View Full Version : nk_tarim / 500 m2 Topraksız Tarım Çilek
nk_tarim
02-07-2016, 12:12
Merhaba,
500 m2 sera içerisine;
- Katlı sistem, katı ortam çilek,
- Katı ortam biber,
- Akan su ortamında marul yetiştirmek üzere hazırlık yapıyorum.
Başlangıç aşamasında bir firmadan danışmanlık hizmeti ve besin çözeltisi formülasyonunu satın almayı düşündüm. Ancak fiyatı yüksek geldi ve ben de ağaçlar.net forumundaki bilgi ve tecrübe paylaşımını, türkçe ve yabancı kitap ve literatür kaynaklarını araştırarak bu işi yapma yolunu seçtim. Forumda ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi var, ayrıca yabancı kitapları ve bilimsel makaleleri satın alıyor ya da indiriyorum. Bulduğum bilgi ve belgeleri burada paylaşacağım. Sayın Kudret Tezel'in sürekli ifade ettiği gibi; BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Forumda tecrübelerimi ve edineceğim bilgiyi paylaşmak istiyorum. Genel olarak anladığım şu ki topraksız tarımın 1 m2'lik bir tasarımı ile 10000 m2'lik bir tasarımı aynı prensiplerle çalışıyor ve bu yüzden bu forumlardaki tecrübe ve bilgi paylaşımları yeterli sermaye ve bakış açısıyla profesyonel tasarımlara dönüşebilir. Bu forumlar amatör görünebilir ancak eminim ki bu forumlardaki bir çok bilginin piyasa değeri çok yüksek.
YETİŞTİRME ORTAMI : Sera ana ürünü çilek olacak. Biber ve marul öncelikli değil, küçük çaplı olacak. Çilek için kokopit ortamı düşündüm, ancak kokopit maliyeti biraz gözümü korkuttu. Şimdi maliyeti düşürmek adına kokopit-perlit karışımı ya da perlit, perlit-torf karışımı üzerine düşünüyorum. Forumları ve kaynakları araştırarak yetiştirme ortamı olarak kokopit ve perlit arasında kıyaslama yapmaya çalışıyorum. Bir ay içerisinde yetiştirme ortamına karar verebileceğim sanırım.
BESİN ÇÖZELTİSİ FORMÜLLERİ : Besin çözeltisi ile ilgili olarak forumda Kudret beyin paylaştığı çilek formülünü ve Hoagland formülünü temel almayı düşünüyorum. Anladığım kadarıyla Hoagland formülü genel bir formül ve bir çok bitkiye uygulanabilir. Bunun dışında ilgili kitap ve bilimsel yayınlardan da bir çok formüle ulaşabileceğimi düşünüyorum.
Zaman içinde paylaşımlarıma devam edeceğim...
Herkese iyi çalışmalar
Erdinç Tümer
02-07-2016, 13:07
Sn.nk tarım,hoşgeldiniz.Hayırlı olsun.Çalışmalarınızı resimlerle paylaşırsanız bizlerde faydalanırız.Başarılar dilerim.
kiziltan
02-07-2016, 13:40
Sn NK-TARIM
Ise baslamadan once randevu alip bir yol Yalova`ya gidip Sn Todor ile gorusun, marul isini profwsyobelce yapan O`dur, dogrulari ofrenirsin. Benim diyebilecegim su, kendin pazarci degilsen, dogrudan musteriye tek tek satmayacaksan marula girme.
Cilek icin, formul ve yetistirme konularini Sn Ateskaptan`a sor derim, dofrulari duyarsin.
Gubre satan, alet satan falan bu konuda bos konusur maalesef, sen cilek ureten, marul ureten adami bul ne kazaniyor, ne zarar ediyor, ne kadar zahmeti var bir ogren. Malzemeyi satan sonra doner istedin verdim, bana mi sordun der. Serasi ve uretimi olmayanin onerilerine pek itibar etme, ben dahil ! Ornegin marul iyidir diyene ureticinin telefonunu sor, kendin konus bak bakalim o fotograftaki sera su anda marul uretip para kazaniyormuymus.
Ulasabilirsen Sn Ankafar`dan hem uretim tecrubesi olarak hem bilimsel olarak cilek hakkinda bilgi alirsin.
Acele etme, basarilar dilerim
nk_tarim
02-07-2016, 13:53
Sn.nk tarım,hoşgeldiniz.Hayırlı olsun.Çalışmalarınızı resimlerle paylaşırsanız bizlerde faydalanırız.Başarılar dilerim.
Teşekkür ederim. Yaklaşık 20-30 gün içinde sera kurulumu başlayacak. İlk andan itibaren görselleri paylaşmaya başlayacağım.
nk_tarim
02-07-2016, 13:54
Sn NK-TARIM
Ise baslamadan once randevu alip bir yol Yalova`ya gidip Sn Todor ile gorusun, marul isini profwsyobelce yapan O`dur, dogrulari ofrenirsin. Benim diyebilecegim su, kendin pazarci degilsen, dogrudan musteriye tek tek satmayacaksan marula girme.
Cilek icin, formul ve yetistirme konularini Sn Ateskaptan`a sor derim, dofrulari duyarsin.
Gubre satan, alet satan falan bu konuda bos konusur maalesef, sen cilek ureten, marul ureten adami bul ne kazaniyor, ne zarar ediyor, ne kadar zahmeti var bir ogren. Malzemeyi satan sonra doner istedin verdim, bana mi sordun der. Serasi ve uretimi olmayanin onerilerine pek itibar etme, ben dahil ! Ornegin marul iyidir diyene ureticinin telefonunu sor, kendin konus bak bakalim o fotograftaki sera su anda marul uretip para kazaniyormuymus.
Ulasabilirsen Sn Ankafar`dan hem uretim tecrubesi olarak hem bilimsel olarak cilek hakkinda bilgi alirsin.
Acele etme, basarilar dilerim
Sn.kiziltan tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. sn.ateşkaptan ve sn.ankafar'la iletişime geçmeye çalışacağım
nk_tarim
07-07-2016, 10:59
Merhaba,
Arazi ile ilgili görsel paylaşmak istedim.
Arazinin konumu ve ölçüleri sebebiyle seranın yerleşim doğrultusunu hafifçe güneydoğu-kuzey batı şeklinde yapmam gerekiyor.
Güneş alımıyla ilgili de resimdeki gibi bir durum oluşuyor. Kış dönemi gündüz ışığını yüksek oranda uzunlamasına alıyor.
Katlı çilek için kuzey yanında kalan sıraların ışıklanması biraz düşündürücü.
beşiktaşlı
07-07-2016, 18:09
merhaba nk abi topraklı tarımda tecrübelerim olsada topraksız tarım konusunda daha yeniyim boş kaldığım zamanlarda formu geç saatlere kadar okuyorum bir hayli yol aldım
fakat daha yolun başında bile deyilim öğrencek çok şeyler var
çok afadersiniz cahiliğime bağaşlayın size gördüğüm paylaşımım formda gördüğüm ve şu ağna kadar bu iş için profosyenel yardım alacağnız
KUDRET abi en doğru insan
belki hogland formülü iyi gibi görünsede bence enazından sizin için eksik
bilgi düzeyiniz topraksız tarım tecrübeniz sanırım çok az
kudret hocanın hazır gübre kitleri ile başlayın belki size maliyetli gelebilir fakat güzel bir başlangıç yapmış olursunuz
illaki hedefiniz kendi gübrenizi formülünüzü hazırlamak fakat bu iş için daha henüz erken inşllah çok güzel işler yaparsınız temennisiyle:)
nk_tarim
08-07-2016, 16:12
merhaba nk abi topraklı tarımda tecrübelerim olsada topraksız tarım konusunda daha yeniyim boş kaldığım zamanlarda formu geç saatlere kadar okuyorum bir hayli yol aldım
fakat daha yolun başında bile deyilim öğrencek çok şeyler var
çok afadersiniz cahiliğime bağaşlayın size gördüğüm paylaşımım formda gördüğüm ve şu ağna kadar bu iş için profosyenel yardım alacağnız
KUDRET abi en doğru insan
belki hogland formülü iyi gibi görünsede bence enazından sizin için eksik
bilgi düzeyiniz topraksız tarım tecrübeniz sanırım çok az
kudret hocanın hazır gübre kitleri ile başlayın belki size maliyetli gelebilir fakat güzel bir başlangıç yapmış olursunuz
illaki hedefiniz kendi gübrenizi formülünüzü hazırlamak fakat bu iş için daha henüz erken inşllah çok güzel işler yaparsınız temennisiyle:)
Merhaba,
Sn.beşiktaşlı paylaşımınız ve güzel niyetleriniz için teşekkür ederim :)
Kudret beyle ec metre ve sera bekçisi için iletişime geçtim ve herkese olduğu gibi bana da çok yardımcı oldu ve fikir danışıyorum.
besin çözeltisi ile ilgili olarak da; bulunduğumuz yer itibariyle sürekli hazırlanmış kimyasal formül tedarik etme şansımız yok ve bu yüzden besin formülasyonlarını kendimizin hazırlaması dışında bir seçeneğimiz görünmüyor. ancak tabii ki eksikliklerimizle beraber hatalarımızda olacak. umarım bu hataları doğru yorumlayıp orta vadede ticari beklentileri karşılayacak verime ulaşabiliriz.
saygılarımla
nk_tarim
27-08-2016, 20:08
Merhaba,
Bir firmadan danışmanlık ya da proje hizmeti almadan kendimiz serayı planlamaya giriştiğimiz ve bulunduğumuz ülkenin tedarik imkanlarını öğrenme sürecinde olduğumuz için yavaş ileriliyoruz ve paylaşımlarımızda geç oluyor.
Sera yapısı ile ilgili olarak;
9,6x26 mt iki blok sera ile 500 m2 'lik bir sera oluşturacağız. Sera teknik çizimleri ekliyorum.
643462
643463
643464
Sera doğu-batı doğrultusunda olacak ve bölgenin kışın güneş alımı konusunda emin olamadığım için bu sene bir bölüm kuzey-güney doğrultusunda katlı sistem, diğer bölüm doğu-batı doğrultusunda katsız sistem ekeceğim. Sezon sonu durumu değerlendireceğim.
Fidelerle ilgili olarak; frigo fideye geç kaldık. Ön siparişle çalışıyorlar. Bu yüzden taze fide kullanacağız. Yerel bir tür. Açıkçası bu sezon fide seçimi şansa olacak. Bu senenin tecrübeleri sonraki planlamalara ışık tutacak.
Sulama sistemi; 3 tonluk (min. 2ton) tanka karar verdik. Tank zemine gömülü olacak. Yanlış hatırlamıyorsa toprak altı sıcaklığı yaz, kış 13 derece civarındaydı. 20 cm'de delikleri olan damla hortumları aldık.
Görsel olarak buraya ekleyebileceğim fotoğraflar oldukça paylaşımlarım artacak, zira sadece yazılı paylaşımı yeterli görmüyorum.
Konuyu takip edenler varsa; katlı çilekde verimli ışıklanma için yerleşim doğrultusuyla ilgili olarak fikir paylaşırlarsa sevinirim.
İyi çalışmalar herkese...
jackoceans
27-08-2016, 23:58
Paylaşımlarınızın devamını bekliyorum
Sent from my iPhone using Tapatalk
thorbank
28-08-2016, 21:33
merhaba nk tarım öncelikle sera fikriniz hayırlı uğurlu olsun rabbim bol kazançlar versin...danışmanlık ve proje hizmeti için ne kadar ücret talep ettiler? siz bu iş için ne kadar bütçe belirlediniz? çilek konusunda mı yoğunlaşacaksınız ? bu deneme serası mı olacak yoksa ticari amaçlı mı? cevaplar için teşekkür ederim
nk_tarim
28-08-2016, 22:13
merhaba nk tarım öncelikle sera fikriniz hayırlı uğurlu olsun rabbim bol kazançlar versin...danışmanlık ve proje hizmeti için ne kadar ücret talep ettiler? siz bu iş için ne kadar bütçe belirlediniz? çilek konusunda mı yoğunlaşacaksınız ? bu deneme serası mı olacak yoksa ticari amaçlı mı? cevaplar için teşekkür ederim
Sn.thorbank teşekkürler... topraksız çilek ile ilgili olarak antalyadan bir firma 3-5 bin dolar yıllık danışmanlık ücreti talep etti, bu ücrete besin formulasyonları da dahil. Bunun dışında bir başka firma besin ilk aşamada formulasyonlarını paylaşamayacağını ifade etti ancak besin çözeltisini türkiyeden tedarik edemeyeceğimi söylediğimde toplam ücret olarak 10 bin dolar istedi.
bu fiyatlarla ilgili az ya da çok diyemiyorum ancak şu an beni aşıyor. bu yüzden ilk aşamada serayı 500 m2 olarak tutuyoruz. bütçe olarak 40-50 bin tl civarı. çilek çalışacağız. konu başlığındaki biber ve marulla ilgili olarak küçük çaplı denemeler olacak. 500 m2 seranın ticari mi, deneme mi olduğu konusunda açıkçası net bir şey söyleyemiyorum, nihayetinde amaç ticaret, üretim. bulunduğumuz ülkede çilek fiyatları yüksek seyrediyor.
iyi çalışmalar...
thorbank
29-08-2016, 21:50
teşekkür ederim istanbul yazınca orada seranızı orada kuruyorsunuz diye düşündüm...yıllık 10 bin dolar yüklü bir miktar gerçekten...o zaman besin eriyiklerini siz hazırlayacaksınız..inşallah forumda denemiş ve başarılı olmuş kişilerden formüller alabilirsiniz..
çalışmalarınız ticari boyutta başarıya ulaşır inşallah bizleri çalışmalarınızdan mahrum etmezseniz sevinirim...
thorbank
29-08-2016, 21:52
eğer bir mahsuru yoksa görüştüğünüz firmaları yazabilir misiniz? ister buradan ister özelden
nk_tarim
31-08-2016, 15:20
Merhaba sn.thorbank iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. besin formülleri ile ilgili olarak forumda çok değerli paylaşımlar var bunları kullanacağım ve kullandığım formülleri ve süreci de burada paylaşacağım elimden geldiğince.
firma bilgileriyle ilgili olarak da firma isimleri vermeyi doğru bulmuyorum affedin. Çünkü firmaların deneyimleri, hizmetleri, bilgi birikimleri, çalışma anlayışları vs farklı ve sadece fiyat üzerinden fikir edinmeyi doğru bulmuyorum. Zira bu fiyatlar bence düşük bile sayılır çünkü bu işin temeli yüksek teknik bilgi ve tecrübeye dayalı ama türkiyede bilgi ve tecrübe en az para eden değerler maalesef.
iyi çalışmalar...
thorbank
31-08-2016, 16:48
*** ederim firma konusunda evet haklısınız...takipteyim :)
nk_tarim
23-09-2016, 16:50
Merhaba,
Çilek hattının yerleşimi ile ilgili paylaşım yapmak istedim.
Bölgenin güneş alımı ile ilgэli yeterli bilgim olmadığından seranın bir kısmını tek katlı, diğer kısmını çift katlı sistem hazırlıyorum. Tek katlı hat (A), çift katlı hat (B) ve hatlar kuzey-güney doğrultusunda olacak.
Sezon içerisinde iki hat arasındaki verimin karşılaştırılması ile seneye hangi hattı seçeceğimize karar vereceğiz.
643461
Besin çözeltisi için kullanacağımız formüllerle ilgili olarak da;
forumdan ve farklı kaynaklardan bulduğum reçeteleri listeledim. Reçetelerdeki değerleri azota göre oranladığımda bazı reçetelerin içeriklerinin birbirlerine yakın oranlarda olduğunu gördüm. Bu durumu Kudret bey ayrıntılı olarak ifade etmişti. Aynı formülün farklı ec değerlerindeki reçeteleri.
nk_tarim
24-09-2016, 16:05
Merhaba,
Kullanacağım besin çözeltisi ile ilgili olarak;
Forumdan ve farklı kaynaklardan bulduğum formülleri listeledim. Formüllerin azot göre oransal değerlerini de ekledim ve azota göre oransal formüller incelendiğinde aslında yaklaşık olarak aynı formülün farklı ec değerleri için hazırlanmış şekli olduğu görülüyor. Bu durumu Kudret bey forum içerisinde ayrıntısı ile açıklamıştı.
Hangi formülü kullanacağım henüz belirli değil ancak azot oransal olarak ortalama bir formül ile başlayıp ec ayarlaması ile çözeltiyi uygun hale getirmeye çalışacağım. Bir anlamda kervan yolda dizilir durumu olacak.
643467
643468
nk_tarim
30-10-2016, 13:28
Merhaba,
Gecikmeli de olsa projemiz devam ediyor. Geçen hafta sera metal malzemelerinin işlemleri bitti, bu hafta içi boyası yapılıp teslim alacağız.
Fidelerin yerleştirileceği olukları galvaniz saçtan yaptıracağız.
Fide olarak taze fide, kırım modifiye olarak isimlendirilen bir cins deneyeceğim. Genel olarak bilinen albion gibi cinslerin frigo siparişleri için bu sene geciktim, gelecek sezona frigo fidelerle çalışmayı düşünüyorum.
Yetiştirme ortamı olarak perlit ve torf. 575 mt hat kurmayı planlıyoruz ve bu hat içinde perlit/torf oranını farklı farklı kullanarak sezon sonu verime göre gelecek sezonlardaki karışım oranını tespit etmeyi düşünüyorum...
http://i.hizliresim.com/NkPpmP.jpg
http://i.hizliresim.com/aXWLmO.jpg
http://i.hizliresim.com/Y40Dmz.jpg
idris şenol
30-10-2016, 21:16
kışın perlit oranı %75
yazın perlit oranı%25
kışın besleme :gübre miktarı fazla sulama sayısı düşük
yazın tersi
yaz ve kış dönencensi, çeşitli bitkilerde formda tablolar mevcut
gözlemlerim bunlar
nk_tarim
31-10-2016, 07:36
kışın perlit oranı %75
yazın perlit oranı%25
kışın besleme :gübre miktarı fazla sulama sayısı düşük
yazın tersi
yaz ve kış dönencensi, çeşitli bitkilerde formda tablolar mevcut
gözlemlerim bunlar
İdris bey paylaşım için teşekkür ederim...
Sanırım bu oran değişimi perlitin ortam sıcaklığına göre su tutma kapasitesi değişiyor diye bu şekilde mevsimsel. İlk anda düşündüğümde yaz ve kış dönemlerinde yetiştirme ortamının değiştirilmesi zor ancak yaz ve kış dönemine uygun cinslerle çalışıldığında mevsim değişiminde yeni sezona uygun cinsle beraber yetiştirme ortamı da değişebilir. Forumda ilgili paylaşımlara bakayım bir...
Basarilar dilerim. Aralik ayinda serada topraksiz alanda cilek ekmek mumkunmu? Bu aylarda sera isitilmalimi? ve aralikda dikilirse ne zaman hasat baslar?
nk_tarim
02-11-2016, 17:35
Basarilar dilerim. Aralik ayinda serada topraksiz alanda cilek ekmek mumkunmu? Bu aylarda sera isitilmalimi? ve aralikda dikilirse ne zaman hasat baslar?
Merhaba, dikim zamanı olarak eylül-ekim planlıyordum ancak yetişmedi bu yüzden kasım içinde yapacağım. Çileğin cinsine göre dikim zamanları farklılık gösteriyor. Sera ısıtması ise işletmecinin tercihine kalmış bir durum, tabii ki ısıtma olduğunda bitki yetişmesi daha farklı olacaktır.
beşiktaşlı
03-11-2016, 18:47
ısıtma önemli abim fakat bu etapta olmassa olmaz deyil
ksenon bizmut
04-11-2016, 14:20
arkadaşlar merhabalar.
bende 180m2 lik bir deneme serası kuruyorum. seram da sadece domates yetiştirmeyi planlıyordum. fakat sizin başlığınızı görünce biranda aklımda şimşekler çaktı ve domates ile çilek bir arada yetiştirilebilir mi diye düşündüm. tabi ki her iki meyvenin de besin tankları ve sulama sistemleri farklı olacak.
seramın ölçüleri 12x15
10 sıra 1 er metre aralıklarla 13 metre uzunluğunda perlitte domates ekeceğim.
her sıraya domatesleri hizalayacak şekilde çilek dikimi mümkün olurmu acaba. çilekler yerden 1 metre yükseklikte olacaklar.
ayrıca seranın içerisinde kalorifer sistemi kuracağım.
son 1 soru daha. arkadaşlar drenaj sistemi için filtre alacağım. fakat perlit poşetinin altına açacağım deliklerden sızan suyu en uygun maliyetle nasıl geri dönüştürebilirim.
ksenon bizmut
04-11-2016, 14:25
arkadaşlar merhabalar.
bende 180m2 lik bir deneme serası kuruyorum. seram da sadece domates yetiştirmeyi planlıyordum. fakat sizin başlığınızı görünce biranda aklımda şimşekler çaktı ve domates ile çilek bir arada yetiştirilebilir mi diye düşündüm. tabi ki her iki meyvenin de besin tankları ve sulama sistemleri farklı olacak.
seramın ölçüleri 12x15
her sıraya domatesleri hizalayacak şekilde çilek dikimi mümkün olurmu acaba. çilekler yerden 1 metre yükseklikte olacaklar.
son 1 soru daha. arkadaşlar drenaj sistemi için filtre alacağım. fakat perlit poşetinin altına açacağım deliklerden sızan suyu en uygun maliyetle nasıl geri dönüştürebilirim.
hocam emeğinize sağlık, gelişmeleri merakla takip ediyoruz kolay gelsin
nk_tarim
06-11-2016, 17:18
ısıtma önemli abim fakat bu etapta olmassa olmaz deyil
Merhaba, evet ısıtma faktörü çok önemli, çeşitli ısıtma seçeneklerine bakıyoruz, kurulum maliyeti düşük birini seçeceğiz sanırım...
arkadaşlar merhabalar.
seramın ölçüleri 12x15
Merhaba, sera alanı ve hacim yeterli olacağını düşünüyorsanız, bitkilerin güneş alımlarının olumsuz etkilenmeyeceği bir tasarım olacaksa problem olmaz diye düşünüyorum...
Drenajla ilgili olarak da; drenajın sisteme geri döndürülmesi durumunda kapalı sistem oluşacaktır, yüksek kapasiteli üretimde kapalı sistem kontrolü yüksek seviye teknik takip ve ekipman gerektirir. Küçük ölçekli (benim projem gibi) tasarımlarda kapalı sistem nispeten daha kolay olabilir ancak ben düşünmüyorum henüz...
nk_tarim
09-11-2016, 11:04
Merhaba,
Henüz işletme tam olarak faaliyete geçmediği için öngörülmemiş giderler çıkabilir ancak sizlerle topraksız sistem kurulumu maliyet adına yüzdesel olarak paylaşımda bulunmak istedim. Ticari olarak ilgilenmeyi düşünenlere bir fikir verebilir.
500 m2 sera için toplam yatırımın % 55'ini topraksız sisteme, %45'ini seraya yapmışım. Topraksız sistem içerisinde 7400 ad çilek fide, taşıyıcı karkas, oluklar, besleme sistemi, vs. tam olarak.
Bu değerler tabii ki oldukça yüzeysel, kabaca. Arazinin uygun hale getirilmesi, teçhizat alımları, çeşitli malzeme alımları vs bunlar ekstrası.
nk_tarim
21-12-2016, 20:39
Merhaba,
Hava şartları sebebiyle kurulumumuz yavaş ilerliyor ama ilerliyor. Aralık sonuna geliyoruz ve fide ekimi için çok geç kalmış olabileceğimi düşünmeye başladım. Kullanacağım fide nötr gün.
