PDA

View Full Version : Pinus nigra (Karaçam)

sezinci
13-07-2005, 19:08
Familya :Pinaceae
Latince ismi :Pinus nigra
İngilizce :European black pine
Türkçe :Karaçam
Yerel
Boyu-Genişliği :30-35 m
Büyüme biçimi :Genç yaşlarda piramidal İleri yaşlarda genellikle yayvan
Işık/gölge isteği :Işık ağacı
Toprak :Anakayası kalker olan kireççe zengin topraklarda daha iyi gelişir
Kullanım Alanları :Yapacak ve yakacak odun ürünü
Genel Dağılımı :Güneybatı, Güney, Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya
Türkiye Sağılımı :Kuzey, Güney ve Batı Anadolu

Bütün kıyı bölgelerimizin dağlık kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta stebe kadar sokulur.Ülkemizde 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır.

Karaçamın Alt Türleri:
Pinus nigra subsp.nigra – Avusturya Karaçamı
Pinus nigra subsp.larico – Korsika Karaçamı
Pinus nigra subsp.dalmatika – Dalmaçya Karaçamı
Pinus nigra subsp.salzmannii – Pirene Karaçamı
Pinus nigra subsp.pallasiana – Anadolu Karaçamı

Anadolu Karaçamının Alt Veryeteleri:
Pinus nigra subsp.pallasiana.var.pallasiana – Anadolu Karaçamı
Pinus nigra subsp.pallasiana.var.pyramidata – Ehrami Karaçamı
Pinus nigra subsp.pallasiana.var.seneriana – Ebe Çamı
Pinus nigra subsp.pallasiana.var.yaltırıkiana – Büyük Kozalaklı Karaçam

Biliyorum Çok teorik kaldı ama hepsi bu kadar değil bazı fotoğraflar çekip kaldığım yerden devam edeceğim. Beni izleyin lütfen :)
Bu arada orman mühendisi arkadaşlar görüşlerinizi bekliyorum.Düzeltmem gereken yerler varsa lütfen uyarın

aybala
13-07-2005, 19:18
İngilizce: European black pine, Austrian pine, Crimean pine

Almanca :Schwarzkiefer, Schwarzföhre

Kaynak:http://www.botanik.uni-bonn.de/conifers/pi/pin/nigra.htm (http://www.botanik.uni-bonn.de/conifers/pi/pin/nigra.htm)

aybala
13-07-2005, 20:15
Türkiye Dağılımı :
Batı Anadolu Bölgesi'nde
Akdeniz Bölgesi'nde
Torosların yüksek ve çoğunlukla da kuzey yamaçlarında karışık ormanlarda
İç Anadolu'da Ankara'nın güneyinde kalıntı karaçam ormanlarında
rastlanabilmekte.

Kaynak:
Dendroloji (Ağaçbilim) ve Orman Ekolojisi Okulu Ders Notları
Yücel Çağlar

sezinci
13-07-2005, 23:01
Teşekkürler aybala ingilizce ismini ekledim

hydro23
03-09-2006, 16:56
bu hafta 15 kadar arkadaş,toplandık ve yangınlara tepkimizi koymak için 30 adet tüplü 5 yaşında karaçam dikiyoruz.Fidanlarımızı kendi imkanlarımızla orman işletme md.'liğinden alıyoruz.Dikimimiz bu perşembe olacak...
Seni seviyoruz Türkiye..(Dikim yerimiz şarkın yıldızı Elazığdır.)

Plumbago
05-09-2006, 17:12
Bunlarda benim çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgiler.

Latince Adı : Pinus nigra
Türkçe Adı : Kara Çam
Toprak yapısı : Hafif Kuru, tuzluluğa dayanıklı.

30 m.'ye kadar boylanabilen, 10 m.'ye kadar taç çapı yapabilen, gençken piramidal yapıda daha sonra dağınık taçlı, sık dokulu, ağaç formlu bitkilerdir.

Gövde kabuğu, yaşlılıkta derin çatlaklı ve kalındır.

İğne yapraklar, 8-15 cm. uzunluğunda, koyu yeşil renkte ve serttir.

Erkek çiçekler soluk sarı renkte, silindir şeklindedir. Dişi kozalaklar parlak açık sarı, esmer renkte simetriktir. Sapı yok denecek kadar kısadır. Kozalaklar 2 senede olgunlaşır.

Tohumla üretilir.

Işık ve yarı gölge ağacıdır.

Don, rüzgar ve hava kirliliğine dayanıklıdır.

Tüm Anadolu'da yüksek yerlerde yaşayabilmekle beraber daha çok İç Anadolu, İç Ege ve Doğu Anadolu'da doğal olarak görülür. Ege ve Akdeniz kıyı kesimlere formu bozularak adapte olabilir. Diğer kıyı bölgelerde iyi bir gelişme gösterir.

Park ve bahçe düzenlemelerinde formu nedeniyle tercih edilir. Soliter olarak kullanıma uygundur.

egökkuş
07-09-2006, 18:00
Türkiye Dağılımı :
İç Anadolu'da Ankara'nın güneyinde kalıntı karaçam ormanlarında
rastlanabilmekte.

kalıntı ne anlama geliyor?

platanus83
20-12-2006, 22:41
çok profosyenel değil fakat idare edin yinede güzel bence...sizce

http://rapidshare.com/files/8319491/Kara_am_____Pinus_nigra_Arn_.ppt

memet
21-12-2006, 09:51
Evet, güzel olmuş..

volkuslu
27-02-2007, 15:33
teşekkür ederim

Emrah ÖZKALE
06-03-2007, 22:26
Karaçam sayfasını inceledim. Bazı eksikler var mesela kök sistemi kazık kök, ışık isteği yarı ışık vs. bunları tamamlamak için nasıl bir yöntem kullanılıyor bilemediğim için pek bişey yapamıyorum.

Buradan yöneticilere sesleniyorum...

Ben bu konuda idialıyım. Bu sayfayı çok kısa sürede tamamen bitireceğim.
Sevgili erty = ertuğrul yılmazın dediği gibi

:p İçimden dünyayı ipe çekmek geliyor
Cümle yıldızlar şahidim olsun
Yapmazsam adam değilim!!...

Siz yeterki bana nasıl olacağını söyleyin.
Ben şablona göre bilgi hazırlayıp ara ara buraya yazsam olurmu?

birde msn vereyim belki lazım olur ares-1981@hotmail.com

Emrah ÖZKALE
07-03-2007, 21:17
Familya PINACEA

Cins Pinus L.

Tür Pinus nigra Arn.

Türkçe adı Karaçam

Yerel adı

Latince adı Pinus nigra Arn.

İngilizce adı Black Pine

Endemik, Egzotik Non endemic, non exotic

Alt Türleri Pinus nigra subsp. pallasiana

Genel Görünüm, Ağaç Formu, Genel özellikleri:
Yüksek yerlerde ve sık yetiştiği meşcerelerde, tepeler dar ve küçüktür. Genç yaşlarda sivri olan tepe, yaşlılıkta geniş ve seyrek bir durum alır.

Sık yetiştiği yerlerde, düz ve dolgun gövdeler yapar. Seyrek yetişirse, tepe genişleyerek kalın dallılık gösterir ve gövde budaklı olur.

Ortalama ömrü, Ortalama boy ve çapı (çevresi):
İdare müddeti 120 yıl 30-35 m. Boy 60-80 cm çap

Yaprak: Koyu yeşil renkli ve 8-12 cm.

