View Full Version : Pinus (Çam)
Çamlar Pinaceae familyasının tür zenginliği bakımından en geniş ve en önemli cinsidir. 80-90 türle Kuzey yarım kürede, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupada geniş yayılışı vardır.
Çam türleri kağıt yapımında ve kerestelik odun olarak kullanılır. Çam yapraklarından elde edilen yağlardan tıpta, bazı türlerin tohumlarından "gıda" olarak yararlanılır.
Genç yaşlarda dallar gövde üzerine çevrel dizilmişlerdir. İleri yaşlarda tepe formu ve dalların diziliş düzeni bozulur. Bütün örnekleri herdem yeşildir.
Yaprakların enine kesitleri yarım daire, daire dilimi, üçgen ve nadiren daireseldir.Yaprakların uçları sivri ve çok kere kenarları dişlidir. Dip tarafında "kın" adı verilen sarı veya boz renkli, ince, deri gibi bir kısım bulunur.İğne yapraklar sürgün üzerinde 2 veya daha çok yıl (istisna olarak 7 yıl) dökülmeden kalırlar.
Kozalaklar 2-3 yılda bir olgunlaşır. Kozalak pulları Göknar ve Sedir kozalaklarında olduğu gibi dağılmaz, açılır. Tohumlar kendilerini kavrayan zarsı yapıda birer kanada sahiptir.
Türkiyede doğal olarak 5 çam türü bulunmaktadır. Sarıçam (P.sylvestris L.), Karaçam (P.nigra Arnold.), Kızılçam (P.brutia Ten.), Fıstık Çamı (P.pinea L.), Halep Çamı (P.halepensis Mill.)
cedrus libani
12-07-2005, 12:37
Çamlar Pinaceae familyasındandır...
Teşekkürler cedrus.
Eksik gördüğün başka yerler olursa bu şekilde yazarsa ben değişiklikleri yapacağım.Son halini verdikten sonra ağaç türlerine kaydedeceğiz.
Eşşeğin büyüğünü içerde mi unutmuş yılmaz :)
Familyasını yazmamış öyle mi?
kih kih koh..
neyse bölmeyeyim çalışmanızı..kolay gelsin :)
cedrus libani
12-07-2005, 16:25
Çam türleri iğne yaprak sayısına, yapraktaki iletim demeti sayısına ve kozalak şekline göre 2 gruba ayrılmaktadır. ( Harlow, W.M. et E.S. Harra, 1985 ) Bunları da belirtmek gerekir mi Yılmaz?
Düşündüm aslında o ayrımı yazmayı ama bu sitedeki insanların hemen hepsi amatör. Bu bilgiler kafalarını karıştırabilir. Onun yerine ben Türkiye'de doğal yetişen ve yetişmeyen türler olarak ayrılmasının daha basit olacağını düşünüyorum.
Aybala rastlıyor bazan geç saatlere kadar nasıl en basit hale getireceğim diye çalışıyorum.
Ben fakültede bile bu kadar çalışmamıştım bir ağaç türü için :)
Eşşeğin büyüğünü içerde mi unutmuş yılmaz :)
Familyasını yazmamış öyle mi?
Senin keçilerde kaçmış galiba sitede görünmüşler. :D
Sevgili Yılmaz arkadaşım,
çamları araştırırken bi mühim konuyu da atlamamızı rica edeceğim sizden.
Efenim "eski çamlar bardak oldu " sözünün araştırılması üzerinde hassasiyetle durunuz lütfen..
Bu vesile ilen çalışmalarınızda başarılar diler izninizle kızlarınızı mıncıklarım :)
Bardakların konumuzla uzaktan ve yakından alakası yoktur. Galiba biraz hatlar karıştı sende. Havaların sıcaklığından mıdır nedir bilemem. :)
Kızlarıma gelince istediğin kadar mıncıklayabilirsin. Sana daha yakın biraz da benim için mıncıkla :)
cedrus libani
14-07-2005, 14:01
Doğrudur Yılmaz.. Çalışmalar devam...
Pinus brutia Ten. Kızılçam (Turkısh Pine)
Birçok botanikçilere göre Halep Çamının bir varyetesi olarak benimsenen Kızılçam, bazı morfolojik ve anatomik özelliklercece ondan kesin olarak ayrılır.
15-20 m. boylarında kalın dallı bir ağaçtır.Genç sürgünleri kalın ve kızıl renktedir. İşte Kızılçam adı buradan kaynaklanmıştır. Odunu dış ülkelere travers olarak satıldığı gibi bir çok yerel gereksinimlerde ve özellikle ambalaj sanayinde kullanılır. Ayrıca, reçine üretimi içinde önemlidir. Kanaatkar bir tür olup gençlikte hızlı büyür.Kuraklığa dayanıklı olup ılık kışlar ister. Genellikle sahil kesimlerinde yayılış yapmasına rağme 1200 m. yükseltilere değin çıkabilmektedir.
Genel coğrafi yayılışı Doğu Akdenizidir. Yunanistanın doğusundan başlar ve Girit, Kıbrıs, Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan ve Ürdünde yayılır. Türkiye'de en geniş yayılışını yapmaktadır. Maramara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde geniş alanlarda yayılmakta ayrıca Karadeniz sahilleri boyunca örneğin Sinop ÇAmgölü yöresinde küçük adacıklar halinde bulunmaktadır. Ülkemiz genelinde yaklaşık 3,5 milyon hektar yayılış alanına sahiptir. Özellikle orman yangınları açısında en büyük riskli bölgeler kızılçam ormanlarının yayılışını yaptığı alanlardır.
Pinus brutia Ten. Kızılçam ( Turkish pine )
Kabuk genç bireylerde düzgün boz renkte iken yaşlılarda derince yarılır, esmer kırmızımsı renkte ve kalın kabu durumunda görülür
İğne yapraklar10-16 cm uzunluğunda kalın sert ve koyu yeşil renktedir. Ancak yaprak rengi karaçama göre daha açık halep çamına göre ise daha koyudur.
Kozalak 6-11 cm boyunda, parlak açık kahverengi olup topaç biçimindedir. Çok kısa saplı kozalak sürgünlere dik oturur **** yan durumlu olarak çoğunlukla 2-6 adedi bir arada çevrel olarak bulunur.
botanist
21-07-2005, 12:23
Eline sağlık marpacı,
Çamlar dedik de;
ben Pinus cinsini diğer cinslerden nasıl ayırt ederiz diye yeni katılanların inceleyeceği bir tanı anahtarı eklemeyi uygun gördüm. faydalı olabilir.
Yalnız uzun sürgünü olan cinsleri:Abies, Keteleeria, Tsuga, Pseudotsuga, Picea
Hem uzun hem de kısa sürgünü bulunan cinsleri:Cedrus, Larix, Pseudolarix, Pinus, Cathaya
Familyanın cinslerinin önemli anahtar özellikleri aşağıda görülmektedir:
1.Yalnız uzun sürgünleri vardır. İğne yapraklar sarmal dizili.
2.İğne yapraklar yassı, düştüğünde sürgün üzerindeki izi daire şeklindedir.
3.Kozalak dik durur, olgunlaşınca pulları dağılır.
ABIES
3.Kozalak dik durur, olgunlaşınca pulları dağılmaz.
KETELEERIA
3. Olgun kozalak aşağı sarkar, pulları dağılmaz.
4.Dış pul iç puldan daha kısadır, görülmez.
TSUGA
4.Dış pul daha uzun olup, dışardan görülür.
PSEUDOTSUGA
2.İğne yapraklar dört köşeli ya da yassı, olgun kozalaklar aşağı sarkarlar, dış pul küçük olup görülmez. İğne yaprak izi yastık şeklinde çıkıntılıdır.
PICEA
1.Hem uzun, hem de kısa sürgünleri vardır.
5.Kısa sürgünlerde çok sayıda iğne yaprak vardır.
6.İğne yapraklar uzun ömürlü, tohum 2-3 yılda olgunlaşır. Olgun kozalağın pulları dağılır.
CEDRUS
6.İğne yaprakların ömürleri bir yıldır. Tohum bir yılda olgunlaşır.
7.İğne yapraklar dardır, erkek çiçekler teker teker bulunur, polenleri baloncuksuzdur. Kozalak pulları dağılmaz, kozalakların bazı türlerde brahteleri dışarıdan görülür.
