View Full Version : Balkonda mini sera yapımı
Bu resimlerde benim sera olarak kullanmaya başladığım balkonum gözükmekte.
Elimde inşattan artan çeşitli ebatlarda çam keresteler vardı. Sadece örtücü malzemeyi dışardan satın aldım. yaklaşık 600 YTL tuttu. Yanıma yardımcı olması için bir kişi tuttum. Pencereleride kendim yaptım. yövmiyelerle beraber 700 YTL tutmadı yani. Sonuçta 50 m2 pencereleri olan bir seram oldu :)
1 inci resim önden görünüş
2 nci resim yandan görünüş
3 üncü resim taşıyıcı tahtaların yerleşimi
3964
3965
3966
Pencereleri yaparken ilk önce çerçevesini oluşturdum. Daha sonra 10luk çivileri kullanarak bir çeşit menteşe yaptım. BU şekilde yaz geldiğinde pencereleri yukarı doğru açarak hava girişi sağlıyorum. Okla işaretli yerlerde çiviler bulunmakta. Pencere sayısının az olduğunu bu yaz gördüm. Çünkü bazı bitkilerim aşırı sıcaktan kavruldu. Özellikle pepinolar havasızlığa hiç gelemiyor. Bazı pencereler daha ekleyeceğim.
3967
3968
İnşaatı yaparken bacayı balkondan çıkarttırdım. İleriki bir zamanda balkonu kapatırsam ısıtma sağlar diye düşünmüştüm. Okla işaretli yer bacanın geçtiği yer. Fakat bu sene baca tuğlalarının balkona bakan tarafını kırıp orayı galvanizle kapatmayı planlıyorum. Böylece bacadan kaçan ısıdan daha fazla yararlanabilirm belki. Eğer beceremezsemde baca çekmez. İşte o zaman sakat :)
3969
Seninki kadar büyük boyutlu olmasada bir arkadaşımın balkonunu kapatmak için malzeme aramıştık bir kaç çok kullanışlı malzeme bulmuştuk.
Biri polipropilen, oluklu mukavvanın plastik olanı.okullarda resim çantası olarak kullanılıyor aynı malzeme. Esnek montajı kolay.
Diğeri polikarbon.Çift kat, nerdeyse cam gibi şeffaf. Satıcı camdan sonra icad edilen en güzel şey demişti, oda esnek bir malzeme.
Birde senin kullandığın oluklu malzemenin düzünü de gördüğümü hatılıyorum.
burda kafelerde sera naylonundan kalın bir malzemeyi kullanarak dış taraflarını sera yapıyorlar.esnek dikililebilen bir malzeme
Bu arada seranın çok güzel olduğunu eklemeyi unuttum..Tebrikler..
Teşekkür ederim. Balkonunu **** sadece bir bölümünü kapatmayı düşünenlere fikir verdiyse ne mutlu.
Malzeme seçerken ultraviyoleyeye karşı ne kadar dayandığını bilmekte fayda var. Sera naylonları 24 veya 36 ay sonra uv ışınlarının etkisiyle kriztalize olur ve dağılır. Satıcı bunu size belirtir
bu benim kullandığım malzeme uv'den etkilenmiyor. Zaten çatı örtü malzemesi olarak tasarlanmış. Polikarbon levhalarında etkileneceğini sanmıyorum. Ama oluklu mukavva gibi olan malzeme çok fazla dayanmaz gibime geliyor.
İkea'dan böyle bir şeyler alıp, çevresini naylon benzeri şeylerle kapatmayı düşünüyorum. Yanyana 3 ya da 4 adet işimi görebilir.
Ne dersiniz?
3970
3971
Çok güzel bir çözüm. Ama satıcı firmadan ahşabın empenye yapılıp yapılmadığını öğrenebilirseniz, gerekli önlemleri alabilirsiniz. Empenye yapılmamış ise ağaçlar küflenebilir, çürüyebilir. Nalburdan bir kutu empenye veya ahşap koruyucu alarak, yağlı boya fırçası kullanarak kendinizde uygulayabilirsiniz.
İmkan varsa eğer, rafların geniş yüzeyinide güney istikametine çevirirseniz bitkileriniz güneşten maksimum istafade eder.
İçinde 1 adet 100 W'lık ampül yakarsanız veya daha iyisi cam bir kavanoz içine su doldurup içinde akvaryum ısıtıcısı çalıştırsanız, hem ısıtmalı bir seranız olur, hemde yüksek nem sağlamış olursunuz
naylon çakma işi yine bana düşecek anlaşılan
keyifle yaparız onları.
dar alanlar olacaktır ama buralarda hemen bütün yeşillikleri yetiştirebilirsin.
aklıma kışın domates yetiştirmek geldi.
dur yazayım yaptığım şeyi.
Erguvan Muhibbi
25-09-2006, 21:48
Balkon Seranız hayırlı uğurlu olsun.
Sağlıkla, neşeyle kullanıp harika
çiçekler yetiştirin inşallah.
Malina'nın göstediği raftan bende var.
Sadece 3 katlı ve dar olanından.
Çok memnunum. Bunlar ev depolerı ve
mahzenler için üretilmiş. Ham ağaçtan
yapılmışlar ve üzerlerinde
herhangi bir işlem yapılmamış.
İKEA'da çok ucuza satılmakta olan
iki karış yüksekliğinde ahşap aykkabılıklar var.
Rafları paralel çıtalardan oluşuyor. (2 raflı)
evin içinde harika çiçeklik oluyor haberiniz olsun.
Mine Pakkaner
29-09-2006, 12:10
Pencere sayısının az olduğunu bu yaz gördüm. Çünkü bazı bitkilerim aşırı sıcaktan kavruldu. Özellikle pepinolar havasızlığa hiç gelemiyor. Bazı pencereler daha ekleyeceğim.
Todor seralarda havalandırma çok önemli. Pencere ile ilgili siz eküçük bir ipucu vereyim. Toplam yüzeyin 1/5'i kadar havalandırma yüzeyiniz olmalı. Bir de yan havalandırma yeterli değil. Mutlaka tepe havalandırması yapılmalı.Yoksa hem sıcak hem hastalık canınızı yakar. Çatıya birkaç çerçeve yapıp pencere açmanız ve yazın bunları kapamamanız şart. Kışın da havalandırmaya yardım eder. Kolay gelsin, elinize sağlık.
Bi yerden 4 adet pimapen pencere denk gelmişti. Onlarıda çatıya yerleştirmeyi düşünüyordum. Şİmdi sizin söylediklerinizi görünce yapmamın şart olduğunu anladım. Gerçi görsel olarak iyi olmayacak ama, en azından bedava ve işlevsel.
İlginiz için teşekkür ederim
Bu arada naylonun fiyatını da yazayım. 0,40 mm 36 aylık sera naylonunun kilosu 6 YTL ortalama fiyatla satılıyor. 1 kg yaklaşık 6 m2 ediyor.
merhaba,
Balkon ziraatine ilgim arttıkça saksı, mini sera ihtiyacım da artıyor.
En sevdiklerim toprak saksılar, onları ham alıp, boyuyor, vernikliyoruz çocuklarla ama toprak saksılar çok pahalı.Geçen aylarda mazımın büyük toprak saksısı kırıldı, yenisi 40ytl, çok zoruma gidiyor o parayı saksıya vermek.Sonra sebzeler var, domatesler, çiçekler var.Plastik saksılar, ki evime sokmak bile istemiyorum, 20 ytl civarı.Balkon sebzeciliği konusunda bahsedilmişti, strofor balık kasaları var, onlara 7ytl istiyorlar, muhtemelen bir sezonda dağılacak.
Düşündüm, aklıma pratik bir çözüm geldi, mutlaka uygulayan bir çokları vardır ben yine de anlatayım, belki aklına gelmemiş olanların işine yarar.
Aklıma tahta meyve kasaları geldi.Düşündüm, meyve kasalarına en çok halde ihtiyaç olur, o zaman hal civarında hızar vardır diye kalktım hale gittim, daha kapıdan girmeden, yolun karşısında yan yana 3-4 kasa hızarı dizmişti yüzlerce kasayı.Hepsi kullanılmış kasa, yenisi yokmuş ellerinde.Hurdaları 1ytl, iyi durumda, temiz olanlar 1.5ytl.
Balkonda sebze yetiştireceğimi öğrenen hızarın tasvip etmez mırıldanmaları arasında temizlerinden 5 tane seçip eve getirdim.Boyacıdan da birer küçük kutu beyaz ve bayrak kırmızı boya aldım.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa1.jpg
Önce kiri pası gitsin diye tüm kasaları bir kat beyaz boya ile boyadım.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa2.jpg
Bir gün bekledikten sonra kuruyan kasaları ikinci kat beyaz ve kırmızı ile boyadım.Tüm kasaları beyaz ve kırmızı boyayacaktım ama eşim ne bu her taraf al al olmuş deyince bazılarını tek beyaz bıraktım :)
Kasa alırken dikkat etmeniz gereken bir noktayı belirteyim.Dikkat ederseniz ilk resimdeki kasanın yanları 2 kalın parçadan, ikinci resimdeki kasanın kenarları ise 3 ince parçadan çakılmış.Kasa alırken mutlaka 2 kalın parçayla çakılanları tercih edin ki, toprak kaçmasını önlemek için iki yerine bir aralığımız olsun.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa5.jpg
Toprağın kasanın aralıklarından akmaması için kalınca bir naylonla, ben sera naylonu kullandım, kasanın içini kapladım.Önce naylonu üst tahta parçalarına içten tutkallamayı düşündüm, sonra suyla temas eden tutkal kendini bırakır hem iş görmez hem de toprağa karışır diye düşünüp, kitapçıdan raptiye alıp, onlarla çakarak sıkıştırdım naylonları.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa3.jpg
Uçlarda biriken naylonları içe büküp yeniden raptiye ile çaktım.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa4.jpg
Tüm kasalar hazırdı artık, 2 parça stroforu balkonda uygun, güneş gören bir yere serip, kasaları üzerlerine dizdim.Kasalar en alttan metal parçalarla birbirine çakıldığından, bunlar ıslanınca seramiklere pas lekesi bırakmasın diye storofor taban gerekli diye düşünüyorum.
Bu kasaların avantajı kolayca mini seralara da dönüştürülebilmeleri.3 parça sert ve kalın tel kesip, hafif yuvarlatarak kasanın 2 ucuna ve ortasına sıkıştırdım kenarlardan.Sonra uygun boyda sera naylonu kesip, bir ucunu kasanın altına sıkıştırdım, diğer ucunu kasayı üstten aşıp, tellere binecek şekilde diğer kenara alıp, onu da kasanın altına sıkıştırdım ki rüzgardan oynamasın.Kasanın kısa kenarlarındaki naylon uçlarını da toparlayıp, kasanın 2 tahta parçası arasına soktum.Böylece kasayı oynatıp alttan naylonları çekmeden, kenarlardan içeriyi kontrol etme şansım olacak.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa6.jpg
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kasa7.jpg
5 kasanın toplam maliyeti 15ytl civarında oldu bana, tek bir plastik saksı parası.Canlı renkler ve ahşap malzemenin doğallığı da cabası :p
Kolay gelsin.
Sebahattin Sargın
28-03-2007, 17:11
Tebrik ederim, çok güzel bir çalışma olmuş...
Ben de çok beğendim yani. Eliniz dert görmesin diyelim. :)
Ben sevmedim.
Neden?
Çünkü bu, dergi için bir yazı konusu olurdu da ondan :)
Teşekkürler, umarım birilerinin işine yarar.
Malina, dergi yazısı olacak bir şey yok pek, muhtemelen pek çok üyemizin evinde, bahçesinde benzer çözümler vardır.Benim gibi yeni başlayanların aklına gelmediyse diye yazıverdim :)
Sercanoral
31-03-2007, 18:04
gerçekten çok harika olmuş işte türk zekası diye ben buna derim:)
Sebahattin Sargın
31-03-2007, 19:03
Teşekkürler, umarım birilerinin işine yarar.
