PDA

View Full Version : Tcm




TCM
28-09-2015, 15:55
Ömrümüz yeter de aksilik olmazsa 2015 - 2016 tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmak istediğim tohumları sırayla not alayım aklıma geldiğince, resimleri ve gerekli bilgileri sağladığımda altına eklerim. Sıraya koyduğum çeşitlerin pek çoğunda tohum alındı, az bir kısmında ise tohumların olgunlaşması bekleniyor. Yani ismi yazılı olanların temininde ve dağıtılması büyük oranda gerçekleşecek. Tohum halen almadığım, gelişimini tamamlamamış ve tamamlaması şüpheli olanları ise listeye yazmadım, sürpriz olursa onları da ekleyebilirim.

Aslında elimdeki aynı renk dahliya soğanlarını da sizlerdeki farklı renk dahliyalarla değişmek isterim, buraya resimleriyle eklesem ve elinde olan arkadaşlarla bire bir değişim yapsak uygun olur diye düşünüyorum. Ancak boyut olarak etkinlik kapsamına almak zor olabilir, olmazsa özelden değişim de olabilir aklımızın bir kenarına yazalım.

İLAVE: Ürünlerin tamamı 1000 m. rakımdaki 1.000 metrekarelik bahçede yetiştirildi. Bahçeye önce bir yıllık tavuk gübresi ile birlikte leonardit granül olarak atıldı, daha sonra ise kompoze gübre atılarak sürüldü. Domateslere sulandırılan kükürt ve bakır harici ilaç atılmadı diyebilirim. Kavun - karpuz -kabak ve salatalıklara ise kükürt ve bakırın yanında haftada bir mantar ilaçları atmak zorunda kaldım. Bakliyat grubuna ve bibere ise yine bakır ve kükürt harici iki kez insektisit attım. Bahçede yaklaşık 15 çeşit domates vardı bu sene, aynı türler yanyana dikildi ve izolasyon için bunun harici ekstra bir şey yapmadım. Paylaşacağım çiçeklere özel gübreleme yapmadım, sadece menekşelere külleme başladığı anda iki kez topas attım.

Geçen sene sadece kavunlar mantara yakalanmıştı, bu sene karpuzlarda. Kimisi hastalıktan kökeni kuruduğu için gelişemedi, kimisini ise biz fark edememişiz içleri geçmeli olmuş, tohumunu alabildiğimize sevindik.

Bu bilgiler sonrası her paylaşım için artık gereksiz olacak (yetiştiği yer, ilaçlama, gübreleme vs.) satırları yazmayacağım. İlave bilgi olursa eklerim.

1- Bodur süs ayçiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1413169-post8.htm)
2- Boylu süs ayçiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1413167-post7.htm)
3- Yemeklik ayçiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1413165-post6.htm)
4- Kadife çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1412629-post2.htm)
5- Pembe domates (http://www.agaclar.net/forum/1413365-post14.htm)
6- Maniye domates (http://www.agaclar.net/forum/1413772-post22.htm)
7- Hafize pembe domates (http://www.agaclar.net/forum/1413767-post21.htm)
8- Heybetli domates (http://www.agaclar.net/forum/1413187-post9.htm)
9- Yerli küçük karpuz (http://www.agaclar.net/forum/1413644-post19.htm)
10- Kongo karpuz (http://www.agaclar.net/forum/1418563-post33.htm)
11- Ay yıldız karpuz (http://www.agaclar.net/forum/1415818-post29.htm)
12- Kırkağaç kavunu (http://www.agaclar.net/forum/1413197-post11.htm)
13- Petit gris rennes kavun (http://www.agaclar.net/forum/1413777-post23.htm)
14- Çarliston bahçe karpuzu (http://www.agaclar.net/forum/1412718-post3.htm)
15- Cosmos çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1413652-post20.htm)
16- Eva Purple domates (http://www.agaclar.net/forum/1418565-post34.htm)
17- Ukrainian Purple domates (http://www.agaclar.net/forum/1413195-post10.htm)
18- Black Vernissage Domates (http://www.agaclar.net/forum/1413634-post17.htm)
19- Black Cherry Domates (http://www.agaclar.net/forum/1413642-post18.htm)
20- Tobolsk domates (http://www.agaclar.net/forum/1420148-post38.htm)
21- Alman Hovard Domates (http://www.agaclar.net/forum/1423622-post40.htm)
22- Yerli domates (yöresel) (http://www.agaclar.net/forum/1412761-post5.htm)
23- Patlatmalık mısır (http://www.agaclar.net/forum/1413897-post25.htm)
24- Yöresel mısır (http://www.agaclar.net/forum/1413899-post26.htm)
25- Kısa barbunya (yöresel) (http://www.agaclar.net/forum/1413377-post16.htm)
26- İspir şeker fasulye (http://www.agaclar.net/forum/1413374-post15.htm)
27- Kuru fasulye (yöresel) (http://www.agaclar.net/forum/1415816-post28.htm)
28- Charentais kavun (http://www.agaclar.net/forum/1413778-post24.htm)
29- Karaisalı biber (http://www.agaclar.net/forum/1412740-post4.htm)
30- Çekirdeği Oyalı Karpuz (http://www.agaclar.net/forum/1413204-post12.htm)
31- Pembe Yürek - oxheart domates tohumu (http://www.agaclar.net/forum/1413363-post13.htm)
32- Arnavut Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1414429-post27.htm)
33- Siyah süs acı biber (http://www.agaclar.net/forum/1415979-post30.htm)
34- Karışık domates tohumları (http://www.agaclar.net/forum/1415989-post31.htm)
35- Balkabağı (http://www.agaclar.net/forum/1417434-post32.htm)
36- Chocolate Habanero Biber (http://www.agaclar.net/forum/1418585-post35.htm)
37- Marina di Chioggia Bal Kabağı (http://www.agaclar.net/forum/1420129-post36.htm)
38- Bennings Green Tint Scallop Kabak (http://www.agaclar.net/forum/1420136-post37.htm)
39- Turuncu Tobolsk Domates (http://www.agaclar.net/forum/1420149-post39.htm)
40- Süs acı biberi (http://www.agaclar.net/forum/1424093-post41.htm)
41- Turuncu Cosmos (http://www.agaclar.net/forum/1425746-post42.htm)
42- Emcelli Biber (http://www.agaclar.net/forum/1426387-post45.htm)
43- Tatlı Kabağı (http://www.agaclar.net/forum/1427353-post44.htm)
44- Küçük Acı Biber (http://www.agaclar.net/forum/1427528-post45.htm)
45- Minik Süs Acı Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1427532-post46.htm)
46- Sivri Acı Biber (http://www.agaclar.net/forum/1427533-post47.htm)
47- Top Acı Biber (http://www.agaclar.net/forum/1427534-post48.htm)
48- Üçgen Acı Biber (http://www.agaclar.net/forum/1427535-post49.htm)
49- Parmak Acı Biber (http://www.agaclar.net/forum/1427536-post50.htm)
50- Sedum Reflexum (http://www.agaclar.net/forum/1429694-post51.htm)
51- Cüce Lupin Tohumu (http://www.agaclar.net/forum/1430258-post52.htm)
52- Yabani Lupin Tohumu (http://www.agaclar.net/forum/1430259-post53.htm)




