PDA

View Full Version : TCM / İşyeri

TCM
05-10-2016, 14:56
Bu bölümde iş yeri ile ilgili açılan ikinci konu olacak. Aslında üç tane çiçeğin 25 m.kare yerin ne konusu olacak diye düşünüyordum ama son dönemde misafirler artınca bir araya toplamak iyi olacak diye düşündüm.

Misafirlerin artışında resimlerini de göreceğiniz renkli BİM markette satılan saksıların ve BİM ile A101 de satılan salon çiçeklerinin epey katkısı oldu.

Üçü bir arada;

629245

Difenbahya, arkadaşlar kendi odalarında istemedikleri için bana kaldı. Gövdesinden de anlayacağınız üzere yamuk gelişmiş ve öyle devam etti. Bambu ve iple hafiften duvara yaslayıp yukarı sardırmaya başladık. Seviyor bizi sorunsuz sürekli yeni yapraklar veriyor. Difenbahyanın yanındaki arkadaşın ismini bilmiyorum, çiçeklerin içerisinde en memnuniyetsiz olan bu. Kuruyan yapraklarını temizledik, yerini değiştirdik, takipteyiz.

629246

A101 de denk geldim bir ay kadar önce kurdela çiçeğine. Bugün yarın derken iki hafta almayı unuttum, satılmıştır ama yine de bir bakayım diye gittiğimde kupkuru aynı yerde asılmaya devam ettiğini gördüm. Nasılsa dallı budaklı haliyle kimsenin ilgisini çekmemiş. BİM in tenekeden 'süt güğümü' nün içine pek yakıştı.

629247

TCM
05-10-2016, 15:04
Köşede üçlü bir grup daha var.

629248

Dipteki büyük, düz yeşil renkli benjamini cezaevinden almıştım bahar aylarıydı galiba. Dip kısımları da dolsun diye dört kök verdiler ancak cılız olan bir kök kuruyup gitti. İlk aldığımızda tek tük dökülen yapraklar vardı şu an sorunumuz yok.

629249

Bu ikisi geçen hafta BİM den geldi. Dikenimsi yuka ya benzeyen marginata ve sarmaşık türü syngonium. Syngonium u nasıl tutacaz, nasıl sardıracaz çözemedim, az daha dursun da bir bilen akıl veren çıkar elbet.

629250

TCM
05-10-2016, 15:08
Bunlar hemen yanımda duranlar;

629251

Kırçıllı benjamini de cezaevinden aldım geçen hafta,

629253

Forumdan adını öğrenmiştim ancak unuttum yine, beyaz mikrofon tarzı çiçeklerini açtı yine, yanılmıyorsam senede iki tur açıyor bu çiçekler.

629254

Bu da içerden, ne zamandır almak istiyordum büyücek bir yuka ancak kısmet buymuş, bakalım ne zaman büyüyüp odunsu gövdeye ulaşacak.

629252

A_NOMAD
05-10-2016, 15:17
...Forumdan adını öğrenmiştim ancak unuttum yine...

Bitkinizin adı ''Spathiphyllum'', barış çiçeği ya da yelken çiçeği olarak biliniyor. Bu arada difenbahya zehirlidir, çocukların yanına yaklaşmaması daha iyi olur, koparıp ağızlarına götürürlerse fena, aman dikkat :rolleyes:

Sayfanız hayırlı olsun, bir sayfa açmaya rahat rahat yetecek kadar bitkiniz varmış iş yerinizde, ne güzel ;)

TCM
05-10-2016, 15:30
Pencerenin dışına çıkalım; bir yıldır yanımızda bu sedum, ortasında zengarden den alıp çimlendirdiğim bir tür daha var ancak diğerinin arasında kayboldu garibim.

629255

BİM in rengarenk minik kova saksıları pek güzel. Böyle iki tane daha var saksı, birine yukarıdaki sedumdan koyduk yine, diğerine de yayla komşumun kendisini çoğaltıp verdiği 'avrupa panjur' u koyduk, bir başkası da aynı çiçeğe aşk merdiveni demişti.

629256

Bu zıpçıktı nereden nasıl geldi hatırlamıyorum. Geçen sene bekle bekle ne çıkacak bu saksıdan derken aniden karşımıza çıkan çiçekler bizi şaşırtmış ve sevindirmişti. Bu sene yine bir baktık topraktan bir şeyler çıkıyor bir baktık dolduruvermişler saksıyı, bir de uzun sürse bu halleri.

629257

Şimdi aklıma geldi, syngoniumu kurdela çiçeği gibi tepeye assam da aşağı uzayıp gitse olur mu ki?

