PDA

View Full Version : alper0680 / Acer

Alper
13-12-2015, 17:59
Bu Gün Ankara Karşıyaka Merzarlığındaki Fidancılardan bir Acer aldım satıcının dediği yeşilli beyazlı yaprakları var şuan dökülmüş olduğundan onun söylediğine göre araştırdığımda acer negundo flamingo sanırım. benimkinin türü Fotoğraflarını yükleyeceğim ama biraz bilgi vereyim ağaç hakkında gövde çapı yaklaşık 3 cm boyu ise yaklaşık 130 cm ilk olarak yapmam gerekenler hakkında bilgi almak istiyorum.

1-Ağacın kumunu ve saksısını değiştirmeli miyim? (daha büyük bir saksıyla)
2-Şuan budama ve telleme yapmalı mıyım yoksa bu kışı böyle geçirmeli miyim?

Alper
13-12-2015, 18:02
Diğer Fotoğraflar

Alper
13-12-2015, 18:06
Gövdeden ayrılan kalın çatal dalların çapları ise yaklaşık 1,5 cm yakın ana gövdenin çevresi 9 cm çatal dallarınki 5,5-6 cm sizce ne yapmalıyım.
Şimdiden teşekkürederim:)

Saygılar
Alper

Alper
13-12-2015, 20:20
Şuanda ağacın boyunu kısaltmak için budayıp telleme yapabilirmiyim yoksa birkaç ay beklememmi lazım

reguler
13-12-2015, 20:30
Mart ayına kadar hiç bir şey yapmayın. Kışın donmasını engelleyin yaşamasını sağlayın. Ortamına alışması lazım

Alper
13-12-2015, 20:45
Teşekkürler Sayın Reguler;
Araştırıyorum forumda ama net cevap bulamadım bi türlü belki geç kalırım düşüncesiylede sormak istedim.
Aldığım kişi balkonda dursun bişey olmaz dedi bende balkona koydum günde 3-4 saat güneş alıyor, bakalım gidişatını kontrol ederim hergün bu havalarda haftada bir sulamam yeterlimidir

reguler
13-12-2015, 21:24
Kış aylarında fazla sulanmamalı ayda 1 kere yeterli hatta çok bile olabilir. Kışın kökler donabilir. Dikkat edilmesi gereken bir konu. Toprak yüzeyden 1 cm kuruduğu zaman sulansa yeter. Dikkat edin toprak tamamen de kurumasın.

Alper
13-12-2015, 21:43
Tekrar Teşekkürler dediğiniz gibi yapacağım.

Saygılar.

Alper
14-12-2015, 22:04
Kesik olan kısmın böyle kara kara olması normalmi alırken farketmemiştim

Alper
19-12-2015, 23:47
acerlerin budanmasıyla ilgili şöyle bilgiye ulaştım

''Ağır budamalar ve şekil kazandırmayı sağlayacak budamalar sonbahardaki yaprak dökümünden tercihen bir hafta sonra veya yarı uyuma döneminde olduğundan yaraların daha çabuk iyileşeceği yaz ortasında yapılabilir. Bahar süresince asla budama yapılmaz çünkü bu dönemde akçaağaç türleri çok miktarda bitki öz suyu kaybedebilirler bu da bitkinin zayıflamasına hatta dal kaybına neden olabilir.''

Doğruysa ben ancak temmuz ayında budama yapabileceğim :) ama bu arada boş durmak can sıkıcı

Alper
23-12-2015, 22:10
Bugün ağacın toprağının kurumaya başladığını farkettim haftasonu sulamayı düşünüyorum malum ankarada havalar oldukça soğuk 3 gündür güneş gördüğümüz yok.
suladıktan sonra evde birkaç gün dursa yahut apartmanın içine alsam bir sakıncası olurmu donmasını önlemek için
hatta kış sonuna kadar apartmanın içinde kalsa

reguler
23-12-2015, 22:23
Bugün ağacın toprağının kurumaya başladığını farkettim haftasonu sulamayı düşünüyorum malum ankarada havalar oldukça soğuk 3 gündür güneş gördüğümüz yok.
suladıktan sonra evde birkaç gün dursa yahut apartmanın içine alsam bir sakıncası olurmu donmasını önlemek için
hatta kış sonuna kadar apartmanın içinde kalsa

Soğuklarda sulamanız demek kökleri dondurmanız demek. Hava sıfırın altına geldimi su donacaktır dolayısı ile kökler de. Bırakın ağacınız uyku döneminde dinlensin besin depolasın bahara hazırlansın. İçeriye almayın ağacın hava sirkülasyonuna ihtiyacı var. Aksi taktirde yalancı bahar yaşayıp erkenden göze verebilir enerjisini boşa harcar ve kaçınılmaz son. Ya da böceklenme felan olabilir.

Alper
23-12-2015, 22:35
Sn reguler
Kış Boyunca hiç sulamazsam yine ağacı kaybetmezmiyim? Sizde Ankaradasınız malum mart ayınında yarısına kadar sert geçer havalar inşallah şöyle arada 1 hafta filan sıfırlardan kurtuluruz.
inşallah yaşatırımda mart gibi burada beraber şekillendirme için bakma şansımız olur.

reguler
23-12-2015, 22:42
Toprağı tamamen kurutmayın ****** de ayda bir yeter zannımca. Zaten ağacın suya ihtiyacı yok. kendi bünyesindeki suyu bile çatlamasın diye dışarı atıyor.

Alper
23-12-2015, 22:54
Teşekkürler :) Eninde sonunda suluyacağız kış sonuna kadar önümüzdeki hafta daha soğuk umarım birazda olsa düzelir havalar.

caglarxx
24-12-2015, 17:14
sn.Alper

Ben ağır budamaları yaprak döktükten sonra kışın yapıyorum.Ve ağır kanama ile karşılaşmıyorum.Hepsi kuzey cephe balkonda ,geçen kış -15 gördüler üzerlerine karda yağdı sorun olmadı.Yinede biraz korunaklı bir alanda durmasının zararı olmaz.Büyük sera saksılarında risk yok ,küçük bonsai saksılarında olanlara biraz daha dikkat göstermek gerekir diye düşünüyorum.
Toprağın üstü kurudukça suluyorum,toprakların genelini geçen sene değiştirdiğim ve fidancı toprağına göre daha süzek olduğu için daha çabuk kuruyorlar ve bende suluyorum.toprağın donduğuda oluyor (ki bu kaçınılmaz)..
Aldığınız tür acer palmatum butterfly türüdür,bana göre neredeyse kırmızı yapraklı türler kadar hassas dikkatli ve sabırla uğraşmak gerek.

selamlar

Alper
24-12-2015, 17:35
Teşekkürler çağlar bey
o zaman suluyorum bu hafta sonu, karton kutudan hafifçe bir korunak yaptım çok soğuk olduğunda rüzgardan etkilenmesin diye, budamayı da yapabilirim o zaman hatta ağacın 2 dalıda birbirine çok yakın kalınlıkta birini havai köklendirme yaparım diyordum ama onun için şimdi uygun zaman değil sanırım müsait zamanda forum üyelerinden şekillendirme konusunda da fikir almak isterim.
Saygılar

caglarxx
24-12-2015, 17:47
Kurudukça mecbur suluycaz:) Karton yeterli olur ,Bence budayın çünkü ben ne zaman baharda budadıysam çok özsu kaybettiler ve geriye kurumalar oldu.Budamada şu ekteki 2.resimdeki duruma azami dikkat gösterin ve budadıktan sonra aşı macunu ile mühürleyin.
Havai için baharda başlamak en iyi ihtimalle yaz ortasında bitirmek demek ama bence çok özel bir tür veya kalın ve şekillenmiş parçalar dışında uğraşmak gereksiz.internette 9,90 tl ye kalem kalınlığında fidanlar bulunuyor.

Ayrıca tellemede proflaşmadan bu türü tellemek biraz riskli onada dikkat etmek gerek.
1.fotoda sizin türün bahar folyajı .

Alper
24-12-2015, 18:14
mavi ile çizdiğim yerlerden budamak istiyorum sonrasında ince ve kalın gövdeyi birbirine yaklaştırıp çift gövdeli bir ağaç elde etmek farklı fikirlerede açığım.

reguler
25-12-2015, 19:04
Çift gövde yapmak istiyorsunuz ama çift gövdede bir gövdenin diğerine oranla ciddi manada baskın olmazı gerekiyor ayrıca gövdeyi resimde gösterdiğim şekilde yeniden köklendirmeniz (ya da toprağa gömmeniz gerekiyor). Aksi takdirde ciddi bir sorun olan ters koniklik problemi ortaya çıkacak.590256

reguler
25-12-2015, 19:08
Ayrıca daha konik olması için kırmızı ile işaretlediğim yerden budardım. Budamak için en azından şubat ayını bekleyin bence.

