Bağlan

View Full Version : mstfylcn / çam (yamadori)




mstfylcn
09-04-2007, 23:49
Herkese merhaba..

Bu çam ağacını antakya kalesinin yakınlarında bir kaya üzerinde buldum..
O bölgede tüm çamlar güçlü rüzgarın etkisiyle yamacın yükseldiği yöne doğru eğilmişti.. Rüzgarın etkilediği tarafta dal ve yaprak bulunmuyordu..

Fotoğraf makinem yanımda değildi o yüzden fotoğraf çekemedim ama güzel ve farklı bir görüntü vardı..

Bu çamı zorlukla bulunduğu yerden çıkarabildim.. Ana damar kökün sadece uç kısmında biraz kopma meydana geldi.. Ana kök 20 cm civarındaydı..

Bu arkadaşı bonsai saksısına ekmek istiyorum.. Ama önce kendisini toplaması gerekiyor sanırım.. Bir de ana kökü çok uzun ve kalın olduğu için nasıl sığ bir bonsai saksısına ekebilirim diye düşünüyorum...

Sizden ikinci isteğim ise.. Bunu nasıl budamalıyım..
Yardımcı olursanız sevinirim..

;)




mstfylcn
09-04-2007, 23:52
:rolleyes:
..
...

bonsaisan
10-04-2007, 01:48
Sayın mstfylcn

benim açımdan çok üzücü bir olayıo gerçekleştirmişsiniz.
Bunun sebebi şu bonsai olarak yapmayı düşündüğünüz çam doğanın bir parçasıydı.Siz onu yamadori olarak söktünüz ve evinize getirdiniz.
Ne yazı ki yapmamaız gereken bir şey yaptınız.
Doğadan yamadori olarak toplanan bonsailerin çoğu yaşları 40 yılın üzerinde ki ağaçlardır.Ve tecrübeli bir kişi tarafından sökülmeleri gerekir.Ağaçı zamanın dışında bir süreçde sökmüşsünüz umarım yaşar.Yaşamaz ise doğanın bir parçasını öldürmüş olaçaksınız.
Bu yüzden bonsai yapmak istediğiniz bir ağaç var ise lütfen fidanlıkdan alınız.
Ülkemizde yeni başlıyan bu hobi yılar önce avrupada da başlayan bir tehlikeyi gözler önüne serdi ve gerekli kanunlar ile engellendi.Doğadan ağaç sökmek tüm ülkelerde yasakdır.
Sadece ehli kişiler tarafından yapılması mantıklıdır.
Şu sıralr sitenin genelinde yamadori yapmak için yerli yersiz ve zamansız ağaçlar sökülüyor.Bu beni üzen bir konu.
Sakın beni yanlış anlamayın.Ama o ağaç bulunduğu yere ait.Her kez doğadan **** orda burda gördüğü ağaçı sökmeye kalkar ise zaten ormanlar bakımında gittikçe azalan ülkemizde çok daha büyük sorunlar bizi bekler.
Bana sorarsaız bende doğadan vakti zamında yamadori için ağaç söktüm ama ormanlık alanda değil eşin dostun arazilerinden **** tarlalarından ama söktüğüm her ağaç için bir ağaç diktim.
Sizden ricam söktüğünüz bu ağaç için bir fidan dikmenizdir.
Saygılarımla.

memet
10-04-2007, 09:35
bir uygulama yapmadan önce, ağacın yaşamasını dileyelim, bekleyelim.

Ali H. ALI
10-04-2007, 14:30
Iyi gunler Mstfylcn, Bonsaisan in soylediklerine katiliyorum. Dogadan agac sokmek bircok ulkede oldugu gibi Turkiyede de yasaktir.

Yamadori ile bonsai yapmak yeni basliyanlar icin, sonu huzun olan bir denemedir. Su an agacini golge bir yerde tut. Hic bir budama yapma, sulamasina dikkat et. Memedin dedigi gibi, yasatmiya calis, Yasatabilirsen 1-2 yil sonra nasil bir sekil verecegini konusuruz.

Yamadori de zamanlama, cok onemlidir[yalniz mevsim deyil, gun ici zamanlamasinin bile onemi vardir] Sokum yapilacak agac cinsi, hakkinda yeterli bilgileri bilmek gerekir.

