View Full Version : flaneuse/ Kaktüs ve Sukulentlerim
flaneuse
16-10-2015, 12:18
Taner Bey ve Tülin Hanım'ın Antalya'daki serasından (Angay) sipariş ettiğim bebekleri paylaşmak isterim.
Bu düzenlemeyi 10 yaşındaki yeğenime hediye edeceğim. Aralarında 3 de kaçak var (Lithops Leslei, Lithops Pseudotruncatella ve Lithops Leslei Venteri)!
Ahşap salata kasesinin altına çivi-çekiç yardımıyla 5-6 drenaj deliği açtım; dibine biraz ufak çakıl yerleştirdikten sonra az ağaç kabuğuyla karıştırdığım toprağı ekledim. Lithopsların toprak ihtiyacının farklı olduğunu öğrenince onları kendi toprak ve minik saksılarıyla yerleştirdim.
Dikim işleminden önce 5 gün topraksız bekledikleri için diktikten 1 gün sonra çok az su verdim; Lithopslara (pamuk yardımıyla damlatarak) 4-5 damla; diğerlerine de toplamda 1/4 çay bardağı kadar. Mevsim dolayısıyla daha fazla su isterler mi, emin olamadım.
Öğleden sonra güneş alan, kapalı ancak havadar bir balkonda duracaklar.
Sulama, güneş vd. konularda görüş ve önerilerinizi beklerim. ;)
581167
581168
581169
flaneuse
16-10-2015, 12:32
Kendi kaktüs/ sukkulentlerime geçiyorum artık.
Bu küçük Meksikalıyı vatan hasreti çekmemesi için bir tekila bardağına diktim. Bundan sonraki iletilerimde paylaşacağım diğer tüm kaktüs/ sukkulentler gibi bol sabah güneşi alan mutfak camında duruyor.
O da dikim öncesi 5 gün topraksız susuz beklediği için dün gece pamuk yardımıyla birkaç damla su içirdim. Zannediyorum yaklaşan kış boyunca sulanmaması gerek; ancak daha çok bebek, nasıl yapsam bilemiyorum. :confused:
581170
581171
flaneuse
16-10-2015, 12:41
2 Lithops'u kendi toprak ve saksılarıyla dahil ettiğim bir güveç düzenlemesi. Arizona Kar Başlığı (Mammillaria vetula ssp. gracilis) geldiğinde biraz 'içine kapanık'tı. Kalem ve paket lastiği yardımıyla, gövdesine zarar vermeyecek şekilde doğrulttum (Umarım iyi yapmışımdır).
Drenaj sıkıtıntımız olursa ilkbaharda delikli bir saksıya alırım diye düşündüm. Bu durumda drenajı olan bir kaba nazaran çok daha az su vermem gerekecek sanırım. Yeterince susuz-topraksız bir 5 gün geçirmiş oldukları için onlara da, diktikten 1 gün sonra, az bir su verdim.
581172
581173
581174
flaneuse
16-10-2015, 12:55
Crassula Gollum ve Howartia'yı çok seviyorum. Çok 'galaktik' bir hâlleri var (Özellikle de Crassula Gollum, tam bir uzaylı!) Görüntü açısından sanırım en güzel düzenlemem şimdilik bu.
Önceki iletilerimde anlattığım hazırlık süreci, bu bebekler için de geçerli.
581176
581177
flaneuse
16-10-2015, 13:08
Akraba oldukları için birbirlerine destek olsunlar diye aynı dev fincana diktim. Gelişimleri umduğum gibi giderse, daha yüksek bir yere alacağım. Özellikle Sedum Rubrotinctum'un kızarmasını dört gözle bekliyorum.
581178
581179
flaneuse
16-10-2015, 13:25
Sipariş ettiğim sukkulentler içinde en boylu ve görece gelişmiş olanları bu ikisiydi; ayrı birer saksıya diktim.
Korkarım Mandraliscae'nin birkaç yaprağında biraz büzüşme var :( Neyse ki diğer yaprakları iyi durumda. Bu ikisini de diğerleri gibi bu az suladım ve tabağa akan suyu bir süre sonra döktüm.
581185
581186
flaneuse
16-10-2015, 13:42
Birkaç nokta daha paylaşıp görüş ve önerilerinizi almak isterim.
Zannediyorum mevsim dönümü itibarıyla sipariş vermek ve dikim için çok uygun bir zaman değildi; Taner Bey'in ilgisi ve nezaketi bir yana, bazı sukkulentler belki biraz da bu yüzden yorgun/ hırpalanmış gibiydi sanki... Yine de doğru bakımla iyi sonuç alacağımı umuyorum.
1) Bundan sonrası için belirli bir periyodda sulama yapmamı mı önerirsiniz? Örneğin Kasım ortasına değin 1-2 kere daha az su verebilirim diye düşünmüştüm (ne de olsa hepsi yol yorgunu)- yoksa artık baharı mı bekleyim?
2) (Bu sorumu ilgili alt-forumda da araştıracağım ama) Kış boyunca Lithopslara hemen hiç su vermemek gerek diye okudum. Bir de toprağı ve lithopsları fısfıslayarak sulamak gerektiğinden bahsediliyor. Yöntem bu mudur?
3) Susuzluktan kaynaklanan sukkulent büzüşmeleri için bitkinin üzerine fısfıslama yapmayı önerir misiniz? Yoksa leke ya da daha önemli sorunlara davetiye mi çıkarmış olurum?
4) Sukkulentler için her sulamada (azotu az, potasyum ve fosforu bol) bitki besini vermek gerekir gibi bir bilgi okumuştum. Katılır mısınız? Özellikle yeğenim için hazırladığım düzenleme için soruyorum; hem doğrusunu öğrenmiş olsun hem de iyi sonuç aldığını görüp severek ilgilensin sorumluluğuyla ;)
Mücevher Çalısı
16-10-2015, 15:51
Sukulent sayfanız hayırlı olsun Sn. flaneuse.
Sukulentleriniz yeni yerlerine alışma aşamasındalar, o kadar yol yapmışlar büzüşmeler zamanla atlatılır bence hepsi sağlıklı görünüyorlar.