Sn. MSaygin arkadaşım sercan_17 ile bizde bu şekilde minik seralar yapmaya karar verdik. Bu güzel bilgiyi bizimle paylaştığınız için teşşekkür ederiz.
Fazla suyun tahliyesi için delikler açmayı ihmal etmemek lazım derim.:)
Kasalara yanlarındaki tahta sayısı kadar isim veriliyor burda.
Tek tahta olanlar viyol konarak elma vs taşınıyor; tekli derler.
2 tahtalı olana 2 li
3 tahtalılara 3 lü
Eskiden 3 lü kasalarda elma buzhaneye konup satılırdı; küçüğüz, kasayı kaldırmak ne mümkün.
Şimdi alım gücü ve dayanım ile doğru orantılı olarak 2 li paket kasalar çıktı.
Yanlardaki aralıkları burada aynı boyda başka bir tahta çakarak kapatır kasanın içine kum doldurur kiraz erik vs çekirdeği çimlendirirler.
Üstündeki naylonu iyi düşünmüşsünüz.
Benim strafora ektiğim domates biber tohumları balkonda yağmurun kurbanı oldu, kıl gibiydiler yere yatmış hemen hemen hepsi.
İçine ve üstüne koyduğunuz naylonu tek parça yapmanız da mümkün, biraz tasarruf bile olabilir.
Ek bilgiler için teşekkürler :)
Su tahliye delikleri, yapmayı değil yazmayı unuttuğum bir nokta olmuş, iyi ki yazdınız :)
belgin13
05-04-2007, 17:37
Çok beğendim bende...Peki neler yetiştiriyorsunuz bu kasalarda?Şu an ne durumdalar merak ettim.Ben de balkonumda bu yaz için bu tarz kasalar edinmeyi düşündüm şimdi.Tebrikler..
merhaba,
Ben aslında pembe domatesler için düşünmüştüm başta ama sonra domates yetiştirmek için derinliğinin yetmeyeceğini öğrendim.Şu anda bir tanesinde tohumlardan çıkan şebboylar büyümeye çalışıyor, bir tanesi kahvaltılık nanelere yuva oldu, bir diğerine, her ne kadar zamansız denilse de , deneme amaçlı roka tohumları ektim.İki tanesi boş, onlara da şu an filizlenen salatalıklardan dikeceğim.
Minik seralarınızı çok beğendim. Emeğinize ve ellerinize sağlık. Gelişmeleri paylaşmanız dileğiyle.
lordoffmami
06-05-2007, 10:25
çok güzel anlatmıssınız emeğinize saygı efenim harika bir paylaşım.
merhaba,
Polyester teller kullanılarak kurulan seralar var, özellikle Deltex marka teller öne çıkmış galiba bu alanda.Bağcılıkta da kullanılıyormuş bu polyester teller.
Bu şekilde sera kuran ve malzemesini tedarik eden profesyonel firmalara ulaşmam gerekiyor, bilgisi olan var mı acaba?
Teşekkürler,
Mehmet bey ,
Sınıf arkadaşımın çalıştığı bir danışmanlık firması sera konusunda deneyimli. İsterseniz bilgilerini vereyim irtibata geçin.
Çok teşekkürler, mesajınızı aldım, arayıp görüşeceğim ilk fırsatta :)
çok güzel olmuş
naylon komplemi kapanıyor hiç hava almıyormu
Arkadaşlar Küçük Bir Sera Denemesi Yapmak Istiyorum Tohum çimlendirmek Için Saksi Tamamen Kapalimi Olacak Yani Hiç Hava Almayacak Mi Onu Anlamadim Bi Tarif Edermisiniz Arkadaşlar Ben Yeniyim Bu Işlerde Saolun
Selahattin Yılmaz
22-06-2007, 16:58
Anlatmak istediğinizi daha açık yazarmısınız bahsettiğinizden bir şey anlamadım doğrusu...
Şu an seraya gerek yok ki. Hava zaten sıcak. Seranın mantığı, dışarıdaki güneş ışığının geçip, içerdeki sıcağın dışarı kaçmasını engellemek.
Bu mantıkla içerideki havanın sıcak havanın dışarı kaçmasını maximum ölçüde engelleyebilmek için delik olmamasında faide var. Tohumlar çimlendikten sonra ise mantara karşı gerekli önlemleri almalısın. Çünkü yeterli hava akışı olmayan, rutubetli yerlerde mantar hızla üreyecek ve bitkini öldürecek....
Forumda bir kaç başlıkta görmüştüm örneklerini, arkadaşlar portakal kasasından bile sera yapıyorlar. Arama yaparsan, sende bu başlıkları görebilirsin arkadaşım.
Bu arada, yöneticeler uyarmadan ben küçük bir hatırlarma yapayım; Mesajlarında noktalama işaretlerini kullanırsan ve yazım kurallarına dikkat edersen, anlaşılması daha kolay olur.
Teşekkürler,
Naylon tamamen kapanıyor ama naylona üst kısımdan delikler açıyorum biraz hava girmesi için.Ayrıca aralıklarla naylonu açıp içeriyi de kontrol ediyorum, bu arada da bir hava değişimi oluyor.
harika bişey yaratmışşınız.tebrikler.benim merak ettiğim kışın marul falan yetişirmi bunlarda..
Bilemiyorum, sanırım marul için yeterli olacaktır hacimleri.Bu kış deneyeceğim ben, hem marul hem brokoli, sonucunu yazarım sonra.
Bekliyorum hocam daha değişik fikirlerede açığım.Daha ucuza nasıl mal ederiz.Aslında sera vardı aklımda ama buda daha mantıklı böyle bi projeyle 10000.20000 marul ürettiğimizi düşünmek hem zevkli hemde çok güzel kar bırakabilir.tek sorun maliyet nasıl düşer.Hacim konusunda hocalararımız katkıda bulunabilir mutlaka bilgisi olan vardır.başarılarınızın devamını dilerim.
bahtiyar02
29-08-2007, 22:56
merhaba dostlar.......
tabiyat ve hayvan aşkım bana apartmanda yaşadığım halde bu sevgimi eksiltmedi bilakis körükledi.apartmanda 3,katta oturuyorum en büyük balkonumu seraya çevirdim.resimler sanıyorum daha iyi anlatır.sevgiler saygılar
bahtiyar02
30-08-2007, 14:16
çok teşekkür ederim MSaygin dostum.saygılar sevgiler
Tebrikler... Bitkileriniz çok sağlıklı görünüyor.
şükran ünal
31-08-2007, 09:27
Sayın Bahtiyar 02, bitkiler harika görünüyor benimde bu kış tek isteğim 2,5x1.5 mt 2 lik balkonumu camekanlatıp çiçeklerim ve sebzelerimi koymak. çünkü hem salonumuz küçük hemde kuzey batı ya bakıyor.bakalım 10 günlük tatilden dönünce bu işle eşim bizzat ilgilenecek.Çiçeklerinizle sağlıklı mutlu günler diliyorum..
bahtiyar02
31-08-2007, 20:54
Çok teşekkür ederim dostlar.şükran ünal dostum aynı kafadayız.umarım dileğiniz gerçekleşir.çiçeklerimden sadece boro renkli yapon çiçeğinden müzdaribim siteye resimleri çekip yardım isteyeceğim.sevgiler saygılar
ajuga 27
18-09-2007, 15:34
Çok teşekkür ederim dostlar.şükran ünal dostum aynı kafadayız.umarım dileğiniz gerçekleşir.çiçeklerimden sadece boro renkli yapon çiçeğinden müzdaribim siteye resimleri çekip yardım isteyeceğim.sevgiler saygılar
selemlar :bahtiyar 02
Japongülleri açık alan istiyor.Benim japon güllerimdebalkonda ama balkonum açık kapalı değil.Japon güllerinhavadar yer istediği için bozulmuş olabilir
Merhaba arkadaşlar
ben yeni üye oldum. Yazılanlardan oldukça faydalandım. Bende kendime balkonumda küçük bir sera yaptım. (80x110x80cm) .Resimlerini gönderiyorum. Ben şu an maydanoz, dereotu,roka,marul ektim. Bu konuyla ilgili neler yapabilirim sizlerin yardımlarınızı bekliyorum.
sinaninci1
16-10-2007, 13:12
Merhaba arkadaşlar
ben yeni üye oldum. Yazılanlardan oldukça faydalandım. Bende kendime balkonumda küçük bir sera yaptım. (80x110x80cm) .Resimlerini gönderiyorum. Ben şu an maydanoz, dereotu,roka,marul ektim. Bu konuyla ilgili neler yapabilirim sizlerin yardımlarınızı bekliyorum.
Cok guzel olmus ama ciceklerin altina tahta koyarsaniz yerden sogul almaz.
Daha cabuk sonuc alirsin.
Merhaba crystal
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) kendinizi tanıtır mısınız lütfen.
mehtap051
17-10-2007, 17:03
balkonunuz çok güzel olmuş.çiçeklerde harika.ben daha çok kaktüs seviyorum ve kaktüslerinize bayıldım.gerçi ben çiçek yetiştirmeye yeni başladım.bu site sayesinde benimde bir çiçek bahçem olacak inşallah.
Herkese merhaba
Bende çiçeklerimin kışı geçirmeleri için bir çözüm ararken koçtaşta 4 katlı sera gördüm. Ferforje bir raf ve önden fermuarlı şeffaf naylon ile kapatılıyor. Ama fiyatı tuzluydu. Bende bauhaus dan eşimle montajını yaptığımız 30 ytl’ye metal bir raf aldık. Hani eskiden kullanılan çelik raflar vardı ya onlardan , bazı bakkallarda hala var , genelde gri renkli oluyor ben beyaz rengini aldım.(belki seneye onuda renkli boyarım). Birde 10yada 11 ytl ye 10mlik sera naylonu aldım. Toplam 40 ytlye kendime 4 katlı sera yaptım. Forumda okuduğum bir yerlerde (neresi olduğunu bulamadım) seralar için ısıtıcılar olduğunu yazmıştı bir arkadaşküçük elektrikli bir aparat. Onuda bulabilirsem çok soğuk zamanlarda can çiçeklerimi ısıtırım .
Sevgiyle kalın....
Sn. efsung
Yaptığınız serayı görüntüleyip bize gösterebilir misiniz?
Yapay güneş ışığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6104&highlight=yapay+%FDs%FDtma) ile ilgili aradığınız başlık bu sanırım.
Fotolarımı ekleyemedim sürekli hata verdi .
Daha havalar tam soğumadığı için sera naylonunu geçirmedim. Geçirdiğimde de rafın üstündeki saksıları alta alıp en üstten naylanı rafın arkasına sıkıştırıcam yanlardanda rafa sıkıştırıp alttanda rafın ayaklarına sıkıştırmayı planlıyorum .Bu aralar birde ısıtma ile ilgili maliyeti düşük çözümler arıyorum bulursam yazarım burdan .Sevgiler :)
nihayet ekleyebildim sevgili nevsune :)))))teşekkürler
Fotoğrafların büyük boyutta eklenmesinde hata verir. Boyutlarını küçültüp tekrar deneyin isterseniz. Bu konuda yardım isterseniz forumumuzun bu başlığında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=162669&highlight=foto%F0raf+boyutland%FDrma#post162669) kolay bir boyutlandırma bilgisi var.
Bu raflı sera konusu, ben dahil bir çok üyemizin işine yarar bir proje olabilir.
Bu arada rafın arka kısmına koruyucular varya hani kalorifer peteklerinin arkasına konan ondan koymayı düşünüyorum hem ısı yalıtımı hemde duvarı nemlendirmemesi için
sapudeaure
28-10-2007, 13:48
Arkadaşlar,sıcak ve soğuk olmak üzere buhar makineleri var.Deneyeniniz oldu mu?
Mucip Gürbüz
28-10-2007, 14:40
Sevgili sapudeaure merhaba,
Sorduğunuz nemlendiriciyi mantarcılar kullanıyor "aquamystique" kontrollu nem cihazı, aşağıdaki adrese bir bakın.
www.agromantar.com
Selamlar.