LARIX
7.İğne yapraklar geniştir. Erkek çiçeklerin bir çoğu salkım gibi bir arada bulunur. Polenleri baloncuklu, kozalak pulları dağılır.
PSEUDOLARIX
5.Kısa sürgünde genellikle 2-5 adet iğne yaprak vardır. Kozalak pulları dağılmaz.
PINUS
8.İğne yapraklar pala gibi kıvrık, kozalak olgunlaştığında brahteleri belirgin olarak dışardan görülür.
CATHAYA
marpacı dönüşünün muhteşem olacağını biliyordum. :)
Sevgili adminlerim ekip son sürat çalışmalara devam ediyor. Buraya girilenleri siteye alsanız diyorum artık.
evet botanist tanı anahtarını iyi düşünmüşsün eminim arkadaşlar için yararlı olacak eline sağlık..
evet yılmaz artık bir kıyısından başlamak gerekiyordu geç bile kaldık.
backyard
22-07-2005, 07:54
valla ben ağzım açık hayretle ve gözlerimde yaşla izliyorum performansınızı
yolunuza çıkmayım, hızınızı kesmeyim diye de sustum :)
siteye alınması ile ilgili malina yönlendirecektir
valla iyi bir ekip oldunuz
Pinus halepensis Mill. Halep Çamı (Aleppo pine)
Akdeniz sahillerinin ve iç kesimlerinde tepeliklerin sıcak ve kurak topraklarının
bilinen yaygın bir türüdür. 20 metre boylarında, eğri gövdeli, gençlikte sivri, yaşlılarda dağınık tepeli, kısa dallı bir çam türüdür.Halep çamının çok değerli olmayan odunu açık sarı renkte olup, daha çok reçinesi için işletilir. Öte yandan çok önemli bir toprak koruyucusu olan Halep Çamı, kurak ve yağışsız yazlara çok iyi uyum sağlamaktadır.
Coğrafi yayılışı Portekizden başlarYunanistan ile yugoslavya'nın adriyatik sahilleri boyunca yayılır. Asıl yayılışını Batı Akdenizde yapar. Ülkemizde ancak Toros'ların eteklerinde, Seyhan-Ceyhan nehirleri arasında dar bir alanda yapmaktadır. Milas-Bodrum arası Güvercinlik Körfezi yörelerinde kızılçamlarla karışık olarak bulunur.
Halep Çamının toprak istemi azdır. Sahil kumluklarının, tepelik alanların, kumlu ve kurak sahil kesimlerinin ağaçlandırılmasında başarı ile kullanılmaktadır.
Pinus halepensis Mill. HAlep Çamı
222
223
İğne yapraklar açık yeşil renkli uzun ve incedir. Uzunlukları 6-15 cm. olup kenarları ince dişlidir.
Gri renkli kabuk genç bireylerde uzun süre çatlamaksızın kalır. Sonra yaşlılarda derince çatlamakta ve kırmızı kahverengi bir renk almaktadır.
Kozalağın oldukça uzun ve kalın bir sapı bulunur (1-2 cm.). Kozalak silindirik, 10-12cm uzunluğunda ,sürgün üzerinde uçları aşağıya sarkık olarak bulunmaktadır.
Genç sürgünler soluk gri, açık kül rengindedir. Sürgünler çok uzun ve incedir. Küçük tomurcuklar reçinesiz ve silindirik yapıdadır.
Çoğunlukla ikili bazen üçlü iğne yapraklaraçık yeşil renkte, uzun ve ince olup kenarları ince dişlidir.
Yukarıda
Ülkemizde Doğal Olarak Yetişem Çam Türlerinin Ayırt Edici Özellikleri
listelenmiştir.
Kaynak:
Dendroloji (Ağaçbilim) ve Orman Ekolojisi Okulu Ders Notları
Yücel Çağlar
Bu bölümde yapılanları görünce bir amatör olarak işi bırakmaya karar verdim:rolleyes:
Pinus pinaster (Sahil Çamı) (Pinus maritima Mill.) "Maritime pine"
30 metreye kadar boylanabilen gençlikte pramidal yapıda, yaşlılarda dağınık tepeli bir çam türüdür.Coğrafi yayılışı Fransa ve Portekizin Atlantik sahillerinden başlar Yunanistana kadar uzanır. Ülkemizin doğal bir türü olmasada ülkemizde yapılan ağaçlandırma çalışmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Pinus pinaster (Sahil Çamı) (Pinus maritima Mill.) "Maritime pine"
30 metreye kadar boylanabilen gençlikte pramidal yapıda, yaşlılarda dağınık tepeli bir çam türüdür.Coğrafi yayılışı Fransa ve Portekizin Atlantik sahillerinden başlar Yunanistana kadar uzanır. Ülkemizin doğal bir türü olmasada ülkemizde yapılan ağaçlandırma çalışmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Pinus pinaster 2 GÖVDE
Kabuk ileriki yaşlarda derin çatlaklı ve kımızı kahverengi renklidir.
Pinus pinaster 3 YAPRAK
İğne yapraklar ikili yapıda olup10-20 cm uzunluğunda ve parlak yeşil renklidir. yaprak kenearları ince dişlidir uçları ise batıcıdır. İğne yapraklarının büyüklüğü ile diğer çamlardan kolayca ayrılır.
ormanbotanigi
07-09-2005, 12:58
Çam türlerinin ışık istekleri
Pinus sylvestris- Işık ağacı
Pinus pinea - Işık ağacı
Pinus halepensis- Işık ağacı
Pinus brutia- Işık ağacı
Pinus nigra- Yarı ışık ağacı
Pinus strobus- Yarı ışık ağacı
Pinus pinaster- Işık ağacı
Pinus thunbergii - Yarı ışık ağacı
ormanbotanigi
07-09-2005, 13:11
Pinus brutia;
-Işık ağacı
-Hızlı büyür.
-Su ihtiyacı orta
-Kuraklığa dayanıklı
-Tohumla üretilir.
ormanbotanigi
07-09-2005, 13:17
Pinus nigra;
-Yarı ışık ağacı
-Büyümesi orta
-Su ihtiyacı orta
-Tohumla üretilir.(Tohumlarda çimlenme engeli yoktur)
ormanbotanigi
07-09-2005, 13:21
Pinus pinea;
-Işık ağacı
-Su ihtiyacı az
-Kuraklığa dayanıklı
-Tohumla üretilir
ormanbotanigi
07-09-2005, 13:22
Pinus pinea;
-Işık ağacı
-Su ihtiyacı az
-Kuraklığa dayanıklı
-Tohumla üretilir
- (-10) C dereceye kadar dayanır.
ormanbotanigi
07-09-2005, 13:25
Pinus halepensis;
-Işık ağacı
-Su ihtiyacı az
-Kuraklığa dayanıklı
-Tohumla üretilir
- (-10) C dereceye kadar dayanır.
- Hızlı büyür
ormanbotanigi
07-09-2005, 13:30
Pinus sylvestris;
-Işık ağacı
-Düzenli bir şekilde su ister
-(-40) C dereceye kadar dayanır.
-Tohumla üretilir
botanist
24-09-2005, 23:07
Genel görünüm:
Yetişme ortamlarına göre 20-40 metre boylarında narin gövdeli, sivri tepeli ve ince dallı, ya da dolgun ve düzgün gövdeli, yayvan tepeli ve kalın dallı herdem yeşil bir ağaçtır. Aslında bu son özellikler ağacın yaşlılığı ile oluşur. Bazen de fakir topraklarda ve kayalıklarda, arktik bölgelerde çalı halinde, bodur biçimde bulunmaktadır.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:16
Kabuk:
Önemli bir anahtar özellik kabuktur. Kabuk genç bireylerde ve yaşlı ağaçların üst kesimlerinde tilki sarısı, kirli sarımsı kırmızı ya da kırmızımsı kahverengi bir renktedir.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:19
Kabuk:
Gövdenin altlarında ve yaşlı ağaçlarda önceleri sarı olan renk koyulaşmakta ve gri kahverengi, kalın ve çatlaklı bir biçim almaktadır.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:22
Sürgünler:
Genç sürgünler önceleri yeşilimsi sarı, sonraları grimsi sarıdır ve tüysüzdür.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:25
Tomurcuk:
Tomurcuklar uzun yumurta biçiminde, 6-12 mm. uzunluğunda, kırmızı kahverengi ve az çok sivri veya küt uçlu, genellikle reçinesizdir. Ancak kurak yetişme yerlerinde tomurcuğun korunması amacıyla reçine ile örtülüdür.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:27
İğne yaprak:
İğne yaprakların boyları yetişme yerlerine göre 3-8 cm.’dir. Kısa sürgünlerde ikişer adet, sert, mavimsi yeşil renkte, uçları sivri batıcı ve kenarları ince dişlidir. Ortalarından dikkati çekecek şekilde kıvrıktır. Reçine kanalları marjinaldir.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:32
Kozalak:
Erkek çiçekler son senenin uzun sürgünlerinin diplerinde yer almakta, kükürt sarısı rengindedir. Polenlerini mayısta döker. Dişi çiçeklerde erkek çiçeklerle aynı zamanda belirir ve sürgünlerin uçlarına doğru çevrel olarak dizilmiş yan tomurcuklardan oluşmaktadır. Teker teker bulunabildiği gibi, bazen de 2-3 adeti bir arada bulunurlar.
