PDA

View Full Version : ozcantekin / Chandler bahçesi (Kocaeli)

ozcantekin
15-06-2015, 09:18
Kocaeli 2014 ocak ve 2015 ocak dikimli Chandler bahçesi

Öncelikli olarak babamın ceviz sevdası ve azmi bundan yaklaşık 20 sene önce aldığı 9 dönümlük tarlanın bir kısmına ceviz dikmekle başladı her seferinde ceviz çok iyi bir yatırım olduğunu, pazar değerini koruduğundan bahsederdi, ta o zamanlar bile aşılı türleri araştırıp, yalovaya gidip yalova, şebin, bilecik türlerini alıp dikti, bakımlarını çok iyi yaptı ancak arazinin uzak olması, makina techizat eksikliğinden devamını getiremedi, zaten verinleri de istenilen gibi olmadı ancak ailemize yetecek kadar oldu,

Daha sonra bundan 6 sene önce resimlerini paylaştığım dededen kalma yaklaşık 6 dönümlük araziye ceviz dikme kararı aldı, gebze/kocaeli de bir genel fidancıdan 100 tane bilecik ve şebin cinslernden fidan aldı çok iyi bir bakımla kocaman ağaç yaptı ancak hiç ceviz vermediler, anladık ki aldığımız fidanlar yabani fidanlara aşılanmış görüntüsü verilen, fidanlarmış.

Babamın parası en önemlisi umutları, emeği, kaybedilen zamanı uzun dönem bu tarlaya uğramamasına sebep oldu, en sonunda bu tarlanın yan taraından 3,5 dönüm kadarı satışa çıkmıştı, burayı da satın aldık büyük bir tarla oldu,

Bu tarlayı da satın aldıktan sonra tekrar ceviz dikmeye karar verdi, yine şebin bilecik üzerinde yoğunlaşmıştı, ısrarla chandler dikmesini istemiştik ancak arazimizin bu türleri besleyemeyeceği düşüncesindeydi, neyse sonunda ısrarlar sonuç verdi,

Süreç şöyle gelişti

*Tarla sürüldü,

*1,5 genişlik x 1,5 derinlik kepçe ile fidan çukurları açıldı bekletildi

*Öncelikli olarak resimlerini paylaşacağım 3,5 dönümlük araziye 100 kadar ceviz fidanını balıkesir den satın aldı ocak ayında dikildi

*Dikimin yapıldığı sene bilmediğinden tepe vurumu yapmadı ancak bakım iyi olunca fidanlar hem kalınlaştı hem de boy attı.

* Diğer 6 dönümlük tarlaya da ceviz dikme kararı aldı 2015 ocakayında yine balıkesirden fidanları satın aldı yine aynı şekilde pullukla sürüp kepçeyle çukurlar açıldıktan sonra dikimleri yaptı,

* Hem 2014 hemde 2015 dikimli fidanların tepe vurumlarını % 20 kadar kesim yaptı. ( Ben 40-50 cm den tepe vurma yapmalısın dedim ama kıyamadı fidanlarına )

İlk olarak otları temizlenen 2014 fidanlarının resimlerini paylaşacağım, diğerlerinin ot temizliği arazi biraz eğimli olduğu için üst tarlanın arpa hasatını kaldırmasından sonra yapıp paylaşacağım, (onlarda 30-40 cm lik sürgünleri var)

Resimlerden de görünldüğü üzere 2014 fidanları ortalama 30 cm ile 120 cm arasında boy atanlar oldu,

aydemiraydın
15-06-2015, 09:38
ceviz fidanı ticareti yapanlar üreticiyi perişan ettiler. chandler ceviz fidanı deyip ellerine ne geçerse sattılar. kimisi cevizleri söküp attı kimiside tekrar aşıladı. bi kaç ceviz fidanı aldım hala güvenemiyorum. geçen sezon erkenden uyanıp yandılar hepsini söküp attım. bu yıl yine diktim fakat hiç umudum yok. fidancılara hiç güvenmiyorum. tarım il müdürlüklerinin dağıttığı fidanlar çınar ağacı kadar oldular tek ceviz yapmadılar. üreticide güvensizlik havası hakim.

