View Full Version : sinbas / Bahçe
Bahçenin bulunduğu şehir : Burdur
Bahçenin büyüklüğü : 80 metrekare
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : hepsi mevcut
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8A
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : hobi
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : taşlık Pancar toprağının yığıldığı mezbelelik bir yer.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 4
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : yaptığıma tasarım denilirse yaptım yardım almadım.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : başlamadan önce amatörce bir plan yapmıştım aşağıda görebilirsiniz.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): kişisel
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? çardak, mutfak evyesi, uyduruk bir mutfak tezgahı, 3 tarafı gül, 1 tonluk şamandıralı su deposu ve 60 litrelik gübreleme tankı.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : yok mülkü bana ait değil. Lojmana tahsisli
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : sadece sebzeler ve süs bitkileri.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Güller.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Gül
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : çelikle gül ihtiyacım kadar
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Sorun yok
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : her sulamada 1 tonluk depo ile sınırlı tutmak şartıyla Damlama sulama sistemi.
Toprak özellikleri : Burdur Antalya Isparta'nın bir çok tarlasından gelen karma pancar toprağı.
Kompost yapıyor musunuz? : hayır
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : hayır
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Bahçem savaş alanı gibi her tür haşarat var, Dana burnu, tel kurdu, Bozkurt,Kırımızı örümcek, yeşil kurt, Beyaz sinek,yaprak galeri sineği, trips, yaprak biti, Külleme Mantar mildiyö vs vs kısacası Ziraat fakultesi bitki koruma bölümünün arayacağı her tür zararlı mevcut.
Bahçeniz organik mi? : değil
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Yanmış hayvan gübresi,Melas ve asitlere dayalı
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : fare var yılanlar ve kediler de mevcut
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : hayır
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : öncelikle tüm bahçeyi bitkileri asabileceğim ve gölgelikle kapatağım şekilde düzenlemem ve minik bir mutfağa dönüştürdüğüm aradığım her türlü kap kacağı bulabildiğim çardağım.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Yeni olmadım.
570227
570228
Bu günlük bu kadar yeter fırsat buldukça başlangıçtan bu güne kadar olan Fotoğrafları eklemeye çalışırım.
Başlangıç videosu yıl 2012 Nisan - Mayıs dönemi. 80 metrekarelik bahçenin sadece 50 metre karesini sebzeye ayırdım gerisi kendimize ve konuklarımıza keyifli vakit geçirmek için ayrıldı.
https://www.youtube.com/watch?v=3SrUXKP_VxM
Tilki Mete
08-08-2015, 01:44
Sayfanız hayırlı olsun sinbas , merakla takip edeceğim sayfa olucak . :D
Fare ve yılan çok sık gözüküyormu yılan yine neysede faree :( :/ aman Alllahım bu fare kovucu rahatsız edici cihazlardan falan kullanıp yarar gördünüz mü ?
Sayfanız hayırlı olsun sayın sinbas.
Mücevher Çalısı
08-08-2015, 11:14
Sayfanız hayırlı, uğurlu olsun Sn. sinbas.
Burdur'un Soğuğa Dayanıklılık Haritası (http://www.mgm.gov.tr/tarim/bitki-soguga-ve-sicaga-dayaniklilik.aspx?g=h)ndaki yeri : 8a.
TaşevliBahçe
08-08-2015, 11:32
sn.sinbas ,
sayfanız ve bahçeniz hayırlı olsun. planlı başlamış olmanız çok güzel . ben başlarken sağlıklı plan yapmadığımdan deneme yanılma yöntemi ile çok hata yaptım. bu da zaman ve ekonomik kayıplara neden oldu. ama yılmadan yola devam diyorum.
paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
saygılar..
Sn. Sinbas hayırlı olsun sayfanız.
sayfanız hayırlı olsun , bahçeniz gönlünüzce olsun.
Sayfanız bol paylaşımlı, bahçeniz bol ürünlü olsun Sinan Bey. Ancak benim devrilen biberlere nispet yapar gibi biber resimlerini doldurmuşsunuz videoya. Bahçenin son resimlerini merakla bekliyoruz.
eneskrky
08-08-2015, 13:22
Sayfanız hayırlı olsun :D merakla bekliyoruz
Bol ürünler ;)
Sayın sinbas,
Sayfanız hayırlı olsun. Emeklerinizin karşılığını bolca almanız dileğiyle.
Değerli arkadaşlarım hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor ve sayfama hoş geldiniz! diyorum.
Bu sayfayı okuyan üye olsun olmasın her kese bildiklerimi, denemelerimi ve deneyimleri mi dilimin döndüğünce anlatarak yararlı olmaya çalışacağım bu da biraz zamanımı alacak onun için hiç acele etmeyeceğim eksik veya yanlış bilgi aktarmak istemiyorum.
Bu arada yaptıklarımla ilgili fikir ve birikim sahibi arkadaşlardan da ilaveler yapmalarını rica edeceğim.
Saygılarımla.
Sinan Başarır
Sayfanız hayırlı olsun sinbas , merakla takip edeceğim sayfa olucak . :D
Fare ve yılan çok sık gözüküyormu yılan yine neysede faree :( :/ aman Alllahım bu fare kovucu rahatsız edici cihazlardan falan kullanıp yarar gördünüz mü ?
Fareler var fakat bizlerle sorunları yok onların sorunu kediler ve yılanlarla kendi aralarında geçiyor.
Fare kovucular hakkında bir deneyimim yok.
Sayfanız hayırlı, uğurlu olsun Sn. sinbas.
Burdur'un Soğuğa Dayanıklılık Haritası (http://www.mgm.gov.tr/tarim/bitki-soguga-ve-sicaga-dayaniklilik.aspx?g=h)ndaki yeri : 8a.
Vermiş olduğunuz bilgi için ayrıca teşekkürler.
Bize ayrılan parsel 80 metre kare idi ben bundan en iyi şekilde nasıl yararlanabilirim den yola çakarak başladım işe.
1/3 ü çardak güller su deposu mutfak lavabosu mangal semaver ve diğer süs bitkileri için.
2/3 sebzelere olmalıydı
Onun için bir plan yaptım yukarıda olduğu gibi, birim alandan en yüksek verimi alabilmem için ekeceğim sebzelerin sırık olan cinslerini tercih etmeliydim, 2 m askı demirleri yüksekliğinde askı demirleri ile ekim yapacağım alanı münavebe yapabilmem için 8 e böldüm, şimdi her bölümde sıra ile her tür sebzeyi yetiştirebiliyorum.
570429
Biber ve Patlıcanların devrilmemeleri için 6 lık nervürlü inşaat demirinden 30*80 ölçülerinde U şeklinde demirler hazırladık. 3,5 m lik sıralara iki başa bir ortaya olacak şekilde demirleri dikerek aralarına kasa ipi dediğimiz pamuk ipleri iki üç sıra olarak çekiyorum, dolayısıyla biber patlıcan oturak fasulye kesinlikle yanlara devrilemiyor.
570428
Aydınlatmada kullandığım elektriğimi kendim üretiyorum, 1 tonluk şamandıralı su tankım var sular kesilse bile benim suyum her zaman dinlenmiş olarak mevcut.
Şimdilik yazacaklarım bunlar bahçeye gitmem lazım eşim hazırlanmamız lazım dedi. :D
resimsel
09-08-2015, 17:19
Sayın sinbas, sevgili aleydi'nin sayfasından size yazamadım, öncelikle sayfanız ve bahçeniz hayırlı olsun.
Ayrıca huzurun tamamlayıcısı olan müziği özellikle tangoyu seçmiş olmanız taktire şayan,
size kesinlikle katılıyor ve yemyeşil bir bahçede rengarenk çiçeklerin arasında;
Melahat gülses'ten canımın taa içisin şarkısını armağan ediyorum:)
Laleci_03
09-08-2015, 19:32
Bahçe sayfanız hayırlı ve bereketli olsun Sn. Sinbas, planlı, düzenli, tertipli bahçeleri gezmeyi daha çok seviyorum, artık sizin bahçeniz de bu listede, takipteyim... ;) Kolay gelsin ;)
Evet arkadaşlar hepiniz sayfama hoş geldiniz.
Hummalı çalışmamız son hızla devam ediyor hedefim birim alandan en yüksek en kaliteli verimi alabilmek ve evim gibi huzur bulabileceğim bir mekan haline getirmekti.
Askı demirlerimiz bitmiş ve Bir taraftan Çardak yapımı sürerken diğer taraftan da bol hayvan gübresi ile standart ölçülerde yerleri hazırlanmış fidelerimiz yerini almıştı.
Fide dikimine bir hayli geç başlamıştık (17.05.2012) bölgeye suyun geç gelmesi hazırlık aşaması uzun sürmüştü fide çeşitlerinde fazla seçici olamadım bulduğumun en iyisini almaya çalıştım.
Bu günlükte bu kadar görüşmek üzere...
YeniGine
09-08-2015, 23:32
Sayın sinbas; bahçe sayfanız hayrlı ve bereketli olsun inşallah!..
Bahçenizin büyüklüğü maşallah gayet güzelmiş ve inanıyorum ki güzel bir bahçe, bilgiler bizleri bekliyor. Rastgelsin inşallah!..
Bahçe sayfanız hayırlı olsun Sayın sinbas.
Askı demirlerinin arası 3,5 * 3,5 şeklinde yerleştirildikten sonra demirler arasına paslanmaz telle 60-70 cm aralıklarla askı telleri gerdik.
Altına ekilecek Sırık Domates, Sırık Fasulye, Sırık Salatalık vs.leri ip yardımıyla yukarıdaki tele tutturuyorum, ayrıca devrilme riski olan fazla uzayan Patlıcan, biber'leri de yine yakarıda ki tellere iple bağlıyorum. bu uygulama bana çok kolaylık sağladığı gibi birim alanda daha fazla domates salatalık yetiştirme olanağı sağlıyor.
Normalde yer domatesi yaklaşık 80 cm*1,50 metre ölçülerinde olması gerekirken, sırık domatesi 40*70, 50*80 veya 60*90 cm ye dikebiliyorum, yine salatalığı yerde yetiştirmeniz gerekirse büyük alan kaplamakta oysa sırık salatalık 40*80 ara ile dikebiliyorum.
Böylelikle birim alanda daha fazla bitki yetiştiriyor ve o oranda da ürün alabiliyorum.
Denemek istediğim bir şey var idi o da bahçenin yanları açık kalmak sureti ile üstünü tamamen sera naylonu ile kapatmaktı. 80 metrekare naylon aldım demirlerin üzerine takviye halatları gerdim sonra naylonu serdim köşelerinden bağladım sonra üstüne tekrar halat germek suretiyle rüzgara olan dayanımını artırdım, daha sonra havalar çok ısınınca naylonun üzerine ayrıca sebze gölgeliği serdim, naylonun görevi gece ile gündüz arasında ki ısı farkını aza indirmek ve gece düşecek çiğle birlikte asit yağmurlarından korumaktı. bu konuda başarılı oldum ancak yaptığım hesap hatası sebzelerde hızla küllemeye sebep oldu. zira diktiğim direklerin boyu yeterli olmamış bahçedeki yanlardan olan havalandırma da yeterli gelmemişti, şu anda olsa o direklerin yüksekliğini en az 3,5 metre yapardım. daha sonra ki yıllarda da kesinlikle sera naylonunu kullanmadım. oysa bitkilerde olağan üstü büyüme kaydetmiştim verim yüksek gelişme hızlı buraya kadar iyi olmuştu. fakat sonu kötü oldu.
Bu günlükte bu kadar... :)
Hoşçakalın,
Dostçakalın,
Sağlıklı ve Mutlu kalın.
17 Haziran 2012
ibrahimes
12-08-2015, 12:09
Sayfanız hayırlı olsun. Bende deneyimlerinizden faydalanmak isterim özellikle u şeklini verdiğiniz inşaat demiri işlemini deneyeceğim.
Sayfanız hayırlı olsun. Bende deneyimlerinizden faydalanmak isterim özellikle u şeklini verdiğiniz inşaat demiri işlemini deneyeceğim.
Sayın İbrahimes U demiri yöntemim devrilme riski bulunan her bitkiye uygulanabilir. ölçülerini bitkinin genişlik ve boyuna göre değiştirebilirsiniz.
Daha sağlam (10 veya 12 Lik) demirden ve geniş bir açı ile oturak domateslere de kullanabilirsiniz sadece aralara çekeceğiniz gergi ipleri yerine çıta kullanarak, bitkilerin alttan hava almalarını kalıcı kılabilirsiniz.
Patlıcan ve biber boyları demir boylarını geçtiği için bu kezde yukarıdaki gergi telleri devreye giriyor. ilk yıl (2012) üstünü sera naylonu ile kapattığım için biber ve patlıcanların boyları 2 metre oldular ve her dalını tek tek kasa ipi ile yukarıya bağlamak zorunda kaldım.
Bahçe sayfanız hayırlı olsun Sayın sinbas.
Çok teşekkürler sayın telato bahçenin mülkü kendime ait olmasa da bir şeyler yapmak beni mutlu ediyor. Yarının ne olacağı belli değil haydi bahçeler kapatılıyor deseler onca yaptığım masraf heba olacak buna rağmen hiç bir şeyden mahrum bırakmıyorum kendimi ve bahçeyi en azından deneyimlerim bana kalacak bunu biliyorum.
Beğenileri için tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum sizin beğenileriniz teşvik edici oluyor.
Saygılarımla.
Bir sonraki konumuz bu mesaj üzerin de derme çatma hurda malzemeler le çardak yapımı olacak.
demiştik.
Detaylara girerek kafanızı şişirmek istemiyorum;
Kısaca onca hurdayı bir araya getirdik, kestik, biçtik, ekledik, boyadık ve yan duvarlarını gölgelikle döşedik derken işte böyle bir şey çıktı ortaya.
Bir şeye benzetilememiş olabilir ama karar vermek için diğerlerini de görmek gerekir.:o
Kendinize ait yeriniz olmayınca ancak bu kadar oluyor ne yaparsınız.:(
2013 yılı görüntüleri
Domatesler, Patlıcanlar, Bahçe girişinde çiçekler arasından geçiliyor ve karşımızda fasulyeler karşılıyor.
