PDA

View Full Version : Taze Fasulye (Phaseolus vulgaris) yetiştiriciliği

Serhan KARAGÖL
09-04-2007, 15:42
Fasulye (Phaseolus vulgaris)

Taze, konserve ve kuru olmak üzere değişik şekilde değerlendirilen, besin değeri çok yüksek olan, hemen hemen tüm dünyada bol miktarda tüketilen önemli bir kültür bitkisidir. Orta Amerika kökenli olan bu kültür bitkisi 250 yıl önce Anadolu'ya gelmiş ve çok geniş bir yayılım alanı bulmuştur.

Taze fasulye A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir. Taze fasulye de vücutta biriken asidi nötralize edebilecek baz fazlalığı da mevcuttur. Fasulyenin hazım olabilirlik oranı %84.1'dir.

Hatta fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karekterinde olduğu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bildirilmektedir.
kaynak (http://www.ziraatci.com/yetistir/sayfa.asp?konuid=25&manual=off&shf=4)

MEYVE
Meyveler bakla şeklindedir. Çiçeklerde döllenme olduktan sonra oluşan hava sıcaklıklarına bağlı olarak meyve gelişmeye başlar. 30 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda, kuraklıkta (düşük hava nemi) söz konusu ise döllenme olduğu, bakla teşekkül ettiği halde meyve gelişmez ve dökülür.

Meyve gelişmesi için ideal sıcaklıklar 15-25 C arasındaki sıcaklıklardır. Baklalar; etli, ince, kılçıklı, kılçıksız, iplikli veya ipliksiz olabilirler. Fasulyelerin hemen tamamında kılçık, bakla genç ve taze iken görülmediği halde daha sonra görülebilir.

TOPRAK İSTEĞİ
Toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir. Çok hafif topraklar dışında her toprakta yetiştirilebilir. Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Potasyumca zengin toraklarda yetiştirilen fasulyelerde (taze- kuru) kalite belirgin bir şekilde artar.

Toprak iyi hazırlanmalıdır. Kesekli bırakılırsa, çimlenme sırasında, çimlenen taneler üzerine ağırlık yapar ve çimlenmeye engel olur. Kaymak bağlama özelliğine sahip topraklarda özellikle tohumun çimlenme döneminde düşen yağışlar önemli çimlenme zorluklarına yol açar. Bu sebepten dolayı kaymak tabakası kırılmalıdır. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Toprak reaksiyonunun pH 5.5-6.7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır.

İKLİM İSTEKLERİ
İklim isteği yönünden hassas olup özellikle bazı dönemlerinde çevre şartlarına karşı çok duyarlıdırlar. Ilık iklim sebzesidir. Çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Sıcaklık sıfırın altında 2-3 C’ye düştüğünde büyük zarar görür. Buna karşılık çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar, verim ve kalite çok önemli ölçüde düşer. Meyve bağlama döneminde 18-25 C sıcaklıklar optimum meyve tutumu ve gelişmesini sağlar.

EKİM ŞEKLİ
Sıra arası 50-60 cm X sıra üzeri 20-25 cm olacak şekilde toprağın tav seviyesinin 3-5 cm altına tohum ekimi yapılır.Fasulye tohumlarında çimlenme sırasında fasulye sineği büyük zarara yol açabilir. Bu nedenle tohumun ekim öncesi mutlaka ilaçlanması gerekir. Dekara kullanılan tohum, ekim sıklığı ve özellikle de çeşidin dane iriliğine bağlı olmak üzere 6 - 18 kg arasında değişir.

GÜBRELEME
Suni gübre kullanılacaksa gübrenin tamamı bir defada ve ekimden 2-3 hafta önce sürümle toprağa karıştırılmalıdır. Toprağın yapısına bağlı olarak saf olarak 1 dekara verilmesi gereken ortalama gübre miktarları:
Sülfat Formunda AZOT..................12-14 kg/da

FOSFOR(P2O5)...............................10 kg/da

POTASYUM(K2O)..........................10-12 kg/da

ÇAPALAMA
Fasulye tohumları uygun çevre şartlarında 6-8 gün içinde çimlenir. Bitkiler toprak üstüne çıkar. Bitki gelişmesi oldukça hızlı olur. Bitkiler ilk hakiki yapraklarını geliştirdiğinde 1. çapa yapılır. Yağış, yabani ot ve toprağın o anki durumu dikkate alınarak 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılır.

SULAMA
İlk fasulye meyveleri görülünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçınılmalıdır. Fasulyeler ilk meyve vermeye kadar hassas bir bünyeye sahiptir. Fazla su bitkilerde hemen sararma ve büyümede duraklama yaratır. Bu devrelerde hava şartlarının etkisi ile mutlaka su vermek gerektiği taktirde fazla olmamak koşuluyla bir iki defa sulama yapmak gerekir. Fasulyelerde çiçek açıp ilk ürünler görülmeye başladıktan sonra sulama işine de düzenli olarak başlanmalıdır. Hava durumuna göre 4-5 gün ara ile yeterli miktarda sulama yapılırsa ürünün miktar ve kalitesi de o ölçüde iyi olur.

OLGUNLUK, HASAT, DEPOLAMA ve VERİM:
3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir. Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır. Baklaları aşağıya doğru koparmaya çalışmak bitkiye zarar verir. Hasat edilen fasulyelerde meyvelerin pazarlanmaya kadar muhafazası önem taşır.

Hasattan sonra meyvelerin gölge bir yerde, yüksek rutubetli (%80’in üzerinde) bir ortamda korunarak su kaybetmeleri önlenmelidir. Aksi halde hızla su kaybederek pörsürler, Pazar değerini kaybederler. %80’in üzerindeki nem içeren ortamlarda +4-5 C’de 8-10 gün süre ile muhafaza edilebilir.
Kaynak (http://www.burdur-tarim.gov.tr/tarim15/subeler/cey/yetistiricilik/fasulye.htm)

Barbunya fasulye

Barbunya dane olarak tüketildiğinden dane fasulye üretimindeki yollar izlenmelidir. Bir de daneler oluştuktan sonra kesinlikle sulama yapılmamalıdır.

Serhan KARAGÖL
09-04-2007, 17:02
Konu pek ilgi çekmedi galiba:)
O zaman şöyle diyelim; fasulye kök yapısı bakımından çok zayıf bir bitkidir. Kökleri azami 20 cm derinliğe inebilir. Bu da hobi amaçlı üreticiler için evde saksıda fasulye yetiştirmeye olanak sağlar. Yani orta büyüklüklü bir saksı ve her yerden elde edebileceğiniz daneler ile kendi fasulyenizi üretebilirsiniz.

(Bu yönüyle belki ilgi çeker :)

malina
09-04-2007, 17:07
Ben kendi deneyimimi yazacaktım, konu sulanmasın diye yazmamıştım :)

Sadece pamuk kullanarak çimlendirilen 5-10 fasulyeden, bir yemeklik değilse de Güveçte Türlü'ye yetecek kadar fasulye elde etmiştim :)

malina
09-04-2007, 17:10
Heryerden bulunabilecek fasulyelerle olmuyor. Başka bir yıl, kuru fasulye pişirmek için ıslattıklarımdan birkaç tanesini dikmiştim. Çok sert ve kılçıklı oldular. Yenmedi yani.. Tohum olarak kullanacaklarımızı seçerken bir şeylere dikkat etmek gerek gibi geliyor...

Serhan KARAGÖL
09-04-2007, 17:42
Heryerden bulunabilecek fasulyelerle olmuyor. Başka bir yıl, kuru fasulye pişirmek için ıslattıklarımdan birkaç tanesini dikmiştim. Çok sert ve kılçıklı oldular. Yenmedi yani.. Tohum olarak kullanacaklarımızı seçerken bir şeylere dikkat etmek gerek gibi geliyor...