Dogadan agac sokulmemeli, ozel mulklerden, mulk sahibinden izin alarak[ki bazi agac cinsleri ozel mulkte bile olsa sokulemez, yasaktir] yeterli bilgiye de sahip oldugunuzu dusunuyorsaniz o zaman yamadori yapabilirsiniz.

Yeni basliyanlarin su an 4-5 yillik ve ya daha yasli, fidancilardan alinacak fidanlarla, bonsai yapmiya baslamak en iyi yontemdir.

Fidancilardan alip, yapacagin bonsai calismalari, seni istedigin bonsailere daha cabuk ulastiracaktir.
Hosca kal.

memet
10-04-2007, 17:40
Umarım söker sökmez kökleri toprakla sarıp korumuşsundur. Köklerin eve gelene kadar hava almış olması yeni yerinde yaşama şansını azaltacak olumsuz bir etmen.
Çalının ne olduğu pek belli değil, umarım yaşar o da.

Yamadorinin "orman" alanlarından alınmamasına özellikle dikkat etmeliyiz.

bonsaisan
10-04-2007, 18:45
Kimseye kızma hakkım yok sadece üzüldüğümü belirtiyorum.
Ayrıca ağaçların yaşlı **** genç olması bir şeyi değiştirmiyor.Sebebine gelince sevgili bonsai severler doğada bir ağaç binlerce tohumu üzerinde taşır.Tozlaşma gerçekleşir ve ağaç bu tohumları döker.Ve toprağa ulşan tohum toprak altında uykuya yatar lakin bu sırada tohumu daha farklı bir bekleyiş alır.Tohum kimi canlılar için besin kaynağıdır.Ve binlerçesi bu şekilde tüketilir geri kalanlar ise diğer etmenler tarafında tüketilir.Ve binlerce tohumdan sadece bir avuç kadarı bahar ayında çimlenir ve toprakdan yükselir.Fakat tehlike asla bitmez güçlenim fidan olana kdar bir takım elemeler sonuçunda bir koça ağaçdan çıkan binlerce tohumdan sadece 1 **** 2 si gelişki fidan olrak yaşamaya başlar işde bu sırada biz insan oğlu devreye gireriz.Kimimiz mangal yakarken sırtımıza batan fidanı bilnçli ezeriz kimimiz hayvanları otlatırken hayvanların gazabına uğrar kimimiz görmeyiz ve üzerine basar kırarız.Kimimiz sigarayı atar yakarız ve kimimizde yeni başladığımız ve büyük bir mutlulukla onu bulunduğu yerden söker evimize taşırız.Sonuç olarak. her sene binlerçe tohum sacan ağaçın bir evladını bulunduğu ortamdan alır çıkarır ve yaşatmaya çalışırız.
Bir ağaçı doğadan sökeçek her kez için bir fidanın doğada nasıl ayakta kalma savaşı verdiğini billerek bu sökme işlemini gerçekleştirin.Ve durup düşünün.
Sizden ricam budur.Ve bir ağaçı bonsai yapmayı düşünüyorsanız mutlaka bir fidançıdan bir ağaç alın ama yanında bir tane daha fidan alın ki eğer bonsai yapmayı düşündğünüz ağaç ölürse ölen ağaç yerine aldığınız 2. fi,danı doğaya dikin bu sayede pratikde başarısız olsanız bile kalbinizde doğa için bir güzelikpratik yapmış olursunuz.Saksıda olmasa bile en azından doğada bir dikili ağaçınız olur.
Saygılarımı sunuyorum.

mstfylcn
10-04-2007, 22:59
Bu olayı bu derecede etik bir sorun haline getirmek belki doğru, belki yanlış..
Ben bir sürü ağaç diktim bu güne kadar..ve dikmeye her fırsatta devam edeceğim..Doğayı seviyorum..
O ağacı büyüdüğü kayadan almayı katliam olarak görmüyorum..

Bu konuyu etik bir sorun haline getiren arkadaşarın mantığını gerçekçi bir sentezle inceleyecek olursak salata kanlı bir vahşettir. Salata yiyenlerde acımasız canilerdir. Salata en sevimli örnek ******.. Et ürünlerini düşünecek olursak vahşetin boyutu derecelendirilemez olur.