Efsung, projenizi çok sevdim. Küçük saksılar için oldukça kullanışlı.
Bu rafların daha büyük saksılar için olanını bulursam ben de yapmayı düşünürüm. O arkaya konulacak izolasyon plakası da iyi fikir.
Bir sorum olacak kafama takılan, naylonla kapladıktan sonra havalandırma için ne düşünüyorsunuz? Ben cırt-cırt (adını bilemediğim)takılmış küçük pencereler açmayı ve zaman zaman oradan havalandırma yapmayı düşünmüştüm. Belki daha kolayını bilen de vardır.
Malina, 6 nolu mesajda siz de aynı sistemi yapmayı düşündüğünüzü yazmışsınız.
Yaptınız mı? Sonucunu merak ettim.
Bu rafların çeşitli ebatlarda olanları var. Hatta raf sayısı ,raf genişliği .... bunları istediğiniz gibi seçebilirsiniz .Raflar arası mesafeyi montaj sırasında siz istediğiniz gibi ayarlıyorsunuz .Montaj broşüründe en önemli detay enalt rafın yereden 10-15 cm yukarda olması gerektiği vurgulanıyor .Ayrıca bu raflar duvara sabitlenebiliyor .
O nemlendirme cihazlarını düşündüm ama işe yararmı bilmiyorum genelde seralarda lmba projektör falan kullanılmış.
Cırt cırtlı bantlar çok iyi fikir ama pencere açmak biraz terzilik gerektirecek ne dersiniz;);)
celalsungur
13-11-2007, 13:57
Sevgili sapudeaure merhaba,
Sorduğunuz nemlendiriciyi mantarcılar kullanıyor "aquamystique" kontrollu nem cihazı, aşağıdaki adrese bir bakın.
www.agromantar.com
Selamlar.Mucip Bey, agromantar sitesini tıkladığımda trojan virüs alarmı aldım, site yetkililerini ikaz edin de tedbir alsınlar,
Mucip Gürbüz
13-11-2007, 14:31
Celal bey ben şimdi girdim, çıktım sorun yok birde şurdan deneyin.
agromantar@yahoo.com
celalsungur
13-11-2007, 14:41
Celal bey ben şimdi girdim, çıktım sorun yok birde şurdan deneyin.
agromantar@yahoo.comBende kaspersky antivirüs programı var yine yakaladı. Tanıyorsanız ikaz edin.
Mucip Gürbüz
13-11-2007, 15:05
Bende kaspersky antivirüs programı var yine yakaladı. Tanıyorsanız ikaz edin.
Aşırı koruma da sorun yaratıyor, ben Avira+ norton yükledim elim kolum bağlandı HP den gelen mesajlar da bile sorun yaşadım, Norton'u bıraktım rahatladım.
Benim sorunum, balkonu mini sera yapmakla ilgili. Binbir zahmetle balkonu kapattığım naylon, ilk fırtınada çivi yerlerinden yırtıldı. Çiviler iri başlı ve altlarında kartonlar vardı. Yani yırtılma, çiviler yüzünden değil. Esneme payı mı bırakmalıydım acaba? Ya da delikler mi açmalıydım esneme yapması için.
Ne güzel pencere bile yapmıştım havalansın diye:(
Bu konuda acil bir yardıma ihtiyacım var.
Yatay ve dikey olarak o boşluğu çıtalarla küçük parçalara bölmedikçe bundan o naylonla kurtulmanız zor.
İsterseniz yarı şeffaf polyestere benzeyen çatı kaplamaları var oluklu, onlardan deneyebilirsiniz.
Teşekkür ederim sevgili kürşad.
Çıtalar iç tarafta destek olacak, öyle mi? Bu çok iyi bir fikir. Yalnız o uzunlukta 1.65/ 1.55 mt. çıta bulmak sorun. Peki o işi iplerle yapamaz mıyım? Olmuşken tam gecekondu işi olsun bari:dilli:
Yoksa yanlış mı anladım. Çıtalar çakıldıktan sonra, naylonu çıtalalara mı tutturacağım?
İkinci seçenekteki oluklu çatı kaplamalarını, duvara nasıl monte edeceğim? Yok bu iş bana göre değil. Biz yine naylon seçeneği üzerinde duralım.
Çıta dediğim 3cm x 3cm gibi bir şey olmalı.
Kısa olanları önce sabitlerseniz diğerleri 1,65 yerine daha kısa olabilir aralarda ekler yapabilirsiniz.
Şöyle bir şey olabilir:
Marangoza kestirecekseniz budak olmamasına dikkat edin, kırılabilir.
Havalandırma için pencere yapmak da böyle bir şeyde daha kolay olabilir.
Bir tane daha 3x3 çıta ile çerçeve yapıp üstüne menteşe ile bağlarsanız pencere de yapmış olursunuz.
24526
Naylonu nasıl olursa olsun çivilerle tutturması zor. Naylonun üzerine bir çıta koyup onu çivilemek daha iyi olur. Gergin olması daha iyi.
Okul çantaları da yapılan, oluklu mukavvaya benzeyen, polipropilen levhalar var. hafif, monte etmesi kolay,
Okul çantaları da yapılan, oluklu mukavvaya benzeyen, polipropilen levhalar var. hafif, monte etmesi kolay,
Bahsettiğiniz şey böyle bir şey midir?
Askerlik yaptığım yerde bu malzemeden kaplanmış sera vardı.
http://www.malzemeci.net/index.php?p=show&pid=135&k_id=0
celalsungur
15-11-2007, 11:06
Dün Bauhaus'tan aldım, etrafı naylon çevrilirse sera gibi de kullanılır. Ben balkondaki dağınıklık ortadan kalksın diye aldım, sert plastikten, 79 ytl. Koçtaş larda da benzeri vardır.176cmx79cmx39cm. Ebatlarında
Hakan KINACI
15-11-2007, 11:27
Yalnız o uzunlukta 1.65/ 1.55 mt. çıta bulmak sorun.
Ankara gibi bir yerde siz de bulalam derseniz Nevsune hanım :) kimse bulamaz demektir. :)
Koçtaş da, praktikerde ve bunun gibi bir çok yapımarketlerde istediğiniz ölcüde istediğiniz miktarda bulabilirsiniz, eğer buralarda bulamazsanız sitelerde yine istediğiniz ölçülerde isterseniz hazırlatıp, evde sadece montaj kısmı kalacak şekilde alabilirsiniz.
merhaba,
Balkona ahşap iskeletli 2m genişliğinde bir sera kurmaya karar verdim ben de.
24729
Kabaca bir plan yaptım, 2m. genişlik, 1,6m. yükseklik ve 1m. derinliği olacak.Katran ağacından 3*5 kesitinde bir iskelet kuracağım.Sonra sera naylununu gerdirip, bu iskelete silikonla hahifçe yapıştırıp, üstüne ince çıtalar koyup çakacağım. Önde menteşeli bir kapı, 2 yanda ise yine menteşeli 2 havalandırma penceresi olacak.Mine Hanım daha önce 1/5 yüzey oranında havalandırma alanı gerekli yazmıştı, ancak zaten Adana'da yazın bu serayı kullanmayacağım.Kış döneminde de çizimdeki oranda pencereler yeter diye düşünüyorum.
Arka kısmı 10cm kadar yüksek yapacağım, çatıya ise bir kaç mesaj önce bahsi geçen polikarbon levhalardan koyacağım, suyun akması için.Tabanı ise stroforla kaplayacağım.Bu polikarbon levhaların fiyatına ve evde kolayca kesip kesemeyeceğime göre belki cepheleri de bununla kaplayabilirim, satıcıyla görüşmem lazım.
Ana iskelete raf kollukları takıp, bu kollara da gerekli miktarda raf takıp/çıkarmayı düşünüyorum.
Katran zaten dayanıklı bir ağaç ama bunları dış mekan mobilyalarım için aldığım koruyucu boyayla da boyayacağım.
Şimdi iki önemli sorum var;
1. Bu serayı ben binanın doğu cephesine kurabilirim bir tek.Burada sabahtan öğlene kadar güneş görüyor, 12den sonra güneş görmez, bu serayı yeterli ısıda tutmak için yeterli midir?
2. Terasın bu kısmı tünel gibi, iki aprtman arasında bazen çok kuvvetli rüzgar alıyor.İskelete silikonlayıp, üstten çıtayla sıkıştırıp çakacağım naylonun mukavemeti bu rüzgara dayanır mı sizce? Rüzgarın esiş yönünde, 30cm'e bir de arka çıtası olacak.Yan görünüş çiziminde görünüyor.
Eğer rüzgara dayanacak olursa o zaman güney/doğu köşeye de koyabilirm ve ilk sorumdaki sorun hallolmuş olur.
Çocukların artık pek sık kullanmadıkları soğuk buhar makinasıyla da her gün içeriyi bir miktar nemlendireceğim.
Ne dersiniz?
Kürşat, polikarbon çok güzel bir malzeme ama oldukça pahalı.
Resim çantaları da yapılan, oluklu mukavvanın plastiği gibi olan, benim dediğim, polipropilen.
celalsungur
17-11-2007, 11:28
merhaba,
Balkona ahşap iskeletli 2m genişliğinde bir sera kurmaya karar verdim ben de.
Ne dersiniz?
Sevgili Mehmet kardeşim, seni izlemekten, enerjini takip etmekten yoruldum, herşey gönlünce olsun.
Selamlar, sevgiler
Sevgili Mehmet kardeşim, seni izlemekten, enerjini takip etmekten yoruldum, herşey gönlünce olsun.
Selamlar, sevgiler
Çok teşekkürler Celal Bey, bunu düzgün bir şekilde becerebilirim umarım.
Kürşat, polikarbon çok güzel bir malzeme ama oldukça pahalı.
Resim çantaları da yapılan, oluklu mukavvanın plastiği gibi olan, benim dediğim, polipropilen.
Resim çantası deyince anladım ben de :)
24736
Bu gerçekten çok uygun olacaktır.Bunun saydam olanları da var demek ki.
Bu malzeme ahşaba vidalandıktan sonra, rüzgardan etkileneceğini de pek sanmıyorum.
celalsungur
17-11-2007, 12:18
Resim çantası deyince anladım ben de :)
24736
Bu gerçekten çok uygun olacaktır.Bunun saydam olanları da var demek ki.
Bu malzeme ahşaba vidalandıktan sonra, rüzgardan etkileneceğini de pek sanmıyorum.
Polikarbonat pahalı, inşaat malzemeleri satan yerlerde, ondülin'in sert plastikten beyazı veya şeffafı var onlar çok hesaplı ve ışık geçirir.
Okul çantası yapılan malzemenin ısı izolasyonu özelliği çok daha fazla ama daha az dirençli, şeffaf çatı örtüsüne göre, arkasına daha fazla destek yapmak gerekir.
Kürşat, polikarbon çok güzel bir malzeme ama oldukça pahalı.
Resim çantaları da yapılan, oluklu mukavvanın plastiği gibi olan, benim dediğim, polipropilen.
merhaba Memet, wikipedia'da şöyle bir bilgi var;
Buna karşın şu dezavantajlara sahiptir. UV ışını dayanımı azdır, yüksek termal genleşme gösterir. Boya ve kaplaması zordur. Dış hava şartlarına dayanımı azdır, oksitlenmeye açıktır. Yanıcı olup, klor içeren solventler ile etkileşime girer.
Bu durumda zayıf UV ve dış hava şartlarına dayanım bize büyük dezavantaj olur sanki serada, öyle değil mi?
Celal Bey ne çok malzeme var, bir de ondülin nedir onu araştırayım :)
Sanki yine en son bildiğimiz sera naylonunda karar kılacağız gibi :D
hassoman
19-11-2007, 23:01
İşe yarayacağını umduğum bir proje geliştirdim.
Malzeme çok basit. Çevrenin başına bela olan pet şişeler...