:)) evet doğru söylüyorsunuz. Aslında tane elde edilecek fasulye çeşitleri ile taze tüketilmek üzere yetiştirilen çeşitler farklıdırlar. Taze tüketim için genellikle sırık cinsler tercih edilir.

Todor
09-04-2007, 19:40
Barbunya için de yukarıdaki yetiştirme bilgileri geçerli midir?

habibe
10-04-2007, 10:35
Todor duymuşsundur. Yalakdere'nin kuru fasulyesi meşhur. Denedim harika.
(Ayrıca daneleri kurutulmadan, buzdolabında saklanan fasulye de çok güzel oluyor.)

Todor
10-04-2007, 13:04
Tepeköy fasulyesi çok meşhur. Yalakdere'yi duymadım.:)

Derya Özen
10-04-2007, 17:05
Ben baklagil gurubundan en çok Barbunya yı seviyorum. Annemi ara sıra iş yerimden arar, anne benim canım çok barbunya istedi akşama yaparmısın derim.

Serhan KARAGÖL
10-04-2007, 19:26
Barbunya için de yukarıdaki yetiştirme bilgileri geçerli midir?

evet aynı sayılır. Yanlız barbunya dane olarak tüketildiğinden dane fasulye üretimindeki yollar izlenmelidir. Birde daneler oluştuktan sonra kesinlikle sulama yapılmamalıdır.

Serhan KARAGÖL
11-04-2007, 17:43
Hatta yetiştirdim bile:))
Evdeki boş saksıya 2 tahum atmıştım çimlenince kıyamadım atmaya :)) Çimlendikten sonra 2 hafta filan oldu bu boydalar.

flyactivediver
20-04-2007, 19:53
bende tohum almıştım 40 günlük fasülyeden -yani 40 gün sonra ürün alabiliyormuşsun ama henüz çimlendirmedim kökleri derine gidiyorsa saksıda yetiştirmek zor olur diye bide 2 aylık fasülye tohumları vardı bir avuçta ondan aldım mısır çarşısından sırık olanlarından-40 günlüğün tohumları siyah-acaba yeşil fasülyesi iyi olmuyormu üstelik 2 aylıktan daha ucuz fiyatı

flyactivediver
20-04-2007, 19:57
yarın ilk işim fasulyelerimi dikmek olsun

mcmurphy
22-04-2007, 19:24
arkadaşlar
fasulyenin çimlenme dönemi ne kadardır?
geçen hafta salatalık tohumlarıyla aynı günde ektim. salatalıklar çıktığı halde fasulyeden tık yok. bi yerde yanlış mı yaptık acaba?

flyactivediver
23-04-2007, 12:11
yanlışım varsa biri düzeltsin
fasülyeleri ekmeden önce suda bekletmek çimlenme sürecini hızlandırır.

Serhan KARAGÖL
24-04-2007, 19:57
arkadaşlar
fasulyenin çimlenme dönemi ne kadardır?
geçen hafta salatalık tohumlarıyla aynı günde ektim. salatalıklar çıktığı halde fasulyeden tık yok. bi yerde yanlış mı yaptık acaba?

Fasulyelerin çimlenmeleri 10 gün kadar alır.

Serhan KARAGÖL
24-04-2007, 19:59
yanlışım varsa biri düzeltsin
fasülyeleri ekmeden önce suda bekletmek çimlenme sürecini hızlandırır.

Fazlaya kaçmamak koşuluyla suda bekletmenin çimlenmeyi hızlandırdığı doğrudur. Bu sadece fasulye için değil hemen tüm tohumlar için geçerlidir. Ancak suda uzun süre bekletilen fasulye daneleri çürüyebilir.

Serhan KARAGÖL
24-04-2007, 20:06
bende tohum almıştım 40 günlük fasülyeden -yani 40 gün sonra ürün alabiliyormuşsun ama henüz çimlendirmedim kökleri derine gidiyorsa saksıda yetiştirmek zor olur diye bide 2 aylık fasülye tohumları vardı bir avuçta ondan aldım mısır çarşısından sırık olanlarından-40 günlüğün tohumları siyah-acaba yeşil fasülyesi iyi olmuyormu üstelik 2 aylıktan daha ucuz fiyatı

Aslında söylediğinizi tam olarak anlayamadım ancak çimlenmeden sonra 40 günlük bir fasulyeden kuru dane almak mümkün değildir.
Bir fasulye danesinin ekilebilir nitelikte olabilmesi için gelişimini tam olarak tamamlaması gerekir. Yani danemiz önce oluşacak, kuruyacak, nem oranı %13-15'e düşecek sonra siz onu ekip sulayacaksız nem oranını yeniden yükseltip çimlenmesini sağlayacaksınız. Onun haricinde kuru bir danenin 40 günlük, 1 aylık **** 2 aylık olmasının önemi yoktur.

flyactivediver
24-04-2007, 20:30
Kusura bakmayın, her zaman yaptığım hatayı tekrarlamışım.Az kelime kullanıp konuyu anlaşılmaz bir duruma getirmişim.Bu duruma rağmen bana yanıt veren serhan KARAGÖL'e teşekkürler.

Mısır Çarşısında, ürün verme sürelerine göre kırk günlük veya iki aylık
fasülye daneleri satılıyor.Kırk günlük olarak satılanların daneleri siyah, iki aylıkların ise beyaz
Bu daneler ekildikten kırk gün sonra ürün veriyorlar mı?
yoksa sadece ticari amaçlı satış tekniği mi?

Sebahattin Sargın
24-04-2007, 20:32
Ben çok seviyorum fasulye çimlendirmeyi. Her sene yaparım. Bazen kardeşlerime ödev veriyorlar, pamukta sebze çimlendirme. Mutlaka deneyin çok kolay çimlenen ve büyüyen bir bitki....

Serhan KARAGÖL
24-04-2007, 20:40
Mısır Çarşısında, ürün verme sürelerine göre kırk günlük veya iki aylık
fasülye daneleri satılıyor.Kırk günlük olarak satılanların daneleri siyah, iki aylıkların ise beyaz
Bu daneler ekildikten kırk gün sonra ürün veriyorlar mı?
yoksa sadece ticari amaçlı satış tekniği mi?

Hmm anladım. Evet biraz zor olsada 40 günde taze fasulye elde edebileceğiniz erkenci türler var. Fasulyelerin rengininse burada bir önemi yok. Yani siyah renkli erkenci fasulyelerde var, geçci fasulyelerde. Buradan bilmek zor. Çimlenmeden sonra havalar biraz serin gider, çiçek bağlama dönemine yakın ısınırsa iki aydan kısa sürede fasulye alabilirsiniz.

gece
24-04-2007, 22:16
Konu pek ilgi çekmedi galiba:)
O zaman şöyle diyelim; fasulye kök yapısı bakımından çok zayıf bir bitkidir. Kökleri azami 20 cm derinliğe inebilir. Bu da hobi amaçlı üreticiler için evde saksıda fasulye yetiştirmeye olanak sağlar. Yani orta büyüklüklü bir saksı ve her yerden elde edebileceğiniz daneler ile kendi fasulyenizi üretebilirsiniz.

(Bu yönüyle belki ilgi çeker :)

Merhaba, azami 20 cm? ama bu harika, :D Demek onun için fasulye salma sulama isteği olan bir bitki... Çapayı da çok seviyor diye biliyorum. Pilavla birlikte Milli takım ın bu forvet oyuncusunun kurusunun çelik tencerede değil, güveçte pişirilmesini de ilave edebilir miyim? Bir de baklagil olduğundan toprağı azotça zenginleştiriyor diye duymuştum. Ortak yaşam yaşadığı bakteriye bulanarak ekilmesinin faydalı olduğunu da duymuş olsam da bakteriyi nereden bulacağımı söylemiyordu tanımlayamadığım alıntı kaynağım. O yüzden ben de meseleyi ortaya koyup, süzü size bırakıyorum. Ne ka(d)a(r) bakteri, o kadar fasulye...
Saygılar...

gece
fasulye-nimet arasındaki ilişki yukarıdakilerden hangi ikisi arasında ... diyen yeşilci...

