View Full Version : maxima / Etobur Bitkilerim
Merhaba arkadaşlar,
8 senedir etobur bitkilerle ilgileniyorum. Koleksiyonumun büyük kısmını nepenthesler oluşturuyor ama drosophyllum ve drosera gibi türler de seviyorum.
4-5 sene evvel bu siteye üyeydim, hatta yeniden katılacağım için mutluydum. Ancak dün praecox'un artık aramızda olmadığını öğrenmemle şu an oldukça buruk bir başlangıç yaptığımı söylemeliyim. O yüzden ne söyleyebileceğimi de bilmiyorum açıkçası...
Bitkilerimi bu başlıkta paylaşıyor olacağım, kimbilir belki sizlerle de ilerde paylaşımlarımız olur.
Herkese sevgiler...
Yeniden hoş geldiniz Sn. anilsaldiran,, sayfanız hayırlı olsun. Ben de ilk üye olduğumda tanımasam bile forumdaki değerli kişilerin kaybından çok üzüntü duymuştum. Hepsi nurlar içinde olsunlar, tanıyanların başı sağ olsun.
Güzel paylaşımlar diliyorum..
lost_raven
16-10-2015, 10:30
Hoş geldiniz ;)
Çok güzel bitkileriniz var maşallah. :)
İstanbuldasınız sanırım. Havası bile yarıyor bu bitkiler
Teşekkürler arkadaşlar.
Evet İstanbul'dayım. Burdaki hava şartları bahar sonundan itibaren birçok etobur bitkiye dışarda bakmayı mümkün kılıyor. Ankara'da dört sene yaşadım ama o zamanlar bitkim yoktu dolayısıyla denemedim; oranın kuru havası etoburlara zor gelmeli, belki ancak çok arsız türler dayanabilir...
Bitkilerimi tanıtmaya N. Albomarginata'dan başlayayım.
Albomarginata genelde deniz seviyesine yakın rakımlarda yetişen, dolayısıyla yüksek sıcaklık ve yüksek nem tercih eden bir bitki.
Nepenthesler geldikleri bölgeye göre farklı davranışlar gösterebiliyor. Örneğin bende bu bitkiden iki tane var. Fotoğraflarda gördüğünüz büyük bitki oda sıcaklığında ve kuru havada sene boyunca gelişmeye ve ibrik yapmaya devam ediyor. Bir de küçük olan var ki (onu başka bir yerden almıştım) senelerdir nerdeyse hiç gelişmedi, muhtemelen sıcaklığı ve nemi az buluyor. Aynı tür içinde bile farklı yapıda bitkiler olabiliyor.
Fotoğrafta bir başka arsız nepenthes olan Maxima var, ikisi de tırmanma aşamasında artık.
Nepenthes Ventricosa x Hamata.
İki yüksek rakım nepenthesinin, Ventricosa ve Hamata'nın çaprazı bir bitki.
Ventricosa yüksek rakım olmasına rağmen dayanıklılığı ile tanınmış bir türdür. Hamata gibi zor türlerle çaprazlandığında ortaya çıkan bitki her iki bitkinin görselliğini barındırması yanısıra Ventricosa'nın dayanıklılığına da sahiptir çoğu zaman. Bu yüzden Hamata gibi daha hassas bitkileri yetiştirecek şartlara sahip olmayanlar (bkz. ben) en azından çaprazlarıyla yetinebiliyor.
Bu bitkiyi herkese tavsiye ederim, düşük nemde dahi problemsiz gelişmeye devam eden nadir nepentheslerden.
Bitkileriniz avlanırken video çekmeniz mümkün olur mu acaba? Değişik bir koleksiyon [emoji6]
Sent from my iPhone using Tapatalk
En sevdiğim bitkilerimden N. Sibuyanensis x Ventricosa. Nerden nereye geldik beraber...
Tırmanmaya başladıktan sonra bu yaz ilk defa çiçek açtı (erkekmiş) ve şimdi de ilk üst ibriğini açmak üzere.
Genelde akşamların serinlemeye başladığı dönemde ibrik veriyor.
eneskrky
22-10-2015, 16:58
sayın anilsaldiran tek kelimeyle harikalar mükemmell hepsi :D ellerinize sağlık bol etoburlu bir sayfa artık takipteyim ..
