PDA

View Full Version : doku kültürü, orkideler için besiyeri hazırlamak

asiltürk
03-07-2015, 23:08
Uzun zamandır orkideler için besi yeri hazırlayabilirmiyim acaba diye kafa yoruyorum.Üç ay gibi bir uğraştan sonra besi yeri için gerekli olan kimyasal maddeleri tamamladım sayılır.Bu besi yeri hazırlama işini daha önce deneyen oldumu başarılı oldumu bilmiyorum. Ama ben denemekte kararlıyım. Ev ortamında ne kadar başarılı olabirim denemek istiyorum.

asiltürk
05-07-2015, 23:23
Fotoğrafları gelişmiş bir makinayla çekmiştim ancak yüklemekte çok zorlandım. Bir haftadır yüklemek için uğraşıyorum. Ancak bugün becerebildim564336

564337

564338

asiltürk
05-07-2015, 23:57
Amonyum Nitrat ............. .825 mg.....
Borik Asit ....... .3.10.....mg..
Kalsiyum Klorür Susuz ..................... 166.0 mg
Kobalt klorür hekzahidrat ................0.0125
Bakır sülfat pentahidrat .................. 37,240
Demir sülfat heptahidrat ................. 27,850
Magnezyum Sülfat Susuz ................ 90,350
Sülfat manganez ..........................8.450
Potasyum iyodür ........................... 0,4150
Potasyum Nitrat ......................... 950
Potasyum Fosfat Monobazik ......... . 85.0
Sodyum Molıbdat Dihidrat ................0.1250
Çinko sülfat heptahidrat .................. 5.30
Charcoal......................................... 2000.0
MES (serbest asit) .......................... 1000,0 .......
Miyo-inositol ................................. 100,0 .
Nikotinik asit (serbest asit) .................. 1.0
Pepton Tip I ................................... 2000.0
Piridoksin hidroklorür ....................... 1.0
Sakaroz. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20000,0
Tiamin hidroklorür ............................. 10.0
Tozun 27.3 g ortamı 1 L hazırlamak için gereklidir.

asiltürk
06-07-2015, 00:09
Burada kullanılan makro elementler mikro elementler ve vitaminler tabloda gösterilen miktarlarda tartılıp 1 litre saf suda karıştırldı. 8 gr agar agar ilave edilerek karıştırıldı PH ölçüldü HCI ve NaOH ile PH ayarlaması yapıldı yaklaşık ph 5.6 civarına ayarlandım daha sonra tencerede kaynattım normalde düdüklüde kaynatılsa kontaminasyon açısından daha iyi olurdu. Cam kavanoza bu karışımı döküp soğumaya bıraktım daha sonra mikrodalga fırında 6 dakika bıraktım. Plastik kaplara ve cam petrilere döktüm besi yerleri artık hazırdı

asiltürk
06-07-2015, 00:21
[a564342

564343

564344

asiltürk
06-07-2015, 00:33
İnternetten getirttiğim orkide tohumlarını çamaşır suyunda steril edip besi yerlerine yerleştirdim. Birkaçtane orkide dalını ve kökünüde besi yerine yerleştirdim. ayrıca siyah çilek tohumu ve begonya tohumu ve bir çiçek tohumu daha besi yerine yerleştirdim. tüm bunları küçük bir akvaryuma koydum 16 saat 900 lümen ışık veren bir lamba altında bekletiyorum bunu yapalı bir hafta oldu. Ancak çalışma resimlerini birhaftadır yükleyemedim. Nasip bugüneymiş

asiltürk
06-07-2015, 00:35
564345

564346

asiltürk
06-07-2015, 01:10
564311

564312

Tilki Mete
06-07-2015, 08:45
Isı ? (sabit tutmak için ne kullanıyorsunuz ) Besiyeri hazırlarken ki işlemleri yazabilirmisiniz ?

Fotoğrafların boyutunu bir photoshopp dan küçültürseniz hallolacaktır . Bunu makine üzerinden de yapabilirsiniz ama makinanın ayarını bozmayın bence , internetten bu işi pxlr üzerinden hiçbir değişiklik yapmadan , tekrar kaydederek üst taraftan düzelte bilirsiniz
Kolay gelsin takipteyim

asiltürk
06-07-2015, 17:02
Merhaba Mete bey ilginize teşekkür ederim. Biliyorsunuz orkide tohumlarının çimlenmesini sağlayacak yedek besin depoları yok bu yüzden çimlenme için gerekli besinleri hazır olarak vermek gerekiyor.Bunuda besi yeri hazırlayıp tohumla besinleri buluşturuyoruz. Bu besi yeri TIP ta mikrop üremesinde kullanılır. Yani besi yerinde mikroorganizmalar mantarlar çok kolay ürer ve tohumun çimlenmesine engel olurlar. o nedenle besi yerinin mikroplardan arındırılmış olnası gerekir.

asiltürk
06-07-2015, 17:07
564413

asiltürk
06-07-2015, 17:56
Listedeki gübreleri elementleri vitaminleri hassas elektronik teraziyle tarttım ve bir kavanoza koydum jel haline getirmek için 8 gr agar-agar ilave ettim. 20 gr toz şeker ilave ettim 1 litre su ilave edip PH ölçtüm 3.5 civarında çıktı.Yani asidik bir ortam oluştu PH 5.6 ideal yapmak yükseltmek için az az NaOH parçacıkları ilave ettim. orkideler için ideal ph 5.6 civarı olmalı. Bu agar agar lı karışımı kaynattım. Soğuyunca jel hale geldi. Bu jelleri kavanozla mikrodalgada erittim plastik kaplara koydum. Bu plastik kaplarıda çamaşır suyuyla steril ettim. ayrıca dezenfektan spreyleri kullandım. Akvaryum da ısı ve ışık yönünden daha korunaklılar.orkideler 18-28 derece arasında çimlenebilirler. yaklaşık bir ayda çimlenmeleri lazım.

asiltürk
07-07-2015, 00:20
MOR orkide tohumunda çimlenme var. Birhafta gibi kısa sürede çimlenmesi şaşırtıcı.Gitti gidiyordan getirttiğim bir tohum umarım orkide tohumudur. Besi yerinde kontaminasyon yok şimdilik.

asiltürk
07-07-2015, 00:28
çamaşır suyuyla dezenfekte etmeye üşendiğim cam petri kutularında mantar kontaminasyonları var. dezenfektan sıkıp geri yerine koydum yarın karar vereceğim akibetlerine

asiltürk
07-07-2015, 00:40
Bir haftadır cam kavanozda bekleyen besi yerine, bu orkide saplarını dün diktim. Çamaşır suyu ve bir damla tveen 20 ile dezenfekte ettim

Tilki Mete
07-07-2015, 02:44
çamaşır suyuyla dezenfekte etmeye üşendiğim cam petri kutularında mantar kontaminasyonları var. dezenfektan sıkıp geri yerine koydum yarın karar vereceğim akibetlerine

Bu iş üşenme kaldırmıyor :) bir şeyler eksik gibi geliyor bana ama çözemedim belkide okuduklarımı unutmuş olabilirim bence bir daha bilgilerinizi gözden geçirin bence :)

asiltürk
07-07-2015, 14:47
Çok haklısın Mete bey sterilizazyon ve dezenfeksiyon ihmale gelmiyor. Ama napalım bizim ilk denemelerimiz. Bazı şeyleri deniyerek öğrenmek daha kalıcı oluyor. Birkaç besi yeri daha hazırlamam lazım. Kontamine olanların yerine koymak için. MERC alman firmasının kimyasalları çok iyi ama çok çok pahalı örneğin 1 kg şeker 70 Euro, 1 kg chorcoal aktif kömür 70 Euro. Amonyum nitrat 70 Euro oysa Türkiye de amonyum nitrat gübresini 5-10 tl ye alırız. Bu denemelerde başarılı olursam MERC in ürünlerini kilo olarak alabilirim belki. İnternetten çeşitli renklerde orkide tohumu getirttim. özellikle ithal mavi renk olanı merak ediyorum.

Tilki Mete
07-07-2015, 23:15
Çok haklısın Mete bey sterilizazyon ve dezenfeksiyon ihmale gelmiyor. Ama napalım bizim ilk denemelerimiz. Bazı şeyleri deniyerek öğrenmek daha kalıcı oluyor. Birkaç besi yeri daha hazırlamam lazım. Kontamine olanların yerine koymak için. MERC alman firmasının kimyasalları çok iyi ama çok çok pahalı örneğin 1 kg şeker 70 Euro, 1 kg chorcoal aktif kömür 70 Euro. Amonyum nitrat 70 Euro oysa Türkiye de amonyum nitrat gübresini 5-10 tl ye alırız. Bu denemelerde başarılı olursam MERC in ürünlerini kilo olarak alabilirim belki. İnternetten çeşitli renklerde orkide tohumu getirttim. özellikle ithal mavi renk olanı merak ediyorum.

Bence bu kadar pahalıya gerek yok sonuçta prof çalışmıyorsunuz ve biyoloji mezunu değilsiniz ! Profosyonel üretim için daahaa çooook denem yapmanız lazım :) dezenfeksiyon çok önemli örneğin diş hekimisiniz siz dezenfekte edilmemiş bir bulaşıcı hastalıgı olan hastanın ağzında kullandığınız aletleri başka hastaya düzgün dezenfekte etmeden kullanırmısınız ? Çevap tabi ki hayır .. onun için başlamadan ilk önce steril olup
Daha sonrada diğer işlemlere devam etmelisiniz

Doku kültürü çooook uzun sürede yapılan bir işlem herşey yolunda iken en sona geldiğinizde kontemine olursa ya da hastalıklı olursa hem emeginiz boşa gider hemde çok üzülürsünüz..

