View Full Version : Arapsaçı, Aşkın gözyaşı (Helxine soleirolii)
Mine Pakkaner
21-10-2006, 17:44
...
Çok uzun yıllar önce "aşkın gözyaşları" ya da "gözyaşı çiçeği" denilen bir türün varlığını duymuştum. Onu ararken bu çiçeği getirdiler "aradığın bu" diyerek ama değildi. Çünkü bu çiçeğin nasıl çoğaldığını biliyoruz. Oysa Gözyaşı çiçeğinin yaprağından bir su damlası inip toprağa ulaşınca üreyebiliyormuş.
Aramızda bu çiçeği bilen var mı acaba?
Tiya, eski bir konu için mesaj yazarken hemen o mesajın altında alıntıla düğmesine tıklayınız, açılan pencereye mesajı alıntının altına yazınız. Böylece hangi konudan bahsettiğinizi hemen görürüz. Yoksa ben sizin neden bahsettiğinizi anlamak için bir sürü mesaj taradım. :rolleyes:
Aşkın gözyaşı diye halk arasında adlandırılan çiçek Helxine soleirolii dir.Bu bitkiye arap saçı da denmekte. İngilizce adı da baby's tears.
477233
Gerçi Adianthum Capillus a da arap saçı eğreltisi denmekte.
477234
Foto: http://www.biologie.uni-regensburg.de/Botanik/Schoenfelder/kanaren/images/Adiantum_capillus-veneris.jpg
Helxine yaprakları minicik damlalar gibi. Kendi de çok narin. Rutubeti çok seviyor. Rutubetli hatta ıslak alanlarda örtü bitkisi olarak bile kullanılabilir.
aşkın gözyaşları (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=32681&postcount=3)bu değil mi?
Evet Memet bu aşkın gözyaşı.
CIGDEMDULGER
04-04-2007, 14:45
Yaklasik bir saattir arıyorum ama arapsaciyla ilgili bir konu bulamadim.Umarim aynı konuyu ıkıncı defa acmıyorumdur.Bir arapsacı cicegi gordum uzerinde minik minik turuncu baloncuk gibi cicekleri vardi.Daha once arapsacının cicek actıgını hic gormemistim.Bugun gidip arkadaslarimla arapasacı aldık ama uzerlerinde hic cicek yok.Cicek acan cesidi varmi?Yoksa hepsi acıyorda ben mi hic gormemistim acaba?
Yazın hemen hemen tamamı kurumuştu. Kuruyanları topadım. Her gün fısfıs yapmaya devam ettim. Sonbaharı yeşil karşıladılar.;)
Haftada 1 gün salon bitkileri için kullanığım sıvı besinden veriyorum ve arapsabunlu ilaçla fısfıslıyorum. 1 kez yarım çay kaşığı demir gübresi uyguladım. (2 hafta önce)
Arzu Kasapoğlu
25-09-2007, 19:32
Zenfree arapsaçını kışın içeri alıyor musun?
Evet bu kışı içeride geçirdi.
Daha önceki arapsaçları kuruduğunda öldüğünü düşünüyordum. Sulamaktan vazgeçiyordum. :( Ama tamamen kurusa bile yeniden büyüyorlar. Bunu öğrenmiş oldum.
Ama Nertera cinsine aynı bakımı yaptığım halde malesef kurtaramadım.
Arzu Kasapoğlu
26-09-2007, 14:12
Teşekkürler Zenfree, benimki sürekli içeride ama dışarıdaki hali daha güzelmiş.
umutluol
04-11-2007, 20:00
Merhaba, arap saçının üretilmesi ile ilgili sizde bilgi alabilir miyim ? 2 kez denedim ama başarılı olamadım. Makasla kestiğim parçaları saksıya koyup üzerine bir parmak kalınlığında toprak koydum. Doğal olarak toprak altında çürüdüler :) Sonraki deneme de ise üzerine sadece biraz toprak serpiştirdim. Ama yine çürüdü. Sizden yardım istiyorum. Acaba kesilen parçaları saksının üzerine yaysam ve üzerinde hiç toprak koymasam sadece düzenli sulasam tutar mı ?
Bir iki tutam arapsaçıyla sizin dediğiniz gibi denedim tuttu. Ama çoğalıp saksıyı kaplamaları sanırım zaman alacak.
Tarabya Yeşil Vadi Fidanlığında bugün gördüm. Çok canlı ve güzeldiler. Belki ilgilenirsiniz.
umutluol
04-11-2007, 20:39
Zenfree cevap için teşekkürler.Dediğinizde haklısınız.Tutsa bile bütün saksıyı kaplaması zaman alacaktır. Dışarıdan almak yetiştirmekten daha kolay olacak sanırım. Dışarıda olanlar genelde bakımsız oluyor. Yeterli sulama ve özen olmadığından çoğunluğunun uçları kurumuş oluyor. Tavsiyeniz için teşekkürler. Uğrayıp bakacağım.
Sevgili umutluol aramıza hoşgeldiniz.
Sizi Yeni Gelen Arkadaşlar Kendinizi Tanıtın (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) başlığında tanımak isteriz.
Teşekkürler
İklimsiz
30-11-2007, 21:33
Bu çiçeğin yanında tartışılınca, kavga edilince, yüksek sesle bağırınca küstüğünü, minik yapraklarının cansızlaştığını biliyor muydunuz?
Penelophe
02-12-2007, 02:05
Gerçekten ilginç ama denemeye değer mi bilemem.:)
İklimsiz
02-12-2007, 11:16
Anaç bitkinin yanında denemenizi önermem:) Küçük bir dalcık alıp başka bir saksıda birkaç yaprak verdiğinde deneyebilirsiniz:)
çiğdem11
12-03-2008, 10:00
31985
Merhaba arkadaşlar, dün arapsaçı diye aldım ama pek benzetemedim
Sayın Çiğdem Nazlı bende benzetemedim ama fotoğraf net değil.Bu çiçeğin adı ne bölümündede fotğraf var.siz netlerini gönderin bakalım
Nertara bende de vardı ama yaşatamadım.Kücük bir parça arapsaçı dikmiştim,o şimdi iyi ama ben daha canlı daha gür görünmesini arzu ederdim...
Böyle birşeymi:p
32808
Küçük bir saksıda kötü durumdaydı çok hızlı topladı kendisini.Eşimin gözdesi bu.Gelip gidip sataşır,aralarında özel bir diyalog var:p
Sn Tubaykaradag arapsaçınız çok güzel,benimki de epey büyüdü ama istediğim gibi değil,işte böyle...
Sn Gülgün resimden tam seçemedim ama sanki cılız uzadığı için o kadar karışık duruyor.Bildiğim kadarıyla yeterince ışık almayan bitkiler bu şekilde gelişir.Nazlı bir bitki değil ama yumuşak toprağı daha çok sevdiğini söyleyebilirim.Daha aydınlık bir yere koymayı deneyin.Ama lütfen hakkınıda yemeyin çokta kötü değil.Baharda iyice toparlar kendini.Ben çok uzayanları kesip dibine atıyorum ordan tekrar sürgün verip daha gürleşiyor istediğim yoğunluğa gelince kendi haline bırakıyorum oda sarkmaya başlıyor gayet güzel bir görüntüsü oluyor.Birde sanırım eşim çok şımarttığı için güzel büyüyor:p
Aslında çok aydınlık bir yerde ,mutfak penceresinin önünde duruyor.Dediğiniz gibi uzayanları kesip dibine atmayı deneyeyim birde.Çok kötü değil ama,daha canlı olmasını istiyorum.Sizinki daha diri duruyor,kıskançım galiba...
İklimsiz
22-03-2008, 18:51
Acaba aşırı suluyor olabilir misiniz Gülgün hanım?
Sevgili Güler Hanım haklı olabilirsiniz,nemi sever diye hergün suluyorum.Bir kaç gün suyu keseyim en iyisi.
Arkadaşlar besin veriyormusunuz. Nasıl bir yerde duruyor.tuğbaykaradağ sizinki çok güzel özellikle...
Evet, çiçekli ve çiçeksiz tüm bitkiler için olan bir sıvı besin veriyorum. Durduğu yer de öğleden sonra güneş alan mutfak penceresinin önü. İki gündür su vermiyorum ve kalorifer peteğinin üzerine koydum, belki sıcak ve biraz kuru toprak iyi gelebilir. Herhalde suyu fazla geldi.
Sayın olay9 ben hiçbir besin vermiyorum.Tabi bu besin verilmeyeceği anlamına gelmez. Ben şu ana kadar ihtiyaç duymadım sadece zayıflamaya başladığında saksı değiştirip derin budama yapıyorum(ortalama 2 yılda bir)resimde gördüğünüz ev taşıma sırasında soğuk ve yoğun toza maruz kalmıştı durumu kötüydü.Saksı değiştirip kötü dallarını ayıkladım kısa sürede toparladı.Ayıkladığım kötü dallarıda atmayıp küçük saksılara diktim çok cici oldular.Bende arkadaşlarıma hediye ettim.
Sevgili İklimsiz arapsaçına az su vermeye başladığımdan beri,çiçek kendine geldi.Çok teşekkür ederim.
Arapsaçım kapalı balkonda. Hergün suluyorum ancak altında tabak yok. Ve yapraklarına su püskürtüyorum. Daha önceki hali bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=155967&postcount=38).
Benimki neden böyle olmuyor?
Gülgün Hanım, biraz daha büyümesini bekleyin. Zamanla saksı dolar. Ayrıca bu haliyle de bitkiniz gayet güzel görünüyor.
Teşekkürler zenfree moralimi düzelttiniz. Kaç yılda böyle oldu?
Bir yılda 5 kat büyüdü diyebilirim. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=155967&postcount=38) mesajda 6 ay önceki halini görebilirsiniz.
Sn Zenfree,daha önceki mesajınıza baktım,yazılarınızı da okudum,benim arapsaçımı küçük küçük sinekler bastı,bu arapsabunlu su işe yarar mı?
Kesinlikle işe yarıyor. Ben bir diş sarmısak ve bir kaşık zeytin yağı ilave ediyorum. Tarifi bu başlıkta bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD
Sehernaz
11-04-2008, 17:50
Merhaba.Benim de var bu çiçekten ama hiç açtığını görmemiştim. Çok çabuk büyüyen bir çiçek ve küçük saksı-kutularda çok sevimli görünüyor. Hayran hayran çiçek resimlerine bakıyorum burda ve sahip olmadığım hatta bazılarını tanımadığım için üzülüyorum. Bende olan bir çiçeği burda görmek beni mutlu etti:) Yine kurtardı beni arap saçı:)
Sevgili zenfree,teşekkür ederim,sitedeki sorunlardan dolayı kaç gündür siteye giremedim,cevabını yeni gördüm.Yarın uygulayayım.
Geçen hafta İzmir dönüşümde, Menemenden kuğu şeklinde bir toprak saksı aldım. Eve geldiğimde içine, kökünden çıkardığım arapsaçlarını koydum ve büyük bir hevesle saksıyı sarmasını umud ettim. Ama sonuç tam bir hayal kırıklığı oldu, arapsaçım kurudu. Yaptığım yanlışmıydı? Arapsaçı kökü toprakta olmayınca yaşamaz mı? Oysa yıllar önce buna benzer bir uygulama görmüştüm.