Sukulentlerde yeniyim ama nacizane deneyim ve bilgilerime göre;
Sipariş ettiğim sukkulentler içinde en boylu ve görece gelişmiş olanları bu ikisiydi; ayrı birer saksıya diktim.
Korkarım Mandraliscae'nin birkaç yaprağında biraz büzüşme var :( Neyse ki diğer yaprakları iyi durumda. Bu ikisini de diğerleri gibi bu az suladım ve tabağa akan suyu bir süre sonra döktüm.
Senecio susuzluktan büzüşmüştür zamanla düzelir ve biraz daha büyük bir saksı ister. Bir süre sonra saksısını büyütebilirsiniz...
Akraba oldukları için birbirlerine destek olsunlar diye aynı dev fincana diktim. Gelişimleri umduğum gibi giderse, daha yüksek bir yere alacağım. Özellikle Sedum Rubrotinctum'un kızarmasını dört gözle bekliyorum.
Sedumlar iyi gelişirse saksısını büyütebilirsiniz, ama fincanınızda kızarırlarsa mavi ile renk uyumu hoş olur...
Saygılar...
flaneuse
16-10-2015, 16:14
Sukulent sayfanız hayırlı olsun Sn. flaneuse.
Sukulentleriniz yeni yerlerine alışma aşamasındalar, o kadar yol yapmışlar büzüşmeler zamanla atlatılır bence hepsi sağlıklı görünüyorlar.
Sayfama ilk mesaj! Moral verdiğiniz için çok teşekkür ederim Sayın Mücevher Çalısı ;) Saksı değiştirme önerinizi ilk baharda mutlaka değerlendireceğim. Hem Sedumlar'ın hem de Senecio'nun kök görüntüsü sağlıklıydı ancak öyle pek gür değildi- o yüzden daha büyük saksıya dikmek aklıma gelmedi. Şimdilik sıkıntı olmaz diye umuyorum.
Bir de şu sulama hususunu netleştirebilirsem harika olacak. Forumu ve web sitlerini gezip okudukça hayli kafam karıştı... Bu yıl bir kaktüsüm de çok çekti elimden ('ye evladım ye' diye tabağı dolduran anneler gibi suladıkça sulamıştım garibi). Aynı hataya düşmek istemiyorum.
Mücevher Çalısı
16-10-2015, 17:57
Toprağın drenajı iyi olması en önemli nokta, su saksının içinde ve altında oyalanmayacak, kışın sulama sıklığı haliyle azaltılıyor bunları biliyorum. Kaktüs ve Lithopsu hariç tutuyorum (bilgim yok), diğer sukulentlerin çoğu toprağı kurudukça su ister...
flaneuse
18-10-2015, 11:03
Keşke güveç kaplarını dikim öncesi deldirseymişim; bu durumda toprak kuruluğunu kontrol edip azar azar su vermek gerekiyor. Oysa drenajı iyi bir saksıda, tek seferde bol sulayıp fazlasını tabaktan dökmeyi öneren siteler var. Neyse, deneye yanıla öğreneceğim...
flaneuse
19-10-2015, 14:19
Sayın Mücevher Çalısı'nın tavsiyesini dikkate alarak Cotyledon Papillaris'in saksısını büyüttüm. Bugün yarın Senecio Mandraliscae için de biraz daha büyük saksı edineceğim.
Bu arada her ikisi de tam bir su canavarı çıktı! Akşam güzel bir sulamanın ardından sabah Mandraliscae'deki büzüşmelerin neredeyse tamamen kaybolduğunu gördüm ve çok sevindim :eek: Cotyledon ise bu sayfayı açtıktan sonra fena büzüşmeye başlamıştı; sabahki sulamasının ardından 'birazdan süzerim' dediğim alt tabağını kaşla göz arasında sildi süpürdü.
Geçirimli toprağın ve drenajın önemini bir kez daha anlamış oldum. Sık sık değil ama tek seferde suya doyurup fazlasını süzmek, deliksiz bir saksıyla uğraşmaktan 'fazla mı geldi' endişesiyle gıdım gıdım sulamaktan çok daha anlamlı (Bu durumda güveçtekilerle de ilgilenmeliyim).
sayfanız hayırlı bol çiçekli olmasını dilerim
Sn. flaneuse sayfanız hayırlı olsun. Çiçeklerini görmeniz dileğiyle.. :)
flaneuse
21-10-2015, 20:40
sayfanız hayırlı bol çiçekli olmasını dilerim
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim :)
flaneuse
21-10-2015, 20:45
Sn. flaneuse sayfanız hayırlı olsun. Çiçeklerini görmeniz dileğiyle.. :)
Çok teşekkür ederim Sayın Jakin :) Güveç kaplarımı deldiriyorum, drenajı iyi saksılar ayarlıyorum- sağlıklı birkaç sulamayla daha kışa hazırlanacak, bahara kadar güzel güzel dinlenip güç toplayacaklar umarım ;)
flaneuse
23-10-2015, 17:31
Forum yöneticilerimiz için de uygunsa, bu sayfayı biraz da 'kaktüs/ sukkulent günlüğüm' gibi kullanmak istiyorum. Öğrendiklerimi, uygulamalarımı yeri geldikçe paylaşarak, doğruyu yanlışı anlamam daha kolay olur gibime geliyor.
Artık drenaj deliksiz saksı, güveç, fincan kalmadı! Herkes rahat rahat besleniyor ;) Yalnız Cotyledon Papillaris'e su yetiştirmek mümkün değil; yeni yapraklar veriyor olsa da eskileri oldukça büzüştü. Daha bol suluyorum ama kökleri de çürütmek istemiyorum.
Ayrıca (yine, Cotyledon'nun) dalları arasında ağlara rastladım ve örümcek-maytı olmasından endişelendim. Okuduğum web-sitelerinde özellikle genç Cotyledonlar'ın örümcek-maytlarından çok çektiği yazıyordu. Ben de yaprakları, dalları ve gövdeyi önce su, ardından sulandırdığım biberiye yağıyla silip temizledim. Yağın da etkisiyle yapraklardaki büzüşmeler (en azından görüntüde) biraz azaldı sanki.
umutdunyasi
24-10-2015, 09:19
Çiçeklerinizin son halinide bekliyoruz :) Fincanları nasıl deldiniz ? Ben şarjlı matkapla uğraştım ama delemedim...
flaneuse
24-10-2015, 11:11
Çiçeklerinizin son halinide bekliyoruz :) Fincanları nasıl deldiniz ? Ben şarjlı matkapla uğraştım ama delemedim...
