View Full Version : Topraksız Tarımda Teknolojik Çözümler - Smartponic Otomasyon
Herkese merhaba,
Bir süredir formumu takip ediyorum ve yavaş yavaş topraksız tarım denemelerine babamın balkonunda başladık. Amacımız basit bir sistem kurarak hem babama bir meşgale yaratmak hemde topraksız tarım ile kendi sebzemizi üretmek.
Tabi ilk denememizde istediğimiz sonuçları alamadık, gerek ECyi iyi kontrol edemedik gerek diğer parametreleri. Bu sebeple işimizi rahatlatacak"basit" bir otomasyon geliştirdik. Bu çalışmayı tek başıma yapmadım, yine forumdan Tayfun ve Osmanla beraber geliştirdik.
Cihazımıza birde isim taktık :) Smartponic.
Peki bu cihazın özellikleri neler ?
- Besin tankınızın EC değerini 5 saniyede bir otomatik olarak ölçer, Ayarladığınız EC değerinin altına düşerse dozlama sistemini aktif hale getirir ve hedeflediğiniz EC ye ulaşana kadar besin dozlamaya devam eder. Kısacası sizin yerinize EC olayını halleder.
- EC değerini ölçerken aynı zamanda solüsyonun sıcaklığını ölçer.
- İstediğiniz periyotta sirkülasyon pompasının çalışmasını sağlar, ne kadar süreyle çalışacağını ayarlayabilirsiniz.
- Çok az yer kaplar, 17cmx15cm lik bir ölçüsü vardır, kurulum ayar gerektirmez, EC değerini bir amatöre yetecek kadar doğru okur.
Bunlar şuanki özellikleri. Buradaki amacımız amatör kullanıcılar için "basit" ve "kullanışlı" bir cihaz yapabilmekti. Yoksa çok daha profesyonel sistemler elbette mevcut. Şuan sistem deneme aşamasında. Bu cihazın ekranlı versiyonununu ise Osman hazırladı, o da kısa zaman içinde paylaşacak detayları.
Lütfen konuyla ilgili olumlu olumsuz düşüncelerinizi paylaşınız, alınma gücenme olmaz :) Tüm geri bildirimleri alarak cihazı geliştirmeye devam edebiliriz.
Açıklama Videosu;
SMARTPONIC BASIC - TANITIM VIDEOSU (https://www.youtube.com/watch?v=vJtDoRyYDWA)
Cihazdan birkaç fotoğraf;
Cihazın üzerinde 3 adet ayar potu bulunuyor, bu sayede EC hedef değerinizi (1-6 arasında), sirkülasyon periyodunu (0-12 saat arasında) ve sirkülasyon süresini (0-60 dakika arasında) ayarlayabiliyorsunuz.
Cihazın üzerindeki yeşil led ise cihazın aktif olarak çalıştığını gösteriyor.
http://i329.photobucket.com/albums/l389/ebalbay/C585329D-12A5-421C-B7D4-9F590D27C3E2.jpg (http://s329.photobucket.com/user/ebalbay/media/C585329D-12A5-421C-B7D4-9F590D27C3E2.jpg.html)
http://i329.photobucket.com/albums/l389/ebalbay/63C2E643-D9E1-4A09-932B-643FE03E2654.jpg (http://s329.photobucket.com/user/ebalbay/media/63C2E643-D9E1-4A09-932B-643FE03E2654.jpg.html)
http://i329.photobucket.com/albums/l389/ebalbay/BC32ACC3-3FBA-40DB-838D-016C8CE11240.jpg (http://s329.photobucket.com/user/ebalbay/media/BC32ACC3-3FBA-40DB-838D-016C8CE11240.jpg.html)
Buda balkona kurulu hali :)
http://i329.photobucket.com/albums/l389/ebalbay/E06B0B4F-D327-41EC-A1EE-72C32FC2BA0C.jpg (http://s329.photobucket.com/user/ebalbay/media/E06B0B4F-D327-41EC-A1EE-72C32FC2BA0C.jpg.html)
shawshang
28-06-2016, 16:57
Gün gün gelişmelerini görüp bu hale gelmesine tanık olmak gerçekten süper bir duygu.
Tebrikler Ercan
Ekrem Çelikcan
28-06-2016, 19:52
Çok güzel bir çalışma, amatör ya da değil otomasyon bu iş için şart, bizler ilk başlarken zaten kullandığımız dijital ya da analog zaman ayarlı prizler ile bir nevi otomasyona adım atmış oluyoruz, üstüne ec ve ph ı kendi ayarlayan bir sistem oluşturunca zaten geriye bitki ile fiziksel olarak ilgilenmekten başka şey kalmıyor. İnşallah amatörler için alternatif otomasyon sistemleri oluşur. Sanırsam sirkülasyon süresi sulama periyodunu belirtiyor.
Emeğinize sağlık..
beşiktaşlı
28-06-2016, 20:32
kudret beyin serabekçisinden farkı nedir
patent alacakmısınız
fiyat aralığı nedir.... ***
Erdinç Tümer
28-06-2016, 20:40
Emeklerinize sağlık.Gelişmeleri bekliyoruz.
kimyager147
29-06-2016, 14:04
Emeğinize sağlık.
Öncelikle tebrik ederim.
Fakat ismine gelince neden TÜRKÇE bir isim tercih edilmediğini merak ettim. Yabancı hayranlığını kıramıyoruz sanırım :)
Teşekkürler :)
Gün gün gelişmelerini görüp bu hale gelmesine tanık olmak gerçekten süper bir duygu.
Tebrikler Ercan
Teşekkürler.
Sirkülasyon periyodu = sulama süresi , doğrudur.
Dediğiniz gibi aslında basit bir otomasyon kuruyoruz zaman ayarlı priz ile. EC değerinide buna ekledik, basit bir dozlama sistemiyle (maliyeti15-20 tl) tamamen otomatik bir balkon bahçemiz oluyor. pH ayarına hiç girmedik çünkü amatör bir kullanıcı için sürekli kontrol edilmesi gereken bir parametre değil ayrıca ph sensörleri belirli bir süre sonra özelliğini kaybettiği için masraf çıkaracaktır.
