PDA

View Full Version : Demirbahçe (Sakarya)

Sayfalar : [1] 2

thunderon
22-02-2016, 11:27
Merhaba arkadaşlar,

Sakaryadan 5100m2 tarla aldık. Tarla mirastan kalmış ve bir zamanlar fındıklık olan arazide meşe ve gürgen ağaçları almış başını gidiyor. Ağaç kesimleri için gerekli izinleri aldık ve önümüzdeki ay tarlayı temizleyeceğiz.

596877

596878

596879

Tarla temizlendikten sonra ben kepçe ile kökleri temizleyip araziyi düzleştirmek istiyordum ama taban kısmındaki torfuda kazıyacağım için kararsızım. Sizce kökler kalmalı ve torf içerisine mi ağaçları dikmeliyim?

Ayrıca burada tek bir ürün değil de farklı meyve ağaçları dikmek istiyorum. Çoğunluk ceviz olacak şekilde elma, armut ,ayva badem, trabzon hurması , kiraz fındık (İçinde zaten mevcut bunları budayınca seneye verir diyorlar) ekmeyi düşünüyorum. sizlerinde önerilerine açığım. Burayı emeklilik zamanlarında kullanabileceğim bir bahçeye çevirmek istiyorum.

Arazim ile ilgili biraz detay bilgi de vereyim. Arazi hafif meyilli. Alt tarfından dere akıyor ama o suyla nasıl sulama yaparım bilemiyorum. Sondaj yapılırsa su çıkacağını düşünüyorum. toprak yıllarca bakımsız kalmış ve orman olmuş tabanı yapraklarla kaplı ve torf olmuş durumda. İçerisinde elektirk direği var ama kablolar kopmuş belki elektrik alabilirim diye düşünüyorum. Köylüler ile görüştüğümde her türlü meyvenin yetiştiği söyledile ama onların yalancısıyım pek bilgim yok:)
arazi denizden 60 metre yüksekliğinde güneye bakan yamaçta.

tarlanın fotolarını ekledim içerisinde çoğunlukla meşe ağacı ve çalılar var. bazı yerlerde fındıklar kalmış.

Bahçenin bulunduğu şehir :Sakarya

Bahçenin büyüklüğü : 5100m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Güney , batı ve doğu cepheleri açık. Kuzey tarafında sık ağaçlar var.Güzel yağış alıyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :8b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Tarla

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Meşe ormanı

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? :ilk defa geçen yıl uğraştım bu sene 3. yılım olacak.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Geçen sene çok dağınık bir bahçe yaptım bu sene daha düzenli bir bahçe yapmayı planlıyorum.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): kişisel çabalarımla yapıyorum

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Henüz yapılan bir şey yok.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Tarla için çok büyük hayallerim var. İnşallah ömrümü burada geçirmeyi planlıyorum:

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Şu an meşe ve gürgen ağaçları var

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Özellikle ilgilendiğim bir bitki yok amatör ruhla yetiştireblecek her türlü bitkiyi arştırıyorum.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Hurma

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Elimdeki tohumlardan fide ve fidan üretmeye çalışıyorum . Tamamen amatör bir şekilde:)

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Altından dere akıyor. Su toplamayaı düşünüyorum

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :

Toprak özellikleri : Toprak çok sert ve kuruyunca taş gibi oluyor. Toprağın genel özelliklerini bilmiyorum.

Kompost yapıyor musunuz? : Yolduğum otları bir kenarda topluyorum. Özellikle kompost yapmıyorum.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Bir çok hata yapmışımdı yapa yapa öğreniyorum:)

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Herhangi bir laç kullanmıyorum. Organik bir bahçe yapmaya çalışıyorum.

Bahçeniz organik mi? : evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Koyun ve inek gübresi

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Bir kaç defa fare görmüştüm.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : henüz yok

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Şehir içinde çok soğuk almıyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi istanbuldan kaçmışım:)

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır

YeniBON
22-02-2016, 21:37
Sayın thunderon,

Aldığınız arazi hayırlı uğurlu olsun. Araziyi hangi amaçlı aldınız?

Arazi de ticarete dönük mü, yoksa hobiye dönük mü meyvecilik yapacaksınız?

Bana göre yapacağınız çalışmalarda amacınız önemli. Önce onar karar vermelisiniz.

thunderon
23-02-2016, 13:00
Sayın thunderon,

Aldığınız arazi hayırlı uğurlu olsun. Araziyi hangi amaçlı aldınız?

Arazi de ticarete dönük mü, yoksa hobiye dönük mü meyvecilik yapacaksınız?

Bana göre yapacağınız çalışmalarda amacınız önemli. Önce onar karar vermelisiniz.

Merhaba,

Arazi hobi için biraz büyük 2-3 dönüm ceviz ekip geri kalanınıda hobi amaçlı mevyecilik için kullanmayı düşünüyorum. Yapabilirsem ufak bir sera da yapıp kış sebzemide budan almayı düşünüyorum.Araziyi haftasonları çocuklarla hoş vakit geçirebileceğimiz emekli olduğumda da yaşayabileceğim bir yer olarak hayal ediyorum. 2-3 dönüm cevizlikten ne kadar ceviz çıkar bilmiyorum. Bahçe masrafları çıkarsa bana kafidir

Tabi bunlar hayal ama herşey bir hayal ile başlar bilirsiniz

tarku
23-02-2016, 17:17
Merhaba,

Nasreddin hocaya sormuşlar, "Hocam, neden insanlar hep farklı yerlere doğru gidiyor?" Hoca cevap vermiş," Herkes aynı yöne giderse, dünyanın dengesi bozulur."
Bu fıkrayı yazmamın nedeni, herkesin bir ceviz trenine binip gitmesi. Bir zamanlar köyümüz bağlarıyla meşhurmuş. Birisi nereden akıl ettiyse vişne dikmeye karar vermiş ve bayağı para kazanmış. Bunu görenlerde, bağları söküp vişne dikmeye başlamışlar. Şimdi gelinen durum, vişne üreticisi ağlıyor. Diyeceğim şu ki; Sakarya gibi güzel iklimi ve toprağı olan bir şehirde alternatifleri araştırmadan direkt ceviz olayına girmeyin. Bu ceviz furyası bir gün gelecek vişne olayına dönecek.

gilan
23-02-2016, 18:53
Kendinize gölgesinde oturup dinlenebileceğiniz en az bir büyük ağaç bırakmanızı tavsiye ederim. Hepsini keserseniz sonra pişman olabilirsiniz.

597222 597223

597224 597225

https://www.google.com/imgres?imgurl=https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/b4/67/dd/b467dd75f0249261c46c27da43530b5d.jpg&imgrefurl=https://www.pinterest.com/explore/tree-seat/&h=314&w=236&tbnid=nht9utlFQ_x4GM:&docid=rR871zq_sbIcxM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwggKAMwAw#h= 314&w=236
https://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.walkingwithawareness.com/graphics/N8831GaiasGAuroville.jpg&imgrefurl=http://www.walkingwithawareness.com/IndiaPictures2014GaiasGarden1.htm&h=768&w=1024&tbnid=glZUJ_g3Vs95iM:&docid=cY13L93a3cIHuM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwgjKAYwBg
https://www.google.com/imgres?imgurl=http://gardenhomeandparty.files.wordpress.com/2011/04/outdoor-sitting-area-under-tree.jpg&imgrefurl=http://gardenhomeandparty.com/tag/outdoor-living/&h=332&w=500&tbnid=nD3StkWv1OrezM:&docid=UON33GZeNjV2VM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwgdKAAwAA
https://www.google.com/imgres?imgurl=http://st.hzcdn.com/simgs/f7b1fe010f4520fa_4-2089/contemporary-landscape.jpg&imgrefurl=http://www.houzz.com/front-yard-sitting-area&h=428&w=640&tbnid=eUBjXU-814CDIM:&docid=M1pAhwq3QG04BM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwgqKA0wDQ

thunderon
24-02-2016, 16:01
Kendinize gölgesinde oturup dinlenebileceğiniz en az bir büyük ağaç bırakmanızı tavsiye ederim. Hepsini keserseniz sonra pişman olabilirsiniz.

Paylaştığınız görseller bana ilham kaynağı olacak gibi:) Eğer araziyi sürüp düzleştirmezsem bu şekilde bir gölgelik bırakmayı düşünüyorum. Sizce Kökleri çıkarıp düzleştireyim mi yoksa kökler kalsın zamanla çürüsün mü?

thunderon
24-02-2016, 16:03
Merhaba,

Nasreddin hocaya sormuşlar, "Hocam, neden insanlar hep farklı yerlere doğru gidiyor?" Hoca cevap vermiş," Herkes aynı yöne giderse, dünyanın dengesi bozulur."
Bu fıkrayı yazmamın nedeni, herkesin bir ceviz trenine binip gitmesi. Bir zamanlar köyümüz bağlarıyla meşhurmuş. Birisi nereden akıl ettiyse vişne dikmeye karar vermiş ve bayağı para kazanmış. Bunu görenlerde, bağları söküp vişne dikmeye başlamışlar. Şimdi gelinen durum, vişne üreticisi ağlıyor. Diyeceğim şu ki; Sakarya gibi güzel iklimi ve toprağı olan bir şehirde alternatifleri araştırmadan direkt ceviz olayına girmeyin. Bu ceviz furyası bir gün gelecek vişne olayına dönecek.

Cevize girme olayım hem dayanıklı olması hemde yemeyi sevmemden ötürü:) Sadece ceviz düşünmüyorum burada dikilebilecek herşeyi dikmek istiyorum ama hangi ağaçlar birlikte yaşar nasıl dikilmeli gibi konularda hiç bir bilgim yok. Vişne ve kiraz olmazsa olmaz ağaçlarımdan:)

tarku
24-02-2016, 16:16
Cevize girme olayım hem dayanıklı olması hemde yemeyi sevmemden ötürü:) Sadece ceviz düşünmüyorum burada dikilebilecek herşeyi dikmek istiyorum ama hangi ağaçlar birlikte yaşar nasıl dikilmeli gibi konularda hiç bir bilgim yok. Vişne ve kiraz olmazsa olmaz ağaçlarımdan:)
Aldığınız arazinin eskiden fındık bahçesi olduğunu yazmışsınız. Ceviz türleri farklı olduğunda pek çok bölgede yetişebiliyor. Oysa fındık öyle değil, belli bir nem istiyor. Her şartta yetişebilecek bir ürün mü daha cazip?, yoksa iklim şartlarının belirlediği ürün mü daha cazip? Bana göre arz- talep olayını düşününce fındık asla değerini kaybetmez. Ceviz kadar olmasa da fındıkta dayanıklı bir meyve. Bugünü değil ilerideki arz- talep dengesini düşünmek gerekiyor. Ülkenin tarım politikası diye bir şey maalesef yok. Cevize teşvik var. Herkes cevize hücum. Antalya da narenciye yi söksünler ceviz diksinler, portakalı 5 liradan yiyelim.

sevgihoca
24-02-2016, 16:51
Öncelikle hayırlı olsun araziniz.Arazi zaten büyük bütün ağaçları kesmeseniz olmaz mı.?Bence acele etmeyin daha mantıklı kararlar alabilirsiniz.Bu benim düşüncem tabii.Ağaçlara üzülüyorum.

emir2604
24-02-2016, 18:21
sayın thunderon
bahçeniz hayırlı olsun.Ben de sakarya Geyve deyim.Yeriniz nerde.Burada da herkes cevizci.Hayırlısı bakalım.

thunderon
25-02-2016, 08:57
Aldığınız arazinin eskiden fındık bahçesi olduğunu yazmışsınız. Ceviz türleri farklı olduğunda pek çok bölgede yetişebiliyor. Oysa fındık öyle değil, belli bir nem istiyor. Her şartta yetişebilecek bir ürün mü daha cazip?, yoksa iklim şartlarının belirlediği ürün mü daha cazip? Bana göre arz- talep olayını düşününce fındık asla değerini kaybetmez. Ceviz kadar olmasa da fındıkta dayanıklı bir meyve. Bugünü değil ilerideki arz- talep dengesini düşünmek gerekiyor. Ülkenin tarım politikası diye bir şey maalesef yok. Cevize teşvik var. Herkes cevize hücum. Antalya da narenciye yi söksünler ceviz diksinler, portakalı 5 liradan yiyelim.

Merhaba,

Tarla eskiden fındıklıkmış ama çok fazla fındık kalmamış. Sakarya yöresinde yetişebilen çok çeşitli meyvelar var. Fındığın seçilmesinin sebebi birkaç yılda ürün vermeye başlaması ve bakımının kolay olması. Bu yörede fındık çok yaygın ama bahçenin yanında ayva kiraz elma armut ceviz bahçeleri de var. Fındık birkaç öbek yapacağım ama daha çok ağaç olsun istiyorum. Dediğim gibi ticari kaygılarla yapmıyorum sadece kendi ihtiyacım görülsün fazla olursa da gelen yesin. Para çıkarsada bahçe masrafını çıkarsın yeter:)

thunderon
25-02-2016, 09:04
sayın thunderon
bahçeniz hayırlı olsun.Ben de sakarya Geyve deyim.Yeriniz nerde.Burada da herkes cevizci.Hayırlısı bakalım.
teşekkürler serdivan beşevlerde mevkinde beklerim:)

Elbereth
25-02-2016, 09:58
Araziniz hayırlı olsun. İnşallah bu araziden güzel bir bahçe ortaya çıkarır ve benim gibi bahçe hayali kuranlara ilham kaynağı olursunuz. Kolay gelsin.

h_dogan
25-02-2016, 12:29
Sn. Thunderon ilk mesajınızı http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/26881.htm şu linkteki bilgilere göre düzenlerseniz sayfaların yerleri karışmaz. Konuyu açtığınız bölüm üyelerin bahçeleri bölümü o yüzden buna uygun açılmalı.

Dutlubahçe
25-02-2016, 12:40
Araziniz hayırlı olsun. Mevsim henüz geçmeden, mevcut fındıklara bir el atmanız ( temizlik, budama gibi ) iyi olur sanıyorum.

Muda
25-02-2016, 13:11
Araziniz hayırlı olsun. Arkadaşlarımız anlatmışlar. Bütün ağaçları söküp yeniden bahçe tesis etmek yerine olanları ve verimini iyi hale getirip içerisine istediğiniz türleri de eklerseniz çok da iyi olur gibi geliyor bana. Ben eski ağaçları budama, gübreleme, sulama, aşılama ile daha iyi hale getirmeye çalışırken aynı zamanda fidan da dikmeye çalışıyorum. Arkadaşım ise her şeyi nerede ise sıfırdan dikti. Aldığımızdan itibaren dördüncü ilkbahar başladı. Benim ağaçlar belirli bir seviyede meyve alabiliyorum. Hava şartlarına bağlı olarak. O daha geçtiğimiz yıl iki üç salkım üzüm yiyebildi.

thunderon
26-02-2016, 08:27
Araziniz hayırlı olsun. Mevsim henüz geçmeden, mevcut fındıklara bir el atmanız ( temizlik, budama gibi ) iyi olur sanıyorum.