Matkabım olmadığı için mahalle esnafından yardım istedim, sağolsun onlar hallettiler :) Aslında kapların deldirilmiş hâllerini, dikim öncesi fotoğraflamayı ben de düşünmüştüm ancak tekrar dikme telaşında unutmuşum. Bu kez güveçtekilerin hem toprak harcına hem de üzerine biraz daha taş ekledim. Fotoğraflarda, Lithopslar'dan biri arkada kalmış ancak diğerinin yarığı sanki biraz daha açıldı ve derinleşti gibi, onu yakalayabilmişim ;) Cotyledon'un fotoğrafınıysa, büzüşmelerini ve muhtemel örümcek-maytı tehlikesine karşı uyguladığım biberiye yağlı tedavisini paylaşmak için gönderiyorum (Onda da yeni yaprak oluşumları mevcut).
582271
582272
582273
umutdunyasi
24-10-2015, 13:37
Suyumu fazla geldi acaba düzel inşallah...
flaneuse
25-10-2015, 18:32
Sedumlar'dan biri (Rubrotinctum) üst yapraklarının diplerinden pembe/ açık kırmızı renkli, ince ve uzun iplikler vermeye başlamış (Anlaşılır ve kaliteli bir fotoğrafını çekmeyi henüz başaramadım).
Tuhaf bir soru olabilir ama bunlar kök mü acaba? Yerini sevdiği, bakımından hoşnut olduğu için mi böyle yapıyor yoksa toprağı, suyu yetersiz kaldığı için hayatta kalma dürtüsüyle kök mü veriyor dersiniz?
Mücevher Çalısı
26-10-2015, 14:48
Sedumlar'dan biri (Rubrotinctum) üst yapraklarının diplerinden pembe/ açık kırmızı renkli, ince ve uzun iplikler vermeye başlamış (Anlaşılır ve kaliteli bir fotoğrafını çekmeyi henüz başaramadım).
Tuhaf bir soru olabilir ama bunlar kök mü acaba? Yerini sevdiği, bakımından hoşnut olduğu için mi böyle yapıyor yoksa toprağı, suyu yetersiz kaldığı için hayatta kalma dürtüsüyle kök mü veriyor dersiniz?
Fotoğraf gelmedi daha ama onlar köktür. Başta Sedum ve Kalanşo türleri olmak üzere Sukulentler havada kök yapmaya pek meraklılar. Nem arttıkça kökler artar...
flaneuse
26-10-2015, 17:32
Fotoğraf gelmedi daha ama onlar köktür. Başta Sedum ve Kalanşo türleri olmak üzere Sukulentler havada kök yapmaya pek meraklılar. Nem arttıkça kökler artar...
Tekrar denedim ama o kadar inceler ki belirgin bir şekilde fotoğraflamayı maalesef başaramadım. Nem dediğiniz için endişelendim de şimdi; yerini değiştirmem gerekir mi? O kökleri toplayıp başka saksıya almalı mıyım dersiniz yoksa kendi hâline mi bırakmalı?
Mücevher Çalısı
26-10-2015, 18:30
Eğer kök ise onlar (en azından fotoğraf olmadan bilinmez) endişelenmenize gerek yok bu normal bir durum. Toprak sürekli ıslak olmasın sulamak için kurumasını bekleyin. Taşları (gözenekli yapılı olmadığı için) azaltırsanız toprağın hava alması kolaylaşır. Sukulentler için pomza-lav taşı kullanılıyor ve bu taşlar gözenekli olduğu için bitkinin hava alması kolay oluyor...
Bu yazdıklarım biraz araştırma, biraz deneyim, çok biliyor da değilim, demiştim Sukulentlerde yeniyim:)
Saygılarımla...
flaneuse
26-10-2015, 19:51
Taşları önemli ölçüde azattım ve bu esnada fark ettim ki günler önce sulamış olmama rağmen bazılarının toprağı hâlâ ıslak! Neyse ki güveçlerdekilerin, Astrophytum'un ve Mandraliscae'nin toprağı kuruydu.
Bu sukkulentleri yaşatabilirsem biraz da sizin sayenizde olacak Sayın Mücevher Çalısı ;)
flaneuse
31-10-2015, 11:23
Dün, hem bu başlıkta paylaştığım ilk düzenlemenin durumunu görmek hem de yaklaşan Türkçe sınavı için yeğenimdeydim. Oyun, ödev, atlama, zıplama derken fotoğraflamak aklıma gelmedi ama minik Lesliei Lithopsları dikkatimi çekti; yaprak aralıkları biraz daha açılmış, yaprakların yüzeyi sanki altları doluymuş gibi hafif kabarmış ve dokununca içerden bir engebe hissediliyor. Boylarına bakmadan yeni baş vermeye hazırlanıyorlardır belki de :eek:
(Düzenlemedeki diğer tüm sukkulentler de yeni yaprak vermiş, aralara serpiştirdiğim sedum yaprakları kök salmış. Kimsenin uyumaya niyeti yok gibi, aynı benim yeğen!)