Geliştirmeye devam :)
Çok güzel bir çalışma, amatör ya da değil otomasyon bu iş için şart, bizler ilk başlarken zaten kullandığımız dijital ya da analog zaman ayarlı prizler ile bir nevi otomasyona adım atmış oluyoruz, üstüne ec ve ph ı kendi ayarlayan bir sistem oluşturunca zaten geriye bitki ile fiziksel olarak ilgilenmekten başka şey kalmıyor. İnşallah amatörler için alternatif otomasyon sistemleri oluşur. Sanırsam sirkülasyon süresi sulama periyodunu belirtiyor.
Emeğinize sağlık..
Merhaba,
Serabekçisi hakkında detaylı bir bilgim yok ancak o sistemin daha profesyonel kullanıcılara hitap edebilecek bir ürün olduğunu gördüm, bu hazırladığımız sistem amatör ve orta ölçekli seralar için kullanılabilir.
Patent alacak bir buluş değil :) Marka tescili derseniz zaman gösterir. Önce hobi :) Cihazı denemek isteyen olursa özel mesaj atabilir detayları konuşabiliriz, fiyat aralığı yok :)
kudret beyin serabekçisinden farkı nedir
patent alacakmısınız
fiyat aralığı nedir.... ***
Teşekkürler ;)
Emeklerinize sağlık.Gelişmeleri bekliyoruz.
Teşekkürler ;)
Emeğinize sağlık.
Teşekkürler.
Aslında haklısınız Türkçe bir isim daha şık olabilirdi. Öneri varsa alalım :)
Yabancı hayranlığım yoktur, sadece Türkiye dışında ürünü paylaşacak olursak ön hazırlık olması amacıyla seçmiştim, akılda kalıcı olsun diye.
Öncelikle tebrik ederim.
Fakat ismine gelince neden TÜRKÇE bir isim tercih edilmediğini merak ettim. Yabancı hayranlığını kıramıyoruz sanırım :)
kiziltan
29-06-2016, 19:46
Burada da fiyat yok. Birseyler satip fiyati belli olan sadece Tartes var.
Fiyatin makulse, herkese ayni fiyati vereceksen sorun olmaz ki.
Elbise almaya gidince etikete bakmadan deneyip, aldim bunu deyip kredi kartini uzatan var mi ?
Paylasmak, yardimlasmak, dostluk falan deyince olanlar , fiyata gelince aciklamiyor.
Mal satmaya izin verip, fiyatinin aciklanmamasi elbette Forum yonetimini ilgilendirir.
idris şenol
30-06-2016, 08:25
elinize emeğinize sağlık bişeyler yapılmış
fakat yeterli bir açıklama görsellik yok sadece gördüğümüz !!!!
kullanım şekli nedir yeterli arştırma çalışma yaptınızmı?
kudret beyin serabekçisi hem amatör seralar hem profosyenel tescilli bir ürün, tak çalıştır her kesime hitab ediyor
sizden öğrenmek istediğimiz çalışma şekli nasıl? gübre dozlama bağlantısımı var....?
Sn idris Şenol;
Sizden ve diğer arkadaşlardan ricam, lütfen her yorumda Kudret hocamızla bizi kıyaslar tarza konuşmamanız. Bizim bir ihtiyacımız vardı ,balkonda geçirdiğimiz 15-20 dk zamandan kazanıp bitkilerimizi düzenli yetiştirmek istiyorduk bunun içinde 3 kişi oturduk akşamları çalışarak bir şeyler yaptık. Bu çalışmalarda mühendislik gereği ürünün amatörce değil görünüşünden tasarımına profesyonel görünmesini istedik. kendi balkonlarımızda kullandığımız sistemin de size sunumunu yaptık.
Forumda çok eski bir üye olmasamda çoğu tartışmayı görecek ve konuya dahil olacak kadar eski sayılırım. Çok sevdiğim saygı duyduğum hocamla bizi karşı karşıya getirmezseniz sevinirim.
Konu ürün detayları ise, zamanla yapacağımız paylaşımlarda görebilirsiniz.
Saygılarımla.
kiziltan
30-06-2016, 11:20
Sn Senol`dan
NEDEN SERABEKÇİSİ
Karşınızda bu işin ustası kudret bey muhatıbınız
ömürboyu enucuz kaliteli servis garantisi
7 gün 24 saat karşınızda bıkmadan usanmadan bu işe gönül veren biri
Türkiyenin her tarafına hizmet ağa
tam otamatik sistem
muahdillerine göre çok hesaplı
yüzde % 100 Türk yapımı
patent almış bir ürün
sera bekçisi bu sistemde sadece ADAM yetiştirmiyor....o dünyanın ortak sorunu
bu sistemi kendim yerinde inceledim ve sitede sahip olan arkadaşların görüşleriyle birleştirdim
kudret beyin hiçbir şekilde reklama yüceltmeye ihtiyacı olmadığnı aksine bizim ona ihtiyacımız olduğunu beyan ederim yoksa arzmı ederimmi dicektim
Sn. Tezel`den cevap
Sevgili İdris Şenol aman ha dikkat, sonra reklam arası demesinler.
Sn Kudret Tezel`in calismalarina saygim var, birileri ugrasip kendisinden daha iyisini yaparsa ilk tebrigi Sn Tezal`den alir, onunu kesmez tesvik eder.
Şuan ülkecek yaşadığımız durumun bir özeti oldu adeta :D Kraldan çok kralcı bir milletiz. Bunu her alanda görüyoruz.