Ben onu öldürmek veya ona zarar vermek için almadım. Onunla beraber yaşamak için aldım. Bu bencilce. Ama onunla benim aramdaki fark bu. Ben insanım o ise bir ağaç. Onu seviyorum.

bonsaisan
11-04-2007, 01:12
Sayın mstfylcn

Etik olarak nitelendirmişsiniz.Etik kelime olarak töre **** ahlak anlamlarında kulanılır.BU yüzden yazılanlar ve bu yazıya iştirak eden arkadaşlar bu kavramı destekler bir içerik yazmamışlardır.Ayrıca yaptığınız önerme yani salata ve et ürünü olayıda ilginç kaçmış.
Sanırım yazılar sizi biraz üzmüş.
Burada sizin acmış olduğunuz konu yamadori olarak düşündüğünüz ağaçın sizin kişisel isteğiniz doğrultusunda sökülmesidir.
Şahsım adına üzüdüğüm konu ağaçın bulunduğu yerden alınmasıdır.
Alınma sebebi ise hobi olarak başladığınız bu sanatın nerede ise son halkası diyebileçeğimiz kısmından başlamanız.
Yani siz şu anda 100 katlı bir bina dikmeyi düşündünüz ama en üst katından başladınız.
Yani temeli atmadınız binayı yükseltiniz.
temeli olmayan bir bina ayakda duramaz.
Bir bebek emeklemeden koşamaz.
BU örnekler uzadıkça uzar gider.Ama bu konu da örnekler artkca uzar.
Lütfen kızmayın ve sitem etmeyin.
Bizler doğruyu **** yanlışı yargılamıyoruz ve bu hakkada sahip değiliz.
Size bu konunun doğruluğunu ve yargılama hakkını ağaçınız göstereçek.
Çünkü artık o ağaçın sorumluluğu sizde.Onun tüm yaşamsal isteklerini sizin karşılamanız gerekiyor.
Ve ağaç size mutluluğunu **** mutsuzluğunu bir şekilde belli edecekdir.
Saygılarımla.

şenol dalkıran
12-04-2007, 18:31
Merhabalar,bonsai sever olarak herkes balkonunda veya bahçesinde sitelerde gördüğümüz bonsailerden birine sahip olmak istiyor.Bizde bir şekilde buna başladık.Şu anda bende tohum diktim,küçük fidanlar aldım saksılara diktim,ağaç dalına toprak sardım ve bunların uzun yıllar alacağını bilerek yaptım,ama yamadoride yapmak istiyorum.Bir tarafdan onlarla uğraşırken bir tarafdan da bakmaktan zevk alacağım gerçekten bonsai tadı veren bir ağaça sahip olmak isterim.Bunun için bir ağaç belirledim.Karadeniz dik bir çoğrafya ya sahip.Yaylalara gitmek içinde yollar vuruluyor ve bu yüzden yol kenarlarında kaşlar oluşuyor.İşte bu kaşlardan birinde baş aşağı sarkmış bir ağaç var.Aslında çok varda ben birini uygun gördüm.Arazi sahibine de söyledim.Bu ağaç daha tomurcuklarını açmamış.Ufak bir yol genişletmesinde koparılıp gidecek.Şimdi bu ağaçı ordan alıp yaşatmak çokmu yanlış birşey olacak.Sitelerde birçok bonsainin yamadori usulü ile yapıldığını kare kare gördüm,****** uygun zamanda alınarak.Biz de bu kurallara uydugumuzda bir iki ağaç almanın çok sakıncalı olmadığını düşünüyorum.****** yerine ağaç dikelim,ki bir çoğumuz zaten ağaç dikiyoruz.Sökeceğimiz ağaçın bizde daha fazla yaşama şansı olduğuna inandığımızda onu sökmekte(****** uygun şartlarda) bir sakınca görmüyorum.Saygılarımla

memet
12-04-2007, 19:09
Yamadori yapmayalım değil kastımız.
Ormandan ağaç sökmenin yasak olması.
Özel arazilerden uygun ağaçları gerektiği gibi çıkarmakta büyük bir sakınca yok.
Çam ağaçları genellikle sökülüp yer değiştirmeye hassas bu iki kere dikkat gerektiriyor.