Alper
25-12-2015, 20:56
Teşekkür ederim Sayın Reguler:
Sizler daha tecrübelisiniz umarım sorularla sıkmıyorumdur sizleri her öneri ve uyarınızı dikkate alıyorum yanlış bir şeyler yapmamak için ama fikirler ortaya çıktıkça bende de yeni sorular ortaya çıkıyor :)
Ağacın diğer tarafından çekilmiş fotoğrafta önceki mavi çizgilerle paylaştığım budamaları mavi ile yine çizdim 2. dal ikiz gövdenin ayrıldığı yer kalın olmasına rağmen budadıktan sonra kalan tarafı 1. dalın yaklaşık yarı kadar var yok. ama bu budamaya göre koniklik sorunu var.
Şöyle olma şansı varmıdır sarı çizginin olduğu yerden havai köklendirme yapıp köklendirme başarılı olursa kırmızı çizgiden budayıp 2 farklı ağaç elde etsek sonra istediğimiz konikliği elde etmek için uygun yerlerinden budasak nasıl olur.

Alper
25-12-2015, 21:02
Acemilikle uygun olmayan bir fidan seçimi yaptım sanırım :))

reguler
25-12-2015, 22:35
Ağacı kestiğiniz zaman resimdeki gibi "A" şeklinde bir görüntü ortaya çıkmalı yani konik olmalı(ağaç yukarıya çıktıkca incelmeli). Onun için budarken ince dalı değil kalın dalı kesmelisiniz.
590283

ayrıca ikiz gövdeye bir örnek olsun diye bir fotoğraf daha paylaşıyorum.
590284

Alper
25-12-2015, 22:46
aynı tarzda birşeyler düşünüyordum bende

reguler
25-12-2015, 22:57
https://youtu.be/5FcQz5TdHjM?list=PLo3rYYKTG1nHIgTxkUqx_Q6eycs-f9ha8
burada alt gövdeyi nasıl daha kalın gösterileceği anlatılıyor.

Alper
25-12-2015, 23:05
Hemen seyrediyorum belki izleyince olmayacağını anlayacağım ama ondan önce bir çizim daha yapmıştım sadece kırmızı yerler kalacak şekilde budasam :)

reguler
25-12-2015, 23:25
Budamakta acele etmeyin ama. Üstatlar da bi yorum yapsın hele. Hem daha köklere kadar eşeleyip alttaki gövdeyi görmedik orada da süprizler olabilir.

Alper
25-12-2015, 23:32
Sanırım biz tecrübesizlikten ağacın kalın dallarını kesmek istemeyip hazır formunu bozmamaya çalışıyoruz.
Beğendiğinize göre son resimdeki budama için onay aldım sizden Sn Reguler :)
Şuan Budama yapmak için alet edevat yok bende hemen budama yapamayacağım bu yüzden.
İnternetten bunları araştırıyorum Alibaba Expreste 50-60 Uds ye setler var ama kararsızım yarın koçtaş-bauhouse filan dolaşmayı düşünüyorum buralardaki kerpetenler vs iş görürmü diye fikir edinmek için.
Teşekkürler İlginiz Cevaplarınız için her zaman önerilerinizi Beklerim
Saygılar

Alper
25-12-2015, 23:43
Budamakta acele etmeyin ama. Üstatlar da bi yorum yapsın hele. Hem daha köklere kadar eşeleyip alttaki gövdeyi görmedik orada da süprizler olabilir.

Haklısınız ozaman sulamadan önce üstteki otları yolup biraz eşelyip bi fotoğraf daha atarım yakın zamanda
Fidancıdan aldığım gibi duruyor kumunu değiştirsemmi acaba bu zamanda kum ve saksı ( bonsai saksısı değil şuankinden daha büyük bir saksıya) değiştirmem mümkünmü

reguler
26-12-2015, 00:17
Aletleri almanıza gerek yok bence onları profesyoneller kullanıyordur. Evdeki aletler yeterli olur kannımca. Bu orada o gördüğünüz alet kerpeten değil concav cutter diye geçiyor yanlış hatırlamıyorsam.
Toprak değişimini de bahar başlamadan yapılmasını tavsiye ediyorlar. Toprağı dağıtmayacaksanız her zaman saksı büyüterek toprağını değişebilirsiniz. Ama siz daha yeni aldınız toprağı tamamen drenajı yüksek bir karışım ile toprağını tamamen değişin bence. Onun içinde baharı bekleyin. Kazık kökleri felan da budarsınız. Şu anda nasıl bir toprak karışımı kullanmanız gerektiğini. Kök-dal budamasını felan araştırabilirsiniz

Alper
26-12-2015, 21:47
Bu gün Koçtaş ve Bauhouse gezisi yaptım belki bonsai aletlerine yakın kullanılabilecek el aletleri **** bahçe aletleri bulabilirmiyim diye malesef düşündüğüm kerpetenler vs çok kalın kesmekten ziyade ağacı ezer sanki fikir oldu benim için geldiğimde aliexpresten sipariş verip kokav ve knob cutter aldım 36 usd ye gerçi gelmesi sanırım 2 hafta 1 ay arası bulur :)

Alper
26-12-2015, 21:48
Yarın biraz karşıyaka mezarlığının oradaki fidancıları gezeyim diyorum fidan bulamasamda torf ve çakıl taşı vs bakarım civarlarda :) toplu halde Ankara'da başka fidancılar nerede olabilir biraz araştırayım belki oralara da kaçarım

Alper
27-12-2015, 11:26
Sulamadan önce biraz kök diplerinden kazıp fotoğraf çekmek istedim ve baktımki toprak hala yeterince nemli görünüyor sulama işleminden vazgeçtim haftada bir toprağı kontrol edip kuruduysa sulamaya karar verdim.

Alper
27-12-2015, 11:27
Çekinerek hareket ettiğimden fazla kazamamış olabilirim umarım fikir verir kök yapısı hakkında
Saksının üstü yabani otlar gonca çimen vs ile doluydu birde ben ağacın dökülen yapraklarınıda bunların üzerine eklemiştim sanırım bunlar nemli tuttu ağacı :) eşelerken sökülen ot vs dahil yaprakları , kökleri kapattıkttan sonra tekrar en üste yerleştirdim doğal izolasyon :))

reguler
27-12-2015, 16:09
Yarın biraz karşıyaka mezarlığının oradaki fidancıları gezeyim diyorum fidan bulamasamda torf ve çakıl taşı vs bakarım civarlarda :) toplu halde Ankara'da başka fidancılar nerede olabilir biraz araştırayım belki oralara da kaçarım

behiç bey orman fidanlığına birde atatürk orman çiftliğine gidebilirsiniz.

reguler
27-12-2015, 16:13
Geçen ben kontrol ettiğimde toprak donmuştu haberiniz olsun. Haftada bir çok erken

Bence siz gidin ficus, benjamin felan alın onlarla uğraşın yoksa zavallı acer palmatum kışı çıkaramıycak.

reguler
27-12-2015, 16:18
Bu gün Koçtaş ve Bauhouse gezisi yaptım belki bonsai aletlerine yakın kullanılabilecek el aletleri **** bahçe aletleri bulabilirmiyim diye malesef düşündüğüm kerpetenler vs çok kalın kesmekten ziyade ağacı ezer sanki fikir oldu benim için geldiğimde aliexpresten sipariş verip kokav ve knob cutter aldım 36 usd ye gerçi gelmesi sanırım 2 hafta 1 ay arası bulur :)

40 günü gözden çıkarın bence

Alper
27-12-2015, 16:19
Teşekkürler Sn Reguler ikisinede gitmedim hiç ; Aklımda olsun
Bugün fidanlık gezme planını yapamadım Baharda artık gezerim bolca :)
Başımda bir YDS belası var bonsai merakı biraz beni uzaklaştırdı dersten artık ingilizce çalışma zamanım geldi :) Bahara kadar ağacı budayıp yaşatayım sınav derdi de bitmiş olur daha rahat uğraşırım.Yinede vakit buldukça forumu takip edip bi şeyler yapmadan önce paylaşacağım burada:)
Saygılar.

Alper
27-12-2015, 16:21
Geçen ben kontrol ettiğimde toprak donmuştu haberiniz olsun. Haftada bir çok erken

Bence siz gidin ficus, benjamin felan alın onlarla uğraşın yoksa zavallı acer palmatum kışı çıkaramıycak.

Yanlış anlaşılmasın haftada 1 sulamayacağım kontrol edicem haftada 1 kurumuşmu diye,aldığımdan beri sulamadım :) Aman diyim donsun istemem :))

Alper
29-12-2015, 22:37
Boşta kalınca bin türlü fikir geliyor insanın aklına bende gelenleri paylaşayım, biz sonuçlarını görmeden denemeden fikir üretiyoruz belki deneyimli üstadlar fikir verirler

kırmızı yerlerden budama fikride geliyor aklıma ama sağdaki budamada ağaç o tarafa büyür korkusu var deneyimsizlikten sanırım :) sağdaki budamayı mavi çizgideki gibi yapsam nasıl olur aşağıda kalan dalın etklisiyle daha çabuk iyileşirmi , ucundan dal verirmi gibi sorular var aklımda

yeni yeni fikirlerede açığım :)

reguler
30-12-2015, 00:01
Sizin aslında ikiz dallardan bir tanesini kesmeniz gerekli ters konikliği gidermeniz lazım. en başta yapılması gereken bu. Baharda keseceğiniz dalı havai köklendirme yapın bence. Biraz acı olacak ama başarılı olursanız 2 ağacınız olacak sonunda.