Serhan KARAGÖL
27-04-2007, 15:24
Bir de baklagil olduğundan toprağı azotça zenginleştiriyor diye duymuştum.

Doğru. Bu yüzden aynı zirai arazide, ürün çeşidi değiştirmeksizin, üst üste fasulye ziraati yapmak zararlıdır.

limon
28-04-2007, 20:07
Geçen sene 5 kök kadar ekmiştim. Bir hafta biriktirip ancak yarım kg. kadar fasulye yemeği yapabiliyordum. Bu sene sayısını hatırlamadığım kadar çok ektim :) Annem mısırlarla yanyana dikersem fasulyelerin mısırın dallarına tutunacağını söyledi. Denedim bakalım tutunacaklar mı gerçekten. Çok fasulyem olursa pazara çıkarım artık :)

Serhan KARAGÖL
29-04-2007, 12:32
Annem mısırlarla yanyana dikersem fasulyelerin mısırın dallarına tutunacağını söyledi. Denedim bakalım tutunacaklar mı gerçekten.

İlginç bir deneme :) Ama mantıklı. Bu durumun mısırada çok bir zarar vereceğini sanmam.

limon
30-04-2007, 01:45
İlginç bir deneme :) Ama mantıklı. Bu durumun mısırada çok bir zarar vereceğini sanmam.

Köydeki çiftçi öğretmenim de bezelyenin ağaçlara çok güzel tutunduklarını söylemişti. Onu da denedim bu sene. Ağaçta bezelye yetişricem yakında :D

mcmurphy
30-04-2007, 17:36
arkadaşlar
fasulyeleri 1 gün suda beklettikten sonra öncesinde toprağını hazırladığım viyollere ektim. günde 1 kez olmak üzere az miktarda su verdim. viyollar için fazla gelen 5 adet fasulyeyi de kenar köşe bi yere attım. suladığım viyollerin altı delik olmasına ragmen içindeki tohumların hepsi çürüdü. kenarda atık olanların hepsi yeşerdi. su yok. gübre yok.
aklınızda bulunsun; fasulye ye kibar davranmaya gerek yok.

habibe
02-05-2007, 14:31
Pazardan hazır 2 fasulye fidesi alıp diktim. Satıcı bey "bunlar sırık istemez " dedi diye balkonda yetiştireceğim.

Serhan KARAGÖL
02-05-2007, 15:59
Üstteki fasulyelerin biraz daha büyümüş hali:)
(Bu fotoyu 5 gün önce çekmiştim)

Serhan KARAGÖL
02-05-2007, 16:03
Birde fasulyede sırık yerine benim gibi ip kullanacak arkadaşlar bunu sakın yapmasın. Çünkü; ip ince bir madde olduğundan fasulye sarılırken etrafında çok dönmesi gerekiyor, sonrasında sarılan dal kalınlaşınca ip kesmeye başlıyor.
Bu yüzden ya urgan gibi kalın ipler kullanın **** kamış,sırık vb. bir ürün kullanın.

beyazbegonya
02-06-2007, 14:15
lütfen yardım çok üzülüyorum

Derya Özen
02-06-2007, 15:37
Arkadaşlar, 40 günlük diye bir fasulye ismi var. Bizim yöre de çok ekilen bir tür. Çabuk döl tüttuğu için 40 günlük ismi verilmiş. Yoksa 40 gün de fasulye almanız mümkün değil. İsim sizi yanıltmasın 40 günlük sadece bir fasulye cinsi.

limon
06-07-2007, 20:30
Fasulyelerin mısıra sarılması tezi tutmadı bu sene. :) Fasulyeler mısırlardan çok daha önce çıktılar. Seneye mısırları 3 hafta kadar önce ekmeye karar verdim. Mısır filizleri kendilerini gösterince fasulyeleri ekmek lazım. Fasulyenin gelişimi daha çabuk oluyor.

cunz
13-07-2007, 13:54
Ben Misir çarşisindan Aldimve Yazlikta Toprağa Ektim Ziraat Ofisinin 2 Ayri Renk Siyah Ve Beyaz 1 Hafta Içinde Filizlendiler Ve şuan Yavaş Yavaş Sebze Vermeye Başladilar.

cunz
13-07-2007, 13:55
Yanliz Topraktaki Koyun Gübresinin Inanilmaz Faydasini Gördüm

Salinta
23-07-2007, 20:52
Yaprakları sararıp dökülüyorsa azot eksikliği olabilir.

limon
25-07-2007, 22:58
Ben bu sene çok fazla fasulye ekmeme rağmen verim alamadım. Yazın başında bir kg kadar sebze alabildim, sonra havaların ani ısınmasıyla keyiflerini kaybettiler. Sırık fasulye olan cins çok az ürün verdi. Diğer cins ise sadece bol çiçekli sarmaşık oldu. Çiçeklerini döküyor durmadan ve bir tane bile fasulye yapmadı şimdiye kadar. Köydeki teyze de bu sene fasulyelerinin hiç olmadığını söyledi de rahatladım. Sizinkiler ne alemde?

Filiz
26-07-2007, 07:50
Limon memleket dönüşü gördüğüm manzara.. Tüm fasulye bahçeleri yanmıştı. Kuraklıktan. Sizin orada öyle problemler oluyor mu bilmiyorum ama yine şiddetli rüzgar etkisiyle de fasulyeler sararıyor ve döl tutmuyor. Bu yıl fasulye fiyatları her yıla oranla da 3 kat artmış durumda.

Penelophe
26-07-2007, 07:59
Bizim bahçedeki fasulyeler de, (toplam 12 sırık) yaz başında bol çiçek verdi ama topu topu yarım kilogram bile fasulye vermedi.:(

Salinta
26-07-2007, 11:07
Bende bu sene yaptığım denemede tüm sırık fasulyeler kurudu, verimi çok az oldu, bodur fasulyeler ise güzel diyebileceğim verim verdi. Ancak sürekli sulama yaptım, en azından 3 günde bir sulamayı ihmal etmedim ve deneme amaçlı oldu için ekimden sonra 1 cm kalınlığında kestane toprağı serptim.Güzel bir verim oldu ama.

limon
26-07-2007, 11:13
Salinta ben bodur fasulye olduğunu ilk kez sizden duydum. Seneye bakıcam tohumuna :) Ben de bol bol suluyorum ama o zaman da sırf yeşili gelişiyor fasulye vermiyor. Fasulyenin verimli olması için fazla sulamamak gerekir diye duymuştum aslında.
Fasulye bu sene gerçekten pahalı. Şöyle koyu yeşil capcanlı diri bir taze fasulye henüz hiç görmedim marketlerde veya pazarlarda. Kilosu da en ucuz 4,5 YTL idi. Bir cins fasulye var o da soluk yeşil renkli yarısı kartlaşmış (sadece içlerini kullanabiliyorum) sevimsiz bir tür var İstanbul'da. Haftaya Çanakkale'ye gitmeyi düşünüyorum Salı pazarına gidebilirsem köylüler geliyor oraya daha çok. Dönüşte gördüklerimi anlatırım :)

Salinta
26-07-2007, 15:00
Bodur fasulye sırık fasulyeden daha kısa boyludur, bazı çeşitleri destek için sırığa ihtiyaç duymaz ama duyanlarda vardır. Tohum alacaksan Romano ve 0803 çeşidi tavsiye ediyorum.

evrenos35
27-07-2007, 00:10
bendede var şu anda 2 tane yavaş yavaş sürgün verdiler yanlız bazı çiçekler kurudu meyve olmadı....saksının yanında başka bir bitki daha var...bide her gün suluyorum çünkü balkonda güneş altında....