Çok teşekkür ederim ilginize. Etobur bitkilerin artık Türkiye hobi alanına gerçekten girmesini istiyorum, hâlâ sayımız çok az. Dükkan sahipleri bunu bir kâra dönüştürme derdinde, hobiciler ise muhtemelen yurt dışından getirtme masrafları yüzünden ve belki de dil eksikliğinden şahsen bulaşmaya cesaret edemiyor. Malum döviz kurları yüzünden ben de elimi ayağımı çektim yurt dışından, koleksiyonumu iyi ki seneler önce oluşturmuşum.
Sonuçta paylaşacak, konuşacak, belki birşeyler takas edecek ortam hâlâ oluşamamış durumda. Umarım biz de Batı'nın hızına yetişiriz, en azından benim ömrüm bitmeden :)
Bir başka çapraz; Nepenthes Sibuyanensis x Merrilliana. Her ikisi de kaprisli türlerdir, özellikle Merrilliana. Diğer nepentheslerin aksine PH'ı yüksek substratlarda yetişen küçük bir grubun üyesidir; bunun üstüne bir de asla ödün vermediği yüksek ısı ve nem ihtiyacı da eklenince hobi dünyasında tutunamayanlardan olmuştur. Çok yazık çünkü aslında ibrikleri Rajah'dan sonra en büyük nepentheslerdendir, alçak rakım bitkileri arasında ise en büyüğüdür.
Bu çapraz bir bitki olduğu için saf türler kadar kaprisli değil. 2 sene sonra ilk ibriğini nihayet verdi.
Tebrikler nepenthes yetiştirmek zor ama bir o kadar da güzeller.
Teşekkür ederim. 8 sene önce Eminönü çiçek pazarında ilk defa bir nepenthes miranda görmüştüm, o andan sonra değişti her şey. Kimbilir belki o gün oraya gitmemiş olsaydım bambaşka bitkilerle ilgileniyor olurdum bugün...
N. Ventricosa x Hamata, yeni açılmış bir ibrik.
lost_raven
24-10-2015, 18:03
Bu ventricosaxhamata'nın yeşil formu da vardı siz de o çok hoşuma gitmişti, hala duruyor mu ve durumu nasıl?
Raven söylemekten çekinmiyorum ki o bir kazıklanma hikâyesine döndü. Bitki ışık gördükçe zaman içinde kırmızıya döndü. Onu bana satan kişi tırmanması için gölgede tutmamı söylemişti, meğer başka sebeple öyle söylemiş :)
Şikayet edemiyorum çünkü bu zaten zor bulunan pahalı bir çapraz, elimde fazladan bir tane olmuş oldu. Bir de ne hacetse öbürü tek dal ilerlerken bu devamlı sürgün veriyor. Yukarda resmi var aslında ama sen tanımadın haklı olarak.
Saf yeşil ibrik nepentheslerde fazla görülmüyor. Hirsuta var bende bir tane o öyledir, önümüzdeki günlerde paylaşacağım.
Nepenthes Hirsuta aşağı rakımlarda yetişen ve ismini tüylü yapraklarından alan bir bitki. Tüm aşağı rakım bitkileri gibi sıcak ve nem seviyor.
Kendine has özelliklerinden biri de gölge sevmesi, bu yüzden begonyalarla birlikte yetişiyor.
Drosophyllum yeniden !
Özlemişim bu bitkiyi. Hem de bu sefer kendi bitkilerimin tohumlarını büyütüyorum, bunun zevki başkaymış.
Şimdilik 14 tanesi garanti görünüyor, bakalım kaç tanesi yaza ulaşacak.
lost_raven
28-11-2015, 23:08
Sizin bu ufaklık droso'ları görünce sanırım benim kaybettiklerimin nedenlerinden birini buldum :D
Tahmin ediyorum substrat, doğru mu ? :)
lost_raven
29-11-2015, 10:23
Yok substratıını bol bol drenajlı yapıyordum ama sanırım ışığı az geliyordu, çünkü seninkilerde yapraklar hep dipten çıkmış bende uzayarak çıkıyordu. Işığın az olması da sanırım kök çürümesine davetiye çıkarıyor. en azından şimdilik çıkardığım sonuç bu :)
Işık çok önemli. Aydınlık yetmiyor, direkt güneş ışığı almalı. Ne kadar uzun saatler alırsa o kadar güçlü ve hızlı yetişiyor. Yeterli güneş almadığında cılız oluyor, bir süre dayanıp sonra boynunu büküveriyor.