Domates ipi bulamamıştım ve kurdelelerle bağlamıştım arkadaşların eğlence konusu olmuştu. :)
En çok sevdiğim işlerden birisi de tabi ki fotoğraf çekmek.
yine yıl 2012 bir hafta kadar bahçeye gitmemiştim, gittiğim de gördüğüm manzara bu şekildeydi Tarih 30 Ağustos 2012
Sirke, Alkol,Sıvı yağ, Arapsabunu, toz acı biber, sarımsak vs (kocakarı ilaçları) ile habire uğraşıp dururken onlar bize gülüyormuş ta haberimiz sonradan oldu bu manzarayı görünce.
Rakiplerimiz çok çetindi.
bu bizim ilk dersimiz olmuştu ve burada kimyasal kullanmadan kesinlikle bahçe yapılmayacağının işareti idi.
Yaprak bitleri,Kırmızı örümcek, Mantar, virüs, külleme aklıma gelmeyen bir çok rakip vardı karşımızda.
12.08.2012
Bahçe olur da mangal keyfi olmaz mı? elbette olur,
biz de öyle yaptık ki!
komşum gelir gelmez kaptı patlıcanları yürüdü mangalın üstüne. :)
Alevlerin dansı.
Resulgur
22-08-2015, 17:47
Sn. sinbas sayfanıza şöyle kısa bir gezinti yaptım çok güzeldi emeğinize sağlık :)
YeniGine
22-08-2015, 23:57
:) Sayın sinbas ellerinize, gönlünüze sağlık . Hurdalardan, derme çatma çardak demişsiniz; daha ne olsun sayın sinbas, çok da güzel olmuş emeklerinize sağlık.
Alevlerin dansı, patlıcanlar gerçekten çok güzel, rastgelsin inşallah.
Teşekkürler sayın @Resulgur, bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
saygılarımla.
YeniGine
Teşekkürler efendim.
Sizlerinde yüreğine sağlık.
saygılar.
Salatalıkta bu sene ki rekorum henüz 42 cm.
Bulgaristan dan getirttiğim özel bir cins çok lezzetli, sulu ve çıtır, boyunun büyük olduğuna bakmayın henüz körpe, 3 gün daha kalsaydı 50 cm olurdu sanırım.
ilaçlama yapacağım için mecburen kopardım.
Şunun renginin güzelliğine bakar mısınız ne kadar da masum duruyor haylaz.
İnsanın çoğaltası geliyor.
Bizim domatesleri konukçu yapmış bedavadan geçiniyor.
Ve Burdur'dan kar manzarası 6 ocak 2015
canavar otu, orobanş (Orobanchaceae)
http://www.agaclar.net/forum/yabanci-otlarla-mucadele/9694.htm
Doldurma alanı pek olmadığı için toplamaktan vazgeçtiğim ve resimde görüldüğü gibi beyaz ile açık sarı arası bir renge sahip olan dolma biberlerim ve dalında bekletildiğinde aldıkları renk.
Meyve dokusu son derece çıtır bir yapıya sahip doldurma alanı pek olmadığı için, içini açması da hayli zor bir çeşit sanırım tohumda bir sorun var.
Beklesinler bakalım dalında ne olacaklar.
Domates olarak 4 çeşidim var, isimlerini veremiyorum zira bilmiyorum.
sert kabuklu çok lezzetli tam olgunlaştığında koyu kırmızı oluyor sırık.
sert kabuklu çok lezzetli düzgün şekilli pembe domates sırık.
ince kabuklu yürek şeklinde pembe domates sırık.
ince kabuklu şekil olarak bal kabağını andırıyor kırmızımsı bir renk yumuşak bir yapısı var,tarla domatesi olarak yarım sırık diyerek aldım fakat benim boyumu geçtiler.
Bursa tohumculuğun temsilcisi ile görüştüm söylemiş olduğu şey beni şaşırttı yöreye ait bir tohumun kesinlikle o ürünün ismi ile piyasa çıkarmazsın her firma bir isim koymak zorunda imiş aynı her cins tohum her firmada farklı bir isimle söylenebilirmiş, yasal zorunlulukmuş başka türlü piyasa süremezmişsin.
Hıyar bugün 35 cm zorunlu olarak dalında 3 gün daha bekleyecek zira külleme ilacı ve bir gün sonrada suda çözülen kükürt yaptım yarında bakır yaparım.
Salatalıkta olduğu gibi Domateslerde de külleme olma ihtimali üzerine külleme ve kükürt yaptım yarında bakır yacağım zira domateslerimi kaybetmek istemiyorum.
Sebze tülünden sonra çiçekler meyveye dönüşmeye başladı.
Hava sıcaklıkları 28-30 derecenin üzerine çıktığında %35-%45 lik sebze gölgeleme tülünü mutlaka kullanın verimde en az %30 artış gösterdiği gibi sulama dan da büyük oranda tasarrufunuz olacaktır.
Sebze gölgeleme tülünün kurulumunu Güney doğu cephesini yüksek güney batı cephesini de alçak yapmaya çalışın ve genelinde ev çatısı şeklinde yapabildiğiniz kadar yüksek yapın.
Bitkiler sabah güneşini tam almalı ve mümkün olduğu kadar fazla yararlanmalı, öğle güneşinden tül % oranında korunmalı, öğle ve öğleden sonra en yakıcı güneş olacağı için tülümüzün güney batı cephesi sebzeleri ziyadesiyle koruyacaktır.
Dolu yağışlarından oluşabilecek zararları da büyük ölçüde engelleyecektir.
Dölleme unsuru olan Arıların ve benzeri canlıların da barınağı haline gelecektir.
Tül alçak tutulduğunda yeterince havalanma olmayacağı için mantar hastalıklarına yakalanma riski fazla olacaktır.(tecrübe ile sabit)
Tülün çevresini terziye diktirmek için bir yığın para vermenize gerek yok, kalın sağlam UV ışınlarına dayanıklı dört parça ip ile çevresini içeriden yaklaşık 3-4 cm olacak şekilde bir alttan bir üsten geçirerek dolanın ve her ipin boyunu tül genişliğinin en az 1,5 - 2 mt uzun olacak şekilde ayarlayın.
Dört yıldır kullanıyorum ve en sağlıklı tül kapatma sistemi resimde görüldüğü gibi kararına vardım.
572658
Burdur gölünde
bir gün batımı
Bulutlar göl güneş sen ve ben
yakınız birbirimize
bir yürek atımı.
26.08.2015 01.20
Domateslerimin 26.8.2015 teki halleri.
2012 yılındaki külleme sorununu tekrar yaşamamak için elimden geleni yapıyorum.
Bu dönemde ayda 4 su veriyorsanız 3 e düşürün. 3 ise 2 ye külleme riski olan bölgelerde külleme mücadelesini sürdürün.
"DOMATESTE KÜLLEME, tüm yeşil aksamı küllemeye yakalanabilir. Hastalığa yakalanan yapraklarda, önce sarı lekeler ve daha sonra küle benzer beyaz bir küf tabakası oluşur. Bu tabaka genelde güneş gören yaprakların alt yüzünde, gölgedeki yaprakların ise her iki yüzünde olabilir. Genç yapraklar küllemeye daha hassastır. Hastalık bir bitki yapraklarında öncelikle, havalanması iyi olmayan ve kuytuda kalan bitkilerde görülür. Hastalığa yakalanan yapraklar kıvrılmaya başlar, buruşur ve zamansız dökülür.Hastalığın gelişiminde nemden çok, sıcaklık daha önemlidir. Kurak koşullarda bile gelişebilen bir mantardır. Hastalık havalanmayan gölge ve yarı ışıklı yerlerde daha hızlı gelişir. Bu nedenle bitkinin havalanmasını ve iç kısımlarının ışık almasını sağlayan yaz budamaları çok Önemlidir.
DOMATESTE KULLEME,Külleme hastaliginin belirtileri yaprak, göz, sürgün, çiçek ve meyvelerde görülebilir. Hastalik belirtileri genellikle yapraklar üzerinde fungusun spor ve misellerinin beyaz ve tozlu bir gelisiminden dolayi yama seklinde görülür. Bu tür belirtiler ilk önce yapraklarin alt yüzeylerinde ortaya çikar ve klorotik lekeller olarak yapraklarin üst yüzeylerinde de görülür. Zamanla bu yüzeylerde fungusun tozumsu beyaz spor ve misel tabakasi ile kaplanirlar. Yapraklarin kenarlarinin kivirciklasmasi enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çikmaktadir. Hastaliktan siddetli olarak etkilenen yapraklar olgunlasmadan dökülebilir ve hastaliktan etilenen uç sürgünlerde ise bodurlasma meydana gelir. Hastalik etmeni ile etkilenen gözler kis zararlanmalarina karsi da çok hassas olmaktadirlar. Meyve enfeksiyonlari bazi kültivarlarda görülür ve meyvelerde hastalik belirtiside ag benzeri kirmizi kahverengi bir leke olarak ortaya çikmaktadir.
DOMATESTE KÜLLEME İÇİN KÜLTÜREL MÜCADELE
Hastalikli kanserlerin devamli olarak gözlenmesi hastaligin kontrolünde önemli rol oynar. Bazi ülkelerde bulasik agaçlarin tamamen imhasi önerilmektedir.
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Hastalik etmeni tomurcuklarda kis kosullarini geçirdigi için ilkbahar budamalari önerilmektedir. hastalikli sürgünler budanmali ve imha edilmelidir.
DOMATESTE KULLEME İÇİN KİMYASAL MÜCADELE
Hastalıkla etkin bir kimyasal mücadelede yapmak için gözler açılmadan ya da açılmak üzere iken bir ilk ilaçlama önerilmektedir. daha sonra hastalığın bahçede çıkma durumuna göre birer hafta ile ilaçlama yapılabilir. İlaçlama altı kez tekrarlanabilir ya da daha önce belirtildiği gibi hastalık çıkış gösteriyorsa ilaçlamaya devam edilir. Genellikle hastalık meyveleri (bazı çeşitler hariç) etkilemez bu yüzden meyveler fındık büyüklüğüne gelince ilaçlamaya devam edilebilir. Ağustos aylarında sürgünler tekrar gelişmeye başlayınca da ilaçlama yapılmalıdır." Alıntı (EKOSOLVER.COM)
bahçenizin maşallahı var görüyorumki güzel ürünler elde ediyorsunuz..
bahçenizin maşallahı var görüyorumki güzel ürünler elde ediyorsunuz..
Teşekkür ederim sayın @dongyul;
Bütün boş günümü, senelik iznim dahil bahçede geçiriyorum deyimi yerinde ise onlarla yatıp onlarla kalkıyorum, karşılığında da bir şeyler veriyorlar bana. :)
Buraya da fazla giremiyorum, bahçeden geldiğim en erken saat bugün desem yeridir.
Dr - beyazzz
28-08-2015, 00:45
Sayın Sinbas daha yeni gördüm , hayırlı olsun . Bahçeniz de sayfanızda çok güzel görünüyor . Bol bereketli hasatlar diliyorum ...
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Şarkılar ,anlatımlarınız, bitkileriniz hepsi çok güzel, emeğinize sağlık.
Sayın Sinbas daha yeni gördüm , hayırlı olsun . Bahçeniz de sayfanızda çok güzel görünüyor . Bol bereketli hasatlar diliyorum ...
Teşekkürler sayın @Dr - beyazzz; küçük mütevazi bir hobi bahçesi bahçeden çok benim deneme, araştırma ve geliştirme istasyonum desem daha yerinde olur.
Sizinde bir bahçeniz olduğunda saksılarla doldurur ful üretim yaparsınız. )
İnşallah birgün kendime ait bahçemde olacaktır.
Saygılarımla.
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Şarkılar ,anlatımlarınız, bitkileriniz hepsi çok güzel, emeğinize sağlık.
Teşekkürler sayın @aleydi Sizlerin bahçelerinin yanında lafı bile olmaz şimdilik bununla kendimizi geliştiriyoruz bir gün bahçem olduğunda bilgi ve deneyim olarak tam donanımlı olacağım. Müzik konusuna gelince onsuz bir yaşam bitkisel bir hayattır.
Saygılarımla.
Dr - beyazzz
28-08-2015, 12:20
inşallah syn sinbas
2013 yılı patlıcan yılı olmuştu.
Patlıcanların yaşlı alt yapraklarında ful budama yapmıştım ve sonu mantar olmuştu, budamadan sonra mantar ilacı yapsaydım daha akılcı olurdu.
Oysa şimdi hiç dokunmuyorum ama yine de külleme, bakır,mantar, kırmızı örümcek, yaprak biti ilaçlarını yapıyorum peşinden de iz elementlerini yapraktan vermeye devam ediyorum.
Domateslerimizi bugün topladım 20 kök domatesten yaklaşık 30-40 kg civarında domates çıktı...
Bahçe içerisinde sigara içmiyor ve de içirmiyordum zira üzeri kapalı sera şeklinde idi daha çok zararlanacaktı, şimdi yerlere izmarit atmamaları konusunda uyarıyorum.
Fasulyeleri tek tek ipe çekiyorum; her damlama (20 cm) deliğine bir kök fasulye her köke bir ip olacak şekilde, fakat yinede sık oluyor onun için 33 lük damlama kullanıp daha seyrek yapmak gerekiyor zira aşırı dallanıyor ve yine bir birine giriyor hastalık riski artıyor,hastalıkla mücadelesi ve toplaması zorlaşıyor.
Tabi bu fasulyenin cinsine göre değişir bu sene Osmanlı ektim 50-60 cm ara ile tek sıra ve bir kök tek başına bir orman oluyor, eylül ayına kadar da tek fasulye veremiyor hava sıcaklıklarından dolayı. önemli olan eylül ayına kadar sağ tutabilmek.
Osmanlının fotoğraflarını çekersem eklerim şu an ilaçlama yapmama rağmen yaprak bitlerinden dolayı can çekişiyorlar.
Mücevher Çalısı
29-08-2015, 12:07
Fasulyede alt taraf yaprakları azaltarak hava almaları sağlanıyor mu acaba? Bir bilginiz var mı? Ben amatörce uygulardım, birşey bilmeden:)
Fasulyede alt taraf yaprakları azaltarak hava almaları sağlanıyor mu acaba? Bir bilginiz var mı? Ben amatörce uygulardım, birşey bilmeden:)
Olabilir ancak bitkinin mantar, virüs vs. riskini artırır ayrıca fasulyede bir miktar nemin her zaman bitkiye faydası olacaktır.