Gövde: Gençken koyu kahve yaşlandıkça gri mat ve derin çatlaklı

Sürgün: Kiremit rengi sürgün uçları

Meyva/Tohum: Kozalak 8-9 cm.

Kök yapısı: Kazık kök sistemi

Büyüme hızı ve bakım isteği:
Karaçam’ın yan ve özellikle üst gölge baskılarına karşı duyarlı olmadığı ve oluşan gençliğin, geniş tepeli ana ağaçların altında 60 – 80 yaşına kadar sık bir alt kat durumunda uzun yıllar yaşayabildiği görülmektedir.

Işık/gölge durumu:
Karaçam, bir yarı ışık ağacıdır. Bu özelliği, optimum yetişme ortamlarında yarı gölge ağacı karakterine kadar gider.

Toprak ve su isteği:
Karaçam, toprak istekleri bakımından da çok kanaatkar bir türdür. Nemlice derin ağır balçıkla, kaba kum balçığı arasında değişen toprak türleri üzerinde daha iyi bir gelişme yapar. Nemli ağır topraklar üzerinde büyümesi çok güçlü ve hızlıdır, fakat böyle yerlerde kalın dallar ve kaba bir odun yapar. Değişken nemli topraklara ve su taşkınlarına karşı duyarlıdır.

Türkiye'de doğal yaşam alanları:
Karaçam, Anadolu’da çok geniş bir yayılışa sahiptir. Bu alttürün Türkiye’deki yayılış alanı, Trakya, Kuzey, Batı ve Güney Anadolu’dur. Doğu Karadeniz’in deniz iklimli yörelerinde bulunmaz. Bu durum, onun yetişme ortamı isteklerini değerlendirme bakımından önemlidir.
Karaçam, yaklaşık olarak 700 – 1400 m. yükseltiler arsında geniş alanlarda saf ormanlar oluşturur. 1200 – 1700 metreler arasında Sarıçam’la karışık, fakat küçük alanlarda bulunur. Karadeniz’in batı kısımlarında, alçaklarda özellikle Meşe’lerle, bu arada Göknar’la da karışık meşcereler oluşturur. Anadolu’da stebe en çok yaklaşan bir türdür ve İç Anadolu’da step kıyılarında 900 m. yükseltilerde bulunduğu gibi, yükseklerde 1500 metreye ve tek olarak da daha yükseklere çıkar. Toroslarda 1000 – 2000 metreler arasında yayılır.

Türkiye'de orman olarak kapladığı alan, orman özelliği:
Ülkemizde 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Karaçam Göknar, Kayın ve Ardıçlarla Toroslarda ise Sedir, Göknar, Ardıç ve nadiren kayınlarla karıuşıma girebilir.

Dünyada doğal yayılış alanları:
Karaçam’ın beş alt türünün yayılışları, oldukça geniş bir alan üzerinde ayrı koşullar gösterir. Bunlardan Pinus nigra ssp. salzmannii İspanya, Pireneler ve Güney Fransa’da; Pinus nigra ssp. laricio Korsika, Sicilya ve Kalabria’da; Pinus nigra ssp. dalmatica Kuzeybatı Yugoslavya ve Dalmaçya kıyılarında; Pinus nigra ssp. nigra Avusturya, İtalya, Yunanistan ve Yugoslavya’nın iç kısımlarında; Pinus nigra ssp. pallasiana ise Balkanlarda, Karpatlarda, Kırım’da ve Anadolu’da yayılış gösterir.

Ekonomik değeri ve gereken zaman:
Yapacak olarak 1. Sınıf tomruk üretimi yapılabilir. Oldukça değerli ve geniş kullanım alanı vardır. İdare müddeti 120 yıldır. 80-90 senede kesime uygundur.

Kullanım alanları ve peyzaj değeri:
Kapı ve pencere doğramaları, parke ve lambri, palet ve sandık yapımı, mobilya ve inşaat alanlarında yaralanılabilir.

Peyzaj olarak park ve bahçelerde erken yaşlarda kullanımı vardır. Özellikle iki varyetesi Ehrami Karaçam (P.nigra var. pyramidata E.T) ( Piramidal ) ve Ebe Çamı (P.nigra var seneriana E.T) ( Küresel ) peyzaj açısından çok ilginçtir. Karaçam ülkemizde rüzgar perdesi olarak kullanılabilecek en ideal türdür.

tasdelenmurat
26-09-2007, 22:09
Arkadaşlar ağaç tanıtımında resimlerde koysak, yani bizi google'larda , wikipedia'larda araştırma yapmaya yöneltiyorsunuz , olmuyor yani :)

http://www.dkimages.com/discover/previews/966/25008074.JPG

http://www-saps.plantsci.cam.ac.uk/trees/images/leaves/34.jpg

http://content.answers.com/main/content/wp/en-commons/thumb/5/5d/150px-Pinus_nigra_cone.jpg

http://calphotos.berkeley.edu/imgs/512x768/0000_0000/1106/0481.jpeg

http://content.answers.com/main/content/wp/en-commons/thumb/f/fc/240px-Pinus_nigra_Turkey.jpg

Poyraz__2007
01-10-2007, 21:40
Selamlar, bir akrabam bana geçen sene kastamonu dağlarından bir adet kozalak getirdi. Kozalak bizim buralardaki kozalaklardan hacim olarak çok fazla irice. Bu özellik ağacındanmı, yoksa yetişme ortamındanmı kaynaklanıyor. Bu kozalakların içindeki tohumunu dikip yetiştirsek bu büyüklükte kozlakları olurmu.

sezinci
13-10-2007, 23:42
Kozalakların büyüklükleri yetişme muhiti şartlarına göre değişebilir ama çok farklılık yoktur. Büyük ihtimalle siz o kozalaklardan aldığınız tohumları ekerseniz aynı büyüklükte kozalak elde edemezsiniz.

taydin66
10-12-2007, 13:05
Arkadaşlar
Ankara'daki fabrikamızın arazisine dikmek üzere 1000 adet karaçam ağacı aldık. Boyları yaklaşık 90 ila 120 cm arasında değişmekte olan bu ağaçları Sarıyar Baraj mevkii Beypazarından getirdik. Şimdilik bunları arazinin ortasında bir yere indirdik. Ağaçlar yaklaşık 10 kg toprak bulunan torbalarda, arazinin tesviyesi yapıldıktan sonra inşaallah dikeceğiz. Dikim için bu günler uygun mu, bunları hangi aralıklarla dikelim, toprak dolgu olduğu için yapmamız gereken bir şey var mı? Karaçam 3.00 x 1.50 ve Sarıçam için 3.00 x 1.50 diye bir dikim aralık ölçüsü verilmiş, ben bunları tam anlamadım biraz açar mısınız? Ağaçlarımız eğer tutmazsa çok üzülürüm, En iyi şekilde nasıl dikim yapmalıyım?

lerdemir
27-12-2007, 14:16
Merhabalar,

Bir firmadan yılbaşı hediyesi olarak 2 tane karaçam tohumu geldi.

Bence çok zarif ve düşünceli bir hediye.

Ancak, tam olarak neyi nasıl yaparak bu tohumları çimlendireceğimi detaylıca kim tarif edebilir?

Hediye zarfının içinde de şu açıklamalar var idi bu arada:

"Tohumları ekmek için ön işleme gerek yoktur. Toprağa birkaç santim derinliğe ekmek yeterlidir. Şubat sonu Mart başına kadar ekebilirsiniz. Daha çabuk çimlenmeleri için nemli bir toprak deneyiniz" diyor.