Selamlar, arazideki fındıklar yıllardır budanmadığı için çok kötü bir durumda. Ağaçları budarken bunları da tamamen budamayı düşünüyoruz. Artık bir dahaki bahara çıkacak olan körpe dallardan birşey bekleyeceğiz.

thunderon
26-02-2016, 08:33
Araziniz hayırlı olsun. Arkadaşlarımız anlatmışlar. Bütün ağaçları söküp yeniden bahçe tesis etmek yerine olanları ve verimini iyi hale getirip içerisine istediğiniz türleri de eklerseniz çok da iyi olur gibi geliyor bana. Ben eski ağaçları budama, gübreleme, sulama, aşılama ile daha iyi hale getirmeye çalışırken aynı zamanda fidan da dikmeye çalışıyorum. Arkadaşım ise her şeyi nerede ise sıfırdan dikti. Aldığımızdan itibaren dördüncü ilkbahar başladı. Benim ağaçlar belirli bir seviyede meyve alabiliyorum. Hava şartlarına bağlı olarak. O daha geçtiğimiz yıl iki üç salkım üzüm yiyebildi.
Merhaba,

Bahçe içerisinde sadece fındıklar kalmış onlarda artik yabani olmuş diyorlar. Diğer ağaçlar meşe ve diş budak. Bunları mecburen temizleyeceğiz. Bu sene çok birşey beklemiyorum artık. Burada benim asıl sorum ağaçları kestirip kökleri temizleyip araziyi düzleştireyim mi? Yoksa sadece ağaçları kesip kökleri bırakıp zamanla çürümesini mi bekleyeyim. Şu an arazi tabanı yapraklarla kaplı ve yüzeyde ciddi bir torf var. Bu benim tahsis edeceğim bahçede verimi arttırır mı?

Muda
26-02-2016, 13:40
Merhaba,

Bahçe içerisinde sadece fındıklar kalmış onlarda artik yabani olmuş diyorlar. Diğer ağaçlar meşe ve diş budak. Bunları mecburen temizleyeceğiz. Bu sene çok birşey beklemiyorum artık. Burada benim asıl sorum ağaçları kestirip kökleri temizleyip araziyi düzleştireyim mi? Yoksa sadece ağaçları kesip kökleri bırakıp zamanla çürümesini mi bekleyeyim. Şu an arazi tabanı yapraklarla kaplı ve yüzeyde ciddi bir torf var. Bu benim tahsis edeceğim bahçede verimi arttırır mı?

Fındık tek dal halinde bırakılmıyor. Ocak denilen dipten çıkan ağaççıklardan oluşuyor. Ben aldığım ilk yıl budama yapmadım. İkinci yılında budama ile birlikte aşı da yaptık. Budama yapınca benim fındığın yuvarlak Giresun fındığı olduğunu benden önce tadına bakan kuşların yakındaki armut ağacının dibindeki kabuklarından anladım. Hemen baktığımda iki tanesini bularak yedim. Biraz daha olgunlaşmasını beklerken hiç bir şey kalmadı. Siz de fındıklarınızı üç, dört veya beş dal bırakarak budayın. Muhtemelen bu yıl olmaz ise gelecek yıl ürün alırsınız. Tabi fazlalık olan dipteki sürgünleri de çıkartın. Üzerinden kesince yeniden daha fazla çıkıyorlar.

Meşe ve bir kısım ağaçları kestiğiniz zaman köklerinden yeniden çıkıyorlar. Tamamen çıkartmak isterseniz kökleri ile birlikte etrafını geniş açarak çıkartmak en güzeli. Bu arada meşe kesmek kendi yerinizde bile olsa benim bildiğim yasak. İzin alınması gerekiyor. Bu durumu biraz araştırmanızı öneririm.

Bahçenizde ahlat, yoz vişne, erik, badem, alıç gibi yabani olarak yetişebilen ağaçlar var mı ? Bilmiyorsanız bilen biri ile bunlara aşı yapabilirsiniz. Fidan yetiştirmekten daha iyi olabilir. Ahlata armut, yoz vişneye bir kısmını bırakarak kiraz veya Kütahya vişne, erik ve bademe erik, kayısı, zerdali, şeftali, nektarin aşılayabiliyorsunuz. Alıca muşmula (döngel ) aşılanması durumunda uzun ömürlü oluyor. Bende bir fidancının ahlata aşıladığı üç tane muşmula var. Aşılık aldığımız muşmula oldukça iri idi. Tabi ayva anacına da aşılanabiliyor.

Arazinizde taban suyu yakın ve sulanabilir ise yabani kiraza aşılanan kiraz çeşitlerinden birbirini dölleme durumuna göre dikersiniz. Kurak ise anacı idris olması gerekiyor. Tabi bir sürü bodur anaçlardan toprak yapınıza uygun olanları seçersiniz.

Bahçenizdeki ağaçları tamamen çıkartacaksanız yukarıda bahsettiğim gibi durmasını isteyeceğiniz türlerden dikeceğiniz sırada olanları bırakmanızı öneririm. Bendeki asmaların bile belirli bir düzende dikildiğini bir süre geçtikten sonra farkettim. Boş alanlara yenilerini dikmeye çalıştım.

Benim gibi biraz hobi bahçesi gibi olsun gelip gittikçe çocukların ağzı boş kalmasın derseniz farklı zamanlarda olgunlaşan türler ile doldurursanız iyi oluyor. Ben yazlık ve kışlık olan elma çeşitlerinden, armut çeşitlerinden doldurmaya çalışıyorum. Eriklerinde farklı zamanda meyve verenleri iyi oluyor. Buradaki bir arkadaşta bulunan küçüçükten olgunlaşıncaya kadar yenilebilen erik en çok istediğim türlerden biri. Dutlardan ekşi karadut yavaş gelişse de büyüdüğü zaman hasat dönemi uzun olması nedeni ile tercih ettim. Tabi yediveren dut, beyaz ve tatlı karadut da var.

Böğürtlen, üzümsü meyveler ve ahududu türlerinden arazinizi kaplayabilecekleri için belirli bir bölgede yetiştirebilirsiniz.

Üzüm çeşitlerinden oluşan bir mini bağ yapabilirsiniz. Arazinizin bir kısmında.

Sebze ile ağaçlar bir arada olmayacağı için istediğiniz kısmı ağaçlandırmayıp o bölgeyi sebze için ayırmanızı öneririm. Ağaç olan yerde genellikle sebze verimli olmuyor.

Ceviz ağacı salgıladığı sülfür gazı idi sanırım ev yakınlarına dikmenizi önermem.

Farklı çeşitlerin bir arada olması ilaçlama, bakım, zararlıların çok olmasına neden olabiliyor.
Benim uygulamaya çalıştıklarım bu şekilde. İstediğiniz gibi bir bahçe kurmanızı dilerim.

thunderon
26-02-2016, 15:50
Fındık tek dal halinde bırakılmıyor. Ocak denilen dipten çıkan ağaççıklardan oluşuyor. Ben aldığım ilk yıl budama yapmadım. İkinci yılında budama ile birlikte aşı da yaptık. Budama yapınca benim fındığın yuvarlak Giresun fındığı olduğunu benden önce tadına bakan kuşların yakındaki armut ağacının dibindeki kabuklarından anladım. Hemen baktığımda iki tanesini bularak yedim. Biraz daha olgunlaşmasını beklerken hiç bir şey kalmadı. Siz de fındıklarınızı üç, dört veya beş dal bırakarak budayın. Muhtemelen bu yıl olmaz ise gelecek yıl ürün alırsınız. Tabi fazlalık olan dipteki sürgünleri de çıkartın. Üzerinden kesince yeniden daha fazla çıkıyorlar.

Meşe ve bir kısım ağaçları kestiğiniz zaman köklerinden yeniden çıkıyorlar. Tamamen çıkartmak isterseniz kökleri ile birlikte etrafını geniş açarak çıkartmak en güzeli. Bu arada meşe kesmek kendi yerinizde bile olsa benim bildiğim yasak. İzin alınması gerekiyor. Bu durumu biraz araştırmanızı öneririm.

Bahçenizde ahlat, yoz vişne, erik, badem, alıç gibi yabani olarak yetişebilen ağaçlar var mı ? Bilmiyorsanız bilen biri ile bunlara aşı yapabilirsiniz. Fidan yetiştirmekten daha iyi olabilir. Ahlata armut, yoz vişneye bir kısmını bırakarak kiraz veya Kütahya vişne, erik ve bademe erik, kayısı, zerdali, şeftali, nektarin aşılayabiliyorsunuz. Alıca muşmula (döngel ) aşılanması durumunda uzun ömürlü oluyor. Bende bir fidancının ahlata aşıladığı üç tane muşmula var. Aşılık aldığımız muşmula oldukça iri idi. Tabi ayva anacına da aşılanabiliyor.

Arazinizde taban suyu yakın ve sulanabilir ise yabani kiraza aşılanan kiraz çeşitlerinden birbirini dölleme durumuna göre dikersiniz. Kurak ise anacı idris olması gerekiyor. Tabi bir sürü bodur anaçlardan toprak yapınıza uygun olanları seçersiniz.

Bahçenizdeki ağaçları tamamen çıkartacaksanız yukarıda bahsettiğim gibi durmasını isteyeceğiniz türlerden dikeceğiniz sırada olanları bırakmanızı öneririm. Bendeki asmaların bile belirli bir düzende dikildiğini bir süre geçtikten sonra farkettim. Boş alanlara yenilerini dikmeye çalıştım.

Benim gibi biraz hobi bahçesi gibi olsun gelip gittikçe çocukların ağzı boş kalmasın derseniz farklı zamanlarda olgunlaşan türler ile doldurursanız iyi oluyor. Ben yazlık ve kışlık olan elma çeşitlerinden, armut çeşitlerinden doldurmaya çalışıyorum. Eriklerinde farklı zamanda meyve verenleri iyi oluyor. Buradaki bir arkadaşta bulunan küçüçükten olgunlaşıncaya kadar yenilebilen erik en çok istediğim türlerden biri. Dutlardan ekşi karadut yavaş gelişse de büyüdüğü zaman hasat dönemi uzun olması nedeni ile tercih ettim. Tabi yediveren dut, beyaz ve tatlı karadut da var.

Böğürtlen, üzümsü meyveler ve ahududu türlerinden arazinizi kaplayabilecekleri için belirli bir bölgede yetiştirebilirsiniz.

Üzüm çeşitlerinden oluşan bir mini bağ yapabilirsiniz. Arazinizin bir kısmında.

Sebze ile ağaçlar bir arada olmayacağı için istediğiniz kısmı ağaçlandırmayıp o bölgeyi sebze için ayırmanızı öneririm. Ağaç olan yerde genellikle sebze verimli olmuyor.

Ceviz ağacı salgıladığı sülfür gazı idi sanırım ev yakınlarına dikmenizi önermem.

Farklı çeşitlerin bir arada olması ilaçlama, bakım, zararlıların çok olmasına neden olabiliyor.
Benim uygulamaya çalıştıklarım bu şekilde. İstediğiniz gibi bir bahçe kurmanızı dilerim.

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ağaç kesimi konusunda orman müdürlüğü ile görüşüyoruz. Şu an kurul onayında Mart ayında keseriz diye plan yapıyoruz.

Ağaçları bir uzman ile incelemek gerekecek sanırım. Yetişmiş ağaçları kaçırmamak lazım anlattığınıza göre.

Her mevsimin meyvesini dikmek iyi fikirmiş bu konuyu araştıracağım.

tarku
26-02-2016, 17:43
Arazi düzlemek bence yanlış. Toprağın verimli tabakası çok yüzeysel, düzlemeye kalktığınızda üstteki verimli katmanı başka bir bölgeye kaydıracaksınız. Arazinin bir kısmı verimsiz alt tabakadan oluşacak. Kazıyarak düzlemek yerine, imkanınız varsa başka bir yerden toprak takviyesi yaparak düzlemeye çalışın. Aman fındıkları köklemeyin. Ağaçların köklerini temizlemeniz iyi olur. Ben traktörle söküyorum. Kepçe ile daha kolay sökülür. Çürümeye bırakacaksanız da 15-20 cm. kazıp ağaçları öyle kesin üzerini örtün, tekrar filizlenmelerini engelleyin.

thunderon
02-03-2016, 15:34
Arazi düzlemek bence yanlış. Toprağın verimli tabakası çok yüzeysel, düzlemeye kalktığınızda üstteki verimli katmanı başka bir bölgeye kaydıracaksınız. Arazinin bir kısmı verimsiz alt tabakadan oluşacak. Kazıyarak düzlemek yerine, imkanınız varsa başka bir yerden toprak takviyesi yaparak düzlemeye çalışın. Aman fındıkları köklemeyin. Ağaçların köklerini temizlemeniz iyi olur. Ben traktörle söküyorum. Kepçe ile daha kolay sökülür. Çürümeye bırakacaksanız da 15-20 cm. kazıp ağaçları öyle kesin üzerini örtün, tekrar filizlenmelerini engelleyin.

bende bu şekilde yapmaya karar verdim hem gereksiz yere masraf yapacağım hemde toprağın verimi gidecek. Fındıkları dibinden mi budamalıyım yoksa körpe dallar kalsın mı?
Ağaçlar kesildikten sonra ilaçlama yaparak tekrar filizlenmesi englleniyormuş. Bu şekilde bir uygulamanının zararı var mıdır?

tarku
02-03-2016, 16:39
bende bu şekilde yapmaya karar verdim hem gereksiz yere masraf yapacağım hemde toprağın verimi gidecek. Fındıkları dibinden mi budamalıyım yoksa körpe dallar kalsın mı?
Ağaçlar kesildikten sonra ilaçlama yaparak tekrar filizlenmesi englleniyormuş. Bu şekilde bir uygulamanının zararı var mıdır?
Zararsız kimyasal diye bir şey yoktur. Doğanın kendisine bırakın. Biraz zahmetli de olsa çocuklarınızın gezeceği bahçeyi zehirlemektense, biraz emekle halledersiniz. Fındık budama konusunda bilgili değilim. Daha önce bir arkadaşımız, ocak şeklinde yetiştiğini anlatmıştı. Kuru ve yaşlı dalları temizleyin geri kalanını doğa halleder ;). Kolay gelsin...

kerkenez
03-03-2016, 08:51
Başka bir arkadaşa da önermiştim. Madem emeklilik zamanları için düşünüyorsunuz acele etmeyin. Önce konuyla ilgili internetten bir miktar detaylı araştırma yapın. Ayrıca tavsiyem Bill Mollison' un Permakültüre Giriş kitabını okuyun. Orada bu tür bahçe kurulumlarıyla ilgili çok güzel bilgi ve öneriler var. Ki en önemli öneride böyle kaba taslak plan yapmak yerine öncelikle arazinizin detaylı planını çıkarmak ve çeşitli mevsimlerde ne tür koşullara maruz kalıyor bunu yerinde gözlemlemek, yerel halktan bilgiler almak, notları tutmak ondan sonra bu duruma uygun planlamayı yapmak. Baştan vereceğiniz kararların ileride geri dönüşü zor ve de maliyetli olabilir.

Birde sayın Tarku' nun dediği gibi kimyasallara kesinlikle bulaşmayın bir şekilde bitkiler temizlenir.

thunderon
07-03-2016, 10:16
Başka bir arkadaşa da önermiştim. Madem emeklilik zamanları için düşünüyorsunuz acele etmeyin. Önce konuyla ilgili internetten bir miktar detaylı araştırma yapın. Ayrıca tavsiyem Bill Mollison' un Permakültüre Giriş kitabını okuyun. Orada bu tür bahçe kurulumlarıyla ilgili çok güzel bilgi ve öneriler var. Ki en önemli öneride böyle kaba taslak plan yapmak yerine öncelikle arazinizin detaylı planını çıkarmak ve çeşitli mevsimlerde ne tür koşullara maruz kalıyor bunu yerinde gözlemlemek, yerel halktan bilgiler almak, notları tutmak ondan sonra bu duruma uygun planlamayı yapmak. Baştan vereceğiniz kararların ileride geri dönüşü zor ve de maliyetli olabilir.