Ali H. ALI
13-04-2007, 17:37
Herkese iyi gunler, Senol bey daha once de bu yamadori konusu tartisildi. Gelismis ulkelerin hamen hemen hepsinde dogadan agac sokmek suctur ve cezasi vardir. Ormanci arkadaslarimizin, ve Jandarmaya yakalanmis arkadaslarin soylediklerinden, Turkiyede de dogadan agac sokmek yasaktir

Biz burada agaclar.net olarak bonsai yapmak icin dogadan sokulmus bir agaci, sokene iyi yaptin dersek bu suca ortak olmus olmak yaninda bir cok uyeyi de yonlendirmis olmazmiyiz. Memedin dedigi gibi biz yamadori yapmayin demiyoruz. Turkiyede dogadan agac sokmek yasalara aykiridir SUCTUR ve cezasi vardir.

Daha once de soyledim tekrar edeyim, Kendinizi yamodori konusunda yeterli bilgiye sahip oldugunuzu dusunuyorsaniz, ozel mulklarde mulk sahibinden[ki siz oyle yaptiginizi soyluyorsunuz.] izin alip agac sokebilirsiniz. Ozel mulkte olmasina ragmen kimi agac cinslerinin de koruma altinda olabilecegini dusunup yetkililere danismakta fayda vardir.

Dogaya ne kadar agac dikseniz bile, bu size dogadan agac sokme ayricaligini tanimiyor. Bonsai heyecaninizi anliyorum ve hak veriyorum ama inanin iyi bir bonsai elde etmenin en cabuk yolu fidancilari gezip gozunuze kestirdiginiz saksi icindeki yasli fidanlar uzerinde calismaktir. Resimlerini gorup imrendiginiz bonsailer bir iki yil icerisinde olusmus calismalar deyildir Bonsai icin zaman gereksinimi vardir ve nasil olsa sizler bu ise baslamis bulunuyorsunuz. belli bir zaman sonra hayal ettiginiz bonsailere sahip olacaginizi dusunuyorum.
Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.

şenol dalkıran
13-04-2007, 18:56
Ali Hoacam ,size katılmamak elde değil.Ağaçın en güzel durduğu yer tohumdan düşüp büyüdüğü orman veya kayalıktır.yamadori için kayalık bir yerde bir ağaç görsem onun orda geçirdiği onca yılı düşünüp zaten onu almaya kıyamam.Ben daha önceki yazımda da belirtiğim gibi yol kenarınada bir kaşta asılı duran bir ağaç örnek verdim.Bir kepçe darbesiyle yok olup gidecek ama biri alırsa yıllar boyu yaşamaya devam edecek.Keşke daha uygun bir yerde büyüseydi de yine doğada kalsaydı.Benim ona yardımım tamamen duygusal :))yamdori için herkes iki kere düşünmeli ağaçın yaşama şansını artıracaksa yapılmalıdır.Saygılarımla.

mstfylcn
15-04-2007, 21:55
Yaptım.. Yine olsa yine yaparım..

Ali H. ALI
19-04-2007, 13:54
Iyi gunler Msefylcn, "yaptim... yine olsa yine yaparim.." demene karsilik, ben isminin altinda yazili olanlardan yola cikarak, bir dahaki sefere yamadori yaparken, burada yazilanlari goz ardi etmiyecegini dusunuyorum.

Bilincsizce yapilan bir yamadori, sokulen agacin olumune ferman cikarmaktir. Agaclari seven birinin boyle bir sey yapabilecegini dusunmuyorum.

Yamadori icin yazilanlar sahsina deyil, herkes icindir. [Sen hata ve suc olarak gormesende bu gercegi degistirmiyor] yapilan bir hatayi ve sucu, baskalari da yapmasin diye yazildi bu yazilanlar.

Bonsaide, insanlara oldugu kadar agaclara ve bitkilere de saygi duyulur. Bonsai yapma ve ogrenme sureci icerisinde, agaclari sekillendirmek, tarz vermek icin ugrasirken, ugrastigin agaclarin senin tarzini da deyistirdigini fark edeceksin.
En guzel gunler senin olsun.

mstfylcn
21-04-2007, 10:09
çam için nasıl bir toprak karışımı ve saksı ayarlamalıyım?
saksı içinde toprağı nasıl yerleştirmeliyim?