Yaşlanmış yapraklar zaten kendiliğinden dökülecektir.
Köz biberlerimiz kışa hazırlanıyor.
Bahçeden taze taze topladık doğru ateşin üstüne, Közden sonra turşu olacaklar.
ve Osmanlı fasulyesi bir tek fasulye bile yedirmeden perişan halde.
Bu patlıcanı neyin yediğini bir türlü tespit edemedik bahçelerde fare ve kablumbağa görüldü, fareden şüphelendik.
05 Temmuz 2015 de Sezonun ilk patlıcanı diye sevinmiştim büyümediğini farkettiğim de iş işten geçmişti. :)
Resulgur
30-08-2015, 10:45
Köz biberlerimiz kışa hazırlanıyor.
Bahçeden taze taze topladık doğru ateşin üstüne, Közden sonra turşu olacaklar.
ve Osmanlı fasulyesi bir tek fasulye bile yedirmeden perişan halde.
Selam sn. sinbas közlenmiş biber ve patlıcanlardan nasıl turşu yaptığınızı merak ettim. Resimlerle anlatabilir misiniz . Teşekkür ederim. ;)
Selam sn. sinbas közlenmiş biber ve patlıcanlardan nasıl turşu yaptığınızı merak ettim. Resimlerle anlatabilir misiniz . Teşekkür ederim. ;)
Benden közlemesi oldu gerisini bilmiyorum, yapılırken bahçedeydim :) yalnız duyduğum köz biberler, Sarımsak, sirke, zeytin yağı, şeker, tuz ve maydanoz, hanım google amcadan bakmış yapmış, oda ilk defa yapıyor. Üzgünüm.... :(
YeniGine
30-08-2015, 23:09
Kendi mahsulünüz, köz biber, turşu harika... Maşallah, ağız tadı ile tüketesiniz inşallah.
Kendi mahsulünüz, köz biber, turşu harika... Maşallah, ağız tadı ile tüketesiniz inşallah.
Aminnn...
Teşekkürler sayın @YeniGine....
O gün misafir patlaması oldu, finali mangal keyfi ile yaptık ve bir kısmını köz bitiminde hallettik. Turşusunu da 3-5 güne yemeye başlarız. harika bir turşu oluyor hafta sonları kahvaltıda güzel bir çeşit oluyor.
Malzemelerin içine sarımsağı yazmayı unutmuşum şimdi editlerim.:)
YeniGine
30-08-2015, 23:33
:) Şimdi ben hepten imrendim :D Sayın sinbas eşinizden tam olarak tarifini öğrenseniz de bizlere ilgili sayfasında aktarsanız zahmet olmaz ise lütfen.
Resulgur
30-08-2015, 23:42
Benden közlemesi oldu gerisini bilmiyorum, yapılırken bahçedeydim :) yalnız duyduğum köz biberler, Sarımsak, sirke, zeytin yağı, şeker, tuz ve maydanoz, hanım google amcadan bakmış yapmış, oda ilk defa yapıyor. Üzgünüm.... :(
Sağlık olsun hocam bizde araştırıp öğreniriz güzel olursa yazarsınız :)
:) Şimdi ben hepten imrendim :D Sayın sinbas eşinizden tam olarak tarifini öğrenseniz de bizlere ilgili sayfasında aktarsanız zahmet olmaz ise lütfen.
Tarif birebir eşimin bana anlatığı gibi.
Ekledim:
http://www.agaclar.net/forum/kiler/37867.htm#post1405128
Tokat yöresinde Salça kaynatılırdı.
Bizim çocukluğumuzda domatesleri yıkadıktan sonra iyice erginleşinceye kadar kasalarda bekletirler sonra da telis çuval dedikleri kendirden yapılmış çuvallara doldurur çiğnerlerdi takii çuvalın içinde sadece kabuk ve çekirdek kalana kadar.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=573770
daha sonra suyunu ince elekten süzerek büyük leğenlere doldururlar ve akşama kadar karıştırarak kaynatırlardı,
573772
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=573771
biz de altında mısır közlerdik.
Sayın TCM nin bahçesinde salça muhabbetini görünce aklıma geldi yazayım dedim. ;)
YeniGine
03-09-2015, 23:34
:) Ah ah Sayın sinbas beni çok eskilere, çocukluğuma götürdünüz valla. Hele kaynamaya başlayınca o etrafa yayılan koku hiç unutamam, ne kadar güzelmiş herşey eskiden. Tabi ateşin közüne mısır, patates, patlıcan, biber...
Ne güzel günlermiş, eskiyi çok arar olduk çok.
Güllerimiz Yaz boyunca külleme ile boğuştuktan sonra tekrar yeni yeni toparlandılar ve tomurcuklandılar.
Çok güçlü bir bünyeye sahip sarı gül. 2 m ye kadar yükseliyor ve vazoda çok uzun ömürlü ve sonuna kadar açarak soluyor.
574004
Boyu uzamayan sürekli sağa sola genişleyen bir tip kırmızımsı bir rengi var gülleri vazoda uzun ömürlü açmadan soluyor.
574005
Mercanı andıran bir rengi hoş kokulu ve narin, mis gibi kokuyor. vazoda kısa ömrü var mis kokusu ile ortamın havasını değiştirmeyi başarıyor.
574006
ve beyaz gül karşıdan gören 4-5 kök sanır.
görünen kısmı belli bir kesiti, vazoda çeşit olarak aralara serpiştirilir pek gösterişli değil
574007
bahçenin gediklisi pembe ve mor şebboy, hemen yanı başında pepino iki kök diktim tek dal büyüteyim dedim ben budadıkça inadına dallandı budaklandı en sonunda ben budamaktan vazgeçtim bulunduğu alanı ormana çevirdi, kuluçkaya yatan tavuk gibi meyvelerini gizliyor.
574008
574917
574918
574919
Bahçe sezon sonuna hızla giderken güller yeniden hayat buldular bizi bahçeyi sokmama gibi niyetleri var sanki.
574920
pepino yaptığım araştırmalarda genelde tek dal üzerinde yetiştirmesi gerekir olarak yazılmıştı ancak bunlar yere yayıldılar daha öncede yazdığım gibi kuluçkaya yatmış kaz gibi altlarını kaldırdığımda bir sepet yumurta var gibi :) her biri kaz yumurtasından büyük olmuşlar. Ayrıca toprağa her değdiği yerden kök salmışlar bu da demek oluyor ki yerde yetiştirmek daha avantajlı daha çok beslenecekler demektir.
Domatesler küllemenin pençesine düştü ve hala direniyorlar.
574916
Bu gülü bir kuaförün önünde görmüş çok beğenmiştim çelik isteyecektim ki gerek kalmadı pazar da gezerken bizimki bana bakıyordu fiyatını bile sormadan hemen alıverdim.
Taç yaprakları kalın dokulu dış yüzü beyaz iç yüzü kırmızı çok ilginç bir tür, vazoda çok uzun ömrü var açmadan bıraktığın şekliyle buruşup kuruyorlar.
Bu gülü bir kuaförün önünde görmüş çok beğenmiştim çelik isteyecektim ki gerek kalmadı pazar da gezerken bizimki bana bakıyordu fiyatını bile sormadan hemen alıverdim.
Taç yaprakları kalın dokulu dışı beyaz içleri kırmızı çok ilginç bir tür, vazoda çok uzun ömrü var açmadan bıraktığın şekliyle buruşup kuruyorlar.
Bu gül, yapma çiçek olarak halamlar da bir vazoda vardı. Yurt dışı kaynaklı bir site de tohumlarını görmüştüm bir süre önce. Yıllar önce ki hatıralarım canlandı. . Gerçeğini görmek çok hoş.
Dr - beyazzz
13-09-2015, 23:18
güller gerçekten çok güzel görünüyorlar.keşke bahçem olsa da ben de eksem rengarenk o güzelim gülleri.
ellerinize sağlık sayın sinbas
Canlı bir gülü kurutmak istiyorsanız sapından ters olarak asın şekli bozulmadan kuruyorlar ve kış boyunca vazonuzu süslüyorlar. renkleri biraz pastelleşiyor ama yinede güzel bir vazo oluşturuyorsunuz.
Bu yöntemle kurutulmuş güllerden oluşan otantik bir köşe oluşturabilirsiniz.
Geçen yıl kalorifer borusuna asarak kuruttuğumuz güz gülleri.
güller gerçekten çok güzel görünüyorlar.keşke bahçem olsa da ben de eksem rengarenk o güzelim gülleri.
ellerinize sağlık sayın sinbas
Teşekkürler sayın Dr - beyazzz istemek başarmanın yarısı derler, eğer istiyorsanız bir gün mutlaka bahçeniz olacaktır. benim de bahçem yok ama bir gün mutlaka olacak. :)
Gondollar da ki gül kuruları
574936
Denemelerimden birisi.
Gül kurusu üzerine yazmıştım.
Daha kaç gül kurutma mevsimi gelecek,
Gelsin! Bekleriz güllerin açmasını,
Yine toplar yine kuruturuz.
Biriktirir,Biriktirir.
Yorgan yaparız üstümüze,
Yastık doldururuz başımıza.
Daha da olmadı,
Gül kurusundan ev yaparız,
Gül kurusu çocuklarımız olur,
Kavuşamadan ölürsek birbirimize,
Gül kurusundan kefenimiz,
Gül kurusundan mezarımız,
Gül kurusundan toprağımız olur.
Gül dikerler başımıza.
Sarı sarı güller açar,
Senli benli kokarlar.
Aşıkların vazosunu süsler,
Ne olduğunu bilmezler ama!
Olsun biz biliriz ya yeter.
S.Başarır 01.01.2013
Dr - beyazzz
16-09-2015, 14:40
inşallah syn sinbas
Dr - beyazzz
16-09-2015, 14:41
Canlı bir gülü kurutmak istiyorsanız sapından ters olarak asın şekli bozulmadan kuruyorlar ve kış boyunca vazonuzu süslüyorlar. renkleri biraz pastelleşiyor ama yinede güzel bir vazo oluşturuyorsunuz.
Bu yöntemle kurutulmuş güllerden oluşan otantik bir köşe oluşturabilirsiniz.
Geçen yıl kalorifer borusuna asarak kuruttuğumuz güz gülleri.
tam yağlı boyalık görünüyorlar;););)
Kaçınılmaz son ve sezon finali derken;
inadına 1,5 kova patlıcan, inadına 2 kova kapya biberi ve inadına 2 kova dolmalık biber.
Dolmalık biberlerin fotosunu çekmedim.
Kırağı düşümüne kadar hasılat devam edecek gibi domatesler tepe budaması yaptığım için üzerindekiler bir taraftan büyürken bir taraftan olgunlaşıyorlar.
Patlıcanlar ve kıl biberler daha da bir gayretlendiler.
Bilahare daha ayrıntılı fotoğraflar çekersem eklerim.
YeniGine
12-10-2015, 01:17
Öncelikle, maşallah maşallah!.. Sonra, nerelerdesiniz?
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/22102-16.htm#post1414282
Mesajları taşıdım :)
Bahçenin son durumu; 12 Ekim 2015
Patlıcanlar çiçek ve tomurcukta.
Pepino sonbaharın gelişinden habersiz gibi çiçek veremeye ve yemyeşil kol atmaya devam ediyor son salatalığı bugün kopardım, yine bir kova patlıcan topladım.
Biberler yine bol çiçekteler.
Karanfillerim bu sene açamadı sanırım karın altında açmaya çalışacaklar, yoksa kışın dona kesilmezlerse bahara kalıyor.
Yine bugün domateslerin beyaza yaklaşmış olan meyvelerini aldım sadece küçük meyvelerini bıraktım.
Bahçenin Son sulamasına yaklaşık 4 su bardağı melas ve bir çorba kaşığı kadar fosforik asit katarak gübreleme yaptım.
Güllerim yine yeni kırmızıya yakın yapraklar çıkarıyorlar güz goncaları çok hızlı gelecek.
Beyaz gülümü geçtiğimiz Kasım ayında diktiğim çeliklerden ve yoldan geçenler tarafından çiğnenmeden kurtulan kalan tek gül, büyük kaliteli goncası uzun ve kokulu.
ve 48 numara yine kışı yalnız geçirecek bahara kadar bizi bekleyecek.
Tüm eşyalarımı taşıdım ben taşımazsam başkaları taşıyorlar.
Arkadaşın annesinden almış olduğum Kırmızı kına çiçeğim nihayet tohum tutmaya başladı.
Alttakiler de komşunun bahçesine diktiğim güzeller.
sevgihoca
16-10-2015, 22:56
Keşke bizim de bahçemize uğrasanız.Adını bilemedim ama renk tonları harika.
Keşke bizim de bahçemize uğrasanız.Adını bilemedim ama renk tonları harika.
Alttaki çiçekten söz ediyorsanız ismi cosmos.
Elbistan'da olsaydım uğrardım. :)
sevgihoca
17-10-2015, 00:10
Hemşehri miyiz yoksa?:p
Hemşehri miyiz yoksa?:p
Değil :)
Elbistan'da 4-5 yıl çalıştım.
sevgihoca
17-10-2015, 11:17
Ben de buralı değilim.İlk tayin yerimiz ve 29 yıl oldu.Elbistan'ı bilmiyorum.Ama gene de yolunuz düşerse tohumları serpiverin.:p
Bahçede Şebboylarım fazla gübreleme ve sulama ile fazla şımardılar ve çiçekte çok cimri davrandılar bazıları hala açmadı, sanırım tohumun tohumunun tohumu şeklinde olunca tohumda bozulma olabilir diye biliyorum fakat! emin olamadım.
581414
Bazıları 2012 yılı ekimi bazıları da 2012 ekiminin tohumundan olanlar.
581415
Kuruyan tohumları kuruma bölgesinden kestikçe altlardan yeni yeni sürgün çıkardılar ve çiçek açtılar.
581416
İlk açan çiçeklerin tohumunu aldım ve tekrar ektim bu hale geldiler.
581417
İlk çiçek açımından tohum alıp ektiklerim de çiçek oranı hayli yüksek oldu fakat son açan çiçeklerin tohumları uzun süre yaprakta kalıyorlar ve hatta bu sene bazıları çiçek açmadan balkonda öldüler.
Demek ki her bitkide olduğu gibi ayırmamız gereken tohumluk bitkinin ilk ve en sağlıklı çiçeklerinden olmalı.