İklimsiz
22-05-2008, 14:06
Malatya'dan evime konuk geldiğinde, minicik iki dalı vardı. Sanırım beni ve yeni yuvasını sevdi:p
Tanıdınız mı sevgili Tubay ;)
İklimsiz
07-06-2008, 13:45
Günden güne coşuyor.
İklimsiz bende ektirdim. 2 hafta oldu. Aradan yeşillik görünüyor. Fakat ne zaman dallanacak. Nasıl bakıyorsunuz?
İklimsiz
07-06-2008, 16:18
Menekşelerinizin yanına koyabilirsiniz, çünkü güneş-ışık ihtiyacı aynı. Yapraklara her gün fısfıs yapın, haftada bir az olmak kaydıyla sulayın kafi.
Günden güne coşuyor Tubay ablası:p
Maşallah Güler Hanım bitkiniz hızlı gelişmiş.Güler hanım da biter inşallah Nihal'e de düşer:);)Güler Hanım bitkiniz biraz daha büyüdüğünde küçük bir dalda ben alabilir miyim?:confused:Malum yola pek dayanamıyormuş.Ee bana en yakında siz olduğunuza göre;)
Sehernaz
07-06-2008, 19:41
Bendeki arapsaçı çiçek açtı. Bu formun ilk sayfalarından birinde yuvarlak meyveli bir resim vardı ve gerçek olmadığı düşünülmüştü. Çiçekleri görünce acaba demeden edemedim. Üzüm çiçek açar da görünmez ya küçücüktür. Arapsaçı da işte öyle küçük çiçek açıyormuş meğer..
İklimsiz
07-06-2008, 23:36
Resimleyebilir misiniz Sehernaz? Pek merak ettim.
Sevgili Nihal, arapsaçınız şimdiden hazır:)
Sehernaz
08-06-2008, 14:59
Bendeki fotoğraf makinası ile belli belirsiz görünüyor çiçekleri iklimsiz. Söylediğim gibi çok küçükler. Ama yine de tekrar denerim.
Bendeki arapsaçı çiçek açtı. Bu formun ilk sayfalarından birinde yuvarlak meyveli bir resim vardı ve gerçek olmadığı düşünülmüştü. Çiçekleri görünce acaba demeden edemedim. Üzüm çiçek açar da görünmez ya küçücüktür. Arapsaçı da işte öyle küçük çiçek açıyormuş meğer..
:eek::eek: Sayın Sehernaz. İlk defa duydum arapsaçının çiçeklendiğini. Fotografını bekliyoruz.Teşekkürler.
Sevgili İklimsiz yerinide yeni sahibinide çok sevmiş anlaşılan;)Görünce içim coştu paylaştığınız için teşekkürler
Ferda Ülkümen
24-06-2008, 02:43
:eek::eek: Sayın Sehernaz. İlk defa duydum arapsaçının çiçeklendiğini. Fotografını bekliyoruz.Teşekkürler.
Çiçeklenenler arapsaçı değil, nertera Zenfree. Daha önce de açıklanmış.
Çiçek açıp meyve veren Nertera, arapsaçı veya aşkın gözyaşı dediğimiz Helxine ise çiçek açmıyor.
Helxine (Arapsaçı)
Familya: Urticaceae
Cins: Soleirolia
Tür: Soleirolia soleirolii Synonim; (Helxine soleirolii)
Nertera granadensis
Familya: Rubiaceae
Cins: Nertera
Tür: Nertera granadensis
Sonbaharla birlikte arapsaçı kendine geldi. Kuruyup kopan dallarını başka bir saksıya almıştım. Hızla büyüyorlar.
berduray
25-10-2008, 19:35
İçim gitti yıllar önce benimde vardı, artık kime sorsam nasıl birşey diyorlar.
Kader :(
berduray
12-11-2008, 00:14
Artık benim de var!!! tabi yaşaması için umut ediyorum, çünki hiç kökü yok ve uzuuuun bir yoldan geldi. HOŞGELDİ...
Sevgili Sevilay abla tarafından bana emanet, bu vesile ile bir kez daha minnetlerimi sunuyorum, sağolsun, varolsun .
Özenle hazırlanmış kargoyu açarken benim 3 yaşındaki ufaklık Allah şahit, Bu çiçek çok güzel, çok mutluyum demez mi!!!
Ay o bile annesinin mutluluğunu hissetti dedim ya...Ardından eşim girdi bu çiçeğin adı ne dedi
(ki pek alakası yoktur botanikle ama benim bitki deliliğimi görüdükçe o da öğreniyor yavaş yavaş)
Arapsaçı desem dedim ... (ben de o sırada yeni yerine yerleştirip toprak ilavesi yapmaya çalışıyorum)
Hakikaten arapsaçıymış bu ya karmakarışık dedi...
Ben onu nazikçe yerine yerleştirdim, artık beraberiz dedim, küçücük yaprağına usul bir öpücük kondurdum lütfen yaşa dedim.
Bazıları için sadece bir çiçek ama benim için çocukluğum, ilk gençliğim kısaca hayatımın bir bölümü...Arapsaçı çok seviyorum onu....
Bana tekrar çocukluğumu ve ilk gençliğimi hatırlatan bir hediye yollayan nazik HANIMEFENDİYE tekrar ŞÜKRANLARIMI SUNARIM.
Sevinciniz beni çok mutlu etti sevgili Berduray.:)
Sizin sevginizle kocaman olacak o arapsaçı, inanıyorum.
Benim de çocukluğumun çiçeğiydi ve uzun yıllar yaşatmayı başaramamıştım nedense.
Bol su versemde, bir süre sonra bozuluyordu.
Daha sonra, sevgili Zenfree'den öğrendiğim bir taktiği uygulamaya başladım.
Suyu çok vermedim, ama her gün mutlaka sprey yapıp, yaprakları nemli tuttum.
Geçen sene, bir baktım, üstünde minik, çok minik beyaz örümcek gibi bir şeyler var.İlaçladım falan ama geçmedi.
Daha sonra o çook minik örümcek gibi şeyler, çok minik çiçek gibi bir şeye dönüştü.Hayatımda ilk defa gördüm böyle bir şey.
Çiçek açtı arapsaçı.:)
Sevgili İklimsizi inandıramamıştım bana geldiğinde.
Bu sene aynı şey olursa, hemen bir fotoğrafını çekip buraya koyacağım.
Söz.:)
Benimde var. Yaşlı teyze tutturup vermişti. Şuan toprağı görünmeyecek kadar güzel büyüdü. Batıya bakan camdan dışarıyı seyredyor. Keyfine diyecek yok.
Berduray çok sevindim. Güle güle büyüt.
İklimsiz
12-11-2008, 10:44
Çayınızı nasıl alırsınız?
Açık, demli? :D:D
52622
Aman yarabbi! Alemsin ilkimsiz. Şahane olmuş bu. Birazdaha büyüsün çayı nereden dökeceksin.
günebakan
12-11-2008, 16:01
Arap saçını güle güle büyüt sevgili Berduray dediğin gibi eskiden nerdeyse arapsaçısız ev yoktu işte seninde oldu artık:)
İklimsi gerçekten alemsiniz çiçek güzel çaydanlık güzel çayı servis edende güzeldir eminim elinize sağlık çay manzarası çok güzel:)
berduray
22-02-2009, 21:19
Benimki kötü durumda maalesef, yoldan geldiğinden beri toparlayamadı sadece 1 dal kaldı, gerisi kurudu.
Muntazam da fısfısladım ama bilmem, yerini sevmedi galiba.
Önce sobalı odadaydı, baktım iyice kurudu mutfağa cam ardı güneşine aldım ama cançekişiyor.
Sizinkiler nasıl bir ortamda? Nasıl bakıyorsunuz yazar mısınız?
İklimsiz
22-02-2009, 21:47
Sevgili berduray, biraz yukarda resmi olan sarı demliğin içinde olan kapalı balkonda.
Bir saksı da içerde cam önünde var.
İç mekandakinin yaprakları daha iri. Balkondaki mini mini yapraklı.
Işık ve ısı farkından olsa gerek.
berduray
22-02-2009, 22:01
Sobalı odayı da çok sıcak tutmam aslında, ılık kızlar terliyor diye ama geldiğinde köksüz olduğu için mi zorlandı? bilemiyorum, ince ince coco ufaladım azar azar köklensin diye hepten gitti.
Tek dala düştüm, eskiden de öle yapardım hemen köklenirdi bilemedim.
TuruncuHis
22-02-2009, 22:57
Oldu mu şimdi arkadaşlar yaa? Bu çiçeği başka bir çiçek sandığım için bakmıyordum konuya.
Hem sandığım çiçek değilmiş, hem bildiğim ve unuttuğum çocukluk çiçeğimmiş, hem bende yokmuş hem de olmasını istiyormuşum:D
Bu kaçıncı söz? Artık başka çiçek yok dediğim noktada bile cebimde on çeşit çiçek adı listesiyle geziyorum;) Evde 4-5 paket tohum var ekilmeyi bekleyen. Of ya of!
Bu cimcimeyi de hiç görmedim ki çiçekçilerde; görsem kesin hatırlar ve alırdım...
halilaras
22-02-2009, 23:49
Benim de çok hoşuma gitti bu bitki. Böyle yerden yerden yayılan türlere bayılıyorum. ;)
Edinmeye çalışacağım. Tansaş yazılmış ama var mı orada böyle bitkiler?
Ben de arıyorum Sayın Halilaras. Tansaş da göremedim ama bir ay öncesine kadar Bauhaus da vardı. Almadığıma pişman oldum ama çok yapmacık duruyordu. Sanki saksının üstüne yapıştırılmış gibiydi :)
İklimsiz
23-02-2009, 10:58
Yapı marketlerde satılan tür burada sözü edilen arapsaçı değil.
Nertera granadensis (Nertera granadensis)
Evet Sayın İklimsiz teşekkür ederim :) Çok suni görünüyorlardı...
Çok hassas yaprakları sanırım minyatür parlak mustafa çiçegine benzettim .
İklimsiz inşallah en kısa zamanda büyür ve bizede kısmet olur
Teşekkürler!!
İklimsiz
27-02-2009, 22:57
Minik ve narin dalcıkları kesmeden, altlarına ufak saksılar koydum ki yeni evlerinde kök salsınlar.
Gerisi kolay :)
Crocus Şen
09-03-2009, 11:57
Arkadaşlar benim arabımın üzerinde minik minik sinekler oluşmaya başladı!Rutubeti sevdiği için sürekli su veriyorum,arasırada fısfıslıyorum,fazla rutubetten oluşmuş olabilir mi bu sinekler?
Merhaba arkadaşlar Artık benim de bir arapsaçım var :) Sevgili iklimsiz gibi sarkan dalların altına saksı koydum umarım çoğalır çok sıcaklar gelmeden isteyenlerle paylaşma imkanı bulabilirim. Bu arada başlıktan anladığım kadarıyla bu çiçeğe aşkın gözyaşı da diyorlarmış ama buralarda aşkın gözyaşı diye aşağıdaki çiçeğe diyorlar.
günebakan
13-03-2009, 09:36
Sayın dtgt yanılmıyorsam sizin çiçeğiniz arapsaçı değil. Farklı bir çiçek
Sahil Deniz Ö.