Kudret Bey uğraşmış vakit ve para harcayarak ortaya güzel bir alet çıkarmış sera bekçisi adını vermiş. Diğer arkadaşlarda aynı projede değişik bir ürün geliştirmişler. İkiside vakitten kazanç sağlamak amaçlı. Tartes de otomasyon cihazı satıyor 1800 tl civarı fiyatı. Hepsi aynı mantıkla çalışıyor. EC ve pH ölçüyor. Belli değerler arasında ise pompalar çalışmıyor o değerlerin altına ya da üstüne çıktığında istenen değere gelene kadar dozaj pompaları çalışıyor. Basit anlamda mantık bu.
shawshang
30-06-2016, 12:00
Sayın @kiziltan 3 yıllık forum kullanıcısı ve topraksız tarım sevdalısı olarak 1 fide bile büyütmeden her konu hakkında yorum yapmanız ve sürekli olarak her girişimi Kudret beyin yaptıklarına "eşdeğer mi ? diye sormanız hoş değil.
Tasarlanan cihaz, 35 liralık EC metrenin yaptığı işi yapıp istenilen EC değeri düşünce dozaj pompası ile takviye yapıyor.
Hocam teşekkürler özetlemişsin durumu :)
Saydığınız cihazlar profesyonel cihazlar ve bu cihaz onların yerini alabilecek bir sistem değil, buradaki amaç gerçekten "basit" ve "kullanışlı" bir sistemi daha çok ev kullanıcıları için geliştirmekti.
Cihazın çalışma mantığı aynı sizin söylediğiniz gibi, ama ben akşama kısaca çalışma şeklini açıklayacağım.
Bu cihaz henüz ticari olarak satılabilir durumda bile değil, daha yolun çok başında :) Cihazı geliştirmeye yönelik katkılara ihtiyacımız var.
Şuan ülkecek yaşadığımız durumun bir özeti oldu adeta :D Kraldan çok kralcı bir milletiz. Bunu her alanda görüyoruz.
Kudret Bey uğraşmış vakit ve para harcayarak ortaya güzel bir alet çıkarmış sera bekçisi adını vermiş. Diğer arkadaşlarda aynı projede değişik bir ürün geliştirmişler. İkiside vakitten kazanç sağlamak amaçlı. Tartes de otomasyon cihazı satıyor 1800 tl civarı fiyatı. Hepsi aynı mantıkla çalışıyor. EC ve pH ölçüyor. Belli değerler arasında ise pompalar çalışmıyor o değerlerin altına ya da üstüne çıktığında istenen değere gelene kadar dozaj pompaları çalışıyor. Basit anlamda mantık bu.
Merhaba;
Çalışmasının nasıl olduğu ile ilgili ayrıca bir açıklama yapacağım. Ancak kısaca özetlemek gerekirse;
Cihaz sizin besin tankınızdaki EC değerini ölçüyor, eğer EC değeri ayarladığınız hedef EC değerinden düşük ise dozlama sisteminize röle vasıtası ile bir çıkış veriyor, hedef EC değerine ulaştığında ise kapatıyor.
Sirküllasyon pompası ve sulama süresi ise yine sizin belirlediğiniz aralıklara göre devreye girip çıkıyor ve pompanıza yine röle vasıtası ile çıkış veriyor.
Biraz sabır daha detaylı açıklama ekleyeceğim :)
elinize emeğinize sağlık bişeyler yapılmış
fakat yeterli bir açıklama görsellik yok sadece gördüğümüz !!!!
kullanım şekli nedir yeterli arştırma çalışma yaptınızmı?
kudret beyin serabekçisi hem amatör seralar hem profosyenel tescilli bir ürün, tak çalıştır her kesime hitab ediyor
sizden öğrenmek istediğimiz çalışma şekli nasıl? gübre dozlama bağlantısımı var....?
idris şenol
30-06-2016, 13:06
Sn Senol`dan
NEDEN SERABEKÇİSİ
Karşınızda bu işin ustası kudret bey muhatıbınız
ömürboyu enucuz kaliteli servis garantisi
7 gün 24 saat karşınızda bıkmadan usanmadan bu işe gönül veren biri
Türkiyenin her tarafına hizmet ağa
tam otamatik sistem
muahdillerine göre çok hesaplı
yüzde % 100 Türk yapımı
patent almış bir ürün
sera bekçisi bu sistemde sadece ADAM yetiştirmiyor....o dünyanın ortak sorunu
bu sistemi kendim yerinde inceledim ve sitede sahip olan arkadaşların görüşleriyle birleştirdim
kudret beyin hiçbir şekilde reklama yüceltmeye ihtiyacı olmadığnı aksine bizim ona ihtiyacımız olduğunu beyan ederim yoksa arzmı ederimmi dicektim
Sn. Tezel`den cevap
Sevgili İdris Şenol aman ha dikkat, sonra reklam arası demesinler.
Sn Kudret Tezel`in calismalarina saygim var, birileri ugrasip kendisinden daha iyisini yaparsa ilk tebrigi Sn Tezal`den alir, onunu kesmez tesvik eder.
anladığım kadarıyla sn kızıltan birilerine birşeyler sormayı eleştiri algılıyor
sn kızıltan
bu soruda bir sıkıntımı algıladınız
elinize emeğinize sağlık bişeyler yapılmış
fakat yeterli bir açıklama görsellik yok sadece gördüğümüz !!!!
kullanım şekli nedir yeterli arştırma çalışma yaptınızmı?
kudret beyin serabekçisi hem amatör seralar hem profosyenel tescilli bir ürün, tak çalıştır her kesime hitab ediyor
sizden öğrenmek istediğimiz çalışma şekli nasıl? gübre dozlama bağlantısımı var....?:(
sistemin nasıl çalıştığını sordum
kudret beyle benim iş yerimin arası yürüme mesafesinde haliyle bağzen görüşüyoruz ve serabekçisiyle yerinde çalışmalarını gördüğüm içinde haliyle mukayese ediyoruz
anladığım kadarıyla sıkıntı daha çalışma bitmenden sunum yapıldı:(
kiziltan
30-06-2016, 13:28
Sn Senol
O yazilanlar sera bekcisi ve ya Sn Tezel hakkinda degil, sizin her yazilanda, gubre ve ya otomasyon Sn Tezel hakkinda yazmaniz ve kiyaslamaniz hakkinda. Bu yaptiginiz size kazandirmadigi gibi Sn Tezel`e kaybettiriyor gibi.
kiziltan
30-06-2016, 13:36
Sn Shawshang
Maalesef yanlis anlamissiniz, ben hic kimsenin cihazini digeriyle karsilastirmadim, bunu yapan ve karsilastirmayi isteyen baskasi ve ben buna karsi ciktim.
