Bağlan

View Full Version : boguz / Şimşir ve Zeytin




boguz
20-07-2015, 12:19
Merhaba
Geçen hafta yakınlardaki bir fidanlığa gidip bonsai adayları aradım taradım, tam istediğim gibi bir şey bulamadım, elim boş çıkmayayım diyerek aşağıdaki şimşiri aldım :) Genelde toprak değişimleri için kış ayları deniliyor ama internnette şimşir için yaz aylarında 2 yılda bir toprak değişimi yapılır diyor. Sizce bu mevsimde bonsai saksısına yerleştirmem uygun olur mu? Budama için kış mevsimini bekliyorum, süpürge tarzı yapmayı deneyeceğim.

Fidancıdan çıkmak üzereyken, burada sizin tavsiye ettiğiniz gibi, atıl fidan olup olmadığını sordum, bu zeytini gösterdi ve yok parasına verdi bana :) Yaprakları çok sağlıklı gözükmüyor sarı sarı lekeler var, ayrıca siyah poşet içerisinde kalitesiz hiç su emmeyen bir killi toprakta duruyordu, ben köke dokunmadan daha büyükçe bir saksıya koyup etrafına torf ekledim. Toprak değişimi ve budama konusunda tavsiyeleriniz var mı? Alttaki 2 dalı tutup tepesini budarım diye düşünüyorum.

Bu arada tüm fidanlarıma 2 haftada 1 marketten aldığım, bonsai sıvı gübresi diye geçen gübreyi (NPK (3,5:7,0:4,5) veriyorum.

Genel olarak herhangi bir tavsiye ve öneriniz olursa çok mutlu olurum.
Teşekkürler

20.07.2015
http://s22.postimg.org/qvrsmo1m9/ZZZ_IMG_1543.jpg
20.07.2015
http://s21.postimg.org/4lzd07juv/ZZZ_IMG_1546.jpg




david72
20-07-2015, 13:35
Sayın boguz; şimşir ve zeytin dayanıklı türler o yüzden canınızı çok sıkmayın derim. Çok tecrübeli değilim ve bu sene daha çok teorik olarak okumakla geçtiyse de şunu söyleyebilirim: Soldaki dalı bırakıp dalın hemen yanından fidanınızı kısaltın. Bunu yaparken de sağdaki dalı da almanız gerekecek. En azından ben olsam öyle yapardım. Merak etmeyin yeni sürgünler verecektir. Bu dönemde gölgede bakın.Tecrübeli forumdaşlar mutlaka yorum yapacaklardır

badrobot
20-07-2015, 15:55
Sn.boguz.
Aslında iki tane güzel aday edinmişsiniz. Ama hemen olacak diye de düşünmeyin; daha zamanları var.
Şimşiri iyice inceleyin ve dal yapısını tanıyın. Yaklaşık olarak işaretlediğim yerden kesebilirsiniz.
Zeytin ise biraz daha aşağıdan kesilmesi gerekli. Soldaki dal hizasından yapılacak kesim biraz yüksek kalacak gibi...ama yinde iyice bir düşünmek gerekli.
Fakat bu budamaları bu mevsimde yapmayın. Ancak Eylül başı gibi bu sert budamaları yapmanızda fayda var.
Bu dönem kesinlikle gübreleme yapmayın. Çünki yarı uyku halindeki bitki o gübreyi asla kullanamaz. Bu durumda gübrenin bitkiye fayda dan daha çok zararı olacaktır. Gübreleme için yine Eylül ayını beklemelisiniz. Gübrelemeyle ilgili şöyle bir takvim verebilirim.
Nisan başı - Haziran sonu
Eylül başı - Kasım ortası diyebiliriz.

boguz
20-07-2015, 23:54
Yorumlariniz icin cok tesekkur ederim, dediklerinizi aynen uygulayacagim.
Gerci zeytini o kadar dipten budamaya cesaret edemeyebilirim, yeni surgunler verecek olsada henuz hic o tarz bir budama yapmadim, guzelim zeytinim en azindan bir dali kalsin :-)

badrobot
22-07-2015, 17:55
Sn.boguz.
"zeytini o kadar dipten budamaya cesaret edemeyebilirim" sözünüzün üzerine...

