Bağlan

View Full Version : Kaplumbağa




beyaz melek
28-03-2007, 15:36
KAPLUMBAĞALAR

Kaplumbağalar, omurgalı hayvanlardır. Hayvanlar aleminde; sürüngenler sınıfında yer alırlar.
Kaplumbağalar akciğer solunumu yapmaktadırlar. Akciğerler anatomik olarak sırta doğru yerleşmiş ve kabuğa yapışmış şekildedir. Diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında kürek kemiği karın tarafında görülmektedir. Göğüs kafesleri yoktur. Boyun omurları hareketli sırt ve bel omurlarının kuyruğa kadar kabukla kaynaşmış olduğu görülmektedir. Yemek boruları S şeklinde kıvrımlıdır. Tek delikten gaita ve idrar atarlar. Korktukları zaman kakalarını yaparlar. Normal kakaları zeytin çekirdeğine benzer. Dolaşım sistemleri dört gözlü kalp tam vücudun ortasına yerleşmiştir.
Kaplumbağaların başı vücutlarına oranla çok küçüktür. Ağızları bir kuşun gagasına benzer. Dişlerin yerini sert ve kesici yapıda boynuzsu bir tabaka almıştır. Kaplumbağalar, bununla besinlerini yakalar ve parçalarlar. Dil kısa ve yumuşaktır.
Ayaklarına gelince, bunların uçlarında beşer parmak vardır, karada ve bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda bunlar hareketlidir. Uçlarındaki tırnaklar kıvrık ve serttir. Bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda birbirleriyle bir zar aracılığıyla birleşmiş küreğe benzer bir durum almıştır. Bunların arka ayak parmaklarının sayısı dörttür. Deniz kaplumbağalarında ise parmaklar bitişiktir. Bu yüzden parmaklar tek başlarına hareketsizdirler.
Kaplumbağalar yumurtlama yolu ile ürerler. Yumurtalar genellikle yuvarlaktır. Dişi kaplumbağa yazın yumurtlar. Bunları nemli toprakta arka ayaklarıyla oyduğu bir çukurun içine bırakır. Sonra yabancı hayvanlar ve insanlar almasın diye yumurtaların üzerini toprak ile örter. İki ay dolmadan yavrular yumurtadan çıkar, kendi kendilerine beslenirler.



YAŞADIKLARI ORTAMA GÖRE ÜÇ GURUPTA TOPLANIRLAR
1- Kara Kaplumbağaları
2-Tatlısu Kaplumbağaları
3-Deniz Kaplumbağaları

ÜLKEMİZDE BULUNAN KAPLUMBAĞA TÜRLERİ

1- Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası

2- Hermen kaplumbağası
3- Benekli kaplumbağa
4- Çizgili kaplumbağa
5- Fırat kaplumbağası
6- Sini kaplumbağası
7- Yeşil kaplumbağa

8- Nil kaplumbağası

Kaplumbağalar eski jeolojik zamandan beri yaşayan hayvanlar olup 200 -300 milyon yıl öncesinden günümüze kadar nesillerini devam ettirmeyi başarmışlardır.
Çevre kirliliği diğer canlılar gibi, kaplumbağaların nesillerini de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirmiştir. Ülkelerdeki bilinçsiz ve plansız şehirleşme, tarlaların ve ormanların azalması kara kaplumbağalarının yaşama ortamlarını ve yumurta bıraktıkları yerleri yok etmektedir. Bunun yanında orman yangınları da benzer, olumsuz etkiler yaratmaktadır. Evsel ve sanayi artıklarının arıtılmadan ırmak, göller ve denizlere akıtılması tatlı su ve deniz kaplumbağalarının ölümlerine yol açmaktadır.

Kaplumbağalar halkımız arasında TOSBAĞA olarak da isimlendirilmektedir.

Evlerinde kaplumbağa besleyen insanların kaplumbağalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları, kaplumbağaların yaşamlarına zarar vermektedir.




malina
28-03-2007, 15:43
Kaynak yazmayı unutmuşsunuz...

beyaz melek
28-03-2007, 15:58
Birçok kaynaktan yararlanarak derledim. Biraz toplama oldu ama bilgilendirici olmuştur umarım :) Kaynak yazmayıda bu nedenle gerekli görmedim.

bademagacı
28-03-2007, 19:17
kara kaplumbağasının kaç yaşında olduğunu nasıl hesaplarız?

limon
29-03-2007, 22:22
Kaplumbağalara neden tosbağa dendiğini TRT 1 de gezelim görelim programında seneler önce izlemiştim ve çok şaşırmıştım. Sizinle de paylaşmak isterim. Çiftleşme zamanı geldiğinde erkek kaplumbağa dişiye hızlı bir şekilde çarpıyor (tosluyor) . Ve uzun süre aynı hareketi (kur) yapıyor.
Bu yüzden de adına halk arasında adına tosbağa deniyormuş.

sonsuz ışık
30-03-2007, 10:07
Türkiyede kaç tane kaplumbağa türü vardır?

malina
30-03-2007, 10:39
Birkaç kaynak olabilir ama yine de yazılması gerekir. Sizin yerinize ben ikisini yazayım...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaplumba%C4%9Fa

http://www.onlinebilgiler.com/hayvanlar-alemi/surungenler/kaplumbagalar-hakkinda-bilgi/

Bekir S.
31-03-2007, 11:30
bende iki singapur kaplumbağası var ( bu isim hatalıymış ama ben böyle biliyordum) biraz bilgi vereyim
Önemli bilgiler
* Genç kaplumbağaların beslenmelerinde yüzde 40 protein, yüzde 60 bitki dengesi kurulmalı. Yetişkinler ağırlıklı olarak

* İdeal akvaryumlar için suyun yüksekliği kapluşun bağa uzunluğunun 1.5, 2 katı, akvaryumun uzunluğu yine bağa uzunluğunun 4-5 katı olmalıdır.

*Kaplumbağalar sadece bakımları yetersiz geldiğinde değil, strese girdiklerinde veya korktuklarında da hastalanabiliyorlar.

*Kaplumbağalar için ideal su sıcaklığı 23 ila 30 derece arasında olmalıdır. Genç veya hasta kaplumbağalarda suyun sıcaklığı yüksek tutulmalıdır.

*Hasta kaplumbağalarınızı mutlaka veterinere götürün.

*Kaplumbağanızı yeni aldıysanız bırakın ilk zamanlar yaşam alanını keşfetsin. elinize aldığınızda havada tutmayın, bir elinizle alt bağasına destek verin. havada "yüzmeyi" sevmiyorlar çünkü ve strese giriyorlar.

Öneriler

1) Haşlanmış yumurtanın kabuğunu bir gün kadar suda bekletin. Elde ettiğiniz bu suyu kaplumbağaların suyunun içine koyun ve onlara da ara öğün olarak haşlanmış yumurta akı verin. Kabuğu için gerekli kalsiyum ve proteini böylece temin edebilirsiniz. Kabuk yumuşamasına da iyi geliyor, deneyimlerimle sabittir.(Kabuklu su formülünü bitkilerinize de uygulayabilirsiniz).



2) Cinsiyetini belirlemek için kabuğunun altındaki yuvarlaklara bakın. Yuvarlaklar küçük ve seyrekse dişi, büyük ve yoğunsa erkektir. Ayrıca erkek kaplumbağalar daha güzel olur.



3) Fesleğene bayılırlar. Bir küçük saksı fesleğen hem evinize renk katar hem de ara ara kaplumbağalarınızı besleyebilirsiniz.



