View Full Version : Gezileri kolaylaştıran ayrıntılar
Kendi elektriğini kendin üret
Yanımızda taşıdığımız mobil cihazların ortak sıkıntılarından biri pil ömrü. Eğer bir yolculukta yaşanıyorsa büyük aksiliklere bile yol açabilen bu derde dermanı yine teknoloji buluyor. Teknoseksüellikte sınır tanımayanlar için üretilen bu sırt çantası, ön yüzünde bulunan güneş pilleri (solar) sayesinde elektrik üretebiliyor.
Bir buzdolabını çalıştıramasa da, bu çantanın güneş kalkanları cep telefonu, MP3 çalar, sayısal kamera ve cep bilgisayarı gibi taşınabilir cihazları şarj edebilecek kadar enerji üretebiliyor. TreeHugger adlı çanta üç model olarak üretilmiş ve 229 dolardan satılıyor.
www.hurriyetim.com.tr (http://www.hurriyetim.com.tr)
backyard
20-07-2005, 13:47
10+ hayati malzeme doğada içinizin daha huzurlu olabilmesiyle ilgilidir. Doğada yaptığınız aktivitelerin çoğunda bu malzemelere
ihtiyaç duymazsınız. Fakat beklenmedik bir şey olduğunda bu malzemelerin yanınızda olması çok faydalı olacak ve bu malzemeler belki de hayatınızı kurtaracaktır. Kısa aktivitelerde bile her doğa severin yanında bulundurması gereken temel malzemeler aşağıdadır.
10+ Hayati Malzeme
1. Harita (tercihen su geçirmez bir kılıf içinde)
2. Pusula (mümkünse ek olarak bir adet GPS)
3. Ekstra giyecek
4. Ekstra yiyecek ve su
5. İlk yardım çantası
6. Kafa feneri ya da fener (yedek pilleriyle)
7. Kibrit (su geçirmez bir kutuda)
8. Ateş başlatıcı (kibriti destekleyici)
9. Bıçak (ya da çok amaçlı çakı)
10. Güneş gözlüğü
11. Güneş kremi
12. Su filtresi (ya da suyu dezenfekte etmek için başka bir yöntem)
13. Düdük
14. Bivak torbası ya da space blanket
http://www.adrenalin.com.tr (http://www.adrenalin.com.tr)
Verdiğin bilgiler için teşekkürler
Çok güzel bir konu açmışsınız.
Hımmm. Demek GPS diye bir yön bulma aleti varmış!
Ben geziler sırasında temiz suyun nasıl sağlanabileceğini merak ediyorum. Kaynatma yöntemini, şişelenmiş hazır su bulundurma yöntemini biliyoruz. Ama bunların mümkün olmadığı durumlarda ne yapılabilir? Şu sitede sözü edilen iodine yani iyot nedir? Türkiyede temin edilebilir mi?
http://health.yahoo.com/topic/travel/overview/article/mayoclinic/40BBEDF8-826F-4392-A9C18C91D1E653C4
"...Or chemically disinfect water with iodine or chlorine. Iodine tends to be more effective, but is best reserved for short trips, as too much iodine can be harmful to your system. "
Şöyle diyor: "... iyot veya klorla kimyasal olarak dezenfekte edin. İyot daha etkili gibidir ama kısa seyahatlerde iyidir, çünkü fazla iyot vücudunuz için zararlı olabilir."
:(
Bu iyot kullanımı ile ilgili bilgisi olan yok sanırım. Kafamdaki gezi projeleri için çok yararlı olacaktı bu bilgi.
fazla iyod guatrlar üzerinde olumsuz etki yapar. iyotlu tuz beyaz renkli kaplarda değil de siyah renkli güneş ışığı geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. iyod veya tendürdiyot **** mersol amerikan tendürdiyotu iyi bir dezenfektandır. chorine veya klor tabletleri de öyle..
ama bana göre bunların yeride kaynatmak mümkün ise en iyisi o.
iyotla dezenenfekte için bir litre suya üç dört damla damlatmak yeterli olacaktır. sonra çalkalanıp su içilebilir..
tabii kişide guatr problemi yoksa, ve iyotlu haplar kullanmıyorsa..
Bunları sanırım eczanede bulabiliriz, değil mi?
