PDA

View Full Version : nuaymu ∕ Bahçe




Sayfalar : [1] 2

nuaymu
29-04-2016, 21:37
Merhaba:)

Bahçenin bulunduğu şehir : Eskişehir

Bahçenin büyüklüğü : Ev hariç 600 metrekare.

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Bol güneşli, feci rüzgarlı.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bozkır.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Meyve ağaçlarını sayarsak 4 yıldır, deneme çiçekleri sayarsak 1,5 yıldır.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Durmaksızın tasarlıyorum ;), profesyonel yardım almadım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : 608924

Girişle bahçenin üst köşeleri arasında yaklaşık 5 metrelik bir kot farkı var, yani eğimli bir bahçe. Bu da bana bazı düzenlemeler yaparak sekiler oluşturma imkanı veriyor. En yüksek sekiyi fırını inşa ederken yaptık. Zira toprak da ilave etmek gerekti. Zeminde bazı kısımlarda çok az toprak vardı, kayalık arazi. Fırının yanından devam eden çizgi, seki oluştururken ördürdüğümüz duvarı ve üst kısma çıkılan merdivenleri gösteriyor.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Fırın:rolleyes: Çardak, ardiye ve kümes eklenecek.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Çok :)

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :

Clematisler
Hanımeli
Aubrieta deltoidea
Bodur meyve ağaçları (elma, armut, zerdali, vişne, kiraz, şeftali, erik, yabani vişne...)
Sarmaşık gül
Isparta gülü
Haseki küpesi
Campanula
Ortanca
Leylak
Lavanta
Biberiye
Tarhun
Dikensiz böğürtlen
Çilek
Coreopsis
Cerastium
İris
Ligustrum
Leylandii
Sambucus nigra
Menekşe
Şizandra üzümü...
....

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? :

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Kuyu suyu.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama sulama. Yağmur suyu depolama sistemi eklenecek.

Toprak özellikleri : Kireçli.

Kompost yapıyor musunuz? :

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Çok. Saymaya gelmez.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :

Bahçeniz organik mi? :

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Yanmış sığır gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Köstebek.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Eğimli ve açık alan.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Bahçeye niyet etmek.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :




TCM
30-04-2016, 09:04
Hoşgeldiniz. Aubrietalar geçmek üzeredir hemen resimlerini görüversek.

nuaymu
30-04-2016, 19:47
Teşekkür ederim Sayın TCM.
Bahçeye şimdilik sadece pazar günleri gidebiliyoruz, inşallah yarın fotoğraflayacağım:)
Bahçe başlığını açma sebeplerimden biri de buydu doğrusu, yorgunluktan, fotoğraf çekmeye halim de şevkim de kalmıyordu. Bir yandan da henüz bebeklik çağından itibaren bahçeyi anlatmak iyi olur mu diye düşünüyordum.
Bir yandan da "Buradaki herkes, bir bahçede yapılan en ufak işlerin dahi kıymetini takdir edebilecek tecrübeye ve tecrübelerini severek paylaşacak gönüllere sahip. Böyle olunca da, danışa danışa, yavaş da olsa bahçeye dokunmaya devam edecek motivasyonu bulur insan." diyordum.
Belki benim bahçemin tipinde bir bahçesi olanlar da, bu bahçeden, yapılmış hatalardan veya güzel olanlardan emsal alacak bir şeyler bulurlar. Şimdiye kadar ben ağaçlar.net'ten çok şey öğrendim. Üyelerin bahçe sayfalarından yeni bitkiler tanıdım ;), ne nasıl yetişmiş, yayılıcı mıymış, ürkek miymiş, nazlı mıymış... öyle şeyler.
Öğrenmenin sonu yok. Bu da öğrenme yöntemlerinden biri.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

abk
30-04-2016, 20:29
Bir an önce bahçenin fotograflarını paylaşın bence. Böylece bahçenin, bitkilerin gelişimi daha rahat gözleniyor. Bir bitkinin zaman içinde ne kadar büyüdüğü, hatta bazen yapılan hatalar bile okuyanlara yardımcı oluyor. Hem bebeklik çağını gördüğümüz bahçeler büyüyünce bizim elimizde büyümüş oluyor, daha bir sahipleniyoruz. :)

nuaymu
30-04-2016, 20:49
Bir an önce bahçenin fotograflarını paylaşın bence. Böylece bahçenin, bitkilerin gelişimi daha rahat gözleniyor. Bir bitkinin zaman içinde ne kadar büyüdüğü, hatta bazen yapılan hatalar bile okuyanlara yardımcı oluyor. Hem bebeklik çağını gördüğümüz bahçeler büyüyünce bizim elimizde büyümüş oluyor, daha bir sahipleniyoruz. :)

Haklısınız. Sizin bahçeniz takip ettiğim bir bahçe sayın abk. Pek çok çiçek konusunda zevkimiz aynı. Dün yavru acer'lerim geldi, yarın yerlerine dikilecekler, sizdeki endişeyi ben de taşıyorum, 'acaba bahçe çok sıkışık olur mu?'.
Bu durumda, pek çok bitki taşınacak demektir :p

nuaymu
01-05-2016, 21:13
Önce sarı çiçekler, isimlerini bilmiyorum, bahçede kendiliğinden çıkıyorlar. Bahar, onlarla gelmiş oluyor:rolleyes:

609300

nuaymu
01-05-2016, 21:21
Ve maviden, onun da ismini bilmiyorum. Fotoğrafı mecburen güneşte çektim, zira bu mavi çiçek, güneş gidip gölge geldiği an kendini kapatıyor. Dertsiz. O da her yıl çıkıyor. Ev inşaatı başlarken, 'kır çiçeği karışımı' adıyla satılan tohumlardan almıştım. Diğer çiçekler kayboldu, belki bol tohum döktüğündendir, belki de en sevdiğim renklerden biri olduğu için kalıp sevindireyim demiştir :rolleyes:

609303

609329

nuaymu
01-05-2016, 21:29
Bahçenin en büyük sorunu rüzgar. Bu yüzden, daha ev inşaatı başlamadan, hem de taşıma suyla uğraşa uğraşa fidanlar dikmiştik. Toplam 37 tane. Kimse de demedi ki oradan umarsız gamsız bir tayfa geçiyor... Sonuç olarak... bahçede kala kala iki fidan kaldı. :( Neyse ki fidanların birkaçını orman arazisine dikmiştik, onlar duruyor, o günlerden hatıra.
İşte şu gamsızların fidan telefinde payı olduğunu düşünüyorum. :cool:
609309

609310

609311

nuaymu
01-05-2016, 21:32
Neyse, bahçeye dönelim:)

Aubrietalar, beni en çok sevindiren grup oldu. Bahar başında açtılar ve tabii, dona dayanıklılar.

609312

609321

609330

nuaymu
01-05-2016, 21:39
İklim 7a olunca, dona dayanıklılık, bitki seçiminde ilk sırayı alıyor elbette. Haseki küpeleri de bir numaralardan;)

609314

Arkada başını uzatmaya çalışanlar ajugalar. Yer örtücü denemelerimden. Bu kısımda iyi geliştiler.

609320

nuaymu
01-05-2016, 21:44
Veeee.... Başkan Clematis. İlk göz ağrısı:) Süper haberci :rolleyes: Onun gayreti sayesinde bahçeye yeni clematisler eklendi, yenidoğan grubu diyorum onlara. Bu clematis yenidoğanlıktan çıktı ise de... bebek sayılır. Bugün ilk çiçeğini gösterdi ;)

609323

609324

nuaymu
01-05-2016, 21:58
Yenidoğan demişken... Bugün toprakla buluşan Acer'i de eklemek lazım:) Rüzgardan korumak için geçici bir önlem olarak çevresine tahta çaktım :p

609326

Gerçi olay oldu. Bahçenin büyük kısmına henüz dokunamadığımızdan, zira inşaattan çıkan keresteler vs. ile işgal edilmiş durumda, düzeltebildiğimiz yerlerin çoğuna bu yıl sebze dikmeye karar vermiştik, şöyle azıcık, tadımlık. Gelin görün ki, eşim bu tadımlık yerin neredeyse hepsini soğan ve sarmısakla doldurdu :mad:
Ama Acer'in tam da buraya dikilmesi gerekiyordu, zira büyüyecek ve hayat camından gözüme kötü görünen beton elektrik direğini kapatacak :rolleyes:
Acer için beş soğanı çıkartmak gerekti, eşim tam bir saat surat astı. İnanamıyorum, beş soğan için :mad: Neyse, o soğanları da gitmiş yeniden dikmiş sıra sonuna :p

nuaymu
01-05-2016, 22:17
Delphinium tomurcukta:)

609332

abk
02-05-2016, 12:00
Çok güzel fotograflar. :) Çiçeklerin canlı, hallerinden hoşnut oldukları belli.
İklim benim bahçeninkine yakın, rüzgar hariç. Bir de benimki gölge bir bahçe. Dolayısıyla benim bahçemde yaşayanların sizin bahçede de yaşama olasılığı yüksek.

Acer gölgeyi seviyor ya da yarı güneş. Ben tam güneşte olan acerimin yerini değiştirmek zorunda kalmıştım yaprakları yandığı için.

nuaymu
02-05-2016, 12:27
Çok güzel fotograflar. :) Çiçeklerin canlı, hallerinden hoşnut oldukları belli.
İklim benim bahçeninkine yakın, rüzgar hariç. Bir de benimki gölge bir bahçe. Dolayısıyla benim bahçemde yaşayanların sizin bahçede de yaşama olasılığı yüksek.

Acer gölgeyi seviyor ya da yarı güneş. Ben tam güneşte olan acerimin yerini değiştirmek zorunda kalmıştım yaprakları yandığı için.

Sağ olun sayın abk. Sizin sayfanızda okumuştum sanki bunu, aklımda da yarı güneş diye kalmış. O yüzden, sabahtan öğlene kadar güneş göreceği bir yere diktim, ev gölge yapacak. Haseki küpeleri, ajuga ve ilk clematis de aynı yönde.
Bahçede çiçekler için yarı gölge olarak ilk kurtarılmış bölge, minik bir üçgen aslında. O üçgene taş örmeyi düşünüyorum, yapabildiğim kadar. A köşesi.
Rüzgar meselesi de bizi epeyce uğraştıracak gibi görünüyor, o yüzden bahçenin tüm çevresine çit oluşturmaya karar verdik, ligustrumlar ve kuzeybatı köşesine de leylandiiler diktik mart sonunda.
Ligustrumlar dikildikten sonra 20cm.'den itibaren budanmalıymış, budadık ve çıkan tüm budama parçalarını da aralara yerleştirdik, onların da bir kısmı tuttu:)
Çitler büyüyene kadar da... yeşil sera örtülerini kullanmaya karar verdim, güney cephesinde gölgelik olsun diye tellere çekmeye başlamıştım ki, rüzgarı da kestiğini fark ettim. Tümüyle kesmiyor tabii, uygun bir esintiye dönüştürüyor;). Bu yüzden, yapılacaklar listesine tüm bahçeyi yeşil örtüyle çevirmek eklendi. Yapılan kısım da fena durmuyor. O kısmın fotoğraflarını henüz çekemedim.

nuaymu
02-05-2016, 20:39
D kısmı.
Bu kısım kuzey cephesi, sürekli nemli ve gölgeli. Buraya yer örtücü denemeleri yaptım. İlk dikilenler dağ çilekleri ve dağ menekşeleri idi. Sağ olsun bir tanıdığımın getirdiklerinden. Geçen yıl sadece temmuz-ağustos aylarında suladım. Her yöne kol attılar. Çilek vermelerini beklemiyordum ama çiçeklenmişler, belki minik de olsa çilek görebiliriz. :rolleyes:

609487

nuaymu
08-05-2016, 22:48
Güller taşınmayı sevmiyor diye hatırlıyorum ama taşımaya niyet ettiğim pembe sarmaşık gül. İlk aldığımda boylu boslu idi, inşaat esnasında ustaların gadrine uğrayanlardan. Üstüne nasıl olup da görülmediyse keresteler atılmıştı, oradan sağ çıkabileceğini sanmıyordum. Uzun, cansız halini ben görmeyeyim diye eşim alıp ortadan kaldırmış. Bu inşaat meselesi de uzun bir bahis, aslında komedi gibi ama neyse, yeri burası değil.
Geçen sonbahar bir 'müjde!' sesiyle koşturduğumda, topraktan çıkan minicik bir filiz gördüm:) Hemen çevresine tahta çit çakmıştım bu sefer, yetmedi, taşlardan da yığınak yapmıştım. Son hali böyle, mucize sarmaşık diyorum ona :rolleyes: Koyu pembe minicik güller açıyor, yine açacak inşallah.
Lakin bu kez de yerini değiştirmek istiyorum, mücadeleci, çetin, metin bir gül çünkü. Daha çok göreceğimi düşündüğüm bir yere, salıncak yapılacak yere taşıyacağım. "O kısım hale yola girinceye kadar burada büyümeye devam et" dedim:)
Direşken gülüm benim:)

610710

Soldan fotoğrafa girmeye çalışanlar cerastium'lar, ilk kez Güler Hanım'ın bahçesinde uzuun ve toplu halde görmüş, mest olmuştum. Sonra da peşine düştüm tabii. Tohumdan yetiştirmeyi başaramayınca geçen yıl fide olarak aldım, güzelce çoğaldılar. Şu anda bölünmüş vaziyetteler, toparlansınlar, bahçenin başka yerlerine de dikeceğim.

nuaymu
13-05-2016, 21:14
:)

611830

nuaymu
13-05-2016, 21:18
Üç buçuk saatteki çiçek açılma miktarı, tümünü göremedik maalesef, bir dahaki gidişte inşallah.

611831

611832

abk
14-05-2016, 04:03
Sevgili nuaymu, ben her çiçeğimi, çalımı tasiyorum. Yeter ki cok sicak havalarda olmasin ve taşındıktan sonra hemen gunes almasin. Cok sukur simdiye dek taşıdığımdan dolayı bitki kaybetmedim.
Clematislerin cok guzel. Tam acmış halini ben de merak ettim. :)

nuaymu
16-05-2016, 20:29
Sevgili nuaymu, ben her çiçeğimi, çalımı tasiyorum. Yeter ki cok sicak havalarda olmasin ve taşındıktan sonra hemen gunes almasin. Cok sukur simdiye dek taşıdığımdan dolayı bitki kaybetmedim.
Clematislerin cok guzel. Tam acmış halini ben de merak ettim. :)

Sevgili abk,
Kendi sayfamdaki mesajı daha yeni gördüm, kusuruma bakmayın lütfen. :o
Yıllardır, yani bahçe derdine düştüğümden beri ağaçlar.net'te sayfalarda gezer, notlar alırdım; o notlarımı bulamıyorum şimdi:( Ben de bu yüzden, daha önce sayfalarından çok notlar derlediğim bahçe sayfalarını yeniden geziyorum. Bazı konu başlıklarına da bakmaya çalışıyorum tabii. Kendi sayfamı kontrol etmemişim:)
Bir de... ellerimin acısı yeni yeni hafifledi ama kalmaz o öyle. Clematislere merdiven yapıyorum kuru sazlardan. Bizim bahçeye giderken bir yerde duruyoruz, oradan her seferinde 30'a yakın saz kesiyorum. Öyle kalın değiller ama sağlam yapıdalar. Sonra kurumuş kabuklarını soymaya geliyor iş, boğum yerlerinden çevirerek kabukları soyuyorum, sonra da uygun olduğunu düşündüğüm şekilde galvaniz telle bağlamaya başlıyorum, kafes şeklinde. Bir tane de yelpaze biçiminde yaptım, küçük çardak için.
Clematisler öyle zarif, güzel ve güçlü sarılıyorlar ki hayran olmamak mümkün değil. Evvelki pazar neredeyse fırtına çıktı bizim bahçede, evden dışarı çıkamadık, kapıları öyle kuvvetle itiyordu ki rüzgar... Telaşla pencereye koştum ben de, clematis ne halde, yaptığım o merdiven yerinde durabilecek mi diye. Öyle onu seyrettim, rüzgar müthiş, bizimki bana mısın demiyor:p
İşte şu bizimki;):

612570

nuaymu
22-05-2016, 23:13
Delphinium'ların bir kısmını açmış gördüm bugün:)
(Bir de fotoğraf küçültmeyi öğrenebilsem).

613935

hilalll
23-05-2016, 03:15
Herşey çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Yakında Eskişehir'ime ve bahçeme kavuşacağım İnşaAllah (çok çok İnşaAllah).Bitki seçimi konusunda bana güzel bir kaynak olacaksınız.Clematisler aklimdaydi demekki oluyormuş sevindim.Sebze kısmı düşünmüyor musunuz?

nuaymu
23-05-2016, 08:02
Herşey çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Yakında Eskişehir'ime ve bahçeme kavuşacağım İnşaAllah (çok çok İnşaAllah).Bitki seçimi konusunda bana güzel bir kaynak olacaksınız.Clematisler aklimdaydi demekki oluyormuş sevindim.Sebze kısmı düşünmüyor musunuz?

Teşekkür ederim.

Sebze kısmını bahçe planındaki H alanına yapacağız. Şu anda o kısım inşaattan kalan keresteler vs. ile dolu. Tuğla, kiremit, demir ve inşaat kumu da var:) Ardiye yapıldıktan sonra tümü temizlenecek inşallah.

Bu yıl diğer kısımlarda, uygun olan her yeri değerlendirmeye çalışıyoruz. Soğan, sarımsak, domates, biber, salatalık, fasulye, bamya diktik. Fırının yanına maydonoz tohumları serptik.

Bahçenin her yerini tümüyle ve birden toparlamak mümkün görünmüyordu. Bu yüzden gözüme kestirdiğim köşelerde düzenlemeler yaparak başlamıştım. Şimdi de köşe köşe tam temizlik, malç, çiçekler... taş düzenlemeleri... öyle gidecek bakalım:)

Bahçenize en kısa zamanda kavuşmanızı dilerim:)

nuaymu
23-05-2016, 20:58
Açmasını beklediğim pembe clematis, Clematis 'Margaret Hunt' imiş, gidince daha yakından incelemek gerekecek. Aynı yerde 4 clematis. Hepsi sürgün verdi mi, henüz bilmiyorum, üst kısımda daha boylu uzanmış başka bir tanesi daha var, o da açınca ismi "yaşayanlar"a dahil olacak.

Clematis 'Margaret Hunt'ın şimdilik bir çiçeği açtı, taşınmasına rağmen tomurcukları da var:)

614124

abk
23-05-2016, 21:46
Clematisler harika. Gelecek yil daha da guzel olacak. :) Bence bahçene sakayikta ekmelisin. Ama gercek sakayik yani peonies turu. Büyüyüp cicek açması zaten bir kac yil suruyor. O yuzden simdiden alıp kalici yerine ekmen daha iyi olur diye dusunuyorum.

nuaymu
23-05-2016, 22:02
Clematisler harika. Gelecek yil daha da guzel olacak. :) Bence bahçene sakayikta ekmelisin. Ama gercek sakayik yani peonies turu. Büyüyüp cicek açması zaten bir kac yil suruyor. O yuzden simdiden alıp kalici yerine ekmen daha iyi olur diye dusunuyorum.

Sayın abk, harikasınız:)

Ağaç şakayık diktiğim ilk kalıcı çiçekti. Yıllar geçtikçe güzelleşeceğini okuduğumda karnıma ağrılar girmişti zira henüz bahçenin telleri bile çekilmemişti. :) Sonunda kararımı verdim ve bir tane kök aldım, o kış, şubat ayıydı sanırım, bahçe günlüğü tutmuyordum o vakit, önce karı küredik ve tarif edildiği şekilde şakayık rizomunu gömdük.

Bahçemiz orman sınırında, dolayısıyla karda bazen geyik izleri bazen tavşan izleri buluyorduk gittiğimizde. E şimdi o şakayıka ne olacak, avcılar da geziyor haliyle, yerini unutmak da var... derken o karda uygun boyda üç büyük ağaç direk bulup çevrelemiştim. Ellerim mosmor olmuştu ama değer:) Ne yeri kayboldu ne de başına bir kaza geldi böylece.

Çiçeklerini açtığında paylaşmak istemiştim, şu anda tomurcuk halinde:)

614143

Lakin bir sorun var, tomurcuklara karıncalar üşüşüyor, geçen yıllarda fark etmemiştim, bu bir sorun teşkil eder mi? Bir şeyler yapmak gerekir mi?

abk
23-05-2016, 22:11
Acikcasi ben de ilk kez gecen yil Sakayik ektim. Daha hic cicek vermedi benimkiler. Pek tecrubeli degilim yani. Ailem çiftçilik yapiyor benim. Bu hafta sonu ağabeyimin tavsiyesi uzerine onun verdigi bir ilaci pompa ile tum bitkilerime sıktım. Ama ne adini biliyorum ne de etki mekanizmasını. Genelde gul ve kartopunda böcek sorunu yasiyorum ben. Sakayiklarda sorun yoktu ama onlari da ilaçladim.

nuaymu
26-05-2016, 21:38
Eskişehir'e bahar anca geliyor ama... aubrietalar devam ediyor böylece:)

614677

nuaymu
26-05-2016, 22:08
Acil durumlarda bahçeye gitmek şart oluyor, genelde hep acil durum zaten bana, elimden gelse her gün gideceğim ;)

Bugün ikindiden itibaren mini çiçek fidelerimi dikmekle meşgul oldum, bitmedi, bir kısmı pazar gününe kaldı. Ve bir sürprizle karşılaştım, Sprekelia formosissima. Geçen pazar günü kıpkırmızı sürgününü görmüştüm ama bu kadar çabuk açmasını beklemiyordum. Kırmızısı nefis. İyi poz yakalayamadım ve daha uzun boylu olmasını umuyordum lakin böyle de çok güzel. Tek çiçek, yaprak yok, yaprakları sonra mı çıkacak acaba? :rolleyes:

614681

nuaymu
26-05-2016, 22:35
Beyaz alyssum'ları küçük çardağa diktim. Başta buradaki toprak kısmı ağaç kabuklarıyla kapatmayı düşünmüştüm, sonra gözüme çok koyu kaçacak gibi geldi, buradaki küçük tarhı oluştururken kullandığımız büyük kalası elimizdeki koyu meşeyle boyamıştık, taşların çoğu da bu renge yakın denk geldi, bir de ağaç kabuğu konsaydı... koyu-koyu-koyu. E beyaz lazım:)

Henüz minicik buradaki her şey:
Alyssum'lar mini fide.
Hydrangea paniculata Wims Red, bu baharda dikip geçen hafta dikildiği ilk yerden toprağıyla birlikte taşındı, üstünde minicik tomurcuk var.
Clematis 'Blue Angel' ve Clematis montana rubens'i aynı yere diktim, onların çiçeksiz kaldığı dönemde açması için de Clematis 'Red Star'ı ekledim. Bakalım nasıl bir görüntüsü olacak, tabii büyüyünce:)
Fuchsia magellanica Riccartonii sağda, dona dayanıklı imiş, yine de kışa girerken korumaya alacağım.
Orada minicik bir filiz halinde bir de müge çiçeği var ;)
Calibrachoa calita hibrit'i de bugün ekledim.

İçimden hiç boşluk kalmamacasına burayı doldurmak geçmedi değil :p

614687

614688

614689

(Fotoğraflar biraz bulanık çıkmış, acemilik:rolleyes:)

gilan
27-05-2016, 06:22
Sevgili nuaymu, bahçeniz çok çok güzel olacak. :)
Anlatımlarınızdan da büyük keyif aldım. Bir sürü şirin mini hikaye... ;)
İyi ki dediğiniz gibi başlığı şimdiden açtınız da bütün bu yolculuğa şahit olacağız. Sizdeki bu araştırmacı ruh sayesinde kim bilir neler neler öğreneceğiz. ;)

İlk mesaja planı eklediğiniz için de teşekkür etmek istedim. Benim bahçe başlıklarında ilk olarak gözüm hep ya bir plan ya da geniş açılı bir fotoğraf arıyor. Ancak o sayede her şeyi aklımda konumlandırabiliyorum. Diğer türlü gözümde canlanmıyor. Fırsat bulduğunuzda plandaki harflerle gösterdiğiniz bölümlerin geniş açılı fotoğraflarını da ekleseniz ne güzel olur. :rolleyes:

Sprekelia ne ilginç bir çiçekmiş. Rengi harika! İlk defa görüyorum...

Fuchsia magellanica Riccartonii burada görünce baktım. Davesgarden -12'ye kadar dayanır demiş. Bu haliyle Eskişehir'i kurtarmaz. O nedenle çok sağlam korumaya almanızı tavsiye ederim.