ozcantekin
15-06-2015, 10:00
resimlerin boyutlarını küçültmek zorunda kaldım biraz zor oldu yüklemek

ozcantekin
15-06-2015, 10:04
kalan resimler

ozcantekin
15-06-2015, 10:06
kalanları

ozcantekin
15-06-2015, 10:07
az kaldı

ozcantekin
15-06-2015, 10:14
gecen sene alınan fidanlardan genel anlamda memnun kaldık, bu işi iyi yapan insanlarda var, ancak işin ehline ulaşıncaya kadar , sıkıntılar yaşanılabiliyor birileri haksız kazanç elde edebiliyor,

Fidanlar bu sene baya ceviz verdi hepsini tek tek kopardık, heralde 3-4 yaşına kadar böyle devm edeceğiz

ceviz fidanı ticareti yapanlar üreticiyi perişan ettiler. chandler ceviz fidanı deyip ellerine ne geçerse sattılar. kimisi cevizleri söküp attı kimiside tekrar aşıladı. bi kaç ceviz fidanı aldım hala güvenemiyorum. geçen sezon erkenden uyanıp yandılar hepsini söküp attım. bu yıl yine diktim fakat hiç umudum yok. fidancılara hiç güvenmiyorum. tarım il müdürlüklerinin dağıttığı fidanlar çınar ağacı kadar oldular tek ceviz yapmadılar. üreticide güvensizlik havası hakim.

Murat Kayadelen
15-06-2015, 14:03
Ağaçlarınızın gelişimi çok güzel, tebrik ederim.
ben de ağva tarafında bir bahçe kurdum bu sene, % 10 fire verdim taban suyundan dolayı,
emeklerinizin karşılığını en güzel şekilde almanızı dilerim.

ozcantekin
15-06-2015, 20:44
Iyi niyet temennileriz icin tesekkur ederim. Babam emekli koyde burada yazilanlari olumlu olumsuz hepsini iftar vesilesi ile gittigimde iletecegim.

Yalniz ikna edemedigim tek kisim lideri bu sene tek uzatip yan dallari onumuzdeki sene almasi. Bazilarini binbir nazla deneme icin 20 gun once budadim pazar gittigimde gayet iyi boy atmislar. Sizlerin de onerileri varsa babama iletirim evlat olarak benim ikna kabiliyetimle sizlerinki ayri olacaktir

Abbass
15-06-2015, 23:47
Hayırlı olsun.

Bazılarının dibine kabak ekmişsiniz, keşke sıra aralarına ekseydiniz de fidanlara ortak olmasaydılar.

Lilium
16-06-2015, 00:27
Sayın ozcantekin yapılması gerekenler hususunda doğru olanı söylemişsiniz ama babanızı ikna edememişsiniz, babalar bazen çocuklarının söylediklerini çocukça buldukları için dikkate almayarak hata yapabiliyorlar.
Ben olsaydım yanlış dahi olsa ki, söylediğiniz doğru, bu kadar meraklı bir çocuğun hevesini kırmazdım ki daha çok heveslensin daha çok sarılsın daha çok sorumluluk alsın.

Babanıza selam söyleyin ve başlıklardaki yazıları bolca okut ki çocuklarında bazen doğru söylediği bir şeyler olabileceğini daima bir köşede tutsun ki sonra mahcup olmasın.

ozcantekin
16-06-2015, 08:31
:) ben fotoğraflarda buna hiç dikkat etmemiştim.bizim bölgede genel olarak yapılan bir uygulama,su verildiğinde gübre verildiğinde tek işçilikle bitmesi amaçlanıyor. cevize gitmesi gereken kuvvet kabağada gidecek haklısınız

Hayırlı olsun.

Bazılarının dibine kabak ekmişsiniz, keşke sıra aralarına ekseydiniz de fidanlara ortak olmasaydılar.

ozcantekin
16-06-2015, 08:41
Aslında söylediğimin doğruluğuna inanıyor, kendisi de biliyor, ancak bundan önceki yaşadığı olumsuzluklarla tekrar karşılaşmaktan korkuyor, hem kıyamıyor hem de risk alamıyor. Hayırlısı olur inşallah, bekleyip görceğiz, kışa kadar gittikçe fotografları çekip paylaşacağım, ben de merak ediyorum işin sonu

Sayın ozcantekin yapılması gerekenler hususunda doğru olanı söylemişsiniz ama babanızı ikna edememişsiniz, babalar bazen çocuklarının söylediklerini çocukça buldukları için dikkate almayarak hata yapabiliyorlar.
Ben olsaydım yanlış dahi olsa ki, söylediğiniz doğru, bu kadar meraklı bir çocuğun hevesini kırmazdım ki daha çok heveslensin daha çok sarılsın daha çok sorumluluk alsın.