Yine de, ısı, ışık vb gibi hiçbir detaydan bahsetmemesinden ötürü tereddüt ettiğimden bilgi ihtiyacı hissettim.

Teşekkürlerimle

Todor
27-12-2007, 14:28
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/23-3.pdf

ilgini çekebilecek bazı bilgiler var.

lerdemir
27-12-2007, 18:24
İlginiz için çok teşekkür ederim Todor...

Ancak, o deneysel bir laboratuvar çalışması gibi bir şey anladığım kadarıyla.

+100C'de 3,5 saat ısıtılan ve +115C'de 4 saat ön ısıtma yapılan tohum grupları ile yapılmış bir çalışma.

Ben ise, ev şartlarında, bu 2 adet karaçam tohumunu nasıl firesizce çimlendirebilirim, detayıyla onun peşindeyim...

Yani doğrudan gün ışığı görsün mü görmesin mi? Tepesini streç film ile kapatayım mı kapatmayayım mı? Suyunu fısfıslayayım da mı vereyim, yoksa doğrudan suyu dökeyim mi tepeden? Yoksa hiç su koymayayım da çakıl üstüne koyup çakıldan mı nemini alsın? Ne yapayım bilemiyorum. Tohumdan çimlendirmede hep çürümeler yaşadığım için endişe var da...

cacotr
31-12-2007, 18:39
Aaaa çok doğru bende bu konuda destek veriyorum... Ev şartlarında nasıl çimlendireceğiz tohumları?

zeynepga
05-03-2008, 12:46
Pinus nigra Arn. subsp. nigra var. caramanica (anadolu karaçamı)

Türkiyenin Karaman bölgesinden toplanan tohumlar varyasyonların tanımlana bilmesi için Fransa Malmaison da yetiştirildi. C4 katogorisine girmedi.
P. nigra J.F. arn. subsp. pallasiana Holmboe ( synp. Nigra var. palasiana Aschers. Graebn.) olarak Türkiye florasından listelenen, Crimean olarak adlandırılan karaçam, Türkiye’den gelen materyalde farklılıklar gösterdi ortalamadan daha uzun ömürlü ve daha büyük, kozalakları soluk sarı renkte bulundu.
Yayın olarak ayırt edici karakter özellikleri , ekolojik farklılıklar **** kısmen çevresel değişiklikler karakter özellikleri açısından ne Türk ne de crimean populasyonun (batı akdenizdeki p. Nigra subsp. salzmannii francodan farklı) önemli anlamlı fark göstermediği tespit edilmiştir.
Var. caramanica Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan’da meydana geldiği ve diğer nigranın alt tür varyasyonlarına göre populasyonların ayırt etmede temel yöntemin kozalakların sıklıkla oluşumları ve olgunluk dönemlerinde daha sarı oldukları; var nigra **** var palasiana ikisinden birine benzer bir çok bireyin güvenilir olmadığı bulundu.
Son yayınlanan Flora of Turkey de anadolu karaçamı palasiana olarak verilmiyor, caramanica olarak veriliyor ve Türkiyede yaygın türün bu olduğu belirtiliyor.

Zal
02-11-2008, 15:55
ehrami karaçam tohumu lazım bana. nerden bulabilirim. yardımcı olursanız sevinirim ..

Auguste
06-11-2008, 22:29
Merhaba,
Pinus Nigra var. caramanica olduğunu düşünüdüğüm ağaçların yaşlı ve yanlarında orta yaşta olan örneklerinin fotoğraflarını yüklüyorum ilginize. Fotoğraflar türün adını aldığını düşündüğüm Karaman'ın 10 km ilerisindeki Toros dağlarının başlangıcından çekilmiştir. Saygı ve selamlarımla

seaa
07-11-2008, 12:49
küçük tohumları ekmede nasıl bir yol izliyorsunuz ekilmeleri baya zorda?

Mehmet Can
07-11-2008, 16:48
İlginiz için çok teşekkür ederim Todor...

Ancak, o deneysel bir laboratuvar çalışması gibi bir şey anladığım kadarıyla.

+100C'de 3,5 saat ısıtılan ve +115C'de 4 saat ön ısıtma yapılan tohum grupları ile yapılmış bir çalışma.

Ben ise, ev şartlarında, bu 2 adet karaçam tohumunu nasıl firesizce çimlendirebilirim, detayıyla onun peşindeyim...

Yani doğrudan gün ışığı görsün mü görmesin mi? Tepesini streç film ile kapatayım mı kapatmayayım mı? Suyunu fısfıslayayım da mı vereyim, yoksa doğrudan suyu dökeyim mi tepeden? Yoksa hiç su koymayayım da çakıl üstüne koyup çakıldan mı nemini alsın? Ne yapayım bilemiyorum. Tohumdan çimlendirmede hep çürümeler yaşadığım için endişe var da...

Çimlenme için en önemli unsur toprak; onun için mutlaka geçirgen yapılı toprak secin. Sıva kumu olabilir. Asla fazla ilgi göstermeyin. Yeni çimlenen tohumlar fazla ilgiden rahatsız oluyor. Mutlaka bulunduğumuz hava şartları itabariyle güneş görsün.

Katsuz
17-11-2008, 13:47
Arkdaşlar karaçam tohumunun hasatı hangi aylarda yapılır ? Ben yine kasım 15-16 sında topladım ama tohumların hepsi delikti ve parmaklarımın arasına aldığımda ufalanıyordu ve tohumun içi büzüşmüş kurumuş gibiydi.

seaa
17-11-2008, 15:01
ben epeydir oldu topluyorum içi boş olanlarda var ****** pamukta çimlendirip toprağa ekiyorum bu zmanlarda kahverengiyken kozalaklar alıp güneşe bırakıp kendiliğinden **** mikrodalga fırında çok az kalacak şekilde ısıtacaksın sonra tohumları alıyorsun

nariçi
17-11-2008, 17:43
Konu bilgi mesajında ayrıntılı bilgi verilmiş. Pratik bilgi olarak: Karaçam sırtların kuzeye dönük yamaçlarında serin yerleri seven yarı gölge ağacıdır. Çimlenmeyi müteakip ilk yıllarda derbeder (dik olmayan) durum gösterir bir kaç yıl geçince dik gövde sürgünleri başlar. Tanımlamak gerekirse kalem gibi gövde yapar. Tohumlar kışın ortasında kar üstüne dökülür. Çimlenmesi kolaydır kendiliğinden düştüğü yerlerde çimlenir. Ancak yazın üstüne çam dalı koyarak güneşe karşı siper oluşturulmalıdır. Yazın arada bir kuraklığa karşı yağmurlama yapılabilir. Bizim bahçede Bir tane kozalaklı büyük, iki tane 4 m. boyunda (yılda ortalama 70 cm. sürgün) kaliteli, Üç de 2 m. boyunda üç adet de yeni toparlanmaya çalışan karaçam var. Yeni çimlenen, 1, 2, yıllıklar da var.

nariçi
17-11-2008, 17:47
Doğal ehrami karaçam Kütahya- Afyon arasında var, o yörede bulunan arkadaşlar doğal orijinli tohum **** kozalak toplayabilirler. Bende yok, bulsam ondan da diker veya ekerim.

seaa
17-11-2008, 18:09
bizim burda anlamadığım bir sebepten dolayı en az 10 yıllık çam ağaçları kuruyor kendimce iklim değişmesi birde bölgedeki susuzluktan dolayı bir de arazi çok taşlık bu bölgede sedir ağacı dikmeyi düşünüyorum

nariçi
17-11-2008, 18:19
Sedir kanaatkar ağaçtır, her yerde uyum sağlar.