Daha önce edindiği bir Haworthia Fasciata vardı, saksısından düşüp ayrıldığı için tekrar diktik. Yandan yavru vermiş (ancak isminden tam emin olmadığım) top top kaktüsünü de o miniminnacık çimlendirme saksısından kurtarıp daha uygun bir yere aldık. Ayrı saksılarda bir Crassula Ovata ve adını bilmediğim, çiçek açmış bir sukkulenti daha var (DÜZELTME: Fotoğrafını çekmesini istedim, gönderdi. Sayın Akçabardak sağolsun, Kalachoe olduğunu öğrendim). Anladığım kadarıyla cimcime gayet iyi bakıyor hepsine (bir de kocaman nazarlık koymuş aralarına, gidip gelip düzeltiyor ;) )
flaneuse
04-11-2015, 15:51
Sayın SDurul beni mahcup etti- şurada (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/37849-2.htm#post1418088) 'diktikten sonra paylaşırım' yazmıştım ama dayanamadım. Buradan bir kez daha teşekkür ederim kendisine :)
583897
583898
ibocandan
04-11-2015, 16:41
ne kadar güzeller maşaallah çiçeklerini görmek dileği ile
flaneuse
04-11-2015, 17:25
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim- Sayın SDurul pek özenli bakmış büyütmüş :)
bunlar nasıl güzeller böyle yaaa botanik bahçesi misali ne bahçesi müzesi ... güle güle sağlıkla büyütün
flaneuse
04-11-2015, 19:16
Benim de en çok sevdiğim şey, bebekleri dikmeden önce, böyle botanik kitabı sayfası gibi düzenleyip izlemek. Aynı şeyi düşünmüşüz Sayın Aerosol ;)
Zapata tekila bardagında olan demekki bende google da zapata kaktüsü yazdım arıyorum :) daha önce bende bardağa sukulent dikmiştim öldüler sanırım altı delik olmayınca nemli kalıyordu o yüzden oldu. Bence normal bir saksıya alın ve su vermeyin umarım iyileşir
Hayırlı olsun sayfanız, güle güle büyütün çiçeklerinizi. Gönlü güzel Sdurul ablacım hepimizin destekcisi. Ben de bu türleri yeni yetiştirmeye başladım. Kış durumlarını tam bilemiyorum. Benim de ilk kışım olacak onlarla.Sedumlar, sukulentler hatta kaktüsler bile baharda günlerce sağnak yağmurun altında kaldılar. Çok sulanmaktan çürüseler benimkiler çürürlerdi. Ben bahçe toprağına ekmiştim,biraz da kum kullandım. Ona rağmen inanılmaz serpilip geliştiler.Bir de yanmış çiftlik gübresi kullandım. Toprağınızın geçirgen olmasına dikkat edin .O kadar tedirgin olmayın. Çok kolay gelişiyorlar. Sevgiler
flaneuse
04-11-2015, 20:36
Çok teşekkür ederim Sayın Aleydi ;) Sizin bahçe sayfanızda sık sık dolaşıyorum, öyle güzel bir çeşitlilik yakalamışsınız (ve bunu öyle güzel sürdürebilmişsiniz) ki eminim kaktüs ve sukkulentler de mutlu mesut yaşıyorlardır orada.
İlgileneyim bakayım derken özellikle sulama konusunda hemen tüm bitkilere biraz fazla bonkör davranma huyum var- onun için gerçekten de arada tedirgin oluyorum. Ancak dediğiniz gibi dayanıklı ve kolay gelişen bitkiler- üstelik kedi gibi kendine yeten, bağımsız bir tarafları var. Sanırım bazen onları kendi hâllerine bırakmak en iyisi :)
flaneuse
10-11-2015, 11:54
Sayın SDurul'un gönderdiği güzellerden bazıları ;) Vakit bulur bulmaz isimlerini ekleyip diğer güzelleri de paylaşacağım...
Saksıları, Compo Sana kaktüs- sukkulent toprağına bir miktar ağaç kabuğu, çakıl, ponza ve lav taşı da ekleyerek hazırladım. İlk defa kullandığım bir toprak; torbayı açınca biraz nemli gibi geldiği için bir süre havalandırıp öyle dikim yaptım. Cocopeat dedikleri hindistan cevizi kabuğu torfum da vardı ama ne işe yaradığını tam olarak çözemediğim bir malzeme. Drenaja yardımcı olduğu söyleniyor ama hazırlarken suyla karıştırılması gerekiyor ve o suyu öyle bir tutuyor ki kaktüs- sukkulent saksısı için uygun olmayabilir diye düşündüm. Toprak yüzeyine (Sayın Aerosol kadar bonkörce olmasa da!) bir miktar lav taşı da yerleştirdim.
Aslında tek tek saksılamaya karar vermiştim ama sempervivumlar aklımı çeldi ;)
584728
584729
584730-
flaneuse
10-11-2015, 12:11
3-4 yıl önce Koçtaş'tan almış olduğum bir kaktüs. Çok sık karşılaşılan bir tür ancak adını bir türlü öğrenemedim (EK: Sayın Olmez'e teşekkür ederim; Echinocactus grusonii imiş).Zaman içinde biraz küçüldü diye sağlığından endişeleniyordum; yine de toprak değişimi yaparken çok güzel köklenmiş olduğunu gördüm.
Havalar soğuduğu için eski toprağından kurtaracağım diye köklerini foşur foşur yıkamaya cesaret edemedim. Compo Sana kaktüs- sukkulent toprağından az ekleme yaptım saksısına.
584731
584732
flaneuse
10-11-2015, 12:20
Astrophytum asteriasıma ne oldu anlamadım- drenajsız tekila bardağından kurtaralı çok oldu aslında (zaten bardaktayken sadece 1 kez su vermiştim; o da damla damla). Ekim ortasından bu yana toplamda 2 kez su verdim, susuz bırakmış ya da çok sulamış olmak için bu kadarı kafi mi bilemiyorum... Güzel bir saksısı ve toprağı vardı fakat giderek bu hâli aldı.
584733
584734
584735
sukulent aranjman süper olmuş emeğinize sağlık ... sondaki hastamız için üzüldüm keşke yardımcı olabilseydim ...
flaneuse
10-11-2015, 12:57
Teşekkür ederim Sayın Aerosol, Zapatam benim en sevdiğim kaktüsüm- umarım deneyimli bir üyemiz imdadıma yetişir.
flaneuse
24-11-2015, 10:44
Birer Sedum ve Sempervivum'a davetsiz misafirler gelmişti. Pazar günü arap sabunuyla banyo yaptıktan sonra biberiyeyle güzelce yağlandılar, bebek gibi oldular ;) Saksıları da tarçınlandı, akşama yerlerine dönerler artık.
586574
586575
586576
flaneuse
24-11-2015, 10:53
Sedeveria Letizia gövdeden ve toprağa yakın yerinden yavrular veriyor ancak şimdilik en net fotoğraflayabildiğim minik bu.