Dilediğiniz büyüklükte her yerde bolca var maşallah... Diğer malzemelerimiz ise bir maket bıçağı, eldiven, bahçe küreği...
Ben sizin için bir gül çeliğini konu mankeni yaptım.
Görüyorsunuz maşallah dal gibi bir manken:D. Evet önce bitkimizi (çevresine kül veya talaş veya gübre koyabilirsiniz...) toprağa azıcık gömüyoruz. Aslında altına bir tahta parçası konsa daha iyi olurdu.
Sonra 1-2 litrelik pet şişenin altını keserek, bitkinin üzerine geçirerek toprağa birazını gömdüm. Kapağını açık bıraktım.
Sonra daha büyük 3-5 litrelik pet şişenin altını kestim. Bu pet şişeyi de kapağı açık pet şişenin üzerine geçirdim. Ve yine birazını toprağa gömdüm. Kapağını hava alsın diye tek vidasını çevirdim. Hava güzel olduğunda kapağını açıp gün iniminde yeniden kapatmayı düşünüyorum.
Artık bahçemin görünüşüne aldırmayacaksınız. Hem 3 ay uzaklarda olmam bir yana Ankara'daki su tasarrufu bütün bahçeleri bu haler getirdi. Ben güllerimi ve kirazlarımla diğer çalıları kurtardığıma dua ediyorum.
Evet geleim küçük seramıza:D...
Sonra gelen resimler için aşağıdaki hücreye bakınız...
Nasıl sera ama...
hassoman
19-11-2007, 23:04
Evet son iki resmi de buraya sıkıştırdım: Umarım anlaşılmıştır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Polikarbonat
Çok güzel bir fikir doğrusu. Tebrikler
Sevgili Kürşad, polikarbon piyasada ne adıyla satılıyor?. Geçenlerde verilen bir linkteki bilgilere baktığımda büyük plakalar halinde satılıyor. Diyelim ki ben naylon yerine polikarbon kullanmayı düşünsem nereye gidip sizde polikarbon (veya piyasa adı her ne ise) var mı diye sormalıyım?
Not: Gecikmeli oldu ama kutluyorum:)
denizakvaryumu
21-11-2007, 15:49
Sn.hassoman 3 lü pet şişe yerine sadece en büyük yani 5 lt lik pet şişeyi neden kullanmadınız.?
hassoman
21-11-2007, 16:59
Sevgili denizakvaryumu,
Önce şunu düzeltmeliyim.
Aslında üç değil iki pet şişe kullandım. O küçük pet şişeye gül çeliği ekili... Soğuktan onu koruyacağım.
Ha neden ikili?..
Ankara biliyorsunuz kışı karasal (sert) iklim etkisinde. Arada hava boşluğu olursa bitkinin iklim ortamı daha rahat olur, donma rizki de en aza iner diye düşünmüştüm...
İlginize teşekkür ederim..
Harun Parlak
21-11-2007, 17:04
Sayın hassoman yaptığınız işlem doğru ama eksik bana göre nedenine gelince bitkinin sapını korumak için önlem var ama toprakda yok.
Kök kısmınıda korumaya almak için önce bir saksıya dikin saksıyı sarmalayın dış sıcaklık önemli olduğu kadar toprak ısısı da önemli.
hassoman
22-11-2007, 00:12
Sevgili Tekin,
Uyarınızda çok haklısnız.
Kök kısmıyla ilgili fazla ayrıntıya girmemiştim. Uyarınız iyi oldu.
Önerim şuydu:
a- Saksının altına tahta, strafor vs koyarak topraktan gelecek soğuğu engellemek
ya da
b- Saksıyı (bitkiyi) toprağa gömmeden önce toprağa soba külü, talaş, yanmamış gübre vs ile doldurulmuş bir çukur hazırlamak. Sonra çukurun içine saksıyı koyup çevresini yine aynı malzemeyle doldurmak...
c- Veya başka bir çözüm bulmak!...
Ben bu sene bu yöntemi ilk kez hem bahçede hem balkonda deneyeceğim. Bakalım sonuç ne olacak?
Başka düşünceler oluştuğunda paylaşırsanız sevinirim...
Saksıyı neden toprağa sokuyorsunuz anlayamadım.
İçeriye almak daha iyi fikir değil mi?
-----------------
Polikarbon için gelen maili sizinle paylaşıyorum:
-----------------
Sayın, Kürşat bey polikarbon fiyatlarımız aşağıdadır değerli siparişlerinizi bekleriz.
8mm : 9.90€ / m2 + KDV
10mm: 11,25€ / m2 + KDV
Saygılarımızla
Mika Plastik Reklam Ürünleri Ltd.Şti.
Tamer AKDAĞ
0 282 650 30 01
0 282 650 30 02
0 532 402 83 95
www.mikaplastik.com.tr (http://www.mikaplastik.com.tr/page_1170322240718.html)
Peki bu polikarbonu kesmek, şekil vermek, yapıştırmak zor mu, yoksa kolayca evde müdahale edebileceğimiz esnekliği var mı?
celalsungur
22-11-2007, 15:04
Peki bu polikarbonu kesmek, şekil vermek, yapıştırmak zor mu, yoksa kolayca evde müdahale edebileceğimiz esnekliği var mı?Alışveriş merkezi sepetevi üstündeki malzeme polikarbonat'tır.
Matkapla delip, ahşap gövdeye vidalayabilirim sanırım ama maket bıçağıyla düzgün kesebilir miyim onu anlayamadım.
Dekopaj testere ile kesilir mi acaba? Satan yer cevaplar tabi bunları da sizden ön bilgi alayım dedim :)
celalsungur
22-11-2007, 16:18
Matkapla delip, ahşap gövdeye vidalayabilirim sanırım ama maket bıçağıyla düzgün kesebilir miyim onu anlayamadım.
Dekopaj testere ile kesilir mi acaba? Satan yer cevaplar tabi bunları da sizden ön bilgi alayım dedim :)
Teneke makasıyla çok kolay kesilir, hatırladığım kadarıyla 8 mm. olanlarını falçatayla, maket bıçağıyla bile kesiyorlardı. Sana gelen fiyatlar da çok uygun, biz alüminyum profilleri,aksesuarlar v.s. işçilik dahil m2'sini 50 euro'ya yaptırıyoruz. Bizim kullandıklarımız UV'ye dayanıklı 10 yıl garantili malzemeler ama düşey yüzlerde UV çatı kadar etkili olmaz.
Selamlar, kolay gelsin.
hassoman
22-11-2007, 22:03
[QUOTE=kürşad;176650]Saksıyı neden toprağa sokuyorsunuz anlayamadım.
İçeriye almak daha iyi fikir değil mi?
-----------------
Doğru çok haklısınız, ama:
- Bazı bitkilerin kışlaması gerekir...
- Ayrıca her ev, saksıları barındıracak kadar geniş değildir.
Polikarbon balkon için güzel bir çözüm olarak görünüyor...
Polikarbon panel
AVANTAJLAR
Işık Geçirgenliği
Polikarbonatın yüksek optik özellikleri nedeniyle Polyu levhalar mükemmel ışık geçirgenlik değerlerine sahiptir.
UV Işınlarına Karşı Koruma
Üretim esnasında uygulanan UV koruma katmanı 10 yıl garantilidir.
Isı İzolasyonu
Çift odacıklı yapısı sayesinde Polyu levhalar yüksek ısı izolasyonu değerlerine sahiptir.
Yangın Dayanımı
Polikarbonat kendi kendini söndürme özelliğine sahiptir ve alevin yayılmasına izin vermez. Polyu levhalar zehirli gaz açığa çıkarmaz ve yanma esnasında eriyip damlamaz.
Darbe Dayanımı
Sürekli araştırma ve geliştirme çalıştırmaları tüm Polyu ürünlerinin hava koşullarına, kazalar ve kasıtlı olarak verilebilecek zararlara karşı yüksek dayanımın garanti eder. Polyu polikarbonat levhalar camdan 200 kat fazla darbe dayanımına sahiptir.
http://www.kupreklam.com/polikarbonat_levha.asp
Yukarıdaki adreste 4 mm. levha m2 'si 3.89 Avro
Bu sabah ben de polikarbon satan bir yerle görüştüm.UV dayanımı var ancak ters yönde zorlandığında kırılabileceğini söyledi ki dokunduğunuz zaman anlayabiliyorsunuz.
Solid polikarbon var o kırılmıyor ama çok pahalıymış.
4mm'lik plaka sera için çok uygun, buradaki plaka 210*600cm ölçüsünde ve KDV dahil 130ytl. Rulo yapacaklar pikaba koymak için ama 8.kara nasıl çıkartacağım acaba :) Muhtemelen iple yukarıdan çekeceğim.
celalsungur
24-11-2007, 10:59
4mm'lik plaka sera için çok uygun, buradaki plaka 210*600cm ölçüsünde ve KDV dahil 130ytl. Rulo yapacaklar pikaba koymak için ama 8.kara nasıl çıkartacağım acaba :) Muhtemelen iple yukarıdan çekeceğim.
Ölçüler belliyse, alacağınız yer o ölçülere göre kesip verebilir belki.
Ben seramı tamamladım :D
Ahşap iskeletini ben yapmak istiyordum ama hem zamansızlıktan, hem dışarıda çalışmak için o dönem soğuk olduğundan hem de milimetrik hassasiyette, dört dörtlük yapacağıma inanmadığımdan ustaya yaptırdım.
31714
Sudan az etkilenmesi için katran kullandım, ağaç için para vermedim, babamda fazla vardı, ondan aldım.Usta işçilik ve ahşap yetmediği için kendinden kullandığı malzemeler karşılığında 100ytl aldı.
Daha önce balkon mobilyaları için aldığım suya karşı koruma sağlayan özel boyayla boyadım, bu da evde olduğundan para vermedim.
Her biri 3 kat viyol alacak, viyoller üzerinde de bitkilerin uzaması için 20 santimetre boşluk kalacak, 6 sıra raf planladım.İlk başta viyollere de ahşap çerçeve yapıp, çekmece gibi sera içerisine sürükleyip çıkartmayı planlamıştım ama usta sıkı geçme yaparak viyolleri çerçevesiz kullanabileceğimizi söyledi, ona uydum :)
Kesebilir miyim kesemez miyim diye kendime dert ettiğim polikarbon levha, Celal Bey'in söylediği gibi maket bıçağıyla bile kesildi.Ahşap iskelet üzerine açılan yuvaya polikarbon levhaları önce silikonla yapıştırdım, üzerinden de 30cm. kadar aralıklarla vidaladım.Daha sonra üstten bir kat silikon daha çektim.
6 metrelik polikarbon levha için 130ytl ödedim, yarısından biraz fazlasını kullandım.
31716
Seranın ön yüzünü iki yana açılan iki kapak halinde düşünmüştüm, onun da levhalarını yapıştırdım.
31715
En son olarak kapakların değeceği yerlere, praktiker'den aldığım sünger kapı bantlarından yapıştırdım, 3 ytl de bantlara verdim.
Eskiden yayla evlerinde, tuvalet kapılarında kullanılan kancalardan da kapaklara taktım, her biri takıldığı kapağı gövdeye sabitliyor, bir tanesi de iki kapağı birbirine bağlıyor ve sıkıştırıyor.
Sonunda sera hazır oldu, viyolleri iyice sulayıp raflara koyunca ne yazık ki suyun ağırlığı da binince viyolleri taşımadı, evdeki hesap çarşıya uymadı.
Bunu çözmek için, sert kafes teli aldım rafların genişliğinde kestirdim ve rafların üzerine serdim, şimdi viyolleri ne kadar ağır olursa olsun taşıyor ve alttan da hava alıyor.Yalnız bu çözüm viyollerin 10cm kadar yukarı kaymasına neden oldu.Planda viyollerin üstü raf hizasına gelirken, şimdi altları raf hizasına.En üst sıra üzerinde daha az bitki büyüme payı kaldı.