Babanıza selam söyleyin ve başlıklardaki yazıları bolca okut ki çocuklarında bazen doğru söylediği bir şeyler olabileceğini daima bir köşede tutsun ki sonra mahcup olmasın.

Şehirli1903
23-06-2015, 11:20
İnş. emeklerinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız...

ozcantekin
23-06-2015, 11:28
Temennileriniz icin tesekkur ederim. Ins umutlar bosa cikmaz, anladigim kadar babamin buradaki beklentisi bir eser ortaya koyup nesillerin faydalanmasini saglamak yoksa maddi beklenti ikinci planda izlenimindeyim.

rlcalikoglu
24-06-2015, 16:46
cevizlerin türü nedir acaba?

yasarugur
24-06-2015, 17:25
Sn.ozcantekin, babanızın diktiği cevizler yerli çeşitler olduğundan erken uyanıyor ve donlar çiçekleri yakıyor o yüzden verim alınamıyor herhalde, Sn.Lilium hocam bize çeşit değiştirme kursu versin, gidelim imeceyle sizin fidanların çeşitlerini değiştirelim, seneye ilk baharda. Ben koşa koşa gelirim...

ozcantekin
24-06-2015, 19:46
Resimdekiler chandler, verim alamadiklari cevizler sebin bilecik ve yalova cesitleriydi zaten o tarla 9 donum ama 20-30 kadar ceviz var kalani findik. Resimlerdeki tarla bizim koye yakin 2 km kadar, babam emekli olunca koye yerkesti kendince bos arazileri degerlendirerek hobi edindi. Mesela oturdugu evin alani 2800 m2, yaklasik 110 kadar meyve agaci var. Teklifiniz icin tesekkur ederim babama iletirim

Selamlar

obahar
24-06-2015, 20:33
Sayin aydemiraydin boyle durumlarda fidan aldiginiz firmalarin isimlerini paylasin ki milleti kandirmaya devam etmesinler

ozcantekin
24-06-2015, 20:55
Tv de 4 tanesi 99tl deyip satiyorlar, bunlarla ilgilide haberler cikmisti, sipariş telefonlari 0212 veya 0216 istanbul numaralari, istanbulda hangi arazi, bilgi birikimi varda fidanci olmuslar.

motie
25-06-2015, 10:46
MaşAllah çok güzel görünüyor bahçeniz. Biz de Sakarya Geyve ili Ceceler köyünde 4 dönüm bir arzi aldık. 7 metreye 7 metre şeklinde arazinin büyük bir kısımına dikilmiş Chnadler olduğu söylenen ceviz fidanları var. Öncelikle bu ağaçların Chnadler olduğuna emin olmanın bir yolu var mıdır? Bir ikincisi baş alma tabir edilen olay ağacın en yüksek noktasını kesmek midir? Ne zaman ve nasıl yapılmalıdır? Teşekkürler

ozcantekin
25-06-2015, 17:36
Benim cesit belirlime gibi bir tecrubem ve bilgim yok tecrübeli uyeler yardimci olabilirler diye düşünüyorum. Tepe vurma fidan dikilince fidan 3-4 goz kalacak seviyeden kesiliyor

uzman70
27-06-2015, 09:32
Tv de 4 tanesi 99tl deyip satiyorlar, bunlarla ilgilide haberler cikmisti, sipariş telefonlari 0212 veya 0216 istanbul numaralari, istanbulda hangi arazi, bilgi birikimi varda fidanci olmuslar.

televizyonda yapılan satışlar sadece irtibat, Ben fidanları görmek istediğimi söyledim fidanlar bandırmadan gönderiliyor dediler. Genellikle Bandırma ve Bursa üretimi.