seaa
17-11-2008, 18:28
benim anlamadığım tek olay karaçam aslında sağlam bir ağaçtır ama burdaki susuzluk ve toprak çok zayıf bazı kısımlarda toprak yok denecek kadar az antalyada ağçlar kayanın içinden çıkıyor neden havada nem var eğer sen iç anadoluda insan desteğiyle ağaçlandırma yapmazsan ondan sonra iç anadolu çöl oluyor dersin orman işletme müdürlüğü konuyla çok ilgisiz ne yapacağımı şaşırdım artık sedir ve meşe türlerine dönüş yapacağım

zenc1
18-11-2008, 14:14
orman işletme müdürlükleri ülkeyi ağaçlandırmanın yanında olaya daha fazla maddi olarak baktıkları için iç anadolu bölgesine bu ağaçlar dikilmiyor olabilir sonuçta ağaçlandırma çok masraflı bi iş ve hiç kimse 80 90 sene sonrası için yatırım yapmak istemiyor ama hızlı büyüyen ağaç türleri var bu konuyu araştırıyorlardır muhakkak ve bu bölgede yetişecek bi tür bulduklarında dikmeye baslıyacaklardır. yani sonucta maddi olarak geri dönmesi hızlı olan türlere daha çok önem veriliyor...

zenc1
18-11-2008, 14:16
ek olarak yazmayı unuttum odunu degerlidir ve sarı çam kadar olmasada çok sağlamdır SAFRANBOLU yöresindeki evlerın dışları bunlarla kaplanmıştır o yüzden bu kadar saglam ve hala ayaktalar

Katsuz
19-11-2008, 08:43
Arkadaslar karacamın tohumunu kar üstündeykenmi toplayacagım yani hangi aylarda tohumları toplamam gerekli?

cengizhanyolcu
02-04-2009, 21:56
arkadaşlar karaçam için bildiğiniz bir gübre varmı

wersaxc
23-06-2009, 23:47
herkese merhaba. benim bir sorum olacaktı. ben bugün yerini değiştirmek için karaçamı toprağı ile beraber söktüm ve büyükçe bir saksıya diktim. yaşatabilirmiyim bilmiyorum .

ozanutku
24-06-2009, 08:54
Sayın wersaxc ,

Şu an için karaçamlar büyüme döneminde olduğu için değil yerinden sökmek , torbadaki karaçamları bile yerinden oynatmak zararlıdır.Kökleri yerinden oynayınca kuruma yaparlar. İnşallah sizde böyle bir sorun olmaz,

Sayın cengizhanyolcu,

Karaçam ve diğer ibrelilerin gübrelemesinde karışım kullanıyoruz.

Kullanılan gübreler Amonyum nitrat ( Azot oranı %33) ve Kompoze gübre (Azot %20-Fosfor %20) , birisinin çözünürlüğü kolay fidana hemen etki ediyor, diğerinin etkisi daha çok ,

wersaxc
24-06-2009, 10:40
teşekkür ederim yardımınız için. umarım kurumaz... bu sene maddi durum sıkıntılı olduğu için hiç ağaç alamadım.İnşallah yaşatabilirim

wersaxc
14-07-2009, 16:15
arkadaşlar sizlere bir sorum var .karaçamdan çelikleme yapabilirmiyiz ve zamanını soracaktım

ozanutku
14-07-2009, 20:30
Sayın wersaxc ibreli türlerin çelikten üretin zamanı ocak 15 - şubat sonuna kadar olan süredir , Karaçam tohumdan üretimi kolay olan bir tür olduğu için pek çelikleme ile üretim yapılmaz. Ama bu çelikle üretilmez demek değildir.

ercinsahin
22-07-2009, 12:54
Herkese merhaba. Bu günlerde dairemizin bahçesindeki karaçamlar kozalak dökmeye başladı, bugün birinin içinden 4 tane tohum çıkardım. Acaba bunu hemen saksıya eksem filizlenme şansı olur mu?

Asıl sormak istediğim ise daha uçuk bir soru:

Toplayabildiğim kadar kozalak toplayıp içindeki tohumları gelecek sene Şubat sonu gibi Çubuk barajının sırtlarındaki boş arazilere saçsam yetişme şansları olur mu? Bir tane bile bitse sevinçten havaya uçarım çünkü.

seaa
23-07-2009, 21:49
Sayın Ercinsahin resimde olan tohumlar olgunlaşmamış yani içi boş olan tohumlar olgunlaşanlar koyu kahve olurlar. Ankara ikliminde tohumdan büyütmek çok zor ama imkansız değil.

ercinsahin
28-07-2009, 09:15
Ektim saksıya bakalım çıkmaz sanırım ama olsun, bekleyip göreceğiz. Bence en mantıklısı gelecek bahar döneminde 10-15 civarında fide edinip onları dikmek olacak.

seaa
28-07-2009, 15:37
Sayın ercinsahin fidan dikim törenimizde istediğiniz kadar fidan dikebilirsiniz :)

ercinsahin
29-07-2009, 13:50
Sayın ercinsahin fidan dikim törenimizde istediğiniz kadar fidan dikebilirsiniz :)

Teşekkür ederim, vakti geldiğinde katılmaktan memnuniyet duyarım ama ben asıl olarak fidanlarımı ara ara ziyaret edip sulayabileceğim, ilgilenebileceğim bir mesafede dikmeyi planlıyorum. (İkametimin Çubuk'ta olduğunu belirtmeliyim bu arada).

seaa
29-07-2009, 14:10
Rica ederim eğer arabanız varsa Behiçbey fidanlığından 50 kuruşa bile çam fidanı satın alabilirsiniz 2 yaşında olanlardan.

ercinsahin
30-07-2009, 11:11
Rica ederim eğer arabanız varsa Behiçbey fidanlığından 50 kuruşa bile çam fidanı satın alabilirsiniz 2 yaşında olanlardan.

Ben de öyle düşünüyorum ve sanırım en uygun zaman gelecek yılın ilkbahar ayları olacaktır değil mi? Sonbaharda dikim yapılıyor mu?

Çubuk barajı çevresinde Kaymakamlığın ağaçladırma sahası var, orada 10-15 fide dikip bakımını yapmayı planlıyorum kısmet olursa. Daha fazlasının hakkından gelemem. Zamanı geldiğinde burdaki üstatlardan bir hayli destek alacağız sanırım.

tarimsalmarket
23-08-2009, 22:15
karaçam tohumu satılıyor Bilgi için www.tarimsalmarket.tr.gg

ercinsahin
02-09-2009, 09:06
Herkese merhaba ve yarısı geride kalmış olmasına rağmen hayırlı Ramazanlar.

Size dün akşam aklımıza takılan bir hususu danışmak istiyorum.

Köyümüzde bulunan bir caminin bahçesinin ağaçlandırılmaya ihtiyacı var. Bir kısmına çam fidanı dikilmiş ama diğer yarısı boş duruyor. İmkan olsa 100 fidan bile dikilir, arazi büyük, ama o kadarıyla hem ilgilenemeyiz hem de maddi yükü ağır olur düşüncesiyle ilk aşamada 20-30 civarında çam fidanı dikmeyi tasarladık.

Şimdi sormak istediğim ilk husus dikim için ilkbaharı beklemeye gerek var mıdır? Yoksa hazır sonbahar yağmurları başlamak üzereyken bugünlerde yapılacak bir dikimden randıman alınabilir mi?

İkinci konu ise hâlâ Behiçbey fidanlığından 50 kuruşa bile çam fidanı satın alabiliyor muyuz?