Salinta
27-07-2007, 08:57
Eğer aynı saksıda 2 bitki varsa bu bitkilerinin besin ihtiyaçları farklı olmalıdır. Ve eğer saksı derin değilse (ki fasulye kazık köklü bir bitkidir) verim olmaz. Kasalara ekim yapılacaksa da elma kasası tercih edilmelidir.

h_dogan
15-08-2007, 20:25
Fasulyenin yetişebilmesi için optimum sıcaklık isteği 20-25 derece arası.
Havaların dengesiz olması fasulyeye hiç yaramıyor. Ayrıca sırık fasulyeler yüksek sıcaklıktan çok fazla etkileniyor bodur fasulyelere göre. Zaten 30 dereceden sonra fasulyelerde gerileme başlıyor. Susuz bırakılırsa çok fazla çiçek döküyor ayrıca. Bizim bahçede hem sırık hem de bodur fasulye vardı bu sene. Sıcak havadan dolayı sırık fasulyelerin hepsi sarardı ve sonuç malum. Bodurlar ise aşırı çiçek açmalarına rağmen çiçekleri dökütü, hava çok sıcak çünkü Adana'da.

apo9816
09-11-2007, 21:21
arkadaşlar iri yassı bir taze fasulye cinsi var ismini bilen varmı. denizlide tohumunu bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

habibe
10-11-2007, 20:19
Çanakkale fasulyesi diye bir fasulye var oda çok güzel.

limon
11-11-2007, 23:21
arkadaşlar iri yassı bir taze fasulye cinsi var ismini bilen varmı. denizlide tohumunu bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

Çalı Fasulyesi mi?

şükran ünal
04-03-2008, 16:31
Sevgili arkadaşlar, bugün 40 günlük denilen fasulye tohumu aldım. Sizlerden öğrenmek istediğim hazır paketlerdeki tohumların bazılarının ilaçlanmış olması . Mesela fasulye kırmızı bir renk boya ile kaplı çıktı. Bu ne anlama geliyor? tohum kaliteli olması için mi yoksa nedir? Teşekkürler.

berduray
05-03-2008, 16:43
Bu şu anlama geliyor, tohumunuz toprak altında kemirgenlere, börtü böceğe yem olmasın, çimlensin size fasulye versin.Aksi halde bu onlar için zahmetsiz 1 yemek olurdu.

Sonja Varol
06-03-2008, 00:14
http://img84.imageshack.us/img84/992/im000149hd3.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/9639/im000173yx6.jpg

Bunlarda benim gectigimiz yaz yetistirdigim sirik fasulyelerim. O kadar lezzetliydiler ki anlatamam. Bir kökten neredeyse bir tencere fasulye yemegi cikti. Bu sene de ayni tohumdan ekecegim.

zenfree
06-03-2008, 00:20
Sayın Sonja Varol afiyet olsun.;) Harika görünüyorlar.

limon
06-03-2008, 06:36
Ben fasulyeden yana çok şanssızım. Ya tohumlarım verimsiz ya da bu toprağı sevmedi.
Bir kökten bir tencere fasulye ancak hayalimde görürüm gibi geliyor :)

Sonja Varol
06-03-2008, 08:10
Ben fasulyeden yana çok şanssızım. Ya tohumlarım verimsiz ya da bu toprağı sevmedi.
Bir kökten bir tencere fasulye ancak hayalimde görürüm gibi geliyor :)

Topragin önemi kadar tohumunda önemi büyük. Gercekten hem cok verimli hemde cok lezzetliydi. Bu ay icinde yine bagevine gidecegiz, tohumun ismini mutlaka buraya yazacagim. Tavsiye ederim.

şükran ünal
06-03-2008, 08:44
Sevgili berduray cevap için teşekkür ederim. İnşallah bu hafta sonu bende ekeceğim. Sevgili limon eğer arzu edersen aldığım trohumdan sana da yollayabilirim. Birde bundan denersin.

berduray
06-03-2008, 10:10
Rica ederim, bol fasulyeli günler...

limon
06-03-2008, 21:24
Şükran Hanım çok sağolun. (İstanbul merkeze uzak olduğumdan çok kargo sorunu yaşıyorum)

Bu sene Tekin Bey'in sebze fidelerinden ve tohumlarından edinmeyi planlıyorum :)
(Serası bana çok yakın)

berduray
09-03-2008, 20:51
Ben de bugün Koçtaş'tan Helda kılçıksız-parşömensiz(ne demek se?) lezzet abidesi yassı, sırık, kılçıksız aldım.(paketin üzeride bunlar aynen yazıyor)

İsim çok iddialı, bakalım hasat nasıl olacak?

Acemiwebci
02-06-2008, 18:12
Ben de bugün Koçtaş'tan Helda kılçıksız-parşömensiz(ne demek se?) lezzet abidesi yassı, sırık, kılçıksız aldım.(paketin üzeride bunlar aynen yazıyor)

İsim çok iddialı, bakalım hasat nasıl olacak?

Yahu ben de merak ettim, hasat nasıl oldu ?
Bu arada ben de 2 tohum çimlendirdim. Şu an 5 cm boya ulaştılar. Umarım fasülyele alabilirim.

cemilsahan
02-06-2008, 18:34
merhaba
mildiyo hastalığı olmuş
caresi trimiltox kullanın suyu kesin çok sulamışsınız.
selamlar
cemil şahan

berduray
02-06-2008, 18:57
İlk diktiklerimi kaybettim, danaburnu mu vardı bilmem, ikinci denemem de hemen hemen hepsi yaşadı.

Ama üç dört gündür 35 derecede oldukları için maalesef yarısı kurudu.

Bahçeme bir gölgelik yapamadım, direkt güneşte kaldılar.

Belki aynı markadan sonbahara doğru tekrar dikerim, Bodrum sıcağına dayanabilen tek bitkilerim birkaç kaktüs ve sukulent kaldı...

şükran ünal
06-06-2008, 13:01
Sevgili Berduray fasulyelere üzüldüm canım ya. Bence de sıcaklıkların düştüğü mevsimde yeniden ekmeyi dene ,mutlaka verim alısın diye tahmin ediyorum. Maalesef sularken yaşayabileceğimiz susuzluğu düşündükçe sulamaya çekiniyorum. Benim fasulyelerimde tek tük sebzesini vermeye başladılar.Resimlemeye çalışacağım.

berduray
06-06-2008, 14:41
Öyle yapacağım artık yoksa tohumluktan memnun kaldım, gayet lezzetli, etli ,sulu, benim için en önemlisi kılçıksızdı.

Ben gün aşırı sulamama rağmen kaybettim, gölgelik de olsa farketmiyor, öyle sıcak rüzgar esiyor ki burada, yaprak anında buruşuyor.

Resmen çöl iklimi...

Ben sonbahara dek fasulye tarımını bırakıyor, sizlere kolaylıklar diliyorum.

Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın...

ialp32
23-06-2009, 21:14
Fasulyedeki siyah pirecikler için acaba Mine Pakkaner'in ev yapımı ilaçlarından fayda edebilecek olanı var mı?

ggirgin
09-10-2009, 12:51
Serhan bey

Aslında piyasada çok miktarda fasulye tohumu bulunuyor fakat yetiştirdiğinizde kılçıklı **** çabuk kartlaştığını görüyorsunuz. Benim kaliteli çalı ve boncuk ayşe tohumuna ihtiyacım var. Yalovadan geçen sene aldıklarımdan hiç memnun kalmadım. kaliteli sebze tohumunu nasıl bulabilirim. Yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

Samsunlu55
09-10-2009, 21:59
Serhan bey

Aslında piyasada çok miktarda fasulye tohumu bulunuyor fakat yetiştirdiğinizde kılçıklı **** çabuk kartlaştığını görüyorsunuz. Benim kaliteli çalı ve boncuk ayşe tohumuna ihtiyacım var. Yalovadan geçen sene aldıklarımdan hiç memnun kalmadım. kaliteli sebze tohumunu nasıl bulabilirim. Yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

Ben her sene Çarşamba İlçe Tarım'dan getirtiyorum çok güzel oluyor fasülyesi, çok verimli.