586577
flaneuse
24-11-2015, 10:56
Kalanchoe Fedtschenkoi ve Kalanchoe Laetivirens- mutfak camında mutlular.
586578
586579
flaneuse
24-11-2015, 11:05
Sedum Sarmentosum, yerini en çok seven sukkulentlerimden biri gibi görünüyor- tomurcuk görünümündeki 'çiçekleri' geldiğinden bu yana açıldı saçıldı ;)
586580
586581
flaneuse
24-11-2015, 11:11
Delosperma Cooperi, en sevdiğim sukkulentlerimden biri; kaktüsler arasında kalmış burada. Arkada da kırmızı atlas çelikleri görünüyor.
586582
586583
sayın flaneuse unlu bit belasından hemen kurtulursunuz umarım ... çok güzel temizlik yapmışsınız zaten ... tüm bitkilerinizin yüzü gülüyor keyifleri yerinde ...
flaneuse
24-11-2015, 11:32
Kalanchoe Daigremontiana'yı da unutmadan ekleyim- Sayın SDurul'dan ayrıldığı için olsa gerek, pek mahzundu geldiğinde. Kalem ve paket lastiği yardımıyla dikleştirdim, bir süre sonra onlara da ihtiyacı kalmayacak.
Öndeki Sedum Reflexum, kaktüs de Echinocactus Grusonii (Altın Fıçı Kaktüsü).
586584
flaneuse
24-11-2015, 11:36
Teşekkür ederim Sayın Aerosol. Göze ne kadar hoş görünürse görünsün, aynı saksıda birden fazla bitkiyle düzenleme yapmak bu gibi durumlarla mücadeleyi zorlaştırabiliyor. Neyse ki her sabah dikkatlice inceliyorum saksıları, yoksa fark etmek mümkün değil.
flaneuse
24-11-2015, 11:54
Bu arada, başta Kalanchoe Daigremontiana ve Delosperma Cooperi olmak üzere elimdeki sukkulentlerin birçoğunun geleneksel şifa kültürleri dahilinde kullanımı mevcutmuş- vakit bulunca araştırıp paylaşmayı düşünüyorum ;)
Mücevher Çalısı
24-11-2015, 11:57
... Kalem ve paket lastiği yardımıyla dikleştirdim, bir süre sonra onlara da ihtiyacı kalmayacak.
586584
Kalanchoe daigremontiana (Gözyaşı Çiçeği) çok çabuk kendine gelenlerden Sn flaneuse, hatta onlar hiç bozulmazlar da. Öyle ki kapı eşiklerinde bile yavruları düşüp büyümeye çalışıyor. Benim huyum vardır, bitki atıklarını hasta değillerse kesin saksı içerisine koyarım. Bu gözyaşlarını ben köklüyorum, onlar bir yolunu bulup yaşıyor büyüyorlar. Çok da kanaatkarlar, çok az bir toprakta, hiç sulamasanız da yaşayabiliyorlar.
Sevgiler...
Hımmm. NOT: Gözyaşılar zehirlidir...
bir kimyasalın ilaç ya da zehir olması tamamen doğru doza bağlıdır ... paracelsus böyle demiş ... Bu da sizin düşüncenizi destekliyor ....
Mücevher Çalısı
24-11-2015, 12:12
bir kimyasalın ilaç ya da zehir olması tamamen doğru doza bağlıdır ... paracelsus böyle demiş ... Bu da sizin düşüncenizi destekliyor ....
Paracelsus çok bilmiş:D (gerçekten:D).
Ne tuhaf değil mi, atalarımız bilmeden bilmişler geçmişte; 'Her şeyin azı karar, çoğu zarar' diyerek.
Şekerin bile çoğu zehirmiş, inanmak istemediklerimden:mad:
flaneuse
24-11-2015, 12:22
Kalanchoe Daigremontiana (Gözyaşı Çiçeği) çok çabuk kendine gelenlerden Sn flaneuse, hatta onlar hiç bozulmazlar da. Öyle ki kapı eşiklerinde bile yavruları düşüp büyümeye çalışıyor. Benim huyum vardır, bitki atıklarını hasta değillerse kesin saksı içerisine koyarım. Bu gözyaşlarını ben köklüyorum, onlar bir yolunu bulup yaşıyor büyüyorlar. Çok da kanaatkarlar, çok az bir toprakta, hiç sulamasanız da yaşayabiliyorlar.
Sevgiler...
Hımmm. NOT: Gözyaşılar zehirlidir...
Sevgiler benden Sayın Mücevher Çalısı... Ben de aynı sizin gibi ne kadar dal, yaprak, hatta kök parçası varsa atmayıp bu işe ayırdığım bir saksıya alıyorum ve izlemeye başlıyorum. Şimdiye dek hemen hepsi köklendi ve mini mini yapraklar verdi. Gelin görün ki istediğim gibi fotoğraflayamıyorum bir türlü.
Gözyaşı çiçeğinin zehirli olduğunu bilmiyordum :eek: Bazı cilt hastalıkları için haricen, merhem yapımında kullandığına ilişkin 'bilgilere' rastladım İnternet'te. Antienflamatuar (yangı önleyici) ve inotropik (kas hareketlerini düzenleyici) etkisi de mevcutmuş ama biz bu işleri eczacılara, hekimlere bırakalım en iyisi :)
flaneuse
24-12-2015, 16:58
Bendeki pseudotruncatella şişip yarığının kenarlarını çatlatadursun, yeğenimdeki lesliei ve lesliei venteri yenilenmeye hazırlanıyor galiba ("açılıyorlar açılıyorlar" diyordu da inanmıyordum) :eek:
590126
590127
engin koç
24-12-2015, 19:23
Sn. fleneuse
Sayfanızı çok beğendim.
Hele ki gözlemleriniz ve bunları paylaşmanız çok güzel.
Aranjmanlara ağırlık veriyorsunuz.
Tabi ki görsellik çok önemli. Aranjmanlarınız beğendim.
Ev ortamı için aranjmanda kullanacağınız bitkilerin kök ve gövde yapılarına, su vs ihtiyaçlarına dikkat etmek gerekiyor.
Sulamak konusunda bir önerim olacak.
Ben sulamada bir periyot olmadığını düşünüyorum.
