View Full Version : Mürver çiçeği şurubu (Elderflowers, Sambucus nigra)
İki yıl önce Şirince de Nişanyan evlerinde kalmıştık. Herkese tavsiye ederim. O küçük bağ evlerini ve lavanta tarlasını, insanla doğa uyumunu dilerim hepiniz görürsünüz. Neyse
Kahvaltıda mürver (sumbucus nigra) şurubu ikram etmişlerdi. Tadı müthişti. Yeşil elma suyuna benziyordu. Tarifini mail ile yollamışlardı. Tavsiye ederim. Bence portakaldan çok daha lezzetli. ( Ama ben o günden beri mürver fidanı arıyorum. Bulamadım. Nerede satılır bilen varsa bana söylerse çok sevineceğim.) Belki siz de vardır. Deneyin derim.
Mürver Şurubu:
1 kilo şekerle 2 litre sudan şerbet yapılır.
Şurup kıvamına gelince altı kapatılır ve içine 8-10 dal mürver çiçeği ilave edilir. Ağzı kapalı bir şekilde bir gece dinlendirilir.
Sabah tenceredeki mürver çiçekleri çıkarılır. Aynı tencereye, sadece iki başı bıçakla kesilip atılmış dört limon, iri iri parçalara bölünüp katılır. Bir gece de böyle bekletilir.
Ertesi sabah limonlar kaşıkla biraz ezilir. Tadı ve kokusu çıksın diye. Sonra da süzgeçten geçirip şişelere doldurulur. Buz dolabında saklanır.
İçecek olarak , istediğimiz oranda soğuk su ile karıştırarak hazırlayabiliriz.
İnternette başka tarifler de var.
http://www.deliciousdays.com/archives/2006/06/14/elderflower-bubbly-fried/
Ben de sizlere Mürver Çiceği Şerbeti tarifi vereceğim. 10 mürver çiceği 1 kg. toz şekeri 1/2 litre su 10 gr. limon tozu su ile şeker kaynatılıyor ,limon tozu karıştırılıyor, ılınınca çicekler konuluyor, kokuları sinmesi için 3-4 gün bekletiliyor süzülerek buz dolabına kaldırılıyor.İstenildiğinde bardağa 3-4 parmak konulup su ilave ediliyor. Bu esas tarif. Benim gibi limon tozundan hoşlanmayanlar için benim tarifim: 10 çicek 6-7 adet limon limon suyunun doyum noktasına kadar toz şeker .Limonlar sıkılıyor çicekler içine yatırılıyor kokusu limon suyuna sinene kadar 4-5 gün içinde bırakılıyor.Süzülüyor limon suyunun kabul ettiği kadar şeker konulup eritiliyor. Buzdolabına kaldırılıp istenildiğinde bardağa 3-4 parmak konulup üzerine su ilave ediliyor.Şekeri az gelmişse şekerde ilave edilebilir.İçki sevenler için de içerken içine beyaz şarap veya şampanya ilavrside yapılabilir.
Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?
Bende bulamadım. Ama hep aklımda. Karadeniz bölgesinde doğal olarak heryerde varmış ama tanımadığım için bulamadım. Özellikle Batıkaradenizli arkadaşlar belki biliyorlardır.
Çiçekleri baharda oluyormuş.
Bu grubu tanıyormusunuz?
http://kardesbitkiler.wordpress.com/2011/07/21/kardes-bitkiler-dogal-urunleri-murver-sari-kantaron-aynisafa-civanpercemi-kremleri-ve-sivi-propolis/
Mürver şurubu İKEA da satılıyor arkadaşlar.
İsveç Gıda Marketi | IKEA Türkiye (http://www.ikea.com.tr/Magaza/IsvecGidaMarketi/4.aspx)
Bu ülkenin doğal bitkisi ise biz de yapsak...daha doğal olmaz mı? ..:)
Sevgili agozce lafa atlamışım, pardon arkadaşım..
Ben de mürver bitkisini uzun süre aramış ama yaşadığım çevrede ulaşamamış biri olarak bu bilgiyi paylaşmak istedim.
Elbette en güzeli sizin dediğiniz.
Ben bu imkanı bulamadığım için ikea da bulunuyor olmasını önemsemiştim.
Bu ülkenin doğal bitkisi ise biz de yapsak...daha doğal olmaz mı? ..:)
Arayanlara da cevap verseydiniz :)
Mutlu Kutlu
04-07-2012, 21:21
Sambucus nigra: Kütahya'da çok var.