Barçman
10-10-2009, 19:41
Bu konuyu okuyunca bende fasulye yetiştirmeğe karar verdim
Bu sene balkonumuza pergule yaptırdık yarı gölgede ve saksıda olacak
Benim merak ettiğim fasulyeyi ne zaman dikmemiz gerekiyor
İlkbahardamı acaba

Adalet Yağcı
10-10-2009, 20:56
Fasulyeler genellikle İlkbaharda ekilirler, ikinci ürünler için, 15 Ağustosta tekrar ekim yapılabilir.
Şu anda fasulye ekimi için geç kalınmıştır, benim 20 Ağustosta ektiğim Sonbahar fasulyeleri çiçeklendiler, bir haftaya kadar ilk ürünü toplayabileceğimi sanıyorum.
Baharda toprak dondan kurtulup, ısı 15-20C° olunca fasulyelerinizi ekersiniz, Ağustos 15 te tekrar ekim yapmayı unutmayın.

Barçman
10-10-2009, 21:34
Fasulyeler genellikle İlkbaharda ekilirler, ikinci ürünler için, 15 Ağustosta tekrar ekim yapılabilir.
Şu anda fasulye ekimi için geç kalınmıştır, benim 20 Ağustosta ektiğim Sonbahar fasulyeleri çiçeklendiler, bir haftaya kadar ilk ürünü toplayabileceğimi sanıyorum.
Baharda toprak dondan kurtulup, ısı 15-20C° olunca fasulyelerinizi ekersiniz, Ağustos 15 te tekrar ekim yapmayı unutmayın.
çok teşekkür ederim ilkbaharda ve ağustosta fasulyelerimi dikerken sizi hatırlamayı unutmayacağım

kula78
11-01-2010, 09:13
fasulyede kol atmaya başladığı sırada topraga yakın gövdesinde kararmaya ve çökmeye başlıyor bu hastalıgın sebebi nedir.

brr54
26-02-2010, 21:14
bazı cinsler güzün verimlidir

gilaburu
16-03-2010, 21:59
Bizim fasulyelerde kılçık oluyor ve yemeği güzel olmuyor yerken ağzına gelince kötü oluyor yutarken zorlanıyoruz.Fasulye neden öyle oluyor acaba susuzluktan mı ? tohumdan mı ? her sene dikiyoruz hep aynı oluyor lütfen bir çare bulunuz

gilaburu
30-03-2010, 10:58
Bu konu hakkında fikri olan hiç kimse yok mu ?

beyzagıda
30-03-2010, 15:27
Bizim fasulyelerde kılçık oluyor ve yemeği güzel olmuyor yerken ağzına gelince kötü oluyor yutarken zorlanıyoruz.Fasulye neden öyle oluyor acaba susuzluktan mı ? tohumdan mı ? her sene dikiyoruz hep aynı oluyor lütfen bir çare bulunuz

Sayın gilaburu fasulyenin kılçıklı olması sulanmasıyla alakalı olmayıp tohumla alakalıdır.yeşil fasulye için kılçıklı olmayan sırıga çıkan fasulye tohumu ekmeniz gerekir kuru fasulye içinse kılçıklı fasulye tohumuda ekebilirsiniz
ektiginiz tohumları kuru fasulye yemegi için marketten aldıgınız fasulyelerden (ekiyorsanız onlar kılçıklı ve kuru fasulyelik tohum olurlar genelde kuru fasulye için alınan tohumun rengi beyaz yeşil fasulye için alınan tohum ise siyah beyaz kahve beyaz gibi çift renklidir).

yarenimex
30-03-2010, 15:53
Kılçıksız fasulye arayan arkadaşlar, forumun "ortak siparişler" bölümündeki "metrelik fasulye" başlığındaki fotoğrafa bir gözatmanızı öneririm. Uzakdoğu kökenli bu fasulye kılçıksızdır ve hemen her gün taze fasulye toplayacak kadar da bol verimlidir.Ben dört senedir yetiştiriyorum belli bir hastalığına da rastlamadım.Ayrica taze fasulyeleri sarı renkli olan kılçıksız ve oturak bir cins fasulye daha yetiştiriyorum..Bu sarı renkli fasulyeler taze tüketildiği gibi aynı zamanda turşuluktur.

gilaburu
30-03-2010, 16:52
Sayın gilaburu fasulyenin kılçıklı olması sulanmasıyla alakalı olmayıp tohumla alakalıdır.yeşil fasulye için kılçıklı olmayan sırıga çıkan fasulye tohumu ekmeniz gerekir kuru fasulye içinse kılçıklı fasulye tohumuda ekebilirsiniz
ektiginiz tohumları kuru fasulye yemegi için marketten aldıgınız fasulyelerden (ekiyorsanız onlar kılçıklı ve kuru fasulyelik tohum olurlar genelde kuru fasulye için alınan tohumun rengi beyaz yeşil fasulye için alınan tohum ise siyah beyaz kahve beyaz gibi çift renklidir).

normal yeşil fasulye tohumu alıyoruz ve kılçıklı oluyor

gilaburu
30-03-2010, 16:53
Kılçıksız fasulye arayan arkadaşlar, forumun "ortak siparişler" bölümündeki "metrelik fasulye" başlığındaki fotoğrafa bir gözatmanızı öneririm. Uzakdoğu kökenli bu fasulye kılçıksızdır ve hemen her gün taze fasulye toplayacak kadar da bol verimlidir.Ben dört senedir yetiştiriyorum belli bir hastalığına da rastlamadım.Ayrica taze fasulyeleri sarı renkli olan kılçıksız ve oturak bir cins fasulye daha yetiştiriyorum..Bu sarı renkli fasulyeler taze tüketildiği gibi aynı zamanda turşuluktur.

Tamam dediğin yere bi bakayım teşekkür ederim

beyzagıda
31-03-2010, 18:17
sayın gilaburu özelime adresinizi yazarsanız size taze fasulye tohumlarından ücretsiz gönderebilirim.

k_donmez
31-03-2010, 19:08
Sayın Beyzagıda
Bende bir miktar yetiştirmek istiyorum. Tohumlarınız cins olarak taneli türe mi, yeşil (taze) fasulye olarak tüketilmeye mi uygun?

defnilaume
20-04-2010, 12:10
Merhaba,
Bir avuç ısladığım fasülyeleri,duvar dibine tutacağından pek emin olmamakla beraber diktim.Ama hepsi tuttu :)
Sizce dibini çapalama zamanı gelmişmidir?Ayrıca seyreltmem gerekiyormu?Son olarak ne kadar sıklıkla sulamalıyım?
Dipleri çakıl taşı dolu ne yapmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

denizakvaryumu
20-04-2010, 13:04
Fasulye kimi sever, ya onu kimler sever? (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2010/04/fasulye-kimi-sever-ya-onu-kimler-sever.html)

Teşekkürler MeyveliTepe :)

çiftçi5234
30-01-2011, 20:04
Sonja hanım cinsi nedir acaba ?

Dansel
09-04-2011, 08:04
Ben evde bulunan şeker fasülyeden filizlendirdim.Onları ekeceğim saksılara.Taze olarak tüketebilir miyim acaba?Tazesi sert ve kılçıklı olur mu?

buyukcoban
09-04-2011, 09:01
Ben evde bulunan şeker fasülyeden filizlendirdim.Onları ekeceğim saksılara.Taze olarak tüketebilir miyim acaba?Tazesi sert ve kılçıklı olur mu?

Tavsiye etmem çok kılçıklı olur...