Yetişkinler de öyle aslında. Onlar tabii daha uzun süre dayanabiliyor ama yeterli güneş yoksa nihayetinde ufala ufala yokoluyorlar...
lost_raven
29-11-2015, 16:19
Işık çok önemli. Aydınlık yetmiyor, direkt güneş ışığı almalı. Ne kadar uzun saatler alırsa o kadar güçlü ve hızlı yetişiyor. Yeterli güneş almadığında cılız oluyor, bir süre dayanıp sonra boynunu büküveriyor.
Yetişkinler de öyle aslında. Onlar tabii daha uzun süre dayanabiliyor ama yeterli güneş yoksa nihayetinde ufala ufala yokoluyorlar...
Evet bu tür ışığı seviyor ama ufakken sanki direk güneş alırsa yanacak gibi gelmişti demek ki öyle değilmiş :)
Nepenthes Truncata.
Bendeki 3 kardeşin en küçüğü bu. Truncata en büyük nepenthes türlerindendir, ibrikleri 40 cm civarını bulabilir. Doğada ufak kemirgenler bile av menziline giriyor.
Epifit yaşayan bu bitki drenajı yüksek substratlar tercih ediyor.
Yüksek/Orta rakım ve aşağı rakım olmak üzere farklı bölgelerde bulunabiliyor. Bendeki 3 bitki de ayrı yerlerden ve yetişmelerinde hiçbir fark göremiyorum, bence Maxima misali uyumlu bir bitki bu. Maxima'dan farklı olarak daha az su istediği söylenebilir, zaten görüldüğü üzre yaprakları etli.
Kalp şeklindeki yaprakları bu türün imzasıdır.
Nem ihtiyacı da oldukça düşük, ev koşullarına rahatlıkla adapte oluyor; ancak tabii ki yüksek nemde eminim daha iyi yetişirdi.
Kapağındaki davetkâr damlalardan anlaşıldığı kadarıyla oldukça mutlu.
Ludisa Excellence
03-12-2015, 19:39
Nedense hocanın bu geçmiş yıllardaki iletisi geldi aklıma...
İşte eseri ve ustası...
sezarın hakkı sezara...
Çok teşekkür ederim. Eksikliğini foruma her gelişimde hissediyorum...Buralarda bir daha onun kadar bitki aşığı birine rastlar mıyım bilmem.
İyi gidiyoruz.
Bu zarif görüntünün altındaki avcılığı merak ettim doğrusu. ;)
Noktacık gibi şeyler yapışkan bir madde midir?
Bu zarif görüntünün altındaki avcılığı merak ettim doğrusu. ;)
Noktacık gibi şeyler yapışkan bir madde midir?
Drosophyllum (Lusitanicum) etobur bitkiler içindeki başarılı avcılardan biridir, hatta bazı kaynaklarda en başarılısı diye geçer. O kadar çok yakalıyor ki aktif olduğu ilkbahar ve yaz başlarında kolları avlarıyla kaplanır. Neden bilmem özellikle sivrisinekler çok yem oluyor bu bitkiye.
Yetişkin bitkiler yoğun bir bal kokusu yayar. Avların büyük kısmı buna tav oluyor. Damlacıkları da güneşte parlayarak avlarına çekici bir görüntü oluşturur ve sıvısı da oldukça kuvvetlidir, bir kere konduktan sonra büyük böcekler dahi kurtulamıyor.
Sadece Portekiz, İspanya ve Morocco'da belli bölgelerde yetişir. Yazları kurak ve susuz, kışları yağışlı ve soğuk geçiren tam bir Akdeniz bitkisidir. Doğada çamlarla birlikte asidik topraklarda yetişiyor, hatta İspanya'da "çiğli çam" derlermiş.