TCM
05-10-2016, 15:38
Bitkinizin adı ''Spathiphyllum'', barış çiçeği ya da yelken çiçeği olarak biliniyor. Bu arada difenbahya zehirlidir, çocukların yanına yaklaşmaması daha iyi olur, koparıp ağızlarına götürürlerse fena, aman dikkat :rolleyes:

Sayfanız hayırlı olsun, bir sayfa açmaya rahat rahat yetecek kadar bitkiniz varmış iş yerinizde, ne güzel ;)

Çiçeklere fazla yaklaşan çocukları, yaprakları koparmaya yeltenen hatta bunu başaran yaramazları ve olan biteni umarsızca gülerek seyreden anne babalarını difenbahya ile korkutuyorum. :D

sevgihoca
05-10-2016, 21:29
Sn.TCM,sayfanız hayırlı olsun.Tam bitti herhalde derken camın önündekileri görünce hem şaşırdım,hem bayıldım.Hele o saksılar hepsi harika olmuş.Güle güle büyütün.

g.c.
06-10-2016, 07:24
Sayın TCM yanlış yorumlamıyorsam, çiçeklerini mikrofona benzettiğiniz Barış Çiçeği olarak bilinen, huzurlu ortamlarda çiçek açtığı rivayet edilen spathiphyllum.

Evimde bir adet keyifli mi keyifli büyüyen spathiphyllum'mum var. Genel olarak fazla suyu sevmiyor ve direkt güneş ışığı almayan aydınlık yerlere bayılıyor. Haftada 1 kez yapraklarından fıs fıslama ile su spreyliyorum. Bunun dışında bir isteği olmuyor.

TCM
06-10-2016, 09:17
Daha saksımız mevcut, bakalım nasıl dolduracaz. Geçen hafta ŞOK marketlere 'kalanchoe' gelecekti, ancak bizim yöreye dağıtamamışlar. Bu ay sonuna doğru ise fidancılık fuarı olacak, oraya minik sedumlar, çiçekler getiriyorlar genelde, bakalım artık.

629353

629354

629355

TCM
06-10-2016, 09:18
Sayın TCM yanlış yorumlamıyorsam, çiçeklerini mikrofona benzettiğiniz Barış Çiçeği olarak bilinen, huzurlu ortamlarda çiçek açtığı rivayet edilen spathiphyllum.

Evimde bir adet keyifli mi keyifli büyüyen spathiphyllum'mum var. Genel olarak fazla suyu sevmiyor ve direkt güneş ışığı almayan aydınlık yerlere bayılıyor. Haftada 1 kez yapraklarından fıs fıslama ile su spreyliyorum. Bunun dışında bir isteği olmuyor.

Mesai arkadaşım pek sevinecek bu işe ;)

İsmail Kuzucu
06-10-2016, 10:02
Maşallah yani sizin işyeri bildiğimiz çiçekçi dükkanı gibi. :)

TCM
06-10-2016, 10:20
Maşallah yani sizin işyeri bildiğimiz çiçekçi dükkanı gibi. :)

Oda küçük olsa kaldırmayacak ta şimdilik sorun yok, sıkmıyor insanı.

Jakin
06-10-2016, 12:15
Ay bayıldım saksılarınıza, çiçeklerinize.. Hayırlı olsun sayfanız.. :))
Bir Aloe Vera da olsa iyi olur, faydalı.. Küçük yanık, çiziklere iyi gelir.. (İsterseniz gönderebilirim ;) )

TCM
06-10-2016, 13:39
Ay bayıldım saksılarınıza, çiçeklerinize.. Hayırlı olsun sayfanız.. :))
Bir Aloe Vera da olsa iyi olur, faydalı.. Küçük yanık, çiziklere iyi gelir.. (İsterseniz gönderebilirim ;) )

Evde hanımla çiçek büyütmeyi beceremiyoruz. Sen sula, ben sulayayım, o sulamıştır, sulamamıştır, sıra sende, tamam bende lerle geçen haftalar sonunda bütün çiçeklerimiz kuruyup gidiyor. Aloe vera yı teyzesinden getirdi hanım geçen sene. Su ihtiyacı minimum düzeyde olduğu için hala yaşıyor :) Mavişlerle birlikte yaylada cam balkonun içinde, sera ortamı gibi keyifleri iyi. Biz yukarıdayken doğru düzgün açmayan mavişin beyazları bile açmış. Aloe vera eve gider ama mavişleri işyerine getirir küçük saksılara yerleştiririm nasip olursa.

akçabardak
06-10-2016, 15:21
İş yeri sayfanız hayırlı olsun, odanız en güzel çiçeklerle dolsun.