Bahçemiz direniyor, hala elinden gelen güzellikleri yapmaya çalışıyor ama nafile son çırpınışlar hazan ve hüzün vakti geldi çattı, çardağı boşalttım.
Yine iki poşet biber, iki poşet patlıcan, bir poşet kırmızı beyaz yeşil domates, 8-10 tane pepino, reyhan, maydanoz ve tabi ki vazo için derlediğim güller.
Bu arada dördüncü foto da benim el yapımı tahta masanın demir iskeleti şimdilik poşet askılığı görevi yapıyor. :)
Baş rollerde yine bizim kırmızı beyaz gülümüz.
Gelelim diğerlerine; Cosmosların bir kısmı ve şebboyların açmayanları yeni açmaya başladı,güzel kokulu karanfiller de hala bir tık yok.
Yeni gül çelikleri için yer hazırlamam lazım. Güzel kokulu beyaz gülden çoğaltmak istiyorum ama dalları yeni olduğu için çelik alacak olgunluğa ulaşmadı.
Dördüncü fotodan anlaşılacağı gibi güllerin azgınlığı hat safhada neredeyse bahçeye giremeyeceğim aralardan yol açarak giriyorum.
Bugün yine bol miktarda melas ve hümik, fulvik, asitik ve fosforik asit verdim. Bu sene geçti en azından bahara hazırlık olur diye düşündüm, yetiştirebilirsem yine damlamadan bol miktarda da demir vermeyi planlıyorum. Çapalandığında her yere dağılmış olurlar ve kısmetse ekim sezonuna mültivitaminli bir bahçe olarak beni karşılar.
Sn Sinbas şebboylar kışın eksi kaçlara dayandı.Bahçede mi bırakıyorsunuz kapalı bir yere alıyor musunuz? Bir de en alttaki Karanfiller galiba. Ben de bu yıl tohumdan yetiştirdim. Bir tanesinde tomurcuk var havalar soğumadan açar umarım çiçeğini:). Saygılarımla.
Sn Sinbas şebboylar kışın eksi kaçlara dayandı.Bahçede mi bırakıyorsunuz kapalı bir yere alıyor musunuz? Bir de en alttaki Karanfiller galiba. Ben de bu yıl tohumdan yetiştirdim. Bir tanesinde tomurcuk var havalar soğumadan açar umarım çiçeğini:). Saygılarımla.
Şebboylar ve karanfiller her ikisi de bol güneş alan bir alanda dururlarsa toprak altı kökleri donmadığı sürece bir şey olmaz ve bahara daha verimli başlarlar.
Bahçede ki bu tür bitkileri dondan korumak için yanmış hayvan gübresi ile toprağı karıştırıp diplerini iyice doldurmak yararlı olacaktır.
Karanfilleri bende tohumdan yetiştirdim, bir hayli de geç ekmiştim Temmuz başları gibi.
Bu haylazlar minik minik açıyorlar, bir demet vazoya koyuyorum salonu harika bir koku sarıyor.
sevgihoca
24-10-2015, 23:35
Sayın sinbas çiçeklerinize verdiğiniz bu asitik,asit türleri nasıl bir şey?Nerden temin ediliyor? Yani mutlaka verilmeli mi?Bu işler sadece gübreyle olmaz mı?Bana biraz karışık geldi.Ben biraz daha kolay yolla çiçek yetiştırmek istiyorum.Onlar kendiliğinden büyüsün,ben de keyiflerini süreyim istiyorum ama herhalde imkansız.
Sayın sinbas çiçeklerinize verdiğiniz bu asitik,asit türleri nasıl bir şey?Nerden temin ediliyor? Yani mutlaka verilmeli mi?Bu işler sadece gübreyle olmaz mı?Bana biraz karışık geldi.Ben biraz daha kolay yolla çiçek yetiştırmek istiyorum.Onlar kendiliğinden büyüsün,ben de keyiflerini süreyim istiyorum ama herhalde imkansız.
Asitik asit;
dediğimiz bildiğiniz sirkenin içinde yaklaşık % 4 oranında bulunan asittir insanlar için faydalı olan bir şey korkmayın kullanın.
Toprağın ve suyun pH nın düzenlenmesinde, kök hastalıklarında ve kokusundan dolayı da bazı yer altı zararlıların kaçmasında faydalı olduğu söylenir. Hatta her sulama suyuna bir miktar katılmasında fayda olacaktır. Sıvı gübre imalatının ham maddelerinden birisidir.
Sitrik asit;
bildiğimiz limon tuzu, limon suyu tüm turşu ve reçel çeşitler de kullanıldığına göre sorun yok. Yine asitik asitte olduğu gibi suyun ve toprağın pH nı düzenler bitkilerin topraktan alamadığı minarellerin parçalanmasını bitkilerin alabileceği şekle soktuğu söylenir. Hatta her sulama suyuna bir miktar katılmasında fayda olacaktır. Sıvı gübre imalatının ham maddelerinden birisidir.
Hümik ve fülvik asiti (leonardit);
anlatmaya gerek yok son zamanlarda çok hızlı ve yaygın bir şekilde kullanılıyor çok iyi neticeler alınıyor. Sıvı gübre imalatının ham maddelerinden birisidir.
Melas;
Bünyesinde bir çok makro ve mikro elementleri barındıran Pancardan ve şeker kamışından şeker üretimi esnasında kalan yan üründür sıvı pekmeze benzer içerisinde % 46-50 oranında şeker barındırır.
*Maya yapımında(pak maya) (yediğimiz ekmeklerin, aldığınız hamur mayalarının ham maddesi gibi bir şey)
*Yapı kimyasallarında,
*Alkol üretiminde,
*Su arıtım tesislerinde,
*Hayvan yemi üretiminde, büyük ve küçük baş hayvanlara belirli oranlarda yemlerine karıştırmak suretiyle kullanılır
*Balık yemi üretiminde,
*Pres kömür üretiminde,
*Sera ve açık tarımda gübre olarak,
*Organik ve kimyasal gübre üretiminde.
Melası kullanırken her kullanımda (bir dolu bir boş sulama yapıyorum) içine mutlaka sitrik ve asitik asit katıyorum.
Aklıma gelenler ve bildiklerim şimdilik bu kadar. hatırlayamadığım ve bilmediğim yönleri var ise bilen arkadaşlar tamamlasınlar.
Saygılar.
sevgihoca
25-10-2015, 11:56
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Sinbas.Bu karışımları hem çiçeklere,hem sebzelere veriyorsunuz herhalde.Aynı besinler sıvı gübrede de var demişsiniz.Benim gibi acemiler için sanki sıvı gübre kullanmak daha kolay olur diye düşünüyorum.Sebze bahçesi daha emek ister.Bizim bağın toprağı kırmızı ve çok sıkı.Şimdilik küçük bir hobi bahçesiyle işe başlamak istiyorum.Bu bilgileri de okuyunca biraz çekiniyorum.Ama kararlıyım.Allah ne verdiyse,uğraşacağım.Tecrübelendikçe bakarsınız ben de sizin gibi kullandığım maddelari sayarım.Hoşçakalın.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Sinbas.Bu karışımları hem çiçeklere,hem sebzelere veriyorsunuz herhalde.Aynı besinler sıvı gübrede de var demişsiniz.Benim gibi acemiler için sanki sıvı gübre kullanmak daha kolay olur diye düşünüyorum.Sebze bahçesi daha emek ister.Bizim bağın toprağı kırmızı ve çok sıkı.Şimdilik küçük bir hobi bahçesiyle işe başlamak istiyorum.Bu bilgileri de okuyunca biraz çekiniyorum.Ama kararlıyım.Allah ne verdiyse,uğraşacağım.Tecrübelendikçe bakarsınız ben de sizin gibi kullandığım maddelari sayarım.Hoşçakalın.
Yukarıda saydığım karışımlar zor değil sadece 60 litrelik bir ilaçlama deposu(tankı) yeterli oluyor onu da kendiniz rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Basitçe anlatayım; Üst kapağa havalandırma musluğu, alttan şebeke suyu dolum (giriş) musluğu, üstten yaptığınız karışımın bahçeye gitmesini sağlayan damlama şebeke (çıkış) musluğu hepsi bu kadar.
Kullanacağınız depo üstü çemberli geniş ağızlı mavi varil.
582597
bahsettiğim karışımı bunun içinde hazırlıyorsunuz depoyu tam dolduktan sonra bahçeye salıyorsunuz .
Bahçemde yetiştirdiğim; Domates, Biber, Patlıcan, Fasulye, Börülce, Salatalık, Maydanoz, Pırasa, ıspanak Pepino, Marul ve süs bitkilerinden Gül, kozmoz, Dahlia, Kadife, karanfil, sardunya, Petunya,şebboy, glayöl vs. kısacası her şeye iyi geliyor.
Altın çilek hariç zira altın çilek gübrelendiği zaman meyve vermeyi unutuyor orman gibi genişliyor.
Resulgur
26-10-2015, 01:11
Yukarıda saydığım karışımlar zor değil sadece 60 litrelik bir ilaçlama deposu(tankı) yeterli oluyor onu da kendiniz rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Basitçe anlatayım; Üst kapağa havalandırma musluğu, alttan şebeke suyu dolum (giriş) musluğu, üstten yaptığınız karışımın bahçeye gitmesini sağlayan damlama şebeke (çıkış) musluğu hepsi bu kadar.
Kullanacağınız depo üstü çemberli geniş ağızlı mavi varil.
582597
bahsettiğim karışımı bunun içinde hazırlıyorsunuz depoyu tam dolduktan sonra bahçeye salıyorsunuz .
Bahçemde yetiştirdiğim; Domates, Biber, Patlıcan, Fasulye, Börülce, Salatalık, Maydanoz, Pırasa, ıspanak Pepino, Marul ve süs bitkilerinden Gül, kozmoz, Dahlia, Kadife, karanfil, sardunya, Petunya,şebboy, glayöl vs. kısacası her şeye iyi geliyor.
Altın çilek hariç zira altın çilek gübrelendiği zaman meyve vermeyi unutuyor orman gibi genişliyor.
SN. sinbas peki her bir üründen ne kadar kullanıyorsunuz oranları neler ?
Asitik asit;
dediğimiz bildiğiniz sirkenin içinde yaklaşık % 4 oranında bulunan asittir insanlar için faydalı olan bir şey korkmayın kullanın.
Toprağın ve suyun pH nın düzenlenmesinde, kök hastalıklarında ve kokusundan dolayı da bazı yer altı zararlıların kaçmasında faydalı olduğu söylenir. Hatta her sulama suyuna bir miktar katılmasında fayda olacaktır. Sıvı gübre imalatının ham maddelerinden birisidir.
Sitrik asit;
bildiğimiz limon tuzu, limon suyu tüm turşu ve reçel çeşitler de kullanıldığına göre sorun yok. Yine asitik asitte olduğu gibi suyun ve toprağın pH nı düzenler bitkilerin topraktan alamadığı minarellerin parçalanmasını bitkilerin alabileceği şekle soktuğu söylenir. Hatta her sulama suyuna bir miktar katılmasında fayda olacaktır. Sıvı gübre imalatının ham maddelerinden birisidir.
Hümik ve fülvik asiti (leonardit);
anlatmaya gerek yok son zamanlarda çok hızlı ve yaygın bir şekilde kullanılıyor çok iyi neticeler alınıyor. Sıvı gübre imalatının ham maddelerinden birisidir.
Melas;
Bünyesinde bir çok makro ve mikro elementleri barındıran Pancardan ve şeker kamışından şeker üretimi esnasında kalan yan üründür sıvı pekmeze benzer içerisinde % 46-50 oranında şeker barındırır.
*Maya yapımında(pak maya) (yediğimiz ekmeklerin, aldığınız hamur mayalarının ham maddesi gibi bir şey)
*Yapı kimyasallarında,
*Alkol üretiminde,
*Su arıtım tesislerinde,
*Hayvan yemi üretiminde, büyük ve küçük baş hayvanlara belirli oranlarda yemlerine karıştırmak suretiyle kullanılır
*Balık yemi üretiminde,
*Pres kömür üretiminde,
*Sera ve açık tarımda gübre olarak,
*Organik ve kimyasal gübre üretiminde.
Melası kullanırken her kullanımda (bir dolu bir boş sulama yapıyorum) içine mutlaka sitrik ve asitik asit katıyorum.
Aklıma gelenler ve bildiklerim şimdilik bu kadar. hatırlayamadığım ve bilmediğim yönleri var ise bilen arkadaşlar tamamlasınlar.
Saygılar.
Sayın Sinbas; çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık ama bu kadar maddeyi nereden temin ediyorsunuz ayrıca ne kadar fiyatları?
blnturkek
26-10-2015, 15:43
bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.
SN. sinbas peki her bir üründen ne kadar kullanıyorsunuz oranları neler ?
Sayın @Resulgur;
Bahçemin Süs bitkileri dahil yaklaşık 60 m² si ekili, 50 m² si sebze. Asitik asitten iki çorba kaşığı, Sitrik Asitten bir çorba kaşığı, Hümik ve fulvik asitten (ikisi bir arada sıvı) bir su bardağı, Melastan 1-2 su bardağı. 15 günde bir veriyorum hemen hemen bir dolu bir boş sulama yapıyorum.
Sayın Sinbas; çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık ama bu kadar maddeyi nereden temin ediyorsunuz ayrıca ne kadar fiyatları?
Sayın @dongyul;
Asitik asit, Sitrik asit, Hümik fulvik asitleri en yakın Zirai ilaç bayılerinden veya bulunduğunuz bölgede sıvı gübre imali yapan fabrikalardan, Melası ise Yine bulunduğunuz bölgede ki Pancardan Şeker üreten Şeker Fabrikalarından temin edebilirsiniz, Profesyonel anlamda büyük çapta çiftçilik ve seracılıkla uğraşan tanıdıklardan da bulabilirsiniz.
Asitleri alalı çok yıllar olduğu için fiyatları hakkında şu an hiç bilgim yok.
Melası Burdur Şeker fabrikası olarak TON/TL 415+KDV den çiftçilerimize ve sanayicilerimize satıyoruz. istediğimiz sadece çiftçi veya besici belgesi ve geniş ağızlı yukarıda resmini eklediğim varıl gibi bir kap olması yeterli.