Ercan kızıl
27-06-2015, 11:17

Geçmiş olsun. Hakikaten ağaç işi uzun vadeli ve sabır gerektiren bir uğraş. Bu yıl bende uzun araştırmalar neticesinde 270 adet ağırlıklı chandler fidanı Bandırmadan izmir kiraz'a getirip dikim yaptım. Şuan için tutma oranı %100, fidanların üzerinden 3 tur ceviz-meyve topladım büyümelerini engellemesin diye, çok heyecan verici bir durum. Bazı fisanlardan 16 adet ceviz koprdım, ağırlıklı 4-6 adet yaptılar.ismine doğru fidan seçmek önemli. Umarım büyütebiliriz, fidanların 70 tanesi çok ince ve cansızdı, diğerleride 80-90 cm idi.Çevreme tavsiyede bulunup çok insanın aynı firmadan fidan almalarını sağladım şükürki onlarda da durum iyi, olumlu. Rabbim herkesin emeklerinin karşılığını versin ***.

ozcantekin
27-06-2015, 15:31
Aracili satiyorlar **** hileye kilif hazirlamislar. En iyisi miktar yuksekse yerinden almak. Bilenler ifsa etse keske. Su akarini buluncaya kkadar canlar yanacak gibi fozukuyor

televizyonda yapılan satışlar sadece irtibat, Ben fidanları görmek istediğimi söyledim fidanlar bandırmadan gönderiliyor dediler. Genellikle Bandırma ve Bursa üretimi.

motie
30-06-2015, 10:13
Arkadaşlar eğimli arazide ceviz fidanlarının diplerini nasıl yapmalıyız? Daha önce hortumla sulandığı için şu anda krater şeklinde hazırlanmış ocaklar. Ben ocakları temizleyip genişleteceğim çaplarını ve arazinin eğimi ile aynı şekilde düz bırakacağım. Çünkü damla sulama ile sulayacağım bundan sonrasında. Ağacın gövdesine yakın bir kubbe ile ağacın suyla temas etmemesini sağlayacağım. Doğrusu bu mudur? Teşekkürler

ozcantekin
04-07-2015, 23:43
Degerli uyeler mumkun oldugu kadar forum sayfalarini gecmise dönük okumaya çalışıyorum. Cevabini netlestiremedigim iki soru var
1. Chandler icin ana tozlayici nedir fernor fernette balkal vb. Sizler hangi cesitleri bahcenize tozlayici yaptiniz
2. Olarak bazi forum ve tv de bahceye birden fazla tozlayici koyulmamasi gerektigi soyleniyor dogruluk payi nedir.

3. Bir soru daha eklemek istiyorum. Ben bahçenin kaca kac kurulmasi gerektiği konusunda ikilemdeyim.8-10 yillik bahxesi olan veya gorenlerlerin dusunceleri nelerdir. Cgansler icin uzun vadede araliklar kapaniyor mu

Simdiden yorum ve degerlendirmeleriniz icin tesekkurler

ozcantekin
18-07-2015, 23:19
2015 dikimli fidanlar ortalama 40 cm ile 100 cm arası boylandı,

ozcantekin
18-07-2015, 23:33
devamı

ozcantekin
19-07-2015, 15:02
Daha önce paylaştığım babamın bakımıyla ilgilendiği 2014 ocak dikimli cevizler aradan geçen bir aylık sürede tahminimden öte maşallah güzel gelişim göstermiş,

Resimlerde gözüken sırık 3,8 metre, birçok ceviz bu seviyeye yaklaşmış,

Resimlerde cilan babamdir kendisini tebrik ederim

Ayrıca kaç zamandır ben de merakla bir bahçem olsun ben ilgileneyim istiyordum, en sonunda babamla paylaştım, dedemden kalma 12,5 dönüm araziye dikebileceğimi söyledi, arazi kuzey güney cepheli 200 rakımlı ortalama %5 ile %20 arası eğimli, kuzey güney cepheli, tarlanın en ucunda ve en doruk noktasından güzel su çıktığını söyedi babam,

İnşallah buradan 2014, 2015, 2016 dikimli fidanların gelişim, değişimlerini sizlerle paylaşırım.