Birde sayın Tarku' nun dediği gibi kimyasallara kesinlikle bulaşmayın bir şekilde bitkiler temizlenir.

arazinin önceki satışıyla ilgili problemden dolayı bir dava ile karşı karşıya kaldık. Çok büyük hayallerim vardı ama bu sebepten dolayı işi biraz yavaşlatacağız. Kesim iznini aldığımdan şimdilik sadece kesim işini yapacağım. Araziyi planlamak için çok vaktim olacak sanırım.

thunderon
21-03-2016, 15:49
Merhaba,

Tarladaki kesim işleri bitti gibi. Arazinin toprağı torflu düzelteceğim diye hiç kazımaya gerek yok. Bu toprağı arasan bulamazsın:)
Arazinin al ucundan dere akıyor. Belediyeye bağlanmadan önce köyün içme suyu buradan sağlanıyormuş. Buradan sulama suyunu nasıl alabilirim deneyimli üyelerin fikirlerini bekliyorum:)

Arazinin son durumu aşağıdaki şekilde.
Derenin olduğu yeri ve toprağın fotoğrafını da ekledim.

thunderon
21-03-2016, 15:50
Yan tarlanın toprağıda bu şekilde

tarku
21-03-2016, 19:24
Arazinizin yanından dere geçmesi bir nimet. Derenin debisi nasıl bilmiyorum ancak az bir su varsa, küçük bir bent gibi bir şey yapmanız halinde su koçu pompacı kullanmak için gerekli debiyi sağlayabilirsiniz. Hatta su gücüyle elektrik bile üretirsiniz. Su koçunu araştırın, size uygun gelirse arazinizin en üst noktasına bir tanker koyun ve masrafsız olarak sulamaya başlayın.

Fındıklar gitti galiba?

Halil Balaban
22-03-2016, 00:15
Önce hayırlı olsun. Kolay gelsin.
Bir çok şey söylenmiş. Hemen hemen hepsi doğru.
Sera konusuna kimse değinmemiş. Bende onu yazayım. Ailenizin sebzesini almayı düşünüyorsanız. 100 m2 bir sera sizin her türlü sebzeniz için yeterli olur. Arazinin bulunduğu yerde. yoğun Kar yağışı yoksa. Yani seraya ağırlık binmeyecekse. Çok kalın olmayan profillerden. 4X25=100 m2, basit bir tünel sera işinizi görür.
Yine ailenizi için ekeceğiniz meyvelerden. En çok sevdiklerinizden 2 ağaç. Daha az sevdiğiniz ve hadi bundan da olsun dediklerinizden 1 ağaç ekseniz yeter. Geri kalan arazide ticari amaçlı ekeceğiniz cinsler için.

1-) İklimi ve o iklimde yetişen çeşitleri. Benzer iklimde yetişmekle birlikte. Sizin çevrenizde denenmemiş olan. Yani orada az bulunan. Ve üretilirse iyi satılacağını düşündüğünüz bir çeşidi.
2-) Köylüyle görüşerek ve ne yapmanız hakkındaki fikirlerini alarak. Ortaya çıkan sonucu.
3-) Bahçenin eski ürünü plan fındığı "Muhtemelen o çevre için en uygun olan bitki fındıktır. Çünkü onu eken bu konuyu ya biliyordur veye akıl yormuştur."
4-) Toprak analizi yaptırarak. O toprağa ekilmesi en uygun olacak bitkinin ne olduğunu öğrenmek için. Bir ziraatcinin görüş ve tavsiyelerini aldıktan sonra.

Tüm görüşmelerin en aklınıza yatanını "Bence ziraat mühendisinin tavsiyesini" uygulayın.

thunderon
22-03-2016, 10:16
Arazinizin yanından dere geçmesi bir nimet. Derenin debisi nasıl bilmiyorum ancak az bir su varsa, küçük bir bent gibi bir şey yapmanız halinde su koçu pompacı kullanmak için gerekli debiyi sağlayabilirsiniz. Hatta su gücüyle elektrik bile üretirsiniz. Su koçunu araştırın, size uygun gelirse arazinizin en üst noktasına bir tanker koyun ve masrafsız olarak sulamaya başlayın.
Fındıklar gitti galiba?

Derenin debisi düşük eskiden içme suyu için kullanıldığından kuyu gibi bir yer var buradan su alınabilir belki. Arazinin ortasnda bir elektrik direği var kabloları kopmuş. Sanırım buradan daha önce elektrik geçiyormuş ama şimdi elektrik yok. Buradn elektrik alabilir miyim araştıracağım.

Önerdiğin su koçunu araştıracağım. Elektriksiz su taşımak için çok mantıklı ama su koçunu düşük kotlu bir yere koymak gerekiyor sanırım. Dere tarlanın en alt kotundan geçiyor ve daha aşağı koyabilmek için 5-6 metre bir kazı yapmak gerekebilir. Su koçunu yapan bildiğiniz firma var mı acaba?

thunderon
22-03-2016, 10:18

Fındıklar gitti galiba?

Bu arada fındıkları dipten budadık. Mevcut fındıklar ağaç gibi olmuş seneye çıkacak körpe sürgünlerden fındık almayı umuyoruz:)

thunderon
22-03-2016, 10:25
Önce hayırlı olsun. Kolay gelsin.
Bir çok şey söylenmiş. Hemen hemen hepsi doğru.
Sera konusuna kimse değinmemiş. Bende onu yazayım. Ailenizin sebzesini almayı düşünüyorsanız. 100 m2 bir sera sizin her türlü sebzeniz için yeterli olur. Arazinin bulunduğu yerde. yoğun Kar yağışı yoksa. Yani seraya ağırlık binmeyecekse. Çok kalın olmayan profillerden. 4X25=100 m2, basit bir tünel sera işinizi görür.
Yine ailenizi için ekeceğiniz meyvelerden. En çok sevdiklerinizden 2 ağaç. Daha az sevdiğiniz ve hadi bundan da olsun dediklerinizden 1 ağaç ekseniz yeter. Geri kalan arazide ticari amaçlı ekeceğiniz cinsler için.

1-) İklimi ve o iklimde yetişen çeşitleri. Benzer iklimde yetişmekle birlikte. Sizin çevrenizde denenmemiş olan. Yani orada az bulunan. Ve üretilirse iyi satılacağını düşündüğünüz bir çeşidi.
2-) Köylüyle görüşerek ve ne yapmanız hakkındaki fikirlerini alarak. Ortaya çıkan sonucu.
3-) Bahçenin eski ürünü plan fındığı "Muhtemelen o çevre için en uygun olan bitki fındıktır. Çünkü onu eken bu konuyu ya biliyordur veye akıl yormuştur."
4-) Toprak analizi yaptırarak. O toprağa ekilmesi en uygun olacak bitkinin ne olduğunu öğrenmek için. Bir ziraatcinin görüş ve tavsiyelerini aldıktan sonra.

Tüm görüşmelerin en aklınıza yatanını "Bence ziraat mühendisinin tavsiyesini" uygulayın.

Çok yoğun kar yağışı olmuyor 100m2 bana yeterde artar sanırım:) Arazi biraz eğitimli seranın yapılacağı araziyi düzlemek gerekecek. Şimdilik ağaç işlerini halletmeyi düşünüyor. Serayı İnşallah ikinci fazda yapacağız.

Ağaçlı iken küçük gibi görünen tarla temizlenince baya büyük geldi gözüme üst kısmında 1 dönüm kadar yeri barınak ve meyve bahçesi için ayıracağım. Her meyveden iki ağaç dikmek mantıklı ama ağaçların yerleşimi konusunda endişelerim var. Her ağaç birbiriyle uyumlu değil birde farklı ağaçların farklı hastalıklaır oluyor. Hangi ağaçlar birbiriyle uyumlu acaba bilginiz var mıdır?

Fındık kısa vadede verim verdiği ve bakımı kolay olduğundan dolayı rağmet görüyor fındığı söküm kiraz ceviz ayva yapan çok. Bana ceviz daha cazip geliyor. Hem ben seviyorum hem saklaması kolay hemde kendi çapında ufak bir orman oluyor:)

bu sene bahçeyi ve iklimi gözlemleyeceğim. Bahçenin kurulma işini sonbahardan sonra yapmayı planlıyorum. Derenin yaz debisini de gözlemlemem gerekiyor. Ağaç yetiştirmek için su şart :)

thunderon
22-03-2016, 10:36

597222 597223

597224 597225

https://www.google.com/imgres?imgurl=https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/b4/67/dd/b467dd75f0249261c46c27da43530b5d.jpg&imgrefurl=https://www.pinterest.com/explore/tree-seat/&h=314&w=236&tbnid=nht9utlFQ_x4GM:&docid=rR871zq_sbIcxM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwggKAMwAw#h= 314&w=236
https://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.walkingwithawareness.com/graphics/N8831GaiasGAuroville.jpg&imgrefurl=http://www.walkingwithawareness.com/IndiaPictures2014GaiasGarden1.htm&h=768&w=1024&tbnid=glZUJ_g3Vs95iM:&docid=cY13L93a3cIHuM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwgjKAYwBg
https://www.google.com/imgres?imgurl=http://gardenhomeandparty.files.wordpress.com/2011/04/outdoor-sitting-area-under-tree.jpg&imgrefurl=http://gardenhomeandparty.com/tag/outdoor-living/&h=332&w=500&tbnid=nD3StkWv1OrezM:&docid=UON33GZeNjV2VM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwgdKAAwAA
https://www.google.com/imgres?imgurl=http://st.hzcdn.com/simgs/f7b1fe010f4520fa_4-2089/contemporary-landscape.jpg&imgrefurl=http://www.houzz.com/front-yard-sitting-area&h=428&w=640&tbnid=eUBjXU-814CDIM:&docid=M1pAhwq3QG04BM&ei=v5vMVpvxFtbSjwOOsYnQDQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjbzJOcuY7LAhVW6WMKHY5YAtoQMwgqKA0wDQ

Tavsiyenize uydum tarlada yaşlı bir meşe ağacı vardı onu bıraktık. Çevresinde ufak meşe ağaçlarınıda bırakacağız diye konuşmuştuk ama ormancılar onları kesmiş. Hamak kurmak için üst tarafındaki tek ağacı bırakacağız. Çocuklarla bu ağacın altında oynayacağız artık:)

gilan
22-03-2016, 18:45
Meşe ağacını da fındıkları da bırakmanıza sevindim. :) Gölgesinde oynayacağınız keyifli günler dilerim.

Ben meyve ağaçları konusunda tozlaşma gerektirmeyen türler için tek ağacın yeterli olacağını düşünüyorum. Tam olarak hangi türleri istersiniz bilmiyorum ama mesela tek bir kayısı ağacının vereceği meyve size de, komşulara da, yemeğe de reçele de yetiyor da artıyor bile.

Yaz boyunca gözlem yapıp sonra karar vermeyi seçmenizi de çok takdir ettim. Çok daha doğru kararlar almanızı sağlayacaktır. Kolay gelsin.

thunderon
13-04-2016, 09:49
merhaba haftasonu botanik bahçelerini gezdim ve çok hoşuma giden ağaç çeşitleri ve bitkileri not aldım. Bunları bahçemde deneyeceğim. Sizlerle de fotoğraflarını paylaşayım.

thunderon
13-04-2016, 09:56
*japon akağacı
*Manolya
*Japon süs kirazı
*Oya ağacı
*Salkım keçi söğüdü

thunderon
13-04-2016, 09:58
*Sarkık dallı akağaç
*Mor salkım
*oya ağacı

thunderon
13-04-2016, 10:09
ayrıca kokusunda dolayı hayran kaldığım bitkilerde şunlar;

*Kekik
*Limon kekiği
*Mercan köşk-ilk defa karşılaştım çok güzel bir kokusu var.
* Dağ sateri- Antepte kullanıln zahter bu olsa gerek
*Adaçayı
*Kış tatlısı(Chimonanthus praecox)-hoş bir kokusu var.
*acem lalesi
*Yeşil halı otu
*Melisa otu ( Limon aromalı çok güzel bir konusu var.)
*Karabaşotu
*Lavanta
*Lavantin
*Acı pelin (Çiçekli keskin bir kokusu var)
*Sarı şebboy -mentu -Sarı çiçekli ve çok hoş kokusu var.
*Sabunotu
*Limonotu
*Şakayık

thunderon
13-04-2016, 10:12
Acem lalesi ve Ilgın ağacı

handancakan
18-01-2017, 14:45
Merhaba arkadaşlar,

Sakaryadan 5100m2 tarla aldık. Tarla mirastan kalmış ve bir zamanlar fındıklık olan arazide meşe ve gürgen ağaçları almış başını gidiyor. Ağaç kesimleri için gerekli izinleri aldık ve önümüzdeki ay tarlayı temizleyeceğiz.

Tarla temizlendikten sonra ben kepçe ile kökleri temizleyip araziyi düzleştirmek istiyordum ama taban kısmındaki torfuda kazıyacağım için kararsızım. Sizce kökler kalmalı ve torf içerisine mi ağaçları dikmeliyim?

Ayrıca burada tek bir ürün değil de farklı meyve ağaçları dikmek istiyorum. Çoğunluk ceviz olacak şekilde elma, armut ,ayva badem, trabzon hurması , kiraz fındık (İçinde zaten mevcut bunları budayınca seneye verir diyorlar) ekmeyi düşünüyorum. sizlerinde önerilerine açığım. Burayı emeklilik zamanlarında kullanabileceğim bir bahçeye çevirmek istiyorum.

Değerli görüşleriniz ve desteklerinizi bekliyorum teşekkürler.
Merhaba, çok fazla çeşide girerseniz hastalık ve zararlılar ile mücadeleniz zorlaşacaktır. Özellikle ceviz ve elmayı bir arada dikerseniz, kurtlu meyvelerden muzdarip olabilirsiniz. Kimyasal ilacı asla önermiyorum ama en azından Bordo Bulamacı kullanım zamanları aynı zamana denk gelen türler daha iyi olur. Biz bahçeleri genellikle kapama (tek tür ve dölleyiciler) bahçe olarak tavsiye ederiz en azından 3 sıra ceviz, 3 sıra kiraz, 3 sıra trabzon hurması gibi ama asla iç içe değil.

thunderon
12-07-2017, 10:55
Arazi üzerindeki daha sonunda sonuçlandı. Artık buradaki hayallerimi uygulamaya başlayabilirim.
Geçen sene tüm ağaçların kesilip toprağın temizlenme işini yapmıştım. Arazinin üst tarafında tatlı bir meyil var. 1 dönüm kadar yeri dümdüz yapıp burayı günlük kullanım ve konaklama amacıyla kullanacağım. bu düzlüğün altına 2.nci bir düzlük yapıp bu alanıda sebze bahçesi yapmak istiyorum . Tabi burdan sonrası bayı olacak bu alan içinde halen ceviz dikmeyi düşünüyorum.