( Diş hekimi olsuğunuza göre korkmazsınız okumaktan :) birkaç döküman makale vs daha tarayın bence )

asiltürk
08-07-2015, 00:08
Evet sonuçta sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına uyunca doku kültürü olayı evde olabiliyor mu denemiş olacağız.

asiltürk
08-07-2015, 16:48
Çimlenmekte acele eden mor orkide tohumunun iki günde katettiği yolu göstermek açısından son durumunun fotoğrafı.

asiltürk
10-07-2015, 01:52
Mor orkidenin bulunduğu besi yeri ve bir tüp hariç bütün besi yerleri kontamine olduğu için hepsini attım. Bu sefer daha dikkatli besi yerleri hazırladım. çamaşır suyuna tween 20 de ilave ettim. mavi, beyaz-pembe, saf beyaz, mavi, sarı ve kelebek orkide tohumlarından yeniden ektim. Sarı ve kelebek orkide tohumları gözle çok zor görülecek kadar küçük olduğu için sterilizasyonda zorlandım. Başka bir besi yerine mavi haseki, katmerli beyaz begonya,peygamber çiçeği ve yeşil çilek ektim İnşaallah sonucu hep birlikte göreceğiz

asiltürk
10-07-2015, 17:06
Çimlenen tohumun yeni hali beni sevindirmişti ama onunda 2. haftada kontamine olduğunu görmek beni üzdü. Kontaminasyonu durdurmak içindezenfektan sprey sıktım. Ben fotoğraf çekmek için kapağını açtığımdan da kontamine olmuş olabilir.

Tilki Mete
11-07-2015, 17:13
Sn asiltürk tohumları seyreltimiş camaşırsuyu ile dezenfekte ediyormusunuz? Kullandığınız petri kaplarını ya da vs düdüklü ya da mikro dalgada dezenfekte ediyprmusunuz ¿ Kapların bulunduğu ortam nasıl bir yer ? Birde çalışma yaptığınız alanı işe başlamadan önce çamaşır suyu ile silip havayada sprey dezenfektan sıkıp mı çalışıyorsunuz yoksa alalade gelişi güzel aldığınıx gibimi çalışıyorsunuz ?

Son olarakda tohumun orkide tohumu olduğuna eminmisiniz ? :D :)

asiltürk
12-07-2015, 03:08
Sayın Tilki Mete sadece orkide tohumları ve plastik kavonozları seyreltilmiş çamaşır suyuyla dezenfekte ettim. Diğer çiçek tohumlarını çamaşır suyuyla dezenfekte etmedim zaten ilk çiçek tohumlarının olduğu plastik kap kontamine oldu. cam petrileride yüzey dezenfektanı sprey ile dezenfekte ettim onlarda enfekte oldular. belli zaman sonra hepsi enfekte oldular ve attım sadece elimde 3 çubuk dal ve bir kök parçası kaldı onlarında jelleri eridi jellerini değiştirdim. Bu çubuk orkide dalı parçalarındaki gözlerden yaprak çıkma belirtileri var gibi. Bütün bu çalışmaları salonda masanın üzerinde yapıyorum.jelleri de düdüklüde değil normal tencerede hazırladım.oda sıcaklığında cam kavonozlarda stok ettim. 15 gündür cam kavonozda bekleyen jellerde kontamine yok.mikro dalgadada steril ettim

asiltürk
12-07-2015, 04:03
Elimdeki jeller henüz bitmediği için mikrodalgada eritip kullanıyorum. yeniden yaptığım ekimlerde bu sefer daha yoğun çamaşır suyuyla ve tween 20 damlatarak plastik kapları steril ettim. orkide ve çiçek tohumlarınıda steril ettim. havayı çok steril etmedim.daha dikkatli davranarak steril kapların ağzını tohum eker ekmez hemen kapattım.kapların yüzeylerini ve ellerimi sprey yüzey dezenfektanlarıyla dezenfekte ettim.Çimlenen tohumun orkide tohumu olduğundan emin değilim ama internetten değişik firmalardan 5-6 çeşit orkide tohumu aldım. çimlenen tohumuda mor orkide diye almıştım. bu sefer dezenfeksiyona daha özen gösterdim. sadece çamaşır suyunu ne kadar seyreltmem gerektiğini bilmiyorum.çünkü bütün çamaşır sularında % 5 sodyum hipoklorür var. Ayrıca tohumları dezenfekte edip besiyerine ekince yoğun fenolik eksüdasyon oluştu. Bu eksüdasyonun neden oluştuğunu bilmiyorum. eksüdasyona karşı aktif kömür ve askorbikasit öneriliyor. aktif kömür parçacıkları kullanmıştım ama bunlar jel içinde hem erimedi hemde homojen dağılmadı dibe çöktüler. fenolik eksüdasyonu aktif kömür absorbe etmesi gerekirdi. f. eksüdasyonun çimlenmeye nekadar zararı olur bilemiyorum.Bu seferde başarılı olamazsam bayrandan sonra yeniden ve daha dikkatli bir toz karışımı hazırlayacağım

asiltürk
13-07-2015, 01:08
Bir hafta önce ekimini gerçekleştirdiğim sarı orkide tohumlarında çatlamalar başladı sanırım birkaç günde çimlenme gerçekleşecek.Diğer saf beyaz mavi ve kelebek orkide tohumlarında bir değişiklik henüz görülmüyor. Doku kültürü ve çimlenme konusunda deneyimli veya bilgisi olan arkadaşlar varsa bizimle paylaşırlarsa bizde faydalanmış oluruz

Tilki Mete
13-07-2015, 11:06
Öncelikle buradan (http://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/7135.htm) başlayalım ..

Tohumun sterile edilmesi ve ağara alınması .
(http://www.agaclar.net/forum/1142142-post16.htm)

bu mesajı da (https://www.youtube.com/watch?v=vFDLUpbeBCo" ]bu [/URL]videoda da kontaminasyonu en aza indirmek için izleyin bence adam müthiş temiz çalışıyor

[URL="http://users.metu.edu.tr/fgencoz/links/tissueculture.htm)okuduğunuzu tahmin ediyorum yinede tekrar gözden geçirmeniz halinde belki o eksik şeyi bulursunuz .

tohumdan sonra bunu da (http://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/23403.htm)
denemelisiniz :D bence tohumdan daha kolay en azından sterile etmesi kolay :D

Tilki Mete
13-07-2015, 11:09
şimdilik aklıma gelen bölümler daha sonra tekrar bakıp birkaç link daha eklerim . :D aman yanlış anlamayın doku kültürü ve tohum çimlendirme hep merak ettiğim özendiğim iştir :)

konuları bilgim dahilinde ben özetleyicektim ama az yazıyla çok şey anlamayı seviyorum bu yüzden pek anlaşılmıyor :D

asiltürk
13-07-2015, 22:50
Sayın Tilki Mete İlginizden ve yardımlarınızdan dolayı çok çok teşekkür ederim. Eklediğiniz videoları seyredince benimde video çekesim geldi. Ama benim ortamım biraz ilkel kaçardı herhalde.Neyazıkki bizimde doku kültürünün nasıl yapıldığını uygulamalı anlatan türkçe videomuz bile yok.eklemiş olduğunuz videolar ve bilgiler benim için yol gösterici olacak. o yüzden zaman buldukça birkaçkez izliyecceğim. Bir doktor arkadaşım ve ben havadan kontamine olduğunu düşünüyoruz. kontamine olanlarda iğrenç bir koku oluşuyor. Aklımdan geçen şey kontaminasyonu engel olmak için besi yerini hazırlarken mantarlara etkili bir antibiyotik karıştırmayı düşünüyorum. Ama bu antibiyotik çimlenmeyi etkilermi deniyeceğiz. Belki bu sayede kontaminasyondan kurtulabilirim. onun için uygun bir antibiyotik seçmem lazım.

Tilki Mete
16-07-2015, 15:11
Güncelleme yok mu ? Tohumlatın fotoğrafını atabilirmisiniz ?

asiltürk
16-07-2015, 18:55
Güncelleme yok mu ? Tohumlatın fotoğrafını atabilirmisiniz ?

Sayın Tilki Mete

Şuanda bayram vesilesiyle Ankarada olduğum için tohumların durumunu ben de merak ediyorum.Bayram dönüşü gelişmeleri paylaşacağım.

Herkesin bayramını kutluyorum.

