View Full Version : Tohum paylaşım etkinliğine dair öneriler 2016-2017
MeyveliTepe
11-02-2016, 12:26
Yurt İçi kargodan verilen bilgiye göre;
adres sorunlu
unalby 915788018521
....
adres sorunlu
unalby 915788018521
unalby sıfır mesajlı bir üye...
31-01-2016 tarihinde foruma son kez girmiş...
Sene sıfır mesajlı üyeleri dağıtım dışı bıraksak mı ki? Bir merhaba deme gereği bile duymamış :)
MeyveliTepe
11-02-2016, 14:55
Sadece sıfır mesajlı üyeler değil, etkinliğin devam ettiği 3 ay boyunca en az haftada bir kez foruma girmemiş üyeler için de tereddütüm var.
Sadece sıfır mesajlı üyeler değil, etkinliğin devam ettiği 3 ay boyunca en az haftada bir kez foruma girmemiş üyeler için de tereddütüm var.
Sadece tohum talep etmekten başka bir amacı olmadan gelenlerin o süreçte zaten sık sık uğrayıp sonrasında hiç uğramayacağı gibi bir durum da var. Bence etkinliğin devam ettiği süre değil de etkinlik dışında kalan 9 ayda hiç uğramamış olanlar olarak bir eleme yapılabilir.
Bir üyeden gelen mesaj:
Merhaba nasılsınız? Bir konuda çok rahatsızım size de bildirmek istedim ^^
Tohumlarını teslim alanlar sayfasına bakıyorum da bazı üyelerin tek bir yorum atmış olduğu attığı da tohumunu teslim aldığına dair bir mesaj... Bence bu adaletsizlik daha detaylı sayfayı incelediğimde sadece siteyi tohum alabilmek için kullanan bir grup olduğu keşfettim..
Bende yeni üyeydim kendi bahçemi tanıtıyorum ya da yorum atıyorum ve elde ettiğim tohumları da ektiğime dair bir kanıtım var ayrıca yeni üye olduğum için sadece 25 tohum talep edebildim. Bu nasıl bir kuralsa bence mesaj atmayan inaktif olan kişilerin tohum almasını engelleyecek bir kuralın konması seneye?
Ayrıca düşündüğüme göre yeni üyelerin 25 adet tohum sınırını yeni bir profil açarak hiç aktif olmayarak ekstra 25 tohum talep etmesi... Ve ekstra bir kuralında sürekli aktif üyelerin tohum etkinliğine katılması gibi bir kuralın konması iyi olacağını düşünüyorum...
Şimdiden teşekkür ederim ^^
Bir üyeden gelen mesaj:
Sayın Malina'ya teşekkür ederim bu mesaj bana ait sizlerinde görmesi daha iyi olduğunu düşünüyorum bence bu tür kişilerin etkinliğe katılmasına karşıyım... :mad:
Siz de hak veriyorsunuzdur umarım.
Sayın Malina'ya teşekkür ederim bu mesaj bana ait sizlerinde görmesi daha iyi olduğunu düşünüyorum bence bu tür kişilerin etkinliğe katılmasına karşıyım... :mad:
Siz de hak veriyorsunuzdur umarım.
Şapkalardan belliydi Sn. dongyul.. ;)
Çok haklısınız..
Bahçesi olup ta fotoğraf ve bilgi paylaşan, ufkumuzu açan üyelerin talep hakkının çok daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum.
Sonuçta bundan hepimiz kazançlı çıkarız.. ;)
Merhaba,
Öncelikle bu güzel etkinlik için herkese teşekkür ediyorum. Etkinlik ile alakalı önerilerim şunlardır;
1- Tohum paylaşım etkinliğine katılmak şartlarına “tohum paylaşım etkinliğinden en az 6 ay önce üye olmak ve sitede aktif olmak” şartı getirilebilir. Sırf tohum paylaşım etkinliği için sitemize üye olmuş kişilere karşı tedbirlerin alınması gerektiği kanaatindeyim.
2- Etkinliğe pilot olarak 2-3 okul dahil edilebilir. Okulların bulunduğu iklimde yetişecek bitki tohumları okula gönderilerek o bölgede ikamet eden gönüllü bir üyemiz, okul yetkilisi ve öğrenciler ile küçük bir etkinlik yapılabilir. Bu konuda forumumuza üye öğretmen arkadaşlarımızdan destek alınabilir. Bu model bir huzurevi, engelliler okulu veya yetiştirme yurdu için de uygulanabilir.
3- Etkinlikten ilk defa tohum talep eden ve çeşitli tohumların ekilmesi konusunda bilgi eksikliği bulunan üyelerimiz için paylaşımı yapılan sebze, meyve ve çiçek tohumları için paylaşımcılarımızdan daha detaylı bilgilendirme yapılması istenebilir. (Özellikle o tohum nasıl ekilir ve bitki yetiştirme süreci nasıl olmalıdır konularında)
4- Etkinlik kapsamında küçük bir kitapçık hazırlanarak tohum alacak üyelere zarf ile birlikte gönderilebilir. Kitapçık içerisinde Dünyada ve Türkiye'de çölleşme, tohum nasıl ekilir, tohum nasıl toplanır, Ağaçlar.net'in misyon ve vizyonu, etkinliğin amaç ve tanıtımı gibi konular ve bir önceki etkinlikten hatıra 2-3 fotoğraf eklenmesi yapılabilir. Bu kitapçık etkinlik bağışının durumuna göre hazırlanabilir. (kitapçık hazırlanmasında gönüllü çalışabilirim)
Aklıma geldikçe önerilerimi güncelleyeceğim.
Emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim.
Merhaba,
1- Tohum paylaşım etkinliğine katılmak şartlarına “tohum paylaşım etkinliğinden en az 6 önce üye olmak ve sitede aktif olmak” şartı getirilebilir. Sırf tohum paylaşım etkinliği için sitemize üye olmuş kişilere karşı tedbirlerin alınması gerektiği kanaatindeyim.
Bir takım tedbirlerin alınması gerektiği aşikar. Öneriler de güzel ancak önerilerinizden alıntı yaptığım kısmı iyi düşünmek gerektiği kanaatindeyim Sn. Poizer. Bu aileye bu seneki etkinliğe ait katalogların açık olduğu dönemde katılmış ve şimdiden yaklaşık 750 mesajı olan arkadaşlarımız var. Etkinlikten 6 önce olarak yazdığınızı ben "6 ay" olarak kabul ettim. Hoş "6 gün" de olsa isim vermeden örnek gösterdiğim arkadaşımızın durumunu etkilemiyor bu. Çünkü kendisi kataloglar açıkken üye olmuş. Bu örnekten yola çıkarak o şekilde bir kuralla belki sadece tohum talep etmek için üye olan 100 kişiyi engelleriz ama çok değerli olan o 1 kişiyi de kaybedebiliriz. Ha kişinin aileye katılmak gibi bir niyeti varsa tohum talep edip edememeye bakmayacaktır ama, yine de bu önerinin iyice irdelenmesi gerektiği kanaatindeyim.
İkinci olarak da aktif olması kısmına açıklık getirilmeli diye düşünüyorum. Bu noktada birçok kriter değerlendirilebilir. Ancak ben sadece kendimi örnek vererek bir noktaya parmak basmak isterim. Ben en eski üyelerden olmasam da onlara yakın bir üyeyim mesela. Ancak sitedeki hareketlerim (aktifliğim) incelenecek olursa ilk başlarda oldukça aktif sonra bir anda ortadan kaybolan ve birkaç yıl sonra yeniden ortaya çıkan bir üyeyim. Konulacak kurallar belirlenirken ben mesela bir süre takılmış sonra gitmiş, bir yıl tohum paylaşımı öncesinde yeniden siteye giriş yaparak tohum talep etmiştir gibi bir değerlendirmeye maruz kalmamalıyım. O dönemde bütün yaşam tarzımı ve düzenimi değiştirmek zorunda kaldığım günler geçirdim. Hayatım yeniden düzene girdiğinde tekrar bu aileye dönüş yaptım. Benimki sadece bir örnek. İnsanların neler yaşadığını bilemeyiz. Bir başka örnek de bu yıl yaşandı mesela. Tohum paylaşan arkadaşlarımızdan biri sağlık problemleri yaşadığından zamanında gereklilikleri yerine getirmedi. Şimdi ise takdir edilecek bir şekilde canla başla verdiği sözün arkasında durmak için çalışıyor.
Örnekler çoğaltılabilir ama üyelik tarihi ve aktiflik kriterleri kural olarak konulurken en ince ayrıntısına kadar düşünülmeli fikrindeyim.
NOT: Kesinlikle sizin önerinize olumsuz yaklaştığım fikrine kapılmayın lütfen. Sadece tüm üyelerin katılımı ile net kuralların minimum hata ile konulması gerektiğini düşünüyorum.
birnefestoprak
16-02-2016, 15:52
2- Etkinliğe pilot olarak 2-3 okul dahil edilebilir. Okulların bulunduğu iklimde yetişecek bitki tohumları okula gönderilerek o bölgede ikamet eden gönüllü bir üyemiz, okul yetkilisi ve öğrenciler ile küçük bir etkinlik yapılabilir. Bu konuda forumumuza üye öğretmen arkadaşlarımızdan destek alınabilir. Bu model bir huzurevi, engelliler okulu veya yetiştirme yurdu için de uygulanabilir.
Ana amacı kimsenin kafasını fazlaca yormadan, üyeler arasında tohum alışverişi yapmak olan bir etkinliğin basitliğini, konuyu forum dışında kurumlara taşıyarak bozmayı çok doğru bulmuyorum. Bu bir bireysel tohum takas etkinliği. Kamu yararı zaten burda tohum talebinde bulunan onlarca insan aracılığıyla yerine getiriliyor.
Üyeler burdan aldıkları tohumları yetiştirip o kurumlarla bireysel bir çalışma yapacaksa, burda gelişmeleri bizimle paylaşabilirler diye düşünüyorum. Örneğin Sn Poizer, siz bir plan dahilinde ilk sene burdan aldığınız tohumları çoğalttıktan sonra ikinci sene belirlediğiniz bir okulda bir grup öğrenciyle tohum tanıma, ekim, dikim, bitki bakımı vb konuları kapsayan bir çalışma yapıp sonuçları burda aktarabilirsiniz.
birnefestoprak
16-02-2016, 16:05
Bu konudan sanırım Sn Taşlıbahçe de daha önce bahsetmişti. Daha önce aldıkları tohumları çoğaltıp burda dağıtan çoğu üye, o tohumun etkinlikte sirkülasyona ilk kimin tarafından sokulduğunu veya tohumu bir önceki yılda kimin dağıttığını belirtmiyor.
Eğer sonraki yıllarda tohum saflığını etkileyecek herhangi bir sorun olduysa, bunun ne zaman gerçekleştiğini bilebilmeliyiz ki, o yıldan önceki tohum kaynaklarına geri dönebilelim. Aksi durumda sorunlu tohum çok sayıda başka üyeye dağılacak ve aynı sorun bu sefer katlanarak büyüyecek. Bu yüzden, tohum dağıtımı sırasında mümkünse ilk kaynağın, en azından geride kalan iki sene içindeki kaynak hiyerarşisinin belirtilmesi çok yararlı olurdu. Bu, aslında Türkiye'de tasnif ve arşiv sorunlarının temelini oluşturan bir konu. Sözel kaynaklar, anekdotlar var ama yazılı kaynak çok az.
Bahsettiğim konuya C üyesinin kataloğundan örnek vereyim:
Ayaş Domatesi
Tohumun etkinlik kapsamındaki kaynağı: Tohumu A, B'den 2014 etkinliğinde almış, tohum bana 2015 etkinliğinde A tarafından gönderildi. Tohumu etkinlikte ilk kez 2013 etkinliğinde D dağıtmış.
vuslat40
29-05-2016, 14:58
Tohum paylasım etkinligi katılmak istiyorum ne yapmam lazım
Tohum paylasım etkinligi katılmak istiyorum ne yapmam lazım
Sayın vuslat40;
Önümüzdeki sezon için elinizdeki bitkilerden paylaşabileceğiniz tohumları toplayıp, paylaşım zamanında taleplerinizi yaparsınız. Bu yıl yapılan uygulamada ilk defa tohum talebinde bulunan üyeler 25 adet tohum talep edebildiler. Siz de paylaşımcı olursanız paylaştığınız tohum sayısına göre daha fazla talepte bulunabilirsiniz.
Bu sahifeleri daha önce okumamışım.
Etkinlikten tohum alanlardanım ama paylaşım sonrası sahife açarak ektiklerim hakkında bilgi verme imkanı bulamayanlardanım.
Tohum alan kişilerin tamamının arzulanan tavır içinde olması zor. Üretip ticarete konu edecek niyette de kişiler olabilecektir ama neticede yerli tohum çok sayıda kişiye ulaşacaktır ki nihai gaye temin edilmiş olacaktır.
Kendim için yazacak olursam; bazı özel nedenlerle tohumları viyollere ekerek bir tanıdığa emanet ettim. Toprağa dikim vaktinde alabildim viyolleri ve yerlerine zayiatsız denecek miktarda yerleştiler. Hafta sonu uğradığımda hepsinin sakin sakin büyümekte olduklarını gördüm. Köylü komşuma rica ettim arada o da bakalak oluyor.
Tohum paylaşım sonrasına ait bilgilerin müştereken yer alabileceği bir sahifenin yaratılması halinde tek başına sahife açma imkanı olmayanların oradan üyelere arada bilgi verme imkanı olacaktır diye düşünerek bu önerimi dile getiriyorum.
MeyveliTepe
22-09-2016, 17:11
Yeni dönem etkinliğe çok kısa bir sürede başlıyacağız.
Etkinlik kuralları, etkinliğin düzeni, kayıtlar, kataloglar ve katalogların içeriği, paylaşılacak tohumlar vb. etkinlikle ilgili her alandaki önerinin bu başlığa yazılmasını rica ediyorum.
Yaklaşık 10 gün kadar işlevsel kalacak bu başlıkta yazılanların ortak paydalarını kullanarak yeni dönem etkinliğini güncelleyeceğiz. Bir beyin fırtınası olmasını umduğum bu başlıkta lütfen aklınızdaki her şeyi paylaşarak hızlıca tartışalım.
Başka sayfadan aktardım;
Konu önemli ancak yapılabilecekler (tohumların ana özelliklerini kaybederek başka formlara dönüşmesi hususu kasdedilen, misal koskoca heybetli domatesin minik chery domatese dönüşmesi gibi :) ) kısıtlı, bu sebeple düzenli bir organizasyon ve bunu yürütmek için de aşk ve şevk lazım.
Organizasyon için öncelikle bilgilendirme; forumun farklı yerlerinde bulunsa da, bahse konu tohumlar hakkında ayrıntılı bilgi, izolasyon mesafeleri, koruma vs. Daha sonra kişilerin tespiti; gönüllülerin ayarlanması, tohum paylaştırılmasının yapılması, arada yoklama-zorlama ve en sonunda da sınav.
Kendi adıma; öncelik domates ve biber olmak üzre, deneyerek azaltarak seçeceğim çeşitleri sürekli yetiştirmek isterim. Bahçe ve ben bu kadar çeşit için izolasyona teknik olarak uygun değiliz. Benim gibi çoğu arkadaşın da istesek te yetiştireceğimiz ürünlerde bunu uygulamaya elverişli olmadığımızı düşünüyorum. Beğendiğim çeşitlerin devamlılığını sağlamak ve bozulmalarını engelleyebilmek için her yıla ait tohumları ayrı tutuyorum. Bozulma olduğunda bir önceki yıla dönerek bu sorunu engelleyeceğimi sanıyorum.
Ancak forumda kısmen yapılan ve daha bilinçli yapılacağına inandığım bu güzel çalışmaya ben de katkıda bulunmak isterim. Şöyle olabilir eğer uygunsa; bana iki çeşit domates ve bir çeşit (biri saksılık olursa iki çeşit) biber zimmetlersiniz, ben sürekli onlarla izolasyona kesin uyacak şekilde, kendi bahçemde, komşu bahçede, uzak bahçede vs. bir şekilde hallederim.
Bu vesile ile, tohum paylaşan, vesile olan, aldığı tohumla uğraşıp bir şeyler yapan ve işlemi gerçekleştirip geliştiren herkese teşekkür ediyorum.
çamkokusu
22-09-2016, 18:47
Oleyyyy...
Ablama geçen yılın kurallarını okutup bir an önce annemi ikna emeliyim.Umarım istediğim tohumlar olur,olkonda sebze yetiştiririm :)
Benim bir önerimde,tohum paylaşımda sadece etkinlik için üye olanların engellenmesi gerekli.Ama mesaj sayısına göre değilde,başka değişkenlre göre...
Gübreli toprak hazırlayacağım müstakbel sebzeler için inşallah.
MeyveliTepe
22-09-2016, 18:55
Kataloglarla ilgili hemen aklıma gelen bir şey;
Özellikle sebze tohumları paylaşılırken paylaşımcılar tohumların katalog isimlerini mesaj başlıklarında belirtirlerken parantez içinde tohumu önceki etkinliklerde ilk paylaşanı veya etkinlikle ilgili olmayıp takibini kolaylaştıran bilinen başka bir kökeni varsa belirtsinler.
Örnek:
Şenberber fasulye (heyyamola)
Kars yumurtası (birnefestoprak)
Thai biber (meyvelitepe)
gibi.
Dünyada nadide atalık tohum yetiştirip dağıtan pek çok küçük tohum şirketi var. Bazı çeşitlerin yaygın kaynağı bu şirketler olduğu için bu gibi tohumlar o tohum şirketinin ismi ile de anılabilir.
Söz gelimi;
Blue Beauty domates (rare seeds)
gibi.
MeyveliTepe
22-09-2016, 19:03
Dördüncüsüne başlayacağımız etkinliği bir çok açıdan çok özel buluyorum. Her yıl tanıtılan tohumlar, hazırlanan standart kataloglar, uygulama şekli, kimin kimden ne aldığının kayıtlı oluşu, tohumların sonradan gittikleri yerlerde kısmen de olsa takip edilebilirliği vb. özelliklerden dolayı benzerini ne ülkemizde ne da başka bir ülkede görmedim, duymadım.
Mevcut kataloglarımız forumda hala ulaşılabilir olmasına rağmen bir kitapçık haline gelmesinin etkinliğin ve hep birlikte yaptıklarımızın değerini çok arttırır diye düşünüyorum.
Bu sebeplerle son üç yılın kataloglarını birer PDF kitapçık haline getirebilirsek çok güzel olur.
Neticede, gerekli yazılım, donanım ve zamana sahip gönüllülere ihtiyacımız var. Ne dersiniz?
Sayın MeyveliTepe;
- Benim önerim tohum etkinliği sonrasında en fazla tohum paylaşan üyelere bir takım hediyeler veriyorsunuz.... Bu tarz motife edici hediyelerin verilmesi çok güzel... bu hediyeleri ayrı bir dalda da verseniz mesela en farklı en nadide hiç kimsenin paylaşım yapmadığı tohumları paylaşan kişilere olabilir.... Bu benim naçizane fikrim...
- Ayrıca geçen senede bu durumdan rahatsız olmuştum ve dile getirmiştim... yeni üyelerin etkinliğe katılması... 1 mesaj yollamış onuda tohum talep ettiği kısımda başka bir mesajı yok foruma bir katkısı yok... tohumu aldıktan sonra ekip ekmediği belli değil.... tohum talep kotası koyduğunuz için belki o kişiler yüzünden hak eden çok isteyen kişilere tohum ulaşmıyor... yeni üyeler ama tohum etkinliğinden yararlanıyor... bence bu haksızlık... umarım durumu anlatabilmişimdir...
- Ayrıca şu konuda da çok rahatsızım geçen seneki etkinlikte talepte bulunduğum tohumlardan paketinden sadece 3-4 tane tohum çıktı (İsmi bende kalsın) bu tohum yeterli değil ki biliyorsunuz ki fide yetiştirmede bir çok handikap var ve bu yüzden fideler bazen telef olabiliyor ne kadar iyi bakılsada bende öyle oldu 3 tane domates çimlendi biri çimlenmedi sonraki fide aşamasında mantar hastalığından 2 fidem telef oldu sadece bir kaldı sonuç onuda ileri ki aşamada tohum alamadan mantari hastalıktan kaybettim. yani demek istediğim tohum paylaşımda en az örneğin 10 adet tohum yollansın aşağı ki sayıda tohum yollanmasın eğer dağıtıcının tohumu azsa kişi sayısı olarak sınırlandırsın... mesela ben bu yıl bu şekilde kişi sayısında sınırlama koyacağım ilk on kişiye açıktır diye..
1- Ben şirket ismi falan anlamam; altın çilek dendi mi @ MeyveliTepe yi, blue beauty domates dendi mi @birnefestoprak ı, düzen-intizam dendi mi @İsmail Kuzucu yu, verimllik dendi mi @dongyul u, felsefe dendi mi @Mücevher Çalısı nı, herşeyi bilen dendi mi de bacanağımı bilirim.