31717
Sonuç olarak, aklımdaki kadar tatmin edici olmadıysa da soğuk dönemlerde iş görecek bir seram oldu evde.Viyolleri çıkartınca 6 adet 1mt. boyunda bitki de koymam mümkün oluyor.
Tatmin etmeyen yönüne gelince, ne yazık ki silikonlara ve banta rağmen, akşam soğuklarında gündüz sıcaklığını tam koruyamıyor gibi hissediyorum.Bir termometre edinip, soğuk bir gece en düşük dereceyi çlmem gerekecek sanırım.
Bir de her sabah saat 10'da tamamen açıp akşam üzeri saaat 4'de kapıyorum.İlk 2 gün bunu yapmayı ihmal ettim, bayağı yandı bitkiler, öğle sıcağında cehennem gibi oluyor :D
Selamlar Msaygın , seranızı sevdim güzel olmuş . Yanlız hava şartları şu anda
seralar için tehlikeli , gece kapatıp mazallah bir unutursanız , bir saat içinde yeni çimlenmiş fideleriniz kuruyabilir . Ege de hava ısısı gece 8- 10 derece şu günlerde
bu yüzden ben gece hiç kapatmıyorum .Emekli olduğumdan bazen geç yatıp geç kalkıyorum , işte o günlerden bir sabah yeni çimlenen Krizantem ve Rudbecia fidelerimi kaybettim .Çimlenme kablarını dışarıya çıkardığımda buhar atıyordu .:p:p:p
Aynen dediğiniz gibi oluyor.Ben de sabah kalkınca içine hortumla su tutuyorum ama bu da sera ömrünü kısaltacak gibi.Yine de içinde tohumlar olduğundan geceleri açık bırakmaya cesaret edemem şimdilik.Akşam 8-9 gibi bile dıştan ellediğimde oldukça soğuk geliyor.
Bu sene salatalık tohumlarını ve çiçek tohumlarını, naylona sarmadan sadece bu seranın içine koydum, bakalım yeterli olacak mı?
Merhaba,
Pek alakası yok ama nereye yazacağımı da bilemedim.
http://www.geeks.com/details.asp?invtid=USB-GREENHOUSE-051&cpc=SCH
Bu linki balkonda mini sera yapmak ve fidelerimi gece-gündüz sıcaklık farkından korumak üzere bilgi ararken buldum. İlginç geldi yazayım dedim:
İyi günler
newyorker
17-07-2008, 17:24
benimde seram var küçük:)
neconeco
13-08-2008, 19:01
İkea'dan böyle bir şeyler alıp, çevresini naylon benzeri şeylerle kapatmayı düşünüyorum. Yanyana 3 ya da 4 adet işimi görebilir.
Ne dersiniz?
3970
3971
selamlar bugun gördüm raflar ham vaziyette verniklemen lazım . saygılarımla
Merhaba arkadaşlar. Umarım tecrübeli birilerinin dikkatini çekebilirim.
Balkonum kapalı tarzda (Camekanlı değil ) , gömme dolap gibi yani yanları duvar, ön kısmı da bel hizasına kadar duvar. ( Fotoğraf eklerim ) Bitkilerin kışı atlatması için pratik olarak balkonu nasıl seraya çevirebilirim bana akıl verebilir misiniz? ( Bu sayfa yeniden baştan sona okunacaktır :p )
Acaba korniş takıp kalın sera naylonunu perde gibi kullansam işe yarar mı ? Acemiyim kusura bakmayın...
Yanıt alamamamla ilgili tahminlerim
1- Allah akıl fikir vermiş kendi sorununu araştır kendin çöz. (Haklısınız çok tembelim ) :dilli:
2- Tatildeyiz bizi rahatsız etmeyiniz :o
3- Yazını okuduk ama bizim de bir fikrimiz yok bu konuda. Sen bir çözüm bul başarırsan bize de haber ver açtığın yoldan gideriz :cool: :rolleyes:
4- Problemin o kadar basit ki cevap vermeye bile gerek duymuyoruz. Çok istiyorsan balkonu camekanla kapat. ( Kiracıyım ama ben ) :cool:
5- Canım fotoğrafsız mesajlar bir de uzunsa okunmuyor bir fotoğraf ekleyiverseydin ya ( İyi fikir deneyelim ) Mümkünse hareketli resimcikler ekle dikkatimizi çeksin. :p :D
5- Hepsi birden
6- Hiçbiri
Aslında benim için üçüncü şık çok uygun. Bu konuda bilgim olmamakla birlikte, fikir çok hoşuma gitti.
Ben de kışın içeri alamadığım bitkilerim için, çözüm arayışları içerisindeyim.Fikriniz uygulanabilir gibi geliyor bana ve fikrinizin takipçisiyim.
Tamam bir kişi de bir kişidir. :D Siz Akdeniz iklimindesiniz, ben Karadeniz iklimindeyim. İkimizin de kışları ılık bizimki biraz daha fazla olmakla beraber yağışlı geçiyor. Kemikleri donduran ayazlar olmuyor madem ki, iki kat olarak asacağım ve bir şekilde sabitleyeceğim ( malum arada kalan havanın ısı kaybını önlemesi olayı ) sera naylonuyla bir deneme yapmayı düşünüyorum.
Galiba bitkiler de bizim gibi ayaklarından üşüyebiliyormuş onun için saksı altlarına da strafor veya meyve kasası koymayı düşünüyorum. Tamam ev dışarıdan biraz gecekonduya benzeyecek gibi ama biraz estetiğe önem verirsem ( naylonun dışına duş perdesi mi taksam ne yapsam, abarttım galiba :p ) bu sorunu da aşarım gibi...
Teşekkürler arkadaşım zahmet edip okuduğunuz ve cevap yazdığınız için.
Rica ederim arkadaşım.Mutlaka faydası olacaktır helede dediğiniz gibi altlarına tahta yükselticiler koyarsanız ve korniş aralarını sık yaparak, hava akımını engellerseniz, basitçe ısı yalıtımı sağlamış olursunuz.
Ben daha önceki yıllarda, bazı bitkilerimi, balkona koyduğum büyükçe bir masanın üzerini naylonla örterek muhafaza ediyordum. Bu sene sizin yönteminizi denemeyi düşünüyorum.
berduray
20-08-2008, 15:50
Sayın Baldaş fotoğraf ekleyebilirsen fikir yürütebiliriz, olayı somutlaştırmak lazım.
Ben de senin gibi kiracıyım, aynı telaş beni de sardı.
İnternetten mini çok seralar buldum ama 600YTL'den 2.000.YTL'ye dek fiatlar çıkabiliyordu.
Bir de kiracı olunca ne gerek var diye düşünüyor insan.
Kaktüslerim ve sukulentlerimle ilgili kışı nerede geçirecekleri hakkında kara kara düşünürken, bir mucize oldu.
Pencerelerini pimapenle yenileyen arkadaşım çıkan camlı ahşapları bana verdi.
Dün eşimle beraberce 2-3 saatte minik bir sera yaptık.
Fotoları eklerim.
Ben bunu aldım..Isıtma sorununu da çözersem tohumlama için uygun olur sanırım.
berduray
20-08-2008, 16:49
Bir de boyarsam daha iyi olacak.
Merhaba; tanıdık bir kuruyemişçi arkadaşınız varsa, doritos gibi abur cuburların standlarından isteyebilirsiniz. Firmalar reklam açısından sürekli yeniliyorlar. Eskileride nereye konacak diye depolarda bekletiliyor. Görünümüde Günüm'ün aldığına benziyor.Bende bir tane 4 katlı doritos standı var(metal, saksıları güvenle taşıyor, raf araları yaklaşık 40 cm) Masrafsız bir öneri :)
Vaayy Türk insanı ne kadar yaratıcı. Yanlış anlamayın hayranlık ifadesi olarak böyle yazdım. İnanılmaz fikirler ortaya çıkmaya başladı.
Sayın Berduray havalandırma sorununu çözerseniz süper bir seranız olmuş olur da benim böyle imkanlarım yok ki... Bitkileriniz adına sevindim
Sayın Günüm sizin seranız da çok derli toplu görünüyor, benim bitkiler biraz iri yarı siz fide yetiştireceksiniz anladığım kadarıyla... Sizin bitkiler de paçayı kurtardı diyelim...
Sayın Gülşen burada bırakın stand bulmayı o dediklerinizin kendisini sağlam olarak bulmak bile mesele diyeyim anlayın ( tamam biraz abarttım ) Burada ancak saksı yapmak için bol bol balık kutusu bulabilirim. Ama bence sizin fikriniz de mükemmel bir fikir.
Resimler balkonun şimdiki hali kaplanmış halini de daha sonra yüklerim...:rolleyes:
berduray
21-08-2008, 14:28
Havalandırma için özel bir şey yapmayacağım, sera pencereden olduğu için, ara ara pencere kanatlarını açıp havalandıracağım.Bu yüzden 2 kanadı sabitlemedim.
Kızlardan vaktim olursa evde kalan mavi boya vardı, onu da halledeceğim inşallah.
Birlikte boyayabilirsiniz..;)
berduray
21-08-2008, 23:56
Henüz suluboya aşamasındayız, kıyamam ben onların körpe ciğerlerine, tiner, kimyasal ...
Allah korusun.
newyorker
27-08-2008, 23:15
Benim bir ağaç evim var ama tahta kısmını kaldırıp iskelet yapıp botanik bahçe yapmak istiyorum. acaba nasıl olur. Birde ısıtma sorunu var. Neler kullanabilirim??
berduray
28-08-2008, 15:38
[QUOTE=newyorker;272337]ağaça behçe
Şu kelimeleri tekrar okur musun?
Sonra da fotoğraf yüklersen beraber fikir yürütebiliriz belki...
newyorker
29-08-2008, 20:31
İşimi bitirdim. Öyle olduki aliminyum folyodan su yolu yaptım, şelalesi var, gölü var. ohh çok güzel oldu:) Yarın altına naylon koyup toprak dökücem. Ayy çok heycanlıyım...
28-03-2007, 10:58 #16
MSaygin
Bu mesajdaki yaptığınız seranın kullanımı ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?
Hangi bitkileri yetiştirdiniz?
Sorun oldu mu?
Isıtma ve havalandırma sorununu nasıl çözdünüz?
Olumlu ve olumsuz yönlerini yazarmısınız?
Teşekkürler.
Bu serayı geçen kış aylarında kullanıp kullanmadığınızı merak etmiştim.
Başka birşey yazmaya gerek görmediğinize göre birinci sayfadaki uygulamalarla sınırlı kalmış sanırım.
Berduray, bir de kapakların birleşme yerlerine pencere bantı, sünger gibi bir şey çekebilirsiniz, sanki daha iyi yalıtır gibi.Kesinlikle işe yarayacak gibi görünüyor seranız :)
çilek 2, tabi serayı kışın kullandım.Düşündüğüm kadar iyi bir yalıtım yapmadı, içeriyi ısıttı tabi ki ama hava soğuduktan sonra ısısını uzun süre koruyamadı, çabuk soğudu, yine de belli bir avantaj sağladı, rüzgardan korudu.
Bu sene süngerlerini yenileyeceğim.Bir de üzerine kalınca bir örtü atmayı düşünüyorum çok soğuk gecelerde.Aslında içerisine küçük bir de elektrikli soba koyabilsem çok iyi olur ama su ve elektrik birleşmesinden çekindiğimden yapmıyorum.
Bir de en kaliteli silikonu kullanmama rağmen, güneş silikonları kuruttu, silikonları yenileyeceğim kış başlamadan.
Ek ısıtma yapmadım, iyi havalarda da kapaklarını tamamen açıp havalandırdım.
Hangi bitkileri yetiştirdiğime gelince, çekirdekten çıkan turunçgillerimi, plumeriaları, japon güllerini koydum zaman zaman.