590705

reguler
01-01-2016, 16:22
Bu videoda ters koniklik sorununa çözüm uygulamalı olarak anlatılıyor.

https://youtu.be/54y1_PD6-jw https://youtu.be/54y1_PD6-jw

Alper
01-01-2016, 19:37
Teşekkürler Dostum bakıyorum şimdi :) sende olmasan kimse bişey yazmıyor

reguler
01-01-2016, 19:59
Bu aralar kimse yok nedense .

caglarxx
02-01-2016, 13:33
sn. Alper bey
Ben olsaydım şöyle budardım,fikir sadece.(foto 1)telle saksıya bağlayarak ok yönünde eğerdim .

saksı ve toprak işlemindede kırmızılı çizgiyi toprak seviyesi yapardım.

Alper
02-01-2016, 17:11
ağacın tek bir fotosu üzerinden baya yanıltıcı oluyor bi kaç fotoğraf daha atayım bari bu arada ağacı hiçbi şekle sokamayacağıma inanmaya başladım :))

Alper
02-01-2016, 17:25
şu hale getirmek mantıklımı sizce telleyip sağdaki dalda kırmızı şekle getirilir

Alper
02-01-2016, 17:54
**** en iyisi ağacı ortadan ikiye bölüp iki farklı ağaç elde edip kırmızı yerlerden budamak :))

Alper
02-01-2016, 17:56
Çağlar Bey sizinkide mantıklı ortadaki dal diğerlerine göre ince kalmıyormu kalınlaşırmı zamanla dersiniz.

nervus opticus
02-01-2016, 20:23
Merhaba Sn. alper0680,
aynı makasları bende zengarden sitesinden almıştım.şimdi 280,290 gibi ölçülerini arıyorum. aliexpreste bu ölçeklilerde ücretsiz gönderim olmadığı için sipariş veremedim.
ancak çok kullanışlı aletler gerçekten.
kolaylıklar diliyorum

Alper
02-01-2016, 20:40
Teşekkürler Sn Nervus
280 bonsai tools diye aratınca çıkıyor var ücretsiz nakliye :)

reguler
02-01-2016, 21:50
Şimdi olması gereken tavsiyelerden ağaç benim olsaydı ne yapardım onu söyleyeyim. O kadar kalın dalı kesmeye kıyamazdım. Havai köklendirme denerdim ya da hiç dokunmazdım. Resimde gösterdiği dal çok önemli. Ona asla dokunmazdım kurbanlık olarak nebariyi kalınlaştırmak için oalabildiğince geliştirirdim. Ters konikliği çözmenin yollarından birisi bu.

Alttaki resimdeki kurbanlık dalı örnek olarak alabilirsiniz .

Ayrıca keseceğim her dal için ayrı havai köklendirme başlatırdım. Onlar bitene kadar toprak değişimi felan yapmazdım. Çünki toprağı değiştirirken malum kökleri budayacaksınız. Sadece daha büyük saksıya alırdım. Çünkü ağaç alt tarafı iyileştirme ile uğraşmasın köklendirme daha başarılı olsun.

Çağlar beyin tavsiyesine gelince yerinde bir tavsiye hatta biraz daha yukarıdan bile gömülebilir. Burdaki amaç da nebarinin olabildiğince kalın olmasını sağlanmasıdır
591257

591258

Alper
02-01-2016, 22:15
yanlışmı anladım kırmızı yerden **** oralardan bi yerden havai köklendirme yapıp mavi yerlerden budayıp sarı çizgiden toprağa göm :)) sağdaki yandaki dalıda nebariyi kalınlaştırmak için kullan

Alper
02-01-2016, 22:45
Çağlar Beyin budamada ve gömülme seviyesinde mutabık kalındı ozaman kafamdan çıksında elli türlü senaryo üretmekten yoruldum :)

reguler
02-01-2016, 23:00
yanlışmı anladım kırmızı yerden **** oralardan bi yerden havai köklendirme yapıp mavi yerlerden budayıp sarı çizgiden toprağa göm :)) sağdaki yandaki dalıda nebariyi kalınlaştırmak için kullan

bence bu daha iyi . Bu arada şimdi budamayacaksınız değil mi. Japon akçağacı hassas bir tür. Baharı beklemekte fayda var. Zaten kış hiç iyileşme faaliyeti göstereceğini sanmıyorum. Birde geriye kuruma yapabilir kuruma için 1 parmak yukarıdan kesin kesecek olursanız.

Alper
02-01-2016, 23:11
bence bu daha iyi . Bu arada şimdi budamayacaksınız değil mi. Japon akçağacı hassas bir tür. Baharı beklemekte fayda var. Zaten kış hiç iyileşme faaliyeti göstereceğini sanmıyorum. Birde geriye kuruma yapabilir kuruma için 1 parmak yukarıdan kesin kesecek olursanız.

budama zamanında da kararsızım büyüme zamanında yani baharda çok su kaybeder kötü olur yazılıyor sanırım mart sonu iyi zaman gibi belki büyük bir saksı alıp toprak değiştirmeden geçiririm yeni saksına

reguler
02-01-2016, 23:14
Resimlerde göründüğü gibi koniklik için en kalın dalı kesmişimdir.(genelde)
1. resimde ağaca ilk müdahelem.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/baslangic-asamasindaki-calismalar/539162d1425390400-20150301_154549.jpg

2. resim 2. müdahelem yine konikliğin sağlanması için. Geriye kurumaya dikkat edin yeni çıkan gözeye kadar nerdeyse. Kuruyan kısmı da keseceğim en üstte kalan dalı lider yapacağım.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/baslangic-asamasindaki-calismalar/590965d1451588216-yarali.jpg

Her dal aynı kalınlıkta devam etmemeli ardından hemen incelmeli bence . ilk kesimlerde bunu gözetin derim. Aynı kalınlıkta olan dalları uzun bırakmayın. dal istediğiniz kalınlığa gelince kesin.

Alper
02-01-2016, 23:23
Bir şey sormak istiyorum gövdeyi belirtilen yerden yani ikiz dalların başlangıcına yakın yerden gömersem burdan aşağısı köklenecekmi eğer köklenmezse aşağı doğru uzun kalın yarısından aşağısı köklü bir yapı olacak ilerde bonsai saksısına aktarmak büyük sıkıntı yaratacak

Alper
02-01-2016, 23:46
Mavi alanı aynı havai köklendirme yapıyormuş gibi soysam köklendirme hormonu vs sürsem etrafına da havai köklendirmede anlatılan yosunlardan sarıp gömersem orası köklenir sanırım ve altından kesersem altta kalan nebarinin üzerine yeni bir ağaç inşaa etmekte mümkün olabilirmi

reguler
02-01-2016, 23:47
Tabi ki de yeni kökler çıkacaktır. Onun içinde farklı yöntemler var (kürdanla, cd ve ya benzeri ile bakır tel ile boğarak köklendirme) ve düz bir şekilde çıkmasını sağlayıp daha sonra kazık kökleri budaya bilirsiniz.
591266

591267

591268

591269

591270

Alper
04-01-2016, 11:23
sn. Alper bey
Ben olsaydım şöyle budardım,fikir sadece.(foto 1)telle saksıya bağlayarak ok yönünde eğerdim .

saksı ve toprak işlemindede kırmızılı çizgiyi toprak seviyesi yapardım.

Çağlar Bey Burdaki budamadan amaçlanan şöyle bir 3 lü gövdemidir

reguler
04-01-2016, 21:08
En güzel yöntem ama başarısız olma imkanından dolayı tavsiye etmedim. Onun yerine kürdan yöntemini CD yöntemini tavsiye etmiştim. Ama tercih sizin

Bana sorsanız yavaş yavaş kendisinin kök çıkarmasını bekleyin.

caglarxx
05-01-2016, 12:27
sn.Alper bey
3lü gövde düşündüm evet ama öncelikle :
Geçen sene benim düştüğüm yanlışlara düşmeyin istedim.
Bu türde ,gövdeyide kuşa çevireyim ,köküde küçülteyim kırpayım dedikmi ağaç çok riske giriyor.Ağır budamada gövdede bıraktığınız her dal,dalcık yaşam sigortası bana göre.
Yani köklerimiz çok sağlam, eğitimli ,bol kılcal yapı varsa ağaç güçlüyse, üzerinde hiçbirşey bırakmadan en boy oranı ile kütük budama yapabiliriz .Tabi böyle bir budamada da istediğimiz yerden sürgün çıkarması vs şansa kadere biraz.Ve bu şartlarda bile gerekli ortamı ve bakımı sağlayamazsak kararır kurur gider.
Bende işin acemiliği ve heyecanı ile türü çok çok tanımadan köklerede,dal ve dalcıklara da kıyarak çok güzel alttürler ve adayları kaybettim.o yüzden artık daha sağlam sakin ve kibar ilerlemeyi düşünüyorum.
Eğer benim gibi bu türe takıntınız var ise ,gördüğüm kadarı ile adayınız bir tane ve bu türün de görece diğer türlere göre az bulunup fiyatlarıda fazla olduğundan sakin ilerlemeyi tavsiye ederim.