13-03-2009, 10:41
Arapsaçı'nı daha önce gördüm fakat ben meyvelerini ilk defa görüyorum ve duyuyorum.
Peki bu meyveler yenebiliyormu?
berduray
13-03-2009, 10:54
Fotoğraftaki bitki sukulent ailesindendir, adı kalanchoe daigremontianum ' dur, vegatatif yolla çoğalır, yani onlar meyve değildir, yenmez, bitkinin üremesini sağlayan organlardır.
Altlarına saksı koyup uğraşmanıza gerek yok, olgunlaşınca şöyle bir kıpırdatınca dökülür, dökülenleri uygun saksılara alırsınız, hemen kök salar, oldukça arsız bir bitki neredeyse 6 ay sonra da anaç bitkinin boyuna erişir.
Evet resimdeki arapsaçı değil sevgili Günebakan. Aşkın göz yaşı ismi bizim buralarda bu çiçeğe veriliyor. Onu göstermek için yükledim fotoğrafı. En kısa zamanda arapsaçımın fotoğrafını da yükleyeceğim inşallah.
Bol çiçekli günler :)
mandalina
14-03-2009, 14:11
Rahmetli annanem çiçekleri çok severdi.Kocaman bir bahçesi vardı ve içinde her türlü çiçek bulabilirdiniz.Bahçede olduğu gibi evinde de bir çok çiçeği vardı..Sanırım o zamanlar 7-8 yaşlarındaydım, camın üzerinde duran arapsaşı neden kokmuyor deyip bir şişe kolonyanın yarısını çiçeğe boca etmiştim.Tabi annanem gelip gördüğünde bunun acısını benden çıkardı...Şimdi ne annanem kaldı ne bahçesi ne de evi...Evinin ve bahçesinin yerinde kocaman bir bina var şimdi.Hepsi birer hayal olup gitti.O nu ve o güzel bahçesini o kadar çok özlüyorum ki.Her aklıma geldiğinde boğazım düğümlenir.Sanırım bu çiçek sevdası da bana annanemden yadigar annemide unutmamak lazım tabi aynı annanem gibi o da balkonunu çiçeklerle donatıyor.Nur içinde yatsın annaneciğim...:(:(:(
Efendim sizleri edepsiz kızımla tanıştırayım;)Sevgili Güler Hanımın tekrar tekrar teşekkür bu edepsiz için size (ne kadar teşekkür etsem az ) . Pazar günü saksısını değiştirdim kendilerinin,geldiğinde ektiğim saksıya kısa bir süre sonra sığamayacağı kanaatine vardım.Maşallahlarınızı esirgemeyin lütfen:p
berduray
15-04-2009, 14:53
Maşallah, ben kaybettim, siz de bana başsağlığı dileyin.
İklimsiz
15-04-2009, 15:04
Tü tü tüü !!! Kırkbir kere maaşallah :)
Sevgili berduray, sana da arapsaçı gönderecektim fakat Sevilay söz vermiş.
Bu günlerde sağlık sorunları olduğu için zaman ayıramıyor olabilir.
Eğer hala göndermediyse sarı çaydanlığı olduğu gibi yollayabilirim.
Not: Sarı demlik (Sarı demlik) bu. İyice serpildiği için budadım.
Maşallah, ben kaybettim, siz de bana başsağlığı dileyin.
Sevgili Berduray
Çok üzüldüm :( Şu an çok hassasmış gibi geliyor bana ama biraz daha büyüyüp serpildiğinde köklendirmeyi başarabilirsem gönderebilirim size;)
Nail Sarı
16-04-2009, 07:29
İzmir'de olup hala bu çiçeğe sahip olamayanlar var mı? Yardımcı olmaya çalışırım. İşyerime yakın bir çiçekçi keşfettim. Aşkıngözyaşı'nı çoğaltıp sembolik bir rakama satıyor. Sizler için konuşabilirim kendisiyle.
Bahçe fuarında daha açık renk yaprakları arapsaçı buldum. Renk farkını göstermek için iki rengi birlikte görüntüledim. Birlikte çok güzel görünüyorlar.
Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 07:30
Sanki biri ışıkta biri gölgede kalmış gibi :) çok güzeller.
Bu da benimki;
selamlar,
bu da 2 yıldır büyütmeya çalıştığım arap saçlarım.
Crocus Şen
01-05-2009, 19:10
Maşallah çok sağlıklı görünüyorlar..
Sevgili suzan7 sanırım evin dışında duruyor çiçekleriniz fotoğraflardan öyle gibi gördüm.Kışın dışardamı kaldı içeri almanız gerektimi? Bende bu çiçekten edinicem bulabilirsem ama önce kış ayında nasıl korudğunuzu söylerseniz bana karar vermem konusunda yararınız olucak.Bu arada maşallah çiçekleriniz beni özendirdi.Nazar değmesin inşallah..
günebakan
04-05-2009, 18:19
Ben cumartesi günü Bayındırdan 25 krş aldım. Daha yerine ekmedim orjinal bir saksı arıyorum:)
sn nlfr,
teşekkür ederim ,dışarda degiller kapalı terasımın duvarındalar.
Bizim buralar kışın çok soğuk olur - 15 20 lere varır o yüzden kışı saslonda geçirdiler şubattan sonra terasa çıktılar.
Sevgili suzan7 çok teşekkürler. Çiçklerinize çok özendim en kısa zamanda bende arayıp bulucam bnimde kapalı terasım var, terasımı sarkıcı çiçeklerle süslüyorum. Arap saçı çok yakışıcak.Kış sezonunda terası toplarken tavsiyenize uyucam.
berduray
05-05-2009, 14:16
Sevilay Hanım'a tekrar teşekkür ederim, umarım bu kez yaşatırım.
Crocus Şen
07-05-2009, 17:28
Buda benim arabım..;)
Ya benim arap saçım niye top top olmuyor ki?:(Kıskandım bunları görünce...Benimki de durmadan saksıdan dışarı doğru uzamaya çalışıyor.
Buda benim arabım..;)
Güler hanım sayesinde benim var artık tabi sizinkiler kadar büyük degil henüz ,küçük bir dalını yaşatabildim siz nerde bulunduruyorsunuz benimki güney pencere önünde sizinkinin yaprakları irileşmiş benimkinin yaprakları çok ufak acaba güneş gören bir yerdemi tutmalıyım.
Ben cumartesi günü Bayındırdan 25 krş aldım. Daha yerine ekmedim orjinal bir saksı arıyorum:)
İnanın ben çok aradım ama nafile bulamadım artık çiçekçilerde bile satılmıyor seralara gittim yine bulamadım sanki herkes bu çiçegi unutmuş.
Crocus Şen
15-05-2009, 18:29
Güler hanım sayesinde benim var artık tabi sizinkiler kadar büyük degil henüz ,küçük bir dalını yaşatabildim siz nerde bulunduruyorsunuz benimki güney pencere önünde sizinkinin yaprakları irileşmiş benimkinin yaprakları çok ufak acaba güneş gören bir yerdemi tutmalıyım.
Sevgili Çuha evim kuzey cehpeli olduğundan hiç güneş görmüyor ama bol ışık alıyor bu yüzden benim arap bol ışıkta yapraklanıyor..
Arayan arkadaşlara da söylemek istiyorum;Ben Kuyubaşı'nda bulunan fidanlıkta bulmuştum ama satın almadım,yerde taşların arasından çıkmıştı,birazcık sökmeme izin vermişlerdi o şekilde temin edebilmiştim..Yolunuz düşerse bakın derim;)Benimki resimde de görüleceği gibi henüz küçük ama biraz daha serpilsin isteyenlre gönderebilirim ama zamana ihtiyacınız olacak..
günebakan
16-05-2009, 10:25
Bir fincan arapsaçı istermisiniz:p Bayındırdan aldığım arapsaçım.
78841
Arapsaçım galiba çiçek açtı. :eek:Dallarında minik minik ponponlar var. Bunlar nedir bilen var mı acaba?
Şükürler olsun, çiçek açan bir tane daha gördüm.:))
Evet evet, bunlar çiçek ama, geçen sene İklimsizi inandıramamıştım, arapsaçım çiçek açtı dediğimde.
Görsün de inansın bari.:))
Sevilay demek senin arapsaçın da açtı. Demek ki minik minik kendi çapında açıyor.:)
İklimsiz
06-06-2009, 10:36
Gördüm gördüm:p
Ama önce kendi arapsaçımın yanına koştum, her bir tarafını karıştırdım. Böyle bir oluşum olmadığı gibi daha önce görmüşlüğüm de yok.
Kıskandım şimdi:dilli:
berduray
06-06-2009, 13:41
Ben nerede yanlış yapıyorum, sıcaklardan mı arapsaçım kurumaya başladı yine.
Her gün fısfıs yapıyorum, asla susuz değil, coco toprağında , gayet yumuşak geçirgen, toprak.
Mutfaktaydı, sabah güneşi mevsim itibarıyla fazla ısıtıyor, serin yer mi sever diye yarı aydınlık koridora götürdüm sonuç değişmedi.
Çok güzel gelişiyordu, yeni yaprak oluşumları vardı ama birden herşey tersine döndü, direkt güneşe de asla çıkarmadım, anlamıyorum, çıldıracağım.
İzmir'de yetişiyorsa Bodrum'da da yetişebilmeli, sıvı gübre versem mi?, sulama dışında birşeyler yapıyor musunuz arkadaşlar?
Cep telefonuyla ancak bu kadar çekebildim.
Cep telefonuyla da olsa, çok da kötü görünmüyorlar.:)
Işık alabileceği, güneş görmeyeceği bir yere koymanız yeterli bence.
Gölge bile olur yani.
Sulamayı unutsanız bile, sprey yapmayı unutmayın, toprağı üstten nemli tutmaya çalışın spreyleyerek.
Ben hiç vermiyorum ama ( saksı karışımında bahçe toprağı da var bu arada), yeşil yapraklı bitkiler için satılan sıvı gübrelerden, seyrelterek verebilirsiniz.
berduray
06-06-2009, 15:49
İnanın, hergün birkaç fıs mutlaka yapıyorum Sevilay Hanım, ilk resimde saksının üst bölümünde iki kök vardı dikkat ederseniz, onlar kurudu, sadece saksının alt bölümü kaldı, onlar da sararıyor sürekli...
Narin bir bitki olduğu için sıvı gübre yakar endişesi yaşadım ama belki çok küçük bir doz bionem, köklenmeyi artırır diye umuyorum.
Berduray yeşil kısımlar hala yaşıyor. Uygun ortamı bulursan hemen toparlanır. Çok mu fısfısladın acaba? Bir ara ben de çok mücadele ettim yetiştirmek için.