Arazide bulunan 10 mt derinlik 150 cm çaplı kuyudaki suyun analizi;
amonyak <0,5 mg/lt
klorür iyon 15,8 +- 1,6 mg/lt
bor <0,05 mg/lt
pH 6,9 +-0,1
molibden <0,001 mg/lt
permanganat oksidasynu 1,04 +-0,21 mg/lt
sülfat iyon 23,1 +-2,3 mg/lt
florür <0,1 mg/lt
mangan 0,016 +-0,004 mg/lt
kalsiyum 15,4 +-1,5 mg/lt
sodyum 57,4 +-5,7
magnezyum 5,3 +-0,5
potasyum <0,5 mg/lt
lityum <0,015 mg/lt
demir <0,1 mg/lt
bakır <0,001 mg/lt
çinko <0,001 mg/lt
stronsiyum <0,25 mg/lt
nitrat 44,0 +-4,4 mg/lt
nitrit <0,2 mg/lt
toplam koliform bakteri analizi 227 /100 ml
Toplam Mikroorganiza-Mikrop analizi 31 KOE/ml
koliform 227 /100 ml
şeklinde çıktı...
Su yüksek kaliteli değil ancak filtresiz kullanabilirim diye düşünüyorum.
Organik kirlilik sözkonusu. Bu kirliliğin kuyuya düşen organik maddelerin çürümesinden kaynaklandığını umuyorum zira yakınlarda organik kirlilik oluşturabilecek bir foseptik kaynağı yok. Kuyu temizliği yapıldığında sorun kalkacaktır umarım.
Bu değerlere göre hoagland formülünü 2 tonluk besleme tankına hazırlayacağım.
Elimde "Sera Bekçisi" mevcut. Cihazı ilk aşamada kurmadan çözeltiyi kurup beslemeye başlayacağım. Tam manuelden başlayarak, sistemi idrak ederek basamak basamak otomasyonu kurmaya çalışacağım. Tabii ki tüm ihtiyaçları karşılayacak güzel sistemler mevcut ancak Sera Bekçisi'nin yeterince tatmin edeceğini düşünüyorum...
Hoagland için su analizime göre 2 tonluk tank besin reçetesini de paylaşacağım...
idris şenol
21-12-2016, 22:31
benim şahsi fikrim kusuruma bakmayın beni bağlar
fakat, hoağland 1930 larda hazırlanmış temel formül
böyle güzel otomasyonlu bir seraya, tek ürün çok aşamalı gübre proğramı ile başlamanız
sizi daha güzel tatmin ediceği kantindeyim
bitki ilk zamanlarda Anne sütü gibi sindire sindire büyüme istiyor
mademki kudret hocadan sera bekçisi aldınız umuyorumki kudret beyde size yardımcı olacak bir gübre proğramıyla başlangıç yapıp 1 -0 önde girmek kadreinizi deyiştirie bilir
not: neden böyle bir fikre sahipseniz derseniz birkaç yıldan beri zaman zaman siteden uzaklaşsamda genelde burdayım ,çok güzel sera kurupta sırf başlangıçta yapılan hatalar sevebiyle birkaç ayda topraksız tarımın adın duymak istemeyen arkadaşlar gördüm
aynı hataya düşmenizi istemem
yinede bildiğiniz gibi yapın iyi olur ALLAH tan kötü olur benden bilmeyin başırlar dilerim
tüm paylaşımlarınızı ilgi ile beklicem:))
nk_tarim
22-12-2016, 07:16
benim şahsi fikrim kusuruma bakmayın beni bağlar
fakat, hoağland 1930 larda hazırlanmış temel formül
böyle güzel otomasyonlu bir seraya, tek ürün çok aşamalı gübre proğramı ile başlamanız
sizi daha güzel tatmin ediceği kantindeyim
bitki ilk zamanlarda Anne sütü gibi sindire sindire büyüme istiyor
mademki kudret hocadan sera bekçisi aldınız umuyorumki kudret beyde size yardımcı olacak bir gübre proğramıyla başlangıç yapıp 1 -0 önde girmek kadreinizi deyiştirie bilir
not: neden böyle bir fikre sahipseniz derseniz birkaç yıldan beri zaman zaman siteden uzaklaşsamda genelde burdayım ,çok güzel sera kurupta sırf başlangıçta yapılan hatalar sevebiyle birkaç ayda topraksız tarımın adın duymak istemeyen arkadaşlar gördüm
aynı hataya düşmenizi istemem
yinede bildiğiniz gibi yapın iyi olur ALLAH tan kötü olur benden bilmeyin başırlar dilerim
tüm paylaşımlarınızı ilgi ile beklicem:))
Paylaşımınız için teşekkür ederim İdris bey. Hoagland konusunda kısmen katılıyorum; genel bir formül ve çalışılan bitkinin özel ihtiyaçlarına vd. etkenlere göre düzenlemelere gitmek gerek.
Forumda ve farklı kaynaklardan bulduğum reçetelerin formüllerini (azot değerine göre oransal) incelediğimde, forumda daha önce de ifade edilen ve "benzer formüllerin farklı ec değerlerindeki reçeteleri" olması durumunu gördüm. Topraksız hattı faaliyete geçirip de Kudret beyle iletişime geçemedim henüz ama sizinde dediğiniz gibi bitkiye göre uygun formül kullanmak konusuyla ilgili olarak kendisiyle yaz dönemi görüşmemizde "hoagland ile başlayıp bitkiyi takip ederek, ihtiyaçlarını anlamaya çalışarak formülü revize etmek" şeklinde konuşmuştuk. Bu şekilde sistem çalışmaya başladığında hem Kudret beyle hem de forumda paylaşarak formülü uygun hale getirebileceğimi düşündüm.
İyi çalışmalar
nk_tarim
24-12-2016, 10:12
Merhaba,
Yavaş ilerleyen kurulumdan birkaç fotoğraf paylaşmak istiyorum...
http://i.hizliresim.com/jXWBjW.jpg
http://i.hizliresim.com/BvA84L.jpg
nk_tarim
28-12-2016, 18:14
Merhaba,
Sera yapısı ortaya çıkmaya başladı...
http://i.hizliresim.com/X9Pd86.jpg
http://i.hizliresim.com/bkByZV.jpg
idris şenol
28-12-2016, 19:34
ustam karışmak olmasın ama kar ın üstüne kurulum uygunmu
hiç olmazsa yüzeyi tesviye yapılsaydı
nk_tarim
28-12-2016, 19:37
ustam karışmak olmasın ama kar ın üstüne kurulum uygunmu
hiç olmazsa yüzeyi tesviye yapılsaydı
Merhaba,
Zemin tesviyesi yapmıştık ama kar yağışı sürekli devam ediyor maalesef. Bugün karı alandan uzaklaştırsak ertesi gün durum yine aynı. Eksi sıcaklık değerleri ve kar ile barışık çalışmayı öğreniyor soğuk iklimlerde ))
İsmail Kuzucu
28-12-2016, 20:04
Hayırlı ve bereketli olsun. Ana direkler hazır olduğu zaman geri kalan kısımlar çabuk bitiyor.
Şimdiden bu kadar kar olması beni biraz düşündürdü. Sera yayları biraz daha yüksek olsa iyi olmaz mıydı? Sera örtüsüne bayağı yük binecek çünkü.
Benimde seralar konusunda az çok bilgim var uzun zamandır sera yapımı ilgimi çekmiştir...
İlk olarak yaptığınız sera iklime uygun olmalıdır ki sizin ki ege, akdeniz daha ılıman yerlerde kuruluma uygun sera modeli...
Bu şekilde birleşik sera yapmanız şuanda göründüğü gibi kar yağdığında olduğu gibi kar naylondan kayıp yanlarda birikmesi yerine sizin yaptığınız modelde kar orta oluklarda kalır ve yükü kaldırmaz ve ilk kar fırtınalarında yıkım olur...
Sera naylonu bazı çeşitleri daha cam gibi şeffaf ve yük binmesine karşılık dayanıklı oluyor ancak ülkemizde o şekilde çeşitler görmedim...
nk_tarim
28-12-2016, 20:52
Hayırlı ve bereketli olsun. Ana direkler hazır olduğu zaman geri kalan kısımlar çabuk bitiyor.
Şimdiden bu kadar kar olması beni biraz düşündürdü. Sera yayları biraz daha yüksek olsa iyi olmaz mıydı? Sera örtüsüne bayağı yük binecek çünkü.
Merhaba,
İyi dilekleriniz için teşekkürler... Oluk altı yüksekliği 2 mt... Çatı çaprazlarıyla beraber dayanıklı bir yapı olacağını düşünüyoruz... Yay 46x3... çaprazlar 25x2 boru... Her yay için çapraz... Direkler arası 2 mt... ancak tabii ki kar alan bir bölge ve kurulum sonrası durumu tekrar değerlendirip ortadan bir destek hattı atacağız sanırım...
nk_tarim
28-12-2016, 20:58
Benimde seralar konusunda az çok bilgim var uzun zamandır sera yapımı ilgimi çekmiştir...
İlk olarak yaptığınız sera iklime uygun olmalıdır ki sizin ki ege, akdeniz daha ılıman yerlerde kuruluma uygun sera modeli...
Bu şekilde birleşik sera yapmanız şuanda göründüğü gibi kar yağdığında olduğu gibi kar naylondan kayıp yanlarda birikmesi yerine sizin yaptığınız modelde kar orta oluklarda kalır ve yükü kaldırmaz ve ilk kar fırtınalarında yıkım olur...
Sera naylonu bazı çeşitleri daha cam gibi şeffaf ve yük binmesine karşılık dayanıklı oluyor ancak ülkemizde o şekilde çeşitler görmedim...
Merhaba,
Model olarak tr'dekilere benzer ancak çatı çapraz sayısı ve metal malzemelerin ebatları ve kalınlıkları daha fazla...
Orta kısımdaki kar tahliyesi ile ilgili bir çözüm bulmamız gerekecek... Sera iç sıcaklığının çatıya düşen karı eriteceği ve oluşan suyun orta kısımda iyi bir drenaj ile çatıdan tahliye olacağı şeklinde düşündük ama ani ve yoğun yağışlardaki durumun çözümü üzerine düşünüyoruz...
Merhaba,
Model olarak tr'dekilere benzer ancak çatı çapraz sayısı ve metal malzemelerin ebatları ve kalınlıkları daha fazla...
Orta kısımdaki kar tahliyesi ile ilgili bir çözüm bulmamız gerekecek... Sera iç sıcaklığının çatıya düşen karı eriteceği ve oluşan suyun orta kısımda iyi bir drenaj ile çatıdan tahliye olacağı şeklinde düşündük ama ani ve yoğun yağışlardaki durumun çözümü üzerine düşünüyoruz...
Size tavsiyem bu seraları ayırmanız sera içi sıcaklık karın tamamını eritemez naylonda kayıp gider bu şekilde kurtulursunuz... Yanlarınıda sağlam yaparsanız yanlara dolan kar da zarar vermez seraya....
Kesinlikle sera Türkiye'deki modern seralardan ama modeli yanlış seçim... Eğer imkan varsa şuan çözün derim yoksa ileride başınız çok ağrır....
O orta direklerde yüklenen karı boşaltamazsınız üstüne çıkıp sıyaramazsınızda karı tahliye edemezsiniz. Küremeye kalksanız naylon olduğu gibi gider...
Seranızın başına gelebilecek olay bu anlatmak istediğim;
636363
Seraların yıkılma nedenleri hep ortadaki oluklarda kar birikmesi ağırlık artışı sonrası görüntüler...
Fotoğrafları iyi bir şekilde incelersek yanlardan karın kayıp gittiği kısımlar sağlam ama ortadaki oklukların olduğu kısımlar yıkılmış... Yay kısımları sağlam duruyor...
636364
Dürüst olmak gerekirse bu işe iyi bir şekilde incelemeden başlamışsınız...
nk_tarim
29-12-2016, 06:39
Size tavsiyem bu seraları ayırmanız sera içi sıcaklık karın tamamını eritemez naylonda kayıp gider bu şekilde kurtulursunuz... Yanlarınıda sağlam yaparsanız yanlara dolan kar da zarar vermez seraya....
Kesinlikle sera Türkiye'deki modern seralardan ama modeli yanlış seçim... Eğer imkan varsa şuan çözün derim yoksa ileride başınız çok ağrır....
O orta direklerde yüklenen karı boşaltamazsınız üstüne çıkıp sıyaramazsınızda karı tahliye edemezsiniz. Küremeye kalksanız naylon olduğu gibi gider...
Seranızın başına gelebilecek olay bu anlatmak istediğim;
Seraların yıkılma nedenleri hep ortadaki oluklarda kar birikmesi ağırlık artışı sonrası görüntüler...
Fotoğrafları iyi bir şekilde incelersek yanlardan karın kayıp gittiği kısımlar sağlam ama ortadaki oklukların olduğu kısımlar yıkılmış... Yay kısımları sağlam duruyor...
Dürüst olmak gerekirse bu işe iyi bir şekilde incelemeden başlamışsınız...
Merhaba,
Paylaşımınız için teşekkür ederim, yeterince düşündürücü oldu benim için.
Bu noktadan sonra, arazi sebebiyle de seraları ayıramam ancak ekstra taşıyıcılar eklemek konusunda hazırlık yapmam gerektiğini hissediyorum...
İsmail Kuzucu
29-12-2016, 07:04
Ara kısımdaki karlar için ısıtıcı kablolar var. Bu kısım kolay, önemli olan eğimin yeterli olup olmadığı bence. Kar örtüye yapışıp birikme yapar.
Diğer bir sorun ise eğer o eğim yetersiz gelirse örtüdeki damlalar süzülmez ve sera içine düşer.
nk_tarim
29-12-2016, 18:35
Ara kısımdaki karlar için ısıtıcı kablolar var. Bu kısım kolay, önemli olan eğimin yeterli olup olmadığı bence. Kar örtüye yapışıp birikme yapar.
Diğer bir sorun ise eğer o eğim yetersiz gelirse örtüdeki damlalar süzülmez ve sera içine düşer.
Merhaba,
Model aldığım sera yapısı rusyanın daha kuzey ve karlı bölgelerinde sera kurulumu yapan bir firmanın modeli... 9600 genişlik... ama tek farkla... benim projede oluk üstü yükseklik 2000, firmanın modelinde 2500 ve yay iki parçalı, üçgen şeklinde monte edilmiş... oluk üstü yüksekliği ve montaj şekli eğimi etkiliyor... çatı montajı bittiğinde durumu değerlendirip orta noktasında eğimi arttıracak bir ek yapılabilir...
nk_tarim
04-01-2017, 06:49
Merhaba,
Kurulum devam ediyor.
- Kar yükü ile ilgili olarak şüpheler paylaşılmıştı. Bir çatıyı tam olarak kurduğumuzda gördüğüm; en tepe kısımda eğim düz, yanlara gittikçe, yani merkez noktasından 1 metre kadar sonra oluşmaya başlayan eğimin karın kayması için yeterli olacağını düşündüm. Daha önce İsmail beyin söylediği ısıtıcı kablolardan tepeye de konulması gerekebilir. Orta kısmın yük taşıma kapasitesi ile ilgili henüz fikir edinemiyorum. Yapının bağlantıları tamamlanmaya başladıkça, uzunlamasına hareketi önleyici bağlantı ve çaprazlar monte edilince daha duruma bakacağım.
İyi çalışmalar herkese
http://i.hizliresim.com/pX5j9z.jpg
nk_tarim
10-01-2017, 17:16
Adım adım sonuca doğru...
http://i.hizliresim.com/yNJRRL.jpg
songurhalil
23-01-2017, 14:02
satılık malç makinesi - izmir menderes - 1000 tl - 533 595 35 10
oldgandalf
10-02-2017, 08:35
Merhaba nk_tarim,
Seraniz hayirli olsun, harcadiginiz emegin karsiliginda umarim buyuk keyifler alirsiniz ve sizi mutlu edecek kazanclariniz olur.
Ben de Nisan - Temmuz doneminde sera insaatina girmeyi planliyorum, arsa hazir, on Calismalari yapiyorum. Mayis gibi fide siparislerini vermeyi planliyorum.
Umarim basarili olursunuz ve sizin sayenizde bizlerin de konu ile ilgili motivasyonu artarak devam eder.
nk_tarim
14-02-2017, 11:05
Merhaba nk_tarim,
Seraniz hayirli olsun, harcadiginiz emegin karsiliginda umarim buyuk keyifler alirsiniz ve sizi mutlu edecek kazanclariniz olur.
Ben de Nisan - Temmuz doneminde sera insaatina girmeyi planliyorum, arsa hazir, on Calismalari yapiyorum. Mayis gibi fide siparislerini vermeyi planliyorum.
Umarim basarili olursunuz ve sizin sayenizde bizlerin de konu ile ilgili motivasyonu artarak devam eder.
Merhaba sn.oldgandalf,
Güzel dilekleriniz için teşekkürler ve girişimlerinizde başarılar...
Gecikmelerimiz oluyor, takvim değişiyorsa da süreç ilerledikçe tecrübelerimi paylaşacağım, zira bu forum topraksız tarımı anlamam adına en büyük katkıyı sundu ve bizden de bu havuza geri dönüşüm, katkı olmalı.
İyi çalışmalar
nk_tarim
16-02-2017, 15:17
Merhaba,
Besin çözeltisi ile ilgili olarak;
Hoagland ile başlayıp süreç içerisinde revize etmeyi planlamıştım. Tedarik ettiğim kimyasallar ile hydrobudy programı üzerinden sadece makro elementleri içeren 2000 lt besin çözeltisi için gerekli kimyasalların miktarıları ile ilgili hazırlığımı paylaşmak istiyorum. Stok çözelti ile çalışmayı düşünmüyorum henüz. Bu değerler 2000 lt için direk katılacak şekildedir. Örneğin 500 lt olarak hazırlanmak istenen bir besin çözeltisi için oran 500/2000 = 0,25'tir. Her kimyasal için gerekli miktarın 0,25 katı yani 4'te 1'ni kullanarak aynı formül 500 lt için hazırlanır.
Kimyasal maddelerin besin elementi içerikleri için tedarik ettiğim kimyasal maddelerin paketlerinde yazılı içerik bilgilerindeki yüzde değerlerini kullandım.
NOT : Bu hesaplama için kullanılacak suyun saf su olduğunu varsaydım ve formül için gerekli ppm değerlerinin tamamının kullanılacak kimyasal maddelerden geleceği durumdur bu.
Kullanacağım kuyu suyunu en son analiz yaptırdığım tarihten bugüne içeriğinin değiştiğini düşünüyorum ve sistem faaliyete geçmesine yakın tekrar bir analiz yaptırıp suyun içerdiği elementleri hesaplamadan düşüp ona göre reçeteyi revize edeceğim.
Bu formül ve reçete sadece makro besin elementleri olan N, P, K, Ca, Mg ve S içindir. Mikro besin elementleri ile ilgili reçeteyi de ekleyeceğim.
Hoagland Formülü - Makro Elementler
N (NO3) | P | K | Ca | Mg | S | ec Değeri
210 | 41 | 235 | 200 | 48 | 62,4 | 1,8 mS/cm
2000 lt Besin Çözeltisi için Direk Katkı ile Kullanılacak Kimyasasl Miktarları
Kimyasal Adı | Kimyasal Formülü | Gerekli Miktar
1 Calcium Nitrate (Tetrahydrate) | Ca(NO3)2.4H2O | 2395 gr
2 Phosphoric Acid (30%) | H3PO4 | 105 ml
3 Potassium Monobasic Phosphate | KH2PO4 | 295 gr
4 Magnesium Sulfate (Heptahydrate) | MgSO4.7H2O | 960 gr
5 Potassium Nitrate | KNO3 | 1006 gr
Kullanılan Kimyasal Maddelerin Çözeltiye Elementsel Bazda Katkıları
Kimyasal Madde | Besin Elementi | ppm
Calcium Nitrate (Tetrahydrate) | N (NO3-) | 142
Calcium Nitrate (Tetrahydrate) | Ca | 200
Phosphoric Acid (30%) | P | 7,5
Potassium Monobasic Phosphate | K | 41,7
Potassium Monobasic Phosphate | P | 33,5
Magnesium Sulfate (Heptahydrate) | Mg | 48
Magnesium Sulfate (Heptahydrate) | S | 62,4
Potassium Nitrate | N (NO3-) | 68
Potassium Nitrate | K | 193
İyi çalışmalar
nk_tarim
20-03-2017, 08:56
Merhaba,
Çilek için hazırlayacağım besin çözeltisinde kullanacağım kuyu suyunun analizinde toplam koliform bakteri değeri olarak 100 ml'de 227 sonucu çıktı.
Kuyu etrafında foseptik bulunumuyor, arazi köy yerleşimi ve bir kanalizasyon sistemi ya da diğer evlerden bulaşması da çok olası görünmüyor. Aklıma yatan sebep kuyunun içinde zamanlar birikmiş bitkisel ve hayvansal maddelerin zamanlar bakteri oluşumuna sebep olması. Bu analizi almmadan önce inşaat için gerekli suyu kuyudan kullandık ve çok kez boşalıp tekrar doldu ancak tabii ki sıfır noktasına kadar boşalmadı, minimum 50 cm' kadar inmiştir. Bu yükseklikte birikmiş pislik için yeterli. Bu yüzden kuyuyu tam olarak temizlettiğimizde bu organik kirlilik değerinin de azalacağını düşünüyorum.
Fikir almak istediğim konu;
Ola ki bu kirliliği bertaraf edebilmek şu an maliyetli geldiğinden ertelemeyi düşünsek bu değer bitki için bir problem mi? Yani besin çözeltisini sürekli ve yoğun olarak havalandırmak gibi uygulamaları yapacağımı varsayarak.
Ayrıca ozon jeneratörü kafama yatıyor, bir üreticiden tedariği ya da yeterli kapasitede ozon üretebilecek bir sistemi becerebilirsek kendimiz imal etmek.
megbilgi
21-03-2017, 07:02
Suyu içmediğiniz sürece bitkiye bir zararı olmaz...
.
Çok titizim derseniz :)
Kuyuya çamaşır suyu dökün bir gün beklesin daha sonra tüm suyu boşaltın bayağı bir aksın...
Kaynakta bir kirlilik yoksa kuyu dipi temiziliği yapılmış olur.
.
Son olarak kuyunun üstünü iyi örtün için herhangi birşey düşmesin. toprak bile düşse koli oluşur...
.
nk_tarim
23-03-2017, 13:06
Suyu içmediğiniz sürece bitkiye bir zararı olmaz...
.
Çok titizim derseniz :)
Kuyuya çamaşır suyu dökün bir gün beklesin daha sonra tüm suyu boşaltın bayağı bir aksın...
Kaynakta bir kirlilik yoksa kuyu dipi temiziliği yapılmış olur.
.
Son olarak kuyunun üstünü iyi örtün için herhangi birşey düşmesin. toprak bile düşse koli oluşur...
.
Sn.megbilgi, ilginiz ve cevabınız için teşekkürler...
Temelde bitki besleme açısından bir problem oluşturup oluşturmayacağı noktasında endişeliydim ancak koli bakteriler için özel bir durum bulamadım yaptığım araştırmalarda.
Gereğinden fazla titizliğin sağlıksız olduğu düşüncesindeyim ama zaman olursa genel bir temizlik adına çamaşır suyu yöntemi kafama yattı )) çamaşır suyu ve yeteri sayıda doldur-boşalt ile güzel olur gibi... teşekkür ederim tekrardan paylaşım için...
metesoylemez
23-03-2017, 16:54
Su dezenfeksiyonu için ozon jeneratörü düşünebilirsiniz. Tabi bir miktar maliyet artışı demek fakat kimyasaldan daha sağlıklı diye düşünüyorum.Forumda, ticari serasında kullanan bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam.
nk_tarim
28-03-2017, 13:58
Su dezenfeksiyonu için ozon jeneratörü düşünebilirsiniz. Tabi bir miktar maliyet artışı demek fakat kimyasaldan daha sağlıklı diye düşünüyorum.Forumda, ticari serasında kullanan bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam.
Merhaba,
Katkınız için teşekkürler sn.metesoylemez.
Evet ozon jeneratörü esasında ilk sırada yer alıyor benim içinde. Nihayetinde açık sistemden kapalı sisteme geçileceği durumda dezenfekte için en mantıklı yol olarak görünüyor. Kapasite ve maliyet üzerine bir yandan hazırlık yapmam gerekiyor.
