View Full Version : Gerbera
betül-78
02-04-2007, 23:14
Mine Hanım merhaba :)
Bakımı hakkında hiçbir bilgim olmamasına rağmen bu çiçeğe aşık oldum ve dayanamayıp aldım.
Gerbera çok yıllık bir bitki midir? ve bakımı hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Bu arada paylaştığınız bütün bilgiler için teşekkürler;)
Mine Pakkaner
04-04-2007, 18:23
Betül Hanım hoşgeldiniz öncelikle hem kendinizi tanıttığınız, hem de özenli bir Türkçe kullandığınız için teşekkür ederiz. E, sorunuzu cevaplamak boynumuzun borcu bu durumda http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Gerbera çok yıllık bir bitki. Ancak ticari yetiştiricilikte en fazla iki yıl aynı bitkiden yaralanılır. İç mekanlarda yıl boyu çiçekli kalabilir. Ancak aydınlık ve güneşli bir yerde bulunmalı. Optimum gelişme sıcaklığı 24-25 derece civarında. Kış sıcaklığı da 10 derecenin altına düşmemeli. Ayırma veya tohumla üretebilirsiniz. Ancak hastalık ve zararlısı çok. Dikkatli olun. Problemleri bize zamanında bildirin. Suladıktan sonra tabakta asla su bırakmayın.
betül-78
04-04-2007, 18:44
Sayın, Mine Pakkaner estafurullah yanıtladığınız için ve bu kadar güzel bir site kurduğunuz için ben kendi adıma çok teşekkür ederim:D
Ve bu sitede olmak beni çok mutlu ediyor (birde siteyi doğru kullanmayı öğrensem)
Yanıtınızı alınca heyecanlandım,
Ben gerberamdan ne olur ne olmaz dedim ve şimdiden bir yaprak alıp köklendirmek için (menekşe yapraklarında olduğu gibi) suya koydum.
Ancak tohumu neresinde bilemiyorum?
Birde çok yıllık olanını bulma şansımız var mı?
Sizce gerbera için başlık açmalımıyım ?
Mine Pakkaner
04-04-2007, 18:57
Elbette bir başlık açabilirsiniz. Hatta açın sonra bu mesajları da ben oraya taşırım. Tohumu üzerinden almanız zor. Amatör paketlerde bulabilirsiniz. Gerberaların hepsi çok yıllkıtır ama tek yıllık gibi yetiştirilir.
Buket Aknar
14-02-2008, 17:18
Bu bölüme uzunca bir zamandır mesaj yazılmamasına rağmen, yeni aldığım Gerbera ile ilgili sorun yaşayınca yazmaya karar verdim. Umarım sorunuma bir care bulunur.
Fotoğrafını eklediğim Gerbera'yı geçen hafta aldım ve hemen küçük olan saksısını daha geniş bir saksı ile değiştirdim ve saksıyı bahçeye yerleştirdim. İlk aldığımda tomurcuk olan çiçekler yavaş yavaş açılmaya başlamışsa da son günlerde yapraklarında bazı sorunlar ve solmalar dikkatimi çekti. Çiçek saplarında ki siyahlıklar sizi yanıltmasın. Dün yağan yağmurdan dolayı çevreye sıçrayan topraklardır. Umarım ölmeden onu kurtarırım.
Onlar küf mü?
Sanırım hemen o yaprakları kesip uzaklaştırmak ve saksıda fazla nem varsa yok etmek gerekiyor.
Ben de böyle bir şey sormuş ve cevap almıştım ama nerede acaba?:(
Bir bilene soralım başlığı altında olabilir.
Kolay gelsin.
Buket Aknar
14-02-2008, 18:32
Yok, üzerinde küf falan yok yapraklarda kuruma ve solgunluk var.
sailor499
18-02-2008, 22:40
Bu çiçeği bende çok seviyorum. Sürekli güneş alan bir bahçemiz var. Orda yetiştirebilir miyim acaba? Bahar ve yaz aylarında çiçek alabilir miyim?
Buket Aknar
09-03-2008, 12:54
Gerbera'nın ihtiyaçları ile ilgili herhangi bir bilgi bulmamama rağmen geçen gün çiçekciden yeni bir Gerbera daha aldım. Daha önce fotoğrafını eklediklerim aynen devam ediyorlar yani sürünüyorlar diyelim.
Bir arkadaşım bana onları (eskileri de, yenileri de) bahçeye dikmem gerektiğini söyledi, (kendisi bu konulardan anlamıyor sadece ona göre öyle olmalıymış o nedenle öyle dedi) bu konuda nasıl bir yere (gölge veya güneşli) dikmem gerekiyor?
Ayrıca dikimi ne zaman yapmalıyım? Bana yardımcı olursanız sevineceğim.
