View Full Version : Aeschynanthus radicans
Geçen sene babamın mum çiçeği sanıp doğumgünümde aldığı Aeschynanthus radicans ın 1-2ay içinde çiçek vermesini umuyorum. Bu bitkiye sahip olanlar varsa bilgi paylaşımında bulunalım.
Bu çiçeğin aynısını Koçtaş ta görmüştüm. Mum çiçeği diye bir hevesle aldım kasaya doğru giderken, orada görevli kişiye bu mum çiçeğinin çiçekleri kırmızı olmuyordu sanırım dedim.. üzerinde solmuş kırmızı çiçekleri vardı. Bu gerçek mum çiçeği değil dedi. Bıraktım almadım.
Bu o çiçek sanırım. Yaprakları mum çiçeğine çok benziyordu oysa...
bitkiseli
21-04-2007, 22:29
Kokusu var mı? acaba
Evet senin bahsettiğin bitkiyle aynı Habibecim. Benimkide Koçtaş'tan.
Kokusu yok galiba. Galiba diyorum çünkü yapraklar dökülmek üzereydi bana geldiğinde. 1 yıldır çiçek görmedim üzerinde.
Aslında mayıs çiçeklenme dönemiymiş ama benim bitki yapraklara ve dallara çalışmaktan çiçek verir mi bilemiyorum. Bende merak içinde bekliyorum.
Sanırım 2 ay kadar önce Koçtaş'ta görmüştüm.. Üzerinde kırık bir dal vardı rica ederek o dalı aldım.. Tutmaz dedi görevli..:D :D
Bir kaç yaprağını kopararak minik bir saksıya diktim.. Yapraklarını da saksının kenarlarına diktim.. Hem dal, hem de yapraklar tuttu.:dilli: Bu arada çiçekleri kokmuyor ama çok güzel... Aşağıda hem benim tutturduğum, hem de sitemizden bulduğum resimlerini ekliyorum..;)
Ellerine sağlık çok güzel olmuş.
Pikapika
16-05-2007, 15:00
http://i12.photobucket.com/albums/a229/Xeranax/3.jpg
Bir bilene sordum doğru yer burasıymış. :D
Pikapika
16-05-2007, 15:22
Aeschynanthus radicans (Lipstick plant/ruj çiçeği) yağmur ormanı kökenli, ağaç üstlerinde yaşayana parazit bir bitki değildir, fakat ihtiyacını dökülen yapraklardan karşılar.Malezya yarımadası (Javanın güneyi) anavatanıdır.Mayıs- Ağustos aylarında çiçek açar. Direkt olmayan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Özellikle büyüme sezonlarında gübre ve suya ihtiyaç duyar. 1,5 metreyi bulabilen bitki evlerde askı saksılarda yetiştirilmekte, budama bitkiyi canlandırıp kesilen dallar suda köklendirilerek çoğaltılmaktadır. Sphagnum karışımlı nemli toprak en iyi sonuçları vermektedir. Çiçeği kokusuzdur :)
genus
Gesneriaceae
Aeschynanthus
radicansz
Sebahattin Sargın
16-05-2007, 18:08
Sevgili adabayrakoğlu yeter vallahi. Bana adresini verin sizin evin yakınlarına taşınacağım bu gidişle :). Maşallah ne güzel çiçekleriniz var böyle
Sebo17 çeşit öyle çok ki gerçekten inanamazsın.
Ne yapayım yeşil görmek ve yeşille yaşamak beni çok mutlu ediyor.
Buyurun bekleriz.
Penelophe
19-05-2007, 21:05
Yani bayıldım. Bu ne güzel çiçek böyle, ismi biraz zor okunuyor :) Koçtaşa uğrarsam bakacağım. Adabayrakoğlu senin ki süper sağlıklı görünüyor. İnşallah açarda birde öyle görürüz :)
Sevgili adabayrakoğlu, çiçek iki haftadır bende, kapalı balkonda duvarda asılı duruyor. Haftada bir suluyorum, bol ışıklı ancak direkt güneş almayan bir yerde. Şu anda çok keyfli görünüyor, durmadan yeni çiçek veriyor. Bakalım asıl durumu kışın göreceğiz:))
Bana da bu çiçeğin çeliğini Sevgili Cemo gönderdi. Adını da bugün öğrenir öğrenmez hemen bu çiçeği araştırmaya koyuldum.
