View Full Version : Embden Kazı
ahmetmesut
07-06-2016, 18:09
Daha önce bu konu hiç detaylıca konuşulup enine boyuna tartışılmamış. Öncelikle kaz meraklısı, seveni herkese selamlar.
Embden kazı kökeni Almanyaya dayanan iri ve yumurta verimi yüksek bir kaz ırkı. Öyle ki yıllık ortalama 30 yumurta verimi var ve yabancı kaynaklar da bir yumurtanın 325 grama kadar ulaştığı kaydedilmiş. . Yetişkin erkek bir kaz 13.5 kg ulaşabiliyor, yine dişide bu rakamlara yakın.
Kaz eti yemeklik olarak en lezzetli olduğu bilinen bir gerçek. embden ırkı sofralık olarak tüketime çok uygundur. Ben çok uzun bir süredir bu kaz ırkını araştırıyorum. Türkiyede orjinali olmadığı söyleniyor her yerde, ki satıcıları aradığımda yetişkin kazlarının 5-6 kg olmasından onların da orjinal olmadığı anlaşılıyor.
Ben devlet memuruyum istanbulda yaşıyorum. Memlekette annemin tavukları var. Bu kaz ve tavuk birlikte bakılabilir mi. Daha önce embden ırkına mensup kaz besleyen olduysa veya bu konuda herhangi bir fikri olan varsa paylaşabilir miyiz şimdiden herkese Teşekkürler.
ahmetmesut
09-06-2017, 02:13
Konu uyku halinde kaldı ama yakınlarda embden kazı almayı düşünüyorum görüştüğüm birisi bir yaşındaki kazlar için 275 lira fiyat istiyor fiyattan bilgisi olan anlayan varmı acaba. 2dişi bir erkek olmak üzere üç tane almayı düşünüyorum.
muratcolak
09-06-2017, 18:32
275 tl deli para :)
Kerem Örenç
09-02-2018, 15:21
Emden (Embden)
Orijinini Almanyanın Hannover şehrinden alan ağır cüsseli bir kaz ırkıdır. Bu ırk daha sonra İngiltereye getirilmiştir. Yumurta verimi iyi olan bir ırktır. Her kaz bir yumurta sezonunda 30-40 yumurta verirler. Emden birinci sınıf yemeklik kazdır (Thear ve Fruser 1988, Feltwell 1992, Nowland 1997).
Emden ve Emden X Beyaz Çin melezi en hızlı büyüyen varyetelerdir. Sekiz haftalık yaşta 4.5 kg, 14 haftalık yaşta ise 5.5-6 kg canlı ağırlığa erişebilirler. Ticari yetiştiricilikte oldukça popülerdir. Beyaz Çin kazı kadar saldırgan değildir ve sakin yaratılışa sahiptir. Dişilerin annelik özellikleri iyidir (Graves 1985, Parkhurst ve Mountney 1987, Anonim 1997a).
Bu ırk, diğer ırklarla melezlenmek için çok uygundur. Emden kaz ırkının beyaz olan tüyleri diğer kazların tüylerinden daha değerlidir. Günlük kaz civcivlerine dikkat edildiğinde tüy renklerine göre cinsiyet tayini yapılabilmektedir. Ancak birkaç günden sonra tüy renklerindeki farklılık ortadan kalkar (Ensminger 1992, Nowland 1997).
Baş uzun ve düzgün, gaga kısa ve tabanı sağlam, gözler koyu ve açık mavi, boyun uzun ve kuğuya boynuna benzerdir. Vücut geniş, kalın ve yuvarlak, göğüs yuvarlak, geri düzdür. Bacaklar oldukça kısa fakat güçlüdür. Gaga, bacaklar ve ayaklar parlak turuncu renkte ve sağlam, tüyleri sık ve saf parlak beyazdır (Ensminger 1992, Nowland 1997).