Buket Aknar
09-03-2008, 15:40
Bunlar da öncekilerin son durumu. Çiçeklerin iyi görünmesine bakmayın yeşil yaprakları pek iyi değil.
aykutalp
17-05-2008, 20:05
Bugün gittiğim Bauhaus'un bahçe bölümünün en gösterişli çiçekleriydiler. Sarıları özellikle bodur birer ayçiçeği gibi oldukları için gözümü kamaştırdı. Fakat, mevsimlik oldukları zannıyla almadım. Çok yıllık olduğunu bilsem mutlaka alırdım.
Gerbera çok güzel bir çiçek.Bauhausta kırmızı,pembe,sarı,turuncu renkte olanları var.Almak isteyenler olursa fiyatı 7 ytl civarı.Evde fazla yerim olmadığı için kırmızısını almakla yetindim.Hatta yavru bile veriyor,yalnız susuzluğa hiç dayanamıyor.
Buket Aknar
17-05-2008, 22:01
Yukarıdaki mesajlarda fotoğraflarını gördüğünüz iki gerberamın da çiçekleri geçti ancak yeşil yaprakları solgun da olsalar halen ayakta bu aşamadan sonra neler yapmam gerektiği konusunda bilgi verebilecek birileri olursa çok memnun olacağım.
Buket Hanım bitki ne kadar süre çiçekli kalıyor.Merak ettim de;)
Buket Aknar
19-05-2008, 16:45
Bende bir ay kadar çiçekli kaldı. Ama çiçekli iken almıştım.(hatta birincisini çiçekleri henüz tomurcukken almıştım i bende çiçeklensin) Bitkilerin güzel çiçeklenmeleri için seralarda özel ilaçlar verildiğini düşünüyorum. Eğer kısmet olur da seneye doğrudan bende çiçeklenirse o zaman gerçek durumunu anlayacağımı düşünüyorum.
Benim gerberamın çiçeğide yaklaşık 1 aydır var.Yalnız susuz kalınca kırılmış gibi boynunu büküyor buruşuyor suyu verince canlanıyor.Şuana kadar bu kadar çok su içen çiçek görmedim.
Buket Aknar
24-05-2008, 09:51
Eğitimde "yaparak, yaşayarak öğrenme" var ya ben de aynen öyle yaşadıkça öğreniyorum. Yukarıda "gerberamın çiçekleri geçti bundan sonra ne yapmalıyım?" diye sormuşken, Gerberamın yeni bir çiçek açmak üzere olduğunu farkettim. Demekki Gerbera sürekli çiçek açabiliyormuş.
Ben yaz mevsiminde uyuyacağını (yaprakları yeşil kalıp çiçek vermeyeceğini) kışta gelişip, baharda yeniden çiçekleneceğini sanıyordum.
Gözünüz aydın buket hanım sizin için sevindirici bir gelişme olmuştur galiba;)
Buket Aknar
24-05-2008, 20:55
Evet sevgili gnc nihal çok sevindim. Bu arada diğerinde de çiçeklenme başlıyor. Ufacık bir çiçek onda da var.
Buket Aknar
29-05-2008, 21:38
Çok güzel, ellerine sağlık.
Buket Hanım, teşekkür ederim.
Gerbera süper çiçek, benim favorilerim arasında ilk başta birinci geliyor. Fakat bakmak yaşatmak bir hayli güçmüş öyle diyorlar. Bu sene bendede gerbera tutkusu başladı Tohum olarak aldım ve diktim. Aydınlık ve güneşli yerleri seviyormuş, öyle bir yere koydum fideler göründü 5 saksı yaptım bir tanesinin resmini ekledim daha küçücük, fakat eğer büyürse vede birde çiçek açarsa, bu zor büyütülen çiçeği tohumdan çiçeğe getirmenin büyük keyif ve mutluluğunu yaşıyacağım. Çiçekleninceye kadar yaşatabilirsem yine resim eklerim.
Ayrıca Gerbera Yetiştiriciliği konusunda bilgi edinmek isteyen varsa aşağıdaki siteyi incelemesini tavsiye ediyorum şiddetle.
http://www.batem.gov.tr/urunler/sus_ve_tibbi/kesme/gerbera/gerbera.htm
Not: Yanında küçük bir fide daha çıktı resimde görünüyor o ne bilmiyorum ama ot değil meraktan koparmıyorum.
smart995
26-05-2009, 01:04
mine hanım benimde gerberayla ilgi sorularım var öncelikle benimde bir gerberam var ne olur ne olmaz diye çelik ayırmak istiyorum bunu yapraklarıyla yapabilirmiyim beni bilgilendirirseniz sevinirim saygılarımla.
Ben ne yaptımsa yaşatamadım bu bitkiyi. Marul gibi yaprakları ne kadar su verseniz içiyor. Su vermezseniz hemen soluyor. Ayarını tutturamadım. Artık uzaktan bakmaya karar verdim.
smart995
26-05-2009, 01:26
evet yaprakları marul gibi :)benimkisi 10 mayıs anneler gününden bugüne değin iyi gidiyor daha yeni yani bakalım ne olucak.
