PDA

View Full Version : Maclura pomifera (Maklora - Yalancı Portakal ağacı)

__SHERiFF___
07-04-2007, 23:23
Bu ağaç Yurdumuzda nerelerde yetişir?

Porsuk ağacının yanı sıra bu ağaçta oldukça esnek ve sağlamdır. yay yapımı için oldukça kaliteli tahta veren bi ağaç türü.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Maclura

ülkemizde süs ve çit bitkisi olarak yetiştirildiğini yazıyor.

tabi ormanlık olarakta yetiştirilebilinse.

Sebahattin Sargın
08-04-2007, 10:02
Bu ağaçtan Bursada çok var, özellikle yol kenarlarında. Bizde meyvelerini alıp top niyetine oynarız. :)

__SHERiFF___
08-04-2007, 17:20
bunun meyvalarını lüleburgazda askeri birliğimde görmüştüm ama o zaman ilgilenmiyordum okçulukla ve ağacınada dikkat etmemiştim.

Acaba bu ağacın kerestesi nerede bulunur?

bottistar
06-06-2007, 14:29
Selamlar. İntenette dolaşırken "artocarpus" isimli meyve ile tanıştım. Aklıma bu senenin başında çektiğim resimler geldi. Meyveyi veren ağacın resmi yok çünkü evde çekebildim resimleri. Meyvenin dış dokusunu artocarpusa benzettim bir an, ama halen bilmiyorum ne olduğunu...

Sebahattin Sargın
06-06-2007, 14:39
Sn. bottistar bu bir maklora (yalancı portakal) meyvesi....

nadiru
06-06-2007, 21:48
Harika bir çit bitkisidir.Budamaya gelir , sürgünleri dikenlidir.Istanbulun bir çok parkında ağaç ve çalı formunda örnekleri vardı.Kıymeti bilinmediğinden yok oldu gitti.

Todor
06-06-2007, 21:57
Tadı iğrenç, sakın denemeyin.

DarkYES
06-06-2007, 22:22
Amerika kıtasına özgü bir ağaç olduğu ve amerikan yerlilerinin Yay yapımında kullandıkları esnek bir odunu olduğunu okumuştum :)

bilgekaan
07-06-2007, 11:28
Harika bir çit bitkisidir.Budamaya gelir , sürgünleri dikenlidir.Istanbulun bir çok parkında ağaç ve çalı formunda örnekleri vardı.Kıymeti bilinmediğinden yok oldu gitti.

İTU Ayazağa Kampüsünün İnşaat Fakültesi girişindeki yolun iki tarafı bu bitki ile kaplı.Meyveleri yola dökülürdü bizde kampüsten dışarıya çıkana kadar top gibi oynardık.

nadiru
07-06-2007, 16:32
Doğrudur,Maçka parkında da ( yeni adı ile Demokrasi Parkı ) güzel örnekleri vardı.Çelikten kolay üretilir.Artık meraklısı yok , çünkü her şey nasıl olsa ithal hazır geliyor.

İzmirli
06-07-2007, 10:36
Merhaba!:)
Bu ağacın fidelerini nereden bulabilirim?

acer
09-07-2007, 15:16
KIzılderi portakalı deniyor,Kuzey Amerika kökenli bir ağaç.Kızılderililer bu ağaçtan yay yaparlarmış.İstanbul'da Tophane Meydanı'nda görebilirsin.Aslında çit olarak kullanıldığı için çok yaygın dikilmiştir.

engin_er
10-08-2007, 15:58
aşağıda resimde görülen bir ağaçta bulunmaktadır ve büyüklüğüde görüldüğü kadardır dış yüzeyi yumuşaktır (içini açıp bakmadık) bu ne ağacıdır ve meyvesinin adı nedir. bilen arkadaşlar varmı aranızda,, bu civarda kime sorduysak bilen çıkmadı. teşekkürler

http://img523.imageshack.us/img523/6748/aameyvesila8.jpg

aşağıda bulunan linktede aynı meyveyi sordum ama orada da bilen çıkmadı
http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=340576

sukranayalp
10-08-2007, 16:13
Sn Engin Er , Maclura pomifera;
sanırım Yalancı Portakal da deniyor Türkiye'de. Meyvesi yenmiyor. Sert , odunumsu yapısı var. Eczacılıkta kullanılıyor diye biliyorum.Google'dan bu isimde ararsanız göreceksiniz.

engin_er
10-08-2007, 16:32
sn.sukranayalp;
teşekkür ederim. sonunda merakımızı giderdiniz

Selahattin Yılmaz
10-08-2007, 22:59
Aydın'da bu makloranın kudret narı diye satıldığını görmüştüm.

