View Full Version : pin-up / bahçe
Bu serüveni sizlerle paylaşmak, deneyim ve bilgilerinizden yararlanmak umuduyla bahçe sayfamı açmaya karar verdim. Henüz ortada bahçe yokken bahçe sayfası açacak kadar şuursuz davranmış olabilirim :D Ama eğlenceli olacak gibi hissediyorum...
İşte elbet bir gün bahçeye dönüşecek olan toprak parçamız :p
624508
Bahçenin bulunduğu şehir: İstanbul - Çatalca
Bahçenin büyüklüğü: 3.300 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Bahçeyi ben de bu sene tanıyacağım. Şimdilik, tüm gün güneş ve kuzeyden rüzgar alıyor diyebilirim.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9a
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Hafta sonları ve mümkün oldukça hafta içleri gideceğimiz, doğal hayatın tadına varabileceğimiz ikinci bir ev olarak hayal ediyorum.
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Buğday tarlasıydı.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Bu yıl başlıyorum.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Hala bahçeyi ve yaşam alanını tasarlamaya çalışıyorum. Profesyonel yardım alma şansım olur belki ama ben yine de kendi bildiğimi yapacağım gibi görünüyor.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz: Çok kabaca şöyle bir şey yapıyoruz:
624514
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kendim ilgilenmeyi planlıyorum.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Şu an hiçbir şey yok. Çardak, sebze bahçesi, meyve bahçesi ve kümes yapmayı planlıyorum.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Ailemizi besleyecek ve sevdiklerimizle keyifli zaman geçirebileceğimiz bir ortam yaratmayı hayal ediyorum.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler): Kiraz, vişne, nektarin, elma, armut, dut, ceviz, erik, hurma, ayva, nar, kızılcık, hünnap, iğde, incir, fındık, zeytin, badem, kestane, limon, ıhlamur, üzüm, böğürtlen ve kivi.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Henüz yok.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Henüz yok.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? İlk defa bu sene tohumdan üretmeyi denedim ve çok sevdim. O yüzden böyle devam etmek istiyorum.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Bahçede henüz su yok. En kısa zamanda depo ve şehir suyu için altyapıyı tamamlamayı umuyorum.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Damla sulama sistemi kurup buharlaşmayı azaltıcı önlemler almayı planlıyorum.
Toprak özellikleri: Henüz toprak analizi yaptıramadım ama beyaz renkli, yumuşak bir toprak yapısı var.
Kompost yapıyor musunuz? Yapmayı planlıyorum.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Henüz bahçe ortada yokken bile bir sürü hata yaptım. Mükemmel iyinin düşmanıdır deyip devam ediyorum.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Bu konuya gelemedim.:rolleyes:
Bahçeniz organik mi? Organik demek çok iddialı olur ama doğal bir bahçem olsun istiyorum.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Henüz bu konuya da gelemedim.:rolleyes:
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Şimdiye kadar bolca salyangoz gördüm.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Damla sulama sistemi kuracağım.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Arazinin solunda ve karşısında tepeler var. Bitkiler soğuk alacak mı bilmiyorum.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? İyi ki gözümü karartıp bu işe girişmişim.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? Hayır
Sayın pin up; sayfanız hayırlı olsun bol bol fotoğraflar bekliyoruz ^^
Sayın pin up; sayfanız hayırlı olsun bol bol fotoğraflar bekliyoruz ^^
Çok teşekkür ederim Sayın dongyul.
Bizim yer büyük bir değişim içinde. Saman sapı, toprak ve inşaat artıklarına bulanmış bahçemizde yeşil olan tek şey sınırdaki çalılar. Onları paylaşayım bari :)
Böğürtlenler
624545
Bu meyveli çalıyı bilmiyordum ama Google ve agaclar.net sağolsun. Güvem eriği diye geçiyor. Sanırım ay sonu meyveleri iyice olgunlaşmış olacak. Marmelatını denemeyi düşünüyorum.
624546
Bunun ne olduğunu bilemedim. Bilen biri yazar diye umuyorum :)
624547
Dutlubahçe
09-08-2016, 15:51
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Alttaki meyve büyük ihtimal 'alıç' olmalı.
Yoksa Çanakça köyü civarında mısınız?
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Alttaki meyve büyük ihtimal 'alıç' olmalı.
Yoksa Çanakça köyü civarında mısınız?
Teşekkürler, böylece alıçımız olduğunu da öğrenmiş olduk :)
Yerimiz Kestanelik'te. Yoksa komşu muyuz?
sevgihoca
09-08-2016, 18:20
Bahçeniz hayırlı olsun,Pinup.Başarılar dilerim çalışmalarınızda.