4) Kaplumbağalarda bulunan bir çeşit bakteri insan sağlığını ciddi şekilde etkiler. Suyuna, kabına ve kaplumbağanıza dokunduktan sonra, ellerinizi bol sabunlu suyla mutlaka yıkayın!
5) Yuvalarına mercan koymayın. Kabuklarını zedeler.
6) Kaplumbağalarınızı güneşlendirirken yuvalarının bir kısmı gölge de olmalı ki istedikleri zaman orada serinleyebilsinler.
DAHA FAZLASI İÇİN KAYNAK
http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=8495

arjinin
10-04-2007, 08:41
...

Volkan
23-04-2007, 21:50
Bu fotoğraf çok hoşuma gidiyor. Bu arada türü Testudo graeca (Kara kaplumbağası)

Ophrys
28-04-2007, 15:56
Bunlar bahçedeki kaplumbağalar mı?

limon
28-04-2007, 19:42
Bugün sebze bahçemizdeki rokaların için kocaman bir kaplumbağa gördük. Oğlum elleriyle besledi (marul yapraklarıyla) ve fotoğrafladı...
9917
9918
Acaip iştahlıydı. Bir ısırışta yaprağın yarısını yiyordu...

Volkan
28-04-2007, 21:54
Bunlar bahçedeki kaplumbağalar mı?

Hayır. Evka-3 tepelerinde gördüm. Annesiyle gezintiye çıkmış:p

Bekir S.
04-05-2007, 09:38
Bunlarda benim akvaryumdaki kaplumbağalarım elimle besliyorum.Hiç kaçmazlar en çok sevdikleri kıyma,karasinek,yumurta beyazı,marul,feslayan ve benim parmağımı ısırmak.Isırdıklarında havaya kaldırıyorum ama resimleyemedim malesef.

beyaz melek
09-05-2007, 16:08
Arkadaşlar sizlerin kaplumbağalarınızı gördükce imreniyorum.
Çok seviyorum kaplumbağaları. Geçmiş zamanlarda çok heves edip kaplumbağa almıştım bakabileceğimi düşünüyordum, aldığım yerden eve getirene kadar kabuğu zedelenmişti çok geçmeden ölmüştü. Ogün bugündür birdaha kaplumbağa alıpta tekrar beslemeye cesaret edemiyorum.
Kaplumbağa sevgimi billolarla aksesuarlarla gidermeye çalışıyorum.
Burda sizin beslediğiniz kaplumbağaları gördükce inanın imreniyorum sizlere ve çokda seviniyorum bukadar çok kaplumbağa sever olduğuna.

Bekir S.
09-05-2007, 18:26
Sevgili beyaz melek.Gerçekte çok hareketli ve sevecen
hayvanlar.Akvaryumcular pazarlamak için iki santimlik suyun içindeki fanusta satıyolar. Birde ortaya palmiye oh ama hayvanlar mutsuz siz onları derin bir akvaryuma atın.Yapay bir ağaç ve dinlenmek için bir ada sonra geçin seyredin.Seyri cümbüşü.:))

lizard
09-05-2007, 19:35
Bizim de var bir İdris kaplumbağamız. Tatlı suda yaşayan yeşil renkli olanlardan. Kendisini aldığımızda avuç içi kadardı. Neredeyse 15 senedir bizimle yaşıyor. Kocaman oldu. 2 - 3 senede bir akvaryumunu büyütüyoruz. Yakında onun için özel bir havuz yapmamız gerekebilir diye düşünüyorum.
Arada sırada küveti yarıya kadar doldurup içine bıraktığım olmuştu. Pek hoşuna gidiyor o zaman. :)
Belki de ilerde bir akarsuya falan bırakırım kendisini :) Özgür kalsın diye.

Bu arada kara kaplumbağalarına çok dikkat edin. Bunlar yerlerde süründükleri için çoğunlukla boyunlarının alt kısmı ve kollarının kabuklarından çıkan yerdeki yumuşak derinin olduğu yerlerde bol miktarda kene olabiliyor. Derisindeki büzüşmelerden dolayı ilk bakışta hemen farkedilmeyebilir. Aman dikkat edin derim.
Kaplumbağalar sakin, iyi huylu canlılardır benim gözümde. Pek bir düşünceli görünürler gözüme hep :)

Bekir S.
09-05-2007, 19:44
Bende 4 yıldır besliyorum.15 senedir bizle diyorsun kaplumbağan kaç santim oldu.Benim evimin karşısında 20m. sonra ufak bir dere var.Soğuk hasta ederdiye koyamıyorum.Su sıcaklığı ne olmalı sizin bir bilginiz var mı?

lizard
09-05-2007, 21:08
Soğuk hasta etmez bildiğim kadarıyla. Zaten su ve hava belli soğuklukta olunca metabolizmalarını yavaşlatıyorlar. Bir tür kış uykusu veya dinlenmesine giriyorlar. Bizimkinin akvaryumu devamlı dışarda duruyor. İzmir'in kışı pek soğuk olmasa da zaman zaman eksiye düştüğü oldu. Birşey de olmadı İdris'e :)
Boyunu tam olarak bilemiyorum hiç ölçmedim fakat tek elle tutulamayacak kadar büyükçe eni var. Tahmini 30 - 40 cm civarı boyu var sanırım.

Bekir S.
09-05-2007, 21:18
Ben izmir'liyim havasını bilirim.Saraykent 6 neresi bilemedim ama :(
Biraz daha havalar ısınsın kaplumbağalarımı derede yüzdüreyim. Zaten bahçeyi sulamak için bir gölet yapmıştım:rolleyes:

Metin Y.
10-05-2007, 16:26
Türk Resim Sanatının şaheserlerinden biri olan Osman Hamdi Beyin "Kaplumbağa Terbiyecisi" bu başlıkta yerini almalı diye düşünüyorum.
Kaplumbağa Terbiyecisi o kadar popüler hale geldi ki; acaba Osmanlı'da gerçekten böyle bir meslek var mı diye de uzun süre kamu oyunu meşgul etti konu.
Ressam ve modern müzeciliğin kurucusu Osman Hamdi Bey ( 1842-1910 ), tarihçi Prof. Ethem Eldem 'in büyük-büyük amcası.
Eldem, "Osman Hamdi eserlerine isim koymamıştır" diyor ve ekliyor "Tabloların adlarını ya sergiyi hazırlayanlar, ya da sanat tarihçileri vermiştir. Ayrıca imparatorluğun popüler kültürüyle ilgili bir ressam değildi. Yani bizzat şahit olduğunu değil, hayalinde yarattığını resmetmiş olması daha büyük olasılık. Benim tarih okumalarım içinde böyle bir mesleğe rastlamadım."
Lale Devri ( 1718-1730 ) eğlenceleri sırasında kaplumbağaların üstüne mum dikip bahçeye saldıklarını biliyoruz. Peki ama acaba o kaplumbağalar eğitimli miydi? Bakıcıları filan var mıydı?
Bir başka uzman Prof. Metin And'da "Ben Lale Devri üzerine epey çalıştım. Böyle bir meslek hatırlamıyorum. Sanırım bu, ressamın hayal gücüyle yarattığı bir iş." diyor...
Eczacıbaşı Sanal Müzesi 'nde yer alan bir yorumda, Osman Hamdi'nin bu resmi yaparak, herhalde yavaş, miskin, tutucu çalışma arkadaşlarını hicvettiği yazılı.