reguler
24-07-2015, 08:50
Bonsaiye başlarken öğrenmemiz gereken ilk şey kesmek :D. 1-2 tane kesince alışıyorsun sonra.

badrobot
24-07-2015, 12:30
Sn.reguler, Çok doğru söylemişsiniz.
Sert kesim yapmakta çok büyük bir cesaret ve el alışkanlığı istiyor.
-Sert budamayla ana gövdeye hareket kazandırabilirsiniz.
-Sert budama yaparken ana gövde üzerindeki patlamış/patlayacak gözleri dikkate alarak yapılmalı.
-Sert budama yaparken oran ve ölçülere mümkün olduğunca uymaya çalışılmalı. Çünki ağaç dallandıktan sonra tekrar sert budama yapmak çoğu zaman çok zor hatta imkansız oluyor.
-İşin kabaca mantığı: Ön yüz belirlenerek ana gövde çapının 3 katından ağaç kesilmeli. Kalan gövde üzerinde 1.-2.-3. dalları yakalamalısınız, tabii birde zirve...eğer bunlar oluştuysa Bonsai ağacınız neredeyse hazır. Yeni zirve diğer dallara göre daha hızlı gelişecektir. Bırakın gelişsinde 1-2 yıl. Bu yeni lider üzerinde 4.-5.-6....dallar zamanla oluşakacaktır. Bu arada 1.-2.-3. dallar iyice kalınlaşacaklar ama sonradan yeni lider üzerinde çıkmış olan üst dallar sonradan çıktıkları için daha ince kalacaklardır. Ve en son olarak tacı oluşturabilirsiniz. İşte size bonsai.
Dönelim en başa...sert budama ağacın şeklini, tarzını, kaderini belirleyen en önemli müdehalelerden biridir. Bu kaba görünen işi en başta yanlış yaparsanız tatmin edici sonuca ulaşamazsınız.

boguz
25-07-2015, 21:41
Haklisiniz, bonsai sabir isi. Insan hemen bonsaisini olusturmak istiyor.
Mevsimi gelince adaylarima sert budamalarini yapacagim.
Buarada yorumlariniz icin tesekkurler.
Ozellikle Badrobot un bikmadan usanmadan yaptigi yorumlari, tavsiyeleri, cizimleri ile cok sey ogreniyorum.
(Ama yine sizin yuzunuzden balkondaki fidanlar gittikce artacak, esimle aram bozulacak:D )

boguz
12-09-2015, 16:23
Merhaba
Sırık zeytinim ile acemice tellenen şimşirimin son halleri :D

12.09.2015
574734

574735

badrobot
12-09-2015, 16:53
İkiside çok yavaş ilerleyen türler. Bu yüzden çok sabır istiyor.

reguler
12-09-2015, 22:57
http://www.agaclar.net/forum/attachments/baslangic-asamasindaki-calismalar/574791d1442091121-2.4.jpgMerhaba
Sırık zeytinim ile acemice tellenen şimşirimin son halleri :D

12.09.2015
574734

574735


bence dalın birini yatırın diğerini de lider dal yapın ve telleri sökün gelişmeye bırakın. telleme ister istemez gelişmesini yavaşlatır. Yönlendirmek için tek bir yerden dala müdahele etseniz yeter bence. Resimdeki gibi

badrobot
13-09-2015, 11:13
Sn reguler.
Sizin bakış açınız bizinkinden daha farklı. Elbette sizin önerilerinizde çok yerinde. Ama biz sn.boguzla her iki ağacı supürge tarzı gibi düşünmüştük. Sizin önerilerinizse daha çok dik tarza uygun. Ayrıca bu her iki ağaç sn.boguz için başlangıç, yani beden şekilleri, boyları ve kalınlıkları itibariyle çok iddialı adaylar olduğunu söyleyemem. Ama sn. Boguz bu ağaçlarla güzel deneyimler elde edecektir.