İyi bayramlar dileğiyle.

ozcantekin
19-07-2015, 15:15
Resimlerin devamı

motie
21-07-2015, 13:15
Bahçeniz çok güzel maşAllah. Babanızın takip ediyor olması da büyük bir nimet. İnşAllah tez zamanda bolca verim alırsınız.

ozcantekin
21-07-2015, 13:34
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim, aslında bahçe herşeyiyle babamın, benim buradaki rolüm sadece onun azim ve çabalarını sizlerle paylaşmak,

Bahçeniz çok güzel maşAllah. Babanızın takip ediyor olması da büyük bir nimet. İnşAllah tez zamanda bolca verim alırsınız.

ozcantekin
09-08-2015, 17:50
2014 ve 2015 dikimli fidanların yabancı otları traktör tarağıyla uzaklaştırıldı

yusufcsr
09-08-2015, 18:03
bahçeniz hayırlı olsun abicim mahsülünüz bol olsun dikim kaça kaç dikildi.

ozcantekin
09-08-2015, 18:10
teşekkür ederim yusuf bey, fidanlar 7x6 olarak dikildi

ozcantekin
18-08-2015, 14:54
230 ağaca 15 ton su verilerek sulamayı bitirdik

yusufcsr
19-08-2015, 09:11
Bu 230 ağaç kaç dönüm içinde?

230 ağaca 15 ton su verilerek sulamayı bitirdik

ozcantekin
19-08-2015, 23:53
2,5+2,5+3,5 dönümden oluşan 3 tarladan oluşuyor toplam 8,5 dönüm, sarı alan içindeki kısım bize ait değil

Bu 230 ağaç kaç dönüm içinde?

ozcantekin
20-08-2015, 15:49
Değerli arkadaşlar merhaba,

Babama ait resimlerini paylaştığım 2014 ve 2015 ocak dikimli chandler ceviz fidanlarından sonra 2016 ocak ayında kendi ceviz bahçemi kurmaya karar verdim.

Buna göre okuduğum izlediklerimden gördüklerimden sonuçlar çıkartmaya çalışarak aldığım kararlar şu şekilde oldu

-Toprak analizini yaptırcağım,

( toprak analizi için ilçe tarımla görüştüm kendilerinin yapmadığını il tarım yapıyormuş, numune başı 50 tl dediler, ilçe belediyesi de toprak analizi yaptığını öğrendim, umune almak için tarlaya gittim ancak toprak kuraklıktan çok sertti, numune alamadan döndüm, yağmuru bekleyip sonrasında numuneleri 30-60-90 cm olarak alıp tahlil yaptıracağım

- Yağmurdan sonra tarlayı derin şekilde pulluukla süreceğim,

- Kepçe ile 1,5 x 1,5 m olarak fidan çukurlarını açtıracağım,

- İlk olarak bursa tarım fuarına katılıp fidancılar ile görüşeceğim fidan satın alacağım firmayı belirlemeye çalışacağım ancak şu an öncelikli olarak balıkesir bandırmadaki üreticiler öncelikli.

- Dikim mesafesi olarak 8x4 ile başladım 7x5 ile devam ettim en sonunda ilerideki senelerde fidan aralarının kapanacağı kararına vararak 7x6 olarak dikim mesafesinine karar verdim.

- 2 yıllık büyükbaş havyan gübresi buldum, leonardit+ havyan gübresini fidan çukurlarına karıştıracağım, ocak ayında dikimleri yapacağım.

- Mart ayında fidanlar uyanmadan 40 cm den fidanları keseceğim 4-5 göz bırakacağım,

- Haziran başı lideri belirleyip diğer sürgünleri keseceğim,

- Tarlanın alt ve üst başından su çıkma durumu var belki fidan çukurlarını açarken belki bir sonraki yaz sulama kuyusu açtıracağım, o zamana kadar 100 m altta dere var, su tankeriyle oradan dolurup sulamayı gerçekleştireceğim.