TCM
01-10-2015, 16:06
579515

579516

579517


Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Çiçek
Tohum çeşit adı: Kadife çiçeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bahçe
Tohumun kökeni: İzmir
Tohumun geldiği yer: Önceki sene tanıdık fide olarak vermişti
Kullanılan gübreler: Toprakaltı kompoze gübre
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: : 2015 yılı 10. ay
Yetistirme zorlugu derecesi: Çok kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: 75 cm civarında boylanan gelişimini tamamladığında üzeri komple çiçeklenen, her derde deva bir çiçek; pek çok sebze (özellikle domates) için böceklenmeyi önlediği biliniyor, resimde de görüldüğü üzre, bahçenizde gizlemeniz gereken göze hoş görünmeyen bir yer varsa, bordür olarak kullanmak istediğiniz kısımlar varsa atın tohumlarını toprağa havalar ısınmaya başladığında, arada sulayın, gerisine karışmayın. Hastalık nedir bilmez, ekildiği alanı komple örter arada çıkan otları çöpleri göremezsiniz.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi:
Yetiştirme özellikleri: Evde genişçe bir kaba tohumları serpip üzerine biraz toprak-torf vs. atın üç gün sonra size merhaba desinler, gerçek yaprakları çıkmaya başladığında istediğiniz yere alın orada gelişsinler, haa unuttunuz aradan bir kaç ay geçti mi, sorun değil yine aktarın toprağa sizi üzmeden gelişirler. Ben o kadar uğraşamam derseniz yetişmesini istediğiniz yere serpin tohumları. Bendekiler boylu sayılabilecek tip kadifeler. Bunların yanılmıyorsam fransız tipleri var bodur olan, biz bunları daha çok sevdik ailecek.






Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları don olduğunda dışarıda olmayacak şekilde bulunduğunuz bölgeye göre ekebilirsiniz. Çimlenme oranını yüksek tutmak isterseniz torf-perlit-toprak vs. karıştırıp sera ortamında sıcaklığı 25 derece civarında tuttuğunuzda bir kaç günde çimlenecektir. Benim ikinci yılım, önceki sene tanıdığımız fide olarak vermişti, bu sene evde kendim çimlendirip yerine aktardım. Ancak kendiliğinden çimlenenleri görünce boşuna uğraştığımı anladım. Sık olanları yerinde çıkarıp başka yere aktarabilirsiniz. Son derece dayanıklı, göze hoş gelen bu çiçeklerden mutlaka edinmenizi öneririm. Eğer birkaç hafta içerisinde kırağı yağmazsa bolca tohumumuz olacaktır...

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Özel bir uygulama istemiyor.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bahçenin neresine ektiysem gelişmesinde sorun olmadı.

İklim gereksinimleri: Don olması yeter.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumların resimlerini yukarıda gösterdim. Çiçekler kuruduğunda koparılıp kurutulur, içi açıldığında iğnemsi özellikteki ilginç tohumları vakti geldiğinde ekebilirsiniz.

TCM
02-10-2015, 10:08
ÇARLİSTON KARPUZ TOHUMU 518012

Biraz daha büyümüş halde

518015


Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum çeşit adı: Çarliston bahçe karpuzu tohumu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Size nereden geldi: Zengarden
Hasat yıl ve ayı: 2015-Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: Geçen sene sadece kavunlar mantara yakalanmıştı, bu sene karpuzlarda. Kimisi hastalıktan kökeni kuruduğu için gelişemedi, kimisini ise biz fark edememişiz içleri geçmeli olmuş, tohumunu alabildiğimize sevindik. Dolayısıyla kimi resimler geçen senenin resimleri olacak maalesef.
Yetiştirme özellikleri: Ekstra özellik yok. Yaylaya ekeceğimiz için biraz geç çimlendirmeye aldık ve plastik bardaklarda büyüttükten sonra toprağa aktarıp çapa ve ot mücadelesini iyi yapmaya çalıştık.



Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-10 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır. Ben bir gün suda beklettim.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mümkün olduğunca güneşli alan ve gübreli toprak istiyor. Karpuzlar belli bir büyüklüğe gelene kadar (kimi yerde 200-300 gr. diyor) sulanmamalı ve daha sonrada hava ve toprağın durumuna göre mümkün olduğunca az sulanmalı.
İklim gereksinimleri: Bol güneş.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Meyve olgunlaştığında tohumu alınabilir.

NOT: İki yıldır ektiğimiz kavun karpuzdan tam anlamıyla randıman alamadık, seneye daha az ekip sulama zamanına da dikkat ederek olyı çözmeyi düşünüyoruz.

TCM
02-10-2015, 14:00
Kara İsalı Biber Tohumu

579614


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Kara İsalı Biber tohumu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: - USA
Size nereden geldi: @birnefestoprak
Tohumun kökeni : Karaisalı/Adana
Hasat yıl ve ayı: 201-Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: Biberlerde epey kurt mücadelesi verdim bu sene. Öğle arası eve gittiğimde hafta sonu topladığımız biberler ile ektiğim biberlerin fiziksel bilgilerini karşılaştırdım. Biber dikiminde fideleri karışık diktiğimiz için çeşitleri karıştırmıştım çünkü. Ve @birnefestopraktan gelen kara isalıyı buldum. Kızardıktan sonra toplamışız. :)
Yetiştirme özellikleri: Ekstra özellik yok.



Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Normal biber tohum ekimi kriterleri takip edilmeli.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Ekstra özellik yok. Normal biber tohum ekimi kriterleri takip edilmeli. Ben bir gün suda bir gün de nemli beklettim.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mümkün olduğunca güneşli alan ve gübreli toprak istiyor.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Biber iyice olgunlaştıktan, kırmızılaştıktan sonra kurutularak tohumu alınabilir.


NOT: Biberi olgunlaştıktan sonra tatma fırsatı bulmamıza rağmen eşimle birlikte hoşumuza gitti, orta sınıf bir acılığı var, kahvaltılık acı sos yapmayı deneyeceğiz. Seneye daha çok ekmeli. Tohumun Anatohum 2014 projesinde olduğunu hatırlatırım. http://www.agaclar.net/forum/1343990-post11.htm

TCM
02-10-2015, 15:43
579616

579617


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Yöresel köy domatesi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bahçe
Tohumun kökeni: İzmir - Ödemiş
Tohumun geldiği yer: Komşum
Kullanılan gübreler:Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: Bir kez bakır - kükürt atıldı.
Hasat yıl ve ayı: : 2015 yılı 9. ay
Yetistirme zorlugu derecesi: kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Buraların yöresel köy domatesi, ince kabuklu, kokulu, lezzetli, fazla dilimli olmayan avuç içini dolduran büyüklüklerde mükemmel bir çeşit. Bu yılın şampiyonu seçtiğimiz heybetlinin oturağı ve kırmızısı. Geçen yıl sardırmaya çalışmıştım, kalan 3-5 beş köke dokunmadığım için mantar olmuştu. Bu yıl sıranın her iki yanına inşaat demiri koyup üzerine yatırdım, fena olmadı. Yavaş yavaş buralarda da unutuluyor çeşit, millet hazır fidelere yönelmiş, tohum ekeyimle uğraşmak istemiyor. Sırası geldiğinde de neydi o eski domatesler diye söyleniyor. Geçen sene yanlışlıkla etkinlik tohumlarını ayarlarken ya bir arkadaşa hepsini birden gönderdiğim veya attığım için tohumsuz kalmış yine bahçe komşumdan bir tutam bulabilmiştim. Resimdeki benim yetiştirdiklerim, ama tohumları komşumun domatesinden aldım ;) Onun bahçesine sadece keçi gübresi atıldı ve ben bir kez ilaç olarak bakır attım. Üstelik başka cins domatesi yoktu, yani izolasyon şartları da güzel.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Kime sorsan bizim eski domates :rolleyes:
Yetiştirme özellikleri: Bilinen domates yetiştirme kriterleri uygulandı.






Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Don tehlikesinden sonra evlerde uygun ortamlarda (torf-perlit-toprak karışımı vs.) çimlendirilerek, toprak ısındığında fideler toprağa aktarılabilir.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Özel bir uygulama istemiyor.

TCM
05-10-2015, 10:40
579952

Resimde ön taraftakiler boylu süs ayçiçekleri, arka tarafta uzun boylu ve tek tablalı olanlar ise çerezlik olanlar...

Çerezlik Ayçiçeği


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Ayçiçeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: - İzmir
Size nereden geldi: 2014 - 15 yılı etkinliği @dagsareklam
Hasat yıl ve ayı: 2015-Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları biraz geç de olsa temmuz başında ekmiştim yaylaya, iki hafta daha erken ekmek gerekmiş yayla şartları için
Yetiştirme özellikleri: Ekstra özellik yok.



Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Bahçenin ayçiçeği ektiğim bölgesindeki toprağı çabuk suyunu kaybetmesine ve toprağın tavının geçmeli olmasına rağmen neredeyse ektiğim tohumların tamamı çimlenmişti. Hemen hemen her gün tohum ektiğim bölgeyi suladığımı da söylemeliyim tabi. Tohumları direk toprağa ektim. Önce avuç içi kadar bölgede torf-cocopeat-toprak ile karıştırarak harç hazırladım ve tohumu bu harcı içine ektim. Zamanı ve tavını iyi ayarladığınızda bu kadar bile uğraşmanıza gerek olacağını sanmıyorum.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Ekstra özellik yok.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mümkün olduğunca güneşli alan bölgeyi seçmelisiniz.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kuşlar yemeye başladığında ayçiçeği tablalarını kesip gölgede kurutarak tohumları alabilirsiniz.

TCM
05-10-2015, 10:53
Boylu Süs Ayçiçeği

579956
579957


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Ayçiçeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: - İzmir
Size nereden geldi: Geçen sene zengarden den bodur süs ayçiçeği tohumu almıştım, oldukça geç ektiğim için sadece iki tanesi çimlenip gelişmişti. Onlardan aldığım tohumları resimde görülen yerlere görsel amaçlı ekeyim dedim. Ortancaların ön tarafını seçtim ki ortancalar geçtiğinde görsel şölen devam etsin. Ancak ne hikmetse minik ayçiçeklerinin yerine bunlar çıktı. Bilemiyorum tohumları mı karıştırdım, artık nasıl olduysa... ;)
Hasat yıl ve ayı: 2015-Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları biraz geç de olsa temmuz başında ekmiştim yaylaya, iki hafta daha erken ekmek gerekmiş yayla şartları için
Yetiştirme özellikleri: Ekstra özellik yok.



Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Bahçenin ayçiçeği ektiğim bölgesindeki toprağı çabuk suyunu kaybetmesine ve toprağın tavının geçmeli olmasına rağmen neredeyse ektiğim tohumların tamamı çimlenmişti. Hemen hemen her gün tohum ektiğim bölgeyi suladığımı da söylemeliyim tabi. Tohumları direk toprağa ektim. Önce avuç içi kadar bölgede torf-cocopeat-toprak ile karıştırarak harç hazırladım ve tohumu bu harcı içine ektim. Zamanı ve tavını iyi ayarladığınızda bu kadar bile uğraşmanıza gerek olacağını sanmıyorum.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Ekstra özellik yok.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mümkün olduğunca güneşli alan bölgeyi seçmelisiniz.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kuşlar yemeye başladığında ayçiçeği tablalarını kesip gölgede kurutarak tohumları alabilirsiniz.




NOT: Bence görsel olarak her bahçede bulunması gerekir. Kendi sayfamda da belirtmiştim, bahçenin etrafına çit niyetine dahi ekebilirsiniz. Bir kökün üzerinde 20 civarı çiçek yapıyor. Ekimi, bakımı pek kolay. Çekirdeklerini kuşların yemeğe başladığını görünce büyükçe olanların başlarını toplayarak kurumaya aldım. Küçükler kuşlara kalsın. Nasıl kırıp içlerini yiyorlarsa çiçeklerin başı çekirdek kabuklarıyla dolu. Çekirdeklerin tadı güzel, biraz azmederseniz minik minik tohumların tadına varabilirsiniz.

TCM
05-10-2015, 11:01
579958
Üstteki resim geçen seneden kalma.

Alttaki ise bu yıl. Sol tarafta işaretli olan, bodur ayçiçeği. Üstte yazmıştım tohumların hikayesini, bodur diye ektim sadece üç tanesi bodur çıktı. Yeterli tohum olursa dağıtırız artık.

579959

Bodur Süs Ayçiçeği


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Ayçiçeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: - İzmir
Size nereden geldi: Zengarden
Hasat yıl ve ayı: 2015-Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları biraz geç de olsa temmuz başında ekmiştim yaylaya, iki hafta daha erken ekmek gerekmiş yayla şartları için
Yetiştirme özellikleri: Ekstra özellik yok.



Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Bahçenin ayçiçeği ektiğim bölgesindeki toprağı çabuk suyunu kaybetmesine ve toprağın tavının geçmeli olmasına rağmen neredeyse ektiğim tohumların tamamı çimlenmişti. Hemen hemen her gün tohum ektiğim bölgeyi suladığımı da söylemeliyim tabi. Tohumları direk toprağa ektim. Önce avuç içi kadar bölgede torf-cocopeat-toprak ile karıştırarak harç hazırladım ve tohumu bu harcı içine ektim. Zamanı ve tavını iyi ayarladığınızda bu kadar bile uğraşmanıza gerek olacağını sanmıyorum.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Ekstra özellik yok.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mümkün olduğunca güneşli alan bölgeyi seçmelisiniz.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kuşlar yemeye başladığında ayçiçeği tablalarını kesip gölgede kurutarak tohumları alabilirsiniz.

NOT: Bunların tohumlarını uğraşsanız da yiyemezsiniz üstteki ayçiçekleri gibi :) Görüntü olarak mükemmeller, denk getirebilirseniz ön tarafa bodur arkaya boylu ayçiçekleri ile bahçeniz iki-üç ay sapsarı kalacaktır.