Ben çeliği saksıya direk ektim. Fakat saksıya koyduğum toprak pek iyi değil sanırım.Su verdiğim zaman toprak suyu çekmekte zorlanıyor. Bugün değiştireceğim. Ceviz ağaçlarının altından toprak alacağım.
1 hafta kadar önce suda köklendirmeden dikmiştim. Acaba suya alıp köklendirmem gerekir mi? Böyle tutmaz mı?
Tutar sevgili Filiz..Suda bekletmen gerekmez.Toprağa daldırman yeterli. Ancak senin de dediğin gibi ağır olmuş toprağı. Biraz daha geçirgen bir toprak tercih edersen daha iyi olur.
Çok su seven bir bitki değil.
Sağolasın Sevgili Günüm. Burda da hemen imdadıma yetiştin :) .
Suyunu nasıl ayarlamak gerekiyor? Toprağın yüzeyi kurudukça versek yeterli olur mu?
Kesinlikle kurumasına izin vermelisin. O zaman durmadan çiçek açıyor.
Teşekkürler Sevgili arkadaşım.
Daldırdığın için köklenene kadar suyunu çok azaltma sevgili Filiz..
Zaten öyle arsız ki..Tutar tutmaz tomurcuk vermeye başlıyor..Tuttuktan sonra da çok sulamamaya dikkat edersen sorun kalmayacaktır..
Güle güle büyüt..
Benim çeliğin yaprakları buruştu. Gövdesinde de kuruma var. Suyu ne az ne çok vermeye çalışıyorum; ama ayarlayamadım sanırım. Bu arada bakımıyla ilgili birşeyler buldum. Buraya kopyalıyorum:
Anavatanı, Hindistan, Yeni Gine, Himalayalar ve Java'dır. sarkıcı dallarından dolayı asılabilen bir saksıya konmalıdır. Turuncudan kırmızı ve kahverengiye kadar çiçek açan türleri vardır. Çiçeklenme zamanı, İlkbahar yaz aylarıdır. İlkbahardan Sonbahara kadar aydınlık ve sıcak bir yerde muhafaza edilmali fakat direk güneşten sakınılmalıdır. Kışınsa daha serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu dönemde 1 ay kadar da çok nadir sulanmalıdır.
Gelişme dönemi boyunca toprağı hafif nemli tutulmalı Asla soğuk su verilmemelidir. ilkbahardan Ağustos ayına kadar beslenmeli bu iki hafta arayla hafif dozda olmalıdır. Sonbaharda çiçeklenme sonrası dalları budanabilir. ilkbaharda saksı değiştirilmelidir. İlkbaharda **** sonbaharda uç dallarından kesilerek nemli ve 25 derece sıcaklıktaki ortamda köklendirilebilir. Besin azlığı yaprak sararmasına yolaçar ve nadiren böceklenme olur.
kaynak :http://www.evdose.com/tur/bahce/cicek/bahcic0030.html
http://www.about-garden.com/a/en/2606-aeschynanthus-radicans-lipstick-plant/
Arkadaşlar bu linkte de, bu bitkinin rutubeti sevdiğini , bu yüzden yapraklarına suyu fısfıs yapmanın yararlı olduğundan bahsediyor.
merhaba
bir arkadaşım bana aeschynanthus tohumları getirdi.bu bitki evimizde yıllarca olmasına ramen hiç tohum yapmamıştı.tohumları ekeceğim ama tohumdan üretimi konusunda bir bilgi bulamadım.bu konu hakkında bilgisi olan var mı?şimdiden teşekkürler.
dilekagaci
09-11-2008, 13:44
benim evimdeki de buymuş...kaç zamandır ilk defa ögrendim ismini...
aşagıda fotograflarını ekliyorum...
ilk çiçek açtıgı zamandan bu yana hiç çiçek vermedi...bazı yaprakları sarardı koptu..bazı yapraklarının üzerinde yer yer kırmızımsı lekelenmeler oldu...yarı gölge mutfakta bakıyorum. nemli ortam diye...su püskürtme yapmıyorum, yapmalı mıyım? bitki besini versem çiçekli bitkiler için işe yarar mı ne dersiniz?
son olarak neresinden kırıp, nasıl çogaltabilrim? teşekkürler
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52336&d=1226231980
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52337&d=1226231980
Dün ben de Koçtaş da görmüştüm harika çiçekler açmıştı.. Mum çiçeği sanmıştım ama değilmiş malesef..