Todor
10-05-2007, 17:58
Karagöz'le Hacivat neden öldürüldü isimli filmin sonunda bu sahne vardır. Kaplumbağa terbiyecisi pencereden Karagöz'le Hacivat'ın idamını seyretmektedir.
Resim için başka yorum ise, kaplumbağaların değişime kapalı toplumu temsil ettiği, toplumu eğitmek için derviş sabrı gerektiği, ve bu değişimin ney ve nakkare çalınarak gerçekleşeceği anlatılmaktadır. Ney ve nakkare burada sanatı simgelemektedir.
Kaynak:radikal (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=137679)

lizard
10-05-2007, 23:25
Resim sanatçısı arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla bu resmin altında yatan sebepler biraz farklı.
Lale devrinde sarayın kendini eğlence ve zevke vermesi, devlet dairelerinde olan birçok yöneticinin aslında bir işi olmadığını (günümüzdeki örnekleri de mevcut) gördüğünden bunu resmetmiş Osman Hamdi. Burada simgelenen devlet dairesinde veya sarayda işi halka hizmet ve halkı daha iyiye götürmek olan kişilerin aslında kaplumbağa terbiye etmek gibi boş ve anlamsız işlerle vakit geçirdiklerini anlatmakta. Ney ve nakkarenin de el altında bulunması bu boş vakit geçirme, eğlenme durumunu anlatımda güçlendirmekte diye düşünmekteyim.
Karagöz ve Hacivat Neden Öldürüldü adlı filmdeki karaktere de dikkat ederseniz bu yönde bir izlenim edinebilirsiniz. Açıkçası o sahne şimdiye kadar gördüğüm en muhteşem film sahnesidir.

anilozer112
10-05-2007, 23:46
halkı daha iyiye götürmek olan kişilerin aslında kaplumbağa terbiye etmek gibi boş ve anlamsız işlerle vakit geçirdiklerini anlatmakta.

Bu fotoğrafın anlamını yeni öğrendim. Gerçekten de lizard sözleri de filmi pekiştirmemi sağladı.

Bekir S.
11-05-2007, 00:43
Desenize kaplumbağa terbiyecisine şuan çok ihtiyacımız var.

Metin Y.
11-05-2007, 11:09
Türk adının geçtiği ilk Türkçe metin olan Orhun Abideleri taş üzerine yazılmış belgeli ilk Türk tarihidir de aynı zamanda...
İşte bu abidelerin Kültigin adına olanı kaplumbağa şeklindeki oyuk bir kaide taşına oturtulmuştur.

limon
13-05-2007, 16:02
Desenize kaplumbağa terbiyecisine şuan çok ihtiyacımız var.

Lizard'ın dediğine göre bence tam tersi. Kaplumbağa terbiyesiyle uğraşan çok işini yapan yok :)

Bekir S.
14-05-2007, 11:57
Lizard'ın dediğine göre bence tam tersi. Kaplumbağa terbiyesiyle uğraşan çok işini yapan yok :)


Desenize kaplumbağa terbiyecisine şuan çok ihtiyacımız var.

Tamam %50 %50 diyelim de bu konuyu tatlıya bağlayalım:p

karaselvi
03-10-2007, 13:14
Akvaryumcudan aldığımız kaplumbaya elim kadar olunca onu bir dereye salı verdik. Buralar kışın soğuk oluyor yaşayabilirmiki.

limon
03-10-2007, 15:44
Seneler önce Eceabat Kabatepe limanını civarında çamların altında kamp yapmaya giderdik. Orada bir gölet vardı ve içerisinde yüzlerce su kaplumbağası vardı. Çok ta keyiflilerdi. Küçücük akvaryumda acıyorum ben kaplumbağalara. Bence çok iyi yapmışsınız salıvermekle.

karaselvi
04-10-2007, 00:19
İyi ama ya bunlar bizim iklime uygun hayvanlarmı. Kim bilir hangi tropik bölgenin hayvanları. Yerli degillerki.

limon
04-10-2007, 11:13
O zaman salmadan önce sorsaydınız aldığınız yere.

sokak lambası
04-10-2007, 15:02
Türkçe'de "Kaplumbağa" yalnızca suda yaşayan kaplumbağa anlamına gelir. Tosbağa ise yalnızca karada yaşayan kaplumbağa demektir. İngilizcesi "turtle" ve "tortoise" şeklindedir.

İlkin
05-10-2007, 14:58
Merhaba kaplumbağa ve tosbağa severler. Ben Adana'da yaşıyorum imkan buldukça eşimle bisiklete biniyoruz. Adana'dan akan bir nehir var köprünün üzerinde bisikletle durup nehirde yüzen, güneşlenmek için kayaların üstüne çıkan kaplumbağaları mutlaka seyrediyoruz. Kimisi baya büyük kimisi daha yavru. Kesinlikle dayanıklılar yaşıyorlar.

Benim de 2 tane kaplumbağam vardı, balıklarımın olduğu akvaryuma almıştım onları da ama bir zaman sonra benim balıklar ( neon tetralar ) yem olmaya başladı kaplumbağalara. Sonra yerlerini tekrar değiştirdim ;)

Bir de Vosvos'tan dolayı çok seviyorum onları.

zenfree
09-10-2007, 12:38
Yorumsuz.
http://www.fotokritik.com/698599?pgNb=0#pager

İlkin
09-10-2007, 13:40
:( Çok kötü. İçim gitti.

sonsuz ışık
02-12-2007, 08:35
yazık ya çok üzüldüm

hassoman
02-12-2007, 20:10
Osman Hamdi'nin 'Kaplumbağa terbiyecisi' konusu kapanmışsa da entellektüel ahkâma katılmak boynumun borcudur diyerek affınıza sığınarak tabloyla ilgili şu görüşü yazmadan edemedim:

Efendim, Osman Hamdi'nin 'Mihrap' adlı eseriyle ilgili araştırma yapacak olursanız, otorite tarafından korunan ve savunulan bir sosyal hayat biçimini nasıl pervasızca ve cesurca eleştirdiğini görerek irkilirsiniz. Bu gün bile benim diyen ressam böyle bir resim yapmaya cesaret edemez. Çünkü, resimde mihraba arkasına dönmüş, döneme göre oldukca açık giysili bir kadın Kuran'ın olması gereken rahleye oturmuş, ayakları altında ise Kuran kitap ve sayfaları dağınık vaziyette atılı haldedir. Önde bir buhurdanlıktan kokular yayılmaktadır... http://www.eskikent.net/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=24

Yani diyeceğim, tabulara bu kadar sert tavır koyan Osman Hamdi'nin Kalumbağa Terbiyecisi resmiyle söylenenden çok daha sert mesajlar vermeyi istemiş olsa gerektir. O da devletin yapısının (bürokrasinin) ve işleyişinin (bu günkü anlamda yasama, yürütme, yargı) iflah olmaz (terbiyesi imkansız) bir hâle geldiğini vurgulamaktır... Nitekim Osmanlı Devleti kendini bir türlü iyileştirmeyi başaramamış, tablonun yapımından (1906) 14 yıl sonra temelli yıkılmıştır.

İkinci söyleyeceğim de şudur:
- Evde bakılan su hayvanları genellikle ithal kökenlidir. Yani yabancıdırlar. Bunların doğaya salınması ülkemizdeki doğal yapıyı bozmakta, ortamın yozlaşmasına neden olmaktadır. Nitekim pirina balıkları başta olmak üzere sair akvaryum balıklarının sularımıza ve nehirlerimize salınması beraberinde bir çok sakıncaları ortaya çıkarmıştır. Örneğin bunların salıverildiği göl ve nehirlerde yerel balıkların kalmadığı, onların yerine geçen bu balıkların ise ekonomik değerlerin olmadığı söylenmektedir. Semtimizdeki akvaryumcunun söylediğine göre bu yüzden pirina balıklarının satışı yasakmış..