Bununla beraber arazide bulunan kuyunun (kuyu derinliği 10-12 mt kadar, sanırım yüzey suyu) EC değeri sn.Kudret TEZEL'in analog EC metresi ile 0,9-1,0 arası bir sonuç veriyor. Bu değer pek iç açıcı gelmedi bana ve idealinde ters osmoz başta olmak üzere olası filtreleme çözümlerini de değerlendirmem gerekecek. Ya da bölgede yüzey suyu değil de yer altı suyu kullanan bir arazi sahibinin kaynağını ölçüp eğer düşük değerlere sahipse araziden artezyen suyu çıkarmak da düşünülebilir.
İyi çalışmalar herkese
nk_tarim
14-09-2017, 14:13
Merhaba,
Çok uzun gecikmelerle de olsa devam etmeye çalışıyoruz. Güncel durumda öncelikli olarak çilek hattını ekim ayı sonuna kadar hızla faaliyete geçirmeye ve sera örtüsünün tamamlanması işini zamana bırakmaya karar verdik.
Kuyu suyu ile ilgilik kirlilik problemi halen devam ediyor ve kuyu temizliği yapıldığında bir miktar düzeleceğini umuyoruz.
Türkiye'den plastik yetiştirme oluğu tedarik etmemiz şu an için uygun olmadığından olukları 0,45 mm galvaniz saçtan büktüreceğiz. Ölçüleri genel olarak kullanılan ölçüleri baz alıp elimizdeki galvaniz saçlardan minimum fire verecek şekilde belirlemeye çalıştık.
https://i.hizliresim.com/8NE88A.jpg
https://i.hizliresim.com/Dyk33Z.jpg
nk_tarim
19-09-2017, 14:56
Merhabalar,
Yetiştirme oluğu numunesini teslim aldık. Teknik çizim ile birebir güzel çalışan bir usta bulduğumuzu anladık. Türkiye'de bir telefon ve banka havalesi ile 2 günde çözülebilecek işler maalesef burada materyal tedariği, nakliyesi, işlenmesi v.s. çok daha fazla zaman ve maliyet oluşturuyor.
Şu ana kadar paylaşımlarımız sera ve iç aksam üzerine oldu. Yakında topraksız çilek üretimine dair de paylaşımlara başlayacağız. :))
İyi çalışmalar.
https://i.hizliresim.com/OykE1n.jpg
https://i.hizliresim.com/zJgnPR.jpg
nk_tarim
15-10-2017, 08:24
Merhaba,
Yetiştirme kanallarının destek ayaklarını hazırlıyoruz. 160 cm yükseklik, sağa sola 35'er cm açıklık. Dikey profil 40x40x2, yatay profil ve kanal yuvası profili 30x20x2. Destek ayağı uzunluğu 2 mt, bu uzunluğun 40 cm'i toprak içinde olacak.
nk_tarim
17-10-2017, 08:46
Merhaba,
Yetiştirme kanallarının desteklerini kurmaya başladık. Kanal araları 70 cm, hat araları 80 cm. Yerden yükseklik 1. kat 80 cm, 2. kat 160 cm.
Destekleri 40 cm toprağa çakıyoruz. Gerek olması durumunda başlardaki destekleri betonlama ya da 10'luk inşaat demiri çapraz kaynaklanıp zemine sabitleme yapmayı düşündük.
nk_tarim
18-10-2017, 21:46
Selamlar...
Sera ön ve arka yüz iskeleti ile giriş kapı kanatlarının hazırlığı...
Dikmeler arası yaklaşık 1,90 mt
Bu arada hatların yönelimi konusunda kararsızlığımız vardı. Neticede katlı bir hat için güneş ışınlarını paralel alacak yönelimin makul olduğunu düşündük. Sera yönelimi araziden dolayı doğu-batı doğrultusunda, hatlar kuzey-güney. İdealinde sera ile hatların aynı yönelimde olması gerekirdi, bu sebeple 9,60 genişliğe sahip sera tasarımı seçtik ancak araziden ve acemiliğimizden dolayı gereklilikler ve gerçeklik arasında 90 derecelik bir sapma oldu. Birim alan kullanımı adına bir problemimiz yok. Hatlar kuzey-güney doğrultusunda olsaydı da aynı sayıda yetiştirme kanalı kullanılacaktı. Sadece güneşin sera tavanını tarama açısı konusunda şüphelerim var. Onu da sezonda göreceğiz.
Besleme tankını 2 ya da 3 tonluk olarak ve mümkünse ön yüz ile 1. hat arasındaki 1.80 mt'lik boşluğa uygun ölçülerde olacak şekilde seçip ön yüzün sol köşesine içeri yerleştirmeyi düşünüyoruz.
İyi çalışmalar...
nk_tarim
18-10-2017, 21:54
Yetiştirme kanallarının montajı ile ilgili söylemeyi unuttuğum durum;
Drenaj için 7,5 mt'lik hatta 10 cm seviye farkı verdik. Su akışı normal. Eğer daha fazla bir eğim gerekmesi durumunda kanalların oturduğu yuvalardan düzenleme yapacağız.
Güncelleme - 31/12/2017 : 7,5 mt'lik hattın iki ucunun yükseklikleri arasında 10 cm fark olduğunu belirtmişim. Uygulamada 10 cm en azından bizde yeterince uygulanabilir değil. İlk 10 hattı bu şekilde kurduk ve 2 tanesinde düzeltme gereği duyduk ancak 10. sıradan sonraki 5 hat için 15 cm seviye farkı verdik. 7,5 mt hat için 4 tane destek kullanıyoruz. 40*40 kutu profilleri toprağa çaktıktan sonra başlangıç ucunda yerden 80 cm yukarıda orta aksı kaynatıyoruz ve bitiş ucu 15 cm daha aşağıda olacak şekilde diğer desteklerın orta akslarını kaynatıyoruz. 10 cm farkta bu kaynatma işleminde ölçüde hassas olmamız gerekiyordu ancak 15 cm için bu hassasiyet daha azlıyor ve eğim de %50 arttığı için drenajı daha da arttırıyoruz.
nk_tarim
05-11-2017, 19:48
Merhaba,
Perlit paketlerini hazırlamaya başladık. 60 cm x 2,50 mt siyah naylonu paket hale getirip içine 45 lt (18 lt/mt) perlit doldurup damlama hortumu yerleştirip kapatıyoruz. Drenaj için de alt kısmına delikler açtık.
2,5 mt'lik tek parça perlit paketi elde ettik. Kullandığımız naylon tarlada çilek yetiştiriciliğinde kullanılan malç naylonu.
Güncelleme - 31/12/2017 : Bu mesajda perlit paketinin uzunluğu yaklaşık 2,5 mt. Paketlere doldurduğumuz hacimde perlit için metrede 8-10 kg'lık bir ağırlık oluşuyor ve bu fotolarda görünen paket için yaklaşık 25 kg'lık bir ağırlık oluşacaktı. Bu durum sera faaliyete geçtikten sonra oluklarla ilgili olası bir iyileştirme ya da tamir durumunda oluktan perlit paketinin çıkarılmasını oldukça zorlaştıracaktı. Hatlarda kullandığımız paketlerin uzunluğu 1,20 ve perlit su ile doyduğunda 10-12 kg ağırlık oluşacak. Bu ağırlık ve uzunluk rahat çalışmak için uygun.
ksenon bizmut
06-11-2017, 11:01
Hocam neden bu kadar uzun surdu inşaat. 1yildan fazladır yarim dönüm sera ortaya cikamadi 1 turlu. :((
Sunguroğlu
06-11-2017, 17:03
Geç olsun güç olmasin. Takipteyiz. iyi çalışmalar.
nk_tarim
06-11-2017, 20:10
Merhaba,
Hocam neden bu kadar uzun surdu inşaat. 1yildan fazladır yarim dönüm sera ortaya cikamadi 1 turlu. :((
En büyük neden maliyet hesaplarımızdaki büyük sapma ve bu sapmayı tolere edememizden dolayı beklemeye girmemiz... bu bekleme toplam süre içinde 10 aydan fazla :) Yeni bir ülkede iş yapmaya çalışmamız, arazinin sıfırdan temizliğinden, çevre tel örgüsüne, seranın projelenmesinden, malzeme tedariği, montajı vs kısacası a'dan z'ye tüm aşamalarında kendimizin yapması gibi durumların da gecikmeye etkisi çok olmasa da var ki bunlarda finansal temelli ve gerçek katma değer ve gelecek potansiyeline sahip esas iş olan topraksız tarıma anca yaklaşıyoruz :) az kaldı...
Geç olsun güç olmasin. Takipteyiz. iyi çalışmalar.
Teşekkür ederim... Sizlere de iyi çalışmalar...
iismailkurt
07-11-2017, 20:14
Hayırlı olsun inşallah Trabzon'da da bir tane 500 m2 sera ben yapacağım. Demonte sera sanırım sizinki de kurulumunu ben yapıcam kendim de acaba nasıl zor mu çok :D
nk_tarim
07-11-2017, 20:52
Merhaba,
Hayırlı olsun inşallah Trabzon'da da bir tane 500 m2 sera ben yapacağım. Demonte sera sanırım sizinki de kurulumunu ben yapıcam kendim de acaba nasıl zor mu çok :D
Kurulum bitince kolay İsmail bey :) Şakası bir yana bulunduğunuz coğrafi bölgeye uygun bir sera projesi belirledikten sonra bu projeye uygun metal malzeme tedariği ve işlenmesi için ilk adımları attıktan sonra zaten gerisi mecburen geliyor... Başlanınca bitiyor... Ancak naçizane tavsiyem maliyet hesaplarına aman dikkat :)))
Kolay gelsin...
nk_tarim
07-11-2017, 21:05
Merhaba,
Bugün sera üzeri kapandı. Malzeme olarak Vatan Plastik marka 150 mikron örtü kullandık. Türkiye fiyatı karşılığı 12 mt x 50 mt 'lik rulo 1500 TL'ye geldi. Tr fiyatlarını bilmiyorum arada ne kadar fark var. Montaj için zig-zag klipsler kullandık metre fiyatı 5,80 TL.
nk_tarim
26-11-2017, 07:45
Merhaba,
Kullanılan formül ve terimlerin çıkış noktasını bilmek isteyenler için Hoagland'ın akademik makalesinin orjinali (olduğunu düşünüyorum) pdf olarak linktedir.
https://yadi.sk/i/t22axdgC3Q3jAt
tcoalngsau
06-12-2017, 14:33
kolay gelsin, ısıtma işini nasıl düşünüyorsunuz acaba
nk_tarim
06-12-2017, 19:18
kolay gelsin, ısıtma işini nasıl düşünüyorsunuz acaba
Merhaba,
Bu sezon ısıtma düşünmedik. Belki çok basit bir kurguyla sera ortasında düzenek kurabiliriz.
iismailkurt
10-12-2017, 21:27
Ne yaptınız son durum ne :D Bende sayılı günlerdeyim kuruluma başlamak için :D
nk_tarim
11-12-2017, 07:32
Ne yaptınız son durum ne :D Bende sayılı günlerdeyim kuruluma başlamak için :D
Merhaba :)
15 sıra hattın son 5 tanesini tamamlıyoruz. Örtüyü çektik. Bugün sulamayı kurup boş çalıştırıp kontrollerini yapacağız.
662422
662423
662424
662425
izengin2005
11-12-2017, 09:03
Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. Adıyaman merkezde topraksız tarıma uygun seramı satıyorum sahibinden ilan no 504946660
İsmail Kuzucu
11-12-2017, 17:36
Merhaba,
Bugün sera üzeri kapandı. Malzeme olarak Vatan Plastik marka 150 mikron örtü kullandık. Türkiye fiyatı karşılığı 12 mt x 50 mt 'lik rulo 1500 TL'ye geldi. Tr fiyatlarını bilmiyorum arada ne kadar fark var. Montaj için zig-zag klipsler kullandık metre fiyatı 5,80 TL.
Bereketli olsun. Örtü 2 yıllık mı? Mikrona göre fiyat bayağı pahalı geldi. Sera örtülerini alırken mümkünse fabrikadan almak gerekli, diğer türlü bayiler 2 katı para alıyor.
2 sene önce 560 m2 örtüye (3 katkılı-320 mikron) 785+80 lira vermiştim. 900 lira desekte olur.
Bu sene acele olduğu için geçen hafta 490 m2 örtüye (9 katkılı) 1200 lira verdim. Hem m2 düşük hem fiyat fazla.
Bir özelik var, son aldığım örtü ile ilk örtü aynı kiloda. Sanırım son örtü daha kalın mikronlu. Yine en az 200 lira fazla cepten verdik gibi. :)
nk_tarim
11-12-2017, 19:27
Bereketli olsun. Örtü 2 yıllık mı? Mikrona göre fiyat bayağı pahalı geldi. Sera örtülerini alırken mümkünse fabrikadan almak gerekli, diğer türlü bayiler 2 katı para alıyor.
2 sene önce 560 m2 örtüye (3 katkılı-320 mikron) 785+80 lira vermiştim. 900 lira desekte olur.
Bu sene acele olduğu için geçen hafta 490 m2 örtüye (9 katkılı) 1200 lira verdim. Hem m2 düşük hem fiyat fazla.
Bir özelik var, son aldığım örtü ile ilk örtü aynı kiloda. Sanırım son örtü daha kalın mikronlu. Yine en az 200 lira fazla cepten verdik gibi. :)
Merhaba,
Örtü 36 aylık, Vatan plastik,6 katkılı, 150 mikron, 12 mt genişlik 50 mt uzunluk, rulo ağırlığı 89 kg.
Rus yerel markalarla arasında en az 2 kat fiyat farkı var. Ancak yerel markaları kullanan ve fikir alabileceğim birileriyle görüşme şansım olmadığından garantiye almak istedik. Vatan plastik için genel olarak fiyatlar şu günkü kur ile 17 TL/kg civarında. Geçen haftalarda distiribütör olduğunu söyleyen bir firmadan fiyat kontrol ettiğimde yaklaşık aynı fiyatı verdi. Türkiye satış fiyatları nedir netten sağlıklı bilgi bulamadım. Ama burası için ortalama bir fiyata satın almış görünüyoruz. Ya da avunuyoruz :) Piysada her zaman daha iyi bir fiyat vardır, bir daha ki sefere umarım :)
İsmail Kuzucu
11-12-2017, 19:38
Vatan plastik ve bereket plastik sağlam ürünler yapıyor. Vatan plastikte en olarak çoğu oran mevcut. Ben genelde oradan alıyorum. 8Kg fiyatı burada 8-10 lira arasında.)
Tecrübe olmayınca iyi para alıyorlar ama. :)
iismailkurt
16-12-2017, 11:29
Kar ve buzu eritmek için bir sistem düşündünüz mü acaba
nk_tarim
29-12-2017, 17:51
Kar ve buzu eritmek için bir sistem düşündünüz mü acaba
Merhaba,
Sorunuza cevabı uygulamalı olarak verelim diye kar ve fırtınayı bekledik :)
Geçen hafta bir gecede 40 cm kar yağışı ve ertesi gece tüm bu yağışı bir gecede eritecek fırtına ile 3 günde kar yükü ve rüzgar yüküne dair testlerimizi yaptık diyebiliriz.
663467
663468
Karkas dayanımı ile ilgili bir problem olacağını düşünmüyorduk ve problem yok ancak kar birikmesi nasıl olur noktasında soru işaretleri vardı. Bir kaç noktada birikme oldu ki bunlar da ön ve arka cehpeden itibaren 1, 2 ve 3. aralıklarda. Burada problem çatı örtüsünü yeterince gergin monte edemediğimizden kaynaklanıyor. Çatı örtüsü ön ve arka cepheye montajlandı ama esasında montaj noktası çatının bitim noktası olup düzgünce gerilmeliydi. Ancak bunun için gerekli ekipmanımız olmadığından fotolarda görüldüğü gibi ön ve arka cepheye sabitledi.
Çatının orta aksına düzeltmeler yapacağız. Orta aksa iki çatı yayı arasında çökme deolmayacak şekilde ve 5 cm yükseklik arttırarak çatının tepe noktasını az miktarda olsa V şekline getirmeye çalışacağız. Şu durumda da örtü gerginliği yeterli olsa idi kar akıp gidecekti zaten ama buz oluşumunda durum ne olur bilemem. Fikir paylaşımlarına mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.
663469
663470
663471
nk_tarim
29-12-2017, 18:06
Tekrar merhaba,
Sera içindeki durum ise;
663472
Sulama sistemini tamamladık. Perlit paketleri içinden delik aralığı 20 cm olan ve 0,87 lt/sa sulama değerine sahip damlama hortumlar var.
Sera bekçisi de çalışmaya hazır bekliyor. Depoda 650 W, 3,6 ton/sa kapasiteli dalgıç pompa var. Pompa çıkışında T'ye bağlı musluk var, buradan beslemeye giden suyun basıncını ayarlama gerekliliği doğabilir diye düşündüm.
663473
663474
1,5 senelik bir konu başlığı nihayet sera inşası paylaşımlarından topraksız ortamda bitki yetiştirme paylaşımlarına başlayacak :) Pazartesi ve salı günü fideleri ekeceğiz. Taze sökme fide olacak. Verim, dikim dönemi ve bir çok konuda problemli bir durumda olduğumuzun farkındayız ancak startı verip kervanı yolda düzmekten başka bir şansımız yok şu aşamada.
Fideleri dikmeden önce %0,1'lik benlate ya da %0,05'lik benomyl diyelim, çözeltisinde bekletip perlite yerleştireceğiz.
Burada frigo fideler mayıs-haziran aylarında firmalardan teslim ediliyor. Avrupadan ithal fideler. Mayıs-hazirana kadar edineceğimiz tecrübelerle beraber gerekli iyileştirmeleri yaparak frigo fide ile çalışmak istiyorum. Zaman gösterecek...
nk_tarim
30-12-2017, 17:44
Merhaba,
Esasında mikro elementleri stok çözeltiye direk katkı yoluyla da kullanabilirim, bu şekilde de gayet güzel verim alınıyor, forumda çok iyi örnekleri var ama şelat olarak kullanımı denemek istedim. İlgilenen kişiler için bilgi olsun.
Demirin Disodyum EDTA Dihidrat ile şelatlanması denemem aşağıda;
125 ml FeEDTA Çözeltisi (3,21 mg/ml Fe içerikli)
Malzeme | Miktar
FeSO4.7H2O (278,00 g/mol) | 2 g
Na2EDTA.2H2O (372,24 g/mol) | 4 g
KOH (56,10 g/mol) | 5,61 gr
Beher (100-200 ml) | 2 ad
- 50 ml suya 2 g - 0,007 mol FeSO4.7H2O eklendi. Isıtılarak eritildi. Kahve rengine dönük sarı çözelti elde edildi. pH = 4,2. Buna Çözelti-A diyoruz.
- 75 ml suya 4 g - 0,011 mol Na2EDTA.2H2O eklendi. Isıtılarak eritildi. Renksiz, berrak çözelti elde edildi. pH = 4,0. Buna Çözelti-B diyoruz.
663510
- 100 ml suda 5,61 g çözerek hazırladığım KOH çözeltisin 1-2 ml eklemelerle pH'ı kontrol edip gerektikçe eklemeye devam ederek Na2EDTA içeren Çöz.B'nin pH değerini 6'ya çıkardım.
- Çöz.A ve Çöz.B karıştırıldı. Açık sarı, berrak, pH = 2,5 çözelti elde edildi. Yarına kadar bir çökelme, kristallenme olur mu? Renk değişimi olur mu? pH nasıl değişir bunlarla ilgili ciddi bir değişiklik olursa tekrar bilgilendiririm.
663511
- Daha önce Na2EDTA çözeltisine pH ayarlaması yapmadan karıştırdığımda dipte zamanla beyaz kristaller oluşuyordu. pH = 6 'ya ayarlayıp çözeltileri karıştırdığım bu denemede 5-6 saat geçtikten sonra kontrol ettiğimde pH = 3,0 değerine çıkmış, çökelti ya da kristallenme yok ve renk az bir miktar koyulaşmış.
- Ben EDTA'nın disodyum dihidrat, iki sodyum içeren dihidrat tuzunu kullandım. EDTA'nın diğer formlarında (dört sodyum içeren ya da sodyum içermeyen) pH ayarlamasında farklılık olacaktır. Bunu küçük denemeler yaparak çözebilirsiniz.
Düşünüyorum ki tüm Fe iyonları şelatlandı. Ya da en azından kristallenme oluşmayan ve çok koyu renkte olmayan (koyu renk Fe'nin oksitlenmesi durumu) bir çözeltiye ulaştık. Tüm Fe'nin şelatlandığını varsayarsak çözeltinin içerdiği toplam Fe miktarı;
2 g FeSO4.7H2O * (55,84 g Fe / 278 g FeSO4.7H2O) * (1000 mg / 1 g) = 401,72 mg Fe
kullanılan madde miktarı * madde içeriğindeki Fe yüzdesi * g-mg dönüşümü = Fe'nin mg cinsinden miktarı
1 ml çözeltinin içerdiği Fe miktarı ise;
125 ml toplam çözelti hacmi ise > 401,72 / 125 = 3,21 mg/ml Fe.
Her ml'sinde 3,21 mg EDTA şelatlı Fe içeren bir çözelti elde etmiş olduk.
Zn ve Cu için de denemeyi ekleyeceğim. Fe, Zn ve Cu için şelatlamadan hazırladığım stok çözeltilerde çökelmeler oldu. Göz ardı edilebilir belki ama şelatlı halde tam çözünmüş bir çözelti kullanmak daha rahatlatıcı geliyor sanırım.
Mo için (NH4)6Mo7O24.4H2O ve B için Na2B4O7.10H2O kullanıyorum. Bunlar gayet güzel çözündüğü için bunları şelatlamayı düşünmedim henüz.
Hatalı bir durum varsa paylaşmanızı rica ederim.
İyi çalışmalar.
nk_tarim
02-01-2018, 16:05
Merhaba,
İlk depo besin çözeltisini direk katkı ile hazırlayıp devamında 1:100'lük stoklarla devam edeceğim. Aşağıdaki formül için 750 lt çözelti reçetesi;
Hoagland Makro Besinler
N (NO3-)|N(NH4+) | P | K | Ca|Mg| S
200 | 10 | 31|235|200|48|64
750 lt Besin Çözeltisi için Formül Reçetesi
Kimyasal Adı| Kimyasal Formülü | Miktar (g)
Kalsiyum Nitrat|Ca(NO3)2.4H2O|883,75 g
Mono Potasyum Fosfat MKP|KH2PO4|102,06 g
Amonyum Sülfat|(NH4)2SO4|35,18 g
Magnezyum Sülfat - 7 Hidrat Su içeren|MgSO4.7H2O|366,01 g
Potasyum Sülfat|K2SO4|45,74 g
Potasyum Nitrat|KNO3|326,81 g
Mikro Besinler
Fe|B | Mn | Cu| Zn|Mo
1,1 | 0,32 | 0,50|0,40|0,05|0,05
750 lt Besin Çözeltisi için Formül Reçetesi
Kimyasal Adı| Kimyasal Formülü | Miktar (g)
Demir (II) Sülfat - 7 Hidrat Suyu içeren |FeSO4.7H2O|4,11 g
Boraks|Na2B4O7.10H2O|8,46 g
Mangan Sülfat - 5 Hidrat Suyu içeren|MnSO4.5H2O|33 ml *
Çinko Sülfat - 7 Hidrat Su içeren|ZnSO4.7H2O|1,32 g
Bakır Sülfat |CuSO4.5H2O |100 ml **
Amonyum Molibdat|(NH4)6Mo7O24.4H2O|9,3 ml ***
* : 25 g MnSO4.5H2O tartılır 500 ml su içerisinde çözülür. Çözelti 11,39 mg/ml Mn içerir
** : 1,47 g CuSO4.5H2O tartılı 1 lt su içerisinde çözülür. Çözelti 0,374 mg/ml Cu içerir
*** : 3,7 g (NH4)6Mo7O24.4H2O tartılır 500 ml su içerisinde çözülür. Çözelti 4,02 mg/ml Mo içerir
Sunay Gönen
04-01-2018, 18:45
Kolay gelsin,baştan itibaren sizi izliyorum. Tebrik ediyorum.