Gerbera evde çok zor yetişir, bakmayın saksıda sattıklarına saksı çiçeği bile sayılmaz, kesme çiçekçilikte çok kullanılan gerbera tam güneş istiyor gibi. Bende 5 saksı gerbera var hepsiniide tohumdan yetiştirdim kış mevsimide dahil hiç eve almadım hep balkonda durdular kışın biraz zorlandılar balkonda ama ölmediler şu an çiçekli durumdalar. En büyük tavsiyem Gerbera yı eve koymayın! Evdeki ışık oranı gerberaya yetmiyor.
Gerberalarım;
Haziran başında aldığım gerberalarım çiçek açmaya devam ediyor. Bu sabah yağmur altında ıslanan gerberalarımın yeni açan çiçeğini fotoğrafladım. Kışın içeri almamamız yazılmış. Kışı balkonda geçirecek demekki.
Alırken çok güneş sevmediği söylenmişti, yarı gölgede daha iyi geliştiğini gördüm. Her gün suladım. Halen diplerden tomurcuk veriyor. İki haftada bir sıvı vitamin veriyorum.
Yukarıda fotoğrafı olan çiçeğim geçenlerde yaşadığımız -12 derece soğukta dondu. Oysa çok sağlıklıydı. Donlarda içeri almak gerektiğini öğrendim.
Kasım ayında gerberanın kuruyan çiçeklerinin üzerindeki tohumları toplamış, geçen hafta tohumları ekmiştim. 5. günde çimlendiler.
(Forumda tohumların toplandıktan sonra 3 ay içinde ekilmesi gerektiğini okuyunca hemen ektim.)
Bu da fotoğrafları.
125685
dream444-4
28-02-2010, 01:33
öncelikle merhaba bu siteye uzun zamandır üyeydim ama ilk defa yazıyorum benim gerberalara karşı aşırı bir tutkum var uzun zamandır istiyordum sonunda tohum aldım diktim ama çıkmadı.ben sanırım nasıl tohum dikileceğini bilmiyorum bana bunu anlatırsanız çok sevinirim bu arada ben derya iyi gnler
Merhaba dream444-4,
Siz üye olalı bir yılı geçmiş ve ilk mesajınız. Hayırlı olsun diyorum. Kendimizi tanıttığımız bölüme de ikinci mesajınızı bekliyoruz.
Gerberaların tohumu toplandıktan sonra üç ay içinde ekilmeli diye okumuştum. Vakti geçirmeyeyim diye acele ettim. Torf,perlit, az bahçe toprağı karışımına 1 cm. derine tek tek ektim. Üzerini hafifçe toprakla bastırmadan kapattım. Kısa sürede çimlendiler. Hatta geçen hafta biraz daha ektim, onlar da yeni yeni çimleniyorlar. Toprağı pek kurutmadan, az nemli tutuyorum.İlk ektiklerimi şaşırttım, balkona aldım. (Soğuğa alışsınlar diye.) Şimdi hepsi yavaş yavaş gelişiyor.
Tohumlarınız taze mi acaba? Değilse size benim tohumlardan yollayabilirim. Kolay gelsin.
Balkonda tuttuğum çiçeklerimde gelişim yok, durdu. Soğuk havalar geçsin toparlanırlar sanırım.
Oncelikle herkese merhabalar,
Yeni uye oldugumdan dolayi acemiligimi bagislayin sanirim bu baslik en uygunu diye dusundum. Ne oldugunu bilmedigimden bakimi konusunda da yetersiz kaldim. Biraz arastirinca gerbera olduguna karar verdim. Benimkisi de cok guzel cicek aciyordu. Yaz bitince mutfak camina koydum, en cok isik ve gunes alan yer diye. Onceleri yapraklarinin ucundan baslayarak kurumalar oldu. Sonra yeni yapraklar verdi ama resimde de gordugunuz gibi cok acik renkli cikti bu yeni yapraklar. Sonra bunlarda da bozulmalar meydana geldi.
Son hali gordugunuz gibi can cekisiyor zavalli. Bana yardimci olur tecrubelerinizi aktarabilirseniz belki zavalliyi kurarabiliriz. Cok tesekkurler..
http://img12.imageshack.us/img12/3488/02122010209.jpg (http://img12.imageshack.us/my.php?image=02122010209.jpg)
Arkadaslar hic fikri olan yok mu? 15 gun gecti hic bir duzelme olmadi. Yardimci olursaniz cok sevinirim....:(
Mine Pakkaner
22-12-2010, 10:37
Durumu zor görünüyor. Çok şiddetli besin eksikliğinden başka hastalık da vurmuş gibi. Şu aşamadan sonra yapacağınız şeyler sınırlı.
Yine de denemek isterseniz. Demir ve izelement içeren bir gübreden 1 lt suya bir çay kaşığı hesabıyla verin. Oksijenli sulu solüsyonumuzu ve aspirinli su solüsyonumuzu uygulayın.