Ali H. ALI
21-04-2007, 12:24
Iyi gunler mstfylcn, kokler uzerindeki toprak ve koklerde, zaman icerisinde olusan "mycorrhizae" isimli mantarlar[Waverly bonsai group, sali aksamlari forumundaki 1, 2, 3, 4, 5 numarali mesajlara bakabilirsin] cam ve diger bazi agaclarin yasamlari icin onemlidir. Senin, kayalar arasindan soktugun camin koklerinde, agac sokulurken, sokuldugu kayalik yerden dolayi, koklerinde hic toprak olmadigini dusunuyorum, o yuzden agaci yasatabilmen icin daha fazla ozen gostermen gerekir,
Agaci genisce bir saksiya ve suyu suzen bir toprak karisimina dikip uzun bir zaman golge bir yerde tut. Yasatabilirsen iki yil uzerinde hicbir budama yapma. Agac yasayabilirse, iki yil sonra tekrar degerlendirip agacina nasil bir tarz verecegni konusuruz.
Bu arada bonsaiye devam etmen gerekir. Cam agacin yasama mucadelesi verirken, sen de bir fidanciya gidip, govdesi kalin cok dalli bir fidan secip, o fidan uzerinde calismaya baslarsan, iki yil icerisinde guzel bir bonsain olabilir.
Bonsai calismalarinda basarilar dilerim.

banzay
21-04-2007, 12:48
Herkese merhaba,
Ben buna benzer bir olayı gördüğüm için katılma cesareti buldum. Doğadan ağaç toplamak elbetteki bilgi ve tecrübe işi. Sonuçta belki uzun yıllar yaşayacak ve çok badireler atlatmış bir canlıyı alıp saksı içinde yaşatmaya çalışmak hassas bir konu diye düşünüyorum. Fakat bir de işin farklı bir yönü var. Son bir ay içinde başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Daha önce bir park içinde bodur kalmış çamlardan bahsetmiş hatta fotoğraflarını da göndermiştim. Parkın içinde değişiklikler yapmak için bazı yerlerini kazdılar. Bu sırada üç bodur çam ağacından birini katlettiler. Hatta birini aman durun dememe kalmadan gözlerimin önünde iki kazma darbesi ile gövdesini ikiye ayırarak yakacak odun haline getirdiler. O parkın yanından geçerken hep aklıma söküp götürmek gelirdi. Fakat bunun yasak olduğunu ve sökerken yakalanmam halinde veya daha sonra ceza alabileceğimi bildiğim için kendimi frenledim. Yaklaşık kolum kalınlığında gövdeleri vardı ve çok az bir işlemle bonsai haline getirebilirdiniz. Fakat öldürme işlemini yapan yetkili bir işçi arkadaş olunca akan sular durdu tabii. Ben yapsaydım kıymete binecekti. Aslında kıymetliydi zaten. Herhalde o aşamaya gelene kadar 10-15 belkide daha fazla sene boyunca yaşamıştı garipler. Zor bu işler arkadaşlar zooooooor.

Ali H. ALI
21-04-2007, 13:12
selamlar Banzay, gorup bizlere aktardigin bu olay, bilincsizce yapilan yamadoriden de uzucu bir durum. Halkin mali olan bir parktan yeni duzenleme yapilmasi icin, sokulmesi gereken agaclari, bilincli olarak sokup parkin baska yerlerine dikebilirlerdi. Bu olayda, agaclari oldurerek soken iscilerden fazla onlara bu isi yapmalarini soyliyen yoneticilerin hatasidir. Bir gun, her yerde isini bilen, duyarli yoneticiler olmasi dilegi ile hosca kaliniz.