Onur G. HİTİT
19-08-2006, 17:52
Çok güzel bilgiler. Özellikle şime yarayacak. Kendi adıma çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...
tolgayarici
03-06-2009, 12:19
» Yürümek çok küçük yaşlardan beri yaptığımız, uzun zamandan beri yürüyor olmanın etkisiyle de özel bir özen ve dikkat göstermediğimiz, artık otomatikleşmiş bir harekettir. Ancak iş doğada yürümeye geldiğinde şehirde alışılmış yürüme tarzımız yetersiz kalacaktır.Şehirde ayaklarımızı yerden fazla kaldırmadan yürümekteyiz. Doğada ise arazinin şartlarına bağlı olarak her türlü değişik ayak sistemlerini uygulamaktayız.
» Doğa şartlarındaki yürüyüşlerde taşlar, kayalar, kar, buz, çamur içinde **** üzerinde hareket ediyorsanız, zaman zaman dik yamaçları çıkmamız ve inmemizin gerekebilmesi doğal ortamlarda yürürken tüm dikkatin ve düşüncenin yürüyüşe odaklanmasını gerektirecektir.
» Yürüyüşün temel unsuru adım atmaktır. Bir adım, bir adım daha derken kilometrelerce yol alabilirsiniz. Ancak hemen hiç önemsenmeyen ve üzerinde fazlaca düşünülmeyen adım atma işleminin de bir tekniği vardır. Üstelik yüksek oranda güvenlik ve enerji tasarrufu sağlayan bir teknik.
» Yürüyüşçü attığı her adımda ayak kitleme tekniğini kullanmalıdır. Bu yönteme göre, birinci adım atılır, ayak yere sağlamca bastıktan sonra geride kalan ayak sürüklenircesine çekilir ve yukarı kaldırılır. Bu sırada öndeki ayak üzerinde tamamen yükselerek bacak dik hale getirilir. İlk bakışta yavaş ve uygulaması zor gözüken bu yöntem, kısa bir süre sonra refleks olarak yapmaya başlandığında büyük oranda enerji tasarrufu ve güvenlik sağlayacaktır.
» Yürüyüşün belli bir temposu olmalıdır. Ani hızlanmalar ve yavaşlamalar vücudunuzu zorlayacak ve erken yorulmanızı sağlayacaktır. Yürüyüşün yeni başladığı sıralarda hızlı hareket ederek vücudunuzu boşuna zorlamayın. Hatta yürüyüş başlangıcında iyice yavaş hareket ederek vücudun yürüyüşe uyum sağlayabilmesine imkan tanıyın. Böylece enerji kaybını da azaltmış olursunuz
» Adımlarınızı kısa ve dengeli atın. Uzun ve temposuz adımlar sizi çabuk yoracaktır. Büyük çaba gerektiren bir adımdan sonra 5–10 saniye dinlenin. Herkesin belli bir yürüyüş temposu vardır. Temponuzu kendiniz belirleyin ve kimseye yetişmeye çalışıp kendinizi zorlamayın. (Gezilerimizde, grubun bölünmemesi için orta ayarda bir tempo tutturulmaya çalışılır.)
» En önemlisi ne kendinizle ne de bir başkasıyla yarışmayın. Önemli olan hedef noktaya erken varmak değil; zevk alarak, belli bir tempoda ve sürekli bir yürüyüş gerçekleştirmektir.
» Yürüyüş sırasında "daha ne kadar yolumuz kaldı?" düşüncesiyle sık sık gideceğimiz bölgeye bakmamak ve sormamak morallerin bozulmaması için önemlidir.
» Yürüyüş sırasında baton kullanmak dengeyi korumayı kolaylaştırdığı ve 3. 4. ayaklar gibi görev yaparak yükün bir kısmını kollara aktardığı için enerji tasarrufu sağlayacaktır.
» Dik tırmanışlarda zemin kaygan ise çok fazla beklemeden ikinci adım atılmalıdır. Eğer ikinci adımı atmak için fazla beklerseniz bir miktar aşağı doğru kayarsınız. Böyle durumlarda mümkün olduğunca kaymayan yerlere basmaya özen göstermeli, heyecana kapılmadan, seri ama yavaş bir tempoyla bu bölge geçilmelidir.
» Verilecek mola sıklıkları ve süreleri fazla tutulmamalıdır. Sık ve uzun süreli molalar yerine dinleniyormuş gibi yavaş bir tempoyla yürüyün. Çok sık ve uzun süreli molalar vermek vücudunuzu soğutacak ve her mola sonrası vücudunuz kendinizi dinlenmiş değil daha yorgun ve isteksiz hissedeceksiniz.