Assassin
27-12-2008, 00:57
benim evimdeki de buymuş...kaç zamandır ilk defa ögrendim ismini...
aşagıda fotograflarını ekliyorum...
ilk çiçek açtıgı zamandan bu yana hiç çiçek vermedi...bazı yaprakları sarardı koptu..bazı yapraklarının üzerinde yer yer kırmızımsı lekelenmeler oldu...yarı gölge mutfakta bakıyorum. nemli ortam diye...su püskürtme yapmıyorum, yapmalı mıyım? bitki besini versem çiçekli bitkiler için işe yarar mı ne dersiniz?
son olarak neresinden kırıp, nasıl çogaltabilrim? teşekkürler
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52336&d=1226231980
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52337&d=1226231980
bana kalırsa sizinkiler gerçek hoya carnosa.. Aeschynanthus radicans değil..
Merhaba;
Ben de geçen gün bu çiçeği bir arkadaşımda gördüm, müthiş çiçekliydi üzeri. Çok hoş bordo kırmızı renkliydiler, ama kokusu yoktu.
Yetiştirmek için çelik almak istedim ama doğrusu kıyamadık, diplerinden iki yaprak alabildim. Hemen eve gelince torfa yerleştirdim. Tropik bir bitki olduğu için yapraktan tutabilir diye düşünüyorum. Ne dersiniz, boşuna ümitlenmeyim mi?
Zeytinci
18-02-2009, 13:15
Bordo kapsüllerden albenili kırmızı çiçekleri geldi:)
bitkiseli
20-02-2009, 18:47
Maşaallah çok güzel.
ozlemgiral
06-05-2009, 12:58
benimde var bu çiçekten ama yaprakları buruştuğu halde ve döküldüğü halde uç kısımlarından canlı filizler veriyor götürdüğüm seradaki ziratçı arkadaşlar çözüm bulamadıkları gibi anlamda veremediler çiçeklerinide bordo olarak açıyor ama ortasındaki kırmızılar çıkmıyor ve yapraklar buruş buruşş napmam lazımm bilen varsa lüfen bilgi vernesi ricası ile ayrıca saksı ve toprağınıda değiştirdim durum aynı
neconeco
05-07-2009, 23:47
Selamlar. gayet basit söküp atacaksın yenisini (neconeco dükkandan) bölümünden sipariş vererek halletmiş olacağız.)))) tabi ki öyle değil, kök kırılması varmı, birde susuz kalmışsa olabilir.
Merhaba, dün mum çiçeği diye aldığım çiçemin bugün Aeschynanthus radicans olduğunu öğrendim.:)) Sitede yaptığım araştırmayla da mum çiçeğinin yapraklarında küçük beyaz lekeler olduğunu gördüm. Ayrıca niye yaprakları aşağıya sarkmış bunun diye de alırken düşündüm. Sanırım bir daha yanılmam. Zaten fiatından da anlamalıydım. Neyse umarım çiçeklerini görürüm.
Pazarda biraz sarsılmış zavallı. Zedelenmiş yapraklarını, dallarını ayıkladım. Üzeri streç kaplı (hava alması için delikler açarak) bir saksıya ektim. Sağlıklı şimdilik. Saygılarımla.
İremsıla
20-10-2009, 17:22
Merhaba, bu güzel çiçeği ben de yeni keşfettim.geçen hafta, koçtaşta 26 tl idi.ben de yeni aldığım menekşelerin yanında, kopan 2 yaprağını görevliden istedim.kameralar var,sorumluluk alamam siz kendiniz alırsanız, daha iyi olur dedi.ben de fırsat bu fırsat diyerek peki dedim aldım.1 hafta oldu ekeli, bakalım sonucu bekliyorum, inşallah tutar.
Büyük alışveriş merkezlerini, bu anlamda kınıyorum.bitkilere tamamen ticari olarak bakıyorlar.çöpe attıkları, yaprağı bile isteseniz vermiyorlar.zaten satamadıkları bitkiler de, bakımını bilmedikleri için bir dahaki gidişimize, ya çok yıpranmış oluyor, **** aşırı sulama yüzünden çürüyor.