Takipteyim. :cool:

nuaymu
27-05-2016, 09:45
Fuchsia magellanica Riccartonii burada görünce baktım. Davesgarden -12'ye kadar dayanır demiş. Bu haliyle Eskişehir'i kurtarmaz. O nedenle çok sağlam korumaya almanızı tavsiye ederim.

Takipteyim. :cool:

Sevgili gilan,

Uyarınız için teşekkürler, kaybetmek istemediğim bir güzellik o.

Fuchsia magellanica Riccartonii için, onu aldığım internet sitesinde 'bahar başında sıkı budanırsa çok kuvvetli ve güzel sürgünlerle gelecektir' cümlesini eklemişlerdi, bu da beni çok umutlandırdı:) Kökleri donmazsa hızlıca sürer, bir sezonda kocaman olur diye düşündüm.

Kışa girerken sımsıkı sarıp deneyeceğim, her ihtimale karşı da bir kısmını bölüp kışın kapalı balkona alayım en iyisi :rolleyes: Küçük çardaktaki donsa da balkondakini çıkartıp yine ayrı yere dikerim:)

Ve düşündüm de, küçük çardak, o kısımdaki clematisleri aşırı rüzgardan koruyayım derken yavaş yavaş oluşmuştu; tümüyle sera naylonu kaplanıp mini seraya bile dönüştürülebilir. Yazdım bunu bir kenara ;)

nuaymu
30-05-2016, 20:05
615379

B2 kısmı, çardak yapılacak kısım. Verandadan ziyade yazın sıcak günlerinde sarmaşık gölgeleri altında ve çimenlere basarak oturmayı düşündüğüm kısım. Tam oturmak denemez aslında, zira sallanmayı da düşünüyorum:) B2'nin sağına, bitişe doğru, ardiye ile seki arasına bir salıncak eklenecek. Yaklaşık olarak, şu anda kiremitlerin olduğu yere...

615382

Görüldüğü gibi çoook iş var. Ne zaman bu kısım istediğim kıvama gelir de çardak yapımı biter, kesin belli olamadığı için, buna ilaveten rüzgar da bahçede epeyce bir sorun teşkil ettiği için kendi çapımda geçici çözümler bulmaya yöneliyorum. Fotoğrafta görülen yeşil sera örtüsü gibi:) (Leylandii ve ligustrum ikilisi büyüdüğünde tüm bahçe rüzgar kesici ve hoş bir yeşil duvarla çevrelenmiş olacak).

Yeşil sera örtüsünü ilk olarak bir kıyıya diktiğim bazı çiçeklere gölge oluşturması amacıyla kullanmıştım. Örtüyü bahçe tellerine galvanizle diktim:) Rüzgarı da yavaşlattığını fark ettiğimde, tüm bahçe çevresini çevirmeye başladım.

B2'yi çardakla kapatmayı planladığım için, çardağı saracak sarmaşıkları bir an önce yerlerine dikmek gerekiyordu. Morsalkımı daha önceden dikmiştim, ardiyenin(henüz yapılmadı ama ikinci çizimde yeri var) solunda kalan veranda-ardiye arasındaki bölüme de iki clematis dikince... yine rüzgar meselesi çıktı tabii.

Ve geçici çözümler:) Clematisler kuzeybatıya bakan cephede kalmış oluyordu ve henüz tüm bahçenin tellerine yeşil sera örtüsünü geçirmek işi bitmemişti. Hoş bitse de rüzgarı biraz daha kesmek nasıl olurdu? Güzel olurdu. Ben de bu clematisleri yine o örtüyle korumaya karar verdim.

Ustaların inşaat esnasında kullanmak için yaptıkları bir merdiveni yanlamasına koyup buraya örtü gerebilirdim. İlk hali de böyle oldu zaten (o halinin fotoğrafı yok maalesef). Sonra tam örtüyü gereceğim sırada, aynı ölçülerdeki diğer merdiven aklıma geldi:) O iki merdiveni birleştirip buraya minicik bir çardak yapabilir miydik? Hem denemiş olurduk, hem büyük çardağı bu yıl yaptıramasak bile, clematislerin tutunup uzayabileceği korunaklı bir kısım olurdu. Böylece... denedik:)

İki merdiven birleştirilip, yerine yerleşti.

615385

nuaymu
30-05-2016, 20:18
Buraya küçük bir not eklemek istiyorum:)

Bahçe henüz yapım-dikim aşamasında, dolayısıyla geniş açılı fotoğrafları yeri geldiğince ekleyeceğim. Bu biraz da, çekilen fotoğraflarda komşuların ev ve bahçelerinin görünmemesi gerektiğini düşünmemden kaynaklanıyor. Bir şekilde onların mahremiyetlerini ihlal etmiş olmak istemem.

Diğer sebep de... en azından takıl-tukul tabir ettiğim inşaat yığınlarını az da olsa kaldırdıkça eklemek isteyişimden:)

Doğrusu bu yıldan önceki gidişlerimizde, her seferinde hüsrana uğrayarak dönüyordum. Zira her gidişimde bahçenin her yerinde koşturuyordum, hiçbir iş bitmiyordu. Dolayısıyla bahçenin hiçbir yerinde bir güzellik, bakılacak, nefes alınacak bir köşe ortaya çıkmıyordu.

Bu yıl taktik değiştirdim. Gitmeden önce 'bahçede bugün şuraya başlayacağım' diyorum, sadece o kısımla ilgileniyorum ve bahçenin diğer kısımlarının üstünden atlayıp geçiyorum. O iş o gün bitmezse, haftaya yine aynı yerden devam ediyorum. Yöntem işe yaradı, minik minik nefes köşeleri oluşmaya başladı. Küçük çardak da bunlardan biri ;)

nuaymu
30-05-2016, 20:37
Merdivenleri birleştirip yerleştirince, sonradan kaldırmak yerine, burayı mini tarh şeklinde devam ettirmek aklıma geldi. Eski bir kalasla merdiven ayaklarını çevirdik ve şöyle bir baktık: Eh, fena görünmüyordu.

Çardak taslağımızı ve tarh yükseltisini oluşturacak kalası zımparaladık, boyadık. Boyama esnasında, güneş enerjisi sistemine bağlanacak olan boruları uygun şekilde aşağıya, toprağın içine aldırıp yan tarafa uzattık. Bitkiler büyüdüğünde yapılacak herhangi bir su tesisatı işlemi, ne kadar dikkatli yapılırsa yapılsın, oraya diktiğim sarmaşıklara ve diğerlerine zarar verebilirdi. Zaten bu konuda ağzım bir kere yanmıştı, tekrar riske girmek istemedim.

Su boruları meselesi halledildikten sonra, tarhı toprak karışımıyla doldurdum. Bu esnada ilk dikilen clematisleri ya söküp yükseltecektim, yahut başka bir çare düşünecektim. Sökme riskine girmedim ve çevrelerine taş döşeye döşeye toprağı yükselttim. Zaten köklerinin güneşten korunması gerekiyordu.

Çardağı yaparken kullandığımız keresteler clematislerin sarılması için elbette uygun değildi. Su kenarından kestiğim sazlardan yelpaze biçiminde bir sarmaşık merdiveni yaptım:

615386

Onu da küçük çardağa galvaniz telle bağlayıp clematisler tutunsun diye yardım ettim.

615387

Son hali değilse de... başlangıç hali diyebiliriz artık ;) Bitkiler büyüdükçe halden hale girecek, hayalimde seyrediyorum.

615388

nuaymu
30-05-2016, 21:44
B2, büyük çardak alanı, zıt cephelerden...

615392

615393

Zemin çimi sonbaharda. Önce fırın köşesini tamamlamak gerekiyor. Fırının önündeki alana beton döktürdük, yağmurlu havalarda çamur olmadan da fırını kullanabilmeyi istiyoruz.

Buradaki çeşme kısmına bir tezgah ve evye eklenecek. Yağmur-kar-don olayları sebebiyle tezgah ve evyeyi beyaz betondan yaptırıp bazı taşlarla dekore etmeyi düşünüyorum. Önerilere açığız tabii. :rolleyes:

615394

zehra evin
30-05-2016, 22:11
Herşey gayet profesyonelce gidiyor sayın nuaymu.kolay gelsin en kısa zamanda istediklerinizi yaparsınız da keyfini sürersiniz inşallah.Benimde en büyük hayalim böyle bir bahçeye sahip olup herşeyi kendim yapabilmek.

nuaymu
30-05-2016, 22:55
Herşey gayet profesyonelce gidiyor sayın nuaymu.kolay gelsin en kısa zamanda istediklerinizi yaparsınız da keyfini sürersiniz inşallah.Benimde en büyük hayalim böyle bir bahçeye sahip olup herşeyi kendim yapabilmek.

Teşekkür ederim Zehra Hanım, inşallah koskocaman, güpgüzel bir bahçeniz olur, amin:)

firdevs-i
31-05-2016, 10:51
Sevgili nuaymu; ben de yapım aşamasında olan bahçemi daha bir şeye benzemiyor diye sayfa açmayı geciktirenlerdenim. Bana cesaret verdiniz. En kısa zamanda sayfamı açıyorum:))

nuaymu
31-05-2016, 11:18
Sevgili nuaymu; ben de yapım aşamasında olan bahçemi daha bir şeye benzemiyor diye sayfa açmayı geciktirenlerdenim. Bana cesaret verdiniz. En kısa zamanda sayfamı açıyorum:))

firdevs-i, merhaba efendim,

Sayfayı açmakta başta tereddüt etmiştim ama sonra ilk aşamaların da önemli olduğunu düşündüm. Benim bahçem oldukça yavaş ilerleyecek gibi, yapısal bakımdan, zira haftada bir tam gün gidebiliyoruz. Bu yıl dayanamayıp, işi asıp akşama doğru kaçmadan duramadım, o ayrı.:)

Yapısal işler devam ederken bir yandan da kalıcı bitkileri belirleyip bir an önce yerleştirmek gerekiyormuş, bu yıl onu öğrendim. Sayfa bir nevi bahçe günlüğü oluyor. Yaparken de yeni fikirler ediniyorsunuz, ağaçlar.net üyeleri sağ olsun, insanı hem teşvik ediyor hem de "aaaa, buldum! burayı şöyle çözebilirim" dedirtecek sözler yazıyorlar. Farkında olsunlar olmasınlar, yeni çözümlere-fikirlere sebep oluyorlar:)

Bir an önce sayfanızı açın derim, şimdiden hayırlı olsun, kolay gelsin:)

nuaymu
31-05-2016, 21:04
Bugünkü bahçe kaçamağından:)

615509

615510

615511

615512

615513

abk
01-06-2016, 02:25
Kucuk çardak harika olmus. Gecici falan diye başlayıp kalici ve cok guzel bir cozum bulmussunuz. :) Sarmaşıklar büyüyünce orasi cok guzel olacaktır. Clematisler de cok guzel. Sakayik ise harika. Ben bu yılda umudu kestim sakayiktan belki seneye acar.

nuaymu
01-06-2016, 11:21
Kucuk çardak harika olmus. Gecici falan diye başlayıp kalici ve cok guzel bir cozum bulmussunuz. :) Sarmaşıklar büyüyünce orasi cok guzel olacaktır. Clematisler de cok guzel. Sakayik ise harika. Ben bu yılda umudu kestim sakayiktan belki seneye acar.

Sayın abk,

Şakayık geçen yıldan daha fazla gelişmiş olarak çıktı ise yerini sevmiş ve yavaş yavaş koltuğa kurulur gibi oraya kuruluyor demektir, çiçeklerini de mutlaka görürsünüz:)

Bizim şakayık önce tek kök çıkarttı, sadece yapraklar; sonra iki kökten çıkarttı, yine sadece yapraklar vardı; sonra yine iki kökten ama bu kez tek bir çiçek açmıştı; bu yıl ise üç kökten verdi ve 5-6 tomurcuğu var.

abk
01-06-2016, 16:43
Sayın abk,

Şakayık geçen yıldan daha fazla gelişmiş olarak çıktı ise yerini sevmiş ve yavaş yavaş koltuğa kurulur gibi oraya kuruluyor demektir, çiçeklerini de mutlaka görürsünüz:)

Bizim şakayık önce tek kök çıkarttı, sadece yapraklar; sonra iki kökten çıkarttı, yine sadece yapraklar vardı; sonra yine iki kökten ama bu kez tek bir çiçek açmıştı; bu yıl ise üç kökten verdi ve 5-6 tomurcuğu var.
Bu durumda benim bir ya da iki sezon daha sabretmem gerek. ;)

nuaymu
02-06-2016, 17:26
İlk açtığında Clematis 'Margaret Hunt' olduğunu düşünmüştüm ama şimdi 'Piilu' olmasından şüpheleniyorum. Olsun, güzel işte ;)

615798

abk
02-06-2016, 17:40
İlk açtığında Clematis 'Margaret Hunt' olduğunu düşünmüştüm ama şimdi 'Piilu' olmasından şüpheleniyorum. Olsun, güzel işte ;)

615798

Bana ikisi de değilmiş gibi geldi. Gerçi pek anlamam clematis türlerinden. Dediğiniz gibi, ne farkeder ki, güzel işte. ;)

nuaymu
02-06-2016, 18:41
Bahçe peyzajında hem çevreden topladığım hem de hafriyat esnasında çıkan taşları kullanmayı planlıyordum. Gerçi 'taşlarım' şimdiye dek hayli mesele olmuştu. Hangi köşeye taşısam fazlalık muamelesi görüyordu. Birkaç kez 'ne iyi olmuş' da dendi, bazı yerlerin beton dökümü sırasında gizlice dolgu malzemesi yapılarak :mad: Sanki anlamayacak mıydım? Taşlarım eksilmişti, göz göre göre. :mad:

Elektrik direğini dikmeye gelen elektrikçiler bile direği sabitlemek için açtıkları çukurun içine hazır toplanmış taşlarımdan atmasınlar mı? Gel de anlat, bir kere o taşlar kolay toplanmıyor. Taş dediğin ağırdır bir kere, hele bir hanım için. Bir taş yığınını oluşturmak için git-gel-git-gel kaç kilometre yol yürünüyor?

Neyse. Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton :p

615799

Hiç biri kaldırabileceğim büyüklükte değil, heba edilen taşlarıma karşılık yenileri, üstelik de sadece 'bu şuraya, şu da şuraya' diyeceğim, eşim taşıyacak:)

Sevgi Durul
02-06-2016, 18:59
Sayın nuaymu, emin adımlarla ilerliyorsunuz, gelişmeleri gördükçe bazen siz bile inanamayacaksınız. Bitkiler kendilerine verilen ilgiyi kat be kat değerlendiriyorlar.:)

Clematisiniz bana da piilu gibi gelmedi. Sizinkinin taç yaprakları biraz daha ince, piilunun daha tombul oluyor. Yine de yanıldıysam bu konuda uzman arkadaşlar düzeltebilir.:rolleyes: Bendeki, bu (http://www.agaclar.net/forum/1167181-post2742.htm) mesajın dördüncü fotoğrafı ve bu (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42984&catid=searchresults&searchid=25226) da galeriden. Bir de (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=40514&catid=searchresults&searchid=25226) yakın çekim.

nuaymu
02-06-2016, 19:21
Sevgili nuaymu, emin adımlarla ilerliyorsunuz, gelişmeleri gördükçe bazen siz bile inanamayacaksınız. Bitkiler kendilerine verilen ilgiyi kat be kat değerlendiriyorlar.:)

Taşlarla çok güzel şeyler meydana getirebilirsiniz. İnanın benim bile gözüm kaldı, alanlar haklı.

Gözümüz taşta toprakta, çiçek böcekte. Deli miyiz ne? Çok güzel bir hastalık bu, tedavisi de güzel.;)

Clematisiniz bana da piilu gibi gelmedi. Sizinkinin taç yaprakları biraz daha ince, piilunun daha tombul oluyor. Yine de yanıldıysam bu konuda uzman arkadaşlar düzeltebilir.:rolleyes: Bendeki, bu (http://www.agaclar.net/forum/1167181-post2742.htm) mesajın dördüncü fotoğrafı ve bu (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42984&catid=searchresults&searchid=25226) da galeriden. Bir de (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=40514&catid=searchresults&searchid=25226) yakın çekim.

Haklısınız Sayın SDurul,

'Piilu' değil kesinlikle, tombul değil yapraklar. :)

gilan
03-06-2016, 00:27
Clematisi Hagley Hybrid'e benzettim. Ankara'daki bahçemde vardı, oradan tanıdık geldi. Bauhaus'tan almıştım.
İnternetten fotoğrafı: http://www.bbc.co.uk/staticarchive/48bccb1df1850c3f85ee02a63ec323962042b4f2.jpg


Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton :p

Günlük hayatta yaşadığımız sorunların ne büyük bir kısmı iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor aslında... :o Karşımızdaki de bizim aklımızdakini aynen biliyor sanıyoruz. Çok iyi yapmışsınız, çok da güzel sonuçlanmış. :) Eşinizin de kollarına sağlık. :)

Küçük çardağa da sazlardan yaptığınız yelpazeye de bayıldım. Forumda böyle tasarıma önem veren bahçeler görmek çok hoşuma gidiyor. Bir sürü küçük fikir buluyoruz. :)

Anlatımlarınız da çok çok keyifli. Her köşeyi baştan plandan bir bakıp, aklımda canlandırıp öyle okuyorum. :) Emin olun bizim için de bahçenin bitmiş halini bir anda görmekten çok daha zevkli oluyor.

TCM
03-06-2016, 09:02
... Gel de anlat, bir kere o taşlar kolay toplanmıyor. Taş dediğin ağırdır bir kere, hele bir hanım için. Bir taş yığınını oluşturmak için git-gel-git-gel kaç kilometre yol yürünüyor?...

Bu durum bende de var. Hanım bile alıştı artık, önceleri 'ne yapıyorsun gören olsa rezil olacaz' diyordu. Şimdi gaz bile veriyor. :p

http://www.agaclar.net/forum/1464850-post756.htm

Resimdeki kayrak taşlar ile altta ilk resimdeki otlardan fazla gözükmese de beyaz taşlar tamamen toplama ürünü... Akıllı işi değil ya bizimkisi :D

http://www.agaclar.net/forum/1458868-post718.htm

nuaymu
03-06-2016, 09:23
Clematisi Hagley Hybrid'e benzettim. Ankara'daki bahçemde vardı, oradan tanıdık geldi. Bauhaus'tan almıştım.
İnternetten fotoğrafı: http://www.bbc.co.uk/staticarchive/48bccb1df1850c3f85ee02a63ec323962042b4f2.jpg

Forumda böyle tasarıma önem veren bahçeler görmek çok hoşuma gidiyor. Bir sürü küçük fikir buluyoruz. :)

Anlatımlarınız da çok çok keyifli. Her köşeyi baştan plandan bir bakıp, aklımda canlandırıp öyle okuyorum. :) Emin olun bizim için de bahçenin bitmiş halini bir anda görmekten çok daha zevkli oluyor.

Bilgi için teşekkür ederim, Hagley Hybrid diye not alacağım, isim de aşina geldi, tek bir sefer alışveriş yaptığım bir internet sitesi vardı, sanırım birkaç clematis de oradan aldım ve isimleri konusunda sıkıntı yaşadıklarım bunlar.
Benim de en keyif aldığım bahçeler, öğrendiğim ve fikir edindiğim bahçeler oluyor:) Sizin ve arkadaşların yorumlarından da güzel fikirler çıkıyor, buradan herkese teşekkür ederim.

Mesela geçen gün Fuchsia magellanica Riccartonii için 'korumayı sıkı yapın' demiştiniz ve ben o çardağı kışa girerken sera naylonuyla örtmeye karar vermiştim. Lakin o kadarla kalmadı:)
İki merdivenim daha var:)
Bir çardak daha yapmaya karar verdim. Bu çardağı da ardiye bittiğinde, onun kuzeye bakan cephesine koyacağım, ancak orası uygun, güneş gören iki yerinden biri. İkinci çardak niye gerekli?

Bir Arbutus unedo'm var, yıllar önce bir gezi esnasında Ödemiş'in pazarına denk gelmiş ve ilk defa orada taze kocayemişlerden tatmıştım, nefisti. Bahçeye niyet edince de ilk aklıma gelen kalıcılardan biri oydu tabii. Arbutus unedo'yu getirttim ve diktim. Yine ilk diktiklerimdendi. Çok sevimli bir bitki, görüntüsü de çok estetik, yaprakları etli, koyu yeşil, dalları da ayrı güzel. Tabii Eskişehir'in kışı ona ağır geldi. Ama öyle sevgiyle almışım ki, garibim ölmüyor da, tüm gücüyle dayanıyor. Her kış toprak üstü kısmı donuyor, bahara kökten yeniden sürüyor.

Ve Magnolia grandiflora, hayalim. Onu da kokusu yüzünden çok seviyorum, hatırası da var. Eskişehir'de olmaz diye düşünüyordum, olabilir görünüyor.

Şimdi... Planım şu:
Ardiye bitince ikinci küçük çardak yapılacak, aynı şekilde tarh yükseltisi vs. ile tamamlanacak. Magnolia grandiflora, Tilia ve Arbutus unedo bu ikinci küçük çardağa dikilecek, üç metre civarında bir alan burası, tam ölçmedim. Bitkilerin aşırı büyümesine karşı 'meyve ağaçlarına uygulanan bodur tutma yöntemi' uygulanacak. (Bunun için de size teşekkür ederim).

Tilia zaten olur, Magnolia çiçek verebilir ve Arbutus da ölmüyor ama artık kışın seraya çevrileceğinden (ısıtmasız sera) meyve bile bekleyebilirim:)
Zaman alacak bu belli, bahçenin ilk öğrettiklerinden biri sabır değil mi zaten?

(Niçin dona dayanıklı magnolia düşünmüyorum? Düşünüyorum, aldım bile, Magnolia soulangeana ;) )

abk
04-06-2016, 01:28
Neyse. Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton :p

615799

Hiç biri kaldırabileceğim büyüklükte değil, heba edilen taşlarıma karşılık yenileri, üstelik de sadece 'bu şuraya, şu da şuraya' diyeceğim, eşim taşıyacak:)
Bahçenizi ilgiyle takip ettigimi biliyorsunuz. Cok beğendiğim icimin gittiği bir suru sey oldu paylasimlarinizda. Mesela sakayik, mini çardak.... Ama su taslar yok mu, icim eridi sanki. Gercekten ama gercekten kıskandım bu kez. Hem de bes ton.:( Oyle iri tas üç bes tane bulabilsem ben, havalara uçardim.:rolleyes:

nuaymu
04-06-2016, 06:23
Bu durum bende de var. Hanım bile alıştı artık, önceleri 'ne yapıyorsun gören olsa rezil olacaz' diyordu. Şimdi gaz bile veriyor. :p

http://www.agaclar.net/forum/1464850-post756.htm

Resimdeki kayrak taşlar ile altta ilk resimdeki otlardan fazla gözükmese de beyaz taşlar tamamen toplama ürünü... Akıllı işi değil ya bizimkisi :D

http://www.agaclar.net/forum/1458868-post718.htm


Sayın TCM, kayrak taşlarını satın aldığınızı düşünmüştüm ilk başta:) Öyle ya, sizin oraların doğal taşlarından o, çok güzel olmuş, ellerinize kollarınıza sağlık. Eskişehir'de pek çok bahçede kayrak taşlarından döşenmiş yürüyüş yolları ve duvar kaplamaları görüyorum, çok kullanışlı.
İnsan bahçeyle uğraşınca, gözünün önündeki güzellikleri daha bir görmeye başlıyor, onları değerlendirmek istiyor. Siz de kim bilir bahçenizde daha neler yapacaksınız, kolay gelsin efendim:)

nuaymu
04-06-2016, 06:25
Oyle iri tas üç bes tane bulabilsem ben, havalara uçardim.:rolleyes:

Sayın abk, daha güzellerini bulursunuz inşallah, amin:)

TCM
04-06-2016, 08:21
Sayın TCM, kayrak taşlarını satın aldığınızı düşünmüştüm ilk başta:) Öyle ya, sizin oraların doğal taşlarından o, çok güzel olmuş, ellerinize kollarınıza sağlık. ...

Alt resimdeki taşlar toplama; mümkün olduğunca gittiğim yerlerden alıp bahçeye getiriyorum hatıra niyetine. Kayrak taşları ise bahçe veya ev döşemesinde kullananlar artanları yola dökmüşler. Her geçişimde arabanın bagajı müsaitse ve etrafta kimse yoksa atıyorum arkaya.

nuaymu
04-06-2016, 19:24
Alt resimdeki taşlar toplama; mümkün olduğunca gittiğim yerlerden alıp bahçeye getiriyorum hatıra niyetine. Kayrak taşları ise bahçe veya ev döşemesinde kullananlar artanları yola dökmüşler. Her geçişimde arabanın bagajı müsaitse ve etrafta kimse yoksa atıyorum arkaya.