Düz br satıh elde etmek için arazinin orta yerine bir beton ve ya taş duvar ördürmek gerekecek. sonrasında toprak tesviyesi falan yapılacak.Duvarın beton veya taş duvar olmasının ne gibi bir farkı olabilir? bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

thunderon
12-07-2017, 10:57
Araziyi aşağıdaki şekilde planlamak istiyorum. Sizce ihtiyacım olan alan ne kadar olur?

thunderon
14-07-2017, 13:43
Hayaller , hayaller , hayaller...

thunderon
14-07-2017, 13:44
Eğimli arazide bu da uygulanabilir.

thunderon
01-08-2017, 15:27
Araziyi ot sarmıştı otlar kesilip sürüldü. Arazideki eğim fotolardan belli oluyor. Arazinin eni 25m civarı. 30mx25m 2lik bir kısmı teraslayıp düzlesem bana yeter mi acaba?

thunderon
01-08-2017, 15:28
bu da arazinin panoromik fotoğrafı.

thunderon
30-08-2017, 23:36
Arazideki düzeltme çalışmalarıı tamamladık.

Düzelttiğim alanı 3 kat olarak planladım. İlk alan konteyner veya prefabrik yapacağım çiçek bahçesi ve birkaç ağacın olacağı yaşam alanı. Burası 22mx15m oldu.

Diğer alan meyve ağaçlarının olacağı ve çocukların oynacağı etkinlik alanı. Burası 26mx 14m oldu.

Son alanda 3m genişliğinde sebze ekeceğim alan. Bu alanda 26mx3 m oldu.

1. katın fotoğrafları

thunderon
30-08-2017, 23:37
Bunlarda 2. ve 3. katın fotoları

thunderon
30-08-2017, 23:38
üst ve yandan görünüş.

thunderon
30-08-2017, 23:41
Düzleme sonrasında katlar arasında beklediğimden daha fazla yükseklik farkı oluştu. Yaklaşık 2.5 metrelik fark var.
Burada oluşan bayırlar neler ekebileceğim konusunda değerli üyelerin önerilerini bekliyorum. Aklıma ilk gelen zeytin oldu. 2 sıra halinde zeytin ekilebilir mi acaba?

MeyveliTepe
31-08-2017, 01:01
O bölgede zeytin oluyor mu?

thunderon
31-08-2017, 22:54
O bölgede zeytin oluyor mu?

Selamlar

Bu bolgede daha cok findik ve ceviz bahceleri var. Buraya 40km uzakta geyve pamukova taraflarinda zeytin bahceleride var iklim ve mesafe olarak cok fark yok
Ama civarda zeytin bahcesi gormedim. Araziler duz ,verimli ve sulama yapilabiliyor. Bu sebeple zeytin ekilmemis olabilir.

tarku
01-09-2017, 09:14
Araziyi tesviye ettikten sonra gevşeyen toprak sürekli sorun çıkartacaktır. Yağan yağmurlardan toprağın akmasını engellemeniz baya uğraştıracaktır. Benzer sorun benim bahçemde de var, 2.5 metrelik şev var ve sürekli toprak akıyor. İstinat duvarı tarzı bir şey yapmayı düşünüyor ve bunun için hurda lastik toplamaya başladım, gerçi hesaplarıma göre minimum 5000 tane lastik bulmam gerekiyor :rolleyes: .

https://www.youtube.com/watch?v=0TZHkbH5gS4

thunderon
05-09-2017, 12:36
Araziyi tesviye ettikten sonra gevşeyen toprak sürekli sorun çıkartacaktır. Yağan yağmurlardan toprağın akmasını engellemeniz baya uğraştıracaktır. Benzer sorun benim bahçemde de var, 2.5 metrelik şev var ve sürekli toprak akıyor. İstinat duvarı tarzı bir şey yapmayı düşünüyor ve bunun için hurda lastik toplamaya başladım, gerçi hesaplarıma göre minimum 5000 tane lastik bulmam gerekiyor :rolleyes: .

https://www.youtube.com/watch?v=0TZHkbH5gS4

Merhaba,

eartshipleri çok araştırdım. Çok insan gücü istiyor. İşten ve çocuklardan vakit bulup böyle bir yer yapmam zor görünüyor:)

Bu kış bekleyip göreceğiz bakalım. Toprak kumlu akması zo gibi duruyor ama yağmur kar nasıl etkiler bilemiyorum.

portorikolu
05-09-2017, 15:14
Bahçeniz hayırlı olsun.

thunderon
06-09-2017, 08:41
Çit yapabilmek için Lavandula Rotundifolia cinsi lavantamdan çelik alıp viyollere ektim. Geçen sene aldığım çeliklerin büyük bir çoğu çimlenmişti. Bakalım bu sene kaç adet alaabileceğiz

thunderon
26-09-2017, 14:19
Arazinin tesviye ve sürme işleri tamamlandı. Fidancıyla bir tarlaya gidip ağaçlar konusunda istişare etmemiz gerekiyor. 3 dönüm ceviz 2 sıra fındık ekmeyi düşünüyorum diğer alanlarda meyve bahçesi ve ev olacak.
Ayrıca zeytin ağacıda dikmek istiyorum. alt köydeki evin bahçesinde zeytin ağacı var ve zeytin alıyormuş. Zeytin dikilecek yer güneye bakıyor. Kuzey tarafı sık ağaçlar ile çevirili. Kuzey rüzgarı almaz. Gemlik zeytiniymiş komşudaki. fidancıyla bu konuyuda konuşacağım.

Tesviye sırasında toprak yer değiştirdi. Üst kısımdaki orman toprağı bazı yerlerde kalmadı. 1m alttaki toprakta besin eksikliği vardır. Toprrak numunesini aldım onlarıda ziraate götürüp analiz yaptıracağım.

blnturkek
26-09-2017, 16:25
hayırlı olsun.

bthnbyrktr
27-09-2017, 13:38
Hayırlı olsun çok güzel görünüyor. :)

thunderon
25-10-2017, 10:36
Evin önünde saksıda yetiştirdiğim bitkileri buraya taşıyım ekmeye başladım. Yaklaşık 50 kök fide dikildi. Tamamına yakın benim tohumdan veya çelikten yetiştirdiğim fideler:)

*Lavanta
*Biberiye
*Gül
*Kuşburnu
*Söğüt
*Mor Salkım
*Bezelye çalısı
*Karanfil
*Adaçayı
*Kaymak ağacı
*Mezarlık süseni
*Avize çiçeği
*Ortanca
*Şebboy
*Agave
*Hanımeli
*Süs Narı (Bodur Nar)

thunderon
25-10-2017, 10:41
Arabanın olduğu düzlüğü de çim tohumu ve aküçgül (Trifolium repens) yonca tohumları attım. dün yağmur yağdı rüzgar dağıtmamışsa tohumların çimlenmesini birkaç hafta içerisinde görebiliriz inşallah.

Attığı çim tohumu

fito tohumun aşağıdaki karşımı

% 40 Festuca arundinacea Golden gate
% 40 Festuca arundinacea Firaces
% 10 Poa pratensis PRAFIN
% 10 Lolium perenne SUN

ekaragoz
31-10-2017, 09:00
Tohumları seçmişsiniz. Toprak tahlilini yaptırmışmıydınız? Ona göremi seçtiniz acaba?

Yaptırdıysanız , nerede ve nasıl yaptırdığınızi ve maliyetleri paylaşırsanız sevinirim.

Umarım tüm ettiklerimiz sonuçlarını önümüzdeki baharda alırsınız.

ASUS_T00J-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

thunderon
01-11-2017, 12:38
Selamlar
Toprak analizi yapıldı. Toprakda genel anlamda eksik yok. çim tohumu bölge iklim şartlarına göre tohumcunun önerisiyle aldım.

Aküçgül de doğal tarımda sıkça kullanılan yeşil gübre bitkisi. Hem bodur kalması hemde toprak oluşumuna katkıda bulunmasından dolayı tohumu kullandım.

Aytekin045
13-11-2017, 13:03
Merhabalar umarım projenizi istediğiniz gibi sonlandırırsınız.Benim de Adapazarına yerleşip bu tarz bir projem var.Sizin yeriniz tam olarak nerede acaba

thunderon
18-12-2017, 14:27
Merhabalar umarım projenizi istediğiniz gibi sonlandırırsınız.Benim de Adapazarına yerleşip bu tarz bir projem var.Sizin yeriniz tam olarak nerede acaba

İnşallah hayallerinize kavuşursunuz siz de...

thunderon
18-12-2017, 14:28
Attığım çim tohumları yağmurla sürüklnmiş bu nedenle bazı noktalarda hiç tohum yok bazı yerler de çok sık çıkmış.

ak üçgül tohumları da çimlendi ama henüz çok ufak boyuttalar.

thunderon
18-12-2017, 14:40
Bahçeyi oluşturmadan önce çk kitap okudum:) Permakültür ve fukuoka nın doğal tarım teknikleri favorim oldu.

BAhçeye ufaktan fidan dikmeye devam. Yeni dikilen ana kadar diktiğim fidanlar;

*Erguvan,
*Kızılcık
*Çikolatalı trabzon hurması
*Kırmızı alıç
*Bodur muşmula
*Ahududu
*Boysenberry
*yediveren incir
*Güz meyvesi
*Nanking bodur kiraz
Bektaşi üzümü
*Gojiberry
*Aronia
*Amerikan sarmaşığı
*Enginar (Fide ve açık kök olarak 7 kök)
*Lavantin
*Karanfil

thunderon
18-12-2017, 14:41
Buraya yazıldığında çok birşey ekilmiş gibi duruyor ama tarlada hepsi ufacık:)

thunderon
18-12-2017, 14:50
Teraslarda oluşan bayırların başına toprak kaymaması için ağaçlar dikeceğim. Göze hitap etmesi içinde bu ağaçların aynı tip olmsı gerekiyor. Ayrıca manzarayı kapatmaması içinde bodur ağaç olmamalılar. Aklımda birkaç grup var.

*Gemlik zeytini --Uzun ömürlü ve soğuğa dayanıklı bu bölgede bahçe olarak kurulmamış ama köylülerin bahçelerinde var üründe alıyorlarmış.
*Arbequina zeytin-Verimi bol ve sık dikime uygun bir ağaç. Fidancılar bölgede ürün alabileceğimi söyledi ama bilemiyorum. Ayrıca ben yağlık değil de sofralık kullanmayı düşünüyorum. Bu zeytin kullanılır mı emin değilim.
*Kaymak ağacı - Bodur ve çiçekleri çok güzel bir ağaç. Meyve verirsede güzel olu vermezsede güzelliği cabası:)
*Antep fıstığı. Aynı şekilde bodur ve yvaş büyüyen bir ağaç. 4 dişi 1 erkek olacak şekilde urfadaki bir tanıdıktan gönderebileceğini söyledi. Yazları kurak hava istiyormuş buraları çok yağışlı meyve gibi bir beklentim olmamalı.

Sizlerin farkı önerileri var mıdır?

Aytekin045
18-12-2017, 16:55
İnşallah hayallerinize kavuşursunuz siz de...

Bu hafta sonu sakaryadaydim.Ilk adımı attık evimizi aldik çok şükür yakin zamanda da yerleşmek nasip olur inşallah.Bahçeniz Sakaryanin neresinde

thunderon
19-12-2017, 08:03
Bu hafta sonu sakaryadaydim.Ilk adımı attık evimizi aldik çok şükür yakin zamanda da yerleşmek nasip olur inşallah.Bahçeniz Sakaryanin neresinde

Bahçe Serdivan Beşevlerde siz nereye geliryorsnuz?

thunderon
21-12-2017, 13:38
Bahçeye ekmek için 100 civarı çilek fidesi ayırdım. bir kısmı minik dağ çileği. Geçen sene ektiğim 3 kökten çoğalıp yüzü geçmişler bereketli bitkiler:)

thunderon
10-01-2018, 08:09
Bu hafta sonu bahçedeki fidan dikim işlerini hallettik. Bahçeye diktiğim fidanlar aşağıdaki şekilde oldu;

*100 adet chandler ceviz
*10 adet Fernette ceviz
* 10 adet tirilye zeytin
*2 adet kiraz (0-900 ziraat ve early burlat) --> Bunlar için tozlayıcı dikmek gerekecek sanırım.
*2 adet kayısı (ığdır ve tokaloğlu)
*2 adet armut ( Santa maria ve margaret)
*Vişne ( Kütahya)
*Elma (Gran smith , red fuji ve fuji aztek )
*Üzüm ( Atasarısı , alfonso ,red globe ve kokulu italyan)

*Nar (Ernar ve hicaz narı)
*Hünnap
*Kemalpaşa siyah incir
*Böğürtlen
*Bodur kocayemiş

*Ayrıca kış manolyası ve ilerde sırık amaçlı kullanmak için bambu aurera ekildi.

*Fidan dikim çukurlarına dikim öncesinde yaklaşık 5kg leonardit döküldü.

Muda
10-01-2018, 10:08
Fidanlarınız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi olurlar. Fidan dikim aralarını kaç metre yaptınız. Benim gördüğüm kadarı ile biraz yakın gibi duruyorlar. Ceviz ağaçlarında en azından 7*7 yapsanız daha iyi olacak diye düşünüyorum. Burada bir kişi kiraz ağaçlarını 6*6 aralığında yaptığı için pişmandı. Arazinizin toprağı güzel ve verimli gözüküyor. Büyüdükleri zaman dalları birbirine girecek veya dik olarak yükselecekler.

Bambu aurerayı büyümesini özellikle takip edeceğim. Bambunun istilacı bir tür olduğu söylense de çok uzun sağlam bambular benim de ilgimi çekiyor. Yaşayacağını ve büyüyeceğini bilsem ben de 1300 rakım civarında denemek isterim.

Meyve fidanlarınızı biraz daha çoğaltmanız iyi olur. Oraya gittiğinizde her daim ağzınızı tatlandıracak birşeyler olması çocuklar için de iyi oluyor. Dut çeşitlerinden edinirseniz meyve verme dönemi biraz fazla yiyebileceğiniz meyveniz olur. Tabi ki seviyorsanız. Ben ekşi karadut, tatlı karadut, beyaz dut, Samsun dutu, yediveren dut diktim. Bakalım istediğimiz gibi olacaklar mı?

Elma ve armut seçiminde ise yazlık ve kışlık olan çeşitlerden var. Farklı zamanlarda olgunlaştıkları için bana göre hobi olarak daha iyi. Ayrıca muhtemel açış dönemleri de farklı olunca soğuklardan etkilenmeyenler arada çıkıp toplama imkanı oluyor.

thunderon
11-01-2018, 06:54
Merhaba,

Ceviz fidanları 8x4 olacak şekilde ekildi. Banada çok sık geldi ama chandlerde bu şekilde ekim yapılıyormuş.

Meyve fidanları yarı bodur . BAhçenin sınır kenarlarına dikildi. 6x4 aralıklarla ekildi.

Arazi önceden orman olduğu için toprak verimlidir diye düşünüyordum ama tahilillerde organik madde oranı düşük çıktı. Bende bu eksiği leonardit ile gidermeyi düşünüyorum. Ayrıca gelecek yıl yanmış gübrede atılacak.