Aslında, bizim gibi bitki sevdalılarından, her çiçek reyonuna, gönüllü olarak koysalar :rolleyes:galiba fazla hayal kurdum;)
118751
bu da benim geçen sene aldığım çiçeğim . tomurcuklar oluştu yakında ççeklenecek
118808
bu da diğeri . çiçekleri aynı ama daha ince yapraklı
Merhabalar...Ela-m çiçeğiniz çok güzelmiş:)Benimde var bu güzelden.İlk gördüğümde hayran kaldım çok beğendim aklımdanda çıkmayınca gidip aldım:)Bazı özelliklerini öğrendim,adına ruj çiçeği dendiğini,yılda bir kez dallarını(bir yıllık olanlarını)kökten kesileceğini,güneşi aydınlık yerleri çok sevdiğini...dalları kesdikten sonra her yaprağın dibi kök tutuyor yani dikerken her yaprak arasını kesih dikebiliriz:))Büssürü çiçeğimiz oluyor:pBir daldan 5-6 kök elde etmiş oluyoruz:)Birde az su istiyor:))
Ela-m,siz herhangi bir besin veriyormusunuz?Aldığınızdamı böyle büyüktü,yoksa sızdemi büyüdü?
Serra 43 merhaba ..gecikmeli teşekkürler.çiçeğimi aldığımda yarısı kadardı.sanırm yerini sevdi çok hızlı büyüyor ve bol çiçekleniyor. Nadir besi n veriyorum. Az suluyoru.teras aydınlık fakat direk güneş almıyor. . çiçeğinizi güzel büyütmenizi dilerim
yeşillim
27-12-2010, 11:17
Mum çiçeği elimde yokken, Eskişehir'den herhalde mum çiçeği bu olsa gerek diye aldığım
ve Diatomit'te çelikle çok güzel bir uyum sağlayan Aeschynanthus radicans' ım.
Aeschynanthus marmoratus
benim çiçeğimin adı buymuş ;)
186108
Ancak çiçeği yeşilsarı renkte.
günebakan
27-12-2010, 22:23
Sevgili Jezebell sizin yüzünüzden İzmire geri döneceğim galiba bu güzellikleri ziyaret etmek için:) Güle güle büyütün bu da çok güzelmiş.
bettyycim
27-12-2010, 23:57
Arkadaşlar, Koçtaş'ın bitki reyonun da bol miktarda var bu çiçekten :p yani Aeschynanthus radicans'tan.
Benim yeşil ruj çiçeğimin sol hali.
Kar yağdığından balkondan eve aldım. Bu bahaneyle durumunu kontrol ettim.
195804
Güzelleşmiş;)
Aeschynanthus
su içinde 1 ayda oluşan kökler
211525
umarım hareli ruj çiçeği de bu hızla kökleniyordur, iki arkadaş için iki çelik aldım...
.
Elinize saglık çok güzel bir çiçek ruj çiçegi
Hareli ruj çiçeğinin biri köklendi, diğeri de iyi durumda ama kök yok.
221145
,
221146
.
Geçen sene bana geldiğinde 5 köktü gelen giden yola yola kala kala 1 kök kaldı oda sağlıklı, hele şükür kapalı balkonda tavana astım.
Bir ara resimlerim.
günebakan
08-06-2011, 20:42
Sevgili Jezebell hareli ruj çiçeğinin çiçek rengi de aynımı acaba? Çok güzelmiş ayrıca:)
Böyle açıyormuş,
222104
benimki henüz açmadı.
günebakan
09-06-2011, 13:17
Teşekkür ederim sevgili Jezebell bu da diğeri gibi çok güzelmiş:)
Sevgli lir, tanıştırayım;)
sizin Hareli Ruj çiçeğiniz -
226170
.
Selam arkadaşlar
Bendede ruj çiçeği var eşim anneler günü hediyesi almıştı.
Bir kaç sorunumuz var, yaprakların arka kısımları azar azar sararmaya başlıyor sonra yaprak tamamen sararıp kopuyor birde yaprakların üst kısımlarında buruşma oluyor ama komple tüm saksı böyle değil, kimi dallar çok sağlıklı kimilerinde sararma var. Çok sık olmamak şartıyla suluyorum ve besin veriyorum , derdini anlayamadım çiçeğimin.
Yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar.
merhabalar ben yeniyim
uzun zamandır yazılanalrı takip ediyorum ama uygulamalarda farklılıkları ve farklı şekillerde başarıyı görünce katılımda bulunmak istedim çünkü bu canlarımız zarar görünce bizim de canımız yanıyor, onlar açınca bizimde yüzümüzde güller açıyor :p bu da benim mum çiçeği diye aldığım aeschynanthus radicans (adı çok zor) sabah güneşini almayı çok sevdi
enteresan şelikde duvarada sarıyor... kapalı balkonumda ve 7 aydır bizimle
küçücüktü aldığımda, şimdi çiçek vermeye başladı... taşırken kırılan dallarından
direk ekim yapmıştım bir tanesi sardunyalarımın dibinde tuttu ;) ama ben kokuyor ümidindeydim demek kokmuyormuş, o zaman bir tanede gerçek mum çiçeği edineceğim... bu arada çiçekleri benziyor ama diğer fotoğraflarda bazılarının sanki yaprakları daha farklı, acaba bu türün başka alt türleri de var mı?
118808
bu da diğeri . çiçekleri aynı ama daha ince yapraklı
çoook güzeller çok maşallah maşallah maşallah
:-)
Böyle açıyormuş,
222104
benimki henüz açmadı.
vaaay bunların yaprakları süpermiş çiçekleri de sarı açıyor... harika...
İremsıla
06-10-2011, 14:24
Arkadaşlar ruj çiçekleriniz çok güzel,birde harelisi varmış sevgili jezebel ellerinize yüreğinize sağlık nasılda bulursunuz böyle farklı türleri gerçekten muhteşem.Bende işe gidip gelirken,yol üzerinde bir duvar dibinde görüyorum,çok susuz ve bakımsız yaprakları buruşmuş haliyle artık geceler soğudu,çok üzülüyorum bizler bulamazken sahibi bu güzeli neden dışarı atmış bir türlü anlamıyorum..
Yazı zor atlatan Aeschynanthus marmoratus ve çelikten üretiğim küçük hareli ruj çiçeğim.
253182
253183
.
Arkadaşlar bana da bu çiçek hediye gelmişti, ama adını yeni öğrendim.
Bu arada kedim çok sevdi . Ondan uzak tutayım derken ihmale uğradı, kurudu, yaprak gübresi aldım, onunla tekrardan cana geldi. İnanın ne kadar mutlu oldum canlandı diye...
Sayeniz de çok güzel fotoğraflar gördüm, maşaallah, çok güzel yetiştirmişsiniz.
Umarım benim çiçeğim de öyle güzel olur da ben de resimini paylaşırım.
gülenmelek
07-03-2012, 10:04
Merhabalar,
Geçenlerde tesadüfen gördüğüm ve çok sevinerek aldığım bitkimin yapraklarının bazılarında sorun var. Güneşi direk gördüğü bir yere koymuştum şimdi daha az güneşli yere aldım. Acaba güneş mi zarar vermiştir bu yapraklara ? Bitkiyi tazelemek için bu yaprakların olduğu dalları budasam çelik olarak işe yarar mı acaba bu dallar ? Veya böyle yapmayıp olduğu gibi bırakmalımıyım sizce ? ;) Yapraklar bu şekilde olmadan önce bazı dallarını budayıp diatomitte köklendirmeye almıştım.
alacakaranlik
11-03-2012, 18:05
Sayın Gülenmelek sizin bitkideki görüntü güneş yanıklığı, besin madde noksanlığı, soğuk zararı var gibi gözüküyor. Kesin karar verebilmek için, toprak yapısı ( gübreleme, bitkinin aynı ttoprakta nekadar süredir olduğu ) , ve topraktan çıkan sürgünlerin resimleri , sulama ve bulunduğu ortam ile ilgili bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olabilirim.
gülenmelek
11-03-2012, 22:39
;) Yeni fotoğraflarını çektim.
Bu 3 bitki aldığımda aynı saksıda idi. Sonradan ben ayırdım.
Toprak karışımım gerçekten karışık :( Göz kararı ayarladım, ölçülü değil. Bahçe toprağı, sihirli toprak, torf, cocopeat, diatomit. Çok çamur olan bir toprak değil. Süzek diyebilirim. Sulamasını plastik çay kaşıklarının sivri olan tarafı ile toprağı kontrol ederek, eğer çok çamurlu çıkmıyorsa kaşık, o zaman çok fazla olmamak şartıyla suluyorum. Cama yaklaşık 50 cm ile 1 metre mesafedeler. Güneşi tül arkasından alıyorlar.
Yaprakları problemli olan kahverengi saksıdaki bitki 1 hafta önce cam arkasında, arada tül olmadan güneşi alabileceği bir yerde idi. Şimdi, şu anki yerinde. Gelişim gösteriyor.