Mine hanim cok tesekkurler, ancak girebildim foruma. Hemen deneyecegim, insallah ise yarar.
Kesme çiçekte sevdiğim bir bitkiydi; bugün pazarda görünce dayanamayıp aldım. Yabancı kaynaklı sitelerde zone 7'de bile korumayla yetişebileceği söyleniyor. Kışın toprak üstü ölse bile tekrar yapraklanabiliyormuş.
İlk defa yetiştireceğim. Kışın kökünü çürütmemek için yükseltilmiş yatağa dikmeyi planlıyorum.
Acaba kışın bahçede yaşatabilen var mı?
Cizmeli Kedi
21-05-2011, 10:56
...
Ben gerberamdan ne olur ne olmaz dedim ve şimdiden bir yaprak alıp köklendirmek için (menekşe yapraklarında olduğu gibi) suya koydum.
Ben bunu anlamadım, gerçekten yaprağından kökleniyor mu?
falcon00
21-12-2011, 22:05
Merhabalar
Çok sevdiğim ve araştırdığım çiçeklerden birisi gerbera.
Bende yeni yetiştirmeye başlayacağım. (Hibrit olmayan tohum arıyorum inşallah bulurum)
Araştırmalarımda yapraktan dikilince çıkacağını okudum. Bana göre ilk bahar dönemi ideal günler.
Bazı yetiştiricilerin, bütün yaprakları koparıp sadece en üste belirli yaprakları koyarak
Tekrar yeni çıkan sürgün çelikleri ve yapraklarını da ekerek bazı tür bitki ve çiçekleri yetiştirdikleri okudum. (Şu anda yaprakları bölerek klonlamayı araştırıyorum)
Ayrıca çiçeklerinin bölünerek kurutulup, tohum olacağınıda okudum.
bence siz siz olun hibrit tohumlara ve çiçeklere dikkat edin almayın derim.
Çünkü tek yıllık dikimlere ve emeğe yazık.
sabırsız0606
11-01-2012, 01:14
arkadaşlar bu gerbera tohumları tüylü olan kısımmı anlamadım tohumlarının fotoğrafını atarmısınız elimde tüylü tüylü birşeyler var onlarımı ekeceğiz :S
Gerbera tohumları (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/181794/)
Elinizdeki tohumları bu fotoğrafla karşılaştırabilirsiniz.
sabırsız0606
12-01-2012, 02:17
sevgili üzüm verdiğin bilgi için teşekkür ederim çok faydalı oldu gerçekten.İnternetten o kadar çok aradım ki bir türlü bulamamıştım :) elimde tohumlar var ancak ilk defa yetiştireceğim için o tüylü tohumlar arasında minik sert alışılagelmiş tohumlar aramıştım:)
sabırsız0606
12-01-2012, 12:23
tohumlarımı karşılaştırdım bad seed yazan kısım ile aynı:( kötü tohum demekmiş bad seed:( ben ektim ama çıkarlarmı bilmiyorum,bad seed tohumu ekip çıkaran olmuş mudur?
diver_bird
12-01-2012, 14:54
Merhaba
Çok güzel bir çiçekmiş. Ben bunu hep kasımpatının bir türü ve çiçekçilerin kullandığı güzel bir çiçekmiş gibi düşünürdüm... Bahçesi olanlar için sanırım daha mı iyi olur.
Kışın devamlı çiçek açar. Sanırım su ayarı olduğu için evde yetiştirmesi zor bir bitki mi gibi düşündüm. Fakat renkler muhteşemmiş.
Vay canınaaa!! Demek ki benim eski aşkım Gerbera da bu siteye girmiş!! Şimdiye dek bu başlığı nasıl atlamışım ki?
Her neyse. Gerbera hakkında bazı bilgileri paylaşmak isterim. Ne de olsa eski aşkım!!!
Gerbera Compositea familyasından bir bitki türü. Anavatanı Güney Afrika. Jameson gerber tarafından bulunmuş. Onun adına izafeten Gerbera jamesonii, adıyla literatüre girmiş. Şu anda kesme çiçekçilikte kullanılan çeşitlerin tümü bu G.jamesonii türünden ıslah edilerek elde edilmiştir.
gerberanın genel isteklerini şöyle özetleyebilirirm;
1. Drenaj: Kökleri 80 cm derine kadar gider bu alanda su birikimi kökleri çürütür,
2.toprak sterilizasyonu: Gerbera yetiştirmek için toprak steril olmalıdır,
3 . Sıcaklık: En uygun sıcaklık 10-21 oC arasıdır. 3-4 oC a kadar dayanır ama gelişemez.
4. Akdeniz iklimi uygun bölgedir.
5. Çoğaltnma : Genel olarak Doku kültürü ile yapılır (Steril koşullarda) , Ancak KLONAL ayırma ile de çoğaltılır.Topraktan sökülür, klonlar ayrılır kökler kesilir tekrar dikilerek klon kısmından yeni kökler verir. Yaprakları köklenmez!!!