Şimdiden değerli görüş ve önerileriniz için teşekkür ederim.

seaa
02-09-2009, 10:38
Sayın ercinsahin dikim için ilkbaharı beklemeyin fidanları alıp hemen dikebilirsiniz böylece kışın toprak suya doymuş olacaktır. Behiçbey fidanlığından küçük karaçam fidalarından alabilirsiniz.Toros sediri fidanı da alın

wersaxc
03-09-2009, 07:35
değerli arkadaşlar karaçamın tohumunu ne zaman toplayabilirim acaba.

seaa
03-09-2009, 10:32
Karacam tohumlarını kozalaklar kahverengi oldukları zaman hava sıcak olmadan tahmini nisan ayından önce ağaçların dalından koparıp daha sonra güneşli havada kozalakları yere sererseniz tohumlar dökülmüş olur

ercinsahin
03-09-2009, 11:16
Karacam tohumlarını kozalaklar kahverengi oldukları zaman hava sıcak olmadan tahmini nisan ayından önce ağaçların dalından koparıp daha sonra güneşli havada kozalakları yere sererseniz tohumlar dökülmüş olur

Nasıl yani Nezih hocam? Kozalaklar kışı ağacın dalında mı geçiriyor? Şimdilerde dökülmeye başlayanlar nedir? Çok öğreneceğimiz şey var anlaşılan :)

seaa
03-09-2009, 12:19
Şimdi dökülmeye başlayanlar bir önceki senenin kozalaklarıdır.Şu an yeşil olan kozalaklar marta **** nisan ayının başına doğru olgunlaşıyor yani kahverengi oluyor. Kışın olgunlaşır kozalaklar :)

Douglas Fir
03-09-2009, 17:09
Sayın ercinsahin,

2 gün önce behiçbey fidanlığındaydım. Arada bir uğrarım. İbreli türlerden işe yarar sedir vardı. Tüpte 25-35 cm boylarında. Tane fiyatı 1.19 TL. Orman bitkisi olduğu için KDV ödenmiyor. Bir de Pursaklar fidanlığından gelmiş mavi serviler vardi. 55-60 cm civarlarında. Tane fiyatı 5 TL. Karaçam göremedim.

Yapraklı türlerden akasya olabilir. Sanırım 3-4 TL civarındaydı fiyatı.

ercinsahin
04-09-2009, 09:14
Sayın ercinsahin,

2 gün önce behiçbey fidanlığındaydım. Arada bir uğrarım. İbreli türlerden işe yarar sedir vardı. Tüpte 25-35 cm boylarında. Tane fiyatı 1.19 TL. Orman bitkisi olduğu için KDV ödenmiyor. Bir de Pursaklar fidanlığından gelmiş mavi serviler vardi. 55-60 cm civarlarında. Tane fiyatı 5 TL. Karaçam göremedim.

Yapraklı türlerden akasya olabilir. Sanırım 3-4 TL civarındaydı fiyatı.

İlginiz için teşekkür ederim. Önümüzdeki haftaiçi fırsatım olursa bir ziyaret de ben gerçekleştireceğim.

Douglas Fir
04-09-2009, 10:52
Rica ederim. Umarım aradığınız bitkileri bulursunuz. Kolay gelsin.

seaa
04-09-2009, 15:45
Behiçbeyde yoksa eğer Kızılcahamam fidanlığında mutlaka vardır.

ercinsahin
11-09-2009, 13:21
Ağaç dikim organizasyonumuzun bütçesi arkadaşlarımızın da katılımıyla umduğumuzun çok üzerinde olunca küçük fidan almaktan vazgeçip 40 adet boylu çam ve sedir fidanı aldık. Nakliye problemi yaşamamak için de alımı yakınımızdaki bir satıcıdan yaptık. Sağolsun satıcı hem fiyatta %40 indirim yaptı hem de 7 tane fidan hediye etti.

Ağaçlar iki partide geldi. İlk partiyi geçen hafta sonu cami cemaatiyle ve hocayla beraber diktik. Yaşlı yaşlı amcalar küreği birbirinin elinden kapıyordu. İkinci parti bu hafta sonu gelip dikilecek inşallah.

Şimdi Mevla'dan dileğim ağaçların büyüdüğünü görebilmek.

Ayrıca çalışmamıza destek veren iş arkadaşlarım beni gelecek yıllarda da bu tip organizasyonlar düzenlemem yönünde şevklendirdi. Hepsine huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Douglas Fir
11-09-2009, 14:07
Boylu fidanlarda adaptasyon problemine dikkat edin lütfen. Özellikle sedirde... Ekim ayı sonuna kadar düzenli sulayın. Fidan çukurunun dibine ya torf perlit karışımı ekleyin ya da dip tomrağını kabartın ki bitki uyandığında kökler yumuşak toprakta rahatça gelişip ilerlesin. Zaten bitki güçlenince sert toprakta bile ilerler. Önemli olan bitkiyi tuturmak. Kolay gelsin. Elinize sağlık

ercinsahin
11-09-2009, 15:19
Tutar inşallah. Dikimi dediğiniz gibi yaptık ama, dip toprağını kabartıp öyle oturttuk fidanları. Düzenli sulamada hiç problem çıkmaz sanırım çünkü cami olduğundan ilgili kişi sayısı fazla ve ayrıca bir Mehmet amca var ki tek işi bahçenin düzeni ;)

seaa
11-09-2009, 17:22
Sayın ercinsahin umarım diktiğiniz fidanların hepsi tutar.Vatanımıza milletimize ve dünyamıza hayırlı uğurlu olsun. Milli Ağaçlandırma Seferberliğini daha da genişletelim :)

Douglas Fir
11-09-2009, 19:14
Herşey harika görünüyor. Cami bahçesine dikildiği için fidanlar oldukça korunaklı bir yerdedirler sanırım. Kışın rüzgardan korumak da önemli. Boylu fidanlar genellikle İç Anadolu dışından geldiği için kışın sorun yaşıyorlar. Sizinkileri bilmiyorum tabii.. Belki de Ankara'da ilk kışları olacak. Bu kışı ne kadar bakımlı ve korunaklı geçirirlerse, bahara o kadar hasarsız girmeyi garanti ederler. Tekrar hayırlı olsun.

ercinsahin
14-09-2009, 09:46
Harika bir duygu bu arkadaşlar. Elbirliğiyle şahsi imkanlarımızın kat kat üstünde olan bir işi başardık ve tam da sonbahar yağmurlarından önce dikildi ağaçlar. Toprağa kavuştukları ilk gecede yağmur hoşladı onları.

Ağaçlar Çubuk II barajına yakın kuytu bir yerde. Kışı rahat geçireceklerini düşünüyorum. İnşallah tutarlar.

Bu arada çok üzüldüğüm bir olayı anlatmak istiyorum. Bilen bilir bilmeyenin de mutlaka yolu düşmüştür/düşecektir. Protokol yolu üzerinde havaalanından şehir merkezine giderken Saray beldesini geçip Pursaklara doğru çıkan bir rampa vardır. O rampada Novartis firmasının ağaçlandırma sahası vardı. Minicik fidanlar geçen yollar içinde bir hayli boylanmıştı. Geçenlerde ......'nın biri o bölgedeki anızları hangi akla hizmetle yakmışsa güzelim çam ağaçlarının bir sırasını da yakmış.

İçimden geçenlerin yarısın yazsam forumu ebediyyen kapatırlar. O kadar kızgınım. Katkın yok madem, bari zarar verme değil mi?