Mavi saksıdaki en güzel gelişeni. Hatta sürgünün birinde (fotoğrafın sağında) ne olduğunu bilmediğim öbek öbek bir şey çıkarıyor. Ya yaprak, ya da çiçek olacaklar.
Gerilemeyen ama çok ağır ilerleyen ise pembe saksıdaki.
alacakaranlik
13-03-2012, 08:21
Bazı yapraklarda soğuk zararı gördüm. Özellikle bu kahverengi saksıda bulunan bitkinin yapraklarında.Havaların ısınmasıyla beraber düzelmeye başlarlar. Lakin pembe saksıda gelişim diğerlerine göre yavaşsa size tavsiyem komple toprağından ayırın ve köklerin sağlık durumuna bakın. eger köklerde kuruma veya çürüme başlamış ise, kök budaması yapıp yaeniden dikin (gövdenin çok az bir kısmını topraga batırarak )
Bu aralar Ankara'da ciddi bir yakan güneş çıkmadı daha bildiğim kadarıyla. Benim ruj çiçeği 3 hafta direk camla bir bütün olarak geçirdi ve sadece soğuk zararı gördü. Suanda salon ortasında aydınlık bir yerde duruyor ve 1 haftada kendini toparladı
gülenmelek
13-03-2012, 09:13
Aynı saksıda olup, aynı gelişmeyi gösterirken, ben ayırdıktan sonra bir tanesi farklı gelişim gösteriyorsa dediğiniz gibi bir problem vardır mutlaka. Önerinizi dikkate alıp gerekeni yapacağım Sayın alacakaranlik. Çok teşekkür ediyorum ;)
Demek adı ruj çiçeğiymiş, geçen ay bende aldım bence çok güzel, zaten birde kokusu olsa tadından yenmez :)
Benim minik kız
274146
274147
;)
alacakaranlik
15-03-2012, 11:21
Sayın Jezebel, bu minik kızınız çok tatlıymış :)
Saksı değişti ki geniş geniş gelşebilsin
274669
.
Sayın Gülenmelek sizin bitkideki görüntü güneş yanıklığı, besin madde noksanlığı, soğuk zararı var gibi gözüküyor. Kesin karar verebilmek için, toprak yapısı ( gübreleme, bitkinin aynı ttoprakta nekadar süredir olduğu ) , ve topraktan çıkan sürgünlerin resimleri , sulama ve bulunduğu ortam ile ilgili bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olabilirim.
Sn Alacakaranlık benimde Koçtaş'tan aldığım çiçeğimin yapraklarının kenarlarında sn. Gülenmelek' in bitkisindeki gibi sararmalar ve yapışkan bir madde oluştu. Çiçekleri tamamen döküldü fakat üzerinde yeni sürgünlerde var. Bu arada bitkiyi alalı bir,iki ay oldu. Toprak değiştirmedim.
Çiçeğim salonumun doğuya bakan camının önünde duruyor( iç mekanda ve kalorifere birbuçuk metre uzaklıkta). Haftada bir veya iki defa su veriyorum( toprağının nemi kurur gibi olunca).
Resimlerden tam anlayamadım ama bu bitki açık havada mı daha iyi gelişiyor?
Balkonum Güneydoğuya bakıyor ve yüksek olduğu için bazı yerleri çok esiyor.
Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Sn Alacakaranlık benimde Koçtaş'tan aldığım çiçeğimin yapraklarının kenarlarında sn. Gülenmelek' in bitkisindeki gibi sararmalar ve yapışkan bir madde oluştu. Çiçekleri tamamen döküldü fakat üzerinde yeni sürgünlerde var. Bu arada bitkiyi alalı bir,iki ay oldu. Toprak değiştirmedim.
Çiçeğim salonumun doğuya bakan camının önünde duruyor( iç mekanda ve kalorifere birbuçuk metre uzaklıkta). Haftada bir veya iki defa su veriyorum( toprağının nemi kurur gibi olunca).
Şakayıkta olduğu gibi bu konuda da herhangi bı cevap alamadım.:((
İc mekan bitkisi aslinda,ama kapali balkonunuz varsa ciceklere sera etkisi yarattigi icin oraya da koyabilirsiniz.Bakimi mum ciceginin bakimina benziyor.Bence balkona cikarmayin,esintisi fazla demissiniz,ciceginize zarar verir.Sulamasina dikkat edin.Hafatada iki kez sulamak cok geliyor olabilir.Sulamanin gunu yok zaten,toprak elinizi islatmadiginda sulayacaksiniz.Suladiginizda suyun fazlasi saksida kalmamali.Mutlaka saksinin alti delik olmali.