2- Biz bilinen güzel tohumları kaybetmekten, bozulmasından korkmuyor muyuz, o zaman bu tohumları sağlam yerlerde ve ellerde muhafaza etsek.
3- Üstte yazdığım tohumların paylaşım sonrası takibini sağlamak için kişiye özel değil tohuma özel sayfa açmalı, veya ikisi de olabilir.
4- Hediye yerine özel plaket olursa bence daha makbule geçer, güzel bir yere yerleştiririz.
5- Geçen etkinlikte @MeyveliTepe; 'hep aynı tohumları paylaşıyorum' diyerek fazla tohum paylaşmamışsınız, 'niye thai biberleri sizden de almamışım' diye araştırırken denk geldi, aslında tam tersi düşünmeniz lazım tohumları koruyup kollama adına.
6- @dongyul e katılıyorum, tohum talep eden ne kadar yere ekim yapacağını veya talep ettiği tohumlar için kaç kök ekim yapmayı düşündüğünü bildirirse daha verimli paylaşım sağlanır.
nurdangul
22-09-2016, 23:44
çok önemli bir konu.bu kadar tohumu ne yapıcam deyip attıklarım oluyor içim sızlıya sızlıya.bundan sonra hiçbirini atmıcam.özellikle kavun ve karpuz.yerlileri tarihe karışan bu iki tohumun yerlisi var bende.öneri olarak da bu büyük bir organızasyon şu an bir öneride bulunamıyorum ama buradan mesajla birbirimizden isteyebiliriz.
Taşlıbahçe
23-09-2016, 23:10
Tohum için üye olanlar, tohum aldıktan sonra uğramayanlar, ektikten sonra paylaşmayanlar... Böyle arkadaşlar oldu, bu yıl da olacak, sonraki yıllar da. Ben kendi adıma bu durumu çok önemsemiyorum. Bu tür davranışların motivasyonu düşürme potansiyeli olabilir, ama, bu işi niye yaptığımızı bildiğimize göre çok takılmamak lazım. Gönül ister ki üzerine titrediğimiz, değer biçemediğimiz tohumları dağıttığımızda her biri ekilsin, fotoğrafları paylaşılsın. Böyle olmuyor diye etkinliğin kemerini sonuna kadar sıkmak kanımca yanlış olur.
Nihayetinde, geçen yılın sınırlandırmalarını çok "kıvamında" buluyorum ve aynen devam etmesini istiyorum.
Hediyeler konusunda söylenecek bir şey var mı emin değilim. Çok paylaşımcı üyelere gönderilen hediyeler etkinliğin artan bütçesinden değil de gönlünden kopan birinden gelmişti diye hatırlıyorum. Yine öyle birileri çıkarsa, sanırım çok paylaşanlarda "ne gerek vardı efendim" tadında bir gülümseme yaratabilir.
Katologların PDF formatında kitapçık haline gelmeleri güzel olur.
Sn. Birnefestoprak'ın izolasyon mesafeleriyle ilgili hazırlayacağı tabloyu etkinliğin bir yerine eklemek çok faydalı olacaktır.
Zaman içinde pekçok üretici sanıyorum aynı yollardan geçerek benzer yerlere varıyor. Ben sebze yetiştiriciliğinde henüz yeniyim, yolun başındayım. Bu yoldaki ilk birkaç adım bu etkinlikle yan yanaydı. Ve gün geçtikçe dağıtacağım tohumların daha güvenilir, haklarında daha fazla bilgi aktarabileceğim, daha fazla gözlem paylaşabileceğim tohumlar olmasına özeniyorum. Bu da beni daha az sayıda çeşide yöneltiyor. Dolayısıyla zaman içinde daha güvenilir ancak daha az sayıda çeşide doğru gider gibiyim. İstiyorum ki bazı çeşitler bahçemin vazgeçilmez ferdleri olsun ve bu çeşitlerin tohumlarını isteyenler için bahçem doğru yer olsun. Bununla birlikte -bilhassa tehlike altındaki- yeni çeşitleri denemeye ve paylaşmaya da mümkün mertebe devam edeyim. Şu son yazdıklarımın galiba etkinlik kurallarıyla direkt ilgisi yok.
Etkinlikten yeni haberi olanlar, ilk katılanlar, gökten düşer gibi tohum talep edenler için etkinlik süresince pek çoğumuz ya sabırla izahlarda bulunuyor ya da kuralların linkini ekleyip duruyoruz. Anlamadığım için soruyorum, teknik olarak, katologlara girdiğimizde kuralların olduğu bir sayfanın otomatik olarak açılması ve okuduysak köşedeki x işaretiyle çıkmamız ve alttaki katolog sayfasını görmemiz mümkün mü? Böyle olursa halen yersiz sorularla veya taleplerle uğraşanları önemsemeyebiliriz diye düşündüm ve düşünürken de yazdım.
Sayın MeyveliTepe;
- Ayrıca geçen senede bu durumdan rahatsız olmuştum ve dile getirmiştim... yeni üyelerin etkinliğe katılması... 1 mesaj yollamış onuda tohum talep ettiği kısımda başka bir mesajı yok foruma bir katkısı yok... tohumua aldıktan sonra ekip ekmediği belli değil.... tohum talep kotası koyduğunuz için belki o kişiler yüzünden hak eden çok isteyen kişilere tohum ulaşmıyor... yeni üyeler ama tohum etkinliğinden yararlanıyor... bence bu haksızlık... umarım durumu anlatabilmişimdir...
Yeni üyelerin tohum almasına karşı değilim, bilakis desteklenmeli diye düşünüyorum. Ben ilk katıldığım sene utana sıkıla istemiştim tohumları. İyi ki istemişimde gönderilmiş. Yoksa tekrar buralara uğrar mıydım, uğramak istermiydim bilemiyorum.
Yeni üyelere biraz şans vermek de gerekli, ilk yıl olmasa da sonraki yıllarda katkı sağlayanlar olacaktır muhakak. Zaten ilk katılımda talep sınırlaması, ikinci katılımda da paylaşımda bulunma şartları var ki bu kurallar çok isabetli olmuş.
Ayrıca paylaşımın bir amacı da yerel/geleneksel tohumların yaygınlaşması olunca şahsen ben çok da önemsemiyorum tohum alıp bir daha dönmeyenleri. Tek derdim ekti mi, tohumunu alıp doğru ismiyle herhangi bir şekilde paylaştı mı? oluyor.
ilk on kişiye açıktır diye..
Neden "ilk" on kişi diyorsunuz ki?
Ben taleplerimi son iki günde netleştiriyorum. Şu halde "ilk ...kişi" yazan paylaşımların hiç birisi bana uğramayacak yani :)
Ya da şöyle mi yapmalıyım: İlk kelimesi yazan her paylaşımı görür görmez atlayıp garantileyelim. İstemezsem çıkarıverim taleplerden.
Bence o cümleden "ilk' kelimesini çıkarın, istediğiniz on kişiye gönderin. Yine de siz bilirsiniz.
Etkinlikten yeni haberi olanlar, ilk katılanlar, gökten düşer gibi tohum talep edenler için etkinlik süresince pek çoğumuz ya sabırla izahlarda bulunuyor ya da kuralların linkini ekleyip duruyoruz. Anlamadığım için soruyorum, teknik olarak, katologlara girdiğimizde kuralların olduğu bir sayfanın otomatik olarak açılması ve okuduysak köşedeki x işaretiyle çıkmamız ve alttaki katolog sayfasını görmemiz mümkün mü? Böyle olursa halen yersiz sorularla veya taleplerle uğraşanları önemsemeyebiliriz diye düşündüm ve düşünürken de yazdım.
Çok güzel... bu düşünce bir siteye üye olurken benim de aklıma gelmişti :)
Üye olurken okudun ve kabul ediyor musun? diye kutucuk çıkıyor. Teknik ayrıntısını ben de bilmiyorum ama, kataloglar sayfasına tıklayınca kısa bir anlatımın ve ilgili liklerin de olduğu sözleşme benzeri bir sayfa işe yarar diye düşünüyorum. "Adresimi zamanında göndereceğim" kesinlikle olmalı :)
MeyveliTepe
24-09-2016, 00:39
... Anlamadığım için soruyorum, teknik olarak, katologlara girdiğimizde kuralların olduğu bir sayfanın otomatik olarak açılması ve okuduysak köşedeki x işaretiyle çıkmamız ve alttaki katolog sayfasını görmemiz mümkün mü? Böyle olursa halen yersiz sorularla veya taleplerle uğraşanları önemsemeyebiliriz diye düşündüm ve düşünürken de yazdım.
Bunun mevcut altyapıda mümkün olduğunu sanmıyorum ama yine de uzaytek'e sorarız. Katalogların bulunduğu forumda "beğen" tuşunu "taleplerime ekle"ye çevirip sonra da bunları zaman damgasıyla birlikte sistemden otomatik almamız forum altyapısını alış/veriş sitesi gibi kullanmamızı sağladı ama bundan ötesi zor olabilir :)
Öte yandan, bunu yapsak bile soruna çözüm olmayacağından emin gibiyim :) Bu sebeple etkinliğin talep faslı kapandıktan sonra bir iki gün uğraşıp kurallara göre gereken filtrelemeleri yapıyoruz.
MeyveliTepe
24-09-2016, 00:43
PDF'ler için gönüllü(ler) bekliyorum.
Sayın MeyveliTepe'nin böyle bir sayfa açmasının nedeni belli konular hakkında tartışıp ortak karara varmamızdır... Bu yüzden bu konular hakkında herkes istediği düşünceyi yazıp düşüncesini savunabilir.
Bende geçen sene ilk defa tohum etkinliğine katıldım hiç bir şey bilmiyordum. Ama sonra karşılaştığım olayları size sıralayım sizde düşüncenizi bu konuda paylaşın...
İlk olarak yeni üyelerin tohum paylaşıma kesinlikle katılmasın demiyorum belli bir mesaj sayısı olan kişiler tohum etkinliğine katılsın..
- İlk olarak geçen sene tohum etkinliğine katıldım 25 adet tohum talep etme hakkım vardı, ama bu sayı çok az geldi bana.. siteye üye olan arkadaşlarıma veryansın ettim aldığım karşılık yeni kullanıcı açıp tekrar 25 adet tohum talep et dediler, demek ki bu tarz bir şeyler yapılıyor ki biliyorlar ve bana da söylediler.... Ben bu yanlış davranışı kendime yakıştıramadım ve yapmadım.... YAPILABİLİRMİYDİ EVET YAPILABİLİRDİ...
- İkinci olarak ben bu tohum etkinliği hakkında bahçe ile uğraşan bir akrabama bahsettim o da üye olup ne mesaj ne foruma bir katkıda bulundu ancak 23 tane tohum aldı... Tohum ekim zamanında oğlunun düğünü olduğu için karanbole geldi ve tohumlar ekilmedi... Kesinlikle kaybolduğunu dahi düşünüyorum...
- Yani tohum alabilmek adına bu tarz sahtekarlıkların önüne geçmek istiyorum.. Yeni kullanıcının mesela 20 adet mesaj hakkından sonra tohum etkinliğine katılsın tarzında düşüncem... 20 mesaj yazarken ayağı foruma da alışır... Yeni üyeler foruma hiç bir katkıda bulunmadan forumu tanımadan tohumu alıp gidiyor...
- Şimdi neden bu tarz düşüncemin olduğunu ve tohumların neden kıymetli olduğundan bahsedeyim..
Sayın oz26 ve Sayın Taşlıbahçe; düşüncelerine katılıyorum sizde haklısınız gel gelelim sizin bahçeleriniz büyük olabilir istediğiniz gibip ekip istediğiniz kadar tohum elde edebiliyor olabilirsiniz.
Ancak benim bahçem küçük ve elde ettiğim tohumlar az bu yüzden elde ettiğim tohumlar benim için hem kıymetli hemde değerli... eminim herkesin elde ettiği tohumlar kıymetlidir ve emin ellere gitmesini ve gelecek sene ekilip tohumunun paylaşılmasını ister yanılıyormuyum? sizin dağıttığınız tohumlar gelecek sene başka üyelerin bahçesinde ekili olduğunu size teşekkür ettiğini görmek hoşunuza gitmez mi? şahsen benim hoşuma gider..
Yani benim değerli tohumlarımın gelecek seneye başka bahçelerde ekilip tohumlarının alınıp gelecek yıllarda başka bahçelerde görmek hedefim...
Sizin umursamazlığınız gibi tohumu isteyen alsın istemeyen ekmesin ama ekmek isteyen eksin der gibi... bu tarz düşünürseniz gelecek yıllarda tohumu dağıtan alan hep aynı kişiler olur kısır döngü oluşur... Kısır döngü olduktan sonra bu etkinliğin hiç bir anlamı kalmaz....
Neden "ilk" on kişi diyorsunuz ki?
Ben taleplerimi son iki günde netleştiriyorum. Şu halde "ilk ...kişi" yazan paylaşımların hiç birisi bana uğramayacak yani :)
Ya da şöyle mi yapmalıyım: İlk kelimesi yazan her paylaşımı görür görmez atlayıp garantileyelim. İstemezsem çıkarıverim taleplerden.
Bence o cümleden "ilk' kelimesini çıkarın, istediğiniz on kişiye gönderin. Yine de siz bilirsiniz.
- Yazmışsınız ilk on kişiye diyorum çünkü ilk beğenen tohumu alır... 10 kişi dolmuşsa kimse beğenmesine gerek kalmaz...
İstediğiniz 10 kişiye gönderebilirim ama bu kafalarda adam kayırdı düşüncesi yaratır... o yüzden ilk 10 kişi kim seçmişse tohumu alır...
- Hediye konusuna gelince benim naçizane fikrim olduğunu söylemiştim... Sayın TCM'nin dediği gibi plakette olabilir..
Örneğin; 200 küsür tane tohum dağıtan kişiler mevcut bu kişilerin bu tohumları paketlemesi göndermesi hiç kolay değil yorucudur. Bu yorucu zamanı unutturmak adına yüzlerde gülümseme oluşturma adına hediye verilmesi çok güzel bir şey...
Örneğin isim veriyim Sayın Lonicera, MeyveliTepe bir kaç üye daha güzel nadide kimsede bulunmayan tohumlar paylaşıyor yani tohum etkinliğine yenilik getiriyor yeni ürünler tanıtıyor ve yaygınlaşması sağlanıyor bu kişilerinde plaket gibi hediyelerle onurlandırılmasını çok isterim... Ama dediğim gibi bu benim naçizane fikrim...
- Umarım kendimi ifade edebilmişimdir :dilli:
Sevgi Durul
24-09-2016, 11:26
....... gelecek yıllarda tohumu dağıtan alan hep aynı kişiler olur kısır döngü oluşur... Kısır döngü olduktan sonra bu etkinliğin hiç bir anlamı kalmaz....
İşte tam da bu yüzden bu sene tohum almadım. Aldıklarımı da yaşadığım yerde isteyenlere verdim.
Etkinlik başlayalı, yani tartışmalara neden olan, tohumların alınıp artanların başka platformlarda dağıtıldığı etkinlik ve onun bir yıl öncesini de sayıyorum, her yıl aralıksız katıldım. Her yıl hemen hemen aynı tohumlarla katıldığımdan dolayı, bu benim için kısır bir döngü haline geldi. İki yıldır da kendime özel nedenlerden, talep etmiş olduğum tohumları çimlendirip yetiştirmede başarılı olamadım. Bunu açıklama borcum olduğunu düşünüyorum.
Bu yüzden bu yıl etkinlikte dağıtımcı olarak bulunamayacağım.
Sayın dongyul'un diğer düşüncelerine katılıyorum. (Sadece ilk 10 a verilir dışında. Ben tohumların yetmeyeceği durumlarda, sitede daha çok emeği olanlara başta olmak üzere seçiyordum.) Emek verip yetiştirip alınan, sonrasında günlerce yine emek verilerek hazırlanan tohumların, siteye salt tohum almak için üye olmuş kişilere verilmesini istemiyorum. Tüm etkinliklere aralıksız katılmış üye olarak bunu söyleme hakkımın olduğunu düşünüyorum.
Bu sene ki paylaşımda talep etme hakkım olursa onu da kullanmadan geçmeyeceğimi belirtmek isterim. (İlle de talep etme hakkım olsun demiyorum.)
Etkinliğe katılan herkese kolay gelsin. İyi çalışmalar...
İsmail Kuzucu
24-09-2016, 11:28
Nasıl bir çalışma olacak? Zaman hariç diğerlerinde sıkıntı yok.
metin şayen
24-09-2016, 12:51
Günümüz şehir hayatı ve paralelinde gelişen teknoloji sanayi vs hayatımızda neleri götürdüğünün bilinci ile Tohum paylaşımının çok önemli olduğunun farkındayım. Şu sıralar Fiziki olarak katılma şansım olacağını düşünmüyorum ileriki dönemlerde umuyor katılacağım ama katılan tüm arkadaslara kolaylıklar dilerim
İlk olarak yeni üyelerin tohum paylaşıma kesinlikle katılmasın demiyorum belli bir mesaj sayısı olan kişiler tohum etkinliğine katılsın..
-Yeni kullanıcının mesela 20 adet mesaj hakkından sonra tohum etkinliğine katılsın tarzında düşüncem...
Bende belli bir mesajın altında olanlara tohum gönderilmesin diyenlerdenim...
- Yazmışsınız ilk on kişiye diyorum çünkü ilk beğenen tohumu alır... 10 kişi dolmuşsa kimse beğenmesine gerek kalmaz...
İstediğiniz 10 kişiye gönderebilirim ama bu kafalarda adam kayırdı düşüncesi yaratır... o yüzden ilk 10 kişi kim seçmişse tohumu alır...
Ben bu siteye her gün 5 defa 10 defa giriyorum. Bir gün işim olacak bu siteye giremeyeceğim. Paylaşılcak hemen paylaşım bitecek..
Varsın herkes kayırdığımı düşünsün. Her gün paylaşımda bulunan üye ile yeni üye bir değil... Dongyul ile yeni üye bir değil...
Taşlıbahçe
24-09-2016, 18:42
Sayın MeyveliTepe'nin böyle bir sayfa açmasının nedeni belli konular hakkında tartışıp ortak karara varmamızdır... Bu yüzden bu konular hakkında herkes istediği düşünceyi yazıp düşüncesini savunabilir.
Bende geçen sene ilk defa tohum etkinliğine katıldım hiç bir şey bilmiyordum. Ama sonra karşılaştığım olayları size sıralayım sizde düşüncenizi bu konuda paylaşın...
- İlk olarak geçen sene tohum etkinliğine katıldım 25 adet tohum talep etme hakkım vardı, ama bu sayı çok az geldi bana.. siteye üye olan arkadaşlarıma veryansın ettim aldığım karşılık yeni kullanıcı açıp tekrar 25 adet tohum talep et dediler, demek ki bu tarz bir şeyler yapılıyor ki biliyorlar ve bana da söylediler.... Ben bu yanlış davranışı kendime yakıştıramadım ve yapmadım.... YAPILABİLİRMİYDİ EVET YAPILABİLİRDİ...
- İkinci olarak ben bu tohum etkinliği hakkında bahçe ile uğraşan bir akrabama bahsettim o da üye olup ne mesaj ne foruma bir katkıda bulundu ancak 23 tane tohum aldı... Tohum ekim zamanında oğlunun düğünü olduğu için karanbole geldi ve tohumlar ekilmedi... Kesinlikle kaybolduğunu dahi düşünüyorum...
- Yani tohum alabilmek adına bu tarz sahtekarlıkların önüne geçmek istiyorum.. Yeni kullanıcının mesela 20 adet mesaj hakkından sonra tohum etkinliğine katılsın tarzında düşüncem... 20 mesaj yazarken ayağı foruma da alışır... Yeni üyeler foruma hiç bir katkıda bulunmadan forumu tanımadan tohumu alıp gidiyor...
- Şimdi neden bu tarz düşüncemin olduğunu ve tohumların neden kıymetli olduğundan bahsedeyim..
Sayın oz26 ve Sayın Taşlıbahçe; düşüncelerine katılıyorum sizde haklısınız gel gelelim sizin bahçeleriniz büyük olabilir istediğiniz gibip ekip istediğiniz kadar tohum elde edebiliyor olabilirsiniz.
Ancak benim bahçem küçük ve elde ettiğim tohumlar az bu yüzden elde ettiğim tohumlar benim için hem kıymetli hemde değerli... eminim herkesin elde ettiği tohumlar kıymetlidir ve emin ellere gitmesini ve gelecek sene ekilip tohumunun paylaşılmasını ister yanılıyormuyum? sizin dağıttığınız tohumlar gelecek sene başka üyelerin bahçesinde ekili olduğunu size teşekkür ettiğini görmek hoşunuza gitmez mi? şahsen benim hoşuma gider..
Yani benim değerli tohumlarımın gelecek seneye başka bahçelerde ekilip tohumlarının alınıp gelecek yıllarda başka bahçelerde görmek hedefim...