Yer sorunum oldugundan uretim yapamadim, birkac sise icinde calismam oldu, benim mkanim yok bari baskasi yapsin dedim ve gubre temininde sorunu olanlara bedava malzeme ile katki yapmaya calistim umarim faydasi olmustur.
Gubre hazirlama hassasiyetlerinde ( ppm degerlerinde ) cok israr etmeyin, hemen bozuluyor zaten deyince tepki geldi makaleleri vererek yazinca kabullenildi, kabullemildi cunku dogruydu.
Yuvarlak boruda marul yapilmaz o sistem NFT degil uydurmadir dedim, varsa literaturde adini yazin dedim cevap gelmedi. Bu arada madem bilinmiyor yazayim borulu sistem bir DRF turevidir, sadece uzakdoguda ve ufak sebze yetistirmede kullanilir. Internette profesyonel kullanicisi yoktur, olan resimler amatorlere aittir.
Onerilen borulu sistemde kurulan, kurdurulan seralarin tamami ( Carsamba hakkinda su anda bilgim yok ) uretimi durdurdu, bu sistem hatali dedim, tek cevap gelmedi. Internette dolasin satilik topraksiz marul serasi dolu. Yazik olmadimi o yatirima yonlendirilen insanlara ?
Sadece NPK ile olmaz dendi ben de katildim, ama oldugunu gorunce nasil olabildigini anlamaya calistim sonunda acikladim, hata mi ettim bulup aciklayinca ?
Bunlar hakkinda bir fikriiz var mi ?
Yazdiklarim ve onerilerim icin, ne zaman hata bulursaniz ve ya tersini dusunuyorsaniz lutfen hemen yazin arkadasim.
Her onerimin arkasinda literaturden makaleler ve universite arastirma sonuclari vardir, muhalefeti yazin linkleri vereyim.
Makinaci oldugum icin otomasyon hakkinda bilgim vardir, profesyoneli degilim. Onerdigim isletim sistemlerinde hata varsa lutfen soyleyin ogrenmis olayim, ogrenmenin yeri ve zamani olmaz. Simdiden tesekkur ederim.
Yeni yapilan sistem icin yapanlari tebrik ederim, isletim sistemi detaylari gelsin, eksik, hatali, gelistirilebilir noktalar gorursem yazarim. Bunu soyle yapsaydiniz demem basaramadiniz anlamina gelmez, belki gelistirilmesini tesvik etmis olurum.
Saglicakla kaliniz
Hocam hertürlü olumlu olumsuz görüşe itiyacımız var. Önerilerle ve geri bildirimlerle güzel bir eser ortaya çıkacaktır.
Teşekkürler ;)
Sn Shawshang
Yeni yapilan sistem icin yapanlari tebrik ederim, isletim sistemi detaylari gelsin, eksik, hatali, gelistirilebilir noktalar gorursem yazarim. Bunu soyle yapsaydiniz demem basaramadiniz anlamina gelmez, belki gelistirilmesini tesvik etmis olurum.
Saglicakla kaliniz
monsieur
30-06-2016, 15:16
Arkadaşlar ben Sera Bekçisini MustafaTEPE beyin terasında gördüm. 15-20 gün veya büyüklüğe göre vs zamanlarda sadece tanklar eriyik koyuyorsunuz o da ec yı düzenliyor. PH gelince ya kendiniz ölçeceksiniz ya da allaha emanet. Bir de sistemin tuzlanması var. Onu da bilemiyorsunuz. Anladığım kadarıyla bitkiler besin tüketmiyor ise sistemi yani kökleri yıkamak gerekiyormuş. Bir başka varsayıma göre ise ana tankdaki suyun ec sını ölçüyoruz. Bir de dranajdan gelen suyun ec sını ölçüyoruz. Eğer ana tankdakinden fazla ise sistem tuzlanmış anlamı taşıyormuş. o zaman hurraa bütün sistemi bir iki kez yıkamaız gerekiyormuş. Ben acemiyim ama anladığım bu
ŞÖYLE BİR ALET VAR MI HEM EC YI ÖLÇECEK DENGELEYECEK, HEM PH ŞI ÖLÇÜP DENGELEYECEK, HEM DE KÖKLERDEKİ TUZLANMAYI TESBİT EDECEK ÇOK MU ŞEY İSTEDİM BİLEMEDİM
Saygılar
kiziltan
30-06-2016, 15:28
Sn Ebalbay
Calismalariniz icin tebrikederim. Hele sistemin detaylari gelsin, varsa aklimin erdigi degisiklik ve ya ekleme onerileri mutlaka yazarim. Her sistem dizaynina biryerden baslamak, hatali buldukca gidermek tek yontem zaten. Elestirilmekten korkan hicbiryere varamaz. Korkmadiginiza gore basaracaksiniz.
Saglicakla kaliniz.
Sn monsieur köklerde tuzlanmayı otomasyona bağlamak zor. Siz bir adet EC ölçer alıp drenaj suyunu ölçeceksiniz. Zaten drenaj sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa tuzlanma sorunu yaşamazsınız.
Sn Kiziltan ve İdris Şenal;
İstemesem de bu tartışma ortamı hep doğuyor, özünde hepimiz iyi insanlarız paylaşan insan kötü olmaz :). Yazı dilinde birbirimizle konuşurken böyle yanlış anlaşılmalar oluyor, kırıcı sözler çıkabiliyor kusura bakmayın.Paylaşımlarınızı ve yorumlarınızı her zaman dikkate alır itibar ederim. Niyetim bir iş yaptık derken başka birini kırmamak. Sizlerle beraber, güzel ve olumlu devam edeceğini düşünüyorum.