Size Adapazarı Şeker Fabrikası yakın oradan melas temin edebilirsiniz.
Kullanılan miktarlar az olacağı için kimyevi veya organik diye satılan gübrelerden daha ucuza mal olacaktır.
Daha önceleri de çok yazdım 15 günde bir de bünyesinde demir, bor, mangan çinko, molibden vs barındıran iz elementleri karışımını da kullanıyorum.
Farklı zamanlarda ayrı ayrı olmak üzere Fosforik asit ve kalsiyum. Kalsiyumu hem damlama ile hemde pompa ile yapraktan veriyorum.
Odun külünün Dinlendirilmiş suyunu da sulama suyuna zaman zaman 1 su bardağı olarak veriyorum.
bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.
Teşekkür ederim Sayın @binturkek
Resulgur
26-10-2015, 20:14
Sayın @Resulgur;
Bahçemin Süs bitkileri dahil yaklaşık 60 m² si ekili, 50 m² si sebze. Asitik asitten iki çorba kaşığı, Sitrik Asitten bir çorba kaşığı, Hümik ve fulvik asitten (ikisi bir arada sıvı) bir su bardağı, Melastan 1-2 su bardağı. 15 günde bir veriyorum hemen hemen bir dolu bir boş sulama yapıyorum.
Sayın @dongyul;
Asitik asit, Sitrik asit, Hümik fulvik asitleri en yakın Zirai ilaç bayılerinden veya bulunduğunuz bölgede sıvı gübre imali yapan fabrikalardan, Melası ise Yine bulunduğunuz bölgede ki Pancardan Şeker üreten Şeker Fabrikalarından temin edebilirsiniz, Profesyonel anlamda büyük çapta çiftçilik ve seracılıkla uğraşan tanıdıklardan da bulabilirsiniz.
Asitleri alalı çok yıllar olduğu için fiyatları hakkında şu an hiç bilgim yok.
Melası Burdur Şeker fabrikası olarak TON/TL 415+KDV den çiftçilerimize ve sanayicilerimize satıyoruz. istediğimiz sadece çiftçi veya besici belgesi ve geniş ağızlı yukarıda resmini eklediğim varıl gibi bir kap olması yeterli.
Size Adapazarı Şeker Fabrikası yakın oradan melas temin edebilirsiniz.
Kullanılan miktarlar az olacağı için kimyevi veya organik diye satılan gübrelerden daha ucuza mal olacaktır.
Daha önceleri de çok yazdım 15 günde bir de bünyesinde demir, bor, mangan çinko, molibden vs barındıran iz elementleri karışımını da kullanıyorum.
Farklı zamanlarda ayrı ayrı olmak üzere Fosforik asit ve kalsiyum. Kalsiyumu hem damlama ile hemde pompa ile yapraktan veriyorum.
Odun külünün Dinlendirilmiş suyunu da sulama suyuna zaman zaman 1 su bardağı olarak veriyorum.
Teşekkür ederim Sayın @binturkek
Sn. Sinbas verdiğiniz bilgiler çok kıymetli gerçekten çok teşekkürler. Emeğinize sağlık efendim. Saygılar [emoji5]
Gerçekten çok güzel kıymetli bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. Şuan elimde humik fulvik asit karışımı 1 litre sıvı var. Bunu ne oranda kullanmalıyım ve damlamayı kaldırdım karışım yapıp köklere belli ölçüdemi koysam yoksa süzgeçli sulamamı yapsam ya da yaprakdanmı uygulamalıyım karar veremedim. Şuan en tecrübeli sizi gördüm size sormak istedim.
Gerçekten çok güzel kıymetli bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. Şuan elimde humik fulvik asit karışımı 1 litre sıvı var. Bunu ne oranda kullanmalıyım ve damlamayı kaldırdım karışım yapıp köklere belli ölçüdemi koysam yoksa süzgeçli sulamamı yapsam ya da yaprakdanmı uygulamalıyım karar veremedim. Şuan en tecrübeli sizi gördüm size sormak istedim.
Yukarıda damlamadan nasıl ve ne kadar verdiğimi yazmıştım ona göre bir karışım hazırlayabilirdiniz.
Ben yine de size bir ölçü vereyim.
Tedbirli olmakta yarar var. 10 litre suya bir çay bardağı katın bitkilerin köklerine dağıtın ayrıca bitkinin büyüklüğüne göre ayarlayın. Örneğin Hıyarlara biberlere bir su bardağı karışım verirken! domateslere patlıcanlara bitkinin büyüklüğüne göre 2-3 su bardağı karışım verebilirsiniz. bu ölçüleri özellikle az veriyorum ama siz bunu zamana yayarak yavaş yavaş artırarak verebilirsiniz.
Domatesin kök çapı 50-60 cm, Fasülyenin, biberin, Hıyarın, patlıcanın yaklaşık 15-25 cm yi bulur gövdelerine değmeyecek şekilde sulamanızı yapın.
Yapraktan vermenin pek faydası olmayacaktır.
582667
Önce birer maşrapa normal boş sulama yapın 15-20 dakika sonra onun üzerine bu karışımı dökün sonra 5-10 dakika sonra tekrar birer maşrapa normal boş sulama yapın ki kök mesafesine yaptığınız karışım ulaşabilsin. ne tam derine insin ne de toprak yüzeyinde kalsın. bunlar yaklaşık ölçülerdir deneme yanılma metodu gibi, zaman içerisinde ölçüleri tam tutturursunuz.
Aman Allahım gözlerim yerinden aklım başımdan uçtu bu saatte Burdurda dolaştım sağolun bize bu güzellikleri paylaşıp mutlu ettiniz. Tek hayalim böyle bir bahçeye sahip olmak, ailenizle mutlu sağlıklı bir ömür dilerim.Selamlar.
Çok teşekkür ederim kafamda oturdu şimdi ^^ ellerinize sağlık...
Kışın geleceği hiç umurlarında değil.
584642584643584644584645
Kozmos yaz boyu uyudu çardak boyunda büyüdü, sonbaharda açmaya başladı.
584646
Yeni saat uygulaması ile bahçeye zaman kalmadı. ancak hafta sonları hava şartlarına bağlı olarak yine bir elim orada olacak.
Bahçede temizlik günü Yaz boyu biz onlara hizmet ettik onlar bize elimizi hiç boş çevirmediler şimdi de bahçeye hizmet başladı temizleyip bahara kadar nefes alsın zira önümüzdeki bahar yine biz toprağa bakacağız, toprak sebzelerimize, sebzeler de bize.
Bizim Eyüp tam gaz girişti işe makine gibi çalışıyor maşallah. Önce temizlik sonra çapa diyor.
584655
Biberlerin sonu, bol bol topladık kuruttuk dondurucuya koyduk.emeklerine sağlık.
584656584659
Patlıcanlar yine çiçek ve meyve vermiş ama kaçınılmaz, bugün son günleri.
584657
Domatesler sanki bizi yolmayın der gibi hala bol meyve ve yeni filizler.
584658
Temizlik bitti çapalama yapıldı,
Toprak çok güzel oldu pamuk gibi, öyle ki bir battaniye al üstünde yat uyu :D
584662
Yaz boyu bizim oturduğumuz çardak şimdi bahara kadar yanmış hayvan gübrelerini barındıracak. Yağmurdan ıslanmasın göze batıp birileri götürmesin.
584663
Sarımsakları mı itina ile seçtim ve yerine ektim. yeteri kadar suladıktan sonra, Topraktaki çatlamaya,soğuktan korunmaya yardımcı ve aroması güzel olsun diye üzerilerine bolca hayvan gübresi serptim.
4 metrelik 2,5 sıra oldu kalan boşluğa da evde küçük soğanlar var idi yeşermeye durmuşlardı onları diktim.
584664
Kastamonu Taşköprü'den getirtdiğim Sarımsakların dış dişlerinin irilerini seçtim yaklaşık 62 tane oldular damlama hortumunun iki tarafına gelecek şekilde 10'ar cm ara ile diktim baharda taze iken aralardan birer birer alıp yediğimizi düşünsek sıra üzeri mesafesi 20 cm e çıkacak çapalama ve ot alma işlemi için harika bir durum olacak.
YeniGine
09-11-2015, 23:19
Maşallah maşallah sayın sinbas, emeklerinize sağlık, çok güzel, bahçe temizlenmiş, çapalanmış. Seneye tekrar ekip-dikmek nasip olsun hepimize...
:D Bizler ektiğimiz sarımsağı bile sayarız... Maşallah!..
Maşallah maşallah sayın sinbas, emeklerinize sağlık, çok güzel, bahçe temizlenmiş, çapalanmış. Seneye tekrar ekip-dikmek nasip olsun hepimize...
:D Bizler ektiğimiz sarımsağı bile sayarız... Maşallah!..
Teşekkürler Sayın @YeniGine.
Aminnn!!!
Özellikle saymadım, damlama sulama olunca her deliğe iki taraflı kaç sarımsak düşüyor hesabı oldu biraz.
YeniGine
10-11-2015, 00:19
Sayın sinbas, bahçenizden söktüğünüz biber-domates çalılarını diyeyim değerlendiriyor musunuz?
Sayın sinbas, bahçenizden söktüğünüz biber-domates çalılarını diyeyim değerlendiriyor musunuz?
Değerlendirme imkanım yok ne yazık ki çöpe gidiyorlar.
Çürütme yöntemi ile yeşil gübre olarak tekrar toprağa kazandırmaktan söz ediyorsanız onu yapmam zira üzerilerinde yeteri kadar börtü böcek ve mantar barındırıyorlar.
YeniGine
10-11-2015, 00:38
Anladım. Evet çürütme yöntemini sormuş idim.
:( Maalesef ben de yapamadım, zira ortak alan, çöp gibi dururmuş vs. vs. bir sürü sebep.
Bulunduğumuz yerde toprakta organik madde oranı çok az. Olan toprakta kum oranı yüksek olduğu için ne kadar yağmur yağarsa yağsın eğimin de etkisi ile kısa zamanda süzülüyor. Bu durum için komşumun yaptığı uygulama mümkün olduğu kadar teras yapma, verimleri bittiği zaman ekmiş olduğu ürünlerin sap, yaprak vs. boylu boyunca çukurlar kazarak gömme ve bahar geldiği zaman onları belleyerek ortaya çıkardıktan sonra tırmık ile çürümeyenleri yüzeye çıkartarak bir iki gün bekleyerek kuruttuktan sonra üzerlerine basarak mümkün olduğu kadar küçük parçalara bölünmesini sağladıktan sonra yeniden belleyerek toprağa karışmasını sağlıyor. Bitkileri ektikten sonra doğal gübre de kullanınca kuruyunca taş gibi sert olan toprak yumuşamakta, bitkilerin rahat kök saldığı, daha nemli ve verimli toprak haline gelmekteler. Bu olayı her yıl yeniden yaparak toprağın organik madde miktarını bu arada toprakta yaşayan canlı mikroorganizmaları çoğaltarak verimini artırmakta.
Bulunduğumuz yerde toprakta organik madde oranı çok az. Olan toprakta kum oranı yüksek olduğu için ne kadar yağmur yağarsa yağsın eğimin de etkisi ile kısa zamanda süzülüyor. Bu durum için komşumun yaptığı uygulama mümkün olduğu kadar teras yapma, verimleri bittiği zaman ekmiş olduğu ürünlerin sap, yaprak vs. boylu boyunca çukurlar kazarak gömme ve bahar geldiği zaman onları belleyerek ortaya çıkardıktan sonra tırmık ile çürümeyenleri yüzeye çıkartarak bir iki gün bekleyerek kuruttuktan sonra üzerlerine basarak mümkün olduğu kadar küçük parçalara bölünmesini sağladıktan sonra yeniden belleyerek toprağa karışmasını sağlıyor. Bitkileri ektikten sonra doğal gübre de kullanınca kuruyunca taş gibi sert olan toprak yumuşamakta, bitkilerin rahat kök saldığı, daha nemli ve verimli toprak haline gelmekteler. Bu olayı her yıl yeniden yaparak toprağın organik madde miktarını bu arada toprakta yaşayan canlı mikroorganizmaları çoğaltarak verimini artırmakta.
Sayın @Muda çok güzel bir yöntem, mümkün olsa da yonca ekip tohuma dönüşmeden belleyip veya traktörle sürdürüp toprağa karıştırsak ve o yıl nadasa bırakmak suretiyle uygulamayı daha da etkili hale getirebilsek.
Eskiden bizim park bahçe bölümünde tüm ağaçlık bölgenin yapraklarını çalı çırpısını toplayıp çürütme çukurlarında biriktirir çürütürlerdi.
Elde ettikleri torfu sera binasında çiçeklerde kullanırlardı.
Bahçelerimizde her türlü zararlı börtü böcek ve mantar olduğu için benim böyle bir yöntemi yapmak bana ters geliyor, fayda sağlayacağım derken mevcut zararlıları daha da çoğaltmak istemiyorum.
Yalnız olsam toprağı tam steril hale getirebilmek için malçlama veya fungusit ve insektisit türü ilaçları kullanacağım fakat çevremde ki bahçelerin tamamında aynı durum söz konusu.
Benim bahçe zaten küçük, yarısına odun fırınından 4-5 poşet kül getirdim ve yaz boyu semaverden çıkan külleri bahçeye döktüm toprağın daha gevşek olmasını sağladım.
Zararlılar bir tarafa, bu yöntemlerden şu anlaşılıyor; doğa kendi kendini yenileme gücüne sahip, yeter ki biz topraktan gelene toprağa verelim, yeter ki insanlar kirletmesinler.
Evet arkadaşlar kış geldi bahçe işleri bitmedi, şimdiden bahara hazırlık çalışmaları başladı diyebilirim.
Bahçemizi temizledik iki kez çapa yapmıştık, geçtiğimiz Pazar yine bir çapa daha yaptık zira çimlenme ihtimali olan yabancı ot tohumlarının, toprak altı zararlılarının ve mantarların yok edilebilme düşüncesi hakim oldu.
Baharın yine 2-3 kez daha çapa veya belleme devam edecek.
Hazırlıklar başladı dedim çünkü bugün gittim 2 adet 22 litrelik plastik şeffaf saklama kabı ve 50 adet köpük bardak aldım.
588290
Bu saklama kabını mini sera şeklinde düşünüyorum.