Douglas Fir
14-09-2009, 17:03
O ağaçları iyi bilyorum. Yazık olmuş emeklere... İçten duygularınıza !! ben de katılıyorum. Bu kaçıncı anız vakası... Üstelik para cezası da var ama cahillik ve vurdum duymazlık önlenemiyor bir türlü. Bunu yapanların birine ibretlik bir ceaz versen bunu da medya yazsa kimse anız yakmaz. Mesela herkes kül olmasına sebep olduğu ağaç sayısı kadar yıl hapse mahkum edilse bak bakalım kim anız yakıyor. Halkta da yöneticilerde de çevre onu koruma bilinci yok. Yazık...

lastmohikan
23-09-2009, 18:31
Fatih Sultan Mehmet fermanı gibi ferman lazım
Fatih Sultan Mehmet; "Ormanlardan bir dal kesenin başını keserim." fermanını yayınlatmış.

ercinsahin
24-09-2009, 13:09
Aşağıdaki haberi kalbi, şekeri, tansiyonu olanlar okumasın.

http://www.cubukhaber.com/news_detail.php?id=3590

-- haberin siteden kaldırılması ihtimaline karşı aşağıya da yazıyorum ---

Çubuk'ta çıkan anız yangınında meyve ağaçları ve yaklaşık 10 römork saman yandı.

Alınan bilgiye göre, Yuva Köyü'nde geniş bir arazide başlayan anız yangınına Çubuk itfaiyesi ve köylüler müdahale etti.

Yaklaşık 2 bin 500 dönümde etkili olan yangında, 10 dönüm içindeki meyve ağaçları ile 10 römork saman da yandı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre bir kişinin tarlasını daha rahat sürebilmek için başlattığı yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından söndürüldü.

Bu arada, Akkuzulu ve Kargın mahallerinde çıkan ve yaklaşık 2 bin 800 dönüm alanda etkili olan yangın da itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Çubuk'un Sünnü ve Güldarpı mahalleleri arasındaki bir tarlada başlayan ve geniş bir alanda etkili olan yangının da söndürülmesine çalışıldığı bildirildi.

-----

Sayfayı amacının dışına taşırmak istemiyorum ama bu konuya burada bir kez değindik diye haberi de burda vermek istedim. Bu vahşete kim dur diyecek merak ediyorum.

Köylüsü olan birinden öğrendiğim kadarıyla yangını başlatan amcam -buğday hasadından sonra tarlada uzun kalan saplar tarlayı rahat sürmesini engellediği için- tarlanın etrafını sürüyor ve yakıyor, rüzgar ateşi dağıtınca olanlar oluyor. Sonuçta elemana 70 bin TL ceza kesmişler, sonra al aşağı ver yukarı 10 bin TL'ye kadar inmiş ceza.

nix
08-11-2009, 15:35
Merhaba,
Küçük bir kağıt içinde 10 gün kadar beklemiş karaçam ve sedir fidesi geçti elime. Ben de hemen bir kabın içerisine dikip balkona koydum. Toprak ile ev çiçeklerinin saksılarına konan torf karışımı yaptım. Fakat dikimden 1 hafta sonra karaçamın iğne yağraklarının uçları sararmaya başladı. Sedirde birşey yok. Şu an sanırım karaçam fidesini kaybediyorum. Acaba ilk aldığım zaman mı kuruma başlamış olabilir? Yoksa yanlış birşey mi yapıyorum? Uygulamam gerekenler için bilgi verebilirseniz sevinirim. Resimleri aiağıdaki linkte:
1- http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=113267&stc=1&d=1257689828
2- http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=113268&stc=1&d=1257689828

ercinsahin
03-03-2010, 09:20
Herkese merhabalar arkadaşlar. Bahar geliyor rehavete son verelim artık. Aylardır hareket olmamış konumuzda.

Geçen yıl yaptığımız yazışmalar neticesinde karaçam tohumları topluyorum şimdilerde. Açılmamış kozalakları alıyorum ağaçlardan ve ev ortamında açılmalarını bekliyorum. Dün akşam 3 kozalaktan 8 tane tohum aldım. Tohumlar koyu renkli, siyaha yakın. Açık renkli olanları kullanmadım, onların içi boş çıkıyor. Hemen heyecanla torf dolu bir saksıya ektim onları. İnşallah çıkarlar.

Hafta sonu Çubuk Barajına çıkıp oradaki çam ağaçlarından da kozalak toplamayı düşünüyorum. Yeterince tohum elde edersem torf kullanarak viyol içine ekmeyi düşünüyorum. Tohumlar çıkarsa bir sene viyol içinde büyüyecekler. Yeterince büyüdükleri zaman daha büyük kapların içine alacağım.

Elbette tecrübe ve önerilerinizden yararlanmayı da istiyorum, onun için lütfen bana katkıda bulunun.

Bu arada, geçen sene cami bahçesine diktiğimiz ağaçlarda şimdilik bir sıkıntı görünmüyor. Havaların ısınmasıyla yeni sürgünler vermeye başlayacaklardır değil mi? Tutup tutmadıkları o zaman mı belli olur?

ercinsahin
22-03-2010, 08:56
131538

Herkese selamlar. Bu yılın tohumlarından saksıya ektiğim 8 adetten 6 tanesi büyüdü. Torfun içine ekmiştim, arada bir de kabak mı yoksa salatalık mı olduğunu bilemediğimiz bir şey yetişti. Onu da koparmadık, biraz daha büyüsün başka bir yere alacağız. Hayata bu kadar sıkı tutunmuşsa ona yardımcı olmamız gerektiğini düşündük.

Çamları çok fazla sulamadan toprağını hafif nemli tutarak biraz sabah güneşini gören sonra akşama kadar gölge olan bir yerde bekletiyoruz.

Yaklaşık 35 adet de jiffy şişen tablet içine ekim yaptık, onlardan henüz uyanan olmadı. Onlar çıkarsa onların da resmini eklerim buraya.

venus_trap
22-03-2010, 10:36
Sayın Ercinsahin resimde olan tohumlar olgunlaşmamış yani içi boş olan tohumlar olgunlaşanlar koyu kahve olurlar. Ankara ikliminde tohumdan büyütmek çok zor ama imkansız değil.

selamlar aslında tohumları kozalaktan çıkardıktan sonra suyun içine atın suyun üstünde duranlar boştur dibe çökenler ise doludur.

discovery35
23-03-2010, 18:01
selamlar aslında tohumları kozalaktan çıkardıktan sonra suyun içine atın suyun üstünde duranlar boştur dibe çökenler ise doludur.

Katılıyorum, en kısa ve etkili çözüm budur..

recepkum
18-04-2011, 12:48
kayseride oturuyorum. ofisin bahçesindeki karaçamın henüz olgunlaşmış ama açılmamış kozalaklarından birisini alıp, şeffaf bir poşete koydum. pencerenin önüne çokça güneş alan bir yere bıraktım. bir hafta sonra kozalak tamamen açıldı ve tohumların tamamı kolaktan dışarı döküldü.

tohumları bir bardağa koyup üç gün buzdolabında beklettim, sonra çıkarıp bir iki saat ılık suyun içerisine aldım. sonra da görmüş olduğunuz kapta torf içerisinde çimlenmeye bıraktım. ilk bir kaç gün kabı siyah ir poşetin içerisinde bağlı tutum ki torf kuru kalmasın diye. çokça su vermeme gerek olmadı suyun buharlaşmasına izin vermediğim için.