Kerem Örenç
09-02-2018, 15:22
Almanya’da gördü Elazığ’a getirdi
Almanyalı gurbetçi Edip Yıldırım, Almanya’da gördüğü Emden Kazı’nı Türkiye’ye getirerek Elazığ’da Türkiye’nin ilk entegre kaz çiftliğini kurdu. Emden Kazı’nın, kaz ırkları arasında en değerlisi olduğunu söyleyen Yıldırım, Emdenlerin, Kars Kazı’nı tahtından edeceğini düşünüyor.
Almanya’da gördü Elazığ’a getirdi
MEHMET ALİ AKKUM
Almanyalı gurbetçi Edip Yıldırım, 30 yıldır Almanya’da yaşadığını belirterek, “Almanya’nın Honnover şehrinde bu kazları gördük ve Türkiye getirip çiftliğini kurmaya karar verdik. 30 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Bu kazlar, Emden adı ile bilinir. Literatürdeki en büyük kaz ırkı olarak geçer. Eti ve tüyü kaz türleri arasında en değerli olarak geçer. Bir diğer adı da ‘Altın yumurtlayan kaz’ olarak geçer.” dedi. Elazığ Tanıtım Günleri’ne, kazlarını getiren Yıldırım, Emden Kazı’nın bilinirliğini arttırmak istediğini söyledi.
Tesis inşaat aşamasında
Elazığ’nın Kovanca ilçemizde üretime başladıklarını anlatan Yıldırım, yapım aşamasında olan tesislerinin yüzde 30’luk bir kısmının bittiğini en kısa sürede geri kalan kısmı da bitirerek üretime tam kapasite olarak devam etmeyi planladıklarını söyledi.
Yıldırım, “Tesisimiz bittiğinde, ülkemize güzel, katma değeri yüksek bir tesis kazandırmış olacağız. Dolayısıyla Türkiye kazanmış olacaktır. Şuanda ilk civcivlerimizi üretmeye başladık. En kısa sürede tam kapasite ile üretime başlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Senede iki defa civciv verebiliyor
Eylül ayında kaz civcivi üreten tek firma olduklarını söyleyen Yıldırım, “Normalde kaz civcivinin üretimine ilkbaharda başlanır ve 5. ayın sonuna kadar bu devam eder. Biz bunu 9 ve 10’uncu ayda da üretildiğini çiftçilerimize anlatacağız. Senede iki defa ürün alınabildiğini çiftçilerimize göstericeğiz. Avrupa’da bunun metotlarını, tekniklerini öğrendik. Bir Avrupalı, bir Alman bunu nasıl yapıyorsa bizde Türkiye’de bunu çiftecimize öğreteceğiz ve bunu ülkemizde yaygınlaştırma amacındayız” şeklinde konuştu.
Tüyü çok değerli
Emden kazının eti ve tüyünün çok değerli olduğunu ifade eden Yıldırım, “Kazımızın tüyü oldukça değerlidir. Lüks otellerde, büyük giyim markaları hep kaz tüyü kullanırlar. Kayakçıların giydiği montlarda, pahalı markaların ürettiği montlarda kaz tüyü kullanılır. Kaz tüyünün özelliği de terlemeyi önlerken, çok sıcak tutar ve hafif olma özelliğine sahiptir. Bu özellikleri nedeni ile çok tutulur ve talep görür” dedi.
Emden Kazı’nın canlı ağırlığı 15-18 kiloyu buluyor
Almanya’dan iki tür kaz getirdiklerini anlatan Yıldırım, kazlar hakkında şu bilgileri verdi:
“İki ırkımız var. Canlı hayvan ağırlı 15-18 kiloya çıkan Emden ve yine canlı ağırlı 11 kiloya kadar çıkan başka bir kaz türümüz var. Bu iki ırkımızda Türkiye’ye çok çabuk uyum sağladığını söyleyebiliriz. İki yıldır Türkiye’de çeşitli bölgelerde çiftçilerime deneme amaçlı verdik ve çok güzel verim aldık. İstanbul’da, Ankara’da bizim Elazığ’da çok güzel sonuçlar çıktı ve bunun çiftliğini kurmak için çalışmalara başladık. Zaten uyum sağlamamış olsalardı, bu kadar civciv vermezlerdi.”