7.5 m lik boyda 15 cm.lik eğim farki yeterli geldi mi?
Perlit torbasında açtığınız drenaj deliklerinden perlitin taşması sorunu meydana geldi mi?
Katı ortam olarak perlit kullanıyorsunuz, % 50 de kokopit kullansanız nasıl olurdu?
nk_tarim
04-01-2018, 19:57
Kolay gelsin,baştan itibaren sizi izliyorum. Tebrik ediyorum.
7.5 m lik boyda 15 cm.lik eğim farki yeterli geldi mi?
Perlit torbasında açtığınız drenaj deliklerinden perlitin taşması sorunu meydana geldi mi?
Katı ortam olarak perlit kullanıyorsunuz, % 50 de kokopit kullansanız nasıl olurdu?
Merhaba, teşekkür ederim.
İlk 10 hat için 15 cm değil 10 cm farkla eğim verdik ve drenajda şu anlık bir problem görünmüyor. 10 ve 15. hatlar arası 5 hat için 15 cm'e çıkardık eğimi. Aşağıdaki fotoda net görünmesede drenaj suyu sürekli ve yeterli görünüyor.
663788
Delikler için ilk başlarda maket bıçağı ucuyla yaklaşık 2-3 mm'lik çizikler açtım daha sonrasında çivi kullanarak aşağıda fotosunu eklediğim aparatı yaptım. İki durumda da drene oluyor su. Ayrıca bugün sn.Mehmet Can tükenmez kalem gövdesinin ucuyla yaklaşık 5 mm'lik açılacak deliklerin metrede 5 adet olduğunda yeterli olduğunu, küçük deliklerin tıkandığını ifade etti. Açtığım deliklere ilave olarak da bu şekilde daha büyük çaplı drenaj delikleri açacağım.
663789
663790
nk_tarim
08-01-2018, 17:42
Merhaba,
İki haftadır toprak neminden dolayı çıkarılamadığı için beklediğimiz fidelerden örnek birkaç tane aldım bugün. İlk aşamada bir moral bozukluğu oldu açıkçası :) Genel olarak net ortamında denk geldiğim fidelere göre oldukça zayıf görüntüleri var. Ancak ödemeleri yapıldığı ve yeni bir tedarik imkanı ve zamanım olmadığı için bunları kullanmanın mantıklı olup olmadığı konusunda kararsız kaldım. Sn.Mehmet Can'la Türkiye'den daha yüksek kalibre fideleri nasıl tedarik edebilir diye konuştuk ama bu çözüm uygulanabilir değil maalesef şu an benim için.
Sn.İsmail Kuzucu kendilerine ulaşan ve dikimini yaptıkları fidelerinde benzer yapıda geldiğini bir 1-2 ay içinde kök yapılarının yeterli düzeye ulaştıklarını ifade etti ve ısıtma olmasa da kapalı sera ortamında ve topraksız besleme şartlarında bitkilerin daha kolay kendilerini toparlayacaklarını ve eğer bir alternatif yoksa bir an önce dikim yapılmasının mantıklı olacağını belirtti. Zamansal ve finansal açıdan şu anda bu fidelerle yola devam etmem gerekiyor. Belki de şaşırtıcı bir performans sergilerler bilemiyorum :)
Fidelerin kök saçak yapısı bana zayıf göründü ancak belki bitki dinlenme evresinde olduğundan böyledir ve rengi beyaza yakın olduğu için şans verilebilir, kendini toparlayacaktır diye düşünüyorum, umuyorum. Kök saçak yapısı zayıf görünmesine rağmen taç, boğaz kısmının çapı 10 mm üzeri (bir kaçı daha küçük) ve bazıları kardeşlenmiş gövdeler. Gövde çapları üzerinden düşününce biraz iç açıcı bir görüntü ortaya çıkıyor belki.
Şu aşamaya kadar tüm süreç sıfır deneyim ile geldi ve öyle devam ediyor. Bitki besleme sürecinin başlaması demek sürekli takip, kayıt, değerlendirme sürecinin başlaması demek oluyor. İç karartıcı görünen her durumda ileride bize önemli katkılar sağlayacak bilgiler var ve bu bilgileri toplamam gerekiyor. Bu sezon bir anlamda arge, staj, uygulama dönemi olacak.
Fide fotolarını ekliyorum. Banka kartının genişliği 50 mm.
663976
663977
663978
663979
663980
nk_tarim
08-01-2018, 19:18
Merhaba,
Fidelerin durumu ile ilgili olarak bilgisine güvendiğim kişilerle yaptığımız değerlendirmeler;
1. Bitkinin büyüme ucu aktif ve sağlıklı görünüyor. (Fotolarda belirgin değil)
2. Saçak kök yapılanması zayıf olsa da kazık kökler sağlıklı ve diri
3. Köklerde renk değişimi, yumuşaklık vb. hastalık belirtisi yok.
Bitki bu şartları sağlayıp dengeli beslenmeye başladıktan sonra kök yapısını oluşturacak ve gelişimini sağlayacaktır.
Bu 3 nokta esasında tüm bitkiler için en temel parametreler arasında. Fidelikteki diğer birkaç grup örnekte de bu şartları sağlar ise üretime bu fidelere başlayacağım.
Ticari açıdan bakarsak fide ne zaman ürün vermeye başlar? ne kalitede ürün verir? ne miktarda ürün verir?... bu sorular tamamen cevapsız şu an. Belki şaşırtıcı bir performans ortaya koyarlar belki de vasat bir tercih olur.
nk_tarim
10-01-2018, 16:52
Merhaba,
Öncelikle seranın yönelimi konusunda bazı tespitlerimi paylaşmak istiyorum. Bulunduğum bölge İstanbul, Samsun enleminin 360 km daha kuzeyinde bulunuyor ve bu da ışıklanmayı önemli derecede etkiliyor. Seranın yönelimini belirlerken hangi kaynaklara göre bu doğu-batı doğrultusunda yaptığımı hatırlamıyorum şu an ancak bugünlerde elime geçen bir kaynaktan bu konu ile ilgili bilgileri paylaşmak istedim. Bizim seramız doğu-batı yönünde kurulu ve bitki sıraları ise kuzey-güney doğrultusunda. Bizim seramızın ve bitki sıralarımızın yönelimi de bu bilgilere paralel.
"Tüneller doğu-batı yönünde, tünel içinde ekim için açılan sıraların ise kuzey-güney yönünde düzenlenmesi uygun olur. Bu şekilde fide sıralarının birbirine gölge yapması da önlenmiş olur" [1]
"Işığı az olan yerlerde uzun çatı yüzeyi güneye bakacak şekilde ve seralar doğu-batı doğrultusunda kurulurlar."
"Yuvarlak çatılı seralar güneş ışıklarından en fazla yararlanacak çatı tipidir" [2]
"Bitki sıralarının kuzey-güney doğrultusunda düzenlenmesi ile dengeli bir şekilde ışıktan yararlanılması için seranın doğu-batı yönünde yerleştirilmesi gerekir"
"Kışın kuzey-güney doğrultusunda seralar doğu-batı doğrultusundakine göre ortalama %20-25 oranında daha az ışık alır" [3]
[1] Sera Yapım Tekniği, Prof.Dr.Ahmet Nedim YÜKSEL - Öğr.Gör.Dr.Elif YÜKSEL - Hasad Yayıncılık - Syf.28
[2] Sera Yapım Tekniği, Prof.Dr.Ahmet Nedim YÜKSEL - Öğr.Gör.Dr.Elif YÜKSEL - Hasad Yayıncılık - Syf.38
[3] Sera Yapım Tekniği, Prof.Dr.Ahmet Nedim YÜKSEL - Öğr.Gör.Dr.Elif YÜKSEL - Hasad Yayıncılık - Syf.41
Ben yönelimi belirlediğin günlerde tatmin edici kaynaklar bulmakta zorlandığımı hatırlıyorum. İhtiyacı olan kişilere bakış açısı sağlaması adına paylaşmak istedim.
Bugün yan havalandırma perdeleriyle ilgili biraz çalışmam oldu. 12 mt x 3 mt'lik tek parça sera örtüsündan oluşan havalandırma perdesini rulo şeklinde sararak açma kapama yapacağım. Esasında çap 25 ya da çap 32 boru profil kullanılıyor ancak elimde 40*20 kutu profil vardı denedim ve uygulanabilir bir sonuç ortaya çıktı. 6 mt'lik iki profili 5 cm x 2 cm'lik parça ile uç uca iki taraflı vidaladım ve 10 cm uzunluğunda çap 25 boru için tasarlanmış plastik örtü sabitleyici ile örtüyü profile 1,5 mt'de bir tane olmak üzere sabitledim. Sonuç aşağıdaki fotolarda. Arazideki kuyunun eski su çekme mekanizmasına ait kol ile şimdilik iş görecek bir uyum sağladı :) Sera yan kısımda iki tane 12 mt'lik perde açıklığı var ve iki perde açıklığı arasında 2 mt'lik aralık var. Mafsallı bir tasarım ile tek noktadan basit bir motor sistemiyle perdeler elektirikli hale getirilebilir. Büyük bir yük binmiyor uç kısımda perdeyi sararken.
nk_tarim
14-01-2018, 10:32
Merhaba,
Malum bizim planlarımız uzun zamana yayılıyor :) Bu zaman boşluklarında esas iş olan "bilgi"yi değerlendirme üzerine fırsat yakalıyorum. Farklı yetiştirme ortamlarında çileğin gelişimine dair bir çalışmaya denk geldim. Arizona Üniversitesi Tarım ve Yaşam Bilimleri Koleji'ne ait.
https://cals.arizona.edu/strawberry/Hydroponic_Strawberry_Information_Website/Substrates.html
Granüle taşyünü,
100% kokopit,
50% kokopit+ 50% perlite,
70% kokopit + 30% perlite vb farklı materyaller ve farklı yüzdelerle denemeler yapılıp değerlendirilmiş.
En yüksek büyüme ve verimin perlit yüzdesi yüksek olan ortamlarda olduğunu ifade ediyorlar. Bunun da çilek kök yapısının oksijen ihtiyacına bağlı olarak yüksek gözenekliliğe sahip olan perlitin iyi bir havalanma/oksijenlenme sağladığı şeklinde ifade ediyorlar.
%100 kokopit ortamının en düşük gelişme gösterdiği ifade ediliyor. Fotoda görüldüğü üzere. Tabii ki farklı kaynaklardan tedarik edilen kokopitin farklı özellikleri olacaktır. Bunu da belirtmişler
Ayrıca kök ortamının pH değişimi ile ilgili olarak "Hidroponik ortamda aktif büyüme gösteren kök sistemlerinin H+ iyonu ile NO3- iyonlarını beraber aldıklarını ve bu durumun pH değerinin yükselmesinin temelini oluşturduğu" şeklinde bir ifade var sayfada. Daha önce forumda ya da farklı kaynaklarda denk gelmişimdir ancak kök ortamı ve pH değişimi ile ilgili benim için önemli bir pekiştirme oldu bu bilgi.
https://cals.arizona.edu/strawberry/Hydroponic_Strawberry_Information_Website/Substrates_files/shapeimage_1.png
İsmail Kuzucu
14-01-2018, 18:49
Cocopeat ortamı nedense çok zayıf kalmış, hazır paketlerde sadece cocopeat olmasına rağmen çok iyi seralar var aslında.
Yazıda kök bölgesi için ec değeri 1.0dan fazla olmasın denmiş. Bizde bu oran daha fazla sanırım? Acaba arada kökleri yıkamak yerine ecyi mi düşük tutuyorlar?
nk_tarim
14-01-2018, 20:25
Cocopeat ortamı nedense çok zayıf kalmış, hazır paketlerde sadece cocopeat olmasına rağmen çok iyi seralar var aslında.
Yazıda kök bölgesi için ec değeri 1.0dan fazla olmasın denmiş. Bizde bu oran daha fazla sanırım? Acaba arada kökleri yıkamak yerine ecyi mi düşük tutuyorlar?
Ec konusundaki yaklasiminiz mantikli evet. Yani bitkiye metabolize edemeyecegi miktarda besini sunup ortamda birikme oluşmasindansa duşuk ec deger...
Kokopit konusunda da evet gayet başarili seralari gordugumuz icin bu calismayi gorunce soru isareto olustu bende de. Belki cilek cinsi belki de kullanilan kokopitten bazi farkliliklar olustu... Ya da belki de bu calismanin sonuclarina tam anlamiyla guvenmek de hatali olabilir. Bilimsel bir yayin degil sanirim. 1 mt kokopit vardi elimde, torfta yeteri kadar var. Hayirlisiyla fidelere ulasabilirsem cevresel ve besleme sartlarinin ayni oldugu bir karsilastirma yapmis olacagim :)
nk_tarim
10-02-2018, 15:53
Merhaba,
Az sayıda diktiğim fideler sera ısıtması olmadığı için gündüz sıcaklıklarında bulabildiği fırsatı değerlendirip gelişmeye çalışıyor. Fidelerden 2 tanesi küçük yapraklara sahipti ve yaprak üst yüzeyinde mor lekeleri vardı. Soğuk etkisi olduğunu düşünerek yaprakları almadan diktim ancak 1 ay içinde lekelerde değişim artı yönde oldu.
666019
Doğru tespit ettiysem durum Mycosphaerella fragariae isminde bir mantar. Kış şartlarını bu şekilde geçirip baharda nem ve sıcaklık kendisine uygun olduğunda harekete geçip lekeler kademeli olarak renk değiştiriyor ne beyaza dönüyor. Tabii ki kış şartlarında da bu şekilde spor üretimi devam ediyor. 1 aylık süreçte enfekte olduğunu düşündüğüm bu yapraklardaki lekeler bir kaç tane arttı ve ebatsal olarakda bir miktar genişledi. İlk aşamada yaprakları koparıp yeni yapraklardaki duruma bakacağım. Eğer yeni yapraklarda da durum devam ederse Benomyl -Benlate kullanımı olabilir.
Bunun dışında yeni yaprak oluşturan fidelerin yaprak görünümlerinde problem yok, bir tanesi hariç. Yaprak uçlarında lekeler var. Soğuk kaynaklı mı diye düşündüm yine ancak diğer 4 fidede böyle bir durum yok. Besin eksiliği desem ki aynı besin çözeltisinde tüm fideler. Henüz hastalık mı? Beslenme problemi mi? Çevresel etken mi? bir yorum yapamadım.
666020
Bu durumlar ile ilgili bilgisi olan var ise şimdiden teşekkür ederim.
İyi çalışmalar
idris şenol
12-02-2018, 18:59
yaprak uçlarındaki yanıklık topraksız tarımda tuz fazlalığından
yağni ec deyerlerin yüksekliği .>ph uyumu
kahverigi lekeler azot eksikliği de olabilir
suyunuzun kalitesi ve içeriği formülün çileği uyumu araştırılmalı derim
yinede üstada bu işi sormalı
nk_tarim
15-03-2018, 09:26
yaprak uçlarındaki yanıklık topraksız tarımda tuz fazlalığından
yağni ec deyerlerin yüksekliği .>ph uyumu
kahverigi lekeler azot eksikliği de olabilir
suyunuzun kalitesi ve içeriği formülün çileği uyumu araştırılmalı derim
yinede üstada bu işi sormalı
Selamlar uzunu bir aradan sonra...
Deneme olarak diktiğim az sayıdaki fide için kurulumunu tamamlamadığım besin çözeltisinde pH ve EC yüksekliği vardı. 570 tane yeni fidemiz geldi bunların dikimini yaptık ve pH = 6, EC 25 = 1,3'e indirdik.
Daha önce bahsettiğim şekilde fideler farklı kalibrelerde, farklı gövde çaplarında. Topraksız tarım için uygun bir tedarik değil. Dikim sezonu da geçe kaldı. Bu dikimden kazanbileceğimiz şey üretim tecrübesi. Bitkileri doğru yetiştirebilirsek sanırım örtü altı olduğundan 1 ay erkenci olabilirler.
Sitedeki bakım nedeniyle ve yoğunluğum nedeniyle paylaşımlarım aksadı. Bugün yarın fotolarla beraber yeni fidelerle ilgili paylaşımları yaparım.
İyi çalışmalar
nk_tarim
16-03-2018, 08:24
Merhaba,
Fide dikim süreci ile ilgili bilgi paylaşmak istiyorum. Fidelerimizin çoğunluğu kökleri topraklı halde elimize ulaştı. Fotolarda görüldüğü şekilde köklerdeki toprağı temizleyip kök bölgesini temizleyip %0,1'lik benlate (%0,05'lik benomil) çözeltisinde 10 dk kadar beklettikten sonra perlit paketlerine diktik. Perlit paketleri halihazırda besin çözeltisi ile doygun haldeydi.
668057
668058
668059
668060
Perlit paketlerimiz 1,20 mt uzunlukta. Her pakete 15 ad fide dikiyorum. Bazı paketlerde 16 adette oldu. Paketin bir yüzüne 8 ad, diğer yüzüne 7 ad dikim yapıyorum. Her paketin bir yüzüne dikeceğim 7-8'li fide grubunu dikim öncesi fotoğraflıyorum ve o gruba bir kimlik numarası veriyorum. Önümüzdeki dönemde hangi fideden, hangi kök yapısından ne kadar verim aldığımızı karşılaştırabilmek adına.
Fidelerin büyüklüğü çok dağınıktı. Taç bölgesi çapı serçe parmağı geçmeyecek olanda vardı 2-3 parmak büyüklüğünde olanlarda. Ortalama 15 mm.
668061
Dikim 4-5-6-7 mart tarihlerinde oldu. 10-12 gündür hoagland ile besleniyorlar. Havalar 10 der civarı ve bir gün güneşli bir gün kapalı olduğu için günde 1 **** iki günde 1 kez sulama yeterli oluyor perlit paketlerine parmağımı sokarak kontrol ettiğimde anladığım kadarıyla. Fidelerin yaprak görünümlerinde, renklerinde, gövde yapısında bir problem görünmüyor. Güneşli günlerde seraya öğlenden sonra ulaştığımda gün ışığını alıp 40 dereceye ulaşan sera içi sıcaklığından dolayı mayışıyorlar, gövde stabiliteleri kayboluyor. Havalandırma ve sulama yapıldıktan sonra kısa sürede gövdeler tekrar dik ve sıkı hale geliyor.
volkan0048
16-03-2018, 08:36
Bu da güzel bir çalışma ve paylaşım olacak fide dikiminden hasada kadar, kolay gelsin...
nk_tarim
16-03-2018, 08:36
Şubat ayı içerisinde deneme olarak diktiğim fideleri 3-5 günlük periyotlarla fotoğraflayıp kontrollerini yaparak gelişimlerini takip ediyorum. Dikilmiş tüm fidelerin %2-3'ünü periyodik takip ederek genel durumla ilgili fikir edinebilirim diye düşünüyoum. Aşağıdaki fotolar aynı fideye ait gelişim aşamaları.
668062
668063
668064
668065
668066
nk_tarim
19-03-2018, 18:34
Merhaba,
8-9 Ocak tarihlerinde dikim yaptığımız fidelerden bir kaç tanesini perlitten çıkarıp kontrol ettim. Görselleri ekledim. Sarı renkli kazık kökler dikimde mevcuttu, saçak kök yoktu. 30 günü 0-5 derece geçen 75 günlük gelişme. Ölçek sol taraftaki fide içindir ve her birim 1 cm.
Alttaki dikim öncesi fotodaki fidenin perlitten çıkardığım fide olduğunu tahmin ediyorum ama olmayadabilir :)
668376
668377
nk_tarim
21-03-2018, 08:19
Merhaba,
Topraksız sistemimizle ilgili 20.03.2018 tarihli genel bir paylaşım videosu.
https://www.youtube.com/watch?v=P0KbrUUmNVY&feature=youtu.be
nk_tarim
09-04-2018, 18:15
Merhaba,
10-15 gündür mevcut bir sorunumuza ait videoyu aşağıya ekliyorum. Sebebiyle ilgili olarak nematod ya da besin eksikliği düşündüm. Mikro besinlerle ilgili bir dengesizlik olmuştu video çekilen günden geriye doğru bir aylık sürede. EC düşürmek için neredeyse yarı yarıya besin çözeltisini seyreltip mikro elementlerin ilavesini yapmadan besleme yaptık. Bu belirtiler bazı mikro besin elementlerinin eksikliğinde de görülebiliyor. Bu yüzden mikro besin içeriğini düzeltip takip ediyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=AXZs30aC6Ls&feature=youtu.be
nk_tarim
14-04-2018, 13:01
Merhaba,
Bu hafta parça parça yine fide dikimleri devam ediyor. Fidelerimiz kesintili olarak ulaşıyor elime.
Ayrıca genç yapraklarda kloroz durumu devam ediyor ve daha da şiddetlendi. Bunun sebebi olarak bir dönem 7 civarında yüksek pH ve ec düzeltmesi yapıp yarı yarıya depoyu seyreltirken mikro besin eklemelerini yapmamış olmamdı. Bu iki durumu revize ettim. Ayrıca demir kaynağı olarak FeSO4.7H2O demir 2 sülfat yerine FeEDTA şeklinde edta şelatlı demir kullandım. Yakın zamana ait fotolar ve edta demir şelatlamaya dair çalışma görselini ekliyorum.
Hazırlanan FeEDTA çözeltisi. Çözeltiler hazırlanırken tam çözünme için bir miktar ısıtılması gerekti. Bu miktarlarla hazırlanan çözeltinin her ml'si EDTA ile şelatlanmış halde 5,025 mg Fe (II) iyonu içeriyor. Daha doğrusu böyle olduğunu hesaplıyorum :) Gün gelir analiz imkanlarımız arttığında bunu da teyit ederiz.
Uygulamayı 2 gün önce yaptım. Mevcut kloroz durumunun devamı ile ilgili olumlu, olumsuz gelişmeleri paylaşacağım.
İyi çalışmalar...
670845
670846
670847
670848
670850
nk_tarim
20-04-2018, 21:24
Merhaba,
Son dönemde mevut olan genç yapraklardaki kloroz problemi ile ilgili olarak;
- En son 14/04/18 tarihli mesajımda iki gün önce FeEDTA eklemesi (12/04/18 için) ile 2,9 ppm Fe içeriği sağlamıştım
- Daha sonra 15/04/18 de Fe içeriğini 4 ppm'e çıkardım
- 17/04/18 tarihinde durum damar aralarında hafiften yeşil renk artmaya başlamıştı. Ancak... Aynı gün forum arkadaşımız Mehmet Can bey'e (İzmir Bergama) durumla ilgili fikir sormak için konuyu anlattım ve ilk ifadesi;
"Demir eksikliğine çok benziyor, bu durum ben de drenajın olmadığı, besin çözeltisinin göllenme yaptığı bölgelerde oluyordu" dedi.
Kendisiyle daha önceki görüşmelerimizde perlit paketlerinin drenajı için tükenmez kalem gövdesi ile delikler açmamı tavsiye etmişti. Bu görüşmeye kadar zaten bir grup paketi maket bıçağı ucuyla 1-2 mm lik çizikler şeklinde drenajlar açmıştım ve Mehmet beyin tavsiye ettiği şekilde geniş çaplı delikleri zaman içinde açarım diyerek unutmuştum. Ve kloroz problemine dair drenaj durumunu söyleyince paketleri kontrol ettim ve gördüm ki bizim kökler bir çok delikten zaten dışarı çıkmış ve benim maket bıçağı ucuyla çizittirdiğim drenajlar yeterli değil. İnşaat demiri ucuyla paketleri deldikçe paket başı 1-2 lt sıvı çıkışı oldu. Bu drenaj güncellemesinden sonra bitkilerde düzelme belirginleşti. Neredeyse beyaza dönmüş kimi yapraklar damarlardan itibaren yeşil renge dönmeye, sarı ve açık yeşil olmuş yapraklar normal rengine gelmeye başladılar. Ayrıca bu süreç boyunca belirgin olan büyümedeki yavaşlama da üç gün içinde yeni yaprak oluşumları ve mevcut yaprakların büyümesi şeklinde dikkate değer ölçüde arttı. Bu düzelme demir içeriğini arttırmamdan mı yoksa drenajı düzeltmemden mi kaynaklandı? Drenajın büyük bir problem sebebi olduğu açık, yani drenaj çözülmesi gereken birincil problemdi. İkincil olarak demir içeriği sayılabilir. Katı ortam topraksız tarım sistemlerinin en önemli unsurlarından olan drenaja dikkat etmedik ve sonuç bizi 15-20 gün duraksattı. Aşağıya değişimin belirgin olduğu fidelere ait üç gün arayla çekilmiş fotoları ekliyorum.