Fidancı cevizin yanında dutun randıman vermediğini belirtti. Bende ceviz sıralarına dut dikmedim. ama elimde şahdut ve avustural dutu var. Bunları üst tarafta yaptığım teras kenarlarına dikmeyi düşünüyorum. ayrıca bu alanda tam bodur meyv ağacı dikebileceğim alanlarda var. ama en büyük sıkıntı kepçeyle düzeltme işlemi yapıldığından tabanın sertleşmiş kaya gibi bir toprak olması. Buranın tamamen elden geçmesi gerekecek sanırım.

thunderon
11-01-2018, 11:32
Foseptik çukuru olarak açtığım yere dikecek ağaç bulamadım. Elimdeki bambuyu burada değerlendirmek istiyorum. Bu tür çit olarak da kullanılıyormuş sürekli yeşil kaldığı için görünümüde güzel. Baktım istilaya kalkışıyor sökerim bende:)

Aytekin045
13-01-2018, 09:49
[QUOTE=thunderon;1525679]Bahçe Serdivan Beşevlerde siz nereye geliryorsnuz?[/QUO

Orayı biliyorum çok güzel yer Serdivan. Ben ise daha havadar yerleri sevdiğim için evimizi Hendek'ten aldım.Merkeze de yakın sayılır.Bakalım bahçemizi almak nereden nasip olacak Sakarya'dan olacağı kesin:)

Muda
13-01-2018, 10:30
Foseptik çukuru olarak açtığım yere dikecek ağaç bulamadım. Elimdeki bambuyu burada değerlendirmek istiyorum. Bu tür çit olarak da kullanılıyormuş sürekli yeşil kaldığı için görünümüde güzel. Baktım istilaya kalkışıyor sökerim bende:)

Elinizdeki bambu büyüyen kalın cins mi. Aslında uzun sağlam bambu ise yetiştirmek lazım. Her şekilde değerlendirilebilir. Özellikle sırık ihtiyacı için . Daha sağlam ve uzun sırığı nereden bulacağız.

Komşum bir yerden aldığı kamışı fosseptik çukurunun alt kısmına dikti. Gelişimleri gayet güzel. Çok kalın değiller. Sırık olanak domatese fasülyeye kullanmayı düşünüyor.

Ben sınıra çit olarak mayıs gülü dediğimiz kokulu gül dikmeyi düşünüyorum. Kokusu, görüntüsü, çiçeği çok hoş. Dikenli olması da çit için avantaj.

Sizdeki bambunun resimlerini ve fiyatını paylaşabilirseniz ben de düşünmeye başladım.

Kolay gelsin

camouflage
14-01-2018, 15:57
İstilaya kalkışırsa, rizomlarını buradan paylaşabilirsiniz. Sıraya girerim :rolleyes:

thunderon
15-01-2018, 09:41
Elinizdeki bambu büyüyen kalın cins mi. Aslında uzun sağlam bambu ise yetiştirmek lazım. Her şekilde değerlendirilebilir. Özellikle sırık ihtiyacı için . Daha sağlam ve uzun sırığı nereden bulacağız.

Komşum bir yerden aldığı kamışı fosseptik çukurunun alt kısmına dikti. Gelişimleri gayet güzel. Çok kalın değiller. Sırık olanak domatese fasülyeye kullanmayı düşünüyor.

Ben sınıra çit olarak mayıs gülü dediğimiz kokulu gül dikmeyi düşünüyorum. Kokusu, görüntüsü, çiçeği çok hoş. Dikenli olması da çit için avantaj.

Sizdeki bambunun resimlerini ve fiyatını paylaşabilirseniz ben de düşünmeye başladım.

Kolay gelsin

Merhaba,

BEnim aldığım bambusa aurea cinsi. Gövdesi çok kalın olmuyor sanırım. Avm , bahçe vb. yerlde doğal çit olarak kullanılıyor. 40 cm boyundaki bambuyu yalova doğa peyzajdan 20TL'ye aldım. Fasulye salatalık vb. sebzelerdeki sırık ihtiyacımı bunlarla gidermeyi düşünüyorum. Gelişmeleri buradan sizinle paylaşacağım ;)

Özellikleri
Hızlı büyüyen ve 8-10 metre kadar boy yapan bir bitkidir. Yapraklar zaman zaman dökülse de genelde yoğun yapraklıdırlar. Yaprakları, dallar üzerinde yoğunluğu en fazla olan bambu türüdür. Bol güneşli yerlerde iyi gelişim gösterseler de, gölge yerlerde de yaşarlar. Genelde peyzaj çalışmalarında çit amaçlı kullanılırlar.

thunderon
15-01-2018, 09:42
İstilaya kalkışırsa, rizomlarını buradan paylaşabilirsiniz. Sıraya girerim :rolleyes:

Seve seve paylaşırım tabi ki büyümeye başlasın yeterki ;)

thunderon
15-01-2018, 09:44
Fidanlarınız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi olurlar. Fidan dikim aralarını kaç metre yaptınız. Benim gördüğüm kadarı ile biraz yakın gibi duruyorlar. Ceviz ağaçlarında en azından 7*7 yapsanız daha iyi olacak diye düşünüyorum. Burada bir kişi kiraz ağaçlarını 6*6 aralığında yaptığı için pişmandı. Arazinizin toprağı güzel ve verimli gözüküyor. Büyüdükleri zaman dalları birbirine girecek veya dik olarak yükselecekler.

Bambu aurerayı büyümesini özellikle takip edeceğim. Bambunun istilacı bir tür olduğu söylense de çok uzun sağlam bambular benim de ilgimi çekiyor. Yaşayacağını ve büyüyeceğini bilsem ben de 1300 rakım civarında denemek isterim.

Meyve fidanlarınızı biraz daha çoğaltmanız iyi olur. Oraya gittiğinizde her daim ağzınızı tatlandıracak birşeyler olması çocuklar için de iyi oluyor. Dut çeşitlerinden edinirseniz meyve verme dönemi biraz fazla yiyebileceğiniz meyveniz olur. Tabi ki seviyorsanız. Ben ekşi karadut, tatlı karadut, beyaz dut, Samsun dutu, yediveren dut diktim. Bakalım istediğimiz gibi olacaklar mı?

Elma ve armut seçiminde ise yazlık ve kışlık olan çeşitlerden var. Farklı zamanlarda olgunlaştıkları için bana göre hobi olarak daha iyi. Ayrıca muhtemel açış dönemleri de farklı olunca soğuklardan etkilenmeyenler arada çıkıp toplama imkanı oluyor.

Dut konusuda fidancı cevizle birlikte sıkıntı olabileceğini söyledi ve fidan vermedi. Acaba fidancıda yok diyemi bu şekilde bilgi verdi anlamadım. Elimde şahdut ve çelikten köklendireceğim avustralya dutu var. Onları ceviz bahçesinin biraz uzağına dikmeye çalışacağım.

Asoo
15-01-2018, 11:30
Nerede ne zaman okuduğumu hatırlayamıyorum ama ceviz ağacının salgıladığı sülfür gazının birçok bitki türünün gelişimini olumsuz etkilediği, fakat dut ağacına etki etmediğini öğrenmiştim.

Hatta şimdilerde yok edilmiş olan Meram'daki bağımızda ve komşu bağda, dut ve ceviz ağacı birlikteliklerinin tesadüf olmadığını düşünmüştüm.

Muda
15-01-2018, 15:14
Dut konusuda fidancı cevizle birlikte sıkıntı olabileceğini söyledi ve fidan vermedi. Acaba fidancıda yok diyemi bu şekilde bilgi verdi anlamadım. Elimde şahdut ve çelikten köklendireceğim avustralya dutu var. Onları ceviz bahçesinin biraz uzağına dikmeye çalışacağım.

Benim yerimde aşılamış olduğum dut ağacı iki ceviz ağacının arasında. Su durumu yeterli olmadığı kayaların arasında olduğu için çok fazla gelişmemiş durumda. Ben biraz bakmaya başlayınca gelişim hızlandı. Hatta ekşi kara dut ve tatlı karadut çok fazla büyüdükleri için iki yıldır uç kısımlarını kesiyorum. Sulama yapmıyorum. Aşıdan kırılmaması için. Kabuk altı aşı yapınca biraz korumak gerekiyormuş.

Cevizi ev yakınına dikmemek gerekiyor.

Şahdut ben de aldım. Ancak arkadaşlardan sıkıntı olduğunu, hatta bir kısmının öldüğünü öğrenince ısıtılmayan ancak güneş olursa direk gören bir yere koydum. Beyaz olan nerede ise patlayacak derecede tomurcuk yaptı. Siyah olan ise ise kuruma modunda. Bakalım ilkbahara çıkabilecekler mi?

Yediveren denilen anladığım avustralya olan altıncı yılına girdi. İki yıldır üzerini kabarcıklı naylon kaplıyordum. Dün onu da tekrar sardım. Soğuklar nedeni ile etkileniyor bizim burada. Diğerlerinde ve özellikle ekşi karada fazla sıkıntı olmuyor. Fidan aşamasında aşı yeri yukarıda olanlardan kuruyanlar oluyor. Muhtemelen fidan halinde iken aşırı soğuklardan etkilenebiliyor. Bu nedenle ekşi karayı sitedeki tavsiyeler üzerine aşı yerinden aşağıya dikimini yapıyorum. Bu şekilde fidanın aşısının soğuktan ölmesinin ve aşı uyuşmazlığı nedeni ile kırılmasının önlenmesini, fidanın aşıdan da kök atarak daha güçlü bir yapıya sahip olmasını sağlanıyor. Ekşi kara dut dikerseniz bu konuya dikkat edersiniz.

Bambu konusunda reklamlardaki gibi olursa ben de hemen alacağım. ( 8-10 metre kadar boy yapan ) Sizdeki istediğimiz gibi olur ise hocamdan önce ilk sıradaki yerimizi alalım. :)

thunderon
16-01-2018, 12:21
Nerede ne zaman okuduğumu hatırlayamıyorum ama ceviz ağacının salgıladığı sülfür gazının birçok bitki türünün gelişimini olumsuz etkilediği, fakat dut ağacına etki etmediğini öğrenmiştim.

Hatta şimdilerde yok edilmiş olan Meram'daki bağımızda ve komşu bağda, dut ve ceviz ağacı birlikteliklerinin tesadüf olmadığını düşünmüştüm.

Bende bu bilgiyi elimdeki şahdutu cevizlerin yanına dikerek test edeceğim :)

thunderon
16-01-2018, 12:39
Benim yerimde aşılamış olduğum dut ağacı iki ceviz ağacının arasında. Su durumu yeterli olmadığı kayaların arasında olduğu için çok fazla gelişmemiş durumda. Ben biraz bakmaya başlayınca gelişim hızlandı. Hatta ekşi kara dut ve tatlı karadut çok fazla büyüdükleri için iki yıldır uç kısımlarını kesiyorum. Sulama yapmıyorum. Aşıdan kırılmaması için. Kabuk altı aşı yapınca biraz korumak gerekiyormuş.

Cevizi ev yakınına dikmemek gerekiyor.

Şahdut ben de aldım. Ancak arkadaşlardan sıkıntı olduğunu, hatta bir kısmının öldüğünü öğrenince ısıtılmayan ancak güneş olursa direk gören bir yere koydum. Beyaz olan nerede ise patlayacak derecede tomurcuk yaptı. Siyah olan ise ise kuruma modunda. Bakalım ilkbahara çıkabilecekler mi?

Yediveren denilen anladığım avustralya olan altıncı yılına girdi. İki yıldır üzerini kabarcıklı naylon kaplıyordum. Dün onu da tekrar sardım. Soğuklar nedeni ile etkileniyor bizim burada. Diğerlerinde ve özellikle ekşi karada fazla sıkıntı olmuyor. Fidan aşamasında aşı yeri yukarıda olanlardan kuruyanlar oluyor. Muhtemelen fidan halinde iken aşırı soğuklardan etkilenebiliyor. Bu nedenle ekşi karayı sitedeki tavsiyeler üzerine aşı yerinden aşağıya dikimini yapıyorum. Bu şekilde fidanın aşısının soğuktan ölmesinin ve aşı uyuşmazlığı nedeni ile kırılmasının önlenmesini, fidanın aşıdan da kök atarak daha güçlü bir yapıya sahip olmasını sağlanıyor. Ekşi kara dut dikerseniz bu konuya dikkat edersiniz.

Bambu konusunda reklamlardaki gibi olursa ben de hemen alacağım. ( 8-10 metre kadar boy yapan ) Sizdeki istediğimiz gibi olur ise hocamdan önce ilk sıradaki yerimizi alalım. :)

İlk çıkacak sürgünler size (camouflage , Muda) gelecek İnşallah :p

thunderon
30-01-2018, 07:33
Bahçenin son durumu

thunderon
30-01-2018, 07:34
Bu hafta bahçede toprakla buluşan fidanlar;

*Kestane
*Nektarin ( Big top)
*Şahdut
*Buludu ve gül üzümü
*Böğürtlen
*Sığla ağacı
*Mabed ağacı
*Gül ibrişim
*Goji berry
*Meilland gülü (Caprice de meilland)
*Kırmızı ve siyah frenk üzümü
*Japon akağacı (Acer palmatum)
*Yasemin çiçeği
*3 adet aşılı antep fıstık ağacı
*1 adet aşısız antep fıstık ağacı
*Halfeti siyah gül
*Mürver ağacı(SAMBUCUS nigra Elderberry )

thunderon
01-02-2018, 12:29
01.02.2018 de tropikmeyveciden aldığım fidanlarda dikidi.

*Kentucky champion pawpaw
*Prolific pawpaw
*Japon kara üzün ağacı
*Aşılı kaymak ağacı

thunderon
05-02-2018, 08:53
Bu haftasonu da fırsatını bulup kendimi tarlaya attım ve aşağıdaki fdanları ektim
*Robinia pseudoacacia ,Beyaz Çiçekli Akasya, Yalancı akasya Fidanı
*LAGERSTROEMIA indica OYA AĞACI
*Hambales
*Kokulu siyah frenk üzümü

thunderon
13-02-2018, 07:28
Bu haftasonu yağmur sonrası açan güneşi değerlendirip elimdeki son fidanlarıda bahçeye diktim.

*Angelo erik ( Erkenci ve geçci olarak 2 adet)
*Kastarca eriği
*Şeftali (Glohaven)
*Badem nonpeareil
*Badem texas
*Zengarden'dan aldığım Tarhun , Altın otu İmparator lavantası , Zahter ve Yerli mercanköşk
*Anadolu nanesi
*Beyaz yaban mersini (murt)

Ayrıca kendi çelik alıp diktiğim biberiye ve lavantalardan da çit yaptım.

thunderon
13-02-2018, 07:36
Esfloradan aldığım berry'lerde yerini buldu. Osman Bey'e verdiği bilgiler için ayrıca teşekkür ederim. Berryler orman kenarına yarı gölge alana dikildi.