Proje fikrinin doğuşunu anlattı
Projeye nasıl başladığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
“Almanya’daki çiftçilerle birebir temas halindeydim. Bizzat yerine gidip, gördüm. Bunun Türkiye’de üretebileceğini düşündük ve alt yapı çalışmalarımızı yaptık. Neden daha önce bu tür bir girişimde bulunulmamış gibi faktörleri inceledik. İlgimiz çekti ve Almanyalı çiftçiler bizi ikna ettiler. İlk olarak Almanya’daki çiftçilerle birebir çalıştık. Çok rahat Türkiye’de üretilebileceğine karar verdik ve başladık. Ayrıca yurt dışına çıkarılmasında bir sıkıntı olmadığını da gördük ve çok rahatlıkla bunu Türkiye’ye getirebildik. İnşallah Türkiye’mize hayırlı olur.”
Kars Kazı’nı tahtından eder
Almanya’dan getirdikleri Emden Kazlarının, Türkiye’nin en meşhur kazı olan Kars Kazları’nı tahtından edeceğini düşündüğünü söyleyen Yıldırım, “Kazımız, Kars kazını tahtından edecek gibi görünüyor. Kars Kazı’na göre iki katı et oranı var. Yine Kars Kazına göre yumurta verimi 4 kat daha fazladır. Tüy bakımında kıyaslanmayacak bir fark vardır. Emden Kazı’nın tüyleri çok değerlidir. Bunları biz laf olsun söylemiyoruz. Bilimsel olarak da baktığımızda en değerli kaz ırkı olarak geçiyor. Belgelerle ortadır. Yemeklik kaz ırkı diye geçer ve kaz ırkları arasında en değerli ırk olarak görünür” ifadelerin kullandı.
ahmetmesut
21-02-2019, 02:34
Bu sezon beslemek için bir kaç tane embden arıyorum yavru veya yetişkin. Saf ırk olana rastlamadım henüz, bulabilirsem alıcam. Yavru veya yetişkin. Satışını yapan veya yapanı tanıyan varmı ki?
Bu sezon beslemek için bir kaç tane embden arıyorum yavru veya yetişkin. Saf ırk olana rastlamadım henüz, bulabilirsem alıcam. Yavru veya yetişkin. Satışını yapan veya yapanı tanıyan varmı ki?
Şahsi fikrim Sn. Kerem Örenç beyin anlattığı haber üzerinden gidebilirsiniz. Malum orda açık açık elazığın kovancı ilçesi ve alman gurbetçi edip yıldırım diye yazmış.Bu bilgiler eşliğinde araştırıp şahsa ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum.
ahmetmesut
04-04-2019, 15:35
Bugün itibariyle bahsi geçen Elazığ Kovancılarda ki çiftlik ile görüştüm 15-20 günlük palazlara 1000(bin) tl fiyat istiyorlar.
chelik26
04-04-2019, 17:14
Bende bi yerde kazı yapılmış zannettim :)))
Bugün itibariyle bahsi geçen Elazığ Kovancılarda ki çiftlik ile görüştüm 15-20 günlük palazlara 1000(bin) tl fiyat istiyorlar.
Sizi ve piyasayı bilmem ama bana pahalı geldi
ahmetmesut
04-04-2019, 17:55
Bana da çok pahalı geldi, hatta ütopik. O yüzden arayışım devam ediyor.
ahmetmesut
19-04-2019, 01:33
Kazlarımı sonunda balıkesirli bir üreticiden buldum. Kendi bilgim dahilinde yaptığım doğrulama ve satıcının söylediğine göre saf ırk embden yavruları. Fırsat buldukça gelişimlerini burdan paylaşıcam. (elazığ kovancılardan verilen fiyatın 1/10undan daha düşüğe aldım)
Çok tatlılar. :) gelişmeleri aktarırsanız sevinirim.
Evet çok şekerler. Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Gelişmeleri bende merakla beklerim.
ahmetmesut
21-04-2019, 12:35
Gözle görülür bir gelişim sözkonusu. Aman maşallah deyin, çok korkuyorum bişey olacak diye.
Hayırlı olsun.
Maşallah.