Küçük saksıda daha çabuk gelişiyor. Ben olsam yeşil kısımlardan 2-3 dal alır minik bir kaktüs saksısına dikerim.
berduray
07-06-2009, 00:50
Ama geldiğinde epey çoktu, saksı iyiydi o zamanlar, kurudukça koca saksıda sağlam 5-6 kök kaldı ve dokunmaya korkuyorum, kaybetmemek adına.
mum isigi
07-06-2009, 22:33
Sevgili arkadaslar herkese merhabalar,
Arapsacini internet uzerinden aradim buldum ve siparis verdim. Gerci cok buyuk bir cicek olarak gelmeyecek ama olsun. Onun icin cok guzel bir caydanlik seklinde saksi bile aldim.Amerikada yasadigim icin buradaki farmlarda bulmam mumkun olamadi ama buldugum icin cok mutluyum. Sizlerinkini gordukce pek bir heveslendim cunku annemin vardi ve inanilmaz kibar narin duran bir cicekti. Aranizda olmak guzel
sevgiler
Sevgili İklimsiz banada göndermişti ve benimkilerde de küçük küçük beyaz sanki pamuk serpmişsiniz gibi çiçekler oldu.
geçen sene minik arapsaçımdan bir tutam komşuma dikmiş hediye etmiştim.
benim çiçeğim saksı küçüklüğü nedeniyle bir gelişme göstermezken komşumun çiçeği beni kıskandıracak derecede bir gelişim gösterdi...
insan ister istemez kıskanıyor...
benim tek hatam onun bulunduğu alanı büyütmemek oldu o ise hemen çiçeğini büyük bir saksıya aktarmış ve rahat bir yaşam sunmuş çiçeğine...
şimdi tatile gittiler ve çiçeklerini bana emanet ettiler.
fırsat bu fırsat bende fotoğrafını çekip sizlerle paylaşayım dedim...
onun adı bonusmuş :)
siz siz olun bu çiçeğin yaşam alanını geniş tutun ki imrenilecek güzelliğe gelsin.
berduray
10-07-2009, 12:31
Bittiğim an'dır. Hasetlik yapmadan maşaallah diyeyim.
Nail Sarı
23-07-2009, 16:57
Aşkın Gözyaşları'nı kendisi üretip satan bir bey var.
İzmir-Bornova Metro'nun hemen karşısındaki sinema sokağının başında soldan ikinci tezgah olması gerek. İzmir'li arkadaşların, özellikle Bornova'da oturanların bu güzel tezgahı mutlaka görmesini tavsiye ederim.
Fiyatları çok çok uygun.
Hatta Kuşkonmaz ve Paşakılıcı çiçeklerini de satıyor.
Bu çiçeklerin başlıkları altınada yazayım hemen. :)
Tüm başlıkların altına yazdım benzer mesajı. Bu güzel bitkilere sahip olmak isteyenlere duyurulur. Teşekkürler.
yukarıda görmüş olduğunuz komşumun arapsaçı malesef elimde kurudu :(
ne zordu ona çiçeğini geri vermek tatile giderken resimlediğim gibiydi geldiğinde tamamen kurumuş olarak verdim ve çok utandım.
benim evimi sevmedi sanırım :(
inanın kendi çiçeğim kurusa bu kadar üzülmezdim sonuçta o bana emanetti ama malesef kurudu.
o her nekadar olsun desede gözlerindeki hüzne şahit oldum...
şimdi kendi çiçeğimi gösteriyorum size ama hiç hevesim kalmadı :(
3 Saksı arapsaçımın hepsi kurumaya başladı.
Yaprakları kavrulmuş gibi, toprağı her daim ıslak, akşamları su püskürtüyorum ama bana mısın demiyor.
Yeni çelikler koparıp diktim, kaybetme korkusuyla, onlar da tutmadı.
Sanıyorum ortamın sıcaklığı çok olumsuz etkiledi onları.
siz siz olun bu çiçeğin yaşam alanını geniş tutun ki imrenilecek güzelliğe gelsin.
Keşke faunustaki için de bunu uygulasanız. :(:(:(
Eskiden yaşadığım yerde çok fazla görüyordum. Benim de vardı. Artık ne çevremde görüyorum ne de bende var.
Bir komşum insanlar apartman dairelerine kapanmaya başladıkça çiçekler de kaybolmaya başladı dedi. Doğruluk derecesi belki tartışılabilir ama bahçeli evler yerini yavaş yavaş apartmanlara bıraktıkça çevre çiçeksizleşti
Eskiden yaşadığım yerde çok fazla görüyordum. Benim de vardı. Artık ne çevremde görüyorum ne de bende var.
Bir komşum insanlar apartman dairelerine kapanmaya başladıkça çiçekler de kaybolmaya başladı dedi. Doğruluk derecesi belki tartışılabilir ama bahçeli evler yerini yavaş yavaş apartmanlara bıraktıkça çevre çiçeksizleşti
sevgili berduray yaşadığın sevinci ben de seninle yaşadım ama çiçeğinin solmuş olmasına ben de çok üzüldüm, inşaallah yeni arapsaçlarna kavuşur ve onları güle güle büyütürsün.Yıllar önce benim de vardı saksı görünmüyordu ama zamanla yok oldu ve artık çevremde görmüyorum bile AMA BİR DEĞİŞİK CİNSİ VAR ona da halı çiçeği diyorlar sarı sarı açıyor yıldızyıldz bulursam resmini eklerim görmeniz için ..
Bende de bir saksı arap saçı var. Bu değerli çiçeğe sahip olmak mutluluk verici. Bu çiçeğin insanı geçmişe sürekleyen ve insanı kendisine bağlayan esrarengiz bir yanı var. Zira benim gibi bir çoğumuzun çocukluk çiçeği arap saçı bitkisi...
berduray
14-08-2009, 22:04
Teşekkür edeirm Sayın Hüzün, sağolsun canım ablam bir saksı daha getirdi elceğizleriye...tüm dediği bakımları yapmış olmama karşın onda da hafif bozulma belirtileri var, umutla havaların biraz daha serinlemesini bekliyorum, yoksa bu sıcaklar böyle giderse onu da kaybetmekten korkuyorum.
Bodrumda iklim resmen çöl rüzgarları gibi.
Sıcak, kavurucu bir öğle rüzgarı, yaprak, dal ne varsa kurutup geçiyor, sulamaya rağmen.
Arkadaşlar bu bitkinin toprağı nasıl olmalı.Sanki biraz toprakta seçici gibi geliyor.
berduray
15-08-2009, 17:58
Gevşek diye tabir edebileceğimiz toprak, çünki uzayan dalların altında yeni kökçükler oluşuyor, böylece çoğalmış oluyor.
Temel malzemeler, toprak, gübre vs. başlığında güzel toprak karışımlarından bahsedilmiş.
Arkadaşlar bu bitkinin toprağı nasıl olmalı.Sanki biraz toprakta seçici gibi geliyor.
Sayın Çuha ben sadece çiçekçilerde satılan hazır torfa diktim. 1 ay da müthiş bir gelişim gösterdi. Tabii ki bu gelişimde sabah-akşam yaptığım su püskürtmelerinin de büyük katkı sağladığınıda belirtmeden geçemeyeceğim...
arkadaşım aşkın gözyaşı bende büyük bi saksıda mevcut çok hoş bir çiçek yaprakların ucundan
küçük parçalr çıkıyor düşüyo düşenler gene filizleniyor ve ben bu çiçeği çok seviyorum
berduray
15-08-2009, 19:21
Sanırım aynı bitkiden bahsetmiyoruz, 1 numaralı sayfada sözkonusu bitkinin resmi var.
arkadaşım aşkın gözyaşı bende büyük bi saksıda mevcut çok hoş bir çiçek yaprakların ucundan
küçük parçalr çıkıyor düşüyo düşenler gene filizleniyor ve ben bu çiçeği çok seviyorum
Sayın Nur sen sizin bahsettiğiniz bitki "Kalanchoe Daigremontiana-Bryophyllum Daigremontianum(Aşkın gözyaşları)".
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15937 bu sayfadan bu bitkiye ait özellikleri bulabilirsiniz...
benim çiçeğim hızla gelişimini sürdürüyor benimde torf toprakta kendisi ve maşallah gayet mutlu...
ama arkadaşlar gelişiminde keşvettiğim şeyler...
1-yaşam alanını geniş tutun büyük saksıda olduğu zaman hem güzel yayılıyor hemde daha mutlu gelişiyor.
2-üzerinden spreyleme yapın su ile çok seviyor.
3-asıl suyunu dibinden verin.
ben hem komşumda böyle gördüm resmi yukarıda mevcut.
hemde böyle bakım uyguladığımdan beri gayet sağlıklı gelişiyor...
Sevgi Durul
22-08-2009, 17:54
99170Bozulacak diye başka saksıya alamadığım minik arapsaçım.
Arap saçı ile aşkın gözyaşları aynı bitki değil ayrıca burda her resimdeki de arap saçı değil adiantum var bazı resimlerde eğrelti...
Benim bu çiçeğim arapsaçı değil mi?
103472
Bir kök rozet karışmış arasına...
Çogaltma çalıştığım minişler belki daha net yorum yapılmasını sağlayabilir.
103475
Sevgili Maki ben çiçeğini klasik arap saçına pek benzetemedim. Fakat arap saçının farklı bir şekli de olabilir. Bakalım arap saçı bitkisi üzerine tecrübeli olan arkadaşlar ne yorum yapacaklar...
mustafacolakoglu
29-09-2009, 11:47
Daha yeni ama biraz daha büyüydüğü zaman güzel olacağını düşünüyorum.
sayın mustafa;
arapsaçınızın saksısı ne kadar şirinmiş öyle ;)
el yapımı birşey sanırım.
ama gerçekten çok hoş durmuş ;)
maki evet bana da klasik arap saçı gibi gelmedi açıkcası.
arapsaçı olabilir elbette fakat sanırım cinsi başka;)
Keşke faunustaki için de bunu uygulasanız. :(:(:(
Sayın A.Şahin;
o fanustaki balık bana ait değil!
arapsaçının sahibi olan komşum tatile çıkarken çiçeklerini bana bıraktığı gibi balığınıda bıraktı.
benim görevim onun yaşam alanını genişletmek değil onlar tatilden gelene dek ona en iyi şekilde bakarak sağsağlim teslim etmek
Arap saçı bitkisi en sevdiğim bitkiler arasında daima belirli bir yere sahip. Yetiştirmesi ve bakımı çok kolay. Minicik yapraklarıyla insanın içine mutluluk dolduran yokolmaya yüz tutmuş bitkimden birkaç fotoğraf ekleyeyim ben de maşallah diyerek...
querelle
03-11-2009, 18:24
Arapsaçını nerde tutuyorsunuz arkadaşlar ?
Benimki her mevsim dışarda ve çok gür. Oldukça aydınlık bir noktada duruyor, bazen Güneş de alıyor ve çok sık ama az su veriyorum.
querelle
17-11-2009, 14:14
2. enkarnesi :p
Arada minik tutamları düşüyor, onları alıp başka saksılara koyuyorum. Şimdilik tuttu gibi görünüyorlar, gelişme olursa ilerde paylaşırım.