671410
671411
nk_tarim
23-04-2018, 11:39
Merhaba,
Drenaj problemi çözüldüğünden beri demir eksikliği belirtileri hızla ortadan kalktı. Yaprak renkleri normale döndü ve büyüme ciddi derecede hızlandı. Yeni yaprak oluşumları ve mevcut yaprakların büyümesi. Köklerin su içinde kalması kök bölgesindeki tüm kimyasal aktiviteyi yani bitki beslenmesini alt üst ediyor. Problemi çözdükten sonra 3-4 gün içinde belirtiler ortadan kalkmış oldu...
nk_tarim
26-04-2018, 11:09
Merhaba,
Son durumumuz böyle... Önden doğru 3-4 sıra 7-8-9 mart tarihlerinde dikildi... Yaklaşık 1 aylık diyebiliriz...
Çevre, iklim şartlarıyla ilgili bir durum olarak mesela fotonun sol kısmında perde var ve sürekli açık, gece sıcaklıkları henüz 5 dereceyi aşmadı ama gündüz sıcaklıkları sera içi 30-40 oluyor... Sol kısım bitkilerin gelişimi sağda içeride kalanlara göre nispeten daha az... Sağ kısımdaki bitkiler kol oluşturmaya da başladı... Bu durumda havalar daha da ısındıkça gölge perdesi ya da gölge tozu ile gelen güneş ışığını ve iç ortam sıcaklığını düşürmek gerekecek sanırım. Bitkiler çiçeklenmeye başlamıştı zaten geçen ay içinde de. Gün uzunluğuna duyarlı bir tür değil diye almıştım ki sanırım gerçekten de öyle. Sıcaklık şartlarını sağlayınca çiçeklenme başladı görünüyor güneşlenme süresinden etkilenmeden. Tabii ki bunun teyidini günler uzayınca da yapmak gerekiyor.
Yapraklar ve iç bükey şekil alma hali var. Daha düzlemsel bir yapıda olmaları gerekir sanırım. Bu durum iklimsel mi? besin programı ile mi ilgili bilmiyorum henüz, bugünlerde besin programıyla ilgili olası ilişkisine bakacağım...
671805
nk_tarim
25-05-2018, 09:57
Merhaba,
Uzun zamandır paylaşım yapmıyoruz. Forum eski zamanlarına göre oldukça durgun olduğu için de paylaşım motivasyonu da düşük oluyor :)
Bir ay önceki son paylaşımımdan bugüne kadar ciddi bir sorun yaşamadık. Genel olarak yaşanan en büyük problem aşamalarını ve çözümünü paylaştığım drenaj eksikliğine bağlı olarak köklerin boğulması ile oluşan kloroz haliydi. Son bir ayda hoagland formülü temelli 1,2-1,4 EC ve pH = 6,0 seviyelerinde besleme yapıyorum. Yetişkin sıraların besleme periyodları günde 4 kez 5-6 sefer oluyor şu an. 2 günde bir kez de perlit doyana kadar kesintisiz sulama yapıyorum. Drenaj çıkışlarının EC ve pH değerlerini haftada bir kez kontrol ediyorum. Yeni dikim yapılan sıralarda kök gelişimleri drenaj değerlerini etkileyecek seviyede olmuyor zaten ancak yetişkin sıralarda sıcaklarla beraber bitkinin su ihtiyacının artmasıyla bitki suyu çekip mineralleri nispeten daha az oranda kullanıyor ve bunu sonucu olarak perlitte tuzluluk, mineral birikmesi oluyor. Bu durumun etkisi bir kaç gün içinde genç yapraklarda renk açılmasının başlaması ve yaşlı yapraklarda koyu yeşil renge dönüş olarak görünüyor (ya da ben öyle olduğunu varsayıyorum). Kuyu suyumuzun pH değerini 6 seviyesine çekip kesintisiz 1-2 saat sulama yaparak perlit ortamının tuzluluğunu gideriyorum.
pH düzenlemesi ile ilgili olarak; Genelde sülfirik asit - H2SO4 kullanıyorum ancak bir kaç gün elimde kalmadığından fosforik asit kullanmak zorunda kaldım ve fosforik asit kullanımında çözeltide beyaz çökelti oluşumu gözledim. Aynı içerikli çözeltiye sülfirik asit ile pH düzenlemesi yaptığımda çökelme gözlenmiyor.
Ayrıca hastalık ve zararlı problemi olarak şu an karıncalarla bağlantılı olarak bit problemi var. Yoğun değil. 3-5 fide. Direk diplerine karıncaların çıkışın engelleyecek şekilde bir koruma yapmam gerekiyor. Karıncaları öldürmeden. Ayrıca aversektin C içerikli fitoverm adında bir biopreparat tavsiyesini kullanacağım. Anladığım kadarıyla bu etken madde hayvanlarda da dış parazitlere karşı kullanılıyor.
Bitkiler hava sıcaklıkları 20 derecelerde iken yoğun çiçeklenme yapmıştı ve gövde yeterli değil diye çiçekleri koparmıştım. Daha sonra gövde büyümesi yeterli seviyeye geldi ancak bu kez havalar ısındı ve bitki kol oluşturmaya başladı. Kolları her gün temizlemek gerekiyor. Çileğin cinsi nötr gün olarak söylendi. Bakalım tekrar ne zaman çiçeklenme başlayacak.
Meyve özellikleri ile ilgili net bir fikrim yok henüz. Çiçeklerini koparmadığım bir kaç bitkiden aldığım meyvelerin büyüklük ve ağırlıkları dağınık oldu. 10 gr'dan 30 gr'a kadar. Bu cinsin meyvesi nispeten küçük. Tat, aroma, koku gayet güzel. Şeker/asitlik ve buna bağlı olarak ekşilik değişkendi. Esasında bitkinin dönemlerine göre besin formülünde değişiklikleri yapmam gerekiyor ancak yeni ve eski dikimler tek beslemede olduğu için orta yol formül kullanmaya çalışıyorum. Meyvenin sertliği, dokusu biraz daha sıkı olsa daha iyi olur diye düşündüm. Bu özellikler de besleme ile ilgili. Tüm fidelerin tek seferde dikilip beslemenin de beraber düzenlenmesi gerekli. Artık bu da gelecek dikimlere. Şu an önemli olan bitkiyi sağlıklı şekilde büyütme deneyimi, meyvenin koku, tat, aroması. Bunlarda fena değil. Bazı fotoları ekliyorum.
674694
674695
674696
674697
674698
jacky_038
25-05-2018, 12:20
çok güzel görünüyor ve haklısınız bu ara site baya durgun,bişey sorcam bu çileklerin yaprakları benimde açık yeşil bu sorun oluştururmu yoksa normal mi?
Bayram Şahin
25-05-2018, 13:44
çok güzeller , emeklerinizin karşılığını en iyi şekilde alırsınız İnşallah :)
İsmail Kuzucu
25-05-2018, 20:19
Maşallah çok güzel gelişme olmuş, seranız çilek serası olmuş. Çiçeklenme için deniz yosununu yapraktan deneyebilirsiniz.
nk_tarim
25-05-2018, 21:46
çok güzel görünüyor ve haklısınız bu ara site baya durgun,bişey sorcam bu çileklerin yaprakları benimde açık yeşil bu sorun oluştururmu yoksa normal mi?
Merhaba.
Bizimkilerde yasli ve genc yapraklar arasinda cok fazla renk farki olmamasina dikkat ediyorum. Genelde genc yapraklarda kloroz/renk acilmasi gorunuyor farkli sebeplere bagli olarak. Bu durumlarda zaten yasli yapraklarla aralarinda bariz farklilik olusuyor ve tespit edebildiğim sebeplere müdahale etmeye calisiyorum. Renk acilmasi gibi yaşlı yapraklarin cok koyu yesil olmasi da problem anladigim kadariyla. Neticeye gelirsek renk acilmasi genc yapraklarda ise demir icerigi ya da demir alimini etkileyen etmenlere bakmak lazim, pH gibi. Ya da kok ortaminda tuz birikmesi gibi. Benim bu belirti ile ilgili en ciddi durumu drenaj sorunu ve koklerin bogulmasiydi, paketleri delince iki gun icinde sorun çözüldü.
nk_tarim
25-05-2018, 21:47
çok güzeller , emeklerinizin karşılığını en iyi şekilde alırsınız İnşallah :)
Tesekkurler :) umuyoruz :)
nk_tarim
25-05-2018, 21:48
Maşallah çok güzel gelişme olmuş, seranız çilek serası olmuş. Çiçeklenme için deniz yosununu yapraktan deneyebilirsiniz.
Merhaba. Deniz yosunu preparat olarak mi tedarik ediliyor İsmail bey? Yonlendireceginiz bir urun varmi?
nk_tarim
31-05-2018, 09:19
Merhaba,
Öğrenmek için araştırırken bulduğum bazı kitap ve akademik çalışmalara ait yayınları paylaşmak istedim. İlgilenenler için faydalı olabilir. Tüm belgeler açık kaynaktır. Bir emek hırsızlığı ya da telif hakkı ihlali durumu yoktur.
THE STRAWBERRY - History, Breeding and Physiology
BY GEORGE M. DARROW
https://yadi.sk/i/aWAl5YdN3WjJc4
Tuz Stresi Altında Klorofil İçeriği, Kuru Ağırlık ve Mikro Element İçeriklerinin Değişimi Üzerine Kalsiyumun Etkisi
Calcium effects on changes in chlorophyll contents, dry weight
and micronutrients of strawberry (Fragaria × ananassa Duch.)
plants under salt-stress conditions
İran - Şiraz Üniversitesi
Mehdi KHAYYAT1*, Soheila RAJAEE1, Abdoreza SAJJADINIA1, Saied ESHGHI2, Enayatollah TAFAZOLI2
https://yadi.sk/i/EsWWDie-3WjJga
Flower Bud Initiation in Strawberry Cultivars - Çilek Kültivarlarında Çiçek Oluşumu Başlangıcı Üzerine
Bernadine C. Strik1
https://yadi.sk/i/Z-LEsbkq3WjJpR
Çilek Küllemesi Hastalığı Etmeni ve Mücadele Olanakları Üzerine Son Gelişmeler
Barbaros ÇETİNEL (1), E. Ersin ONOĞUR (2)
1- Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu, P.K. 6 35040 Bornova-İzmir/TURKEY
2 - E.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, P.K. 6 35040 Bornova-İzmir/TURKEY
https://yadi.sk/i/srhmKKPI3WjJPi
ÇİLEKLERDE (Fragaria) ÇİÇEKLENME İLE FOTOPERİYOT ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Leyla DEMİRSOY (1), Ahmet ÖZTÜRK (1), Sedat SERÇE (2)
1Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Samsun
2Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay
https://yadi.sk/i/5wzLw7SS3WjJHw
İsmail Kuzucu
01-06-2018, 08:51
Merhaba. Deniz yosunu preparat olarak mi tedarik ediliyor İsmail bey? Yonlendireceginiz bir urun varmi?
Ben proton adlı ürünü almıştım, geçen seneye göre domates çiçeklerinde %100 artış var. Ayrıca meyve tutumu ve sap kalitesi çok iyi.
Merhabalar , baştan itibaren okudum konuyu , tüm gelişimi çok detaylı anlatmışsınız , teşekkürler. Benim de benzer bir planım var (Ukrayna/çilek) ve buradaki paylaşımlarınız çok faydalı olacak. Siz benden iki yıl kadar önde gidiyorsunuz. Ben izmirde terasta deneme üretimi yaparak deneyim kazanmayı planlıyorum serayı kurmadan önce.
Çileklerinizin türü için nötr gün demişsiniz , farklı teknik bir ismi var mı acaba bildiğiniz?
Şubatta çok minikken , şu anda meyve vermeye başlamış olması çok iyi , gelen fideleriniz gerçekten çok küçüktü , neredeyse sadece kök gelmişti.
Bu gelişim çok iyi bu sürede bence. Başarılarınızın devamını dilerim.
nk_tarim
03-06-2018, 13:50
Merhabalar , baştan itibaren okudum konuyu , tüm gelişimi çok detaylı anlatmışsınız , teşekkürler. Benim de benzer bir planım var (Ukrayna/çilek) ve buradaki paylaşımlarınız çok faydalı olacak. Siz benden iki yıl kadar önde gidiyorsunuz. Ben izmirde terasta deneme üretimi yaparak deneyim kazanmayı planlıyorum serayı kurmadan önce.
Çileklerinizin türü için nötr gün demişsiniz , farklı teknik bir ismi var mı acaba bildiğiniz?
Şubatta çok minikken , şu anda meyve vermeye başlamış olması çok iyi , gelen fideleriniz gerçekten çok küçüktü , neredeyse sadece kök gelmişti.
Bu gelişim çok iyi bu sürede bence. Başarılarınızın devamını dilerim.
Merhaba,
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
"Çileklerinizin türü için nötr gün demişsiniz , farklı teknik bir ismi var mı acaba bildiğiniz?" sorunuza dair;
- Bitkilerin gün ya da gece uzunluğuna göre, fotoperiyoda göre bazı fizyolojik olaylarını düzenlemeleri fotoperiyodizm olarak tanımlanıyor öğrendiğim kadarıyla.
- Çileklerde de farklı gün ya da gece uzunluğunda, farklı fotoperiyotlarda gösterdikleri çiçeklenme özelliklerine göre genel olarak Kısa Gün (KG), Uzun Gün (KG) ve Gün Nötr (GN) olarak tanımlanıyor. Genel olarak KG çilekler gün uzunluğunun kısa olduğu dönemlerde, UG çilekler gün uzunluğunun uzun olduğu dönemlerde, GN çileklerde gün uzunluğuna bağlı olmaksızın çiçeklenme gösteriyorlar. Tabi bu durum keskin sınırlarla ayrılmıyor, sıcaklık çiçeklenme özelliklerine önemli etki ediyor.
- Benim kullandığım çeşit "remontant" olarak geçiyor. Son zamanlardaki akademik sınıflamalarda çilekler kısa günlerde çiçeklenen KG ve gün uzunluğundan bağımsız çiçeklenen Remontat çilekler olarak gruplanıyor.
Benim fidelerin ne olduğunu göreceğiz ben de emin değilim :)
nk_tarim
03-06-2018, 14:21
Merhaba,
Hastalık ve zararlılara dair bazı durumları paylaşmak istiyorum. Fidelerin yeni gelişmeye başladığı dönemde sap kısalması ve kalınlaşması ile yaprak deformasyonu vardı. Bu durum gelişmenin devamında görülmedi. Belirtileri gösteren yapraklar düzelmedi, bu şekilde gelişti. Yeni yapraklar sağlıklı şekilde oluştu ve gelişti. Belirtileri taşıyan yapakları yaşlandıktan sonra kopardık ve bu durum artık mevcut değil.
Zararlılara dair; karıncalarla beraber organize olan bitleri görüyorum bazı fidelerde. Bulaştığı fidelerin kök boğazı ve hafif üst kısmında yüksek sayıdalar. Bulaşma şu an yoğun değil. Toplamda 10 fideyi geçmez. Bulaşmayı önlemek için bu bitleri taşıyan karıncaların taşıyıcı direklerden kanallara çıkmasını önlemek gerekiyor. Ayrıca bitlere karşı önleyici ve tedavi edici bir uygulama olarak Fitoverm piyasa ismiyle Aversektin, Aversect C etken maddesini kullanacağım. Türkçe kaynak pek bulamadım bu madde ile ilgili. Etke madde hayvan sağlığında da parazitlere karşı kullanılıyor.
675511
nk_tarim
12-06-2018, 09:29
Merhaba,
İstemeden bir su stresi denemesi yapmış olduk. 5 gün seraya uğrayamadık. Bu süre için yeterli besin depoya kurulup, zaman rölesi günde 3 kez olarak ayarlanıp bırakılmıştı. Ancak birinci gün elektrik problemi olup sulama sistemi kapanmış. Havalar oldukça sıcak, güneşli, yan kısımlar açık ancak çatı örtülü ve sera içi sıcaklığı 45 dereceye ulaşabiliyor gün içinde. Yani bitki gelişimi için uygun olmayan bir ortam. Bu şartlarda bitkiler 5 gün sulamasız kaldı. Bu süre içinde paketlerdeki perlitin bünyesindeki su ve besin yetebildiği kadar yetmiş ve devamında bitkiler boynunu bükmüş. Aşağıya foto ekliyorum. Bitkide yıkıcı ve bir hasar görünmüyor, besleme ile kıs sürede kendine geliyor ve gövdeler eski haline dönüyor. Bitkiler yeni çiçeklenme dönemindeydi ve bu 5 günlük su stresinin etkisi olmuştur/olacaktır.
676247
nk_tarim
13-06-2018, 20:24
Merhaba,
Önceki günkü paylaşımım ve fotoda görülen durumdan sonra günde 4 kez 6 dk sulama ile bizim gençleri durumunu aşağı foto ile ekliyorum.
Sulamasız süreç içinde kızarma evresinde olan meyveler pörsümüş. Ancak tatları ve aromaları oldukça iyiydi. Suyu azaldıkça şeker ve aroma içeriği yükselmiş gibi :)
Sulama rejimini günde 5 kez 6 dk olarak ayarladık. Çiçek gözleri yoğunlaşmaya başladı. Döllenmiş ve gelişmeye başlamış meyveler de var.
2016 Mayıs ayında başlayan sürecimiz aksaya aksaya bu noktaya geldi. Ticari manada profesyonel denebilecek bir süreç olmadı. Çok şey yaşadık, çok hatalar yaptık, çok sorunlar gördük, çok çözümler ürettik. Nihayetinde 1500 fide de olsa bitki besleme deneyimini tamamlamak üzereyiz. Sürekli gözlem yapmaya, değerlendirmeye, çilek ve bitki alanında yeni teknik ve bilimsel araştırmaları takip etmeye çalıştık halen de devam ediyoruz. Tüm problemlere ve demotive zamanlara karşı rotamızdan ayrılmamaya çalıştık. Bundan sonraki dönemde mevcut sera yapımızın revizyonlarını tamamlayarak gelecek sezon tüm alanı sertifikalı, profesyonel üreticiden frigo fide ile doldurup daha fazla üretim deneyimi ve daha fazla bilgiye sahip olmak. Bu sektörde ve özellikle bulunduğumuz ülkede gelişim doğrusal olmayacak. İlk başlarda aynı seviyede düz ilerleyip zamanı geldiğinde yüksek ivme ile eksponansiyel bir artış yakalayacağız. İşte o ilk başların önemli kısmı geride kaldı. Bu forumdan ve isimlerini sizlerin çok iyi bildiğiniz forum paydaşı değerli kişilerin bilgi, emek ve deneyim paylaşımları benim ilk basamağım oldu. Sonraki basamağım bu işin okullarında okutulan kitaplar, yayınlar, makaleler. Tabi basamak derken henüz sanıyorum ilk basamağı dahi aşamadık. Bunlar benim naçizane ifadelerim. Forumda önceki yıllara göre hareket olmamasına rağmen paylaşımlara devam etmenin gereği var ve edeceğiz. İşlerimiz yoluna girdikçe paylaşacağımız bilginin de niteliği derinleşecektir ve umuyorum araştırmayı, okumayı, üretmeyi, bilimi seven kişilere ve özellikle de genç girişimcilere bir nebze katkımız olur.
Kolaylıkla...
676354
İsmail Kuzucu
14-06-2018, 05:54
Bereketli olsun, bir tecrübe ben ekleyeyim. Geçen ay kaolin kili aldım, neredeyse tüm bitkilere uyguladım. Kırmızı örümcek çoğu zararlıyı uzak tutuyor ayrıca aşırı sıcaklardan bitkiyi koruyor.
Bulabilirseniz tavsiye ederim.
Öncelikle tebrikler. Başarılarınızın devamını dilerim. Benim hayalim olan ama hayal olarak kalacak projeyi gerçekleştirmişsiniz. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
nk_tarim
01-07-2018, 21:04
Öncelikle tebrikler. Başarılarınızın devamını dilerim. Benim hayalim olan ama hayal olarak kalacak projeyi gerçekleştirmişsiniz. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
Merhaba. İyi dilekleriniz için teşekkürler.
nk_tarim
01-07-2018, 21:41
Merhaba.
Geçen haftalardaki sulama probleminden bugüne durum stabil gidiyor denebilir. Havalar oldukça sıcak, yan yüzler açık olduğu halde üst kapalı olduğu için sıcaklık 40-45 derecelerde oluyor. Bitkilerin su tüketimi de hem sıcaklar hem de bitki gelişimi ile birlikte artıyor.
Yaşadığımız sulama probleminin etkilerine gelirsem; bitkiler yapısal olarak kalıcı zarar görmedi gibi görünüyor (gözlemleyemediğimiz etkileri kesinlikle olmuştur/oldu) iken bu su stresini yaşayan çiçeklerden oluşan meyvelerin bir pazar değeri yok. Renk, doku ve tatları negatif etkilendi. Yapılması gerekenin etkilenen çiçek gözlerinin hızla kesilmesi olduğunu düşünüyorum. Zira bu şekilde pazar değeri olmayacağı net olan meyveyi beslemenin bir anlamı yok. Zaman kaybı.
Yoğun sıcaklara ve yoğun kol oluşumuna rağmen çiçeklenme var ve meyvelerin lezzet, koku, aroma özellikleri bence amatör bir yetiştirici olan bizler için şimdilik yeterli.
Perlit ortamında ya da katı ortamda bitki yetiştirmenin sulama problemlerine karşı toleransı var. Perlitin tane boyutları da önemli, bu durumla ilgili bazı gözlemlerim var ama henüz zaman ayırıp inceleyemedim. Toz tanecik miktarı fazla olan paketlerdeki gelişimde bazı farklılıklar var. Yani bazı paketlerde bariz gelişim farkı görünüyor ve değişken olan en önemli şey kök ortamı yani perlit tanecik büyüklüğü. Bu konu önemli.
Ayrıca pH kontrolü ile ilgili eklemek istediklerim var. Genelde sülfürik asit kullanmaya çalışıyorum. Bazı günler elimde kalmadığında fosforik asit kullanıyorum. Terchim sülfirik asit. Neden?
Birincisi besim çözeltisinde asitten gelecek olan kükürt miktarı gözardı edilebiliyor. Yani formülünüzde kükürt değeri 65 ppm iken pH ayarlaması ile 75 ppm olduğunda bunu gözardı edebiliyoruz. Etkisi var mıdır? Vardır ancak daha toleranslı. Fosforik asit kullanımında eklenecek olan fosforu net olarak kontrol edemeyiz ve fosfor derişiminde oluşacak değişiklik kükürt derişimindeki değişiklik gibi tolere edilecek bir durum değil
İkincisi çökelme durumu. Sülfirik asit kullanımında çözeltide bir çökelme olmuyor. Ancak fosforik asit kullanımında beyaz çökelti oluşuyor. Nedenini incelemedim henüz.
Bu sebeplerden dolayı önceliğim sülfirik asit.
Bitkinin kültürel bakım işlerine dair olarak; çilekte yaprak ömrü 1-3 ay olarak ifade ediliyor. Yaprakların kök boğaz kısmından bitkiye bağlandığı bölgesinde en yaşlı yapraklar en dış katmanda oluyor ve sanki bitki evrimsel sürecinde yapraklarını belirli süre sonunda uzaklaştıracak şekilde form almış gibi. Yaşlı, yüzey alanı genişlemiş, rengi koyulaşmış, dokusu kalınlaşmış yaprakları dip kısmından doğru açı ile çektiğinizde kolayca gövdeden ayrılıyor. Yeterince yaşlanmamış yapraklar dış kısımda olsa da kolay şekilde gövdeden kopmuyor. Yaprak budamasının bitkiye etkileri ile ilgili bir okuma ya da çalışmaya denk gelmedim henüz. Açıkçası önceliğim olmamıştı. Ama şu günlerde gözlemlediğim belirli bir yaprak seyreltme gerekliliği var. Yaşlı yapraklar alt kısımda ve güneş almayacak şekilde kaldıklarında bir fotosentez işlevi de yerine getiremiyorlar ve yaşlı yaprak budamanın genç yaprak oluşumunu da teşvik edeceğini varsayıyorum. Bu konuyla ilgili biraz araştırma yapacağım ve bir yayın bulduğumda paylaşacağım.