şu anda kozalağı kopardığımdan itibaren 20 gün geçti. tohumların 9 tanesi tuttu. şimdi ben bunları ne zaman ayırayım birbirinden. biraz daha beklemeli miyim?

ormancı33
05-10-2011, 09:50
Kalıntı : zamanında buralarda karaçam ormanları varmış. ancak insan tahtibatı sonucu çok azalmış, bunlara kalıntı denir.

saityigit
09-06-2012, 20:50
Karaçamlarımı ektim her gün resimlerini çektim günden güne büyüdüklerine tanık oldum sizlerle bunu paylaşacağım

saityigit
09-06-2012, 20:58
29 tane tohumdan 9 tanesi çimlendi 24 saat suda bekletip toprağa ektim sürekli nemli tuttum toprağı çimlenme olunca çimlenen çamlara az su verdim çürümesinler diye.
Sonra ben bunları saksılara diktim hepsi kurudu :/ neden anlamadım bardakları kestim toprağı dağıtmadan saksılara diktim ama azcık kökleri dışarı çıkmıştı onları da kestim acaba yanlış mı yaptım saksı değişiminde kökleri toprağın dışında kalanları kesmek gerek diye biliyorum ama bazılarını da kesmedim öyle diktim ben nerede yanlış yaptım hiç biri yaşamadı kurudu hepsi toprak karışımı 10 litre torf 10 litre kahverengi orman toprağı ormandan gidip aldım ve çam çoşturan katı gübre 750 gr hepsini karıştırdım acaba gübreden mi oldu böyle

Uysal01
09-06-2012, 21:52
Büyük olasılıkla kökleri hava almış veya gübre yakmış olabilir.Kap değiştirmesenizde yerinde kışa kadar kalabilirdi.

tiryak
28-11-2012, 16:34
Fidan diken arkadaşlar, fidanların büyümüş hallerinin de resimlerini ekleyebilirler mi buraya? Özellikle üzerinden bir kaç yıl geçenler?

selamethan
27-12-2012, 12:42
Karaçam fidesi çiçekçilerden aldığımız süs bitkileri toprağında yetişir mi acaba?

ahmetiri
19-01-2013, 23:17
Arkadaşlar herkese selam ben de birkaç tohumu çimlendirmeyi başardım.
Çevremdeki bir çam dan ( karaçam olduğunu sanıyorum) aldığım kozalaktan çok zorlanarak birkaç tohum çıkardım ve 20 aralık 2012 gibi plastik bardaklara ektim. Ekmeden önce tohumları bir gün ıslak peçete içinde tuttum. Sonra ağzımla çekirdek çıtlar gibi kabuğu aralatıp öyle ektim. Bardağın alt kısmına toprak, üstteki 1 cm lik kısma torf içine tohumları yerleştirdim. Ara sıra suladım ve sonuç resimlerde. Ortalama 15-20 günde oda içinde çim lendiler. Ama bir iki fire verdim.

Arkadaşlar torf çok çabuk kuruduğu için çimlenen fideleri her gün 1 kez suluyordum 2 tanesinin kökleri çürüdü. Sulamayı azaltsam kupkuru oluyorlar ne yapayım bir fikir verin.

Bir de benim fidelerin gövdeleri daha mor gibi acaba değişik olan ne cins mi?

seaa
22-01-2013, 13:56
karaçam evet

bkerti
24-01-2013, 08:23
Merhaba
Sanırım benim yapmak istediğim şey için karaçam uygun görünüyor. Tohumlarını bulup nasıl hangi koşullarda yetiştirmem gerekiyor?

ahmetiri
10-03-2013, 23:08
Kökleri çok çabuk büyüyor. Bardakların altında dolanmaya başladılar bende pet şişelerin içine toprağıyla beraber aktardım.

gral44
17-03-2013, 14:22
Arkadaşlar Merhaba;

bende ilgili resimlerdeki karaçamlari diktim ve 2 adet çıktı, bundan sonra hangi yolları izlemem gerekiyor.

syg.

http://g1303.hizliresim.com/17/k/l553m.jpg
http://g1303.hizliresim.com/17/k/l5544.jpg

ahmetiri
17-03-2013, 21:45
Sn. gral44 tebrikler
Bundan sonra fazla sulamama ya dikkat etmelisiniz. Ben 3,4 günde bir az miktarda suluyorum.
Bir de mümkünse güneş gören bir yerde tutun. Benimkiler ışığı az aldıkları için ışık yönünde eğiliyorlar. Başarılar.

Fagus Sylvatica
17-03-2013, 22:07
Merhaba. Ben sonbaharda karaçamların üstünden biraz tohum almıştım. Suya koyup dolu olanlarını ektim. Hem içeriye hem de dışarıya. Ama bir tane bile çimlenmedi. Neyi yanlış yapıyor olabilirim sizce?

ahmetiri
17-03-2013, 22:19
Merhaba. Ben sonbaharda karaçamların üstünden biraz tohum almıştım. Suya koyup dolu olanlarını ektim. Hem içeriye hem de dışarıya. Ama bir tane bile çimlenmedi. Neyi yanlış yapıyor olabilirim sizce?

Ben de ilk defa ektim ve çoğu çıktı. Tohumları suda beklettikten sonra ekmeden önce çekirdek çıtlar gibi kabuğu aralayın. Bir de ılık ortamdaki ler daha çabuk çıkıyor.

Fagus Sylvatica
17-03-2013, 22:26
Teşekkürler ahmetiri, çok yardımcı oldunuz. Demek sorun buymuş, bir dahakinde başarılı olurum umarım :)

Sagun
02-04-2013, 04:39
Ben de karaçam tohumlarını beş gün suda beklettim ve gördümki tohum şişince kendiliğinden kabuk açıldı sonra saksılara ektim büyük çoğunluğu çimlendi :)

Sagun
06-04-2013, 01:34
10 da 10 gibi bir çimlenme oranım var ama acaba kaçı yaşamaya devam edecek

386068

386069

Sagun
15-05-2013, 21:08
404893

404894

ahmetiri
03-06-2013, 22:52
Bunlar da benim 20-12-2012 de ektiğim karaçamların şimdiki halleri. Boyları yaklaşık 10-12 cm kadar.

Sagun
04-06-2013, 19:33
sn ahmetiri muhteşem çamlarınız, kışı ev ortamında mı geçirdiler yoksa dışarda mı aralık ayında ekmişsiniz, benim de şubat ayında ektiklerim var ama böyle boy atmadılar acaba durup bekleyip sonra mı boy verecekler.

ahmetiri
04-06-2013, 21:00
Sn. Sagun.
Kışı kapalı balkonda geçirdiler. Son iki aydır dış ortamdalar.

mustafaakin
08-10-2013, 00:37
5 ekim 2013 tarihinde mezarlık servisitoplamak için gittiğim mezarlıktan kahverengi hafif açılmış vaziyette bir karaçam kozalağı aldım. kabakuvvet yoluyla kozalağı açtım içinden yaklaşık 30 adet tohum çıktı bunları suya attıgımda 10 tanesi yüzeye çıktı. fakat benim anlamadığım bu mevsimde nasıl oluyorda bu kozalaklarda canlı tohum kalabiliyor.

degum
21-10-2013, 12:51
merhaba,
şubat ayında karaçam tohumu diktim. iş yerimdeki saksının içine 5-6 tane. 2 tanesi tuttu. yaklaşık 7-8 cm.lik oldular
ancak halabüyümediler ne yapmam gerekir.