TCM
05-10-2015, 13:51
579971

579970

Heybetli Domates Tohumu

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Heybetli domates tohumu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bahçe
Tohumun kökeni: @birnefestoprak
Tohumun geldiği yer: USA
Hasat yıl ve ayı: : 2015 yılı 9. ay
Yetistirme zorlugu derecesi: kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu yıl bahçemizde yetiştirdiğimiz 15 çeşit domates içerisinde bir numaramız 'heybetli', dünyanın bir ucundan üstelik ikinci gönderimde bizi bu tohumlarla tanıştıran @birnefestopraka bir kez daha teşekkür etmek isterim. Sırık, kuvvetli gelişen iki metreye yaklaşan boyu, avuç içine sığan orta-büyük düzgün boyutları, pembeden kırmızıya dönen rengi, incecik kabuğu ve muhteşem tadıyla 'heybetli' domates seven yetiştiren herkesin mutlaka yetiştirmesi gereken bir çeşit.
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi: Cesidin tohumlari, o zaman ABD'nin California Eyaleti'nde yasayan ve 2006 yilinda vefat eden Wade Wofford tarafindan Seed Savers Exchange'in uretim ciftligine 1988-1998 yillari arasinda bagislanmistir (not edilmedigi icin hangi yil bagislandigi belirsizlik tasimaktadir). Wade, cesit tohumlarini daha once yetistiren bir amator yetistirici grubundan temin etmistir. Kendisi bagis notunda sunu belirtmistir: "Tohumlari ABD'de ilk dolasima sokan kisi, Turkiye'de bir restoranda sandvic siparisi veriyor. Sandvicin icindeki domates diliminin buyuklugunun ekmegin disina tastigini goruyor ve tohumlarini peceteye sarip iri domates yetistirmeyi cok seven ABD'deki babasina postaliyor. Olgunlasmaya yakin, kimi meyvelerin omuzlari albenisi yuksek koyu yesil bir renk almakta, bu renklenme meyve olgunluguna dogru belirsizlesmektedir.
Heybetli, patates yaprakli bir domates olmasi sebebiyle cok nadir bulunan bir yerli domates cesidi. Ne yazik ki, tohumunun alindigi yore hakkinda bir bilgimiz yok ancak Bati Anadolu veya Trakya'ya ait olmasi olasiligi buyuktur. Ayni zamanda, bu yorelere, iri ve pembe domateslerin siklikla goruldugu Bulgaristan'dan 19. yuzyil sonu/20. yuzyil basinda gelen Turk gocmenlerin beraberinde getirdikleri bir cesit olmasi da muhtemeldir. ANATOHUM Projesi kapsaminda ceside Heybetli ismi verilerek Turkiye'de yayginlasmasi saglanacaktir. http://www.agaclar.net/forum/1309321-post2.htm
Yetiştirme özellikleri: Bilinen domates yetiştirme kriterleri uygulandı.






Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Don tehlikesinden sonra evlerde uygun ortamlarda (torf-perlit-toprak karışımı vs.) çimlendirilerek, toprak ısındığında fideler toprağa aktarılabilir.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Özel bir uygulama istemiyor.

TCM
05-10-2015, 14:10
579974

579975

579976

Ukrainian Purple Domates


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Ukrainian Purple domates tohumu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bahçe
Tohumun kökeni: Ukrayna
Tohumun geldiği yer: Etkinlik çerçevesinde @bahcedenn
Hasat yıl ve ayı: : 2015 yılı 9. ay
Yetistirme zorlugu derecesi: kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: http://www.agaclar.net/forum/1329384-post67.htm
Yetiştirme özellikleri: Bilinen domates yetiştirme kriterleri uygulandı. http://www.agaclar.net/forum/1370834-post4.htm






Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Don tehlikesinden sonra evlerde uygun ortamlarda (torf-perlit-toprak karışımı vs.) çimlendirilerek, toprak ısındığında fideler toprağa aktarılabilir.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Özel bir uygulama istemiyor.





Üstteki @bahcedenn in gözlem ve bilgilerine ilave olarak; bahçede ilk yediğimiz domateslerdendi, şekli-rengi ve tadı ile ilginç ve güzel bir cins. Bendeki kimi domatesler bir kaç erik boyutundaydı. Heybetli, hafize ve eva purple domates cinslerine nazaran ukrainian purple da dayanmanın daha az, çatlamanın ise fazla olduğunu söylemeliyim.

TCM
05-10-2015, 14:22
579981

579982

Kırkağaç Kavunu


Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Kavun
Tohum çeşit adı: Kırkağaç Kavunu tohumu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bahçe / İzmir - Ödemiş
Tohumun kökeni: Manisa
Tohumun geldiği yer: Etkinlik çerçevesinde @dagsa reklam
Hasat yıl ve ayı: : 2015 yılı 9. ay
Yetistirme zorlugu derecesi: kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: İlk mesajda da bahsetmiştim, bu sene de kavunlar hastalıktan kurtulamadı. Çoğunun tadına bakamadık, kırkağaç kavunu tadına iyi-kötü bakabildiklerimizdendi.
Yetiştirme özellikleri: Ben evde plastik bardaklarda torf-perlit-cocpeat karışımında çimlendirip toprağa fide olarak geçirdim.






Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Don tehlikesinden sonra evlerde uygun ortamlarda (torf-perlit-toprak karışımı vs.) çimlendirilerek, toprak ısındığında fideler toprağa aktarılabilir.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Özel bir uygulama istemiyor.

TCM
05-10-2015, 14:54
579988

579989

579990

Çekirdeği Oyalı Karpuz


Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: - İzmir - Ödemiş
Size nereden geldi: @birnefestoprak - USA http://www.agaclar.net/forum/1314539-post4.htm
Hasat yıl ve ayı: 2015-Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu:
Yetiştirme özellikleri: Ekstra özellik yok.



Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları evde plastik bardaklarda perlit-cocopeat-torf içerisinde çimlendirip, fide halinde toprağa aktardım.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Ekstra özellik yok.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Karpuz ve kavun için genel öneri kumlu topraklarda daha fazla verim alındığı, meyveler yumruk boyutuna gelene kadar su verilmemeli, daha sonra toprağın havanın durumuna göre aşırıya kaçmadan düzenli su verilmeli.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ona yakın karpuz çeşidi içinde hastalığa fazla yakalanmayan, gelişmesini iyi kötü tamamlayabilmiş karpuzlar arasında bu çeşidi geçen haftaya kadar görememiştim. Arka arkaya karpuzları kestiğimizde motifli çekirdekleri görünce sevindim tabi. Bendeki karpuzlar hentbol topuyla voleybol topu büyüklüğü arasındaydı ebat olarak, sanırım biraz daha büyümesi beklenen. Tat olarak oldukça güzel, benim geçen sene ve bu sene denediğim küçük karpuzların bir tık gerisinde. Çekirdekler kurudukça üzerindeki oyuk motifler daha çok belli oluyor.

TCM
06-10-2015, 08:38
PEMBE YÜREK DOMATES TOHUMU - OXHEART

Geçen senenin zengarden tohumu. Tohum paylaşım etkinliğinde dağıtmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/1320663-post12.htm

Bu seneki yürek domatesler geçen senekilerden de küçük çıktı. Seneye ekmeyi düşünmüyorum. Seneye de ekersem herhalde cherry yürek domates olacaklar :) Dayanıklılık, görüntünün ilginçliği sebebiyle bir kaç kök ekmek isteyenler için bir domatesten 20 - 25 kadar tohum aldım. Pembe, ince kabuklu, daha dayanıklı ancak belki küçük olduğundan mıdır bildiğim pembe domateslere göre suyu tadı daha az.