Çiçek evresinde pembe, sonra yeşilimsi, olgun evrede ise mat koyu sarı olan kozalaklar saplıdır, aşağıya sarkarlar. Kozalaklar 3-6 cm. uzunluğunda, dip tarafı çarpık, rengi ise boz mat ya da koyu sarıdır. Fazla ışık gören taraftaki apofizler daha çıkıktır. Göbek orta durumlu, küçük ve parlak açık kahverengidir. Pinus nigra’da olduğu gibi göbek üzerinde belirgin batıcı sivri bir diken yoktur. Ancak, pek belirgin olmayan kalıntı halinde bir iz bulunur. Tohum küçük 3-4 mm., kanat kendisinden 3-4 kez daha uzundur. Fideciğinin tam kenarlı, ömrü bir yıl olan 5-6 adet çenek yaprağı bulunur. Primer yapraklar dişlidir. Normal olarak üçüncü yıldan başlayarak oluşan ikili iğne yapraklar kısa sürgünler üzerinde bulunurlar.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:34
Olgunlaşmış ve tohumunu etrafa saçmış bir kozalak.
Not: Sarıçamla ilgili eklediğim bu fotoğrafları Trabzon-Gümüşhane il sınırı, Zigana Dağı (Kayak Tesisleri'ne yakın bir mevkii)'nda bizzat kendim çektim.
botanist
24-09-2005, 23:38
Odunlarının kullanım alanları çok çeşitli olup, değerli odunları vardır. Diri odun kısmı dar, sarımsı soluk kahverengi, öz odunu ise geniş ve belirgin kırmızıdır. Özellikle özışınlarında çok sayıda reçine kanalları vardır. Özışınlarında bulunan enine traheidlerin çeperleri dişli denecek oranda kalınlaşmıştır. Odunlarının kreozot ve benzeri koruyucu kimyasal maddelerle işleme tabi tutarak, açık alanlarda da kullanım olanakları arttırılmaktadır. Ticaret dünyasında kırmızı odun olarak bilinen odunlarından başta telgraf ve telefon direkleri, demiryolu traversleri olmak üzere, inşaat alanında, döşemecilik, çatı ve döşeme kirişi, lambri, mobilyacılıkta, marangoz ve doğramacılıkta, kağıtçılıkta ve plastik ve selofan yapımında kullanılır. Odunu genel olarak yumuşak kullanım alanları için çok uygun olup budaksız ve iyi kalite özelliklerine sahiptir
Genellikle sağlam ve kuvvetli kazık kökleri vardır. Bu nedenle fırtınalara karşı çok dayanıklıdır. Donlardan etkilenmezler. Ancak, böcek ve mantar zararlıları çoktur. Böceklerden hortumlu böcekler, kabuk böcekleri Lasiocampa pini, Bupalus piniarius gibi. Mantarlardan ise Fomes pini öz odununda, Armillaria mellea köklerinde, Lophodermium pinastri iğne yapraklarında önemli ve öldürücü zararlara neden olurlar.
Sarıçam hafif kumlu toprakların ağacıdır. Mineral madde ve nem istemleri yüksek değildir. Kurak, fakir ve kayalık yerlerde bile yetişebilmektedir. Ancak, yumuşak ve kumlu, derin toprakları çok sever. Işık gereksinimi yüksektir. Arktik bölgelerde bodur ve çalı halini almaktadır.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:39
Yayılış:
Sarıçam, geniş coğrafi yayılış gösteren çam taksonlarının başında gelir. İskoçya’dan başlayarak tüm Avrupa, Alpler, Pirene, Voj, Karpatlar ile Balkanlar, İskandinavya, Türkiye ve Asya’da çok geniş alanlarda yayılarak Sibirya’ya değin uzanır. Bu kesimlerde yukarı orman sınırına ulaştığı gibi, kuzeyde 70. enlemde de son orman sınırını oluşturur.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
botanist
24-09-2005, 23:41
Yatay ve dikey yöndeki bu geniş yayılışına koşut olarak çok çeşitli ırklara ayrılmıştır. Bunların en önemlileri Güneybatı Almanya’da alçak yerlerde yetişen geniş tepeli, kalın dallı ve eğri gövdeli P. sylvestris cv. Superhanana Schott., orta dağlık yerlerin ağacı olan düzgün gövdeli, sivri tepeli P. s. cv. Hercynica Münch., İskandinavya’nın güneyinde Baltık sahilleri ile Litvanya’da yetişen gençlikte çok iyi bir gelişim gösteren kırmızı kabuklu, uzun ve dolgun gövdeli, ince, seyrek dallı P. s. cv. Rigensis Desf. (Riga Çamları, ticaret aleminde en iyi tutulan Sarıçam’lar), İskandinavya’nın kuzeyinde yetişen uzun ve düzgün gövdeli, ladin gibi sivri tepeli, yavaş büyüyen P. s. cv. Laponica Fries., dar piramidal tepeli P. s. cv. Scotica Beiss. gibi coğrafi ırkları bulunmaktadır.
Sarıçam Türkiye’de son envanter çalışmalarına göre saf ve karışık olarak 738.192 hektarlık bir alanda yayılır. Kuzeydoğu Anadolu’da Ardahan, Oltu, Posof ve Sarıkamış yörelerinde çoğunlukla saf, Yalnızçam Dağları’nda saf ya da Doğu Ladini ve Doğu Karadeniz Göknarı ile karışık olarak geniş ormanlar oluşturmaktadır. Batı Anadolu’da kesintili olarak Bursa, Eskişehir, Kütahya yörelerine değin gelir. Orta Anadolu’da ise Akdağmadeni yakınında büyük, Kayseri-Kahramanmaraş arasında Pınarbaşı, Göksun yörelerinde yedi küçük adacık halinde bulunur. Burada yalnız Türkiye’de değil, dünyadaki yayılışının en güney noktalarından birisine ulaşmış olmaktadır (Kayacık, 1980).
Türkiye’de en değerli odun ürünü veren Sarıçam’lar Sinop Ayancık yöreleri, Vezirköprü Kunduz ormanları ile Boyabat Göktepe Deresökü ormanları, Eskişehir Çatacık ormanlarındaki uzun ve düzgün gövdeli, sivri tepeli Sarıçam’lardır. Bunlardan başka Oltu, Göle, Sarıkamış’ta, Dumanlı, Köse Dağları’nda yetişen Sarıçam’lar gayet güzel ve iyi kalitede ormanlar oluşturmaktadır. Buralardaki Sarıçam’lar çoğu kez saf olarak yayıldığı gibi bazen de Doğu Kayını, Doğu Ladini, Toros Karaçamı, göknar, meşe ve benzer ağaç cinsleri ile karışık ormanlar kurar. Ancak ne yazık ki Sarıçam ormanları son yıllarda büyük tahrip gören ağaç türlerimizin başında gelmekte, yakın geçmişte 1 000 000 hektar olan yayılış alanı 700 000 hektara kadar gerilemiştir.
Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt
ya bana çam agaçlarının kuraklığa en dayanıklı cinsini ve kökleri en derine ulaşan cinsi hakkında bilgi verirmisiniz?ve bunların miktarlarınıda kısacası tüm özelliklerini sölermisiniz.çok ama çok lazım ayrıca çokda acil
Ödevini son güne bırakmış öğrenci tavrı seziyorum, doğru mu? :)
Çok genel bir soru sormuşsunuz. Ben de genel bir cevap vermek zorundayım bu durumda.