Yapiskan madde demissiniz,hastalik olabilir.Ev yapimi ilaclar bolumunden kontrol edin derim.
Tecrubeli arkadaslar daha iyi yardimci olurlar.
İc mekan bitkisi aslinda,ama kapali balkonunuz varsa ciceklere sera etkisi yarattigi icin oraya da koyabilirsiniz.Bakimi mum ciceginin bakimina benziyor.Bence balkona cikarmayin,esintisi fazla demissiniz,ciceginize zarar verir.Sulamasina dikkat edin.Hafatada iki kez sulamak cok geliyor olabilir.Sulamanin gunu yok zaten,toprak elinizi islatmadiginda sulayacaksiniz.Suladiginizda suyun fazlasi saksida kalmamali.Mutlaka saksinin alti delik olmali.
Yapiskan madde demissiniz,hastalik olabilir.Ev yapimi ilaclar bolumunden kontrol edin derim.
Tecrubeli arkadaslar daha iyi yardimci olurlar.
Çok teşekkürler sn.Tika.:))
ruj çiçegini çiçeklendirmek için ne yapmak lazım
cevizagacik
18-04-2013, 22:42
Annemin aldığı ruj çiçeği.İsmini tam olarak hatırlayamadığı için bir türlü öğrenemedim.Yine burada buldum ;)
395324
21 nisan günü edindiğim ruj çiçeğim.Bana biraz saksıda sıkışmış gibi geldi.Aralayıp baktığımda birçok kök olduğunu gördüm.Sizce ayırmalımıyım?
395325
Çiçeklendiği için acaba ayırmak zarar verir mi?
Merhabalar,dün çiçeğimi ayırdım.6 kök varmış.Birini anneme,birini komşuma,birini de sevgili ahesteye ayırdım.Kalan 3 kökü de daha geniş saksıya serbestçe diktim.
Ruj çiçeğini çok istiyordum.İlçe pazarında 15 demişlerdi,oğlumun sınavı sebebiyle İzmir'e gidince,Carrefour'da 10 tlye buldum.Hemen aldım tabi.
Merhabalar,dün çiçeğimi ayırdım.6 kök varmış.Birini anneme,birini komşuma,birini de sevgili ahesteye ayırdım.Kalan 3 kökü de daha geniş saksıya serbestçe diktim.
Ruj çiçeğini çok istiyordum.İlçe pazarında 15 demişlerdi,oğlumun sınavı sebebiyle İzmir'e gidince,Carrefour'da 10 tlye buldum.Hemen aldım tabi.
Sevgili arkaşım,bu çiçeği bende çok istiyordum senin sayende kavuştum, çok teşekkür ederim canım:).
Ruj çiçeği
Bahçemin güzellerinden
Sayın ahmeter bitkiniz çok güzel çiçeklenmiş,bitkinin konumunu,güneş-gölge görme durumunu,sulamasını söyler misiniz?Teşekkürler.
Ben de böyle tanışmıştım ruj çiçeğiyle:)) Sonradan çok sevmiştim küçük kırmızı çiçeklerini, ne yazık ki mantar yüzünden kaybettim.
Benimki de işte bu
473211
Çiçekçiye gittim ve mum çiçeği var mı diye sordum. Var dedi gösterdi. Türünü sordum o da bilmiyordu. Aldığın yeri bir arayıp öğrenir misin dedim. Aradı ve (okunuşu ile sanırım) aşinentus dedi. Aldım geldim eve, internette epeyce hoya a... vs. diye aradım. Sonunda bir de baktım ki mum çiçeği değil, ruj çiçeğiymiş :)
Benim ruj çiçeğimle tanışmam da,aşağı yukarı aynı.İlçemizin çiçek pazarına sergi açan çiçekçilerden birinde,ruj çiçeğini gördüm.Bu çiçek ndeir diye sordum.Mum çiçeği dediler,hayır ruj çiçeği dedim.Hatta latince adını da dilim döndüğünce telaffuz ettim.Çiçekçi inatçı,o mum diyor,ben ruj,o mum,ben ruj.Sonunda 15 tl fiyatı olan bitkiyi almadım.Tesadüf 1 aya kalmadan,çiçeğimi edindim.10 tl'ye,hem de içinde 6 kök varmış.Mutlu son ;)
gokselcetin
28-09-2014, 08:30
Benim minik kız
274146
274147
;)
Sayın Jezebel bu çiçeği nasıl temin edebiliriz, ülkemizde bulma imkanımız var mı?