TCM
06-10-2015, 08:47
580083

Pembe - Belgium Pink - Domates Tohumu

Yine geçen seneden kalma zengarden tohumu - http://www.agaclar.net/forum/1320661-post11.htm

Büyüklük, renk, tat, koku, ince kabuk vs. bir domateste aranan özellikler açısından yeterli olsa da; yöresel domatesimiz ve hafize - heybetli gibi domateslerin bir-iki tık gerisinde diye düşünüyorum.

TCM
06-10-2015, 10:27
580089

580090

İspir Şeker Fasulye - Beyaz Barbunya

Geçen seneki etkinlikte de paylaşmıştım. http://www.agaclar.net/forum/1320674-post15.htm
Bizim beyaz barbunya meğer İspir in şeker fasulyesi imiş. Ayrıntılı bilgiler ile resimler üstteki linkte var. Bakliyat sevenlerin mutlaka ekmesi gerektiğine inandığım bir tür.

TCM
06-10-2015, 10:39
580092

580093

580094

Kısa Barbunya

Geçen sene de paylaştığım mükemmel bir tat. http://www.agaclar.net/forum/1320676-post17.htm

Üreticiler arasında da tüketiciler tarafından da lezzet açısından bir numarada yörede. Barbunya seviyorsanız kaçırmayın. İçerisinde çoğunluk üç en fazla dört tane çıkıyor. Yanlış hatırlamıyorsam bir kez insektisit ile ilaçlandı barbunyalar, iki kez bakır-kükürt karışımı verildi. Gübre olarak; tavuk gübresi - 10-20-20 kompoze toprak altı gübresi ve en son şeker gübre attım. Ekim direk toprağa yapılır, her ocakta üç-dört kök bırakılırsa iyi olur.

Not: Buradaki üreticilerden biriyle konuşuyorduk, uzun Amerikan Barbunyasının dalından zor kopmasını anlatıyordum, seneye size Alaşehir Barbunyası vereyim, kısa kadar olmasa da o da çok güzeldir içinde dört beş tane bulunur dedi. Bakalım artık...

TCM
07-10-2015, 14:19
580307

Black Vernissage Domates...

@ http://www.agaclar.net/forum/1326021-post31.htm in dediği gibi; mutlaka bahçenizde bulunsun. Benim hanım gibi ufak tefek pürüzlü renkli renkli domateslerden hoşlaşmasanız da siz yine iki kök ekin. Gören 'yavru kedi' görmüş gibi şaşırsın, sevinsin, ellesin, tadına baksın...

Kabuğu kalınca, rengi farklıca, tadı tuzluca, cherry lerden topluca, bitkisi boyluca kalın sağlıcakla...

http://www.agaclar.net/forum/1370841-post5.htm

TCM
07-10-2015, 14:42
580313

Black Cherry Domates

Bu kez @ http://www.agaclar.net/forum/1314519-post12.htm ne derse desin, vernissage varken bunu ekmem bir daha ;) Dalı sıyrılır, kabuğu ayrılır, tabakta bile kendiliğinden yarılır.

Ufaklıkları sevenler için değişik bir renk ve tat. Koparması zor, koparırken, taşırken, üstte yazdığım gibi tabakta dururken bile bir bakmışsınız yarılmış. Tadına bakanlar pek sevdi, seneye yok dedim, isterseniz tohumunu vereyim :)

Bunun yakın çekimleri yok veya bu bilgisayarda değil. Onu bulayım resmini çekeyim diye titizlenirken paylaşımlar aksıyor, yine @bahcedenn in resimleriyle idare edelim şimdilik. Teşekkürler @ bahcedenn, sen olmasan paylaşımları renklendirip açıklamalarını eklemede işimiz olacakmış.

TCM
07-10-2015, 15:07
580314
580315

Yerli Küçük Karpuz

http://www.agaclar.net/forum/1320515-post7.htm

Geçen senenin açıklamalarını aynen yazıyorum çünkü değişen bir şey olmadı; geçen sene zamandan bu sene de hastalıktan karpuzları ağız tadıyla yiyemedik. Çoğu karpuzu kestiğimizde geçmekte olduğunu gördük. Geçen kısımları kaşıkla temizleyip kalanları götürdük tabi. Hastalıkta olsa, zamanı geçse de bereketinden olsa gerek tüm çeşitler içinde gelip gidip yediğimiz bu tür oldu. Geçen sene 24 kişi talep etmiş tohumu, ama biri de çıkıp bilgi vermemiş, yorum yapmamış nedense.

TCM
07-10-2015, 15:51
İsterseniz genişçe bir saksıya atın tohumları...

580316

İsterseniz viyole...

580317

Her halükarda ne kadar ilgilenmeseniz de, sulamasanız da, güneşte de bıraksanız onlar uzayıp fide haline geleceklerdir. Ektiğiniz toprak ne kadar fakir olursa olsun sokuverin hafiften toprağa...

580318

Onlar eninde sonunda sizi mahçup edecekler işte böyle...

580319

Biraz da sulayıverirseniz bir dahaki seneye uğraşmanıza da gerek yok. Dökülen tohumlardan çıkıverecekler yeniden...

580320

Resimler anlatıyor kendini... Geçen sene bir arkadaşın bahçesinden söküp bizim bahçeye aktarmıştık. Onların tohumlarını bu sene viyole ve saksıya ektik. Aslında çok uğraşmaya gerek yokmuş. Sorunsuz zahmetsiz, boylu, gösterişli yaz boyu çiçekli. Dona dayanıksız, seneye kendi dikenimsi tohumlarından tekrar çıkar. İsterseniz kendiliğinden çıkanları az bir toprağıyla söküp istediğiniz başka yere aktarabilirsiniz. Yani sırtına vurun ağzından lokmasını alın...

TCM
08-10-2015, 15:02
Bahçemizin domatesleri arasında ikinciliği Hafize ye verdik. Bir numara 'heybetli' demiştim. Domatesle aranız iyiyse mutlaka öncelik verin. Pembe renkte, orta - iri (çoğunluk iriye yakın) boyutlarda, sulu, ince kabuklu, güzel aromalı, sırık, verimli harika bir cins.
Resimlerim arasında Hafize ye ait bir şey bulamadım. Denk gelirse daha sonra ekleyebilirim. Son iki yılın tohum paylaşımcılarının linklerini vereyim.

http://www.agaclar.net/forum/1188258-post4.htm

http://www.agaclar.net/forum/1324371-post59.htm

TCM
08-10-2015, 15:18
580376

580377

580378

580379

MANİYE

@birnefestoprak ın paylaşımıydı; http://www.agaclar.net/forum/1345339-post2.htm

Sırık, dilimli, verimli, ince kabuklu, iri, arada garip şekilli, kırmızı ve tadıyla ilk ona girecek domates cinsi. Bendeki kimi domateslerin sırtlarında özellikle siyahlaşmalar olmuştu, özellikle ilk çıkan meyvelerinde.

TCM
08-10-2015, 15:45
580385

580386

Petit Gris Rennes Kavun

Bu sene daha dikkat etmeme rağmen geçen sene kadar olamadım karpuz kavunda hastalık yüzünden. Nadiren olan bir kaç kavundan ise tohum alabildim. Seneye 8-10 kök anca kavun ekmeyi düşünüyorum.