Çamların hemen hepsi güçlü bir kök sistemine sahiptir. Kökler toprağın derinliklerine kadar iner. Bu sayede yaz kuraklıklarına dayanıklıdırlar.
Miktarı diyesorduğunuz şeyden de ben çam türlerinin sayısını anladım.
Eğer kastettiğiniz buysa Türkiye'de doğal olarak yetişen 5 Çam türü vardır. Bunlar: Sarıçam, Karaçam, Kızılçam, Fıstıkçamı ve Halep Çamı.
çok güzel bilgiler var burada,emeği geçen herkese teşekkürler
aykut810
07-06-2006, 14:56
turkıyedekı dogal cam taksonlarını yazarmısınız
Cahide Kartal
20-06-2006, 16:10
ben fıstık çamı yetiştirmek istiyorum elim de bir avuç kadar tohum var fakat ne şartlada ekileceğini ve büyütüleceğini bilmiyorum yardıma ihtiyacım var
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=538) bakabilirsiniz
Mazı Tohumu arıyorum. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkur ediyorum.
**** çabuk büyüyen çit bitkisi öneren arkadaşlar olursa onlara da çok teşekkur ederim şimdiden.
Plumbago
08-08-2006, 10:08
hosgeldin gorgoci;
seni öncelikle buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) alsak:D
ceratonia
08-08-2006, 10:43
Mazı kozalağı sahil bölgelerde(Mersin,Antalya gibi)ağustosun 15 inden sonra toplanılabilir.Bu bölgelere ve yükseklik farkına göre ileri tarihe atılabilir,takibi gerekir.Toplanan kozalaklar güneşte 1 gün bekletilip kurutularak tohumun kozalaktan çıkması sağlanır.Daha sonra boş ve dolu tohumu ayırmak için suda ıslanan tohumların yüzeye çıkanları temizlenir,bunlar boş tohumlardır.Dolu tohumlar alınarak gölgede 1 gün bekletilir.Daha sonra galvanizli saçtan yapılmış kaplarda depoya alınır(soğuk hava deposu değil).Şubatın 15'inde ekimi gerçekleşir(sahilde).(Not:Kendi tecrübemizdir,bölgesel farklılıklar gözönüne alınmalı ve o şekilde işlem yapılamalıdır.)
Çit bitkisi olarak Kurtbağrı(ligustrum vulgare),Biberiye(Rosmarinus officinalis) önerilebilir.
Orjinal mesaj sahibi ceratonia...
fakat hayvansal gübrelerle kimyasal gübreleri beraber kullanmayın... kullanacaksanız da 15 gün aradan sonra kullanın...
Çeşitli meyve ağaçlarının dikili olduğu bahçemize miktar olarakta fazlaca hem hayvan gübresi (büyükbaş ) ve hem de kimyevi gübre kullandık. Sonuç olarak 4-5 yaşlarında iki adet vişne ağacı kurudu. Asma'nın yaprak verimi düştü. Büyük ağaçlarda yapraklarda buruşmalar oldu. Bu sonuçlar sizin belirttiğiniz gibi hayvansal ve kimyevi gübrelerin birlikte kullanılmasından mı kaynaklanmıştır, miktarlarının fazla olması sebeb olmuş olabilirmi. Kullanılan hayvan gübresinin tam yanmış olmasından şüphemiz var, sebeb bu olabilirmi? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Emrah ÖZKALE
06-03-2007, 17:39
Türkiyede doğal olarak bulunan çam taksonları 5 tane
1. Pinus nigra ( Karaçam )
2. Pinus sylvestris ( Sarıçam )
3 Pinus brutia ( Kızılçam )
4. Pinus pinea ( Fıstık Çamı )
5. Pinus halepensis ( Halep Çamı )
bazılarına bağlı varyetelerde ( Karaçam ve Kızılçam ) mevcut. Fakat takson olarak kabul edilebilirmi bilmiyorum.
bu ayrım anahtarı için teşekkür ederim...
çok yardımcı oldu:)
Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU
01-04-2007, 19:38
Sayın arkadaşlar, benim köyümdeki evin önünde iki farklı çeşit çamağacı var bunların hangi cins olduğunu okuduklarımdan çıkardığıma göre kızılçam ve sarıçam diye düşünüyorum sarıçam olduğunu düşündüğüm ağacın görünümü sarı, yaprakları uzun,kozalakları yok(tuhaf olan da bu) sarıçamlarla ilgili bilgilerde kozalaklarının yapısından bahsediliyor ama benimağacın kozalakları yok nasıl oluyor, acaba kozalaklar belli yaştan sonramı oluşuyor bu ağacın cinsi ne olabilir acaba bilgi verirseniz memnun olurum. Bir de kızılçamın kozalaklarındaki tohumlarını toprağa ektim fakat kaç kere denediysem sonuç alamadım nasıl yapmam lazım
Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU
06-04-2007, 20:10
Şuraya bir yazı yazdık bir ALLAH ın kulu cevap yazmadı
poyraz_25
10-04-2007, 13:59
bu konuda saygıdeğer abilerim. bu çam türlerinin tohumlarının resimlerini ve nasıl yetiştirildiklerine dair bilgi verirseniz beni çok sevindirirsiniz. çünki songünlerde çok ilgi duyuyorum fakat bilgi edinme husussunda çok mesafe katedemedim. şimdiden yapacağınız yardımlardan dolayı teşekkür ederim ...ayriyeten özel mesajda atabilirsiniz...
Sayın arkadaşlar, benim köyümdeki evin önünde iki farklı çeşit çamağacı var bunların hangi cins olduğunu okuduklarımdan çıkardığıma göre kızılçam ve sarıçam diye düşünüyorum sarıçam olduğunu düşündüğüm ağacın görünümü sarı, yaprakları uzun,kozalakları yok(tuhaf olan da bu) sarıçamlarla ilgili bilgilerde kozalaklarının yapısından bahsediliyor ama benimağacın kozalakları yok nasıl oluyor, acaba kozalaklar belli yaştan sonramı oluşuyor bu ağacın cinsi ne olabilir acaba bilgi verirseniz memnun olurum. Bir de kızılçamın kozalaklarındaki tohumlarını toprağa ektim fakat kaç kere denediysem sonuç alamadım nasıl yapmam lazım
Rize'de kızılçam olmaz. Kesinlikle kızılçam değildir. Gövdesinin rengi sarı olduğuna göre Sarıçam olması ihtimali yüksek.Ama yine de fotoğrafını görmek gerek.
Çamlar genç yaşlarda kozalak vermez. Yetişme şartlarına göre (serbest veya sıkışık) 10-15 yaşlarından sonra kozalak vermeye başlar. Daha önce verse de çok azdır.
Bir sonraki mesajınızda kızmışsınız epeyce. Bazı sorular atlanabiliyor. Hepsini takip etmek zor. Biraz anlayış bekliyoruz.
bu konuda saygıdeğer abilerim. bu çam türlerinin tohumlarının resimlerini ve nasıl yetiştirildiklerine dair bilgi verirseniz beni çok sevindirirsiniz. çünki songünlerde çok ilgi duyuyorum fakat bilgi edinme husussunda çok mesafe katedemedim. şimdiden yapacağınız yardımlardan dolayı teşekkür ederim ...ayriyeten özel mesajda atabilirsiniz...
Merhabalar !
Bende formda yeniyim, diğer başlıkkarı ziyaret edin bence.
Çok şey bulacağınızdan eminim.
huriyecelebi
15-06-2007, 11:49
Bugün okulun bahçesinde vakit geçirmek için dolaşırken yerde fıstık çamı tohumu gördüm. 1 tane 2 tane derken 1 avuç topladım. En sonunda da kozalağını buldum içinde tohumlar vardı. Onları ayıkladım yaklaşık 50 tane tohum var. Ekim vakiti olarak uygun değil sanırım. Hevesimi kırmamak için 10 tanesini ekeceğim. İnşallah çıkarlar.
DevrilgenKayik
15-06-2007, 16:08
Bu sene , bahcedeki camlarimiz costu. Nazara inanmam ama neme lazim maasallah diyorum. Ne oldu anlamadik, 4-5 yildir bahcede kendi bonzai hallerini muhafaza eden bu camlar, son 2 ayda birden govde gosterisine kalkti. Sizinle bu sevinci paylasmak istedim. Birini sahil cami diye biliyorum, digeri normal cam.
merhaba
çam ağaçları arasında kuraklığa en dayanıklı olan hangisidir?