Küçük çam ağaçları boyuna gelebilen çok büyük bir bitkidir aslında.
Aşağıda benim tohum aldığım genç bitkilerimi ekledim. Bu yaz sonundan bir kare, çiçekle uğraştıkları için sıvıları azalmış ve fazla avlanmayan bir vaziyetteler.
N. Ventrata
Arsız nepentheslerden biri olsa da sevdiğim bir bitkidir, belki ilk edindiğim türlerden olduğu için. Yazın üstü kırmızı ibriklerle dolup taşar ama kışın da pek hareketsiz sayılmaz, büyümeye ve ufak ibrikler vermeye devam ediyor.
Ventrata aslında çapraz bir bitkidir. İki yüksek rakım nepenthesinin karışımıdır; Alata ve Ventricosa. Birçok çapraz gibi adaptasyon yeteneği yüksektir ama bence yine de çok arsız sayılmaz çünkü ibrik oluştururken mutlaka sıcağı ve nemi bekliyor. İstanbul'da temmuz-ağustos gibi zirvesinde oluyor gelişim olarak.
Bal kokusu yaymaya başlamışlar. Ne zaman güneşte parlayan bir drosophyllum görsem bunun favori bitkim olduğunu düşünüyorum, herhalde ömür boyu bıkmayacağım bir manzara. Özlemişim.
sn maxima bitkileriniz oldukça güzel
ben de bir paket tohum aldım ve yeni başlayacağım, size sormak istediğim oldukça çok bitkiniz var toprağını kendiniz mi hazırlıyorsunuz?
uzunca bir gezinti yaptım internette, bazı kişiler perlit koyun bazıları ponza koyun demiş ama sizinkiler tecrübeyle sabittir ne önerirsiniz?
Ne ekeceksiniz ? Her halükarda inorganik malzeme olarak pomza tavsiye etmem, riskli. Onun yerine perlit daha mantıklı, hem güvenli hem hafif.
Drosera ve venüsler için baltık torfu ve perlit, nepenthesler için ise kuru sphagnum ve perlit klasik tariftir. Aslında bu malzemeler tüm etoburlarda ortaktır, hepsini kullanabilirsiniz, o yüzden bakacağınız türe göre tarifte oynama yapmak daha mantıklı.
Bu sabah uyandım ki salonu karıncalar basmış ve bu da maalesef onların sonu olmuş. Evde karıncadan pek hoşlanmasam da onlar için üzüldüğümü söyleyebilirim.
Nepenthesler avlarını tuzaklarına yönlendiren nektar parçacıkları oluşturuyorlar.
Hamata çaprazlarınız muhteşem. Sera ortamı olmadan highland türlerine bakmanız ayrı bir başarı tebrik etmek gerekir :)
Geceleri sıcaklığı düşürmek için klima kullanıyor musunuz yoksa ortama adapte oldu mu?
Ortama adapte oldu. İçinde Ventricosa olduğu için zahmetsiz oldu, bendeki tüm Ventricosa çaprazları öyle. Hatta saf Ventricosa da var, o da aynı şekilde bol ibrik vererek yetişiyor. Hiçbir şey kullanmıyorum, hepsi oturma odasında masada duruyor :)
Yalnız belki 30 tür içinde 10 tanesi bu kadar iyi gelişiyordur, yani hepsi adapte olamıyor maalesef.
Günlerin uzamasıyla birlikte tüm bitkiler hareketlenmeye başladı, bizler için de en heyecanlı dönem başlamış oldu.
Nepenthes Truncata'ların yaşça büyük olanı şimdiye kadarki en büyük ibriğini yaptı, bitkilerimde ilk defa böyle birşey görüyorum.
İki yüksek rakım bitkisinin çaprazı olan N. Maxima x Trusmadiensis de bu dönemin ilk ibriğini verdi.
AytacDenizmen
06-06-2020, 20:17
Çok güzel üstat emeğine sağlık
Alperen2348
16-04-2021, 11:11
Üstünden yıllar geçmiş ama yazmak istedim üstad eğerki hala burdaysanız sizinle iletişime geçebilir miyiz?
Evet sayın maxima hala oradaysanız cevap verebilir misiniz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.