Bahçeniz hayırlı olsun,Pinup.Başarılar dilerim çalışmalarınızda.
Çok teşekkürler.
Dutlubahçe
09-08-2016, 20:32
Komşu sayılırız, tekrar hayırlı olsun.
Bahçeniz hayırlı olsun sayın Pin-up :)
Bunun ne olduğunu bilemedim. Bilen biri yazar diye umuyorum :)
624547[/QUOTE]
Bahçeniz hayırlı olsun. İstediğiniz tüm işlemleri yapmanızı dilerim. Benim gördüğüm bitkiniz alıç değil. Ahlat yabani armut olarak görüyorum. Ahlatları farklı armutlara aşılayarak kısa zamanda kuraklığa dayanıklı armut ağaçlarınız olur. Tabi su verirseniz daha iyi gelişirler. Durgun göz aşısı yapabilirsiniz. Farklı zamanlarda olgunlaşan armutları tercih ederseniz hepsinin aynı anda olgunlaşıp yiyememe durumunu ortadan kaldırırsınız. Ben diktiğim meyve fidanlarının hepsinde farklı zamanlarda olgunlaşanlardan olmasını sağlamaya çalışıyorum. Ticari olarak düşünenler ise tek cins tercih ediyorlar.
Hoş geldiniz. Her şey gönlünüzce olsun.
Benim gördüğüm bitkiniz alıç değil. Ahlat yabani armut olarak görüyorum. Ahlatları farklı armutlara aşılayarak kısa zamanda kuraklığa dayanıklı armut ağaçlarınız olur. Tabi su verirseniz daha iyi gelişirler. Durgun göz aşısı yapabilirsiniz. Farklı zamanlarda olgunlaşan armutları tercih ederseniz hepsinin aynı anda olgunlaşıp yiyememe durumunu ortadan kaldırırsınız. Ben diktiğim meyve fidanlarının hepsinde farklı zamanlarda olgunlaşanlardan olmasını sağlamaya çalışıyorum. Ticari olarak düşünenler ise tek cins tercih ediyorlar.
Sanırım haklısınız. Yaprakları alıça değil ahlata benziyor. Sayenizde durgun göz aşısı neymiş öğrenmiş oldum. Tam da zamanıymış, Eylül sonuna kadar yapılabilir diye okudum. Özellikle durgun göz aşısı önermeniz bu yüzden mi yoksa başka bir sebebi var mı?
Aslına bakarsanız tel örgü çekildiğinde ahlat dışarda kalmış olacak. Ama içeride "sıfır" adet bitki olduğu gerçeğinden yola çıkarsak yetişmiş bir ağacı değerlendirmemek olmaz :)
Ben aldığım yerde üç yıl önce ilkbaharda yarma aşı yaptırdım. Yapan Ali abi nasıl yapılacağını gösterdi. Olabildiğince aşıları yaptı. Bir kısmını da bana yaptırdı. Tutmayan aşılardan çıkan taze sürgünlere ben daha önce gördüğüm durgun göz aşısını yaptım.En büyük ve sağlıklı ahlatın üç koluna üç ayrı armut aşılanmıştı. Tutmayan koldan çıkan sürgünlere de ben ayrı bir armut aşıladım. En kolay tutan ve yarma aşıdan da daha sağlıklı olan aşı bu. Dikkat edilecek noktalar ayrıntılı olarak anlatılmış durumda. Ben kendi tecrübeme dayanarak bu zamanda ben daha henüz yapmaya başlamadım yapılacak en doğru aşı şekli bu. Bu aşının tutmaması durumunda baharda yarma aşı yapabilirsiniz. Sürgün göz aşısı daha sonra yapılıyor. Ancak onu henüz denemedim. Çok önceleri güllerde yapıyordum.
Benim komşulardan iki tanesi tel çekince dışarıda kalan ahlata aşıladıkları armutları yavaş yavaş eğerek tel içine almayı başardılar. Dışarıda da olsa tabi komşunun yerinde değil yol vs. gibi yerde ise çok fazla sıkıntı olmaz sanırım. İkinci seçenek çok uzak değil ise teli o ağacı kapsayacak bir şekilde tel içine alabilirsiniz. Nasıl olsa tel henüz çekilmedi.
Öneriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Aslında ağaç yol kenarında kalıyor ama hafif kot farkı olduğundan çiti etrafından çeviremeyiz büyük ihtimalle. Olsun :) Yarısını biz yarısını da yoldan geçenler yer.
Güzel bir armut bulursam zamanı geçmeden durgun göz aşısını deneyeceğim.