Dendroloji kitabını filan karıştırdım ama emin olamıyorum. Kızılçam ya da karaçam olabilir mi ?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
iyi akşamlar
Sultann hoşgeldiniz.
Üyelerin birbirlerini tanımaları için ilk mesajlarını buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=142) yazarak kendilerini tanıtmalarını tercih ediyoruz.
Tüm bitkilerde olduğu gibi çamlar da suya ihtiyaç duyarlar. İlk yıllarda sulamayı ihmal etmezseniz tüm çam türleri ileri yaşlarda sulamaya ihtiyaç duymadan yaşarlar. Çünkü köklerini derinlere kadar uzatabildikleri için kendi sularını oradan temin edebilirler.
Kızılçam Akdeniz ve Ege'nin ağaç türüdür. Buralarda da su açığı diğer bölgelerimizdekine oranlar fazla olduğu için kızılçamın karaçama oranla kuraklığı daha dayanıklı bir tür olduğunu söyleme mümkündür
Merhaba Yılmaz Bey
Öncelikle teşekkür ederim. Yerel bir dergide yazı yazmaya başladım. Her sayıda ağaçlarla ilgili kısa bilgiler vermeye çalışıyorum. Bir mail geldi. Aslında soru şuydu "TEM yolunda bazı çamlar kurumaya başlamış. Çam ağaçları arasında kuraklığa en dayanıklı olan hangisidir?"
İlginize teşekkür ederim.
Genç yaşlarda tüm canlılar gibi ağaçlar da bakıma muhtaçtırlar. TEM yolunda araçlardan çıkan zehirli gazlar nedeniyle şartlar çok kötürüdür. Benim fikrim buralara dikilen ağaçların bakımına dikat edilmemiştir. Ağaçlar yaşlı ise bu kurmalarda zahirli gazların etkisi olabilir.
Tabi size gelem maili kimin gönderdiğini bilemiyorum. Çoğu kişiye göre tüm inreli ağaçlar çamdır. Bu çam denen bitkiler başka inreliler de olabilir.
Çamlar çok bozuk şartlar olmadığı sürece kuraklığa dayanıklıdırlar.
Genç yaşlarda tüm canlılar gibi ağaçlar da bakıma muhtaçtırlar. TEM yolunda araçlardan çıkan zehirli gazlar nedeniyle şartlar çok kötürüdür. Benim fikrim buralara dikilen ağaçların bakımına dikat edilmemiştir. Ağaçlar yaşlı ise bu kurmalarda zahirli gazların etkisi olabilir.
Tabi size gelen maili kimin gönderdiğini bilemiyorum. Çoğu kişiye göre tüm ibreli ağaçlar çamdır. Bu çam denen bitkiler başka ibreliler de olabilir.
Çamlar çok bozuk şartlar olmadığı sürece kuraklığa dayanıklıdırlar.
ATLANTIS
31-07-2007, 21:41
foruma ilk kayıt olduğum gün diktiğim fıstık çamım sonunda filizlendi resimini sizlerle paylaşmak istedim http://img504.imageshack.us/img504/1065/pict0017ep5.th.jpg (http://img504.imageshack.us/my.php?image=pict0017ep5.jpg)[/IMG]
Penelophe
31-07-2007, 21:54
Atlantis, hoşgeldin.:)
Çok güzel fıstık çamın.
Belki Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığına ve Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığına da uğrarsın.;)
Ayrıca soluklanmak ve sohbet etmek istediğinde İncir Çekirdeği Kahvehanesine de (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4686&page=113) uğrayabilirsin.:)
Tekrar aramıza hoşgeldin.:)
yasarulutas
06-08-2007, 22:44
Arkadaşlar; bir çam ağacını kurutabilecek böcek varmıdır, üstelik hızlı bir şekilde. Mesela bir senede. Kurumuş çam ağaçlarının kabuklarına tüfek merisi(saçma) ile ateş edilmiş gibi. Ormanlık alanlarımızdaki çam ağaçları birer birer kuruyor. Önlem alındığını bir böcek türünün bunu yaptığını duydum. Varsa böyle bir durum, bizler bu orman için ne yapabiliriz. Bu böcek nasıl bir şeydir.
Çam ağaçlarını kurutabilecek böcekler vardır. Eğer tarif ettiğiniz gibi gövdede saçma delikleri gibi görünüyorsa bu zararlı büyük veya küçük orman bahçıvanıdır.
Maalesef mücadele konusunda sizin yapabilceğiniz bir şey yok. Har 3 ayda bir böcek tarama raporları düzenlenir. Zararlıya rastlandığı taktirde hangi tür mücadele yöntemi uygunsa o yöntemle zararlı yok edilmeye çalışılır.
ATLANTIS
08-08-2007, 15:37
arkadaşlar ben fıstık camımı haziranın başlarında diktim ve 1 hafta önce çıktı bardaktan büyük bir saksıya diktim ama büyümesi durdu uçlarında da sararma var ne yapmam lazım güneşete dursunmu gölgeyemi alayım neler önerirsiniz :confused:
yasarulutas
08-08-2007, 16:29
Sayın Yılmaz; bilgiler için sağol. Elimizden üzülmekten başka birşey gelmezmi? vatandaşları bu konuda nasıl bilinçlendirebiliriz. Ağaçlar kuruyor.
Özel orman veya belediyelere ait bir koruluk değilse ilaçlanmış olacağını tahmin ediyorum.
Hasan Lalezar
16-08-2007, 22:27
18836
Öleceğini bilmeden büyüyor garibim.
Alıp toprağa dikseydiniz, ama belki doğal bonsai olur. :))
Arkadaşlar; bir çam ağacını kurutabilecek böcek varmıdır, üstelik hızlı bir şekilde. Mesela bir senede. Kurumuş çam ağaçlarının kabuklarına tüfek merisi(saçma) ile ateş edilmiş gibi. Ormanlık alanlarımızdaki çam ağaçları birer birer kuruyor. Önlem alındığını bir böcek türünün bunu yaptığını duydum. Varsa böyle bir durum, bizler bu orman için ne yapabiliriz. Bu böcek nasıl bir şeydir.
İstanbulda Sülünleri kullanarak mücedele ediyorlar. İlaçlama yerine doğal yollardan mücadele en doğrusu herhalde.
http://www.agaclar.net/index.php?id=3277
Yılmaz Bey şu günlerde yoğun çalışıyor ve siteye çok az uğrayabiliyor.
Oğuz Karsan
02-04-2008, 12:09
Merhaba,
Ağaçların yaşı gövdelerindeki halkalardan belli olurmuş, Ancak benim daha kesin bir bilgiye ihtiyacım var.
Ağaçların büyümeleri ile ilgili olarak, ben de bir soru sormak istiyorum.
Arazimize,tapu iptali davası açılmasına dayanak yapılan şeflik raporunda arazide bulunan Kızılçam Ağaçlarının 6-14 cm çapında ve 15-20 yaşında olduğu iddia edilmişti.
Ancak bazı ağaçlar 1m boyunda ve 2 cm çapında bazıları 5m boyunda ve 15 cm çapında bu durumda ağaçların gerçek yaşı ne olabilir. Nasıl hesaplanır ?
Orman Kadastrosu 1992 de geçtiği için bizim görüşümüze göre dikilen ağaçlar tahditten sonra dikilmiş olmalı. Yani 16 yaşından küçük olmalılar.Yoksa kadastro ekipleri ağaçları görmeliydi.
Orman idaresi ise çamların 15-20 yıllık olduğunu iddia ediyor. Ve kadastro geçerken ağaçların orada dikili olduğunu iddia ediyor.
Ağaçların yaşları bu bakımdan önemli. Lütfen bu işten anlıyan biri beni aydınlatsın.
Saygılar
Ağaçların durumlarını bilmiyorum ama genç ağaçlarda yaş sürgün sayılarının üstüne 3-4 rakam ekleyerek de bulunabilir ama çok sağlıklı değildir.
darkfriairs
08-07-2008, 10:49
Sevgili Yılmaz arkadaşım,
çamları araştırırken bi mühim konuyu da atlamamızı rica edeceğim sizden.
Efenim "eski çamlar bardak oldu " sözünün araştırılması üzerinde hassasiyetle durunuz lütfen..
