg
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Cırgalan Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Kayseri, Cirgalan kasabasında 60 yıldan fazladır yerel olarak üretiliyor
Tohumun geldiği yer: Sayın Pares (http://www.agaclar.net/forum/1415343-post5.htm) (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri : Sayın Heyyamola (http://www.agaclar.net/forum/1321645-post19.htm) (2013-2014 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Inçe kabuklu orta acılıkta cıtır cıtır yenen güzel meyveleri var.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.
2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.
3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.
4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628202d1474442871-20160907_224525.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628203d1474442887-20160907_124913.jpg
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: "Kellogg´s Breakfast"
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: USA
• Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak (http://www.agaclar.net/forum/1419523-post9.htm) (2014-2015 tohum paylaşımı)
• Üretici ya da ilk paylaşım bilgisi : Sayın Birnefestoprak (http://www.agaclar.net/forum/1419523-post9.htm) (2014-2015 tohum paylaşımı)
• Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Meyve rengi Turuncu ve normal yapraklı. İri, etli ve ince kabuklu oldukça verimli mükemmel lezzetli meyveleri var.
• Çeşidin Hikayesi: Nette bir çok kaynakta mevcut
630008
630009
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: "Blue Beauty"
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: USA
• Tohumun geldiği yer: Sayın Bahcedenn (http://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm) (2014-2015 tohum paylaşımı)
• Üretici ya da ilk paylaşım bilgisi : Sayın Bahcedenn (http://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm) (2014-2015 tohum paylaşımı)
• Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
Aşagıdaki bilgiler sayın Bahcedenn den alınmıştır benimde gözlemlerim bu doğrultudadır
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 80 gün
Büyüme alışkanlığı: Sırık
Yaprak tipi: Normal
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Omuzları mavimsi olan parlak koyu pembe, yuvarlak basık şekilli ve orta beefsteak boy
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Çok kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan verimli bir çeşittir. Her çiçek meyve bağlamasa da güzel meyveye dönme oranı vardır. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğilimindedir.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: 100-200 gr arasındaki basık yuvarlak meyvelerin omuzları derin mavimsi renkli olup alt tarafları ise canlı kırmızımsı pembedir. Omuzlarının bu rengi güneşe maruz kalan meyvelerde daha fazla olup muhteşem bir antosiyanin pigmentasyona sahiptirler. Pembe domateslerden beklenmeyecek şekilde diri ve dayanıklı meyveleri vardır. Her ne kadar meyveleri güneş yanıklığına ve çatlamaya dayanıklıdır denilse de dalında fazla bekleyen iyice olgunlaşmış meyvelerde yağmur ertesinde çatlamalar görülüyor. Olağanüstü görüntüsü ve anti-oksidan içeriği kadar lezzeti de muhteşemdir. Bu görünümü ile salatalara tat ve renk verir.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628237d1474450092-20160807_180319.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628238d1474450111-20160817_211340.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/628239d1474450127-20160818_214345.jpg
Bu domatesin tohumları Serbest (Açık Kaynak) Tohum Girişimi (http://osseeds.org/)kapsamındadır. Tohum talep edenler ürettikleri tohumların ya da bu çeşidi kullanarak geliştirdikleri diğer başka domateslerin tohumlarının hertürlü kullanımını patent ya da başka yöntemlerle kısıtlamayacaklarını taahüt ederler.
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Loxton Lass
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: yok
Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Hasat süresi: Kısa/Orta, fide dikiminden itibaren 70 gün
Büyüme alışkanlığı: Cüce sırık
Yaprak tipi: Normal Buruşuk
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Açık portakal renkli, genelde yuvarlak, hafif basık düzgün şekilli ve iri meyveleri var. Meyvelerin lezzeti mevsim ilerledikçe artıyor.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Cüce bir çeşittir ama aşırı meyve verimi ve meyve ağırlığından dolayı desteklenmelidir. Kompakt yapısından dolayı bakımı ve bağlaması kolay olur. Boyuları 1 metre bile deyildi.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Cüce Domates Projesi (http://www.dwarftomatoproject.net/)kapsamında geliştirilmiştir.