Sizin umursamazlığınız gibi tohumu isteyen alsın istemeyen ekmesin ama ekmek isteyen eksin der gibi... bu tarz düşünürseniz gelecek yıllarda tohumu dağıtan alan hep aynı kişiler olur kısır döngü oluşur... Kısır döngü olduktan sonra bu etkinliğin hiç bir anlamı kalmaz....
- Hediye konusuna gelince benim naçizane fikrim olduğunu söylemiştim... Sayın TCM'nin dediği gibi plakette olabilir..
Örneğin; 200 küsür tane tohum dağıtan kişiler mevcut bu kişilerin bu tohumları paketlemesi göndermesi hiç kolay değil yorucudur. Bu yorucu zamanı unutturmak adına yüzlerde gülümseme oluşturma adına hediye verilmesi çok güzel bir şey...
Örneğin isim veriyim Sayın Lonicera, MeyveliTepe bir kaç üye daha güzel nadide kimsede bulunmayan tohumlar paylaşıyor yani tohum etkinliğine yenilik getiriyor yeni ürünler tanıtıyor ve yaygınlaşması sağlanıyor bu kişilerinde plaket gibi hediyelerle onurlandırılmasını çok isterim... Ama dediğim gibi bu benim naçizane fikrim...
- Umarım kendimi ifade edebilmişimdir :dilli:
Sevgili Dongyul; yüz yüze tanışmasak da bir aile içinde olduğumuzu düşünerek izninle “sen” diye hitap ediyorum. Üç kağıtlar maalesef milletimizin geleneği gibi. Önüne geçmek zor ama yeni üyeliklerle daha fazla tohum talep edenleri bazı moderatörlerimiz yakalayabiliyor. Bir uyarıyla "ne yaptığınızı görüyoruz" mesajı verdikleri de oluyor ama bu konu uzar gider. Böyle şeylere başvurmamak kendi irademiz ve kendimize duyduğumuz saygı için önemli. Gerisi onların bileceği.
Umursamaz değilim tohumların ekilip ekilmemesini. Yalnızca çok üzerinde durarak motivasyonumu düşürmek istemiyorum. Nihayetinde bu etkinlik "gönüllülük" esasına dayalı. Gönüllü olan gönlünden kopanı paylaşır.
Bahçemin büyüklüğüyle ilgili böyle bir kanıya paylaştığım tohum sayısından vardıysan yanlış olur. Ben aldığımız tohumların yalnızca onda birini etkinlikte paylaştım ve buna rağmen aslında bahçem küçük. 100 m2 bir bahçeden yüzlerce dekar arazi ekebilirsiniz. Küçük bir balkondan on dönümü ekecek tohum da çıkarabilirsiniz. Yani bu işin bahçenin büyüklüğünden çok ayırabildiğiniz zamanla ilgisi var. Biz ailece bu işi dinlenme vakitlerinde yapmayı tercih ettik.
Takip ettiğim kadarıyla bahçene verdiğin ilgi, sevgi taktir edilecek cinsten. Başarın da öyle. Sana daha fazla tohum lazımsa lütfen mesaj yaz, elimde olanı fazlasıyla paylaşırım. Bunun nedeni de ekeceğini bilmek. Çünkü geçen yıldan bu yana yaptıklarını izliyorum. Ama, tanımadığım ve ne yapacağını bilmediklerime etkinlik kuralları dışında pek yardım etmek istemiyorum. Ancak o kişilerin yeni "Dongyul"lar olma potansiyelleri nedeniyle yeni üye olsalar da etkinlikten talep haklarının olmasını doğru buluyorum.
Senin, şu kadar mesaj yazanlara tohum verilsin firkin, yeni üyelerin ayaklarının alışması açısından bana da makul geldi ama siteye o sırada üye olup sırf tohum almak için mesajlar yazmalarının önüne geçemeyiz. Yani, kötüye kullanmaya heveslileri engellemek için aslında öyle olmayan daha fazla kişiyi cezalandırma, sıkıştırma olasılığını da düşünmek lazım.
Kısır döngüye düşmek bu site ve yapısı düşünüldüğünde çok küçük bir ihtimal. Başından bu yana binlerce üye geldi, gitti. Yeni gelenler de oldukça döngü kısır olmaktan çok uzak bence.
Bu başlık tabii ki etkinlikle ilgili fikirlerin paylaşılması için açıldı, öyle de oluyor. Yazdıklarında bir kırgınlık hissettiğim için yazdıklarımı tekrardan okudum ama sana özel bir çıkış bulamadım. Sanal ortamdaki olası yanlış anlamalara mahal vermemek için en azından kendim için hiç bir kötü niyetim, suçlamam ve benzeri gereksiz, yararsız, etkinliği örseleyici hislerimin olmadığına emin olabilirsin, sevgiyle kal :)
Sayın Taşlıbahçe; ilginiz için teşekkür ederim aslında son yazdığınız mesajı görünce çok mutlu oldum sizin düşüncelerinizi takdir ettim fikirleriniz çok güzel...
Biz bir aileyiz sonuçta ve yanlışı doğruyu tartışarak doğru yolda ilerleriz, sanal ortamdayız yüz mimiklerimizi göremediğimiz için bir anda alıngan yanlış anlaşılmalar olabiliyor...
Bahçenizi blogunuzdan takip ediyorum biliyorum ne kadar çalışkan olduğunuzu ve yaptığınız çalışmaları ayakta alkışlıyorum...
Eğer kaba, kırıcı konuştuysam kusura bakmayın, asla sizi üzmek kırmak gibi bir amacım yoktu :(
Tohum paylaşım etkinliğini iple çekiyorum ^_^
settler65
24-09-2016, 21:30
Merhaba,
Sitenizin etkinliğine ilk defa tanık olacağım için bazı sorularım olacak,
1.Öncelikle tohum talep etmekle ilgili miktar sınırı var mı?
2.Talep edeceğimiz tohumu çoğaltıp, burada veyahut başka platformlarda paylaşmamız. Eşimize dostumuza hediye etmemizin sakıncası olur mu?
3.Tohum talep edebilmek için tohum paylaşmak zorunda mıyız? Zira elimdeki tüm tohumları bu sene çoğaltma gayesindeyim.
Ayrıca, elinde geleneksel tohum bulunup, çoğaltma imkanı bulamayan arkadaşlar Adana'da ikamet etmekteyim arzu ederlerse kendi arazimde çoğaltabilirler.
Taşlıbahçe
24-09-2016, 21:43
Merhaba,
Sitenizin etkinliğine ilk defa tanık olacağım için bazı sorularım olacak,
1.Öncelikle tohum talep etmekle ilgili miktar sınırı var mı?
2.Talep edeceğimiz tohumu çoğaltıp, burada veyahut başka platformlarda paylaşmamız. Eşimize dostumuza hediye etmemizin sakıncası olur mu?
3.Tohum talep edebilmek için tohum paylaşmak zorunda mıyız? Zira elimdeki tüm tohumları bu sene çoğaltma gayesindeyim.
Ayrıca, elinde geleneksel tohum bulunup, çoğaltma imkanı bulamayan arkadaşlar Adana'da ikamet etmekteyim arzu ederlerse kendi arazimde çoğaltabilirler.
Aşağıdaki linkte sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda bu yılın etkinliği için yeni eklemeler olabilir, takipte kalın lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/35301.htm
MeyveliTepe
24-09-2016, 21:56
Az sayıda da olsa bunu yapmaya çalışanlar oldu. Atlatıldığımız bir durum olmasına küçük de olsa bir ihtimal vereyim ancak zannediyorum hepsini değerlendirme esnasında tesbit ettik. Unutmayalım ki sisteme kaydedilmiş ve önceki yıllara ait her türlü bilgiyi kullanabiliyoruz ve üyelerin forum ve etkinlikteki aksiyonları çok iz bırakıyor.
Foruma sadece tohum almak için gelenler olduğunu, tohumları aldıktan sonra da kaybolanlar olduğunun farkındayız. Ne ki, bunlar çoğunlukta değil. Buna rağmen son etkinlikten sonra hep birlikte yaptığımız değerlendirmede bu oranın kurallar yoluyla azaltılmasını sağlayacak önlem alınmasının yerinde olacağında çoğunluk mutabakatı sağlanmıştı.
Bunu ölçmek üzere elmizde iki parametre var. Birincisi ne zaman foruma üye olunduğu. İkincisi de yazılan mesajlar ve ne zaman yazıldıkları. Bu iki parametreyi de dozunda kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani burada amacını aşan dozda bir kural ile forumdaki yeni dongyul'leri kaybetmek istemeyiz:) Unutmayalım ki tohum hayattır, dağıtmak cömertliktir, isteğimiz tüm tohumların doğru yerini bulmasıdır, ancak bazı tohumların akıbetini kaybetsek bile töleransımızı hayatın olabildiğince yaygınlaştırılması yönünde kullanmalıyız.
Elbette bunlar kurallar yoluyla uygulanan filtreler. Esas filtre paylaşımcıların kendileridir.
Bu etkinliği diğerlerinden net olarak ayıran başka bir özellik, paylaşımcıların iradelerinin asla çiğnenmemesidir.
Yukarıdaki iki ifade aslında biribiri ile çelişiyor :)
Dağıttığınız tohumların başka bahçelerde ekildiğini görmek/duymak istiyorsanız, elinizdeki tohum miktarı da sınırlıysa, evet, "adam kayırma" hakkına sahipsiniz. Bu paylaşımcıların doğal hakkı olan insiyatiftir.
İsterseniz bu insiyatifi kullanmama insiyatifine de sahipsiniz. Talepleri saniyesine kadar zaman damgasıyla paylaşımcılara sunabiliyoruz.
İsterseniz başka kriterler de kullanabilirsiniz, söz gelimi en eski 10 üye, en çok mesaj sayısına sahip 10 üye, üye olduğu sürede ay başına ortalama en çok mesaj yazan 10 üye, en sevdiğiniz 10 üye, vs.vs. sınır yok, tamamen özgürsünüz.
Makul olan şudur; paylaşımcı elindeki tohumlar sınırlı ise belli sayıda kişiye dağıtım yapabileceğini (söz gelimi 10 kişi) belirtebilir ve sonunda kendi hakkaniyet kriteri neyse ona göre dağıtım yapar.
Ancak "ilk 10 kişi" diye kriter belirtmek bağlayıcıdır ve bu sebeple tohumları yeterince iyi değerlendiremeyeceğini düşündüğü bir talep edene göndermek zorunda kalırken etkinlik sonuna kadar beklemiş on birinci talebi reddetmek durumunda olur.
Buna rağmen hangi kriteri uygulayacağı, bu kriteri önceden ilan edip etmeyeceği paylaşımcının insiyatifindedir. Bu konudaki tek kural paylaşımcının karar sahibi oluşudur.
Şunu bilin ki, düzenli olarak yetiştiricilik yapıp uzun süredir forumda aktif olarak bulunan üyelerin çoğu taleplerini etkinlik sonuna doğru yaparlar. Bu da normal. Paylaşılan tohumların tümünü görüp bunların içinden seçim yapmak istemelerindendir.
İlk olarak geçen sene tohum etkinliğine katıldım 25 adet tohum talep etme hakkım vardı, ama bu sayı çok az geldi bana
Elinde önceden hiç tohum olmayan biri 25 çeşit tohum ile gayet güzel bir bahçe kurabilir ve ertesi sene de paylaşımcı olabilir. Bizim bile kaç yıllık bahçede yetiştirdiğimiz çeşit sayısı bu rakamdan çok da fazla değil. Dolayısıyla bu rakam o yıl paylaşımcı olmayan üyelerin talep edebilecekleri en fazla çeşit sayısı olarak gayet makul (özellikle böyle bir kuralın olmadığı önceki iki etkinlik düşünülürse).
celalim01
24-09-2016, 22:36
Merhaba arkadaşlar . Bir süredir aranızda bulunamadım. Ardı sıra gelen olaylar ,sıkıntılar nedeniyle bulunamadım. Bazı yerlerde bununla ilgili bildirdiğim ifadelerim olmuştu. Bahçemde bu sene en kısır döngüyü yaşadım. Yeterince ilgilenemedim. Kaybettiklerim oldu. Kendimin ve ailemin sağlık durumları nedeniyle kötü bir bahçe sezonu geçirmek zorunda kaldım.
Yukarıda belirtilen bir çok ifade ve açıklamalar farklı açılardan bakıldığında doğru. Yeni üyeler kazanmak bir artıdır. Kimsenin nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu bilmeden engellemek doğru olmaz. İleride çok faydalı birileri çıkabilir. Öbür yandan sırf belirli amaçlarla üye olup istediğini elde ettikten sonra kaybolanlar açısından düşünürsek güvensizlik oluşuyor. Önceki paylaşımda üye olup diğer paylaşıma kadar ortalıkta görünmediğini bildiğimiz kişilere dur diyebiliriz elbette. Şahsen bende olsam o şekilde görünen birilerine paylaşım yapmak istemem.
Yeri geldiğinde paylaşımlarda sınırlama yapmak zorunda kalıyoruz. İlk seçenler alıyor diğerleri fırsat bulamıyor her iki taraf içinde düşünürsek sıkıntı oluyor ,yapacak fazla bir şey yok.Kurallar olmak zorunda ,ilk 10 kişi olacaksa olması gerekir.
Sayın MeyveliTepe'nin dediği gibi ,25 tohum başlamak adına kötü bir rakam değil.bizler daha çok olsun istediğimizden ruhumuzdaki çiçek sevgisine firen vuramadığımızdan yetmiyor olsa gerek. Çok çeşitle uğraşmak zor olsa da ,her çiçeğin ayrı bir zevki var.
Katkıda bulunacak herkesin ellerine sağlık.
Sayın MeyveliTepe; yazdıklarınızı okudum evet hak verdim tohum dağıtmak cömertliktir...
Tartışarak, konuyu tatlıya bağladık, ilginiz için teşekkür ederim ^^
Altay_41
24-09-2016, 23:26
Hibrit (Bodur,yarı bodur...) olmayan meyveler...
Bence yerli sebze tohumları kadar Hibrit olmayan meyve ağaçlarından temin edilen meyve çekirdeklerinin takasına da önem verilmeli.
Forumda sebze yetiştirmek isteyenler kadar, meyve çekirdeği çimlendirmek isteyenler de var.
Örneğin köylerimizde veya bahçelerimizdeki hibrit olmadığını bildiğimiz meyve ağacının (elma,erik,kiraz...) çekirdeklerini paylaşalım.
Takas etkinliğindeki bitkiler gibi bu ağaçların ve meyvelerin resimlerini de paylaşalım.
Bu çekirdeği fide haline getirdiğimizde bu sefer hibrit olmayan bir ağaçtan aşı kalemi takası yapalım...
İsmail Kuzucu
25-09-2016, 14:06
İstek olursa 4 çeşit elma, 2 çeşit armut paylaşımı yapabilirim.
Altay_41
25-09-2016, 17:24
Meyve çekirdeği çimlendirmek isteyenler de olacaktır. Çekirdeği alınan meyvenin ve ağacın resmi paylaşılırsa daha iyi olur.
İş hayatı yoğun olan bir kişiyim. İnternet çağı başlamadan önce bahçe ve peyzaja daha lise yıllarımda ilgi duydum; yerli ve yabancı mecmuaları takip etmeye başladım. Bu forumu zaman zaman yoklarım, bazı yorum ve fikirlere bakarım. Aslında ilgi alanlarımla ilgili bilgiler gerek forumun biraz dağınıklığı gerekse konular tekrarlandığı için, bana yeterince hitap etmiyor. Ya da basit kaçıyor. Beni en çok ilgilendiren ve heyecanlandıran bölüm "tohum takas" bölümüdür. Çünkü bu bölüm Göbeklitepe antik alanını yeniden keşfetmek gibi. Çok az mesajı olan ve arada buraları yoklayan benim gibi insanları tohum paylaşımında lütfen geri planlara atmayınız. Saygılar.
Taşlıbahçe
25-09-2016, 22:45
Hibrit (Bodur,yarı bodur...) olmayan meyveler...
Bence yerli sebze tohumları kadar Hibrit olmayan meyve ağaçlarından temin edilen meyve çekirdeklerinin takasına da önem verilmeli.
Forumda sebze yetiştirmek isteyenler kadar, meyve çekirdeği çimlendirmek isteyenler de var.
Örneğin köylerimizde veya bahçelerimizdeki hibrit olmadığını bildiğimiz meyve ağacının (elma,erik,kiraz...) çekirdeklerini paylaşalım.
Takas etkinliğindeki bitkiler gibi bu ağaçların ve meyvelerin resimlerini de paylaşalım.
Bu çekirdeği fide haline getirdiğimizde bu sefer hibrit olmayan bir ağaçtan aşı kalemi takası yapalım...
Hibrit meyve ağacı tohumu istenilse de paylaşılamaz, "hibrit" sözcüğünü günümüzde ve bu konuda kullandığımız anlamıyla ele alırsak meyve ağaçları için öyle bir durum yok diye biliyorum.
Bodur, yarı bodur kavramları daha çok kullanılan anaçlarla, o anaçların genetik özellikleriyle, klon olmalarıyla veya olmamalarıyla ilgili. Bu etkinlikte ağaç tohumları da paylaşılıyor, evet oldukça az ama çerçevenin dışında değil. İsteyen paylaşır fakat meyve ağaçları söz konusu olduğunda bilinmesi gereken birkaç şey var, ki son cümlenizden anlaşıldığı üzere bu sizin de bildiğiniz birşey, hem bilmeyenler için, hem de paylaşacak olanların eklemeleri gereken bir bilgi olarak kısaca açmak istiyorum.
Günümüzde yediğimiz meyvelerin çok büyük bir kısmı yabani formlarından daha gösterişli, iri, sulu, belki daha lezzetli hallere gelmişler. Bu süreç, süreci yönlendiren faktörlere göre, görece kısa veya çok uzun zamanlarda gerçekleşmiş.
Sorun şu ki, beğendiğimiz meyveler o bölgenin yerlisi dahi olsa onu generatif yolla, yani tohumla üretmeye kalktığımızda yabani atalarına doğru açılım gösterebiliyorlar. Bu durumda tohumdan yetiştirmek istediğiniz meyve, yabani atasına ne kadar yakınsa o meyveden alacağınız meyvenin benzer olma şansı artıyor. Daha fazla uzatmadan, diyeceğim o ki, tohumu dağıtanın da, tohumu talep edenin de bu riski bilmesi iyi olur. Yoksa sürpriz bir meyve, tek yıllık sebze gibi hemen o sezon değil de belki on yıl sonra kendini gösterdiğinde "benim istediğim bu değildi ki" denmesin:)
Bu risk bilindiği ve paylaşıldığı takdirde yerli meyve ağacı tohumlarının paylaşılması güzel olur. Klasik meyvecilikten ziyade böyle ağaçlara ilginin artması lazım. Meyveleri fazlaca açılım gösterse dahi içlerindeki besleyici değerler, şifai özellikleri ve daha başka pozitif yanlarıyla yalnızca renk, yanlızca şekil ve yanlızca göz dolduranlara tercih edilmeleri isabetli olur.
Ortaya çıkan meyve, potansiyel faydalarına rağmen istenmiyorsa, elde sağlam bir anacımız olur ki, o zaman sizin de belirttiğiniz gibi yine yerli bir meyve çeşidiyle aşılanabilir.
Altay_41
26-09-2016, 04:09
Taşlıbahçe'nin mesajı üzerine internette konuyu biraz araştırdım. Meyve ağaçları için hibrit tanımı Taşlıbahçe'nin dediği gibi yanlış.
Bodurlaştırıcı anaçlar kullanılarak üretilen tam bodur ve yarı bodur fidanlar var. Bodur olmayanlar da klasik anaçlı fidanlar olarak tanımlanıyor.
Meyve çekirdeği takası klasik anaçlı fidan yetiştirmek isteyenler için tercih edilebilir. Ya da çatal erik (ikiz erik) (http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/34767.htm) gibi artık fazla karşılaşamadığımız meyve ağaçlarını çoğaltmak isteyenler için...
Bu arada marketten aldığımız meyvenin çekirdeğinden fidan elde edersek nasıl bir anaca sahip oluruz bilemiyorum ???
İsmail Kuzucu
26-09-2016, 08:11
Meyve tohumlarını illa fidan yetiştirmek için eklemek gerekli. Cımlenen tohumları ormana atmak bile yeterli olur. Meyvesi küçük olsa dahi çoğu canlıya hayat olacaktır.
Mesela bizim buralarda ormanlık alanlarda ağlat ağaçları var. Kimse bahçesine ekip dikmez ama zamani gelince herkes toplamaya gider. Onları ekip dikine ne mutlu.
Bir örnek daha vereyim, şuan pazarda beyaz-sarı eksi elma satılıyor. Onlarda tohumdan ekılınce aynı meyveyi veriyor. Hatta önceden ormanlarda keçiler bunları çok yermiş.
Önceden sadece kecılerın yediği elmayı şuan şeker hastaları mumla arıyor.