Dansel
09-04-2011, 10:44
Sn.buyuk coban,çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.hemen yeni tohumluk alıyorum.Elimde filizlenenleri ne yapmamı tavsiye edersiniz?Kuru fasulyelik diye ekeyim mi?

buyukcoban
09-04-2011, 22:55
Sn.buyuk coban,çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.hemen yeni tohumluk alıyorum.Elimde filizlenenleri ne yapmamı tavsiye edersiniz?Kuru fasulyelik diye ekeyim mi?

Eğer amacınız kuru fasulye yetiştirmekse tabi ki olur...

gülenmelek
21-09-2011, 14:42
Bu fasulye cinsinin adını bilen varmı acaba ? Yoksa Beyaz Taze Fasulye mi diyeyim ?

cegabo
10-02-2012, 22:53
40 gün fasülye saksıda yetişir mi acaba?

eylems
11-02-2012, 04:11
Yetişir ama saksısı geniş olmalı.

Rahat
19-02-2012, 21:34
Peki evdeki saksıda yetiştireceğimiz fasülyeleri Ankara'da bu mevsimde ekmek yanlış mı olur acaba? Yoksa biraz daha beklemeli miyiz?

yesavas
23-03-2012, 13:43
Arkadaşlar aşağıdaki eklediğim yapraklardaki sorun nedir bilen var mı ve ne yapmam gerekiyor sizlerden rica ediyorum...

Ve son resimde gördüğünüz meyve gözü müdür? Yoksa benim hüsn-ü kuruntum mu ;)

yesavas
23-03-2012, 13:49
Yazmayı unutmuşum, pazar günü gübreleme yapmıştım, doğal hayvan gübresi ile...

dünyam1
23-03-2012, 13:55
çocukken fasulye yapraklarından sarma yapılırdı,değişik lezzette olurdu..sizler de bilir misiniz?

yesavas
24-03-2012, 10:06
Sevgili arkadaşlar, konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum...

Belladonna
30-03-2012, 11:02
mısır çarşısından aldığım bir avuç fasulye tohumum ilaçlı (boyalı). bu tohumları suda bekletsem ilaç yıkanır gider mi üzerlerinden merak ediyorum. zira gitmemesi terhicim.

aydın
31-03-2012, 15:23
mısır çarşısından aldığım bir avuç fasulye tohumum ilaçlı (boyalı). bu tohumları suda bekletsem ilaç yıkanır gider mi üzerlerinden merak ediyorum. zira gitmemesi terhicim.

Evet suya atarsanız tohumları ilaç gider. O ilaç, büyük ihtimalle tohumun muhafazası içindir

Belladonna
01-04-2012, 13:31
tesekkur ederim aydin, suya koymadan ekeyim o zaman.

ozlemy
03-04-2012, 08:40
selamlar benim bir sorum var. kuru fasulye eksek ne kadar verim alabiliriz?

Belladonna
03-04-2012, 17:31
selamlar benim bir sorum var. kuru fasulye eksek ne kadar verim alabiliriz?

Tane elde edilecek fasülye ile taze fasülye çeşitleri farklılık gösterir. Çarşıdan yemeklik aldığınız fasülyeyi eker ve taze tüketmek üzere toplarsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz çünkü fasülyeleriniz fazla kılçıklı olacaktır.

Elde edilecek verim tohumun cinsine ve yetiştirme koşullarına göre farklılık gösterir. Bu konudaki genel bilgilere http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm sayfasından ulaşabilirsiniz.

ozlemy
05-04-2012, 15:06
Tane elde edilecek fasülye ile taze fasülye çeşitleri farklılık gösterir. Çarşıdan yemeklik aldığınız fasülyeyi eker ve taze tüketmek üzere toplarsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz çünkü fasülyeleriniz fazla kılçıklı olacaktır.

Elde edilecek verim tohumun cinsine ve yetiştirme koşullarına göre farklılık gösterir. Bu konudaki genel bilgilere http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm sayfasından ulaşabilirsiniz.

cevabınız için teşekkür ederim. pazardan biraz yetecek kadar fasulye tohumu aldım. oturak fasulye (sarıkız diyorlar burda). ama ben biraz fazla olsun diye böyle birşey denemek geldi aklıma.

edit: fasulyeler bugün ekildi sabırsızlıkla bekliyorum :)

yesavas
08-04-2012, 22:20
Arkadaşlar aşağıdaki eklediğim yapraklardaki sorun nedir bilen var mı ve ne yapmam gerekiyor sizlerden rica ediyorum...

Ve son resimde gördüğünüz meyve gözü müdür? Yoksa benim hüsn-ü kuruntum mu ;)

Cevaplarınız için teşekkürler...

canannuman
10-04-2012, 13:22
Daha evvelki senelerde evde marketten kurufasulye yemeği yapmak için aldığım fasulyeden ektim. Ektiğim fasulye beyaz renkli tohumdu. Kısa bodur oldu, çıtır çıtır çok güzel fasulye verdi çiçekleri beyazdı. Hatta hani sırığa sarılacaktı bu diye şaşırdım. 2 karış boy yapmadı fasulye verdi.

Sonra sebzesi mor olan fasulyeden heveslenip aldım ama tohumunu nereye ektim, ektimmi ektimde ne oldu unuttum. Gene ilk fırsat edineceğim. Tuhaf sebze ama güzel resimlerini görmüştüm internette. Tadı nasıl deneyen varmı bilmem.

Geçen sene ben eylül ayları sonu gibi ekim ortası gibi havalar soğuyunca siyah tohumlu bir fasulye ekmişti komşum ne kadar çok verdi diye şaşırıyordu. Bana da verdi bu sene nasipse ağustos sonu gibi filan sanırım sorup kendisine ekeceğim.

Bu sene pakette kırmızı çiçekli sırık fasulye aldım. Ektim daha ektiğim yere gidip göremedim Kısacası ektim Allah'a bıraktım. Bakalım ne oldu çıkarsa nasip olursa resimlerini paylaşırım. Çiçeklerinin rengi kırmızı diye çok imrendim. Bilemiyorum bakalım kendi tadı neye benzeyecek.

ozlemy
10-04-2012, 15:52
Daha evvelki senelerde evde marketten kurufasulye yemeği yapmak için aldığım fasulyeden ektim. Ektiğim fasulye beyaz renkli tohumdu. Kısa bodur oldu, çıtır çıtır çok güzel fasulye verdi çiçekleri beyazdı. Hatta hani sırığa sarılacaktı bu diye şaşırdım. 2 karış boy yapmadı fasulye verdi.

Sonra sebzesi mor olan fasulyeden heveslenip aldım ama tohumunu nereye ektim, ektimmi ektimde ne oldu unuttum. Gene ilk fırsat edineceğim. Tuhaf sebze ama güzel resimlerini görmüştüm internette. Tadı nasıl deneyen varmı bilmem.

Geçen sene ben eylül ayları sonu gibi ekim ortası gibi havalar soğuyunca siyah tohumlu bir fasulye ekmişti komşum ne kadar çok verdi diye şaşırıyordu. Bana da verdi bu sene nasipse ağustos sonu gibi filan sanırım sorup kendisine ekeceğim.

Bu sene pakette kırmızı çiçekli sırık fasulye aldım. Ektim daha ektiğim yere gidip göremedim Kısacası ektim Allah'a bıraktım. Bakalım ne oldu çıkarsa nasip olursa resimlerini paylaşırım. Çiçeklerinin rengi kırmızı diye çok imrendim. Bilemiyorum bakalım kendi tadı neye benzeyecek.