Sayın TCM, iyi ediyorsunuz efendim.:) Yoldaki görüntü kirliliği ortadan kalkmış oluyor, taşlar da güzelliklerini sergileyecek bir bahçeye kavuşuyorlar böylece.

gilan
04-06-2016, 19:45
Şimdi... Planım şu:
Ardiye bitince ikinci küçük çardak yapılacak, aynı şekilde tarh yükseltisi vs. ile tamamlanacak. Magnolia grandiflora, Tilia ve Arbutus unedo bu ikinci küçük çardağa dikilecek, üç metre civarında bir alan burası, tam ölçmedim. Bitkilerin aşırı büyümesine karşı 'meyve ağaçlarına uygulanan bodur tutma yöntemi' uygulanacak. (Bunun için de size teşekkür ederim).


Bunu tam anlamadım. Magnolia grandiflora koccaman bir ağaç. Bodur tutulsa bile küçük çardakta nasıl olacak?

Tilia ne diye baktım, o da sanki ıhlamur gibi görünüyor. Öyleyse o da bir ağaç. Hem de çardağa ihtiyaç duymayacak kadar dona dayanıklı. :confused:

akçabardak
04-06-2016, 21:21
Ben bu bahçe sayfasını gözden kaçırmışım, geç te olsa sayfanız hayırlı, bereketi bol, her şey gönlünüzce olmasını diliyorum.

nuaymu
04-06-2016, 21:35
Bunu tam anlamadım. Magnolia grandiflora koccaman bir ağaç. Bodur tutulsa bile küçük çardakta nasıl olacak?

Tilia ne diye baktım, o da sanki ıhlamur gibi görünüyor. Öyleyse o da bir ağaç. Hem de çardağa ihtiyaç duymayacak kadar dona dayanıklı. :confused:

Magnolia'yı espalier dedikleri şekilde ve bodur tutabilir miyiz, bunu deneyeceğim. Tilia(ıhlamur)'yı da magnolia yanına tavsiye edilen bir ağaç olduğu için düşünmüştüm ama haklısınız, dediğiniz gibi o dona dayanıklı ve üstelik rüzgara da dayanıklıymış. İkinci küçük çardak kuzey rüzgarına açık kalacağı için orada bir leylak geçiş koridoru oluşturmayı düşünmüştüm, şimdi bu koridor için ıhlamur düşünmeye başladım. Küçük çardağa dona dayanıklı bir ağaç dikmek hem ağaca hem çardağa haksızlık olur. Magnolia'yı 'little gem'inden dikmek bodur tutmayı kolaylaştırabilir.(?) Sizin yaptığınız çeviriye göre meyve ağaçları istenen boyda tutulabiliyor, magnolia buna dayanabilir mi, en azından denemiş olurum. Murat Pilevneli'ye göre budamaya dayanıklı imiş.

Fotoğrafta pek belli olmuyor, ilk küçük çardağın devamında beton bir alan var, (oraya ardiye yapılacak ve ikinci küçük çardak da bu fotoğrafta görünmeyen sağ tarafa yerleştirilecek) bu alanın üstüne taşmış toprak kısmın, rahat geçilebilecek şekilde tesviye edilmesi gerekiyor. Tesviye edildiğinde, karşıda yukarıda kalacak toprak önüne taşlardan bir set oluşturulacak, bu setin üst tarafına ıhlamur ve birkaç rüzgar ağacı daha dikilirse, hem rüzgar manolya önünden kesilmiş olur hem de ıhlamurun dökülen yapraklarını manolya dibinde toplamak kolaylaşır. Ihlamur yaprakları manolyaya faydalı imiş okuduğuma göre.

Sevgili gilan, fakirin ekmeği umut, olmasını ümit ediyorum:)

616225

nuaymu
04-06-2016, 21:36
Ben bu bahçe sayfasını gözden kaçırmışım, geç te olsa sayfanız hayırlı, bereketi bol, her şey gönlünüzce olmasını diliyorum.

Sayın akçabardak, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim:)

abk
05-06-2016, 04:17
Magnolia grandiflorayi kucuk tutmaya calismak, o heybetli guzel agaca yazik etmek bence. Sanırım Eskişehir'in soğuğuna dayanamayacagini düşündüğünüz icin boyle planladınız. Ama olmaz bence, zaten duvar dibinde falan olacak bir agacta degil. Kocaman bir bahçenin tam ortasında olmali Magnolia grandifolia. Büyümesi sabır istiyor ama bir kez büyüyünce yazin sicagindan kacip altında oturup sohbetler edilmeli, kahveler içilmeli, kahkahalar atılmalı. Magnolia grandiflora torunlara miras bırakılmalı. :) Cok hayal kurdum galiba. Eger benim yerim olsaydi hayalim buydu. Hatta bir ara bahçenin tam ortasına ekip baska hic bitki olmamasını bile dusunmustum.
Harcamayın manolyayi, ona heybetli olmak yakışıyor.

nuaymu
05-06-2016, 08:13
Sevgili gilan, sevgili abk; çok teşekkür ederim, insanın ufkunu açıyorsunuz.

Magnolia grandiflora'nın Eskişehir soğuğuna dayanamayacağı düşüncesiyle böyle planlamıştım, evet. Az önce Dave's garden'a baktım, 'grandiflora' için 6a-10b diyor. Soğuğa dayanıyor da çiçeklerine mi bir şey oluyor acaba? Bunu iyice araştırmak lazım. Zaten henüz 'grandiflora' için vakit var, 'dona dayanıklı' dendiği için Magnolia soulangeana almıştım, bugün onu dikeceğim, onu da kontrol ettim 4a-9b imiş. C kısmında, güneybatı yönünde, neredeyse tam gün güneş görebileceği bir konumu olacak, bahçeye gelirken yoldan ve girişten görülüp selam verilecek, verandadan da görülebilecek:)

İnşallah yerini sever, minicik bir şey, henüz 30 cm.

nuaymu
05-06-2016, 23:11
Kargoyla gelen Magnolia soulangeana 30 cm. değilmiş, 40-45cm civarında, yine de bebek. Etiketinde 4m. boylandığı yazıyor, yine eşimin soğanlarından bir kısmının kalkması gerekti:)

Bu fotoğrafı çektikten sonra dört yanındaki tahtaları direk niyetine kullanarak yeşil sera örtüsü örttüm ve örtüyü bağladım. Belki güneş açısından gerekli değil ama daha o kadar küçük ki rüzgar meselesi yüzünden korumak ihtiyacı hissettim. Zaten kargoda hırpalanmış. :mad:

616474

nuaymu
05-06-2016, 23:16
Adı Hydrangea serrata 'Bluebird' olan ve inadım inat deyip minicik boyuyla pembe açmaya kalkan ortanca :p (Avatarım onun yetişkin hali, o halini görebilir miyim bilmiyorum, toprağın pH değeri şimdilik müsait değil).

616477

nuaymu
06-06-2016, 23:57
Ramazan ayından önce dikmeyi planladığımız clematislerle uğraşmıştık pazar günü. Yoğun bir gündü, kendimi A köşesiyle uğraşırken buldum:) Oradaki Ajuga reptans'ları taşıdım, yarı gölge ve nemli kalacakları bir yerdeyseler coşuyorlar, kökleri çok güçlü ve yayılıcılar. A köşesindeki Clematis 'The President' köklerine doğru mu gidiyorlar demiştim. A köşesiyle o gün uğraşmayacaktım halbuki. Hedefim üç clematis ve bir manolya dikmekti, çok şükür onları da yapabildim:)

Clematislerin ikisini, C. Ville de Lyon ve C. Ernest Markham'ı, bahçe girişinin küçük kapı tarafına, iki kök hanımeliyle birlikte diktim. Bahçe telleri yapılırken, kapıyı sağlamlaştırmak için çaprazlamasına konmuş beton bir direk var, bu direği tümüyle kapatmak istiyorum. Birkaç ligustrumu sağa çekmek gerekti, bir de lavanta ekledim, fotoğrafta çıkmamış.

616638

nuaymu
07-06-2016, 00:02
Ve açan Lilium:) Lilium 'Mapira'.

616641

münevver48
07-06-2016, 04:49
sevgili nuaymu, böyle güzel bahçeyi nasıl fark edememişim. clematislerine bayıldım. çok hoş görünüyorlar.ayrıca sayfanız hayırlı bol çiçekli olsun.

nuaymu
07-06-2016, 20:07
sevgili nuaymu, böyle güzel bahçeyi nasıl fark edememişim. clematislerine bayıldım. çok hoş görünüyorlar.ayrıca sayfanız hayırlı bol çiçekli olsun.

Sevgili münevver48, teşekkür ederim, beni çok sevindirdiniz:)

gilan
07-06-2016, 22:13
Clematislerin ikisini, C. Ville de Lyon ve C. Ernest Markham'ı, bahçe girişinin küçük kapı tarafına, iki kök hanımeliyle birlikte diktim.

Hanımeli ile clematis çok yakınlar. Hanımeli çok azgın olur, devamlı kendi üstüne kat çıkarak büyür. Clematisi boğmasından korktum.

gilan
07-06-2016, 22:26
Fotoğrafta pek belli olmuyor, ilk küçük çardağın devamında beton bir alan var, (oraya ardiye yapılacak ve ikinci küçük çardak da bu fotoğrafta görünmeyen sağ tarafa yerleştirilecek) bu alanın üstüne taşmış toprak kısmın, rahat geçilebilecek şekilde tesviye edilmesi gerekiyor. Tesviye edildiğinde, karşıda yukarıda kalacak toprak önüne taşlardan bir set oluşturulacak...


Bahçenizi sıfırdan şekillendirmeye başladığınız için, yeriniz geniş olduğu için ve de evinizi de kendiniz yaptığınız için çok şanslısınız. Bunlar benim de bir sonraki bahçem için hayallerim. :rolleyes:

Mesajınızı okurken aklımda yine bir sürü peyzaj düzenlemesi canlandı. :)

Örneğin ardiye:
https://www.pinterest.com/pin/147704062756413332/
https://www.pinterest.com/pin/133630313920434708/
https://www.pinterest.com/pin/345580971379173705/

Tesviye sonrası yüksek kısıma ulaşmak için merdivenler:
Ben bu her basamağı tek bir geniş taştan oluşan merdivenlere bayılıyorum. Ama böyle taşlar bulmak biraz zor tabii.
https://www.pinterest.com/pin/563794447083100937/
https://www.pinterest.com/pin/164381455125807195/

Hatta aralarına bitkiler bile dikilebilir. :rolleyes:
https://www.pinterest.com/pin/496099715182238505/
https://www.pinterest.com/pin/234679830554567022/
Güler Abla'nın bahçesinde de böyle bir uygulama var.

Bir yerlere bir taş mozaik:
https://www.pinterest.com/pin/196399233728887259/

Kaptırdım yine. :p

YeniGine
07-06-2016, 23:24
Sevgili nuaymu bahçe sayfanız hayrlı olsun. Belli ki çok güzel bir bahçe olacak, emeklerinize sağlık; rastgelsin inşallah!..

nuaymu
07-06-2016, 23:36
Hanımeli ile clematis çok yakınlar. Hanımeli çok azgın olur, devamlı kendi üstüne kat çıkarak büyür. Clematisi boğmasından korktum.

Hanımelleri A köşesinde yoğurt kapları içinde toprağa gömülmüş olarak duruyordu, almak için epeyce uğraşmam gerekti, köklerini iyice derine salmışlar, oldukça kuvvetli bitkiler. 5 kök hanımelinden ikisini küçük giriş kapısının oraya clematislerle birlikte, üçünü de girişin büyük kapılı tarafına diktim (H kısmı tarafına), maksadım bahçe kapısının üstünü tümüyle onlarla kapatmak. Büyük kapının oradakileri demir kapıya da sardıracağım, kuzenim böyle bir şey yaptı, olabiliyor. Kapıya açılma mesafesini de gözeterek sardırınca sarmaşıklarla birlikte açılan kocaman bir kapı ortaya çıkıyor.

Clematislerle birlikte olanlar onları boğarsa hiç hoş olmaz:( O halde oraya destek için koyduğum sazları çoğaltıp, oluk şeklinde kafes örüp küçük kapının üstüne dek yükselteyim ve hanımellerinin sadece bu saz oluklarda kalmasını sağlayayım, budamayla kontrol edilebilir inşallah. Clematisler de yanlamasına beton direğin olduğu tellere gitsin, orayı tümüyle kapatabilirler. İkisi de 3.grup clematislerden, bakımları aynı olacak ve doğru budayabilirsem yoğun bir şekilde o kısımdaki telleri doldurabilirler. Bu gidişle sazlardan epeyce şey yapacağım gibi görünüyor, neyse ki dünya kadar saz var :D

nuaymu
07-06-2016, 23:39
Bahçenizi sıfırdan şekillendirmeye başladığınız için, yeriniz geniş olduğu için ve de evinizi de kendiniz yaptığınız için çok şanslısınız. Bunlar benim de bir sonraki bahçem için hayallerim. :rolleyes:

Mesajınızı okurken aklımda yine bir sürü peyzaj düzenlemesi canlandı. :)

Örneğin ardiye:
https://www.pinterest.com/pin/147704062756413332/
https://www.pinterest.com/pin/133630313920434708/
https://www.pinterest.com/pin/345580971379173705/

Tesviye sonrası yüksek kısıma ulaşmak için merdivenler:
Ben bu her basamağı tek bir geniş taştan oluşan merdivenlere bayılıyorum. Ama böyle taşlar bulmak biraz zor tabii.
https://www.pinterest.com/pin/563794447083100937/
https://www.pinterest.com/pin/164381455125807195/

Hatta aralarına bitkiler bile dikilebilir. :rolleyes:
https://www.pinterest.com/pin/496099715182238505/
https://www.pinterest.com/pin/234679830554567022/
Güler Abla'nın bahçesinde de böyle bir uygulama var.

Bir yerlere bir taş mozaik:
https://www.pinterest.com/pin/196399233728887259/

Kaptırdım yine. :p

İyi ki kaptırdınız, öldüm bittim:))) Keşke o kadar kocaman taşları bulabilsek, taş merdivenleri bahçelere çok yakıştırıyorum. Sekiyi taşlarla oluşturduktan sonra, o kadar büyük taşlar... belli mi olur, ya bulunursa... ama bulunamazsa da, yapabilirsem şu şekilde merdiven döşemeye çalışacağım (acemiliğimi pek göze görünmeyecek bir yerde, fırının sol tarafında leylak olan minicik bir köşe var, orada çıkartmayı düşünüyorum :rolleyes: ) :

616828

616829

616830

nuaymu
07-06-2016, 23:44
Sevgili nuaymu bahçe sayfanız hayrlı olsun. Belli ki çok güzel bir bahçe olacak, emeklerinize sağlık; rastgelsin inşallah!..

Sevgili YeniGine, çok teşekkür ederim, inşallah öyle olur. Sizin bahçe aşkınız ve yetiştirdiğiniz güzellikler de bizi teşvik ediyor, sürekli öğreniyoruz:)

Sabihas
08-06-2016, 09:20
Sn Nuaymu, yaban asması başlığındaki mesajınızda Eskişehir'li olduğunuzu gördüm, hemen sonrasında bahçenizi dolaştım. Herşey gönlünüzce bol çiçekli olsun. Ne yazık ki iklim arzu edilen bitkileri yetiştirmeye uygun değil. Botanik parka manolya dikmişler ama fidan bozuluyor, sanıyorum yaşamayacak. Kolay gelsin..

TCM
08-06-2016, 09:23
Tam benlik , ne uğraşırım böyle yollarla ben.

nuaymu
08-06-2016, 12:51
Sn Nuaymu, yaban asması başlığındaki mesajınızda Eskişehir'li olduğunuzu gördüm, hemen sonrasında bahçenizi dolaştım. Herşey gönlünüzce bol çiçekli olsun. Ne yazık ki iklim arzu edilen bitkileri yetiştirmeye uygun değil. Botanik parka manolya dikmişler ama fidan bozuluyor, sanıyorum yaşamayacak. Kolay gelsin..

Sayın Sabihas, teşekkür ederim.
İklim bizi zorluyor:) Her zorlayış bir nevi meydan okuma, tatlı meydan:) Böyle bir meydan okumayla karşılaşmasaydım bu denli düşünüp araştırıp, bu kadara kadar çözüm arayışlarına girer miydim? Yan gelip yatardım herhalde:)))
Her bitkinin peşine düşmek de akıl karı değil, kesin oluru var asla olmazı var ama bazı bitkilerin özel yeri oluyor, peşine düşmeden duramıyor insan. Manolya'nın dona dayanıklı olanını diktim, kışın yaprak dökeninden, ne olacak merakla bekliyorum ben de. Sizin bahsettiğiniz Magnolia grandiflora sanırım? M.grandiflora'yı iyice araştırmak niyetindeydim, haber için teşekkür ederim.

nuaymu
08-06-2016, 13:35
Tam benlik , ne uğraşırım böyle yollarla ben.

Hiç şaşırmadım:D

nuaymu
08-06-2016, 20:41
Duramadık ve bugün yine bahçeye gittik.

Resmen kuzu bu:))) Clematis Red Star'ı dikeli çok olmamıştı, küçük çardağa, C.montana rubens ve C. 'Blue Angel'ın yanına sonradan dikmiştim. Nihayet uzandım da tutundum diyen hallerine hele... Şımarık bir çocuk gibi:)

616968

616969

nuaymu
08-06-2016, 20:51
Ve bir clematis daha:

616981

ParlakYıldızlar
08-06-2016, 20:53
Sımsıkı sarılmış bide çok güzel çok güldürdü beni.Maşallah.

sebebineydiki
08-06-2016, 21:21
616991

sebebineydiki
08-06-2016, 21:23
Cicegin ismi nedir

nuaymu
08-06-2016, 21:24
616991

Vay canına, dedim:)

Saksıda böyle güzel bitki yetiştirebilenlere ayrı bir saygı duyarım. Hürmetler.

nuaymu
08-06-2016, 21:26
Cicegin ismi nedir

clematis demeyin?

nuaymu
08-06-2016, 21:30
Campanula, sarkıcı.

Yeni çiçeklenmeye başlamış.
İkinci fotoğrafta, yanındaki diğer campanula görülüyor. Aynı bitki, aynı kökten. Tek saksıda, çok köklü olarak gelince bir çok minik saksıya bölmüş ve ne olur ne olmaz diyerek sadece bir tanesini geçen sonbahar bahçeye dikmiştim. Bahçedekinin yaprak gelişimi süper oldu, çiçeğe durdu. Yanındaki ise bu bahar bahçeye alındı, o da yavaş yavaş yapraklarını büyütüyor.

616996

616997

sebebineydiki
08-06-2016, 22:04
Çiçeğin ismini bilmiyorum soğandan ektim bilen varmı acaba adını

nuaymu
08-06-2016, 22:08
Çiçeğin ismini bilmiyorum soğandan ektim bilen varmı acaba adını

Bu sayfada sorarsanız pek gören olmaz sanırım. 'Bu çiçeğin, bitkinin adı nedir' kısmında sormalısınız, bendeniz acemi tayfasındanım zaten. Ana forum sayfalarından bakabilirsiniz.

sebebineydiki
08-06-2016, 22:13
Bende yeniyim teşekkürler

nuaymu
13-06-2016, 20:57
Bahçelerden anlayan bir tanıdığım, "İnsan, çevresindeki, hemen oracıktaki bitkileri değerlendirerek, doğru bakım ve doğru yerleştirmeyle muhteşem bir bahçe oluşturabilir." demişti.

Denemek istedim.
Geçen yıl yaprak yapısını beğendiğim minicik bir bitkiyi, ki bahçenin ormana bakan tarafında tellerin hemen dışındaydı, çevresindeki toprak ve kökleriyle beraber taşıyıp seki üstüne, lavantanın yanına yerleştirmiştim. Kuraklığa dayanıklı gibi görünüyordu, lavantayla istekleri benzer olabilir diye düşünmüştüm, yaprak rengi de lavantanın yaprak rengi gibiydi.

Ben sadece yaprak güzelliği sebebiyle aldıysam da, bu yıl bir de böyle çiçek açtı. ;) Belki bilinen bir bitkinin yabani versiyonudur, bilemiyorum. Baktım, sevdim ve huyunu öğrenmeye çalıştım. O da kök saldı, büyüdü, lavantayı geçti:)

Önde coreopsis, arkada bozkır bitkisi, çoğaltıp birkaç kombinasyon yapmayı düşünüyorum şimdi. (Tabii durum böyle olunca, çevreden birkaç bitki daha aldım bahçeye. Bekleyip göreceğiz bakalım, onlar nasıl bir gelişme gösterecekler.)

617880

nuaymu
13-06-2016, 21:05
İnşallah yanılmıyorumdur zira öldü sanıyordum, Clematis 'Multiblue':p

617881

nuaymu
14-06-2016, 00:56
Hatırları kalmasın:)
Clematis 'Gizela' ve Clematis 'Niobe', bebeklik halleri.
Fırının sağ tarafına, sarkan campanula'nın ve onun ardındaki piramit campanula'nın arkasına birlikte dikildiler. (Piramit campanula da henüz bebek.) Bu iki clematisin fırın yapısını sarmasını umuyorum. Şimdilik netleşmedi ama fırın çatısının dört ayağına çıtalarla kafes yapılsa iyi olacak gibi, bayramdan sonraki işlerden.

617920

Sarkan campanula'nın son hali. Henüz ismi sarkıyor, biraz daha büyüyünce tam sarkacak:)

617919

nuaymu
24-06-2016, 21:02
Clematis 'The President', yine :)
Açmaya başladığından beri hiç çiçeksiz kalmadı.

619753

nuaymu
24-06-2016, 21:15
Sıcaklar yüzünden iki günde bir soluğu bahçede almaya başladım. Sulama sistemi henüz tam oturmuş değil ve ramazandan önce de tümüyle bitmemişti zaten. Dolayısıyla, üç küçük alana otomatik sulama yapılamıyor. Mühim alanlar bunlar, birisi küçük çardak ki... çok su isteyen bitkilerim var orada; diğeri sağ seki ve diğeri de evin kuzey cephesinde kalan, yer örtücü olarak dağ çilekleri, dağ menekşesi ve cezayir menekşesi diktiğim kısım.

Acilen akşama doğru gidiyorum ve hortumla bolca suluyorum. Çiçekler dayanıyorlar, sabrediyorlar. Aferin:)

Küçük çardaktaki Calibrachoa calita hibrit:

619754

nuaymu
24-06-2016, 21:26
Saat tuttum, iş yerimle bahçe arası 35 dakika tutuyor. En kısa sürede, bahçedeki evi kalabilecek şekilde ayarlamak lazım, idare etse yeter. Zira bahçeyi daha sık gördükçe... nerede ne olabilecek, hangi bitkiyi aslında nereye yerleştirmeli, insanın kafasında daha bir oturuyor.

Mesela bu lilium, yerinin iyi olduğunu düşünmüştüm ama yaprakları epeyce rüzgara maruz kalmış. Demek ki daha kuytu bir yere taşınmalı, diğer liliumun yanına alacağım ya da... neyse bakalım:)

619756

nuaymu
24-06-2016, 21:47
D kısmı, yani çilek meselesi:)

Dağ çilekleri, dağ menekşeleri, cezayir menekşelerini yer örtücü niyetine yerleştirmiştim. Bahçe tellerinin alt kısmı betonlanırken de, altı kök osmanlı çileğimin heder olacağını fark edince, son kalan bir tanesini de buraya almıştım. Harika olmuş:) Güçlü kuvvetli iki de kol atmış, üçe çıkmış sayısı. Hiç ummuyordum, çilek bile vermiş:)

619761

Dağ çilekleri de çilek verdi, minicik, nohut kadar çilekleri oluyor. Onlardan da topladım. Eve dönerken arabanın içi mis gibi çilek kokuyordu. Dağ çileklerini bana getiren tanıdığım bunlardan reçel yaptığını, çok güzel koktuklarını söylemişti, reçelinin de çok güzel olduğunu. Hiç ihtimal vermemiştim ama... D kısmını dağ çileklerine bırakmaya karar verdim. Mini mini olsalar da, tüm alanı kapladıklarında çıkan çilekler epeyce reçel yaptırır. Seneye artık:)

619762

Osmanlı çilekleri ve dağ çilekleri boyut farkı:)

619763

nuaymu
24-06-2016, 21:59
Bugünün bir başka güzelliği, küçük çardaktaki Clematis 'Red Star' tomurcukta:)
Daha yeni dikilmişti, nasıl da güzel uğraşıyor, minicik haliyle çiçek açacak, hadi bakalım:))))

619765

nuaymu
24-06-2016, 22:15
Ve son, Fuschia magellanica riccartonii de açmaya başlamış. ;)

619766

nuaymu
29-06-2016, 22:58
Sanırım bu Clematis 'Niobe', küçücük açmış. ;) Seneye daha büyük açacak.