Suya ihtiyaç duydukları zaman sularım hep.
Terasımda 3 çeşit toprak kullanıyorum. Kaktüsler sukulentler ve arsızlar için.
Neredeyse aynı zamanda kuruyorlar ve suya ihtiyaç duyuyorlar.
Her mevsim ve coğrafya için sulama zamanı değişiyor.
Soğuk havalarda ve iklimlerde yapraktan sulama yapmamanız uygun olur.
Umarım başınızı ağrıtmadım.
Sevgiler.
flaneuse
25-12-2015, 02:33
Estağfurullah Engin Bey, baş ağrıtmak ne demek- paylaşım yapıyorsak sizlerden öğrenmek için yapıyoruz :) Vakit ayırıp sayfama yazdığınız için teşekkür ederim.
Doğrusunu isterseniz tek saksıya düzenleme yapma fikrine o kadar sıcak bakmıyorum artık; göze hoş görünse de hem unlu bit vb sorunlar olduğunda başa çıkmak zorlaşıyor hem de su, ışık, sıcaklık ihtiyaçlarını gözeterek düzenleme yapmak için daha fazla bilgi ve tecrübe edinmem lazım. Örneğin haworthia'yı ilk sayfada paylaştığım güveç düzenlemesinden çıkarıp tek başına saksıya aldım; yanındaki crassula gollum kadar su sevmediğini ve benim mutfağın sabah güneşinden hoşlanmadığını fark ettim (Yavrucak kahverengi olmuştu, daha az ışık alan bir yere yerleştirdim de yeni yeni kendi yeşiline döndü).
Ne istediklerini galiba anladığım sukkulentlerim crassula gollum, senecio, kalanchoe fedtschenkoi, kalanchoe laetivirens ve sedum sarmentosum. Yavaş yavaş tanıyoruz birbirimizi diyelim...
Su konusunda "gençsin sen evladım, yakarsın ye" diye tabak dolduran annelerimiz gibi olduğum için emin olmadıkça su vermiyorum. Zaten Ankara oldukça soğuk ve sisli; yağamayan kar havasıyla boğuşuyor epeydir.
Saygılar, sevgiler :)
flaneuse
27-12-2015, 14:48
Yeğenimin lithopslarından yeni fotoğraflar :p Bir de pseudotruncatella var ahşap saksısında, onun da biraz uzadığını söylüyor; önümüzdeki haftalarda göreceğiz bakalım, yaprak mı çiçek mi?
590499
590500
flaneuse
02-01-2016, 13:27
Sayın SDurul'un kuru çiçekli bir dal olarak gönderdiği sedum sieboldii'nin son durumu. Dikim sonrası alttan tek 1 parça kök atmış ancak daha çok yeni yaprak vermiş. Eski yaprakların çoğu büzüşüp sarardı ve kendiliğinden kopuyor. Bu dalı hiç ellemeden böylece tekrar mı dikmeli yoksa ufak ufak kesip yavrular için yeni dikim mi yapmalı, ne dersiniz?
591117
Sevgi Durul
02-01-2016, 13:32
Hiç kesmeyin bence. Dalı toprağa yatırıp, etrafını biraz toprakla beslerseniz bir sürü sieboldiiniz olacak.:)
Eski yaprakların sararıp dökülmesi normal bir şey.:)
flaneuse
02-01-2016, 13:33
Dalı minik minik kesip ufak parçalara ayırmayım mı Sayın SDurul?
:rolleyes: EK: Afedersiniz, 'hiç kesmeyin bence' demişsiniz- hemen cevap yazacağım telaşından fark etmemişim... Teşekkürler, sevgiler :)
flaneuse
02-01-2016, 13:51
Artık genel endişe hâlimi fark ettiniz de beni cesaretlendirmek için mi yapıyorsunuz yoksa işler düşündüğüm kadar fena gitmiyor mu bilemiyorum, beğenilerinize, desteğinize teşekkür ederim ;)
flaneuse
10-01-2016, 13:48
Bu işe ayırdığım güvecin toprağını, taştı perlitti kabuktu derken biraz karman çorman hazırlamışım; o yüzden pek net ve temiz bir görüntü alamadım ama buyrun...
Sedum rubrotinctum bebekleri
591893
Sevgili SDurul'un gönderiği annelerden (Bunlar büyüyünce ne olacaktı hep karıştırıyorum :rolleyes:)
591894
(Yine SDurul gönderisi) Gözü yaşlı Kalanşo'nun minikleri (Onun saksısı en karanlık olan, o yüzden kısa süreliğine anneden ayırıp masada fotoğrafladım)
591895
flaneuse
10-01-2016, 14:00
Crassula Gollum, en hızlı büyüyen sukkulentim. Eylül sonunda bana geldiğinde toplam 7-8 yaprağı vardı (bkz. bu konunun ilk sayfasında paylaştığım fotoğrafı (http://www.agaclar.net/forum/1414852-post4.htm)). Şu an, aralardaki mini mini mini mini ve de mini miniler :p hariç, göze çarpan 15 yaprağı var.
591896
flaneuse
10-01-2016, 14:12
Yine, yapraklarını hızlıca çoğaltmakta olan 2 kalanşom- Gelişlerinden dikim gününe kadar olan zaman zarfında biraz yaprak kaybetmişlerdi (benim suçum). Ancak Kasım sonundaki hâllerine göre (http://www.agaclar.net/forum/1422440-post42.htm) bariz gelişim olduğunu düşünmek istiyorum :p. Bir tanesinin dağcı gibi yandan attığı kök çoktan toprağı bulmuş, diğeri de bir mini mini vermiş yaprak ucundan ;)
591902
591901
flaneuse
10-01-2016, 14:30
Son olarak: Hâlini hiç beğenmeyip kolaçan ettiğim SDurul atlasları ikişer tıknaz kök atmış. Bu kontrolü 10 gün önce yapmıştım, o yüzden fotoğraflayacağım diye tekrar çıkarmak istemedim topraktan. (Gerçi Sayın A_NOMAD bana demişti, bu mevsimde hareketsiz görünebilirler, sabır gerek diye ama tutturamadım mı acaba diye canım sıkılıyordu yine de)
Hoya çeliklerinin de bana bir sürpriz yaptığını düşünüyorum (bkz: ilgili başlıktaki mesajım (http://www.agaclar.net/forum/1432234-post5793.htm))
sevgihoca
10-01-2016, 18:54
Çalışmalarınızı çok başarılı buluyorum,Sevgili Flaneuse.Çok zevklisiniz,çiçekleri çok güzel yerleştiriyorsunuz,aranjmanlarınız çok başarılı,sayfaları zevkle geziniyor insan.