*Honeyberry ( Boreal beasty ve Boreal beauty )
*Jostaberry
*Blueberry (Bridge blue ,Darrow , Blue crop)
*Sizandra üzümü (vitalberry) Gölge alana dikildi.
*HAziran yemişi -Thissen
*Kivi -Jenny
*Çarkıfelek çiçeği

thunderon
19-02-2018, 14:12
Ekim ayında atığım aküçgül tohumları büyüyor. Çabuk büyüyüp bu toprağı kapatsınlar.
Teraslama yaptığım için toprak verimsiz ve içerisinde çok fazla yabani tohm yok. aküçgülün faydalarını burada gözlemleyeceğim.

thunderon
20-02-2018, 06:46
tarlaya davetsiz misafiler uğramış. Geçen hafta ektiğim yabanmersinini yerinden çıkarıp kenara atmışlar. Ormanda dolaşan ceylanlar vardı yandaki komşu bu ayak izi ona ait sanırım. Domuzda olabilir belki bilemiyorum.

thunderon
11-04-2018, 10:36
Ektiğim ağaçlar uyanmaya başladı. Cevizlerde henüz uyanan yok. Gözler uzadı ama yaprak görünmüyor.
manzara ve kuş sesleri çok güzel. İnsanın burada yaşayası geliyor.

thunderon
11-04-2018, 10:46
19 Şubattan sonra burada güncelleme yapmamışım bu tarihten sonra ektiğim fidanlar aşağıdadır;

*Girabolu (Viburnum opulus)
* Yalancı iğde (Hippophae rhamdoes) --Polimix1 , zemchuznitsa , orange energy
* Gojiberyy NQ1
*Çilek ( Fraggaria ananassa , franberry red , pineberry)
*Kış iğdesi (Elagnus ebbigei)
*Diyosporus lotus (Yabani trabzn hurması)
*Tombul yağlı fındık
*koshi armut
*beyaz kiraz
*mimoza
*Gümüşi iğde Eleagnus commutata (silverberry)
*Böğürtlen japanese wineberry
*Amelanchier spicata
*Amelanchier lamarcki
*Amelanciher rofundifolia
*Siyah ahududu (Rubus rosifolius
*Keçi söğüdü ( Salix caprea kilmarnock)

thunderon
11-04-2018, 10:53
MArt ayının ilk haftasında da cevizlerin tepe budaması yapıldı. Ayrıca ekilen meyve ağaçlarında da budama yapıldı.

thunderon
19-04-2018, 14:00
Bu kadar ekim yeter birazda fidaların büyümesi gözlemlemek lazım. Dün fidanların son halini çektim ;

gingko blbo
oya ağacı
murt

thunderon
19-04-2018, 14:03
sığla ağacı
beyaz çiçekli akasya

thunderon
19-04-2018, 14:06
ortanca
gülibrişim ağacı
erguvan ağacı

thunderon
20-04-2018, 08:18
aronya
amerikan sarmaşığı
salkım söğüt ağacı

thunderon
20-04-2018, 08:20
Karanfil ve zambaklar

thunderon
20-04-2018, 08:21
magnolia susan

thunderon
20-04-2018, 08:24
Zeytinlerde örümcekler var. Zarar verir mi bilemiyorum.

Muda
20-04-2018, 09:47
tarlaya davetsiz misafiler uğramış. Geçen hafta ektiğim yabanmersinini yerinden çıkarıp kenara atmışlar. Ormanda dolaşan ceylanlar vardı yandaki komşu bu ayak izi ona ait sanırım. Domuzda olabilir belki bilemiyorum.

Sn. thunderon;

Kolay gelsin. Bahçeniz umarım istediğiniz gibi olur.

Hiç bir ceylan yaban mersinini yerinden çıkarıp kenara atmaz. Yerden sökecek tek hayvan yaban domuzudur. Bu konuda dikkat edersiniz. Ürünler olmaya başladığı zaman ziyaretleri artar.

Örümcekler umarım kırmızı örümcek değildir. Bahçenin her yanına yayılması durumunda çok kötü bir durum. Hava sıcaklıkları arttığı zaman ortaya çıkıyorlar. Bitkiyi ve çevresini düzenli olarak ilaçlayın isterseniz. Çok çabuk yumurtadan çıkıyorlar. İlaç yumurtadakine zarar veremiyor. Sanırım erginleşmemesi için üç gün ara ile ilaçlamak gerek. Konu başlığını okursunuz.

thunderon
03-05-2018, 07:28
Gördüğüm kadarıyla kırmızı örümcek değil bunlar siyah nohut büyüklüğünde örümcekler. şimdilik kimyasal bir ilaçlama yapmayacağım ilerde ne olur artık göreceğiz.

thunderon
03-05-2018, 07:35
Acer palmatum
Güz zeytini
Kızılcık ağacı
Siyah ahududu (Rubus occidentalis)

thunderon
04-05-2018, 22:03
Mor salkım
nane
hanımeli
karakafes(Symphytum orientale)

thunderon
04-05-2018, 22:09
şebboy
adaçayı
ahududu
keçi söğüdü

tarku
04-05-2018, 23:33
Resmen botanik park.

its_just_a_ride
05-05-2018, 14:36
karakafes(Symphytum orientale)

40 cm boylanan ingiliz varyetesi idi sanırım bu. Müthiş bir yer örtücü. 1 adet rizom sözü alayım o zaman şimdiden :).

thunderon
07-05-2018, 07:10
40 cm boylanan ingiliz varyetesi idi sanırım bu. Müthiş bir yer örtücü. 1 adet rizom sözü alayım o zaman şimdiden :).

Zeytinburnu tıbbı bitkiler bahçesinden almıştım. Yerli karakafes otu diye geçiyor sanırım. Seneye rizomunuz hazırdır merak etmeyin:)

thunderon
07-05-2018, 07:11
Resmen botanik park.

Ne gördüysem aldım gibi oldu bakalım zararlılardan ne kadarı ayakta kalacak:)

thunderon
07-05-2018, 13:51
Biberiye
Mimoza
Ayvalık zeytin
Enginar

thunderon
07-05-2018, 13:52
Yağmurlar sonrasında bahçedeki otlar büyümeye başladı en yakın zamanda temizlemek lazım ama vakit yok:(

shawshang
07-05-2018, 14:26
bu kadar farklı çeşit dikmenin amacı nedir acaba ?

thunderon
07-05-2018, 14:39
Alan büyük olduğu için bu bölgede yetiştirebilecek her fidanı alıp yetiştirmeye çalışıyorum. Şu an için dikilecek yerim kalmadı ve dikmeyi bıraktım artık bakım moduna geçtim:)

shawshang
07-05-2018, 14:42
Yok demek istediğim elma, armut, ayva, zeytin, ceviz vb. dikmek varken acer palmatum niye ?

thunderon
07-05-2018, 15:04
MEyve ağaçlarını yamaçlara diktim. Yaşam alanı olarak düşündüğüm alana meyve ağacı değilde daha çok gölge verecek veya görsel olarak değeri olan ağaçlardan ektim.

thunderon
09-05-2018, 10:01
dere kenarı gölge alana diktiğim şizandra üzümü.

thunderon
09-05-2018, 10:02
honey berry fidanların

thunderon
09-05-2018, 10:06
yine dere kenarına yakın diktiğim yaban mersinlerim. Toprağın ph değeri 5 gelişmeleri izleyeceğim.

thunderon
09-05-2018, 10:08
yalancı iğdelerim

thunderon
16-05-2018, 10:57
Amelanchier fidanlarım

AMELANCHIER lamarckii, canadensis
AMELANCHIER rotundifolia (Ovalis)
AMELANCHIER spicata
Amelanchier alnifolia Thiessen

thunderon
16-05-2018, 11:08
Nanking kirazı
Elaegnus commutata (Siverberry) -Gümüşi iğde
Elaegnus ebbingei- Kış iğdesi
Kırmızı alıç - Bahçenin en zayıf fidanı, özel ilgilenmem gerekecek sanırım.

Muda
16-05-2018, 11:16
Sn. thunderon;

Ben resimler arasında kırmızı alıcın hangisi olduğunu göremedim. Buradaki resimdekilerin hiçbiri bana göre alıç değil. Bende bahçemde bulunan sarı alıçlara kırmızı ve sarı üzerine kırmızı bir alıç aşıladım. Şu anda tutmuş gibi duruyorlar. Diğerlerini bilmiyorum.

thunderon
16-05-2018, 11:18
Asma ve frenk üzümlerim

Atasarısı
alfonso
red gloge
kokulu italyan

Kırmızı ve siyah frenk üzümü

thunderon
17-05-2018, 08:45
Kuşburnu çiçeklerini açıyor bu sene çaylar benden:)

thunderon
17-05-2018, 08:46
Kocayemiş meyvelerini verdi kışı görürsek tadına bakacağız artık.

thunderon
17-05-2018, 08:47
Sarı bambu çok mutlu değil. Havalar çok sıcak gidiyor ve çok sulama yapamıyorum. Çok su isteyen bir bitki iyi bakılması lazım.

thunderon
17-05-2018, 08:51
Jostaberry ve girabolu fidanları

thunderon
18-05-2018, 15:58
Sn. thunderon;

Ben resimler arasında kırmızı alıcın hangisi olduğunu göremedim. Buradaki resimdekilerin hiçbiri bana göre alıç değil. Bende bahçemde bulunan sarı alıçlara kırmızı ve sarı üzerine kırmızı bir alıç aşıladım. Şu anda tutmuş gibi duruyorlar. Diğerlerini bilmiyorum.

üçüncü resimde 3 yapraklı olan alıç fidesi. Veya ben alıç diye aldım diyelim:)

thunderon
23-05-2018, 09:23
Amelanchier meyveleri olgunlaşmaya başladı. Dün tadına baktım az şekerli üzüm gibi. Yedikten sonra boğazımda bir acılık kaldı.

thunderon
23-05-2018, 09:25
Bezelye çalısı çok canlı değil bu sene çiçeklenmedi.

its_just_a_ride
23-05-2018, 14:33
Bezelye çalısı çok canlı değil bu sene çiçeklenmedi.

3 yaşından küçük değilse belki bu haziran-temmuz gibi çiçeklenir.

thunderon
30-05-2018, 12:18
Yağmur sonrası bahçeyi bugün dolaştım. Paylaşımlara devam

Zakkumlar çiçeklerini açmaya başladı

thunderon
30-05-2018, 12:19
Limon ağacını toprağa ekmedim. Saksıda duruyor. Bu kış alışsın bir dahaki sonbahara ekerim diye düşünüyorum.

thunderon
30-05-2018, 12:20
Borage ları tohumdan üretp ektim çiçeklenmeye başladılar

thunderon
30-05-2018, 12:21
Kuşkonmazları kasa içerisine diktim. Bu yağmurda çok güzel sulandılar. Birkaç yıl hiçbirşey beklemiyorum sonrasında gelsin kuşkonmazlar:)

thunderon
30-05-2018, 12:27
Antep fıstığı

thunderon
30-05-2018, 12:28
Pawpaw fidanları çok geç uyandı. YAprakları yaz sıcaklarından çok etkileniyormuş. Bu nedenle birkaç yıl yapraklara gölgeleme yapmak gerekecek.

thunderon
30-05-2018, 12:29
Son baharda attığım aküçgüller otlar arasında kayboldu. Sadece toprağın zayıf olduğu alanlarda çıktılar. Onlarda yağmur sonrası çiçeklerini gösterdi.

thunderon
30-05-2018, 12:33
Tohumdan yetiştirdiğim kuzu kulağı. Çok yılıık diye diktim , göreceğiz bakalım.

thunderon
30-05-2018, 12:37
Mürver Ağacı

thunderon
30-05-2018, 12:39
Muşmula ağacı

thunderon
30-05-2018, 12:40
Sarı kantaron
Tarhun
Köri otu
Mercan köşk
Pelin otu

thunderon
30-05-2018, 12:42
Jenny kivi ( Erkek kiviye ihtiyaç duymadan meyve veriyor.) Üzerinde meyvesi gözüktü.

thunderon
30-05-2018, 12:43
Goji berry çok neşesiz. Su ihtyacınıda gideriyorum ama yaprakları dökülemey başladı. Nerede eksik var anlamadım?

Asoo
30-05-2018, 13:16
Maşallah diyelim. İklim kısıtı olduğundan dikemediğim çeşitlere gıpta ile bakıyorum. Bahçe büyük, çeşit çok olunca bitkilere bakınarak yapılan bir tur dahi ciddi vakit alıyor.

Allah bol enerji ve keyfini çıkaracak vakit nasip etsin.

Muda
30-05-2018, 13:55
Sarı kantaron
Tarhun
Köri otu
Mercan köşk
Pelin otu

Sn. thunderon;

Köri otu benim bildiğim yok. Köri çeşitli baharatların karışımı ile hazırlanan bir baharat. Gördüğüm kadarı ile ben bitkinizin aşağıdaki kekik kokusuna benzer aroması olan bir bitkiye benzettim. Burada da aynı şeye kolay geldiği için kekik diyenler de var. Yabancı kaynaklarda da bitki tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılıyormuş. Elinizle sıkıştırdığınız zaman kekiğe benzer bir kokusu var ise sarı çiçekleri var ise benim söylediğim olması gerekiyor. İnternetten de bakarsınız. Bende uzun yıllar var. Sarı çiçeklerini koparmayı öneriyorlar.

http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/11375.htm

Bitkilerinizin etrafını açarsanız sulama açısından kolaylık olur. Verdiğimiz su kenarlardan akıp gidiyor. Bitkinin köklerine gelmiyor. Biraz geniş açıp bitkinin durumuna göre su ile doldurunca uzun süre su ihtiyacı gidiyor. Bitkiler küçük olunca daha sık sulamak gerekiyor. Benim goji berry'de bu yıl toprağa kök atınca canlandı. birkaç dalını yazın toprağa yatırınca şu anda oldukça fazla fidan olacak gibi görünüyor. Sonbaharda onları ayıracağım.

thunderon
30-05-2018, 14:10
Sn. thunderon;

Köri otu benim bildiğim yok. Köri çeşitli baharatların karışımı ile hazırlanan bir baharat. Gördüğüm kadarı ile ben bitkinizin aşağıdaki kekik kokusuna benzer aroması olan bir bitkiye benzettim. Burada da aynı şeye kolay geldiği için kekik diyenler de var. Yabancı kaynaklarda da bitki tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılıyormuş. Elinizle sıkıştırdığınız zaman kekiğe benzer bir kokusu var ise sarı çiçekleri var ise benim söylediğim olması gerekiyor. İnternetten de bakarsınız. Bende uzun yıllar var. Sarı çiçeklerini koparmayı öneriyorlar.

http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/11375.htm

Bitkilerinizin etrafını açarsanız sulama açısından kolaylık olur. Verdiğimiz su kenarlardan akıp gidiyor. Bitkinin köklerine gelmiyor. Biraz geniş açıp bitkinin durumuna göre su ile doldurunca uzun süre su ihtiyacı gidiyor. Bitkiler küçük olunca daha sık sulamak gerekiyor. Benim goji berry'de bu yıl toprağa kök atınca canlandı. birkaç dalını yazın toprağa yatırınca şu anda oldukça fazla fidan olacak gibi görünüyor. Sonbaharda onları ayıracağım.

sn muda,

Ben zengarden dan almıştım. Konusu köriye benziyor diye bu isim verilmiş. Bizim bildiğimiz altın otu aslında.

köri otu (http://www.zengardentr.com/kategori/kori-fidesi#labels=1874-2)

Sizin gönderdiğiniz lavantin ondan da bahçede var. Şu an sarı çiçekleri açmaya hazırlanıyorlar.

Goji berry konusunda bi yerde hata yapıyorum ama anlamadı. Eklediğim foto 1 hafta önce çekilmişti. Şu an yi ce yaprakları dökülmüş. Ya sulamakta geç kaldım **** toprak çok zayıf geldi. Söküp saksıya almayı düşünüyorum.

thunderon
30-05-2018, 14:11
Maşallah diyelim. İklim kısıtı olduğundan dikemediğim çeşitlere gıpta ile bakıyorum. Bahçe büyük, çeşit çok olunca bitkilere bakınarak yapılan bir tur dahi ciddi vakit alıyor.

Allah bol enerji ve keyfini çıkaracak vakit nasip etsin.

İyi dilekleriniz için çok teşekkürler.