620548

nuaymu
29-06-2016, 23:00
Sprekelia formosissima, aztek zambağı, soğanlı. İlk diktiğimde sadece tek bir çiçek vermişti, yapraksız. O ilk çiçek geçtikten sonra yaprak çıkardı ve ikinci kez çiçeklendi:)

Ne zahmetsiz bir güzellikmiş :p

620549

nuaymu
16-07-2016, 22:46
A1 kısmı:

Bayramda burayı biraz daha düzenlemeye uğraştık, henüz bitmiş değil.

Küçük çardaktaki yelpazeden mülhem, C. 'The President'ın sarılması için bir sarmaşık merdiveni bağlamaya çalıştım. Sazlar esnek yapıda olduğundan istediğiniz şekilde eğebiliyorsunuz, her kesişim noktasını galvaniz telle bağladım.
Esneklik avantaj olabildiği gibi, bazen dezavantaja da dönüşebilir. Rüzgar aşırı şiddetlendiğinde ya fazlaca eğilip kırılırsa diye sazlardan birinin arkasına demir çubuk ekledim, tabii o demiri alabilmek için epeyce mücadele etmem gerekti :dilli:

622164

622165

C. 'The President', ikinci fotoğrafta sağda görülebiliyor, önceden sarıldığı ipleri çözüp yeniden sardırırken biraz hırpalanmış olsa da. Daha önceden üst balkonun iç yanındaki demir halkalara kadar uzattığım duvarcı ipine sardırmıştım.
Lakin iki balkon da camla kapatılacak. Üst balkonu çamaşırhaneye dönüştürmeye karar verdim, yeterince geniş. Zaten oraya bir musluk çektirmiştim, çamaşır asmak için de yer yaptırmıştım. Bu kısım altlı üstlü kapatılınca A1 kısmı da daha korunaklı ve gölgeli hale dönüşmüş olacak.

nuaymu
16-07-2016, 22:53
A1 kısmı-2

622167

Sol uçtaki köşede iki clematis daha var. Salvia'lar toprakta, sardunyalar saksıda. İki clematis köşesi arasına da saksı içindeki sardunyaları koyuverdim, onlar sabit kalmayacak. Sanırım buradaki boş kısma sivri yapraklı, 60-70cm, belki daha da yükselebilecek, önce yukarı uzanıp sonra tatlı bir kavisle şemsiye gibi dökülecek bir bitki güzel durur, bakacağız.

nuaymu
16-07-2016, 23:09
Son olarak, küçük çardaktaki üç clematisin durumu:

C. Armandii büyümeye devam ediyor, en hızlı dallanıp budaklanan o, şu an elbette çiçeksiz döneminde. C. 'Blue Angel' açtı, açık mavimsi, küçük çiçek döneminde ;)

C. 'Red Star' diye aldığım, sanırım etiket karışıklığına uğramış, hiç kırmızı değil :mad: Ama düşününce... bu koyu mavi buraya yakışmadı değil; adı her ne ise, hoş gelmiş safa gelmiş. :p

622168

nuaymu
29-07-2016, 16:56
Bu Salvia'dan bahsetmek şart. Tüm yaz çiçekli kaldılar, ilk çiçekleri geçerken bile çirkin bir görüntüleri olmadı, solan çiçeklerini temizlemeye uğraşmak gerekmedi. Başak formlu ve safir mavisi çiçek seviyorsanız.... dikildikleri yeri dolduruyorlar. Seneye bunlardan daha çok dikmeyi düşünüyorum. Tüm gün güneşte bile kalabiliyorlar, denemelik üç tanesini tam güneşe dikmiştim, onlar daha da küçüktü, güneşten zerre kadar rahatsız olmadılar. Bahçenin kalıcılarından olmalarına karar verdim. ;)

623332

nuaymu
29-07-2016, 17:02
Ve ballıcalar...
Seneye onları da bolca dikmeyi düşünüyorum, gül pembesi ve mor olanlara bayıldım. Kısa sürede alışıp yayılmaya başlıyorlar ve hep mini mini çiçeklerle dolu oluyorlar.

623333

623334

abk
29-07-2016, 17:19
Bu Salvia'dan bahsetmek şart. Tüm yaz çiçekli kaldılar, ilk çiçekleri geçerken bile çirkin bir görüntüleri olmadı, solan çiçeklerini temizlemeye uğraşmak gerekmedi. Başak formlu ve safir mavisi çiçek seviyorsanız.... dikildikleri yeri dolduruyorlar. Seneye bunlardan daha çok dikmeyi düşünüyorum. Tüm gün güneşte bile kalabiliyorlar, denemelik üç tanesini tam güneşe dikmiştim, onlar daha da küçüktü, güneşten zerre kadar rahatsız olmadılar. Bahçenin kalıcılarından olmalarına karar verdim. ;)

623332

Bu salviadan kucuk bit kok bende de vardi. Ben de pek begendim bir de beyaz ciceklisinden aldim.
Sizin bahce cok guzellesmis gormeyeli. ;)

nuaymu
29-07-2016, 18:38
Bu salviadan kucuk bit kok bende de vardi. Ben de pek begendim bir de beyaz ciceklisinden aldim.
Sizin bahce cok guzellesmis gormeyeli. ;)

Teşekkür ederim sayın abk, ben de sizin bahçenizi merak ediyorum, neler oldu neler yaptınız kim bilir :)

gilan
05-08-2016, 21:38
Salvia hiç aklımdaki bitkilerden biri değildi. Çok güzel gelişmiş, kullanmak lazım demek ki. :)

TCM
06-08-2016, 09:57
Ve ballıcalar...
Seneye onları da bolca dikmeyi düşünüyorum, gül pembesi ve mor olanlara bayıldım. Kısa sürede alışıp yayılmaya başlıyorlar ve hep mini mini çiçeklerle dolu oluyorlar.


Kendileri tohumlarından yayılıyor merak etmeyin, uğraşmanıza gerek yok.

nuaymu
06-08-2016, 21:21
Kendileri tohumlarından yayılıyor merak etmeyin, uğraşmanıza gerek yok.

Süper:) Elimde çeşit çeşit çiçek tohumları var ve hepsiyle nasıl baş edeceğim diye düşünüyordum. Ballıca fidelemeye uğraşmam bu durumda.

nuaymu
06-08-2016, 21:54
Veranda meselesi:)

Bu konu epeydir kafamı meşgul eden konulardan biriydi. Bir şekilde korkuluk ve kafes yapılması gerekiyordu. Belki de gerekmiyordu ama ben istiyordum :p

Veranda güneye bakıyor, dolayısıyla rahat rahat oturulabilir ama komşuya bakan köşeyi bir şekilde kapatmaya niyet etmiştim. Hem komşum da daha rahat eder diye düşünerek...

Neyse, bir yerde gördüğüm saksı artı kafesi yapabilir miyiz diye düşündük ve.... elimizdeki 40 yıldan da eski ve kupkuru taban tahtalarını kullanmaya karar verdik. Ek olarak tabii çıta da lazımdı, onu da tanıdık bir marangozun artık çıtalarından temin ettik. Sadece tekerlekleri ve boyayı satın aldık.

İlk parça:

624184

Boyasız hali:

624185

İnternette gördüğüm örnek:

624186

Tabii bitkiler eklenecek vs. :)

nuaymu
21-08-2016, 21:12
Hatıra olsun, kayıt olsun, günlük niyetine.

625682

625683

625684

625685

625686

nuaymu
21-08-2016, 21:14
Hatıra 2.

625687

625688

YeniGine
21-08-2016, 23:44
Sevgili nuaymu maşallah örnek saksının aynısını yapmışsınız, çok da güzel olmuş. Emeklerinize sağlık.

nuaymu
22-08-2016, 14:13
Sevgili nuaymu maşallah örnek saksının aynısını yapmışsınız, çok da güzel olmuş. Emeklerinize sağlık.

Sevgili YeniGine, teşekkür ederim:)

Daha sağlam olsun diye ortaya bir çıta daha ekledim. Maksadım bu hafta köşenin diğer tarafındaki saksı+çiçek merdivenini yapabilmekti ama araya soğanlar girdi. Eşimin soğan takıntısı diye latife ederken, o soğanlar büyüyüp baş verip dünyanın soğanı oldu. Nerede nasıl kurutacağız derdine düştük, en sonunda saplarıyla örüp asmaya karar verdik. Böyle kurusunlar bakalım.

Bir yandan da ilk yapılan 'saksı+çiçek merdiveni'nin içine koyacağımız bahçe toprağının sterilizasyonu ile uğraştık. İki günde ancak yarısını doldurabildim :dilli: Kalan yarısı fırında bekliyor, gidebilirsem bu akşam gideceğim:)

nuaymu
25-08-2016, 21:13
Zinnia'lar feci büyüyormuş:)

626019

Seneye verandanın karşısına gelen duvarın sol yanına bolca dikmeye karar verdim. Alıp başını gidiyor, arkasını görmek mümkün olmuyor, süper, duvarın kötü betonu da kapanır böylece, o beton görüntüsüne gıcık olup taşlarla desen yapmak gibi çılgınca fikirler geçiyordu aklımdan :p

626020

626021

626022

626023

nuaymu
25-08-2016, 21:16
Ve mine çiçekleri... Çok memnunum onlardan da. Zinnia'lar büyüyünce ezildiler, gölgede kaldılar, hatta neredeyse görünmez oldular ama gizliden gizliye oralarda yayıldıklarını biliyorum. Kocaman yer bulacağım onlara:)

626024

626025

nuaymu
27-08-2016, 20:53
İşte bu, ha-ha!
Clematis 'Armandii' dikmiştim bu baharda. Clematis 'Halina Noll' ile aynı anda, aynı yere. Başlangıçta gelişme göstermişler, sonra ikisi de durmuşlardı. Bakıyorum bakıyorum tık yok. Derken.... C.'Armandii'nin tazecik sürgünlerine hele... ;)

626343

C.'Halina Noll' da sürgün patlatmış:) Fotoğrafta net çıkmayan açık yeşiller:)))

626344

abk
28-08-2016, 18:51
Ben görmeyeli bahçeniz süper olmuş. Hele verandadaki saksı, acemi falan değil profesyonel işi olmuş. :)

nuaymu
28-08-2016, 19:36
Ben görmeyeli bahçeniz süper olmuş. Hele verandadaki saksı, acemi falan değil profesyonel işi olmuş. :)

Sağ olun sevgili abk, birazcık yamuk ama koyu renk boya kapattı, bitkiler büyüyüp sarktığında da o yamukluk göze hiç görünmeyecek.
İçine pembe çiçekli yasemin, sarkan campanula ve mavi lithodora diktim. Yetmedi, geçen perşembe de marul karışımı tohumları serptim. Ne de olsa şimdilik kocaman yer var. Tohumlar çimlenmiş.:)

Adalet Yağcı
30-08-2016, 21:36
Sevgili nuaymu, bahçenize ve seçtiğiniz bitkilere b a y ı l d ı m..
Özellikle mavilere :)
Bu bahçe bir iki yıla kalmaz muhteşem olur..
Ellerinize sağlık, sevgiler.

Belmas
31-08-2016, 00:24
Maşallah bahçenize. Takipteyim �� clematislere ben de özendim. Dikim zamanını kollayıp ben de dikceğim.

nuaymu
31-08-2016, 08:20
Sevgili nuaymu, bahçenize ve seçtiğiniz bitkilere b a y ı l d ı m..
Özellikle mavilere :)
Bu bahçe bir iki yıla kalmaz muhteşem olur..
Ellerinize sağlık, sevgiler.

Sevgili Adalet Yağcı, ne güzel moral verdiniz, teşekkür ederim:)
Mavi ve tonlarını çok seviyorum, dünya kadar renk kombinasyonu yapılabiliyor, her yere yakışıyor, yeşille uyumu ayrı bir güzellik.
Şimdilik kalıcı bitkilere odaklanmaya çalışıyorum, sizin tohum çimlendirme konusundaki becerinize hayranım. Bahçe biraz daha düzene girerse tek yıllık bitkilerden coşkulu bir bahçe ne kadar yapılabilir, o konuyla ilgilenmeye niyetliyim. Biri geçerken diğeri büyüyen cıvıl cıvıl bir bahçe. Zor ama... ne güzel oluyor bahçeye dalınca:)

nuaymu
31-08-2016, 08:23
Maşallah bahçenize. Takipteyim �� clematislere ben de özendim. Dikim zamanını kollayıp ben de dikceğim.

Sağ olasınız. Yalova'da clematisler çok güzel olur, özellikle C.'Armandii' sanırım. Eskişehir'de deniyorum, clematislerin pek çok türü sorunsuz büyüyebilir ama 'Armandii' nasıl olacak bakalım.
Şansınıza artık çeşit çeşit clematis bulabilmek mümkün. Kolay gelsin.

nuaymu
31-08-2016, 08:32
Bir sorunum var, tatlı bir sorun:)

Aşağıda fotoğrafı görülen 'Siyah Güzellik'i (Sambucus nigra, siyah yapraklı kara mürver) geçen sonbaharda dikmiştim. Bir karışçık boyu vardı. Bir müddet olduğu gibi kaldı ve birden dallarını uzattı, kalınlaştı, büyümeye başladı. 'Uyanmış da geriniyor' demiştim başta:)

Ama... sanırım kafadan çatlak bu mürver. Kendini sürünücü bitkilerden mi sanıyor nedir, anlamadım gitti. Uyandın tamam, gerindin tamam, dallarını yukarı doğru uzatsana. Yok. Boy aynı, aldığımda neyse o.

Türü itibariyle dallarını yukarı doğru uzatması gerekmez mi? Büyük bir çalı yahut ağaççık olması lazım. Sanki üstüne biri oturmuş, kaldırmıyor o dalları. Ne yapabilirim? Dalları birbirine bağlayıp yukarı mı yönlendirmeli, yoksa budamayla şekil verip kendisinin yönlenmesini mi beklemeli?

Yumuşacık bağlasam olur mu?

626660

Adalet Yağcı
31-08-2016, 20:38
Mevsimlik bitkiler insanı çok yoruyor nuaymu, petunya haricinde mevsimlikten vazgeçmiştim ben.
Bodur Dahlia düşünmez misiniz, bir defa yumruları gömün her yıl zamanı gelince kendisi uyansın, çok da göz doldurucu, renk skalası da müthiş.

Kara mürveri budarsanız daha fazla dallanıp budaklanacaktır, toparlamanız zor ola bilir.
Gerçi bana yabancı bir bitki ama, ben olsam yanındaki dayanağa incitmeden bağlardım.
Bağ olarak eski çarşaf ya da penyelerinizden ince şeritler keserek kullanırsanız bitki rahatsız olmaz.

nuaymu
01-09-2016, 14:13
Mevsimlik bitkiler insanı çok yoruyor nuaymu, petunya haricinde mevsimlikten vazgeçmiştim ben.
Bodur Dahlia düşünmez misiniz, bir defa yumruları gömün her yıl zamanı gelince kendisi uyansın, çok da göz doldurucu, renk skalası da müthiş.

Kara mürveri budarsanız daha fazla dallanıp budaklanacaktır, toparlamanız zor ola bilir.
Gerçi bana yabancı bir bitki ama, ben olsam yanındaki dayanağa incitmeden bağlardım.
Bağ olarak eski çarşaf ya da penyelerinizden ince şeritler keserek kullanırsanız bitki rahatsız olmaz.

Süper:)
Dahlia tohumları almıştım, tohumların yumru kök yaptığı yazıyor; aldığım yerdeki fotoğrafın aynısından yetişirse çok memnun olurum doğrusu, yaprakları kopkoyu yeşil ve güzeldi, çiçek renkleri de öyle.

Mürveri de dediğiniz gibi bağlayayım:)

Mücevher Çalısı
01-09-2016, 14:52
Süper:)
Dahlia tohumları almıştım, tohumların yumru kök yaptığı yazıyor; aldığım yerdeki fotoğrafın aynısından yetişirse çok memnun olurum doğrusu, yaprakları kopkoyu yeşil ve güzeldi, çiçek renkleri de öyle...

Dahlia (Yıldız Çiçeği) (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/17965.htm) yumru köklüdür ve bu yumrular kışın korunma ister. Biliyorsunuzdur belki lakin yeri gelmişken yazayım dedim:)

Bitkileriniz ve peyzaj çalışmalarınız konusundaki paylaşımlarınız çok bilgilendirici. El işi-emeği ürünler her zaman ilgimi çekmiştir, sayfanızı ilgiyle takip edenlerdenim. Kolay gelsin. Sevgi ve saygılarımla...

Adalet Yağcı
01-09-2016, 22:09
Çok haklısınız sevgili Mücevher Çalısı, Eskişehir iklimini düşünmeden yazdım önerimi.

Yine de kışın üzeri bolca çiftlik gübresi ile örtülerek korunabilir belki.
Şöyle bir uygulama da olabilir;
Yumruları rahat gelişebilecekleri büyüklükte saksılara dikip saksıyı da toprağa gömmek, donlar başlamadan saksıları topraktan çıkarıp korumaya almak.
Ben Begonvillede denemiştim ama yine de yaşatamadım, Begonville iklim konusunda en hassas bitkilerden.

Mücevher Çalısı
02-09-2016, 00:04
Çok haklısınız sevgili Mücevher Çalısı, Eskişehir iklimini düşünmeden yazdım önerimi.

Yine de kışın üzeri bolca çiftlik gübresi ile örtülerek korunabilir belki.
Şöyle bir uygulama da olabilir;
Yumruları rahat gelişebilecekleri büyüklükte saksılara dikip saksıyı da toprağa gömmek, donlar başlamadan saksıları topraktan çıkarıp korumaya almak.
Ben Begonvillede denemiştim ama yine de yaşatamadım, Begonville iklim konusunda en hassas bitkilerden.

Bana göre en garantisi; don olaylarına dayanamayan yumrulu bitkileri "Yıldız Çiçeği" için üstte vermiş olduğum konunun ilk mesajında anlatıldığı gibi topraktan çıkartılarak korunmaya alınmasıdır ama sizin öneriniz de denenebilir. Hangi yöntem daha pratikse ona yönelmekte fayda var...

Begonviller yumrulu değil ve soğuk mevsimi köklerine çekilerek geçirmiyor. Bu sebeple korunması yumrululardakine pek benzemiyor ve daha zor. Ama zoru başaranlar da yok değil. Yetiştirmeyi çok istemek gerekiyor belki bilemiyorum...

En iyisi her iklimin bitkisini yerinde yetiştirmek de kim anlatacak bunu bize:)

nuaymu
02-09-2016, 12:07
Sayın Adalet Yağcı, Sayın Mücevher Çalısı:)

Öneriler için çok teşekkür ederim, harika oluyor.
Dahlia'ları aldığım sitede 'tohum' diye yazmışlar, o tohumlar ilk sezonda toprak altında yumru oluşturuyormuş ve kışın yumruların korumaya alınması gerekiyormuş.
Yumruları muhafaza edebileceğim bir yerim var, lakin önce o hallerinden başlatıp yaşatmayı becerebilecek miyim, inşallah yapabilirim. :rolleyes:

Ama bakar mısınız şu güzelliğe, yaprakları muhteşem:) yaprak rengi 'siyaha yakın yeşil' diye yazmışlar, fotoğrafta da öyle görünüyor. 'Dahlia yıldız çiçeği tohumu karışımı' ama bu 'karışım'dan kasıt umarım çiçek renkleridir, yaprak renkleri değil.

626767

Tohum çimlendirme konusunu da bahçede deneyeceğim bu sefer. Mini sera yapıp kar yağdığında tohumları yerleştireceğim. Şehirdeki ev hiç müsait değil tohum çimlendirme için, anca birkaç çeşit için yer oluyor. Sterilize edilmiş bahçe toprağı, torf ve kumla karışım hazırlayıp saksılar içinde tohumları toprağa gömmeyi düşünüyorum. Olursa olur, olmazsa... gene deneriz:)))

Muda
02-09-2016, 19:14
[QUOTE=nuaymu;


Tohum çimlendirme konusunu da bahçede deneyeceğim bu sefer. Mini sera yapıp kar yağdığında tohumları yerleştireceğim. Şehirdeki ev hiç müsait değil tohum çimlendirme için, anca birkaç çeşit için yer oluyor. Sterilize edilmiş bahçe toprağı, torf ve kumla karışım hazırlayıp saksılar içinde tohumları toprağa gömmeyi düşünüyorum. Olursa olur, olmazsa... gene deneriz:)))[/QUOTE]

Sn. nuaymu;

Biz nedense zoru yapmayı deniyoruz. Tohumları zamansız ekmeyi led ışıklandırma ile suni olarak çevreyi düzenlemek daha hoşumuza gidiyor sanki. Sera ortamını hazırlayamıyorsak ilkbaharda ekmek tohumların büyümesini hem onların hem de bizim başarılı olma şansımızı artıracaktır. Karar sizin. Tohum paylaşım sonrası çalışmalarda tohumları zamanından önce eken arkadaşların tecrübelerine bir bakın isterseniz.

Tohum Paylaşım Sonrası Çalışmalar - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/)

Mücevher Çalısı
02-09-2016, 19:43
Sn. nuaymu;

Biz nedense zoru yapmayı deniyoruz. Tohumları zamansız ekmeyi led ışıklandırma ile suni olarak çevreyi düzenlemek daha hoşumuza gidiyor sanki. Sera ortamını hazırlayamıyorsak ilkbaharda ekmek tohumların büyümesini hem onların hem de bizim başarılı olma şansımızı artıracaktır. Karar sizin. Tohum paylaşım sonrası çalışmalarda tohumları zamanından önce eken arkadaşların tecrübelerine bir bakın isterseniz.

Tohum Paylaşım Sonrası Çalışmalar - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/)

Sn Muda, vermiş olduğunuz link genel bir link. Zamansız ekilmiş tohumların ve bunun sonucunda edinilmiş artı ve eksi deneyimlerin paylaşıldığı mesaj linklerinin kendilerini vermiş olsaydınız daha sağlıklı bilgilendirme olmaz mıydı? Tabii kendi mesajlarımız değilse olumsuz örnekleri işaret etmemiz uygun düşmez, bu sebeple genel link vermişsinizdir. Lakin bu türlü de 50'den fazla linkle kim uğraşır da aydınlanır:confused:

nuaymu
03-09-2016, 12:30
Tohum çimlendirme konusunda epeyce başarısızlığım oldu. Dayanamayıp duramayıp 'bu da olsun-bu da olsun' aceleciğine düşmek, başarısızlığımın temel sebeplerinin en başındaydı:)
Sonunda, kendi şartlarım (ortam, zaman vs) konusuna uzaktan bakıp, yani olabildiğince uzaktan bakıp:dilli:, Eskişehir iklimine de kafa tutmaktan vazgeçerek... 'bahçede tohum çimlendirme' denemelerine başlamaya karar vermiştim. Geçen yıllarda bunun ilkini gerçekleştirdim. Sonuç? Bunda da aceleye getirmişim:)

Yaptığım hatalardan ilki ve en büyüğü, karınca faktörünü düşünmemek olmuş. Karıncalar, vallahi de billahi, tohum delisi resmen. Tohum tohum diye çıldırıyorlar. İçlerine canım çiçek tohumlarını ekip bahçeye yerleştirdiğim saksıların neredeyse hepsini boşalttılar. Ne diyeyim? Afiyet olsun. :p (Her tohum tanesinin sakladığı muhteşem enerjiyi düşünürsek karıncalar haklı üstelik).

İkinci hata, saksıları bahçeye yerleştirirken çok az gömmek olmuş. Toprağın ana sıcaklık ve neminden farklılık oluşuyorsa, oradaki tohumların bahçeyle senkronizasyon oluşturmasını beklemek boşunaymış.

Üçüncü hata, saksıların üstünü açık bırakmak ve böylece hem rüzgarın hem yağmurun etkilerini hafife almak olmuş.