İş hayatı yoğun olan bir kişiyim. İnternet çağı başlamadan önce bahçe ve peyzaja daha lise yıllarımda ilgi duydum; yerli ve yabancı mecmuaları takip etmeye başladım. Bu forumu zaman zaman yoklarım, bazı yorum ve fikirlere bakarım. Aslında ilgi alanlarımla ilgili bilgiler gerek forumun biraz dağınıklığı gerekse konular tekrarlandığı için, bana yeterince hitap etmiyor. Ya da basit kaçıyor...
Her bilen sizin gibi 'basit kaçıyor burası' deyip içeri girmez sekiz yılda sadece 161 mesaj atarsa, nasıl giderilecek bu 'basitlik' ?
megbilgi
26-09-2016, 09:24
Tohum paylaşımının yasaklanacağı yıllara doğru bir gidiş olabilir mi acaba ?
.
F1 tohum üreticileri bu şekilde kanunlar üzerinde çalışmalar yapıyor diye biliyorum.
Lisanlanmamış bir tohumun dağıtımı ( üretimi ) yasalarca yasaklanabilirmiş.
Sizce böyle birşey mümkün mü ?
...
Mücevher Çalısı
26-09-2016, 10:20
.
F1 tohum üreticileri bu şekilde kanunlar üzerinde çalışmalar yapıyor diye biliyorum.
...
Aşağıdaki durumumuz elbette birilerine dokunacak, bekleyeceğiz göreceğiz bakalım elimiz kolumuz bağlanacak mı?
Kolistirva
26-09-2016, 10:38
Arkadaşlar geçen benim ağaçlarım sele gitti. Rizedeyim, evimizi ve ağaç diktiğim yerleri sel aldı götürdü. 300 Tane aşılı meyve fidanı dikmiştim karma toplamasam bile dağ taş böcek yesin diye. Geçen şubat-mart ayındda Rize'nin aşırı yağış alması sebebiyle evde dahil olmak üzere ağaçlarım da gitti.
Bende tohum istiyorum fakat gönderebileceğim tohum yok benim. Bu konuda ne yapabiliriz?
Paylaşıma sokacağım çeşit az ama tohumlar çok fazla sayıda olacak. İki cins kavun var bahçede hala da ürün toplamaktayım. Bardaklar dolusu çekirdek biriktirdim. Domateslerde de en beğendiğim yerli domatesten hala tohum ayırmaya devam ediyorum. Kabaklardan aynı şekilde kıyamet gibi çekirdek olacaktır.
Yönetim benim gibi fazla sayıda tohuma sahip üyelerden gelecek tohumları çaresiz taliplere ulaştırabilmek için bir usul bulacaktır mutlaka...
Gaye çok sayıda yerli tohumu- çekirdeği çok kişiye dağıtmak. Ben çevremde bahçesi olan ama buralardan bihaber herkese onlar istemeden tohum vermenin yollarını ayrıca aramaktayım.
emcmuratçelik
26-09-2016, 21:34
Merhaba elimde bulunan tohumların adını tam bilmiyorum peki paylaşmak istesem nasıl yapıcam? mesela domates tohumları var daha yeni ayırdım tokatta bir abimin kendi bahçesinde sürekli yetiştirdiği domatesler veya dikkatimi çeken bir çalıya benzer süs ağacının tohumları **** diğer tohumlar bunları nasıl yababilirim güzel tazeler yardımcı olabilir misiniz?
saygılarımla.
Tohum tanıtım mesajları için bir şablonumuz vardı geçen yıl. Hemen herkes bu şablonu kullandı ama türe özel izolasyon kısmı bazen boş bırakıldı ya da yeterli bilgi verilmedi. İzolasyon bilgileri konusunda daha duyarlı olmalıyız.
birnefestoprak
27-09-2016, 16:06
Bu forum gibi platformlar, popüler bilgi kaynaklarıdır. Bu gibi kaynaklarda akademik seviyede çalışma/yayın yapılması, uluslararası bir hakemli dergide yayınlanan makalelerde olduğu gibi akademik ispat gerçekleştirilmesi mümkün değil.
Burda çeşitli konular hakkında yayınlanan içerikte, forum dışında yapılmış teknik çalışmalara ve nedenleri ispatlanmamış dahi olsa varlığı ve doğruluğu genel tecrübe/deneme-yanılma yoluyla onaylanmış uygulamalara bir aykırılık söz konusu olmadığı takdirde, basite indirgeyerek anlatma yolunun kullanılmasında bir sakınca göremiyorum.
İş hayatı yoğun olan bir kişiyim. İnternet çağı başlamadan önce bahçe ve peyzaja daha lise yıllarımda ilgi duydum; yerli ve yabancı mecmuaları takip etmeye başladım. Bu forumu zaman zaman yoklarım, bazı yorum ve fikirlere bakarım. Aslında ilgi alanlarımla ilgili bilgiler gerek forumun biraz dağınıklığı gerekse konular tekrarlandığı için, bana yeterince hitap etmiyor. Ya da basit kaçıyor. Beni en çok ilgilendiren ve heyecanlandıran bölüm "tohum takas" bölümüdür. Çünkü bu bölüm Göbeklitepe antik alanını yeniden keşfetmek gibi. Çok az mesajı olan ve arada buraları yoklayan benim gibi insanları tohum paylaşımında lütfen geri planlara atmayınız. Saygılar.
birnefestoprak
27-09-2016, 16:08
Siz bunu nerden duydunuz?
.
...
Taşlıbahçe
27-09-2016, 19:22
Arkadaşlar geçen benim ağaçlarım sele gitti. Rizedeyim, evimizi ve ağaç diktiğim yerleri sel aldı götürdü. 300 Tane aşılı meyve fidanı dikmiştim karma toplamasam bile dağ taş böcek yesin diye. Geçen şubat-mart ayındda Rize'nin aşırı yağış alması sebebiyle evde dahil olmak üzere ağaçlarım da gitti.
Bende tohum istiyorum fakat gönderebileceğim tohum yok benim. Bu konuda ne yapabiliriz?
Etkinliğe ilk kez katıldığınızda tohum paylaşmasanız da 25 çeşide kadar tohum talep edebiliyorsunuz. 2015-2016 etkinliğinin genel prensiplerine bir göz atın.
Paylaşılan tohumlar eğer daha önceki etkinliklerde paylaşılmıssa bunu belirtirken sayfaların adres bilgilerinide link olarak ekleyelimki ilgilenenler uzun uzun bu sayfaları aramak durumunda kalmasın. Bunu yaparsak bir sonraki paylaşımcının iş yükünüde hafifletmiş oluruz. Eğer herkes adres bilgilerini girerse son paylaşımcıdan başlıyarak ilk paylaşımcıya kolayca ulaşabiliriz.
Mesela
Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM, 2014-2015 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, sayın Birnefestoprak
bilgilendirici ama kullanışlı değil.
Bu daha iyi
Tohumun geldiği yer: 2014-2015 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, sayın coskun4216 (http://www.agaclar.net/forum/1325745-post4.htm)
megbilgi
28-09-2016, 08:24
Birçok yerde yazıyor internette ararsanız görürsünüz.
.
Basit bir arama
https://www.google.com.tr/search?q=Lisanlanmam%C4%B1%C5%9F+bir+tohum&oq=Lisanlanmam%C4%B1%C5%9F+bir+tohum&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Lisans+tohum+yasak
Yasaklama araması
https://www.google.com.tr/search?biw=1298&bih=678&q=yerli+tohum+yasas%C4%B1+2013&sa=X&ved=0ahUKEwiXrYGJyrHPAhVDDxoKHUF0BtkQ1QIIXigB
...
Detaylı haberlerde mevcuttur.
...
Buda Türkiyede geçerli tohumculuk kanunu.
Tohum üretimi ve dağıtımı hakkında...
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/11/20061108-1.htm
...
birnefestoprak
28-09-2016, 15:07
Gösterdiğiniz haberlerin ev bahçeciliğiyle bir ilgisi var mı? Bir de F1 tohum üreticilerinden tanıdıklarınız varsa sorar mısınız lütfen insanların kendi bahçesinde ninesinden dedesinden kalma tohumları yetiştirmesine engel olmaya dönük bir çaba içindeler miymiş.
Ayrıca siz burdaki tohum etkinliğine katılmayı düşünüyor musunuz?
Birçok yerde yazıyor internette ararsanız görürsünüz.
.
Basit bir arama
https://www.google.com.tr/search?q=Lisanlanmam%C4%B1%C5%9F+bir+tohum&oq=Lisanlanmam%C4%B1%C5%9F+bir+tohum&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Lisans+tohum+yasak
Yasaklama araması
https://www.google.com.tr/search?biw=1298&bih=678&q=yerli+tohum+yasas%C4%B1+2013&sa=X&ved=0ahUKEwiXrYGJyrHPAhVDDxoKHUF0BtkQ1QIIXigB
...
Detaylı haberlerde mevcuttur.
...
Buda Türkiyede geçerli tohumculuk kanunu.
Tohum üretimi ve dağıtımı hakkında...
T.C. Resm Gazete (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/11/20061108-1.htm)
...
megbilgi
28-09-2016, 15:18
Gösterdiğiniz haberlerin ev bahçeciliğiyle bir ilgisi var mı? Bir de F1 tohum üreticilerinden tanıdıklarınız varsa sorar mısınız lütfen insanların kendi bahçesinde ninesinden dedesinden kalma tohumları yetiştirmesine engel olmaya dönük bir çaba içindeler miymiş.
Ayrıca siz burdaki tohum etkinliğine katılmayı düşünüyor musunuz?
Tohumun ev bahçeciliği ile ne ilgisi var ki... Tohum tohumdur...
Tarlayada eksen aynı bahçeyede...
.
Evet tohum etkinliğine katılacağım...
Neden sordunuz ?
.
birnefestoprak
28-09-2016, 15:26
Üretip piyasaya sürdüğünüz tohumla özel mülkünüzün arka bahçesinde üretip kendi kullanımınız için ektiğiniz ve ücretsiz olarak komşunuza verdiğiniz tohum aynı yani, öyle mi?
Ben sizin ne demek istediğinizi anlayamadım. "Etkinliğe katılırsam yasak olduğu için suç işlemiş olur muyum?" diye mi soruyorsunuz?
Tohumun ev bahçeciliği ile ne ilgisi var ki... Tohum tohumdur...
Tarlayada eksen aynı bahçeyede...
.
Evet tohum etkinliğine katılacağım...
Neden sordunuz ?
.
megbilgi
28-09-2016, 15:31
Ben sizin ne demek istediğinizi anlayamadım. "Etkinliğe katılırsam yasak olduğu için suç işlemiş olur muyum?" diye mi soruyorsunuz?
Öyle bir amacım yok...
Yazdığımı tekrar okursanız göreceksiniz.
Bu şekilde bir şeyler konuşulup yazılıyor. Bunun olabilirliği nedir diyorum, ne kadar ileri gidebilirler...
.
birnefestoprak
28-09-2016, 15:34
Bu başlık etkinlik önerileriyle ilgili. Tohum politikalarını burda (http://www.agaclar.net/forum/doga-cevre-ekoloji-gida-hukuk-ve-politikalari/1955.htm) tartışabiliriz.
Etkinlikte paylaşacağınız tohumları merakla bekleyeceğim.
Öyle bir amacım yok...
Yazdığımı tekrar okursanız göreceksiniz.
Bu şekilde bir şeyler konuşulup yazılıyor. Bunun olabilirliği nedir diyorum, ne kadar ileri gidebilirler...
.
İsmail Kuzucu
28-09-2016, 16:34
Ticari amaçlı değil ise tohumlar dagıtılıp paylasılabılıyor. Ticari dağıtım ve paylaşım yapılıyor ise tohumların onaylanması gerekiyor. Bunu kişiler veya firmalarda yapabilir. Tohumluk için gerekli formları doldurduktan sonra mühendisler gelip sizi denetlıyor. Tohumculuk kanununda geçen bilgiler bunlar.
Tarım bakanlığının bu konu hakkında bir pdf dosyası mevcuttu. Geçen senelerde başka bir tohum paylaşım etkinliğine zabıta gelmiş ve engel olmaya çalışmıştı. Sonuç etkinlik yine devam ediyor. Haberlerede konu olmustu.
emcmuratçelik
28-09-2016, 20:34
kişisel dağıtımlarda her hangi bir sorun yaşamazsınız bu 1. 2. si ise siz ticari olmadığı takdirde her hangi bir sıkıntı yine yaşamazsınız evinizde ve kendi bahçenizde ekdiğiniz tohumlardan her hangi bir ücret **** ceza yemezsiniz, ufak bir araştırma ile bunu görebilirsiniz.
bahcedenn
28-09-2016, 23:52
Aklıma şu geldi. Geçtiğimiz sene en çok tohum paylaşımında bulunan üyelere hediyeler gönderilmişti. Hediyelere aktarılan kaynak ile tohumluk izolasyonları için börtü böceğin giremeyeceği kesecikler yaptırsak da bu vesile ile sadece potaya giren üyelere değil de herkese bu tohum izolasyon keseciklerini göndersek nasıl olur?
kerkenez
29-09-2016, 08:35
Aklıma şu geldi. Geçtiğimiz sene en çok tohum paylaşımında bulunan üyelere hediyeler gönderilmişti. Hediyelere aktarılan kaynak ile tohumluk izolasyonları için börtü böceğin giremeyeceği kesecikler yaptırsak da bu vesile ile sadece potaya giren üyelere değil de herkese bu tohum izolasyon keseciklerini göndersek nasıl olur?
Aslında özel yaptırmaya gerek yok. Mercan tarafında sünnet, düğün malzemesi satan yerlerde çeşitli boy ve ebatlarda mevcut. Ben oradan temin etmiştim. Tek kusurları biraz süslü oluyorlar. :D
... sünnet, düğün malzemesi satan yerlerde çeşitli boy ve ebatlarda mevcut. Ben oradan temin etmiştim. Tek kusurları biraz süslü oluyorlar. :D
Gelen geçen birer çeyrek takmasın sonra üzerlerine ;)
Forumu sürekli olarak takip ediyorum ve bu konudaki mesajları hızlıca okudum konu çok gergin geçiyor sanırım.
Bir çevre mühendisi adayı olarak da bu ve benzeri paylaşım etkinliklerini destekliyorum çünkü herhangi bir yapı marketten veya ziraattan tohum aldığımda tohumu ekip, onca uğraşıp, bi o kadar sulama sonucu karşılaşılan durum hüsran olduğunda bu tür paylaşımların değerini anlıyoruz.
Aynı zamanda Forumla ilgisi olmayıp sadece tohum için üye olacak arkadaşlarında etik bir davranış içinde olmadığını öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum ve 3.4. Tohum talep edenlerin rolü bu maddenin altında aynı zamanda belirli miktarda mesaj sayısı olmayanların tohumlardan faydalanmaması gerektiğini düşünüyorum.=)
Bu mesajın konuyla ne kadar alakalı oldu bilmiyorum umarım bir miktar faydam dokunmuştur emeği geçen herkese ve teşekkürler. =)
emcmuratçelik
29-09-2016, 19:59
Forumu sürekli olarak takip ediyorum ve bu konudaki mesajları hızlıca okudum konu çok gergin geçiyor sanırım.
Bir çevre mühendisi adayı olarak da bu ve benzeri paylaşım etkinliklerini destekliyorum çünkü herhangi bir yapı marketten veya ziraattan tohum aldığımda tohumu ekip, onca uğraşıp, bi o kadar sulama sonucu karşılaşılan durum hüsran olduğunda bu tür paylaşımların değerini anlıyoruz.
Aynı zamanda Forumla ilgisi olmayıp sadece tohum için üye olacak arkadaşlarında etik bir davranış içinde olmadığını öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum ve 3.4. Tohum talep edenlerin rolü bu maddenin altında aynı zamanda belirli miktarda mesaj sayısı olmayanların tohumlardan faydalanmaması gerektiğini düşünüyorum.=)
Bu mesajın konuyla ne kadar alakalı oldu bilmiyorum umarım bir miktar faydam dokunmuştur emeği geçen herkese ve teşekkürler. =)
remus2 bence takılıp kalma mesaj sayısına benim mesaj sayımı örnek alabilirsin, ben sürekli olarak burayı takip ediyorum. Fakat mesaj sayım az nedenine gelirsen genelde iş ev arası mekik dokuyorum bazen hiç bilgisayara giremiyorum.
buna çara olarak da pdf formatında sayfaları kaydedip telefonumdan okuyorum. Tavsiye edebileceğim bir yöntem, aynı zamanda ağaçlara bitkilere doğaya aşık biri olarak kimseyi böyle görünüşe göre değerlendirme derim.
Örnek Gül çok güzeldir fakat dikenlidir, örnek kaktüs yine dikenlidir etkilidir fakat çiçekleri çok hoştur aynı zamanda çok zor zamanlarda su kaynağı olarak kullanabilirsiniz.
Saygılarımla,
Murat ÇELİK
Doğa Sever
Gebze/Kocaeli
Merhaba arkadaşlar;
Ben bu foruma nedeyse 5-6 senedir üyeyim.Ve bu forumu tesadüfen buldugum gibi tohum paylasım etkinkigini de bu sene karpuz ve soya fasülyesi ararken bir arkadaşın söylemesi üzerine yine tesadüfen haberdar oldum.Paylasıma katılmak istiyorum ama bilgisayarım olmadığından telefonla ne kadar yapılabilir bilemiyorum.
Ben paylaşıma farklı bir açıdan katkıda bulunmak isterim
m.Şöyle ki ben Çorumdayım ve burada yıllardır ekilip dikilen ve begenilen tohumları dagıtmayı düşünüyorum..Telefonla kolay olmayacagını düsündüğümden bir arkadaşın bu konuda yardımci olmasını bekliyorum.saygılar...
Belirli bir mesaj sayısına ulaşma kriteri bana çok sakıncalı geldi açıkçası. Düşünün; 20 mesaj kriteri konuldu. Yeni üye olan kişi tohum talep edebilmek için gerekli mesaj limitini nasıl aşacak? Kolay. 20 tane konunun altına "Güzel" , "Harika", "Elinize sağlık", "Harikasınız" vb foruma katkısı olmayan şeyler yazarak limiti aşacak. Düşünülmesi gereken bir konu.
Sayın birnefestoprak geçen yılki etkinlik sonrası şurada (http://www.agaclar.net/forum/2015-2016-etkinligi-kapanmistir/38958.htm) bahsetmiştim. Sanırım aynı konudan bahsediliyor.
Bu sene etkinliğimizi güzel bir şekilde gerçekleştirdik ama acaba önümüzdeki yıllarda başarabilecek miyiz? Şöyle bir haber okudum canım sıkıldı. Bu konu -miş, -mış ları geçer de gerçekten gündeme gelirse ne yapabiliriz?
Tohum Takas'a makas geliyor! -Haber Hürriyeti (http://www.haberhurriyeti.com/tohum-takasa-makas-geliyor-161980.html)
Altay_41
30-09-2016, 10:53
Tohum paylaşım etkinliği kataloglarının pdf kitap haline getirilmesi konusunda;
2015 - 2016 etkinliği istatistiklerine göre paylaşılan çeşit sayısı 602,
Buna göre forum kataloglarında bulunan içeriği aynı şekliyle pdf ye aktaramayız.
Bir sayfada 2 ürün bile tanıtılsa sayfa sayısı 300'ü geçer.
Sayfada 6 veya 8 ürün tanıtılırsa daha uygun olur.
Bunun için pdf içeriği, küçük resim ile forumda yazılması gerekli olan tohum tanıtım mesajlarının daha önemli olanlarından oluşmalı.
Örneğin;
-Bitki veya meyvenin resmi
-Tohum çeşit adı
-Tohumun kökeni
-İzolasyon
8 ürün için örnek şablon 1 (http://www.bordoreklam.com/wp-content/uploads/2016/05/fakir-katalog-tasarim-01.jpg)
8 ürün için örnek şablon 2 (http://www.bordoreklam.com/wp-content/uploads/2016/05/fakir-katalog-tasarim-02.jpg)
Merhabalar...gördügüm kadarıyla cogu üye bu mesaj limitine takılmış..Bir öneri de bulunmak istiyorum.Madem insanların katkıları ve emekleri gözardı edilmesin istiyoruz o zaman yeni üyeleri de bos cevirmek yerine 5 adet tohum alma hakki verilsin mesela..Diger emektar kisilere sayı artırılsın hatta tohum ile katkıda bulunanlara daha fazla...Hic katılmadim ama bu sisteme benzer yürütülüyor sanırım..
Ve bundan ayrı olarak deginmek istedigim bir konu var..bu paylaşım sene de bir kere oluyor..Kaçıranlar haberi olmayanlar faydalanamıyor..Cogu yerde oldugu gibi forumda da tohum bankası kurulsa herkes elindeki fazla tohumlari vermiş olsa, lazım oldugunda ilk basvuracagi yer burasi olur.Tohum alırken de ; yerine baska bir tohum vermek veya üretip geri iade etmek şartı konulabilir. ..Eminim ki cogu kisinin bahcesinde degerlendiremedigi icin fazlasını almaya bile gerek duymadığı tohumlar vardır..