Bazen su püskürtüyorum, onun dışında az ve sık su veriyorum. sadece içme suyu kullanıyorum.
2 senedir filan dışarda, hiç içeri almadım.
http://img693.imageshack.us/img693/590/arapp.jpg
Sayın querelle benim de arap saçı bitkim var. İstanbul ve civarı gibi bir yerde arap saçını balkonda kışın bıraksak donmaz mı acaba???
querelle
17-11-2009, 18:38
Faruk bey ben uzman değilim, çiçekleri çok seven amatör bi hobiciyim sadece :) O yüzden sadece kendi tecrübemi aktarabilirim.
Ben de İstanbul'da oturuyorum ve arapsaçı bitkimi 2 senedir içeri almadım. Resimde gördüğünüz şekilde, hiç bozulmadı.
Kuşkonmazım bile dışarda ve yukarı kata uzanmış durumda. Bence İstanbul'un kışı gayet insaflı.
Benim tecrübeme göre bu bitkinin en büyük düşmanı kediler :p
Üstüne basıp eziyorlar, yoluyorlar, deviriyorlar; resimde gördüğünüz ezik yapraklar da ondan.
Sayın guerelle bitkinizin genek hali çok hoşuma gitti. Kediler dahi basmış olsa çok güzel bakmışsınız bitkinize. Ben de bu kış bitkimi eve aldım seneye inşallah ben de balkonda bakmayı düşünüyorum kış için...
Sevgi Durul
30-11-2009, 19:57
115804 Arapsaçım epeyce büyüdü, işte resmi:
TuruncuHis
30-11-2009, 20:51
Sevgili Fatma Dündar'ın hediyesi arapsaçım uzunca bir süre mızmızlandı. Diğer yaz çiçeklerim gibi, kavurucu sıcaklar bitince o da coştu. Uzayan dallarını yanına bir saksı koyarak köklenmesi için üzerine yatırdım. Köklense keseceğim ana bitki ile olan bağını. Ama köklenmiyor sanki ya da geç köklenecek.
The Island
30-11-2009, 21:05
Merhaba,
Benim bitkim de sayın maki01 'in bitkisinden. Ben de arapsaçı diye almıştım. Adını bilen var mı?
karslims
30-11-2009, 21:57
Tiya, eski bir konu için mesaj yazarken hemen o mesajın altında alıntıla düğmesine tıklayınız, açılan pencereye mesajı alıntının altına yazınız. Böylece hangi konudan bahsettiğinizi hemen görürüz. Yoksa ben sizin neden bahsettiğinizi anlamak için bir sürü mesaj taradım. :rolleyes:
Aşkın gözyaşı diye halk arasında adlandırılan çiçek Helxine soleirolii dir.Bu bitkiye arap saçı da denmekte. İngilizce adı da baby's tears.
http://www.geocities.com/solarcereal/fig0004.jpgHelxine soleirolii
Gerçi Adianthum Capillus a da arap saçı eğreltisi denmekte.
http://www.tela-botanica.org/sites/parlons_bota/fr/images/syntheses/cheveux/adiantum.jpgAdianthum Capillus
Helxine yaprakları minicik damlalar gibi. Kendi de çok narin. Rutubeti çok seviyor. Rutubetli hatta ıslak alanlarda örtü bitkisi olarak bile kullanılabilir.
Evet Memet bu aşkın gözyaşı.
:( yapraklari biraz sert nane formunda ve yapraklarinin cevresinde yine filizleniyor ve yaprak cevresinde cogalan fideler topraga düsüp yeniden büyüyor bu cicegin adina peygamber gözyasi dediler ama bulamadim ,bilen var mi?
Bahsettiğiniz çiçek binlerin annesi adı altında aşkın gözyaşı sanırım.Çünkü onunda yaprak kenarların da bir çok yavrusu oluyor.
arapsaçı saksıdan aşağı doğru inmesi gerekmiyor mu?
Binlerin annesi adli cicegi nasil nerde bulurum benim icin cok önemli,.. yardimci olursaniz sevinirim,..
k_donmez
03-02-2010, 17:16
Geçtiğimiz yaz; Yalova'da site bahçesinde, binaların kuzey taraflarında yetişen arapsaçından bir miktar toprağı ile birlikte alarak Ankara'ya getirdim. Toprağı ile birlikte bahçeye diktim. Güzel gelişti. Doğrudan güneş almamasına dikkat etmek lazım. Son soğuklarda biraz keyifsiz ama dayanacak gibi görünüyor. Bir resimde baharda gönderirim.
Ben arapsaçı yetiştiremedim:(
k_donmez
03-02-2010, 20:16
Sevim Hanım, bu yıl yazın Yalova'da olduğumuz dönemde size Sakaryalı arkadaşlarımdan biriyle gönderebilirim. Eğer yaza kadar temin edemezseniz. Toprağı ile birlikte alınınca canlı kalıyor. Ankara'daki son soğuklara bile kafa tutmayı başardı. Yalnız bu bitkiye güneşi göstermeyeceksiniz. Bahçede üreyebildiği tüm bölgeler yoğun gölge ve hiç güneş almayan yerler oluyor.
Teşekkür ediyorum:) Baharda alıp deniycem yine umarım bu kez başarılı olur büyütebilirim
İyi akşamlar arkadaşlar çok üzülüyorum benim arapsaçını sevgili iklimsiz göndermişti çok iyi gelişmişti ne olduysa kendiliğinden kurudu nane gibi oldu:(şimdi bir seradan yenisini getirdim bakalım inşallah bu uzun yaşar.
Geçen hafta içerisinde yol kenarı satıcısında görüpte dayanamayıp aldığım bir arapsaçım var(üstelik trafiği altüst edip yolun orta yerinde arabayı park etme pahasına)
Birşey dikkatimi çekti sanki bu aldığım arasaçı değilde başka bitki gibi.Acaba farklı ve yaprakları birbirine hiç benzemeyen çeşit,tür v.s varmı?
querelle
16-03-2010, 20:18
Arkadaşlar nasıl yetiştiremiyorsunuz hiç anlamıyorum doğrusu, acaba toprağında filan bir sorun mu var ?
Çünkü arapsaçı bence basbaya arsız bir bitki.
Yaz kış demeden dışarda bırakıyorum, aklıma geldikçe az çok demeden suluyorum; yani n'aparsam yapayım bana mısın demiyor.
Bence tehlikeli olan tek şey onu susuz bırakmak, o zaman kuruyabiliyor işte. Ama o durumda dahi suladıktan sonra dibinden yeniden sürgün veriyor...
Çoğaltmak istediğinizde de tek yapmanız gereken toprağa değdirmek, ordan kendisi kökleniyor.
115804 Arapsaçım epeyce büyüdü, işte resmi:
Sayın durul arapsaçına farklı bir bakım mı yapıyorsunuz nasıl bukadar dalları uzadı hep dışarıdamı duruyor
k_donmez
10-04-2010, 20:22
143 nolu mesajımdaki arapsaçı Ankara kışına dayandı. Keyifsiz halini attı. Hava biraz ısınınca hızla gelişmeye başladı. Bahçede olduğundan donmaması için çok soğuk günlerde malç uyguladım.
Sayın k donmez harika ...Ankara ve Kırıkkale iklimi birbirine çok yakındır.Bende deneyeceğim bu yıl..Ara ara su püskürtürseniz arapsaçı çok daha hızlı yayılıp kabarıyor.
k_donmez
11-04-2010, 00:28
Sayın Umit79
Arapsaçını Yalova'da sitenin bahçesinden bir parça alarak getirdim. Diktiğim yer balkon altına geldiği için yağış almıyor. O yüzden bolca ve üstten yıkayarak suluyorum. Yalova'da yetiştiği yerde kuzeyde ve güneş görmeyen alandaydı. Eğer bahçeye dikecekseniz güneş görmeyen veya yoğun gölge bir alan seçmenizi tavsiye ederim. Kışın da korumanız gerekir.
Çok seviyorum bu bitkiyi. Buna benzeyen başka tür bir bitkim var, bulursam arapsaçı da almak istiyorum.
nurfgnur
24-04-2010, 22:29
dün bir çiçekçide rastladım adına arapsaçı dedi. bu bitkinin aaynısı ama üzerinde inanılmaz sıklıkta minik turuncu meyvelei vardı. minik minik mercimek gibi. sizinkilerde meyve verdimi?
Sayın nurfgnur bahsettiğiniz bitki arap saçı değil. Sadece görünüşü arap saçına benzeyen, meyveleri olan bir bitki türü. Zira arap saçının meyveleri yoktur ya da ben öyle biliyorum...
k_donmez
25-04-2010, 07:03
Üzerinde meyveleri olan arapsaçı değildir. Sitede bu konuda bir başlık vardı. Ancak şimdi adını hatırlayamıyorum.
dün bir çiçekçide rastladım adına arapsaçı dedi. bu bitkinin aaynısı ama üzerinde inanılmaz sıklıkta minik turuncu meyvelei vardı. minik minik mercimek gibi. sizinkilerde meyve verdimi?
Nertera.:)
querelle
28-04-2010, 12:54
Arapsaçının daha büyük bir saksıya değen dalları orda köklendi ve yayılmaya başladı. Yaprakları fark edilir ölçüde büyük çıkıyor.
Bu saksıyı aradabir gübreliyorum, sanırım o yüzden daha büyük oldular. Aslında saksıyı yabani otlara ayırmıştım, bir de japon şemsiyesine.
querelle
16-05-2010, 12:50
Geçen gün üstünde minicik tohumlar buldum.
Biraz takip edeyim dedim, bugün üstünde minik çiçeklere rastladım. Demek arapsaçının çiçeği de böyle oluyormuş;
Sevgili querelle evet çiçek sizinkiler. Maşallah ne kadar güzel görünüyor.Dün yeni bulduğum bir serada ben de çiçekli halini gördüm.Çok güzel sarkmıştı , sırrını sordum . Seranın sahibi tek sırrının düzenli sulanması ve üst kısmı geniş yayvan bir saksıda dikilmiş olması olduğunu söyledi. Uçlarından dantelsi sarkanların ne olduğunu merak edip indirttim çiçekmiş ...
Çok sevdiğim , fakat uzun zamandır bulamadığım bir bitkiydi.Sonunda bir çiçekçide minik bir viyolde buldum.İçeride pencere kenarında olduğu dönemde dalları yukarıya doğru uzamaya başlayınca, biraz daha büyükçe saksıya ve dışarıya aldım.Şimdi formunu bulmaya başladı ve halinden memnun görünüyor..:)
144516
querelle
16-05-2010, 19:10
Sevgili querelle evet çiçek sizinkiler. Maşallah ne kadar güzel görünüyor.Dün yeni bulduğum bir serada ben de çiçekli halini gördüm.Çok güzel sarkmıştı , sırrını sordum . Seranın sahibi tek sırrının düzenli sulanması ve üst kısmı geniş yayvan bir saksıda dikilmiş olması olduğunu söyledi. Uçlarından dantelsi sarkanların ne olduğunu merak edip indirttim çiçekmiş ...