Bu vesile ilen çalışmalarınızda başarılar diler izninizle kızlarınızı mıncıklarım :)
Bir kaç güne kadar kitaplarım içinde bu
"eski çamlar bardak oldu " deyimini açıklayan yazıyı eklerim :)
Merhaba, Sivas'tan yazıyorum
Türünü bilmediğim çam ağaçlarından topladığım tohumları plastik kablara ektim,hepsinde ortalama 7-8 tane çıktı. Geçen sene yaptığım denemede çamlar ev ortamındaydı ve hepsi öldüler.Bunları kışın dışarıda bırakmamı tavsiye eder misiniz?Sivas'ın soğuna dayanabilirler mi bilemiyorum. Ayrıca bunların dışında çınar, mazı, fıstık çamı, leylaklarım da var. Aynı soruyu bunlar için de sormak istiyorum
Yanlış bilmiyorsam bazı ağaç türlerinin gelişimi için kışın belli bir derecede soğukta kalmaları gerekiyor.Bu yeni çıkmış fidanlar için geçerli mi acaba?
Kimseden ses çıkmadı ama ben fotoğrafları yüklüyorum.
Şu çocuklara baksanıza, üsttekiler daha yeni çıkıyorlar.
Antalya Sorgun'dan topladığım tohumlar.
Alttakiler ise sarı çam olmalı yanılmıyorsam.
quercuslover
29-07-2008, 22:16
Sayın haki197 çam tohumlarını başarıyla çimlendirmişsiniz sizi tebrik ederim. Tohumların çimlenme süreleri nedir acaba?
caploonba
30-07-2008, 14:43
Ben bu çamları 1 haftada çimlendirmiştim ama bir türlü yaşatamadım:(
Sayın haki197 çam tohumlarını başarıyla çimlendirmişsiniz sizi tebrik ederim. Tohumların çimlenme süreleri nedir acaba?
Teşekkür ederim,
Üstteki resimlerde görünen çamların çimlenmesi 20-25 günü buldu. Bunların türü sanırım kızılçam. Alt resimdekilerin çimlenmesi yaklaşık 10 gündü.
Gelişimlerinde henüz bir problem yok fakat bu genç fidanların kışı nasıl geçirecekleri konusunda bir fikrim yok. Bu konuda bana bir tavsiyede bulunabilir misiniz ?
Selamlar Haki 197,
Kışın durgun dönemde şaşırtmasını yaparsanız ve soğuk sera gibi bir ortamda tutarsanız bitkilerinizi yaşatabilirsiniz.(Pimapenli bir balkon vs olabilir.).
Sarı çam olduğunu düşündüğünüz tohum aldığınız ağaçta ibrenin çıktığı kında 2 tane ibre varsa üstteki ibre düz alttaki ibre helezon şeklinde ise ağacın tohumlarını Antalya civarından değil de daha soğuk bir iklimden aldıysanız sarı çam olabilir.
Sayın Fiona tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Uygulayacağım bunları. Tariflediğiniz ayırıcı özelliği bilmiyorum ama tohumları topladığım çamlarda var mı bakacağım.
usezgin05
02-09-2008, 13:51
merhaba, bahçemde 10 yaşından büyük bir kızılçam var..hayli büyüdü ve ben onu boydan budamak, yani daha fazla uzama-masını sağlamak zorundayım. Ayrıca yanlara doğru da fazla genişlemiş... Yani hem çok uzama-malı hem de çok genişleme-meli... Böyle bir budama mümkün mü? mümkünse ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
teşekkürler
merhaba, bahçemde 10 yaşından büyük bir kızılçam var..hayli büyüdü ve ben onu boydan budamak, yani daha fazla uzama-masını sağlamak zorundayım. Ayrıca yanlara doğru da fazla genişlemiş... Yani hem çok uzama-malı hem de çok genişleme-meli... Böyle bir budama mümkün mü? mümkünse ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
teşekkürler
Sayın USEZGIN05,
Yanlarda yapmak istediğiniz budamada sıkıntı yaşamazsınız fakat tepe budamasında ağacı tamamiyle strese sokabilir ya da bir sonraki vejetasyon döneminde vereceği sürgünlerden veya tepe çatısına en yakın genç dalların biolojisinden dolayı çam ağacınızın şuankinden daha çok şekilsiz büyümesine sebep olabilirsiniz.
Yan dallarda alt dallardan başlayarak düzgün budama tekniğiyle ağaca fazla zarar vermeden kış sonlarına doğru budamalarınızı gerçekleştirmenizde bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum rahatça uygulayabilirsiniz. Fakat boyunu kısa tutmak amaçlı çalışmanızı daha profesyonel birileri tarafından yapılması taraftarıyım hatta bana kalırsa hiç kesmeseniz daha iyi olur fakat sorun teşkil ediyor ki bunu düşünmüşsünüz. Mümkünse tam boy bir fotoğrafını buraya koyarsanız ağacınız hakkında daha detaylı yorum yapabilmemize yardımcı olur.
İyi dileklerimle..
usezgin05
03-09-2008, 09:59
Sayın USEZGIN05,
Yanlarda yapmak istediğiniz budamada sıkıntı yaşamazsınız fakat tepe budamasında ağacı tamamiyle strese sokabilir ya da bir sonraki vejetasyon döneminde vereceği sürgünlerden veya tepe çatısına en yakın genç dalların biolojisinden dolayı çam ağacınızın şuankinden daha çok şekilsiz büyümesine sebep olabilirsiniz.
Yan dallarda alt dallardan başlayarak düzgün budama tekniğiyle ağaca fazla zarar vermeden kış sonlarına doğru budamalarınızı gerçekleştirmenizde bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum rahatça uygulayabilirsiniz. Fakat boyunu kısa tutmak amaçlı çalışmanızı daha profesyonel birileri tarafından yapılması taraftarıyım hatta bana kalırsa hiç kesmeseniz daha iyi olur fakat sorun teşkil ediyor ki bunu düşünmüşsünüz. Mümkünse tam boy bir fotoğrafını buraya koyarsanız ağacınız hakkında daha detaylı yorum yapabilmemize yardımcı olur.
İyi dileklerimle..
Cevabınız için çok teşekkür ederim.. ne yazık ki şuan ben ankaradayım ama ağaç bodrumda, yani fotoğraf çekebilmem mümkün değil...son bir soru budamayı ekim başında yapsak çok mu erken olur
saygılarımla
Biraz erken. Sıcak iklimli bölgelerde özellikle bodrum izmir gibi mevkiilerde vejetasyon süresi iklime bağlı olarak diğer illerimize göre(ankara - eskişehir vb.) biraz daha uzun sürmektedir. Kasım ortaları daha doğru bir zaman seçimi olacaktır.
Arkadaşlar birisi buraya çamın hem erkek hemde dişi çiçek resmini bulabilirmi.
Yeni çimlendirdiğim çam tohumlarıma kuşlar musallat oldular.Kimi tohum kabuğundan kurtulmamış, kimi ise kabuğundan henüz sıyrılmıştı, zalim kuş veya kuşların hışmına uğradılar. Şimdilik boşalan yerlere yenilerini ekiyorum. Önlem olarak balkonuma cd astım; ışık yansıması yaparak kuşları kaçırması için. Umarım faydası olur.
Merhaba. 25 dönüm kadar mudanya sırtlarında 500m rakımlı yerim var. burada fıstık çamı yetiştiriciliği yapmak istiyorum. acaba kaç yılda fıstık vermeye başlar, yer ufak gelirmi, toprak isteği ve dikim aralığı nasıl olmalı gibi konularda bilgi verebilirmisiniz?
iyi günler
Douglas Fir
22-05-2009, 11:59
Yeni çimlendirdiğim çam tohumlarıma kuşlar musallat oldular.Kimi tohum kabuğundan kurtulmamış, kimi ise kabuğundan henüz sıyrılmıştı, zalim kuş veya kuşların hışmına uğradılar. Şimdilik boşalan yerlere yenilerini ekiyorum. Önlem olarak balkonuma cd astım; ışık yansıması yaparak kuşları kaçırması için. Umarım faydası olur.
Yeni tohumlarınızı viyollere atarsanız daha sonra çimlenen tohumları şaşırtma sorunu yaşamazsınız. Balkonunuz rüzgar alıyorsa plastik poşet asmak da işe yarıyor.