Selamlar,
Merhabalar,
Her ne kadar benimkisi "balkonda sera yapımı" olmasa da, Koçtaştan aldığım hazır bir küçük seranın kullanımı ve içini ısıtmakla ilgili olarak uyguladığım çözümü paylaşmak istedim. (Buradaki diğer arkadaşlar kadar el becerim olmadığından, kendim ayrı bir sera yapmaya cesaret edemedim :(
1- Koçtaş'tan iki raflı bir serayı 78 YTL'ye aldım ve fazlaca güneş görmeyen balkonumun en iyi ışık alabileceğine inandığım köşesine, bir sandalye üserine yerleştirdim.
52338
2- Daha sonra, eski bir akvaryum ısıtıcısı buldum ve bir şişenin içerisine yerleştirdim, pencereden uzattığım bir ara kablo ile de elektrik sağladım. (Biliyorsunuz, akvaryum ısıtıcıları suyu belirli bir sıcaklıkta tutmak için tasarlandıkları için, doğrudan doğruya ve suya yerleştirmeden seraya koymak, bozulmalarına yol açar)
52340
Bir kaç gün kadar, oda termometresi ile balkonun ve içerisinde akvaryum ısıtıcısı çalışırken sera içindeki ısıyı ölçerek test ettim. (Dışarıda hava 5-9 derece iken, sera içerisindeki ısıyı 14-17 derece arasında sabit tutuyor). İçerisinde bulunduğu su belirli bir ısıya gelince durup sonra tekrar çalıştığı için, havalar daha soğuk olunca, daha fazla çalışmak suretiyle aynı ısıyı koruyacağını tahmin ediyorum)
3- Daha sonra, büyük bir saksı içerisine Selahhaddin beyden aldığım çilekleri diktim.
Sera içerisindeki ısıtıcıyı bugünlerde gündüz pek kullanmıyorum. Hatta seranın perdesini açık bırakmaya dikkat ediyorum, çünkü içerisi 35-36 dereceye kadar çıkabiliyor ("sera etkisi" ;)
52339 52341
4- Bu yöntemle, evde pencere önünde yer bulmayan saksıların hem kendilerine balkonda yer bulmalarını, hem de biraz daha iyi ışık alabilmelerini ümit ediyorum. ("bitkiler için yapay ışık" bölümünde de anlattığım üzere, ev içinde de "yüksek basınç sodyum lambası" ile yapay ışık sistemi kurdum, ama üzerinde durduğu masada yer kalmayınca, bir de sera işine gireyim dedim! :rolleyes:
Selam ve sevgilerimle.
Ellerinize sağlık, seranızı güle güle kullanın.
Geçen yıl bu zamanlarda aynı dertle uğraşıyordum. Önceleri ben de bu tür bir çözüm düşündüm ama sonra balkonu tümüyle naylonla kapatma kararı aldım (oldukça küçük ve gömme bir balkon zaten). Çünkü baktım ki yapmak istediğim sera benim becerilerimi aşıyor ve istediğim gibi olmayacak. Benim de o zaman bulduğum, sizin satın aldığınız sera ise hem balkondaki bitkilere yetersiz geldi ve ayrıca da çok pahalı buldum.
Bir pencere bile açtığım naylon ilk defasında rüzgardan yırtıldı ama sonra yeni bir naylonu Bauhaustan aldığım çıtalara sabitleyince sorunu çözümledim. Bütün bir kış çok iyi dayandığı gibi, bitkilerim de tam bir sera etkisi yaşadılar. Kış ortasında açan çiçekler bana bahar havası yaşattılar. Yalnız ne kadar o pencereden havalandırdıysam da bir sorun yaşadım, o da tavandaki boyalar kabarıp biraz döküldüler.
Bu yıl artık kalıcı çözüme başvurup balkonu camla kapattırıyorum.
Çok teşekkürler nevsune hanım.
Aslında sizin de dediğiniz gibi, en güzeli camla kapatmak sanırım.
Şu an kaldığım evde kiracı olduğum için, gelecek sene taşınmayı umduğum (TOKİ bitirmiş olursa) evde,
ben de balkonu camla kapatmayı düşünüyorum. Kısmetse o zamana artık.
Bu sene bu şekil idare edeyim diyorum.
Görebildiğim kadarıyla, son yıllarda çok güzel sistemler çıkmış balkonu camla kapatmak için.
Tamamen camdan, yer kaplamayan ve kolayca açılabilen cinsten.
(İstendiğinde camları katlayıp ferah ferah oturmak da önemli tabi ;)
Gelecek sene kendi evime çıkarsam ilk işim onlardan kaplatmak olacak :rolleyes:
Lonicera
10-11-2008, 12:43
Sn Baobab,oluşturduğunuz sera çok sevimli gözüküyor.Umarım bitkilerinizi sağlıklı şekilde büyütürsünüz.Seranın içini ısıtmak için kullandığınız akvaryum ısıtıcısı 100w olanlardan mı?Ayrıca ısıtma mantığı, ısınan suyun buharlaşıp sera içine ısı vermesi sanırım.Eğer böyle ise fazla miktarda oluşacak nemden dolayı bitkilerinizde sorun oluşmayacak mı?Çok düzenli havalandırma yapmanız gerekecek tahminime göre.
Sn Lonicera;
Aslında biraz deneme-yanılma yöntemiyle gidiyorum.
Şişenin serayı ısıtması, buharlaşma yolundan daha çok, dış sıcaklığın örneğin, 2 derece olduğu bir yerde, sürekli 21-22 derecelik bir sıcaklığın seraya yayılmasıyla gerçekleşmekte. Tıpkı, ısınmak için sıcak su torbası kullanmak gibi.
Her ne kadar şişenin ağzı dar ve 21-22 derecedeki buharlaşma çok yüksek değilse de, sabahları baktığımda sera naylonunun bir kısmını buğulanmış olarak görmekteyim ki, bunun bitkilere zarar değil, yarar verdiği düşüncesindeyim. Ticari bitki yetiştiren bitki seralarına da girdiğimde, genellikle yüksek bir nem oranıyla karşılaşıyorum. Bu da, bir parça nemin bitkilere yaradığını düşündürtüyor bana.
Bugünlerde Ankara'da gündüzler bahar aylarını aratmayacak nitelikte, ancak geceleri sıcaklık 2-3 dereceye kadar düşmekte (tam nezle yapma havası yani! :). Bu yüzden de, termostatlı ısıtıcıyı geceleri kullanıyorum sadece. (Aslında bugünlerde gidip ucuz bir zaman ayarlayıcısı almayı planlıyorum. Böylece her gün fişe tak-çıkar mevzuundan da kurtulmuş olurum)
Selamlar ve sevgiler.
Lonicera
10-11-2008, 13:24
Bilgi için teşekkürler.Seranızı bu ısıtma sistemiyle, Ankara soğuklarında , bahsettiğiniz sıcaklıklarda tutabilirseniz süper olur.Dediğiniz gibi, deneyerek göreceksiniz sonucunu.Gelişmelerden bizleri de haberdar ederseniz çok sevinirim şahsen.:rolleyes:
Baobab, akvaryum ısıtıcısı çok iyi bir çözüm, tebrikler.Bende boş bir akvaryum var, onu su doldurup ben de böyle yapayım.
Benim kafam basmaz öyle hesapları, bu ısıtıcı sürekli çalışsa tahminen kaç ytl tutarında elktrik parası çıkartır?
Sayın MSaygın,
Ben de eskiden sıkı bir akvaryumcuydum ve aynı ısıtıcıyı akvaryumda kullanırdım. O zamanlar fazlaca bir fatura ödediğimi hatırlamıyorum.
Ama neticede ilk fatura geldiğinde anlamış oluruz ne kadar ekstra para ödeyeceğimizi.
Seradaki durum, elektrik faturası vs, ayrıca bilgilendiririm zaten.
Selam ve sevgiler.
erkangokce1
12-03-2009, 15:58
benim istanbul fındıklıda kiraya vermediğim bahçeli dükkanım var evmin alt katı buraya 200m2 lik bir sera kurmayı düşünüyorum bana ticari anlamda ek gelir sağlayacak bir bitki önerir misiniz yokssa 200 metre kare yer yapıp para kazanmayı beklemek boş iş mi dersiniz?
benim istanbul fındıklıda kiraya vermediğim bahçeli dükkanım var evmin alt katı buraya 200m2 lik bir sera kurmayı düşünüyorum bana ticari anlamda ek gelir sağlayacak bir bitki önerir misiniz yokssa 200 metre kare yer yapıp para kazanmayı beklemek boş iş mi dersiniz?
Eğer pazarlamasını becerebilirseniz marul yapın. Bence en makulu o olur.
Seranız gerçekten güzel baobab ama keşke çilekler için kullanmasaydınız.
Selahattin byden bende çilek almıştım. Kar altında biraz kalınca daha iyi geldi sanki. Garanti olsun diye eve de 3 adet çilek fidesini dikmiştim evdekiler çürüdü. Dışardakiler şimdi tomurcuklamaya başladılar...
esasen benim çileklere de hiç iyi gelmedi sera geçen sene! :(
bu sene balkonda hiç seraya koymadan, dışarıdan köklediğim dağ çileklerini bir saksıya yerleştirmiştim, gayet güzel yeşil yeşil yaşayıp durmatalar şimdilik..
hakikaten de deneyip yanılarak öğreniliyor pek çok şey...
çetinpak
17-03-2009, 09:35
Bu resimlerdeki bitkilerde benim cam balkonda bulunanlardan bazıları.
çetinpak
17-03-2009, 09:40
Meşe palamutunun ilk ve son hali biraz daha boy verdikten sonra bahçedeki yerine taşıyacağım.
çetinpak
17-03-2009, 09:46
Bu fide de At kestanesi, kestaneleri sokaktan toplamıştım.
Meşe palamutunun ilk ve son hali biraz daha boy verdikten sonra bahçedeki yerine taşıyacağım.
Fideleriniz etiole olmuş. Kısaca yetersiz ışık almış. Birden dışarıya dikerseniz de fideleriniz yaşamayacaktır. Saksılarını bir veya iki boy büyütüp pişkinleşinceye kadar içeride, dışarıya almadan önce de bir veya iki hafta da gündüz dışarıya - gece içeriye şeklinde alıştırmanızı tavsiye ederim. Kudret narı ile bizzat yaşadım bu durumu, İnşallah yaşatırsınız.
mini seralar;
yahu bu seraları birtürlü bulamıyorum satan bir yer, deli olacam, domatesler, biberler büyüdü, limonum fide verdi lazım bana bunlardan :( balkon rüzgar alıyür
Sn. saltra aşağıdakı linkler size bir fikir verebilir :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14626
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
maqnezium
23-05-2009, 11:32
******. *** de evimde evmde bir büyük bir küçük iki akvaryumum vardı kullanmadığım bunu yan çevirip içerisine bitkilerimi yerleştirdim. Belirli aralıklarla kapaklarını açıp kapatıyorum hava alması için. Doğru mu yapıyorum?:confused:
akvaryum da iyi fikir, ama izmir koşullarında belki de bu aylarda artık ihtiyaç yoktur.
Çünkü akvaryum içerisindeki bitkilerin fazla sıcaktan yanma riski de artıyor yaza doğru..hele ki İzmir'de.. :rolleyes:
Yesilguzeldir
05-01-2010, 19:50
Merhabalari
Sitenizde yeniyim. İsmim Murat. Bir çok bilgiden faydalandım sitede. Bir de benim katkım olsun istedim umarım faydalı olur. Bugün yaptığım seramın yapım aşamalarını anlatmaya çalışacağım.
Malzemeler:
-1 adet yüksek raflı dolap
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120841&stc=1&d=1262716555
Rafların yüksekliği önemli. alçak rafların arka kısmına güneş daha az girecektir. Koctaş tan aldım. 34,90 TL. Daha ucuzunu bulabilirsiniz. Benim vaktim olmadığı için buradan aldım. Bu tip raflı dolapları alırken, mevcut raf sayısını arttırabileceğiniz ve/veya yan yana birden fazla koyabileceğiniz tipleri seçerseniz faydalı olur kanaatindeyim.
