PDA

View Full Version : Verbascum rupicola ENDEMİK




Volkan
07-04-2007, 09:02
Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Asteridae Takht.
Order : Scrophulariales Lindl.
Family : Scrophulariaceae Juss.
Genus : Verbascum L.






Arkadaşlar Verbascum rupicola 1912 yılından beri kayıptı.

Endemik olan bu bitki, ilk bulunma yeri olan Konya Koraş'ta (Şu an Koraş Karamana bağlı) Dr. F. Karavelioğulları tarafından 2000 yılında arandı fakat bulunamadı. Ve bitki DD (Yetersiz veri) statüsüne düştü.

Bitki o güne kadar 1 kere toplanmış ve örnek isviçre' bulunuyor. Bitkiyi Dr. Serdar Gökhan Şenol Seferhisar taraflarında buldu. Ben ise bu bitkinin hayat hikayesini (yayılımı, adeti, çimlenmesi, vs...) geçen seneden beri araştırıyorum ve birçok yeni veriye ulaştım. Ama şu soruları açıklığa kavuşturamadım. Bu bitki Koraş'tan buraya nasıl geldi? Yoksa hep burada mıydı?




Volkan
21-04-2007, 18:02
Arkadaşlar Verbascum rupicola'nın yayılmasını engelleyen bir böcek var ve Kelebekler (Lepidoptera) takımına ait bir tırtıl ama türünü bulamıyorum. Bu böcek bitki tozlaşmasını gerçekleştirip tohum bağlamaya başlamış kapsülleri çok seviyor. Bu arada bitkinin taç yaprağına da bayılıyor:( Bitki zaten çok az görünüşe göre de tırtılcığımız sayesinde dahada azalacak. Tırtılın tür tayini için bana yardımcı olabilirmisiniz veya yardımcı olabilecek birini tanıyormusunuz?

zuhalokyar
28-06-2007, 11:03
Merhaba ben kelebeklerle çalışıyorum ve size tırtılın teşhisi konusunda yardımcı olabilirim. Ne yazık ki mailinizi geç gördüm. Tırtıllar erginleşmiş olabilir. Tırtıllar hala varsa canlı olarak aşağıdaki adrese gönderirseniz, larvayı besleyip ergin olduktan sonra kelebeğin teşhisini yapabilirim (Larvayı beslemek üzere bitki yapraklarından da biraz gönderirseniz iyi olur). İyi günler.

Yrd.Doç.Dr. Zuhal Okyar
Trakya Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi
Biyoloji Bölümü-EDİRNE

Müjgan
09-01-2008, 14:30
Verbascum rupicola 1800-2000 m'lerde yayılım gösteren, 20-30 cm boylanabilen, sarı çiçekleri olan, endemik durumu EN kategorisinde olan bir bitkidir.

cem kaptan
01-05-2012, 17:03
Bitki yeni bir bölgede daha yayılım göstermektedir.