Ophrys
10-08-2007, 23:01
İzmir'de de.

nyhang
04-10-2007, 16:14
selamlar,

http://www.geocities.com/nihangunay/meyve.jpg

bu meyva ya da tohum hangi agaca aittir?
Bana bu şekliyle geldi. tariflerden yapraklı bir agaca ait olduguna dair bir veri var sadece.

Todor
04-10-2007, 16:40
Maklora (Yalancı Portakal ağacı) maclura pomifera (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3966)

aydoner
05-10-2007, 08:40
Maclura pumifera tipik Akdeniz bitkisidir, yüksek rakımlarda yetişmez, Osmaniye, Hatay, Mersin taraflarında bol dikenli olduklarından insanlar bunları çit bitkisi olarak dikerler. Bazı rahatsızlıklara iyi geldiği söylenir meyvelerinin. Bir defa diktiniz mi akasya gibi kök sürgünleri ortalığı talan eder ki artık zor kurtulursunuz!

çiçeksever
05-10-2007, 14:17
Burada bunu ayak ağrılarına iyi geliyor diye geçen sene tanesini 1 YTL ye sattılar.

asker
04-11-2007, 20:46
yalancı portakal.Anadoluda bazı yerlerde buna kedi topu da deniyor.Yenilmediğini biliyorum.

Kemal Kutlu
25-06-2008, 21:04
OSAGE PORTAKALI:
Beyini andiran yüzeyi ve yesil rengiyle çok ilginç ve ender bulunan, az taninmis bir meyve. eylül-ocak aylari arasinda olgunlasmakta. anavatani ABD'nin Missouri eyaletinin osage yöresi. yalanci portakal olarak da biliniyor çünkü portakala ne içi ne disi benziyor, ve ayrica yenmiyor. :(((
-35 dayanıklı bir ağaç türüdür, 5 metre boya ulaşabilir. kışın yaprak döker, bahçede yetişir saksıda yetiştirilmez.

elbrujo
25-12-2008, 17:22
Ankara'da oturanlar bu ağacı Kolej'de Ahmetler Postanesinin yanındaki parkta görebilir...
Yüksel caddesinin sonundaki o ünlü aptal görünümlü metal üstgeçit(köprü)ten geçerken sol tarafta, yaptakları dut ağacını andırır, parlak koyu yeşildir.
Çelikleme yapmayı bilenler bu parktan çelik elde edebilir...

smily
15-03-2009, 10:17
Narlıderedeki eski şoför eğitim ve imtihan pistini hatırlayan var mı? (Şimdi yerinde Güzel sanatlar fakültesi ve konservatuar var.) Bu pistin vites büyütme ve küçültme için uzun ve düz bir pisti vardı. Bu pistin sağ tarafında pist boyunca dizilmiş maklora agaçları vardı. Şimdi sanırım fakültenin bahçesi içinde kaldılar. Böylesine büyük meyveler bir de yenebilseydı harika olurdu.

lusu79
13-10-2009, 22:13
İyi akşamlar. Benim iki tane fidanım var. Biri dikenli, biri dikensiz. Çekirdekten yetiştirdim. Biri portakal biri mandalina diye hatırlıyorum. Acaba hangisi dikenli olur? Balkonda saksıda yetiştirdim.3 yaşında 1m boyundalar.

istcallst
21-10-2009, 08:15
Göztepedeki Özgürlük parkında 3 tane maklura ağacı var.

bahtiyar02
09-11-2009, 13:58
sevgili dostlar Yalancı portakal ağacına turunçgiller aşılanabilirmi?-35 dereceye dayandığına göre eğer aşı tutarsa soğuk bölgelerde daha rahat turunçgiller yetiştirilebilir sanırım.
saygılar

copur 09
10-11-2009, 10:04
Turunçğil yaprak dökmüyor.Yalancı portakal yaprak döktüğü için uyum sağlayamaz sanırım.

bb_re
18-01-2012, 09:21
Bu ağaç Yurdumuzda nerelerde yetişir?