İstikametimi sizlere paylaştım, yanlış yaptığım eksik yaptığım varsa önerilerinizi almak isterim.

geo2007
20-08-2015, 23:07
Hayırlı olsun Özcan Bey.

ozcantekin
21-08-2015, 09:53
Çok sağol, yoğun bi maratona Bismillah dedik,

metinkeklik
21-08-2015, 10:23
merhaba arkadaşlar ceviz hasat makinası öneriniz varmı 2 makina arasında kaldım biri bursada kadıoğlu inceledim işciliği güzel ama mekanik basit bir sistem 1300 lira diğeride malatyada doğanşahin tarımda sarsmatik diye bir marka sarsmatikde titreşim şanzımanı koymuş fiyat 1500 lira makaralı sistem karar veremedim kadıoğlu iki yıl garantili sarsmatik 3 yıl yardımcı olurmusunuz

metinkeklik
21-08-2015, 10:24
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/513700d1408191258-large_halatli-ceviz-toplama-makinasi_20130913_163855-1-.jpg

metinkeklik
21-08-2015, 10:25
http://image5.sahibinden.com/photos/91/90/88/big_2229190889zr.jpg

metinkeklik
21-08-2015, 10:27
ilk kadıoğlu mekanik makarasız 1300 lira 2 yıl garantili ikinci olan doğanşahin sarsmatik titreşim şanzımanlı makaralı 1500 lira 3 yıl garanti veriyorlar titreşim sayısı fazlaymış ikisi arasında kaldım büyük makinalara gücümüz yetmez

ozcantekin
31-08-2015, 01:13
2015 ocak dikimli fidanların son hali, kış öncesi biraz eğimli olan taraf pullukla sürüldü, önceki hafta yağan yağmurdan sonra sürgünler daha da uzamaya devam ediyor, inşallah kış döneminde soğuklar etkilemez

ozcantekin
01-09-2015, 10:24
2016 yılında kurmayı planladığımız arazinin yağmur sonrası sürüm işlerini yaptık, toprak analizi için numuneleri aldık ( 0-30cm - 30-60 cm ve 60-90 cm den) , belediye ücretsiz toprak tahlili yapıyormuş, oraya teslim ettik, sonuçları bekliyoruz.

doğaşk60
01-09-2015, 11:45
Özcan bey öncelikle hevesinizi anlıyor ve allah yardımcınız olsun diyorum.siz ve sizin gibi yeni bahçe kuracak arkadaşlara tavsiyelerimi iletmek istedim yardımcı olmak için bunları yaşadığım için özellikle.tarla hazırlığından başlayacak olursak burda toprağın yapısını göz önünde bulundurun kumlu geçirgen bir toprak ise gerek yok ama değilse kesinlikle çizer veya patlatma dediğimiz aletle toprağı derince ve kuru iken bu işlemi uygulayın.kuyuların hazırlığında yine toprak durumuna göre ahır gübresi veya kimyasal gübre mi kullanacaksınız karar verin leonardite gelince hümik asitten yanayım ama direk leonardit bence zaman kaybı ve zaman değerli.kuyuyu kepçe ile kazdırırken alt üst toprağı ayrı koyup tabanı beslemek için operatörün yanında iş bitene kadar olun tavsiyem.dikim mesafeleriniz 7*5 de 7*6 da olabilir ancak ağacın büyüme durumu bakıma ve toprak yapısına bağlı olduğu için bunu göz önünde bulundurun.güçlü ve zayıf toprak arsında 2 3 yıl ve iklimde uygun değil ise çok daha fazla fark olabilr.dikim zamanı için don riski yok ise daha da erken davaranabilirsiniz.yaz budaması konusunda ilk yıl tepe kesimi kök yapma ve tutunma için yardımcı olacaktır fakat tek bir lidere 2.yıldan itibaren bırakmanızı önerirken ilk yıldada 3 4 dal çıkmış ise bile ve bu dallar 20 cm den yukarıda ise dokunmayın derim 2.yılda liderinizi belirler ve iyi herekle kesinlikle destekleyin çünkü rüzgarla savaş verebilirsin zaiyat da.bunlara artı olarak bahçeniz büyük değil ve rüzgarıda çok alıyor ise 3. yıldaki tepe kesiminde 160 180 cm in üzerine çıkmamanızı tavsiye ederim.sulama işine gelince mümkün olduğunca damlama sulama ve damlatıcıborularında iki adet olup sulamayı yine toprak yapısına göre sık veya seyrek yapılmasına dikkat edin ben olaya şöyle bakmanızı öneriyorum yüzeysel sulama ve damla sulama birinde toprak yüzeyini birinde işiniz olan ağacı sulamış olursunuz 5 litre damla sulama 25 litre yüzeysel sulamadan makbuldur.Gelelim fidan ve fidancı işine işte burada söyleceklerimi uygulamanızı şiddetle öneririm yaptığınız bütün işler ne kadar doğru olursa olsun burdaki hata hepsini boşa çıkarır ve sizi üzer balıkesir seçiminizi destekler iken en büyük tavsiyem fidanlarınızı gerekirse daha fazla ücret ödeyin ama üreticinin yanına gidin fidanlarınızın hepsini iyi sağlıklı iyi fidan olarak kök gelişim sağlam söküm işleminde zarar görmemiş güçlü yapıya sahip olarak tek tek seçin inanın bugün tekrar bahçe kuracak olsam yapmakda en çok dikkat edeceğim şey budur.ve dikimde yinede sıvı olarak ilaçlamaya dikkat edin.aklıma şimdilik bunlar geldi inşallah yardımcı olabilmişimdir yolunuz açık olsun saygılarımla.