Yani önerim bu sene için mümkün mertebe dal ,dalcık üzerinde kalması ,budamada özellikle çok eğimli olmadan gözleri hesap ederek budamanız,köklerinde kılcalların kalacağı şekilde max. 1/3 ünü budamanız.

Regüler arkadaşın kürdan vs. tavsiyeleride olumlu ama bu ağaçta şuanda fantezi ve risk.Bu sene ağacı tanıyın ,gözlemleyin, nasıl bir konumda kalacaksa ve sulama rejimiz nasıl olacaksa bir toprak ayarlayın.Ağaçta giden köklerin ve dalların şoklarını atlatsın, dal elimizde kök elimizde nasılsa istediğimiz zaman kesebiliriz:))

Tek adayın olması rahatsız bir durumdur başlangıçta sürekli insan kesmek biçmek ister biranönce olayı bitirmek ister ama ağaçlar ne yazıkki bizim kadar hızlı değil:) uzuc adaylar edinin kafayı onlarla dağıtın .

ucuz adaylara örnekler ekte.selamlar

Alper
05-01-2016, 13:28
Haklısınız çağlar bey boşta bekledikçe bişey yapmadıkça insan rahatsız oluyor kalın dalları öylece kesip atmak benide düşündürüyor bakıyorum bu dalların yarısı kalınlığında olan ağaçlar bile oldukça pahalı satılıyor belki havai köklendirme denerim güzel ağaçlar ve iklim bakımından ankara fena değil bu türler için bununla baş etmeden başka bişey almayayım dedim ama belki afra alırım evin içinde bakmaya ilginiz için teşekkürler bu arada ilk resimdeki ağacınız gayet güzel ��

Alper
05-01-2016, 18:55
Cepa Bauhausedan yeni geldim bizimkiler bişeyler bakmaya giderken takıldım peşlerine :) bitki bölümünde pek bişey yoktu açık alanda bahçe bölümünde köşeye atılmış yağmurun altında baya bi ıslanmış unutulmuş acerler vardı 4-5 tane durumları kötüydü baya 2 tane benim ağacın gövdesine yakın kalınlıkta ağaç vardı fiyat sordum bilmiyorum dedi ilgili barkot okuyucu tuttu 150 tl çıktı pahalıymış yahu dedi dedim bunlar kıymetli ağaçlar bu halde bırakmışsınız :)) içerde 1 tane ginseng ağacı vardı fena değildi ona da 99 tl fiyat yazmışlar dolandım geldim bakalım :)

reguler
05-01-2016, 20:41
sn.Alper bey
3lü gövde düşündüm evet ama öncelikle :
Geçen sene benim düştüğüm yanlışlara düşmeyin istedim.
Bu türde ,gövdeyide kuşa çevireyim ,köküde küçülteyim kırpayım dedikmi ağaç çok riske giriyor.Ağır budamada gövdede bıraktığınız her dal,dalcık yaşam sigortası bana göre.
Yani köklerimiz çok sağlam, eğitimli ,bol kılcal yapı varsa ağaç güçlüyse, üzerinde hiçbirşey bırakmadan en boy oranı ile kütük budama yapabiliriz .Tabi böyle bir budamada da istediğimiz yerden sürgün çıkarması vs şansa kadere biraz.Ve bu şartlarda bile gerekli ortamı ve bakımı sağlayamazsak kararır kurur gider.
Bende işin acemiliği ve heyecanı ile türü çok çok tanımadan köklerede,dal ve dalcıklara da kıyarak çok güzel alttürler ve adayları kaybettim.o yüzden artık daha sağlam sakin ve kibar ilerlemeyi düşünüyorum.
Eğer benim gibi bu türe takıntınız var ise ,gördüğüm kadarı ile adayınız bir tane ve bu türün de görece diğer türlere göre az bulunup fiyatlarıda fazla olduğundan sakin ilerlemeyi tavsiye ederim.

Yani önerim bu sene için mümkün mertebe dal ,dalcık üzerinde kalması ,budamada özellikle çok eğimli olmadan gözleri hesap ederek budamanız,köklerinde kılcalların kalacağı şekilde max. 1/3 ünü budamanız.

Regüler arkadaşın kürdan vs. tavsiyeleride olumlu ama bu ağaçta şuanda fantezi ve risk.Bu sene ağacı tanıyın ,gözlemleyin, nasıl bir konumda kalacaksa ve sulama rejimiz nasıl olacaksa bir toprak ayarlayın.Ağaçta giden köklerin ve dalların şoklarını atlatsın, dal elimizde kök elimizde nasılsa istediğimiz zaman kesebiliriz:))

Tek adayın olması rahatsız bir durumdur başlangıçta sürekli insan kesmek biçmek ister biranönce olayı bitirmek ister ama ağaçlar ne yazıkki bizim kadar hızlı değil:) uzuc adaylar edinin kafayı onlarla dağıtın .

ucuz adaylara örnekler ekte.selamlar
Sayın Çağlarxx kürdan vs riskli demişsiniz de onun bir riski yok ki. Ağacın kabuğunu kürdanın ucu kadar kaldırıp hormon sürüp toprakla kapatıyorsunuz. En az riskli olan yöntem. Diğer tavsiye ettiğim yöntemler de yavaş ama riski az olan yöntemler. Çünkü kök yapısını azaltmadan ekstra kök elde etmeye çalışıyorsunuz. Var olan tek risk var oda köklenmede başarılı olmayıp ağacın o kısmı tamir etmesidir.

reguler
05-01-2016, 22:55
budama zamanında da kararsızım büyüme zamanında yani baharda çok su kaybeder kötü olur yazılıyor sanırım mart sonu iyi zaman gibi belki büyük bir saksı alıp toprak değiştirmeden geçiririm yeni saksına
Bu arada cevabinizin bir kismini gozden kacirmisim. Budama zamani olarak ben hep bahara dogru diyorum. O yanlis anlasilmalara yol acmis. Bahar baslangici yani agac canlanmadan hemen once. Filizlenmeye baslamadan ilan zamani kastediyorum. Dolayisi ile su kaybeyme felan olmayacak. Burdaki amac da şudur. Siz budarken **** toprak degisirken ister istemez agac yara aliyor gelisme doneminde ağaç hemen yaralarini telafi edeceginden cok fazla etkilenmeyecektir. Yaralari hemen iyilesmeye baslayacak acikta uzun sure kalmayacak hastalanma riski azalmis olacaktir. Ve agac kisin zaten bunyesinde su tutmadigindan su kaybi felan da olmayacaktir.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

caglarxx
06-01-2016, 11:34
Sn.Alper bauhause taki acerler bu senenin başından beri ölüler ama elemanlar ya farkında değil **** atmaya gerek görmüyorlar.
150 liraya şu anda karşıyakada güzel fidanlar bulunabilir biraz pazarlıkla.Bir yerde çok beğendiğim 2 sığla,birkaç acer vardı toplu pazarlık yapayım dedim satıcı burnundan kıl aldırmadı bende hava yaptım almadan çıktım.Gövdeler soda şişesi veya daha kalın nebarilerde güzeldi ne alırsan 150 ye bağlamıştı satıcı.
İlk resimdeki de asma yine karşıyakadan 20 liraya aldım.

Alper
06-01-2016, 11:50
bende ağacı ucuz aldığımı farkettim 120 tl demişti 80 e bıraktı karşıyakadan bir peyzajcı Portulacaria Afra aldım bir tane internetten daha elime gelmedi yarın gelir sanırım onunla oyalanırım bir müddet :) çınar düşünüyorum bide baktığımda diğer ağaçlara göre ucuz ve çabuk büyüyor bakalım şunları bi hakedeyim :) birde bizim buralarda bir evi yarım yıktılar kaldı öylece bahçesinde ağaçlar var şişe kalınlığında arada gözüm kayıyor onlara gelip geçerken yazın iyice yıkmaya başlarlar belki konuşup sökerim izin verirlerse sökerim 1-2 tane :)

Selamlar

Alper
06-01-2016, 11:54
Bu arada ankaralı dayanışması oldu benim sayfa:) güzelde oldu umarım 3 kişi beraber bi fidanlık gezisi düzenleyip tanışma fırsatımız olur.

anily
08-01-2016, 13:35
Kesme biçme yapmadan önce yapacağınız işlemleri kağıt üzerinde 3 yıllık zamana yayarak yapmanızı tavsiye ederim. Şekil için kestiğiniz her dal değerli ve ağacınızın büyümesini yavaşlatacaktır. Bu sene yapılacak iş tomurcuklar patlamadan evvel kaliteli toprak alarak geniş bir saksıya alınması olacaktır. Bu işlemi yapmadan önce "how to improve nebari" veya "development nebari" şeklinde google dan aratarak bol bol makale okuyup video izlemenizi twitterdan bonsai kulüplerini takip etmenizi tavsiye ederim.