Dediğinzi gibi sadece fidanları kontrol etmem bile yarım saati geçiyor:)

Muda
30-05-2018, 17:03
sn muda,

Ben zengarden dan almıştım. Konusu köriye benziyor diye bu isim verilmiş. Bizim bildiğimiz altın otu aslında.

Sizin gönderdiğiniz lavantin ondan da bahçede var. Şu an sarı çiçekleri açmaya hazırlanıyorlar.

Goji berry konusunda bi yerde hata yapıyorum ama anlamadı. Eklediğim foto 1 hafta önce çekilmişti. Şu an yi ce yaprakları dökülmüş. Ya sulamakta geç kaldım **** toprak çok zayıf geldi. Söküp saksıya almayı düşünüyorum.

Altın Otu (Helichrysum arenarium, Helichrysum italicum ) : Altınçiçek, Ölmezçiçek ve Güveotu bir türlü fırsat bulup yetiştiremedim. Yabani olarak bulunan ve tıbbi ve aromatik olarak kullanılan çiçekli bir bitki. Benzeri bende var. Kışın ölmüyor. Her yıl daha büyüyor. Ankara'da bana çemen otu diye verdiler. Kokusu çemen kokusu. Ancak çemen ile kokusu dışında bağlantısı yok sanırım. Çiçekleri papatya gibi sizin altınotu çiçeğine benziyor. Gövde ve yaprakları da aynı. Ancak yoğun bir çemen kokusu geliyor. Gerçek çemen tohumu ise çok sert ve sarı köşeli oluyor. Altın otunda bu şekilde bir koku yok.

Bazı bitkiler saksıda değil gerçek toprakta iyi yetişiyorlar. Goji berry de onlardan biri. Arkadaşımız rainac tarafından getirtilen ve kendininkini bana verdiği bitkiyi ilk yıl ben kurumaması için saksıda tutmuştum. Yaz aylarında dikmemek için. Ölmedi. Ancak çok da büyümedi. İkinci yıl toprağa geçirdim. Canlandı. Bu yıl da yeterli kökü yaptığı, istediği besin ve suya kavuştuğu için büyük bir atak yaptı. Bu yıl diktiğim de sizin dediğiniz gibi yeterli suyu verdiğim halde biraz bozuldu. Ancak kısa zamanda toparlayıp büyüyecektir. Yeter ki istediği suyu vereyim. Tohumdan çıkan bile bu yıl büyümüş. Sonbaharda etrafına yanmış hayvan gübresi verip bellerseniz gelecek yıl çok fazla büyüyecektir.

thunderon
30-05-2018, 18:07
Altın Otu (Helichrysum arenarium, Helichrysum italicum ) : Altınçiçek, Ölmezçiçek ve Güveotu bir türlü fırsat bulup yetiştiremedim. Yabani olarak bulunan ve tıbbi ve aromatik olarak kullanılan çiçekli bir bitki. Benzeri bende var. Kışın ölmüyor. Her yıl daha büyüyor. Ankara'da bana çemen otu diye verdiler. Kokusu çemen kokusu. Ancak çemen ile kokusu dışında bağlantısı yok sanırım. Çiçekleri papatya gibi sizin altınotu çiçeğine benziyor. Gövde ve yaprakları da aynı. Ancak yoğun bir çemen kokusu geliyor. Gerçek çemen tohumu ise çok sert ve sarı köşeli oluyor. Altın otunda bu şekilde bir koku yok.

Bazı bitkiler saksıda değil gerçek toprakta iyi yetişiyorlar. Goji berry de onlardan biri. Arkadaşımız rainac tarafından getirtilen ve kendininkini bana verdiği bitkiyi ilk yıl ben kurumaması için saksıda tutmuştum. Yaz aylarında dikmemek için. Ölmedi. Ancak çok da büyümedi. İkinci yıl toprağa geçirdim. Canlandı. Bu yıl da yeterli kökü yaptığı, istediği besin ve suya kavuştuğu için büyük bir atak yaptı. Bu yıl diktiğim de sizin dediğiniz gibi yeterli suyu verdiğim halde biraz bozuldu. Ancak kısa zamanda toparlayıp büyüyecektir. Yeter ki istediği suyu vereyim. Tohumdan çıkan bile bu yıl büyümüş. Sonbaharda etrafına yanmış hayvan gübresi verip bellerseniz gelecek yıl çok fazla büyüyecektir.

Köri otunun da kokusu çeri ve köri arasında bende net tanımlayamıyorum:)Tohum alabilirsem size iletirim.

Goji berry iki tane var. İkisinde de aynı problem var. Geçen ay su vermedim ama havalar sıcak gidnce etkilendiler sanırım. Sonbahara çıkabilirsek gübre takviyesiyle önerilerinizi uygularım. Sulamayı ne sıklıkla yapmak gerekir acaba? Diplerne malçlama yaptım sürekli nemli gibi ama çok istiyor anladığım kadarıyla.

thunderon
04-06-2018, 08:38
Pawpaw ların gölgeliklerini yaptım. YAza hazırlar artık

thunderon
04-06-2018, 08:39
Gojiberry nin son hali. Dün dmlama sulama sistemini kurduk. Artık bundan sonrada düzelmezse toprağı beğenmediğini düşünüyorum.

thunderon
04-06-2018, 08:46
Damlama sulama için haftasonu çalıştık. 180 m'den suyu tarlanın en ucundaki 5 ton depoya taşıyoruz. Buradan da yaklaşık 200 ağacın altında 3 ana hattan dağıtılıyor.
Suyu aldığımız kuyu yıllardır kullanılmıyomuş. Dün depoyu boşalttım 3 ton su çıktı. Su tutuyormu bugün tekrar kontrol edeceğim.

thunderon
19-06-2018, 13:33
Kuyu tekrar dolmadı. Bayram tatilinde kuyuya yukarıdaki sudan bağlantı yapıp bu problemi de hallettik.

Ayrıca toprağın altından kaynağan su içinde bir boru yardımıyla çeşme yaptım.

thunderon
19-06-2018, 13:36
Hünnap ve kayısılarım

thunderon
19-06-2018, 13:40
eşme ayvası
kara üzüm ağacı
girabolu

thunderon
19-06-2018, 13:42
Gojiberry nin 1 ay önceki hali şu an üzerinde çok az yaprak kaldı.

thunderon
19-06-2018, 13:45
Jostaberry
Kivi( jenny cinsi kendine verimli)
Şahdut.

thunderon
26-06-2018, 14:25
Tohumdan yetiştirdiğim çarkıfeleklerin çiçeklerini de gördük

thunderon
25-07-2018, 10:22
Enginarlar yeni yeni çiçek vermeye başladı. Bir tanesini kesmedim çiçeğini görme için

thunderon
25-07-2018, 10:23
Bunu da kesip çiğ çiğ yedim:)

thunderon
25-07-2018, 10:52
Kırmızı damarlı kuzu kulağı. Çok yıllık olması sebebiyle bahçeye diktim. Kaç yıllık olcak göreceğiz. Salatalara ekşi bir tat katan farklı bir malzeme olarak kullanıyoruz.

Muda
25-07-2018, 15:35
sn muda,

[QUOTE=thunderon;1541840]Köri otunun da kokusu çeri ve köri arasında bende net tanımlayamıyorum:)Tohum alabilirsem size iletirim.

Goji berry iki tane var. İkisinde de aynı problem var. Geçen ay su vermedim ama havalar sıcak gidnce etkilendiler sanırım. Sonbahara çıkabilirsek gübre takviyesiyle önerilerinizi uygularım. Sulamayı ne sıklıkla yapmak gerekir acaba? Diplerne malçlama yaptım sürekli nemli gibi ama çok istiyor anladığım kadarıyla.[/QUOTE

Sn. thunderon;
Verdiğiniz linkin latince adı ile aratınca Bana Ankara'da bana çemen otu diye verilen bitki ile aynısı görünüyor. Sizinki daha küçük. Yabancı dilde çeviri yapınca adı Köri diye de çıkıyor. Bende en az iki üç yıldır 1280 rakımda ölmedi büyüdüler. Bol miktarda çiçek açmış durumdalar. Çiçekler tohum oluşturursa tohum paylaşımda isteyen olursa gönderirim. Resimleri küçültebilirsem eklerim.

Kari ko (http://www.zivebylinky.cz/cz-detail-794333-kari-koreni-helichrysum-italicum-aladin.html)

Benim toprakta yaşayan goji berryler de sulamayı azaltınca hemen etkilenmişler. Hemen su vermeye başladım. Ne hikmetse bir dalda yeni çiçekleniyor.

thunderon
26-07-2018, 07:56
[QUOTE=thunderon;1541840]Köri otunun da kokusu çeri ve köri arasında bende net tanımlayamıyorum:)Tohum alabilirsem size iletirim.

Goji berry iki tane var. İkisinde de aynı problem var. Geçen ay su vermedim ama havalar sıcak gidnce etkilendiler sanırım. Sonbahara çıkabilirsek gübre takviyesiyle önerilerinizi uygularım. Sulamayı ne sıklıkla yapmak gerekir acaba? Diplerne malçlama yaptım sürekli nemli gibi ama çok istiyor anladığım kadarıyla.[/QUOTE

Sn. thunderon;
Verdiğiniz linkin latince adı ile aratınca Bana Ankara'da bana çemen otu diye verilen bitki ile aynısı görünüyor. Sizinki daha küçük. Yabancı dilde çeviri yapınca adı Köri diye de çıkıyor. Bende en az iki üç yıldır 1280 rakımda ölmedi büyüdüler. Bol miktarda çiçek açmış durumdalar. Çiçekler tohum oluşturursa tohum paylaşımda isteyen olursa gönderirim. Resimleri küçültebilirsem eklerim.

Kari ko (http://www.zivebylinky.cz/cz-detail-794333-kari-koreni-helichrysum-italicum-aladin.html)

Benim toprakta yaşayan goji berryler de sulamayı azaltınca hemen etkilenmişler. Hemen su vermeye başladım. Ne hikmetse bir dalda yeni çiçekleniyor.

Gojiberry ler sulanınca canlandı. Şu an yeni yaprak açtılar bir de yaz yağmurları üstüne gelince sanırım gıjiler kurtardık diyorum:)

Bendeki köri'ler hiç büyümedi. Ne ektiysem hala aynısı duruyor. Toprak çok verimsiz ya da havayı beğenmedi. Sonbaharı bekleyip göreceğiz bakalım.

Muda
26-07-2018, 09:58
Helichrysum italicum aladin ilk yıl çok fazla büyümüyor. Bende çiçek açtı. Ancak çok az. Her yıl istikrarlı bir şekilde büyüyor. Soğuğa dayanıklı gibi bende. Suyu verince daha iyi oluyor. Toleransı olsa da susuz kaldığında nerede ise yapraklarında çok az su kalmıştı. Nerede ise kuruyorlardı. Bahçede kalıcı bir yere dikince dekoratif bir görüntüsü oluyor. Çiçek açıyor.

Kırmızı damarlı kuzu kulağı muhtemelen ikinci yılında çiçek açıp tohum verecektir. O da normal kuzu kulağı gibi suyu seviyor muhtemelen. Bende sulamada biraz sıkıntım olduğu için kuzu kulaklarını istediğim gibi yetiştiremedim. Ancak çıkıp tohum veriyorlar.

thunderon
27-07-2018, 08:31
Helichrysum italicum aladin ilk yıl çok fazla büyümüyor. Bende çiçek açtı. Ancak çok az. Her yıl istikrarlı bir şekilde büyüyor. Soğuğa dayanıklı gibi bende. Suyu verince daha iyi oluyor. Toleransı olsa da susuz kaldığında nerede ise yapraklarında çok az su kalmıştı. Nerede ise kuruyorlardı. Bahçede kalıcı bir yere dikince dekoratif bir görüntüsü oluyor. Çiçek açıyor.

Kırmızı damarlı kuzu kulağı muhtemelen ikinci yılında çiçek açıp tohum verecektir. O da normal kuzu kulağı gibi suyu seviyor muhtemelen. Bende sulamada biraz sıkıntım olduğu için kuzu kulaklarını istediğim gibi yetiştiremedim. Ancak çıkıp tohum veriyorlar.

Kuzu kulakları tohum verdikten sonra kuruyor mu acaba?

Muda
27-07-2018, 12:02
Aşağıda bir yere ektiğim ancak sulayamadığım kuzu kulaklarından hala yaşayanlar var. Onlar da aynısefalar gibi bir kısmı ölmesine rağmen bir kısmı yaşıyor. Sebebini bilmiyorum. Belki yanlarından filiz verenler yaşıyor olabilir.

its_just_a_ride
27-07-2018, 13:44
Kırmızı damarlı kuzukulağı labada ailesinden deniliyor. Eğer öyleyse labadada olduğu gibi iki yıllık değil de çok yıllık gibi düşünüp gözlenebilir. Muhtemelen aynı yerden yeni filizler verir baharda.

thunderon
27-07-2018, 14:57
Tekirdağdan getirdiğim susuz yetişen oturak domates bizim buranın iklimini sevmedi. Yağmurlardan dolayı yere değen domatesler çürüdü.

thunderon
27-07-2018, 14:58
Cevizler iyi durumda. Otları bir kez biçtim şu an çok yoğun değiller ama biçilse iyi olacak.

thunderon
27-07-2018, 15:01
Sumak ağacı yaprakları çok hoşuma gidiyor yerini de sevdi.

thunderon
27-07-2018, 15:04
Aşısız erkek anten fıstığı çok hızlı büyüdü. Aşılı olan yavaş büyüyor.

thunderon
27-07-2018, 15:06
Hünnap fidesi çok iyi durumda. Sürekli yeni sürgünler atıyor.

thunderon
27-07-2018, 15:07
Frenk üzümü

thunderon
27-07-2018, 15:10
Süs ay çiçeği gölgeleme yapmak için ekmiştim.

thunderon
27-07-2018, 15:11
Nar ağacı

thunderon
31-07-2018, 10:50
Bezelye çalısı sıcak yaz günlerind çok cılız kaldı ve yaprakları döktü. Son yağışlar yeni sürgünler vermesini sağladı ancak toparladı gibi.

eleagnus ebbingei büyümesi çok yavaş ama istikararlı

thunderon
23-10-2018, 08:22
Ekim ayı dikim ayı:) Bu ay bahçeye fidan dikmeye devam

Çakal eriği
Frenk üzümü
Çınar ağacı
İğde ağacı
Üvez ağacı (Sorbus domestica)
Yaban mersini (Oneal , sharp blue , pink lemonade)
Güz zeytini ( Brillant rose , batumi , hidden string)
Patlangaç çalısı
Katır tırnağı
Sinemaki
Karakafes otu
Goumi
Jumbo dikensiz böğürtlen
Çiçekli böğürtlen - Rubus parviflorus
Karaka black
Acer palmatum
Acem borusu

thunderon
23-10-2018, 08:24
Burasına düzleme sonrasında hedera sarmaşıkları ektim. Bayır ortasına da servi çam ektim. Düzlük kısımlara fırça çalısı ve alev çalısıda ekildi. Ne kadar bitki o kadar az toprak kayması:)

thunderon
23-10-2018, 08:25
Bahçede son bahar. Çocukların oyun evi de arazinin odak noktası.

thunderon
23-10-2018, 08:27
Adem elmasının çiçekleri çok güzel. Arazi kenarına gelişigüzel ektiğim tohumlar çok güzel gelişti. Bu sene birazını hasat edip tekrar ekeceğim.

thunderon
23-10-2018, 08:28
Çiğdemler hiç farkettirmeden aradan çıkmışlar.

thunderon
23-10-2018, 08:29
Sumak ağacı görsel olarak çok güzel bir ağaç. Son bahardaki renk değişimleri de gerçekten çok güzel.

thunderon
23-10-2018, 08:32
Tohumdan yetiştirdiğim palmiyeler bu sene çok hızlı büyüdü. Özellikle saksıdan çıkarılıp toprakla buluşması en büyük etken.
Enginarlarında keyfi yerinde. Yaz sonu yapraklarda biraz böceklenme olmuştu. Şu an bir hastalık belirtisi de yok. Yapraklardan fideleme yapmayı düşünüyorum.

thunderon
23-10-2018, 08:33
Kaymak ağacı gölgede yerini sevdi.

thunderon
23-10-2018, 08:37
Yaban mersini benim hafif asidik toprağımı sevdi. Üstülerine çam kabuğu ve kozalakla malçlama da yaptım. Bu sene 3 fidan daha ekledim. Seneye 6 fidandan bakalım ne kadar hasat yapacağız

thunderon
24-10-2018, 08:53
Hünnap bu sene çok güzel gelişti. Bakalım meyvesini kaçıncı sene yiyeceğiz?

thunderon
24-10-2018, 08:55
Jenny çeşidi kivi fidanı. Bu sene dallarını budadım seneye çardağa alacağım. Kendi kendine döllenen bir çeşit.

thunderon
12-12-2018, 07:52
Haftasonu tüm fidanlara 5'er kg leonardit attım. Yağan yağmurda iyi oldu. Yeni diktiği fidanları kazdığım yerlere atmıştım. Üstlerinede leonarditi serdim. Fırsat bulursam bahar öncesi de solucan gübresi atmayı planlıyorum

its_just_a_ride
13-12-2018, 13:53
İki sıra halinde ekilenler neler? Süs bitkileri mi ?