Birkaç tane daha sayılabilir ama... hatalarımı gördükçe kendimce kulağıma küpe etmiş ve bir plan yapmıştım. Önceki mesajda 'kar yağdığında' kısmı sanırım biraz karışıklığa sebep olmuş. Planım şöyle, hata ve noksanlığı varsa şimdiden uyarmanız ne güzel olur, tohum ve emek kaybedilmez böylece:)))

1. Karıncaların toprak altına çekildikleri zamanı bekle.
2. Saksı harcına gereken özeni göster.
3. Saksıları tam tamına göm, toprak seviyesiyle hizala.
4. Yağmurdan koru.
5. Saksıları yerleştireceğin yeri iyi seç, yağmur damlalarının birikip akıntı yaparak tohum sürükleyeceği eğimli bir yer olmasın mesela.
6. Üstlerini ört ama sera etkisini boz. Yanları aç mesela, bahçe sıcaklığıyla aynını yaşasın. (Gerçi bunu nasıl ayarlayacağım konusunda kafam net değil:rolleyes:)

Şimdi soru şu: Soğuklama isteyen tohumlar kışı zaten dışarda geçireceği için soğuklanmış olacak. Diğer tohumlar için bir sakınca var mı? Sonbaharda bu şekilde ekilirlerse olmaz mı?

abk
06-09-2016, 14:14
Şimdi soru şu: Soğuklama isteyen tohumlar kışı zaten dışarda geçireceği için soğuklanmış olacak. Diğer tohumlar için bir sakınca var mı? Sonbaharda bu şekilde ekilirlerse olmaz mı?

Her tohumu sonbaharda ekemeyiz. Bazısı soğuğa dayanamaz. Kışa dayanıklı olmayan çiçeklerin tohumunu erken ilkbaharda ekmek daha doğru olur.

Sabihas
06-09-2016, 17:57
Nuaymu, bizim köy sizin bölgenizden 20 km kadar sonra ve biraz daha yüksekte. Kışın biraz daha sert rüzgar alır ve daha soğuktur. Köyde doğraudan toprağa tohum denemelerim oldu, kır çiçekleride... Ektiğim tohumlardan biraz kuytuda kalan kır menekşesinin dışında çimlenen olmadı. Paket paket tohum gitti, kaıncalar yedi diye düşündüm.. Ancak aynı alanlardaki çiçeklerin dökülen tohumları ertesi yıl kendiliğinden çimlendi. Demek ki suçlu karınca değil, o tohumlarıda taşıması gerekirdi.... Kanımca tohumlar bayat olabiliyor veya bazı türler çok daha farklı ortamda yetiştirilip tohumları alınıyor. Tohum ekildiği ortamı beğenmiyor belki de.
Ama ilkbaharda viollere ektiğim tohumlarda çimlenme ve fide oranı yüksek oluyor. Karar sizin, yine de bazı tohumları denemekte fayda var.

Adalet Yağcı
06-09-2016, 20:17
Sevgili nuaymu, sayın Zeki Yağlı'nın bu konuda açmış olduğu bir başlık vardı, buraya (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm) bir göz atıverin.

Benim sayfamda da yer yer tohum çalışmaları göreceksiniz, burada (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/9867-4.htm) da faydalanacağınız bilgiler ola bilir.
43. sayfadan başlayarak yine tohumdan yetiştirdiğim bitkilerin aşamalarını görebilirisiniz.

Bazı tohumlar soğuklanmaya ihtiyaç duymazlar, Dahliaları küçük bir kap içinde evinizin herhangi bir yerinde ekebilirsiniz, bir dondurma kabı bile bu işi görür ve en az 50 bitkiniz olur.
Tohumlar çimlenirken günlük bakıma ihtiyaç duyarlar, örneğin, birkaç yaprak vermiş tohumlar yavaş yavaş dış ortama alıştırılmalı, tıpkı bebekler gibi düşünün.
Güneşli günlerde mutlaka dış ortam havası almalı, yoksa fidecikler cılız kalırlar, uzar gider ve sonra ölürler.
Rüzgarda kalmamalılar, yani bir eliniz sürekli üstünde olmalı.

Tohum çimlendirme konusunda hepimizin az çok deneyimlerimiz oldu, takıldığınız yerde sorarsanız bildiğimiz kadar cevaplarız.
Kolay gelsin..

Not: Dahliaların sadece yaprakları koyu yeşildir, 'karışık' deniyorsa değişik renklerde demektir :)

nuaymu
07-09-2016, 22:21
Kanımca tohumlar bayat olabiliyor veya bazı türler çok daha farklı ortamda yetiştirilip tohumları alınıyor. Tohum ekildiği ortamı beğenmiyor belki de.
Ama ilkbaharda viollere ektiğim tohumlarda çimlenme ve fide oranı yüksek oluyor. Karar sizin, yine de bazı tohumları denemekte fayda var.

Sayın Sabihas, o halde bazı tohumları ilkbahara bırakacağım demek ki:)
Benimki biraz tembel işi gibi görünse de... yani ne vardı dışarda çimleniverseler :dilli:

nuaymu
07-09-2016, 22:26
Sevgili nuaymu, sayın Zeki Yağlı'nın bu konuda açmış olduğu bir başlık vardı, buraya (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm) bir göz atıverin.

Benim sayfamda da yer yer tohum çalışmaları göreceksiniz, burada (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/9867-4.htm) da faydalanacağınız bilgiler ola bilir.
43. sayfadan başlayarak yine tohumdan yetiştirdiğim bitkilerin aşamalarını görebilirisiniz.

Bazı tohumlar soğuklanmaya ihtiyaç duymazlar, Dahliaları küçük bir kap içinde evinizin herhangi bir yerinde ekebilirsiniz, bir dondurma kabı bile bu işi görür ve en az 50 bitkiniz olur.
Tohumlar çimlenirken günlük bakıma ihtiyaç duyarlar, örneğin, birkaç yaprak vermiş tohumlar yavaş yavaş dış ortama alıştırılmalı, tıpkı bebekler gibi düşünün.
Güneşli günlerde mutlaka dış ortam havası almalı, yoksa fidecikler cılız kalırlar, uzar gider ve sonra ölürler.
Rüzgarda kalmamalılar, yani bir eliniz sürekli üstünde olmalı.

Tohum çimlendirme konusunda hepimizin az çok deneyimlerimiz oldu, takıldığınız yerde sorarsanız bildiğimiz kadar cevaplarız.
Kolay gelsin..

Not: Dahliaların sadece yaprakları koyu yeşildir, 'karışık' deniyorsa değişik renklerde demektir :)

Sevgili Adalet Yağcı, çok teşekkür ederim, hepsini tekrar tekrar okuyacağım.
Benim sorunum, evdeki şaşkın kedimiz yüzünden yeterli alan bulamamak. O yüzden bahçe ortamında çimlenseler, hem de hiç uğraşmadan, ne güzel olurdu. Bazı çiçekleri çok istiyorum, evdeki sınırlı kısmı onlara ayırmaya karar verdim bu durumda :rolleyes:

nuaymu
07-09-2016, 22:43
Küçük çardağın pazar günkü hali. 22 Mayıs'tan bu yana bu kadar büyüdüler.

627083

Ve madem ki sevgili gilan sayesinde kışın örtmeyi, bir nevi mini sera haline getirmeye karar verdim, buradaki bitkileri de değiştirmeye karar verdim. Ortancanın kış korumasına ihtiyacı yok, fuşya da fazla boylanmıyormuş. Clematisleri taşımaya cesaret edemiyorum, onlar kalacak. Gariban bir kamelyam var, kamelya sayfasından anladığıma göre onu mutlu edecek yer bahçe bahçe bahçe. Fuşyayı büyükçe bir saksıya aktaracağım, yerine kamelyayı dikeceğim. Ortancanın yerine ne getireceğime henüz karar vermedim.

Niye kamelya gariban? Geldiğinden beri bir türlü yüzü gülmedi, sürgün veriyor, yanıyor, uğraşıyor tomurcuk çıkartıyor, yine yanıyor. Kış serinine ihtiyacı varmış ve bahçe toprağına.

627084

nuaymu
07-09-2016, 23:00
Hevesle diktiğim morsalkım nazlanıyor, bir türlü uzamak bilmiyordu. Sonunda, görmesi gereken güneşi, arkasındaki zerdalinin kestiğini fark ettim, maşallah bana. Zerdaliyi derince budadık ve... morsalkım sevindi. Biz de tabii:) Çoğu kişiye saçma gelecek olsa da yazacağım, sevinmişti ama uzuuun uzuuun uzamıyordu, ben de sarılacak yeri olmadığı için bekliyormuş gibi bir hisse kapıldım. Sarmaşık bu, sarılmalı, sarılacak yeri olmalı. Büyük çardak da bir yapılmadı gitti, onu mu bekleyecek? Sazlardan bir şeyler bağladım ve.... hele de uzanışına:)

627096

nuaymu
07-09-2016, 23:07
Zerdali dalları kuruyunca fırının çatı iskeletiyle uyum sağladı. Şimdilik sadece bu kısmı kafes yaptım, diğer tarafa dallar yetmez gibi görünüyor, onlar da ağaç budamasında eklenebilir sanırım.
C.'Gizela' ve C.'Niobe'nin sarılması için bunlar.

(Tabii bu arada fırının sağını solunu görmezden gelebilirsiniz:) Dağınıklığı şimdilik ben görmüyorum. :dilli:)

627103

gilan
29-09-2016, 01:25
Her şey adım adım ve planlı. Çok güzel ilerliyor. :)

Sizin siyah yapraklı dahlialardan ben de bu sene ilk defa görüp fotoğraflamıştım.

628694 628695


Böyle büyürler umarım. :) Ama tohumdan olmazsa dahlianın yumruları da satılıyor biliyorsunuz. Siyah yapraklı zor bulunur belki ama renk renk türlerini bulmak mümkün olur...

nuaymu
30-09-2016, 12:06
Her şey adım adım ve planlı. Çok güzel ilerliyor. :)

Sizin siyah yapraklı dahlialardan ben de bu sene ilk defa görüp fotoğraflamıştım.

628694 628695


Böyle büyürler umarım. :) Ama tohumdan olmazsa dahlianın yumruları da satılıyor biliyorsunuz. Siyah yapraklı zor bulunur belki ama renk renk türlerini bulmak mümkün olur...


İnşallah öyle büyürler sevgili gilan, hastayım yapraklarına:))

nuaymu
20-02-2017, 15:41
Havaya cemre.
Dün bahçedeydik, nihayet:)
Güya sadece şöyle bir bakacaktık ama inşaat sebebiyle öyle çok iş var ki... azıcık şuradan birazcık buradan iş eksiltelim derken çay bile içemedik.

Bu yorgunluğa harika bir uyku çekerim diyordum ama nerdeeee.... sabahladım:(
Neyse. Sert kıştan sonra bile bahçenin gözüme o kadar güzel görüneceği aklıma gelmezdi. Fotoğraf yok, şimdilik:)

nuaymu
28-02-2017, 12:27
Yine bir şeyler öğrendim buradan:)

Tohumları nemli peçete ve kilitli poşete koymak.
Dün gece biber ve patlıcan tohumlarını birkaç arkadaştan gördüğüm gibi peçete üstüne yerleştirdim, fısfısla nemlendirdim ve kilitli poşete koydum. Kuyruğunu çıkartanı viyole aktaracağım.

Kuyruk deyince... bizim şaşkın kuyruklu güneşlenmeyi pek bilir:p
22 Şubat'ta torfa ektiğim tohumların kıyısına yayılmaya bayılıyor. "Hiçbirini düşüreyim deme sakın!" diye sıkı sıkı tembihledim ama inşallah eve gidince sağlam bulurum. Kızacağımı biliyor.

(Torftakiler çiçek tohumları. En önce kadifeler baş gösterdi, sonra fesleğenler. Fesleğenleri çiçekten sayıyorum, olmazsa olmazlar. Bakalım diğerleri ne zaman görünecek? ;) )

639686

639687

639688

Sevgi Durul
28-02-2017, 12:33
Tohumları bekliyor ablası.:) Hiç zarar verecek gibi görünmüyor.

Tohumlarınızın çimlendiğini duyunca içim umutla doldu, Sevgili nuaymu. Dilerim çiçeklendiklerini de hep birlikte görürüz.)

Ben bu yıl çok tembelim, kendi çimlenenler çimlenecek, tohum işine bu sezonluk ara verdim.:) Kolay gelsin. Sevgiyle...

nuaymu
28-02-2017, 14:01
Tohumları bekliyor ablası.:) Hiç zarar verecek gibi görünmüyor.

Tohumlarınızın çimlendiğini duyunca içim umutla doldu, Sevgili nuaymu. Dilerim çiçeklendiklerini de hep birlikte görürüz.)

Ben bu yıl çok tembelim, kendi çimlenenler çimlenecek, tohum işine bu sezonluk ara verdim.:) Kolay gelsin. Sevgiyle...

Teşekkür ederim:)
Hevesle beklediğim birkaç tanesi var, inşallah olurlar da kavuşurum. Şu kırmızı dallı, kara-yeşil yapraklı dahlia çeşidi.

Bu yıl biz feci başladık. Havalar ne kadar güzel gitti;) Böyle olunca da tabii... kimseyle bitki deliliği konusunda yarışamam ama geceleri az olan uykum iyice dibe vurdu. :dilli: Kafamda soğanlar uçuşuyor, ha-ha! Zambak soğanları felan. Geçen yılki sofralık soğanlarımız daha bitmedi, maşallah.

Geçtiğimiz pazar günü zambakları toprakla buluşturdum. Lakin acaba orası uygun oldu mu, şurası mı olsaydı, ah yanlış mı yaptım.... düşünceleri peşimi bırakmıyor. İki müge, bir de kırmızı-gül-şakayık diktim.

Yarın işi asıp bahçeye gideceğim. Siyah yapraklı mürver'in yerini değiştirip oraya üç çeşit erik fidanı dikmeye niyet ettim. Erikleri çıplak köklü alıp bodur çalışmaları... Sevgili Gilan'ın açtığı başlığı geç görmüştüm geçen yıl. Ucundan yakalanabilirdi belki ama cesaret edememiştim.

İçim kıpır kıpır, gel de uyu, mümkün değil:p

firdevs-i
28-02-2017, 14:20
Tekirinize bayıldım. Keyfi yerinde belli. Ben bir ay önce kaybettim tekirimi. İçim yandı sizinkini görünce. Hayvan sevmeyen anlamaz. Oğlum kadar kıymetliler benim için. Bu yıl bahçe çalışmalarınızı merakla bekliyoruz sevgili nuaymu. Hepimizin içi kıpır kıpır oluyor havalar ısındıkça. Çimlemeye başlasam mı, daha erken acele etme diye gidip geliyorum bir haftadır bende.

nuaymu
28-02-2017, 15:41
Tekirinize bayıldım. Keyfi yerinde belli. Ben bir ay önce kaybettim tekirimi. İçim yandı sizinkini görünce. Hayvan sevmeyen anlamaz. Oğlum kadar kıymetliler benim için. Bu yıl bahçe çalışmalarınızı merakla bekliyoruz sevgili nuaymu. Hepimizin içi kıpır kıpır oluyor havalar ısındıkça. Çimlemeye başlasam mı, daha erken acele etme diye gidip geliyorum bir haftadır bende.

Bizim evin şaşkını desem de... paşası:))))
Tekirinize üzüldüm, insan hep hatırlıyor, özlüyor. İlk kedim dahil hepsini ara sıra anarım, elimde değil.

Geçen yıl tohum çimlendirmede pek geç kalmıştım, o yüzden sadece zinnialar elime gelmişti, malum çok kolay çimleniyorlar. Henüz onları çimlendirmeye başlamadım ama bizimkiler zinniaları çok sevdi. Bütün yaz bahçeye cıvıl cıvıl renk ve neşe kattılar, bu yıl da zinnia ekeceğim, sıradalar.
Çivit mavisi salvia da tüm yaz çiçekliydi, delphiniumlar da. Onlar da mutlaka olmasını istediklerimden.

Dayanamadım, bir miktar da mini fide aldım, azıcık miktar:p
Alışsınlar diye birer boy büyük saksılara alıp bahçe evine götürdüm. Yarın onları da fotoğraflarım inşallah. Nasıl olsa evin içi henüz çıplak beton haliyle duruyor. Ben de güney cephesine güzelce dizdim onları. Çiçek tarhlarım hazır olsa, o mini fideler de az palazlansalar... hemen bahçeye:)

nuaymu
03-03-2017, 12:15
Küçük bahçelerde meyve ağacı yetiştirme teknikleri:)

Sevgili Gilan bu başlığı açtığında cesaret edememiştim, biraz yer meselesi yüzünden biraz da vakit benim için geç göründüğünden. Lakin şu fotoğraf o kadar hoşuma gitti ki... Resmen çiçeklerin içinde:)

639954

Buradan ilham aldım ve mini kaya bahçesi olarak düşündüğüm yerin yanına üç erik fidanı dikmeye karar verdim. Acemice budamış olabilirim:)

639955

639956

nuaymu
03-03-2017, 12:20
Sevgili Akçabardak'a 'clematisleri budasam mı' diye sormuştum ama... 1 Mart'ta ne göreyim? Benim clematislerde tık yok derken, her yerleri tık-tık-tık-tık..... olmuş:) Önce havaya zıpladım, gülmek yok, gayr-i ihtiyari zıpladım :mad: Sonra da resmen dans ettim:)

639957

En çok sevindiğim de... bazı clematisler dipten sürgün bile vermiş. Onları çekmemişim. Demek, dedim kendi kendime, yerlerini sevdiler, ilgiden de memnun kaldılar. Böyle devam. Bu yıl daha dolgun açacaklar:))))

nuaymu
03-03-2017, 12:24
Bunlar da, gelip geçerken mavi mavi gülümsesinler, bizi de gülümsetsinler diye aceleyle alıp diktiğim menekşeler.

Bu yıl bahçeyi yapısal olarak epeyce toparlamayı düşünüyoruz, daha sonra bu menekşeleri kuzey cephesine taşırım büyük ihtimalle.

639958

nuaymu
03-03-2017, 12:45
Hosta bulunca kaçırmadım:)
Şimdilik, aldığım diğer mini fidelerle birlikte saksılarda gün sayacaklar.

Kıpkırmızı gül gibi bir şakayık ve iki beyaz müge ile sayamadığım zambak soğanlarını geçtiğimiz pazar günü toprakla buluşturmuştum.

Zambakları sayamadım çünkü birbirine geçmiş iki kocaman top halinde sökülüp hediye edildiler:) Zambakları hediye eden amca mutlaka kuzey cephesine ekmemi söyledi, kokuları nasıl olsa oradan dolaşıp gelirmiş.

Ben de soğanları bol bulmuşum, illa kafama göre estireceğim, yani aslında hep gözümün gördüğü yerlerde olsunlar, kokuları da hemen dibimden gelsin diye bir kısmını verandanın dibine yerleştirdim, clematislerin yanına. Onların toprağını da güzelce malçlarsam güney cephesinde de rahat edebileceklerini düşünüyorum. Zaten verandanın en dıştaki fayans sırasına güneş vuruyor, yansımayla bizi yakıyor diye veranda çatısına çardak ekletmeye karar vermiştim. O çardağa da yaprak asması ile morsalkım sarılacak.

639959

639960

ahmeter
07-03-2017, 05:31
Günaydın
Gezdim, gördüm çalışmalarınızda başarılar dilerim

nuaymu
08-03-2017, 13:55
Günaydın
Gezdim, gördüm çalışmalarınızda başarılar dilerim

Sayın ahmeter,
Hoş gelmişsiniz efendim, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Sayfanızı özenle ve özenerek takip ediyoruz.

nuaymu
15-03-2017, 12:32
Taş topladım:p Yani taşıyabileceğim büyüklükte olanları.

Daha önce bahçe peyzajı için bir traktör taş getirildiğini yazmıştım. Taşların bulunduğu yer yolumuzun üstü olunca, müsait olan her vakitte taş eklemeye karar verdik ve... ne görelim? Çiğdemler açmış, hem de bütün tepeyi sarmışlar:)

640806

640807

640808

Onlar minicik minicik ama çok güzeldi tabii.
Ben de bahçeye geldiğim gibi hızlıca bir tur attım ve... bahçemde de iki çiğdemi açmış gördüm. Bunlar kır çiğdemlerinin battal boyu:)

640809

nuaymu
20-03-2017, 14:56
Bir sürprizle karşılaştım dün.
Çiğdemler çoğalmış, tamam da... ta karşıya nasıl gittin?
Hem buraya ne ara zambak soğanı taşımışım ki? Hatırlayamadım bir türlü. Neyse:)

641223

Asıl yerleri burasıydı:

641222

nuaymu
20-03-2017, 15:04
Ve nihayet dağ menekşelerim göründü:)

Onları ilk kez D kısmına, dağ çilekleriyle birlikte dikmiştim lakin çilekler neredeyse menekşeleri ezip geçiyordu. Öyle olunca 'kaçalım kaçalım' deyip birkaç menekşeyi almış, başka bir gölgeye taşımıştım. İyi ki yapmışım. D kısmında hiç dağ menekşesi kalmamış ama burada yaşıyorlar. Nasıl olsa çoğalırlar. İnşallah:)

641224

Bir bilgi, gerçi çoğunuz biliyorsunuzdur: Dağ menekşeleri çok güzel kokar, ayrıca bu menekşelerin aromatik yağı saçlar için çok faydalıdır. Saf halde elde edilemeyen aromatik yağlardan biridir menekşe yağı. Lakin basitçe elde edilebilir, maserasyon dediğimiz bir yöntemle, çok kolay. O muhteşem kokulu çiçekleri koyu renkli bir cam şişeye alın ve üstüne tercihen zeytinyağı koyup bekletin. Maserasyon bu zaten, uçucu yağı sabit yağın içine çekmek. Şampuana katılabilir.

nuaymu
20-03-2017, 15:12
Çuha çiçekleri ve obrizyalar da merhaba dedi:)

Bu yıl daha ziyade taşlarla uğraşarak başladık ama... arada bu çiçeklerin yüzlerini göstermesi, insanı coşturuyor.

641228

641229

641230

nuaymu
21-03-2017, 11:29
Taş seki çalışmaları:

641305

641306

641307

641308

Taşların oluşturduğu uygun olan her boşluğa mavi obrizya diktim:)
Obrizyalar baharı ilk karşılayan çiçeklerden, azıcık bir toprak uzantısı olursa derli toplu sarkacaklarını umuyorum.

641309

(Hepsi bitsin öyle paylaşayım diyordum ama başlangıçlar da mühim.)

Muda
21-03-2017, 15:18
Bahçeniz gittikçe güzelleşiyor. Aynı siyah gözenekli taşlardan burada hıdırlıkta park yapımında kullanmışlardı. Yakından bir yerden geliyordu. Arada hiç beton kullanmamışsınız. Benim yerimde de mecburen kullanmadık. Ancak ustalar duvarı daha kalın yaptılar. Hiç düz duvarım olmadı. Arazinin şekline göre yapıldı duvarlar. Aynı şekilde gömme merdiven de yapıldı. Olabilecek yerlere. Sanırım tamamlanmamış. Bir basamak daha merdiven yaparsanız toprakların dökülmesini önlersiniz.

Clemantislerde sıkıntım bulunmakta. Arada yükselti farkı dışında muhtemelen sulama sıklığım da var. Bakalım benim ikili bu yıl uyanabilecek mi?

Obrizya tohumlarını beş yıl önce aldığımda çimlendirememiştim. Bu yıl yeniden aldım. Umarım farklı renklerde yayılıcı, kalıcı bir şekilde olurlar. Sizde kışı çıkartınca 1300 metreye yakın rakımda da olabilir diye düşünüyorum.

Kayaların arasına toprak olunca limon kokulu kekik veya yayılıcı kekiklerden dikerseniz görüntü ve koku çok güzel olur. Aynı şekilde campunalalar da kayalık yerlerde büyümeye bayılıyorlar.

Menekşeler biraz yer bulup yerleştikleri zaman kısa bir sürede tohum veya yanlarından çıkan filizler ile kısa zamanda bulundukları yeri kaplıyorlar. Hiç endişelenmeyin.

Kolay gelsin.

YeniGine
21-03-2017, 22:19
Maşallah maşallah sevgili nuaymu taşlar çok güzel oluyor, bir de üzerlerinde obrizyalar yayılmış hayal edince muhteşem olacaklar inşallah. Emeklerinize sağlık, rastgelsin.

firdevs-i
22-03-2017, 09:20
Ba-yıl-dım. Taş set duvar tek kelimeyle harika olmuş. Tam böyle bir ara duvara ihtiyacım var. Alta beton atmadan olmaz kayma yapar diyorlar. Kendi imkanlarınızla mı yaptınız. Yoksa bir usta ile mi çalıştınız.