Bana sorarsanız gübre verilmesi etkili oldu sevgili Ümit çünkü iki sene sonra ilk defa gübre verdim. Gübre verene dek çiçeklendiğini hiç görmemiştim, ama devamlı dışarda durduğu için farketmemiş de olabilirim.
Sevgili querelle, ben gübre vermiyorum hiç. Ancak, benimkiler de çiçekteler.:)
Her sene bu zamanlarda açıyorlar. Bir ara sevgili İklimsizi inandıramamıştım çiçek açtığına.:)
Çok şirinler değil mi?
bende uzun zamandan beri arıyorum ama bir türlü bulamadım
querelle
16-05-2010, 22:23
Sevgili querelle, ben gübre vermiyorum hiç. Ancak, benimkiler de çiçekteler.:)
Her sene bu zamanlarda açıyorlar. Bir ara sevgili İklimsizi inandıramamıştım çiçek açtığına.:)
Çok şirinler değil mi?
Sizin orkide de başlıbaşına bir gizem ona bakarsanız, benim gibi sıradan bir insan sizinle yarışamaz ki. Eminim ki gübre vermesem ben asla çiçek miçek göremezdim benimkinde :p
Şaka bir yana dikkat etmemişim demek ki, mevsimsel birşeymiş...Gerçekten şirinler.
k_donmez
22-05-2010, 12:16
Hederalar arapsaçının bulunduğu yere kadar uzanınca aralarında mecburi bir dostluk oluştu. Şimdilik iyi geçiniyorlar.
Kaynamış soğumuş su ile fısfıs yapın. Aydınlık oldumu bulunduğu yer birde ayda 1 kez besin verin durumu şahane oluyor...
Fısfıs denince aklıma geldi hatırlatmadan geçmeyeyim. Bu bitki fısıfıs yapılmasına çok olumlu tepki veriyor. Ama fısfıs yapıyorum diye de sakın ha rutin sulamaları ihmal etmeyin.
Evet var Sevim Ablacım .Trafiği tıkayıp arabayı yol ortasında park etme pahasına yol kenarında satış yapan bir satıcıdan minicik almıştım .Şimdi kocaman oluyor.Sarkmalar başladı saksıdan aşşağılara...
Benim sevgili arapsaçım maşuk (sultan papağanı)fırsat buldukça tepesine çıkıp yemese rahat rahat büyüyecek yavrucum.
k_donmez
28-06-2010, 20:36
Üzerine doğru sarkan hederaların uçlarını budayınca daha çok ışık almaya başladı ve bulunduğu bölgeyi doldurup adaçayına yanaştı. Bir yandan da çim taşlarının arasına uzanıyor. Tutunabilirse güzel bir görüntü oluşacak.
Arkadaşlar benim arapsaçı çok sıklaştı ve sıklığın yoğun olduğu yerlerdeki arapsaçları saraıyor neden olabilir.
Bulunduğu mekan fazla güneşli gelmiş olabilir.
arapsaçını nerden bulurum diye düşünüp duruyordum ki bugün kendi kendine çıktı geldi karşıma. Kalede kahve içiyorduk ki önümdeki saksıda duruyor rica edip bir parça aldım hemen, akşam gelince de hemen diktim. biraz minik yapraklı ve cılız umarım tutunur ve her yeri sarar...
Cizmeli Kedi
17-04-2011, 14:44
Bayılıyorum arapsaçına... 3-4 yıl önce kadar benim de vardı fakat tam tuttu yayılıyor derken ne yazık ki böceklendi ve kaybettim. Bulursam kesinlikle yeniden edinmek isterim.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.
arapsaçını bende çok seviyorum kocaelindeyim ben nerden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim
aşkın gözyaşı çiçeği yapraklarından gözyaşı akıtan ve bu gözyaşlarının toprağa düşmesiyle tekrar filizlenen çiçektenmi bahsediyorsunuz ben bu çiçeği aramadığım çiçekci kalmadı tesadüf bi arkadaşımda buldum ama malesef kurudu o kadar uzun zamandır arıyorum ki bu çiçeği ama aşkın gözyaşına arap saçı dendiğini şimdi öğrendim eğer benim bahsettiğim çiçekle aynıysa ne olur elinde olan gönderebilirmi ücreti neyse ödeyebilirim .
Selamlar nuray
bahsettiğiniz aşkın gözyaşı çiçeğinden elimde 1-2 dal mevcut,arzu ederseniz size verebilirim.
özelden msj attım ama geri dönmediniz,neyse teklif var ısrar yok :)
Bu arada benim arapsaçı arayışlarım hala devam ediyor, elinde olan benimle paylaşırsa çok mutlu olurum.
Ecrin Kerim
20-05-2011, 13:08
Selamlar
Arap saçı çiçeğinden bende arıyorum,hatta bugün konu açacaktım arıyorum bölümüne.Elinde olup paylaşmak isteyen olursa sevinirim
Selamlar nuray
bahsettiğiniz aşkın gözyaşı çiçeğinden elimde 1-2 dal mevcut,arzu ederseniz size verebilirim.
özelden msj attım ama geri dönmediniz,neyse teklif var ısrar yok :)
Bu arada benim arapsaçı arayışlarım hala devam ediyor, elinde olan benimle paylaşırsa çok mutlu olurum.
Ama aynı çiçek:o
Cizmeli Kedi
20-05-2011, 14:42
Selamlar
Arap saçı çiçeğinden bende arıyorum,hatta bugün konu açacaktım arıyorum bölümüne.Elinde olup paylaşmak isteyen olursa sevinirim
Vallahi ben de talibim :o Aradım bulamadım...:rolleyes:
Ama aynı çiçek:o
özelden banamı mesaj attınız eğer bana attıysanız aşkın gözyaşı çiçeğini elbette istiyorum ama bana mesaj gelmedi
Bende arıyorum arap saçından bana da yardımcı olursanız sevinirim.
özelden banamı mesaj attınız eğer bana attıysanız aşkın gözyaşı çiçeğini elbette istiyorum ama bana mesaj gelmedi
Arap saçı, tam da bu durum:)
Şaka bir yana da arkadaşlar, mesajları daha dikkatle okusak...;)
durum biraz karışmış:))
sevgili nuray evet size özelden msj attım demekki bir sorun olmuş iletilememiş.
benim elimde olan çiçek arap saçı değil, yapraklarından damla şeklinde tomurcuk dökerek artan aşkın göz yaşı çiçeği. ben bu çiçeğin adını ilkokul yıllarından beri böyle biliyorum.
arap saçı ise fotolardaki yeşil minik yapraklı yayılan çiçek. yani ben böyle biliyorum en azından.
dediğim gibi elimde 1-2 dal aşkın gözyaşı çiçeğinden mevcut, henüz çok küçükler isterseniz size verebiirim. özelden msj atarsanız iletişim kurabiliriz.
hanbiyçe
06-10-2011, 01:47
merabalar aceba arapsaçını paylaşmak isteyen var mıdır:)
Böyle taleplerimizi bu (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlıkta yapıyoruz.
Merhabalar...Acaba...
Cizmeli Kedi
06-10-2011, 08:54
Bir acaba da benden ;)
serdarakyildiz
08-10-2011, 19:21
Herkese merhabalar,
Herkesin bu çiçekten aradığını öğrenince ben de bugün aldığım için sizlerle paylaşmak istedim. İstanbul'da Eminönü'ndeki çiçek pazarında birkaç çiçekçide var. Ben bugün üzerinde turuncu küçük meyva gibi toplar olan ithal bir türünü aldım. İthal olanın uyum sağlamasının daha zor olacağını hatta büyük ihtimal yaşatmayı başaramayacağımı bile bile onu aldım çünkü çok şirin görünüyordu, tutmazsa daha sonra yerlisini alırım diye düşündüm.
Cizmeli Kedi
09-10-2011, 07:16
Üzerinde o dediğiniz küçük toplar olan arapsaçına çok benzese de değil.
Cizmeli Kedi
09-10-2011, 07:21
Linkini de buldum. Sanıyorum sizin aldığınız Nertera (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/11829-2.htm).
serdarakyildiz
10-10-2011, 16:39
Üzerinde o dediğiniz küçük toplar olan arapsaçına çok benzese de değil.
Öyle mi? Teşekkür ederim bilgi için. Bunu satanlar da bilmiyor benim gibi o zaman çünkü ithal bir türü olduğunu söylemişlerdi.
Cizmeli Kedi
11-10-2011, 18:34
Çokça karıştırılıyor zaten Serdar Bey, bilmemeniz normal. Ben de ilk defa bu başlıkta okumuştum farklı olduğunu.
hanbiyçe
03-11-2011, 23:40
baya ego tatmini olmuş ama teşekkürler uyardığınız için :)
baya ego tatmini olmuş ama teşekkürler uyardığınız için :)
Rica ederim:)
linkteki resimde gördüğünğünüz arap saçım, artık kurudu, soğuklarda içeriye almadım, sedum sıcağı sevmiyor, geçen sene hep yapraklarını döktü, arapsaçım hepsi kurudu, bahara tekrar çıkar mı? Kuruyanları alayımmı? yani bütün toprağın üstünü temizliyeyim mi?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/249472d1317714197-01102011167.jpg
nabersin
13-01-2012, 06:47
bunlarda benim arapsaclarim umarim bu defa bakabilirim. 3 defa denedim ama hepsi kurudu. bu kez 3 tane aldim insallah yasatabilirim... ****** bacaksizin birindem korumam gerek önce :(
bunlarda benim arapsaclarim umarim bu defa bakabilirim. 3 defa denedim ama hepsi kurudu. bu kez 3 tane aldim insallah yasatabilirim... ****** bacaksizin birindem korumam gerek önce :(
günaydın,arap saclarınz çok güzel yanlarında duran uğurböçeği dahada güzel Allah bağışlasın.
Ben de bir mağazada gördüm büyük bir çiçeğin altına dikmişler,ordan birdaha geçersem içeri girip istiyeceğim...
nabersin
14-01-2012, 05:29
tesekkür ederim. Allah herkesin evladina saglik versin. bende ayni sekilde ekmeyi düsünüyorum ama umarim yetistirebilirim. daha 1 hafta oldu. cok güzel gözüküyo sanki cicek cimlerin arasinda gibi toprak görüntüsü kayboluyo. eger olursa resmini eklerim yine
Bir yıldır ölsem mi kalsam mı diyordu. Sera ortamında canlandı.
Of of neden ben beceremiyorum bu arap saçını.
Sevgili memet,yaşar ölmesin.