Tohumla çoğaltma da mümkündür ama ticari yetiştiricilikte kullanılmaz. Tohumları Ayçiçeği gibi orta yerde oluşur ve Çimlenme kabiliyetlerini 2-3 ayda kaybederler. Yani hemen ekilmelidir.
6. En büyük sorunları: Kök çürümesi (Phytophtora ) en büyük problemdir, toprak seviyesinden çürür. beyaz sinek ve bazı zararlılar da gerberayı severler.
sabırsız0606
29-01-2012, 15:53
Gerbera çiçek tohumlarımı ekeli neredeyse 1,5 ay oldu hala çimlenmediler :( Galiba gidip çiçeği olan bir gerbera çiçeği satın almak en iyisi olacak.Ben neden tohumdan çiçek elde edemiyorum:( satın aldıklarımında huyunu suyunu öğrenene kadar bir sürü badire atlatıyorlar neden acaba:(
falcon00
12-02-2012, 23:05
Syn sabirsiz0606
Bendede aynı sorun var yaklaşık bir buçuk ay kadar önce cnr deki bitki fuarından
aldığım gerbera çiçeğinin tohumlarını kurutarak diktim.
Farklı çiçekleride biribirine karıştırtımki dölleme olsun.
sürekli fısfıs yaparak suladım geçen torfun dibine baktığımda gördümki fıs fıs sulaması işe yaramadığına karar verdim. dibi kupkuru
Bu sefer bardakla suladım, sonuç bekliyorum bakalım ne olacak.
Merhabalar efendim,
Daha çok ticari amaçla üretenler için, fakat içinde Gerbera (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/gerbera_yetistiriciligi.pdf) severlerin de yararlanabilecekleri bir link.
Sağlıkla kalın, saygılarımla lütfen.
nurcanaybay
12-03-2012, 17:20
Kış'ı kapalı balkon da geçirdi , güzel havalar da dışarıya çıkarıp akşamları tekrar içeriye
aldım.Bir kaç kez suladım ,kötü yapraklarını dipten kestim.
Yazın bir kaç saat güneş alıyor ,yakıcı güneşten hoşlanmıyor.Nemi seviyor ,susuz kaldığın da yaprakların dan belli oluyor .
Çiçeklenmeye başladı.
Ben de bugün etkinlikten gelen tohumları dikeceğim bu formu okuyunca ümitsizliğe düştüm ya hadi hayırlısı...
38ŞÜKRAN38-35
30-03-2012, 12:42
Değerli forum arkadaşları en sevdiğim çiçekler lilyum ve gerbera (eşime sorsanız yeterki çiçek açsın :) ) Gerberayı görünce renklerine dayanamadım her renkten 1 er tane almak istedim ama pahalı olunca içim eriyerek vazgeçtim sonra başka markette tohum olarak buldum üstelik karışık renkli idi. yalnız tereddüt ediyorum. Seneye tohumu alabilecekmiyim? ben bu çiçeği balkonuma ve bahçeme dikmek istiyorum lilyumlarımla birlikte.Johnsons marka tohumlar hakkında bilgisi olan bir arkadaş varsa eğer bilgisine ihtiyacım var. Bizimle paylaşabilirmi?
Sayın 38ŞÜKRAN38-35,
Bildiğim kadarıyla hibrit gerberalardan alınan tohumların kalitesi düşük oluyor ve hibrit bitkinin tohumu olduğu içinde ana bitkinin özelliklerine sahip olmayabiliyor. Tohum paketinizin üzerinde hibrit veya F1 gibi bir ibare yoksa yetiştirdiğiniz bitkiden tohum almanız daha kolay olur.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/807146-post38.htm) mesajıma cevap gelmediği için cesaret edip bahçeye dikmemiştim. Büyükçe bir saksıya dikip kışın yağmur ve rüzgardan korumalı bir yerde dış mekanda bıraktım. Kış boyunca hiç sulamadım, sadece havadaki nemle yaşadı. Ocak ayı gibi son yeşil yaprağı da kurudu. Havalar biraz ısınınca sulamaya başladım, şu an 3 kök gerbera'dan ikisi 2-3 yaprak verdi, üçüncü kök toprağı kabartmış gibi duruyor; yanılmıyorsam o da yeşerecek.
Bu sene kışımız oldukça soğuk geçti, buna rağmen gerberalar yaşadılar. Geniş ve derin saksıda, kuru toprakla soğukları atlatabiliyorlarmış. :)
Bendekilerin hibrit olup olmadığını bilmiyorum. Bu sene tohum almayı deneyeceğim. Tohum almak için çiçeğin bitkinin üzerinde kuruması gerekiyormuş. Tohumlar olgunlaştığı zaman uçuşuyormuş; bu zamanı iyi takip edip uçuşmadan önce kuru çiçek kafasına torba geçirip tohumların dağılması önleniyormuş.