Alper
08-01-2016, 15:28
Kesme biçme yapmadan önce yapacağınız işlemleri kağıt üzerinde 3 yıllık zamana yayarak yapmanızı tavsiye ederim. Şekil için kestiğiniz her dal değerli ve ağacınızın büyümesini yavaşlatacaktır. Bu sene yapılacak iş tomurcuklar patlamadan evvel kaliteli toprak alarak geniş bir saksıya alınması olacaktır. Bu işlemi yapmadan önce "how to improve nebari" veya "development nebari" şeklinde google dan aratarak bol bol makale okuyup video izlemenizi twitterdan bonsai kulüplerini takip etmenizi tavsiye ederim.

Teşekkürler Sn Anily;

Saksısı hazır , dere kumu ve lava taşı da evde var , zamanı geldiğinde kaliteli bir torf ve solucan gübresi alıp bir karışım yapmayı düşünüyorum.

Kök budaması yapacaksam saksı değiştirirken o sene ağacın gövdesinde ve dallarında bir budama yapmayayım diyorum. Ağacı aynı yıl içinde hem köklerden hem dallardan budamak bana da riskli geliyor.

Bu sene köklere dokunmadan daha büyük saksıya alacağım. Ağaç ters konik olduğundan bunu bir nebze ortadan kaldırmak için ikiz gövdenin yakınına kadar toprağa gömmem gerekiyor sonrasında gömülü yerin altından yeterince köklenme olduğunda hemen altından kesmeyi düşünüyorum bundan sonra altına kontraplak vs koyup sabitleyip tekrar büyük saksıya dikmek istiyorum nebariyi güzelleştirmek için; bu yıl köklere dokunmayıp ağacın üzerinde budama yapmak niyetindeyim.

Budamanın planlı olması konusunda haklısınız; belirli yıllık periyotlarda ağacın ne durumda olacağına dair öngörüde bulunup bu planı yapabilmek içinde bolca konuyla ilgili video, resimli anlatım ve makale incelemek lazım tabi en önemlisi kendimiz tecrübe etmeliyiz uygulamada yapmayıp ağacın tepkilerini görmedikçe bu iş pek anlaşılmıyor bunu anladım sitenin genelinden :) bende de bir bitki merakı hafif bahçıvanlık budama tecrübesi vs olmadığından oldukça temkinliyim bu konularda bazen cesaretli olmanın gerekliliği de şüphesiz , planlı programlı bir şeyi yapmadan önce 3-5 kere düşünmeden acele etmeden (bazen şeytan dürtüyor ama )yapmaya çalışacağım.Dediğiniz gibi videoları aratıp izleyeceğim.

Saygılar.

reguler
08-01-2016, 16:48
Sayın Alper gövdeyi derine gömmeye karar vermişsiniz. Gömerken kürdanla kabuğunu kaldırın küçük taş koyun büyük ihtimalle oradan kök çıkacaktır(Taş koymadaki amaç kabuğun kapanmasını engellemek). Birde resimde gönderdiğim gibi pet şişe geçirip gömebilirsiniz kök çıkıp çıkmadığını görmeniz açısından kolay oluyor. Diğer bir tavsiyem ise kökün çıkmasını istediğiniz yerin aşağısından fazla olmamak kaydı ile gövdeyi boğabilirsiniz. Bu da köklenmeyi teşvik edecektir. Son olarak köklerin birbirine karışmasını engellemek için Şimdiden plaka uygulamasını yapın.

Alper
08-01-2016, 17:40
Teşekkürler Sn Reguler; gövdeyi boğma işini bende düşündüm kalınlaşma içinde faydalı olur diye, bakalım mart gelsin hele:) gerçi toprak değişiminde köklere dokunmayacağım için bir zaman kısıtım yok sanırım ama şimdi toprak değiştirsem kürdan ve boğma işi bu zamanda yapabilirmiyim.

Saygılar

reguler
08-01-2016, 18:06
Sadece boğma işini şimdi yapın bahar başlamadan da diğer hepsini yaparsınız. Aliminyum tel ile gövdenin etrafını hafifce sıkın bahara kadar biraz kalınlaşsın sonra diğer işlemleri yapın.

Bence siz daha yeni aldınız toprağını da sabredin bahar gelince tamamen değiştirin.

Şu başlığa da bir göz atın toprakdeğişmeyecekseniz bunu da uygulayabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/38031.htm

Alper
09-01-2016, 23:44
Bu gün ankara da sonunda güneş yüzü gördük :) hafta başında ağacı sulamıştım havalar eksiden kurtuldu fırsat bu fırsat dedim :) saksının etrafını da gazete kağıtlarıyla çevirdim biraz ısındı ama gece ne olur ne olmaz soğuk olursa diyerek baktım güneşte var kağıtlarda nemli duruyor kağıtları attım bir sandalyenin üzerine koyarak aceri güneşlenmeye bıraktım toprağını biraz eşeledim kalemle havalandırdım yarında iyi olursa yine bi güneş banyosu yaptırmayı düşünüyorum :) uyku dönemindede olsa belki nasiplenir enerji bakımından :)

Saygılar

reguler
10-01-2016, 00:30
Havai köklendirmede en önemli şey ağacın sağlıklı olmasıdır. Siz hem toprak değişeceksiniz kökleri budayacaksınız. Hem de ağacı budayacaksınız. Üstüne birde havai ana gövdede köklendirme yapacaksınız. Bunların hepsi fazla gelebilir.

Şimdi esas sorduğunuz sorunun cevabına geleyim. Aynı anda 1 dalda bile havai köklendirme yapılabilir. Dikkat edilmesi gereken konu 2 havai köklendirmenin arasında dal bulunmasıdır.

Ficus çok çabuk köklenen bir ağaç benim başarılı olmamda en büyük etken o diye düşünüyorum. Köklenme türlere ve mevsime göre çok fark ediyor. Ben 2 haftada kök çıkmaya başladığını hatırlıyorum.

Havai köklendirme yapacaksanız ağaca hiç dokunmayın bakımını gübresini iyi verin, köklendirme hormonu kullanın ana gövdenin en kalın yerinden uygulama yapın başarışı olursunuz diye umut ediyorum. Dalda yapacağınız köklendirmeyi de yine dalın en kalın yerini hesap ederek yapın.

Eğer toprağını felan değişecekseniz havai köklendirmeye başlamayın yaz sıcakları bittiği zaman köklendirme ye başlayın .

Şunu belirteyim Acer konusunda bir deneyimim yok . Yazdıklarımı ben sadece ficuslarda uyguladım.

Alper
10-01-2016, 00:34
köklerini budamak istemiyorum bu sene üstten dallardan budama yaparım büyük ihtimalle her şekilde ne biliyorsanız aktardığınız için ayrıca teşekkür ederim

Saygılar

Alper
10-01-2016, 00:37
köklerini budamak istemiyorum bu sene üstten dallardan budama yaparım büyük ihtimalle her şekilde ne biliyorsanız aktardığınız için ayrıca teşekkür ederim

Saygılar

Yazdıktan sonra farkettim :) çift gövdeye kadar gömeceğim haklısınız ordan köklenince kesilecek :) benim saksı değişirken kök budaması yapmak diye geldi aklıma

reguler
10-01-2016, 00:44
O zaman budama da yapmayın esas önemli olan gövdede koniklik oluşturmaktır siz ona yönelin ve bence de en doğrusu bu.

Söyle yapın baktınız ağacınız ortama alıştı sağlığı yerinde o zaman ana gövdede ve dallarda köklendirme başlatın (dallarda başarısız olsa bile zaten budayacaksınız.)fakat budama işine hiç girmeyin çünkü köklendirme için besin lazım. Ne kadar çok yaprağı olursa o kadar iyi.

Bu arada sizin yerinizde olsam besinler şimdiden biriksin diye boğmayı şimdiden yapardım. (Bunun kış günü ne kadar faydası olur bilmiyorum ama ben öyle yaptım)

Ben köklendirme yapacaksam hemen altında ve üstünde dal olmasına önem veriyorum. Altında dal olması geriye kuruma yapmaması için. Üzerinde dal olmasına da kurbanlık olarak kullanıp nebarinin kalın olması için dikkat ediyorum.

Bende bu yöntemin aynısını anaç olarak kullandığım benjaminim de yaptım. Alt kısmın köklenmesi için kurdan ile nebarinin etrafına dizdim sonra 2 ayrı dalında köklendirme yaptım. Halen daha toprağını değiştirmedim ve köklendirme yapacağım 3 ayrı dalı da tel ile boğdum bekliyorum . bahar subat sonu gibi onlarda da köklendirme başlatacağım.

Alper
10-01-2016, 11:47
Sn Reguler sarı çizgiden köklendirme yapayım diyorum ama başarılı olduk ve altından kestik diyelim yukardan budama yapmazsam ağaç oldukça uzun ve saksıya diktiğimde dengede durmaz sanırım. telle filan sabitleyeceğiz muhtemelen inşallah durur :)

reguler
10-01-2016, 19:06
Kesik olan kısmın böyle kara kara olması normalmi alırken farketmemiştim

Sayın alper bu gözümden kaçmış.Kuruma belirtisi. Bence ağaca hiç işlem yapmayın o dalı kaybedebilirsiniz. Hatta ağacı kaybedebilirsiniz.