Porsuk ağacının yanı sıra bu ağaçta oldukça esnek ve sağlamdır. yay yapımı için oldukça kaliteli tahta veren bi ağaç türü.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Maclura

ülkemizde süs ve çit bitkisi olarak yetiştirildiğini yazıyor.

tabi ormanlık olarakta yetiştirilebilinse.
İstanbul-Erenköy'de 15 sene önce 3. kattaki evimizin penceresinden meyvelerini toplayabiliyorduk diyebilirim. Yani 15-20 metre boylanabildiği sonucuna varılabilir. Binalar arasında rüzgara karşı korunaklı, az güneş alan bir yerde yetişiyor.

jineop
20-01-2012, 12:17
sevgili dostlar Yalancı portakal ağacına turunçgiller aşılanabilirmi?-35 dereceye dayandığına göre eğer aşı tutarsa soğuk bölgelerde daha rahat turunçgiller yetiştirilebilir sanırım.
saygılar

Sevgili bahtiyar02, dutgillerden olduğuna göre sanırım turunçgillere aşılanmaz. Sevgiler...

zeynep bursalı
11-04-2012, 20:22
bu ağacın meyvesinin dış kabuğunu soyup, iç kabuğunu rendeleyip, kurutup enfiye gibi buruna çekersek burun kanamalarına iyi geliyormuş diye duydum annemden, kendisi bizzat yapmış.

skilic
10-08-2012, 12:05
Lüleburgazda yeni çekilmiş fotoğrafları

http://s11.postimage.org/4mzwfwpvz/200723_4564589437479_399714741_n.jpg (http://postimage.org/image/4mzwfwpvz/)

http://s18.postimage.org/apkmohklh/394540_4564602317801_21338118_n.jpg (http://postimage.org/image/apkmohklh/)

http://s18.postimage.org/ka8up3zb9/555528_4564590637509_1270460709_n.jpg (http://postimage.org/image/ka8up3zb9/)

copur 09
29-11-2013, 18:07
29 no'lu mesajımı düzeltiyorum. Turunçgiller yaprak dökmüyor dediğimde; daha üç yaprak ağacı (Turunçgil anacı) ile tanışmamıştım. Bilmeden büyük konuşmuşum. Kusura bakmayın.

naturefan
10-09-2014, 18:11
Bir yerde bu ağaç üzerine Çin dutu aşılanabildiğini okumuştum. Meraklıları deneyebilir.

aydinsahin
21-06-2017, 14:36
Sevgili arkadaşlar Maclura Pomifera Turunçgiller değil, Dutgiller familyası(Moraceae)familyasına mensup bir ağaçtır 2009 yılından bu yana Dut, İncir, Yalancı Portakal ve Kauçuk( Ficus Elastica) ağaçları arasında aşı kombinezonları ile Moraceae familyasına mensup olan değişik bir meyve üretmek amacı ile çalışmalar ve deneyler yapıyorum.Şu ana kadar yaptığım deney sonucunda iki değişik ağaç türü geliştirdim. Birinci çalışmam;Dut ağacına İncir aşışı yapmak, Bu aşımız tuttu ve çıkan mayve ye Dut İnciri adını verdim.Daha sonra bu aşının tam tersini yaptık yani İncire de Dut aşısı . Bu aşımız da tuttu ve bu ağaca da İncir Dut u adını vermek istiyordum ancak bu ağaçtan Dut yerine minik ve biraz ekşi incirler çıkmaya başladı. Bu sefer bu ağacın adını İncir Dut u İnciri koymak zorunda kaldım .zira incir ağacı Dut ağacından daha baskın olduğundan dut ağacını incire dönüştürmüştü. Bu aralar Maklura (Maclura Pomifera) ağacında siyah ekşi dut ve devasa büyüklükte ve aroması çok hoş olan incirler üretmek içi çaba harcıyorum sonuçlarını aldıkça siz değerli dostlarla paylaşmayı umuyorum