Tilki Mete
16-07-2015, 18:59
Sayın Tilki Mete

Şuanda bayram vesilesiyle Ankarada olduğum için tohumların durumu ben de merak ediyorum.Bayram dönüşü gelişmeleri paylaşacağım.
Tohumları besiyere almadan öncede fotoğraflarını merak ediyorum :)

İnternette sigma diye bir markanın cok güzel malzemeleri var. Ben bu maşzemelerin markasını unutmuştu bir üye hatırlattı saolsun :) sigma o dediğiniz marka kadar pahalı satmıyor onuda deneye bilirsiniz . Ayrıca besiyerin içine antibiyotik koyucaksanız sadece bir petride deneyin çünkü sonuç hüsran olursa yazık olur karışıma sevgiler...

asiltürk
20-07-2015, 21:11
Sayın Tilki Mete SİGMA firmasının bu malzemeleri tek tek sattığını bilmiyordum. Ancak SİGMA nın PHYTAMAX diye sattığı karışımı biliyorum. Ben phytamax 6668 karışımı alıp işin kolayına kaçmaktansa. Karışımı kendim hazırlamak istedim. Zaten formül aşağı yukarı belli. Bu arada Konyaya döndüm ve ilk iş olarak tohumların bulunduğu plastik kaplara baktım ama malesef hepsinde kontaminasyon oluşmuş. sadece sarı orkide tohumu olarak diktiğim 3 tohumdan 2 tanesi çimlenmiş ve çok hızlı büyümüşler. diğer tohumlarda çimlenme henüz yok mantar var bende dezenfektan sıkıp şimdilik bekletiyorum

asiltürk
20-07-2015, 21:15
sarı orkide tohumları çimlendi.567156

Tilki Mete
20-07-2015, 21:21
sarı orkide tohumları çimlendi.567156

Sanırım bunkar orkide tohumu değil (yanılıyor olabilirim ama bence değil ) tohumların fotoprafını gerekli başlığa atıp sorun bence o kadar emek sıradan bir çiçek çıkmasıyla hüsrana uğramanızı istemem :(

asiltürk
20-07-2015, 21:55
Bende orkide tohumu olduğu konusunda emin değilim. Orkide tohumları bir ayda çimleniyor. bunlar bir hafta da bu hale geldi besi yerindeki minerallerin ve vitaminlerin etkisiyle çok hızlı büyüyorlar. Diğer besi yerleri bir haftada kontamine oldular. Yani diğer orkide tohumlarının çimlenmesine fırsat zaman kalmadan kontamine oluyorlar. Kavanozda boş duran besi yerinde 17 gündür kontaminasyon yok.Demek ki tohumlardan ya da ekim sırasında havadan kontamine oluyorlar. Mantara etkili TERBİSİL antibiyotik ilacından katarak bir iki petride deniyeceğim inşallah. problem çözülür. Bu besi yeriyle her çeşit tohum hızlıca Çimlenebilir. Orkide tohumları çimlenince kök gelişimi için büyüme hormonu ilave etmek gerekecek.

asiltürk
25-07-2015, 23:11
Merhaba sayın Tilki Mete burada güzel haberler vermek isterdim ama malesef tohumların bulunduğu bütün kaplar kontamine oldular. Ama umudumu yitirmiş değilim yeni bir deneme için enerji topluyorum. Bu sefer daha dikkatli yapmam lazım ve antibiyotikte denemek istiyorum. Kontamine olan bütün besiyerlerini attım.Hava kontaminasyonunu engellemek için bir arkadaşımın tavsiyesi oldu.

asiltürk
25-07-2015, 23:41
Son durum böyle gelişmeleri benden başka merak edenlerde var.568057

568058

568059

568060

Tilki Mete
26-07-2015, 00:33
Orkide tohumu değiller :) sanki fesleğen gibi( ya da vs) bir daha ordan tohum almayın bence tohumların fotoğraflarını paylaşın sorun yardımcı olucak çıkacaktır :) yeteri kadar zaman geçti bence, yeniden başlamalısınız silkelenin ve yola koyulun artık bu sefer olucak olmalı !!

Yeni petri kapları alın o kapları kullanmayın .

Bir daha besiyeri mikro dalgada siterilize edin.

Bütün cam kaplarınızı mikrodalgada , ocakta haşlayın .

Akvaryumu alkole yıkayıp dezenfekte edin . Bir kapak ayarlayın.

Çalışırken maske takın ve alkollü spreyleri yanınızfan eksik etmeyin.

asiltürk
26-07-2015, 02:10
Sayın Tilki Mete söylediklerinizi uyguluyorum Bu tohumları gittigidiyordan Ziraidepo denen bir firmadan almıştım. Mucizetohumlar firmasından gelenler çimlenmedi onlar belki orkide tohumu olabilir . Dediğin gibiTohumların fotoğraflarını paylaşacağım.EMİN olabileceğim orkide tohumu nereden bulabilirim bilmiyorum. Elimdeki jeller bittiği için yeniden kimyasalları tartmam gerekecek. Karışımdan sadece PH ı sabit tutmak için tampon asiti Etansülfonoik asit eksik. Onun yerine ph kendim ayarlıyorum. Elimde steril edilmiş ambalajlanmış 50 cc lik plastik tüpler var kutuda 40 tane bulunuyor. kullanıp atıyorum. ya da migrostan yeni plastik almam gerekecek. Ayrıca bu işte kullanmak için düdüklü almam gerekecek.Alkollü sprey bende yok onun yerine 30 sn de mantarlara etkili kimyasal spreyler var onları kullanıyorum

asiltürk
26-07-2015, 14:21
Dün akşam koçtaş568112a gitmiştim iki tane orkide aldım. Bunların üzerinden döllenme gerçekleştirip tohum almak istiyorum.Bunun için ağaçlar net te ki yorumları okudum.

asiltürk
26-07-2015, 14:40
Sabah kalkınca orkideler üzerindeki döllenmeyi gerçekleştrmek için en son çıkan ikişer çiçeği seçip polenlerini çıkarttım568113

568114

568115

asiltürk
26-07-2015, 14:51
Bu taze çiçekler üzerinden çıkartmış olduğum polenleri aynı orkidenin farklı çiçeği üzerindeki stigma içersine yerleştirdim. İnşaallah doğru yapmışımdır.Gelişmeleri568117

568118 birkaçgün sonra paylaşırım

Tilki Mete
27-07-2015, 11:26
Tohumu şu şartlarda almanız çok uzun sürer , internetten güvenilir bir satıcı bulmak gerek Sn sar dunya evde kavanozdaki çiçek adında yapmıştı ona özel mesaj ile ulaşırsanız satıcı önere bilir belki .

Aslında bende tohum vardı , ama ben onun tohum olduğunu bilmiyordum :) kestim attım. :D :D size video linki verirken bendekinin tohum olduğunu anladım :D
besi-yerini doğru hazırlaya biliyor musunuz ? İnternette videolar var İngilizce ama biraz anlarsınız. Bence yeni besi-yerini hazırlarken onlara da bakın ..

( Dip Not :
tohum işlemini yapmak için en üste yeni tomurcuklar vardır muhtemelen onlar çıkınca tohum almanız daha sağlıklı olur . )

sar-dunya
27-07-2015, 14:35
Tam bağlamı çıkaramadım ama şöyle (http://www.agaclar.net/forum/1364330-post8.htm) yazmışım daha önce yaptıklarımı.

Tohumu şu şartlarda almanız çok uzun sürer , internetten güvenilir bir satıcı bulmak gerek Sn sar dunya evde kavanozdaki çiçek adında yapmıştı ona özel mesaj ile ulaşırsanız satıcı önere bilir belki .

Aslında bende tohum vardı , ama ben onun tohum olduğunu bilmiyordum :) kestim attım. :D :D size video linki verirken bendekinin tohum olduğunu anladım :D
besi-yerini doğru hazırlaya biliyor musunuz ? İnternette videolar var İngilizce ama biraz anlarsınız. Bence yeni besi-yerini hazırlarken onlara da bakın ..

( Dip Not :
tohum işlemini yapmak için en üste yeni tomurcuklar vardır muhtemelen onlar çıkınca tohum almanız daha sağlıklı olur . )

Tilki Mete
30-07-2015, 23:46
Vaz geçtiniz heralde :(

asiltürk
31-07-2015, 20:48
Sayın Tilki Mete vazgeçmiş değilim bu hafta sonu inşaallah yeni besiyerini hazırlayıp tohumları ekmek istiyorum düdüklü ve kavanozlar tamam. Bu arada sayın Sar-dunya ya çok teşekkür ederim tecrübelerini bizimle paylaştığı için. Geçen hafta sonu orkidelerin dölleme polen yerleştirme işini gerçekleştirmiştim bunlardan sanırım beyaz orkidede başarılı oldum. Beyaz orkidenin her iki çiçekleri soldu polenleri yerleştirdiğim bölgeler şişti.Çiçek sapları sağlıklı resimlerini paylaşacağım. Ancak pembe olanın hem yaprakları hem sapları buruştu kurudu.

asiltürk
02-08-2015, 22:03
Geçen hafta orkide çiçekleri üzerinde polenleri yerleştirmiştim bir hafta sonraki çiçeklerin durumu resimdeki gibi. Sanırım başarısız569443

569444

Tilki Mete
02-08-2015, 22:11
Yeni çiçeklerden yapın . Polenleri de başka çiçeklerden alın

Yani bekletin tomurcuk açtığı gün yapın bence ben öyle yapmıştım :) bişi olmaz bir gün olacaktır mutlaka olmassa ben gelip bir güzel kızarım olması gerektiğini söyler geri giderim :p :D

asiltürk
02-08-2015, 22:18
Sayın Tilki Mete Besi yerine ekeceğim orkide tohumlarının resimlerini çekmemi istemiştiniz bende resimleri çektim onları sayfaya koydum. Resimlerdeki tohumların orkide tohumu olup olmadığı konusunda bilgisi olan varsa bizimle paylaşırsa sevinirim.569445

569446

569447

569448

asiltürk
02-08-2015, 22:22
569449

569450

asiltürk
02-08-2015, 22:26
Yeni çiçeklerden yapın . Polenleri de başka çiçeklerden alın

Yani bekletin tomurcuk açtığı gün yapın bence ben öyle yapmıştım :) bişi olmaz bir gün olacaktır mutlaka olmassa ben gelip bir güzel kızarım olması gerektiğini söyler geri giderim :p :D