Mesaj limitinin bulunması ve foruma katıldığı tarih göz önünde bulundurulmalı bana kalırsa hiç mesaj yazmamış ve ara sıra takip eden ben vaktim yok diyen birisi ile sürekli olarak bu foruma uğrayan ve bahçe, balkon vb. ile daha çok uğraşan arkadaşların bi farkı olması gerekli... üstteki mesajlarda ki örneklerden birinde mutlaka okumuş olmanız gerekli tabi bu konuyu takip ediyorsanız
alınan tohumların bu şekilde yok edilmemesi gerekli.
bir diğeri zamanım yok gibi bir bahane olamaz yani zamanı olmayan aldığı tohuma nasıl zaman ayıracak?
Sadece fikirlerimi ve tohumları savunmak için yazıyorum kimseyi eleştirmiyorum. teşekkürler.
birnefestoprak
30-09-2016, 15:43
Siz onu etkinlik sonrasında ayrı bir başlık altında yazmışsınız. Ben burdaki üyenin tohum paylaşım etkinliğiyle ilgili öneriler başlığı altında ticari tohum sertifikasyonuyla ilgili çıkarılan berbat bir yasayı örnek gösterip "tohum takası yasaklanacak mı?" diye sormasının nedenini pek anlayamadım. Anlayamadığım için de sordum.
Yeri gelmişken söyleyeyim: Eğer sertifikasyon, tohum standardını yükselten bir faktör olsaydı, şirketlerin (adıyla bilinenler dahil) belli bir yıla ait "taze" tohumları aynı yıl ekildiğinde, çimlenme oranlarının yerlerde sürünmemesi gerekirdi.
Sayın birnefestoprak geçen yılki etkinlik sonrası şurada (http://www.agaclar.net/forum/2015-2016-etkinligi-kapanmistir/38958.htm) bahsetmiştim. Sanırım aynı konudan bahsediliyor.
birnefestoprak
30-09-2016, 16:34
Siz daha önce etkinliğe (tohum göndererek, talepte bulunarak ya da her ikisini de yaparak) katılıp bahsettiğiniz konuda sorun yaşandığını düşündüğünüz için mi bu öneriyi getiriyorsunuz?
veya
Etkinliğe bu sene bir şekilde katılacaksınız ve bu sefer sorun yaşanmasın diye önlem alınması için mi mesaj kısıtlaması önerisinde bulunuyorsunuz?
Mesaj limitinin bulunması ve foruma katıldığı tarih göz önünde bulundurulmalı bana kalırsa hiç mesaj yazmamış ve ara sıra takip eden ben vaktim yok diyen birisi ile sürekli olarak bu foruma uğrayan ve bahçe, balkon vb. ile daha çok uğraşan arkadaşların bi farkı olması gerekli... üstteki mesajlarda ki örneklerden birinde mutlaka okumuş olmanız gerekli tabi bu konuyu takip ediyorsanız
alınan tohumların bu şekilde yok edilmemesi gerekli.
bir diğeri zamanım yok gibi bir bahane olamaz yani zamanı olmayan aldığı tohuma nasıl zaman ayıracak?
Sadece fikirlerimi ve tohumları savunmak için yazıyorum kimseyi eleştirmiyorum. teşekkürler.
sadece öneride bulunuyorum şuana kadar hiç katılmadım tohum göndermek isterim fakat bu sene olur olmaz bilmiyorum ya da bu sene ikisinide yaparak katılırmıyım bilmiyorum ama bu forumda bulunan emek veren kişiler için yazıyorum yani benim katılmamla ilgisi yok =)
Bu arada forumda sizide takip ediyorum domates yazılarınızı hayranlıkla izliyorum =)
Siz daha önce etkinliğe (tohum göndererek, talepte bulunarak ya da her ikisini de yaparak) katılıp bahsettiğiniz konuda sorun yaşandığını düşündüğünüz için mi bu öneriyi getiriyorsunuz?
veya
Etkinliğe bu sene bir şekilde katılacaksınız ve bu sefer sorun yaşanmasın diye önlem alınması için mi mesaj kısıtlaması önerisinde bulunuyorsunuz?
emcmuratçelik
02-10-2016, 18:50
Güzel konuyu takipteyim inşAllah Güzel paylaşımlar olucak.
celalim01
02-10-2016, 19:27
Ne yaparlar bilemem ,ben etkinliğe katılacağım.Hatta yasak dense de katılacağım. Yakın komşularımız ara sıra çeşitli tohumları satı alıp ekmektedirler. Benim kendileri ile paylaştığım tohumlar çimlenirken hazır aldıkları paket tohumlar bir türlü yeşermedi. Defalarca denediler tutmadı.
Böyle bir şey yapılmaya çalışılırsa rant dışında bir amaç yoktur.Günümüzde bazı bitkiler neredeyse hiç tohum vermemekte ,verdiği tohumlar ertesi yıl üretim yapılması mümkün olmamakta.
Çok olmasa da etkinliğe büyük bir hevesle katılacağım.
Etkinlik kapsamında üzerine düşen bir görev olursa, elimden geldiğince yapmaya çalışırım.
Tam olarak sistemi bilmediğimden hazır excell şablonu hazırlanabilir diye aklımdan geçirdim. Uygulanabilirliği sizlerin düşüncesine bağlı.
Merhaba, eski üyelerin korunması fikri mantıklı gelebilir. Ancak benim gibi foruma katkı yapmadığı halde sürekli forumu takip eden ve sizlerin paylaşımından faydalanan insanlar olduğunu bilmeniz de fayda var. Ankara da 1,5 dönümlük bir bahçem var ve iklim dolayısı ile sebze yetiştirmek zor. Forumun bizim gibi acemilere çok faydası oldu, buradaki paylaşımları saatlerce okudum. Sadece bir konudaki 40-45 sayfanın tamamını bir gecede okuduğumu biliyorum.Sizlerin bana katkıları; solucan gübresini sizden öğrendim, 1000 solucan aldım su an 10.000 den fazla solucanım var kendime yetecek gübre üretebiliyorum. Kompostu sizden öğrendim, EM1 aldım kendi bukasi mi ve kendi EMA mı yapıyorum. Yine bir yıldır evdeki tüm atıklarımı ve işyeri bahçesindeki yaprakları ziyan etmiyorum. Kompost yapıp gübre ile karıştırıp solucanlara veriyorum. Sayın meyvelitepe nin goji berry lerinin gördüm internet çinden tohum aldım bir yıldan fazladır uğraşıyorum 10-15 fidan oldu ve bir avuç ta meyvem oldu. Bahçeye domates acur kavun nohut vb ektim tamam çok başarılı olamadım ama hiç kimyasal kullanmadan çeri falan ama halen domates toplayıp yiyoruz. Leonardit nedir ve hümik asit yapmayı bu forumdan öğrendim. Paylaşımlarınız için hepinize teşekkürler. Yazarken benim gibi aslında takip eden ama mesaj yazmayanların da olabileceğini bilin diye yazdım. Ne yapılacak bilmiyorum ama PDF yapma vb. bilişim konularında faydam olabilir sanırım. Teşekkürler.
MeyveliTepe
03-10-2016, 23:10
Merhaba, eski üyelerin korunması fikri mantıklı gelebilir. Ancak benim gibi foruma katkı yapmadığı halde sürekli forumu takip eden ve sizlerin paylaşımından faydalanan insanlar olduğunu bilmeniz de fayda var. Ankara da 1,5 dönümlük bir bahçem var ve iklim dolayısı ile sebze yetiştirmek zor. Forumun bizim gibi acemilere çok faydası oldu, buradaki paylaşımları saatlerce okudum. Sadece bir konudaki 40-45 sayfanın tamamını bir gecede okuduğumu biliyorum.Sizlerin bana katkıları; solucan gübresini sizden öğrendim, 1000 solucan aldım su an 10.000 den fazla solucanım var kendime yetecek gübre üretebiliyorum. Kompostu sizden öğrendim, EM1 aldım kendi bukasi mi ve kendi EMA mı yapıyorum. Yine bir yıldır evdeki tüm atıklarımı ve işyeri bahçesindeki yaprakları ziyan etmiyorum. Kompost yapıp gübre ile karıştırıp solucanlara veriyorum. Sayın meyvelitepe nin goji berry lerinin gördüm internet çinden tohum aldım bir yıldan fazladır uğraşıyorum 10-15 fidan oldu ve bir avuç ta meyvem oldu. Bahçeye domates acur kavun nohut vb ektim tamam çok başarılı olamadım ama hiç kimyasal kullanmadan çeri falan ama halen domates toplayıp yiyoruz. Leonardit nedir ve hümik asit yapmayı bu forumdan öğrendim. Paylaşımlarınız için hepinize teşekkürler. Yazarken benim gibi aslında takip eden ama mesaj yazmayanların da olabileceğini bilin diye yazdım. Ne yapılacak bilmiyorum ama PDF yapma vb. bilişim konularında faydam olabilir sanırım. Teşekkürler.
Bahsettiğiniz bahçeniz, yetiştirdiğiniz ürünler, forumdan edindiğiniz bilgileri kendinizce yorumlayıp bahçenizde kullanmanız çok güzel. Bunu bilmek forumda bilgi paylaşanlara mutluluk verir.
Forumu sadece okuyucu olarak izleyenlerin sayısının aktif üyelerden kat kat fazla olduğunu biliyoruz elbette. Hatta forumu okumak için üye olmaya da gerek yok, açık bir forum. Bugün bu saatte 22 üye forumdayken bile 1100 üye olmayan kişinin forumda olduğunu gözleyebiliyoruz.
Forumun amaçlarından birinin, forumdaki bilgi birikiminin herhangi bir sınırlama olmaksızın herkese sunulabilmesi olduğu düşünüldüğünde bu amacın yerine getirildiğini söyleyebiliriz.
Öte yandan Tohum Paylaşım Etkinliği forumun aktif üyeleri arasında gerçekleştirilen bir etkinlik. Paylaşımcılar, daha sonra bilgi ve haber alabileceği kişilere paylaşım yapmayı tercih ediyorlar ve bunun için de gayet makul nedenleri var. Önceki dönem etkinliklerde üye olmanın dışında hiç bir şart bulunmaz iken bu kez bu şartların bulunması yönünde bir eğilim var. Söz gelimi siz henüz 15 gün önce üye olmuşsunuz, üye olduğunuz gün ilk mesajınız tohum satın almak üzere alış veriş bölümünde, ikinci mesajınız da yukarıda alıntıladığım.
Dolayısı ile forumda kalıcı mısınız, etkinlikte size gidecek tohumların akibetini izlemek mümkün olacak mı, vs. kabul edelim ki, belirsiz.
Elbette bu, sizi bundan sonra forumda sıkça görüp, deneyimlerinizden yararlanmayacağımız anlamına da gelmiyor. Fakat bu aşamada sadece tohum talep eden olarak etkinliğe katılabilmeniz için yeterli olmayabilir. Öte yandan, aynı zamanda paylaşımcı olmamanız için hiç bir neden yok :)
MeyveliTepe
03-10-2016, 23:20
Etkinliğe katılım şartları açısından;
Paylaşımcılar için mesaj sayısı, üyelik tarihi vb. bir şart olmaması gerektiğini düşünüyorum.
Sadece talep eden katılımcılar için en az mesaj sayısı ve en geç üyelik tarihi hakkında önerilerinizi bekliyorum.
birnefestoprak
04-10-2016, 00:06
Ben ilk kez tohum talep eden uyeler icin ne mesaj sayisi ne de uyelik tarihi acisindan bir kisitlama getirilmemesi gerektigini, ayni katilimcinin sonraki senelerdeki tutumuna gore kisitlamaya gidilmesinin iyi olacagini dusunuyorum. Bu, sanirim zaten kismen yapiliyor.
Ornegin, 2014 yilinda iki mesaji oldugu halde talepte bulunmus ve tohum almis. 2015 yilinda hala iki mesaji var ve hic tohum gondermeden tohum talep ediyor. Bu uye otomatik olarak elensin. 2015 yilinda hala iki mesaji varsa ve etkinlige tohum gondererek tohum talep etmisse, etkinlige katilabilsin ve tohum gonderen diger uyeler takdir hakkini kullansin.
Bence bir uyenin bu forumdan yararlanma anlayisi, hic mesaj yazmadan tohum alip vermek de pekala olabilir.
birnefestoprak
04-10-2016, 00:21
Yukardaki mesaja ek olarak, dediklerimin geriye donuk uygulanmasini da oneririm.
MeyveliTepe
04-10-2016, 08:52
Ornegin, 2014 yilinda iki mesaji oldugu halde talepte bulunmus ve tohum almis. 2015 yilinda hala iki mesaji var ve hic tohum gondermeden tohum talep ediyor. Bu uye otomatik olarak elensin. 2015 yilinda hala iki mesaji varsa ve etkinlige tohum gondererek tohum talep etmisse, etkinlige katilabilsin ve tohum gonderen diger uyeler takdir hakkini kullansin.
Bir katılımcı forumdaki aktivitesi ne olursa olsun zaten üst üste iki dönem sadece talep eden olamıyor.
Bizim problemimiz daha çok forumda sıfır mesajı olan üyeler ya da etkinlik başladıktan sonra üye olup tohum talep edenlerde oluyor.
Benim aklımdan geçen; üyelik tarihi en yeni etkinlikten 1 ay öncesi (söz gelimi 1 Eylül ve öncesi) ve son 3 ay içinde en az 4 mesajı olan üyeler şeklinde. Böyle yaptığımızda foruma sadece tohum almak için gelip ortadan kaybolacak kişileri önemli ölçüde elemiş oluruz, öte yandan da dozunda bir önlem olur.
Dediklerinize katılıyorum...
Bunun dışında bence talep eden kişilere tohumların akıbeti hakkında bilgi vermeyi zorunlu tutmalı. Fotoğraflarını paylaşacağı için gönderildiğini bilsin.
Talep edenler ''Tohum Paylaşım Sonrası Çalışmalar'' veya kendilerine açtıkları ''Üyelerin bahçeleri ve balkonları'' sayfasında yayınlasınlar.
Yayınlamayanlara tohum gönderilmesin. Çok mu katı kural oldu:D
Ben bu seneki tohum paylaşım etkilinginden aldıgım tohumlardan oldukça çok mahsül aldım,genelde benim etkilikten talep ettigim acı biber çeşitleriydi,bir kaç domates ve çiçek tohumu,yeni tohum dagıtım etkinligine inşallah bende paylaşımcı olarak katılacagım.
Bu başlığın konusuna tam olarak uyuyor mu emin değilim ama tohum paylaşım etkinliğinin takibini daha kolay yapabilmek için bir web uygulaması geliştirebiliriz. Ben yazılım kısmında gönüllüyüm. Uygulama içinde kısıtlamalar ve takipler daha kolay bir şekilde yapılabilir diye düşünüyorum.
Ağaçlar net, gün içerisinde sürekli girdiğim üç beş siteden biri, bilgisayarın başına her geçtiğimde mutlaka bakınıyorum ne var ne yok diye. Yaklaşık iki yıldır tonlarca şey öğrendiğimi, öğrendiğimden daha azını ama bana öğretenden daha çok kişiye de öğrettiğimi, katkı yaptığımı düşünüyorum.
Son üç yılda tahmin dahi edemeyeceğim, maddi manevi beni yıpratan olaylar yaşadım ve 'insanları tanıdıkça yalnızlaşır insan' sözüne daha çok inanır oldum. Son dönemde ise çok sevdiğim arkadaşlarımın hayatlarının nasıl dibe vurduğunu, anlamsızlaştığını, yıllarca peşinden gittikleri ideallerinin balon misali patlayarak boş çıktığına şahit oldum, üzüldüm.
Bu zor dönemde evimin kapısından içeri girdiğimde nasıl huzur buluyor rahatlıyorsam buraya girdiğimde de benzer duygularla mutlu oldum.
Tohum paylaşım etkinliğinde ise, tohumlarla boğuşmak, hanıma rağmen etrafı batırarak tohum toplamak, ayrıştırıp paylaştırmak zor olsa da, bu işten ayrı bir heyecan duydum, aldığımdan daha fazla tohum verdiğim için mutlu oldum, tohumlarımın Türkiye' nin dört yanda yeşerdiğini görmekten ve teşekkür almaktan gurur duydum, hatta sitenin adı bir şekilde geçtiğinde dağıttığım üç beş tohumdan dolayı havaya girdim kibirlendiğim bile olmuştur.
Sonuç; insanların ne amaçla olursa olsun bir kaç kez de olsa bu siteye uğramasına kısıtlama konmaması, zorlanmaması gerektiğini düşünüyor, bu davranışların samimiyete de kısıtlama getireceğine üstte saydığım güzelliklere zarar vereceğine inanıyorum. Konulacak kurallar uyulmalıdır da, nasılsa herkes istediğine istediği kadar tohum göndermekte özgür.
Sevgi ve saygılarımla..
bahcedenn
05-10-2016, 11:29
Sadece talep eden katılımcılar için en az mesaj sayısı ve en geç üyelik tarihi hakkında önerilerinizi bekliyorum.
Ben ilk kez tohum talep eden uyeler icin ne mesaj sayisi ne de uyelik tarihi acisindan bir kisitlama getirilmemesi gerektigini, ayni katilimcinin sonraki senelerdeki tutumuna gore kisitlamaya gidilmesinin iyi olacagini dusunuyorum. Bu, sanirim zaten kismen yapiliyor.
Ben de Sn. birnefestoprak gibi düşünüyorum. Hatta şöyle de bir örnek vereyim. Sizi instagramdan ya da facebooktan 3-5 aydır takip eden, gittiğiniz yoldan gitmek isteyen ve paylaşımlarınızı uygulamak isteyen bir takipçiniz agaclar.netten doğal olarak habersiz olabilir. Ama sizin duyurunuz ile haberdar olacaktır ve yuppiii ne de güzel bir etkinlik ve bir sürü geleneksel tohuma sahip olabileceğim diyecektir.
Bizim problemimiz daha çok forumda sıfır mesajı olan üyeler ya da etkinlik başladıktan sonra üye olup tohum talep edenlerde oluyor.
Benim aklımdan geçen; üyelik tarihi en yeni etkinlikten 1 ay öncesi (söz gelimi 1 Eylül ve öncesi) ve son 3 ay içinde en az 4 mesajı olan üyeler şeklinde. Böyle yaptığımızda foruma sadece tohum almak için gelip ortadan kaybolacak kişileri önemli ölçüde elemiş oluruz, öte yandan da dozunda bir önlem olur.
1 ay sınırlaması ile demin verdiğim örnekteki gibi yeni gelecek üyelere de istemeden kısıtlama yapmış olacağız. Bunu yapmamak için ben de Sn. birnefestoprağın söylediği gibi yaparsak daha yerinde olur gibi duruyor.
Ömer Bey
05-10-2016, 11:55
Bende etkinliğe tohumları paketleme ve kargoya verme aşamalarında yardımcı olabilirim.Bu konuda Bursa'dan ne yapmam gerekiyorsa yapmaya hazırım.Saygılarımla.
Bir katılımcı forumdaki aktivitesi ne olursa olsun zaten üst üste iki dönem sadece talep eden olamıyor.
güzel bir fikir katılıyorum
MeyveliTepe
05-10-2016, 18:29
1 ay sınırlaması ile demin verdiğim örnekteki gibi yeni gelecek üyelere de istemeden kısıtlama yapmış olacağız. Bunu yapmamak için ben de Sn. birnefestoprağın söylediği gibi yaparsak daha yerinde olur gibi duruyor.
Peki, sıfır mesajlı olup tohum talep edenlere ne diyorsunuz? Zahmet edip kendini bile tanıtmamış.
bahcedenn
05-10-2016, 18:43
Peki, sıfır mesajlı olup tohum talep edenlere ne diyorsunuz? Zahmet edip kendini bile tanıtmamış.
Evet, haklısınız. Mesaj sayısı sınırlaması kaç tane uygun olur bilmiyorum ama en azından kendini samimi şekilde tanıtması gerekir. :)
Yeni üyeler kendilerini tanıtıp dikim yapacakları yer hakkında (hobi bahçesi, balkon, teras vs) kısa bir bilgi verebilirler. Ayrıca geçen yıl yapılan talep sınırlamaları oldukça faydalı oldu bu yılda bu sınırlamalar devam etmeli.
birnefestoprak
05-10-2016, 19:32
Sn MeyveliTepe,
Forumun belirlenen bölümleri, üye belli bir mesaj sayısına ulaşana kadar, o bölümle etkileşime kapatılabiliyor, değil mi? Eğer mesaj sayısı belirleyecekseniz, o mesajın altında kalanlar etkinlik sayfalarını okuyabilsin ama etkinlikten tohum talep edemesin. Yine mesaj sayısı belirleyecekseniz, onu burdan ilan etmeyin derim.