Sevgi Durul
06-10-2016, 15:31
Aloe vera eve gider ama mavişleri işyerine getirir küçük saksılara yerleştiririm nasip olursa.

Sayın TCM, mavişleri korumaya gerek yok, soğuğa dayanıklı bitkilerdendir kendileri. Burada (http://davesgarden.com/guides/pf/go/78849/#b) -39 derecelere dayanıklı olabileceği görülüyor.

Sayfanız hayırlı olsun bu arada.

TCM
06-10-2016, 15:48
Sayın TCM, mavişleri korumaya gerek yok, soğuğa dayanıklı bitkilerdendir kendileri. Burada (http://davesgarden.com/guides/pf/go/78849/#b) -39 derecelere dayanıklı olabileceği görülüyor.

Sayfanız hayırlı olsun bu arada.

Yaprakları falan dökülmez mi?

NesliSezgin
06-10-2016, 16:02
Hayırlı olsun Sayın TCM. Bol çiçekli günler dilerim..

Sevgi Durul
07-10-2016, 20:47
Yaprakları falan dökülmez mi?

Dökülmez, bakınız (http://www.agaclar.net/forum/1345753-post149.htm).:)

TCM
17-10-2016, 10:08
Üçlülerin birini kasımpatı ile doldurduk.

630541

Bu arada fuarımız 22-25 Ekim arası yakın olanlara da duyurulur.

TCM
26-10-2016, 15:58
Fuar ganimetleri; kaktüsler pek şirin.

631218

Hele şu tepesi kırmızı çiçekli olan,

631219

Bunların da ayrı adı soyadı var mı bilmiyorum ama aşılı kaktüs te ilginç,

631220

Sukulentlerimiz, ismini sonra öğrenince yazarım :)

631221

Eski kasımpatının açmayan çiçekleri de kendini göstermeye başladı.

631222

A_NOMAD
26-10-2016, 16:08
O kırmızı çiçekler gerçek mi, kontrol ettiniz mi? Yapıştırılmış gibi görünüyor buradan, ayrıca yanlış bilmiyorsam o arkadaş çiçeklenen bir tür değildi zaten...

TCM
26-10-2016, 16:39
Bunlar da Antalya dan @Mücevher Çalısı ndan. Çiçekleri paketler gönderirsin o tamam da her çiçek hakkında ayrıntılı açıklamaları görseniz. Yaptığı işi severek yapmak bu olsa gerek.

Itıra bir operasyon yaptık. Saksıya sığması için kökünden biraz kestik ve telgraf çiçeğiyle 10-11 lt. lik saksıda birleştiriverdik.

631227

631228

631229

631230

TCM
26-10-2016, 16:45
Yerini en fazla seven ve hiç yadırgamayan Kalanchoe manginii oldu.

631231

Parlak mustafa çiçeği geldiğinde de beti benzi sararmış durumdaydı hala öyle.

631232

Alacalı cezayir menekşesi ve aşk sarmaşığı da aynı saksıyı paylaşmak istediler.

631233

Cezayirli,

631235

Tüm gelenlerin içinde 'kuyruğu titretecek' gibi duran aşk sarmaşığı var.

631234

@ Mücevher Çalısı, tekrar teşekkürler, çok sağolun.

TCM
26-10-2016, 16:50
O kırmızı çiçekler gerçek mi, kontrol ettiniz mi? Yapıştırılmış gibi görünüyor buradan, ayrıca yanlış bilmiyorsam o arkadaş çiçeklenen bir tür değildi zaten...

Öyleymiş :(

İğnelemişler çiçekleri, 'çam devirme' den öğrendiğimiz iyi oldu :)

Mücevher Çalısı
26-10-2016, 20:01
...

Parlak mustafa çiçeği geldiğinde de beti benzi sararmış durumdaydı hala öyle.

631232

....

O Mustafa Antalya güneşini sevmiyor. Akşam güneşi bile onu parlaklıktan çıkarıp sarışın yaptı. Çiçekleme hazırlıkları başlamıştı göndermeden önce, bir ay içinde bozulmazsa çiçeklenecektir (pek gösterişli değil ama zarif), düzelirse de yeşerecektir:) Kışın içeri alınmalı unutmayınız...

Tüm bitkileriniz pek sağlıklı, iyi bakılmış. 'Üzüm üzüme baka baka kararır' demişler, yeni gelen bezginler de yakında diğerlerine benzeyip, yeşerip, dallanıp budaklanır dilerim;)

İyi günlerde kalınız...

TCM
26-10-2016, 20:09
Mustafamın üzerini çok soğuklarda elyafla örtüveririz bişey olmaz. Burada kışın eksi dört beş zor görülür.