İlk defa oluyor bu bende. Nem yarı gölge ve biraz da sıcaklık istiyor.
nabersin
29-01-2012, 03:27
cok üzgünüm resimdeki arap sacimin acik renklisi tamamen kurudu, ortadakinde 2- 3 dal var can cekisiyor koyu olaninin ise yarisi saglam. acik renkten tekrar aldim. bulmamda trdekilere göre daha kolay ama neden ölsünlerki. cok moralim bozuk bi akil verin lütfen...
sirayla resimlerini ekliyorum. hala bir ümit kurumus olani bile (acik yesili) fisfisliyorum.canlanirmi sizce? :confused:
Mustafa Abdal
29-01-2012, 10:50
cok üzgünüm resimdeki arap sacimin acik renklisi tamamen kurudu, ortadakinde 2- 3 dal var can cekisiyor koyu olaninin ise yarisi saglam. acik renkten tekrar aldim. bulmamda trdekilere göre daha kolay ama neden ölsünlerki. cok moralim bozuk bi akil verin lütfen...
sirayla resimlerini ekliyorum. hala bir ümit kurumus olani bile (acik yesili) fisfisliyorum.canlanirmi sizce? :confused:
266453 266454
Narla beraber bu şekilde almıştım. yaklaşık 2 ay oluyor. çok sarkanlarından 4-5 cm uzunluğunda biriki tane koparıp tamamını gömmeden benjaminin altına ektim. yavaşta olsa yayılmaya başladılar. Kolayca çoğalıyor.
Benimki uzman görüşü değil, sadece bunun keyfini yorumlayarak sıcaktan hoşlanmadığını ve ışığı sevdiğini söyleyebilirim. Tüm bitkiler gibi toprağın çamur olacak kadar sulanmaması önemli, her bitki için geçerli olan şey doğal ortamlarında hergün suya ulaşamadıkları. Ev ortamı daha kuru olduğundan ve saksı toprağı suyu depolayamadığından ayda bir iki kere yağan yağmurun yerine sulamayı 2-3 günde bir yapabiliriz. Eh gün ışığıda olursa (doğrudan güneş değil) keyiflerini bozacak birşey olmaz.
Birde pencere önüne almayı deneyin.
Sağlıcakla kalın;
k_donmez
29-01-2012, 13:12
Bu bitki güneşi sevmiyor. Aydınlık yerlerde güzel gelişiyor. Kışın biraz keyfi kaçsa da baharda çabuk toparlar. Benim bahçemde gölge alanda üç yıldır -20 civarındaki ısılarda bile canlı kalmayı başardı. Şimdi 20 cm karın altında bekliyorlar.
Arkadaşlar çok su öldürüyor ama neme bayılıyor. sulamayı saksının dibine su püskürterek yaparsanız çok keyif alıyor. benim vardı köke dogru su püskürtürken yapraklarıda nemlendiriyordum ve arada yeşil yapraklılar için olan gübreden veryordum şahane büyüyordu. yer sıkıntısı dolayısı ile vermiştim. üretimdede sarkan dalı dibine saksı koyup gömün boş saksıya bir aya kesip iki saksı arasındaki dalı üretmiş oluyosunuz. kesinlikle güneşe dayanamıyor. yarı gölge olcak. böyle ağaç dallarının arasından süzülen güneş gibi...
yesimucer
31-01-2012, 11:27
merhaba,
Ben de bu bitkiyi beceremeyenlerdenim, gördükçe alıyorum ama ölüyor kısa zamanda,
geçen sene İstanbul'da Yahya Efendi mezarlığında gördüm, birkaç mezarın üstünü kaplamışlardı, çok güzellerdi..
nabersin
01-02-2012, 05:17
Arkadaşlar çok su öldürüyor ama neme bayılıyor. sulamayı saksının dibine su püskürterek yaparsanız çok keyif alıyor. benim vardı köke dogru su püskürtürken yapraklarıda nemlendiriyordum ve arada yeşil yapraklılar için olan gübreden veryordum şahane büyüyordu. yer sıkıntısı dolayısı ile vermiştim. üretimdede sarkan dalı dibine saksı koyup gömün boş saksıya bir aya kesip iki saksı arasındaki dalı üretmiş oluyosunuz. kesinlikle güneşe dayanamıyor. yarı gölge olcak. böyle ağaç dallarının arasından süzülen güneş gibi...
ya ben su dibine su püskürtme isini merak ettim biraz daha acarmisin confused:
Eskiden biten cam sil şişesine kaynamış suyu doldururdum oda sıcaklıgında olacak. Ve püskürtürdüm. Şuan bitkilere özel fıs fıs şişesi satılmakta. Yani püskürtme yaparken bitkinin topragı sadece nemleniyor. sularken gölet gibi olabiliyor suyu dengesi ayarlanmazsa...
nabersin
10-02-2012, 06:48
lütfen yardim edin 5 saksi aldim hepsi kuruyor. isik tam istedigi gibi ama suyunu ayarlayamiyorum. aldigim her saksidan bi kac dal alip minik saksilara dikiyorum artik cünkü kuruyo hep. ama onlarda yasamiyor. kac günde bir ne kadar suluyorsunuz.
İlk defa yaşatmayı başarıyorum. Toprağın hep nemli olması yararlı oluyor. Nem tutan bir toprak karşımı gerekli.
Arkadaşım evin ısısı ortamın nemi hersey etkiler... nemsiz sıcak ortamsa suya ve neme ihtiyac duyar. Çok köklü bi bitki değil zaten topraktakı fazlası kökü çürütür. Yineliyorum dibine ve yapraklarına püskürtme yaparak sulayınız nemlendiriniz. Ortama göre su ihtiyacına göre 3-4 günde bir işlem gerçekleştirebilir. Malum kış ayındayız.Yazın bu işlem günlük yapılabilir....
Bitkim çiçeklendi. Minik beyaz çiçekler açmış.
Cizmeli Kedi
24-02-2012, 17:49
Hayırlı olsun ne güzel bir haber...
LoSTrİsT
16-03-2012, 13:22
öncelikle herkese merhabalar. ben bitkimi uzun arayışlar sonucu bu hafta elde edebildim ve buradanda bakım bilgilerinden kapmaya çalıştım. yalnız benim aklıma takılan bir sorun var. ben bu bitkiyi büyük şarap kadehlerinde yetiştirmek istiyorum. ama saksı gibi altları delik olmadığından tereddütlüyüm acaba bitkiyi kurutur çürütür müyüm diye. bu konuda tavsiyelerinizi alabilrsem gerçekten sevinirim
Sulamayı fısfısla üserine ve hafif dibine yaparsanız sanırım sorun olmaz.
Cizmeli Kedi
16-03-2012, 20:39
Şarap kadehi çok güzel bir fikir, dekoratif olur. Umarım sorun yaşamazsınız çürüme açısından.
Kocaelinde bu çiçeğe sahip olan biri varsa benimle paylaşabilirmi? lütfen...
çiçeksever
21-03-2012, 11:20
Geçen hafta Afyon Koçtaşta vardı.
pembegül
21-03-2012, 15:16
Arkadaşlar bende arapsaçı var daha yetiştirme aşamasındayım isteyen özelden ulaşsın görüşelim...
pembegül
22-03-2012, 12:50
GÜLSEN hanım ben açıktan satış olduğunu yazamadığım için buraya böyle yazdım ayrıca paylaşım diye bir ibarede yazmadım bana mesaj yazmışsınız ancak özelinizi kapatıp bana cevap hakkını kulandırmıyorsunuz . Buyüzden buraya yazdım ücretli istemiyorum diyebilirdiniz.
Bende bu sitede 3 üyeyle takas anlaştım cebimden ödeyip gönderdim benden gidenleri aldıkları halde anlaşmaya uymayıp bana göndermediler birisi hala pişkin pişkin burda yazıyor ayrıca geçen yıl 11 kişiye mum çeliği paylaştım benim baha biçtiğim falan yok işi ticari anlamda yapmayı düşünüyorum taktir edersinizki bunca çiçeği yetiştirip takas başa çıkmaz
ayrıca ben takasta demedim bu kadar yazacağınıza bir defaya mahsus takas rica edebilirdiniz. Eskişehirden sevgiler .
Sayın pembegül işin içne ücret kısmı girince satış bölümüne yazmanız bunu daha makul olurdu. Burada satışa çıkarılan ürünler hakkında sanırım belli bi prosedür var.( ben satış yapmadım hiç sadece duyduğum bir bilgi)
pembegül
22-03-2012, 17:24
Haklısınız sayın özlem moderötörlere sorayım satış başlığından duyurayım..
GÜLSEN hanım ben açıktan satış olduğunu yazamadığım için buraya böyle yazdım ayrıca paylaşım diye bir ibarede yazmadım bana mesaj yazmışsınız ancak özelinizi kapatıp bana cevap hakkını kulandırmıyorsunuz . Buyüzden buraya yazdım ücretli istemiyorum diyebilirdiniz.
Bende bu sitede 3 üyeyle takas anlaştım cebimden ödeyip gönderdim benden gidenleri aldıkları halde anlaşmaya uymayıp bana göndermediler birisi hala pişkin pişkin burda yazıyor ayrıca geçen yıl 11 kişiye mum çeliği paylaştım benim baha biçtiğim falan yok işi ticari anlamda yapmayı düşünüyorum taktir edersinizki bunca çiçeği yetiştirip takas başa çıkmaz
ayrıca ben takasta demedim bu kadar yazacağınıza bir defaya mahsus takas rica edebilirdiniz. Eskişehirden sevgiler .
sevgili pembegül arkadaşım inanın mesajınızı şimdi gördüm ve çok üzüldüm.İnanın ben özelimi kapatmadım, evet size tepkimi belirttim ama kapatmadım
hatta cevabınızıda bekledim.Bende mum çiçeği paylaşımı yaptım hemde kaç şehire gönderdim ne takas nede ücret talebinde bulundum ben bu çiçek sevdasına paha biçenlerden değilim kusura bakmayın bende olanı bin kişiyle seve seve paylaşırım. sizin düşüncenizede saygı duyarım beni yanlış anlamış olmanıza üzüldüm:(:( sadece gönderilerimi karşı ödemeli gönderiyorum bu kadar . Sizede yapıcanız ticarette başarılar dilerim. herşey gönlünüzce olsun:p GAZİANTEPTEN SEVGİLER
Cizmeli Kedi
26-05-2012, 15:51
Sevgili Özlem, menekşelerde olduğu kadar arapsaçında da başarılıymışsınız. Çok tebrik ederim sizi.
Herkese merhaba ,
Ben arapsaçı ile Kütahya'da girdiğim bir serada tanıştım, serada çektiğim fotoğrafları görebilirsiniz, hayran kalmamak mümkün değil.
Eve de getirdik haliyle..poşetinden çıkarıp bir büyük saksıya aldım (hazır torf), evin batı tarafında direkt güneş ışığı almayan bir yere koydum. (Fotoğraf çekmek için cam kenarına aldım) hergün fıs fıs yapıyorum. Büyüyp yayıldı, ama biraz cansız duruyor, çürüyen yapraklardan ötürü hafif açılmalar var.. sanırım su oranını ayarlayamıyorum?
Forumdan öğrendiğim kadarıyla haftada bir -15 günde bir gübrelemek lazımmış, bakalım deneyeceğim.
Tavsiyeleriniz varsa öğrenmek isterim :)
benim arapsaçım çok cansız duruyor sebebi ne olabilir acaba..
Sonbaharda diktiğim arapsaçı.
Arap saçı
Evde pençere kenarında yetiştirilebilir gölge ve nemli bir ortam sever
Bahçede yerini severse korkunç bir çoğalma gösterir baş edemezsiniz
Cizmeli Kedi
22-06-2012, 12:27
İstanbul'da gören bilen varsa buraya yazabilirse çok sevinirim...