Bu işler çok zormuş :) Altyapı işleriyle uğraşmaktan sıra bir türlü ekmeye gelemedi ama bahçe hazır olmasa da kendimi tutamayıp Hocam100'den çeşitli çiçek soğanları almıştım. Zamanı geçmesin diye su bidonu vb. ne bulduysam soğanları içine diktim; sonra da hiç ilgilenemedim. Ama onlar yine de büyüdü, açtı ve bizi çok mutlu etti.
Eylül sonunda açan göç göç çiçekleri...
632474
632473
Safranlar da Ekim sonunda açtı.
632481
632479
632480
Bahçeniz hayırlı olsun. Herşey gönlünüzce olur ve biz de keyifle izleriz umarım.
Yerimizi alırken tek bir ağaç olmamasına epey kafayı takmıştık. Nihayet ağaçların dikilmesine sıra geldiğinde önce oturup listemizi yaptık ve ardından da siparişi verdik. Bugün dikim günüydü; sonunda ağaçlarımıza kavuştuk :)
Meyve bahçemiz şu ağaçlardan oluşuyor:
Kiraz, vişne, nektarin, elma, armut, dut, ceviz, erik, hurma, ayva, nar, kızılcık, hünnap, iğde, incir, fındık, zeytin, badem, kestane, limon, ıhlamur, üzüm, böğürtlen ve kivi.
Umarım diktiğimiz ağaçlar tutar da önümüzdeki bahar meyvelerini yeriz :)
632539
632540
Kiviler ve üzümler yerlerine dikildi. Tabii hereklerin arasında görünmüyorlar o ayrı konu :)
633230
Resulgur
14-11-2016, 20:38
Sn. pin-up bahçe sayfanız hayırlı olsun. Temiz bir sayfa olmuş ;) Şimdiden neler olacak diye merakla bekliyoruz. Yeni gelecek olan baharla birlikte bol çiçekli günler diliyorum. Her şey daha güzel olacak inşallah ..
Yükseltilmiş yatakların yapımına nihayet başladık:) Boyutları yaklaşık 130x260x40 cm oldu. Bitirdiklerimiz yolda, orada burada duruyorlar şimdilik; toprağı düzleyemediğimiz için gerçek yerlerine taşıyamadık; En kısa zamanda sayılarını arttırıp, toprağı düzleyip, yeni toprak getirtip içlerini doldurmak lazım. Daha çok iş var...
638287
thunderon
13-02-2017, 14:55
Hayallerinin peşinde koşan bir insan daha :) bahçeniz hayırlı uğurlu olsun İnş.
omertufekci12'nin şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/40582.htm) paylaştığı Avustralya dut çeliğinden almak üzere kendisiyle iletişime geçmiştim. Komşu köyde olduğunu öğrenince kargo işine hiç bulaşmadan bahçesine uğrayıp çelikleri elden almayı ve bu vesileyle de tanışmayı tercih ettim. Ömer Bey sağolsun sadece dut çeliği vermekle kalmadı, elim kolum dolu gönderdi beni. Günün sonunda, dut çelikleri, epeyce büyük bir dut fidanı, ortanca, böğürtlen, kokulu üzüm, turuncu salkım, ağaç bamyası ve aynı sefa çiçeğiyle döndüm eve. Ömer Bey'e paylaşımı ve verdiği bilgiler için tekrar teşekkür ediyorum.
Bu acemilikle umarım fire vermem :)
639149
mister73
20-02-2017, 13:44
Sn. pin-up, yeni bitkileriniz hayırlı olsun. Yaşam alanıyla ilgili gelişmeleri de bekliyoruz. Bol bereketler ve kolaylıklar diliyorum.
Güzel dilekleriniz için teşekkürler mister73.
İç yaşam alanını zaten tamamlamıştık. Şimdi, baharın da gelmesiyle beraber, asıl büyük işimiz dış yaşam alanını oluşturmak.
Mesajınızdan sonra şöyle bir düşündüm de yapılması gereken o kadar çok iş var ki:)
Biz araziyi kabaca üçe bölmüştük:
Yaşam alanı
Ev ve etrafındaki düzlenmiş alandan oluşuyor. Arazi hafif eğimliydi, zaman geçireceğimiz yer düz ayak olsun istedik. Dışarıda oturmak, yemek yemek, çoluk çoçuk oynamak için düşündüğümüz bu alan için çim en uygun seçenek gibi görünüyor. Toprak otursun diye çimi sonbaharda ekmedik. Mevsimi kaçırmadan çim işini halletmemiz gerekiyor. Evin önündeki verandayı da henüz yaptırmadık, acil yapılacaklar arasında...