588292
Bahara hazırlık olarak ta bugün budadığım sakız sardunyalarından 50 adet (boyları 5-10 cm arası) çelik hazırladım.
Her çelikte 3-5 göz bulunmaktadır.
588293
Köpük bardakların altlarını yanlardan işaretli yerlerinden deleceğim alttan delmiyorum çünkü bardaklar zemine tam oturacağı için delikler kapanacak ve görevlerini yerine getirmeyeceklerdir.
Bahçe toprağını vermikülit, kum ve birazda yanmış hayvan gübresi karıştırıp bardaklara doldurduktan sonra, iyice sulayıp bir gün dinlenmeye bırakacağım.
İkinci güne sardunya çeliklerinin kesik yerleri kurumuş olacak ve hazırladığım bardakların içine dikilecekler kapak bir miktar hava alacak şekilde kapanacak.
Fazla sulamadan nemini muhafaza edecek şekilde Güneş almayan bir köşede bekleyecekler.
Ne tutarsa kardır diyeceğiz ve gelişmeleri birlikte göreceğiz.
Ben bahçeyi bozup , ne varsa toprak üzerinde bırakıyorum bahara kadar.3 yıldır bu şekilde devam ediyorum. Bütün yaz boyunca hiçbir zirai ilaç kullanmadım bitkilerime. Sadece ilk yıl salatalarda sararma olmuştu sadece 1 kere onlar için kullandım. Bu yıl özellikle salatalar ve domatesler çok verimliydi.
Kendim içinde, hiç ilaç kullanmamayı doğal bitkisel reçetelerle iyileşmeyi tercih ediyorum. Bahçem içinde aynı şeyi düşünüyorum. Çünkü ilaçların ve zirai ilaçlarında onarıcıı etkileri yanında zararlı etkileride olduğunu düşünüyorum nacizane.
Ben bahçeyi bozup , ne varsa toprak üzerinde bırakıyorum bahara kadar.3 yıldır bu şekilde devam ediyorum. Bütün yaz boyunca hiçbir zirai ilaç kullanmadım bitkilerime. Sadece ilk yıl salatalarda sararma olmuştu sadece 1 kere onlar için kullandım. Bu yıl özellikle salatalar ve domatesler çok verimliydi.
Kendim içinde, hiç ilaç kullanmamayı doğal bitkisel reçetelerle iyileşmeyi tercih ediyorum. Bahçem içinde aynı şeyi düşünüyorum. Çünkü ilaçların ve zirai ilaçlarında onarıcıı etkileri yanında zararlı etkileride olduğunu düşünüyorum nacizane.
Çok haklısınız bende aynı fikirdeyim ancak bizim bahçelerin durumu biraz farklı. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi bizim toprak derleme toplama 10 binlerce tarladan gelen toprağın karışımından oluşuyor.
Her bahçenin kendine has her türlü zararlısı (fungisit, insektisit türleri) birlikte geldiği ve gerekli temizliğe de dikkat edilmediği için hastalıktan haşereden gözümüzü açamıyoruz.
Mecbur kalıyoruz ilaçlamaya, zararlı biliyorum ama en azından kendimiz kendi çapımızda bilinçli ilaçlama yapıyoruz, ne tür ilaçla ne zaman ilaçlandığını ne kadar beklenmesi gerektiğini biliyoruz. :o :D
Bilmiyorumda ben sizin yerinizde olsam bir yıl bazı sebzelerde ürün almamayı göze alırdım.Sonrasında kışın eksilerde bu zararlılar ölmüyor mu:confused:. Salatalıklıklar içinde bize 15 gün bekleyin ilaçladıktan sonra, öyle yiyebilirsiniz demişlerdi. İlaç yaptığımız halde o yıl hiç verim alamadık. Şimdiki aklım olsa hepsini söker atardım. Çünkü bu yıl neredeyse ekim ayına kadar salatalık oldu.Ne yaparsanız yapın iklim şartları çok önemli.
Mantar içinde akşam erken saatlerde sulayıp bitkilerin gece ıslak kalmaması. Kadife çiçekleri ekmek sebzelerin arasına. Hatta sökmeden toprakta bırakmak zararlıları uzaklaştırıyormuş. Fesleğen sarımsak.
Tv de bir programda görmüştüm. Kadife çiçeği dışında bir çiçek daha ekmişlerdi. Tamamen organik tarım için. Onu hatırlayamıyorum şuan. Baya çiçek açan bir türdü. Biraz araştırmam lazım.
Çiftlik gübresi kullanıyorum. Bahsettiğiniz hastalıklar ondada olabilir demi. Ben bu konularda çok bilgi sahibi değilim. Sadece gözlemlerimi aktarıyorum. Belki geçen yıl bizim için şanslı bir yıldı.
Bahçemde her cm de onlarca soluncan var. Çocukken çok sever oynardım onlarla:). Onlarda şimdi beni mi ödüllendiriyor bilmiyorum:).Soluncanların verimi attırdığı aşikar. Çünkü ben çiftlik gübresi dışında bahçemde hiçbir şey kullanmıyorum.İlaç seven bir milletiz. Çoğumuzun evinde kutu kutu ilaçlar. İlaçlara karşıyım :D. Saygılar.
Bilmiyorumda ben sizin yerinizde olsam bir yıl bazı sebzelerde ürün almamayı göze alırdım.Sonrasında kışın eksilerde bu zararlılar ölmüyor mu:confused:. Salatalıklıklar içinde bize 15 gün bekleyin ilaçladıktan sonra, öyle yiyebilirsiniz demişlerdi. İlaç yaptığımız halde o yıl hiç verim alamadık. Şimdiki aklım olsa hepsini söker atardım. Çünkü bu yıl neredeyse ekim ayına kadar salatalık oldu.Ne yaparsanız yapın iklim şartları çok önemli.
Mantar içinde akşam erken saatlerde sulayıp bitkilerin gece ıslak kalmaması. Kadife çiçekleri ekmek sebzelerin arasına. Hatta sökmeden toprakta bırakmak zararlıları uzaklaştırıyormuş. Fesleğen sarımsak.
Tv de bir programda görmüştüm. Kadife çiçeği dışında bir çiçek daha ekmişlerdi. Tamamen organik tarım için. Onu hatırlayamıyorum şuan. Baya çiçek açan bir türdü. Biraz araştırmam lazım.
Çiftlik gübresi kullanıyorum. Bahsettiğiniz hastalıklar ondada olabilir demi. Ben bu konularda çok bilgi sahibi değilim. Sadece gözlemlerimi aktarıyorum. Belki geçen yıl bizim için şanslı bir yıldı.
Bahçemde her cm de onlarca soluncan var. Çocukken çok sever oynardım onlarla:). Onlarda şimdi beni mi ödüllendiriyor bilmiyorum:).Soluncanların verimi attırdığı aşikar. Çünkü ben çiftlik gübresi dışında bahçemde hiçbir şey kullanmıyorum.İlaç seven bir milletiz. Çoğumuzun evinde kutu kutu ilaçlar. İlaçlara karşıyım :D. Saygılar.
Sayın @aleydi;
Bizim bahçelerimiz 80 m² tamamı bitişik nizam ben bahçeyi 5 yıl da ekmesem yan bahçelerden yine her türlü zararlı gelecektir.
Sulamayı damlama usulu ve kısa süreli yaptığım için sorun yok.
Çiftlik gübresinde gelebilecek yabani ot tohumları ve bünyesinde mantar vb bulaşık hastalık olabilir ama o kadar incelersek tarım yapamayız. Ayrıca çiftlik gübresi ile gelecek toprak altı zararlıları olabilir bunlar Danaburnu, Bozkurt, Tel kurdu vs. onun için gübreyi tam yanmış olarak ve güvenilir bir yerden almakta fayda var.
Sebzelerin gerçek lezzetini alabilmemiz için çiftlik gübresi şart.
Saygılar.
Sardunya çeliklerim bir gün daha beklemeye tahammülleri kalmamıştı ve ben akşamın karanlığı ve Aralık ayının tatlı soğuğunda balkonda hazırlıklara başladım.
Önce bardakların yan diplerini tek tek deldim.
Harcımız;
Bahçe toprağı torf, vermikülit, Hayvan gübresi karışımı.
588403
Bardakların diplerine delik mesafesinin hemen üstüne gelecek şekilde 5-6 mm çapında çakıl taşları ile doldurdum.
588404
Sonra hazırladığım harcı bardaklara doldurmaya başladım.
Bardak doldurma işi bittikten sonra dikim öncesi sulama yaptım harcın oturması için.
588405
Su iyice toprak tarafından emildikten sonra;
22 litrelik Saklama kaplarının her birine 24 adet bardak sığdırdım. toplam 48 bardak oldu.
588406
İki saklama kabını da kaptım ve salonun baş köşesine yemek masasının üstüne bir örtü serdim ve dikime hazır hale gelen bardaklarımıza sardunyalarımız dikilmeye başladı, tükenmez kalemin arkası ile toprağı çeliklerin gömülme derinliği kadar delikler açtım çeliği yerine bıraktıktan sonra yine kalemle sıkıştırmalar yaptım son olarak ta tekrar can suyu verdim.
588407
YeniGine
10-12-2015, 23:28
:) Harika... Ellerinize sağlık, rastgelsin hepsi köklensin inşallah Sayın sinbas...
Böylece bahara hazırlık çeliklerimiz yerini aldılar ne tutarsa kardık dedik ve işi bitirdik.
588408
588409
Bardaklardan süzülen su buharlaşıp uçuncaya kadar (1-2 gün) salonun baş köşesinde yemek masasının üstünde misafir olarak yerlerini aldılar.
Sular çekildikten sonra, daha fazla nem kaybetmemeleri için kapakları hava alacak şekilde kapatılacak ve daha aydınlık bir yere nakledilecekler.
588410
Sardunya çeliklerimiz şubat ayına kadar bu saklama kaplarının (Mini sera :) )içinde misafir kalacaklar tabii sıkış tıkış olmazlarsa.
Daha sonra minik saksılara geçerken yerlerini de Fide yetiştirilmek üzere Domates, biber vs. tohumlarına bırakacaklar.
Bu arada heyecanlı bekleyiş başladı acaba 48 çelikten kaç tanesi tutacak. Hayırlısı bakalım.
Resulgur
11-12-2015, 10:19
Sardunya çeliklerimiz şubat ayına kadar bu saklama kaplarının (Mini sera :) )içinde misafir kalacaklar tabii sıkış tıkış olmazlarsa.
Daha sonra minik saksılara geçerken yerlerini de Fide yetiştirilmek üzere Domates, biber vs. tohumlarına bırakacaklar.
Bu arada heyecanlı bekleyiş başladı acaba 48 çelikten kaç tanesi tutacak. Hayırlısı bakalım.
Tamam bekliyoruz hep beraber. :D
sevgihoca
11-12-2015, 11:35
Bence sardunyaların mutlu olması için her ortamı sağlamışsınız.Toprak güzel,serası güzel,sahibi ilgili daha ne olsun.Tez zamanda yemyeşil olurlar inşallah.
Bizim çelikler teker teker çürümeye başladı, sanırım topraklarını sevmediler.
Dere Kumu bulamadığım için katamadım vermikülit çok tutucu oldu ayrıca tabanda ki suyu alamadım buharlaşması da 3-4 gün sürdü.
Sıcaklık 25° ila 30° idi havalar soğuk gittiği içinde yeterince havalandıramadım.
Bakalım! kim bilir? bir kaçı kurtulur. :(
sevgihoca
16-12-2015, 23:15
Canınız sağolsun Sinbas.Normal toprağa dikseydiniz daha iyi olabilir miydi acaba?
Canınız sağolsun Sinbas.Normal toprağa dikseydiniz daha iyi olabilir miydi acaba?
Vatandaş yağ yoğurt kabına dolduruyor bahçe toprağını banamısın demiyor hepsi tutuyor, bizimkilerin de toprağını zenginleştirdik şımarıklıklarından ölüyorlar. :mad: :D
Sırada bahçe toprağı ve kum karışımı var onunla deneyeceğim.
sevgihoca
17-12-2015, 19:31
Yani altı üstü sardunya,şımartmaya gerek yok.:p
...şımarıklıklarından ölüyorlar...
Şımarıklıklarından ziyade bu dönem dinlenme dönemleri olduğu için ölüyor olabilirler bence...
Greant64
17-12-2015, 19:38
Özenilmeyecek gibi değil ki :)
Şımarıklıklarından ziyade bu dönem dinlenme dönemleri olduğu için ölüyor olabilirler bence...
Sorun toprakta, dolayısıyla da bende.
Diktiğim den beri 8 gün geçmesine rağmen hala vıcık vıcık yaş bu karışımda olsa olsa japon şemsiyesi olur.
Sardunya nasıl dayansın. bir daha ki sefere 1/4 toprak, 3/4 kum yaparım bakalım nasıl olacak.
İsmail Kuzucu
17-12-2015, 19:44
Karışım oturuşsun diye sulamanıza hiç gerek yoktu. :( Bitkinin toprağı az nemli olsa yeterli olur, oda sıcaklığı 25 derecede ise fıs fıs ile nemlendirme yeterli olacaktır.
Çürümeler fazla değil ise alt kısımlarını kesip sadece kuma veya perlit ortamına ekebilirsiniz.
Karışım otursun diye sulamanıza hiç gerek yoktu. :( Bitkinin toprağı az nemli olsa yeterli olur, oda sıcaklığı 25 derecede ise fıs fıs ile nemlendirme yeterli olacaktır.
Çürümeler fazla değil ise alt kısımlarını kesip sadece kuma veya perlit ortamına ekebilirsiniz.
Haklısınız karışım otursun diye sulamamam gerekliydi, dikim öncesi zaten sulamış idim, bir de diktikten sonra suladım suyun fazlası tabanda yığıldı kaldı alamadım kendi haline bıraktım 3-4 günde anca buharlaştı.
Kurtarılacak gibi değil hepsi sırat köprüsüne gelmiş suratları ekşimiş, belli ki geçemeyecekler karşıya.
Önemli değil bir deneydi bitti gitti. :(
En azından sayfamı okuyanlar aynı hataya düşmezler.
Sayın sinbaş.....Sardunya çeliklerinizin üzerine örtmeden saklayınız...Çok su ve nem sardunyaları çürütür....Toprak tam kurudukça az sulayınız çelikleri..:) Selam ve sevgiler....