Ben çocukken dallarını keserdik, dallarının içi boş olurdu. Meyveleri de yeşilken saçma gibi, üflemekle saçma gibi meyveleri hedefe fırlatırdık. Mürver demezdik nüfer derdik,
O sıralar kimse bilmezdi yenilir mi içilir mi, çiçekleri çok ağır ama hoş kokulu. Geçen 10 yıl içerisinde bir zaman annem olgun meyvelerinin reçelini yapmış getirmişti. Tadını hatırlamıyorum.
Demek ki Kütahya'da meyvelerinden reçel yapılacağı keşfedilmiş. Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?
LavantaSE
04-07-2012, 21:49
Selamlar,
İkea'da satılan mürver çiçeği şurubundan bir arkadaşım hediye getirmişti. Gerçekten çok hoş bir lezzeti vardı. Ben de uzun süredir mürver fidesi arayanlardanım. Bir kaynak bulabileniniz olur ve paylaşırsa, bahtiyar olurum:)
Sağlıcakla...
Arayanlara da cevap verseydiniz :)
Şöyle yazmıştım ama...
http://www.agaclar.net/forum/993779-post35.htm
Mürver çiçeğini buldum!
Mine Flora iekilik & Doal Sabunlar | Ev Yapm Doal Sabunlar (http://www.mineflora.com/) adresinden Mine hanım'la görüştüm. Ağaç Nisan ayında çiçeklenirmiş, şu an için çok geç yani.
Çiçeklenme zamanı olsa idi koli ile yollayabileceğini söyledi. Daha önce de isteyenlere yollamış...
Artık seneye...
Harika haber...Teşekürler Sayın Rodoslu...
Mürver çiçeğini buldum!
Mine Flora iekilik & Doal Sabunlar | Ev Yapm Doal Sabunlar (http://www.mineflora.com/) adresinden Mine hanım'la görüştüm. Ağaç Nisan ayında çiçeklenirmiş, şu an için çok geç yani.
Çiçeklenme zamanı olsa idi koli ile yollayabileceğini söyledi. Daha önce de isteyenlere yollamış...
Artık seneye...
Bugün bir arkadaşla konuştum. Karadeniz kıyısında, her taraf mürver dolu diyor...
Aynı bitkiden mi söz ediyoruz anladıktan sonra, edinebileceğim :)
Bu kadar yazıştıktan sonra bu bilgilerin de burada durması iyi olabilir. Çünkü zehirli bir türü de varmış...
Mürver
Mürverin genellikle çiçekleri, nadiren yaprak, kök ve meyveleri kullanılır.
Mürvergillerin takriben 20 alt türü mevcuttur fakat bizi ilgilendiren üç türdür;
Kara mürver; Sambucus nigra L. Şifalı mürver diye de bilinir ve genellikle bu tür kullanılır.
İkinci olarak kırmızı mürver veya gül mürveri ve Latince Sambucus racemosa L diye anılan türün ise meyveleri kırmızıdır. Meyveleri yenmeden çekirdeklerinin çıkarılması gerekir.
Zehirli mürver; Sambucus ebulus ise kesinlikle yenmez, zehirlidir. Bu nedenle dikkat ederek diğerlerinden ayırmak gerekir.
Kara mürverin olgunlaşan meyveleri demet halinde sarkıkken zehirli mürverin olgunlaşan meyve demeti dik durur. Mürverin M.Ö 400-500 yıllardan beri Anadolu’da ve Avrupa’da şifa maksadı ile kullanıldığı bilinmektedir.
Mürver Anadolu’nun Marmara ve Karadeniz bölgesinde ve Avrupa’nın, Asya’nın, Türkistan, Kafkaslar ve diğer ılıman bölgelerinde ve Amerika’nın ılıman bölgelerinde yabani olarak yetişir.
Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup taç yaprakları genellikle beş, nadiren dört eliptik beyaz yapraktan oluşur ve ortada beş adet döllenme topuzcuğu bulunur ve bu topuzları sarımtırak renktedir.
Meyveleri önce yeşil, kırmızımsı ve olgunlaşınca siyah renkte ve demet halinde hepsi sarkık vaziyettedir.
Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları nisandan temmuza kadar toplanıp kurutulabilir.