Peki başarılı olmuşmuydunuz acaba :confused:

Tilki Mete
03-08-2015, 00:39
Peki başarılı olmuşmuydunuz acaba :confused:

Daha önce Dedim ya ben tohum olmasını sağladımda bu tohum değil böyle tohummu olur diye olgunlaşmadan dalı kesip attım . Gecen bir video attım ya o zaman onun tohum olacağını anladım :)

Tilki Mete
03-08-2015, 00:53
569449

569450

569451

569452

Orkide tohumu olmadığına eminim . Birkakç yabancı siteden orkide tohumu iye aratınca çıkanlar ..

asiltürk
06-08-2015, 18:17
Arkadaşlar yeni hazırladığım besi yerinde kullanmak üzere gerçek orkide tohumu veya kesesine ihtiyacım var. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim

Tilki Mete
06-08-2015, 20:20
Sitede bulmanız zor :( ama bu işi yapan arkadaşlar var onlar ile iletişime geçerek onların aldığı sayfalardan ala bilirsiniz :)

asiltürk
06-08-2015, 22:40
Sitede bulmanız zor :( ama bu işi yapan arkadaşlar var onlar ile iletişime geçerek onların aldığı sayfalardan ala bilirsiniz :)

Bu konuda kimseyi tanımıyorum birşey bilmiyorum kimden ve nereden alabileceğim konusunda bana yardımcı olursan sevinirim

esnes
08-08-2015, 20:52
Bu konuda kimseyi tanımıyorum birşey bilmiyorum kimden ve nereden alabileceğim konusunda bana yardımcı olursan sevinirim

selam arkadaşlar. elimde 3 tane orkide tohum kesesi var. acemi olarak acaba olur mu diye tozlaştırmıştım. sansıma tuttu. bunları bi tanıdıga gondermek istemiştim ama su anda tohum almıyormuş. tohumlar kıymetli mi bilmiyorum ama atmaya kıyamadım. isteyen varsa seve seve gönderirim. yoksa kesip atacagım.

Blaze ash isimli arkadaş tohum paylaşımı bölümünde bu mesajı atmış bwnce iletişime geçin .hakiki orkide tohumu işte size

eneskrky
08-08-2015, 22:17
Sayın asiltürk çalışmalarınız dikkatle takipteyim .
güzel işler başaracağınıza inanıyorum . Bir sorum olacaktı besi yeri için agarmı kullandınız ? eğer kullandıysanız nerden edindiniz bunu ?

asiltürk
08-08-2015, 22:51
Blaze ash isimli arkadaş tohum paylaşımı bölümünde bu mesajı atmış bwnce iletişime geçin .hakiki orkide tohumu işte size

İlginize çok teşekkür ederim sayın esnes ben o iletiyi birkaçgün önce görmüştüm çok sevinmiştim ancak sayın Blaze ash mesaj atmama rağmen geriye dönüş olmadı. Besi yerlerini birhaftadır hazır bekletiyorum bu seferdüdüklü kullandım daha dikkatli hazırladım.henüz kontaminasyon yok.

asiltürk
08-08-2015, 23:04
Sayın asiltürk çalışmalarınız dikkatle takipteyim .
güzel işler başaracağınıza inanıyorum . Bir sorum olacaktı besi yeri için agarmı kullandınız ? eğer kullandıysanız nerden edindiniz bunu ?

İlginize çok teşekkür ederim sayın eneskrky hobi olarak denemek istedim. orkide tohumunu nasıl toprağa ekip çoğaltabilirim derken. Karşıma besi yeri çıktı saf agar agara ektim olmadı.Araştırırken karşıma doku kültürü çıktı. Bunun içinde besi yeri hazırlamak gerekti. Besi yerinde agar agar kullanıyorum bir arkadaşım az bir miktar vermişti.son denemede bitti 8 gr 1 litre su için yeterli geliyor İnternette birçok firma satıyor

eneskrky
08-08-2015, 23:18
Anladım bende bi ara doku kültürü yaptım agarım vardı ancak sonradan hiç bulamadım ne kadar arasamda . Sitelerdekinede güvenememiştim ama bi denerim yine saolun

Tilki Mete
10-08-2015, 22:32
Tohumu forumda bulmuşsunuz e hadi hayırlı olsun :D okuduklarıma göre baya da dikkatli çalışıyorsunuz :) bu sefer olacak galiba ?

asiltürk
12-08-2015, 18:06
Tohumu forumda bulmuşsunuz e hadi hayırlı olsun :D okuduklarıma göre baya da dikkatli çalışıyorsunuz :) bu sefer olacak galiba ?

İnşallah olur.Şansıma tam zamanında denkgeldi sayın blaze ash ın tohumları Senin yazını görünce foruma bir göz attım sayın blaze ash ın cevabını gördüm çok sevindim adresimi gönderdim. Tohumları bana ulaştırdığında ekim işlemini gerçekleştireceğim inşallah

asiltürk
17-08-2015, 20:33
Elimdeki orkidelerden tohum alabilmek için tozlaşma denemesi yapmıştım ancak başarılı olamamıştım. Israrla denemelere devam ettim. üç orkidenin bütün çiçeklerini kullandım. Sanırım enaz 6 tanesi tuttu. Çiçeklerin s571683

571684

571685

571686aplarındaki şişmelerden belli Beyazda 4 pembede 2 olmak üzere 6 tohum kesesi olacak. Tabi ki bitki besliyebilirse.

asiltürk
17-08-2015, 20:40
pembe orkideden de iki tanesi tutmuş571687

571688

571689

asiltürk
22-08-2015, 12:45
bir hafta aradan sonra orkide keselerinin durumunu fotoğrafladım keseler biraz daha büyüdüler sanırm 3 orkidede 9 tohum kesesi olacak 572096

572097

asiltürk
03-09-2015, 00:28
Gerçek orkide tohumlari elime ulaştíğín da besi yerine ekim yapacağim. Besi yerleri bir ay geçmesine rağmen henüz mantar olmadi arkadaşimin verdiği lale tohumlarindan 2 tane ektim. Orkide kökünden de
2 parça ekim yaptim ve tatildeyim. Tatil dönüşü çalişmalara devam

swarts
07-09-2015, 00:26
Gerçek orkide tohumlari elime ulaştíğín da besi yerine ekim yapacağim. Besi yerleri bir ay geçmesine rağmen henüz mantar olmadi arkadaşimin verdiği lale tohumlarindan 2 tane ektim. Orkide kökünden de
2 parça ekim yaptim ve tatildeyim. Tatil dönüşü çalişmalara devam

Besi ortaminin hazirlanmasi icin gerekli malzemeleri temin etmek oldukca zor. Sizin bu malzemeleri temin ettiginiz belli bir yer varmi acaba. Bu besi ortamini hazir alabilecegimiz bir yer mevcutmu. Bu konuda bir bilginiz varmi. Simdiden yardiminiz icin tesekkur ederim.

asiltürk
10-09-2015, 22:00
Besi ortaminin hazirlanmasi icin gerekli malzemeleri temin etmek oldukca zor. Sizin bu malzemeleri temin ettiginiz belli bir yer varmi acaba. Bu besi ortamini hazir alabilecegimiz bir yer mevcutmu. Bu konuda bir bilginiz varmi. Simdiden yardiminiz icin tesekkur ederim.

Sayın swarts bana bir arkadaşım az miktarda verdi. Bir kısmınıda internetten sanal pazardan aldım bende internetten firmaları araştırma içersindeyim uygun firmalar bulduğumda paylaşırım ağaçlar net te sayın
caturanga nın evde doku kültürü çalışmalarına göz atarsanız bulabilirsiniz. Ayrıa bu toz karışımını PHYTAMAX firmasından Almanya dan direk sipariş vererek alabilirsiniz.

asiltürk
20-09-2015, 09:47
Orkide tohum keselerinin yaklaşık 50 gün sonraki büyüklükleri görülüyor. Pembe orkidenin kese sayısı 2 tane olduğu için daha iyi geliştiler.

asiltürk
20-09-2015, 09:49
578258

578259

asiltürk
20-09-2015, 09:53
Bunlarda beyaz orkidenin tohum keseleri sayıları biraz fazla olduğu için daha yavaş gelişiyorlar. Bitki hepsini beslemekte güçlük çekiyor. Sürekli besin takviyesi yapıyorum

asiltürk
20-09-2015, 10:01
578260

578261

asiltürk
20-09-2015, 10:55
Sayın Tilki Mete nereye kayboldun artık gözükmüyorsun nerelerdesin?

asiltürk
20-09-2015, 14:33
578320

asiltürk
20-09-2015, 14:37
Bir hafta önce ekmiş olduğum lale tohumları578322

asiltürk
20-09-2015, 14:40
Bu da komşu dedenin verdiği fındıklar 578323

asiltürk
20-09-2015, 14:46
Bu da (en sağda ki küçük kavanoz) netten aldığım mavi orkide tohumlarından. Doğal ışık kaynağına bıraktım

asiltürk
20-09-2015, 14:50
Bunlar da orkide kökleri sararmaya başladılar578325

-Doğadan-
21-09-2015, 00:02
Bunlarda beyaz orkidenin tohum keseleri sayıları biraz fazla olduğu için daha yavaş gelişiyorlar. Bitki hepsini beslemekte güçlük çekiyor. Sürekli besin takviyesi yapıyorum

Sürekli yapmak yerine düzenli , belirli aralıklarla , belirli ölcüde yapmak daha yarar sağlayacaktır . en azından 7 -10 günde bir - bir ölcü gibi .. suyun mutlaka kloru ucurulmuş olsun .