flaneuse
10-01-2016, 19:01
Teşekkür ederim, çok naziksiniz Sevgihocam ;) (övünüyor gibi olmayım diye beğeni vermeye çekindim mesajınıza ama okuduğumu görün bildirim gelsin diye beğeniyorum). Bahar geldiğinde biraz da besin takviyesiyle çok daha güzel fotoğraflar paylaşabilmeyi umuyorum ;)
sevgihoca
10-01-2016, 19:31
İnşallah,baharda sayfaların daha güzelleşeceğine eminim.
Şükran45
11-01-2016, 09:08
Sn. flaneuse, sukkulent aranjmanlarınızı çok beğendim. Tebrikler!
flaneuse
11-01-2016, 10:58
Teşekkür ederim Sayın Şükran45- siz de kaktüs meraklısısınız sanırım, foruma hoşgeldiniz ;)
flaneuse
11-01-2016, 11:04
İnşallah,baharda sayfaların daha güzelleşeceğine eminim.
;) Sevgihocam bana moral veriyor (az şımarayım :p)
Şükran45
11-01-2016, 15:42
Hoş bulduk, evet kaktüs ve sukkulentleri seviyorum. Benimde mütevazi hobim. Uzun zamandır sizleri uzaktan takip ediyordum, hemen her gün kaktüs ve sukkulent sayfalarını gezmeden duramıyordum. Artık aranıza katılmaya karar verdim.
flaneuse
14-01-2016, 15:36
Yeğenimin lithopslarından yeni görüntüler ;) Pseudotruncatella yine pembe çıkar diye bekliyordum, o da yeşil geldi.
"Ne güzel hemen yaprak değiştirmişler, sırrın nedir?" diye sorduğumda "içerde tutuyorum" dedi :eek: Güzel güneş alan bir kapalı balkonları var ama kış gelince kıyamadı sukkulent kasesini hemen aldı yanına- ne desem dinletemedim. Bakalım...
592294
592295
flaneuse
23-01-2016, 12:51
Bir arkadaş kendine yeni iş hediyesi olarak çiçekli, tomurcuklu Kalanşo almış fakat ben gidip görünceye değin sulaya sulaya komaya sokmayı başarmış garibi (bu yüzden çok da anlayamadım hangi Kalanşodur) Yaklaşık 10 gün önce hiç olmazsa birkaç yaprağı vardı; dün fazladan kaktüs toprağımı alıp değişim yapmaya gittiğimdeyse yarı yarıya çürümüş 2 yaprak ve dalsız gövdeden başka bir şeyi kalmamıştı :( Toprağını değiştirirken kök falan göremedim ortalıkta; yine de o dalsız gövdesinin ucunu biraz kesip tekrar diktim ve yapraklarını da toprağa yatırdım. Şansı var mı sizce?
Dikerken merak ettim: Böyle acil müdahale gerektiren durumlarda, tıpkı kaktüslere yaptığımız gibi bekletebilir miyiz ya da bekletmeli miyiz sukkulentleri dikim öncesi?
Mücevher Çalısı
23-01-2016, 14:02
Bir arkadaş kendine yeni iş hediyesi olarak çiçekli, tomurcuklu Kalanşo almış fakat ben gidip görünceye değin sulaya sulaya komaya sokmayı başarmış garibi (bu yüzden çok da anlayamadım hangi Kalanşodur) Yaklaşık 10 gün önce hiç olmazsa birkaç yaprağı vardı; dün fazladan kaktüs toprağımı alıp değişim yapmaya gittiğimdeyse yarı yarıya çürümüş 2 yaprak ve dalsız gövdeden başka bir şeyi kalmamıştı :( Toprağını değiştirirken kök falan göremedim ortalıkta; yine de o dalsız gövdesinin ucunu biraz kesip tekrar diktim ve yapraklarını da toprağa yatırdım. Şansı var mı sizce?...
Sevgili flaneuse, satın alınan Kalanşoların pek çoğu, toprağı uygun olmadığı için bir süre sonra bozulurlar. Arkadaşınızın fazla suçu olmayabilir bu durumdan...
Ben çürümeye yüz tutmuş Sukularımı genellikle geri döndüremiyorum. O konuda bir şey söyleyemem. Bir de Kalanşoların şu an çiçeklenme dönemi, hayat enerjisi nasıl çalışır belli olmaz yani zamanlama da uygun olmayabilir...
Çok negatif oldu bu mesaj, pozitif mesajı olanlar uğrarsa sevinirim:)
Galip Kuzucu
23-01-2016, 15:00
Sayın:flaneuse bence kalanşonun son halininin fotoğrafını paylaşırsanız daha çok yardımcı olabiliriz :)
flaneuse
24-01-2016, 13:39
Haklı olabilirsiniz Sevgili Mücevher Çalısı; değişim yaparken eski toprağının hakikaten geçirimsiz ve çok ıslak olduğunu farkettim ama daha ilginci, kalanşocuğun hemen hiç kökü yoktu. Gerçi benim müdahalemden önce bir kişi daha toprağını değiştirmiş sanırım, o sırada kök kaybı olmuş olabilir diyeceğim ama gerçekten tuhaf bir görüntüydü... Tek bir incecik saçak bile yoktu dalımsı gövdenin ucunda. Hatta bu köksüzlüğüyle çiçekçilerde cıvıl cıvıl görünüp evde fazla dayanmayan katmerli begonyaları hatırlattı. (Yıl sonunda teyzeme gelen 4-5 saksıyı aramızda pay etmiş fakat ikimiz de yaşatamamıştık. Topraktan çıkarıp baktığımda ne yumru ne kök, hiç bir şeyi yoktu- öyle tek 1 zavallı gövde...)