Kaynak (http://www.baktabul.net/alternatif-tip/126403-murver-holunder-faydasi-alternatif-tip-tedavisi.html)
Harun Parlak
07-07-2012, 15:56
Sanırım bizim buralarda bulunun karadenizin her tarafı Mürver dedikleri ZEHİRLİ olan tür olsa gerek.
Bu tür yazışmalarda dikkat etmemiz gereken emin olmadığımız bitkileri yemek ve içecek olarak kullanmamak olmalı.
Fotoğraflarını yüklediğim bitki en çok görülen tür Karadenizde sadece cildimize ısırgan değip yaktığında Mürver bitkisinin yaprağını cilde süreriz ısırgan yakmasını alır. Başka da hiç bir şekilde kullanmayız. Ne çiçeğini ne de yapraklarını hiç bir hayvanın yediğini görmedim.
Bizde ayrık oyundan beter bir şekilde tarlaları istila eder. Elimize sürüldüğünde zaman sonra dalgınlıkla elimizi yıkamadan ağzımıza değerse yakıcı değil ama çok acı bir tadı olduğunu fark ederiz.
kelebek çalısı
07-07-2012, 18:56
Tübives' in datalarına göre Sambucus nigra Karadeniz bölgesinde Sinop, Artvin, Rize, Giresun illerinde yetişmekte. Ülkemizde doğal olarak yetiştiği görülen diğer iller ise Elazığ, İstanbul, Bolu, Kırklareli, İzmir, Van. Çiçeklenme 4. ve 7. aylar arasında görülmekte.
Zehirli olan Sambucus ebulus ise Türkiye' de Bolu, İstanbul, Kastamonu, Amasya, Antalya, Balıkesir, Giresun, Hatay, Isparta, Kırklareli, Ordu, Van illerimizde bulunmakta. Çiçeklenme 7. ve 8. aylar arasında.
Kesinlikle tanımadan, bilmeden ve iyice emin olmadıktan sonra kullanılmaması doğurabileceği muhtemel kötü sonuçları engeller.
Sambucus nigra sanırım fidan olarak orman yetiştirme çiftliklerinden bulunabilir. Burada da sevilen bir ağaçtır ve çiçekleri paketlenip marketlerin baharat reyonlarında satışa sunulur her daim. Çayını zaman zaman tüketirim.
herbaryum
07-07-2012, 21:51
Benim bildiğim fotoğrafları eklenen tür "Sambucus ebulus" ve meyveleri kullanılmaz. Şurup yapılan "Sambucus nigra" ancak çiğ olarak zehirli kaynatıldıktan sonra kullanıldığını okumuştum.
Bu mürver çiceğini nasıl ve nereden bulacağız? Mevsimi nedir?
Türkiye taksonomisinde iki tane Mürver bitkisi var.
Sambucus ebulus
Sambucus nigra
Mürver şurubunda Sambucus nigra kullanılıyormuş. Yalnız tad verici olarak ahududu ya da böğürtlen esansı ekleniyormuş.
Prof. Dr . Turhan Baytop kitabında bu konu ile ilgili şu bilgileri vermiş.
Sambucus nigra çiçeğinin gölgede kurutulmuş çiçekleridir.
Dış görünüş: Krem renkli çiçek ve çiçek parçalarından ibarettir. Çiçekler küçük ve 5 parçalıdır. Kuvvetli kokulu, önce tatlımsı sonra acı lezzetlidir. Bu tür 10 m kadar yükseklikte beyaz- kremsi çiçekli ağaçcık olup ülkemizde yetiştirilir.
Bilerşim: Uçucu yağ (%0.3), musilaj, rezin, tanen ve sambunigrin isimli glikozit içerir.
Etki ve kullanışı : İdrar söktürücü, terletici ve mushil etkileri vardır. Yaprak ve gövde kabuklarında da aynı etki vardır.
Kullanış şekli %4-8 hazırlanır. Günde 2-3 bardak içilir.
316460
316461
Bizim veritabanında (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=387) ayrıntılı bilgisi var.
Ankara
Bolu
Bursa
Erzincan
İstanbul
Kocaeli
Rize
Trabzon illerinde yaygın.
Sambucus ebulus cüce mürver otu olarak geçiyor. Bu tür 60-200cm büyüyor. Prof. Turhan Baytop aynı tıbbi etkilere sahip olduğunu yazmış. Çiçekleri daha farklı , otsu yaygın bulunan tür. Yaprakları daha sivri , çiçek demetleri daha küçük.