Alper
10-01-2016, 20:37
Sayın alper bu gözümden kaçmış.Kuruma belirtisi. Bence ağaca hiç işlem yapmayın o dalı kaybedebilirsiniz. Hatta ağacı kaybedebilirsiniz.

Şuan yapabileceğim bir şey yok sanırım zaten marta kadar da dayansın dayanmazsa kısmet

Alper
16-01-2016, 12:37
aletler geldi bakalım beklediğimden kısa sürdü :)

Alper
16-01-2016, 12:42
ağacın tekrar birkaç fotosunu çektim kurumuş yer biraz ilerlemiş sanırım okadar gider daha fazla kurumaz

Alper
16-01-2016, 12:46
çekmişken birkaç fotoğraf daha ekleyeyim belki benim göremediklerim vardır.

dusunenadam
22-01-2016, 18:52
Değerli arkadaşlar; Bir Ankara-Kırıkkale ekibi kuralım diyorum. Bir hafta sonumuzu ayarlayalım. Sn caglarxx, sn reguler, sn Alper, sn david72 vd. toplanalım birgün. Sohbet muhabbet edelim. Bilgilerimizi paylaşalım. Birlikte fidanlık falan gezelim. Fidancılara hep birlikte trip yapalım diyorum :)

Tylerdurden
22-01-2016, 20:58
aletler geldi bakalım beklediğimden kısa sürdü :)

y.dışından aldınız heralde.ne kadar sürede geldi ve fiyatı ne kadar?
güle güle iyigünlerde kullanın.

Alper
22-01-2016, 21:53
y.dışından aldınız heralde.ne kadar sürede geldi ve fiyatı ne kadar?
güle güle iyigünlerde kullanın.

3 haftada geldi ben ikisini 36 usd ye aldım aliexpressten

reguler
22-01-2016, 23:57
Değerli arkadaşlar; Bir Ankara-Kırıkkale ekibi kuralım diyorum. Bir hafta sonumuzu ayarlayalım. Sn caglarxx, sn reguler, sn Alper vd. toplanalım birgün. Sohbet muhabbet edelim. Bilgilerimizi paylaşalım. Birlikte fidanlık falan gezelim. Fidancılara hep birlikte trip yapalım diyorum :)
çok isterim fakat ben mart sonuna kadar müsait değilim Tez yazıyorum bitirmem lazım.

dusunenadam
23-01-2016, 00:08
Mart olur, Nisan olur... Ne zaman müsait olursak sn reguler. Diğer arkadaşlardan da 'olur' gelsin haberleşiriz.

caglarxx
26-01-2016, 15:41
Ben müsaitim olurum arkadaş martı geçirmeyelim iyi bişeyler bulursak toprağı budaması şusu busu 1 sene kazanç olur.

Alper
26-01-2016, 18:24
Ben buluşma olayına aynı gün cevap verdiğimi sanıyordum ama göndere basmamışım sanırım :) bana uyar bu pazar hariç hafta sonu her gün olur

dusunenadam
26-01-2016, 22:30
Tamam arkadaşlar Mart ayında buluşmayı planlayalım. Sn reguler'e de duyurursak mümkünü yok evde duramaz zaten :D

Özellerimize tel nu, isim atarız.

Alper
30-01-2016, 11:23
1. yol ; mart ayında bu ağacada müdehale edeceğim artık 25 lt bir saksım var baharda ter konikliğim üzerinden hafifçe tel ile boğarak başlayacağım kalınlaşma için gövde başlangıcı olarak belirlediğim yerdenden havai köklendirme yapıp 25 lik saksıya almayı düşünüyorum.
2. yol; gerekli kesimleri yapıp bahardan hemen önce gövde başlangıcı olarak belirlediğim yerdenden her tarafı delikli bir sepet içerisinde bahçeye gömmek kendi kendine ordan aşağısı köklenirmi bilmiyorum 2 sene bekleyip (bu süreç içinde telleme vs yapıp) köklenmediyse yine havai köklendirmeyle ağaçı saksıya almak

3.yol ; sizin önerileriniz :) şuda olabilir 25 lt saksın varsa bahçeye gerek yok :) balkonda takip et :)

reguler
30-01-2016, 18:27
Boğma yapip bahçeye ekin. Gövdesi müsait bir aday bulup direk dal geliştirme oluşturma aşamasından çalışmaya başlayın .

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alper
30-01-2016, 20:23
Teşekkür ederim Sn Reguler
Güney tarafı ön bahçede 2 tane çam var 6-7 metre var diğeri 3-4 metre büyük olanın hizasında kaldırımda 11-12 metrelik bir ağaç daha var güneşli bir hafta sonu ne taraf daha gölge kalıyor bakıp yer tayini yapayım mart ayında dikerim artık.

Can sıkıntısından bide kroki çıkardım biraz şekille anlatma becerimiz de gelişsin diye :))

david72
08-02-2016, 15:54
Ankara lı bonsaiseverler olarak şimdi ne zaman buluşuluyor ? Bence bu aralar ilk toplantıyı organize edelim derim, en azından birgün akşam olur. Sayın regüler ile de sonrasında bir fidancı turu yapılabilir, ne dersiniz ?

caglarxx
08-02-2016, 17:31
Sayın Reguler bahçeye diktirmiş fidanı :)

Ben şu ekteki fotolarda fikrimi son kez tekrarlayayımda,,,.
Spaghnum yosunuda veririm ben sana kırmızı kısımdan aşağı spaghnum olur yeni köklerin çıkması daha kolay olur.

Saksısını toprağını değiştirirsin köklerle çok oynamadan.
Demek istediğim şuki bu fidanı gözünün önünde ,hergün incelemeden ,davranışlarını bilmeden ,hangi konumu ,nasıl sulamayı sevdiğini anlamadan,her çıkan tomurcukta sürgünde mutlu olmadan nasıl tanıyacaksın.Eline çayını kahveni alıp kendi kendine kritik yapmadan nasıl olacak :))

selamlar

Alper
08-02-2016, 19:50
Haklısın dostum :)

Kırmızı çizgiden köklendirme yapıp kesince alt tarafıda muhafaza edeyim diyorum kırmızı çizginin altından ince bir dal çıkıyor resimde belli onuda yeni lider yararım :)

Köklendirme yaptığım üst tarafıda 20 lt saksı var oraya dikebilirim alt kısım kısa üst kısım çok uzun kalacağından telle saksı kenarlarına bağlayıp dengeleme şansımda olur.

Üstad senin önerinde sadece şunu yapamam soldaki dal kalın ucunda bıraktığım dalcık ise ince orasını aşağı doğru bükmem zor olur gibi. Birde köklendirme yaparsam üst tarafı budamalımıyım sence dayanırmı ağaç.

Şeklen ağaç üzerindeki Öneriler şöyle biraz karışık olabilir
Kırmızı çizgi havai köklendirme bu işlemden sonra sarı çizgiden 45 derece keserek alttarafıda konik olarak devam ettirmek.(Bunu yapmak istiyorum)

Üst taraf için 3 adet budama fikri var
Siyah çizgiler Çağlar üstadın önerisi resim çağlar beyin öneri verdiği resmine göre ağacın arka yüzü belki fikirler değişir diye bu resmi paylaştım.

Mavi ve Beyaz Budamalar Reguler üstadla burda paylaşım yaparken aklımıza gelen budamalar.

Selamlar

Alper
08-02-2016, 19:56
Sn David ;
Aramıza Hoş geldiniz Her ne kadar forumda içanadolu sayımız azda olsa sanırım Forumda şu sıralar bonsai konularında en aktif kullanıcılar bizleriz.Sağolsunlar Sn Reguler,Sn Çağlar ve Sn Düşünenadam hiç bir zaman fikirlerini esirgemezler iyi bir arkadaşlığa başladığımızı düşünüyorum. Toplanıp Behiçbey fidanlığına da gidilebilir veya orda da buluşulabilir.Sn Reguler Tez yazıyordu bildiğim kadarıyla boşluğu olursa 2-3 saatliğine uğrar belki.Sizin önerinize de uyulabilir ben serbestim :)

Selamlar

mehmetpolat
08-02-2016, 20:43
İyi akşamlar herkese, bu resmi paylaşmak istedim, dolaptan iki hafta önce demek amacıyla çıkardığım tohumlar çimlendi, sadece bir resim yükleyebildim

Alper
08-02-2016, 20:51
İyi akşamlar herkese, bu resmi paylaşmak istedim, dolaptan iki hafta önce demek amacıyla çıkardığım tohumlar çimlendi, sadece bir resim yükleyebildim

Hayırlı olsun Mehmet Bey Acer mi Bu yavru :)
Tohum işi biraz daha sabır gerektiriyor zaman bakımından onunda ayrı bir değeri var en başından beri sizin büyüttüğünüz bir ağaç olacak, gerçi bonsai de sabır işi ama biz biraz daha kısa yoldan gitmeye çalışıyoruz ölmeden '' işte budur '' dediğimiz bir bonsaimiz olur inşallah :)

Bu arada bursa'da 2,5 yıl maliyede çalıştım uzman olarak güzel bereketli bir yer nisanda inşallah bir arkadaşımın düğününe geleceğim özledim biraz bir ulu cami,fsm,derebahçe,gölyazı,trilye,ulu çınar,botanik park... listeyi kısa tuttum :) yapayım diyorum ama gez gez bitmez güzellikleri 2 güne ancak 3-4 tanesini yaparım.