Teşekkürler sayın Douglas Fir, önerinizi deneyeceğim. Plastik poşet iyi fikir:eek: Elimde viyol yok ama pastörize süt veya meyve sularının ambalajlarını kesip birbirine geçirerek saksıları eşit bölmelere ayırdım, böylece çıkan fidanların köklerinin birbirinden kolay ayrılmasını sağlayacağım.Sanırım sizin söylediğiniz sebepten geçen yıl çimlendirdiğim çam fidanlarımın çoğunluğu öldü. Sağlam görünenlerinde yaşayacağı şüpheli. Ama bu yıl başarılı olacağım.
ilkerr54
24-05-2009, 21:45
elınde fazla fıstık camı tohumu olan varmı
Douglas Fir
25-05-2009, 12:14
Teşekkürler sayın Douglas Fir, önerinizi deneyeceğim. Plastik poşet iyi fikir:eek: Elimde viyol yok ama pastörize süt veya meyve sularının ambalajlarını kesip birbirine geçirerek saksıları eşit bölmelere ayırdım, böylece çıkan fidanların köklerinin birbirinden kolay ayrılmasını sağlayacağım.Sanırım sizin söylediğiniz sebepten geçen yıl çimlendirdiğim çam fidanlarımın çoğunluğu öldü. Sağlam görünenlerinde yaşayacağı şüpheli. Ama bu yıl başarılı olacağım.
Viyol yoksa plastik bardaklara da ekebilirsiniz tohumları. Plastik sarf malzemesi satan dükkanlarda daha küçüklerini de bulabilirsiniz. Onları da bir arada tutmak için plastik ya da tahta manav kasalarına alırsınız işte size viyol...
Cahide Kartal
25-05-2009, 13:47
Bu cumartesi bahar şenliğinde tüplü çam fidanı dağıtımı yapıldı. Plastik torbalara 3-4'erli şekillerde tohum kunulmuş. Onları bahçeme dikerken şaşırtmalı mıyım?O halde dikimleri sık olmaz mı?
elınde fazla fıstık camı tohumu olan varmı
Ektiğimiz fıstık çamı tohumlarından biraz kalmıştı.
İlker bey size nekadar lazım.
Sahamızda 5 çeşit çam türü mevcuttur. Karaçam,Sarıçam,Fıstıkçamı,Ehrami Karaçam, Kızılçam :)
Arkdadaşlar 12 adet çam tohumu çimlendirdim yalnız bunların kökçük kısmımı diyoruz radislinmi gövde filan kendini taşıyamıyacak derecede inceldi ve yere yattı bunun sebebi ney ve tekrar eski haline dönermi? Daha tohumu başından atmamıştı yeni yeni çıkarıyordu
külhaşoğlu
07-02-2011, 19:50
10-20 cm boyunda 5000 civarında (çıplak kök olmayan) karaçam fidanı lazım ilgilenenlerden fiyat öğrenebilir miyim şimdiden teşekkürler.
Burdaki fidanlıkalrdan temin edilebilir ama kargosu çok tutar
Douglas Fir
07-02-2011, 22:46
Sayın külşahoğlu,
Şehrinizde orman fidanlığı varsa oraya başvurunuz. Karaçam orman ağacıdır ve bu nedenle buralarda üretimi yapılır. Ayrıca üzerinde KDV de yoktur, boy ve yaşına göre en hesaplı şekilde orman fidanlığından temin edebilirsiniz.
Sivas Orman İşletme Müdürlüğü
Adres: Akdeğirmen Mah. Niksar Caddesi- SİVAS
Telefon : 0 346 223 39 93
1 ton kağıt üretimi esnasında 2.4 ton ağaç; yaklaşık 17 yetişkin çam ağacı kesilir,
440 ton su kullanılır
7600 kwh elektrik enerjisi kullanılır.
E –Bakanlık sisteminde Aylık 300000 giden evrak oluşturulmakta. Her giden evrakın en az 2 nüsha düzenlendiğini kabul edersek 600000 sayfa kağıt kullanılmaktadır. e-İçişleri Projesi sayesinde aylık 7200 ton ağaç,1320000 ton su, 22800 gWh elektrik tasarrufu sağlanır. Küresel ısınma ile mücadelenin bu kadar önemli olduğu günümüzde böylesi bir tasarruf hayati önem arz etmektedir.
yukarıda benim sunum dosyam bulunmakta burdaki bazı verilere cevre orman bakanlığının belgelerinden ulaştım. bu konuyla ilgili bir kaç sorum var.
1-acaba sarfiyat değerleri yanlış mı olmuş çünkü çok büyük oranda elektrik,su ve ağaç miktarları çıktı 600000 adet kağıt için.
2-bir hektarda kaç yetişkin çam ağaçı olur
3-yetişkin bir çam ağaçı kaç yılda yetişir.
4-yazdıklarıma ekleyebileceğim bu konu çok öenemli bundan kesin bahs et dediğiniz bir bilgi varmı. bilgiler asparagas olamsın bilimsel olsun mümkünse kaynak gösterin.
mail adresim dogusok@gmail.com bana bu mail adresinden ulaşırsanız sevinirim. ben içişlerinde proje yöneticisi olarak çalışmaktayım bu sunum bir çok kamu kurumuna yapılacak ve belki kurumlar bu sunumda etkilenip elektronik belge alış verişine geçecek ve ağaçlar kağıt olmak için kesilmeyecek
külhaşoğlu
14-02-2011, 16:05
Sayın külşahoğlu,
Şehrinizde orman fidanlığı varsa oraya başvurunuz. Karaçam orman ağacıdır ve bu nedenle buralarda üretimi yapılır. Ayrıca üzerinde KDV de yoktur, boy ve yaşına göre en hesaplı şekilde orman fidanlığından temin edebilirsiniz.
Sivas Orman İşletme Müdürlüğü
Adres: Akdeğirmen Mah. Niksar Caddesi- SİVAS
Telefon : 0 346 223 39 93
Sayın Douglas Fir, konu hakkında bilgim var ben de üreticiyim, özelden varsa diye bi araştırma yapmak istedim ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.
Douglas Fir
14-02-2011, 17:50
Rica ederim. Kolay gelsin.
arkadaşlar sizlerden bir yardım rica edecektim;
bana çok acil;
Çam ağaçlarındaki kozalakların neden kimisi kuru kimisi yeşildir?, cevabı lazım.
Yeşil olanlar yeni kozalaklardır. Kuru olanlar ise eski kozalaklardır.
Pamplona
05-04-2011, 15:15
Arkadaşlar ben geçen sene 4 nisan'da bir tane çam ağacı almıştım ve onu saksıya diktim. Şimdi baya büyüdü. Ama kozalak vermedi henüz. Şimdi bu türden bir tane daha elde edip bahçemize dikmek istiyorum. Acaba bu çamı nasıl üretirim?
Ben bir çam tohumu çimlendirdim ancak türünü bilmiyorum. Yardımcı olabilecek var mı? Bir de sağlıklı görünüyor mu? İlgilenenlere teşekkürler.
Douglas Fir
27-10-2011, 19:21
Sayın eb ru,
Henüz türünü anlamamız çok zor. Neredeyde her yeni çimlenen ibreli gibi görünüyor. Esas ibrelerin çıkmasını beklemek lazım.
Oldukça sağlıklı görünüyor. Fazla sulamayın ama toprağı nemli olsun. Bol gün ışığı alsın ama güneş değil. Oda ısınında kalması yerinde olur.
Bu arada destek çubuğuna sahip en küçük ibreli fidesi sizinki olsa gerek :)
destek çubuğu kürdandan sanırım
Servi ağacına benziyor sanki
:) Bu benim ilk çimlenen tohumum ve hava karardığında hep boynunu büküyordu. Eğile kalka enerji harcayacak yaprak çıkarmayacak diye kürdana bağladım :) Hiç sulamadım daha, toprağında torf var ve tohumları ektiğimde bayağı bir sulamıştım. Yine de sulasam mı acaba? Çok sulayınca boy atıyorlarmış diye sulamaya korkuyorum açıkçası.
Servi değildir çünkü hiç servi kozalağı toplamadım. Size sormamın sebebi bazı çimlenen tohumlarda 6-7 yaprak oluyordu, benimki iki tane olunca türlerine göre değişiyordur belki diye düşündüm.
Peki gerçek yapraklarını kaç günde çıkarırlar?
İlginize çok teşekkür ederim.