630111
630112
630113
630114
630115
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: "Brandywine"
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: USA
• Tohumun geldiği yer: Ticari Tohum
• Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Meyve rengi parlak pembe ve patetes yapraklı. İri, etli ve ince kabuklu, verimli ve mükemmel lezzetli meyveleri var.
• Çeşidin Hikayesi: Kuzey Amerika da atalık domates denildiğinde ilk akla gelen çeşit. Çeşidin hikayesi 1800 li yıllara kadar uzanıyor. Çeşidin bir çok soyu mevcut . Bu yıl ilk kez denesemde 2013-2014 (http://www.agaclar.net/forum/1328336-post9.htm)etkinliğinde paylaştığım Brandywine domatesi ile bu aynı gibi duruyor.
630121
630122
630138
630123
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Pink Passion
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Hasat süresi: Kısa. Fide dikiminden itibaren 60 gün
Büyüme alışkanlığı: Cüce sırık
Yaprak tipi: Normal Buruşuk
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızıya yakın pembe renginde, genelde kalp şeklinde kusursuz düzgün şekilli orta irilikte meyveleri var. Meyvelerin lezzeti mevsim ilerledikçe artıyor.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Cüce bir çeşittir ama aşırı meyve verimi ve meyve ağırlığından dolayı desteklenmelidir. Kompakt yapısından dolayı bakımı ve bağlaması kolay olur. Yirmi litrelik saksılarda yetiştirilebilir.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Cüce Domates Projesi (http://www.dwarftomatoproject.net/)kapsamında geliştirilmiştir.
630137
630135
630136
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Boronia
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: yok
Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Hasat süresi: Kısa/Orta, fide dikiminden itibaren 70 gün
Büyüme alışkanlığı: Cüce sırık
Yaprak tipi: Normal Buruşuk
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: En iyi siyah/mor domateslerle yarışacak derecede lezzetli açık mor renkli, genelde yuvarlak, hafif basık düzgün şekilli ve irili ufaklı meyveleri var.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Cüce bir çeşittir ama aşırı meyve verimi ve meyve ağırlığından dolayı desteklenmelidir. Kompakt yapısından dolayı bakımı ve bağlaması kolay olur. Boyuları 1 metre bile deyildi.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Cüce Domates Projesi (http://www.dwarftomatoproject.net/)kapsamında geliştirilmiştir.
630881
630882
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: "Vorlon"
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: USA
• Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak (http://www.agaclar.net/forum/1426424-post13.htm)2014-2015 etkinliği.
• Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Orta erkenci mor renkli meyveleri var. Patates yapraklı. İri, sulu ve ince kabuklu, orta verimli ve mükemmel lezzetli meyveleri var.
• Çeşidin Hikayesi: "Cherokee Purple " ve "Pruden's Purple" arasındaki doğal hibritlenme sonucunda gelişmiş bir çeşittir. Adını, Star Trek dizisindeki bir uzaylı ırkından almaktadır.
630885
630886
630887
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: "Kosovo"
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: Kosova
• Tohumun geldiği yer: USA (Ticari Tohum)
• Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Kalp şeklinde ve diğer farklı şekillerde iri, etli ama sulu pembe renkli lezzetli meyveleri var. Kalp şekilli domateslerde yaygın olan salkım söğüdümsü yapıya sahip.
• Çeşidin Hikayesi: 2000 yılında Kosova daki bir Birleşmiş Milletler çalışanının Amerika´ya tanıştırdığı bir tür.
630890
630891
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: İri Çeri
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: Hendek /Sakarya
• Tohumun geldiği yer: Hendek /Sakarya
• Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Domatesler duvar kenarları boyunca tek sıra üzerine genelde her bir çeşitten 3 adet olacak şekilde ekildi. Çeşitler arasında asma, çalı gibi doğal bariyerlerde vardı. Çapraz tozlaşma ihtimalini azalmak için içteki fidandan ya da içte kalan fidana bakan meyveler alındı.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Oldukça erkenci. Altlarda düzgün ikili salkımları üstlerde ise çoklu salkımları olan oldukça erkenci bir çeşit. Meyveleri tam rengini aldığında oldukça tatlı ve lezzetli. İnce kabuklu ve tekdüze büyüklükteler.