Kavunun tohumunu önceki sene zengarden den almıştım. Hentbol topu büyüklüğündeki kavunlar oldukça kokulu ve tatlıydı geçen sene. Bu sene ağzıma attığımda tatlı başlayıp acı bitti nedense.

TCM
08-10-2015, 15:50
580387

Charentais

Bu yıl bu cinsten bir tek kavun olgunlaştı, onun da resmini çekmemişim. Reimdeki 2 ve 3 numaraya benziyordu tohumunu aldığım kavun
kavun tohumu, doğal kavun tohumu, kavun fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Kavun-tohumu-uc-tur-bir-arada-set-1,PR-2679.html)
Bu cinsin görüntüsü ve tadı üsttekine göre bir tık fazlaydı bana göre. Mantarla ve kavunla arası iyi olan varsa mutlaka eksin.

TCM
09-10-2015, 09:45
580479

Patlatmalık Darı -

Resimdeki işaretli olanlar geçen sene etkinlikten gelen @Muda nın tohumlarından yetişenler. Taneleri sık ve düzgün yerleşimli olanlar patlatmalık darı, diğer daha ufak düzensiz yerleşimli olanlar ise közlemelik olanlar.

580478

Biraz geçmiş haliyle...

Resimde en altta sıkışmış ve olgunlaşmış, kızarmış patlatmalık darıyı görüyorsunuz.

Yetiştirmesi son derece kolay, biz toprak ısınmaya başladığında (Mayısın ikinci haftası gibi) direk toprağa ekmiştik. Biraz sık ektiğimiz için yan yatanlar, küçük kalanlar oldu başta. Ben kıyamadığım için kayınpeder bir gün fazlalıkları söküp atmış. Her iki cinsi de iki tur denedik közleyerek. Seviyorsanız kesinlikle deneyin, tazeyken közler, kışın patlatırsınız. Yetiştirmesi, bakımı son derece kolay. Üç yıldır darı ekeriz bir sorun olduğunu görmedim. Her tohumun yanına sarılacak barbunya, fasulye tohumu da eklerseniz sırık görevi de görecektir.

TCM
09-10-2015, 09:55
580481

Yöresel Mısır-

Geçen sene köydeki komşulardan almıştık tohumları. Resimde allta görülen iki mısırdan bahsediyorum; boyu küçük, seyrek yerleşimli, iri taneli közlemeye uygun, önceki senelerde haşlama olarak ta yemiştik fena değildi. Üstteki patlatmalık darı için verdiğim bilgiler bunda da geçerli.

TCM
13-10-2015, 10:45
580919

Resmi geçen haftalarda yüklemiştim, gece oda ışığında anca bu kadar olmuş, mevcut üç biberden tohum aldığım için artık yeni resim de yok :) Ayrıntılı bilgi tohumu gönderen @SDurul dan;

http://www.agaclar.net/forum/1328601-post15.htm

Bu sene biberlerim kurtlarla mücadele ederken sonradan atağa kalktı. Arnavut biberlerde de sanırım bir şeyler eksik gittiği için çok fazla verim olmadı. Kimi kızarmadan çürüdü, kimi küçük kaldı, kimi kurtlara gitti derken kalan 5-6 biberinde tohumlarını alıp kendilerini yedim. İri boyut, pütürlü ve sert yüzeyine bakınca çiğ yenmeyecek gibi duruyordu ama tadı, acılığı hoşuma gitti. Bir biber bir tabak yemeğe yetiyor :) Üç biberden epey tohum aldık...

TCM
22-10-2015, 09:45
582002

Kuru Fasulye

582005

582003

582004

582005

Sorunsuz, zahmetsiz çiçek yetiştireyim derseniz kadife, sebze yetiştireyim derseniz de kuru fasulye. Resimlerde sağ taraftaki oturak olan arkadaşlar...

Sırık bulayım, toprak kurumadan yere sokayım, iple bağlıyayım, sardırayım derdi yok. Mantar olmuş, böcek olmuş, yaprağı solmuş, kökü dolmuş derdi de yok. Anlamamışım erken koparmışım, unutmuşum geç kalmışım, toprağa değmiş çürümüş, güneş görmüş büzülmüş stresi yok.

Toprak ısınınca (yaylada mayısın ikinci haftasından sonra) ekin toprağa, her ocağa üçer tohum gelecek şekilde ve ikişer karış arayla. Dört ay sonra da resimlerdeki gibi sararan, kuruyan fasulyeleri toplar, tamamen kuruması için yere serer ve istediğiniz zaman afiyetle yersiniz. Tabi arada su vermeyi unutmayın...

Kayınpederin yıllardır yemeklik ektiği kuru fasulyenin cinsi nedir bilmiyorum, ama bahçede sebzeler içerisinde tat olarak benim favorim. Bu sene dört sıra ile bahçenin rekoru ondaydı. Seneye tüm ürünleri azaltmayı düşünürken kuru fasulyeyi yine dört sıra ekmeyi düşünüyorum. En kötü tarafı 'hadi toplayalım bahçeden de taze taze akşama pişirelim' olayı bunda yok haliyle ;)

Daha önce denememiş arkadaşlara mutlaka öneririm. Talep eden tüm arkadaşlara az veya çok tohum göndermeye çalışacağım.

TCM
22-10-2015, 10:07
582014

Adını yaprağının ve meyvesinin üzerindeki küçüklü büyüklü sarı noktalardan alan karpuzu bu ilginç özelliği ve tadı sebebiyle yetiştirmenizi öneririm.

582015

Alttaki gibi büyük ay şimdiye kadar denk gelmemişti :)

582013

Daha öncede belirttiğim gibi bu sene daha fazla dikkat etmemize rağmen kavun-karpuz açısından güzel bir sezon geçiremedik. Hastalıklar sebebiyle tohum aldığımıza ve pek tadına varamasak ta meyvelerini arada yiyebildiğimize sevindik.

Geçen senede paylaşmıştığım karpuzun tohumları zengarden den gelmişti, bu yıl ikinci yılı oldu.

http://www.agaclar.net/forum/1320191-post6.htm

TCM
23-10-2015, 10:08
Sağolsun hacı abimiz vermişti saksıda bu biberleri, 'siz hiç siyah inci gibi biber gördünüz müüü' diye hafiften gururlanarak. Görmedim gerçekten, internetten şöyle bir araştırdım benzerini de bulamadım. 8-10 cm. boylarında ince, şirin, acı ve siyah biberler, saksıya veya yere ekerim derseniz buyrun...

582151

582152

Olgunlaşıp kuruduğunda kahverengiye dönüyor.

582153

TCM
23-10-2015, 10:47
582155

Tohumlarla uğraşırken aldığınız tohumların üzerine hemen isimlerini yazıp belirlemek lazım. Yoksa benim gibi arada karıştırırsınız. yayladaki buzdolabına her bir cinsten ikişer domates koymuştum, sonra hallederiz dedim nasılsa hatırlıyorum cinslerini. Aradan iki hafta geçti çıkardım domatesleri ama hatırlayabilirsen hatırla bakalım...Domateslerde birer avuç, en güzellerini ayırmışım, kıyamadım, içlerine bir kaç çeşit daha koyarak ortaya karışık yapayım dedim. Bu sene tohum talebinde kısıtlama da olduğu için yetiremeyenlerin ilgisini çekebilir.