Bir de mesaj sayısından bağımsız olarak kişisel değerlendirmemi yaparken, önceki-sonraki sene karşılaştırması yapacağım. Bunun için de aşağıdaki gibi bir bilgiye ihtiyacım olacak:
Üye adı: XXX
2014-2015 etkinliğinden tohum talep etmiş mi?: Evet
2015-2016 etkinliğinden tohum talep etmiş mi?: Evet
2015-2016 etkinliğine tohum göndermiş mi?: Hayır
Bunu geriye dönük iki sene için listelemek mümkün mü? Sonraki sene tohum paylaşmayanlara bu seferki etkinlikte tohum göndermeyeceğim.
Sn MeyveliTepe,
Forumun belirlenen bölümleri, üye belli bir mesaj sayısına ulaşana kadar, o bölümle etkileşime kapatılabiliyor, değil mi? Eğer mesaj sayısı belirliyecekseniz, o mesajın altından kalanlar etkinlik sayfalarını okuyabilsin ama yararlanamasın. Yine mesaj sayısı belirleyecekseniz, onu burdan ilan etmeyin derim.
Bir de mesaj sayısından bağımsız olarak kişisel değerlendirmemi yaparken, önceki-sonraki sene karşılaştırması yapacağım. Bunun için de aşağıdaki gibi bir bilgiye ihtiyacım olacak:
Bunu geriye dönük iki sene için listelemek mümkün mü? Sonraki sene tohum paylaşmayanlara bu seferki etkinlikte tohum göndermeyeceğim.
o sistem her üyenin profil bilgilerine entegre edilemez mi? bence olabilir bu şekilde hem herkes kimin tohum gönderdiği daha kolay ayırt edilebilir
ya da diğer bazı forumlardaki ratio gibi
MeyveliTepe
05-10-2016, 19:55
Sn MeyveliTepe,
Forumun belirlenen bölümleri, üye belli bir mesaj sayısına ulaşana kadar, o bölümle etkileşime kapatılabiliyor, değil mi? Eğer mesaj sayısı belirliyecekseniz, o mesajın altından kalanlar etkinlik sayfalarını okuyabilsin ama yararlanamasın. Yine mesaj sayısı belirleyecekseniz, onu burdan ilan etmeyin derim.
Bunun yapılabileceğini sanmıyorum. Forumun teknik altyapısı ile ilgili.
Bu kayıtlar var. Bir benzerini geçen sene hazırlamıştım. Yine hazırlayabilirim.
birnefestoprak
05-10-2016, 19:58
Bu kayıtlar var. Bir benzerini geçen sene hazırlamıştım. Yine hazırlayabilirim.
Teşekkürler. Benim için sadece Evet/Hayır yeterli.
MeyveliTepe
05-10-2016, 20:18
Teşekkürler. Benim için sadece Evet/Hayır yeterli.
Doğrudan ilişkisel veritabanlarından veri işleyerek yaptığım için evet/hayır benim için daha zor, Bunun yerine rakamlar koyarım :)
Daha alttaki iletileri okumadan şahsi fikrimi belirtmek istedim;
En az mesaj sayısı: 1 (Son bir ayda gönderilen mesajlara dikkate alınmadan)
şeklinde bir kısıtlama getirilirse, talepte bulunanın art niyetli olma ihtimalinin önüne geçilmiş olur diye düşünmekteyim.
Kişisel kanaatim bu kısıtlamanın yanında yeni üye, sıfır msj olsa bile onlara da bi hak tanınması örneğin 5 tohum talep etme hakkı olsun bu daha sonra talep edilmemiş kalan tohumlar da olabilir.Tohum talep etmek için üye olmak her zaman kötü niyeti göstermez.Önemli olan bu tohumların ve etkinliğin yayılması değil mi ?
İsmail Kuzucu
06-10-2016, 09:54
Tohumların ticaretini yapmadığımıza göre sınırlamanın anlamı yok bence. Yeni üyeler tanıtım sayfası açtığında belirli bir sayıda tohum gönderilebilir. Kısıtlama yapmak isteyen tohum gonderıcılerı kendilerine göre paketleme yapabilir.
yasaryasaryasar
06-10-2016, 13:38
İsmail Bey'in görüşüne katılıyorum.
Yeni veya eski üyelik,
daha başlangıç aşamasında adres beyanı ve
genel masraflar için cuzi bir maddi destek (3-5 TL) yeterli olmalı.
Talepte bulunan üyenin;
*üyelik geçmişi (üye olma tarihi, paylaşımları, aldığı beğeniler)
*tohum paylaşım etkinliği faaliyetleri (daha önceki ve bu yılki tohum paylaşımları,
aldığı tohumlarla ilgili faaliyetleri)
vb. bazı bilgileri sistemden alıp,
tohum paylaşımı yapan kişiye verebilirseniz,
paylaşımcı kişi bizzat kendisi;
elindeki tohum miktarına göre,
talep edenler arasında bir değerlendirme yaparak
tohumları istediği gibi pay eder.
Mücevher Çalısı
06-10-2016, 15:07
Benim Tohum Paylaşım Etkinliğine katılmada öne çıkan sebeplerim; bitki yetiştiriciliği ve yetiştirilen bitkilerin çeşitliliğini arttırması bir de elimde yetiştirebileceğimden fazla var olan tohumun hayata merhaba deme şansının artması...
Tohum paylaşan üyelere herhangi bir kısıtlama getirilmeyecekse, tohum talep eden üyelere de kısıtlama getirilmemesinden yanayım:)
İlk defa tohum talep edecek arkadaşlar, aynı sebzeden birden çok talepte bulunmayın. Yapılacak açıklamaları ( tohumlarını yollayacak üyeler onlar hakkında geniş açıklamalar yapıyorlar mutlaka) iyi okuyun ve sonunda gönlünüze en yatan tohumdan tek çeşit talep edin. Bilhassa domatesde dikkatli olun. Envai çeşit domates sunulacak vakti gelince sizlere az ama öz seçim yapmak mühim nokta...
Aynı bahçe içinde birden çok çeşit bitkilerin birbirini tozlaması sebebiyle randımanlı olmuyor. Hem sizin emeğinize hemde tohumlara yazık oluyor.
çamkokusu
06-10-2016, 20:59
Belli sebeplerden forum giremedim bir süredir.Orjinal adıyla bokashi starter yapımına emin adımlarla ilerlediğimi söylyebilirim.Planladığım gibi giderse tohumların ekileceği gübreli toprak hazır olacak.
Ayrıca alacağım türleri iyi seçeceğim.Şimdilik sırık ve pembe domtes gündemimde ama tozlama sebebiyle bu iki ayrı türü farklı balkonlara koymalıyım sanırım hosseda?
Ayrıca 25 farklı tohum hiçte az değil.Bilakis harika...
çamkokusu
06-10-2016, 21:05
Bir sorum daha var.Adres bilgilerinde kendi adımı mı yoksa velimin adını mı vereceğim?
MeyveliTepe
06-10-2016, 21:07
Bir sorum daha var.Adres bilgilerinde kendi adımı mı yoksa velimin adını mı vereceğim?
Velinizin iletişim bilgilerini verebilirsiniz.
king2016
07-10-2016, 09:48
domates tohumu son derece önemlidir. çatı katımda yer açtım ve yaptım. organik olması ayrıca güzel :)
Ben de bu seneki tohum etkinliğine katılacağıma dair söz vermiştim ancak askere gideceğimden dolayı elimde bulunan tohumları şimdiden vermek istiyorum. ( meksika big jim, hindistan jwala biberi ve anaheum biber çeşitleri tohumları mevcut) tohumların izolasyonları yapılmış ve kimyasal gübre kullanılmamıştır.
Arkadaslar ben yeni üye degilim ama bu yeni üyeler de nasıl bir art niyet olabilir anlamıyorum.Toprağı tohumu sevmeyen bir kisi zaten bu foruma uğramaz ki..Ama emegi gecen arkadasları düsünürsek, öncelikle tohum paylasımında bulunmuş , aldıgı tohumları ekerek en azından yiyecek kadar da olsa basarı elde etmis üyelere öncelik verilmeli diyorum..Eger ki tohum kalırsa yeni üyelere de verilebilir...Yani tohum paylaşımında adaletli bir sıralama yapılabilir..
Son üç yıldır paylaşılan tohumlar var. Her paylaşana link veremesek bile daha önce tavsiye edildiği üzere ilk ve son paylaşımcıyı ekliyebiliriz. Ben geçen yıl kullandığımız şablona
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri
adında bir ekleme yaptım.
emcmuratçelik
07-10-2016, 23:59
Benim Tohum Paylaşım Etkinliğine katılmada öne çıkan sebeplerim; bitki yetiştiriciliği ve yetiştirilen bitkilerin çeşitliliğini arttırması bir de elimde yetiştirebileceğimden fazla var olan tohumun hayata merhaba deme şansının artması...
Tohum paylaşan üyelere herhangi bir kısıtlama getirilmeyecekse, tohum talep eden üyelere de kısıtlama getirilmemesinden yanayım:)
Şahsen aynen katılıyorum elimden gelse sadece bu olayı büyük bir yerde hem iş hem hobi olarak yapmak isterim fakat şartlar müsait değil nakit günümüzün problemi, ama olursa yakın zamanda kendim için ufakta olsa bir tarla almak istiyorum GEBZE veya BALIKESİR tarafında.
2016-2017 paylaşım dönemi prensipleri yayınlanmamış sanırım( aradım bulamadım.). Önceki yıllarla aynı ise prensipler bunu duyurmakta fayda var, kataloglar başladı acaba geç mi kalıyorum diye son tarihi bulmaya çalıştım ama bulamadım. Önceki yıllarda yıl sonuymuş bu yılda aynıdır herhalde dedim.
MeyveliTepe
13-10-2016, 13:48
2016-2017 paylaşım dönemi prensipleri yayınlanmamış sanırım( aradım bulamadım.). Önceki yıllarla aynı ise prensipler bunu duyurmakta fayda var, kataloglar başladı acaba geç mi kalıyorum diye son tarihi bulmaya çalıştım ama bulamadım. Önceki yıllarda yıl sonuymuş bu yılda aynıdır herhalde dedim.
1-2 güne geliyor. Prensiplerde biraz güncelleme olacak.
birnefestoprak
13-10-2016, 15:09
Sn MeyveliTepe, genel yazışmalar başlığı gözükmüyor. Açmayı düşünüyor musunuz?
Lonicera
16-10-2016, 16:32
Ben de nasipse bu yıl bazı nadir türlerin tohumlarını paylaşmak istiyorum. Bazı bitkilerin farklı cinslerini örneğin böğürtlen gurubundaki 7 farklı cinsi karıştırıp, bunları tek kalemde paylaşıp(geçen sene kazayla zaten tohumlar birbirine girmişti, daha sonra bu fikir hoşuma gitti:))) en azından sınırlı sayıdaki tohum talep miktarına farklı bir şekilde katkı sağlamak niyetindeyim. Böğürtlen meraklısı üyemiz 25 tohum hakkının sadece birini kullanarak 7 farklı çeşit böğürtlen miktarına ulaşmış olacak. Tabii bu durum özellikle bir türü talep etmeyen( örneğin tayberry böğürtlen),''böğürtlen olsun da cinsi farketmez'' diyen arkadaşlar için geçerli olacaktır herhalde. Ayrıca buna aynı çiçeğin farklı renklerini de karıştırıp paylaşıma sokmak da dahil olacak.
emir2604
16-10-2016, 18:45
Forumdaki arkadaşlardan özür dilerim ama zevkle okuduğum bu forumdaki en sıkıcı diyaloglardı bence.Hiç tohum takasına katılmadım ama ne çok formalitesi varmış meğer.Ben elimdeki tohumları insanlara zorla veriyorum.Hatta domates biber salatalık fidelerini balkonu olan herkese verdim.Tohumun çoğalması bence sevgi gibidir.Başka birinde bile olsa orda vücut bulması ne güzel bir şey.Elimde şu var dersin isteyenlere yettiğince gönderirsin.Belki ben işin detayını anlayamadım.Ukalalık yapmıyayım onun için baştan özrümü diledim:)
MeyveliTepe
16-10-2016, 20:27
...Başka birinde bile olsa orda vücut bulması ne güzel bir şey.Elimde şu var dersin isteyenlere yettiğince gönderirsin.Belki ben işin detayını anlayamadım.Ukalalık yapmıyayım onun için baştan özrümü diledim:)
Başka birilerinde vücut bulması için yapılıyor zaten bunlar. Ne yazık ki "elimde şu var deyip gönderivermek" şeklinde olması işi basitleştirmiyor, aksine karmaşıklaştırıyor :)
Şöyle bir şey sorayım; diyelim ki tohum paylaşan 100 kişi, tohum paylaşan ve paylaşmayan 150 kişiye, toplam 600 çeşit tohum gönderecek. Toplam kargo bedelinin minimum olması, tohumların hiç birinin zayi olmadan, elde kalmadan dağıtılması için nasıl bir organizasyon yapardınız? Buna, paylaşılan her çeşit hakkında yeterli ve kalıcı bilginin de oluşturulması, dağıtılan tohumların akibetlerini, gittikleri yerlerdeki performanslarının, tanıtılan özelliklere uygunluğunun vs. takip edilebilmesini de ekleyin.
Bu arada bahçenizde ürettiğiniz güzel çeşitlere ait tohumlarla paylaşımcı olarak sizi de bekleriz :)
MeyveliTepe
16-10-2016, 23:23
Bu arada, etkinlik prensiplerini güncelledim. Kimler sadece talep eden olabilir tartışmalarında vardığımız sonuca göre; agaclar.net üyesi olup, alış veriş bölümü dışında mesajları olan, en azından bir adet kendini tanıtma mesajı bulunan üyelerin tohum taleplerine talep sayıları dikkate alınarak etiket hazırlanıp paylaşımcılara gönderilecek.
Bunun yeterli olmadığını düşünen paylaşımcılar ayrıca kendi kriterlerini uygulamakta her zaman olduğu gibi serbesttir.
Elbette, üst üste iki yıl sadece talep eden olunamaması kuralı hala geçerli.
firdevs-i
17-10-2016, 10:57
Ben de bu sene tohum paylaşacağım. Klasik çiçek tohumları. Daha nadide bitkilere ulaşamadım. İnşallah zamanla olacak. İlk defa paylaşacağım için tedirginim. Tek isteğim ilk defa tohum paylaşacaklara (çömezlere) bir çocuğa anlatır gibi, sabırla neler yapacaklarını anlatmanız. Örnek verecek olursak eğer geçen sene tohum taleplerimi yapabilmek için bile çok uğraştığımdır.
MeyveliTepe
17-10-2016, 11:35
Ben de bu sene tohum paylaşacağım. Klasik çiçek tohumları. Daha nadide bitkilere ulaşamadım. İnşallah zamanla olacak. İlk defa paylaşacağım için tedirginim. Tek isteğim ilk defa tohum paylaşacaklara (çömezlere) bir çocuğa anlatır gibi, sabırla neler yapacaklarını anlatmanız. Örnek verecek olursak eğer geçen sene tohum taleplerimi yapabilmek için bile çok uğraştığımdır.
Şimdilik kataloglar bölümüne kendi kullanıcı adınız ile bir başlık açıp paylaşacağınız tohumları tanıtmanız gerekiyor. Herhangi bir tereddütünüz olur ise sorabilirsiniz.
çamkokusu
17-10-2016, 19:46
Vallahi etkinlik,benim açımdan oldukça iyi gidiyor.Bana sadece ahşap saksı yapmak,ve gübreli toprak hazırlamak düşüyor.Ve tabii hayallerimdeki domates çeşidini bulmak :D
Bu tanıma uyabilecek üyelerden biriyim.
Gerekli çalışmaları yapamadığımdan, tohum talep etme hakkımın olmadığını biliyorum.
Tohum talep edenler için bazı kısıtlamalar konulmasını yüzde yüz haklı buluyorum.
Benim sorum, geçen yılki gibi ''Etkinlik desteği için bağış'' başlığı açılacak mı?
Önce ki yıl onlarca çeşit tohum ektim . Bir o kadarda dağıtımını yaptım. İnsanlar tohumu sizden talep ediyorlar . Tohum nasıl yetiştirilir en ufak bir fikirleri yok. Bedava bir şey bende alıyımda ne olursa olsun durumu var. Oysa o tohumlar için. En iyi ürünler hasat edilmiyor ,tohumluk ayrılıyor. Kendi yetiştirip yemeğe kıyamadığınız ürünü, tohum almak için paramparça ediyorsunuz. En etli lezzetli kısmı bu uğurda gidiyor. Bir domates tohumu düşünün, önce çekirdeklerini çıkarıyorsunuz. Kevgir vs bir süzgeçten geçirip etli kısmı ayırıyorsunuz., yıkıyorsunuz, suyunu süzdürüp, kuruluyorsunuz kurutmak için bir kağıt bez parçasına alıryorsunuz. düzgün bir şekilde kuruduğunda zarar vermeden kaldırıp, poşetliyorsunuz. Bazıların topu tupo 10 tane çıkıyor.Daha sonrada aşamaları var. Acı biber elinizi yakar vs vs. Kolaymış gibi geliyor okurken, bu evreler çok zahmetli. Birde toplama aşaması var ki.Onlarca minik tohumun envanterinin çıkarılıp tek tek poşetlenip gönderilmesi. . O yüzden talep ederken bir kere daha düşünmek lazım. Ben tohumu yetiştirebilir miyim diye? Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
idris şenol
31-10-2016, 23:45
red savina habanero
SAYIN MEYVELİTEPEYE veya uygun gördüğünüz kişye direk tohumları gönderebilirim kendisi için uygunsa ordan isteyen kişilere gönderebilrmi?
not:işlerim sevebiyle tohumlarla adreslere tek tek uğraşmam mümkün deyil
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/40050-2.htm
Önce ki yıl onlarca çeşit tohum ektim . Bir o kadarda dağıtımını yaptım. İnsanlar tohumu sizden talep ediyorlar . Tohum nasıl yetiştirilir en ufak bir fikirleri yok. Bedava bir şey bende alıyımda ne olursa olsun durumu var. Oysa o tohumlar için. En iyi ürünler hasat edilmiyor ,tohumluk ayrılıyor. Kendi yetiştirip yemeğe kıyamadığınız ürünü, tohum almak için paramparça ediyorsunuz. En etli lezzetli kısmı bu uğurda gidiyor. Bir domates tohumu düşünün, önce çekirdeklerini çıkarıyorsunuz. Kevgir vs bir süzgeçten geçirip etli kısmı ayırıyorsunuz., yıkıyorsunuz, suyunu süzdürüp, kuruluyorsunuz kurutmak için bir kağıt bez parçasına alıryorsunuz. düzgün bir şekilde kuruduğunda zarar vermeden kaldırıp, poşetliyorsunuz. Bazıların topu tupo 10 tane çıkıyor.Daha sonrada aşamaları var. Acı biber elinizi yakar vs vs. Kolaymış gibi geliyor okurken, bu evreler çok zahmetli. Birde toplama aşaması var ki.Onlarca minik tohumun envanterinin çıkarılıp tek tek poşetlenip gönderilmesi. . O yüzden talep ederken bir kere daha düşünmek lazım. Ben tohumu yetiştirebilir miyim diye? Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Sayîn Aleydi bu konuda haklısınız..tohumun ekiminden tutun da fide olusu, büyütülmesi meyve vermesine kadar cok emek veriliyor...****** zahmetli...ama paylasmak da bir o kadar güzel..insallah tohumlar da kıymet bilenlerin elinde büyür...o yüzden de paylasım yaparken biraz seçici olmakda fayda var..
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mücevher Çalısı
01-11-2016, 11:11
...İnsanlar tohumu sizden talep ediyorlar . Tohum nasıl yetiştirilir en ufak bir fikirleri yok. Bedava bir şey bende alıyımda ne olursa olsun durumu var...
Tohum talep edenler arasında 'Ne olursa olsun' gibi bir düşünceye sahip insan çok az bence. Bunun haricinde ömründe hiç tohum ekmemiş kişiler de vardır tohum talep edenlerin arasında. Lakin onların arasında nasıl bitki yetiştireceğini öğrenmeye çalışanlar da var. Bu kişilere de şans tanınması gerekmez mi? Bize bildirmeseler de insanlar 'Bitki Yetiştirmenin' deneye yanıla doğrusunu öğrenemezler mi? Örneğinizi 'Domatesden' vermişsiniz, ben de Uyuz Otu'ndan vereyim. Geçen sene paylaştığım 'Uyuz otu' tohumlarının ayıklanması biraz can yaktı diye her tohumun peşinden mi koşacağım, ben dağıtamadığım ve elimde kalana üzülmüştüm:(
Kaldı ki paylaşımcılara bu konuda bir kısıtlama da şükür ki gelmedi. Dileyen dilediği kişiye, dilediği miktarda (az-çok standardı var) tohum paylaşımı yapıyor. Sayın Zekoş'un da dediği gibi biraz seçicilikle atlatılabilecek bir sorun...
Bu arada tüm Etkinlik Gönüllülerine teşekkürü bir borç bilirim, Saygılar...