Son olarak da şu ilginç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum:
Kaplumbağaların yeni bir özelliğini öğrendim. Hayvanlar aleminin en güçlü çene yapısına sahip hayvanı kaplumbağalarmış (Kapan kaplumbağası). ikinci sırada timsahlar geliyormuş, sırtlanlar ise üçüncü sırada yer alıyormuş...

caretta
03-12-2007, 15:13
Yorumsuz.
http://www.fotokritik.com/698599?pgNb=0#pager
İnanmıyorum.Biz buralarda neslini sürdürmek için herkesle karşı karşıya geliyoruz.İnsanoğlu gözlerini oyup sergiye koyuyor.Umarım gören duyan yetkili birileri olmuştur :((

omereser
05-05-2008, 18:39
BENEKLİLER KURTULDU
( Bu benim Afyonkarahisar'da, geçen yıl bir mahalli gazetede yazdığım, köşe yazılarımdan biri. )
Hızla artan şehirleşme, birçok canlı türünün yaşadığı doğal ortamları yok ediyor. Bu baharda böyle canlı bir örneğe şahit oldum.
Uydukent civarında, galiba Akarçay’ın kolu olan bir dere var. Oldukça kirli olan bu dere, Alparslan Türkeş Köprülü Kavşağı’nın yapımından sonra ikiye bölündü ve suyunu çekmeye başladı. Derenin kapatılması için, kenarlarına inşaatlardan çıkan toprak ve molozlar döküldü. Son bir ayda su kaybı hızlandı.
Oysa bu derede yaşayan bazı canlı türleri vardı. Su kurbağaları, su yılanları, soyu tehlikede olan yeşil ayaklı su tavuğu ve en çok da benekli kaplumbağalar. Bir tür tatlı su kaplumbağası olan bu türde, vücut sarı beneklerle kaplı. Önceleri nadiren görülen ve hemen kendini suya atan benekliler, suyun çekilmesiyle daha çok görülmeye başlandı. Hatta civardaki çocuklar bu kaplumbağalardan birkaçını yakalayıp asfalt yolda ezmişler.
Bu durum, zamanla bende vicdan azabına dönüşünce, durumu yetkililere bildirmeye karar verdim. Bir iki kuruma sözlü başvurudan sonra doğru adresi buldum. Başkomutan Tarihi Milli Parkı müdürü İhsan Bey, konuyla yakından ilgilendi. Su kaplumbağalarını toplayıp başka bir sulak alana bırakacaklarını söyledi.
İki gün sonra dört kişilik bir ekiple ilgili yere geldiler. Su kaplumbağası yakalamak sandığımız kadar kolay değildi. Benekliler bir hareketlilik gördüğünde hemen kendini suya atıyor ve çamurlu zemine gömülüyordu. Onlar sadece iki kaplumbağa yakalayabilmişler. Ekibe katıldıktan sonra bir tane de ben yakaladım. Bir gün önce de iki tane su yılanı yakalayıp müdürlüğe teslim etmiştim.
Çaresiz operasyona son verip birkaç gün sonra yeniden denemeye karar verdik. Ekip, yakalanan kaplumbağa ve yılanları Erkmen’deki gölete bırakmak üzere ayrıldı. Sular iyice çekilince sığınabilecekleri bir balçık da kalmayacak. Böylece beneklileri yakalamak kolaylaşacak.
Not: Başvurumu ciddiye alarak harekete geçen Milli Park Müdürlüğü çalışanlarına içten teşekkürler.

montivipera
07-05-2008, 19:10
Merhaba Ömer Bey,

Sizin gibi çevre konularında bu kadar duyarlı, duyarlı olmakla da kalmayıp elle tutulur icraatlarda bulunan pek fazla öğretmen yoktur herhalde. Koyduğunuz fotoğrafa bakılırsa bir ilköğretim okulunda öğretmensiniz ve bu konuda öğrencileri de bilgilendirme çabalarınız fotoğraftan anlaşılıyor. Özel olarak ilgilendiğiniz konunun da herpetoloji olması beni ayrıca sevindirdi tabi. Sürüngenlerin, dünyada olduğu gibi yurdumuzda da en çok öldürülen hayvan gruplarından biri olduğu düşünüldüğünde, o yaşlardan öğrencilerinizi bu hayvanlarla yakından tanıştırmanız çok güzel. Bu ilginizin ve çabalarınızın artarak devam etmesini diliyorum.

Ben de Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü son sınıf öğrencisiyim, 2 aya kadar mezun oluyorum inşallah. Önümüzdeki sene de herpetoloji alanında yüksek lisansa başlayacağım kısmetse. Herpetolojide özel olarak ilgilendiğim konu engerekler, yüksek lisans tezim de büyük ihtimalle Şeritli Engerek (Montivipera xanthina) üzerine olacak, ki zaten bitirme çalışması olarak da aynı hayvanla ilgili bir proje yürütüyorum.

Eğer herhangi bir konuda yardım edebileceğim, bilgi sağlayabileceğim bir durum olursa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Bana igcinasit@yahoo.com.tr e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla
Naşit İĞCİ

omereser
07-05-2008, 21:59
Yazdığınız yürekten yorumlar için teşekkür ederim. Ben de eski bir biyoloji mezunuyum. ( Buca Eğitim-1994 ). Biz de öğrenciliğimizde, hocamız İbrahim BARAN'la beraber çok sürüngen kovaladık. Sürüngenler konusundaki heyecanlarını çok iyi anlıyorum. İnşallah yüksek lisansa devam eder ve bu konuda otoritelerden biri olursun.

Yardım konusuna gelince; geçen yıl Avrupa Birliği kapsamında, okullardan çevre ve tiyatro alanlarında proje yapmak isteyen varsa başvurması istendi. Ben sınıfımla beraber büyük bir hevesle " Afyonkarahisar Şehir Merkezi ve Civarının Kurbağa ve Sürüngenleri" konulu bir proje başvurusunda bulundum. 15 kadar tür bulmayı hedefliyorduk. Bunların yaşayışları, pekçoğunun insan için zararsız olduğu ve bu türleri korumak gerektiğine vurgu yapacaktık. İl Özel İdaresi de kabul edilen projeleri destekleyecekti. Ama herhangi bir gelişme olmadı. İlerde yine bu tür bir durum olursa mutlaka sizinle diyaloğa geçmek isterim. İlginize tekrar teşekkürler.

17mine
18-05-2011, 12:11
Herkes kaplumbağaların ne tatlı yaratıklar olduğundan bahsediyor.Tamam şirin şeyler fakat bahçeme verdikleri zararı görünce acaba diyorum.Sabah 8'de bahçeye çıktım herşey normaldi.Bir saat sonra çıktığımda ise bir karış büyümüş fasülyelerimin yerinde yeller esiyordu.Kaplumbağalara zarar vermeden bahçemden uzak tutacak bir formül bilen var mı?Nette araştırdım bir şey bulamadım.Herkes ne cici,ne sevimli diyip duruyor.Kimse kaplumbağanın zararlarından ve korunma yollarından bahsetmiyor.Lütfen bilen varsa yardım etsin.