» Verilecek mola sıklıkları ve süreleri fazla tutulmamalıdır. Sık ve uzun süreli molalar yerine dinleniyormuş gibi yavaş bir tempoyla yürüyün. Çok sık ve uzun süreli molalar vermek vücudunuzu soğutacak ve her mola sonrası vücudunuz kendinizi dinlenmiş değil daha yorgun ve isteksiz hissedeceksiniz.
» Molalarda vücudunuzu soğuğa karşı korumayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü ısı kaybı oksijen tüketimini arttırır ve enerji kaybına neden olur. Isı kaybı vücudun soğuk hava ile teması, terleme, soğuk içecek ve yiyecek alımında oluşur. Isı kaybını engellemek için sıcak gıda alımına, soğukla temas eden bölgelerin kapatılmasına dikkat etmeliyiz.
» Molalar sırasında sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Vücudun solunum, idrar ve terleme yoluyla kaybettiği sıvıların sürekli olarak yerlerine konulması şarttır. Uygun sıvı alımı her 30 dakikada bir ağız dolusu ( 3 yudum ) su sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır.
» Çok sık ve uzun yemek molaları verilmemelidir. Yemek, enerji eldesinin devamı için önemlidir ama bunu sık sık yemek molaları vererek değil, yürüyüş sırasında kısa molalarla enerji verici şeyler yiyerek sağlayabilirsiniz.İncir,Kuruüzüm,Kaysı,Hurma. Uzun yemek molası verilecekse bu yürüyüşün hemen hemen yarısında verilmelidir. Yemekten hemen sonra dolu bir mide ile yapılacak yürüyüşte sağlıklı değildir.
» Vücuda yediklerini hazmetmek için zaman verilmeli ve yürüyüşe yemekten sonra en erken yarım saat sonra başlanmalıdır.
» Yemek molasının hemen ardından dik bir eğime çıkmamak gerekir. Molalarda kullanılmak üzere pntolon cebinde veya çantanın kolay ulaşıla bilinecek yerlerinde kağıt mendil, tuvalet kağıdı gibi acil durum! malzemeleri bulundurulmalıdır.
» Taşlık kayalık ve kaygan bölgelerden yürürken tek sıra yürünmelidir. Ekip başında ve sonunda bölgeyi en iyi tanıyan ve tecrübeli kişilerin yürümesinde fayda vardır. Ekibin 2. sırasında ise grubun en yavaş yürüyeni yürümelidir. Taş düşmesi önemli bir risktir tek sıra ve taş düşme riski en az yerlerden yürümesi gerekir.
» Eğer karlı zeminde yürünüyorsa kayaların yanlarındaki karların daha yumuşak olduğu ve batma tehlikesinin olduğu unutulmamalıdır. Kayaların arasına ayak sıkıştırma sonucu kırılma burkulma gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Kar yürüyüşlerinde tek sıra yürümeli ve en önde iz açanın yorulmaması için sık sık değiştirme yapılmalıdır.
» Kazaların büyük bölümü inişte gerçekleşir. Çünkü dağcı daha yorgun olur ve denge sistemi çok sağlıklı çalışmaz. Acele edilmemelidir. Çıkışlarda burun saplama inişlerde ise topuk saplama yöntemleri güvenli bir iniş için gereklidir. Beslenme ve sıvı alımı da ihmal edilmemelidir. Dengeyi sağlamak için dizleri bükmek, öne eğilmek ve batonlar yardımcı olacaktır. Bu teknik rüzgarlı havalarda dengenizin sağlanmasını da kolaylaştıracaktır. İnişlerde en çok parmak uçları zarar görür bu yüzden ortopedik taban kullanmalı ve bağcıklar iyice sıkılmalıdır.
» Mola yerinden ayrılırken yerde organik ve inorganik hiçbir malzeme bırakmayın. Yanınızda mutlaka düdük bulundurun. Sisli havalarda pusula bulundurun ve gruptan kimsenin ayrılmamasına özen gösterin. Ve her şeyden önemlisi bilgi ve tecrübenizin yetersiz kaldığı noktalarda geri dönün.
http://www.vercenik.org.tr/news.asp?Action=Print&hid=211
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.