Douglas Fir
29-10-2011, 18:44
Sayın eb ru,
Fazla sulama kök boğazı çürüklüğü hastalığı yapmıştır. Bitki, toprakla temas ettiği yerden devrilir. Bu nedenle suyuna dikkat etmek lazım. Toprak hafif nemli olmalı, çok ıslak olmamalı. Ayrıca iyi havalanan bir yerde olmalı. Bol gün ışığı lazım. Az ve uzaktan gün ışığı alan ve sulanan bitki boya verir.
Dikkatli bakınca bunun ibreli tohumu olmayabileceğini düşünüyorum. İbrelilerin ilk yaprakları yıldız gibi çıkar. İdeal şartlarda gerçek yapraklar 1-2 haftada çıkar.
Pencere mermerinin üzerinde duruyorlar.Işık alıyorlar, direkt güneş gelmeye başlayınca başka aydınlık bir yere alıyorum. Sulamadım henüz. Bir de ziraat odalarının satış merkezinden tohumlar için mantar ilacı aldım, püskürterek onu uyguladım.(adını bilmiyorum az miktar isteyince paketten kaşıkla ölçerek verdiler)
Bunlardan 5 tane çimlendi. İki tanesinin tohum kabuğundan ayrılmadan önceki hallerini yolluyorum. Yeni çıkan yapraklarsa iğne ucu gibiler.
Başka bir yerde başka kozalaktan çimlendirdim. Onlar henüz kabuklarından ayrılmadılar ancak kotiledon sayısı 2'den fazla.
Biraz fazla heyecanlıyım sanırım, sizi yorduysam affola.
Douglas Fir
30-10-2011, 03:56
Tohum çimlendirmek eve yeni bebeğin gelmesi gibidir. Sizi heyecanlandırır. Gözünüz hep üzerindedir. Büyümesini an ve an takip etmek istersiniz. Hastalanmasın diye gözünüz gibi bakarsınız. Heyecanınızı anlıyorum.
Mantar ilacı kök boğazı çürüğü için... Önlem amaçlı kullanılabilir. Ben daha önce karaçam, mavi ladin, akçam, duglas göknar ve toros sediri tohumları çimlendirdim. Hepsinin kotiledon yaprakları 4-5 taneydi. Bunlar farklı bence. Bekleyelim, görelim...
Bugün aynı kozalaktan çimlenen tohumlardan birinin 8 ve bir başkasının 2 kotiledona sahip olduğunu gözlemledim. Hergün yeni bir heyecan yaşanıyor :)
Douglas Fir
30-10-2011, 14:31
Neyse önemli olan esas yapraklar. Onlarda sorun yoksa sorun yok demektir.
Emre Kuzu
02-11-2011, 22:13
Bence yanlış zamanda çimlenmişler. Kışın nasıl muhafaza etmeyi düşünüyorsunuz?
Merhabalar
Benim yavruların son durumu resimde. İyi gidiyorlar gibi.
Sayın Kuzu, pencere önünde,öğlen-akşam arası kış güneşi aldırarak plastik bardaklarda bakmaya çalışacağım. Don olayı bitince pet şişelere aktarıp balkonda büyütmeyi düşünüyorum. Sonra da doğayla buluşturacağım. (İnşallah)
Ancak biraz abartmışım sanırım. 38 tane fideciğim oldu ,bir tane de gül tohumu çimlendirmeyi başarabildim, ev yakında ormanlık alana dönecek :)
Emre Kuzu
03-11-2011, 15:47
O duyguyu bilirim. Ancak hepsi hayata tutunamıyor. İnşallah kışı ev ortamında sorunsuz geçirirler serin, aydınlık, havadar ortam uygundur.
%100 başarı beklemiyorum tabi ama yaşasınlar diye herşeyi yapacağım bakalım.
Emre Kuzu
03-11-2011, 16:49
Abartmışım dediniz ya o yüzden söyledim onu.
Anladım anladım :) ama abartmışım . 10-15 tane eksem yeterli olacakmış(yer bakımından). Elimde 100'den fazla tohum var hala. İyi ki onları da ekmemişim. Başarı oranıma göre onları da seneye ekerim büyütürüm belki.
Alonesmaug
13-12-2011, 00:32
Çok güzel gözüküyorlar.fıstık çamı olmadığı kesin ama türü nedir bilemiyorum.
Çok güzel gözüküyorlar.fıstık çamı olmadığı kesin ama türü nedir bilemiyorum.
Teşekkürler. Karaçam olabilirler sanırım.
5 cm oldular son hali resimde.
Emre Kuzu
14-12-2011, 21:33
Ben de ne olduğunu anlayamadım ama karaçam değil servi türlerinden olabilir.
Daha önce yazmıştım aynı kozalaktan cıkan tohumlardan biri 2 biri 7 kotiledona sahip diye ya, onların büyürken ki halleri birbirine benzemiyor hic. googledan baktığım resimlerde de hep servi fidecikleri bu benimkilere benziyor ama elimle kotiledonlardan ayırdığım tohum kabuklarını hatırlıyorum, cam kabuğuydu, elips şeklindeydi. Servi de cimlendirdim resiimlerde 3-4 kotiledona sahip olanlar servi diye düşünüyorum, onların tohumu pul gibiydi cünkü.
Haspelkader birşeyler büyütüyorum evde ya bakalım sonunda ne olacaklar(büyüyebilirlerse)
Bu arada yarıdan coğu kök bogazı cürüğü oldu ve öldü. Şimdi ikinci denemelere başladım. Tohum kabuğu üzerindeki mantarları tohumu hidrojen peroksitte bekleterek yok etmeye calıştım ve toprağa da fungusit uyguladım. Şu anda iki haftalıklar ve yaşıyorlar. İnşallah büyürler.
Bir-iki haftalığına camlarımdan uzağım, camlarıma kavuşunca bahsettiğim 2 ve 7-8 kotiledonlu fideciklerin resimlerini ekleyeceğim.
Emre Kuzu
15-12-2011, 18:36
Tabi bu durumda bekleyip, görmek en iyisi, biraz daha büyüsünler bakalım.
iremmansur
27-05-2013, 15:42
Ben bir çam tohumu çimlendirdim ancak türünü bilmiyorum. Yardımcı olabilecek var mı? Bir de sağlıklı görünüyor mu? İlgilenenlere teşekkürler.
Merhaba senin fidanın cok güzel büyümüş. Kardesimin okulunda 2'şer tohum dağıtmışlar ben de diktim. Biri filizlendi ama ben her gün suluyorum ve benimkinin yaprakları da minicik daha cok ota benziyor acaba sulamamali miyim? (:
İnternetten araştırdığıma göre birçok ağaç, dalı 45 derece açı ile kesilerek suda köklendirme veya direk toprağa ekme yöntemi ile dalından üretilebiliniyor. Çam ağaçları için de bu geçerli mi? Yoksa illa kozalak içerisindeki çam tohumunu ekmek mi gerekmektedir? Teşekkürler.
fotoğrafdaki çamları, fıstık çamı çekirdeğinden ektim, büyüdüğünde fıstık yapar mı çekidekten ekilince
silverain13
17-01-2014, 23:01
arkadaşlar bir çam fidesi acaba nasıl büyütülür?Bana hediye olarak geldi.Büyükçe bir saksıya diktim.Acaba büyük saksı olur mu yoksa küçük saksı mı lazım.veonun için uygun şartlar nelerdir acaba?Nasıl onu en iyi şekilde büyütebilirim.
fotoğrafdaki çamları, fıstık çamı çekirdeğinden ektim, büyüdüğünde fıstık yapar mı çekidekten ekilince
Evet büyüdüğünde meyve verir,ama yoğurt kabı seneye ona dar gelir,gelecek sene toprağa dikerseniz daha iyi gelişir.
arkadaşlar bir çam fidesi acaba nasıl büyütülür?Bana hediye olarak geldi.Büyükçe bir saksıya diktim.Acaba büyük saksı olur mu yoksa küçük saksı mı lazım.veonun için uygun şartlar nelerdir acaba?Nasıl onu en iyi şekilde büyütebilirim.
Saksının büyük olmasının zararı olmaz,onun kökleri iki seneye uzar ve saksıyı doldurur,sonra yere toprağa dikmelisiniz.
Çamlar olumsuzluklara dayanıklıdır,kendi kendine büyür,siz arasıra kontrol edin.
silverain13
18-01-2014, 10:40
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.