TCM
10-11-2016, 09:42
Geçen hafta pembe-kırmızı ve sarı üç minyatür gül ile tomurcuğu üzerinde kalanchoe ekledik odamıza.

632713

632714

TCM
10-11-2016, 09:52
Bu arkadaşı da [arokarya (araucaria heterophylla)] evin salonuna aldık. Evlenirken aldığımız konsolların modası geçmiş artık, 'vur-kır-parçala' metoduyla hallettik, önce evdeki yarım kiloluk çekiçle denedim olmayınca balyoz bulduk ve 'beş dakikada Beşiktaş'

Bayındır dan alınan arokarya 1.90 civarı, gayet neşeli ve sağlıklı gözüküyor. Evin güneye bakan misafir odasında sürekli ışıklı ancak açık renk perdeleri kapalı odanın köşesine koyduk, inşallah yeterli gelir ışık.

632715

Alt dalgalarında asimetriler olsa da baharda değiştireceğimiz saksıyı da göz önüne alırsak tolere edilebilir gibi duruyor.

632716

Diğer köşeye de büyücek bir benjamin bulmalı. Aslında benjamin daha güzel duracak gibi salonda, çünkü arokarya uzaktan bakıldığında seyrek görüntüsü ile çok da zevk vermeyecek gibi. Belki yanına bir tane kendi gibi büyük veya iki tane daha küçük arokarya ekleyip saksıyı büyütürsek istenilen kıvama getirmiş olabilirim. Bakalım forumu karıştırıp hangisi uygun olacak, bakımı vs. vs.

TCM
11-11-2016, 08:05
Sağolsun sevenler iş yerine arada değişik şeyler getiriyor.

Kanaryamız, geleli bir ay olmak üzere, pek güzel şakıyor. Muhabbet kuşuyla muhabbetimiz olmuştu daha önce ama kanaryayla ilk kez tanışıyoruz. Haftada yarım yumurta sarısı yemeliymiş kerata..

632759

Adı mı?

Mintax .. Yanındaki 'hayıt' tan yapılma sepeti bu yılın başında bir amca getirmişti. Pek yapan kalmadı artık böyle sepetleri, çok güzel yapan bir amca vardı iki yıl önce rahmetli oldu. Biri felç oldu, diğeri uğraşmıyor yaşlandı epey. Resimdeki pek muntazam değil ama güzel, taze yemiş toplamak için ideal. Yemişler boşluklara yerleştiği için ezilme olmuyor. Diğer türlü tek sıra hariç nereye koyarsanız koyun darbe alıyor. Büyükleri de vardı bunların küfe denirdi. Çocukluğumda hatırlarım köylerden ürünler küfelerle eşek sırtında gelirdi. İlk aklıma kocaman simsiyah topan patlıcanlar geliyor küfe deyince..

632760

Süs kabağını geçen sene getirmişti bir abimiz, 75 cm. civarı boyu.

632761

TCM
01-03-2017, 09:39
Bakalım iş yerinde ne var ne yok.

Yerini en fazla seven ve hiç yadırgamayan Kalanchoe manginii oldu.
...
Parlak mustafa çiçeği geldiğinde de beti benzi sararmış durumdaydı hala öyle...
Alacalı cezayir menekşesi ve aşk sarmaşığı da aynı saksıyı paylaşmak istediler...

Sağolsun @ Mücevher Çalısı nın hediyeleriydi. Kalanchoe ler yola devam. Parlak Mustafa ve aşk sarmaşığı sizlere ömür, zaten geldiklerinde pek ümitvar değildik. :(

TCM
01-03-2017, 09:51
Bir resim hazırdı onu ekleyeyim diğerleri daha sonra.

639770

TCM
02-03-2017, 09:34
Pencerenin devamı,

639820

Kalanchoe manginii,

639821

639822

Itır,

639823

TCM
02-03-2017, 13:29
Yine @ Mücevher Çalısı nın gönderdiklerinden ayakta kalanlar.

Cezayir sarmaşığı ve yanında çıkmaya devam eden muhtemelen beyaz zıpçıktılar..

639843

İlk sayfada bir arkadaş aloa vera demişti. Hemen aldık :) Yanındaki saksıda şövalye yıldızı vardı. Kenarlarına zıpçıktıları doldurduk.

639844

Önde sukulentler, arkada sarışın sedum,

639845

Dışarıdan pek güzel görünüyor sarışın sedumlar, her daim yeşil böyle sarışın halleri de iki ay kadar devam ediyor. Her tarafı bunlardan doldurmalı aslında, nazsız, gamsız, sulu, susuz,soğuk, sıcak, her yola gelir..