Saygılarımla.
monsieur
30-06-2016, 16:08
Sn monsieur köklerde tuzlanmayı otomasyona bağlamak zor. Siz bir adet EC ölçer alıp drenaj suyunu ölçeceksiniz. Zaten drenaj sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa tuzlanma sorunu yaşamazsınız.
Ben de ne dranaj ne de sistem var. Ama Mustafa Beyin terasında gördüm su cocopt ve perlit karışımına akmaya başlayınca 1 dk içinde dranajdan boşalıyor. Eğer istanbulda böyle kurulmuş sistemler var ise incelemek isterim. Ben de balkonda debeleniyorum şimdilik ya küçük bir arsa bulacam ya da teraslı bir daire alacam.
Ekrem Çelikcan
30-06-2016, 22:32
Şöyle bir sistem hayal ediyorum, ana Tankdaki ec yi sıcaklık sensörü ile koordineli olarak ayarlayacak (örnek çalışmadaki gibi), tankdan çıkan suyu ve drenajdan gelen suyu miktar bakımından ölçecek ve %20 esasına dayalı olarak sulama rejimini kendi tayin edecek, ana tanktaki ec sensörü ile drenajdaki ec sensörü koordineli çalışarak anatank küçüktür drenaj olduğu anda sisteme sadece su basacak taki durum tersine dönene kadar. Birde bu yaptığı işlemlerin verilerini küçük bir belleğe aktaracak (istatistik tutma adına). Çok şey istemiş olabilirim, ama hayal etmeyince bazı şeyler gerçekleşmiyor.
beşiktaşlı
30-06-2016, 22:50
eliştiri almaktan korkmayın yeterki hakaret olmasın
sanırım sadece ec ölçüm yapacak
cihazın çalışma sunumu yapılırsa daha iyi anlaşılacak
Tüm youmlara geri bildirimlere ihtiyacımız var, yazılan hiçbirşeye alınmaca gücenmece yok :)
Video birazdan geliyor...
eliştiri almaktan korkmayın yeterki hakaret olmasın
sanırım sadece ec ölçüm yapacak
cihazın çalışma sunumu yapılırsa daha iyi anlaşılacak
Evet kısa bir tanıtım videosu hazırladık, detayları videoda bulabilirsiniz :)
SMARTPONIC BASIC - TANITIM VIDEOSU (https://www.youtube.com/watch?v=vJtDoRyYDWA)
kiziltan
03-07-2016, 14:39
Tebrikler. Amator ve ya kucuk seralar icin yeterli gibi duruyor. Bazi onerilerim var, bunlari ille yapin degil de yaparsaniz ileride ise yarar olarak degerlendirin lutfen.
Peristaltik pompa kullanirsaniz iyi olur saniyorum. Anakarti hazirlarken 3 pompayi surecek sekilde yaparsaniz, bu gorunen sistem icin bir pompa baglamak yeter, ama isteyen icin opsiyonel 2nci ve 3ncu pompa takmak sorun olmaz. Iki pompa olursa hazir solusyon yerine A ve B konsantreleri ayri ari basabilirsiniz. 3ncu pompa bir ph sensorune bagli olarak asit basabilir. Bunlarin baglanti yerleri ana kartta hazir olacagindan sadece pompayi ve sensoru sokete takmak yeter. Imalatta anakart maliyeti sizin icin farkedilmez derecede dusuk olacak ama satarken birsuru opsiyon sunabileceksiniz. Yurtdisi satis dusundugunuze gore bir de aydinlatma zamanlayici koymaniz lazim.
Sistem boyle yeter derseniz daha basit olmasi icin , eklenecek besin tankini ( icine hava basilan bidonu ) yukariya koyup cikisina bir elektro valf ekleyerek yercekimi ile ekleme yaptirirsaniz daha sade olur hava pompasini bu is icin degil besin sivisina hava basmak icin kullanirsiniz.
Artik seracilar cep telefonu ( bulut ) bagli aplikasyon kullanmaya basladi, bunun icin ana kartta yer ayirsaniz iyi olur. Yeri olsun isterseniz devreyi sonra baglarsiniz. Sonra karar verirseniz ve kartta yer yoksa masrafiniz ve isiniz daha fazla olur.
Bir de sorum var, zamanlayiciniz saate bagli degil de sureye bagli calistigina gore elektrik kesintisinde ne oluyor. Her calismaya baglama sifir zaman mi oluyor. Tersine ise saat saymak icin bir power back up bataryasi lazim. Yani sure sayan kisim elektrik kesik olsa bile calisacak ama komut verdiginde elektrik olmadigindan pompa is yapmayacak, sayici isine yine de devamedecek.
Sisteminizin tanitiminda en buyuk avantaji sizin vereceginiz bir tanka ihtiyaci olmamasi, istenilen her boyutta tanka uygulanabilir.
Uzun oldu ama bastayken herseyi dusunurseniz sonrasinda sorun olmaz rahatedersiniz.
Basarilarinizin hayallerinizdekinden daha ileri gitmesini tum ictenligimle dilerim.
kiziltan
03-07-2016, 14:52
Tank seviye gostergesini goremedim. Sizin sitemde surekli EC ayarlama oldugundan sade bir samandira ile hallolabilir.
Ancak bu durum PH icin sorun yaratacaksa manyetik seviye gostergesi takarak, asit basma opsiyonunu da kullanarak hallolur. Manyetik seviye gostergesinden hem minumum hem maksimum seviye icin sinyal almak ve bunlari ayarlamak mumkun. Bu gostergeler Turkiye`de uretiliyor, birkac ureticiyi internette bulabilirsiniz.