Sebze bahçesi
Burası evin alt kısmında kalan sebze ekilecek alan. Bir bölümüne yükseltilmiş yatakları yerleştireceğiz. Toprağımız çok killi resmen çamur gibi. Hem yatakları doldurmak hem de diğer alanlara sermek için epey toprak getirtmemiz gerekecek. Ayrıca bu alanın etrafını çitle çevireceğiz yoksa asayişi sağlayamayız.
Meyve bahçesi
Ağaçları sonbaharda dikmiştik. Şimdi bu alana bir de kümes yapalım istiyoruz. Dolayısıyla buranın etrafına da çit çekeceğiz.
Bu arada tohum çimlendirmeyi de aksatmamak gerek tabii...
Bundan sonraki gelişmeleri memnuniyetle sizlerle paylaşırım yeter ki gelişme olsun:)
idris şenol
21-02-2017, 00:53
bahçeniz hayırlı olsun 3300 m2 çok ,idaal
hocam100'den alıp kış öncesi diktiğim nergisler açmak üzere.
639189
Göç göç çiçekleri ise sonbaharda açmıştı. Soğanları saklayıp yazın asıl yerlerine dikecektim ama yaramazın biri bu planımı fena bozdu:( Bir de utanmadan yalanıyor:mad:
Soğanlar epey hırpalanmış ama yine de toprağa gömüp şansımı deneyeceğim:)
639190639192
mister73
21-02-2017, 08:47
Soğanlarınız için üzüldüm, geçmiş olsun. Bizim yan komşunun da vardı o yaramazdan bir tane ama geçenlerde bahçemdeki erik ve kayısı fidanları (daha Ekim ayında büyük bir hevesle dikmiştim) ile güreş tutmaya karar verince, sahibi bir arkadaşına hediye edip göndermiş. Aslında fidanlarıma da üzülmüştüm ama açıkçası bizim yüzümüzden hayvanın gönderilmesi de içime oturdu resmen:(
Hafta içi çok yalnız kalıyor o yüzden çok bir şey diyemiyoruz ama eğitim şart:)
Sebzeler de aynı akıbete uğramasın diye sebze bahçesini çitle çevireceğiz şimdi. Çiti kendimiz yapmaya karar verdik ya bakalım nasıl olacak...
Tohum paylaşım etkinliğinden elde ettiğim tohumların gelişimini ilgili başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/40587.htm) paylaşıyorum.
Etkinlik dışı edindiğim tohumlarla ilgili gelişmeleri de kendi bahçe sayfamdan paylaşacağım.
ÇİÇEK
Adaçayı (Salvia coccinea) / Zengarden
Alp gelinciği (Papaver alpinum) / Zengarden
Aslanağzı (http://www.agaclar.net/forum/1497211-post34.htm) / eş dost
Çarkıfelek (Passiflora edulis panama red) / Zengarden
Çörekotu (Nigella Damas) / Vilmorin
Ezan çiçeği (Oenothera speciosa) / Zengarden
Fener çiçeği (Kniphofia mixed hybrids) / Zengarden
Haseki küpesi (Aquilegia hybrida) / Zengarden
Haseki küpesi (Aquilegia vulgaris) / Zengarden
Haseki küpesi (Aquilegia vulgaris) / Zengarden
Hercai menekşe (Viola tricolor) / Zengarden
Hezarençiçeği (Delphinium consolida) / Vilmorin
Kadife / eş dost
Kadife bodur / Yerli Tohum
Kadife sarı / Yerli Tohum
Kanarya sarmaşığı (Tropaeolum peregrinum) / Zengarden
Kanayan kalpler (Pseudofumaria lutea) / Zengarden
Karagözlü suzan (Thunbergia alata) / Zengarden
Katedral çanı (Cobaea scandens) / Zengarden
Kedi tırnağı / eş dost
Ketençiçeği (Linum perenne) / Vilmorin
Kırmızı kurdele (Kennedia rubicunda) / Zengarden
Klematis (Clematis virginiana) / Zengarden
Klematis (Clematis tangutica) / Zengarden
Kokulu menekşe (Viola odorata) / Zengarden
Koni çiçeği (Ratibida pinnata) / Zengarden
Mavi çan sarmaşığı (Sollya heterophylla) / Zengarden
Mavi sardunya (Geranium pratense) / Zengarden
Mine mavi mor / eş dost
Mine pembe (Saponaria officinalis) / Zengarden
Mor sarmaşık / eş dost
Petunya siyah / eş dost