Selamlar. benim içime bir heves düşürdünüz :) bende pazardan sürekli aldığım ve çok memnun kaldığım kurufasulyeden ekmek istemiştim ama çoğu yorumlar kılçıklı ve verimsiz olur gibi olduğu için vazgeçtim. bende cumartesi günü kahverengi renkli tohumlardan alıp ektim burda sarıkız diyorlar, oturak ve bol dökermiş. ama ilk fırsatta behçeye gidince kurufasulyelerimden ekip deneyeceğim.

limon
10-04-2012, 20:37
Ben de evvelki yıl dalmaçyalıya benzeyen fasulyeleden ekmiştim, çok güzel olmuştu.

mavisedir
13-04-2012, 23:44
Ben de bugün fasulye tohumu aldım, birazını ektim birazı duruyor. Ben de iki çeşit tohum var biri koyu renkli, diğeri yeşil. Alırken oturak fasulye mi yoksa sırık mı diye sormayı unuttum. Koyu renkli olan tohumun oturak ve sırık olarak iki çeşidi var mı? Sarılsın die tellerin dibine ektim. Sarılıcı değilse yerine salatalık ekeyim.

justice
09-07-2012, 19:12
bahçeden

banusemiha
08-09-2012, 21:05
Herkese selamlar...Bende forumdaki arkadaşlardan birinin annesinin yaz boyunca 3 defa 40 gün fasulyesi ektiğini söylemişti..Bende ondan aldığım cesaretle ağustos ayının başlarında bu fasulyenin tohumundan aldım ve ektim..Resimlerini de sizinle paylaşmak istiyorum....

dünyam1
21-09-2012, 19:25
eylülde tohum eksek ürün alır mıyız?

Maviş
07-12-2012, 11:51
eylülde tohum eksek ürün alır mıyız?

Eylül başında ekersen,olur. Yeşil fasulye 2-3 sefer toplarsın. Türkiye´nin güney kesimi için geçerli.:) Ben baharda ve eyülde ekerim.

almanyalı
24-12-2012, 09:17
merhaba,
Bende fasulye ekiyorum,5.6 çeşit hemde hemen her rengi güzel oluyor.

Burası çok yağmur aldığından şu vermiyorum,çapa bir kere yapıyorum,
fakat tohum aldığım çiçekci fasulyenin sararan yapraklarında hastalık olabileceğini yere düşmeden alıp yakmamı,
eğer yapraklar toprağa karışırsa ertesi yıl oraya fasulye dikmememi söylüyor,her yıl başka köşeye dikiyorum,

geçen yıl yaprakları toplayamadım,bu yıl fasulyenin olduğu yere pazı diktim hastalık buldu,yaprakları normalde çok sağlıklı iken birden aynı fasulye yaprağı gibi sarardı delik delik olup kurudu...
çiçekcinin dediği doğru olabilir mi?

Hülyab
27-04-2013, 11:11
Merhabalar balkonumda yetiştirdiğim fasülyelerim çiçeklenmeye başlamışlar bakımı ile ilgili farklı bişey yapmam gerekirmi?

Lazuti
13-02-2014, 21:52
40 günlük fasülye yaz bahar ayları boyunca her dönemde 40 gündemi döker ? ;)

İsmail Kuzucu
25-01-2015, 22:19
Fasülye başlığı çok hareketsiz kalmış :) Mart ayı başlarında tünel seraya taze sırık fasülye ekmeyi düşünüyorum. Sıra arası 50 cm, sıra üzeri 20 cm. 800 kök kadar fasülye olacak.

Geçen sene poşetlere denemek için ekmiştik. Mart ayı sonundaki soğuktan etkilenmedir.

bsolmaz
28-02-2015, 09:44
topraksız fasülye konusunda bilgisi ve tecrübesi olan paylaşırsa sevinirim...

İsmail Kuzucu
28-02-2015, 21:10
topraksız fasülye konusunda bilgisi ve tecrübesi olan paylaşırsa sevinirim...

Buradan (https://www.google.com.tr/search?q=http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/+fasulye&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=8h_yVIaMLobzUP-sghA#q=site:www.agaclar.net%2Fforum%2Ftopraksiz-tarim%2F+fasulye)veya arama sayfasına girerek arama bölümüne fasulye yazıp aranacak konu başlığı olarakta topraksız tarımı seçerseniz tüm konular ekrana gelecektir.

sakagun
04-08-2015, 18:32
40 günlük fasülye yaz bahar ayları boyunca her dönemde 40 gündemi döker ? ;)

40 günlük fasulyeleri 40 gün önce ektim. Şu an üzerlerinde fasulyeler var.

sinbas
04-08-2015, 18:44
40 günlük fasulyeleri 40 gün önce ektim. Şu an üzerlerinde fasulyeler var.

Şanslıymışsınız çoğu zaman kırk günlük diye alıyoruz. 3 40 gün geçiyor yine çiçek açmıyor.

Tohumun ismini cinsini biliyorsanız bizimle paylaşır mısınız. en azından alırken ismiyle isteriz.

Ayrıca kılçık durumu, lezzeti ve pişme süreleri de önemli bunları da yazarsanız seviniriz.

sakagun
04-08-2015, 19:02
Pazara sürekli çıkan bir köylü amcadan almıştım. Nazende oturak fasulye demişti.
Lezzeti güzel olursa bu sene tohum paylaşımında tohumunu paylaşırım.

MeyveliTepe
04-08-2015, 19:49
Bazı çeşitler hemen çiçek açıp fasulye veriyor, bazıları iyice büyüyör, dal budak yapıp orman gibi oluyor, ondan sonra çiçek açıyor.

Oturak fasulyeler genelde erkencidir. Sarıkız da bu bakımdan iyi. Sırık fasulyelerden çalı çok erkencidir. Sırık ispir ve barbunya da fazla beklemeden çiçek açar. Boncuk ayşe çeşitleri bekle ki çiçek açacak :)

birnefestoprak
05-08-2015, 00:38
Nazende, bildigim kadariyla kaliteli bir cesit (meyveleri Sarikiz gibi degil, daha kalin ve yassi-Romano tipinde olsa gerek).

40 gunluk cesitlere halk arasinda Tezgeldi de deniyor. Ne guzel bir isim, degil mi? Sarikiz'in da zaman zaman bu sekilde anildigini gordum.

Pazara sürekli çıkan bir köylü amcadan almıştım. Nazende oturak fasulye demişti.
Lezzeti güzel olursa bu sene tohum paylaşımında tohumunu paylaşırım.

h_dogan
05-08-2015, 15:21
Sarıkız'a bizim burada da 40 günlük diyenler. Erkenci ve bence lezzetli bir çeşit. Zaten Adana'da fasulyeyi geç ekip ürün almak zor, tabi bahar ayları için diyorum. Güzlük ekimler de yapılıyor.

sakagun
12-08-2015, 14:41
47. günde ilk hasadı yaptım.
1 su bardağı fasulye tohumu ekmiştim. Büyüyenleri topladım. 480 gr. Kılçıksız.

nightowl
14-08-2015, 00:04
Pazar günü 7 kiloya yakın fasulye topladık. Tüm yılın yorgunluğu gitti sanki :)

sakagun
16-08-2015, 12:10
4 gün sonra 800 gr daha fasulye topladım. Bereketli ve lezzetli.

TCM
16-08-2015, 12:57
Dört çeşit fasulyemiz oldu.

Doğayaaşk
10-01-2018, 22:19
Merhabalar ağaçlar net i yıllardır takip ediyorum. Üye olmak bugüne nasipmiş. Yıllardır bilgilenmemizi sağlayan tum dunyanin bilgilwrini burada toplayan tum agaclar net üyelerine teşekkür ediyorum.

Kozanli
10-01-2018, 23:10
Nohut adı altında başlık bulamadım burdan yazıyorum.

Besin değeri yüksek nohut tohumu arıyorum.
Bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim...

Doğayaaşk
11-01-2018, 00:08
TAZE FASULYE SU IHTIYACI
Değerli Ağaçlar net üyeleri
Bildiğiniz gibi bilecik ili pazaryeri ilçesinin osmanlı boncuk fasulyesi diğer adı ile pazarcık boncuğu fasulyesi var.
Tescilli patentli bir fasulye.
Pazaryeri ilçesinde 5 dönüm kadar yüzde 30 eğimli kullanılmayan bir tarlamiz var.
Buraya bu fasulyeden ekmeyi düşünüyorum. Ama daha önceden ekip bicmedigimden ve aklımdaki bazı teknik detayları cozemedigimden hâlâ kafamda bazı şeyleri oturtabilmek için araştırmalar yapıyorum.yardimci olursanız çok memnun olurum.