Sn kızıltan
Görüşleriniz için teşekkür ederiz.
Röle çıkışı için şansımız var dediğiniz gibi öncesinde dizayn etmek çok mantıklı. Şuan mevcut sistemde 4 adet röle mevcut 2 sini a ve b besinlerini dozlaması için 1 tanesini sirkülasyon pompası için diğerimi ise ihtiyaca göre programlayabilmek için bıraktık. Aydınlatma veya hava motoru bağlanabilir.
Seviye sensörü kullanmadık bunun kontrolünü kullanıcıya bıraktık, ekipman vs işin içerisine girince sistem karmaşıklaşacak ve her sistem için ayrı bir dizayn gerekecek. Ama dediğiniz gibi her sisteme uygun bir kontrol ekipmanı bulabilirsek yazılım üzerinden ekleme yapma şansımız var.
Zaman sayacı ise saate bağlı değil elektrik kesilip geri geldiğinde saymaya sıfırdan başlıyor. Bazı özellikleri basit tuttuk o sebeple ticari olarak üretim yapacaklar için dezavantaj yaratıyor, hedefimizi amatör kullanıcılar olarak seçtik [emoji4]
Akıllı telefondan kontrol içinde ufak ufak çalışmalarımız mevcut ancak yatırım anlamında ciddi bir külfet olduğu için şuan kendimiz için gizli gizli kullanıyoruz :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
kiziltan
03-07-2016, 20:55
Aklimdayken yazayim, ilerisi icin iyi olur.
Drenajin EC degeri baslangictakinden yuksek cikarsa sistem ne yapacagini sasirabilir. Bir mantik devresi ile sade su ekleyerek halledebilir ama EC2 buyuktur EC 1 oyleyse su vanasini ac emri vermeli ve seviye max a gelmeden EC degerine ulasirsa durdurmali.
Cok basit bir samandira baglasaniz bunun elektrikli olup ana kontrola bagli olmasi da gerekmez, bir yere kadar dusunce otomatik su alir, EC zaten surekli olculdugunden ayri bir devreye ihtiyac kalmadan A ve B basar.
Yazdiklarim sizin isinizi basit gostermek, akil vermek icin degil , belki daha iyi yapabilirsiniz diye oldugunu tekrar belirteyim.
Saglicakla kaliniz. Iyi bayramlar.
Sayın ebalbay, güzel bir cihaz geliştirmişsiniz, tebrikler.
İkinci pot, pompanının devreye girme zamanı. 1- 12 saat ayarı var.
3. pot, çalışma zamanı. Dakika olarak.
Katı ortamda bitki sulama genelde hava kararmadan 2 saat önce bitiriliyor.
Sulamayı 2 saatte bir seçtik diyelim.
Gece sulama olmuyor. Bunu nasıl algılıyor. Fotosel mi var?
Yoksa gözümden kaçan bir şey mi var?
beşiktaşlı
03-07-2016, 21:54
vidooyu seyrettim güzel sunum olmuş elinize emeğinize sağlık
iki ayrı a ve b besin sülosyonu ayrı çekmeli c yede günde birdefa dozlamalı 5 .50 lilik asit sülosyonu hazırlarsak sanırım besin sulosyonun ph artmadan sulayabiliriz nedersiniz
A ve B tanklarını çalıştırmak için bir röle yeterli 2 tane neden kullandınız?
Merhaba;
Şuan gece ve gündüz ayrımı yapmıyr cihaz, gece de sulamaya devam ediyor :) Gece sulama yapmamak çok kritik bir noktamıdır topraksız tarım için, önemini bilmediğimden öğrenmek istiyorum, ona göre bir geliştirme yapabiliriz.
Sayın ebalbay, güzel bir cihaz geliştirmişsiniz, tebrikler.
İkinci pot, pompanının devreye girme zamanı. 1- 12 saat ayarı var.
3. pot, çalışma zamanı. Dakika olarak.
Katı ortamda bitki sulama genelde hava kararmadan 2 saat önce bitiriliyor.
Sulamayı 2 saatte bir seçtik diyelim.
Gece sulama olmuyor. Bunu nasıl algılıyor. Fotosel mi var?
Yoksa gözümden kaçan bir şey mi var?
merhaba;
Bunun tercihini kullanıcıya bıraktık, dozlama gerektiğinde her iki rölede aynı zamanda açıyor, eğer tek bir dozlama sisteminiz varsa tek röle kullanılır iki farklı dozlama pompanız varsa ikisinide çalıştırsın diye. Bu iş için uygun olan dozlama pompası kızıltan ın da belirtiği gibi şu tip pompalar;
MİNİ PERİSTALTİK POMPA - GÜBRELEME CİHAZLARI (http://www.e-tartes.com/gubreleme-cihazlari-MINI-PERISTALTIK-POMPA.html)
A ve B tanklarını çalıştırmak için bir röle yeterli 2 tane neden kullandınız?
Merhaba;
C kısmı şuan boşta, ph ölçümünü bu cihaza dahil etmedik farklı zorlukları olduğu için. Ama günlük sabit dozlama istenirse ona ayrıca çalışabiliriz.vidooyu seyrettim güzel sunum olmuş elinize emeğinize sağlık
iki ayrı a ve b besin sülosyonu ayrı çekmeli c yede günde birdefa dozlamalı 5 .50 lilik asit sülosyonu hazırlarsak sanırım besin sulosyonun ph artmadan sulayabiliriz nedersiniz
Merhaba;
Şuan gece ve gündüz ayrımı yapmıyr cihaz, gece de sulamaya devam ediyor :) Gece sulama yapmamak çok kritik bir noktamıdır topraksız tarım için, önemini bilmediğimden öğrenmek istiyorum, ona göre bir geliştirme yapabiliriz.
Akan su sisteminde 7/24 sirkülasyon yapılıyor.
Durgun suda da 7/24 oksijen veriliyor.
Fakat, katı ortamda gece sulama yapılmıyor.