Sedum (Sedum) / Zengarden
Silene (nakil) / eş dost
Şebboy (Cheiranthus cheiri) (http://www.agaclar.net/forum/1498445-post35.htm) / Vilmorin
Şerbetçi otu (Humulus lupulus) / Zengarden
Tatlı bezelye (Lathyrus odoratus mammoth mix) / Zengarden
Tatlı bezelye (Lathyrus odoratus spencer mix) / Zengarden
Üzüm sümbülü / eş dost
KAVUN-KARPUZ
Karpuz Sugar baby / Gartenland
Karpuz Yerli beyaz / Yerli Tohum
Karpuz Yerli köy gülle / Yerli Tohum
Kavun Charentais / Gartenland
Kavun manavdan / ben
Kavun Topatan / Yerli Tohum
KABAK
Balkabağı / eş dost
Balkabağı / Yerli Tohum
Karakabak dolmalık / Yerli Tohum
Lif kabağı / eş dost
DOMATES
Kırmızı köylüm / Yerli Tohum
Kıvırcık yayla / Yerli Tohum
Pembe köylüm / Yerli Tohum
Roman çeri / Yerli Tohum
FASULYE
Borulce Uzun sırık / Yerli Tohum
Fasulye hatay / eş dost
Kinghorn Wax / Gartenland
Saxa / Gartenland
YEŞİLLİK & OT & BAHARAT
Çıbrıka Sicilya / Gartenland
Dereotu / Yerli Tohum
Fesleğen / eş dost
Frenk soğanı Staro / Gartenland
Kuzu kulagı / Yerli Tohum
Marul Babyleaf / Gartenland
Mercanköşk Yıllık / Gartenland
Marul Arapsaçı / Yerli Tohum
Marul Yedikule / Yerli Tohum
Marul Kıvırcık / Yerli Tohum
Marul Kırmızı kıvırcık / Yerli Tohum
Maydanoz Köy / Yerli Tohum
Semizotu Aşı / Yerli Tohum
Tavuk otu / eş dost
Tere Bahçe teresi / Gartenland
DİĞER
Acur Anadolu uzun / Yerli Tohum
Bakla Sakız / Yerli Tohum
Beyaz patlıcan minik / eş dost
Bezelye Yaprak / Yerli Tohum
Brokoli / Yerli Tohum
Enginar Sakız (http://www.agaclar.net/forum/1498457-post37.htm) / Yerli Tohum
Fındık Turp / Yerli Tohum
Havuç Rote Riesen 2 / Gartenland
Havuç Seker / Yerli Tohum
Kapya biber / eş dost
Karnabahar / Yerli Tohum
Kereviz / Yerli Tohum
Lahana Çin Spectrum / Gartenland
Lahana Brunswijker / Gartenland
Lahana Beyaz / Yerli Tohum
Nohut Beyaz / Yerli Tohum
Karışık patlıcan (http://www.agaclar.net/forum/1498452-post36.htm) / Yerli Tohum
Pırasa Kalem / Yerli Tohum
Salatalık Badem / Yerli Tohum Soğan Roja de Niort / Gartenland
Soğan De Barletta / Gartenland
Turp De dix huit jours / Gartenland
Sayın pin-up yerim ben 27. mesajdaki yaramazı. Eminim onun soğanlarla bir ilgisi yoktur. O yumuşak bulduğu toprağa mutlaka yiyecek bir şeyler stoklamıştır :) Ben de de var bir yaramaz bahçe toprağı ıslak ve ağır olduğu zamanlar kokopit, perlit, toprak karışımlı saksılara kolay kazıldıkları için yiyecek gömüyor :) Zaman zaman boşalttığım saksılardan peynir, dana-kuzu kemikleri bolca çıkıyor.
Arka bahçeyi düşünmek bile istemiyorum. Geçen sene baharda toprağı hazırlarken eşim bir çuvala yakın kemik çıkardı bahçeden. Bir şey değil konu komşu yanlış anlayacak :) Bir de her çıkanı tekrar kaçırıp başka bir yere gömme telaşı inanılmaz.
Siz de bu şirin yaramaza kızmayın emi ? Sonuçta en iyi dostlarımız onlar. Kolaylıklar dilerim.
Bizimkinin de zulaları var. Birkaç tanesini keşfettik ama kim bilir daha neler gömülü bahçede...
Valla bitkilerin arkasından üzülmemek için ufaktan kızıyorum ben. Hem kızarım hem severim durumundayız. Gerçi onun umru değil yine bildiğini okuyor:D
Hocam100'den aldığım soğanları saksıya katmanlar halinde dikmiştim. Böylece sırası gelen bitki büyüyor ve saksı boş kalmamış oluyor.
Bu hafta nergisler açtı. Mis gibi kokuyorlar:) Umarım soğanlar çoğalır da seneye daha fazla nergisim olur.