Birde gereksiz dal parçalarını kesip , az miktarda tarcın (çok dikkatli ) dökerek bitkinin daha az alanı beslemesini sağlaya bilirsiniz .. kolay gelsin

asiltürk
23-09-2015, 10:20
Sürekli yapmak yerine düzenli , belirli aralıklarla , belirli ölcüde yapmak daha yarar sağlayacaktır . en azından 7 -10 günde bir - bir ölcü gibi .. suyun mutlaka kloru ucurulmuş olsun .

Birde gereksiz dal parçalarını kesip , az miktarda tarcın (çok dikkatli ) dökerek bitkinin daha az alanı beslemesini sağlaya bilirsiniz .. kolay gelsin
Çok teşekkür ederim sayin Doğadan sizin söylediğiniz gibi yapiyorum yaklaşik haftada bir sularken slvl gübre veriyorum çeşme suyu veriyordum klora dikkat etmemiştim bundan sonra dinlenmiş su kullanirsam herhalde klor gitmiş olur. Diğer dallari kesme işinide halledeceğim inşalllah tarçini gübre olarakmi kullanacağim onu anlayamadim

-Doğadan-
23-09-2015, 12:43
Tarcın kestiğiniz yere sürüceksiniz , ama tarcını kurutucu özelliği var . Bunun için dikkatli kullanmak lazım , gereksiz yerlere deymemeli ...

asiltürk
24-10-2015, 12:31
Orkide kesleri 3 aya yaklaştılar tam olgunlaşmaları için 6 aya yaklaşmaları gerekiyor. Orkidelerin gelişimi iyi umarım kış ayını zararsız atlatabilirsek tohumlar ilkbahara ekime hazır hale gelecekler582277

582278

582279

asiltürk
24-10-2015, 19:16
582427

asiltürk
31-10-2015, 10:47
yaklaşık birbuçuk ay önce antibiyotikli besi yerlerine ektiğim lale tohumu fındık tohumu ve orkide tohumunda bir gelişme olmadı orkide sapları ise sarardı. Havaların serin olması da etkiledi ancak besi yerlerinin aylardır bozulmaması güzel.

asiltürk
31-10-2015, 10:55
583344

583345

swarts
07-11-2015, 23:57
yaklaşık birbuçuk ay önce antibiyotikli besi yerlerine ektiğim lale tohumu fındık tohumu ve orkide tohumunda bir gelişme olmadı orkide sapları ise sarardı. Havaların serin olması da etkiledi ancak besi yerlerinin aylardır bozulmaması güzel.

Hangi marka orkide besini kullaniyorsun acaba. Orkidelerin oldukca saglikli gorunuyor. Cok begendim.

asiltürk
08-11-2015, 21:40
sayın swarts orkideler bu yıl almıştım bitki besini olarak COMPO markayı tercih ettim. Haftada bir suluyorum yazın 5-6 günde bir toprağın kurumasına bakarak suluyorum. her sulamada bitki besini veriyorum Minik bir kovaya su doldurup orkideleri 5 dakika kovada bekletiyorum. Önemli olan ışık. Direk güneş zararlı. Ama ışığı çok seviyorlar

k2ratas
17-11-2015, 17:22
Tohum almistim internetten orkide topraginin icine attim ve 2. Haftalari

k2ratas
17-11-2015, 17:34
Çimlenen tohumun yeni hali beni sevindirmişti ama onunda 2. haftada kontamine olduğunu görmek beni üzdü. Kontaminasyonu durdurmak içindezenfektan sprey sıktım. Ben fotoğraf çekmek için kapağını açtığımdan da kontamine olmuş olabilir.

Merhaba bu orkide mi acaba internetten aldiginizi okudum bende aynisini yaptim ama orkide olup olmadigi konusunda bilgim yok :)

Charlaux
17-11-2015, 22:16

Merhaba sn.k2ratas,

Bu bitkinin türünü bilmiyorum ancak bildiğim birşey varsa o da orkideyle uzaktan yakından alakası olmayışıdır.Orkide tohumu en başta zaten toprakta çimlenmez büyümezde. Bunu sizin hevesinizi kırmak için değil boş yere umutlanmamanız için yazıyorum.

Sevgiler

k2ratas
18-11-2015, 09:03
Merhaba sn.k2ratas,

Bu bitkinin türünü bilmiyorum ancak bildiğim birşey varsa o da orkideyle uzaktan yakından alakası olmayışıdır.Orkide tohumu en başta zaten toprakta çimlenmez büyümezde. Bunu sizin hevesinizi kırmak için değil boş yere umutlanmamanız için yazıyorum.

Sevgiler

O zaman yazayim da suraya insanlar arastirma yaparken gorsunler gittigidiyor gibi sacma sapan bir internet sitesinden orkide tohumu almak !! yerine salatalik tohumu gonderiyorlarmis

swarts
18-11-2015, 21:16
sayın swarts orkideler bu yıl almıştım bitki besini olarak COMPO markayı tercih ettim. Haftada bir suluyorum yazın 5-6 günde bir toprağın kurumasına bakarak suluyorum. her sulamada bitki besini veriyorum Minik bir kovaya su doldurup orkideleri 5 dakika kovada bekletiyorum. Önemli olan ışık. Direk güneş zararlı. Ama ışığı çok seviyorlar

İlgin icin Tesekkur ederim. Turkiyede tohumdan uretim basladimi acaba bu konuda bilginiz varmi

k2ratas
18-11-2015, 21:37
İlgin icin Tesekkur ederim. Turkiyede tohumdan uretim basladimi acaba bu konuda bilginiz varmi

Ben internetten tohum aldim fotolari paylastim ama orkide olmadigini soyluyorlar

Charlaux
19-11-2015, 00:50
O zaman yazayim da suraya insanlar arastirma yaparken gorsunler gittigidiyor gibi sacma sapan bir internet sitesinden orkide tohumu almak !! yerine salatalik tohumu gonderiyorlarmis

Maalesef pek çok insanı kandırıyorlar bu şekilde ... İlk başlarda bende orkide tohumu satanların orkide tohumu sattığını sanıyordum ancak orkide ağacı tohumu gibi hilelere gidiyorlar.

sizin orkidenizin tohumdan olmamasının birincil sebebi orkidelerin toprakta üreyen veya yetişen bir bitki olmaması.ikinci sebebiyse orkide yavrularına benzememesi (internetten araştırırsanız ingilizce orchid seed tissue lab diye birkaç sonuç göreceksinizdir) üçüncü sebebe gelecek olursak orkideler tohumdan büyümek için oldukça özel şartlar istiyorlar ve tohumların oldukça taze olması lazım vs vs diye devam ediyor.

umarım açıklayıcı olabilmişimdir

sevgiler

Ziya Soner
19-11-2015, 10:40
Selamlar.,
Fazla vakit bulup giremiyorum siteye,ancak yapılanlar çok keyf verici.Tohumdan ilerlemek çok zor ve sabır işi.Yanlız bu resimdeki yapraklar yanılmıyorsam orkideden ziyade antoriuma benziyor

Ziya Soner
19-11-2015, 10:44
Bunlar en iyimser,Antorium.

k2ratas
19-11-2015, 11:31
Peki bunlarin ne oldugu hakkinda bilginiz var mi? Hediye olarak geldi cicek tohumu dediler cinsini soylemediler tohumlar beyaz minik top gibiydi 1 hafta gecmedi filizlendiler ilk basta kirmizi kirmiziydi simdi yesil oldular :)

asiltürk
06-12-2015, 14:13
Sayın k2ratas sizin bu çimlendirdiğiniz bitkinin ne olduğunu bende merak ettim. Umarım şansınıza güzel bir çiçek çıkar. Orkide tohumu toprakta çimlenseydi bu kadar pahalı olmazdı.

asiltürk
06-12-2015, 14:54
Bu arada antibiyotikli agar agar besi yerin de ( normalde çok hızlı çimlenen) tere tohumu turp ve patlıcan tohumu ektim ekim yapalı bir buçuk ay geçmesine rağmen çimlenme gerçekleşmedi587885

587886

asiltürk
06-12-2015, 15:01
Bu gün antibiyotik kullanmadan besi yerine yeniden 2 adet turp tohumu. 2 adet tere tohumu ektim. Birde böyle deniyelim bakalım çimlenmeye antibiyotik mi engel oldu acaba görelim587887

587888

asiltürk
08-12-2015, 16:46
Bugün tohumları kontrol ettim tere tohumunun biri çatlamış ve beyaz bir çıkıntı oluşmuş tohumda bu kadar hızlı gelişme olacağını tahmin etmiyordum. Demek ki bu zamana kadar yanlış antibiyotik tercih etmişim. Kullandığım antibiyotik tohumların çimlenmesini tamamen baskılamış.

barısnal
08-12-2015, 20:14
Merhaba çalışmalarınızı ilgiyle inceledim asiltürk kardeşim. Ben de tohumdan orkide üretimi hevesine yeni kapıldım ve araştırma yapıyorum. Deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Gelişmeleri ilgiyle bekliyorum.