Gece perlit ıslak kalmamalı deniyor.
Bitkiler dinlensin diye.
merhaba;
Bunun tercihini kullanıcıya bıraktık, dozlama gerektiğinde her iki rölede aynı zamanda açıyor, eğer tek bir dozlama sisteminiz varsa tek röle kullanılır iki farklı dozlama pompanız varsa ikisinide çalıştırsın diye. Bu iş için uygun olan dozlama pompası kızıltan ın da belirtiği gibi şu tip pompalar;
MİNİ PERİSTALTİK POMPA - GÜBRELEME CİHAZLARI (http://www.e-tartes.com/gubreleme-cihazlari-MINI-PERISTALTIK-POMPA.html)
her iki rölede farklı işler için ayarlanmadıysa sistemde ek olarak farklı bir işe programlanabilecek olan 2 röleyi aynı anda çektirmek yerine farklı işlere atamak daha uygun olur
kullanıcı tek dozaj veya iki dozaj sistemine sahipse ikisini paralel bağlayabilir.
Ferhat Ozdemir
04-07-2016, 19:44
Merhaba arkadaslar. @ebalbay kardesim emegine saglik guzel olmus.
Acizane ben de deneyimlerimden oturu bir kac yorumda bulunmak istiyorum, belki isine yarar.
Ben de kendi sistemimi yapip forumda paylasmistim, lakin devamli seyahat halinde oldugumdan kendi konumla bile ilgilenemedim. Forumda ararsaniz gorebilirsiniz.
Benim yaptigim sistem akar su sistemi. Karsilastigim eksi ve artilari belirtmek istiyorum. Belki kendi sistemine uygulayabilirsin.
Sus seviye olcumu:
Sus seviye olcumunu internette rahatlikla bulabilecegimiz ciftli ultrasonik sensor ile yaptim. Gecen yil ayni sistemi direk yaptigimda bir takim sorunlarla karsilastim. Sensor tanktaki suyun buhari ile nemlenip paslanmisti. Bu da sensoru bozmustu. Bu yil sensorun acik kalmasi gereken kisimlarini mumkun mertebe boyadim. Elhamdulillah sorun yok kac aydir.
- Eger ayni sensorden kullanirsan ki, arastirmaliarimda en ideali o (maddi ve islevlik konusunda), mumkun mertebe sensoru iyi muhafaza et.
EC Olcumu
EC olcumu cok basit gorunse de saglikli olarak calismasi tabiri caizse tam bir bas agrisi. Suyun kireclenmesi ve tuzlanmasi sensorun hatali okumasina sebep oluyor. Ben burada bulabildigim en kaliteli sensoru almama ragmen ciddi sorunlar yasadim. Hatali olcumden dolayi hatali dozlama yapti sistem. Bu da bir cok bitkiyi etkiledi. EC olcumu icin mutlaka ama mutlaka elektronik bariyer kullan. (Kendi yaptigim bariyer devresi ve hazir PCB leri var, ihtiyacin olursa yardimci olabilirim) Sensorun dogru olcum yapabilmesi icin, suya sizan elektrik akiminin olcumu etkilememesi.
Ayrica mumkunse dijital gosterge koyup EC durumunu monitorle mutlaka.
PH olcumu
PH olcumunu hafife almamak gerekiyor. bazi bolgelerdeki suyun PH orani yuksek veya dusuk olabiliyor. Benim buradaki su alkalik ve PH degeri 8 neredeyse. Eger bunu asagi cekmez isem, bitkilerde demir eksikligi goruluyor.
PH olcumu kullanacak isen, KESINLIKLE elektronik bariyer kullanmalisin. Aksi taktirde +/- 3(% degil) PH olcumunu hatali yapiyor.
Su Pompasi
Gecen yil yasadigim bir sorundan dolayi, bu yil pompa cikisina akis sensoru ekledim. Bu motorun su pompalayip pompalamadigini anlamasini sagliyor. Uzun bir sure kullandiktan sonra, gerek kireclenme gerekse tuzlanmadan dolayi motor kilitliyor. Hele de motoru zamanlayici ile kontrol ediyorsan bu kacinilmaz oluyor. DC motor kullandigin zaman, motorun calismamasi demek, yanmasi veya sensorlere zarar vermesi demek. Buna dikkat et.
Dozajlama sistemi
Dozajlama sistemini ayni senin yaptigin gibi yapiyordum, lakin ciddi sorunlar yasadim. Hava basinci ile dozajlama sistemi her ne kadar basit ve saglikli gorunse de, ciddi bir sorun teskil ediyor. Hele de senin gibi buyuk tank kullanan olursa bu sorun daha da buyuk olur.
Tanka uyguladigin hava basinci, besinin tahliye cikisindan disariya cikana kadar, tankin genlesmesine sebep olacaktir. Yani sen hava basincini 10 saniye verip, 10 saniyelik bir dozaj yapmasini beklerken; tanktaki genlesmeden dolayi, 15-20 saniye bir dozajlama gerceklesecektir. Bu da sistemi kisir donguye sokacaktir.
Tedbir olarak ekstradan cekvalf kontrollu hava tahliyesi ekleyerek havayi bir anda tahliye edebilirsin.
Besin
Besini mumkun mertebe karisitirip uygulamayi dene. Ayrica isigi gecirmeyen tank kullan. Tanka temas eden isik, besin icerisinde tuzlanmaya sebep oluyor.
------
Aklima gelenler simdilik bu kadar, selam ve dua ile, simdiden hayirli bayramlar.
Kolay gelsin.
Merhaba;
Bilgilendirme için teşekkürler, şuan cihaz gece/gündüzü ayırmıyor o sebeple maalesef geceleride sulamaya devam edecek. Ancak notlarımıza aldık bu konuyuda inşallah geliştirebiliriz.
Akan su sisteminde 7/24 sirkülasyon yapılıyor.
Durgun suda da 7/24 oksijen veriliyor.
Fakat, katı ortamda gece sulama yapılmıyor.