Sûz-i Dilârâ
22-03-2017, 09:41
Taş bahçeniz şu haliyle bile çok güzel görünüyor. Çiçeklendikten sonra da harika görünecek eminim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Adım adım paylaşın lütfen, zevkle takip edeceğiz.

nuaymu
22-03-2017, 09:48
Bahçeniz gittikçe güzelleşiyor. Aynı siyah gözenekli taşlardan burada hıdırlıkta park yapımında kullanmışlardı. Yakından bir yerden geliyordu. Arada hiç beton kullanmamışsınız. Benim yerimde de mecburen kullanmadık. Ancak ustalar duvarı daha kalın yaptılar. Hiç düz duvarım olmadı. Arazinin şekline göre yapıldı duvarlar. Aynı şekilde gömme merdiven de yapıldı. Olabilecek yerlere. Sanırım tamamlanmamış. Bir basamak daha merdiven yaparsanız toprakların dökülmesini önlersiniz.

Clemantislerde sıkıntım bulunmakta. Arada yükselti farkı dışında muhtemelen sulama sıklığım da var. Bakalım benim ikili bu yıl uyanabilecek mi?

Obrizya tohumlarını beş yıl önce aldığımda çimlendirememiştim. Bu yıl yeniden aldım. Umarım farklı renklerde yayılıcı, kalıcı bir şekilde olurlar. Sizde kışı çıkartınca 1300 metreye yakın rakımda da olabilir diye düşünüyorum.

Kayaların arasına toprak olunca limon kokulu kekik veya yayılıcı kekiklerden dikerseniz görüntü ve koku çok güzel olur. Aynı şekilde campunalalar da kayalık yerlerde büyümeye bayılıyorlar.

Menekşeler biraz yer bulup yerleştikleri zaman kısa bir sürede tohum veya yanlarından çıkan filizler ile kısa zamanda bulundukları yeri kaplıyorlar. Hiç endişelenmeyin.

Kolay gelsin.


Sağ olun sevgili Muda, taşları özellikle o şekilde yerleştirmek istedik.

Tutulacak toprak kısım aşırı yüksek değil, o yüzden beton harçla tutturmadık, inşallah sorun olmaz. Gerçi sorun çıkacağını pek sanmıyorum, yıllar önce kendimce bir taş duvar denemem olmuştu, 70cm yüksekliğinde felan. Hemen yakın çevreden topladığım taşlarla böyle eğimli bir duvar yapmıştım, o taşlar bunlardan çok küçüktü:) Gören herkes, abilerim dahil, 'bu kış bu taşlar yıkılır gider boşuna uğraşıyorsun' demişti. Değil yıkılmak, daha da kavileşmişti o taş seki. Lakin minik taşlarla büyük bir alana seki inşa etmek çok vakit alacaktı, yavaş yavaş yaparım derken.... evin oda zeminlerine şap dökmek için geldiklerinde.... boruları tel altından geçirmek uğruna, kazmayla benim duvarın bir kısmını yıkıvermişler. Orada değildim o esnada, biraz üzüldüm sonra amaaan dedim, bahçe sınırıydı zaten. Neyse, uzun hikaye:))

Ve gözlem gücünüze hayran kaldım:)
Merdiven henüz tamamlanmadı, bir ya da iki basamak daha eklenecek.

Obrizyaları mini fide olarak almıştım, hemen tutunup yayılıyorlar, tohum döküp taze fideler çıkartıyorlar. Hem dertsizler hem de çok tatlı. Dona dayanıklı olmaları ayrı güzellik, sizin orada da olurlar. Çiçekli hallerini de seviyorum, çiçeksiz hallerini de. Çiçekleri geçince de baştan ayağa yeşil çiçeklermiş gibi duruyorlar.

Campanula'ların kaya aralarını sevdiğini öğrendiğim iyi oldu, birkaç campanulam var, onları da taşıyayım:)

Yayılıcı kekiği basamak diplerine düşünmüştüm. Menekşe de basamakların yan kısımlarına olur sanki, o kısımlara beyaz ballıca da olur:) Çok iş var, çoook. Ne harika:))))

nuaymu
22-03-2017, 10:01
Ba-yıl-dım. Taş set duvar tek kelimeyle harika olmuş. Tam böyle bir ara duvara ihtiyacım var. Alta beton atmadan olmaz kayma yapar diyorlar. Kendi imkanlarınızla mı yaptınız. Yoksa bir usta ile mi çalıştınız.

Teşekkür ederim:)

Biz bu yıl kafa dikine gitmeye karar verdik, taş seti kendimiz yapıyoruz.
Daha önce bu taşlardan çok çok küçük taşlarla bir deneyimim olmuştu, her çeşit laf söylendi "şöyle olur böyle olur". Hepsini bir kalemde silmeyeyim, nihayetinde iyi niyetle söyleniyor. Toprağın, taşların, arazinin yapısı, seki yüksekliği... gibi etkenler sonucu değiştirebilir.

Bu taşları çok sevdik, toprağı neredeyse kucaklıyorlar, toprak da onları kucaklıyor:) Bir yerleştirince milim kıpırdayalım demediler. Yerleştikleri yerden kayma yaparlarsa... tutup tekrar yerleştireceğiz demektir. Bu şekilde yapmayı özellikle tercih ettik, aralara sarılıcı-sarkıcı bitkiler dikmek istediğimiz için:))))

nuaymu
22-03-2017, 10:04
Maşallah maşallah sevgili nuaymu taşlar çok güzel oluyor, bir de üzerlerinde obrizyalar yayılmış hayal edince muhteşem olacaklar inşallah. Emeklerinize sağlık, rastgelsin.

Sağ olasınız sevgili YeniGine, gözümde çiçeklenmiş hayalleri, canla başla yapıyoruz. Böyle güzel dileklerle, sizlerin bahçelerinde gördüğümüz örneklerle ilerlemeye çalışıyoruz:)))

nuaymu
22-03-2017, 10:07
Taş bahçeniz şu haliyle bile çok güzel görünüyor. Çiçeklendikten sonra da harika görünecek eminim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Adım adım paylaşın lütfen, zevkle takip edeceğiz.

Süper:) Ben de "sevindirik oldum da daha bitmeden paylaşıyorum, bekleyemedim" diye kendi kendime söyleniyordum. Bu hafta sonu büyük çardağın yapımına başlanacak, daha keyifle yazarım artık. Teşekkür ederim:)

TCM
22-03-2017, 13:47
@ nuaymu, pek güzel olmuş taşların yerleşimi, elinize sağlık. İnsanın çevresindeki güzelliklerde emeği, düşüncesi, çabası olmalı. Usta gelsin çim kaplasın, öteki usta gelsin taş döşesin, bu da gelsin yolu düzeltsin kolay oluyor belki daha da güzel oluyor ama içinde dolaşınca kendimi göremiyorum ki ben.

Aubrietaların duvarlardan aşağıya yayıldığını düşünüyorum da mükemmel olur. Tek tip istemezseniz aklınızda sedum da olsun. Sürekli yapraklı kalıp, yaprakları eğrilip bükülmeyen, yani yaz-kış diri kalan ve çabuk yayılan cinsleri var, uğraştırmazlar hiç, benim bahçede vardı ama adını hatırlayamadım hangisi, denk gelirse aktarırım.

nuaymu
22-03-2017, 14:47
@ nuaymu, pek güzel olmuş taşların yerleşimi, elinize sağlık. İnsanın çevresindeki güzelliklerde emeği, düşüncesi, çabası olmalı. Usta gelsin çim kaplasın, öteki usta gelsin taş döşesin, bu da gelsin yolu düzeltsin kolay oluyor belki daha da güzel oluyor ama içinde dolaşınca kendimi göremiyorum ki ben.

Aubrietaların duvarlardan aşağıya yayıldığını düşünüyorum da mükemmel olur. Tek tip istemezseniz aklınızda sedum da olsun. Sürekli yapraklı kalıp, yaprakları eğrilip bükülmeyen, yani yaz-kış diri kalan ve çabuk yayılan cinsleri var, uğraştırmazlar hiç, benim bahçede vardı ama adını hatırlayamadım hangisi, denk gelirse aktarırım.

Sağ olun TCM, gönlüm açıldı, ne güzel söylediniz. Üstünüze alınmayın, bir doktor arkadaşım var, bir nevi kişisel doktorum da sayılır:dilli: geçenlerde tutturmuştu "adam tutup yaptırın bahçe işlerini" diye. Bir de inatçıdır ki sormayın:p
He dedik ve kendi bildiğimizce devam ettik, ediyoruz. Adam tutup yaptıracaktıysam, sadece seyredecektiysem... bahçe edinmeye niye uğraşayım ki, gider parka seyrederim. Her şeyi hazır yapıveriyorlar.
Toprağa dalmanın keyfi başka:)

Sedum önerisini de not aldım.
Taş seki yapılacak birkaç kısım daha var, uygun olan yerleri bütün bu önerilerle değerlendireceğim inşallah. Teşekkür ederim:)

dongyul
22-03-2017, 20:25
Sayın Nuaymu; Gerçekten becerikli yeteneklisiniz hayal etmişsiniz ve yapıyorsunuz çok hoşuma gitti...
Taş bahçesinde mor ve yeşil Osmanlı çimi kullanabilirsiniz çok şık duracaktır... Ayrıca taşların arasına yıl boyunca sürekli çiçeklenme olacak şekilde çeşit çeşit çiçekle dizayn edebilirsiniz bu sayede her zaman dolu dolu olabilir ^^

Ayrıca aklıma geldikçe ekleyeceğim taşların arasına karayosunu bulabilirseniz sızdırmazlık sağlar ve birliktelik görünümü verir... Karayosununu ormanaltı örtü dokusundan taşıyabilirsiniz ^^ Eğrelti, lavanta, aslanağzı hatta nane bile dikebilirsiniz da güzel durur düşüncesindeyim..

nuaymu
24-03-2017, 09:09
Sayın Nuaymu; Gerçekten becerikli yeteneklisiniz hayal etmişsiniz ve yapıyorsunuz çok hoşuma gitti...
Taş bahçesinde mor ve yeşil Osmanlı çimi kullanabilirsiniz çok şık duracaktır... Ayrıca taşların arasına yıl boyunca sürekli çiçeklenme olacak şekilde çeşit çeşit çiçekle dizayn edebilirsiniz bu sayede her zaman dolu dolu olabilir ^^

Ayrıca aklıma geldikçe ekleyeceğim taşların arasına karayosunu bulabilirseniz sızdırmazlık sağlar ve birliktelik görünümü verir... Karayosununu ormanaltı örtü dokusundan taşıyabilirsiniz ^^ Eğrelti, lavanta, aslanağzı hatta nane bile dikebilirsiniz da güzel durur düşüncesindeyim..

Bunları da yazdım:)

Karayosunu fikri özellikle hoşuma gitti, çok teşekkür ederim.:)

nuaymu
07-04-2017, 15:27
Dün bir aubrieta taşıdım, bir lavantayı kökten üçe ayırıp onu da taşıdım. Nakkaş sarmaşığın ısıtmasız ev içinde yeterince palazlandığını düşünüp onu da diktim.
Hepsini yaptıktan sonra ığıl ığıl bir yağmur başladı. Can sularını vermiştim ama yağmurun güzelliği başkaydı. Şimdi ne haldeler, merak ediyorum. Aubrieta ve lavanta zaten dışarıdaydı ama nakkaş sarmaşık acaba geceyi nasıl geçirdi.
Yarın ilk iş ona bakmak olacak. Zaten istemesem de bahçeye girer girmez görülebilecek yere diktim, istersen görme.:)
Fotoğraf çekecek halim kalmamıştı, fotoğraflar daha sonra.
(Üç-dört bitki dikmekle bu kadar yorulunur mu diyeceklere.... o kadarcık iş yapmadım:D)

nuaymu
13-04-2017, 11:43
12 Nisan, phlox subulata.
Bir nisan fotoğrafı çekeyim dedim:)
(Aslında minicik küreğimin fotoğrafını da çekecektim ama... unuttum).

643882

nuaymu
22-05-2017, 13:57
Şu şımarıkları buraya almam lazım:)
Öndekileri geçen yılın sonbaharında dikmiştim, 15 Mayıs itibariyle bu haldeler.
İlerde görünen bıdışlar da kısa sürede öyle olur.

648954

nuaymu
22-05-2017, 14:15
Gelelim küçücük küreğin hikayesine:

Nereden kaldıysa kalmış, ahşap saplı minicik bir kürekti. Sapı hemen kırıldı tabii.
Bunun üstüne hmmmm dedim, sağlam demek ki:) Demirci ustalar büyük çardağı yapmaya geldiklerinde, tam takım gelmişler hazır, kaynak makinası vs. hepsi yanlarında nasıl olsa diyerek... küçücük küreğin o küçücük kafasını tutup demirciye gösterdim. O da bana böyle bir güzellik yaptı.

Gelin görün ki... bu kez de küreğin kafası yamuldu. E tabi, istilacı bazı bitkileri kökten sökeyim derken... neyse işte.

Çardak hemen o gün bitmedi, arada bir sürü işler güçler ve bir yeğen düğünü geçti, ustalar çardağın kalan kısmını bitirmek için geldiklerinde, yamuk kafalı küçücük küreğin halini gösterdim, göstermek zorunda kaldım:dilli:

Şimdi de doğru düzgün bir minicik kürek bekliyorum bakalım. Demircinin sözü. Sapasağlam ve kavi bir şey olacak, olması gerekiyor. Kök sökeceğiz herhalde:p

648955

nuaymu
22-05-2017, 14:35
Çardak demişken, şöyle bir şeyler yapıldı, bitti sayılır.
Boyası felan tamam olunca bir şeye benzeyecek:)

648956

648958

nuaymu
24-05-2017, 11:09
Büyük çardağın son hali sayılır. Boyanacak, salıncağa uygun şilte yapılacak.
Gerçi şimdiden sallanılabilir durumda:dilli: ama bir haftadır sallanılamıyor, niye? Görünen alana çim tohumları serpildi. Trifolio dediklerinden serptik, yoncalı olandan. Yonca ve çimi biçtikçe tavukları besleyeceğiz.
Tavuklar yok şimdilik, önce kümes yapılması lazım:mad:

649121

nuaymu
24-05-2017, 11:12
Acemi işi domates ve salatalık. Sebze bahçesi kısmı tamamlanamadı, fidelenen tohumlar ziyan olmasın diye oraya buraya, gözüme neresi denk gelirse diktim birşeyler. Tutarlar da büyürler inşallah:)

649122

nuaymu
24-05-2017, 11:15
Şunları cosmos'a benzettim, yürüyüş yolunun (o da bitmedi:mad: ) kıyısında çıkmış. Cosmos ise uygun yerlere taşınacak. Halim kalırsa tabii:p
Aman, orası da güzel.

649123

nuaymu
24-05-2017, 11:18
Bu Clematis'in kırmızısına hastayım, fırın çatı ayaklarından birinin köşesine dikmiştim.
Nihayet ilk çiçeğini gösterdi:)))

649124

ibrahimes
24-05-2017, 11:30
Büyük çardağın son hali sayılır. Boyanacak, salıncağa uygun şilte yapılacak.
Gerçi şimdiden sallanılabilir durumda:dilli: ama bir haftadır sallanılamıyor, niye? Görünen alana çim tohumları serpildi. Trifolio dediklerinden serptik, yoncalı olandan. Yonca ve çimi biçtikçe tavukları besleyeceğiz.
Tavuklar yok şimdilik, önce kümes yapılması lazım:mad:

649121

Çardağın boyutları ve yaklaşık maliyeti ne kadar oldu acaba? benimde benzeri bir düşüncem varda.

nuaymu
24-05-2017, 12:19
15m-3,30m bu kısım. Veranda önünde de 10,80m-1m gibi bir alan var, yazın sıcağını bilirsiniz, veranda önündeki kısmı, gölgeye rağmen güneş zemin döşemelerine çarpıp yüzümüzü yaktığı için istemiştim.

Salıncak demirleri vs. dahil... demir maliyeti 1300,00 TL
civarında. Yaklaşık söyleyebiliyorum zira ilave birkaç parça gerekti. Yine ek yapılması gerekecek, usta veranda önündeki kısmı daha da sağlamlamak istiyor. Rüzgar aşırı şiddetli olabiliyor bazen, o yüzden. Bir de sardırmayı düşündüğüm bitkileri taşırken esneme yapmasın diye.

Ustalık maliyetini bilmiyorum:)

nuaymu
01-06-2017, 14:59
Sevgili Akçabardak'a fotoğraflı teşekkür etmenin vakti geldi, çok çok çoook teşekkür ederim:)

Bu vakte kadar asma çubuklarından tık yoktu, ümidimi kesmedim, yağmur alabilecekleri bir yerde beklettim ve sonuç:

650035

Akçabardak dut fidanı da göndermişti sağ olsun, o fidan da yaprak çıkarttı, fotoğrafını çekeceğim en kısa zamanda. Asma çubuklarının bugünkü halleri daha güzeldi, yapraklar daha belirginleşmiş, hatta çıkmış:) Neyse, demek ki asmalarla barışık gideceğiz. Yani inşallah öyle olur.

Bugün 2 clematis daha diktim, kaçamak bir gidiş olduğu için hızla dönmem gerekti. Kayıt niyetine yazıyorum buraya: C.Rouge Cardinal ve C.Westerplatte.


(Bakıyorum da fotoğrafta iyi görünmüyor o asma çubukları, olsun, yenisini en kısa zamanda... ve tabii yapraklar daha büyümüş haldeyken... onları yüklemek nasip olur. Şimdilik saksıda duruyorlar.)

nuaymu
04-07-2017, 09:41
Bir yerde bahçenin bir kısmının doğal floradan oluşması gerektiğini okumuştum, şimdi kaynağı ve yüzde kaçlık kısmın böyle olması gerektiğini hatırlamıyorum ama çıkardığım sonuç şuydu:

1. Kendi bahçemde sadece büyük çardağın altını çimlendireceğim. Bunu da çimden ziyade yonca ekimiyle yaptım;)
2. Çiçek düzenlemesine ayırdığım kısımların geri kalanını doğal kır yeşilliği kaplasın, yani kendi haline bırakayım, çim gibi. Burada sadece işgalci ve dikenimsi, istemediğim bitkileri ayıklayıp biçeyim. Yavaş yavaş olacak.

3. Bahçeye giderken, hemen o çevrede görüp beğendiğim kır çiçeklerinden bir kısmını buyur edeyim ki onlarla da güzel bir bahçe düzenlenebilir diye düşünüyorum. Zaman gösterecek.

Kır çiçeği buyur etme kısmını geçen yıl denemiştim, kökleriyle birlikte birkaç çiçeği kendi bahçeme taşıdım. Normalde zaten o ortamın çiçeğiydi lakin inşaat vs. yüzünden toprak hartos partos olmuştu. Neyse.
Bu yıl bakarken bakarken... o taşıdığım çiçekler yeniden göründüler :p

İşte sümbül kafalı pembe bir kır çiçeği. Artık her yıl açar diye düşünüyorum. Her ihtimale karşı iki yere taşımıştım, aynı yerlerinden çıktılar:)))

(Tanıyan bilen varsa, ismini öğrenmek isterim elbette.)

653190

akçabardak
04-07-2017, 12:18
[QUOTE=nuaymu;1509235]Sevgili Akçabardak'a fotoğraflı teşekkür etmenin vakti geldi, çok çok çoook teşekkür ederim:)

Bu vakte kadar asma çubuklarından tık yoktu, ümidimi kesmedim, yağmur alabilecekleri bir yerde beklettim ve sonuç:

650035

Akçabardak dut fidanı da göndermişti sağ olsun, o fidan da yaprak çıkarttı, fotoğrafını çekeceğim en kısa zamanda. Asma çubuklarının bugünkü halleri daha güzeldi, yapraklar daha belirginleşmiş, hatta çıkmış:) Neyse, demek ki asmalarla barışık gideceğiz. Yani inşallah öyle olur.


Sevgili nuaymu, çok özür dilerim, mesajın gözümden kaçmış bu gün gördüm.
O günden bu zamana epey bir zaman geçmiş, umarım asmaların durumu iyidir.
Tutmadıysalar eğer Ekim ayında tekrardan gönderirim, dutlarda bir sorun olmamıştır umarım. Sevgilerimle

nuaymu
07-07-2017, 12:11
Sevgili nuaymu, çok özür dilerim, mesajın gözümden kaçmış bu gün gördüm.
O günden bu zamana epey bir zaman geçmiş, umarım asmaların durumu iyidir.
Tutmadıysalar eğer Ekim ayında tekrardan gönderirim, dutlarda bir sorun olmamıştır umarım. Sevgilerimle[/QUOTE]

Sevgili akçabardak; özre hiç gerek yok:) Ben de arada bir girebiliyorum zaten siteye.
Dutlardan biri yaşıyor, onu evden kaçırmak zorunda kaldım. Bizim şaşkın kedi, bir baktım dut yapraklarını yiyor. Asma yapraklarını da yerdi bulsa:mad: Minik olan dutu halletmiş. Büyük olan şu durumda:

653413

Gerçi bahçeye dikseydim daha iyi durumda olurdu ama onu dikmek istediğim yer henüz hazır değil.

Yaprak asmalarını dikeceğim yere de nihayet karar verdim, henüz onlar da saksıda:)

653412

nuaymu
07-07-2017, 12:12
Bizim küçük çardağın son hali:

653414

Resulgur
07-07-2017, 13:15
Bir yerde bahçenin bir kısmının doğal floradan oluşması gerektiğini okumuştum, şimdi kaynağı ve yüzde kaçlık kısmın böyle olması gerektiğini hatırlamıyorum ama çıkardığım sonuç şuydu:

1. Kendi bahçemde sadece büyük çardağın altını çimlendireceğim. Bunu da çimden ziyade yonca ekimiyle yaptım;)
2. Çiçek düzenlemesine ayırdığım kısımların geri kalanını doğal kır yeşilliği kaplasın, yani kendi haline bırakayım, çim gibi. Burada sadece işgalci ve dikenimsi, istemediğim bitkileri ayıklayıp biçeyim. Yavaş yavaş olacak.

3. Bahçeye giderken, hemen o çevrede görüp beğendiğim kır çiçeklerinden bir kısmını buyur edeyim ki onlarla da güzel bir bahçe düzenlenebilir diye düşünüyorum. Zaman gösterecek.

Kır çiçeği buyur etme kısmını geçen yıl denemiştim, kökleriyle birlikte birkaç çiçeği kendi bahçeme taşıdım. Normalde zaten o ortamın çiçeğiydi lakin inşaat vs. yüzünden toprak hartos partos olmuştu. Neyse.
Bu yıl bakarken bakarken... o taşıdığım çiçekler yeniden göründüler :p

İşte sümbül kafalı pembe bir kır çiçeği. Artık her yıl açar diye düşünüyorum. Her ihtimale karşı iki yere taşımıştım, aynı yerlerinden çıktılar:)))

(Tanıyan bilen varsa, ismini öğrenmek isterim elbette.)

653190

Sn. nuaymu resimde görünen çiçek "Misk Adaçayı - Salvia sclarea" dır. Bulunduğum yerde çok fazla miktarda bulunmakta, hoş güzel esans gibi bir kokusu var. Dayanamadım tabi çayını da yaptım içtim, aroması çok keskin. Tarifi burada paylaşmıştım , sizin için detaylı bilgiler mevcut ;)

http://www.agaclar.net/forum/1512273-post186.htm

nuaymu
07-07-2017, 13:36
Sn. nuaymu resimde görünen çiçek "Misk Adaçayı - Salvia sclarea" dır. Bulunduğum yerde çok fazla miktarda bulunmakta, hoş güzel esans gibi bir kokusu var. Dayanamadım tabi çayını da yaptım içtim, aroması çok keskin. Tarifi burada paylaşmıştım , sizin için detaylı bilgiler mevcut ;)

http://www.agaclar.net/forum/1512273-post186.htm

Süper:)
Sizin sayfanızda gördüm sanki ama emin olamamıştım. Teşekkür ederim. Çok severek almıştım bahçeye.

nuaymu
12-07-2017, 10:12
Sevgili SDurul’dan bana kocaman bir paket geldi. Durul ailesine çoook teşekkür ederim, benden zengin kim var? Şu güzelliğe bir bakın:

653688

653689

653690

653691

nuaymu
12-07-2017, 10:16
Olaylar şöyle gelişti:

Geçen yıl Sevgili Akçabardak, sayfasında dut yaprağından ve çok nefis yaprakları olan bir yaprak asmasından sarma yapmıştı, özenip bir yorum yazmıştım. Ah istesem, diye içimden geçirmiş ama isteyememiştim. Bir de ne göreyim? Akçabardak bana bir mesaj yazmış, mesajda o duttan ve o asmadan gönderebileceğini söylemesin mi? Söyledi ;)

Sonra bazı hastalıklar, hastane olayları yaşadık biz. Babam vefat etti, siteye giremedim. Biraz kendimi toparlayınca hemen ağaçlar.net’i açtım tabii. Aslında toparlamaya yardımcı olsun diye daha ziyade. Ve bir mesaj daha:
Sevgili Akçabardak söz verdiklerini hazırladığını söylüyordu. O kadar zaman geçmişti, ben ortalarda görünmemiştim ama unutmamıştı. Güzeller güzeli:)
Tekrar teşekkür ederim.