asiltürk
09-12-2015, 19:18
Merhaba çalışmalarınızı ilgiyle inceledim asiltürk kardeşim. Ben de tohumdan orkide üretimi hevesine yeni kapıldım ve araştırma yapıyorum. Deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Gelişmeleri ilgiyle bekliyorum.
İlginize çok teşekkür ederim barısnal kardeş benimki çok amatörce bir çalışma. Bir sağlıkçı olarak vakit bulamadığım için yavaş ve basit denemeler. Tohumdan köklerden ya da dallardan orkide üretmenin çok basit olduğunu düşünüyorum. Hazır besi alıp steril ortamda ekerseniz kısa sürede sonuç alırsınız bende elimdeki orkide tohumlarım olgunlaşınca onları hazır besi yeri alıp ekmeyi düşünüyorum.

asiltürk
10-12-2015, 18:09
588358Çimlenmeye başlayan tere ve turp tohumlarının görüntüleri.

asiltürk
14-12-2015, 18:12
Kendi hazırladığım besi yerine ekmiş olduğum TERE ve TURP tohumlarının 8 günlük büyüme performansları 588928

588929

588930

asiltürk
14-12-2015, 18:24
Bunlar labaratuvar ortamında değil ev ortamında hazırlandı. Ve mutfakta pencere önünde ki ışıkla çimlendi.Gecede zaman zaman beyaz gece lambasının altında kaldılar.Önceki ekilen tohumların aylarca çimlenmemesınin sebebi besi yerine kattığım fungusit (mantarlara) etkili antibiyotikten kaynaklandı

-Doğadan-
17-12-2015, 17:34
Sayın asiltürk bu ektiğiniz bitkiler zaten kolay elde edilen, ekimi oldukca kolay olan bitkiler .. oluşturduğunuz besiyeri neden bunlar için israf ediyorsunuz , YAZIK.. Ayrıca besiyerinin içine koyduğunuz antibiyotik çok sıkıntı verecektir. Bence yeni hazırladığınız besiyerlere katmayım çünkü orkide çoook zor üretilen bir bitki her faktör etki ediyor . Korkarım böyle giderse başarılı olamıyacaksınız !!

Ludisa Excellence
18-12-2015, 21:39
Arkadaşlar yeni hazırladığım besi yerinde kullanmak üzere gerçek orkide tohumu veya kesesine ihtiyacım var. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim

Gerçi uzun zaman olmuş, fakat hala ihtiyacınız var ise mail ime adresinizi yazınız. Kolay gelsin.

asiltürk
20-12-2015, 18:46
Sayın asiltürk bu ektiğiniz bitkiler zaten kolay elde edilen, ekimi oldukca kolay olan bitkiler .. oluşturduğunuz besiyeri neden bunlar için israf ediyorsunuz , YAZIK.. Ayrıca besiyerinin içine koyduğunuz antibiyotik çok sıkıntı verecektir. Bence yeni hazırladığınız besiyerlere katmayım çünkü orkide çoook zor üretilen bir bitki her faktör etki ediyor . Korkarım böyle giderse başarılı olamıyacaksınız !!

Böyle bir eleştiri bekliyordum. Ancak elimde orkide tohumu olmadığından kendim tohum yetiştirmek istedim o da zaman aldığından bu arada bir iki deneme yaptım. Sayın blaze ask orkide kesesi göndermişti ancak tam olgunlaşmamış sanırım un gibi bir şey pek güvenemedim.Birazını bekletiyorum. Sayın blaze ask a da buradan çok teşekkür ediyorum. Sayın Ludisa Excellence gönderdiğinde elimde kalan az bir besi yeri ile deniyeceğim. orkide tohumlarını karşılaştırma şansım olacak. Bu arada sigmanın besi yerindende sipariş vereceğim inşallah. Sayın Ludisa Excellence de şimdiden çok teşekkür ediyorum.

-Doğadan-
21-12-2015, 20:29
Böyle bir eleştiri bekliyordum. Ancak elimde orkide tohumu olmadığından kendim tohum yetiştirmek istedim o da zaman aldığından bu arada bir iki deneme yaptım. Sayın blaze ask orkide kesesi göndermişti ancak tam olgunlaşmamış sanırım un gibi bir şey pek güvenemedim.Birazını bekletiyorum. Sayın blaze ask a da buradan çok teşekkür ediyorum. Sayın Ludisa Excellence gönderdiğinde elimde kalan az bir besi yeri ile deniyeceğim. orkide tohumlarını karşılaştırma şansım olacak. Bu arada sigmanın besi yerindende sipariş vereceğim inşallah. Sayın Ludisa Excellence de şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Zaten orkide tohumu öyle olur internetten yabancı kaynaklardan bakarsanız eğer iyi olur. Hatta mail yoluyla atayım ben size birkaç youtube videosu .. Tohumu parçlamadıysanız eğer sterile edip ekimini yapın bence bişi kaybetmezsiniz

hkeskinbas
23-12-2015, 18:01
sayın asiltürk,
yaptığınız denemeleri ilgiyle okudum sizi tebrik ederim çok güzel bir çalışma yapmışınız.
bu siteye çok uzun zaman önce üye olmuştum ama hayat şartlarından dolayı siteye pek giremedim. bir süredir aklımda orkide üretme fikri vardı ve bunun için gerekli bilgiyi bu siteden bulabileceğim aklıma geldi ve siteyi ziyaret ettim. çalışmanızı ilgiyle okudum. önümüzdeki bir kaç ay sürecinde orkideler hakkında fikir sahibi olmak için sürekli bişeler okumayı düşünüyorum. eğer bu işi becerebileceğim kanaatine varırsam orkide üretmeyi düşünüyorum. moleküler biyoloji üzerine çalışan bir laboratuvarda laborant olarak çalışıyorum. çalıştığım yerde orkide üretme denemeleri yapabilirim. laboratuvarı rahatlıkla kullanabilecek bir pozisyondayım. zaman içerisinde görüşebilirsek size de yardımcı olmak isterim. mesajlardan birisinde ankara da olduğunuzu belirtmişsiniz. eğer ankaraya düzenli geliyorsanız besiyerinizi ve kullandığınız tüm malzemeleri steril yapma konusunda burada yardımcı olabilirim.
çalışmalarınızda başarılar dilekleriyle...

asiltürk
26-12-2015, 15:37
Sayın hkeskinbas ilginiz ve yardim teklifiniz beni çok çok çok memnun etti. Çok teşekkür ederim Ayrıca benden başka orkide heveslilerinin olması da beni heyecanlandırıyor. Ankara ya geldiğimde ziyaret eder konuşuruz inşallah. Diğer ülkelerde orkide işinden trilyonlar kazanan çiftlikler var. ülkemizde orkideleri hep ithal ediyoruz inşallah bu konuda ülke olarak bizde kısa sürede orkide ihraç eden ülke konumuna geliriz.

asiltürk
26-12-2015, 15:43
Sayın Ludisa Excellence göndermiş olduğunuz Cattleya cinsi orkide tohumları elime ulaştı çok çok teşekkür ediyorum. Elimde kalan az miktardaki besi yerine ekim yapacağım umarım yarın yapabilirim.

asiltürk
27-12-2015, 21:51
Turp ve tere çimlerinin son görüntüleri590535

asiltürk
27-12-2015, 22:06
Orkide tohumlarını ekmeyi düşündüğüm elimde kalan az miktardaki besi yerin de malesef bakteri üremiş. Siyah görüntü bunun işareti. yinede bu besi yerini mikro dalgadan geçirip sayın Ludisa Excellence nin gönderdiği tohumlardan bir kısmını ekim yaptım590536

asiltürk
27-12-2015, 22:19
Sayın Ludisa Excellence nın göndermiş olduğu cattleya cinsi orkide tohumlarından bir kısmını steril edip 2 kavanoza ekim yaptım ayrıca tere ve turp çimini iptal edip onların yerine de ekim yaptım bir kavanoza da steril etmeden orkide tohumu ekimi yaptım. Birde kavonozun birine lale tohumu ektim. Birhafta sonra umarım güzel bir gelişme olur.

asiltürk
03-01-2016, 11:13
DOKU kültürü ile uğraşmayı düşünen arkadaşlar için 100 gr agar-agar doğa ilaçta 25+KDV tlye satılıyor. SİGMA nın besi yerini interlab firmasından getirtebilirsiniz 1 litre fiyatı 43 euro, 5 litre fiyatı 70 euro

blaze ash
26-01-2016, 22:13
İyi çalışmalar sayın Asiltürk;
Gonderdiğim orkide tohumlari isinize yaradı mi acaba? Merak ettim ama herhangi bi şey yazmamışsınız. Umarım isinize yaramış ve basarili olmuşsunuzdur.

Saygilar

drdilek11
30-01-2016, 08:21
Merhabalar arkadaşlar keyifle yazılarınızı okudum.Ben de bu doku kültüründe orkide tohumu yetiştirme işini hobi olarak yapmak istiyorum.Sayın Asiltürk gelişmelerden bizi haberdar ederseniz çok sevinirim.

drdilek11
05-02-2016, 17:53
Sayın Asiltürk doku kültüründe bazı okuduğum kaynaklarda zaman zaman sulama yapılması gerektiği söyleniyor bu konuyla ilgili bir bilginiz ya da çalışmanız oldumu?

asiltürk
10-02-2016, 18:02
Sayın Asiltürk doku kültüründe bazı okuduğum kaynaklarda zaman zaman sulama yapılması gerektiği söyleniyor bu konuyla ilgili bir bilginiz ya da çalışmanız oldumu?