Cizmeli Kedi
31-03-2012, 08:29
Tohumlar hemen toprağa ekiliyor mu yoksa çimlenmesi için bir ön işlem uygulanıyor mu acaba?
Sayın 38ŞÜKRAN38-35,
Bildiğim kadarıyla hibrit gerberalardan alınan tohumların kalitesi düşük oluyor ve hibrit bitkinin tohumu olduğu içinde ana bitkinin özelliklerine sahip olmayabiliyor. Tohum paketinizin üzerinde hibrit veya F1 gibi bir ibare yoksa yetiştirdiğiniz bitkiden tohum almanız daha kolay olur.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/807146-post38.htm) mesajıma cevap gelmediği için cesaret edip bahçeye dikmemiştim. Büyükçe bir saksıya dikip kışın yağmur ve rüzgardan korumalı bir yerde dış mekanda bıraktım. Kış boyunca hiç sulamadım, sadece havadaki nemle yaşadı. Ocak ayı gibi son yeşil yaprağı da kurudu. Havalar biraz ısınınca sulamaya başladım, şu an 3 kök gerbera'dan ikisi 2-3 yaprak verdi, üçüncü kök toprağı kabartmış gibi duruyor; yanılmıyorsam o da yeşerecek.
Bu sene kışımız oldukça soğuk geçti, buna rağmen gerberalar yaşadılar. Geniş ve derin saksıda, kuru toprakla soğukları atlatabiliyorlarmış. :)
Bendekilerin hibrit olup olmadığını bilmiyorum. Bu sene tohum almayı deneyeceğim. Tohum almak için çiçeğin bitkinin üzerinde kuruması gerekiyormuş. Tohumlar olgunlaştığı zaman uçuşuyormuş; bu zamanı iyi takip edip uçuşmadan önce kuru çiçek kafasına torba geçirip tohumların dağılması önleniyormuş.
Ben de kışa cesaret edemeyip, sadece bir kök almıştım. Kışı kuytu, pek yağmur almayan yerde, diğer saksıların arasında korunarak geçirdi. Üzerine az da olsa kar yağdı. Yeşil yapraklarını pek kaybetmedi, bugün el atacağım.
Bu kışı atlattı, yazı mutlu geçirirse, beni de mutlu ederse seneye daha çok alabilirim.
Cesaret edip sulamamıştım, demek ki azar azar sulasam daha iyi olurmuş. :)
Tohumlar hemen toprağa ekiliyor mu yoksa çimlenmesi için bir ön işlem uygulanıyor mu acaba?
Sayın uzman16 bu (http://www.agaclar.net/forum/587560-post32.htm) mesajında bahsetmemiş. Okuduğum kadarıyla ben de ön işlemle ilgili bir bilgiye rastlamadım.
Geçen hafta sonu aldım bende bu çiçekten. Ama adını unutmuştum. Çiçekçi ne söylemişti diye hatırlamaya çalışırken, çiçeğimi gören görümcem "bu çelenklerde kullanılan çiçeğe benziyor" dedi. Orada bir ampul yandı bende, çelenk çiçeği diye aratınca "gerberalarla yapılmış çelenk" ifadeleri çıktı karşıma, ve tek olarak "gerbera" diye aratınca resimlerinden çiçeğimi tanıdım sonunda çok şükür :)
Telaffuzu yazıldığı gibi "gerbera" şeklinde mi yoksa "cerbera" mı bunu öğrenmek istiyorum bilen bir arkadaşımızdan...
fatihcelik
17-05-2012, 14:26
merhaba arkadaslar,
forumunuzda ve cicekler konusunda oldukca yeniyim. bu konularda siz gibi tecrubeli ve yardimsever arkadaslarin desetegine ihtiyacim var.
yaklasik 1 ay once aldigim gerberalarim simdi bu hale geldiler.
simdi benim bu solan cicekleri kesmem gerekir mi? eger kesmem gerekirse de sapindan mi yoksa cicege yakin yerlerinden mi kesmem gerekir? size danismadan kececektim ama tekrar cikmaz diye korktum ve mudahale etmek istemedim acikcasi.
cevaplarinizi bekliyorum, simdiden tesekkur ediyorum.
nurcanaybay
17-05-2012, 14:51
Fatih bey ,
çiçek sapının dibinden keseceksiniz ,solan çiçekleri kestikçe yenileri gelecek.
Gerbera yarı gölgeyi ,derin saksıyı ve suyu seven bir bitkidir.
Sarısı da çok güzelmiş ,güle güle büyütün.
fatihcelik
18-05-2012, 13:36
Nurcan hanim hızlı cevabınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yapacagım. İnşallah yenileri daha güzel cikar
nurcanaybay
15-11-2012, 13:09
Bahar da bir gerbera daha alıp bahçeye dikmiştim.Yaz sonunda ,yerini sevmediği için
topraktan çıkardım ve topraksız ortamda ( kap içinde kap yöntemi ile ) yetiştirmeye karar verdim.Bu konu ile ilgili bir yazı okumuş ,ticari yetiştiricilikte bu yöntemi de kullandıklarını
öğrenmiştim.