Sonra yine bir müddet siteye giremedim. Bu arada Sevgili Güler Hanım, C.Armandii çelikleri yapmış ve isteyenlere göndermiş, o da bir başka güzel, gülleriyle, güleç yüzüyle, harika bahçesiyle. Tabii sayfanın devamını daha okumadan, çelik hazırladığını ve isteyenlere göndereceğini öğrenince ben hemen Güler Hanım’a ‘C.Armandii isteyenler listesi’ne adım yazılsın diye mesaj gönderdim. Ama aaaa! Sayfanın devamını okuyunca anladım ki gönderilmiş bitmiş. Güler Hanım ne dese? Bir dahaki sefere gönderecekmiş. Kimi geri çevirdi ki?

Ve Sevgili SDurul. Sayfasındaki haseki küpelerinin mavisini çok beğenmiştim, o da hemen tohumlarından gönderebileceğini yazmıştı. Tohum beklerken, dünya kadar çiçek geldi. Yani bunları hazırlamak bile nasıl iş, nasıl bir beceridir, hürmetler, sevgiler binlerce kez:)

nuaymu
12-07-2017, 10:20
Kargo dün geldi, bahçeye ancak hafta sonu gidebileceğimden… o vakte kadar bekleyemezlerse diye aklım gitti. Ben de hemen onları saksılara yerleştirdim. Zaten bir kısmı saksılarda kalıcı olacak. Evde kalan saksılara acilen diktim. İyi ki bütün saksıları, viyoller dahil, gitsin bunlar deyip bahçeye götürmemişim. Zaten önce bir kendilerine gelsinler değil mi? Hem acele yok, yavaş yavaş, bu şuraya bu buraya uyar deyip tadını çıkarta çıkarta dikeceksin.

Ne güzelsiniz hepiniz.
Yazmayacaktım ama yazacağım:)
Özellikle Hoya carnosa. Onunla hatıram var, çocukluğumun çiçeğidir, yaz gecelerinde pencereden dalan esintiyle kokusu odaya yayılsın diye annem onu hep esinti alabileceği yere koyardı. Batı pencerelerinden birine. O mis kokusu insana serinlik hissi de mi verirdi, belki. Öyle güzel hatırlıyorum. Ve çok çiçek açardı, annemin elindendir muhtemelen, dilindendir hem de. Sonra o çiçek bana kalmıştı ama annemi istedi sanırım. Küstü. On yıldır, on yıl olmuş, alsam mı bir tane ya gene bakamazsam deyip durmuştum. Ama demek vakti gelmiş, Sevgili SDurul, haseki küpeleriyle birlikte Hoya carnosa ve diğer çiçek isimlerini yazınca, bir baktım ağlamışım. Üzüntüden değil, tarif edemeyeceğim, karışık :)

(Soru: Hoya’ları doğruca saksıya diktim, önce köklendirmek mi gerekirdi?)

653692

Sevgi Durul
12-07-2017, 11:37
Güle güle büyütünüz, Sevgili nuaymu. Ben bir şey yapmadım, hepsi agaclar.net'in güzelliği. Ben de çok gözyaşı dökmüşümdür PC başında. Anılar, yaşanmışlıklar, duygusallık, arkadaşların yaptığı güzellikler.:)

Sadece haseki küpesi tohumu için kargo yapmak içime sinmezdi. O görmüş olduklarınız hepsi birer arkadaş hatırası. Hele jineop'tan gelen tradescantia andersoniana ve ajuga reptans, hem dona dayanıklı hem görselliği güzel. Soğuğa dayanıklı olduğu için paylaşmak istedim. Sedumlar ve sempervivumlar da öyle. Hem kolay çoğalıyor, hem kışın koruma istemiyor, çiçekleri de çabası.

Hoyalar için, bazıları köklüydü zaten. Köksüz olanları suda köklendiriyorum önce, toprakta bir türlü başarılı olamadım. Tercih sizin.

Kolay gelsin, firesiz tutsun hepsi. :)

nilufers
12-07-2017, 15:49
Ve maviden, onun da ismini bilmiyorum. Fotoğrafı mecburen güneşte çektim, zira bu mavi çiçek, güneş gidip gölge geldiği an kendini kapatıyor. Dertsiz. O da her yıl çıkıyor. Ev inşaatı başlarken, 'kır çiçeği karışımı' adıyla satılan tohumlardan almıştım. Diğer çiçekler kayboldu, belki bol tohum döktüğündendir, belki de en sevdiğim renklerden biri olduğu için kalıp sevindireyim demiştir :rolleyes:

609303

609329


mehabalar,

bahçeniz çok güzel! ellerinize , emeğinize sağlık. Bu resimdeki mavi çiçek - Keten bitkisidir :)

nuaymu
12-07-2017, 16:15
mehabalar,

bahçeniz çok güzel! ellerinize , emeğinize sağlık. Bu resimdeki mavi çiçek - Keten bitkisidir :)


Teşekkürler bilgi için:)

Resulgur
12-07-2017, 20:55
Kargo dün geldi, bahçeye ancak hafta sonu gidebileceğimden… o vakte kadar bekleyemezlerse diye aklım gitti. Ben de hemen onları saksılara yerleştirdim. Zaten bir kısmı saksılarda kalıcı olacak. Evde kalan saksılara acilen diktim. İyi ki bütün saksıları, viyoller dahil, gitsin bunlar deyip bahçeye götürmemişim. Zaten önce bir kendilerine gelsinler değil mi? Hem acele yok, yavaş yavaş, bu şuraya bu buraya uyar deyip tadını çıkarta çıkarta dikeceksin.

Ne güzelsiniz hepiniz.
Yazmayacaktım ama yazacağım:)
Özellikle Hoya carnosa. Onunla hatıram var, çocukluğumun çiçeğidir, yaz gecelerinde pencereden dalan esintiyle kokusu odaya yayılsın diye annem onu hep esinti alabileceği yere koyardı. Batı pencerelerinden birine. O mis kokusu insana serinlik hissi de mi verirdi, belki. Öyle güzel hatırlıyorum. Ve çok çiçek açardı, annemin elindendir muhtemelen, dilindendir hem de. Sonra o çiçek bana kalmıştı ama annemi istedi sanırım. Küstü. On yıldır, on yıl olmuş, alsam mı bir tane ya gene bakamazsam deyip durmuştum. Ama demek vakti gelmiş, Sevgili SDurul, haseki küpeleriyle birlikte Hoya carnosa ve diğer çiçek isimlerini yazınca, bir baktım ağlamışım. Üzüntüden değil, tarif edemeyeceğim, karışık :)

(Soru: Hoya’ları doğruca saksıya diktim, önce köklendirmek mi gerekirdi?)

653692

Sn. nuaymu yeni çeşitleriniz hayırlı olsun güle güle yetiştirin. Bu güzellerin çiçekli hallerini merakla bekliyoruz. ;)

nuaymu
13-07-2017, 09:32
Sn. nuaymu yeni çeşitleriniz hayırlı olsun güle güle yetiştirin. Bu güzellerin çiçekli hallerini merakla bekliyoruz. ;)

Çok teşekkür ederim sayın Resulgur, dün gece boyna onları seyrettim:) Elimde değil, başımı çevirip çevirip bakıyorum. Soldaki uzun saksı resmen sukkulent bahçesi oldu, minicik olanından tabii :D

Ama hepsi kafalarını kaldırdılar, yolculukta sıcaktan biraz mayışmışlardı doğal olarak. Kafasını kaldırana "aferin!" ödülü verdim. İnşallah serpilmiş hallerini de görmek nasip olur:)

nilufers
13-07-2017, 13:11
Bu Salvia'dan bahsetmek şart. Tüm yaz çiçekli kaldılar, ilk çiçekleri geçerken bile çirkin bir görüntüleri olmadı, solan çiçeklerini temizlemeye uğraşmak gerekmedi. Başak formlu ve safir mavisi çiçek seviyorsanız.... dikildikleri yeri dolduruyorlar. Seneye bunlardan daha çok dikmeyi düşünüyorum. Tüm gün güneşte bile kalabiliyorlar, denemelik üç tanesini tam güneşe dikmiştim, onlar daha da küçüktü, güneşten zerre kadar rahatsız olmadılar. Bahçenin kalıcılarından olmalarına karar verdim. ;)

623332

Sayin nuaymu, bu Salviya'nın türü nedir öğrenebilir miyim? bir internet sitesinde satışta "Transilvania adaçayı" fideleri gördüm, çiçekleri benziyor ama emin olamadım.

cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Mişel
13-07-2017, 14:23
Sevgili nuaymu bahçenizi büyük bir hayranlıkla gezdim. Planlı işleyişiniz her ayrıntıyı ince ince hesap etmeniz çok güzel. Gezdikçe de gözüm korkmadı desem yalan olur. Bizim de seneye inşallah 700 metrekarelik arsamıza bahçe ve ev hayalimiz Var . Yerimiz Sakarya da ama şimdi anlıyorum ki öğrenmem gereken gerek çok şey var. İklimi çiçeklerin ,sebzelerin huyu suyu seneye kadar buraları okuyarak ancak yol kat edeceğim sanırım.
Plan çizmek hiç aklıma gelmemişti yani kafam da canlandırıyorum ama kağıda dökmek çok iyi bir yöntem .
sizin tavsiyeleriniz neler olur?
En güzel en mutlu en sağlıklı günleriniz bahçenizde olsun inşallah . Bu arada annem Eskişehirli sık sık Eskişehir e gidiyoruz.

nuaymu
13-07-2017, 15:05
Sayin nuaymu, bu Salviya'nın türü nedir öğrenebilir miyim? bir internet sitesinde satışta "Transilvania adaçayı" fideleri gördüm, çiçekleri benziyor ama emin olamadım.

cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Bunu yol üstündeki bir çiçekçiden alıp bahçeye dikmiştim, aldığım kişi ismini dahi bilmiyordu ama "Transilvania adaçayı" bence de.
Bu yıl almadım.
Tohumlarını toplamıştım, ilk çimlendirme çabam boşa gitti, bizim şaşkın bir tanecik kedimiz sayesinde:mad: Sonra tekrar tohumlarını gördüm, doymamışım, boyna toplamışım:p Çıkarlar mı acaba mı derken çimlendiler, bu sıcakta kediden uzakta serpilmeye uğraşıyorlar:)
O adaçayı tohumları yapı-marketlerde satılıyor, çimlenmeseler oradan alıp seneye gene yapacaktım. Alın bence.

nuaymu
13-07-2017, 15:42
Sevgili nuaymu bahçenizi büyük bir hayranlıkla gezdim. Planlı işleyişiniz her ayrıntıyı ince ince hesap etmeniz çok güzel. Gezdikçe de gözüm korkmadı desem yalan olur. Bizim de seneye inşallah 700 metrekarelik arsamıza bahçe ve ev hayalimiz Var . Yerimiz Sakarya da ama şimdi anlıyorum ki öğrenmem gereken gerek çok şey var. İklimi çiçeklerin ,sebzelerin huyu suyu seneye kadar buraları okuyarak ancak yol kat edeceğim sanırım.
Plan çizmek hiç aklıma gelmemişti yani kafam da canlandırıyorum ama kağıda dökmek çok iyi bir yöntem .
sizin tavsiyeleriniz neler olur?
En güzel en mutlu en sağlıklı günleriniz bahçenizde olsun inşallah . Bu arada annem Eskişehirli sık sık Eskişehir e gidiyoruz.


Teşekkür ederim:)
Bahçe bana sabrı öğretti, kafamdaki şeklini ne zaman alacak bilmiyorum ama dert değil.
Çizerek plan yapmak bazı kararları kolaylaştırıyor.
Bence ana bölümleri belirleyin önce, nasıl bir bahçe istiyorsunuz ona karar verin, yürüyüş yolları, eklentiler (mesela biz bir kümes yapacağız), meyveler, sebzeler, kalıcı bitkiler, ağaç-ağaççık-çalılar... uzun konu.
Ben de günlerimi buradaki sayfaları okuyarak geçirmiştim yıllar önce. Yani daha eve başlamadan, karar aşamasında.
Bu sitede çoook güzel bahçe sayfaları var, hepsini okumak lazım:)
Bahçeye başlayınca uğraştıkça güzelleşiyor. Kolay gelsin size.

akçabardak
17-07-2017, 15:14
Olaylar şöyle gelişti:

Geçen yıl Sevgili Akçabardak, sayfasında dut yaprağından ve çok nefis yaprakları olan bir yaprak asmasından sarma yapmıştı, özenip bir yorum yazmıştım. Ah istesem, diye içimden geçirmiş ama isteyememiştim. Bir de ne göreyim? Akçabardak bana bir mesaj yazmış, mesajda o duttan ve o asmadan gönderebileceğini söylemesin mi? Söyledi ;)

Sonra bazı hastalıklar, hastane olayları yaşadık biz. Babam vefat etti, siteye giremedim. Biraz kendimi toparlayınca hemen ağaçlar.net’i açtım tabii. Aslında toparlamaya yardımcı olsun diye daha ziyade. Ve bir mesaj daha:
Sevgili Akçabardak söz verdiklerini hazırladığını söylüyordu. O kadar zaman geçmişti, ben ortalarda görünmemiştim ama unutmamıştı. Güzeller güzeli:)
Tekrar teşekkür ederim.


Sevgili nuaymu, yine mesajınızı çok geç gördüm, malum yaz sezonu olunca evim kalabalık oluyor, o yüzden foruma pek sık giremiyorum.

Gönderdiklerim için sizleri mutlu edebildiysem, ne mutlu bana. Ben sizlerden daha da çok mutlu oluyorum, her zaman ve her konuda elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Çekinmenize hiç gerek yok.

O dut var ya, şimdi artık yok, kesildi:( Sebebi ise dalları bahçeden dışarıya çok taşıyormuş, site yönetimi bütün ağaçların budanması konusunda karar aldı:( eşim de sinirlendi ve ağacı tamamen kesti. İyi ki göndermişim, artık sizin bahçede yeşerip hayatını sürdürecek, ben de bundan çok hoşnut duyacağım. Güle güle büyütün. Sevgilerimle

nuaymu
21-09-2017, 12:37
Bana neler neler geldi sevgili Gilan'dan, şu güzelliğe bakar mısınız lütfen:)))

657657

Tabii ilk önce o heyecanla bir koşu bahçeye gidip dikmek geldi içimden. İyi ki gidememişim. Yoldan gelmişler onca sıcakta, biraz toparlansınlar, yapraklarını şööööyle bir gersinler değil mi? Aklım başıma gelince yapmam gerekeni yaptım ve ilk önce saksılara yerleştirdim. Evdeki saksıları bahçeye götürünce böyle oluyor tabii, yoğurt kaplarını ve yoğurt kabı da yoksa plastik bir kavanozu saksıya çeviriyorsunuz :dilli:

Yazmayacaktım, aman yazacağım ne olmuş:))) Heuchera'ları görünce havaya zıpladım sevinçten. Sevgili Gilan'daki rikkat ve dikkat hayran olunası, hayran oldum:) Bir keresinde Heuchera çimlendirme çabalarımdan bahsetmiş ve hiç sonuç alamadığımı yazmıştım. Vazgeçecek miydim? Hayır. Yıllardır uğraşıyorum, inadım inat. Tohumların da inadı inat ki çimlenmiyorlar. Peki ne oluyor? Sevgili Gilan tam dört çeşit Heuchera gönderiyor, ha-ha!

Heuchera 'Fire Chief'
Heuchera 'Obsidian'
Heuchera 'Amber Lady'
Heuchera 'Seasons's King'

Süper süper süper :D

nuaymu
21-09-2017, 13:02
Bir önceki mesajda fotoğraf iyi çıkmamış, karanlık biraz, neyse.

Müneccim misin mübarek:p, Heuchera yanında bir de Thymus serpyllum göndermemiş mi? Göndermiş:)))) Fotoğrafta görünmüyor olabilir, orada o.
Sevgili Gilan'a bir daha teşekkür ederim:))) Niye 'müneccim misin mübarek' dedim? İşte şunu yazmamıştım:

Efendim, bahçe kapısının girişinden başlayıp bazı ana noktalara yönelen bir bahçe yolu tasarlamıştım. Bu yolun ilk kısmı yapıldı sayılır, tesviyesi ve kıyısındaki taşlarıyla. Bahçeden giriyorsun, evin ana girişine ve verandaya çıkan merdivenlere doğru uzanıyor. Yolun zemini için de düz taşlar ve... aralarından mini mini harika muhteşem renkli tatlı.... bir bitki hayal etmiştim. İnternetten güvendiğim bir siteden Thymus serpyllum sipariş ettim ve gelmişti ama benim istediğim gibi değildi. Ben mi anlatamadım diye düşündüm yahut belki de yanlış bir bitki seçimiydi. Halbuki T.serpyllum'la yapılmış uygulamalar tam hayal ettiğim gibiydi. Bu işte bir yanlışlık vardı ama hata bendedir muhtemelen.

Sonra Gilan'dan gelen T.serpyllum ile benim aldığımı kıyasladım, yaprakları benziyor ama benim aldığım Thymus'un yaprakları daha iri, sapları daha kalın. Zere bir türlü taş aralarına yerleşebilecek gibi görünmemişti gözüme. Ama hakkını yemeyeyim, kekik kekiktir, kekikliğini gösterdi ve misler gibi büyüdü, yayıldı, harika kokuyor. Aferin.

Salı günümü Thymus serpyllum'lara ayırdım ve... elimde kalan düz taşları yerleştirdim. Aralarına da Gilan'ın tam isabetle gönderdiği T.serpyllum'ları diktim. Buna acele etmem lazımdı, havalar çok sıcak gidiyor diye beklemek daha uygun olurdu belki ama çalışan kadın hallerini... Ya ihtiyacım olan vakti bulamazsam? Neyse işte... Bahçe yolu döşemesine böylece başlamış oldum. :p Ne zaman biter bilmiyorum, bir yıl içinde biter inşallah :rolleyes:

657664

657665

657666

657667

nuaymu
21-09-2017, 13:06
Taşlar oynar mı? Oynayabilir. Düzeltilir.
Gerçi bitkiler yerleşince pek bozulacaklarını sanmıyorum.

Güneş ve aşırı sıcak meselesi yüzünden de, kekikleri diktikten sonra üstlerini tahta parçalarıyla gölgeledim. Dün de bahçedeydim:) Tekrar suladım ve tekrar örttüm.

nuaymu
21-09-2017, 13:55
Bu yıl Şubat ayından itibaren bahçeye başlayabilmiştik, iyi ki de başlamışız yoksa neredeyse hiçbir şey yapamayacakmışız. Gerçi bana pek bir şey olmamış gibi geliyor ama düşününce... Büyük çardak, salıncak, büyük sekinin devamındaki taş duvar ve buradan yükselen taş basamaklar, girişteki bahçe yolu, aldığım bitkiler...
Of aman, evin içiyle uğraştık daha çok. Biraz toparlanması gerekiyordu, parkeler yapıldı, boya badana anca bitti. İç kapılar ve dolaplarda sıra ama marangoz bir türlü gelmiyor. Başka marangoz mu yok? Yok. İşinin ehlini bulmak iyice zorlaşmış. Bunları yazmayacaktım, konuya gelelim:)

Daha ziyade evle uğraşınca... yani uğraşmak zorunda kalınca... kızlar beni bahçeye pek çıkarmadı:) Dalıyorum ve saatler geçmiş oluyor fark etmiyorum. Hepimizde aynı durum:) Ama kurban bayramı günlerinde bir gün, sadece şunu şurdan alıp şuraya dikeyim diye çıktım ve... evin girişindeki bu köşeye biraz dokundum.

Kayıt olsun diye fotoğrafı koyuyorum, böyle kalmayacak. Bahçe kapısı yanına diktiğim iki Clematis'i buraya taşıyacağım. "Hanımeline pek yakın olmuşlar, iyi gelişmeyebilirler" diye uyarmıştı Gilan ama üşenmiştim. İyi gelişmediler, bunda keskin kuzeybatı rüzgârının da etkisi olduğunu düşünüyorum. Rüzgârı biraz kesmeye çalışsam da... çekişemezdim elbette, sanki rüzgâr beni dinleyip de oraya esmeyecek:mad: Esti tabii. Buraya da esiyor ama bazı rüzgâr-kesici, en azından rüzgâr-yavaşlatıcı projelerim var.:rolleyes: Onları yapıp, Clematis'lerin yerlerini hazırlayacağım ve sanırım Aralık ayında taşıyacağım. (Zaten Aralık'ta gül dikeceğim, güllerimi seçtim, yerlerini de seçtim:))))

657669

nuaymu
22-09-2017, 12:44
Aralarına kekik dike dike taş döşemeye niyet ettiğim kısım. Bir yılda anca biter, yani... inşallah biter.

657740

nuaymu
22-09-2017, 12:51
Ve son olarak... Nakkaş sarmaşık. Latince adını bilmiyorum.
Sezon başında avuç içi kadar minicik bir şeydi, bu kadar yayıldı. Daha fazla yayılmıştı ama bayramda gözümü karartıp şu taşları ve kuru kavakları yerleştirirken bir kısmı gitti. Dona dayanıklı imiş.
Güzel tarafı, üstünde hep o minicik çiçekleri oluyor, yaprakları da minicik minicik, sevimli bir şey. Bahçede değişik yerlere yaymayı düşünüyorum.

Bu köşe ise... çok işi var. Neyse yapıp bitirince fotoğraf çekerim:)

657741

657742

TCM
22-09-2017, 14:21
@ Nuaymu, benzer şeyler yapmaya çalışıyoruz, taşlar, aralarına kekik vs. Pek güzeller ellerinize sağlık. Bu resimde (http://www.agaclar.net/forum/1518543-post211.htm) sol üstteki bitkiler lavanta herhalde, memnun musunuz. Şu an bahçemde bir kök var, biraz daha yayayım diyorum ne dersiniz. Bu arada nakkaş sarmaşığının bilgilerini (http://www.zengardentr.com/Nakkas-sarmasik-tohumu-ortucu-ve-sarkan-bitki-yaz-boyu-cicekli,PR-1299.html) buldum, dona dayanıklı olmasa da tohumlardan aynen çıkıyormuş...

nuaymu
22-09-2017, 15:03
@ Nuaymu, benzer şeyler yapmaya çalışıyoruz, taşlar, aralarına kekik vs. Pek güzeller ellerinize sağlık. Bu resimde (http://www.agaclar.net/forum/1518543-post211.htm) sol üstteki bitkiler lavanta herhalde, memnun musunuz. Şu an bahçemde bir kök var, biraz daha yayayım diyorum ne dersiniz. Bu arada nakkaş sarmaşığının bilgilerini (http://www.zengardentr.com/Nakkas-sarmasik-tohumu-ortucu-ve-sarkan-bitki-yaz-boyu-cicekli,PR-1299.html) buldum, dona dayanıklı olmasa da tohumlardan aynen çıkıyormuş...

Sayın TCM, o bitkiler Cerastium(Fare kulağı). Bir yılda çoğaldıkları yerden alıp taşlar boyunca bölerek yerleştirmiştim, hemen çoğalıp gürleşiyorlar ve dolduruyorlar. Gri-yeşil renklerini pek beğeniyorum, nazlı değiller, tersine sündüklük edip yayılmayı seviyorlar. Bakımsız halleriyle bile güzeller, değil mi?:) Baharda minicik beyaz çiçeklerle doluyor üstleri, nefis bir görüntü oluşturuyorlar. Çiçekleri geçtiğinde de renkleri yeter. Onların önüne de gülkurusu renginde ballıcalar dikilecekti boylu boyunca. Ancak verandanın önündeki küçük bir kısma yetecek kadar istediğim renkte bulabilmiştim. O ballıcalar tohumlarından baharda tekrar çıkarsa bu sefer tüm yol kenarınca, Cerastium'ların arkadaşı olacak şekilde dikeceğim. Cerastium'ları zaman zaman buduyorum, oraya buraya kol atıyorlar, herkes yerinde dursun:)

Lavantalara gelince, dediğiniz fotoğrafı başka bir açıyla çekebilmiş olsaydım tam karşıda üç tanesi görünecekti. Tek kök lavantadan 7 kök lavantam oldu. O da dertsiz bir bitki. Baharda baktığımda başta donup ölmüşler sanmıştım ama köklerinden tekrar filiz verdiler, sevindirdiler. Bu yıl kışa girerken gübre-toprak karışımıyla örtmeyi düşündüğüm birkaç bitki var, bu lavantalar da onlardan. Hangi çeşidi olduğunu hatırlamıyorum ama bol yağlı olanını seçmişimdir muhtemelen. (Hayalimde klasik usul uçucu yağ damıtma işlemleri var, eczacılık kanıma işlemiş, ha-ha! Belki de minik damıtma aletlerinden alırım, elektrikle çalışanları var.) Lavantalar da dertsiz, ikinci kez oldu ama böyle dertsiz bitkileri seviyorum. Bakamasanız bile kendi başlarını kurtarıyorlar bir şekilde. ;)

nuaymu
05-10-2017, 16:01
Geçen yıl, eski bir evin taban tahtalarından çiçek sandığı yapmıştım, internette gördüğüm bir modeli örnek alarak. O biraz büyükçeydi. Sanırım burada paylaşmadım ama sonra bir tane de küçük sandık çaktım. Sandıkların dibine ağırlık yapsınlar, devrilmelerine engel olsunlar diye önce taş yerleştirmiştim ama ne olduysa olmuş, bizim küçük sandık devrilmiş. O hafta sonu tam bir cehennemdi benim için, öyle bir devriliş devrilmişti ki o küçük sandığa diktiğim çiçekleri kurtarmak mümkün olmamıştı. İçine doldurduğum toprak için verdiğim emeği hiç saymıyorum. (Toprakları sterilize etmek tepsi tepsi toprak pişirmiştim fırında:dilli:)

Neyse efendim, neyse demek kolay da çiçeğe üzülmemek elde değildi. Belki de bu yüzden aylarca o kırılan çiçek sandığına el atamadım. On gün öncesine kadar.