Sayın drdilek11 ilginiz için teşekkür ederim, malesef bu konuda olumlu bir gelişme olmadı sebebine gelince besiyeri 5-6 ay gibi elimde beklediği için son anda bakteri üremişti. o nedenle sonuç olumsuz oldu. Agar agar zaten kendi hacminin 8-9 katı su tutabiliyor burada suya ihtiyaç olacağını bilmiyorum. Bu konuda bilgim yok. Ama dediğim gibi zaten agar da yeterince su var

Doku_Kültürcü
13-02-2016, 22:36
Merhaba arkadaşlar,
Orkide tohumları toz tohumlar sınıfında yer alır, besin maddesi içermezler. Literatür verilerine göre, denizden 2000metre yükseklikte yapılan hava örneklemelerinde orkide tohumlarına rastlanmıştır. Orkide tohumları genellikle kısa ömürlüdür. Düşük nem ve sıcaklıkta saklandıkları takdirde göreceli olarak uzun süre saklanabilmektedirler. Orkide tohumu satan, bildiğim üç adet kaynak var:
1. Kumpol Panyawechmanit, Taylandlı orkide tohumu satıcısı. Ebay’da satış yaptığı bir site var. Orchid seed items in KP Orchids and Plants store on eBay! (http://stores.ebay.com/KP-Orchids-and-Plants?_trksid=p2047675.l2563) Güvenilirdir, eğer tohumlar yeni hasad edilmişse büyük oranda çimlenirler. Daha önce buradan tohum almıştım (Dendrobium nobil, D. helix, D. broomfieldii, D. trigonopus, Rhynchostylis gigantea Plai). Satıcıyla kumpol2004(at)yahoo.com e-posta adresiyle İngilizce yazışabilirsiniz. Tohumlar, bir mektup zarfı içerisinde geliyor.
2. Orchid Seed Bank Project (OSP). OSP (http://www.orchidseed.com/) Orkide tohum bankası projesi, projenin başındaki kişi Aaron Hicks ( ahicks51(at)cox.net ). Site, Paypal üzerinden satış yapıyor.Tohum listesi: Order your seeds here! (http://orchidseed.com/seeds.html) Pek çok doğal orkide türünün tohumlarının satışını yapıyor, aynı zamanda kitap ve malzeme satışı da yapıyor. Doktora tezimde kullandığım tohumların bir kısmını buradan temin etmiştim. Projenin bulunduğu yer Chandler-ARIZONA Amerika Birleşik Devletleri, oldukça kuru bir bölge olması nedeniyle orkide tohumlarının buzdolabında saklanması için uygun bir yer. Şu sıralarda proje yavaşlamış gibi görünüyor. Aaron Hicks’e e-posta gönderip yeni tohum listesini isteyebilirsiniz. Şu türler uluslar arası nesli tehlikede olan türler sözleşmesi (CITES) kapsamında koruma altında oldukları için Amerika dışına gönderilmiyor: Aerangis ellisi, Dendrobium cruentum, Laelia jongheana, Laelia lobata, bütün Paphiopedilum türleri, Peristeria elata, bütün Phragmipedium türleri, Renanthera imschootiana. Tohumlar, küçük bir kutu içerisinde gönderiliyor.
3. Species Orchids from Burleigh Park Orchids (http://www.speciesorchids.com) Avustralya’da bulunan bir orkide üreticisine ait web sitesi. Ian ve Pat Walters tarafından işletiliyor. Tohum ve doku kültüründe tüp içerisinde mikro bitki (PLB) satışı yapıyorlar. 1-2 tüp alınacaksa sorun çıkmıyor, ama bitki sayısı fazla olunca Ankara’dan, Bakanlıktan izin almanız gerekiyor. Doktora eğitimim sırasında 2004 yılında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan izin alıp plastik deney tüpü (flask) içerisinde orkide bitkileri getirtmiştim. Prosedür, büyük olasılıkla değiştiği için burada açıklamanın anlamı yok. ianbpon(at)speciesorchids.com adresine e-posta gönderip güncel tohum listesini isteyebilirsiniz. Tohumlar, mektup zarfı içerisinde **** kabarcıklı zarf içerisinde gönderiliyor. Adi posta yoluyla ve Western Union üzerinden para transferi yapmıştım.
E-posta gönderecekseniz, yukarıda verilen adreslerdeki (at) ile @ değiştirmeniz gerekiyor.

Güncelleme......10.12.2022

Kumpol Panyawechmanit, Covid-19 nedeniyle artık hayatta değil.

Orchid Seed Bank Project (OSP), iki sene önce kapandı.

Burleigh Park Orchids, çalışıyor, tohum ve fide satışları var ama, Avustralya Posta İdaresi, aldığınız bitkileri ve tohumları teslim etmiyor. Ödediğiniz parayla kalıyorsunuz.

Doku_Kültürcü
13-02-2016, 23:47
Merhaba Arkadaşlar,
Üniversitede doktora yaptığım dönemde, çalıştığım laboratuvara 15000dolar değerinde çift HEPA filtreli, paslanmaz çelikten bir kabin alındı. Hemen akabinde mantar laboratuvarına da aynı firmanın daha az fonksiyonlu modeli alındı, 4500 dolardı. 2008 yılında mezun oldum ve bir doku kültürü laboratuvarında çalışmaya başladım. Yukarıda belirttiğim steril çalışma kabinlerini kendimiz yaptık. Bizim kabinler, Ulpatek Ulpatek Filtre Ticaret Sanayi A.Ş (http://www.ulpatek.com/) firmasından aldığımız 30*30 boyutlarındaki H14 sınıfı filitreler ve pleksiglastan yapılmıştı. 30x30 ebatlarında H14 sınıfı bir HEPA filtrenin 2010 yılı fiyatı KDV hariç 53 Euro idi. Pleksiglas + motor + HEPA filitre toplamı 1000TL. civarında idi. Patronum, üç adet yaptırdı. Pleksi kabinler laboratuvara geldi, HEPA filtreleri plastik örtülerinden çıkartıp kabine bağladık, motoru yerleştirdik. Mükemmel çalıştı. Kendi evimde de bir adet kabin yaptım. 1000TL'den çok daha ucuza imal ettim. 3mm'lik camdan yaptım (biraz riskli). Kabin üzerine yük binmesin diye motor ve ön filitreyi ayrı imal ettim ve aluminyum aspiratör borusu ile birbirine bağladım. Boru boşluklarını silikonla kapattım. Sorunsuz çalıştı. İşlem sırası karışık gelmiş olabilir. Holmes HAP (http://web.archive.org/web/20020211210127/http://home.neo.lrun.com/kuska/holmes_hap.htm) bağlantısında çok daha basit bir sistem var. Bağlantıdaki gibi bir kabin yapacak arkadaşlara bir önerim var, kabin olarak kullanılan plastik kutunun açık kısmına 11-12cm genişlikte, kabinin açıklığı uzunluğunca havanın doğrudan çıkışına engel olacak plastik bir şerit konmalı. Bu yapılınca hava engele çarpar ve daha büyük açıklıktan geçmeye zorlanır ve dar alanda pozitif bir basınç oluşturulur. Deneyecek arkadaşlara başarılar...

Doku_Kültürcü
14-02-2016, 00:18

Sayın drdilek11, doktora tezime başladığım ilk yıllardı, Orchid Seed Bank Project yürütücüsü Aaron Hicks'e, karşılaştığı en uzun orkide tohum çimlenme süresinin ne kadar olduğunu sormuştum. Üç yıl diye yanıt vermişti. Bu çok uzun bir süre. Agar kuruduğu için, pH değeri 5,6-5,5 olan sterilize edilmiş bir suyla takviye edilmesi gerekiyor. Doku kültüründeki gelişmiş bir bitkiden söz ediyorsak, onlarda kavanoz üzerine çekilen streç folyodan (mutfak folyosu) su kaybediyorlar. Oluşan osmotik basınç nedeniyle bitki ortamdan besin alamıyor ve gelişmesini durduruyor. Bu durumda iki seçeneğiniz var: ya bitkiyi taze bir ortama aktaracaksınız (bitkilerin teker teker aktarılması bitki miktarına göre zaman alabiliyor), veya bitkiyi kurtarmaya yönelik zaman kazanma amaçlı olarak, steril olarak hazırlanmış agarsız, sıvı ortamdan bitkiyi kaplamayacak şekilde kavanoza ilave edeceksiniz. Bu, bitkilerin aktarılma süresini üç hafta kadar uzatabilir.

drdilek11
14-02-2016, 14:52
Sayın doku kültürcü öncelikle çok teşekkürederim.Bir süredir bu doku kültürü ile ilgili kaynaklar okumaya çalışıyorum.Benim bir kabinim yok.olabildiğince amatör bir şekilde sadece hobi amaçlı uğraşıyorum.Denemelerimde genelde mantar üremeleri oldu.bu bir miktar hevesimi kırdı.fakat yine de hobi olarak devam ediyorum henüz elimde bir kaç kavanozum var üreme olmayan. ��

drdilek11
14-02-2016, 14:57
Sayın Doku Kültürcü siz sadece tohumdan mı çalışıyorsunuz? yoksa orkide için doku deneyimleriniz de oldu mu?

Doku_Kültürcü
15-02-2016, 14:51
Sayın Doku Kültürcü siz sadece tohumdan mı çalışıyorsunuz? yoksa orkide için doku deneyimleriniz de oldu mu?