PrinceRa1n
03-12-2017, 20:34
Bursada. Kara mustafa hamamı girişinde bol miktarda var son bahar kış arası meyve döküyolar ilgilenen Bursalılar için duyurulur

siflera12
21-11-2019, 06:43
Bendede bir tane yalancı portakal var 2 sene sonra çıktı bahçemde [emoji23]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Muda
06-01-2021, 21:04
Genellikle çit olarak yetiştirilen hızlı büyüyen bir çalı. Yeşilimsi çiçekler ile oldukça yeşillik. Arka plan veya sınır bitkisi olarak iyidir.
Son araştırmalar, meyveden elde edilebilen başka bir bileşen olan elemol'ün, temas halinde ve artık kovucuda DEET'e benzer aktiviteye sahip bir sivrisinek kovucu olarak umut vaat ettiğini göstermektedir. Notlar: Osage-portakal, çayır eyaletlerinde ağaç sıralı rüzgar siperi olarak yaygın olarak kullanılır ve bu da ona günlük isimlerinden biri olan "çit elması" verir. Başkan Franklin Delano Roosevelt'in Great Plains eyaletlerinde havayı değiştirmek ve toprak erozyonunu önlemek için iddialı bir plan olarak 1934'te başlatılan "Great Plains Shelterbelt" WPA projesinde kullanılan birincil ağaçlardan biriydi ve 1942'de ekimle sonuçlandı. 18.600 mil (29.900 km) boyunca uzanan 220 milyon ağaç içeren 30.233 sığınaktan. Sivri dikenli ağaçlar, dikenli tellerin kullanılmasından önce sığırları caydırıcı çitler olarak dikildi ve daha sonra önemli bir çit direkleri kaynağı haline geldi. Ağır, sıkı taneli sarı-turuncu ahşap çok yoğundur ve alet sapları, ağaç tırnakları, çit direkleri, elektrik izolatörleri ve çürümeye karşı dayanıklı, boyutsal olarak sağlam bir ahşap gerektiren diğer uygulamalar için değerlidir. Düz damarlı osage kerestesi (çoğu budaklı ve kıvrımlıdır) çok iyi yaylar yapar. Arkansas'ta, 19. yüzyılın başlarında, iyi bir Osage yayı, bir at ve bir battaniyeye bedeldi. Ek olarak, ahşaptan sarı-turuncu bir boya çıkarılabilir ve bu, fustik ve anilin boyaların yerine kullanılabilir. Kurutulduğunda, odun en yüksek BTU içeriğine sahiptir ve uzun ve sıcak yanar. Günümüzde meyve bazen örümcekleri, hamamböceklerini, boxelder böceklerini caydırmak için kullanılmaktadır.
Yapraklar sonbaharda parlak sarıya döner, dikenli dallar, yenmeyen yuvarlak meyveler taşır. Hamamböceklerini öldürür.Kuzey eyaletlerinde konteyner bitkisi olarak yetiştirilebilir.Odun,
olimpik yay yapımında aranır.Meyve üretmek için hem dişi hem de erkek bitkilere ihtiyaç vardır.Tohumların ürettiği erkek / dişi bitkilerin oranı doğaya bağlıdır, ancak 10 tohumluk bir paket, önceki tüm tarla denemelerimizde her zaman erkek / dişi bitkilerden oluşan bir karışım üretir. 4-9. bölgelerde yetiştirilebilir.

Bir yerde bu şekilde bir bilgiye ulaştım.

Crocs
08-01-2021, 08:27
Yalova'da yerlerde görüyordum ne olduğunu şimdi öğrenmiş oldum :)

devrann
07-01-2023, 12:02
Yalancı portakal tohumlarından temin etmemiz mümkün olur mu acaba ?

yavuz10
28-01-2023, 10:49
Yalancı portakal tohumlarından temin etmemiz mümkün olur mu acaba ?

Bizim köyde ağacı vardı sanırım karşı komşuda, kontrol edeyim varsa dal kesip göndereyim isterseniz?