Gece perlit ıslak kalmamalı deniyor.
Bitkiler dinlensin diye.
Merhaba,
Değerli bilgiler için teşekkür ederiz :)
Sizin siteminizi de inceledim sizde baya uğraşmışsınız.Yazdıklarınızı not aldım,
Merhaba arkadaslar. @ebalbay kardesim emegine saglik guzel olmus.
Acizane ben de deneyimlerimden oturu bir kac yorumda bulunmak istiyorum, belki isine yarar.
Ben de kendi sistemimi yapip forumda paylasmistim, lakin devamli seyahat halinde oldugumdan kendi konumla bile ilgilenemedim. Forumda ararsaniz gorebilirsiniz.
Benim yaptigim sistem akar su sistemi. Karsilastigim eksi ve artilari belirtmek istiyorum. Belki kendi sistemine uygulayabilirsin.
Sus seviye olcumu:
Sus seviye olcumunu internette rahatlikla bulabilecegimiz ciftli ultrasonik sensor ile yaptim. Gecen yil ayni sistemi direk yaptigimda bir takim sorunlarla karsilastim. Sensor tanktaki suyun buhari ile nemlenip paslanmisti. Bu da sensoru bozmustu. Bu yil sensorun acik kalmasi gereken kisimlarini mumkun mertebe boyadim. Elhamdulillah sorun yok kac aydir.
- Eger ayni sensorden kullanirsan ki, arastirmaliarimda en ideali o (maddi ve islevlik konusunda), mumkun mertebe sensoru iyi muhafaza et.
EC Olcumu
EC olcumu cok basit gorunse de saglikli olarak calismasi tabiri caizse tam bir bas agrisi. Suyun kireclenmesi ve tuzlanmasi sensorun hatali okumasina sebep oluyor. Ben burada bulabildigim en kaliteli sensoru almama ragmen ciddi sorunlar yasadim. Hatali olcumden dolayi hatali dozlama yapti sistem. Bu da bir cok bitkiyi etkiledi. EC olcumu icin mutlaka ama mutlaka elektronik bariyer kullan. (Kendi yaptigim bariyer devresi ve hazir PCB leri var, ihtiyacin olursa yardimci olabilirim) Sensorun dogru olcum yapabilmesi icin, suya sizan elektrik akiminin olcumu etkilememesi.
Ayrica mumkunse dijital gosterge koyup EC durumunu monitorle mutlaka.
PH olcumu
PH olcumunu hafife almamak gerekiyor. bazi bolgelerdeki suyun PH orani yuksek veya dusuk olabiliyor. Benim buradaki su alkalik ve PH degeri 8 neredeyse. Eger bunu asagi cekmez isem, bitkilerde demir eksikligi goruluyor.
PH olcumu kullanacak isen, KESINLIKLE elektronik bariyer kullanmalisin. Aksi taktirde +/- 3(% degil) PH olcumunu hatali yapiyor.
Su Pompasi
Gecen yil yasadigim bir sorundan dolayi, bu yil pompa cikisina akis sensoru ekledim. Bu motorun su pompalayip pompalamadigini anlamasini sagliyor. Uzun bir sure kullandiktan sonra, gerek kireclenme gerekse tuzlanmadan dolayi motor kilitliyor. Hele de motoru zamanlayici ile kontrol ediyorsan bu kacinilmaz oluyor. DC motor kullandigin zaman, motorun calismamasi demek, yanmasi veya sensorlere zarar vermesi demek. Buna dikkat et.
Dozajlama sistemi
Dozajlama sistemini ayni senin yaptigin gibi yapiyordum, lakin ciddi sorunlar yasadim. Hava basinci ile dozajlama sistemi her ne kadar basit ve saglikli gorunse de, ciddi bir sorun teskil ediyor. Hele de senin gibi buyuk tank kullanan olursa bu sorun daha da buyuk olur.
Tanka uyguladigin hava basinci, besinin tahliye cikisindan disariya cikana kadar, tankin genlesmesine sebep olacaktir. Yani sen hava basincini 10 saniye verip, 10 saniyelik bir dozaj yapmasini beklerken; tanktaki genlesmeden dolayi, 15-20 saniye bir dozajlama gerceklesecektir. Bu da sistemi kisir donguye sokacaktir.
Tedbir olarak ekstradan cekvalf kontrollu hava tahliyesi ekleyerek havayi bir anda tahliye edebilirsin.
Besin
Besini mumkun mertebe karisitirip uygulamayi dene. Ayrica isigi gecirmeyen tank kullan. Tanka temas eden isik, besin icerisinde tuzlanmaya sebep oluyor.
------
Aklima gelenler simdilik bu kadar, selam ve dua ile, simdiden hayirli bayramlar.
Kolay gelsin.
beşiktaşlı
06-07-2016, 14:52
gece sistem çalışmamsı için gece sensörlü piriz ters çalıştırılabilirmi
karanlığı görünce dur mantığı
2. alternetifi.: zaman rölesi direk enerji pirizine ...sabah 06 gün doğmun da çalış akşam 20 de gün batımı ülke veya mevsimsel deyşime göre ayarlama
gece sistem çalışmamsı için gece sensörlü piriz ters çalıştırılabilirmi
karanlığı görünce dur mantığı
2. alternetifi.: zaman rölesi direk enerji pirizine ...sabah 06 gün doğmun da çalış akşam 20 de gün batımı ülke veya mevsimsel deyşime göre ayarlama
Merhaba bunun işin ayrı bir sensör veya gerçek zaman saati ekleyerek bir çalışma yapmamız gerekir. Geliştirdiğimiz sistem mikroişlemci teknolojisine sahip olduğu için mekanik veya elektronik zaman rölesi vs kullanmamıza gerek kalmıyor :)
Cihaza bağlanacak sıcaklık nem ve ışığı algılayan bir sensör fena olmaz , buna da çalışırız ileride.
Sent from my iPhone using Tapatalk
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.