Ben de takipteyim.
ahmetmesut
25-04-2019, 16:37
Büyümeye devam.
Bu yavrucuklar için havuz ya da yapay havuz gibi bişey lazım değil mi?
ahmetmesut
25-04-2019, 17:26
Kazlar ile ilgili genel tavsiye 6-8 haftalık yaşa kadar suya kesinlikle sokulmamasıdır.
Hmm bilgi için teşekkürler
ahmetmesut
28-04-2019, 11:31
Bugün 19 günlük oldular.
ahmetmesut
28-04-2019, 11:35
16. Günlerinde embden kazlarımı hassas teraziyle tartma fırsatım oldu, sonuçları sizlerle paylaşıyorum.
En iri olan ve erkek olduğunu tahmin ettiğim 690 gram, diğerleri ise 658 ve 589 gram geldiler. Bi çok makalede 60 günlük kazların 4.5 kg kadar ulaşabildikleri yazıyor bu gidişle benimkiler ulaşamayacak galiba.
ahmetmesut
03-05-2019, 16:50
19. Günlerinde yani 1mayısta çektiğim fotoğrafları.
ahmetmesut
09-05-2019, 01:04
27.gün...
Müthiş otlanıyorlar yem tüketimi çok fazla olmasada otlanmayı çok seviyorlar.
AkisSoftware
09-05-2019, 18:43
Harika gorunuyorlar masallah. Hakkaridemi buyutuyorsunuz bu kazlari?
İsfendiyar
12-05-2019, 02:05
Yavruların gelişimi nasıl?
ahmetmesut
14-05-2019, 17:22
33. Günde güzelce bir poz verdiler.
ahmetmesut
19-05-2019, 16:48
38.gündeyiz artık. Tüyleri neredeyse tamamen embden kazının malum rengi olan beyaza büründüler. Doymak bilmeyen bir kanatlı, saatlerce otlanıp daha sonra hiç yememiş gibi gelip yem yiyorlar. Kırşehirli profesyonel bir üreticide gördüğüm tahılları çimlendirerek hasıl elde etme yöntemini müsait olduğum zamanda bende denemeyi düşünüyorum. Bu hasıl sayesinde 1kg olan buğdayınız 7kg yeme dönüşebiliyor ve çokta besleyici.
Maşallah çok güzeller. Gelişimlerini keyifle takip ediyorum. Size başarılar diliyorum.
ahmetmesut
25-05-2019, 16:17
44. Gün. Neredeyse bebeklik tüylerinin tamamı dökülüp yerine yeni ve beyaz tüyler çıktı. Görünüş olarak iri bir tavuk kadar olmasına rağmen ağırlıkları tahminen 2 kilogramın altında. Kilo almaları son 10 gündür iyi beslenmelerine rağmen durdu. Çok sevimliler üç kişilik minik bir sürü hayatı yaşıyorlar. Henüz yüzmeleri için bir suya girmelerine izin vermedim ama içme suyuyla oynamayı çok seviyorlar. Fırsat buldukça bilgi paylaşıcam.
Dutlubahçe
25-05-2019, 17:05
Maşallah. Üç kişilik sürü, yüzlerce başlık olur inşallah.
Kilo almaları durdu ve suya girdirmedim demişsiniz. İki durum arasında bir bağlantı olamaz mı?
ahmetmesut
25-05-2019, 20:05
Sn. aloe, kazlar su kuşları olmalarına rağmen suzuz ortamda da rahatlıkla üreyip yaşayabilmektedirler. Benim suya sokmama sebebim civcivler tam olgunluğa erişmeden herhangir hastalık riski oluşturmamak. Niyetim 60. Günde yüzdürmek. Kilo artışı olmamasını tüy değişimine bağlıyorum kendimce ama bu konuda profesyonel bir bilgim yok.
ahmetmesut
02-06-2019, 19:02
56 günlük güzellik.