Başlangıc olarak 1 dönüm ekmeyi düşünüyorum.

Sıra arası 1 m. Sıra üzeri 30 cm her ocağa 5-7 adet tohum atarak yaklaşık 3000 ocak ve bu ocaklarda 15000-21000 adet tohum atılmış olacak.
16 lik boru ile damlama çekilip,su tasarrufu ot mücadelesi erkencilik ve işçi maliyetini azaltmak için siyah malclama yapilacak.
En büyük sorun su. Yakında su kaynağı yok. Tek su kaynağı 200 metre uzaklıkta ve aşağıda bulunan su şebekesi. Ondada şöyle bir sorun var. Köye gelen subuyuk bir depodan geliyor ve miktarı sınırlı bu nedenle suyu çok bonkör kullanmamaliyim.
Yazılanlara göre fasulye çok az su istiyor. 3 yapraklı asıl yaprak göründüğünde,çiçeklenmeden evvel,meyve tutumundan 10 gün sonra 4 -5 gün ara ile sık hafif ve düzenli sulanmaliymis.
Bu durumda evin yanına 3 tonluk bir plastik su deposu koysam 50-60 metre yükseğe basabilen bir hidrofor bağlasam
Serdigim damlama borularındaki 3000 tane damlatici saatte 2 litre damlatacagina göre sisteme 15 dakika su versem yani her ocak yarim litre sulansa toplamda 1.5 ton su harcanmış olur.bu şekilde yapılan sulama yeterli olurmu.
Yeterli olmaz.ise her ocağa kaç litre damlama şeklinde su akmalıdır.

Diğer sorum. Yüzde 30 lük eğimin üst noktasına 1 tonluk bir plastik depo koysam ve hidrofor ile bunu doldursam, 1 dönümün damlama sistemini de bu depoya bağlasam yüzde 30 lük eğim damlama sulama sisteminin hiç bir şey yapmadan çalışmasını sağlar mı?

3. Sorum : her fasulye ocağına fasulyeler için sonra uğraşacağım sırık derdinden kurtulmak için 1 er tane mısır eksem, mısır ve fasulyenin su istekleri farklımidir. Mısırın tüm.suyu emmesi fasulyelerin susuz kalmasi gibi bir durum olabilir mi?
Şimdiden teşekkür ederim.

Muda
11-01-2018, 09:03
Toprağınızın durumu nedir. Su tutan ve güçlü bir toprak mıdır. Ben yıllardan beri fasulye yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak bu güne kadar tam anlamı ile başarılı oldum sayılmaz. Özellikle sırık fasulyeye düzenli olarak su vermeniz gerekmekte. Tabi gübre de ihtiyaç. Sırık ya da tel üzerine almadığınız zaman istediğiniz gibi bir verim alamazsınız. Fasulye tohumu çimlenme sırasında çok aşırı su istemiyor. Fazla su fasulyenin tohum aşamasında iken ölmesine neden oluyor. Daha sonra bir daha ekebilirsiniz. Büyümeye başlayınca da düzenli su ihtiyacı artıyor. Sizin anlattığınız şekilde o kadar alanda suyun yeterli olacağını pek düşünmüyorum. Çok fazla tohumdan çok fazla fasulye almanız mümkün olur mu bilemiyorum. Büyüdükleri zaman oldukça fazla yer kaplıyorlar. Tel sistemi kurmanız en doğrusu. Kuru fasulyelik olan çeşitler fazla büyümüyor. Onların ocağına 5-7 arası tohum atıyorlar. Birbirlerine sarılarak büyümeleri için. Burada ve başka yerde yazılanları okuyup fasulye üretimi yapan yakın çevredeki kişilerden yardım alırsanız çok daha iyi olur. Bakım konusunda da sürekli olarak yapmak zorundasınız. Çapalama, toplama, sırığa veya tele sardırma, düzenli olarak sulamak

http://www.pazaryeri.bel.tr/yazi-icerik.php?id=2108&kategori=1

https://derekoygezisi.tr.gg/Boncuk-Fasulye.htm

Doğayaaşk
11-01-2018, 11:53
Sayın Muda cevabınız için çok teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz linkleri ve daha bir çok kaynağı inceledim. Ama asıl beni ilgilendiren sulama miktarı ile ilgili net bir yanıt bulamadım. Toprağın yapısını bilmiyorum. Analiz yaptırmadım. Bu yıl yaptıracağım. Su tutma kabiliyeti ne kadar iyi bilemiyorum sanirim analiz ile hepsi daha net ortaya çıkacaktır. Benim anlamaya çalıştığım konu şu.
fasulye az su isteyen bir bitki olduğuna,

yazılan teorik bilgilere göre
# 3 yapraklı asıl yaprağın görünmesi sırasında 1 kere
#Çiçeklenmeden evvel 1 kere
# ve meyve tutumundan 10 gün sonra 4-5 gün ara ile düzenli olarak ve az sulamak gerektiğine göre
Fasulyenin ekim zamanı toprak sıcaklığına göre nisan mayıs ayı olup, hasat başlangıcı temmuz 20 si ağustos başı gibi başlayıp eylül sonunda bittiğine göre.
Ciddi anlamda en fazla su istediği dönem ağustos başı ile eylül sonu arasındaki 2 aylık bir zaman . Buda 5 gün ara ile sulansa 12 sulama yapar. Öncesinde yapılan 3-4 sulama eklense 16 sulama yapar.
SUYU TASARRUFLU KULLANMAK ICIN
1- DAMLAMA SISTEMI DÖŞENECEK damlama şeklinde yapılan bir sulama ile karik usulü yapılan bir sulama arasında yüzde 50 lik bir fark olmaz mı. Yanı ocağa dikilen fasulyeye dökülen 1 litre su yerine damlama usulü yarim litre su aynı hesaba gelmez mi.
2- SIYAH MALC NAYLONU SERİLECEK malc naylonu seçilince hem ot sorunu tamamen çözülecek hem kaymak tabakası olmayacağından çapalama yapılmayacak hem toprak sıcaklığı muhafaza edilecek hem topraktan gelen böcek sorunu çözülecek hem de NEM KAYBI OLMAYACAĞINDAN AÇIK SISTEMDE YAPILAN SULAMAYA GÖRE MALC NAYLONU SERIKI IKEN YAPILAN SULAMA3-4 KAT DAHA ETKILI OLMAZMI
YANI...Belki saçma bir düşünce içerisinde olabilirim ve elbette teori ile pratik birbirini tutmaz ama...
Yapılan damla sulama sistemi ve malclama sayesinde
Yapmış olduğumuz her ocak için YARIM LITRE SULAMA normal karık usulü sulamada her ocağa yekamul eden 4-5 LITRE SUYA EŞDEĞER OLMAZ MI.

genar60
24-03-2018, 23:16
doğaya aşk sakın fasülyeye malçlama yapayım demeyesin.
fasülyenin kökü zaten fazla derine inmez. siyah malçın altında kökleri yakabilirsin.
o şekilde hem çok daha fazla suya ihtiyacın olur hemde verdiğin su çabuk ısınır bitkiyi yakar

MustafaTepe
25-05-2021, 18:38
Merhaba arkadaşlar videomu izleyip bana varsa yanlışlarımı yazarsanız sevinirim.

https://www.youtube.com/watch?v=az1_YQkGMhk&ab_channel=GelecekTopraktaGelecekToprakta

Dadaloğlu
16-10-2021, 11:25
Faydalı oldu. Ben de fasulye ekmeyi düşünüyorum. Teşekkürler.