Saygılar

caglarxx
08-02-2016, 20:59
Alper beni yanlış anlamışsın.Kırmızı ile işaretlediğimiz yer havai köklendirme değil saksılarken toprağı o seviyeye kadar çıkarmak içindi.Spaghnum ise kök boğazına sarılırsa oralardan toprak altın yeni kökcükler çıkacak yani amacımız çatalın dibinden kökler çıkarmak ters koniklikten bi nebze kurtulmak için.

Yani benim dediğim baharda işaretlediğim yerlerden budayıp(havai köklendirme yok) ağacı çatalın başladığı yerden saksılamak ..

Mehmet bey hayırlı olsun ,şimdiki süreç, çok ışık (yoksa çok uzayıp kafaları taşıyamazlar),küf mantar yapmadan bol nem..

mehmetpolat
08-02-2016, 21:01
Sağolun, Alper bey
acer dissectum bu, sabır zor birşey gerçekten, bilseniz ne kadar çimdikledim kurcaladım, ve bu ve bunun gibi 3 tanesini çıkardım erkenden çimlendrimek için ektim sonuç budur

Alper
08-02-2016, 21:08
Alper beni yanlış anlamışsın.Kırmızı ile işaretlediğimiz yer havai köklendirme değil saksılarken toprağı o seviyeye kadar çıkarmak içindi.Spaghnum ise kök boğazına sarılırsa oralardan toprak altın yeni kökcükler çıkacak yani amacımız çatalın dibinden kökler çıkarmak ters koniklikten bi nebze kurtulmak için.

Yani benim dediğim baharda işaretlediğim yerlerden budayıp(havai köklendirme yok) ağacı çatalın başladığı yerden saksılamak ..

Mehmet bey hayırlı olsun ,şimdiki süreç, çok ışık (yoksa çok uzayıp kafaları taşıyamazlar),küf mantar yapmadan bol nem..

Çağlar Bey kırmızı çizgiden kabuğu soymadan spaghnum sarıp gömdüğümüzde oradan köklenir demek acemilik bilmediğimizden benim aklıma gelen hep havai köklendirme:) köklenince de kesmicez sanırım oralar iyice köklenene kadar birdahaki seneye keseriz anca köklerin altından

Birde bunu martta yapmalımıyım daha sonra tomurcuklanınca ağaç canlanacak ve içindeki sıvı hareketi artacak bu durumda budamak kötü olabilir dimi

mehmetpolat
08-02-2016, 21:10
teşekkürler, sayın Caglarxx
asıl istediğim resmi yükleyemedim ama
evet kafaları kalkmıyor bir ikisinin bakııyorum öyle kaldırsınlar kafaları diye

Alper
08-02-2016, 21:17
Bu arada ben yazışmaların samimiyetinden Dostum vb ifadelerle yazıyorum yaş olarak Çağlar Bey özür dilerim biran için aklımdan çıkmıştır affola

reguler
10-02-2016, 17:43
Haklısın dostum :)

Kırmızı çizgiden köklendirme yapıp kesince alt tarafıda muhafaza edeyim diyorum kırmızı çizginin altından ince bir dal çıkıyor resimde belli onuda yeni lider yararım :)

Köklendirme yaptığım üst tarafıda 20 lt saksı var oraya dikebilirim alt kısım kısa üst kısım çok uzun kalacağından telle saksı kenarlarına bağlayıp dengeleme şansımda olur.

Üstad senin önerinde sadece şunu yapamam soldaki dal kalın ucunda bıraktığım dalcık ise ince orasını aşağı doğru bükmem zor olur gibi. Birde köklendirme yaparsam üst tarafı budamalımıyım sence dayanırmı ağaç.

Şeklen ağaç üzerindeki Öneriler şöyle biraz karışık olabilir
Kırmızı çizgi havai köklendirme bu işlemden sonra sarı çizgiden 45 derece keserek alttarafıda konik olarak devam ettirmek.(Bunu yapmak istiyorum)

Üst taraf için 3 adet budama fikri var
Siyah çizgiler Çağlar üstadın önerisi resim çağlar beyin öneri verdiği resmine göre ağacın arka yüzü belki fikirler değişir diye bu resmi paylaştım.

Mavi ve Beyaz Budamalar Reguler üstadla burda paylaşım yaparken aklımıza gelen budamalar.

Selamlar

Yanlış anlaşılma olmuş ben havai köklendirmeleri belirttiğiniz yerlerden yapın demedim. 2 dalın birleştiği yerlerin altından köklendirin dedim. Sebebi ise nebarinin olabildiğince kalın olması. Dallanmanın hemen altından yapın ki bu seferde ters konik olmasın.

595203

Alper
10-02-2016, 18:30
Yanlış anlaşılma olmuş ben havai köklendirmeleri belirttiğiniz yerlerden yapın demedim. 2 dalın birleştiği yerlerin altından köklendirin dedim. Sebebi ise nebarinin olabildiğince kalın olması. Dallanmanın hemen altından yapın ki bu seferde ters konik olmasın.

595203

Tek havai köklendirme yapayım diyorum Sn Reguler en alttan Alt tarafıda açılı kesip minik dala doğru büyüteyim diye düşünüyorum bir daha ki baharadan hemen öncede havai köklendirmeyle ayırdığım kısmı budarım diye düşündüm zaman kaybı olurmu acaba havai köklendirmeyle ayırdığım kısmı aynı zamanda budayıp öyle diksem dayanırmı ağaç bilemedim.

Saygılar

reguler
10-02-2016, 18:47
Hocam ben fikrimi daha önce de söyledim üst dalları ağacın sağlığını gözeterek havai köklendirme yapın. Alt kısmın da toprağını yükseltip kürdanla kök oluşturmaya çalıştırın. pet şişe ile sadece kısmı olarak toprağı yükseltebilirsiniz.

dusunenadam
10-02-2016, 21:58
Sn David ;
Aramıza Hoş geldiniz Her ne kadar forumda içanadolu sayımız azda olsa sanırım Forumda şu sıralar bonsai konularında en aktif kullanıcılar bizleriz.Sağolsunlar Sn Reguler,Sn Çağlar ve Sn Düşünenadam hiç bir zaman fikirlerini esirgemezler iyi bir arkadaşlığa başladığımızı düşünüyorum. Toplanıp Behiçbey fidanlığına da gidilebilir veya orda da buluşulabilir.Sn Reguler Tez yazıyordu bildiğim kadarıyla boşluğu olursa 2-3 saatliğine uğrar belki.Sizin önerinize de uyulabilir ben serbestim :)

Selamlar

Değerli dostlar, sn caglarxx, sn david72, sn alper, sn reguler,
Organizasyonu kim yaparsa ben her zaman müsaitim. Bir telefonla 1 saate oradayım. İlle de fidanlık gezme de olmayabilir. Sizlerle tanışma, karşılıklı sohbet, karşılıklı bir bardak çay içmek için dahi gelirim. Organizasyonu siz yapın. Ben de yapardım ama sizler Ankara'da oturduğunuz için daha kolay olur diye düşünüyorum. (Ankara Forum AVMdeki kahvecide buluşulabilir mesela) Ulaşım imkanı olmayan arkadaş varsa ben her yerden alabilirim.
Yalnız bir çekincem var arkadaşlar; 2006 yılında da Ankaralı bonsai severler toplanmaya karar vermiş. 8-10 kişiden söz alınmış ama 2 katılımcıyla faaliyet tamamlanmış. O da organizatör sn acerpalmatum ve bir arkadaşı. :D
Rica ediyorum, biz öyle yapmayalım. Ankara'lılar olarak dosta düşmana karşı... :D
Buluşmayı planlamayı isteyen arkadaşımız forumda bir başlık açsın oradan haberleşelim. Tekrar söylüyorum bizim toplandığımızı duyan sn reguler mümkünü yok evde duramaz zaten...
Selamlarımla...

reguler
10-02-2016, 22:06
Organizasyonu kim yaparsa ben her zaman müsaitim. Bir telefonla 1 saate oradayım. İlle de fidanlık gezme de olmayabilir. Sizlerle tanışma, karşılıklı sohbet, karşılıklı bir bardak çay içmek için dahi gelirim. Organizasyonu siz yapın. Ben de yapardım ama sizler Ankara'da oturduğunuz için daha kolay olur diye düşünüyorum. (Ankara Forum AVMdeki kahvecide buluşulabilir mesela) Ulaşım imkanı olmayan arkadaş varsa ben her yerden alabilirim.
Yalnız bir çekincem var arkadaşlar; 2006 yılında da Ankaralı bonsai severler toplanmaya karar vermiş. 8-10 kişiden söz alınmış ama 2 katılımcıyla faaliyet tamamlanmış. O da organizatör ve bir arkadaşı. :D
Rica ediyorum, biz öyle yapmayalım. Ankara'lılar olarak dosta düşmana karşı... :D
Buluşmayı planlamayı isteyen arkadaşımız forumda bir başlık açsın oradan haberleşelim. Tekrar söylüyorum bizim toplandığımızı duyan sn reguler mümkünü yok evde duramaz zaten...
Selamlarımla...