639846

Sabah yağmur sonrası.

639847

TCM
17-03-2017, 13:50
Üstte küçük kaplarda üçü yan yana duran sukulentlerin ikisinin toprak ve kaplarını değiştirdik. Rahatladılar sanki :)

640979

Diğeri tek başına kaldı, büyümediği için şimdilik kabı yeterli.

640980

TCM
09-05-2017, 10:30
Bayındır Çiçek Şenliğinden odamıza ' Crassula lycopodioides ' (veya ' Crassula muscoza ' da deniyor herhalde) düştü. Sanırım oda içerisinde değil de pencerenin dışında yetiştirmek daha iyi olacakmış. Nette çok bilgi bulamadım.

647309

Şimdilik oda içerisinde kaktüslerle yan yana duruyorlar.
Bu arkadaş üçte bir kadar uzadı..

647310

Bu da...Yanlardan ise epey dal verdi.

647311

Itır iki katına çıktı ve çiçek açtı. Yanındaki A101 gülü ise çiçek açtı ama keyifsiz...

647312

TCM
06-10-2017, 15:26
Echeveria larım unlu bit oldu, aslında epey olmuştu da durumun ciddiyetini yakın gözlük takmaya başlayınca fark ettim. Böcek ilacı attım, zeytinyağı-sıvı sabunu karıştırıp kulak çubuğuyla tüm sertleşmiş, hatta kimi yerde taşlaşmış beyazlıkları temizleyebildiğim kadar temizledim.

Benjamin de böceklenmiş, ona da böcek ilacı attım. Gözlüğü takmasam bir kaç aya bir şey kalmayacakmış odada ;)

Sarı sedumların içerisinde iki yıldır kendi kendine kuruyup yeniden canlanan zengarden den alınma sedum vardı. Geçen hafta pembe bir şeyler gördüm.

658564

Pek güzel...

658565

TCM
26-10-2017, 08:56
Resimlerini sonra ekliyeyim de almak isteyen olursa bugün A101 de salon bitkileri satışı başladı, dün bir tane 'chamaedorea' aldım ben. Bambu türüymüş, en güzel özelliği de gölge sevmesi, perdeleri açılmayan salonlar için ideal gibi duruyor.

Ayrıca dün baktığım şubede çok güzel 'benjamin' ler de vardı. Fiyat 10 tl. aklınızda olsun..

TCM
27-10-2017, 14:48
Yeni aldığımız chamaedorea..

659936

Yukarıda duran yelken - barış çiçeğimiz yılların verdiği yorgunluğa dayanamadı. Saksıdan çıkardığımda içerisinde büyücek solucan vardı tek ancak onun zararı olmaz sanırım. Büyük kökleri sağlamdı ancak saçak kökleri kalmamıştı.

659938

Yerini hemen doldurduk, insanoğlu çok fena :D

659937

Benjaminin biri öldü, güzel ve daha eski olan ise bitlendi. Yapraklarında yapışkan parlak cila gibi sıvılar var, geçen hafta ilaçladım (acetamiprid ile) bugün baktım tekrar hareket var, yine ilaçladım aynı ilaçla..

Bu komşu işyerinden. Yıllardır mekanlarında duruyordu, uzadıkça uzadı, sanırım sıkıldılar, dükkanlarını temizlerken bize bırakmışlardı, baktım almaya niyetleri yok, üstten güzelce budayıp odaya aldım.

659939

its_just_a_ride
29-10-2017, 00:45
Chamaedorea'dan biz de aldık. Bakalım nasıl gelişim gösterecek.

TCM
01-04-2018, 23:32
Üstteki kanaryamızın sonunda bir tek 'çocuğu' oldu. Kendinden büyük ağzı var keratanın..

669643

Elimde sürekli mısır ve süs ayçiçeği tohumlarından bulunduruyorum. Gelen ufaklıklarda biraz ışık görürsem ekecek yeri de varsa eline tutuşturuyorum tohum poşetini. Maksat minik yüreklere aşk düşürmek.

669644

TCM
12-04-2018, 13:40
Önceki sene @ Mücevher Çalısı nın gönderdiği çiçek soğanı vardı, ŞÖVALYE YILDIZI, bu yıl da mı açmayacak derken meğer bahçeye doğru sarkıtmış çiçeğini biz görmeyelim diye. Muhteşem kokusu vardı bu arada.

670672

Kanaryamızın bir hafta önceki hali.

670673

Bugün, anasıyla beraber.

670674

TCM
11-05-2018, 16:05
Bu kez dört yavrumuz var.

İlk gün

673492

Üçüncü gün

673493