Sevgi Durul
18-05-2011, 12:39
Bahçede gördüğüm kaplumbağayı, http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17576&page=46 adresinde görebilirsiniz.

sakdag
02-04-2012, 09:44
Baharın gelmesiyle kaplumbağalar da uyanmışlar, kırlarda gezmeye başlamışlar. Hafta sonu kırlara gezi düzenledik eşimle birlikte. Bir kaç yerde kaplumbağalara rastladık...
279042


Gezinirken, çam ağaçlarının arasından tak tuk diye yüksek sesler duyduk, ben gitmeyelim oraya koçlar ya da tekeler kavga ediyorlar dedim eşime. Uzağından geçerken bir de baktık 3 kaplumbağadan çıkıyormuş o ses. Ortadaki kaplumbağa hızlı hızlı bir bu yandakine gidiyor, bir öteki yandakine. Yaklaştığında da kendini hızla ötekinin kabuğuna çarpıyor. Çıkan tak tuk sesleri meğer bunlardanmış. Neden böyle yaptıklarına anlam veremedim. Belki bir çiftleşme seromonisidir...
279041

İzmirli
11-07-2012, 22:11
Merhaba :)

Kara kaplumbağaları asla yüzemezler ve derin bir suya örneğin havuz gibi düşerlerse içerisinden çıkamayıp ölürler. Bahçede baktığım kara kaplumbağam havuza düşerek ölmüştü, kurtaramadık. Dışarıdan aldığınız yeşil su kaplumbağaları ise eğer mümkünse evde bakılmalı ve Türkiye'de doğaya bırakılmamalı. Var olan türler ile karışarak o yerli türleri baskılayabilir, dengeyi bozabilir veya iklime uyum sağlayamadığı için ölebilir. Hayvan satılan mağazalarda ve akvaryumcularda satılam kaplumabağlardan almamanızı öneririm, hele hele çocuklar için kesinlikle alınmamalıdırlar çünkü yetersiz bilgi ve eksik beslenme bu güzel ve sevimli canlıların ölümüne yol açmaktadır. Kara kamplumbağası olsun veya su kaplumbağası olsun tüm bu türler doğada yaşadıkları ortamın aynısının sağlanmasını isterler. Örneğin eğer bir su kaplumbağası bakıyorsanız(türünden bağımsız olarak) mutlaka sürüngenler ve kaplumbağalar için özel üretilmiş uv(güneş ışını benzeri) ışınları veren bir lamba-florasan gereklidir. Bu ışık sürekli olarak yanmamalı baktığınız hayvanın yaşadığı iklimdeki güneş ve gece saatlerine göre ayarlanmalıdır. Örneğineğer yaz ise sabah 6.30-7 gibi lambanın açılıp akşam 7 gibi kapatılması gerekir.(Zamanlayıcı ile yapılabilinir) Su kaplumbağaları için hem rahatça yüzebilecekleri, akvaryum filtresi ile sürekli olarak temizlenen bir su ve bir de kara bölümü yapılabilinir. Teraryum diye bir arama motorundan araştırma yapabilirsiniz. Türkiye'de bu işi hakkı ile yapan birçok kişi ve dernek var. Akvaryum dernekleri gibi. Bunun yanında hayvanlara verilmesi ve verilmemesi gereken besinler ve yemler, ek olarak besin maddeleri de araşatırılmalıdır. Kış uykusuna yatan bir tür ise kış uykusuna hazırlanmaları ve ara sıra kontrol edilmeleri ve iç, dış parazitleri için önlem alınmalıdır( sürüngenler için olan özel ilaçlar ile) gerekir. Anlaşılacağı üzere kaplumbağa ve sürüngen bakımı sanıldığı gibi bir plastik kabın içine su ile doldurarak bakım değildir. Oldukça özen ve bakım ister.

Bu arada Türkiye'de dere ıslahı ve sulak alan ıslahı adı altında birçok dere beton ile kaplanmakta, üzeri kapatılmakta ve orada yaşayan tüm türler hiçbir şekilde bir araştırma ve koruma çalışması yapılmadan canlı canlı betona gömülmektedir. Buna örnek olarak beni çok üzen ve çoğunluğun farkında bile olmadığı bir olayı paylaşmak istiyorum. Çeşme'de Alaçatı Çamlık yol'dan gelerek, Ilıca Kırçiçeğinin arkasından geçerek Yıldızburnuna doğru dökülen bir dere vardır belki dikkatinizi çekmiştir. O dere "ıslah" ve "modernleşme" çalışması ve "hizmet" adı altında tahrip edilmiş, yok edilmiş ve şu anda beton bir yoldan başka bir şey değildir. Eskiden(7-8 yıl önce) o derede saz bitkileri, acı su balıkları, kurbağalar ve de tatlı su kaplumbağaları vardı ve de o dere hiçbir zaman bırakın taşmayı derenin yarısı bile dolmazdı. Alaçatı ve Çeşme belediyesi oldu bittiye getirerek tüm doğayı yok etti. Kaplumbağalar betona gömüldü ve ben gördüğümde iş işten geçtiği için hiçbir şey yapamadım :(( Biliyorum bu bölüm kaplumbağalar ile ilgili ancak belki de bu tür olaylar bundan sonra engellenebilir diye ümit etmekteyim. Sizler de Alaçatı'dan başlayan ve Ilıca'dan denize dökülen dereyi görürseniz lütfen dikkatlice bakın. Aynı kaderi paylaşmaması ve doğanın korunması için dua ettiğim diğer bir yaşam dolu dere ise Alaçatının bitiminden(Otoyoldan İzmire dönüş tarafında Alaçatı tarafından görülebilinir) baraj suları ile beslenen bir dere.

...nokta
12-08-2012, 00:30
Arkadaşlar geçen sene kırmızı yanaklı su kaplumbağası almıştım...bir şey alacağım zaman çok araştırma yaparım eğer bu bir canlıysa bakımını üstlenebilir miyim diye biraz endişe ederim...bir kaç siteye baktım ve almaya karar verdim...akvaryumcu hiç büyümediklerini, bu kaplumbağaların hep böyle kaldığını söylemişti...araştırmalarımda büyüdükleri yazıyordu...ben yin de aldım...isim falan koymadım "minik oğluşum" diye seviyordum hep...fakat bizim o minik oğluş 7 ayda öyle bir büyüdü ki anlatamam...hiç bir yere sığmaz oldu...ve yanında bir arkadaş yoktu...etrafımdaki insanların,hayvanların,bitkilerin yalnız kalması beni üzüyor şahsen...bu kaplumbağaların bizim iklimimizde yaşayamadığını öğrendim...onun için doğaya bırakamadım...daha doğrusu vicdanım el vermedi...aldığım yere söylediğimde büyüyen kaplumbağalara özel bir yer varmış onu oraya götürdük...bir sürü büyük kaplumbağa ile beraber artık...işte bir kaç fotoğrafı... :)

324880

324881

limon_sever
14-08-2012, 12:16
Bahçemizin yamaç kısmında bahçe duvarı olmadığı için uğrak veren yabani hayvanlarımız çok oluyor. En çok uğrak verenlerin başında sansar ve kaplumbağalar oluyor. Dün bahçede 4 tane büyük kaplumbağa ile karşılaştım. Bahçede 4-5 yerde yuva gördüm. Daha da olabilir.

Gelelim soruma. Açıkta yetiştirdiğim kabaklarımı yememeleri için yaklaşık 1 km uzaklıktaki bir yere kaplumbağaları bıraktım. Dönüş yapamayacakları kadar engebeli ve hayatlarını devam ettirebilecekleri sulak ve yeşillik bir yer. Kafama takılan yuva yaptıkları bahçeme geri gelirler mi?