316454
316455
Saft Fladder yani Mürver Şurubu tarifi
Mürver çiçeği 40-50 tane ( top olarak)
3 limon
1.5-2 kg şeker (dondurmak üzerine planlıyorsanız, 1,5 kg)
60 gr sitrik asit
1.5 litre kaynar su
Çiçek kısımları makasla küçük kesiliyor. Limonlar yıkanıyor. Kabukları soyulmadan yuvarlak dilimlenir. Limon ve kesilmiş mürver kavanoza koyulur. Tencerede su, şeker kaynatılır. Sonra sitrik asit eklenir. Sıvı karışım mürver üstüne katılır. Ağzı kapatılır, karanlık ve serin yerde 5-6 gün bekletilir. Sonra afiyetle içilir:D
Kaynak (http://blogs.sweden.se/expat/tag/saft/)
kelebek çalısı
07-07-2012, 22:40
Bağdat cad. Selamiçeşme Garanti şubesinin bahçe girişinde hemen sağdaki ağacın Sambucus nigra olması olasılığından şüphelenmekteyim. Çok yıllar önce yazlığın bahçesine buradan götürüp dikmiştim ve yolda yürürken tanıdığımda Sambucus nigra diye bağırdığım için annem anlamsızca yüzüme bakmıştı. Çiçeklenme dönemine denk geldiği için üzeri çiçek doluydu ve fark etmemek imkansızdı. Şimdi İstanbul' da olsam kalkıp fotoğraflamak vardı :D:D
Yoksa bunu bitki delilerinin delilik öyküleri kısmında mı paylaşmak gerekirdi...
Bağdat cad. Selamiçeşme Garanti şubesinin bahçe girişinde hemen sağdaki ağacın Sambucus nigra olması olasılığından şüphelenmekteyim. Çok yıllar önce yazlığın bahçesine buradan götürüp dikmiştim ve yolda yürürken tanıdığımda Sambucus nigra diye bağırdığım için annem anlamsızca yüzüme bakmıştı. Çiçeklenme dönemine denk geldiği için üzeri çiçek doluydu ve fark etmemek imkansızdı. Şimdi İstanbul' da olsam kalkıp fotoğraflamak vardı :D:D
Yoksa bunu bitki delilerinin delilik öyküleri kısmında mı paylaşmak gerekirdi...
Çiçeklenme Zamanı : Haziran, Temmuz:cool:
Mine flora olayında ya tür karışıklığı ya da yanlış hatırlama var.
kelebek çalısı
07-07-2012, 22:53
Bende de Jekka MCvicar tarifi ile mürver likörü tarifi var bu tarife benzemekte. Bir de meyvelerinden konservesinin. Konservesinin migrene iyi geldiği paylaşılmış? Ama içine şeker ilave edildiği için paylaşmadım.
Elderflower cordial olarak geçen bu likörün tarifi çok benzemekte. Sitrik asit yerine açıkça önerilen elma şarabı (cider) veya wine vinegar.
Bence çiçeklerini alın ve kurutun, bütün kış demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. En basiti ve tembel işi :D
kelebek çalısı
07-07-2012, 23:00
Çiçeklenme benim de gözlemimde bahar ayları içerisinde idi.
Valla gecen gun konusu oldu misafirlige gelen babam ve esi ile dolasirken esi aa murver agaci biz cok surubunu yapariz bunun dedi....su an cicekliler ve zehirli olarak resmi eklenene benzemiyor,agac formundalar. 3 bilemedin 3,5 metre falanlar heryerde var gercekten ...
Teşekkür ederim :)
Bu yıl da mürver şurubunu deneyemeyeceğim sanırım :)
ciceksever70
08-07-2012, 21:35
Sambucus nigra Avusturya`da da cok yaygin olarak surubu, receli ve kizartmasi yapilan bir tür.
Valla gecen gun konusu oldu misafirlige gelen babam ve esi ile dolasirken esi aa murver agaci biz cok surubunu yapariz bunun dedi....su an cicekliler ve zehirli olarak resmi eklenene benzemiyor,agac formundalar. 3 bilemedin 3,5 metre falanlar heryerde var gercekten ...
Eeee Sayın Malinaya çiçek yollamayacak mı sınız?..:)).
Ben de fide veya çelik istesem?
Merhabalar efendim,
Bütün çiçek suları tarifleri not edildi(kopyası alındı). Nasip..