Muhtemel tohumlar; siyah tula - heybetli - yerli domates - maniye - tobolsk - düşük bir ihtimal de hafize...

TCM
31-10-2015, 20:59
583375

583374

583376

Bahçenin bu sene en büyük kabağı oldu. 4-5 kilo civarıydı. Geçen sene komşumuzun verdiği kabak olmalı. Hatırladığım kadarıyla biri İsmail Beyden olmak üzere iki kişiden tatlı kabağı almış ve kıymetten onları ilk önce kabak ekeceğimiz bölümün ortasına ekmiştik. Komşudan sonradan gelen bu kabağı da bir kaç hafta sonra kenara öylesine ekivermiştik. Ekim sonrası dinmeyen yağmurlar ilk ekilen tohumların çoğunun yetişmesine izin vermeyince bizim önemsemediğimiz tohumlar böyle oldu :)

Türünü bilmeden biraz önce kestik, tahminimiz üzere tatlı kabağı çıkınca hanım tatlıya başladı. Epey de çekirdeği varmış. Tadı konusunda şimdilik yorum yok.

İlave: Tadı güzel tavsiye edilir, denedik :)

TCM
06-11-2015, 09:38
584084

http://www.agaclar.net/forum/1320187-post5.htm

Önceki senenin zengarden tohumunu geçen sene de paylaşmıştım. En tatlı karpuzlardan diye yazmasına rağmen biz ideal şekilde yetiştiremediğimiz için fazla yorum yapamayacağım :) Dış rengi yeşil, çizgileri daha koyu yeşil, çekirdekleri ise kendine göre küçük ve açık renkli. Ektiğim karpuz çeşitleri içerisinde en fazla büyüyeni bu. Geçen sene verdiğim tohumlardan @ Muda da yetiştirmiş ve tat olarak memnundu.

Üst resimdeki iri olan karpuz kongo karpuzu.

TCM
06-11-2015, 09:52
584100

584101

http://www.agaclar.net/forum/1370842-post6.htm

Ne zaman bu domatesi görsem 'Eva Herzigova' aklıma geliyor. ;)
Orta boy, hafif açık renkli, yusvuvarlak, eğrisi büğrüsü, basısı, dilimi olmayan taş gibi bir domates güzeli arıyorsanız buyrun. Tat olarak ön sıralarda değil ama diğer özellikler yerinde. Tohum alma amaçlı yayladayken kopardığım iki domates neredeyse bir aydan fazla dolapta durdu. Aşağı taşınırken baktım hala sağlam bu kez de oturduğum yerdeki buzdolabına koydum bir ay da orada durdu. En sonunda dayanamadım kestim artık, yoksa ufak tefek çürüklerle kışı çıkaracaktı :)

TCM
06-11-2015, 12:34
584106

http://www.agaclar.net/forum/1374508-post16.htm

@ bahcedenn in geçen seneki paylaşımı. Notlarında belirttiği gibi az olan tohum sayısı sebebiyle bir kaç tane fideyi son zaman bahçenin arka taraflarına dikmiştim. Ortalarda kahverengi biber göremeyince çoğu biber gibi kurtların dipten götürdüğünü sanıp umudu kesmiştim. Ta ki hanım bir gün "senin kahverengi biberlerden iki tane olmuş" deyinceye kadar. Tohumlarını alıp (tohumları kahverengi rengi alınca alabilirmişiz) tadına baktığımda ise hayal kırıklığına uğradım. Ağzımda garip bir tat, narenciye tadına benzer, keskin ama kötü bir tat. Yanılmıyorsam @heyyamola da benzer tat aldığını çiğ olarak beğenmediğini ancak yemeklerin içinde hoşuna gittiğini söyledi. Geçen haftalarda bahçede dolaşırken biber kökeninin üzerinde uzunluğu 1,5 - 6 cm. arasında onlarca biber gördüm. Daha rengi kahverengiye dönmemiş olanlardan da kopararak o tadın olup olmadığına baktım. Aynı keskin tat onda da vardı ama bu kez kötü gelmedi. İLAVE; bir kaç gündür çukulata biberi yemeklerde yiyorum ve alıştığımdan mıdır bilmiyorum artık kötü tadı almıyorum.Şu var ki acılığı tartışılmaz. Şu ana kadar kendi yetiştirdiklerimde dahil pek çok biber içerisinde acılık açısından bir numara chocolate habanero. Tohumlarını alıp dışını yemek için ayırırken beş dakikalık temasın acısı ellerimden iki gün geçmedi.

Sonuç olarak acı biber istiyorsanız işte size acı. 8-10 tane biberle uğraşmayayım derseniz porsiyon başına bir tek irilerinden çukulata biber yeter.

TCM
13-11-2015, 08:44
585175

585176

585177

Bizim bahçeden, tohumlar için teşekkürler @bahcedenn...

http://www.agaclar.net/forum/1326984-post39.htm

Kabak tatlısını pek sever hanım. Eşler zamanla birbirine benzermiş, bende arar oldum. Rivayete göre bu kabağın üzerine şeker ekmeye bile gerek kalmadan tatlı yapabiliyormuşsunuz, o kadar tatlıymış yani. Hafta sonu nasip olursa yayladan bahçemizin bu seneki tek M.di Chioggia balkabağını kesip tadına bakacağız. İlginç görüntü ve muhtemelen tadı ile beğeneceğinizi umuyorum.

TCM
13-11-2015, 09:27
585182

Heyyamola @ bahcedenn in tohum ve yorumları...

http://www.agaclar.net/forum/1417438-post97.htm

http://www.agaclar.net/forum/1417501-post99.htm

Kabakları tadamadık, sanırım geç kalmışız, dün kestim ikisini de, epey çekirdek çıktı. Birini enine kesip balkona koydum, kuruyunca su kabağı gibi dayanır mı ki? Nasıl yeneceği heyyamola nın açıklamalarında var. Bir üstteki paylaşımdaki M. D. C gibi olmasa da ilginç şekliyle dikkatleri üzerine çekecektir.

TCM
13-11-2015, 09:56
585188

585189

585190

585191

http://www.agaclar.net/forum/1370844-post8.htm

http://www.agaclar.net/forum/1328101-post43.htm

Çıkan domateslere, tohumu sağlayan @bahcedenn in yorumlarına bakınca ilginç bir durum çıktı ortaya. Benzer iki domates var, ikisi de tobolsk diyeceğim ancak sarı ile turuncunun arasında bariz farklar var. O yüzden her iki domatesi ayrı ayrı paylaşıma açtım.

Oklarla işaretlediğim sarı domatesler tat olarak daha ekşimsi (mi desem, tadı az mı desem) daha sert, eti daha az, verimi daha az gibi. Yani çiğ olarak kes böl, hamburgerin içine koy suyu akacak, içi çıkacak derdi yok.

TCM
13-11-2015, 10:00
585192

585193

Bu da turuncu tobolsk. Bana göre her yönden üstteki sarısından çok daha güzel. Daha sulu, etli, tatlı ve verimli. Hatta çiğden çökelek, zeytinyağı ile özellikle bu domatesi tercih ettim. Tat olarak heybetli ve bizim yerli domatesle yarışır.