Kardeşlenme durumu : Önceki paylaşımlarımda fidelere ait fotolar var. Fideler oldukça zayıf ve tek gövdeli idi genel olarak. Şu anda ki durumda kardeşlenme yoğun. Gövdeler 3, 4 gövdeye çoğaldılar. Bunları sayısal olarak kaydedip dikimden bugüne kaç zamanda nasıl bir değişim olmuş bakmak gerek.
Çiçek gözleri : : Bir gövdeden kaç çiçek gözü oluşacağı sorusu benim için önemliydi. Şu an da gözlemlediğim bir gövdeden 2-3 çiçek gözü oluşabiliyor. Bitki 2,3 gövde oluşturmuşsa 5-6 çiçek gözü oluşuyor. Her göz 10-12 civarı çiçek yapıyor. Bu çileğin cins özelliği mi yoksa tüm cinslerde bu değerler benzer mi bilmiyorum.
Hastalık, Zararlı : Henüz net bir hastalık durumu gözlemlemedim. Nem yoğun olmadığından biraz şanslı olabilirim hastalık konusunda. Su ve rüzgar stresine bağlı yanmalar, kurumalar oldu. Örneğin rüzgarlı kısımda kalan ve susuzluk yaşanan dönemde bu kısımlardaki yapraklar kurudu hızlıca. Zararlı olarak da yayılma göstermemiş durumda 3-5 fidede karıncalarla yayılan bit grupları var. Bunlara aversektin C etken maddesini kullandım. Daha önceki paylaşımlarımda biraz anlatmıştım.
Aşağıya su stresi gördükten sonra beslemeye devam ettiğimiz meyveleri ve göreceli olarak normal olarak yetişmiş meyvelerin fotolarını ekliyorum.
677489
677490
677491
nk_tarim
09-07-2018, 12:09
Merhaba,
Güncel iki problemimi paylaşmak istedim. Daha önce su stresine bağlı olduğunu düşündüğün bir problemin bir çeşit hastalık ya da zararlı ile bağlantılı olabileceğini düşünüyorum.
Meyvelerin üzerinde dolaşan bir arkadaş var. Kendisinin ismini bulmak biraz zor oldu. Rhyparochromus vulgaris (https://en.wikipedia.org/wiki/Rhyparochromus_vulgaris) . Bu arkadaşın üzerinde dolaştı meyvelerin tadı garipleşiyor. Meyvenin dış yüzeyinde bir tat oluşuyor. Ayrıca meyvelerde delikler oluşuyor. Bu deliklerle ilgilenen bir tanesini yakaladım. Sanırım sorumlusu o. Şimdi bu durumun sorumlusunun kendisi olduğunu kesinleştirip biyolojik mücadele nasıl olur diye araştırıyorum.
677936
677937
677938
Ayrıca bir tür hastalık, belki mantar ya da virüs olduğunu düşündüğüm bir durum var.
677940
677941
Meyvenin sapının ana sapa kadar olan kısmına kadar etkileyen bir şey. Bazı meyveler tamamen kuruyor bazıları siyah küf benzeri oluşum taşıyor. Diğer meyveler etkilenmemiş görünüyor. Bir tür mantari hastalık gibi.
Merhaba , sorunları çözdünüz mü , ürün almaya başladınız mı yavaştan ?
nk_tarim
17-07-2018, 09:25
Merhaba , sorunları çözdünüz mü , ürün almaya başladınız mı yavaştan ?
Merhaba.
Bu böcek arkadaşlarla ilişkimiz halen devam ediyor. Bugün yarın ekleyeceğim bir kaç foto var, problemli meyveleri kesip içini kontrol ederken kurtçuk, larvalara denk geldim. Bir çeşit sinek larvası sanırım ya da bu böceklerin. Açıkçası böceklere direk suç da atamıyorum. Çünkü bu arkadaşların familyasında olan bazı cinsler biomücadelede kullanılıyor. Predator diye geçen böcekler. Belki de bu arkadaşlar bana yardımcı oluyor bilemiyor. Ayrıca Bursada yapılan bir akademik çalışmada çilek bahçelerindeki böcek çeşitleri incelenmiş ve bu cins böcek için çileğin konukçu bitki olmadığı, örnek alınan çilek alanlarındaki diğer bitkilerde bulunduğunu ifade etmişler. Sorunlar halen güncel yani.
Sn.İsmail Kuzucu nun önerdiği kaolin kili önemli bir durum diye düşünüyorum. Oluşan sorunları çözmek adına direk öldürücü ilaç kullanmak yerine sorunu oluşturan sebepleri ortadan kaldıracak çözümleri arıyorum. Kaolin kili de önemli bir seçenek ki zaten biomücadelede yoğun olarak kullanılıyor.
canerisguzar
18-07-2018, 20:51
çok iyi olmuş bu konuyu açtığınız. anlatım da güzel teşekkürler.
nk_tarim
06-01-2019, 19:00
Merhaba,
Uzun zamandır paylaşım yapmıyorduk. Geçtiğimiz eylül ayından itibaren beslemeyi kapattık ve yeni sezon için hazırlanmaya başladık. Yaklaşık üç yıldır temel betonundan, sera iskeleti vidasına, mikro elementlerden, kültürel bakım işlerine kadar tüm süreçleri araştırıp, öğrenmeye çalışıp, deneyip, hatalar yapıp geçmeye çalıştık, geçiyoruz. Geldiğimiz noktada bizim için ciddi tecrübeler edindik, bu tecrübeleri yorumlamaya çalıştık.
Önümüzdeki sezon için fidelerimizi profesyonel üreticiden tedarik ederek üretim yapmayı istiyoruz. Önceki fidelerimiz çeşit, yaş, hastalık, ölçüler gibi bir çok özelliği problemliydi. Ama yine de bitki besleme tecrübesi olması adına yedi ay kadar bitkiyi büyüttük. Fidelerin büyüme süreciyle ilgili paylaşımları konu içinde yapmıştık. Bugün ekleyeceğim fotolar içinde daha önce dikim ve büyüme aşamalarını paylaştığım fidelerin eylül ayına kadar ki kök gelişimleri görünüyor. Dört aydır besleme olmaması kök rengini kaybettirdi ancak bazı paketlerde yağmur suyundan dolayı nem kaybolmadı ve bu paketlerde kök renkler beyaz ve sağlıklı. Bu açıdan yeşil aksam ve kök büyümesi konusunda bir yol aldık diyebiliyoruz.
685914
685915
685916
685917
nk_tarim
06-01-2019, 19:08
Eski fideleri kaldırıyoruz. Perlit paketlerindeki perlitleri yeniden hobi amaçlı başka ürünlerde kullanırız diye düşünmüştük ancak kökler çok yoğun şekilde ve perlit tanelerini ayrımak problem. Bu yüzden paketlerin plastiklerini ayırıp içeriği arazide bir bölgede toprağa karıştıracağız.
Tüm kanalları kaldırıp hat direklerinden tamir gerekenleri tamir edip, eğim, yükseklik gibi revizyonları yapıp tekrar yerleştireceğiz. Sulama sistemi yeniden kurulacak, tekrar kullanılabilecek boru, hortum, fittim, musluk gibi malzemeleri tekrar kullanacağız. Bu sezon iki katlı üretim olacak. Toplam 4300 kadar fide dikilecek.
685918
685919
685920
Serifkrd
15-02-2019, 14:25
Merhaba konuyu en baştan sona kadar okuyup videoları izledim son durum nedir ve genel bir masraf bilgisi alabilirmiyim.
Ayrıca hasat yapacağınız ürünler icin satış planlaması düşündünüz mü bu konuda neler yaptınız ben istanbulda sebze meyve hâlinde bulunuyorum gıda alanında cok geniş bir çevreye sahibim ithal ürünler dışında tüm urunleri adet veya tonaj fark etmeksizin rahatlıkla piyasa durumuna gore satabilirim.
bu alandada bazı çalışmalar yapmayı planlıyorum
nk_tarim
16-02-2019, 17:33
Merhaba konuyu en baştan sona kadar okuyup videoları izledim son durum nedir ve genel bir masraf bilgisi alabilirmiyim.
Ayrıca hasat yapacağınız ürünler icin satış planlaması düşündünüz mü bu konuda neler yaptınız ben istanbulda sebze meyve hâlinde bulunuyorum gıda alanında cok geniş bir çevreye sahibim ithal ürünler dışında tüm urunleri adet veya tonaj fark etmeksizin rahatlıkla piyasa durumuna gore satabilirim.
bu alandada bazı çalışmalar yapmayı planlıyorum
Merhaba.
Biz Rusya da çalışıyoruz. Onceligimiz bu sene icin pazar degeri olan, belirli kaliteyi yakalamis, hastaliklardan ve zararlilardan korunmuş, makul verimde urun uretme kabiliyetini kazanmak. Bu sene elde edecegimiz veriler önemli degerlendirmeler ve sonuclar ortaya koyacak bizim icin. Su an 250 m2 4500 fide ile uretebilecegimiz urun miktari da bolgedeki yerel pazar ve isletmelerde eritilebilir görünüyor. Daha yuksek kapasiteli uretime gecebildigimizde pazarlama konusu daha yuksek oncelige sahip olacak.
nk_tarim
16-02-2019, 17:47
Merhaba.
Paylasimlarimiza biraz ara vermistik.
Kanal direklerimizin buyuk cogunlugunu elden gecirdik. Diplerine beton dokulup saglamlastirildi ve kanal eğimleri arttirildi. Gectigimiz sezon drenaj problemleri sebebiyle ciddi zaman kaybi ve bitki stresi yasamistik.
Fidelerimizin 1000 tanesi yolda. Albion cinsi. Taze fide. Toplam 4500 civari fide dikecegiz. Yuksek hacimli fide ithal edemedigimiz icin karayolu kargo ile bir kasa fidenin gelis suresi ve bu suredeki dayanimini gormek icin denemek istedik. Pazartesi gibi elimizde olacak. Eger problemsiz ulasirsa 3000 fide daha Turkiyeden tedarik edip 500 kadar fideyi de Hollanda ithal buradaki tedarikcilerden temin edecegiz. Yine Albion cesidi ancak frigo fideler. Rusya piyasasinda frigo avrupa fidelerle Turkiyedeki fiyatlar arasinda ciddi fiyat farklari var. Ancak fiyat farkiyla beraber bu fidelerin onemli standartlari var. Birincisi govde caplari. Fideler B (8-12 mm), A (12-15 mm), A+ (>15 mm kardesli govde) gibi farkli siniflarda satiliyor ve gercek frigo fide tanimina giriyor. Uygun donemde sökülüp belirli sicaklikta bekletilmis. Ancak tr deki firmalarla gorustugumde govde çapı kavrami zaten yok. Temin edilecek fideler farkli kalibrelerde. En iyilerini gonderiyoruz deniyor ama bu muallak bir ifade. İkinci konu frigo fide mi? Sorusuna direk evet frigo fide cevabi aliyorum. Ancak ayrintiya girip hangi donemde söküldü ve dolapta bekleme süresi nedir? Sorusuna ise fidelet zaten soguk bolgede toprakta bekliyor, siz istediginizde sokup gonderecegiz ama sogukta bekliyor problem yok cevabi aliyorum ki bu cevap beni tatmin etmiyor. Bu yuzden 500-600 kadar avrupa fide kullanip farki gormek istiyoruz. Cunku frigo fide ilk dikimde maksimuk verime ulasmak icin ortaya cikmis bir yontem. Bu fark yuzde 20 lerde oluyorsa fide maliyetini aşan bir kazanc olustururki bu maliyete deger. Tum bunlari anlayabilmek icin farkli tedarikcilerden ayni cesit fideyle calisacagiz iste bu sezon. Ayrintilari gorsellerle paylasacagim. B
Serifkrd
16-02-2019, 18:27
Hayırlısı olsun inşallah bol bereketli sağlıklı bir hasat olmasi dilegile ile basarilar dilerim
aldemir41
17-02-2019, 19:13
sayın nk_tarim sera kurulumunuzu ve geçen sezon deneyimlerinizi baştan sona birkaç defa okudum .Bende türkiye kocaelinde sizin gibi çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. bu konuyu uzun zamandan beri araştırıyorum .tecrübelerinizi paylaşmanız bizim gibi üretim yapmak isteyen arkadaşlara çok şey kattı .
Yeni sezonda başarılı ve bol ürünlü bir dönem geçirmenizi diliyorum.
aldemir41
17-02-2019, 19:16
Kocaeli de topraksız çilek üretimi yapan arkadaşlar var ise seralarını ziyaret etmek isterim.
Kaantolğa
17-02-2019, 19:52
Anlamadığım biley var benim çilek fidesi konusunda bu hazır sera kurulumu anahtar. Teslim yapan firmalardan bir kaçını aradım hobi
Amaçlı çilek yetiştireceğimi 4-5 adet cocopeat 100 tane de fişe almak istediğimi söyledim aldığım cevap standart kin 1000 fide satıyoruz. İşin ehlinden fişe alalım cocopeat alalım diyoruz ama alamıyoruz.
aldemir41
06-03-2019, 20:58
sayın nk_tarim seranızın son durumu nedir . fideler geldimi .dikimlerini yapabildinizmi ? seranın son durumu ve ürünlerin durumunu merak ediyor yeni paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
cilekkentli
08-03-2019, 03:34
Sevgili Nk tarım,
Sizin ve tüm forumun kandilini kutlarım. Bu içten ve değerli paylaşımlarınız gerçekten bizler için çok önemli. Duamız odur ki ürünlerinizde anlatımınız kadar güzel ve değerli olsun. Galiba şu sıralar işler biraz yoğunlaştı ama bizi de ihmal etmeyin lütfen malumunuzdur ki seranızla aramızda platonik bir bağ oluştu. Kolaylıklar dilerim.
nk_tarim
10-03-2019, 12:43
sayın nk_tarim seranızın son durumu nedir . fideler geldimi .dikimlerini yapabildinizmi ? seranın son durumu ve ürünlerin durumunu merak ediyor yeni paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Merhaba.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.:)
Düşük adetli fide alacağımız için gümrüklü nakliyat yapamadık. Daha o kadar büyümediniz dediler :) Biz de kargo firmalarıyla çözüm üretmeye çalıştık. Panelvan minibüsle hafta bir nakliyat yapan bir firma ile görüşüp bir kasa-1000 tane denemek istedim. Açıkçası fidelerin bize ulaşıp ulaşmayacağı konusunda tedirgindim. Bitkilerin gümrük kontrolleri biraz daha sıkı oluyor. Bu yüzden 1 kasa denemek istedim. 3-4 hafta önce sorunsuz elimize ulaştı. Fide üreticisinden bize ulaşması 12 gün sürdü. Havalar serin olduğundan sıcağa maruz kalmadılar. Güzelce elimize ulaştılar.
Fidelerle ilgili olarak;
Daha önceki mesajımda bahsettiğim gibi Rusya'da ya da Avrupa ülkelerinde fideler gövde çaplarına göre sınıflandırılarak satılıyor.
688525
688526
688529
688528
Fotolarda mesela ikinci de görüldüğü gibi Hollandalı Vissers firması görüldüğü gibi 6-9 mm arası, 10-12 mm arası ve 12-15 mm arası (bunlar çift gövdeli-kardeşli) olarak A-, A ve A+ olarak sınıflandırıyor. Ve birinci listedeki 0,35 gibi rakamlar bir tane fidenin euro cinsinden fiyatı
Ayrıca Türkiye'deki üreticilerde ya da ilgili firmalarda henüz rastlamadığım bir fide cinsi (ya da üretim şekli farklı) Waiting Bed olarak tanımlanan en alttaki grupta fide büyüklükleri ciddi değerde.
Türkiye'de bu şekilde sınıflandırıp ürün satan firmaya denk gelmedim henüz ama tabii ki sektörün içinde değiliz benim rastlamamış olmam bir belirteç değil.
Ve tabii ki bu standartların karşılığı olarak bu tür fideler gerçekten çok pahalı. Örneğin Albion frigo fidenin tanesi yaklaşık 2,00 TL'den başlıyor.
Bu maliyeti şu an karşılayamayacağımız için bu sezon Türkiye'den sipariş ettim. Yukarı da bahsettiğim 1000 tane fideyi ayrıdım ve dikime uygun gördüğüm 700-800 tane oldu. Açıkçası adet maliyeti düşük olduğu için bu kadar ayırdım. Ayırdıklarım kök boğaz çapı 8 mm den küçük ve kök yapısı gelişmiş olmayanlar oldu. Onları da belki toprağa ya da ayrı bir yere dikebiliriz fide üretme denemesi yapmak için.
Gelen fidelerin 60 tanesi 15 mm ve üzeri
90 tanesi 12 mm civarı
105 tanesi 10 mm civarı olmak üzere 255 tanesi iyi kategoride diyeceğim fideler.
Kalanlar 8 mm civarı fideler.
Bir başka konu da. Frigo fide tanımı. Daha önce de bahsetmiştim sanırım. Tr de frigo fide olarak "soğuk görmüş" fide ifade ediliyor. Evet "soğuk görmüş" okey. Ama hangi dönemde sökülüp, hangi şartlarda, ne kadar süre saklanmış fide? İlk sorduğumda frigo fide istiyorum diye konuştuk ve daha sonra ne kadar süredir soğuklama alıyor dediğimde fideler toprakta ve zaten 0 derece civarında, bu yüzden yeterli soğuklamayı aldı dendi. Bu doğru olabilir ancak "frigo fide" tanımına uymuyor diye düşünüyorum. Bu fideler esasında "taze fide" diye düşünüyorum. Ha benim açımdan maliyet ve fideleri sağlığı gayet uygun. Yani bu fiyata burada böyle fide bulamazdım. Buradaki fiyatların %50-60 daha aşağısına tedarik etmiş olduk. Peki bu farkın verimde bir karşılığı olacak mı? Yani 2-3 kat fazla fiyatlı, 8-10 mm gövde çapı değilde 15 mm gövdeye ve kardeşe sahip fide arasında verim farkedecek mi? Fark ederse bu aradaki fark maliyet farkınd.an daha yüksekte mi olacak? gibi soruların cevaplarını henüz bilmiyoruz :) bu yüzden buradan da 500-600 kadar Albion çeşit fide tedarik etmeye çalışıp bu karşılaştırmayı yapmak istiyorum.
Dün 3000 tane fide daha yola çıktı. Haftaya hafta sonu elimizde olacak. Havalarda 10 derece üzerinde son bir haftadır. Sezon açıldı diyebiliriz. Zaten amatör olduğumuz için sera yapımız tam değil henüz. Daha doğrusu sera demiyorum. Örtü altı üretim denir sadece. Yağmurdan ve nispeten rüzgar ve güneşten korunaklı bir ortamda minimum hastalık zararı ile üretimi yapıp satışı görüp yeni sezonu değerlendirmek esas hedef.
Bitki koruma ile ilgili olarak da çilek yetiştiricisi ve tedarikçi bir firmadan çilek için kullanılan ilaçlardan 50 şer ml lik 8 adet ilaç tedarik ettim. Ayrıca böcek, trips, sinek için mavi ve sarı renkli 100 mt * 15 cm yapışkanlı rulo tuzakları sıra aralarına ve sera yan cephelerine uygulayacağım.
Bitki besleme ile ilgili olarak da humik fulvik asit içerikli sıvıyı beslemeden belirli aralıklarla uygulayıp kök ortamında mikroflora oluşturmak istiyorum. Aynı düşünceyle lakto bakteriler içeren bir preparatı da beslemeden uygulayacağım.
Ayrıca besin formülünü yine hoagland ile (kök, yeşil aksam, meyve dönemine göre NPK değerlerinde biraz oynayarak) devam edip duruma bakacağız. Esas olarak EC ve pH birincil dikkatimizde olan. Geçen sezon su yetersizliğinden dolayı ciddi EC stresi yaşamıştı gençlerimiz.
Şu an da durumlarımız böyle. Bir çok yetiştirici için çok temel olan basit şeyler bizim için ciddi mesele. Kullandığımız ilaçları, gübreleri, preparatları ezbere kullanmamaya çalışıyoruz. En azından temel düzeyde ve vakit elverdiğince akademik çalışmalar üzerinden malzemelerde ilgili, etki mekanizmaları ile ilgili bilgi edinmeye ve buna göre değerlendirip tercih etmeye çalışıyorum.
Fazla foto paylaşmıyorum çünkü durum geçen sezon ile aynı :) yeni uygulamalar oldukça ekleyeceğim tabii ki.
Saygıları... Kolaylıklar herkese...
karakedi55
23-03-2019, 02:53
Kolayliklar diliyorum size. Benim merak ettigim bir konu var. Soz de benzer sekilde arastirmaya basladiginiz ve rusya federasyonunda calistiginiz icin belki gozleminiz olmustur.
Simdi.haberlerde goruyoruz. Su kadar ton elma, su kadar ton domates bilmemneye uymadigi icin rusya gumrugunden geri gonderildi falan diye. Acaba tarim standardi konusunda biz rusyadan geridemiyiz? Neden urunlerimiz geri donuyor? Uretici rusyanin ulusal standardini bilmiyor mu? Yoksa standard fide mi kullanmiyor? Testleri pahali geliyor diye yapmiyor mu? Durum.nedir acaba? Bazi mallar neden geri donuyor. Turkiye ile rusya tarimini kiyas yapma sansiniz oldu mu?
nk_tarim
24-03-2019, 07:32
Kolayliklar diliyorum size. Benim merak ettigim bir konu var. Soz de benzer sekilde arastirmaya basladiginiz ve rusya federasyonunda calistiginiz icin belki gozleminiz olmustur.
Simdi.haberlerde goruyoruz. Su kadar ton elma, su kadar ton domates bilmemneye uymadigi icin rusya gumrugunden geri gonderildi falan diye. Acaba tarim standardi konusunda biz rusyadan geridemiyiz? Neden urunlerimiz geri donuyor? Uretici rusyanin ulusal standardini bilmiyor mu? Yoksa standard fide mi kullanmiyor? Testleri pahali geliyor diye yapmiyor mu? Durum.nedir acaba? Bazi mallar neden geri donuyor. Turkiye ile rusya tarimini kiyas yapma sansiniz oldu mu?
Merhaba,
Haberlerde çıkan "20 TON MEYVE GERİ GÖNDERİLDİ" gibi büyük sesli başlıkların bir ciddiyeti olduğunu düşünmüyorum. Sebze-meyve gümrük işlemleri tüm ülkelerde ayrıntılıdır ve bir çok standardı vardı. Kimyasal kalıntı, ilaç kalıntısı, zararlı organizma vb. Ve bu ürünler yola çıkmadan önce yetkili kurumlardan bitki sağlığı sertifikaları hazırlanarak çıkar ancak bu srtifikalar belirli sayıda örnek üzerinden hazırlanır. Bir tır dolusu ürünü kasa kasa kontrol edemezsiniz ve bazen sapmalar olabilir. 20 ton demek bir tır eder. Yılda kaç tır geri dönüyor? Toplamdaki oranı nedir? bunlara bakmak lazım
"Türkiye'den 2018 yılında Rusya'ya 37 bin 107 ton domates ihraç edilerek karşılığında 30 milyon 634 bin dolar gelir elde edildi."
Rasgele bir haber haber sitesinden aldım bu ifadeyi. 2018 yılı içinde 37000 ton içinden kaç ton geri gelmiştir bunu düşünmek lazım. %2 geri dönse 740 ton - 37 tır eder ki bence %2 iyimser bir rakam ve bu tür iadeler normaldir. Haberlere düşmeyenlerde vardır.
nk_tarim
06-06-2019, 15:05
Merhaba.