639599
Sonbaharda safranlar açmıştı; şimdi de aynı saksıda ters lale kendini göstermeye başladı.
639598
Annemin apartmanının bahçesindeki aslanağzından topladığımız tohumlar 5-7 günde çimlendi.
Aynı kaba iki renk olarak ekmiştim ama sarıyı sayıca abartmışım:)
639756
9 Mart'taki durumları.
640496
Ekim: 20 Şubat
Çimlenme oranı: 12/15
9 Mart'taki durumu:
640502
Ekim: 24 Şubat
9 Mart'taki durumu:
640505
Ters lalelerim :)
Fritillaria imperialis
641218
Fritillaria uva vulpis
641219
İşler kontrolden çıkmaya başladı :)
641255
641256
Tohumları çimlendirmek için iki çeşit torf kullanmıştım; Klasmann ve Verve (Koçtaş'ta satılan bir marka). Sanırım kök gelişimleri iyi oldu, en azından bana öyle görünüyor:)
Birkaç hafta önce ilk çimlenen biberleri bardaklara şaşırtmıştım. Bardaklarda yine aynı torfu kullandım ama bu pek doğru bir karar olmadı. Öncelikle torfu nemli tutmak çok zor oluyor. Ayrıca, bildiğim kadarıyla, birkaç yaprak çıkardıktan sonra gübre vermeye başlamak gerekiyor. Hem besin değeri hem de su tutma kapasitesi açısından gübreli bir toprağa şaşırtmak daha doğru olurdu sanırım. Ama o sırada elimde toprak yoktu ve acelem vardı:) Bilirsiniz bazen dürtüyor...
Bu hafta sonu bahçedeki sebze yatakları için toprak getirteceğiz. Bundan sonra fidelerde bu toprağı kullanmayı düşünüyorum. Gerekirse diye solucan gübresi de edindim ama gerekip gerekmediğini nasıl bileceğimi bilemiyorum:)
641447
Şu yükseltilmiş yataklar işi uzun süredir aklımı meşgul ediyordu. Hala yeterli sayıda yatak üretememiştik. Eğimli olan zemine yatakları nasıl yerleştireceğimiz konusu belirsizdi. İçine dolduracağımız toprağı da bir türlü getirtememiştik. Hafta sonu nihayet tüm bu konuları hallettik.
İşte el emeği göz nuru yataklarımız:)
641940
Şu yükseltilmiş yataklar işi uzun süredir aklımı meşgul ediyordu. Hala yeterli sayıda yatak üretememiştik. Eğimli olan zemine yatakları nasıl yerleştireceğimiz konusu belirsizdi. İçine dolduracağımız toprağı da bir türlü getirtememiştik. Hafta sonu nihayet tüm bu konuları hallettik.
İşte el emeği göz nuru yataklarımız:)
641940
Sayın pin-up; gerçekten sebze yataklarına koyduğunuz toprağa bayıldım çok iyi görünüyor... Sebze yataklarınızda çok başarılı bir çalışma sonucu oluştuğu görülüyor..
Benim düşünceme göre sebze yataklarını tek bir bütün halinde yapsaydınız daha kullanışlı olur diye düşünüyorum damlama sulama işinde filan daha kolaylık olurdu diye düşünüyorum ayrıca daha bir bütüncül dururlardı...
Eğer eğimli bir alandan ya da kod farkı olacağını düşünüyorsanız bence yarım saatlik bir makine işiyle halledilebilirdi diye düşünüyorum belki durum daha farklıdır bölgeyi tam göremediğim için bu tarz konuşuyorum...
dongyul, teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim:)
Toprak için forumda epey dolandım, bol bol okudum. Önce kendim karışım yapmayı düşündüm ama yeterli bilgimin ve zamanımın olmayışı gözümü korkuttu. Sonuçta hazır toprak almaya karar verdim. Köydeki fidancıların aracılığıyla getirtebileceğim topraklar içime sinmedi. En son Kemerburgaz'daki bir toprakçıyla görüştüm, gittim toprağı yerinde gördüm. Onlar da bu konuda titizlendiğimi anladılar, özel hazırlayacağız merak etmeyin diyerek güven verdiler. Sonuçta gelen toprağı (en azından dış görünüş olarak) ben de beğendim. Bizim arazinin toprağı o kadar kötü ki bu toprak geldiğinde neredeyse sarılıp yatacaktım:)
Yatakları uzun, tek parça şeklinde yapmayı tercih etmedim açıkçası. Haklısınız, sulama sistemini kurmak daha kolay olurdu kesinlikle. Ancak yatakları koyduğumuz alanda hem taş duvardan aşağıya doğru hem de fotoğrafın çekildiği noktadan ileriye doğru eğim var. Dolayısıyla yatağın boyu uzadıkça bu eğimi tolere etmek zor olacaktı. Ayrıca, yatağın sağından soluna geçmek için boylu boyunca yürümek gerekecekti, bunu da çok pratik bulmadım. Son olarak, yatağın kurulumu açısından boyutları çok büyütmemek işimize geldi. Trapez sac mukavemeti çok yüksek bir malzeme değil, deforme olmaya müsait. Yatağı uzattıkça parçaların birbirine monte edilmesi daha zor olacaktı o yüzden bu şekilde yaptık. Yatakların yerini kepçe yardımıyla hazırladık. Sadece ince ayarını yaparken biraz el işçiliği gerekti. Zaten kepçe olmadan hayatta beceremezdik. Şimdiye kadar eline bel, kürek almamış iki şehir çocuğu olarak bu kadarını ancak yapabiliyoruz:)
İnsanlık için küçük ama bizim bahçe için büyük bir adım...