- Naylon
Koctaş tan aldım. Metre tülü 3,49 TL. Ancak bu iki katmış. Ben ihtiyacımdan fazla almışım bilmeden. Alırken kontrol etmenizde fayda var.
- Eski dost koli bandı
- Maket bıçağı ve makas, cetvel, kalem
- İzolasyon köpüğü
60x125 tabakası 3,49 TL. Ucuz köpükte kullanabilirsiniz.
- Yardımcılar
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120840&stc=1&d=1262716501
Çok önemli bence :)
Yapmak istediğim, rafın içerisinde havanın rahat dolaşabileceği, yalıtımı gayet iyi bir sera. Havanın rahat dolaşımı, gerektiğinde ısıtıcı kullanıldığında oldukça önem taşıyacaktır. Buna ek olara yalıtım iyi olursa, ısıtma masrafını da iyi yönde etkileyecektir.
Isının kaçabileceği yerlerin başında en alt ve en üst raflar gelmektedir. Bu sebeple izolasyon köpüğünü, en alt rafın altına ve en üst rafın üstüne koydum. Köpüğü rafların boyutlarından gerektiği kadar geniş hazırlayarak, dışına koyacağım naylon ile dolap arasında sirkülason için gerekli hava boşluğu oluştu. Köpük naylonun altında kalmakta. Ayrıca resimde görebileceğiniz gibi hava sirkülasyonu için raflara da delikler açtım.
Yalıtım için köpüklerin yanı sıra bir uygulama daha yaptım. Dolabın etrafını 1 kat naylonla kapladıktan sonra, 1. kattan daha dışta, bir 2. kat naylon daha sardım. 1. kat ile 2.kat naylon arasında yaklaşık 2,5 cm boşluk bıraktım. Bu boşluğu da daha geniş ikinci bir köpük ile oluşturdum.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120842&stc=1&d=1262716598
Böylece dolap içerisindeki ısı ile dış ortam arasında yalıtım sağlanmış oldu.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120843&stc=1&d=1262716647
1. kat naylon sarılmış hali.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120845&stc=1&d=1262721453
Bu da bitmiş hali. Ön yüzdeki naylonlar yukarıya kalkıyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120844&stc=1&d=1262716677
Bu gece hava oldukça soğuk. Denemek amacı ile hem dışarıda hem içeride termometre ile ölçüm yaptım. Gayet iyi sonuç verdi.(Dışarısı 3 derece, içi 10 derece).
Aklıma geldi. Bi bardak kaynar suyu en alt rafa koydum. Bir saat sonra içerideki sıcaklık 12 dereceydi.
Isıtmada baya bi ucuz oldu.
Umarım fikir vermesi açısından yararlı olur.
Hepinize sağlıklı günler.
nerimos19
05-01-2010, 21:08
Eşim faze fasülye hastası her gün olsa yerim der . Evde fazlaca 20 lt lık pet şişeler var altını kesip az toprağa gömsek kapak kısmındaki hava deliği
bitkiye yetermi güzdüzleri sıcak olarsa br kaç saat havalandırabiliriz .
Bu şekilde bir ay önceden fasülye yetiştirmek mümkün olabilirmi .Yardımcı
olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederiz.iyi akşamlar.
Balkonum biraz rüzgar alıyor ve eski bir bebek karyolası işime yaradı ;) Üzeri gündüz açık, gece kapalı..
z.muhendıs09
08-07-2010, 20:44
merhaba,
Balkon ziraatine ilgim arttıkça saksı, mini sera ihtiyacım da artıyor.
En sevdiklerim toprak saksılar, onları ham alıp, boyuyor, vernikliyoruz çocuklarla ama toprak saksılar çok pahalı.Geçen aylarda mazımın büyük toprak saksısı kırıldı, yenisi 40ytl, çok zoruma gidiyor o parayı saksıya vermek.Sonra sebzeler var, domatesler, çiçekler var.Plastik saksılar, ki evime sokmak bile istemiyorum, 20 ytl civarı.Balkon sebzeciliği konusunda bahsedilmişti, strofor balık kasaları var, onlara 7ytl istiyorlar, muhtemelen bir sezonda dağılacak.
Düşündüm, aklıma pratik bir çözüm geldi, mutlaka uygulayan bir çokları vardır ben yine de anlatayım, belki aklına gelmemiş olanların işine yarar.
Aklıma tahta meyve kasaları geldi.Düşündüm, meyve kasalarına en çok halde ihtiyaç olur, o zaman hal civarında hızar vardır diye kalktım hale gittim, daha kapıdan girmeden, yolun karşısında yan yana 3-4 kasa hızarı dizmişti yüzlerce kasayı.Hepsi kullanılmış kasa, yenisi yokmuş ellerinde.Hurdaları 1ytl, iyi durumda, temiz olanlar 1.5ytl.
Balkonda sebze yetiştireceğimi öğrenen hızarın tasvip etmez mırıldanmaları arasında temizlerinden 5 tane seçip eve getirdim.Boyacıdan da birer küçük kutu beyaz ve bayrak kırmızı boya aldım.
Önce kiri pası gitsin diye tüm kasaları bir kat beyaz boya ile boyadım.
Bir gün bekledikten sonra kuruyan kasaları ikinci kat beyaz ve kırmızı ile boyadım.Tüm kasaları beyaz ve kırmızı boyayacaktım ama eşim ne bu her taraf al al olmuş deyince bazılarını tek beyaz bıraktım
Kasa alırken dikkat etmeniz gereken bir noktayı belirteyim.Dikkat ederseniz ilk resimdeki kasanın yanları 2 kalın parçadan, ikinci resimdeki kasanın kenarları ise 3 ince parçadan çakılmış.Kasa alırken mutlaka 2 kalın parçayla çakılanları tercih edin ki, toprak kaçmasını önlemek için iki yerine bir aralığımız olsun.
Toprağın kasanın aralıklarından akmaması için kalınca bir naylonla, ben sera naylonu kullandım, kasanın içini kapladım.Önce naylonu üst tahta parçalarına içten tutkallamayı düşündüm, sonra suyla temas eden tutkal kendini bırakır hem iş görmez hem de toprağa karışır diye düşünüp, kitapçıdan raptiye alıp, onlarla çakarak sıkıştırdım naylonları.
Uçlarda biriken naylonları içe büküp yeniden raptiye ile çaktım.
Tüm kasalar hazırdı artık, 2 parça stroforu balkonda uygun, güneş gören bir yere serip, kasaları üzerlerine dizdim.Kasalar en alttan metal parçalarla birbirine çakıldığından, bunlar ıslanınca seramiklere pas lekesi bırakmasın diye storofor taban gerekli diye düşünüyorum.
Bu kasaların avantajı kolayca mini seralara da dönüştürülebilmeleri.3 parça sert ve kalın tel kesip, hafif yuvarlatarak kasanın 2 ucuna ve ortasına sıkıştırdım kenarlardan.Sonra uygun boyda sera naylonu kesip, bir ucunu kasanın altına sıkıştırdım, diğer ucunu kasayı üstten aşıp, tellere binecek şekilde diğer kenara alıp, onu da kasanın altına sıkıştırdım ki rüzgardan oynamasın.Kasanın kısa kenarlarındaki naylon uçlarını da toparlayıp, kasanın 2 tahta parçası arasına soktum.Böylece kasayı oynatıp alttan naylonları çekmeden, kenarlardan içeriyi kontrol etme şansım olacak.
5 kasanın toplam maliyeti 15ytl civarında oldu bana, tek bir plastik saksı parası.Canlı renkler ve ahşap malzemenin doğallığı da cabası
Kolay gelsin.
buraya yenı üye oldum arkadşlar güzel bir paylaşım bu ama bunların hic birine gerek yok arkadaşlar kasa kullanmak boyamak ws.. bunlara hıc gerek yok bence eger balkonda ciddi anlamda bir şeyler yetiştirmek ıstıyorsanız size cok pratık bır fıkır wereyım kendım uyguluyorum marketlerden beyaz poşetler alın daha 1/3 bahçe topragı 1/3 yanmıs ahır gubresi 1/3 kum karısımı toprak hazırlayım ne kadar ıhtıyacınız warsa ayarlayın sonra poşetlere doldurun kumları istedıgınız zamn posetlerı baglayın ıstedıgınız zaman açın her türlü bitkiyi sebzeyiyi ve süs bitkilerini yetiştirebilirsiniz alın sıze mını mını çok mını sera saygılarrrr...
balkonu kapatırsanız evde yaşayanlari nem rahatsız eder
mini seralar;
Bu seraları nereden bulabilirim?
fencitek
02-06-2011, 12:05
Kışın ısıtmayı nasıl yapacaksınız
Kışın ısıtmayı nasıl yapacaksınız
hocam kışın ısıtma konusunda akvaryum ısıtıcıları kullanan varmış. (önceki mesajlardan okuduğum kadarıyla) ben de bu konuyu araştırıyorum.
Bitki Sevdalısı
19-10-2011, 16:44
Selam,
Yıllardır profesyonel sera imalatçılığı ve sulama sistemleri üzerine çalışan bir aile içinde büyüdüm,şurada gördüm fikirler cidden muhteşem,bayıldım özelliklede ayakabılık diye tahmin ettim malzemeyi seraya çevirmeniz çok güzel olmuş,koç taştan alıp yapan üyenizin serası balkonda uçma ihtimali yüksek.biz onları satışa çıktığı ilk zamanlarda inceledik,oldukca hafif malzemeden yapılmış,balkonda durudurulması çok zor,balkonlara profesyonel sera yaptırmak için baskı yapıyorum, ev içinede küçük masa seraları maydonoz vb bitkilerinizi yetiştirmek maliyeti yüksek tutuğundan bir türlü ikna edemiyorum ancak yok su nereye gidecek.yok nemi mühendisler ayarlayacak,yok ışık ne olacak,havalandırma vs 15 dakika konuşma profesyonel ekip çokta ufak işleri angarya görüyorlar, ilk adımı atırdım sonunda hobi serasına başlattım,bu hafta bahceme bir tane kurduracağım,piyasaya vermeye başladılar,sakalım yok ki dinleteyim...:)
Bitki Sevdalısı
19-10-2011, 16:55
Teras,balkon,evin içi ve bahçelere kurulacak seralar ve parçalar için bir sürü fikrim var,naylon,polikarbon malzeme içerideki bitkiyi pişiriyor ve güneşi seranın belli yerlerine dağıtmıyor,yurtdışında özel bir malzeme henüz türkiyede yok seranın üst kısmına bu malzemeyi kullanıyorsunuz sonuç muhteşem ne içerde bitki bayılıyor nede en dipteki az güneş alıyor,güneşi her köşeye eşit dağıtıyor. Güneş sensörlü lambalarımızda henüz çok yetersiz **** çok pahalı bu sebeplede maliyetler yükseliyor..
muratbal
09-11-2011, 18:59
Görüdğüm en doğal , ve bir o kadar çok güzel çalışma
tebrik ederim. Ellerinize sağlık.
thenme95
11-11-2011, 18:10
Tebrikler arkadaşım, istedikten sonra olabileceğini diğer arkadaşlara göstermiş oldun.
ugurcana
17-04-2012, 06:57
Ben de bu işe heves ettim ve bir şeyler denedim. Evin içinde tohum çimlendirme işini yapabileceğim yerim yok, ve Sarıyer'in tepelerinde yaşadığım için, hava (özellikle geceleri) bölge normallerinin altında oluyor. Ben de viyolleri balkona taşıyabilmek için böyle bir çözüm buldum.
Raf olarak Ikea'nın ucuz ürünlerinden biri olan HYLLIS açık raf ünitesini kullandım. Galvanize çelikten yapılmış olması büyük avantaj, fiyatı da hesaplı, 30TL. Çok sağlam bir raf değil, dolayısıyla duvara sabitlemek şart. Önceki gece 3 tarafı naylonla çevrili bir şekilde balkona koymuştum, sabitlemediğim için gece rüzgardan devrilmişti, bu konuda dikkatli olmak gerekiyor.