Embden kazının hiç kan karışmamış saf ırk özellikleri olup olmadığını bilen birileri varsa yoruma bekliyorum.
ahmetmesut
05-06-2019, 22:45
2aylık oldukar artık. Bayram şekerleri tam 60 günlük. Bugün hassas terazi ile tekrardan tartabildim. Ama terazinin küçük olması ve hiç yerinde durmadıkları için bayağı zor oldu. Kazlarımdan en irisi ve erkek olduğunu düşümdüğüm palaz 3(üç) kilogramın üzerinde geliyor ama net bilmiyorum, hassas terazi daha fazlasını tartamıyor çünlü. Onu takip eden ikinci civcim ise 2865gram. Sonuncusu ise 2790gram geldiler. Herhangi bir özel besleme programı uygulamadan bence iki ayda gayet iyiler. Bu ırkın temel ve belirleyici özelliklerinden birisi de gözlerinin açık okyanus mavisi olmasıdır. Ama benimkiler şuan siyah henüz küçük oldukları için renklerinin tam oturmadığını düşünüyorum. Bu renk olayı embden ırkının turnusol kağıdı gibi. Eğer yetişkin kazların göz rengi beklenen renk değilse bu ırka mensup değil, ama renk okyanus mavisi ise diğer özellikler incelenmeye başlanıyor.
Sonuç olarak:
60 günlük embden kaz civcivleri tamamen alt seviye beslenme ile
En irisi 3kilogramdan fazla
İkincisi 2865 gram
Üçüncüsü 2790 gram ağırlıklara ulaştılar.
ahmetmesut
20-06-2019, 21:34
75. Gün. Pamuk topu gibi dolanıyorlar ortalıkta. Tartma fırsatım olmadı bayağıdır ama 5kg yaklaştıklarını düşünüyorum ele baya bi ağır geliyorlar. Ve artık insana eskisi kadar yaklaşmıyorlar. Yem olmazsa kesinlikle gelmiyorlar. Kanat açıklıklarını ölçmedim ama galiba 1 metre civarında. İmkan buldukça bilgi aktarıcam.
Maşallah. Ne kadar da güzel görünüyorlar.
ahmetmesut
21-06-2019, 20:34
Teşekkür ederim çok saolun.
ahmetmesut
23-06-2019, 03:33
77. Gün pozu. Fotoğraf düne ait. Yine dün kazlarım 100 gram periyot hassasiyeti olan tartı ile tartıldı. Sırası ile ağırlıkları;
3300 gram
3300 gram
3700 gram.
Ağırlık artışları özel olmayan beslenme durumuna göre bence normal gibi. Embden kazının özelliklerinden biri olan karın altı çift sarkık olmasıda yavaş yavaş ortaya çıkıyor gibi. Bakalım gelecek ne göstericek.
ahmetmesut
04-08-2019, 01:47
119. Gün hatırası. Fotoğraf dün akşam saatlerinde çekildi. Gayet net görüldüğü gibi embden kaz ırkının özelliklerinden biri olan karın altındaki çift sarkık oluştu. Çok defa denememe rağmen gözlerinin rengini net çekemesemde, ortadaki siyah alan yani gözbebeği küçülüyor ve dıştaki mavi alan büyüyor. Saf ırk özellikleri bir bir kendini gösteriyorlar. Yakın zamanda tartma imkanı olmadı. Suyu çok seviyorlar. 3*2.5 havuzda gün boyu çıkmadan takılıyorlar he tabi temiz su olmazsa da girmiyor canlar :). Tavuklarla birlikte yaşıyor kazlarım ve gayet uyumlular herhangibir sorun olmadı bugüne kadar. Gece yattıkları alan ve gündüz alanı ortak paylaşıyorlar. Tavukların üç katı kadar büyük olmalarına rağmen kesinlikle saldırma gibi huyları yok, onları görmezden geliyorlar.
ahmetmesut
20-11-2019, 19:43
Uzun zamandır bilgi aktarma imkanı bulamamıştım. Kazlarımı artık tartmak çok kolay olmuyor sadece bir tanesini tartabildim. Orta irilikte olan 6kg geliyor. Artık yumurta sezonu geldi ve embden kazları yumurtlamaya başladılar. Bahçedeki ağacın dibine süprizlerini saklamışlar. Yunurtayı ağırlık olarak tartma imkanım olmadı henüz ama uzunluğu 8.5 cm. Ve yanına bir tavuk yumurtası koyarak görsel kıyas imkanı açısından fotoğraf çektim.