Bahçemizden ilk hasat bu minnoş turplar oldu. Evet, sadece 3 tane :)
650028
Şu yükseltilmiş yataklar içinde sebze yetiştirme işini kafama koymuştum başından beri. Bu sayede elde edilmiş güzel sonuçlar beni çok etkilemişti. Epey bir süre yatak peşinde koştum. Hangi malzemeyi kullanacaktık, kaça maloluyordu, kim yapacaktı, içini neyle dolduracaktık, ... Sonuçta şurada (http://www.agaclar.net/forum/1500544-post41.htm) paylaştığım yatakları yaptık da rahat bir nefes aldım. Ben istediğimi (tam istediğim gibi olmasa da :) elde etmiştim ama bahçe işlerinde bize yardımcı olacak hanım yataklarda bir şey yetişeceğine pek ihtimal vermemişti. Toprak çok ısınacağı için bitkiler yanacak diye hatta...
Bir türlü yaz gelemedi, havalar ısınamadı derken, Mayıs baışında domates, biber ve patlıcan fidelerini yataklara diktik. Gelgelelim fideler bir türlü doğru dürüst canlanmıyor ve büyümüyordu. Sorun yataklarda mı yoksa mevsim mi el vermiyor anlamak için kontrollü bir deney yapmaya karar verdim :D
Elimde agaclar.net 13. Doğum Günü Kutlamasında Orhan Özbilgiç'den aldığım domates tohumlarından yetiştirdiğim fideler vardı. Bu fideleri iki gruba ayırıp 1. grubu yükseltilmiş yatağa, 2. grubu ise yere diktim. Yatakların içinde kamyonuna bilmem kaç lira verdiğimiz gübreli elenmiş toprak, yerde ise herkesin görünce vah vah dediği beyaz bir toprak var. Yerdekinin dibine bir avuç büyükbaş hayvan gübresi atmıştık, yataktaki zaten gübreli diye tekrar gübre koymadık.
Üzerinden yaklaşık 10 gün geçtikten sonra fidelerin durumu şu şekilde:
Soldaki yatakta, sağdaki yerde.
650128
Hayal kırıklığına kapılmadan yataktakilere biraz daha zaman tanımaya karar verdim. Bakalım nasıl gidecek :)
Musa Gündoğan
02-06-2017, 13:10
sayın pin up onca emeğiniz, uğraşınız gerçekten çok takdir edilesi. allah emeklerinizi zayi etmesin. son fotoğraflara üzüldüm.
(tahmin)
benim tahminim yataklarda bulunan toprak içerisine siyahi görünmesini destekleyecek kullanılan milli kumun altta çürümüş siyah milden yapıldığını düşünüyorum. bu içerik itibariyle toprakta bir şey yetişebilmesi pek mümkün olmuyor.
(merak)
eğer kullandıkları milli kum o değilse toprağı bu kadar siyahlaştırabilecek şey nedir merak ettim.
sonucunu bende merakla bekliyorum umarım her şey gönlünüzce olur. hiç dert etmeyin en azından ekebileceğiniz alternatif bir toprağınız var.
(yorum)
sarı olan toprağınızın dikim için tek dezavantajı sert olması diye düşünüyorum. bu da sizi fazladan çapa yapmaya itecektir. çünkü bizim bahçe toprağıda bu kadar sertti sonrasında 2 defa bahar öncesi sürdürdük sonrasında çapa makinasıyla iyice incelttik. fide çukurlarına birer avuç solucan gübresi attık şu an durumları gayet iyi.
..... ama bahçe işlerinde bize yardımcı olacak hanım yataklarda bir şey yetişeceğine pek ihtimal vermemişti. Toprak çok ısınacağı için bitkiler yanacak diye hatta...