Naylonları Karaköy'den aldım. Fazla açıp kapamadan içini görebilmek için tam saydam naylon kullandım, balkonum çok az güneş aldığı için sorun olmayacağını umut ediyorum. 10TL tuttu. Naylonları çift taraflı bant ile yapıştırdım. Önce 3 tarafını ayrı ayrı kapattım, daha sonra 3 tarafı birden tek bir parça ile tekrar kapadım. Sağlamlığına dair şüphelerim vardı fakat şimdilik her şey yolunda görünüyor. Zaman içinde çift taraflı bantlar nem yüzünden açılacaklar mı göreceğiz.
Çimlendirme için suya pek ihtiyaç olmasa da, özellikle tatile giderken acaba torf kuruyacak mı diye endişelenmemek için ufak bir damla sulama sistemi kurdum. Rafın yanına bir kova koyup içini suyla doldurdum, onun içine de akvaryumculardan bulabileceğiniz filtre pompası yerleştirdim. Bu pompaların bir su çekme deliği var, bunu aynen bıraktım, asıl su pompalama deliğini lateks eldivenle kapadım, böylece su çıkışını, eğer yanlış bilmiyorsam normalde hava almak için kullanılan akvaryum hortumu çapındaki minik çıkışa yönlendirdim. Buraya bağladığım akvaryum hortumunu seranın içinde dolaştırdım. Viyol gözlerinin olduğu yerlerde hortumda minik delikler açtım. Motoru da zamanlayıcı prize bağladım. Bu mekanik prizler dijital olanlara göre çok daha kolay kullanımlı geldi bana, günün istediğiniz zamanlarında 15 dakikalık zaman dilimlerinde çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Tek dezavantajı elektrik kesilince zaman ayarının durması. Yani elektrikler 2 saat kesilirse, bütün program 2 saat ileri kayıyor. Priz, motor ve hortumun toplam masrafı 50TL civarında.
İlk denemelerimde deliklerden dakikada ortalama 2-3 damla düşüyordu, zamanlayıcı en az 15 dakikalık ayarlanabildiği için toplam yaklaşık 45 damla eder ki, sanırım aslında tohum çimlendirme için biraz fazla bile denebilir.
Bugün kendi halinde bir ısıtma sistemi de eklemeyi planlıyorum. En alt rafa 1.5 litrelik bir pet şişe ve bunun içine de akvaryum su ısıtıcısı yerleştireceğim. Sıcak suyun ve su buharının bu minik seranın iç ısısını yükselteceğini umuyorum.
Kovaya çizgi koyup 15 dakikada ne kadar su eksilttiğine bakın.
Örneğin 3 litre, bunun 2 litresini aslında vermek istemiyorsunuz.
2 litrelik bir kola şişesinin kapağına ve dibine 2 delik delip hortumu giriş ve çıkış olarak bağlayın ve yapıştırın.
Motor suyu basmaya başladıktan sonra önce 2 litresi bu şişeyi doldurarak kalsın ve kalan 1 litresi viyollere gitsin.
15 dakika bittiğinde şişedeki su da kovaya geri döner.
1 litreyi viyole vermiş olursunuz.
Bir de viyollerin altına naylon koyup süzülen suyun bir hortumla kovaya dönmesini sağlayabilirsiniz. rafınızın ömrü uzar.
ugurcana
17-04-2012, 14:15
Kovaya çizgi koyup 15 dakikada ne kadar su eksilttiğine bakın.
Örneğin 3 litre, bunun 2 litresini aslında vermek istemiyorsunuz.
2 litrelik bir kola şişesinin kapağına ve dibine 2 delik delip hortumu giriş ve çıkış olarak bağlayın ve yapıştırın.
Motor suyu basmaya başladıktan sonra önce 2 litresi bu şişeyi doldurarak kalsın ve kalan 1 litresi viyollere gitsin.
15 dakika bittiğinde şişedeki su da kovaya geri döner.
1 litreyi viyole vermiş olursunuz.
Bir de viyollerin altına naylon koyup süzülen suyun bir hortumla kovaya dönmesini sağlayabilirsiniz. rafınızın ömrü uzar.
Önerileriniz için çok teşekkür ederim, çok işe yaradılar. Dediğiniz gibi kovayı işaretledim, yarım litreden biraz daha az bir su eksiltti ki sanırım toplam 57 göz viyol için bu makul bir rakam. Fakat eğer suyun fazla gelmesi söz konusu olursa kesinlikle işe yarayacak bir yöntem. Rafların altına naylon koyma önerinizi de uygulamaya çalışacağım.
Bu arada en alt rafa 1.5 lt su dolu pet şişe içinde 200W'lık akvaryum ısıtıcısı koydum. Dışarıda hava serin olmasına rağmen seranın içi oldukça sıcak. Üstelik buharlaşma sayesinde nem oranı da yüksek ki çimlenme aşamasında muhtemelen faydalı olacaktır.
iyibirinsan
22-07-2012, 17:56
merhaba,
Polyester teller kullanılarak kurulan seralar var, özellikle Deltex marka teller öne çıkmış galiba bu alanda.Bağcılıkta da kullanılıyormuş bu polyester teller.
Bu şekilde sera kuran ve malzemesini tedarik eden profesyonel firmalara ulaşmam gerekiyor, bilgisi olan var mı acaba?
Teşekkürler,
Antalya da bu işin uzmanı sera kuranlar vardır.
Tekzen'e sera gelmis,ama cok pahali geldi bana.
4 Katli Portatif Sera (http://www.tekzen.com.tr/newsite/prd-849122-seffaf_portatif_sera_4_katli_5010250.aspx)
Eminonu'nde bunlari uygun fiyata bulamaz miyiz acaba?
Yazin Migros'larin bazilarinda da 2 katli serayi 42 liraya satiyorlardi.2 tane aldim.Bir tane de 4 katli var.Bir internet sitesinden 90 lira civarina almistim.Tabii,malzemesine gore pahali;ama benim gibi beceriksizler icin ideal. :) Bana yetecek gibi gorunuyor,umarim yanilmam.:)
civanmukti
24-09-2012, 15:43
ben bu işi balkonda değil de (çünkü kışın ankara çok soğuk oluyor ısıtma problemli olacak) kullanmadığımız küvette yapmayı düşünüyorum. şimdilik yurtdışından 60 ledli 6 adet ampul satın aldım. seranın içini alüminyum folyo gibi yansıtıcı bir şeyle kaplayınca daha kuvvetli olacaktır. akvaryum ısıtıcısı yardımıyla da iç sıcaklığı 30 derece civarında tutmaya çalışıcam.
en büyük sorun sulama gibi görünüyor.
sistem küvetin üzerinde olduğu için su kaynağı çok yakın :) ama çeşmeye takılan sulama zamanlayıcısı (http://www.hepsiburada.com/liste/gardena-sulama-bilgisayari-c1060-plus/productDetails.aspx?productId=hrbthb90018641&categoryId=34001791&SKU=HRBTHB90018641) tarzı birşey işimi görür mü sizce?
elbette bu kadar pahalı birşey düşünmüyorum ama küvet çeşmesinden su çekmem çok kolay olacak ama asıl konu bunu belli zamanlarda seranın içindeki saksılara uygun miktarda göndermek.
fikirlere açığım.
iyibirinsan
30-09-2012, 20:16
ben bu işi balkonda değil de (çünkü kışın ankara çok soğuk oluyor ısıtma problemli olacak) kullanmadığımız küvette yapmayı düşünüyorum. şimdilik yurtdışından 60 ledli 6 adet ampul satın aldım. seranın içini alüminyum folyo gibi yansıtıcı bir şeyle kaplayınca daha kuvvetli olacaktır. akvaryum ısıtıcısı yardımıyla da iç sıcaklığı 30 derece civarında tutmaya çalışıcam.
en büyük sorun sulama gibi görünüyor.
sistem küvetin üzerinde olduğu için su kaynağı çok yakın :) ama çeşmeye takılan sulama zamanlayıcısı (http://www.hepsiburada.com/liste/gardena-sulama-bilgisayari-c1060-plus/productDetails.aspx?productId=hrbthb90018641&categoryId=34001791&SKU=HRBTHB90018641) tarzı birşey işimi görür mü sizce?
elbette bu kadar pahalı birşey düşünmüyorum ama küvet çeşmesinden su çekmem çok kolay olacak ama asıl konu bunu belli zamanlarda seranın içindeki saksılara uygun miktarda göndermek.
fikirlere açığım.
Karbon Film Isıtıcı |Halı&Parke Altı Isıtma | Cami Isıtma Sistemleri|Carbonic Heat (http://www.karbonisitici.com) sitesinden sera için en ekonomik ısıtıcı alabilirsin akvaryum ısıtıcısından daha az maliyetle sürekli ısıtabilirsiniz diye ümit ediyorum siz bu verdiğim siteden görüşün bu ürün istanbulda üretiliyor sanırım ekonomik ve iyi ısıtır siz alırsanız bizide bilgilendirin inşallah.
iyibirinsan
30-09-2012, 20:25
hocam kışın ısıtma konusunda akvaryum ısıtıcıları kullanan varmış. (önceki mesajlardan okuduğum kadarıyla) ben de bu konuyu araştırıyorum.
Karbon Film Isıtıcı |Halı&Parke Altı Isıtma | Cami Isıtma Sistemleri|Carbonic Heat (http://www.karbonisitici.com) buradan bakabilirsiniz
civanmukti
01-10-2012, 12:12
Karbon Film Isıtıcı |Halı&Parke Altı Isıtma | Cami Isıtma Sistemleri|Carbonic Heat (http://www.karbonisitici.com) buradan bakabilirsiniz
maliyeti ne acaba bunun bir de sitede önce insanı sonra havayı ısıtır demişler. nasıl oluyor ki?
iyibirinsan
01-10-2012, 19:23
siteye yazarak sorabilirsiniz çok iyi bir sistemdir sera için olanlarıda vardır.siteye sorun gayet iyi insanlardır güzel açıklayıcı cevap veriyorlar benim tavsiyem olduğunu siteye yazabilirsiniz.
mavisakal
02-12-2012, 18:24
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.
UCUZ BAHÇE BALKON SERASI 4 KATLI + ÜCRETSİZ KARGO - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 129431316 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-ucuz-bahce-balkon-serasi-4-katli-plus-ucretsiz-kargo-129431316/detay)
Arkadaşlar merhaba,
ilk sayfadaki ikea raf fikri, kullanan oldu mu ahşaplar dış mekana dayanıklı mı acaba? Etrafına naylon örtü de ayarlamak gerekiyor tabi.
Bir de linkte yolladığım sera var. Benim evim 7. kat ve etraf çok boş. O yüzden bayağı bi hava akımına maruz kalıcaklar. Linkteki seradan kullanan varsa ne kadar dayanıklı oldugunu söyleyebilir mi? Sadece kaktüslerimi düzenlemek için kullanacağım bu arada. Çeşme tatili dönüşümde Ünal Kaktüse uğradım her yerimiz kaktüs oldu :)
iyibirinsan
06-09-2013, 17:28
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.
Havalandırma şarttır.
Benim bildiğim kadar büyük seralardan örnekleme yaparak cevaplandırmak gerekirse büyük seraların üst kapalı kısmın yaklaşık yüze yirmisi kadar alanın açık kalması gerekiyor.Buna göre sizde kıyaslama yapmanızda fayda vardır.
Gün ışığı özelliği veren florasanlar bu tür iş için daha uygundur.
Ayrıca yetiştireceğiniz ürüne 35 cm yakınlıkda led ışıkları ile yaklaşık 5-6 renkli led ışığı ayarlayabilirsiniz veye hazır led lambaları denemenizde fayda vardır.çünkü daha az enerji harcarsınız günde 16 saat ışık yeterlidir.Başarılar dilerim.Isıtma içinde ortalama 18 derece iç ısısı yeterlidir.Birde serum hortumları ile toprağın ihtiyacına göre sulama sistemi kurabilirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.