...nokta
14-08-2012, 14:35
Gelelim soruma. Açıkta yetiştirdiğim kabaklarımı yememeleri için yaklaşık 1 km uzaklıktaki bir yere kaplumbağaları bıraktım. Dönüş yapamayacakları kadar engebeli ve hayatlarını devam ettirebilecekleri sulak ve yeşillik bir yer. Kafama takılan yuva yaptıkları bahçeme geri gelirler mi?

Kara kaplumbağaları ile ilgili pek bilgim yok fakat onların sulak ortamlarda yaşamadıklarını biliyorum...daha çok bozkır yerleri seviyorlar...dönüş yapamayacakları kadar engebeli dediğinize göre, geri de dönemezler heralde...başka bozkır ortamlar varsa oralara gidebilirler...

selcuk44
14-08-2012, 22:24
İyi akşamlar,genel olarak memleketimizde kara kaplumbağalarının yavrularının yakalanarak satılması ve satın alınıp tutsak ortamda beslenmesine karşıyım ama Karşıyaka da bir akvaryumda satılan Afrika leopard kaplumbağasını yaklaşık 20 gün önce yüksek bir fiyata satın aldım ,avuç içi kadar ,şu anda çeşme de müstakil evimin bahçesinde sabahtan akşama kadar serbest olarak dolaşıyor geceleri ise ev içindeki teraryuma alıyorum .Bahçede bol miktarda yetişen semiz otu,ayrık otu ve ebegümeci yiyor ve halinden memnun çünkü bol miktarda yürüyor ve adeta tabii ortamındaki gibi yaşıyor fotoğraf makinem yanımda yok çepten çektiğim resimleri de yükliyemiyorum yaz sonunda resimlerini beğenilerinize sunacağım.Ayni akvaryumcuda yine Afrika leopard kara kaplumbagalarinin flat olarak isimlendirilen (yassı ve daha yumşak kabuklu)
bir çeşidi de 300 tl ye satılıyor cinsiyetini kesin olarak tespit edebilirsem bu cinsten de bir çift almayı düşünüyorum .Alabilirsem daha detaylı bilgileri sunacağım,

Yeşile_Özlem
05-09-2012, 23:19
Bu şirinleri, geçen sene biyoloji öğretmenimiz okula getirmişti.:p Çok sevimli hayvanlar.

http://i46.tinypic.com/2m00tv.jpg

...nokta
05-09-2012, 23:44
Bu şirinleri, geçen sene biyoloji öğretmenimiz okula getirmişti.:p Çok sevimli hayvanlar.

http://i46.tinypic.com/2m00tv.jpg

:) gerçekten çok şirinler...öndeki büyük olan nasıl bakmış öyle...fotoğrafının çekilmesinden pek memnun değil gibi :)

ayazkentli
06-09-2012, 16:47
Kara kaplumbağaları asla yüzemezler ve derin bir suya, örneğin havuz gibi düşerlerse içerisinden çıkamayıp ölürler



Çok doğru. Böyle bir şeyi yıllar önce (8-9 yaşlarımda iken) denemiş ve bir kaplumbağa'nın ölümüne neden olmuştum.

Çok meraklı ve hemen hemen her şeyi deneme yapan bir çocukluğum vardı. Bir Hıdrellez günü mahalleden komşular ile hep beraber piknik yapmak için İlya çayına gittiğimizde, dere'de yüzen kaplumbağalar görmüştüm. Ne güzel yüzüp duruyorlardı. Birkaç gün sonra evimizin arkasında'ki tarla-bahçe olan bir yerde gezinirken bir kara kaplumbağası gördüm ve nasılsa yüzüyorlar diye, yüzmesini izlemek için kuyuya attım.

Bir süre geçti ve kaplumbağa'yı görmek yerine kabarcıklar çıktığını görünce, bir şeylerin yolunda olmadığının farkına varıp, son sürat kova ve urgan almak için eve koştum. Ağbim ile birlikte koşarak ve bir yandan da ağbimden "hem hayvanları seviyorsun hem de kuyuya atıyorsun" şeklinde fırça yiye yiye, kuyunun başına geldik. Urganı kovanın sapına bağlayıp, daldırıp daldırıp çıkarma yöntemi ile kaplumbağa'yı çıkardık ama ne yazık'ki ölmüştü.

Bu olay bende feci halde vicdan yapmıştı. Hala bu yaşımdayım ve bir yere araba ile gidip-gelirken karayolunun üzerinde bir kaplumbağa gördüğüm an, hemen arabayı durdurup kaplumbağa'ları alıp, gittikleri yöne doğru karayolunun kenarlarında'ki tarlalara ezilmesinler diye bırakıyorum. Hala içim sızlar bu olaya.

Bunlar, Dünyanın en sevimli hayvanları bence.

Leylandim
18-09-2012, 12:20
Bu gün bahçeme ziyarete geldi
;)


332446



Yerli bir kaplumbağa

selcuk44
22-09-2012, 17:20
İyi Akşamlar,

Bitkilerin ve özellikle Paskalya kaktüslerimin bu sene yaz sıcaklarına dayanamayıp kuruması ben de bu cinsle ilgili ümitsizliğe varan bir travma yarattı ayni zamanda da sık sık seyahat etmem , İzmir dışına çıkmam ve her gidişimde de en az on gün dönememem sebebi ile benim duruma uyabilecek bir canlı arayışına yöneldim . Kaplumbağaların yaşantılarının benim yaşamımdan etkilenmiyeceklerini buldum ama yerli ve Özellikle Türkiye'mizde yetişenleri (bu hayvanları yakalayıp pazarlıyanları özendirmemek için)almak istemiyordum kesinlikle. Sonra bir firma da Afrika Leopard kaplumbağası(tek)yavrusu buldum, düşünmeden aldım ve daha sonra ayni firmada Afrika yassı(Flat )kaplumbağalarının da olduğunu öğrendim(Yassı kaplumbağaların daha da kıymetli ve ender olduklarını okudum) onlardan da iki tane aldım cinsiyetlerini öğrenmek için can atıyorum ama zannediyorum 3 veya 4 yaşında oldukları için henüz öğrenmek çok profeyonellerin yapabileceği bir beceri. Bu hayvanlar metobolizmalarını gereği aylarca hiç bir şey yemeden ve içmeden yaşayabiliyorlar dolayısıyla giderken bol bol yiyecek ve içecek takviyesi yapacağım da göze alınırsa on günlük ayrılık onları pek zorlamaz diyede düşünüyorum .

Evvela Afrika leopard kaplumbağa'sının resimlerini beğenilerinize sunuyorum

selcuk44
22-09-2012, 17:28
Resimler devam ediyor..

selcuk44
22-09-2012, 17:40
Resimlerini sunduğum bu yavru yaklaşık bir ay önce Çeşme'de evimin bahçesine yaptığım ve yeşil renkli (Doğaya uygun görünümü olduğu için tercih etmiştim) bir ayırıcı ile sınırladığım bahçesinden kaçtı ve dört gün dolaştıktan sonra bahçem de gölgelik bir çalı altında serinlerken buldum.Daha ileride resimlerini sunacağım flat kaplumbağalar la kıyaslarsak çok daha sakin ve yeni yaşantısına adapte olmuş durumda.Bu arada çeşme de sitede çok popüler ve hemen her gün çocuklar ve diğer yetişkin komşularım çok alakadar oluyorlar ve bir komşum Almanyada kızlarına Yunanistan menşeli iki kaplumbağa aldıklarını ve beslediklerini anlatarak gezinti bahçesi için tahta dan yapılmış ayırıcı önerilerini söyleyince hemen gittim ve tahta ayırıcılarını aldım ve beraber yeni gezinti bahçesini kurduk ve artık kaçmaları imkansız artık diye düşünüyordum ki!!!!!!