Topraktan çıkarınca tüm kökleri yıkayıp temizledim.Delikleri geniş bir saksıya kedi kumu
doldurup çiçeği yerleştirdim.Deliksiz 2. saksıya 1 cm. kadar su koyup , ilk saksıyı içine oturttum.Üzerinde 4-5 yaprağı vardı ,önce yapraklarının tümü bozulup
kurudu.Olmuyacak diye düşünmeye başlamıştım ki yeni yapraklar çıkarmaya başladı.Kökler
saksı altından görünmeye başladı bu da sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Bakalım çiçek açtırmayı başarabilecekmiyim...
Topraktan 7 ekimde çıkarmışım , ikinci fotoğraf bugüne ait.
Rana+miraç
07-04-2013, 21:20
Merhaba. Baumax'tan yaz sonunda aldığım ve cansız üç beş yaprakla sonbahar boyunca ölecek diye korktuğum gerbera çiçeğim, kışı balkonda geçirdi.
Bahar şenliğine katılmaya niyetlenmiş , hazırlanmış, iki tane harika çiçeğini açtı. Üçüncü yolda.
nurcanaybay
24-04-2013, 18:12
http://www.agaclar.net/forum/1048530-post62.htm
Bu mesajda ki gerbera bir ay önce çiçeklenmeye başladı.Oldukça sağlıklı , şimdilik bir sorun yaşamadım.
duygucan
13-05-2013, 16:54
Merhaba
bir süre önce heveslenip Gerbera aldim. Ilk basta saglikliydi hatta iki yeni cicek cikardi. Fakat sonralari yapraklari pörsüdükce su verdim ve sanirim yanlis yaptim. Burada bu cicegin cok su sevdigi yönünde mesajlar okumustum, ona aldanip fazla su verdim ve simdi yaprak dipleri cürüdü. Hatalarim sonradan arastirip tesbit ettigim kadariyla sunlar:
- Fazla sulamak
-Esintisiz ortamda bulundurmak
- Saksi dibinde su birakmak
Cicegimin daha önce cektigim ilk durumu ve son durumu fotograflarda görünüyor. Bilenler yardim edebilir mi acaba bundan sonra kurtarmak icin ne yapabilirim? Tesekkürler simdiden
nurcanaybay
13-05-2013, 19:18
GERBERA (http://www.batem.gov.tr/urunler/sus_ve_tibbi/kesme/gerbera/gerbera.htm)
Burada ki bilgiler sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.Bu bilgiler doğrultusunda , bitkiniz
solgunluk hastalığına yakalanmış gibi görünüyor .
Eğer değilse , ben olsam 1-2 küçük yaprağını bırakıp diğerlerini dibinden keserdim.
Topraktan çıkarıp tüm kökleri toprağından arındıracak şekilde yıkar ( bu arada köklerde
kahverengileşme varmı bakardım ) , torf olmayan zengin bir toprakla , biraz daha derince
bir saksıya dikerdim.
Karar sizin tabii , umarım kurtarırsınız.
duygucan
17-05-2013, 17:02
Nurcan hanim cok tesekkürler. Eve gittigimde köklerine bakacagim.
Merhaba
bir süre önce heveslenip Gerbera aldim. Ilk basta saglikliydi hatta iki yeni cicek cikardi. Fakat sonralari yapraklari pörsüdükce su verdim ve sanirim yanlis yaptim. Burada bu cicegin cok su sevdigi yönünde mesajlar okumustum, ona aldanip fazla su verdim ve simdi yaprak dipleri cürüdü. Hatalarim sonradan arastirip tesbit ettigim kadariyla sunlar:
- Fazla sulamak
-Esintisiz ortamda bulundurmak
- Saksi dibinde su birakmak
Cicegimin daha önce cektigim ilk durumu ve son durumu fotograflarda görünüyor. Bilenler yardim edebilir mi acaba bundan sonra kurtarmak icin ne yapabilirim? Tesekkürler simdiden
Biliyormusunuz, Gerbera benim ilk aşkım dır!! Senelerce beraber, iyi-kötü günlerimiz oldu. 1986-1996 arasında gerbera yetiştirmeye çalıştım, bazen iyi oldu bazen kötü. En sonunda ekonomik olmayınca "Boşandık"!!
Hakkında okuduklarım-öğrendiklerim ;
1. Steril toprak (toprak sterilizasyonu) ve kesinlikle drenaj istiyor. Kökleri ıslak toprakta kalınca çalışmıyor ve bitki zayıflıyor ve hastalanıyor.
2. Belalı hastalığı. "phitophtora criptogea" fitoftora kök çürüklüğü (solgunluk) gelirse çözümü zor,atıp yenisini almalı.