Herkese teşekkürler. Yeni tarifleri bekleriz.
Sitrik asit (http://www.food-info.net/tr/qa/qa-fi13.htm) konmasa da olur mu?. Araştırdığımda(azcık) 18. asır da keşfedilmiş. Önceleri nasıl yapılıyordu veya yapılıyormuydu?. Genele yakın hepsinde doğal olarak bulunuyormuş limon tuzu veya fermente olunca oluşuyormuş.
Saygılarımla lütfen.
Teşekkür ederim :)
Bu yıl da mürver şurubunu deneyemeyeceğim sanırım :)
Sevgili malina, dün bir, bugün iki...:D Eminim karşımıza çıkacak.:cool:
Tüm kaynaklar Haziran - Ağustos aralığında çiçeklendiğini yazıyorlar. Büyük camlıca fidanlığında yaprakları koyu renkli olanını satıyorlardı. O geçen hafta yeni yeni açıyordu. ;)
kelebek çalısı
08-07-2012, 23:18
Mürver konusunu belki daha detaylı olarak konuşmak için burası (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/26995-3.htm) daha mı uygun?
kelebek çalısı
09-07-2012, 00:52
Mürver çiçeği likörü tarifi, Cunda (Alibey adası) dolaylarından...
Mürver Çiçeği Reçeli ve Likörü « AYNA CUNDA (http://aynacunda.wordpress.com/2012/05/25/murver-cicegi-receli-ve-likoru/)
Mürver Çiçeği Reçeli ve Likörü « AYNA CUNDA (http://aynacunda.wordpress.com/2012/05/25/murver-cicegi-receli-ve-likoru/)
Bu linktede çalının nisan ayı sonlarında çiçeklendiği yazıyor. Benim görüştüğüm kişi de Nisan-Mayıs aylarında reçeli ve şurubu yapılır bilgisini vermişti.
Aylardan Temmuz, çiçeği bol miktarda bulan olursa, mürver reçeli deneme şansım olur inşallah...
Mürver konusunu belki daha detaylı olarak konuşmak için burası (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/26995-3.htm) daha mı uygun?
Buradaki yazıları uygun başlığa taşıma zamanı geldi :)
Golden Elderberry-Sambucus Canadensis Aurea
Konu başlığı bu ve yazı yok... Tam sarı çizmeli memet ağa durumu :)
LavantaSE
09-07-2012, 14:41
Merhabalar,
aşağıdaki linkten tohumunu bulup sipariş ettim.
ŞİFALI MÜRVER TOHUMU....perlitci GittiGidiyor'da 59931413 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/sifali-murver-tohumu-perlitci-59931413)
Burada satıcı adını "Sambucus, Elder Sureau " olarak belirtmiş. Acaba doğru bitki midir ? Bilmedim. Bakalım, nasıl bir şey çıkacak:))
Sağlıcakla...
Tubiveste çiçeklenme, Sambucus nigra için Nisan- Temmuz vermiş. Bizim veri tabanında Haziran- Temmuz. Yurtdışı yayınlarda bizim veri tabanı ile uyumlu. Cüce mürver otu için ise Temmuz, Ağustos ayları verilmiş.
bergenia
26-10-2017, 11:40
İnanamıyorum köyde heryerde vardı bundan zehirli diye ellemezdik. İnsanın burnunun dibindeki nimeti tanıyıp bilmemesi ne kadar kötü birşey. Yaramaz ot diye, zehirli diye söküp attığımız onlarca bitkinin yenebilir hatta şifalı olduğunu zamanla gördüm cahilliğimize çok kızdım.
Mürver soğuk algınlığında faydalı diye okumuştum kullanan var mı?
its_just_a_ride
22-01-2018, 10:51
Mürver soğuk algınlığında faydalı diye okumuştum kullanan var mı?
Evet. Bronşit, öksürük, ateş ve soğuk algınlığı şikayetlerinde kullanılabiliyor. Hatta son zamanlarda kara mürver ekstresinden "sambucol" isminde bir gıda takviyesi çıkardılar. Eczanelerde bulunmakta.
su teresi
26-01-2019, 00:38
mürver şurubu öksürüğe; kendim çocuklar küçükken kullandım sulandırıp bi çorba kaşığı şeklinde gün içersinde 2-3 kez tekrarlayarak rahatlatıyordu gerçekten. sulandırmadan vermeyiniz. oran şişede yazar fazla yüklemeden kaçınmak gerek.
bluemercan
27-04-2020, 23:33
Fidan için TROPİKAL BAHÇE – Tropikal Meyveler Hakkında Her Şey (http://www.tropikalbahce.com) sayfamdan bana ulaşabilirsiniz. Yıllardır Mürver üreten biri olarak size yardımcı olurum.