Üzerinden yaklaşık 10 gün geçtikten sonra fidelerin durumu şu şekilde:
Soldaki yatakta, sağdaki yerde.
650128
Hayal kırıklığına kapılmadan yataktakilere biraz daha zaman tanımaya karar verdim. Bakalım nasıl gidecek :)
Sn Pin-up. Östrojen her zaman testesteronu yenmiştir.
Şaka bir yana 2 sene önce ilk bahçemi aldığımızda mevsimde bahar sonuydu alel acele ne fidesi bulduysak gelişi güzel dikmiştik. Doğru dürüst sulayamasak da epeyce domates yemiş hatta biberleri toplamaktan sıkılınca olduğu gibi bırakmıştık. Geçen sene bende binbir emekle yükseltilmiş sebze adaları yaptım ama doğru dürüst hiçbir şey yetiştiremedim. sonuç tam bir fiyasko oldu. Toplam 2 kg domates bile yiyemedik. Tabi ki bizim evde de hanımın bir sene boyunca espirili laf sokmalarına katlandık. Bu sene ise yükseltilmemiş adaya dönüş yaptık ve ilk gözlemler harika.
Burda adaların bir suçu yok ama her bahçe her toprak kendi çevre koşullarına göre değerlendirilmeli ve birimiz için uygun olan yöntemin diğerimize uymayacağını bilmeliyiz.
Umut ediyorum ki soldaki fideniz ilk şaşırtma şokunu atlatıp zamanla toparlar.
Sayın pinp-up ve saleri; benim bahçemde sebze yatakları yok ancak bahçemin tamamı yerden 1 metre yükseltilmiş durumda bu da bahçenin tamamını yükseltilmiş sebze yatağı konumuna getiriyor içindeki toprak ilk zamanlar berbattı ve zamanla humus ve hayvansal gübrelerle az da olsa adam ettim ancak benim düşünceme göre toprak harika bir konuma gelebilmesi için en az 7 sefer işlenmesi oradaki mikroorganizma yapıları oturması gerekiyor ve bu zaman diliminden sonra toprak kazandırmaya başlıyor..
Gelelim sebze yataklarına; beton, tahta ve ya ne olursa olsun kullandığımız malzemelerle yapmış olduğumuz sebze yataklarının yerden yüksekliğini abarttığımız da su tutma kapasitesi azalıyor kışın hemen soğuyor yazın ise hemen ısınıyor ısı artış ve düşüşlerinde toprak ısı alıp kaybediyor ve toprak rüzgara maruz kaldığında sürekli bir şekilde ısı alıp vermesiyle ne topraktaki organizmalar yaşamları doğru düzgün idame ettiriyorlar ne de bitki... bu ısı değişiminden dolayı bitkilerde ilk aşamalarda strese giriyor bu stres zaten ömürlerinden en az 15-20 gün yiyor...
Şimdi bağda yapmış olduğum sebze yataklarını görmüşsünüzdür... ben bunu uzak doğudaki çiftçilerde gördüm ve uyguladım.... Hiç destekleme malzemesi kullanmadan toprağı direk olarak yükselttim... İlk olarak şunu fark ettim evet sebze yataklarından daha iyi oldu maddi olarak sıfır bütçe... bu sebze yataklarının sebze ekeceğim kısımlarına 50 cm çukurlar açarak yaş hayvan gübresi gömdüm ve kapadım...
sonuç olarak toprak nemli kalıyor, aşırı rüzgar yemiyor ve ısı değişimi aşırı olmuyor... İncelediğim ilk gözlemler kök yapıları çok iyi oluştuğu.. Örneğin domatesleri dikimden itibaren sadece bir kere can suyu olarak suladım...
En can alıcı nokta şu bu sebze yatakları sabit olmadığı için her yıl yerlerini istediğim gibi değiş tokuş yapabilirim ve toprak karışımı yapılabilir... sabit sebze yataklarında bu işlem zor hatta imkansız..
Şimdilik bu kadar... Umarım anlatabilmişimdir.
Birde şu ayırımı iyi yapmak lazım. Yükseltilmemiş sebze adası ile yükseltilmiş sebze adası farklı şey. Hatta bu sebze adalarının "Sunken" denen birde indirgenmişleri var.
Sezerakk
24-11-2017, 15:37
Sn. pin-up ben de sizi komşunuz olarak Kestanelik köyünden selamlıyorum. Maşallah bahçeniz çok güzel. Umarım tanışma şansı buluruz. Zira benden önce bu yola girmiş doğa sevdalılarından öğrenecek çok şeyimiz var.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.