Öncelikle selamlar ben 2013 yılından beri üyeyim bu siteye. Çoğunlukla giriş bile yapmadan gezerim sayfaları arkadaşların bahçe ve balkonlarını. En ilgi duyduğum yer de kaktüs paylaşımları. Kendi balkon sayfamı açmayı istiyorum ama siz diyin çekingenlik ben diyeyim tam bilgili olamamaktan açamadım. Sizden öğrendiğim çok şey oldu yaptığımız yanlışları eşimle ve çevreyle paylaştım. Mesaj atmamış **** paylaşımda bulunmamış olmak formdan yararlanmadığımızı göstermez bir çok arkadaşın da benim gibi olduğunu düşünüyorum. Daha önce hiç tohum talebim olmadı,nasıl olacağını da tam bilmiyorum sadece adres bilgilerimi yolladım. Yani başınızı ağrıtmadan benim gibi sıkı takipçileriniz de var
Sn. sonsa' nın da dediği gibi forumda mesaj yazmadan da forumu kullanan kişiler var. İlk zamanlar tabi ki zaman forumu okuyarak geçiyor. Bilgi çok fazla olduğu için yazacak şeyler de az oluyor ister istemez. Ama şu bilinmeli ki mesaj yazılmasa da bir emek harcanıyor burada. Dolayısıyla tohum paylaşanların emeğinin boşa gittiğini düşünmüyorum.
beşiktaşlı
01-11-2016, 18:52
çokgüzel etkinlik
bende katılmak istiyor
Tohum talep edenler arasında 'Ne olursa olsun' gibi bir düşünceye sahip insan çok az bence. Bunun haricinde ömründe hiç tohum ekmemiş kişiler de vardır tohum talep edenlerin arasında. Lakin onların arasında nasıl bitki yetiştireceğini öğrenmeye çalışanlar da var. Bu kişilere de şans tanınması gerekmez mi? Bize bildirmeseler de insanlar 'Bitki Yetiştirmenin' deneye yanıla doğrusunu öğrenemezler mi? Örneğinizi 'Domatesden' vermişsiniz, ben de Uyuz Otu'ndan vereyim. Geçen sene paylaştığım 'Uyuz otu' tohumlarının ayıklanması biraz can yaktı diye her tohumun peşinden mi koşacağım, ben dağıtamadığım ve elimde kalana üzülmüştüm:(
Kaldı ki paylaşımcılara bu konuda bir kısıtlama da şükür ki gelmedi. Dileyen dilediği kişiye, dilediği miktarda (az-çok standardı var) tohum paylaşımı yapıyor. Sayın Zekoş'un da dediği gibi biraz seçicilikle atlatılabilecek bir sorun...
Yazdıklarımın bir kısmını alıp buna hitaben cevap yazmanız doğru değil. Bütün olarak baktığınızda. tohum elde etmenin çokta kolay olmadığını. Dağıtım konusunda biraz daha seçici davranılmasını. Talep eden kişilerinde tohum nasıl yetiştirilir, bilmesini gerektiğini anlatmaya çalıştım.
3-4 Yıldır bu etkinliğe paylaşımcı olarak katılıyorum. İlk katıldığım yılda az da olsa paylaşımda bulunmuştum. Hiçte tohum peşinde koşmadım. Cümlelerinizi biraz daha özenle seçerseniz sevinirim.Madem böyle bir başlık açıldı bende düşüncelerimi söylemek istedim. Anlayanlar ne demek istediğimi anladılar.
Hiç tohum yetiştirmemiş birinin tohum talep etmesine karşı değilim. Ben forumu , tohumdan fide nasıl yetiştirilir ( Zeki Yağlı Beyin ) yazısıyla keşfetmiştim. Sadece özenle toplanan tohumların, daha bilgili ve gerekli şartlarda yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Tohum talep başlığının üzerine Zeki beyin tohum nasıl yetiştirilir başlığı eklenebilir. Bu bölümü okuyanlar dahil edilebilir. Eşimde bilgi işlem konusunda yapılacak her konuda yardımcı olabilir. Ayrıca benim yazdığım gibi bir yazı kaleme alınıp. Paylaşımcıların bu işi gönüllü olarak yaptığı ve tohum elde etmenin zahmetleride talep kısmına eklenebilir.
Uyuz otu konusunda söylediklerinize gelince.Tek gönüllü sizmişsiniz gibi havalara girmenizede gerek yok . Yıllardır bu forumda tek tohum talep etmeden dağıtım yapan arkadaşlarım var .Kolay gelsin
İnsanoğlunun bir amaç uğruna bir araya geldiği her oluşumda amaca bilerek veya istemeden ters yönde gitmeye çalışan ve olayı baltalayan azınlıkta kalacak insanlar hep olacak. Ancak 'bu kadar çatlak su kaçırmamalı'. 100 kişiye tohum dağıtıyorsam bunların üçü beşi belki tohumlara el bile sürmeyecek, ama o tohumlardan bir tanesi dahi atıldığı toprakla birlikte yeni sahibinin gönlünde de yeşerebilirse ne mutlu bana. 'Pire için yorgan yakmayalım' lütfen.
Sn TCM trübünlere oynayıp polyanacılık yapmaya gerek yok :). Biraz gerçekçi olmak lazım. Geçen yıl ki etkilinte bana 3 tane domates tohumu gönderdiniz :).Birde arkadaşımsınız :) Oysa ki gönderilecek tohumların ne ölçüde olacağı belirtmiş durumda . Gelen taleplerin fazla olmasından dolayı, tohumları azaltmak zorunda kaldınız.
Bu başlık altında , işleyişin daha düzgün nasıl yapılabileceğini konuşuyoruz. (3 Kişide alsın çöpe atsın )dediğinizde, gerçek yetiştiricilere haksızlık oluyor.
Talep edenler için bir düzenleme getirilmeli diye düşünüyorum.
Not : ( Bu yıl katılabilirsem sadece paylaşımcı olarak katılmak istiyorum . Aklınıza başka şeyler gelmesin)
MeyveliTepe
02-11-2016, 01:27
Bu arada tüm Etkinlik Gönüllülerine teşekkürü bir borç bilirim, Saygılar...
Ben bu ifadeler arasında çelişki görmüyorum. Her iki ifade de bana göre doğru.
Tohumluk yetiştirmek, tohum almak ve saklamak kolay işler değil. Yetiştiricinin ürettiği tohumların gideceği yer konusunda titiz olması son derece haklıdır.
Öte yandan, atalık tohumların yaygınlaşması, git gide daha çok insanın tohum ekip fide büyütüp, kiminin saksıda, kiminin bahçesinde, kiminin terasında, topraklı veya topraksız, sebze çiçek yetiştirmesi de en temel amaçlarımızdan.
Tohum paylaşım etkinliğimiz, başından itibaren paylaşımcılar arasında anlayış farklılıklarının olabileceği düşüncesiyle bilinçli olarak, paylaşımcıya kendi paylaşım anlayışını uygulama özgürlüğünü veriyor. Dikkat edilirse, bu özgürlüğün varlığı en çok vurgulanan prensipler arasındadır.
Bunun böyle görülmesinde fayda var.
Mücevher Çalısı
02-11-2016, 07:53
Yazdıklarımın bir kısmını alıp buna hitaben cevap yazmanız doğru değil. Bütün olarak baktığınızda. tohum elde etmenin çokta kolay olmadığını. Dağıtım konusunda biraz daha seçici davranılmasını. Talep eden kişilerinde tohum nasıl yetiştirilir, bilmesini gerektiğini anlatmaya çalıştım.
3-4 Yıldır bu etkinliğe paylaşımcı olarak katılıyorum. İlk katıldığım yılda az da olsa paylaşımda bulunmuştum. Hiçte tohum peşinde koşmadım. Cümlelerinizi biraz daha özenle seçerseniz sevinirim.Madem böyle bir başlık açıldı bende düşüncelerimi söylemek istedim. Anlayanlar ne demek istediğimi anladılar.
Hiç tohum yetiştirmemiş birinin tohum talep etmesine karşı değilim. Ben forumu , tohumdan fide nasıl yetiştirilir ( Zeki Yağlı Beyin ) yazısıyla keşfetmiştim. Sadece özenle toplanan tohumların, daha bilgili ve gerekli şartlarda yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Tohum talep başlığının üzerine Zeki beyin tohum nasıl yetiştirilir başlığı eklenebilir. Bu bölümü okuyanlar dahil edilebilir. Eşimde bilgi işlem konusunda yapılacak her konuda yardımcı olabilir. Ayrıca benim yazdığım gibi bir yazı kaleme alınıp. Paylaşımcıların bu işi gönüllü olarak yaptığı ve tohum elde etmenin zahmetleride talep kısmına eklenebilir.
Uyuz otu konusunda söylediklerinize gelince.Tek gönüllü sizmişsiniz gibi havalara girmenizede gerek yok . Yıllardır bu forumda tek tohum talep etmeden dağıtım yapan arkadaşlarım var .Kolay gelsin
Yazdıklarımın çoğunu size cevaben yazdım, yazı kalabalığı olmasın diye alıntının çoğunu sildim, bunun neresi yanlış? Bakın şimdi silmedim daha güzel mi oldu:confused:
Ben uzun yazamayanlardanım, dün yazdıklarımı da saatlerce yazdım, sildim tekrar yazdım, kestim, dinlendim, tekrar döndüm yazdım:) Yazımda sizi kıracak cümle kurduysam farkında olmadığımdandır, bir kusurum varsa özür dilerim...
Gelelim esas konumuza. Ben insanların daha çok çeşit bitkiye ulaşmaları ve yetiştirmelerinden yana eğilim gösteriyorum o kadar...
Sizi ve forumu seviyorum;)
Saygılar...
Yazdıklarımın çoğunu size cevaben yazdım, yazı kalabalığı olmasın diye alıntının çoğunu sildim, bunun neresi yanlış? Bakın şimdi silmedim daha güzel mi oldu:confused:
Ben uzun yazamayanlardanım, dün yazdıklarımı da saatlerce yazdım, sildim tekrar yazdım, kestim, dinlendim, tekrar döndüm yazdım:) Yazımda sizi kıracak cümle kurduysam farkında olmadığımdandır, bir kusurum varsa özür dilerim...
Gelelim esas konumuza. Ben insanların daha çok çeşit bitkiye ulaşmaları ve yetiştirmelerinden yana eğilim gösteriyorum o kadar...
Sizi ve forumu seviyorum;)
Saygılar...
Bana özel mesaj yazıp (hiç tanımadığım insanlara tohum göndermek istemiyorum) diyen bir arkadaşıma.
Ben elimdeki tüm tohumları paylaşmak istiyorum. (Bir tohumun bile hayat bulması çok güzel ) diyen biriyim . ( orjinal mesaja sildiğim için ulaşamadım ).
Sizinlede tohum paylaşımla ilgili özel mesajlaşmamız var. Benim size öneri ve davranışlarıma karşı , konuyu bu noktaya getirmenizi anlayamadım gerçekten.
Sevgili Zekoş anlamış ve düşüncelerini belirtmiş. Sn Meyvelitepede gerekli açıklamayı yapmış. Sözlerinizden gocunacak biri değilim. Beni tanıyanlar ne kadar cömert biri olduğumu bilirler.
Sn TCM trübünlere oynayıp polyanacılık yapmaya gerek yok :)...
Bir önceki ilk katıldığım etkinlikte en çok paylaşımda bulunanlar arasında beşinci, geçen sene ise ikinci olmuştum ki, bu durumda 'tribünlere oynayacak' @ akçabardak tan sonra en son kişi ben oluyorum.
...Geçen yıl ki etkilinte bana 3 tane domates tohumu gönderdiniz :).Birde arkadaşımsınız :) ...
Daha önce de konuyu görüşmüştük, 'heybetli domates' tohum sayısı yetmeyecek diye herkese yedişer tane verdim, sanal ortam da olsa tanıdıklarımın sayısını 10 a tamamlamıştım. Ancak kesinlikle size bilerek üç adet tohum koymadım, eklerken düşürmüş olabilirim, siz çıkarırken düşürmüş olabilirsiniz, tohumlar birbirine yapışık olduğu için dikkat etmemiş olabilirsiniz, kargoyu getiren içinden almış olabilir, kargoyu götüren içinden almış olabilir, tohum toplama merkezinde bir arkadaş düşürmüş veya içinden almış olabilir :p ama benden yana kasıt yok.
...
Bu başlık altında , işleyişin daha düzgün nasıl yapılabileceğini konuşuyoruz. (3 Kişide alsın çöpe atsın )dediğinizde, gerçek yetiştiricilere haksızlık oluyor.
...
Çöpe atacak demedim, 'belki el bile sürülmeyecek' dedim.
Yanılmıyorsam 1980 ilk defa bisiklete biniyorum, birincide küçük bir direği yerinden söktüm çarparak ikincide minik bir ağacı, sonrasında öğrendik gitti.
Borsada 1996 da ilk aldığım hissede zarar ettim, ikincisinde daha büyük zarar ettim, daha sonra işlem yaptığım aracı kurum battı komple yatırımım gitti :) Ama en sonunda olayı öğrendim, tüm zararlarımı çıkardım ve fazlasını da ekleyerek oturduğum evi aldım, artık ilgilenmiyorum.
Fotoğrafa merak sardım 1998 de, ilk çektiğim filmleri görseniz yerlere yatarsınız gülmekten, ışık fazla geldiği için sapsarı her taraf, ikinci film rulosunun da pek farkı yok ilkinden. Sonra değişti işler, hafiften öğrendim olayı, daha iyi, daha iyi derken dijital devir başladı mertlik bozuldu.
Zengarden den dört yıl önce aldığım tohumların bir kısmını buldum geçen, hiç açılmamış, ilk ektiğim tohumlardaki yanlışlarım aklıma geliyor bazen.
İşe başlayışta kendi örneklerimde olduğu gibi; yanlış yapılan da olur, çöpe atılan da, unutulan da, önemli olan devamını getirebilmek, yeter ki heves kırılmasın. Bu sebepten mümkün olduğunca gelen her talebi karşılamamız gerektiğine inanıyorum.
Yazdıklarımı içtenlikle ve sevgiyle yazdığımı bilmenizi isterim. Aksi taktirde 'ciddi mode "ON"' formatına geçerim. ;)
Bu arada @ Mücevher Çalısı, gözümden kaçtı sanmayın, gönderdiklerinizin arasında 'frezya' çıkmadı.
Ben başlatmadım yinede bu durumu ben bitiriyim :)
Sn TCM ve Mücevherçalısı yokluğumda sanırım kanki olmuşsunuz :)
İnanın hemen hemen her hafta facebook gruplarında tohum ve bitki paylaşımı yapıyorum. Karşılık beklemeden. Sn meyvelitepe herkesin kendi iradesine bıraktık diye noktayı koydu zaten.
Artık dağılalım mı :).
Paylaşımcı üyeler paylaşıma sundukları ürünlerin lezzetleri hakkındaki kendi görüşlerini on numaradan başlayıp aşağıya doğru inen bir derecelendirmeyle üyelere duyursunlar.
lezzet derecesi : 8 gibi....
Dutlubahçe
04-11-2016, 08:10
Elbette, üst üste iki yıl sadece talep eden olunamaması kuralı hala geçerli.
Bu kural, 55 yaş üstü üyelerin 3'ü 5'i aşmayan taleplerini karşılamak için esnetilemez mi?
Paylaşımcı üyeler paylaşıma sundukları ürünlerin lezzetleri hakkındaki kendi görüşlerini on numaradan başlayıp aşağıya doğru inen bir derecelendirmeyle üyelere duyursunlar.
lezzet derecesi : 8 gibi....
Bu önemli gerçekten, ama kişisel derecelendirmenin karşı tarafa faydası olmayabilir. Sizin 10 verdiğiniz domates benden yedi alabilir, veya tam tersi de olabilir :). Hanım bu konuda kolay beğenmez, hele kayınpeder kendi ekip diktiği harici hiç bir şeyi beğenmez ;) Yazın denk geldi kahvaltıya, italian heirloom (http://www.agaclar.net/forum/1483651-post4.htm) un tadına bakınca 'hah' dedi, 'işte böyle olmalı domatesler, ne o öyle mor mor (tula ve ukranian ları kastediyor), sarı sarı (tobolsk), ufak-tefek (black vernissage), tadı da güzelmiş' deyince tamam dedimilk üçe girer bu domates :D
Bu değerlendirmeyi yaparken mümkün olduğunca dikkatli olmak zorunda hissedeceğim şahsen; aksi halde ne damak varmış bizim hossedada bravo yani... denmesi söz konusu olacaktır ki pek arzu edilecek durum değil.
Bu konuda hastalık derecesinde denmese de epey meraklıyım. Bir yıl bekleyipte diktiğim domatesin en iyisini yakalamalıyım diye çaba gösteriyorum. Bu yıl biber yemedik desem yeridir çünkü lezzet yoktu dikilenlerde. Patlıcan öyle. Kavun, karpuz, börülce ve domates paylaşacağım sadece çünkü onlarda yüzümüz güldü birde kabak olacaktır tahminim. Lezzeti olmayanı paylaşmanın anlamı yok. Özel olmalı sunulan tohum veya çekirdek düşüncesindeyim. Bu sebepten paylaşımcıların lezzet açıklamasını önemsiyor ve lezzetten bahis yoksa ilgisiz kalıyorum o açıklamaya.
Sayın Hoşseda ****** insanların tavsiyesi önemli..Ama herkesin damak zevki fark gösteriyor.Mesela ben 3 senedir yerkirazı dikiyorum oyle yemesini de seviyorum reçelini de..Benim çocuklar da bayılıyor..Çevremde bu ne diyenlere tattırıyorum pek begenmis gibi de gözükmüyorlar hatta zoraki yutanlar bile oluyor:))
Damak zevki tartışılır tabiiki demek mümkün değil. Ancak bazı tatlar hususunda birden çok kişinin mutabakatı söz konusuysa ona inanmak yanlış olmamalı. Yaz ortası domateslerden komşulara dağıttım bol zamanda. Hepside aşırı övgülerde bulundular ancak bir emekli komşumun söyledikleri enteresandı " yıllar sonra sayenizde sahici domates yedik sağolun..." .
Şimdi bu domatese 8 yazılmazmı...
...Ancak bazı tatlar hususunda birden çok kişinin mutabakatı söz konusuysa ona inanmak yanlış olmamalı...Hepside aşırı övgülerde bulundular ancak bir emekli komşumun söyledikleri enteresandı " yıllar sonra sayenizde sahici domates yedik sağolun..." .
Şimdi bu domatese 8 yazılmazmı...
Aynı şeyi anlatmaya çalışıyoruz. :)
Emekli amcanın adı 'Vedat Milor' ise yıldızlı 10 veririm ben. :D
...Mesela ben 3 senedir yerkirazı dikiyorum oyle yemesini de seviyorum reçelini de..Benim çocuklar da bayılıyor..Çevremde bu ne diyenlere tattırıyorum pek begenmis gibi de gözükmüyorlar hatta zoraki yutanlar bile oluyor:))
Ben de aynı örneği verecektim :p Kime yedirdiysek beğenen çıkmadı, herkes soruyor bunu niye ektiniz diye. En sonunda bir arkadaş hazine bulmuş gibi sevindi, nerden buldun bunu diye...
Bir konuya daha deginmek isterim.Mesela Sn.Lonicera'yı takdir ettim.Bazı bilinmedik bitkiler de soguk iklimde olmaz,,,gibisinden notlar düsmüs.Adına ve görüntüsüne imrenip talepte bulunacaktım ve bosa emek cekecektim...Bence güzel bir ayrıntı...
Ben PDF için çalışmak isterim.
Katalog oluşturmak oldukça uzun soluklu bir çalışma gerektirir gibi görünüyor. Böyle bir işe neresinden nasıl başlanır biraz düşündüm; önerilerimi aşağıda paylaşıyorum.
Öncelikle bir çalışma grubu oluşturulur. Çalışma grubu forum kullanıcıların talepleri doğrultusunda isterleri belirler. İsterleri karşılayacak şekilde içerik açısından ve görsel açıdan farklı alternatifler üretir. Hatta taslaklar oluşturarak kullanıcıların beğenisine sunar. En çok beğenilen taslak üzerinde daha detaylı çalışarak katalog formatını son haline getirir. Sonra sıra geçmiş yılları da kapsayan zengin veriyi birleştirerek kataloğu doldurmaya gelir. Sanıyorum ki bu işin en zor yanı aynı tohum için farklı kullanıcıların verdiği bilgileri anlamlı ve tutarlı bir şekilde tek başlık altında birleştirmek olur. Ama yapılabilirse de harika olur :)
Altay_41
14-11-2016, 22:39
Tohum paylaşım etkinliği kataloglarının pdf kitap haline getirilmesi konusunda;
2015 - 2016 etkinliği istatistiklerine göre paylaşılan çeşit sayısı 602,
Buna göre forum kataloglarında bulunan içeriği aynı şekliyle pdf ye aktaramayız.
Bir sayfada 2 ürün bile tanıtılsa sayfa sayısı 300'ü geçer.