Uzun bir aradan sonra paylaşım yapalım.
2500 kadar albion fide diktik. 4000 adet sipariş verdik ancak tedarikçi ile yaşadığımız problemlerden dolayı hem geciktik hem 1500 adet fire oldu. Fide tedariğinde ucuza kaçmadan, tecrübeli, referansları iyi firmalarla çalışmak önemli :) Hatta tecrübeli olması da bazen yetmiyor ki arkadaşımın tr'nin en köklü fide firmalarından birinden aldığı fidelerde de önemli sorunlar yaşandı. Ancak sorun yaşamadan temiz ürün ve iş ortaya koyan bir örnek olarak da Cengiz Tarım, Cengiz beyi'i yazmadan geçmeyelim. Kendisiyle arkadaşımızın ticareti oldu biz fiyatta yanlış anlaşılmadan dolayı iş yapamadık ancak gelecek sezona iş yapmak istiyorum.
Fidelerimizi yine perlit ortamında yetiştiriyoruz. Elimizde kalmış perlit mevcuttu. Bunları kullandık. Ancak perlitin tanecik boyutu küçük ve toz içeriği fazla idi. Bundan dolayı daha fazla su tutuyor ve kök hastalıklarına daha açık hale geliyoruz. Ayrıca perlitin ph tamponlama özelliğinin düşük olmasından dolayı da drenaj ph değerimiz 7,5-8 lerde geziyor. Bunu sık ve drenajlı sulama ile çözmeye çalışıyorum. Ayrıca NH4 azotu da ekleyerek dengelemeyede çalışıyorum. Gelecek sezona kokopit kullanmak doğru tercih olacak.
Şu ana kadar yeşil aksam gelişimi iyi. Dikim başında düşük ec ile besleme yaptım hatalı oldu. Havalar da soğuktu, yüksek ec doğru olandı. Bu durumun gelişimi geciktirdiğini düşünüyorum.
Sıcaklıklar yükseldi ve sera üzerine %55 lik gölge tülü çektik. Gölgeleme iç sıcaklığı ve ışık şiddetini önemli ölçüde düşürdü ve faydalı oldu.
Bitkiler çiçek gözleri oluşturmaya başladı. 1 aya kadar hasat ufaktan başlar. Buna göre de ilaçlama programına dikkat etmeye çalışıyorum. Kurşuni küf ve külleme ile mücadele birincil ve devamında da trips gibi zararlılara karşı mücadele. Mavi ve sarı görsel çekici yapışkan tuzaklar aldık, trips ve zararlılara karşı işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz. Fungusitleri arka arkaya aynı grup kullanmamaya çalışıyoruz, hızlı bağışıklık oluşuyor.
Bitki koruma ile ilgili olarak ayrıca; geçen sene amatörlükle zemin otlarını biçerek temizlerim demiştim ama tabii ki çilekler yetiştikten sonra ortam temziliği zorlaşmıştı ve ciddi ot yoğunluğundan dolayı böcek, sinek, trips zararlılardan çeşitle hastalık bulaşmıştı. Bu sene zemin otlarını ilaçlıyoruz ve oldukça etkili tabii ki tercihim olmasa da. Aynı şekilde sera etrafı 1-2 mt lik kısımda ilaçlanıyor ki zararlılara konukçuluk etmisin bu otlar.
Besin formülümüz şu an da bu;
694592
Çıkış gübrelerimiz
694593
ph düzenleme için genel olarak tedariği kolay olduğundan ve besin formülüne ciddi etki etmediğinden sülfirik asit H2SO4 kullanıyorum. Drenaj ph sorunumuzdan dolayı sn.Hakan Çiçek'in önerisiyle HNO3 nitrik asit ile de çalışmaya başladım son iki haftadır. Ancak nitrik asit tedariği daha zor bundan dolayı sürekli kullanamıyorum ve drenaj ph üzerine etkisini takip edemiyorum.
Hasat ve satış ile ilgili olarak. Toplam 2500 fidemiz var. Verim ne olur? cevabı çok çeşitli. 1 kg a kadar deniyor ki oldukça iddialı bir rakam. 500 gr a sağlıklı şekilde ulaşırsak önemli bir tecrübe ve başarılı sonuç kabul edeceğim. Bulunduğumuz bölge çilek bölgesi. Komşumuz açık alanda azia çeşidi hasat ediyor ve fiyat 10 tl civarında geziyor. Bu fiyat taban ve hasat edilen çeşitler kısa gün çeşidi, bir ay içinde neredeyse tüm hasadını verecek. Daha sonrasında fiyatın yükseleceğini umuyorum :) 500 kg 1 ton tek parti hasat yapılabilecek durumda alıcılar kendileri yerinden alıyor. Bizim hasadımız bu miktarda olamayacağı için 100-200 kg lık partiler halinde toptan halinde kendimiz elden çıkarmayı düşünüyoruz.
694594
Merhaba.
Uzun bir aradan sonra paylaşım yapalım.
2500 kadar albion fide diktik. 4000 adet sipariş verdik ancak tedarikçi ile yaşadığımız problemlerden dolayı hem geciktik hem 1500 adet fire oldu. Fide tedariğinde ucuza kaçmadan, tecrübeli, referansları iyi firmalarla çalışmak önemli :) Hatta tecrübeli olması da bazen yetmiyor ki arkadaşımın tr'nin en köklü fide firmalarından birinden aldığı fidelerde de önemli sorunlar yaşandı. Ancak sorun yaşamadan temiz ürün ve iş ortaya koyan bir örnek olarak da Cengiz Tarım, Cengiz beyi'i yazmadan geçmeyelim. Kendisiyle arkadaşımızın ticareti oldu biz fiyatta yanlış anlaşılmadan dolayı iş yapamadık ancak gelecek sezona iş yapmak istiyorum.
Fidelerimizi yine perlit ortamında yetiştiriyoruz. Elimizde kalmış perlit mevcuttu. Bunları kullandık. Ancak perlitin tanecik boyutu küçük ve toz içeriği fazla idi. Bundan dolayı daha fazla su tutuyor ve kök hastalıklarına daha açık hale geliyoruz. Ayrıca perlitin ph tamponlama özelliğinin düşük olmasından dolayı da drenaj ph değerimiz 7,5-8 lerde geziyor. Bunu sık ve drenajlı sulama ile çözmeye çalışıyorum. Ayrıca NH4 azotu da ekleyerek dengelemeyede çalışıyorum. Gelecek sezona kokopit kullanmak doğru tercih olacak.
Şu ana kadar yeşil aksam gelişimi iyi. Dikim başında düşük ec ile besleme yaptım hatalı oldu. Havalar da soğuktu, yüksek ec doğru olandı. Bu durumun gelişimi geciktirdiğini düşünüyorum.
Sıcaklıklar yükseldi ve sera üzerine %55 lik gölge tülü çektik. Gölgeleme iç sıcaklığı ve ışık şiddetini önemli ölçüde düşürdü ve faydalı oldu.
Bitkiler çiçek gözleri oluşturmaya başladı. 1 aya kadar hasat ufaktan başlar. Buna göre de ilaçlama programına dikkat etmeye çalışıyorum. Kurşuni küf ve külleme ile mücadele birincil ve devamında da trips gibi zararlılara karşı mücadele. Mavi ve sarı görsel çekici yapışkan tuzaklar aldık, trips ve zararlılara karşı işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz. Fungusitleri arka arkaya aynı grup kullanmamaya çalışıyoruz, hızlı bağışıklık oluşuyor.
Bitki koruma ile ilgili olarak ayrıca; geçen sene amatörlükle zemin otlarını biçerek temizlerim demiştim ama tabii ki çilekler yetiştikten sonra ortam temziliği zorlaşmıştı ve ciddi ot yoğunluğundan dolayı böcek, sinek, trips zararlılardan çeşitle hastalık bulaşmıştı. Bu sene zemin otlarını ilaçlıyoruz ve oldukça etkili tabii ki tercihim olmasa da. Aynı şekilde sera etrafı 1-2 mt lik kısımda ilaçlanıyor ki zararlılara konukçuluk etmisin bu otlar.
Besin formülümüz şu an da bu;
694592
Çıkış gübrelerimiz
694593
ph düzenleme için genel olarak tedariği kolay olduğundan ve besin formülüne ciddi etki etmediğinden sülfirik asit H2SO4 kullanıyorum. Drenaj ph sorunumuzdan dolayı sn.Hakan Çiçek'in önerisiyle HNO3 nitrik asit ile de çalışmaya başladım son iki haftadır. Ancak nitrik asit tedariği daha zor bundan dolayı sürekli kullanamıyorum ve drenaj ph üzerine etkisini takip edemiyorum.
Hasat ve satış ile ilgili olarak. Toplam 2500 fidemiz var. Verim ne olur? cevabı çok çeşitli. 1 kg a kadar deniyor ki oldukça iddialı bir rakam. 500 gr a sağlıklı şekilde ulaşırsak önemli bir tecrübe ve başarılı sonuç kabul edeceğim. Bulunduğumuz bölge çilek bölgesi. Komşumuz açık alanda azia çeşidi hasat ediyor ve fiyat 10 tl civarında geziyor. Bu fiyat taban ve hasat edilen çeşitler kısa gün çeşidi, bir ay içinde neredeyse tüm hasadını verecek. Daha sonrasında fiyatın yükseleceğini umuyorum :) 500 kg 1 ton tek parti hasat yapılabilecek durumda alıcılar kendileri yerinden alıyor. Bizim hasadımız bu miktarda olamayacağı için 100-200 kg lık partiler halinde toptan halinde kendimiz elden çıkarmayı düşünüyoruz.
694594
hocam 500 m2 alanın hepsini kullanmıyorsunuz sanırım. tüm bölgeyi kullanabilirseniz kaç çilek yetiştirebilirsiniz. ayrıca direklerde sadece 1 kat görüyorum. incelediğim videolarda direklerin tepesine de oluk yerleştirip çilek ekiliyor.
*
aslında şunu merak ediyorum. 10000 adet çilek fidesi için ne kadar alana ihtiyaç var. her direkte 3 oluk olacak şekilde (2 adet yanlarda 1 adet tepede)
Abi maşallah diyeyim İletişim kurabilirmiyiz.Çok selamlar
nk_tarim
07-04-2020, 10:11
Abi maşallah diyeyim İletişim kurabilirmiyiz.Çok selamlar
Merhaba...
Cevap baya geç oluyor ancak belki forumu halen takip ediyorsunuzdur....
Vatsap iletişim için +7 918 221 27 74
nk_tarim
07-04-2020, 10:14
hocam 500 m2 alanın hepsini kullanmıyorsunuz sanırım. tüm bölgeyi kullanabilirseniz kaç çilek yetiştirebilirsiniz. ayrıca direklerde sadece 1 kat görüyorum. incelediğim videolarda direklerin tepesine de oluk yerleştirip çilek ekiliyor.
*
aslında şunu merak ediyorum. 10000 adet çilek fidesi için ne kadar alana ihtiyaç var. her direkte 3 oluk olacak şekilde (2 adet yanlarda 1 adet tepede)
Geç cevap için kusura bakmayın...
Genelde 1 dönüm alana 2 katlı sistemde 20-25000 arası dikiliyor. Uygulayıcıya göre tercih ediliyor. 10.000 fide için 500 m2 uygundur bence.
nk_tarim
08-04-2020, 11:41
Merhaba.
Geçen sene ağustos ayında serayı kapadım. Kapatana kadar geçen süreçle ilgili olarak;
- 2019 yılında 4-5000 kadar fide ile çalışabileceğim bir finansman oluşturup sezona başlamaya karar vermiştik. 2019 yılbaşı civarı öncelikle fide tedariğiyle ilgilendik. Burada, Rusya'da fide fiyatları oldukça yüksek 1,5 TL'den başlıyor tanesi. Bu yüzden öncelikle Cengiz Tarım, Cengiz bey ile iletişime geçtim. Kendisi gayet profesyonel ve ilgiliydi, sağolsun. Ancak belirttiği fiyatı karşılayamayacağımdan facebbok grupları üzerinden denk gelen bir fide satıcısı (sahtekar) ile bağlantı kurup tedarik ettik. İşin sonunda sipariş edilen 5000 fidenin 2500 kadarı kullanılabilir durumda elimize ulaştı. Bu sahtekarın adı Ferdi Özcan - Doğru tarım. Neticede Cengiz beyden tedarik etseydik de bu 2500 fide aynı fiyata mal olacaktı :) Tabii ki 3-5000 fide sayıları çilek yetiştiricileri için çok çok küçük sayılar ancak bizim deneyimlerimizde şu an da bu seviyede ;))
- Elimize geçen 2500 kadar fidenin esasında dikime uygun olanları anca 1000 kadardır. Yani boğaz çapı 7-8 mm'den daha düşük fidelerin dikimi mantıklı görülmüyor. Ancak nasıl olsa bürük bir ticari beklentimiz yok, sistem çalıştığında 1000 ile 2500 fide arasında işletme gideri farketmeyecek diyerek tamamını diktik.
- Fideler 400-500 adet fide içeren karton kutularda gelmişti. Her kutuyu diktiğimiz sıralar belli olacak şekilde dikim yaptık. Bu şekilde her partinin gelişimini gözleyebilecektik. Ve her parti de gayet farklı şekilde gelişim gösterdi.
- Her kutu yaklaşık 4 sıra doldurdu ve ilk 2 kutu yanı 8 sıra, yaklaşık 800 fide gayet hızlı ve sağlıklı gelişirken kalan 1700 fide net şekilde gelişim zayıflığı gösterdi. Besleme ve bakım programları aynı.
- ilk 4 sıra zamanında çiçeklenirken ve çıkan meyveler tat, koku, sertlik, doku sertliği gibi özellikleri yüksek seviyede iken diğer sıralarda hiç çiçek gelişmedi.
- Havalar ısındıkça da bu zayıf sıralarda bariz hastalıklar ortaya çıktı. Aynı bakım ve gübreleme programına sahip ilk 8 sırada hiç bir hastalık belirtisi yok iken farklı partilerle gelen diğer sıralarda parti parti fidelerin hastalıkları dafarklı oldu.
- Bu zamanda facebook gruplarında da bu sahtekardan fide almış kişilerin aynı sıkıntıları paylaştığını gördükçe sağlam dolandırıldığımızı anladık ne yazık ki. Ve tüm bu olumsuzluklarla beraber ağustos gibi beslemeyi kapatmaya karar verdik ve kapadık.
- Kapatmaya kadar bu bahsettiğim düzgün sıralardan meyve aldık. Bunların görsellerini paylaşacağım. Videolarım da mevcuttu onları da ekleyeceğim.
- Fideler hayati öneme sahip. Ciddi üreticilerden tedarik edilmeli.
nk_tarim
08-04-2020, 17:19
705634
705635
705636
705637
Bir paket kokopit vardı elimde. Denemek için diktim. kokopit ile perlit arasında bariz fark oluşuyor. Kokopit ortamında bitki gövde ve kök gelişimi çok daha iyi
705638
nk_tarim
08-04-2020, 17:32
Görsellerde hep güzel olanları değil istenmeyen durumları da paylaşalım...
705639
705640
705641
705642
705643
nk_tarim
09-04-2020, 13:30
3 Temmuz 2019
Üretime dair genel değerlendirme
https://www.youtube.com/watch?v=PV6QliQzLfg&feature=youtu.be
nk_tarim
11-04-2020, 16:43
https://www.youtube.com/watch?v=w0WXaiTHYow&feature=youtu.be
nk_tarim
11-04-2020, 16:47
Dikim esnasında çilek fidelerinin kökleri uygun uzunlukta kesilerek toprağa dik açıyla dikilmeli ve kök uçlarının kıvrılarak yukarı dönük şekilde büyümeleri engellenmelidir.
https://www.youtube.com/watch?v=LTV6pFlFWo4&feature=youtu.be
nk_tarim
13-04-2020, 13:06
Bu 30 dakikalık uzun videoda topraksız çilek üretimine dair bir çok konuda yorumlarım var.
-yetiştirme ortamı. Perlit, kokopit
- Perlit, kokopit kök ortamı ph değeri etkisi
- fide seçimi önemi
- gölge tülü gerekliliği
- bitki koruma önemi ve daha bir çok konu üzerine...
iyi seyirler. faydalı olması dileğiyle
https://www.youtube.com/watch?v=qsxoHRYDqi8
nk_tarim
01-05-2020, 16:45
Merhaba.
LED ışık altında bazı bitki fidelerinin (marul, kabak, domates, biber, dereotu, pırasa) ve çilek yetişmesi nasıl oluyor bakalım dedik...
- 575-650 nm arası dalga boyunda çalışan iki led lamba ile öyle bir kapalı ortam hazırladık. Işık yoğunluğunu henüz hesaplama zamanım olmadı. Bu dalga boyu aralığı da ideal değil esasında. Dar bir spektrum ancak daha geniş spektrumlu lamba bulanadık şu an. Olmadı araya beyaz lamba da ekleriz.
- Yetiştirme ortamı torf-perlit karışımı. Oran olarak 60-70 torf - 30-40 perlit. Sadece torf kullanımında bir süre sonra torf sıkışma yapıyor ve bitki köklenmesi için ideal değil. Perlit katıldığında perlit karışma hacim veriyor ve bitki kök gelişimi daha rahat oluyor.
- Fideler çimlenene kadar sadece su spreyleme ile nemli kalması sağlandı. Çimlendikten sonra ortam ışığı yetersiz geldiğinden bulundukları yerden cama doğru kıvrılmaya ve boyları uzamaya başlamıştı. Yeterli ışık alması halinde bitki boy uzatmaz. Şimdi direk ve yoğun ışık alıyorlar ve boyları nasıl değişecek göreceğiz.
- Yetişmiş fidelerde hoagland formülü besin kullanıldı. Çilek için 1-1,5 EC, biber domates için 2,0 civar EC, fideler için 1-1,5 EC besin kullanıyorum. pH = 6,0. Kullanılan asit sülfirik asit. Mikro besinler Fe, Zn, Mn şelatlı. Diğerleri tuzları formunda.
- Domates kratky metoduyla yetişiyor. Su ortamı, hava pompasız, kökler geliştikçe su seviyesi azalıyor, azalan kısımda havada boşta kalan kökler oksijen içeriğini karşılıyor, su içindekiler besin ihtiyacını. Hava pompası elimde vardı bulamadım, aramaya da üşendiğim için kratky düşündüm. Bulduğumda pompayı da eklerim. Büyümeyi teşvik edecektir belki de.
707127
707128
707129
707130
nk_tarim
06-05-2020, 13:58
Merhaba.
Bugün mikro elementler için stok çözelti hazırlarken paylaşmak istedim.
Elimde bulunan kimyasallar ve içerdikleri mikro besin elementleri yüzdesi çizelgelerde yazılı.
Mikro elementler çok az miktarlarda kullanıldığı için tartılması zor oluyor ve bu yüzden yüksek faktörlü yani yüksek derişimli hazırlanıp besin çözeltisi hazırlanırken bu stoktan ölçülebilir hacimlerde kullanılır. Bu durum makro besinler içinde geçerli tabi ama makro besinleri direk kurabilirken mikroları direk kuramayız. Zira forumdaki kimsede 0,0001 g hassasiyetli terazi olduğunu sanmıyorum...
Fe, B, Mn, Zn elementleri Cu ve Mo'e göre nispeten daha fazla kullanılıyor.
İki farklı çizelge var. İlk çizelge derişimin 100 kat fazla olduğu yani bu çözeltiden 10 ml alıp besin çözeltisine eklediğinizde 100 katı yani 10*100=1000 ml - 1 lt besin çözeltisinde ihtiyaç duyulacak miktarda mikro elementi eklemiş oluyorsunuz. Aynı miktarı katı formda kimyasaldan ölçerek eklemek isteseniz 1 lt besin çözeltisi için örneğin Fe-DTPA'dan 0,027 g ya da Zn-EDTA'dan 0,0026 g ölçmeniz gerekir ki bu da pratik değil. Bu yüzden tercihe bağlı olarak 1 lt stok hazırlarsınız ve 10 lt besin hazırlamak istiyorsanı bu 100 katlık stoktak 100 ml çeker eklersiniz ve işiniz kolayca biter.
Peki ikinci çizelge neden? Cu ve Mo diğerlerine göre çok daha az kullanıldığı için 100 katlık 1 lt stok hazırlamak için Cu tuzundan 0,04 g e Mo tuzundan 0,009 g tartmak gerek. Bu da çok zor. Laboratuar standartlarında hassas terazi gerekir. Elimizdeki terazi 0,01 g hassasiyetli olduğundan bu iki madde için ayrıca 1000 kat derişimli 1 tl hazırlayacak miktarı ikinci çizelgede görüyoruz. Daha sonra bu çözeltiden 100 ml alıp 900 ml suya ekliyorum. elimde 1 lt 100 kat derişimli Cu ve Mo içeren stok olmuş oluyor. Bunun içine de 1. çizelgedeki diğer tuzları tartıp eklediğimde 1 lt lik 100 kat derişimli mikro besin elementleri hazır olmuş oluyor.
Bu çizelgedeki gr değerleri belirtilen kimyasal maddeler için geçerlidir. Elinizde farklı kimyasal maddeler var ise yeniden hesaplanmalıdır. Örneğin ben FeDTPA kullandım, siz de FeSO4 olabilir. Buna göre Fe içeriğini düzenleyip hesaplamak gerekir.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu...
707475
707476
nk_tarim
08-05-2020, 22:21
Topraksız tarım çilek yetiştirme ortamı için hazırladığımız paketlerin doldurulması. Tarımsal amaçlı üretilmiş ışık geçirmeyen 60 mikron malç naylonundan 65 cm genişlik 1,5 mt uzunlukta parçaları kesip uzunlamasına ikiye katlayıp uçlarını kıvırarak zımbalıyoruz. Kıvrılan uzun kenardan kağıt delme zımbasıyla drenaj delikleri açıyoruz. Paketi videoda görülen bir oluğun içine yerleştirip perlit, torf ya da kokopit hangi materyal ise metreye 15-20 lt tercihe göre doldurup kabaca iki üç yerinden zımbalıyoruz. Yerine yerleştirip damlama hortumları çekildikten sonra tamamen zımbalıyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=rMjmB8tzkoM
nk_tarim
08-05-2020, 22:21
Merhaba.
Topraksız tarımda mikro besin elementlerinin kullanımında özellikle demir, çinko, mangan gibi elementleri tuzları formunda değil de şelatları formunda kullanmak tercih edilmeli. Tuz formlarında yani örneğin demir II sülftat stok çözeltide çözünürlüğü düşük olacak ve kullanımı pratik olmayacaktır. Kullanılacak şelatlarında EDTA, DTPA, EDDHA gibi farklı tipleri olabilir. Genel olarak EDTA şelatlar kullanılır. Demirde DTPA şelat ben tercih ettim.
Bor, bakır, molibden gibi mikro elementler çok çok az miktarlarda 0,01 mg/lt mertebelerinde kullanıldığı için bunlar direk tuzlarından kullanılabiliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=xCg2kRHE7Ds
nk_tarim
08-05-2020, 22:30
Topraksız çilek yetiştirme kanallarının yerleştirileceği direkleri ağırlık oluştukça yerlerinden oynamamaları için diplerinden toprağı bir miktar alıp beton döküyoruz. Betonlama öncesi doğrultularını kontrol ediyoruz. En son baş ve son seviye arasında yeterli eğimi misina ile kontrol edip ayarladıktan sonra betonlamayı yapıp bitiriyoruz. %1-2 eğim olması yeterli deniyor ancak biz burada 7,5 mt lik bir hat için iki uç arasında 15-20 cm fark verdik. Eğimin fazlası zarar vermez yeter ki drenaj garanti olsun. Drenaj hayati.
https://www.youtube.com/watch?v=OWfxjpCWl3M&feature=youtu.be
nk_tarim
09-05-2020, 19:14
Kanal direklerini önce dikey elemanı toprağa çakıp daha sonra eğim tercihimize göre kanalları taşıyan yatay elemanı kaynakladık.