Hocam tez işini biraz hafifletebilirsem kesin gelirim. (+1) Hem şu benim bir türlü köklenemeyen acerleri de almış olurum.

Alper
10-02-2016, 22:17
Hazır burada konusu açılmışken buradan yazalım bari ben müsaitim bu hafta sonuda olabilir.

dusunenadam
11-02-2016, 21:04
Hazır burada konusu açılmışken buradan yazalım bari ben müsaitim bu hafta sonuda olabilir.

Sn Alper, isterseniz hemen "bu hafta sonu" deyip milleti ters köşe yapmayalım. İleri bir tarih belirleyelim. Herkes kendini bu tarihe göre ayarlasın.

Alper
11-02-2016, 21:52
Bana uyar ��

Alper
12-02-2016, 10:50
Çağlar Bey clonex köklendirme jelini öneriyordu havai köklendirme için hormon kullanmaya gerek varmıdır kullanmasakta uzun sürede olsada yinede köklenir sanırım

dusunenadam
13-02-2016, 13:01
Çağlar Bey clonex köklendirme jelini öneriyordu havai köklendirme için hormon kullanmaya gerek varmıdır kullanmasakta uzun sürede olsada yinede köklenir sanırım

Köklenir. Sagol Hoca hiç kullanmıyormuş.

sagol
16-02-2016, 07:43
Ankarada olduğum bir döneme denk gelirse ben de katılabilirim...

Kolay gelsin...

Yalnız bir çekincem var arkadaşlar; 2006 yılında da Ankaralı bonsai severler toplanmaya karar vermiş. 8-10 kişiden söz alınmış ama 2 katılımcıyla faaliyet tamamlanmış. O da organizatör sn acerpalmatum ve bir arkadaşı. :D
Selamlarımla...

dusunenadam
19-02-2016, 19:31
Ankarada olduğum bir döneme denk gelirse ben de katılabilirim...

Kolay gelsin...

Şeref duyarız Güven Hocam.

sagol
19-02-2016, 20:15
Fidanlık gezisi için bir başlık açtım, konuya orada devam edebiliriz.

http://www.agaclar.net/forum/ankara-bonsai-atolye-calismalari/38906.htm#post1441245

Selamlarımla...

Alper
20-02-2016, 15:47
Budadık bakalım... baharda toprak seviyesini yükseltip köklendirmeye çalışacağım.

Bazı yerleri budamadım beklettim hem ağacı öldürmemek için hemde köklenmede lazım olur diye.

Alper
20-02-2016, 19:01
Pek bir şeye benzemedi ilk budama, bende vazgeçtim toprağını filan yükseltmekten. en son sert budamayı yaptım budadığım yerleri oydum biraz bolca macunladım yaşarsa fena bir aday olmayacak

Alper
20-02-2016, 19:03
ön yüz ilk resim olacak hayırlısı bakalım bu sene köklerine işlem yapmayacağım yaşarsa seneye köklerini budar daha ufak bir saksıya taşırım artık.

Selamlar

boguz
20-02-2016, 19:22
Bu kırmızı aşı macunu zamanla tamamen kayboluyor değil mi Alper bey?

Alper
20-02-2016, 19:38
bende ilk defa kullandım başka macun önermişti Sn Dusunenadam ama sipariş verip gelmesini bekleyemedim.

reguler
20-02-2016, 22:44
Bu kırmızı aşı macunu zamanla tamamen kayboluyor değil mi Alper bey?

Ne yazık ki kaybolmuyor. Tavsiye edilen macunu alın çok rahat edersiniz ısıtma derdi yok bulaşma derdi yok. hemde şeffaflaşıyor kolay temizleniyor.

Bu arada ağacın boyu biraz uzun olmuş sanki. Şu en sona bıraktığınız kalın dalıda budasanız ince dalıda zirve niyetine telleseniz daha iyi olacak

Alper
20-02-2016, 23:04
Hadiyaa kaybolmuyorsa sileyim şimdi

reguler
20-02-2016, 23:30
Bu arada kestiğiniz dalların yerini içeriye doğru kazıdınız değil mi. Yoksa iyileşirken yaklaşık 2 mm kadar dışarı şişiyor. çok çirkin görünüyor.sonra tekrar kesmek zorunda kalıyorsunuz.

reguler
20-02-2016, 23:39
Hadiyaa kaybolmuyorsa sileyim şimdi

Kaybolmuyor derken bayağı bir zaman alıyor panik yapacak gibi değil . Biraz da olsa yine kırmızılık kalıyor ağaçta.

Alper
20-02-2016, 23:43
kazıdım Sn Reguler bu aşı macunu çiçekçilerde olurmu illa internetten mi almak lazım
Kırmızı macunu sildim kesiğin üzerinde ince bir tabaka macun bıraktım

Alper
20-02-2016, 23:45
Kaybolmuyor derken bayağı bir zaman alıyor panik yapacak gibi değil . Biraz da olsa yine kırmızılık kalıyor ağaçta.

:) panik yaptım valla sildim. sabah azcık sürerim artık

reguler
21-02-2016, 00:01
valla ben internetten kolay oluyor diye alıyorum. diğer türlü gezeceksin soracaksın arayacaksın falan....

Aşi Macunu Ithal Arbokol 250gr Bitki Aşi Macun GittiGidiyor'da 207361947 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/asi-macunu-ithal-arbokol-250gr-bitki-asi-macun-207361947)

Alper
21-02-2016, 00:05
valla ben internetten kolay oluyor diye alıyorum. diğer türlü gezeceksin soracaksın arayacaksın falan....

Aşi Macunu Ithal Arbokol 250gr Bitki Aşi Macun GittiGidiyor'da 207361947 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/asi-macunu-ithal-arbokol-250gr-bitki-asi-macun-207361947)

Teşekkürler Sn Dusunenadam da linki vermişti her yerde varsa hemen alayım diye düşündüm anlaşılan internetten alcaz artık salı günü alırım anca çarşamba bizim ahali evde oluyor gündüz :)

dusunenadam
21-02-2016, 17:19
Budama güzel sn Alper. Elinize sağlık. Yakında çok güzel kırmızı yaprakları belirmeye başlar.

Alper
21-02-2016, 17:37
Budama güzel sn Alper. Elinize sağlık. Yakında çok güzel kırmızı yaprakları belirmeye başlar.

Tamamen Kızarmayacak sanırım Üstad

butterfly alt varyetesi yeşil beyaz olacak sanırım :) merakla bekliyorum

dusunenadam
21-02-2016, 17:41
İlk gelen yapraklar kırmızı oluyor... :)

boguz
21-02-2016, 17:49
Ne kadar güzel yaprakları var bu ağacın, ne zaman görsem izmir iklimine uygun böyle bir ağaç bulabilir miyim diyorum :)

Alper
21-02-2016, 18:47
aslında nemlilik açısından izmir iyi ankaradan bu ağaç için bol gölgelikli ve kuru rüzgardan korunan biyerde olur ama forumda izmirde zor olduğunu okudum bolca inşallah bulursunuz. Bende varyeteyi tam bilmiyorum aslında satıcının yalancısıyım alırken yapraksızdı.

Milamber
21-02-2016, 19:09
İşaretlediğim yerden keserseniz daha konik bir adayınız olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
596786

reguler
21-02-2016, 19:51
İşaretlediğim yerden keserseniz daha konik bir adayınız olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
596786

Ne olur ne olmaz diye sigorta niyetine bıraktı sanırım.

Alper
21-02-2016, 20:34
Ne olur ne olmaz diye sigorta niyetine bıraktı sanırım.

Aynen biraz korktum çok budadım :)

reguler
21-02-2016, 23:40
Kök dal oranını korumak lazım diye hatırlıyorum. ağaç uyanmadıysa araştırın da kökleri de budayın olmadı.

Ama önce araştırın sonra doğru ise budayın şu an neden ise tereddüt ettim.

Alper
19-03-2016, 11:57
Acer yapraklanıyor bir hafta daha soğuklardan korumam lazım yanına çubuk sapladım geceleri üzerine çöp poşeti geçiriyorum sabah işe giderken poşeti çıkarıyorum inşallah zarar görmeden atlatır bu süreci

boguz
19-03-2016, 21:24
Acer yapraklanıyor bir hafta daha soğuklardan korumam lazım yanına çubuk sapladım geceleri üzerine çöp poşeti geçiriyorum sabah işe giderken poşeti çıkarıyorum inşallah zarar görmeden atlatır bu süreci

Alper bey, doğa aşkı ağaç sevgisi budur işte. Eminim ağacınız bu emeğinizi sevginizi karşılıksız bırakmayacaktır.