Sayfada 6 veya 8 ürün tanıtılırsa daha uygun olur.
Bunun için pdf içeriği, küçük resim ile forumda yazılması gerekli olan tohum tanıtım mesajlarının daha önemli olanlarından oluşmalı.
Örneğin;
-Bitki veya meyvenin resmi
-Tohum çeşit adı
-Tohumun kökeni
-İzolasyon
8 ürün için örnek şablon 1 (http://www.bordoreklam.com/wp-content/uploads/2016/05/fakir-katalog-tasarim-01.jpg)
8 ürün için örnek şablon 2 (http://www.bordoreklam.com/wp-content/uploads/2016/05/fakir-katalog-tasarim-02.jpg)
Pdf konusunda daha önce paylaştığım bir yazı...
MeyveliTepe
14-11-2016, 23:13
Katalogların PDF'e çevrilmesi konusunda başka bir gelişme oldu. Kataloglar için özel bir site tasarlanmaı ve bu siteden dinamik raporlama ile PDF çıktılar alınabilmesi üzerinde çalışılıyor.
Katalogların PDF'e çevrilmesi konusunda başka bir gelişme oldu. Kataloglar için özel bir site tasarlanmaı ve bu siteden dinamik raporlama ile PDF çıktılar alınabilmesi üzerinde çalışılıyor.
Özel bir site mi, ele güne rezil olmayalım şimdi, ben günlük kıyafetlerimle çıkmıştım katalog seçimine, bilsem ona göre daha fazla resim, süslü yazılarla donatırdım paylaşımlarımı..
MeyveliTepe
15-11-2016, 12:25
Site agaclar.net'in bir eklentisi olur herhalde. Şimdilik tasarım aşamasında. Var olan tüm katalogların siteye yüklenmesi hedeflenecek.
Bu noktada, tohum tanıtım mesajlarında standart şablona uyulması çok büyük önem arzediyor.
Bal kabağı hasatı bitti. Şimdi yeme faslındayız ve kabak bekleyenlere de dağıttık. Bu sene kabağın lezzetine gelen övgü tarifsiz desem olacak. Bu sebepten bahçesinde yeri olan kabak çekirdeği talebinde bulunmayı ihmal etmesin ki bu kabak yayılabildiği kadar yayılsın memlekette.
Tatlısı ayrı güzel, kavurması, mücveri, keki herşeyi mükemmel...
Bal kabağı hasatı bitti. Şimdi yeme faslındayız ve kabak bekleyenlere de dağıttık. Bu sene kabağın lezzetine gelen övgü tarifsiz desem olacak. Bu sebepten bahçesinde yeri olan kabak çekirdeği talebinde bulunmayı ihmal etmesin ki bu kabak yayılabildiği kadar yayılsın memlekette.
Tatlısı ayrı güzel, kavurması, mücveri, keki herşeyi mükemmel...
Sn. hosseda;
Bal kabağını babamdan gelme alışkanlıkla tatlı olarak severiz. Ancak kabak iyi olmalı. Geçtiğimiz yıl pazarcı bir arkadaş farklı bal kabakları getirip sattı. Dış kısımları turuncu olan çeşitler vardı. Bir de yurt dışından gelen çok büyüyen bal kabakları bulunmakta. Onların da dış kısımları turuncu oluyor. Benim gördüğüm ve anlatılanlar nedeni ile bu çeşitlerin çorbasının yapıldığı ancak bal kabağı olarak çok lezzetli olmadığı yönünde konuşmalar dinledim. Sizin yazmanız üzerine talepte bulundum. O kadar çok talepte bulunduk ki neyi nasıl nereye ekip devamını getirebilecek miyim bilemiyorum. Elimde de o kadar çok çeşit oldu ki artık karıştırdım.
Buradaki bir kişi iki çeşit bal kabağı ektiğini anlatmıştı. Biri bizim buranın yerli çeşidi. Diğeri ise Adapazarı balkabağı. İkisi birlikte ekildiği zaman tozlaşma ile daha güzel ve lezzetli kabak elde ediliyormuş.
İlginç olan yerli Afyonkarahisar yemeklik kabak çok uzun kollar vermesine ve verimli olmasına rağmen diğer çeşit o kadar kol uzatmadan verimli olması. Şimdi hangisini tercih etmeli.
Sn. Muda bu kabağı ister fide olarak üretin isterseniz direkt toprağa ekin netice değişmeyecektir. Çok kol atıyor ve temmuz sonuna kadar meyve de tutmuyor ama bol çiçek eksik olmuyor üzerinden. Komşumuz köylüler bir yaz çiçek dolması yediler bizim kabak çiçeklerinden. Ağustos ortası gibi meyve başlar 4 kök dikseniz 20 tane kabak alırsınız tahminim. Ortalama 5-8 kg. arası. Kabağın içi dışından daha fazla kavuniçi renkte ve şeker koymasanız bile tatlı neredeyse.
Bu kabaktan daha iyisi " şamda kayısı " diyor ve malımı pazarlamada daha fazla yazarsam ters tepki olur diyerek burada son veriyorum...
Sayın hosseda; bizim balkabaklarımız aynı kabak olabilir mi?
634475
Arkadaslar birsey sormak istiyorum; paylasim yapılırken tohum hakkinda soru soruluyor mu? Mesela belirtmedigi bir özelligini sorsak?
Sorular burada soruluyor Sayın Zekoş.
Tesekkürler Sayın Telato; o zaman sorumu sorayım daha dogrusu burdan fikir almak istedigim bir konu..Paylasımda listede cicrkleri tek tek yazmistim yeniden düzenleme yapıp karısık cıcek adı altında(3-4cesit ) tanıtsam bu arada tanıma da kolaylık olsun diye tohum resimlerini de paylassam nasıl olur acaba?
MeyveliTepe
28-11-2016, 19:14
Neden karışık çiçek diye tanıtım yapacaksınız? Tohumlar mı karışık?
Sayın Meyvelitepe daha önce durumu belirtmistim bir arkadasın yardımıyla paylasım yapıyorum.Sonucta cicek karısık olmasında bir sakınca olmaz diye düsündüm hemde bana kolaylık olur.Tohumlarin resmini de koyunca ayırt etmekde zorluk olmaz
sn. telato sanırım aynı kabak ancak birde içinin fotoğrafı olsa daha iyi anlaşılacak. Sizin kabak paylaşıma sunulunca düşünmüştüm bende bunu. İçi koyu kavuniçimi?
MeyveliTepe
28-11-2016, 20:14
Sayın Meyvelitepe daha önce durumu belirtmistim bir arkadasın yardımıyla paylasım yapıyorum.Sonucta cicek karısık olmasında bir sakınca olmaz diye düsündüm hemde bana kolaylık olur.Tohumlarin resmini de koyunca ayırt etmekde zorluk olmaz
Bence karışık çiçek tohumu diye bir şey olmaz. Farklı türler, ne olduğu belirsiz bir şey. Tohumun resmini koymak da anlamlı değil.
Tohumlar karışık değil ise, her bir tohumun ne olduğunu biliyorsanız ve paylaşmak istiyorsanız tanıtırsınız. Yok, siz de ne olduğunu bilmiyorsanız zaten paylaşmamanız gerekiyor.
sn. telato sanırım aynı kabak ancak birde içinin fotoğrafı olsa daha iyi anlaşılacak. Sizin kabak paylaşıma sunulunca düşünmüştüm bende bunu. İçi koyu kavuniçimi?
Sayın hosseda;
Aynı kabağı, bu senede paylaşıma sundum. Paylaşım sayfasında ''Daha fazla fotoğraf ve bilgi'' vermek için geçen sene yetiştiren arkadaşların bahçelerindeki fotoğraflara yer verdim. Orada arkadaşların kesmiş olduğu fotoğrafları görebilirsiniz.
Not: Ben ayrıyetten, aynı olup olmadığını anlayabilmek için geçen sene etkinlikte sizden tohum aldım. Ama bu sene balkabaklarında kötü bir sezon geçirdiğim için yetiştiremedim.
aslama1994
28-11-2016, 20:56
Ben şunu anlamıyorum.Tohumu kıymetli arkadaşlar peki o zaman başkasının tohumu değersiz mi? Ben kaç çeşit tohum verirsem o kadar tohum isterim diyenlerle de karşılaştım.Tohumumu alıp beni grubundan atanlarla da tanıştım. Tohum bir milletin ortak malıdır. Amaç ne yerel tohumun yaygınlaşması değil mi? Yok hiç ekmemişlere tohum vermeyelim.Neden o insanlar ekse öğrense kötü mü? Bu mantıkla gidersek kimse tohum sahibi olamaz.Amacımız doğa ve toprağı sevdirmek değil mi? Kimse tohumum var diye insanlara farklı gözle bakmasın.Söyleyecek çok şey var ama .
Sayın Meyvelitepe ne oldugu belirsiz derken neyi ima ettiniz anlayamadım.Paylasim yapanlarda mesela karısık domates tohumu diye de tanıtan var.Benimkiler de belli.Mesela iri papatya, cosmos, karanfil v.s bir baslık altinda tanıtayım diyorum..Yenilecek birsey olmadiktan sonra bir sakıncası olmaz diye düsünmüstüm.
MeyveliTepe
28-11-2016, 21:21
Sn Zekoş, karışık domates tohumu da benzer bir durumda. Hepsi domates diye olmaz demedik ama çeşit ayrımı ve takibi açısından anlamsız. Talep edenler bilerek alıyorlarsa kendi bilecekleri iş dedik, ama gerçekten anlamsız.
karışık çiçek dendiğinde biraz daha tuhaflaşıyor çünkü aynı tür de değiller. Sizden tohum alan biri seneye bu tohumları nasıl ve ne diye dağıtacak? Katalogda bu tohum için ne gibi bir tanım yapacaksınız, iklim, yetiştirme özellikleri, bitkinin özelliklerine ne yazacaksınız? Bu karışık sebze tohumu dağıtılmasına benziyor, düşünsenize 8-10 farklı sebzenin tohumları karışık, çeşitleri hepten belirsiz. Paylaşımcılardan özellikle rica ediyoruz, tohumunu dağıttığınız bitkiyi siz yetiştirmiş olun, bitkinin (tohumun değil) sizin bahçenizdeki resmini koyun diye.
Sizin kabağın içi renk olarak daha açık. Bunda yetiştirdiğimiz bölgenin etkisi olabilir. Bizim burada yaz güneşi çok güçlü oluyor, bahçemizde güneye baktığından o kuvvetli güneşi tüm gün alıyor sebzeler....Sn.telato.
aslama1994
28-11-2016, 21:29
Arkadaşımın birisi göndermiş 15 çeşit karışık domates tohumu diye.Ekmedim millete dağıttım.Ekmek içimden gelmedi. Ne ektiğimi bilmemek saçma sapan geldi.
@ Zekoş, fasulye ekimi zor değil de sonrası uğraştırıyor, ekimi değil de yetiştiriciliği zor demek gerekir :)
Geçen sene karışık domates tohumu dağıtmıştım. Sebep, kendim tohumları toplarken karıştırdım hangisi hangi domatese aitti. Ancak karıştırdığım tohumlarda güzel domateslerdi misal heybetliyle maniye. Sonradan baktım herhangi bir sebeple tohum fazla talep edemeyenlere faydası olur, eğer yerleri çok, ilk etapta ne ektiklerini de önemsemezlerse tohumlar yabana gitmesin diye etkinliğe koymuştum. Karışık tohumları ayrı ayrı paketler tek poşette karışık diye etkinliğe korsanız mantığı olur da özellikle çiçekte birleştirir de gönderirseniz ekim şartları farklı olacağı için alan için sorun olabilir. Misal direk toprağa ekecek ama menekşe mi cosmos mu nasıl bilecek ki ona göre yer belirlemesi lazım.
aslama1994
28-11-2016, 21:44
Geçen sene karışık domates tohumu dağıtmıştım. Sebep, kendim tohumları toplarken karıştırdım hangisi hangi domatese aitti. Ancak karıştırdığım tohumlarda güzel domateslerdi misal heybetliyle maniye. Sonradan baktım herhangi bir sebeple tohum fazla talep edemeyenlere faydası olur, eğer yerleri çok, ilk etapta ne ektiklerini de önemsemezlerse tohumlar yabana gitmesin diye etkinliğe koymuştum. Karışık tohumları ayrı ayrı paketler tek poşette karışık diye etkinliğe korsanız mantığı olur da özellikle çiçekte birleştirir de gönderirseniz ekim şartları farklı olacağı için alan için sorun olabilir. Misal direk toprağa ekecek ama menekşe mi cosmos mu nasıl bilecek ki ona göre yer belirlemesi lazım.
Aslında sorun etmeyenler için güzel. Ama ben çöpe atacaktım.Bir arkadaş verdi. On beş çeşit isteyenlere dağıttım.çöpe gittim.Tam atacakken dağıtmak aklıma geldi.
Sn Zekoş, karışık domates tohumu da benzer bir durumda. Hepsi domates diye olmaz demedik ama çeşit ayrımı ve takibi açısından anlamsız. Talep edenler bilerek alıyorlarsa kendi bilecekleri iş dedik, ama gerçekten anlamsız.
karışık çiçek dendiğinde biraz daha tuhaflaşıyor çünkü aynı tür de değiller. Sizden tohum alan biri seneye bu tohumları nasıl ve ne diye dağıtacak? Katalogda bu tohum için ne gibi bir tanım yapacaksınız, iklim, yetiştirme özellikleri, bitkinin özelliklerine ne yazacaksınız? Bu karışık sebze tohumu dağıtılmasına benziyor, düşünsenize 8-10 farklı sebzenin tohumları karışık, çeşitleri hepten belirsiz. Paylaşımcılardan özellikle rica ediyoruz, tohumunu dağıttığınız bitkiyi siz yetiştirmiş olun, bitkinin (tohumun değil) sizin bahçenizdeki resmini koyun diye.
Aslında önerim cok basitti böyle düsüneceginizi tahmin etmemistim.Ben cicek konusunda ilk deneyimimi karısık cicek tohumu alarak yapmıstım.Ne çıkacak diye merakı da vardı.Plastik cimlendirme tepsisine ektim ve ayni yaprakli olanlari bolümlere ayırarak fideledim.Cicek actıktan sonra da adını netten ögrendim zaten cogu da bilindik cıkmisti.Cicegi domatesle bir tutmak cok sacma .Domateste hem tohumlar aynı hem cikan yapraklar..hatta cinsi bile ayri sırık oturak gibi..Benim birlikte dagitmak istedigim tohumlar da boylari ayni gelisimi ayni cicejlerdi.Sonucta bir papatyayla dahlia ,menekse paylasmıcaktim.Madem uygun görmediniz ayrı paylasırım..tesekkürler...
Arkadaslar aklıma gelmisken bir konuya daha deginmek istiyorum cünkü o kadar tecrübem olmasına ragmen ben bile zorlandım.Bitkilerden tohum alma usulü..Tanıtımda kısaca yazılsa cok faydali olur diyorum özellikle cok bilinmedik türlerin..Bu sene melisa ve feslegen tohumunu cıkarırken zorlandım cok minikti..Marul gibi üflesem hepsi uçar diye korktum ama dikkat edilirse oluyormus;)
Bazı bitkilerde tohumlarını saklıyor sanki:) Mesela ekinezyanın tohumunu bulmakta bayagı uğrastırdı..Bu ayrıntının ekime yeni baslayanlar icin cok faydalı olacagini düsünüyorum.
Dördüncüsüne başlayacağımız etkinliği bir çok açıdan çok özel buluyorum. Her yıl tanıtılan tohumlar, hazırlanan standart kataloglar, uygulama şekli, kimin kimden ne aldığının kayıtlı oluşu, tohumların sonradan gittikleri yerlerde kısmen de olsa takip edilebilirliği vb. özelliklerden dolayı benzerini ne ülkemizde ne da başka bir ülkede görmedim, duymadım.
Mevcut kataloglarımız forumda hala ulaşılabilir olmasına rağmen bir kitapçık haline gelmesinin etkinliğin ve hep birlikte yaptıklarımızın değerini çok arttırır diye düşünüyorum.
Bu sebeplerle son üç yılın kataloglarını birer PDF kitapçık haline getirebilirsek çok güzel olur.
Neticede, gerekli yazılım, donanım ve zamana sahip gönüllülere ihtiyacımız var. Ne dersiniz?
Gelgitli uyelerden birisiyim... Cogu eski uyenin paylasimlarini, bahcelerinin ilk hallerini hatirliyorum. Ben ne kadar hatirlaniyorum, veya uzun bir araliktan sonraki donusum araniza girmeniz icin yeterli olacak midir bilemiyorum ama bu konuda yardimci olacak gonullulerden olmayi isterim.
Bahcede fiziki ekim dikim islerinde nispeten yeni sayilirim. (En azindan sebze vs yetistirmekte), ancak katalog yapma, kayit tutma, pdf vs konularinda iyiyimdir. Eski meslegim olan Kalite Guvence'den kalma aliskanliklarim bazi konularda hala pesimde ;)
Bir takım tedbirlerin alınması gerektiği aşikar. Öneriler de güzel ancak önerilerinizden alıntı yaptığım kısmı iyi düşünmek gerektiği kanaatindeyim Sn. Poizer. Bu aileye bu seneki etkinliğe ait katalogların açık olduğu dönemde katılmış ve şimdiden yaklaşık 750 mesajı olan arkadaşlarımız var. Etkinlikten 6 önce olarak yazdığınızı ben "6 ay" olarak kabul ettim. Hoş "6 gün" de olsa isim vermeden örnek gösterdiğim arkadaşımızın durumunu etkilemiyor bu. Çünkü kendisi kataloglar açıkken üye olmuş. Bu örnekten yola çıkarak o şekilde bir kuralla belki sadece tohum talep etmek için üye olan 100 kişiyi engelleriz ama çok değerli olan o 1 kişiyi de kaybedebiliriz. Ha kişinin aileye katılmak gibi bir niyeti varsa tohum talep edip edememeye bakmayacaktır ama, yine de bu önerinin iyice irdelenmesi gerektiği kanaatindeyim.
İkinci olarak da aktif olması kısmına açıklık getirilmeli diye düşünüyorum. Bu noktada birçok kriter değerlendirilebilir. Ancak ben sadece kendimi örnek vererek bir noktaya parmak basmak isterim. Ben en eski üyelerden olmasam da onlara yakın bir üyeyim mesela. Ancak sitedeki hareketlerim (aktifliğim) incelenecek olursa ilk başlarda oldukça aktif sonra bir anda ortadan kaybolan ve birkaç yıl sonra yeniden ortaya çıkan bir üyeyim. Konulacak kurallar belirlenirken ben mesela bir süre takılmış sonra gitmiş, bir yıl tohum paylaşımı öncesinde yeniden siteye giriş yaparak tohum talep etmiştir gibi bir değerlendirmeye maruz kalmamalıyım. O dönemde bütün yaşam tarzımı ve düzenimi değiştirmek zorunda kaldığım günler geçirdim. Hayatım yeniden düzene girdiğinde tekrar bu aileye dönüş yaptım. Benimki sadece bir örnek. İnsanların neler yaşadığını bilemeyiz. Bir başka örnek de bu yıl yaşandı mesela. Tohum paylaşan arkadaşlarımızdan biri sağlık problemleri yaşadığından zamanında gereklilikleri yerine getirmedi. Şimdi ise takdir edilecek bir şekilde canla başla verdiği sözün arkasında durmak için çalışıyor.
Örnekler çoğaltılabilir ama üyelik tarihi ve aktiflik kriterleri kural olarak konulurken en ince ayrıntısına kadar düşünülmeli fikrindeyim.
NOT: Kesinlikle sizin önerinize olumsuz yaklaştığım fikrine kapılmayın lütfen. Sadece tüm üyelerin katılımı ile net kuralların minimum hata ile konulması gerektiğini düşünüyorum.
Katilmak istedigim tohum etkinligi ile ilgili iyice bilgilenmek icin eski konulari okurken denk geldim. Buradaki durum beni de birebir yansitmis. Aileye sonradan yeniden donmus/donme isteginde olan birisi olarak buradayim. Kurallar konusunda en son karariniz nedir bilemiyorum, ben gene de son derece heves ile etkinlikte taleplerimi bildirip, isteyenin bir yuzu kara diyerek sonrasini sizlere havale ediyorum. Degerlendirip karar vermek size kalmis :) Mevsimlerimiz ters oldugu icin, samimiyetimi gostermek adina ben de tohum paylasiminda bulunmayi cok isterdim ancak henuz tohumlar yok elimde. Kismet olursa bir sonraki sene, ben de buradan degisik turler ile bu heyecana, tohum dagitanlar kisminda ortak olmayi isterim. :)
Merhaba,
Teknik olarak mümkünse, paylaşım sonrası çalışmaları paylaşılan her tohum için ayrı sayfalarda yapsak daha verimli olabilir diye düşünüyorum.
Böylece aynı tohumu yetiştiren üyeler o tohumdan elde edilen sonuçları aynı sayfadan takip edebilirler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.