Arapsaçım...
Özlem merhaba,
çiçeğin çok mutlu görünüyor, nasıl bir toprak kullanıyorsun, bu işin püf noktası toprak mı acaba ? :)
Merhaba eprucum. Ben toprağında torf perlit cocopeat( yıkanmış ama) ve normal toprak çürüntüsünde oluşan klass markalı topraktan kullanıyorum. Klass 3 avuç, diğerleri 1 avuç karıştırarak. Yukarıdaki yavru haliydi şuanda saksıdan taşmış durumda... Sulamasını ya saksı boşluğundan **** tabağından yapıyorum. Çok sulamada ya da susuz kalmada kuruyor. Canlıılığı içinde kök gübresi diye kulladığım bir gübrem var ondan veriyorum. Hollandadan italmiş. Onun dışında kuzey cepheli sadece sabah erken saatte güneş alan odada sehpanın önünde. Detaylıca yeni görüntüsü ve yerini çeker eklerim...
Çiçeğin arkasındaki cam kuzey camı bakınca sağında da bir cam var oda sabah güneşini alıyor ama çok az balkon gölgeliyor... Bu arada hem flaşlı hemde flaşsız çekimini ekledim....
Sevgili Özlem, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Bizimkinin gidişatı hiç iyi değil maalesef ! Gittikçe tepeden kelleşmeye başladı. Saksı değiştirirken toprak olarak torf kullanmıştım (ki yanlış olmuş), bir de bu saksının fazla su tahliye deliği yok..
Saksısını değiştirmeyi düşünüyorum. Bakalım ölmeden kurtarabilecek miyim?
Fazla sulamada ve dibi kurumadığı için mutlaka oluşan kökler çürüyor hep. Tavsiyem birazını küçük saksıya yeniden ekin kalanıda zaten kısa sürede sarar saksıyı. Ama saksı boyutuda çok büyük olmasın. Mesela bu küçük saksıdaydı taşıyordu sonra buna aldım. Biraz daha büyüsün büyüteceğim saksını. Ve tavsiyem yayvan saksı. Dipten sulma için
pembegül
24-06-2012, 22:01
Arkadaşlar arap saçı bahçe toprağında daha sağlıklı büyüyor birde bol güneş ışığı direk güneş yakıyor alıştırınca direk sabah güneşini çok seviyor. Ayrıca çoğaltmak için uzayan saçları makasla kesin saksıyA yerleştirin üstüne toprak dökün hafif bastırın hergün azar azar sulayın böylece bir çok arap saçınız olur kolay gelsin ..:)
çiçeksever
25-06-2012, 13:31
Benimki evde kötü oldu.Kurudu diye bahçeye elma ağacının altına saksısında koydum.Yeniden yeşerdi.Şu an durumu gayet iyi.Nerdeyse hergün biraz su veriyorum.
Asya Ceylan
05-07-2012, 08:35
Bir de arap saçı için saksının derin olması şart mı? Derin olmayan geniş, bisiklet (sepetli) saksım var onu düşünerek almıştım sizce uygun olur mu arap saçı için? Kışında yeşil kalıyor mu?
Arap saçı için derin bir saksı gerektirmez Ancak yüksek nem istiyen bir bitki
tamamen gölge . kışın yeşil kalıyor soğuktan korkmuyor
İyi günler
Selçuk Boz
18-10-2012, 22:13
İşte benim arapsaçı çiçeğim;
339591
Bitkimi, bazı arkadaşların afrika menekşelerine uyguladığı Fitilli Sulama (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm)yöntemi ile suluyorum.
Bitkiyi bir arkadaşımdan aldım. Çok kötü bir durumdaydı bitki. Toprağı çoğunlukla torf ve perlitten oluşan, küçük bir menekşe saksısına fitilleyerek şaşırttım. Arkadaştan aldığımda olduğu gibi toprağının vıcık vıcık sulu olmaması için, fitilini çok ince tuttum.
Nispeten sabah güneşini alan, aydınlıkça bir yerde kendisi. Ramazanın ortalarında benim olmuştu. Şimdiye kadar neredeyse üç kat büyüdü.
Renginin açık oluşunu, mineral eksikliğine yoruyorum. Bu yüzden azar azar suyuna mineralli gübre karıştırıyorum.
Eğer istediğim renk koyuluğunu elde edemezsem, bir de güneş ve aydınlığı artırmayı deneyeceğim.
Harika bir yer örtüçü .güneşten hoşlanmıyor nemli ortamları seviyor
Üremesi zahmetsiz kendi kendine çoğalıyor
Yaz kış yeşil nemli bir yerde uzun zaman su istemiyor
Üzerinde fazla gezinmeyi sevmiyor ama ölmüyor
Taşlar arasındaki görüntü güzel ve yayılmaya süratle devam ediyor
selamlar,
son zamanlar her yerden çıkmaya başladım :) bende helxine solierolii ( arap saçı ) da var. burda yazanları ezberledim nerdeyse ama bitki 2 aydır hiç gelişmiyor. ilk aldığımda müthiş kabarık ve çoğalmış vaziyetteydi ama ihmalden ötürü kuruttum. sağlıklı dallarını yeni toprak ve saksıya aldım. dallarda çürüme falan yok ama çok yavaş. diktiğimden beri fazla gelişme olmadı. şimdiye saksıyı doldurmuş olmaları gerekiyordu sanırım.
toprak biraz farklı. fidanlıktan almıştım. hazır toprak. paket halindeydi. bildiğimiz torflardan farklı çıktı. rengi açık kahve - kızılımsı, toz gibi içinde mısır püskülü gibi sarı lifler mevcut. bir de perlit var. açıkçası toprağa da benzemiyor. bişeyin kurumuş hali gibi.
diktikten sonra hergün su püskürttüm, toprağı sürekli nemli hatta ıslak bile sayılır. serin ve aydınlık odada duruyor. daha ne yapayım bilemedim.
Selçuk Boz
07-12-2012, 11:44
selamlar,
son zamanlar her yerden çıkmaya başladım :) bende helxine solierolii ( arap saçı ) da var. burda yazanları ezberledim nerdeyse ama bitki 2 aydır hiç gelişmiyor. ilk aldığımda müthiş kabarık ve çoğalmış vaziyetteydi ama ihmalden ötürü kuruttum. sağlıklı dallarını yeni toprak ve saksıya aldım. dallarda çürüme falan yok ama çok yavaş. diktiğimden beri fazla gelişme olmadı. şimdiye saksıyı doldurmuş olmaları gerekiyordu sanırım.
toprak biraz farklı. fidanlıktan almıştım. hazır toprak. paket halindeydi. bildiğimiz torflardan farklı çıktı. rengi açık kahve - kızılımsı, toz gibi içinde mısır püskülü gibi sarı lifler mevcut. bir de perlit var. açıkçası toprağa da benzemiyor. bişeyin kurumuş hali gibi.
diktikten sonra hergün su püskürttüm, toprağı sürekli nemli hatta ıslak bile sayılır. serin ve aydınlık odada duruyor. daha ne yapayım bilemedim.
Sayın Erdogan,
Yazdıklarınızdan, yetiştirme ortamınızın hindistan cevizi torfu ve perlitten oluştuğunu anlıyorum. Su ve havayı azami ölçüde tutan, çamurlaşmadığı için bitkilerin kökünü boğmayan, sağlıklı bir harç.
Ancak bu toprağı, bitkilerinizin köklerinin çürümemesi için, kesinlikle "ıslak" tutmamalısınız. Eğer toprağı sıktığınızda elinizden su süzülüyorsa, toprağınız "ıslaktır". Toprağınız nemli olmalı, ancak ıslak olmamalı.
Bir de bu harç sadece bu iki materyalden oluşuyorsa, bitki için yeterli besin yoktur demektir.
Yeni çelikler kök oluşturuncaya kadar fazla gelişim göstermeyebilirler. Ancak, çeliklerin kurumaması da iyi birşey. Çelikleri diktikten iki - dört hafta sonra yavaş yavaş gelişmeye başlarlar. Bu arada fısfısa devam edin derim.
Çeliklerde gelişme gördükten sonra, toprağınızda besin olmadığına emin olur iseniz (toprağın paketinde içeriği yazabilir ya da satın aldığınız satıcıdan öğrenebilirsiniz), AŞIRIYA KAÇMADAN gübre verebilirsiniz.
Bitkiyi oda sıcaklığında ve aydınlık bir yerde konuşlandırırsanız ve de sabırla bakmaya devam ederseniz mutlaka gelişecektir.
Kolay gelsin.
2002 de arkadaşımın hediyesi olan arapsaçım her yıl çelikleyerek kuşak kuşak aktardım . 10 sene öncesinin arapsaçı süregeliyor. yaz ortası kuruma yapar o arada hemen 3,5 dal keser saksıya dikerim biri ömrünü bitirirken diğeri devam eder. özel bir şey yok cam önü sabah güneşi alıyor daha doğrusu güneş yakmasın diye perde vardır. bazen öyle uzar ki budarım bundan hoşlanıyor budandıkça daha da gürleşiyor.suyunuda haftada bir veririm bol ışık alır.. begonyamın dibine dikmiştim örtücü olarak çok güzel görünüyor.
Selcuk bey bilgi icin cok tesekkur ederim.Evet toprak coco peat mis. Arap saci arsizdir diye biliyorum. 1-2 celik 20 cm capindaki saksi yuzeyini tahminen ne kadar surede doldurur? Besin olarak genel kullanima uygun cicekli ve ciceksiz bitkiler icin Cicek Costuran diye sivi besin almistim bunu kullanabilir miyim ve kac zamanda bir vermeliyim?
Son olarak saksi seramik ve altinda drenaj delikleri yok. Bu yuzden normal sulama yapamiyorum. Besini fisfis seklinde versem olur mu?
Sunu da belirteyim, bitkinin adi Askin Gozyasi degil. Moderatorlerden basligi duzeltmelerini rica etsem? :) Isirgan otu giller familyasina ait yillarca Arap saci dedigimiz bitkidir. Latince ismi Soleirolia soleirolii (eski adi Helxine soleirolii), yabancilara gore bircok ismi olmakla beraber en yaygin "Baby's tears" (Bebegin gozyaslari) ya da "Mind your own business" (Sen kendi isine bak) bitkisi. 2.isim gayet guzel ama Arap saci demek daha guzel :)
Internette arastirdigim kadariyla bitkinin dogal florasi Kuzey Akdeniz, Corsica, Sardinia, Italya, nemli orman ortusu ve cok islak alanlar (nerdeyse akvaryum bitkisi gibi ama degil). Bitki acik terrariumlar icin ideal. Oneri olarak derin bir tabaga su koyup saksiyi ustune oturtup boylece topragin alt tarafi islanirken yukarilara dogru buharlasma ve nem saglayacagi yaziyor. Bitkinin koklerinin kisa oldugu icin curume olmayacagi belirtilmis. Gayet mantikli geldi bana ama drenaj deligi olmadigindan ben uygulayamiyorum.
Deneme olarak terrarium gibi kucuk seffaf plastik kabin icine 2 celik koydum kapagini da kapattim bakalim ne olacak.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.