Bağlan

View Full Version : Vyssera / Atlas sedirleri

vyssera
08-04-2007, 22:36
Herkese selamlar.

Bu tohumdan yetişme olduğu için mavi olmayan atlas sediri fidanım. Mavileri çok pahalı. 120 ytl den başlıyor. Bunu bir tanıdıktan 5 ytl ye aldım :) Kıvrımlı dik tarz düşünüyorum. Şu anda birşey yapayım mı? Budama ya da telleme için bir engel var mıdır? Tomurcukları yeşillenmeye başladı. Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılar sevgiler...

salvia
10-04-2007, 21:09
Olamaz böyle bir şey yaaaa arkadaşlar sizde de oluyor mu her gördüğünüz bitkide gözünüz kalıyor mu illede bundan benim de bonsaim olsun diye:) Çok güzel ağaçlar vyssera bonsai oldukları günleride kesin görürüz bu adayların:)kolay gelsin

memet
10-04-2007, 22:05
Hem gözümüz kalıyor, hem nereye koyacağım ben bunu diye tasa alıyor.

Ali H. ALI
11-04-2007, 14:18
Selamlar arkadaslar, insan bonsaiye tutuldumu, dediginiz gibi oluyor. Ne zama bir fidan gorse, ilk aklina gelen bundan bonsai olurmu dusuncesidir. Gozune kestirirse de hemen fidani alir, sonra artik yeter der bu son olsun yerim kalmadi ,elimdeki fidanlar bana yeter. Sonra baska bir fidan gorursunuz gozunuz yureginiz onda kalir, yeri ,meri unutursunuz ve onu da alirsiniz. Bu tutku tum bonsaicilerde vardir ve bonsaiciler icin normaldir.
Yasaminiz bol fidanli olsun.

vyssera
12-04-2007, 21:58
Salvia söylediğin şey kesinlikle gerçek, ben gözüne kestirdiği 6 metrelik kayın ağacını dayanamayıp evin bahçesine getirip diken bir adamın oğluyum. Gerisini siz düşünün. Ben daha önceden de çiçeklerle uğraşıyordum. Hele bi yaz gelsin çiçek bahçemin de resimlerini yüklerim. Öyle gözüm kalmasın, onu da dikeyim diye diye epey bi çiçeğim oldu. Bu yıl oraya da bahçe bonsaileri yapmak niyetindeyim.

vyssera
15-05-2007, 21:17
Bu akşamüstü atlas sedirini budadım. İlk hali yukardaki mesajlarda görünüyor. Kıvrımlı dik tarzın kurallarına göre dallar seçip kalanlarını budadım. Telleme yapmadım şimdilik. Şu anda kalan dallar çubuk gibi hiç dalcıkları yok. Ama sedir bu konuda iyi bir ağaç. Dalları kısa zamanda geniş, bol dalcıklı birer dala dönüşecektir. Bunu göstermek için de kestiğim dalların fotoğrafını çektim. Mesela şu anki halleri en sağdaki gibi iken, 1-2 yılda soldaki büyük dal gibi olacaklar. Bu arada 6. dalın üstünde küçük bir dalsız alan var, o alanı da hemen üstündeki dalı biraz aşağı eğerek kapatabiliyorum. Telleme sırasında halledilecek inşallah.

şenol dalkıran
16-05-2007, 20:16
Emre sedirin çok hoş duruyor,ilerde daha da güzel olacağından eminim.Arka fonda karadenizde çok güzel çıkmış bu arada.

ade1
16-05-2007, 21:44
merhaba arkadasim agacina guzel bicim vermistin,ama eger daha cabuk gelistirmeyi istersen,2/3 sene icin toprakta ekliyorsun,o zaman kokleri daha iyi buyuyecekler ve govdesi daha kalin olacak tavsiye ediyorum,ama ayni arada sen sekil verebilirsin.
kolay gelsin
ade.

Ali H. ALI
17-05-2007, 13:10
Emre selamlar, kisa bir sesizlikten sonra, guzel bir calisma ile ses getirmen ne iyi oldu. Telleme olmadan bile agacin guzel gorunuyor. Telledikten sonra daha da guzel duracak.

Bir eletrikciden alacagin artik kaplolarin uzerindeki plastigi bir bicak yardimi ile soyup bakir telleri ortaya cikar. sonra bakir telleri yumak yapip, mangal icerisinde yakacagin gazetelerin icerisine, bakir teli atip atesi besle. Bakir teller kiraz kizilligina gelince mangaldan cikarip kendi kendine sogumaya birak[teller sogurken cevrede dolasan kucuk cocuk ve hayvan varsa tellere deyip yanmamalari icin onlem al, teller 15- 20 dakikada soguyacaktir]

Bu islemden sonra telin cok yumusak sarilacagini goreceksin. Dala sarilip bukuldukten sonra da sertlesip dali istedigin yerde tutacaktir. Agaclarin orada buyume mevsimindedir, telleri belirli araliklarla kontrol et dallar uzerinde yer etmesin.

Ade1 in dedigini yapabilirsen yani agacini yere dikme imkanin varsa agacin daha cabuk bir gelisme gosterecektir.
Tum calismalarinda kolayliklar dilerim.

vyssera
17-05-2007, 13:49
Şenol bey sağolasın, darısı senin acerlerin başına :)

Ade1 ( ve Ali hocam ) ağacı toprağa dikmek konusunda tereddütlüyüm, başına bişey gelmesinden endişe ediyorum. Ama daha büyük bir saskıya alabilirim. Hem de akşamları balkonda ona bakmaya devam edebilirim. :)

vyssera
17-05-2007, 14:00
Ali hocam, teşekkür ederim , bugüne kadar sizden ve burada bize yardımcı olanlardan aldığım bilgilerle bişeyler yapmış olmak, beni mutlu ettiği gibi sizi de mutlu ediyordur.
Bakır telleri sarmakta gerçekten sıkıntı çekiyordum, bu söylediğiniz yöntem sanırım bu sorunu çözecek. Telleme ve büyük saksıya alma işlemini tam ne zaman yapabileceğim bilmiyorum ama fazla da geç kalmam. Bu arada bir de çelebi tarzı çalışma yapıyorum. Onu da yakında değerlendiririz inşallah. Teşekkür ederim. Görüşmek üzere..

vyssera
09-11-2007, 17:49
Bu ağacı hatırlıyorsunuzdur. Fidancını bana nerdeyse bedavaya verdiği tohumdan büyüme atlas sediri ağacım. Budamaya cesaret ettiğim ilk ağaç budur. Ki ilk resim le yandaki küçük resmi karşılaştırırsanız, budama işleminin sihirli değnek etkisini göreceksiniz. 3. resim de aynı ağacın son fotoğraflarından.