707742
707743
mehmetrifat
11-05-2020, 17:37
Selam arkadaşlar başlangıç için ilk olarak hangi malzemeleri edinmemiz gerekiyor.
nk_tarim
18-05-2020, 00:30
Selam arkadaşlar başlangıç için ilk olarak hangi malzemeleri edinmemiz gerekiyor.
Merhaba. Forumda hobi amaçlı cok fazla açılmış konu var. Ev ortaminda minimum duzeyde baslanabilecek ornekler.
Her durumda en azindan
- ph ve ec metre
- topraksiz tarim hazir gubresi
Ilk iki gereklilik. Sonrasi tercih edeceginiz sisteme gore degisir
nk_tarim
18-05-2020, 22:51
Merhaba.
Bu videoda basitçe çalışılabilecek bir topraksız tarım yöntemi olan Kratky yöntemini konuşmak istedim. Hobi amaçlı bir çok sisteme göre nispeten basit kurulumu ve takibi ile rahat çalışılabilir. Ayrıca kök gelişimini de görebiliyor olmak benim hoşuma gidiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=58P2YdsIxTs&feature=youtu.be
nk_tarim
18-05-2020, 23:12
Merhaba.
Stok çözelti hazırlamayı videolu anlatalım dedim...
https://www.youtube.com/watch?v=Y3lUUAqd7D4&feature=youtu.be
nk_tarim
25-05-2020, 17:35
Merhaba.
Akvaryum pompası olmadan, sadece köklerin üst kısmında hava boşluğu bırakarak, cam kavanozda durgun suda yetiştirdiğim domatesin durumu.
- Sıcak zamanlarda günde 200-300 ml tüketim oluyor. Ki şu an bitki küçük, 60-70 cm. İleri aşamada su tüketimi önemli boyutlara ulaşacak.
- Günlük olarak 200-300 ml besin ilavesi yaptığımdan komple besin çözeltisi değişimi düşünmüyorum. Her gün yaklaşık %10 ilave ediyorum. Zaman geçtikçe günlük tüketim arttıkça ve kök yapısı gelişip hava boşluğu kısmı da arttıkça çözeltinin değişim oranı daha da yüksek olacak zaten
- Havalar sıcak olduğunda dışarıda duruyor. Dış ortam sıcaklığı gündüz 20, gece 15 altı olduğu zamanlar içeri alıyorum.
- Yakında sabit bir yere ve askıya almak gerekecek.
- İlk salkımı koparmıştım. Şimdi düşünüyorum belki koparmaya gerek yoktu. Şu anda 2 salkım var 3. sü de yolda minik olarak görünüyor. 1. salkımda 2 meyve tuttu. Domatesin çeşidi pembe domates, salkımlar 4-5 çiçekli.
709203
709204
709205
nk_tarim
25-05-2020, 17:43
Çileklerle ilgili;
- 4 çilek çalışması mevcut şu an
- 3 Asia cinsi, 1 Roksana cinsi
- Roksana son eklenen cins. Çok kardeşli, gelişmiş frigo fide. A++ kategoride. Dikimden 2 gün sonraki fotoda hasatta kesilip hasar görmüş yaprakların gelişimi görülüyor. Ortam 1,5/1,0/0,5 lt Kokopit/Torf/Perlit
- Besleme 1,2-1,5 EC, 6,0 pH ile günde 1 ya da gün aşırı yapılıyor. Gelişkin fide günde 100-150 ml tüketiyor şimdilik.
709214
709208
709209
709210
nk_tarim
25-05-2020, 17:54
Domates fideleri;
- Örtü altı toprakta yetiştirmek üzere 500 ad Sakata marka pembe domates tohumundan fide çalışması yaptık
- Tohumlar Thiram (fungusit-mantari hastalık ilacı) kaplamalı.
- Fotoda görülen fideler 7 günlük. 7 günde bu hale geldiler. Çimlendirme ortam 70/30 Torf/perlit karışımı. Fotodaki viyol aynı gün ekildi. Görüldüğü gibi yarısı net şekilde çimlendi yarısında hiç hareket yok. Bu doğal bir durum değil. Doğal olaylar bu şekilde keskin çizgiler oluşturmaz :) Burada problem ekim yapılış şekli. Ekimi yaparken 2 kişi çalıştık. Viyolün bir tarafından bir kişi, diğer tarafından diğer kişi ekime başladı. Sonuç bu şekilde oldu
- Peki neden? Çimlenme olmayan viyolleri açıp kontrol ettiğimizde tohumların çok derinde (2-3 cm) ve derin olmayanların da çok sıkı bir ortamda olduğunu gördük. Yani önce torf-perlit karışımı ile viyolleri doldurup her viyole küçük bir kaçık ile tohum yeri açtık. Daha sonra bu deliklere tohumlar koyulup üzeri kapatıldı ve bir miktar "BASTIRILDI". İşte bu bastırma derecesi iki kişi için farklı olduğundan viyolün yarısı net çimlenirken yarısı hareketsiz kaldı. Tohumlar her ne kadar toprak altında çimlense de çimlenme için nem, sıcaklık ile birlikte oksijene de ihtiyaç duyuyor ve çimlenme sırasında oluşan iç kimyasal tepkimelerde karbondioksit de açığa çıkıyor. Velhasıl hava döngüsü olacak, hava boşluğu içere bir ortama ihtiyacı var. Fazla bastırılan ve derinde olan kısımda tohumlar nefes alamıyor ve çimlenme sağlanamıyor.
- Yani viyolleri fazla bastırmadan, hafifçe üstünü örtmek gerekiyor. tohum 1 cm kadar altta kalsa yeterli.
- Tüm çimlenmeyen viyollerde tohumlar ayrılıp yeniden düzgün şekilde ekildi. Neyseki tohumlar mavi kaplamalı yoksa asla bulunamazdı :)
709212
709213
nk_tarim
28-05-2020, 19:34
Merhaba.
Topraksız tarım sayılabilecek bir uygulama paylaşmak istedim.
Arpa hasılı. Hayvanlar için önemli yem kaynağı. Hem beyaz kökler, hem yumuşamış tohum hem yeşil aksam hayvan için yalın tohum kullanımından çok daha faydalı.
Arpaları bir gece suda beklettikten sonra iki gün kapalı ortamda nemli beklemeye alıyoruz. Toprak altında ışık görmeme hali simüle edilmiş oluyor. Bu sürede çimlenen arpalar sonrasında gün içinde nemli tutuluyor.
Bu fotolar 4-5 gün sonunda ulaşılan durum
709473
709474
nk_tarim
31-05-2020, 12:30
Merhaba.
Türkiyede çilek fidesi satıcılarına "Fide ölçüleri nedir?" sorusu sorduğunuzda bir çoğundan "Abi karışık koyuyoruz ama hepsi tutuyor sıkıntı olmaz" cevabı alırsınız.
Bir malı alırken o malın bir ölçüsü, standardı, kalibresi vardır. Her şeyin bir standardı var iken çilek fidesinin yok mu? Tabii ki var. Yurtdışında çilek fideleri gövde boğaz çaplarının büyüklüklerine göre sınıflandırılarak satılırlar.
22 mm üzeri - A++
15 mm üzeri - A+
12-15 mm - A
10 mm - B v.b.
Bu neden önemlidir? sorusuna dair küçük bir çalışma ve paylaşım...
https://www.youtube.com/watch?v=4R2Gh1xqYQQ&feature=youtu.be
nk_tarim
24-08-2020, 08:40
TOPRAKSIZ TARIMDA TUZLULUK VE DRENAJ TAKİBİ ÖNEMİ
Merhaba. Deneme amaçlı üretim yapan bir yetiştiricinin yaşadığı sorunlar için fikir sorduğu fotoğraflar. Fotoğraflarda görülen bitkiler mayıs başında dikilmiş , ilk 1,5 ay normal yeşil aksam gelişimi sonrası yaprak uçlarında yanıklık, deformasyon, büyümede duraklama gibi birden çok belirti ile son 1 ay içinde bu duruma gelmiş.
Yetiştirici durumu kalsiyum eksikliği belirtisi olarak düşünüp besin formülünde revizyona gitmek gerektiğini düşünmüş.
Problemin çözümünde sebepleri yani teşhisi doğru belirlemek gerekir. Öncelikle bitkinin içinde bulunduğu şartlar net olarak tespit edilmeli. Sulama programı, besleme değerleri, drenaj değerleri, iklim özellikleri vs.
İlk sorum drenaj değerleri oldu. Yetiştirici günde 3-4 sulama ile her sulamada %30 drenaj gelecek şekilde sulama yapıyor. İlk dönemlerde drenaj ec ve ph değerlerini takip etmiş. Son dönemlerde takibi bırakmış. Son 3-4 haftada problemlerin ortaya çıkması süresince drenaj ec değeri yüksek olduğu için sadece su ile sulama yapmış. Yani gündde 3 kez gübre içermeyen 0,4 ec değerli su ile. Bir haftadır sadece 0,4 ec su ile besleme sonunda dahi drenaj ec değeri 1,5 tan aşağı düşmüyor.
Bu demektir ki kök ortamı yani kokopit yoğun gübre biriktirmiş. Bitki bu sıcak dönemde yoğun su tüketir. Örneğin 1,5 ec ile yapılan besleme nisan ayında problem teşkil etmezken temmuz ayında problem olabilir. Nisan ayında bitkinin su ihtiyacı daha azdır. 1,5 ec değerli besin çözeltisindeki su ve gübre miktarı dengeli gelir. Ama temmuz ayında su tüketimi artacağı için 1,5 ec ile verdiğiniz beslemede bitki suyu daha fazla tüketecek ve kokopit ortamında gübre yani tuzluluk birikimi hızlı olacaktır. Bu yüzden sıcak dönemlerde 1,5 ec yerine 1,2 ya da 1,0 gibi düşük ec değerlerinde besleme yapmak gerekir. Tekrar edelim EC değeri ortamdaki tuzluluğun yani gübre miktarının dolaylı bir göstergesidir.
Bu fotoğraflarda görülen bitkiler bu yüksek tuzluluktan dolayı "yanmaktalar". Bitkinin tüm besin alım metabolizması alt üst olmuş durumdadır. Bu şartlar altında kalsiyum ya da x besini eksikliği gibi direk teşhis konamaz. Öncelikle bitkinin içinde bulunduğu şartları optimize etmek kokopitin yani kök ortamının EC ve pH değerlerini normal değerlere çekmek gerekir.
Bunun için yetiştiriciye acil yoğun yıkama önerdim. Yarım saat, bir saat boyunca kullanım suyu ile drenaj ec değeri 0,7 seviyelerine düşene kadar direk yıkama ve sonrasında sürekli drenaj değerlerinin takibi.
Topraksız tarım ciddi maddi, teknik altyapı gerektiren, sürekli takip ve değerlendirme isteyen yüksek verimli bir üretim tekniğidir. Topraksız tarımda bitkiler yaşanan problemlere hızlı belirti gösterir ve problemin çözümleri de hızlı olmalıdır.
Drenaj değerleri bitkinizin sağlığının önemli göstergesidir. Yüksek EC durumunda müdahale gerekir. 1,5 besleme yapıyorsanız ve 1,8 çıkış alıyorsanız ciddi bir problem yoktur. Beslemeyi 1,0-1,2 yaparsınız ve dengelenir. Ancak bu durumda olduğu gibi 0,4 ec beslemeye 1,5 ec çıkış alıyorsanız durum kontrolden çıkmıştır acil yıkama gerekir.
712281
712282
712283
712284
712285
tezcan güneş
10-09-2020, 01:02
Sayın NK Tarım,
Açık yüreklilikle ve detaylı paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Eşsiz bir klavuz olmuş, baştan sona büyük bir merak ile bir çırpıda okudum. Her seferinde daha iyiyi yapmanız ve yaptıklarınızdan öğrenmeniz, bunları belgelemeniz ve paylaşmanız, bundan sonrasının çok daha iyi olacağının garantisidir. Bir mahsuru yoksa bu yıl için yaptığınız/yapacağınız yatırımın ve almayı beklediğiniz hasılatın nasıl olmasını öngörüyorsunuz, yaklaşık 3. yılda finansal getiri olarak iyi ve kötü tahminlerinizi paylaşabilir misiniz?
nk_tarim
17-09-2020, 13:54
Sayın NK Tarım,
Açık yüreklilikle ve detaylı paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Eşsiz bir klavuz olmuş, baştan sona büyük bir merak ile bir çırpıda okudum. Her seferinde daha iyiyi yapmanız ve yaptıklarınızdan öğrenmeniz, bunları belgelemeniz ve paylaşmanız, bundan sonrasının çok daha iyi olacağının garantisidir. Bir mahsuru yoksa bu yıl için yaptığınız/yapacağınız yatırımın ve almayı beklediğiniz hasılatın nasıl olmasını öngörüyorsunuz, yaklaşık 3. yılda finansal getiri olarak iyi ve kötü tahminlerinizi paylaşabilir misiniz?
Merhaba.
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.
Bu konu başlığında kurulumdan itibaren 2 sezon (2018 ve 2019) yaptığım üretim denemelerini paylaştım. Bu iki denemede uygun olmayan yetiştirme ortamı ve yanlış fide tedariği sebebiyle sonuca ulaşmadı. Bu yıl dikim yapamadık. Bulunduğum yerde Rusyada tarımsal üretim kazançlı. Genel olarak her türlü meyve sebze fiyatı Türkiyedeki toptan satış fiyatının 2 katından daha fazla. Girdiler yaklaşık aynı. Hatta bazı durumlarda daha avantajlı. Bu yüzden tarımsal üretim önümüzdeki orta vadede kazançlı olmaya devam edecek bence.
Türkiye için ve topraksız çilek için konuşursak eğer, sosyal medyada üretim yapan ya da danışmanlık hizmeti, kurulum hizmeti veren kişi ve firmaların paylaşımlarını takip ediyorum sürekli, iletişimde olduğum ve fikir paylaştığım üreticiler de var. Edindiğim izlenim topraksız çilek üretiminda satış fiyatı topraklı üretime göre bir kademe kadah yüksek. Meyvenin kalibresine göre 15-20 tl/kg a kadar çıkıyor fiyatlar. Dezavantajı ise yatırım maliyeti ve teknik bilgi. Sermayeniz var, bilginiz yok ise zor. Bilginiz var sermayeniz yok ise daha zor. Esas olan danışmanlık hizmeti alıp 1 ya da iki sezon danışman desteğiyle yol almak. Satış ile ilgili olarak tabii ki mümkünse ürünü direk alıcıya (aracısız) ulaştırabileceğiniz bir lokasyonda bulunup gerekli bağlantıları kurabilecek olmak. Her üretim işinde olduğu gibi. Mümkünse devlet teşviklerinden yararlanılarak yatırım yükünün önemli kısmından kurtulabilirsiniz. Hatta öncelikle araştırılması gereken konu devlet teşvikleri bence. Eğer böyle bir teşvikle ve doğru bir danışman ile işe girip 2 sene dikkatlice ve sabırla üretimi devam ettirirseniz topraksız çilek üretimi mantıklı olacaktır. Verim ile ilgili olarak da 500-600 gr/fide olarak hesaplama yapıp dönüme 20.000 fide üzerinden değerlendirme yapın. Bu verimin üzerinde hasat olursa da ne güzel.
nk_tarim
17-09-2020, 15:16
Merhaba.
İlk aşamada benim de tercih ettiğim ve piyasada da yaygın olarak kullanılan çilek yetiştirme oluklarına (plastik) alternatif olarak domates üretiminde de benzer tipinin kullanıldığını hatırladığım oluk şeklini aşağıya ekledim.
Bu çift drenaj kanallı oluğun avantajı monte edildiği profile sadece tek bir akıllı vida ile sabitlenebiliyor olması. Eski tek drenaj kanallı oluğu yerine sabitlerken oluğun sağa sola hareketini önleyici bir imalat yapılması gerekiyor ve bu imalat büyük alanlarda önemli maliyet ve zaman kaybına sebep oluyor.
Bu çift drenaj kanallı oluk bazı sera firmaları tarafından istenilen ölçüde tek parça olarak çift tarafı boyalı saçtan hazırlanabiliyor ya da bir saç bükme ustasına büktürebilirsiniz. Plastik tek drenaj kanallı oluklarda yoğun sıcaklıklarda şekil bozukluğu oluşması durumu bu oluk modelinde ortadan kalkmış oluyor.
712814
712812
712813
nk_tarim
19-10-2020, 23:21
Kuveyt'te 3.15 dönüm topraksız çilek üretimi proje dosyasına dair;
713719
713720
713721
713722
713723
tyilanci
01-12-2020, 10:21
Katı ortam çilek üretiminde besleme suyu Ec,Ph değerleri ile drenaj EC,PH değerleri arasındaki fark hangi değerler arasında olmalıdır
nk_tarim
01-12-2020, 20:09
Katı ortam çilek üretiminde besleme suyu Ec,Ph değerleri ile drenaj EC,PH değerleri arasındaki fark hangi değerler arasında olmalıdır
Merhaba.
pH değeri için genel kabul 6,0 civarıdır. Bu değer çevresinde sabitlemek gerekir.
Esas durum EC değerinde. Benim yaklaşımım;
- EC-Besleme<EC-Drenaj ise yani drenajda EC değeri düşüyor ise kademeli olarak besleme EC yükseltilir. Örneğin; 1.2 besleme - 1.0 drenaj
- EC-Drenaj değeri beslemeden %30-50 kadar yüksekse kabul edilebilir bir farktır. Drenaj EC'si kontrol altında tutularak besleme devam edilir. Yükselme devam ediyorsa besleme EC si düşürülür. Örneğin; 1.2 besleme - 1.5 drenaj
- EC-Drenaj değeri beslemeden %50'den daha fazla yüksek ise muhtemelen tuz birikmesi gerçekleşiyor. Yani besin EC değeri bitki için yüksek değerde ve bitki su tüketip gübreyi ortamdan bırakıyor. Kök ortamında (kokopitte, perlitte vs.) tuzluluk artıyor. Gerekiyorsa yoğun yıkama ile drenaj EC değeri 1.0 seviyelerine çekilmeli. Örneğin; 1.2 besleme - 2.0 drenaj
Çilek bitkisi için 2.0 EC üzeri tavsiye edilmez. 1.2-1.8 EC aralığında çalışilabilir. Yeni fide dikiminde 0.5 EC lerden başlayarak kademeli olarak 1.2 civarına gelinir ve meyve döneminde 1.5 EC civarına çıkılır. Bitki takip edilmeli, belirtileri, istekleri gözlenmeli.
tyilanci
03-12-2020, 11:11
Cevabınız için çok teşekkürler,
Açıklamalarınız gerçekten çok açıklayıcı oldu en azında bana bir referans değer vermiş oldunuz.
- Bu beslemedeki EC değeri ile drenajdaki EC değeri arasındaki bağlantı bütün sebzeler için geçerlimidir?
- Birde kafama takılan birşey var drenajdaki EC %30-%50 yüksekse kabul edilebilir diyorsunuz normalde beslemedeki EC nin drenajdakinden yüksek olmasını bekleriz, drenajdaki EC değerinin yüksek olması sanırım buharlaşmanın veya bitkinin su tüketiminin beklediğimizden yüksek olduğu ve EC değerini düşürerek sulama sayımızı veya sulama miktarımızı arttırmamız gerekir diyebilirmiyiz?.
şimdiden teşekkürler.
Bu 30 dakikalık uzun videoda topraksız çilek üretimine dair bir çok konuda yorumlarım var.
https://www.youtube.com/watch?v=qsxoHRYDqi8
Video görünmüyor. Acaba bir problem mi oldu yoksa sadece ben mi göremiyorum?
tyilanci
03-12-2020, 11:59
Sizin gönderdiğiniz linkten ben seyredebiliyorum sizin bilgisayarla ilgili bir sıkıntınız olabilir
nk_tarim
09-12-2020, 15:30
Merhaba. Video açık ve izlenebilir görünüyor. Sanırım problem sizin bilgisayarda
nk_tarim
09-12-2020, 15:38
Cevabınız için çok teşekkürler,
Açıklamalarınız gerçekten çok açıklayıcı oldu en azında bana bir referans değer vermiş oldunuz.
- Bu beslemedeki EC değeri ile drenajdaki EC değeri arasındaki bağlantı bütün sebzeler için geçerlimidir?
- Birde kafama takılan birşey var drenajdaki EC %30-%50 yüksekse kabul edilebilir diyorsunuz normalde beslemedeki EC nin drenajdakinden yüksek olmasını bekleriz, drenajdaki EC değerinin yüksek olması sanırım buharlaşmanın veya bitkinin su tüketiminin beklediğimizden yüksek olduğu ve EC değerini düşürerek sulama sayımızı veya sulama miktarımızı arttırmamız gerekir diyebilirmiyiz?.
şimdiden teşekkürler.
1. Evet topraksız ve katı ortam (perlit, kokopit, vermikulit, kum v.s.) bitki yetiştirmede her bitki için geçerlidir. Bu yüzden genel olarak "bitki" terimini kullanmaya çalışıyorum cümlelerimde. Akansu ve durgun su yöntemlerinde yaklaşık temelde aynı ancak uygulamada farklılıklar olacaktır diye düşünüyourm.
2. Örneğin kokopit için düşünürsek besleme ile verilen gübrenin "tamamı" bitki köklerine ulaşmıyor. Yani kokopit paketinin yüksekliği 15 cm diyelim, kökler paketin altına doğru büyüme gösterir, kök yoğunluğu alt kısımlarda oluşur. Ancak damlama sulama ile beslememizde yukarıdan damlatılan besin çözeltisi süzülerek aşağıya iner. Aşağı inen çözeltiden bitki kökleri emilim yapar. Yukarı bölgede kalan çözeltideki gübre içeriği ortamda kalır. Bu birikme çok hızlı olmamalı tabii ki. Hava şartlarına, sulama programına, kokopit hacmine, kokopit yapısına vs göre değişir. Bence 3-4 haftada bir genel bir yıkama (sadece su ile ya da ideali bence 0,5-1,0 EC arası besin çözeltisi ile) ile drenaj ec değeri tolere edilmeli. Eğer kontrol altında tutulabilirse tabii ki yıkama gerekmeden devam edilsin. Ancak pratikte bence drenaj ec si genel olarak bir kademe yüksek olur.
nk_tarim
07-11-2021, 17:58
Merhaba
Uzun zamandır paylaşım yapmıyorduk. Geçen sezon proje dosyası hazırladığı hazırladığımız Kuveyt'te faaliyet gösteren müşterimiz 198.000 fide ve 4 farklı çeşit ile projesini faaliyete geçirdi. Süreç içinde yöntem ve materyaller tekrar değerlendirildi, değişikliklere gidildi.
- Önemli noktalardan bir tanesi oluk/kanal kullanmak yerine strafor saksılar tercih edilmesi ve zemine sabitlenmiş kanal destekleri yerine sera iskeletin asılı ve mobil hat yerleşimi tercih edilmesi oldu.
- Strafor saksı 1 mt ve 11 fide dikilecek şekilde tasarlandı. Yeniden kullanılabilir, hafif, kolay temizlenebilir ve açık üst yüzey ile dikim ve dikim sonrası kontroller için rahatlık sunduğunu görüyoruz.
- Mevcut durumda 79.200 ad Sweet Ann (Notr Gün), 79.200 ad Sweet Sensation (Kısa Gün), 30.000 ad Florida Beauty (Kısa Gün), 9.600 ad Fortuna (Kısa Gün) çeşitleri olmak üzere toplam 198.000 fide çalışılıyor
722612
722613
722614
722615
722616
kiziltan
08-11-2021, 17:00
Bu bir metrelik strafor saksida agirlik sorunu ve ya su sizdirma sorunu oldu mu?
nk_tarim
08-11-2021, 17:36
Bu bir metrelik strafor saksida agirlik sorunu ve ya su sizdirma sorunu oldu mu?
Strafor ağırlığını zaten yok sayabiliriz. Oldukça hafif malzeme. Saksı dolu durumda 5-6 kg civari geliyor. Suyu rahatça drene ediyor.
kiziltan
09-11-2021, 21:04
Yan tarafta yarim daire benzeri acikliklar ne icin?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.