TCM
01-12-2015, 10:32
Geçen sene etkinlikten aldığım @heyyamola nın tohumuydu.

http://www.agaclar.net/forum/1323025-post41.htm
http://www.agaclar.net/forum/1370848-post10.htm

Yeriniz var, çeşidiniz az ise ekebilirsiniz.

TCM
03-12-2015, 09:02
1 - 2 cm. lik boyları ile aslında minik biberlerle aram pek olmaz. Saksıda dört-beş tane bir abimiz vermişti, geçen seneden bir kaç saksıda bizde vardı. Saksıyı veren abimiz geçenlerde bu biberlerden ve az yukarıda paylaştığım siyah acı biberlerden minik bir kavanoza yaptığı turşuyu getirdi. Sanki turşu olunca acılığı artmış daha bir doyurucu olmuş. Pek hoşumuza gitti.

Yeşilken görüntüyü almıştım ancak bulamadım, tohumluk halleri böyle.

587515

TCM
11-12-2015, 15:20
588494

Bildiğimiz renkli cosmoslara çok benziyor, internette aratınca farklı bir tür çıkacağını zannediyordum ancak 'turuncu cosmos' olarak çıktı. Cosmoslardan daha geç çiçek açıp daha geç veda ediyor. Geç derken arada bir kaç hafta var veya yok diyelim. Tohumları daha iri, gövdesi daha sağlam ve kalınca. Bizim hanımla nedense yıldızları barışmadı. Bana daha karizmatik 'ağır abi' havasında geliyor. Üstte diğer cosmosda var, ahmetsiz, yer kaplayan, sizi üzmeyen çiçeklerdendir ikisi de, hangisini isterseniz.

Üstteki resim alıntıdır.

TCM
14-12-2015, 13:47
588905

https://tr.wikipedia.org/wiki/Emcelli,_Sar%C4%B1g%C3%B6l

EMCELLİ BİBERİ | T.C. Başbakanlık Basın - Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (http://www.byegm.gov.tr/turkce/haber/emcelli-biberi/63154)

"Güzelliğin on para etmez, bu bendeki aşk olmasa" demiş ya Aşık Veysel, yıllardır Manisa Sarıgöl lü dünürlerimizden duyarız, bizim Sarıgöl biberi şöyleydi, böyleydi diye de aldırış etmezdik. Annem geçen sene cevheri keşfetmiş bu sene çarşı pazar Sarıgöl biberi arattı babama.

12-13 cm. uzunluğunda topluca dolmalık yapmaya son derece müsait ortaya yakın tolere edilebilir acılıkta koyu renkli biberimiz. Biberi ben yetiştirmedim, forumda adı geçince ziyarete gittiğimde aklıma geldi de bir kaç tane rengi kızarmış biberlerden alabildim. İlaç, gübre (hayvan gübresi hariç) kullanmazlar, sadece yanlışlıkla bir kez hormon (dediler ya ne olduğunu bilmiyorum) atmış yanlarında çalışanlardan biri. Tohum sayısı kısıtlı olabilir.

TCM
19-12-2015, 09:31
589441

Resimdeki işaretli kabak etkinlikten gelen mi, komşulardan gelen mi bilmiyorum, ancak denedik tadı, kıvamı gayet güzeldi. İki tane oldu. Daha önce paylaştığımdan daha küçük ancak bir tık daha ilerde. Muhtemel bizim yüzümüzden çok fazla büyümediler.

TCM
20-12-2015, 09:09
http://www.agaclar.net/forum/1322297-post23.htm

Geçen sene paylaştığım tohumlardan. Ayrıntılı bilgi yukarıda. Bu sene birkaç küçük saksıya ekmiştim tadımlık, tohumları olduğu kadarıyla dağıtayım.

TCM
20-12-2015, 09:33
http://www.agaclar.net/forum/1323150-post29.htm

Geçen senenin biberlerinden devam edelim. Son paylaştığım / paylaşacağım beş biberin tamamının kendine has güzel, aşırı acılık bırakmayan tadı-kokusu olduğunu söylemek isterim. Geçen sene tohumluk aldığımız akrabamızda buna benzer 15-20 adet çeşitten seçmiştik bu altı biber çeşidini. Tamamı turşuluk olabilir.

TCM
20-12-2015, 09:37
http://www.agaclar.net/forum/1323151-post30.htm

Teyzemizin "manken biberi", turşuluk için bir tık ileride.

TCM
20-12-2015, 09:41
http://www.agaclar.net/forum/1323152-post31.htm

Forumda sanki bu biber çeşidinden gördüm, özel bir adı olması gerek ancak hatırlamıyorum.

TCM
20-12-2015, 09:44
http://www.agaclar.net/forum/1323153-post32.htm

TCM
20-12-2015, 09:46
http://www.agaclar.net/forum/1323154-post33.htm

TCM
29-12-2015, 10:11
Sedum reflexumları viyollerde alıp bu yılın (2015) başlarında bahçeye dikmiştim. Yaz sonuna doğru irice olanlardan yedi sekiz tanesi çiçeklendi. Tohumdan sedum büyütmek kolay olmasa da fidelerine ulaşamayan arkadaşlar için tercih sebebi olabilir. Yere dikildikten ve biraz köklendikten sonra oradan çıkarmak biraz zor artık. Hava şartları sorun değil; soğuk olmuş, kar yağmış sıcak olmuş ortalık kurumuş, çok sulanmış, hiç sulanmamış önemli değil, sedumunuzun ilerlemesini hiç bir şey engelleyemez. Yayılması için bir tarafının toprağa değmesi yeter.

Bu resim ilk dikildiği zamanki. Altlarına çam kabuğu koymuştum.

590605

Bu da geçenlerde çekilen resim. Hava karardığı için görüntü kalitesi iyi olmasa da bir dönemdeki yayılımı gözle görülür şekilde fark ediliyor. Sanırım aksilik olmazsa bir yıl sonra tüm boşluklar dolacak.

590606

Bitkinin ortasından çıkan ve uzayan lider dalın ucundaki sarışın çiçekler yaz başından sonuna kadar çiçekli kalıyor aldığım bilgiye göre.

590604

Çiçeklenen dalları koparıp evin bir köşesine koymuştum.

590607

Parmağımla silkelediğimde resimdeki tohumlar (büyük ihtimal tohum bunlar :) ) döküldü.

590608

TCM
31-12-2015, 13:17
http://www.agaclar.net/forum/1322482-post24.htm

Bu tohumlar geçen senenin tohumları. Dönem başında kilere kaldırdığım tohumların içerisinde bir miktar kalmış olması lazım, kendi adıma kullanmayı düşünmüyorum. Eğer ben de bunu arıyordum diyen bir kaç arkadaş varsa ve ben de yanlış hatırlamıyorsam gönderebilirim. Tohumlar yaylada olduğu için hemen bakamam, bugün de son gün, o yüzden tohum hakkınızı çok aradığınız tohum değilse bununla doldurmayın derim.

TCM
31-12-2015, 13:18
http://www.agaclar.net/forum/1322486-post25.htm

Üstteki paragrafı okuyup ona göre değerlendirin lütfen.