bonsaisan
21-04-2007, 13:40
Evet bu gün tarihini atıyorum.
21 nisan 2007 saat 11:30 Yer alsançak Tren garı karşınıda ki şarapçılar parkı olarak anlandırılan küçük parkımız.
Bundan bir hafda önce parkda ki ağaçlar uygun şekilde budandıkdan sonra park yeni bir şekle sokulmak için çalışmalar başladı.
Bu parkı özelikli kılan ise parkın sağ tarafında bulunan Ulu önder Atatürkü İzmir'e getiren vagonun sergilendiği mekan olmasıdır.
Lakin bundan aylar önce Vagon alsançak garının önüne bir vatandaşın şikayeti doğrultusunda taşınmışdır.
Şimdi olyın son noktasına gelelim.
Gene aynı parkımızın vagona yakın kısmında bulunan Ve en az 5 yılın belkide daha fazla süredir orada bulunan gövde kalınlığı bir insanın baçağının uyluk kısmı kalınlığında ki sabin ardıçları bulunduğu yerden köklendi ve keenara bir yere atılmak üzere alındı.Sanırım birazdan ben bu mesajı gönderirken ağaçlar bir kamyona yüklenip atılaçak.
İşde bu bir kıyımdır.Çünkü bizden her yıl alınan su faturalarının içende geçen ağaç dikim bedeli 0.10 lik ödediğimiz paranın yani belkide bizlerden toplanan bu paranın nasıl bir mantıkla tüketildiğini gösteriyor.Bu ağaçların parasını bizden toplayan kurumlar bize sormadan bize ait olan bu ağaçları nasıl bir şekilde yerlerindne söküp atabiliyorlar.
Bunu örnekledim çünkü belediyelerin bizden topladığı vergiler ile yapılan bu çalışmaları vatandaşına sormadan bu şekilde yok etmesi sizce doğrumudur.
Saygılarımı sunuyorum.

tourkana
21-04-2007, 22:21
vicdansız demek yeterli herhalde bu tip karar alıp uygulatanlara...

mstfylcn
22-04-2007, 15:09
bana bu arkadaşı hayatta tutma konusunda yardımcı olursanız..
çok mutlu olurum..
;)

mstfylcn
22-04-2007, 15:13
Bu arada ilgili konuyu okudum..
"mycorrhizae" mantarları acaba yapay yolla elde edilip köklere adapte edilemez mi acaba? Kardeşime sorayım.. Biyolog kendisi :D

memet
22-04-2007, 20:03
Çamı alırken oradaki toprağıyla birlikte almış olsan keşke.
Umarım öyle yapmışsındır.

Ali H. ALI
27-04-2007, 13:42
Iyi gunler Mstfylcn, uzuntunu anliyabiliyorum ama o arkadasa ne sen ne de bizler yardim etme durumunda deyiliz. Sen soylenenleri uygula ve bekleyip gorelim. Elimizden baska birsey gelmiyor. Keske agaci sokmeden once sorsaydin simdi sorduklarini, ama ne yapalim olmus bir kere[umarim ayni hata ikinci bir kez tekrarlanmaz.]

Mycorrhizae, Amerika birlesik devletlerinde uretilip satiliyormus. Burada ben gormedim, Turkiyede varmi bilmiyorum.

Hosca kal.

vyssera
27-04-2007, 15:44
Mikoriza bildiğim kadarıyla, çamların yetiştiği yerlerden alınacak toprağın içinde doğal olarak bulunuyor. Yani çam yamadorisi yaptıysak, çam ormanından köklere yakın yerlerden alacağımız toprakta mikoriza bulunması lazım. Bir dergide buna benzer bişey okumuştum. Mikorizalı topraklara ekilen çamların mikorizasız toprağa ekilenlere göre daha hızlı gelişme kaydettiği yazılıyordu.

nariçi
17-12-2008, 11:11
Normal doğal alandan hertürlü bitki sökmek çevre sevgisine ters düşer. Ben ziraat alanlarındaki köylü çiftçilerin araziyi imar sırasında kesip, söküp attıklarını kullanacağım. O tip bitkileri çıkarıyorum. Aman Antakya kalesine dokunmayın. Zaten orası Plantasyon-yapay ağaçlandırma alanı ve sit sahasıdır.

vyssera
17-12-2008, 15:41
Bu da yakalanırsan 6 ay hapisle yargılanabilirsin demektir sanırım.

nariçi
18-12-2008, 12:54
Bir daha dikkat eder., Batayaz ve Samandağ yolu çevresinde arazi kenarlarında çok tür var..