• Çeşidin Hikayesi: Geçen yıl Sakarya da bir komşumuzun bahçesinde görüp tohumunu almıştım.
631629
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Pul Biberlik Maraş
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Maraş
Tohumun geldiği yer: Sayın Oz26 (http://www.agaclar.net/forum/1422176-post16.htm) (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım : Anatohum 2013 (http://www.agaclar.net/forum/1319850-post10.htm) ya da sayın Bahcedenn (http://www.agaclar.net/forum/1328203-post45.htm)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Pul Biberlik Maraş, ince kabuklu, 9-10 cm uzunlugunda, 3-4 cm genisliginde meyveler veren, orta-erkenci, yuksek verimli; yesilken yendiginde cok zengin bir aromaya sahip; kizardiktan sonra da geleneksel olarak kurutulup cok lezzetli, farkli tatlarin icice gectigi pul biber yapiminda kullanilan bir cesit
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi:Bu tohum, ticari pul biber uretiminde kullanilan ana kultivarla ayni midir tam bir kesinlikle soyleyemiyorum ama cesit ozelliklerine bakarak oyle olma ihtimalinin yuksek oldugunu dusunuyorum. Dunyada pul biber yapiminda kullanilan yerli/yabanci biber cesitleri icin lezzet/kalite bakimindan ilk 5 siralamasi yapmam istense, tereddutsuz bu listeye dahil ederim. Bu cesidin pul biberi, yurtdisinda da bilinir, ihrac edilir. Bildigim kadariyla, tohumunun ticari uretimi yok.
Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.
2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.
3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.
4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Bursa Dağ Köyü meyveleri, olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır
631630
Tohum sayısı (5 kişilik) kısıtlı olduğu için öncelik tohum paylaşmış/paylaşan kişilere verilecektir.
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Halep Karası
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun geldiği yer: Sayın Kerkenez (http://www.agaclar.net/forum/1419830-post6.htm) (2015-2016 etkinliği)
İlk paylaşım : Anatohum 2014 (http://www.agaclar.net/forum/1314531-post5.htm)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.
Tohumun kökeni: Turkiye'nin guneyi; adindan yola cikarak ve sinir illerimizle Suriye arasindaki akrabalik kosullari, kulturel baglar goz onunde bulundurarak, Suriye'yle ortak bir cesit oldugunu tahmin ediyorum.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yuksek verimli; orta erkenci; uzunlugu 20 cm civarinda, koyu mor/siyah renkte ve cicek burnuna dogru hafifce kivrilan, sivri burunlu, cok lezzetli, acimayan meyveler veren bir cesit. Burun yapisindan dolayi en iyi kullanim alani dolmalik olmayabilir ama kozlenmis hali cok lezzetli. Sulu yemeklerde de denenmesini tavsiye ederim.
631631
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Pırlanta Patlıcanı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun geldiği yer: Sayın Oz26 (http://www.agaclar.net/forum/1429491-post17.htm) (2015-2016 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Oz26 dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.
Tohumun kökeni: "Pırlanta patlıcan ilk kez tohum takas ile Ukrayna'dan Dünya'ya yayılmış geleneksel bir patlıcan varyetesidir. Yarı topan, damla şeklindedir. Sert, diri meyveler veren varyete kızartmalık, közlemelik ve yemeklik olarak kullanılabilir."
631640
631641
Tohum paylaşan kişiler öncelikli olmak üzere 12 kişiye (12x100) gönderilecektir.