AkisSoftware
28-04-2020, 03:38
Fidan için TROPİKAL BAHÇE – Tropikal Meyveler Hakkında Her Şey (http://www.tropikalbahce.com) sayfamdan bana ulaşabilirsiniz. Yıllardır Mürver üreten biri olarak size yardımcı olurum.Sitenizde hosting problemi var sanirim açılmıyor.
bluemercan
27-08-2020, 08:34
Sitenizde hosting problemi var sanirim açılmıyor.
Bazen aşırı yoğunluktan dolayı ay dolmadan aylık kota erken dolabiliyor. Ayın 1i olunca tekrar açılıyor.
samiergüzen
27-08-2020, 21:27
Bugünler tam da mürver ağacı(Sambacus nigra) hasat zamanı. Meyveler tam olmuş durumda.Düşük rakımlarda meyveler kurumaya döndü. Mürver ağacı meyvelerinin faydaları sayılamayacak kadar fazla. Bitkinin siyah meyveleri ve çiçekleri kullanılır. Yeşil meyveler zehirlidir kullanılmamalıdır. Şurubu,meyve suyu ve likörü yapılabilir. Ben hepsini daha önce denedim. Bu seneki imalat aşağıdaki fotolarda. Bitki (Meyve ve çiçekler) bünyesinde bir çok madde bulundurur. Glikozitler, eterik yağlar,Flavonidler Rutin,İsoquercitrin,Hiperosid,Antocyanglikozitleri Sambucin ve Sambucyanin gibi, Vitamin C,Tanenli maddeler ve Kolin bunlardan bazıları. Özellikle soğuk algınlığına ve üst solunum yolları rahatsızlıklarında kullanılır. Çiçeklerinden limon ve soda karışımı ile çok güzel soğuk ve sağlıklı içecekler yapılır. Bugün piyasada bir çok ticari markalar olarak satışı yapılmaktadır. Kullanılacak meyvelerin çok iyi şekilde pişirilmesi gerekir. Pişmemiş veya ham meyveler bazı kimselerde bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bunun yanında meyveleri ve meyve dalları geleneksel yün boyamada kullanılır.
bluemercan
20-03-2021, 11:23
MÜRVER (Elderberry) (Sambucus) (Kara Mürver)
Botanik Bilgi :
Hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver'dir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
Yetiştirildiği Yerler :
Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye'nin her yöresinde yetiştirilebilir.
Toplanması - Saklanması :
Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan'dan Temmuz'a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.
Mürver nasıl kullanılır?
Kuru çiçek ve kuru ya da yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Ağacın çiçekleri, yaprakları ve dal kabukları kurutularak, meyveleri ise hem kurutularak hem de taze olarak kullanılabilir. Meyvelerinin sıkılmasıyla elde edilen meyve suyu da tüketilir. Kabuklarının kaynatılması ile çorba olarak, çiçeklerinin kaynatılması ile çay olarak tüketilir.
E.Kahraman
21-03-2021, 11:54
Ben de yeni mürver fidesi aldım. Fakat okuduğum kaynaklarda meyvelerin tüketimi konusunda kafam çok karıştı. Kimi kaynakta olgun meyveler çiğ tüketilmemeli diyor, kimi tüketilebilir diyor. Çiğ, kurutulmuş olarak tüketmeyi deneyen var mı acaba?
bluemercan
04-04-2021, 13:54
Ben de yeni mürver fidesi aldım. Fakat okuduğum kaynaklarda meyvelerin tüketimi konusunda kafam çok karıştı. Kimi kaynakta olgun meyveler çiğ tüketilmemeli diyor, kimi tüketilebilir diyor. Çiğ, kurutulmuş olarak tüketmeyi deneyen var mı acaba?
Tüketimi size kalmış. İster çiğ ister kurutulmuş ister şurubunu yaparsınız. Ama genelde şurubu yapılmakta tüketim için. Ayrıca çiçeğini de çay olarak tüketebilir veya onun da şurubunu yapabilirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.