Sagun
21-10-2013, 23:54
7-8cm oldularsa büyürler,ancak bahar başında boy atarlar,sürekli büyümezler yani

saityigit
08-11-2013, 21:50
Ancak bir sorum var arkadaşlar
Bunlar direk güneş ışığı görse sıkıntı olur mu?
Hava az rüzgarlı rüzgar rahatsız eder mi?
Alanyada yaşıyorum sıcaklık 25-16 arası dışarıda dursalar bişey olur mu?

Sagun
16-11-2013, 22:41
toprağı sadece torftan olması dezavantaj, çok fazla sulamaman lazım fazla nem çama iyi gelmiyor. şimdilik yarıgölge alanda olsa daha iyi

Balliba
31-01-2014, 19:13
Merhaba;

Yılbaşında karaçam tohumlarımı torf dolu 11 cm'lik plastik saksıya dikmiştim. Çıkan ve şu ana kadar hayatta kalan 3 adet karaçamım var fakat iğne yaprakların ucu kıvrılmaya başladı. Sorun ne olabilir?

Ağaç Sakal
27-04-2015, 15:20
elimde 3 adet karaçam tohumu var yüksekliği ve genişliği 1 karış olan saksıda çimlendirebilir miyim ?

mr.kenan
04-05-2015, 18:29
birkaç ay içerisinde daha büyük özellikle daha uzun bir saksıya dikmeni öneririm.kazık köklü olduğu için çok çabuk kök uzatma eğilimindedir.

Sagun
09-10-2016, 21:01
629742
yıllara meydan okumuş. kesim sırasında ekolojik denge için doğaya bırakılmış(üzerindeki kırmızı tabelada yazıyor)
yer: kargı/çorum

derin35
03-05-2020, 02:42
Bu iki tohumu çimlendirirsem, fidan olduklarında nereye dikebilirim?

Tema vakfının açıklamalarına göre doğaya gelişigüzel, isteğimize göre fidan dikemiyoruz.

Sagun
04-05-2020, 04:22
Bunları bir yere dikebilmeniz için öncelikle uygun bir kap veya poşette çimlenmeniz gerekir. 2 yıl dan önce başka bir yere dikerseniz de yaşama şansı düşük olur. Dikilecek yere gelince resmi olarak bir bilgim yok ama çitle çevrilmiş ağaçlandırma alanları daha uygun olur.

derin35
05-05-2020, 01:12
Bunları bir yere dikebilmeniz için öncelikle uygun bir kap veya poşette çimlenmeniz gerekir. 2 yıl dan önce başka bir yere dikerseniz de yaşama şansı düşük olur. Dikilecek yere gelince resmi olarak bir bilgim yok ama çitle çevrilmiş ağaçlandırma alanları daha uygun olur.

Sayın Sagun,
Yanıtınıza teşekkür ederim. Dikecek yeri garantilemeden, özellikle çimlendirme yapmıyorum.

Ben yakın zaman önce kaybettiğimiz bir aile büyüğümüzün mezar başına dikmeyi düşünmüştüm. Kabul etmediler. (Karabağlar Tırazlı mezarlığı- Sadece Karaservi ağacı)

Yeni açılan mezarlıklar bile tek tip ağaç uygulaması yapıyorlar. Yani mezar yerini satın alıyorsunuz ama istediğiniz ağacı dikemiyorsunuz.

İnternette de fazla bilgi kirliliği olduğundan, forumdan bilgi almak istedim.

Charlaux
16-05-2022, 08:45
Arkadaslar merhaba,

Sistem fotografi yukleyemiyor diye boyle yukluyorum. Simdi 13 Nisan'da bir karacam fidani edinmistim. Elime ulastigi hali bu sekildeydi ben de dikimini yaptim hemen. Turuncu borulu olan hali de su anki hali. Yasiyor hala sanirim ama umutsuz vaka mi ne yapmam gerekir karacamin bilenine sormak istedim.

https://imgyukle.com/i/RliG7x
https://imgyukle.com/i/RlipL0

Tesekkurler

Doku_Kültürcü
17-05-2022, 01:10
Arkadaslar merhaba,

Sistem fotografi yukleyemiyor diye boyle yukluyorum. Simdi 13 Nisan'da bir karacam fidani edinmistim. Elime ulastigi hali bu sekildeydi ben de dikimini yaptim hemen. Turuncu borulu olan hali de su anki hali. Yasiyor hala sanirim ama umutsuz vaka mi ne yapmam gerekir karacamin bilenine sormak istedim.

https://imgyukle.com/i/RliG7x
https://imgyukle.com/i/RlipL0

Tesekkurler

Yeşil yaprakları var, bu, enerji üretiyor anlamına gelir. Gübreleyin (15-15-15 ya da 20-20-20 NPK gübresi verin), sulayın, yeni sürgün oluşmasını teşvik edin.

FTHYFE
08-11-2022, 06:37
Evimin bahçesinde olan tahminen 20-25 yaşlarında erişkin çok güzel bir karaçam ağacı var.

Gövdesinin alt dalları ben bu eve taşınmadan önce birkaç sefer budanmış ve bu sebeple alt gövde çıplaktı. Ancak tam olarak göz hizasında kalan iki adet kuvvetli dalı vardı ve sitenin bahçıvanı (ki mesleği bahçıvanlık değil) :mad: yürümeye engel oluyor diye o güzelim iki dalı biz evde yokken ana gövdeye bağlantısından kökünden kesmiş.

Giden gitti ve çok derin üzüntü içindeyim, sanki çocuklarımdan biri yaralanmış gibi üzüldüm ama o dallar artık gitti. :(

Sizlere sorum, acaba erişkin bir çam ağacına genç dallardan ana gövdeye aşılama (grafting) yapılabilir mi?

Youtube vs üzerinde bayağı bir video izledim, genelde meyve ağaçları üzerine ve görece daha genç kısımlara aşılama yapılıyor. Ancak bizim karaçam gövdesi kalın kabuklu ve kesilmiş budaklar var.
Budakların olduğu yerlere veya budaksız gövdeye böyle bir aşılama yapılabilir mi?

Şimdiden ağaç sevenlerin her türlü önerisine açığım. Alt gövdede yeni dallar çıkartmak için elimden geleni yapacağım.

FTHYFE
08-11-2022, 06:50
Ağacın fotoğrafını ekliyorum:
727059

727060

727061

ali ekber
16-12-2022, 20:31
Görseldeki ağaç köknar ağacına benziyor yani karaçam değil. İçinde bulunduğumuz ay ağaç aşılamak için uygun bir ay değil. Ağaçlar ilkbahar aylarında aşılanıyor. Benim aşı tecrübem olmadı ama aşılanacak anaç ağaç genç fidanlardan seçilmelidir. Sizin bahçenizde budanmış olan ağaç yetişkin bir çam ağacı bu ağaç aşı yapmak için uygun değil. Ağacın gövdesini daha fazla yaralamayın. Çünkü çam ağaçları fazla budamaya uygun değil, ağacın gövdesini yaraladıkça zayıf düşmesine neden olursunuz. Ağaç yaralanan gövdesinden nemini kaybeder, dış tehditlere açık hale gelir. Yaralanan yerden daha fazla nem kaybeder, daha fazla ısı kaybeder, daha fazla ısınır, gövdesi çatlayabilir. Genellikle işin uzmanları ağacı budadıktan sonra yarayı aşı macunu ile kapatarak dış tehditlere karşı önlem alır. Bu gibi nedenlerle ağacın gövdesinde daha fazla yara açmazsanız iyi olur diye düşünüyorum. Bu ağaç aşılanmak için uygun değil.