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Mısır
• Tohum çeşit adı: Candy Mountain
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
• Tohumun kökeni: Amerika
• Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
• Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: Agustos 2016
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçemde başka mısır yoktu ve yakın bahçelerdeki mısırlara gore daha erken dikildi ve gelişti.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: "Kandy Korn" adlı hibrid tatlı mısırdan dehibridize edilmiştir. Orta erkencidir ve soğuk toprakları iyi tolere eder. Zamanında koparılırsa yerli süt mısırlarına göre daha tatlı bir tür. Normal tatlı (su) ve gelişmiş tatlı (se) genleri içerir. Kök başına ortalama iki koçan veriyor. Kolay ve sağlıklı yetiştiler. Bazı koçanlar ve gövde üzerinde yer yer bordo tonları mevcut. Koçanlar 12, 14 ya da 16 sıralı. Üreticinin tavsiyesiyle 12 sıralı olanlardan tohum alındı ama eminimki sizde yetiştirme fırsatı bulursanız bütün varyasyonlarla karşılaşırsınız.
Tohum paylaşan/paylaşmış 3 kişiye 4 er adet gönderilecektir.
Bitki türü: Agaç
Bitki ömrü: Çok Yıllık
Tohum Türü: Fındık
Tohum çeşit adı: Fındık Ağacı Tohumu
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Almanya
Tohumun kökeni:
Tohumun geldiği yer: Almanya
Bitki tipi ve gelişim durumu: Almanya da bir evin bahçesinde yetişen fındık agacının yola dökülen fındıklarından topladım (son iki resim). İlk resimdeki ağaçtan da toplamaya çalıştım ama sıncaplar sağlam olanları götürmüş olmalı. Çeviz gibi çimlendirilebilir. Fındık içi normal fındık tadında ama kabuk kısmı oldukça kalın ve içi biraz ufak.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/580515d1444411612-3.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/580516d1444411621-4.jpg
Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Blacktail Mountain
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Kuzey Amerika
Tohumun geldiği yer: Ticari Tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Agustos 2016
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçedeki tek karpuz türüydü ama 100 metre cıvarında komşu bahçelerde başka karpuzlar vardı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yaklaşık 70 günde olgunlaşır.
Ortalama 4-6 kilo agırlığa ve küçük çekirdeklere sahip olan bu karpuz dalında
bir süre içi geçmeden bekleyebiliyor.
Çeşidin Hikayesi: Amerikalı tanınmış tohum üreticisi Glenn Drowns un henüz 18 li yaşlarda yazın gece sıcaklık ortalaması 7 derece civarında olan ve karpuz için kısa bir ekim dönemine sahip olan Kuzey Idaho nun iklim koşullarına adapte olabilecek bir karpuz türü geliştirmek için başladığı projenin başarılı bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Sıcak ve nemli iklimlerde de bir o kadar başarılı.
(İlk iki resim geçen yıldan.)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi-kapanmistir/514723d1408912336-karpuz-600x800-.jpg
Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Mickylee
Tohum kaç yıldır sizdedir: 4
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Kuzey Amerika
Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Agustos 2014
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçedeki tek karpuz türüydü ve
bahçesinde karpuz olabilecek en yakın bahçe 200 metre uzaktaydı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: 4-5 kilo cıvarında meyveleri olan küçük çekirdekli bir çeşit. Ortalama 80 günde olgunlaşıyor. Oldukça verimli ve hastalıklara dayanıklı. Bolca çiçek ürettiği için diğer karpuz türleri ve çekirdeksiz karpuzlar için tozlayıcı olarakta kullanılıyor. Tadının mükemmel olduğu söylenir. Benim için son derece verimli idi ama tadı vasat oldu. Aşırı sulama ya da Ankara nın gece soğukları bunda etken olmuş olabilir. Tohumlar ve resimler 2014 den. Karpuz dalında bir süre içi geçmeden bekleyebiliyor.
Çeşidin Hikayesi: ""Florida Agricultural Experiment Station" tarafından 80 li yıllarda üretilmiş bir çeşit. Bitkinin tohumları patent ile paylaşıma yasaklıydı ama kısa bir araştırmayla bu patent in aslında uzun zaman önce sona erdiğini farkettim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.