lilpar76
02-11-2014, 11:56
Arkadaşlar benim ruj çiçeyim bitlenmiş, yaprakları da yapışkanlamaya başladı, son bir ayda havaların soyumasından dolayı kapalı balkona aldım arada yağmurlu havada dışarıya koyuyordum ki, havanın nemınden yararlansın. Anlaşılan ıslak halde kapalı ortam ona hoş gelmemiş, yardım eden olursa sevinirim.
esmaesma
23-12-2014, 15:22
Benim birkaç hafta önce mum çiçeği diye aldığım ruj çiçeğim de bana ilk çiçeklerini gösterecek sanırım çok az kaldı ;) bir dalın ucunda tam 4 adet çiçek var çok sevimliler :D
Herkese iyi akşamlar. Hepinizin çiçekleri çok çok güzel. Nazar değmesin.
Benim çiçeğimde bir aydır çok güzel çiçeklendi ancak bu sabah baktığımda hepsi birden dökülmüştü küçük saksıda bulunanın. Büyük olan ana çiçek hala çiçeklerini tutuyor ama. Sizce neden olmuştur? Aynı odada duruyorlar.Aynı su ile sulanıyorlar... İşte eski hali :(
esmaesma
20-01-2015, 21:37
Ruj çiçeğimin son hali . Ancak sormak istediğim birşey var arkadaşlar ruj çiçeği herkeste bu kadar yavaş mı gelişiyor yoksa benim çiçeğimde ters giden birşeyler mi var ? Resimlerde de belli zaten yaprakları buruşuyor. Nedeni ne olabilir? Şimdiden teşekkürler.
Malesef gerçekten çok yavaş gelişiyorlar.Aylardır bekliyorum daha iç çiçekler yeni yeni kendini gösterdi.sizinki gibi olmaları yine çok bekletecek bizi sanırım.Ama yine de değer.Gelişimini izlemek çok güzel oluyor.Yapraklar buruşuk ama çiçekleri gayet güzel gözüküyor.Direk güneş vurmuş olabilir mi çiçeğe?
esmaesma
27-01-2015, 14:02
Sayın pürlem, cevabınız için teşekkür ederim.Direkt güneş ışığı almadı hiç zaten sonbaharın sonlarına doğru aldım. Ben de bir türlü anlayamadım nedenini suyunu da hiç ihmal etmedim ama yaprakları bu durumda.
eylül başak
10-04-2015, 02:21
*** arksım halen bu beneklı ruj cıcegınız duruyormu acaba sımdıen tskler cvp ıcın sevgıler
Bir ay önce aldığım ve aldığında da baya susuz du yaprakları da kendinden geçmişti ve gelişim göstermiştir ne yapmam lazım :(
Bu arada siteye yeni üye oldum ve telefondan giriyorun., fotoğraf yükleyen edin ?
Merhaba.Buda benim evde baktığım ruj çiçeğim.Çiçeklerini döktüğünde güzelce budayıp köklendirmeyi düşünüyorum.Hazır çiçeklenme dönemindeyken nasıl tohum alındığını merak ediyorum.Bilgili dostlardan yardımcı olabilirmi?Teşekkürler668629
sanpedro
06-04-2018, 16:45
Bu bitkinin tohumunu yurtdışından iki sene önce sipariş etmiştim. Tohumlar F1 ve 100% organiktir.
sanpedro
11-04-2018, 13:14
https://www.youtube.com/watch?v=Jmz-MSK0t4k
:cool:
https://i.hizliresim.com/2VzfkR.jpg (https://hizliresim.com/2VzfkR)
https://i.hizliresim.com/5zedR4.jpg (https://hizliresim.com/5zedR4)
https://i.hizliresim.com/FezQuk.jpg (https://hizliresim.com/FezQuk)
https://i.hizliresim.com/rVAgwW.jpg (https://hizliresim.com/rVAgwW)
Herkese selamlar, ruj çiçeğimi az az sık suluyordum. filtreli bi şekilde güneş görüyor ama geldiğinde bulunan çiçeklerini döktü. gelişimi durdu ve yapraklarda lekeler başladı bunun neden olduğunu ve ne yapmam gerektiğini söyleyebilir misiniz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.