CornusMas
14-12-2018, 05:49
Çiğdemler hiç farkettirmeden aradan çıkmışlar.

186. mesajınızdaki çiçek çiğdem değil, Sternbergia lutea.

thunderon
14-12-2018, 07:02
İki sıra halinde ekilenler neler? Süs bitkileri mi ?

Sarı yeşil yapraklı olanlar Elaeagnus ebbingei Gilt Edge
Kırmızı yapraklı olanlar nandina domestica

thunderon
04-03-2019, 14:20
Bahçenin kış bakımı yapıldı. Otlar temizlendi ağaçlar budandı dipler kazıldı sonrasında leonardit atıldı artık bahara hazırız:)

thunderon
04-03-2019, 14:22
Blueberry'lerden geçen sene güzel yedik bu sene 3 yeni fidan daha ekledim. Oneal , sharp blue ve pink lemonade.

thunderon
04-03-2019, 14:23
Berberis integerrima çeliğim yapraklanmaya başladı.

AkisSoftware
04-03-2019, 14:24
Bahçenin kış bakımı yapıldı. Otlar temizlendi ağaçlar budandı dipler kazıldı sonrasında leonardit atıldı artık bahara hazırız:)

Bahar girmeden resim isterüz :)

thunderon
04-03-2019, 14:30
Geçen sene cevizler yaz yğışlardan hasta omuştu . Bu sene bordo bulamaç uygulaması yaptım . Bunun haricinde kimyasal bir ilaç kullanmayı düşünmüyorum.

thunderon
04-03-2019, 14:34
Baklalarım yapraklarından sürekli salata yapıyoruz bakımı kolay sıkıntısız bir bitki.

thunderon
04-03-2019, 14:35
Ot temizliği sonrasında durum bu şekilde.

thunderon
04-03-2019, 14:41
Mutfak otlarını yetiştirebilmek için sebze yatakları hazırladım vakit bulabilirsem içerisine orman toprağı taşıyacağım.

Arka tarafta bahçenin biçilmeden önceki hali görünüyor. Boyumca otlar vardı.

thunderon
04-03-2019, 14:46
Bahçede ilk çiçekler kızılcık ve badem den geldi.

AkisSoftware
04-03-2019, 14:52
Kızılcık bitkisi ne güzelmiş. İlk defa görüyorum. Bu hızla giderseniz; bahçeniz fidan satış ofisi gibi olacak :) Bol ve kaliteli çeşit. Ellerinize sağlık.

thunderon
05-03-2019, 14:25
Kızılcık bitkisi ne güzelmiş. İlk defa görüyorum. Bu hızla giderseniz; bahçeniz fidan satış ofisi gibi olacak :) Bol ve kaliteli çeşit. Ellerinize sağlık.

Teşekkürler teveccühünüz:)

CornusMas
05-03-2019, 15:22

Kızılcık = Cornus mas

:cool::D

Sayın thunderon, kızılcık fidanınız son derece iştahlı görünüyor. Bu kadar küçük boyuyla çiçek vermiş, meyve verecek hemen. İyi bakmışsınız demek ki. Elinize sağlık

thunderon
06-03-2019, 06:15
Kızılcık = Cornus mas

:cool::D

Sayın thunderon, kızılcık fidanınız son derece iştahlı görünüyor. Bu kadar küçük boyuyla çiçek vermiş, meyve verecek hemen. İyi bakmışsınız demek ki. Elinize sağlık

Ben su ve leonardit verdim fidan da yerini beğendi sanırım meyvelerini büyük bir heyecanla bekliyorum

thunderon
06-03-2019, 06:16
Süs iğdesi meyvelerini de gördük tadı biraz ekşi erik gibi yenecek gibi

thunderon
06-03-2019, 06:17
Forsthia baharı karşıladı

thunderon
06-03-2019, 06:18
Tabi badem de erkenden çiçek açmazsa olmazdı:p

thunderon
06-03-2019, 06:18
Nergislerimde mis gibi

thunderon
06-03-2019, 06:19
Mahonya çalısı çiçek sonrası meyvelerini yapıyor

thunderon
06-03-2019, 06:20
Enginarlar devasa oldu bu sene bol çiçek bekliyorum

thunderon
06-03-2019, 18:27
Geçen sene Meyvelitepeden aldığım rhubarblar bu kışı toprakta geçirdi henüz yaprakları çok gelişmedi seneye hasat yapabiliriz sanırım

thunderon
07-03-2019, 07:02
Dağ çiçekleri göründü

siflera12
07-03-2019, 07:05
Dağ çiçekleri göründüMaaşallah çok güzel olmuşlar buarada tarlanız çok güzelmiş [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

thunderon
07-03-2019, 11:01
Maaşallah çok güzel olmuşlar buarada tarlanız çok güzelmiş [emoji3]

Saolasın bakalım nasıl altından kalkacağız:9

thunderon
08-03-2019, 15:11
Kırmızı damarlı kuzu kulağı geçen sene fidelendirip ekmiştim

thunderon
08-03-2019, 15:12
Koca yemiş çiçeği çok ama meyve tutumu az olacak sanırım

siflera12
08-03-2019, 15:13
Koca yemiş çiçeği çok ama meyve tutumu az olacak sanırımBenimki hiç açmadı belki bu sene açar [emoji853]

thunderon
08-03-2019, 15:14
Şerbetçi otu uyanmaya başladı

thunderon
10-03-2019, 11:04
Kuşkonmaz pençeleri sürgünlerini veriyor

thunderon
10-03-2019, 11:06
Honeyberryler yaprak açtı ama hiç çiçek yok

thunderon
10-03-2019, 11:08
Şizandra üzümü çok yavaş büyüyor geçen sene de bu kadardı isteklerini sağlayamadık sanırım

thunderon
10-03-2019, 11:08
Manolya daha 30 cm ama ilk çiçeğini bu sene güreceğiz sanırım çeşidi magnolia susan kış manolyası

thunderon
13-03-2019, 06:27
Nergisim şekil😜

thunderon
13-03-2019, 16:23
Nanking kirazı çiçeklerini açtı

thunderon
13-03-2019, 17:15
Terasın bahar görünümü

thunderon
05-04-2019, 20:24
Bahçemdeki yerli karakafes otu

thunderon
05-04-2019, 20:25
Karabaş otu çiçeklenmiş

thunderon
05-04-2019, 20:27
Amelamchier çiçeklenmiş bu sene de meyvesini yiyeceğiz ***

thunderon
05-04-2019, 20:30
Pawpaw da çiçek var ama bu boyda meyve vereceğini zannetmiyorum

thunderon
05-04-2019, 20:32
Hodan çiçekler çok güzel

thunderon
05-04-2019, 20:35
Sebze yataklarına orman toprağı doldurup soğan ve sarmısak ektim üstlerine de elimdeki leonarditleri saçtım

Asoo
05-04-2019, 22:10
Sıcağı hele hele nemli sıcak havaları hiç sevmedim. Sıcak bir yaz günü şimdiki yerimi (Göynük) görmeye gittiğimde o dik yokuşları hızlı hızlı tırmanmama rağmen terlememek, bunalmamak, beni burayı almaya, burada yaşamaya sevk etti. Pişman mıyım? Hayır. Bilakis çok memnunum.

Ama bahçenizi takip ederken imrenmeden edemiyorum. Ben her özendiğim bitkinin soğuğa dayanıklılığını araştırmama rağmen bazı bitkilerden verim alamazken, maşallah hemen her türlü şeyi başarıyla yetiştirebileceğiniz bir yeriniz var.

Sağlık ve huzurla tadını çıkarmanız temennisiyle.

nkpeyzaj
06-04-2019, 06:24
Hayırlı olsun. İstediğiniz düzeni alması uzun zaman alacaktır. Ama amacınız geleceğe dönük bir düşünce olduğu için acele etmeden davranmanız sizler için en doğru seçim olacaktır.

AkisSoftware
06-04-2019, 07:46
Sevgili Thunderon arkadaşımız hem maharetli hemde cömert bir arkadaş. Şimdide ne kadar çalışkan olduğuna şahit oluyoruz. Allah emeklerinizi zayi etmez inşallah. Çok değişik türleri sizin sayfada bir arada görebiliyoruz. Bir kaç sene sonra dev bir botanik bahçesine dönüştüreceksiniz maşallah :)

Tebrikler.

Muda
06-04-2019, 08:00
Karabaşotu yerli olan tür mü. Benim ithal olarak bulduklarımdan önceki yıl bir tanesinin kışı atlatması üzerine diktiklerimden hiç biri kalmadı sanırım. Biraz daha zaman geçince sürgün verip vermeyeceğini göreceğiz. Yerli karabaşotu ise kırmızı kuzu kulağı ile birlikte mümkün olduğu kadar çok tohum alabilirseniz tohumlarını şimdiden talep ediyorum.

thunderon
06-04-2019, 14:13
Karabaşotu yerli olan tür mü. Benim ithal olarak bulduklarımdan önceki yıl bir tanesinin kışı atlatması üzerine diktiklerimden hiç biri kalmadı sanırım. Biraz daha zaman geçince sürgün verip vermeyeceğini göreceğiz. Yerli karabaşotu ise kırmızı kuzu kulağı ile birlikte mümkün olduğu kadar çok tohum alabilirseniz tohumlarını şimdiden talep ediyorum.
Karabaş otunu geçen sene zengardendan almıştım kışı sıkıntısız atlattılar bu senede ilk defa çiçeklerini gördüm. Tohum alabilirsem sizinle paylaşacağım

Kırmızı damarlı kuzu kulağını salatada kullanmak için ekmiştim ama çok ağız buruyor bu sene tohum alabilirsem ondan da paylaşacağım.

thunderon
06-04-2019, 14:16
Sıcağı hele hele nemli sıcak havaları hiç sevmedim. Sıcak bir yaz günü şimdiki yerimi (Göynük) görmeye gittiğimde o dik yokuşları hızlı hızlı tırmanmama rağmen terlememek, bunalmamak, beni burayı almaya, burada yaşamaya sevk etti. Pişman mıyım? Hayır. Bilakis çok memnunum.

Ama bahçenizi takip ederken imrenmeden edemiyorum. Ben her özendiğim bitkinin soğuğa dayanıklılığını araştırmama rağmen bazı bitkilerden verim alamazken, maşallah hemen her türlü şeyi başarıyla yetiştirebileceğiniz bir yeriniz var.

Sağlık ve huzurla tadını çıkarmanız temennisiyle.

Arazi eğimli ve orman kenarında olmasından dolayı mikroklşma etkisinin görüldüğü alanlar var. Elimden geldiğince bu alnlrı kullanmaya çalıştım siz de bu bitkilerin büyük bir çoğunluğunu bahçenize dikebilirsiniz

thunderon
06-04-2019, 14:18
Hayırlı olsun. İstediğiniz düzeni alması uzun zaman alacaktır. Ama amacınız geleceğe dönük bir düşünce olduğu için acele etmeden davranmanız sizler için en doğru seçim olacaktır.

Bu sene dikşm sonrası bahçenin ilk yılı olacak önümüzde daha çok iş var

thunderon
06-04-2019, 14:19
Sevgili Thunderon arkadaşımız hem maharetli hemde cömert bir arkadaş. Şimdide ne kadar çalışkan olduğuna şahit oluyoruz. Allah emeklerinizi zayi etmez inşallah. Çok değişik türleri sizin sayfada bir arada görebiliyoruz. Bir kaç sene sonra dev bir botanik bahçesine dönüştüreceksiniz maşallah :)

Tebrikler.

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Cranberryler tuttu mu şu an yeni filizler görüyor olmanız lazım.

AkisSoftware
07-04-2019, 07:47
İyi dilekleriniz için teşekkürler. Cranberryler tuttu mu şu an yeni filizler görüyor olmanız lazım.

Ne yazikki. Bendekide kurudu. Sizin yolladiginiz da kurudu. Bitkinin yeniden satisa cikmasini bekliyorum. Ya topragini ayarlayamadim ya da suyunu...

Bu sene memlekette ciddi sekilde uretmeye calisacagim. Tekrar kurursa vazgecegim. Forumdan baska bir arkadas celik gonderecekti ama ses gelmedi. Bir kac farkli cesit elde edersem yetistirme sansim artar diye dusunuyorum.

thunderon
08-04-2019, 15:48
Ne yazikki. Bendekide kurudu. Sizin yolladiginiz da kurudu. Bitkinin yeniden satisa cikmasini bekliyorum. Ya topragini ayarlayamadim ya da suyunu...

Bu sene memlekette ciddi sekilde uretmeye calisacagim. Tekrar kurursa vazgecegim. Forumdan baska bir arkadas celik gonderecekti ama ses gelmedi. Bir kac farkli cesit elde edersem yetistirme sansim artar diye dusunuyorum.

Elimde fazla bir tane daha fide var. Yapraklandı ama köklenip köklenmediği konusunda emin değilim. Mayıs ayında hatırlatırsanız size gönderebilirim.

thunderon
08-04-2019, 15:50
Dün su kaynağına kayan toprağın temizliğini yaptık ve sulama sistemini aktif ettik. Bahar hazır girmek gerekiyor:)

Tarlanın dibinden 4 parmak kalınlığında su kaynıyor. Tadı biraz toprak tadında ama kullanım için bulunmaz nimet.

thunderon
05-07-2019, 14:38
Bahçedeki yaban mersinleri oldu yemeye başladık çok lezzetli

thunderon
05-07-2019, 14:40
Cevizler yine hasta antraknoz oldular

thunderon
05-07-2019, 14:43
Sırık domatesler için kullandığım askı sistemlerim