Gerisini yarın flat kaplumbağa resimleri ile sunacağım.

Şİmdilik iyi akşamlar(Haberleri izlemem lazım onun için müsaadelerinizi rica ediyorum)

selcuk44
23-09-2012, 15:46
İyi günler bu gün sizleri Afrika flat(yassı ) kaplumbağalarımla tanıştıracağım .

Bu cinsler yine Afrika da yaşarlar ama leopard kaplumbağaların aksine karın kabukları yumuşak olduğu için diğer etoburlarca daha kolay öldürüldüğü ve yendiği için nesilleri tükenmekte olan hayvanlar arasına alınmışlarsa da uzakdoğu üikelerince lezzetli etleri ve kanlarının bazı hastalıklarda tedavi amaçlı(batıl inanç olduğuna inanıyorum)kullanılması dolayısıyla kaçak olarak yakalanıp satılmaktadırlar.Diğer bir özelliği ise yumuşak karın düzeyleri sebebi ile kaya aralarına saklanıp günlerce kımıldamadan durmalarıdır.(Bütün bu bilgileri internet ten okuyarak edindim.)


Şimdi sahip olduğum iki adet flat kaplumbağalarının resimlerini sunacağım

selcuk44
23-09-2012, 15:48
Resimlerin devamı.....

selcuk44
23-09-2012, 15:52
Diğer resimler........

selcuk44
23-09-2012, 16:08
Benim sahip olduğum kaplumbağalar yaklaşık bir buçuk senedir satan kişide kaldılar ancak İzmir /Karşıyaka' da kalorifersiz bir evde oturdukları için isıtıcı için kırmızı ışık yayan bir lamba ve yeterli güneş ışığı olmıyan günler içinde 5 Wat lık bir UV lambası kullanıyordu ayni uygulamayı ben de yapacağım ama evim koloriferli olduğu için ısıtıcı lambayı çok kullanacağımı sanmıyorum.Ama kabuklarının sertliğini devam ettirmek açısından güeşsiz günlerde UV lambasını kullanmam çok gerekli.

Beslenmesi semiz otu,kabak, rendelenmiş havuç,özellikle roka ve ebegümeci otu ile olabiliyor canlı hayvan (sinek gibi )yemiyor.Tutsak hayatta Kalsum ihtiyacını ise haşlanmış yumurta kabukları ve akvaryumcularda sürüngenler için satılan kalsiyum tozları ile karşılamak lazım, mayıs ayından sonra açık ortamda hem güneş ihtiyacı karşılanacak tabii güneş ışını ile hemde bahçede kendi istedikleri otlarla daha sağlıklı besleneceklerini umuyorum.

Naz Gul
09-02-2013, 17:02
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası besliyorum 1 yıldır benimle. Hiç bir sorunu yoktu bi ara gözleri şişti ilaç aldım şişlik indi. Fakat şimdi bu dönemlerde kış uykusuna girdiğini söyledi veterinerimiz bayadır durgundu. Ama yemek atınca yiyordu hareket vardı. Şimdi sabah kalktım ve kıpırdamıyordu. Elleri ve kollarına dokununca kıpırdıyor ama kafada kıpırdama yok ve gözleri açık ölmüş olmasından korkuyorum. İki veterinere götürdüm ve biri normal olucağını söyledi , diğeri ise ölmek üzere olduğunu şuan izmir de değilim ve düzgün bu işten anlayan bir veteriner bulunduğum yer de mevcut değil. Sizce ne olmuş olabilir? Soğuk algınlığı için ilaç attım diğer iki ilacınıda attım ama hareket yok sadece dokununca bacaklarını ayaklarını oynatıyor. Lütfen yardımcı olun bana :confused:

üzüm
09-02-2013, 17:52
Sayın Naz Gul,

Umarım kaplumbağanız en kısa sürede normale döner.

Acaba bu (http://www.akvaryum.com/Forum/kaplumbagalarda_ve_kirmizi_yanakli_su_kaplumbagasi %28red_eard_slider%29_k502040.asp) bilgiler işinize yarayabilir mi?

Naz Gul
09-02-2013, 19:11
Ya okudum ama işime yarar bir şey bulamadım.Yine de teşekkür ederim :(
Çocuğumun gözleri açık kafa oynamıyor eller ayaklar hareket ediyor. Kış uykusunda böyle bir şey olur mu onu da bilmiyorum. İnternette de bilgi sınırlı kafayı yiycem ağlamaktan harap oldum.

üzüm
09-02-2013, 20:29
Sayın Naz Gul,

Bir gelişme var mı?

İnternetde biraz dolaştım. Su sıcaklıgı için 28° yi öneriyorlar. Sıcaklık iyileşme sürecini etkiliyormuş.

Naz Gul
22-02-2013, 15:37
Oğlum Öldü. Felçmiş her türlü yolu denedik ama artık yok malesef..

selcuk44
29-11-2013, 23:44
Benim ise kaplumbağalarımın sayısı iki'ye düştü anlamadığım bir şekilde yassı Afrika kaplumbağalarımdan en büyük koyu renkli kabuklu olanı Çeşme'deki evimin bahçesindeki korunaklı dolaşım alanından kayboldu.Diğer ikisi ise çok büyüdüler ,Kısa sürede resimlerini beğenilerinize sunacağım

ezgigül
30-11-2013, 19:24
Kaplumbağalarla ilgili ilginç bir anım var, anlatmak istedim.
7 sene önce Isparta'daki Gölcük doğa parkına pikniğe gitmiştik. Bir tarafta çam ağaçları bir tarafta da krater gölü olan bir yer burası. Çamların altındaki bir masaya oturduk. Sonra çevrede 20-30 tane kaplumbağa görünmeye başladı. Baktım 1 tanesi sırt üstü yatmış. Çocuklar falan mı yaptı acaba dedim, gittim düzelttim. Çevrede çocuk aradım kimsecikler yok. Zaten sonbahardı, yakınımızda bizden başka kimse yoktu. Sonra biraz ilerdeki de anen sırt üstü dönmüş yatıyor, onu da düzelttim. İnanın bu 2 saat kadar sürdü. Ben düzeltiyorum onlar dönüyor. Ama nasıl döndüklerini göremiyoruz. 20 dk kadar sürekli baktık nasıl olur diye. Biz bakarken dönmüyorlar, bir an arkamızı dönüyoruz hepsi de dönmüş. Dönüşlerini hiç göremedik. Sanki görünmez bir el onları çeviriyor, görmeyelim diye de bizi çeviriyor.:eek:
Ben bu olayı baya bi araştırdım. Meğerse çok yaşlı kaplumbağalar nadiren de olsa topluca intihar ediyorlarmış. Aslında şahit olduğumuz bir toplu intihar sahnesiymiş. Nasıl döndüklerini görmediğimiz için belki de şahit olduk denemez:rolleyes:

s.serdar
01-12-2013, 04:22
Meğerse çok yaşlı kaplumbağalar nadiren de olsa topluca intihar ediyorlarmış. Aslında şahit olduğumuz bir toplu intihar sahnesiymiş. Nasıl döndüklerini görmediğimiz için belki de şahit olduk denemez:rolleyes:

Çok enteresan. İlk defa duyuyorum böyle bir şeyi.

selcuk44
01-12-2013, 17:26
İyi akşamlar,kaplumbağalarımın gece vakti hareketlenmeleri için epey uğraştım ve hareketli hallerini çekebildim bahçeden ebegümeci dahil bir çok ot topluyorum keyifle yiyorlar ve bu sene de kış uykusuna yatmadılar çünkü izmir'in iklimi zaten ılıman ,bir evde kalorifer yanında durdukları için keyifleri iyi

Şimdi resimlerini sunuyorum.