ozcantekin
01-09-2015, 13:12
Sn doğaşk60 vakit ayırıp tavsiyeleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim,

Sizinde bahsettiğiniz patlatma konusunu bende çok önemsemiştim bu yaz cevre köyler dahil bu alete sahip olan varmı diye araştırdım, üzülerek gördümkü bölgede böyle bir kültür oluşmamış bende bir kullanımlık için bu maliyete katlanamadım, arazimizin yapısının söyle bir durumu var, su çok fazla durmuyor, varsa taban taşı olayını kepçeyle kazdıracağım çukurları 2 m ye kadar kazdırıp sizinde dediğiniz gibi alt toprak bir tarafa üst toprak bir tarafa aldıracağım ve çukurun tamamını üst topraktan doldurtturacağım. Resimlerini de paylaştığım 2014 dikimli bahçede 12 tane fidan çukuru 1mx1m elle açılmıştı kepçeyle açılan çukurlar çok daha gelişkin ve daha canlı ve daha güzel boylandıklarına şahitim hatta resimler de de sizler görebilirsiniz.

Leonardit'in 3 yıllık bir çözünme dönemi olduğunu hemen etkisi olmadığını okumuştum. Ben fidan başı 300 gr leonardit ile 2-3kg kadar yanmış büyükbaş hayvan gübresini karıştırıp fidan çillerinin 30 cm kadar altına atıp üstünü toprakla kapatıp fidan geliştikçe kök sistemi büyüdükçe bu yapıya ulaşsın düşüncesindeydim. Tki nin hümas'inin tavsiyesini okumuştum ama nasıl kullanılacağını bilmiyorum heralde suyla karıştırılıp veriliyor.

Çok yerde sık dikim öneriliyor bu konuda çok tereddütlüydüm, hatta 6x3,5 bile önereni görmüştüm, ancak benim aklıma hiç yatmıyordu, doç dr. mehmet sütyemez'e mail attım o bana 7x7 veya 8x8 önerdi, dün 1800 dönüm arazide kurulu ataman çiftliğini aradım, onlar ilk yerli çeşitlerle arziyi kurmuşlardı verim alamayınca yabancı çeşitlere dönmüşlerdi, bana 7x6 veya 7x7 önerdi, onun dışındaki sık dikimler küçük üreticeye sıkıntı oluşturur dedi, en son bu kararda kaldık bakalım

Lider seçimi konusunda babamla aynı düşüncedeolduğunuzu belirtmek isterim ancak bu sene bir kaç fidanı babamın rızası dışında gözlerinin önünde lideri teke düşürdüm, fidanlar şuan 4 m ye yaklaştı, arada fırtınalar çıktı sıkıntı olmadı

Damalama sulama hem işçilik açısından kolaylık hemde fidan gelişimi açısından gerekli ilk senesinde kurabilirmiyiz bilemiyorum, bu konuda teknik bilgiye de sahip değilim öyle bir kültür de oluşmamış bizim burada, il tarım'a gidip destek ve bilgi talebinde bulmam gerekecek heralde

Sizinde dediğiniz gibi en önemlisi fidan, ilk sayfada anlattığım acı hikayemizi tekrar yaşamamak için fidanları tek tek görmek gerekiyor, özellikle bazı fidancılar fidan sökümünde, makineyi toprağın çok altına batırmadan söküm yapabiliyor ve kazık köküne büyük zarar verebiliyor bu yüzden çok gelişmiş fidan alma niyetinde değilim fidanın boyu 120-140 cm benim için idealdir.