Teşekkürler sayın @berrinb; olan oldu artık bir daha ki sefere. :)
Saygılar...
sevgihoca
17-12-2015, 20:49
Aslında A-NOMAD'a katılmamak mümkün değil.Mevsim de uygun değil,karakıştayız.Sardunyalar ne yapsın.
İsmail Kuzucu
17-12-2015, 21:13
Sıcaklık ve nemi ayarladıktan sonra mevsimin önemli olmadığını düşünüyorum. Ağaçlarda su çekilmesi olduğu için bu durum olabilir fakat çiçeklerde olacağını hiç düşünmüyorum.
Hatta geçen sene denemelerim olmuştu, güller ile bu tarihlerde almıştım. Sardunyalar sağlıklı şekilde köklenmişti. Fotoğraflarını bulabilirsem ekleme yaparım.
Dediğim gibi sorun hazırladığım karışım ve fazla sulama.
Bitkiler uyuma döneminde çeliklendikleri zaman daha iyi netice veriyorlar zira uyanma başlayınca yerlerine de hazır alışmış gibi bir durum ortaya çıkıyor.
Bu kez kendi fidelerimi kendim yetiştirmeye çalışacağım, hazır torfta hümik asit, deniz yosunu ve NPK katkılı püskürtme sulama yapacağım.
Tohumlarını henüz atmadım, sabredebilirsem Mart ayının ilk haftasında atmayı düşünüyorum.
596289
Maydanozları da aynı şekilde köpük bardaklarda fide olarak yetiştireceğim vakti geldiğinde bahçedeki yerini alacaklar.
Çoktandır pazardan fidesini alıyordum, geçen sene bardak başına bir lira verdim on bardak on lira olunca; bu yöntem daha ekonomik olacak dikerken isterseniz bardakları ayırabiliyorsunuz. her bardaktan üçer beşer adetlik iki fide çıkmış olacak.
Bu yöntem hoşuma gitti ot derdi, çıktı çıkmadı, karınca taşıdı derdi olmayacak.
596290
Maydanoz tohumları 5-6 yıldır beklemedeydi inşallah bozulmamışlardır. tohum bozuldu ise pazardan almaya devam diyeceğiz. :)
Sayın Sinbas; burada çimlendirdikten sonra viyolleremi aktaracaksınız?
Sayın Sinbas; burada çimlendirdikten sonra viyolleremi aktaracaksınız?
Domatesler 3 yaprak olduktan sonra, hava ve toprak uygun ısıya gelinceye kadar bardaklara aktarılacaklar ve orada kalacaklar, hava şartları hala düzelmedi ise kök ve gelişme sorunu yaşamamaları için toprak ve yanmış hayvan gübresi veya solucan gübresi karışımı ile 10-12 cm lik saksılara geçerler.
Biberlerde aynı işlemi yapılsa da olur yapılmasa da idare ederler zira onları kök sorunu olmaz.
Tümünde bilhassa yerinde kalacaklar için gelişme süreci aynı kapta olacağından alt yanlardan tahliye delikleri açılacak, üstteki boşluğa yanmış hayvan gübresi ilave edilerek, damlama gübresi ve hümik asitle sulama devam edecek.
Maydanozları zaten bardaklara ektiğim için onlarda sorun yok, uygun şartlar oluştuktan sonra direk dikilmesi gereken yerlerine gidecekler.
Maydanozlar hariç diğer tohumları ekmediğim için deneyimli tüm arkadaşların önerilerini almak isterim.
Sayın Sinbas; sulamasını çok yapıp o saklama kaplarında uzun süre kalırlarsa ve ışık yeterli gelmezse sağlıksız fide oluşturacağınızı söyleyebilirim.
O kaplar bence ideal değil kök kısmı ışık almayan kaplar kullansanız ve ayrıca 2 3 haftalıkken viyollere tekli şekilde aktarsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Eğer o kaplarda uzun süre kalırsa uzun zayıf çelimsiz fideler oluşacak gibime geliyor. Çünkü bir kaç üyenin paylaşımlarında gördüğüm ve bu konuda bir kaç kez tecrübe edindim ^^
Sayın Sinbas; sulamasını çok yapıp o saklama kaplarında uzun süre kalırlarsa ve ışık yeterli gelmezse sağlıksız fide oluşturacağınızı söyleyebilirim.
O kaplar bence ideal değil kök kısmı ışık almayan kaplar kullansanız ve ayrıca 2 3 haftalıkken viyollere tekli şekilde aktarsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Eğer o kaplarda uzun süre kalırsa uzun zayıf çelimsiz fideler oluşacak gibime geliyor. Çünkü bir kaç üyenin paylaşımlarında gördüğüm ve bu konuda bir kaç kez tecrübe edindim ^^
Çok haklısın bende aynı fikirdeyim.
Işık bol olacak sulamayı kurudukça fısfıslama yapacağım.
Kök kısmını izole edebilirim sorun olmaz. Zaten 2-3 haftada 3. yaprağı çıkarırlar o zaman da köpük bardaklara aktaracağım.
Bardakları hazır, 80 adedi ne 2 lira verdim bardak aldım, ihtiyaca göre 80 daha alırım.
topraktan çıkma süreci tamamlandıktan sonra seyreltme yapmam lazım bunu yaparken de çelimsiz olanlar alınır güçlü olanlar bardağa geçme sürecine kadar gelişmeye devam edecekler.
Kökler bir birine sarılmadan ve dibe değmeden nakil işlemini bitirmem lazım.
Bitkiler Toprak yüzeyinde göründükten sonra alıştıra alıştıra güneş görmeye başlayacaklar. Güneş görmeye başladıktan sonra yosun tutmayı önlemek için kapların altlarını ışıktan izole etmek zorundayım. Gerekirse kaplarını küçük siyah poşetlerin içine oturturum, daha pratik olur.
Onlar çıktıkça fotoğraflarını eklerim hep birlikte gözlemleriz.
kerkenez
19-02-2016, 08:33
Sayın Sinbas kısmetse maydonazları bu yıl bende evde fideleyip sonra yerlerine aktaracağım. Bahçede bir türlü çıkmıyorlar.
Sayın Sinbas kısmetse maydonazları bu yıl bende evde fideleyip sonra yerlerine aktaracağım. Bahçede bir türlü çıkmıyorlar.
Otlar maydanozdan daha hızlı gelişiyor, 3-5 gün ilgilenmesen otun arasında kaybolup gidiyorlar.
Çıkan otları alırken beraberinde sökülüyorlar.
Bir sürü olumsuzluktan kurtulmuş oluyoruz bu yöntemle.:)
Temizlik bitti çapalama yapıldı,
Toprak çok güzel oldu pamuk gibi, öyle ki bir battaniye al üstünde yat uyu :D
584662
Yaz boyu bizim oturduğumuz çardak şimdi bahara kadar yanmış hayvan gübrelerini barındıracak. Yağmurdan ıslanmasın göze batıp birileri götürmesin.
584663
Sarımsakları mı itina ile seçtim ve yerine ektim. yeteri kadar suladıktan sonra, Topraktaki çatlamaya,soğuktan korunmaya yardımcı ve aroması güzel olsun diye üzerilerine bolca hayvan gübresi serptim.
4 metrelik 2,5 sıra oldu kalan boşluğa da evde küçük soğanlar var idi yeşermeye durmuşlardı onları diktim.
584664
Kastamonu Taşköprü'den getirtdiğim Sarımsakların dış dişlerinin irilerini seçtim yaklaşık 62 tane oldular damlama hortumunun iki tarafına gelecek şekilde 10'ar cm ara ile diktim baharda taze iken aralardan birer birer alıp yediğimizi düşünsek sıra üzeri mesafesi 20 cm e çıkacak çapalama ve ot alma işlemi için harika bir durum olacak.
596459
Fotoğraf alıntı (http://www.tzob.org.tr/Bas%C4%B1n-Odas%C4%B1/Haberler/ArtMID/470/ArticleID/1720/Sar%C4%B1msakta-252retim-art%C4%B1r%C4%B1lmal%C4%B1-ithalat-246nlenmeli%E2%80%A6)
"SARIMSAK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Sarımsak, süzek, milli-kumlu, orta ağırlıkta verimli toprakları tercih eder. Sarımsak ılımlı iklimden hoşlanır. Sıcaklığın 15 – 20 oC olması yeterlidir. Sarımsaklarda çiçeklenme 15 – 20 C arasında olur. Bu çiçekler tohum bağlamaz.
Bitkinin yeşil aksamı, 15 C üzerindeki sıcaklıklar gelişmeyi yavaşlatır. Sarımsak diş halinde iken –10 C ye kadar dayanabilir. Bitki halinde ise ancak -3, –4 C ye kadar zarar görmez. Düşük sıcaklıklar uzun süre devam ederse 0 C nin hemen altında donma başlar.
İklim yanında sarımsağın toprak istekleri de önem taşır. Fazla ağır, killi ve su tutan topraklarda başlar güzel teşekkül etmez. Sarımsak, toprakta bir miktar organik madde istemesine rağmen, organik gübrelemeden hoşlanmaz. Bu yüzden çiftlik gübresi bir önceki ürüne atılırsa daha iyi sonuç alınır. Sarımsağın tercih ettiği topraklar, az miktarda humus ihtiva eden kumlu-tınlı topraklar olup, toprak asitliğinin nötr olması gerekir. Sarımsak ticari gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Gelişmenin ilk dönemlerinde fazla olan azot ihtiyacı giderek azalarak son dönemde potasyuma olan ihtiyaç artar. İyi bir ürün için tınlı-kumlu bir toprağa 20 kg/da azotlu 25 kg/da potaslı ve 10 kg/da da fosforlu gübre atılmalıdır. Besin maddeleri yetersiz olunca dişler küçük kalıp, sayıları çoğalır ve depolama müddeti kısalır.
TOPRAK HAZIRLIĞI:
Taze çiftlik gübresi kullanmaktan kaçınılmalıdır. Dikimden en az 3 ay önce yanmış çiftlik gübresi ile dekara 3-4 ton gelecek şekilde gübrelenmesi ve gübrenin 25 cm derinliğe sürümle karıştırılması gerekir. Kış döneminde mümkünse ikinci bir sürüm yapılmalıdır.
Başarılı bir yetiştiricilik için dikim öncesi yapılan toprak işlemesiyle dekara saf olarak 7-8 kg Azot, 10 kg Fosfor ve 20-25 kg Potasyum toprağın 10-12 cm derinliğine karıştırılmalıdır. Bitkiler 30-40 cm boy aldıktan sonra dekara 12-13 kg Potasyum nitrat verilmelidir.
DİKİM:
Dikimde kullanılacak dişlerin bulunduğu sarımsak başları genel özelliklerine bakılarak seçilir ve dişleri ayrılır. Daha sonra iriliklerine göre 2-3 grupta toplanır. Dişleri ayırma esnasında zarar görenleri çıkartılır ve kullanılmazlar. Gruplandırılan dişler ayrı partiler halinde dikilmelidir. Bu yapılmazsa gelişme ve olgunlaşma yeknesak olmaz, üretilen başlar irili ufaklı olur.
Dişler kapama olarak veya ya da 120 cm genişliğinde hazırlanan ve aralarında 30 cm gezinti yolu bırakılan tahtalara dişlerin uçları görülecek şekilde elle tek tek dikilirler. Dişlerin ters dikilmemesine özen gösterilmelidir
1 m² alana baş sarımsak üretiminde 80-100 adet diş dikilir. Bu değerle dekara kullanılacak diş miktarı diş iriliğine bağlı olarak 60-80 kgarasında değişir.
Yabancı otlardan temiz bir tarlada dişler arasındaki dikim mesafesi 10-12 cm olarak verilir. Yabancı ot sorunu olan tarlalarda sıravari dikim yapmak ve sıralar arasında yabancı otla mücadelenin kolaylaştırılması için 25-30 cmsıra arasına 6-8 cm sıra üzeri mesafe ile dikim yapmak gerekir
Sarimsak Antibiyotik
ÇAPALAMA:
Dikimden sonra dişler hemen kök ve sürgün meydana getirerek gelişirler. Bitkiler 15-20 cm boy aldıklarında yabancı ot gelişmesini önlemek ve bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlamak için 3-4 cm derinliği geçmeyecek şekilde yüzeysel bir çapa yapılır.
Hafif karakterli topraklar ile yabancı ot sorunu olmayan tarlalarda çapalamaya da gerek kalmaz. Çapalama oldukça emek isteyen bir iştir. Sarımsakta maliyeti etkileyen en önemli unsur üretim materyali (dişler), dikim ve çapalama işçilikleridir. Bu kalemde yapılacak tasarruflar maliyeti önemli ölçüde azaltacaktır.
SULAMA:
Yetiştiricilik döneminde yağan yağış su ihtiyacını karşılamaz ise, sızdırma metodu ile sulama yapılmalıdır. Sızdırma amacı ile boğaz doldurma işlemi yapılması gerekir
GÜBRELEME:
Bitkiler 30-40 cm boy aldıklarında 7-8 kg azotla beraber verilmesi gereken potasyum, potasyum nitrat olarak yapraklara değmeyecek şekilde 2-3 parti halinde toprak yüzeyine serilerek üzerinden su verilir.
HASAT:
Sarımsaklar da hasat bitkinin yapraklarının iyice kurumaya başladığı dönemde yapılır. Sarımsaklar hevenkler halinde asılarak depolanacaksa hasatta yaprakların tam olarak kuruması beklenmez, bitkilerde örmeye imkan verecek şekilde solduğu dönemde yapılır.
Hasat genellikle çapa ile yapılmaktadır. Sıravari dikim yapılmış ise soğan hasat makineleri ile de hasat yapılabilir. Hasat edilen sarımsaklar kurumak üzere birkaç gün süre iel tarlada bırakılır. Sonra yapraklar ovularak uzaklaştırılıp depolanır veya pazarlanır.
Hasat miktarına etki eden faktörlerin başında diş seçimi gelmektedir. Mümkün olduğu kadar az sayıda ve daha iri diş meydana getiren, düzgün şekilli, çeşidin özelliğini taşıyan başlar tohumluk materyal olarak alınmalı ve 18-20 ºC sıcaklıklarda saklanmalıdır." Makale Alıntı (http://www.tarimmarketi.com/Yet_sarimsak.aspx)
Bugün bahçeye gittim, 10 Kasım 2015'te diktiğim sarımsakların otunu aldım, çapaladım, NPK 20 20 20 ve toz hümik asit karışımı bitkilere değmeyecek şekilde atıp karıştırdım.