Sevgili Galip, fotoğraf çekmek aklıma gelmedi değil ama manzara korkunçtu, elim gitmedi. Çıplak cılız bir gövde düşünün- 2 çürümeye yüz tutmuş yapraktan başka hiç bir şey yok. Dal bile değil, incecik bir sopa. :(
flaneuse
24-01-2016, 14:50
Kendi hâline bakmadan yavru mu veriyor ne- ana yüreği işte, dayanamadı üçledi miniklerini ;)
593275
flaneuse
24-01-2016, 15:13
Açıl susam açıl (açılamadı)...
593287
flaneuse
31-01-2016, 11:45
Bahar gelinceye değin yeni sukkulent edinmeyi düşünmüyordum ama yeğenim kendine alırken bana da 2 tane seçmiş ;) İkizleri paylaştık; sol arkadaki tombul dikenli onun, ön sağdaki 2 renkli, pütürlü ve dile benzeyense benim oldu :p İsimleri konusunda yardımlarınızı bekliyorum :confused:
594068
Mücevher Çalısı
31-01-2016, 12:15
Bahar gelinceye değin yeni sukkulent edinmeyi düşünmüyordum ama yeğenim kendine alırken bana da 2 tane seçmiş ;) İkizleri paylaştık; sol arkadaki tombul dikenli onun, ön sağdaki 2 renkli, pütürlü ve dile benzeyense benim oldu :p İsimleri konusunda yardımlarınızı bekliyorum :confused:
594068
Gül güle yetiştirin minişlerinizi Sevgili flaneuse;)
Arka soldaki: Aloe zanzibarica
Ön sağdaki: Gasteria cv. Little Warty (Gasteria batesiana x Gasteria cv. Old Man Silver)
olabilir. İkizlere tahminim yok:)
flaneuse
31-01-2016, 12:30
Teşekkürler ve de teşekkürler sevgili Mücevher Çalısı :p Hakikaten çok minişler; tatile gitmeden önce "ben gelinceye dek halam alıp baksınlar bunlara" demiş. 'Kutuyla gelsin, taşıması zor' diye de tembih etmiş. Elimde kutu olmadığı için 10 numara saksının altlığıyla gittim, bulacağım diye dört döndüm evlerinde. Sonunda buldum ama o ufacık dört saksı, benim altlık-tepside kayboldu tabii :)
Bu arada Gasteria cv. Little Warty çok acayip bir şey, bayıldım. Tombul dikenli Aloe zanzibarica da çok komik, bu haliyle 'acımasız' çöl yağmuru kurbağasına benziyor :p
https://www.youtube.com/watch?v=HBxn56l9WcU
ne tatlı kurbağa öyle bayıldım
flaneuse
31-01-2016, 17:13
ne tatlı kurbağa öyle bayıldım
Bunlar bir de alanını korumak için çıkardığı kafa tutma sesleriymiş ;) Bir defa açtım mı 3-5 defa izlemeden birakamiyorum, çok sevimli.
doğadostu
31-01-2016, 22:18
Birer Sedum ve Sempervivum'a davetsiz misafirler gelmişti. Pazar günü arap sabunuyla banyo yaptıktan sonra biberiyeyle güzelce yağlandılar, bebek gibi oldular ;) Saksıları da tarçınlandı, akşama yerlerine dönerler artık.
586574
586575
586576
Merhaba
Bu uyguladınız işlemleri daha açık yazabilir misiniz?
flaneuse
01-02-2016, 00:47
Merhaba
Bu uyguladınız işlemleri daha açık yazabilir misiniz?
Elbette, bildiğim kadarını yazayım; eksiğim yanlışım varsa daha tecrübeli arkadaşlar ikimize de yardımcı olacaktır.
Önce gözüme çarpan unlu bitleri ataç, kürdan, toplu iğne vb ile topluyorum. Sonra mercimek kadar arap sabunu karıştırdığım suyla yıkıyorum sukkulenti. Bunun yerine aktarlarda satılan biberiye yağından 4-5 damla damlattığınız yarım litre suyu, bitkinin her yerine (bilhassa yaprakların altına ve gövdeyle birleştikleri yerlere) fıs-fıslayabilirsiniz ya da pamuk yardımıyla sürebilirsiniz. Fazla yağ zamanla yapraklarda kararma ve şekil bozulması yaratabiliyor (maalesef tecrübeyle sabit); o yüzden suyun çok ağır biberiye kokmamasına dikkat ederek bir ölçü tutturmaya çalışmak en iyisi. Toz tarçın ise bildiğim kadarıyla bu tür zararlıları kaçırıcı özelliğe sahip- o yüzden yeniden dikim öncesi saksı toprağına da biraz tarçın serpiyorum.
Umarım işinizi görür. Forumda bir arama yaparsanız aynı işlemi zeytinyağıyla uygulayan üyelerin tariflerini de bulabilirsiniz. ;)
loveforlife
01-02-2016, 10:48
İkizlerin ismini de ben söyleyeyim: Aloe variegata (tiger aloe)
O nasıl kurbağa öyle :) Sese bak mik mik :))
Yeni çiçekleriniz hayırlı olsun güle güle büyütün :)
flaneuse
01-02-2016, 20:58
İkizlerin ismini de ben söyleyeyim: Aloe variegata (tiger aloe)
Yaşasın, artık benim de bir aloe çeşidim var :p
Teşekkür ederim sevgili Loveforlife ;)
flaneuse
01-02-2016, 21:02
O nasıl kurbağa öyle :) Sese bak mik mik :))
Yeni çiçekleriniz hayırlı olsun güle güle büyütün :)
Teşekkür ederim sevgili Duy-gu. Benimkileri yerleştirdim, yeğenim dönünce onunkileri de yeni saksılara alacağız.
(Tüm gücüyle 'savaş çığlıkları' atarken arada geriye düşüyor kurbağacık :p)
Mücevher Çalısı
03-07-2016, 14:42
Merhaba Sevgili flaneuse;
...
İsmi meçhul ufaklık Mammillaria Polythele Inermis olabilir mi acaba?
Biz büyüdük, çiçeklendik,
620978
Bir süredir sayfan boş kalmış, umarım iyisindir...
Sevgiler;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.