Genellikle tohumdan çalışıyorum ama zaman zaman dokudan çalıştığım da oluyor. Tohumdan çalışmanın avantajları şunlar:
1. Orkide virüsleri tohumla taşınmıyor. Ana bitki virüslü olsa bile çimlendirdiğiniz tohumlardan gelişen bitkiler virüs taşımıyor.
2.Marketlerden satın aldığınız orkidelerin hepsi patentli veya tescil edilmiş durumda. Islahı yapan kişiye "royalty" yani ıslahçı hakkı ödenmesi gerekiyor. 1-2 tane üretiyorsanız sorun oluşturmuyor ama "Ben bu bitkiyi üretip satacağım" dediğiniz zaman ıslahçı haklarını ödemeniz gerekiyor. Tescil edilmiş otsu bir bitki için 20yıl, odunsu bir bitki için 30 yıl ıslahçı hakları korunuyor. Üretmeyi düşündüğünüz bitki çeşidi 20 (odunsu bitki ise 30yıl) yıldan daha uzun zamandır üretiliyorsa ıslahçı hakları artık korunmaz ve istediğiniz gibi üretip satışını yapabilirsiniz. Bitkiyi tohumdan geliştirip üretiyorsanız, genetik açılma nedeniyle DNA'sı farklı olacaktır ve ıslahçı hakkı ödemeniz gerekmeyecektir. Okuduğum bir kaynakta ise, melezleme yaptığın bitkilerden bir tanesi bile tescilli bir çeşit ise, ıslahı yapan kişiden "nezaketen" izin alınması gerektiği belirtiliyordu. Yinede bu konuda bir ıslahçıdan da görüş alınması iyi olur. Ziraat fakültesi öğretim üyelerine sormak gerekir.

drdilek11
15-02-2016, 22:23
Sayın Doku Kültürcü sanırım sizden öğreneceğim çok şey olacak.Umarım sorularımla sizi çok sıkmam.Tohumdan üretmek için henüz tohumum yok fakat orkidelerimi tozlaştırmayı başardım.Bu arada tohumlar olgunlaşana kadar doku üretimi denemek istedim tamamen ev şartlarında.siz doku parçası olarak orkidenin hangi bölümlerini kullandınız?sonuçları nasıldı?çok teşekkürederim

Doku_Kültürcü
16-02-2016, 19:02
Sayın Doku Kültürcü sanırım sizden öğreneceğim çok şey olacak.Umarım sorularımla sizi çok sıkmam.Tohumdan üretmek için henüz tohumum yok fakat orkidelerimi tozlaştırmayı başardım.Bu arada tohumlar olgunlaşana kadar doku üretimi denemek istedim tamamen ev şartlarında.siz doku parçası olarak orkidenin hangi bölümlerini kullandınız?sonuçları nasıldı?çok teşekkürederim

Sayın drdilek11,

Çiçek dalı üzerindeki uyur durumdaki gözleri çoğaltmak için kullandım. Sizin durumunuzda, bu uyur gözleri kullanamazsınız, tohum kapsüllerini feda etmeniz gerekir. Bu gözleri başka bir bitkiden almanızı öneririm. Tohumlar için ise 5-6 ay gibi bir olgunlaşma süresi var. Bu gözlerden elde ettiğiniz ilk gelişen bitki aşırı derecede yavaş gelişir (jüvenilite kaybı nedeniyle). Ve dikim yaptığınız ortam bileşiminde sitokinin (benziladenin, kinetin...) denilen, sürgün gelişimini teşvik eden kimyasal maddeler ilave etmeniz gerekir. Hatta, ekmek mayasının ürettiği aktif maddelerden biri sitokinin (2-isopentenyladenosin) karakteri gösteriyor. Ve, Japonların gerçekleştirdiği maya ile yapılmış bir doku kültürü çalışması da mevcut. Sıcaklık ise önemli faktördür ve 23-25 °C arası sıcaklıklar uyur gözden sürgün gelişimini teşvik eder. "Plant Propagation by Tissue Culture" adında bir kitap var. Bu kitabı, Plant Propagation by Tissue Culture - Springer (http://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4020-5005-3) sayfasında bulabilirsiniz. Ücretsiz olarak indirebilmek için, öncelikle bir üniversitenin kütphanesindeki bilgisayardan yukarıdaki bağlantıya gidip sayfanın üst kısmında yer alan "Sign Up" bağlantısını tıklayıp Springer Yayınevine kayıt yaptırıyorsunuz. Daha sonra da kendi bilgisayarınızdan bu siteye gidip "Login" yapıp kitabı bilgisayarınıza indiriyorsunuz. Kitap 504 sayfa ve 19MB yer kaplıyor. Bu kitapta doku kültürü laboratuvar çalışması için gerekli hemen hemen tüm bilgiler var. Önerebileceğim başka bir kitap ise "Plants from Test Tubes". www.Amazon.com kitap satış sitesinde 29$ gibi bir fiyata satılıyor. Bu kitap en temel bilgileri veriyor.

drdilek11
16-02-2016, 21:38
Sayın Doku kültürcü çok teşekkürederim.ortam bileşimine sitokin ekledim { benziladenin } tabi amatör olarak bunların ölçülerini bilemiyorum. Sadece deneme yanılma ile ilerliyorum.tamamen randomize bir başarı olacak eğer sürgün gözlerinden gelişme olursa.kitapları en yakın Zaman da indirmeyi düşünüyorum.tohumları sadece doku kültürü için kullanacağım.verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürederim umarım tecrübeleriniz ve bilgilerinizle bizi aydınlatmaya devam edersiniz.

Kolistirva
08-03-2017, 07:24
O kadar güzel konu olmuş ki işteyken dalıp bir anda okudum, amiri farketmedik, adam da gelmiş benle okudu. :)

Ben çinden bir sürü orkide tohumu aldım, kafamda olan salatalık gibi ekerim, güzel güneş görürse çıkar, asiktürkün yaptıklarını okuyup görünce hayrete düştüm.

Tohumun çimlenmesi için o kadar şeye ihtiyaç var, eve gidince fotoğraf çeker buraya atarım, büyük ihtimalle bana da sahte orkide tohumu göndermişler.

Bari yiyilebilen bir şey çıksalar, zararsız.

haydardayı
10-05-2017, 15:35

mavi yok olmaz imkansız

Doku_Kültürcü
10-05-2017, 17:24
mavi yok olmaz imkansız

Aslında, Phalaenopsis violacea var. coerulea türü mavi renkte çiçek açar. İngiltere'de Boden orchids aile şirketi üretimini yapıyor: Blue Phalaenopsis and Doritanopsis Orchids (http://bodenorchids.co.uk/index.htm)

Charlaux
10-05-2017, 21:54
Aslında, Phalaenopsis violacea var. coerulea türü mavi renkte çiçek açar. İngiltere'de Boden orchids aile şirketi üretimini yapıyor: Blue Phalaenopsis and Doritanopsis Orchids (http://bodenorchids.co.uk/index.htm)

Merhaba sn. Doku Kültürcü,

Yanlışsam düzeltin ancak benim bildiğim yabancı literatürde Blue denilen Phalaenopsis'in morun türevidir. Gördüğüm resimlerde masmavi olmadığı için mavi orkidedir demek ne kadar doğrudur bilmiyorum. Fakat maviye en yakın skala bu renktir diyebiliriz sanırım.

Doku_Kültürcü
11-05-2017, 17:36
Merhaba sn. Doku Kültürcü,

Yanlışsam düzeltin ancak benim bildiğim yabancı literatürde Blue denilen Phalaenopsis'in morun türevidir. Gördüğüm resimlerde masmavi olmadığı için mavi orkidedir demek ne kadar doğrudur bilmiyorum. Fakat maviye en yakın skala bu renktir diyebiliriz sanırım.

Dianthus amurensis var Siberian Blue karanfil çeşidi, eğer gölgede kalan bir alanda çiçek açarsa, toz-mavi renkte çiçekler açıyor, ama, güneş alan bir yerde çiçek açıyorsa rengi eflatun oluyor. Sanırım Phalaenopsis'te de aynı durum söz konusu. Diğer yandan, internette resimlerini bulabileceğiniz mavi Phalaenopsisler boyama neticesinde oluşmuş çiçekler.

aswere
07-09-2017, 11:53
elimde orkide tohumu var yeni hasat ettim 2 adet koza halinde 06.09.2017 de ankarada ilgili olan varsa 1 koza verebilirim . çimlenme gücü vs ne olur bilemem bende çeşitli yöntemlerle deneyeceğim ama besi yeri değil macro ve micro elementleri barındıran sıvı gübre ile pamuk ve ağaç kabuğu karıştırıp cam şişe de deneyeceğim :D

tesla273
18-11-2017, 18:20
elimde orkide tohumu var yeni hasat ettim 2 adet koza halinde 06.09.2017 de ankarada ilgili olan varsa 1 koza verebilirim . çimlenme gücü vs ne olur bilemem bende çeşitli yöntemlerle deneyeceğim ama besi yeri değil macro ve micro elementleri barındıran sıvı gübre ile pamuk ve ağaç kabuğu karıştırıp cam şişe de deneyeceğim :D

çalışmalarınız ne durumda bir gelişme var mı?

Selmaakalın
26-03-2020, 15:14
Orkide tohumu için kullanılan jeli nasıl temin edebilirim **** yapabilirim

aswere
31-07-2023, 15:24
çalışmalarınız ne durumda bir gelişme var mı?

çok zaman geçmiş kusura bakmayın. Sterilizasyon şart, bir hafta içinde kullandığım kap yemyeşil oldu, hevesim kırıldı vazgeçtim.

almuud
01-08-2023, 11:01
Sn. Asiltürk çalışmalarınıza devam etmiyorsunuz galiba:( Çalışmalarınıza devam etmeniz için orkide tohumu lazımsa size bir miktar kurutulmuş (gerçek) (toz) orkide tohumu göndere bilirim.