Bundan sonrası yarınki yağmura bağlı. :)
Çapadan Önceki otlu hali
596604
596597
Çapalandıktan sonra ki hali.
596598
Sıranın sonunda ortada görünenler soğan.
596599
Güller şimdi den filiz vermeye başlamışlar, arkadaşlara çelik vermek amaçlı budama yaptım, bundan sonra düzgün bir budama ve dip temizliği yapıldıktan sonra bellemek gerekecek.
596606
sevgihoca
20-02-2016, 19:40
Sn.Sinbas,kolay gelsin.Sarımsaklar çok güzel olmuş.Eşim de bugün dikmiş,bağa.Yarın ben de gidip bakacağım.Hiç patates diktiniz mi?Daha erken de bağda denemek istiyorum.
Sn.Sinbas,kolay gelsin.Sarımsaklar çok güzel olmuş.Eşim de bugün dikmiş,bağa.Yarın ben de gidip bakacağım.Hiç patates diktiniz mi?Daha erken de bağda denemek istiyorum.
Patates ekmedim benim yerim musait değil ve de ilk yıl komşular ektiler tüm bahçeleri patates böceği istila etti.
Patates böceği yüzünden pek sıcak bakmıyorum ama eken arkadaşlar var.
toprak ısısı 8-10° ulaştığı zaman ekebilirsiniz en iyisi ikinci cemreyi bekleyin.
Patates böceği
596613
sevgihoca
20-02-2016, 20:26
Eşim hastalık oluyormuş dedi bana.Ben de toprakla filan alakalıdır,istediği bir toprak cinsi vardır dedim ama siz de böcek diyorsunuz.Daha vakit var zaten,iyisi mi biraz araştırayım.Olmadı bahçenin en ücra köşesine dikeyim.Teşekkürler.
Bundan 3-4 hafta önce benim küçük tansiyon 10-11 lerde geziyordu bayağı bir panikledim, doktora gittim takibe alalım gerekirse tansiyon ilacı veririz dediler, 3-4 gün ölçüm yaptım tansiyonun düşmediğini görünce haftanın 3 günü akşam yemeklerinde 3-4 diş sarımsak yemeye başladım ve benim tansiyon 6-7 lere düştü o günden bu güne kadar tansiyonum normal sınırlarda geziyor ve sarımsak yediğim günün sabahı kendimi daha zinde hissetmeye başladım. :)
Sarımsak bitince geçen hafta manava gittim sarımsak sordum ve Cumhuriyet tarihinin rekor fiyatını söylediler Kastamonu sarımsağının kilosu tam 30 TL idi, bu fiyatı duyduktan sonra bahçeye sarımsak değil altın ektiğimin farkına vardım ve bu gün gittim gerekeni yaptım.
596623
O halde mucize bitki olan sarımsağı kokusuna aldırmadan yemeklerimizden ve soframızdan eksik etmememiz gerekiyor.
Toprak hazırlığı ve ekim işlerine başladık.
50 m² alana 8 çuval büyük baş, 7 çuval koyun gübresi yaklaşık 750 kg gübre serdik, 100 gram kadar NPK 20 20 20 , 30 gram kadar toz hümik asit, 250-300 gram da sarı kükürt toprağa serpildi sonra 2-3 kez çapa makinesi ile tekrardan çapalandı.
Çapalama esnasında 7 beygir dizel çapa makinesi kullanıldı, makine toprakta ilerlemekte hayli zorlandı.
Durum aşağıdaki gibi.
603552
Eyüp zaman zaman çapa makinesini topraktan çıkarmakta hayli zorlandı.
603553
Havaların sıcak gitmesi nedeniyle fasulyeleri de aradan çıkardık.
Toprağı isteğe uygun hazırladıktan sonra, damlama hortumlarına uygun olacak şekilde sıra arası yaklaşık 30-40 cm olacak şekilde çizimizi belirledik,
603556
Hazırlanan çiziye bolca sulama yaptıktan sonra, bir gün önceden aspirinli su ile ıslatılmış olan fasulyeleri sıra üzeri 10 ar santim ara ile islak toprağa yarıya kadar bastırmak sureti ile gömdük, daha sonra yanlarda kalan nemli toprağı fasulyelerin üzerinde küçük (5-10 cm lik) bir sırt oluşturacak şekilde örttük.
603557
Tabana verdiğimiz su bitkinin toprak yüzeyine çıkıncaya kadar olan ihtiyacına yeterli olacaktır.
tohumlar üzerinde oluşturduğumuz 10-15 cm lik sırt yağışlar nedeniyle toprağın kaysak bağlamasını önlemiş olacak.
Yaklaşık 15-20 gün önce ekmiş olduğum arpacık yuvarlak tip soğanlar kendini göstermeye başladı, havaların kurak gitmesi nedeniyle sulama yapmak zorunda kaldım ve üzerlerine nemini muhafaza etmesi için yanmış büyük baş hayvan gübresi serildi. Takviye olarak ta sulamadan önce çok az miktarda iz element karışımlı NPK 20 20 20 atıldı.
Yaklaşık sıra üzeri 10 cm e toplam 250 adet arpacık ekildi, sıra arası yine yaklaşık olarak 25 - 30 cm, damlama hortumunun her iki tarafına gelecek şekilde ikili sistem ekimi yapıldı. (10*10*30)
603559
Bahçeye daha yaklaşmadan Geçen yıl yetiştirdiğim Şebboyların kokusu karşılıyor sizi.
Kışa dayandıkları gibi çiçekleri de hiç eksik olmadı.
Alt yapraklarda biraz kurumalar oluşmuş ilk fırsatta temizliğini yapıp bir miktarda budama yapmam gerekecek.
Güneşin fazla olması resimlerde ışık patlamasına neden olmuş gibi ama idare eder... :)
Yine geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim mis kokulu minik minik açan karanfiller.
Kışı çok sağlıklı gelişmiş olarak atlattılar şu an tomurcuk sürgünleri çıkmış durumda sanırım bu ayın sonuna doğru hepsi açarlar, Kokuya koku katarlar.
Yine geçtiğimiz yılın baharında fideden yetiştirdiğim maydanozlar bize gülücükler atarken bir taraftan da tohum çıkarma çabasına girdiler.
Bu sene yine maydanozu aynı yere ekmek zorunda kalacağım 30-40 cm derinlik ve genişlikte kanal açıp yeni toprak ve gübre ilave etmek suretiyle durumu idare edeceğiz.
NOT:
1. fotoğrafın altında görünenler benim ayaklarım her hangi bir bitki değil belirteyim dedim.
603567
603568
Havaların sıcak gitmesi nedeniyle fasulyeleri de aradan çıkardık.
Toprağı isteğe uygun hazırladıktan sonra, damlama hortumlarına uygun olacak şekilde sıra arası yaklaşık 30-40 cm olacak şekilde çizimizi belirledik,
603556
Hazırlanan çiziye bolca sulama yaptıktan sonra, bir gün önceden aspirinli su ile ıslatılmış olan fasulyeleri sıra üzeri 10 ar santim ara ile islak toprağa yarıya kadar bastırmak sureti ile gömdük, daha sonra yanlarda kalan nemli toprağı fasulyelerin üzerinde küçük (5-10 cm lik) bir sırt oluşturacak şekilde örttük.
603557
Tabana verdiğimiz su bitkinin toprak yüzeyine çıkıncaya kadar olan ihtiyacına yeterli olacaktır.
tohumlar üzerinde oluşturduğumuz 10-15 cm lik sırt yağışlar nedeniyle toprağın kaysak bağlamasını önlemiş olacak.
Ne tür fasulye ektiniz? oturak ya da sırık ?
Ne tür fasulye ektiniz? oturak ya da sırık ?
Oturak ticari adı sarı kız erkenci olarak bilinir hasata geliş süresi 70-80 gün olması lazım, daha erkencisini bulamadım.
Kılçıksız, kolay pişen, yüksek verim ve lezzetli bir tür olarak satılıyor.
YeniGine
04-04-2016, 23:34
:) Sayın sinbas çok şükür bahçeye-tarlaya inebildik. Siz de başlamışsınız, kolaylıklar, rastgelsin inşallah...
Teşekkürler sayın gine çok şükür toprağa indik. Size de yeni dönem hayırlı olsun kolay gelsin.
Gülleri bahçenin konumuna yolun durumuna göre kafama göre budadım, büyüdükleri zaman kontrolden çıkıyor bahçeye giremez oluyorduk.
Mümkün olduğu kadar dip sürgünleri barındırmamaya yol kenarında bulunanları yol dışına gelişecek şekilde budadım ve bazılarının da boylarını yüksek bırakarak daha uzaktan da farkedilmeleri için, görsellik adına ağaç gibi büyütmeye çalışacağım.
603649
603650
603651
603652
603654
Güllerin bir kısmı şimdiden tomurcuklanmaya başladılar.
Ne kadar temizlesem de altlardan habire filiz vermeye çalışıyorlar.
Cılız Dal sayısını ne kadar az bırakırsam, güçlü dallardan daha iri gonca elde edeceğime inanıyorum.
603655
603656
603657
603658
603659
Toprağına özen göstermeden ve rastgele hazırlamış olduğum gül çeliklerinin bir kısmını Kasım ayında, bir kısmını da şubat sonu gibi dikmiştim. Fazla umutlu değilim ne tutarsa kardır diyorum.
Sağdaki geçen sene dikmiş olduğum çeliklerden tutan tek kokulu beyaz gül.
Diğerleri birileri tarafından hunharca çiğnenmişti. :)
603660
Resulgur
14-06-2016, 21:11
Sn. sinbas iyisiniz inşallah , ;)
Özlettiniz kendinizi sayfanızdaki paylaşımlara ara vermişsiniz devamını bekliyoruz. Hasat mevsimi başladı , bekliyoruz. Hayırlı Ramazanlar.
Sn. sinbas iyisiniz inşallah , ;)
Özlettiniz kendinizi sayfanızdaki paylaşımlara ara vermişsiniz devamını bekliyoruz. Hasat mevsimi başladı , bekliyoruz. Hayırlı Ramazanlar.
Teşekkürler..
Pek fırsatım olmadı.
Tekrar merhaba tüm dostlara;
618696
12.6.2016
Domatesler rahatsız. Farklı zamanlarda sulandırılabilir kükürt, mastercop, ve mantar ilacı atıldı.
12.6.2016 Mutfak tezgahımızı yeniledik. :)
16.6.2016 Havaların ısınmasıyla bitkilerde gözle görülür bir gelişme var.
YeniGine
18-06-2016, 00:21
Sayın sinbas bütün güzelliklerinizle birlikte hoşgelmişsiniz.
618752
:( Domateslerinizin haricinde (İnşallah onlar da kurtulacaktır) maşallah bahçeniz gayet güzel olmuş. Hele şu karanfil tomurcuklarının yoğunluğuna bayıldım maşallah!.. Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
16.6.2016//
Özel olarak almış olduğum dahlialardan 5 tanesi yakında kendini göstermeye hazırlanıyor.
618763
618764
Bu yolda karanfillerin eylemi var. girenlere karanfil gazı sıkılıyor.
618765
Akşam safası da denilen farklı bir sarmaşık.
618766
618767
sevgihoca
18-06-2016, 00:29
Her şey harika görünüyor Sn.Sinbas.Çok iyi çalışmışsınız maşallah.Keyfini sürmeniz dileğiyle,hoşgeldiniz.
Emeklerinize saglik, hepsi harika. Ozel dahlialarin nasil açacağını merak ettim. :)
Maşallah sevgili sinbas, güllerinize bayıldım..
Sonbaharda budadığınız zaman birkaç dala talibim, eğer paylaşırsanız :)
kerkenez
18-06-2016, 11:00
Sayın Sinbas özletmiştiniz kendinizi.
Dönüşünüz muhteşem olmuş, harika, ellerinize sağlık.
Resulgur
19-06-2016, 02:33
Sn. sinbas benim yazmamı beklermiş meğer ;)
Kısa bir aradan sonra renkli bir giriş yaptınız. Maşallah bahçenize bereketli ürünler dilerim.
Sevgili arkadaşlar sağlık sorunlarım ve bahçelerimizin bu sene elimizden gidebileceği nedenleri ile paylaşımlarıma bir süre ara vermek zorunda kaldım.
Bilgisayarı dahi açmak içimden gelmiyor.
Bizim bahçeler 80 m² ve yaklaşık 100 parsel, Külliye yapacağız diye 10.000 m² istimlak edilmek isteniyor ve kesin gözüyle bakılıyor.
Elimiz ayağımız bağlandı içimizden hiç bir şey yapmak gelmiyor.
Sayın duy-gu sonbaharı gösterirlerse neden olmasın.
Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı sayfamı ziyaret eden arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Sevgi ve saygılarımla.
YeniGine
20-06-2016, 23:55
Sayın sinbas sağlık sorunları demişsiniz, umarım önemli sorunlar değildir inşallah. Gelmiş geçmiş olsun...
:( Bahçelerinize de çok üzüldüm. Külliye yapmak isteniyor ise kesin yaparlar. Dağ-taş-toprak-ağaç bırakmadılar. :( Her yer beton yığını oluyor bu gidişle daha da olacak... Nefret ettim bu beton yığınlarından.
Benim de bir komşum çekirdekten 5-6 tane limon çimlendirmiş. Soruyor nereye dikeriz bunları. Köyün varsa al köyüne götür, buralara dikme. Çünkü bizim buraları da yok edecekler zamanla. :(
Sevgili sinbas, çok geçmiş olsun, acil şifalar...
Şimdi benim de canım sıkıldı bu duruma... Nerelere gideceğiz nerede iki yeşil göreceğiz? Umarım vazgeçerler bu kararlarından.
Bir zamanlar her şey bu günlerden daha güzeldi bahçemizde şendik.
Bir zamanlar her şey bu günlerden daha güzeldi bahçemizde şendik.
@sinbas, altı - yedi yıldır külliyeyi mi bekliyorsunuz, kızdım şimdi size. Olur olmaz, belki sizin için daha iyi şeylerse vesile olur ama günü boşa geçirmemek, keyfini sürmek gerekmez miydi.
Bekliyoruz bahçeye.. ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.