hocam embden kazı alman beyazı diye tabir edilen bir cins ile karıştırılıyormuş. alman beyazı (germany white) embden ırkı kullanılarak oluşturulmuş bir kaz imiş. orjinalliğinden emin iseniz ne ala.
ahmetmesut
21-12-2019, 07:47
Aslında hala şüphelerim var. Sonuçta ben amatör bir hobiciyim. Ama kendi çapımda yaptığım tüm doğrulama testleri pozitif. Bu konu da profesyonel düzeyde bilgi sahibi varsa aydınlanmak isterim.
Aslında hala şüphelerim var. Sonuçta ben amatör bir hobiciyim. Ama kendi çapımda yaptığım tüm doğrulama testleri pozitif. Bu konu da profesyonel düzeyde bilgi sahibi varsa aydınlanmak isterim.
hocam kazları kimden aldınız bende orjinalliğinden emin olamasam da almak istiyorum.
bu arada orjinal embden kazı gurk olurmuş saf ırk olduğundan.
Erdem 01
24-12-2019, 09:11
Embden kazları ile ilgili bu görüntüyü izleyin. Sitelerinden satış da yapıyorlarmış. Lübnan adresli kuluçkahane. Sağ tuşla Türkçe çeviri yapın.
https://www.cacklehatchery.com/water-fowl/geese.html
https://www.cacklehatchery.com/white-embden-geese.html
https://www.youtube.com/watch?v=XruMvse4edc
Aslında hala şüphelerim var. Sonuçta ben amatör bir hobiciyim. Ama kendi çapımda yaptığım tüm doğrulama testleri pozitif. Bu konu da profesyonel düzeyde bilgi sahibi varsa aydınlanmak isterim.
hocam kimden aldınız acaba bize de söyleseniz de bizde alsak 2 tane
ahmetmesut
28-01-2020, 01:10
Aslında paylaşmaktan korkuyorum nazar değmesin diye(maşallah diyin lütfen) ama madem edindiğimiz bilgileri kaydetme niyetiyle çıktık bu yola yazalım bakalım. En başta tahmin ettiğim gibi 3 kazımdan 2si dişi 1i erkek. İki tane dişi gün aşırı yumurtluyorlar. Kış dönemi başladığından beri yem yemeyi azalttılar. Kazlarda folluk kullanma olayı biraz değişik, henüz ben çözemedim. Genelde folluk kullansalar da arada bir dışarıya ağaç diplerine bırakabiliyorlar yumurtalarını. dişiler bu yumurtlama döneminde biraz daha saldırgan. Kaz yumurtasının kabuğu çok sert olmasına rağmen bir tane yumurta folluk tan yuvarlanark kırıldı. Önümüzdeki sezon saf ırk embden besleyen birini bulabilirsem. Erkek takası yapmayı düşünüyorum. Malum hep aynı aile içi çoğalma olursa ırk kalitesi düşüyor.
Bir süpriz daha var ama onu şimdilik yazmayacağım :)
kazımşerif
26-12-2020, 15:07
Emden kazı ile ilgili anlatan bir yazıyı okumuştum. sizinle de paylaşmak istedim:
Umarım faydalı olur:
https://kazcifligi.home.blog/2020/10/22/en-iyi-kaz-cinsleri-nelerdir/
sungurak
26-12-2020, 17:16
maşallah , edirneden selamlar.
https://i.hizliresim.com/Sadaxm.jpg (https://hizliresim.com/Sadaxm)
https://i.hizliresim.com/Sadaxm.jpg (https://hizliresim.com/Sadaxm)
kazımşerif
31-12-2020, 14:09
Kanada kazlarınında çok güzel türler olduğunu duymuştum. İsterseniz bu yazıyı okuyabilirsiniz:
https://kazcifligi.home.blog/2020/12/26/kanada-kazi-ozellikleri/
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.