Kaplumbağalarım Afrika lepar ve Afrika flat kaplumbağalarıdır .Türkiye'mizde doğada yetişenlerden değildir ve ithalatçıdan satın alınmıştır.

selcuk44
01-12-2013, 17:29
458319

selcuk44
01-12-2013, 17:34
458322

458323

458324

selcuk44
01-12-2013, 17:37
458329

458330

selcuk44
01-12-2013, 17:39
458333

habiş
01-12-2013, 18:17
merhaba çok şeker görünüyorlar cins kaplumbağalar gibi merak ettiğim kaç yıldır bakıyorsunuz birde kaplumğaların siğil vb hastalık bulşma ihtimalleri varmı ? birde nerede bakıyorsunuz kafes gibi bişeymi

selcuk44
01-12-2013, 19:35
Merhaba sayın habiş,daha önceleri de Yerli kaplumbağaları satın almış ve 15 gün kadar besledikten sonra Çeşme paşalimanı'nda bulunan sitemizde tekrar doğaya salmıştım bu kaplumbağaları üç tane olarak üçbuçuk sene önce aldım ama bir tanesi yine çeşmedeki evimde korunaklı bakçesinden hala anlıyamadığım bir şekilde kaçtı,

Bu iki kaplumbağayı evde 24x40x45 boyutlarında bir teraryum da besliyorum içinde ithal sıkıştırılmış dezenfekte edilmiş bol miktarda talaş var ve kısa sürelerle bu talaşları hijyen açısından değiştiriyorum ve torunlarım üç senedir nerede ise beraber yatacaklar yazında bütün sitenin çocukları seviyorlar .Şimdiye kadar siğil dahil hiç bir broblem yaşamadık ama genede çıplak elle sevdikten sonra bol sabunla yıkamakta fayda var ama yazın ne torunlarıma ne de sitenin çocuklarına böyle bir uygulama yaptıramadım.Yazın ise yaklaşık 5
m2 lik 30 cm lik yükseklikte taktalarla çevirili bir bahçeleri var içinde bol kaya ve taşlar var orada gece dahil dışarıda kalıyorlar ve devamlı güneş görüyorlar çok sıcaklarda da taştan yaptığım mağralarına girerler yani beslenmeleri ve bakımları (güneş görmeleri şartı ile )çok kolay.

habiş
01-12-2013, 19:51
eğlenceli bir hobi :) ne güzel en azından yaşadıkları doğal ortamı ona sağlıyorsunuz. değişik cins oldukları için sanırım çiftleşmezler en azından balıklardan biliyorum aynı cşnsin değişik türleri bile çiftleşmiyor

selcuk44
01-12-2013, 20:49
Tekrar iyi akşamlar,

sizinle ayni fikirdeyim tamamiyle ayrı cinsler çiftleşemezler ve çok üzgünüm ki Türkiye'de şimdiye kadar bu Afrika leopard ve yine afrika flat cinsinden kaplumbağa besliyen bir meraklı ile hiç karşılaşmadığım için bu konu ile ilgili paylaşımlarda da bulunamıyorum

habiş
01-12-2013, 21:13
ama yinede vardır bir yerlerde veya hayvanat bahçelerinde.. ama nasıl iletişim kurulur onu bilemiyorum.. birde nasıl temin ettiniz merak ettim tanıdık biri verdi ise vardır cinsleri onda

selcuk44
01-12-2013, 22:42
Bu cinsleri Karşıyaka'dan aldım ama şimdi onunla da temasım kesildi.Zaten elin de de başka yoktu esasen olsa idi leopard olandan ne kadar varsa alırdım çünkü çok insancıl elden besliyebiliyorum hiç kaçmıyor ama resim çekerken flaştan rahatsız oldular.

İyi akşamlar ve sağlıklar dilerim.

ceydoruk
14-11-2015, 15:14
Merhaba Arkadaşlar,

Bahçemizde bir süre önce bir büyük bir de küçük kaplumbağa bulmuştuk. Büyük olanı ortalarda görünmüyor ama küçük olanı bugün bahçe temizliği sırasında kuru otların altından çıktı. Onu rahatsız etmeden bahçemizde sağlıklı bir şekilde bizimle beraber yaşamasını nasıl sağlayabiliriz bilgisi olan var mı acaba? Bu arada bahçeye yakında toprak ilavesi yapılacak ve çim ekilecek ama bu ufaklık zarar görsün istemiyorum yardımcı olur musunuz?

permakultur
09-05-2020, 12:08
Bahcmedeki su kaplumbaga icin es ariyorum:

https://i.ibb.co/f9G3SK6/camphoto-1903590565.jpg

yabançileği43
08-06-2021, 13:33
2 yaşındaki yavru Anadolu kara kaplumbağam (Akdeniz Mahmuzlu Kara Kaplumbağası, bildiğimiz "tosbağa") hiçbir şey yemiyor. Marul, salatalık gibi sebzeler ile beslemeyi denedim. Onu bulduğum yerden karışık otlar verdim. Kiraz, yabani vişne gibi şeyler de denedim. Aslında onu yeni aldığım için çok büyük bir problem değil, alışana kadar yemez, çok sıkboğaz etmemek gerek.
Beni asıl telaşlandıran şey, dışkısında beyaz kurtlar var. Bu bağırsak parazitlerinden nasıl kurtulabilirim? Kaplumbağamı nasıl besleyebilirim? Bu parazitler onu öldürebilir mi? İlaç olarak ne kullanmalıyım? (Ya da kullanmalı mıyım?)

Muda
08-06-2021, 23:31
Parazit bulunması sıkıntılı bir durum. Oldukça fazla parazit bulunmakta. Hangi parazit olduğunu tespit etmeniz gerekli. Tenya var ise onun ilacı farklı. Askarit, kıl kurdu gibi bilinen ve çok bulunan parazitlere de verilen ilaçlar farklı. Ben yavru köpeklere Helmicide şurup veriyordum. Kilosuna göre 1 cc. Yavru köpeklere içirmesi kolay. Şırınga ile ağzının yan tarafından verdiğiniz zaman onlar kendileri yalayarak şurubun tamamını bitiriyorlar. Bir süre sonra da parazit var ise görebiliyorsunuz. Tabi yumurtalardan çıkan parazitlere karşı ilaç etkili olmadığı için üç gün sonra bir daha ve onbeş gün sonra tekrar veriyorsunuz. Kaplumbağaya nasıl verilebilir biraz zor. Belki başka arkadaşlar daha iyi bilgi verebilirler.

Bahçenizde yiyecek birşeyler yetiştiriyorsanız tedavisini yaptıktan sonra hemen aldığınız yere bırakmanızı tavsiye ederim. Parazit yumurtaları gözle görülememekte. Ancak sebzeler ile alınabilmekte. Kaplumbağa gezdiği her yere parazitleri taşıyordur.