3. Beyaz sinek ve tripsler, ve galeri güvesi yapraklarını çok seviyor.
4. Kumsal geçirgen toprakta az su verilirse gelişir.
5. Sağlıklı bitkinin yaprakları sıfır kesilse bile dipten yine yeni yaprak verir. ve de çiçek verir. azla gübre yaprak geliştirir, çiçek azalır.
6. 5-20 oC arasındaki sıcaklıklarda gelişir. en uygunu 15-18 oC dır.
kısaca zor değil ama derdini anlamak lazım. kolay gelsin
kircicegi
05-07-2013, 21:04
Arkadaslar gecen hafta uc farkli renkte gerbera aldim uclu saksim vardi ona diktim cicekleri dune kadar cok guzeldi ama dun pembe renkli cicekler boynunu bukmus dun 1 taneydi bugun digerleride boynunu bukmus neden boyle oldu yanlis giden ne bilgi verir misiniz?
kircicegi
06-07-2013, 13:42
yokmu gerbera hakkinda beni bilgilendirecek kimse? gerberalari kaybediyorum sanirim:(
Olay gerbera çiçeğini tanımak değil, konu çiçeği üzerindeyken saksı değişimi yapılamıyacağı.
Yapanlar yok mu, var , ancak toprağını dağıtmamak ve köke zarar vermemek konusunda çok özen gerekiyor.
Artık yapacak pek bir şey yok.
Bitkilerinizi iyi bir gölgeye alıp yeni ortam ve saksılarına uyum sağlamalarını beklemeliydiniz.
Gölgeye alın ve bekleyin derim.
Saygılar.
Gerberalarım geçtiğimiz yıldan.
Salyangoz saldırıları bitince çiçeklenmeye başladılar. :)
kircicegi
07-07-2013, 01:57
Olay gerbera çiçeğini tanımak değil, konu çiçeği üzerindeyken saksı değişimi yapılamıyacağı.
Yapanlar yok mu, var , ancak toprağını dağıtmamak ve köke zarar vermemek konusunda çok özen gerekiyor.
Artık yapacak pek bir şey yok.
Bitkilerinizi iyi bir gölgeye alıp yeni ortam ve saksılarına uyum sağlamalarını beklemeliydiniz.
Gölgeye alın ve bekleyin derim.
Saygılar.
Bilgilerin icin cok tesekkur ederim sevgili jezebel.Beklemekten baska yapacak bisey yok sanirim.
gokcegokce
06-04-2015, 13:09
Merhaba benim de bir gerberam var. Çiçekleri solmaya başladı. Ssolan çiçekleri bitkiden nasıl uzaklaştırmalıyım?
betül-78
08-04-2015, 15:57
Merhaba, gokcegokce,
solan çiçek saplarını dipten budarsanız, yeni çiçek sapları geliyor.
Charlaux
02-10-2015, 18:41
Ev için başka alışverişler yaparken İngiltere'deki M&S'ın ucuzluk reyonunda bu arkadaşı gördüm.Normalde çiçekler yerine orkidelerle ilgilensem de Gerbera'nın M&S'ın en dışlanan üyesi olduğunu görünce kıyamadım.Türk lirasıyla 4 liraya 2 tane Gerbera kocaman bir saksıdaydı,en kötü saksısı kalır diye düşündüm.Dükkanda satılan sandviçten ucuz olması çiçekleri aşağılıyordu ancak ölmeye yüz tutmuş sararmış ucuzluk çiçeklerden bile ucuzlamasına anlam veremedim bu durumdaki çiçekler için.Hatta arkamdaki tatlı bayan sararmış çiçeği nasıl satıyorlar anlamadım bu ölmüş dedi,sizinki canlı ama daha ucuz dedi gülüştük :p Herhalde Gerbera'ları Sheffield halkı pek sevmiyor ki 12 pound dan bir pound a düşürmüşler ! Tahminimce 2 haftalık ömür biçildiği için kartta ve insanlar 12 pound ederi bulmadığı için kalmış bu arkadaş;gerçi buna benzer onlarca 1 poınd luklar vardı orada.
Eve getirdiğimde oksijenli su karışımıyla suladım güzelce.Bir iki güne toprak alıp saksıda birleştirmeyi düşünüyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim :rolleyes: Mesela bir türü var mıdır,varsa nedir ? Durumu nedir ?
Herkese buradan kucak dolusu sevgiler
gokcegokce
08-05-2016, 17:28
Merhaba. Benim 2 tane gerberam var. Farklı yerlerden almıtım. İkisinin de 2. senesi. Bakımları ve konumları eşit. Ancak biri güzel güzel çiçeklenirken ve yaprak çıkarırken diğeri sadece yaprak çıkarıyor çiçeklenmiyor ve çıkan yapraklar da eciş bücüş olup bordur bodur kalıyor. Acaba bir hastalığı mı var? Ölmüyor dibinden güzel yaprak geliyor ancak kıvrık kıvrık olup gelişmiyor bitki.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.