Yaklaşık on gün önce, küçük çiçek sandığını aldım, kırılan çıtaların kalan parçalarını ayırdım, 3cm.lik çivilerle çıta aksesuarı yeniden birleştirdim ama ne birleştirme:p Sen misin ben miyim diye diye çifter çifter çivi çaktım, vakit aldı ama daha sağlam oldu. Zira o kırık aksesuarı, bahçenin girişindeki kısımda kullanmak niyetindeydim. Sandığın ana kısmına ise bir bodrum papatyası ve iki lobelya taşıdım. Donlar başlamadan önce bu sandığı limonluğa alacağım, tabii limonluk o vakte kadar kapatılabilirse. Limonluk yetişmezse de evin içine alacağım;)

658528

nuaymu
05-10-2017, 16:08
Bahçenin girişindeki kısım, bu kısım. Çizimde kırmızıyla boyadım. (Koyu renk nokta nokta kısım ise bizim kocaman inşaat kumumuz. Güya kümes yapılacak da ortadan kalkacak da... Yetişmiyor bir türlü işler. Neyse, sinirlenmeyeyim:mad:)

658531

Kuru kavakları rüzgârlık niyetine yerleştirince aklıma çiçek sandığının kırılan çıtalarını kullanarak daha geniş bir şey yapmak geldi ve şöyle oldu ;)

658529

658530

nuaymu
27-10-2017, 13:14
Kendimi şanslılar listesine atacağım:D

Cuma günü (evvelki cuma, iki kez siteye yazdım ama fotoğraf yükleyemedim, dolayısıyla şimdiye kaldı) sevgili Güler Hanım’dan bir paket geldi, ne olsa içinde, Clematis Armandii elbette. İtiraf ediyorum, kimsenin görmeyeceği bir yere geçip zıpladım sevinçten. Mecaz değil, hakiki. Benim yaşımda birinin ortalık yerde sevinçten zıplaması biraz tuhaf olurdu tabii. Neyse.

Önce Güler Hanım’ı aradım, sağ olsun C.Armandii çeliklerini hazırlarken mutlaka köklendirme hormonu kullanmam gerektiğini hatırlattı. Daha önce hiç böyle çelik hazırlamamıştım, belki tembellik belki cesaret edememek diyelim. Ama koskocaman, upuzun bir dal Clematis Armandii gelmiş, en çok istediğim, durulabilir mi, cık. Toplam 10 tane çelik hazırladım, inşallah doğru düzgün yapabilmişimdir ve inşallah hepsi köklenir.

Clematis çeliklerini hazırlarken… yani nasıl anlatsam, Güler Hanım’a bir kez daha özendim, imrendim, çok imrendim. Kıskanmadım, aynısı bende de olsun istedim;)

Bana gönderdiği C.Armandii dalı öyle güçlü göründü ki gözüme... aman tarif edemeyeceğim, nutkum tutuldu.
Güler Hanım’a bir kez daha teşekkür ederim.:D

659924

nuaymu
27-10-2017, 13:16
Bunlar da sevgili SDurul'dan gelen bazı bitkilerin son halleri:)

659925

659926

659927

celalim01
27-10-2017, 16:11
Merhaba ,çalışmalarınızı ve bahçenizi beğendim. Kolaylıklar dilerim.

nuaymu
02-11-2017, 15:28
Merhaba ,çalışmalarınızı ve bahçenizi beğendim. Kolaylıklar dilerim.

Teşekkür ederim.

nuaymu
15-02-2018, 11:17
Şimdi yazabiliyorum.
6 aydır, vay canına 6 ay olmuş, beklediğim minik bahçe küreğim nihayet yapıldı:p

Feci sağlam olmuş, aferin demirciye.
Neyse işte, sonunda oturduğum yerden çapalama-kök sökme vs. işlerini rahatça yapabileceğim. Normal bahçe aletleri ağır geliyor, bahçeden sonra pestil ne kelime, saatlerce dinlenmem gerekiyordu. Bahçe yine de pestil eder, peki, ama bu küçük aletle en azından belim ağrımaz diye düşünüyorum:D

En azından o kadar ağrımaz:rolleyes:

666276

ahmeter
15-02-2018, 12:03
Beğendim

Selma_321
15-02-2018, 17:05
Kendimi şanslılar listesine atacağım:D

Cuma günü (evvelki cuma, iki kez siteye yazdım ama fotoğraf yükleyemedim, dolayısıyla şimdiye kaldı) sevgili Güler Hanım’dan bir paket geldi, ne olsa içinde, Clematis Armandii elbette. İtiraf ediyorum, kimsenin görmeyeceği bir yere geçip zıpladım sevinçten. Mecaz değil, hakiki. Benim yaşımda birinin ortalık yerde sevinçten zıplaması biraz tuhaf olurdu tabii. Neyse.

Önce Güler Hanım’ı aradım, sağ olsun C.Armandii çeliklerini hazırlarken mutlaka köklendirme hormonu kullanmam gerektiğini hatırlattı. Daha önce hiç böyle çelik hazırlamamıştım, belki tembellik belki cesaret edememek diyelim. Ama koskocaman, upuzun bir dal Clematis Armandii gelmiş, en çok istediğim, durulabilir mi, cık. Toplam 10 tane çelik hazırladım, inşallah doğru düzgün yapabilmişimdir ve inşallah hepsi köklenir.

Clematis çeliklerini hazırlarken… yani nasıl anlatsam, Güler Hanım’a bir kez daha özendim, imrendim, çok imrendim. Kıskanmadım, aynısı bende de olsun istedim;)

Bana gönderdiği C.Armandii dalı öyle güçlü göründü ki gözüme... aman tarif edemeyeceğim, nutkum tutuldu.
Güler Hanım’a bir kez daha teşekkür ederim.:D

659924
Merak ettim çelikleriniz tuttu mu sayın nuaymu

nuaymu
16-02-2018, 11:14
Merak ettim çelikleriniz tuttu mu sayın nuaymu

Sevgili Selma_321,

Buna şöyle kasıla kasıla "evet" demeyi ne çok isterdim ama... bir şeyi aşırı isteyince olmuyor, genel kural sanki bu. Halbuki hususi gidip köklendirme hormonu almıştım hemen. En ince ayrıntısına kadar da yaptım her şeyi. Olmadı.

Ama ne oldu?:)
Sevgili Güler Hanım'a anlatınca bunu, "Üzülme nuaymu, ben size hazırlarım" dedi. Dünyalar güzeli Güler Hanım. :)

Selma_321
16-02-2018, 11:45
Bende buna inanıyorum bu bitkiler konusunda. Ne kadar çok isterseniz, ne kadar çok üzerine düşerseniz olmuyor maalesef..
Çelikleriniz tutmamış ama sonuç çok güzel olmuş.:-)Güler Hanım sağolsun.

nuaymu
26-03-2018, 14:32
Geçen yıl büyük taşlar kullanarak seki yapmıştık, taşların arasına obrizyalar yerleştirmiştim.
Son halleri.:)
Seneye tüm duvarı örtecekler gibi:))))

668994

nuaymu
26-03-2018, 14:35
Üstteki fotoğraf net çıkmamış, lütfen kusura bakmayın:) Diğer fotoğraflar da net değil. Fotoğraf çekmek aklıma sonradan geliyor ve yorgunluktan artık vücut titremeye, alarm vermeye başlıyor neredeyse. Fotoğraf da... devrilmemek için çabalarken çekildiğinden... neyse:)

Sekinin bu hali, bir kenara bir not düşmeye daha sebep oldu: "Bahar başında salıncağı bu yöne çevirerek sallanmak lazım". (Bir ara salıncakla birlikte fotoğrafını çekeyim).

nuaymu
24-04-2018, 15:01
Sevgili Gilan'dan gelen Heuchera'ların son hali:)
Bu fotoğrafta solda arkada görünüyorlar.

Sağda ise... taşımaya cesaret ettiğim 2 Clematis var. Bu bahar kalbim çarpa çarpa en çok onları bekledim. Acaba öldüler mi, taşındık diye küstüler mi derken... küsmemişler:)

671685


Ve hiç ummadığım bir güzellik daha oldu:)
O iki Clematis'i taşırken meğer birini bölmüşüm, köklerden mi neredense artık, yeni filizler çıkmasın mı? Bakalım hangisinden kalmış, çiçek açarsa göreceğiz.
İlla ki hanımeli yanında duracağım demiş, hele de:))))

671686

nuaymu
24-04-2018, 15:03
Heuchera'lar, profilden:)

671687

ahmeter
24-04-2018, 15:39
Geçen yıl büyük taşlar kullanarak seki yapmıştık, taşların arasına obrizyalar yerleştirmiştim.
Son halleri.:)
Seneye tüm duvarı örtecekler gibi:))))

668994

Bravo yalnız tüm taşları örtmesinler işin havası bozulur derim hatta taşlara vernik sürüp daha güzel olur
O taşları nasıl kaldırdınız benim yapacağım iş değil hemde İstanbulda taş mı var tekrar tebrikler

nuaymu
04-05-2018, 12:08
Bravo yalnız tüm taşları örtmesinler işin havası bozulur derim hatta taşlara vernik sürüp daha güzel olur
O taşları nasıl kaldırdınız benim yapacağım iş değil hemde İstanbulda taş mı var tekrar tebrikler

Sayın ahmeter; sağ olasınız:)

Aralardan taşlar göründüğünde daha güzel durur dediğiniz gibi, bunu aklımda tutayım.
Taşları eşim yerleştirdi, ben en fazla iki portakal büyüklüğünde olanları taşıyabiliyorum, onları da bu duvarda kullanmadık zaten:)

nuaymu
04-05-2018, 12:30
Evin arkasındaki, meyve bahçesi sekisi için de taş düşünmüştüm aslında. Lakin o sekiyi hazırlarken bunu yapmak mümkün olmadı, ben de duvar ördürmüştüm. Maksadım, veranda+limonluk ve seki arasında kalan kısmı açık hava odasına çevirmekti. Fırın, fırının yanında salata ve yemeklere katmak için yeşillikler sırası, lakin bunlarla birlikte de gönül açan çiçekler olsun istemiştim. Yavaş yavaş bu isteğime doğru gidiyoruz bakalım. O duvarı ancak boyayabildim.

672702

672703

Bu kısım, dediğim gibi, yeşil bir açık hava odası niyetine. Ev içi gibi. Bir tarafta salıncak, bir tarafta fırın. Çardak da sarmaşıklarla kapanırsa… yani inşallah.
Bir arkadaş, çevresini yeşillikle kapatınca rüzgârın da kesileceğini, sıcaktan pişeceğimizi düşündüğünü söyledi. Biraz burda yaşasın da görsün:p Rüzgârımız öyle bol ki ancak bir esintiye dönüşebilir. Bakalım göreceğiz.

nuaymu
04-05-2018, 12:41
Geçen gün bir nevi aydınlanma yaşadım;)

Kendi kendime dedim ki, ne kadar şaşkınım, bu küçük çardağı yaparken iklim zonu 8 olan birkaç bitkiyi düşünerek yapmamış mıydım? Öyleydi ama… bahçenin darman dumanlığı yüzünden 3 Clematis, ortanca ve müge çiçeği dikmiştim buraya.
Aklımı başıma topladım:cool:

672704

Bunları buradan taşıyacağım. Buraya yasemin dikeceğim ve minik Arbutus unedo’mu da yanına alacağım. Kışa girerken de bu minik çardağı seraya çevireceğim. Zaten hazır, naylonları örtüvermek gerekiyor. Olursa ne âlâ, olmazsa… olmaz:mad: Bahçeyle gerilmek için değil, muhabbetten uğraşıyoruz nasılsa.

Clematisleri hemen yan tarafa, limonluk saçağının altındaki kuytuluğa taşımaya karar verdim. Ne de olsa, hanımeli yanındaki Clematisleri taşırken biraz deneyimim oldu sayılır. Tabii tepelerinden kesip boylarını kısaltmak lazım ama… o kadarcık olsun. Ölmesinler de:dilli:

nuaymu
04-05-2018, 12:48
S.Durul'dan gelen çiçeğim:)

672705

Bunlar da bahçeden:

672706

672707

672708

Muda
04-05-2018, 16:32
Geçen gün bir nevi aydınlanma yaşadım;)

Kendi kendime dedim ki, ne kadar şaşkınım, bu küçük çardağı yaparken iklim zonu 8 olan birkaç bitkiyi düşünerek yapmamış mıydım? Öyleydi ama… bahçenin darman dumanlığı yüzünden 3 Clematis, ortanca ve müge çiçeği dikmiştim buraya.
Aklımı başıma topladım:cool:

672704

Bunları buradan taşıyacağım. Buraya yasemin dikeceğim ve minik Arbutus unedo’mu da yanına alacağım. Kışa girerken de bu minik çardağı seraya çevireceğim. Zaten hazır, naylonları örtüvermek gerekiyor. Olursa ne âlâ, olmazsa… olmaz:mad: Bahçeyle gerilmek için değil, muhabbetten uğraşıyoruz nasılsa.

Clematisleri hemen yan tarafa, limonluk saçağının altındaki kuytuluğa taşımaya karar verdim. Ne de olsa, hanımeli yanındaki Clematisleri taşırken biraz deneyimim oldu sayılır. Tabii tepelerinden kesip boylarını kısaltmak lazım ama… o kadarcık olsun. Ölmesinler de:dilli:

Her şey yerine oturuyor. Gün geçtikçe güzelleşiyorlar. Ne taşırsanız taşıyın sonbahar aylarında taşıma işlemini yapın isterseniz. Fidan dikimi için de en uygun zaman sonbahar. İlkbaharda dikilenler sonbahardakiler kadar hayata tutunamıyorlar. Pembe irisiniz de çok güzel açmış. Kokusu nasıl. Bendeki pembe olarak aldığım üçüncü yılında da çiçek açmadı. İyi çiçek dördüncü yılında açarmış. Heuchera'larınız ve clematisleriniz büyüsünler. Benim heucheraları yaşatamadım nedense. Yaşattığım clematisleri ise kepçeci yerlerinden sökmüş.

nuaymu
10-05-2018, 11:13
Her şey yerine oturuyor. Gün geçtikçe güzelleşiyorlar. Ne taşırsanız taşıyın sonbahar aylarında taşıma işlemini yapın isterseniz. Fidan dikimi için de en uygun zaman sonbahar. İlkbaharda dikilenler sonbahardakiler kadar hayata tutunamıyorlar. Pembe irisiniz de çok güzel açmış. Kokusu nasıl. Bendeki pembe olarak aldığım üçüncü yılında da çiçek açmadı. İyi çiçek dördüncü yılında açarmış. Heuchera'larınız ve clematisleriniz büyüsünler. Benim heucheraları yaşatamadım nedense. Yaşattığım clematisleri ise kepçeci yerlerinden sökmüş.

Sayın Muda; irisi bir koklayayım hakikaten:)
Yazdıklarınızı dikkate alacağım, ortancayı ve clematisleri pek seviyorum, kaybetmek istemem. Kocayemiş'i de öyle, garibim yıllardır kışın donuyor, baharda azimle kökten sürgün veriyor. Onu ben küçük çardağa taşıyıp kışın örtmez miyim hiç? Yasemin'lerim de geldi. İki tane aldım, mini fide. Hemen evde bakıma aldım, birini saksıda tutacağım, ne olur ne olmaz diye, diğerini sonbaharda küçük çardağa dikeceğim. Tabii önce küçük çardağa dikilecek olanı saksı içinde oraya koymayı düşünüyorum, ortama alışsın diye:)
Düşünceler... düşünceler...

nuaymu
10-05-2018, 14:17
Bir kaktüs daha açtı, SDurul göndermişti:)))

673332

nuaymu
10-05-2018, 14:19
Bahçeden iki clematis, birinin demire mi ihtiyacı var ki?

673333

673334?

nuaymu
11-06-2018, 16:32
:)

676219

676220

676221

676222

676223

betülduman
29-01-2019, 21:49
Ne güzel bir bahçe yapmışsınız, aşama aşama gelişimini görmek çok keyifli bir gezinti oldu benim için. Ellerinize sağlık

nuaymu
26-08-2020, 12:28
Merhaba,
En son bahçe sınırlarındaki clematislerden paylaşmışım.
Bahçeyi beton direkler arasına tel örgü çektirerek çevrelemiştik. Kuzeybatı köşeleri hariç tüm sınırlara Ligustrum diktik, tabii hemen büyümüyorlar:)
Geçen yıl neredeyse istediğim yüksekliğe gelmişlerdi, bu yıl ise... coştular diyebiliriz.

Ligustrumlar beyaz çiçekler açtı üstelik. O minicik çiçekler rüzgar estikçe harika kokular saçtı. Bunu ilk defa bu yıl fark ettik. Belki her yıl açıyorlardı ve böyle kokuyorlardı ama... biz onlardan geldiğini düşünmüyorduk, bilemiyorum. Pandemi sebebiyle bu yıl 15 Mart'tan beri bahçedeki evimizdeyiz. Ailecek.

(Tabii dün itibariyle o minik beyaz çiçekler yok. Ligustrumların önündeki sarı çiçeğin ne olduğunu bilmiyorum, komşum hediye etti, o da ismini bilmiyormuş. Neyse:) )

712320

nuaymu
26-08-2020, 12:38
Bir de buradan:)

Arka sağda Ligustrumlar görünüyor, önde ise... iki gül.
Pembe olan sarmaşık gül aslında ama boyu iyice uzayanlardan değil mi acaba? Uzadıkça o direğe sardırarak yukarıdaki çardak boyunca yayılacağını düşünmüştüm. İnşallah uzar, upuzun olur.

712321

nuaymu
26-08-2020, 12:58
Bahçenin büyük kapısını kapatan kocaman kum yığını kalktı, yerine taşlar taşındı. Nihayet bu kısım da düzenlenebilecek.
Şimdilik bu kadarla bıraktık zira kümes öncelikli mesele.
(Kümes ilk fotoğrafta, arkada.)

712322

712323

nuaymu
26-08-2020, 13:10
Burada kerpiç evleri yıkarak yerine betonarme bina yapıyorlar, gerçi her yerde öyle yapıyorlar. Yeni mimari yaklaşımlar kerpiç evlerin daha sağlıklı olmasından hareketle... neyse, benim konum değil:) Ama dedemin kerpiç evi bana kalsaydı, miras olarak yani, o yapıyı muhafaza etmenin ve bu arada... ihtiyaç duyulan ne varsa onu da ekleyerek rahat bir yaşam alanına dönüştürmenin yollarını arardım. Biz mecburen, dedemin evi bana kalmadığı için yani:dilli: sıfırdan ev yaptık, pek içime sinmese de:) Lakin kümesin duvarları yapılınca... kerpiçle sıvayacağım ve kireçle badana yapacağım diye tutturdum. Kerpiç evleri yıktıktan sonra o kerpiç blokları ormana atıyorlar genelde. Hazır kerpiç blokları taşıttım, suda bekletip yeniden balçık haline getirdim ve bolca saman ilave ederek sıvamaya başladım (samanı ne kadar çok olursa, sıva için o kadar iyiymiş, öyle söylendi). Acemi işi ama... hem yalıtım hem sıva oldu diyebiliriz. Üç cephesi bitti, tek cephe bekliyor, bu pazar belki devam ederim.

712324

712325

712326

nuaymu
26-08-2020, 13:24
Bahçede ne iş yaparsam yapayım, ağır işler bile olsa, iş yerimde yorulduğum kadar yorulmuyorum. Pestil vaziyette yattığım yerden inlerken bile:p kalkabilsem de şurda şunu yapayım burda bunu yapayım, aaa şunu da yapmak lazım diye yapılacaklar listesi canlanıyor gözümde. Benim bir iskelem var:cool:, evin inşaatı sırasında kullanılmak için yapılmıştı, kaba inşaat bittiği gibi el koydum, bana lazım, ben bununla neler neler yapacağım dedim. ;) Yapmaya başladım denebilir. İnternette pek çok şey bulunabiliyor, "do it yourself", ne ararsan var. Bizim inşaatta kullanılan tahtalar da maşallah 50 yıllık. Çatır çatır kurumuş, onlardan ufak tefek birşeyler yaptım, denemelik. Yaptıkça insanın hoşuna gidiyor. Basit şeyler ama... sen yaptın, el emeği, gerçek. Kızım bir çalışma sehpası istiyor, mindere kurulup yayıla yayıla çalışacakmış, bir de kitaplık lazımmış. Bakalım ona ne zaman sıra gelecek ama ümit var. Zımpara makinasından testereye... ismini unuttuğum birçok alete kadar aldık:) Kafamızı gözümüzü yarmadan bir şeyler yapabiliriz inşallah. Olmazsa bile... denemenin keyfi kalır;)

(İskele en son, kümesin çatısı yapılırken kullanıldı, yerine taşındığında tam bir fotoğrafını koyarım, şu anda açık sarı gülün arkasında görünüyor.)

712327

nuaymu
26-08-2020, 13:40
Bazı tahta ve kalasları buraya topladım, kömürlüğün önüne. Kümes boyanınca kümesin arkasına taşınacaklar ve lazım oldukça kullanılacaklar. Kömürlüğün önündeki şu beton alan canımı sıkıyor, kapı girişinde küçük bir kısmı bırakıp o betonları kırdırmaya karar verdim. Açılan alanı kokulu çiçekler ve sarmaşıklarla dolduracağım:) Zira rüzgar genellikle bu kısımdan esiyor ve veranda önünde güzel koksun diye diktiğim tüm çiçeklerin kokusu bizden öteye, ormana taşınıyor. Olmaz. Buraya kokulu çiçekler şart:dilli:

712328

nuaymu
26-08-2020, 13:48
Çardağın diğer taraftan görüntüsü. Bu alanı açık yaz verandası gibi düşünmüştüm. Yeşil zeminli salon gibi bir şey. Morsalkımlar epeyce kapattı, clematisler de iyi büyümüştü ama bir köstebek dadandı, bazı clematisler neredeyse kuruyordu:mad: Şükür yeniden filiz veriyorlar ama derin budama gerekecek.

712329

712330

nuaymu
26-08-2020, 14:09
Acemice sebze bahçesi deneyimleri:)

İklim 7a demiştim ama... sanki burası daha soğuk. Rakımın etkisi de var tabii. Zira aşağıda, dere boyundaki bahçelerde domatesler kızardı, bizimkiler daha yeni başladı. Olsun. Kızarıp olgunlaşmalarını tamamlarlarsa domates sosu, tamamlayamazlarsa turşu yapılacaklar.

(Hmmm, çiçek bahçesi gibi duruyor:p Koruyucu bitki olarak kadife çiçeği bulamayınca zinnia diktim her yere;))

712331

712332

712333

712334

712335

nuaymu
26-08-2020, 14:11
Kasımpatılar açtılar:)

712336

nuaymu
26-08-2020, 16:50
Kömürlük kapısının sağ ve sol tarafındaki betonları kırdıracağımı yazmıştım. Bu kısma uzun süreli donlara dayanıksız, iklim zonu 8 olanlardan dikebilirim belki. Çatı altından itibaren kışın sera naylonuyla kapatırsam yaşayabilirler belki. Çok sevdiğim bazı çiçekler var ve... bakalım:)

712337