Tekrar düşüncelerinizi bilmek tecrübelerinizi dinlemek isterim.

Selamlar.

doğaşk60
01-09-2015, 15:43
Rica ederim Özcan bey.

Leonardit toz ise de biraz zahmetli ve kirli oluyor hümik asit damlama sulama ile derinlere ulaşabilir ikiside toprak düzenleyicidir.ahır gübresini tabana ek olarak her yıl azar azar da olsa taç izdüşümüne 10 15cm karışımı su tutma kapasitesini artırır.fidan dikiminde kuyuların çökme olayını kaçırmayın aşı noktasın toprak altında kalıyor.buna ek olarak toprak anlizini göz önünde bulundurmak kaydıyla tabana fosforlu gübreyi kesinlikle uygulamanızı önernirim.ahır gübresi tek başına bitki besleme sağlamaz.

Dikim mesafesi konusunda 7*7 dikimim ve 6*6 dikimlerim mevcut alan küçük ise ve toprak yapısı çok güçlü değil ise 7*5 7*6 6*6 dan yana olduğumu belirtirim zamanla buna şahit olacaksınız tabi chandler fernor için söylüyorum bunu.bence küçük üretici değil küçük alanlardan bahsetse imiş daha iyi olurmuş zira 100 dekar a 2 kişi nin bakması ile 10 dekara gösterbileceği ilgi alaka hasat zamanı farklıdır bilmem anlatabildimmi benim 500 dekar arazim vardır bakımına yetişemem bide bunu sık dikmişsem ama 50 dekar vardır sık dikmişim ve ilgilenebilmişim benim için bu şekilde olanı makbuldur.

Lider seçiminde ki yazımı tekrar okursanız (.yaz budaması konusunda ilk yıl tepe kesimi kök yapma ve tutunma için yardımcı olacaktır fakat tek bir lidere 2.yıldan itibaren bırakmanızı önerirken ilk yıldada 3 4 dal çıkmış ise bile ve bu dallar 20 cm den yukarıda ise dokunmayın derim 2.yılda liderinizi belirler ve iyi herekle kesinlikle destekleyin çünkü rüzgarla savaş verebilirsin zaiyat da.)görürsünüz ki aynı şeyden bahsetmişiz.

Damlama sulamada ısrar ediniz.

Fidan konusuna dönecek olursak sağlıklı ve güçlü fidan benim için boyu uzun olan fidan değildir sağlıklı ve güçlü fidan aşı noktası iyi kaynamış düzgün gelişim göstermiş aşı noktasında kalınlık asgari işaret parmağı kadar gövdesi pürüssüz gövdedeki gözler belirgin ve olgun tabandan uca kadar iyi odunlaşmış ve saçak kökleri olgukça fazla, yarası olmayan fidandır ve asla fidanın sağlığı ile ilgili boyu referans almayın.Zira benim fidancının ayağına gidin kendiniz alın dememdeki sebep sizin menfaatinizedir.

tekrar kolay gelsin.

ozcantekin
01-09-2015, 16:07
Fidanları dikerken, fidan çillerini hümik asitli suya batırıyorlar birde resimde görüldüğü gibi büyük bahçelerde fidan dikildikten sonra topraktan itibaren bir kılıf gibi birşey bağlanıyor buradaki mantık hakkında fikriniz, bilginiz var mı?

doğaşk60
01-09-2015, 16:27
Ben kendim hümik asit değil ama fungusit içeren bi çözelti kullandım kökleri batırıp diktim hümik asit yapışkan da madde ama su ile de yıkanır zararı olacagını düşünmüyorum ama çok fazlaca olmasa da fayda sağlar

Görüntüye gelecek olursak bi kaç farklı fayda sağlar bu uygulama tabi tam olarak şu amaçla yapılmıştır diyemem faydaları aşı noktasınısını (ağaçlar sprink sistemle sulanacaksa **** tava şeklindede olsa) kuru tutmak amaçlı olabilir, güneş yanığınıda önler ayrıca,çünkü aşı noktasının üzeri toprağa yakın ve çıplak ta olduğundan zarar görebiliyor ayrıca kemirgenler içinde yapılabilir ama sert bi plastikmi değilmi anlayamadım kış için de aşı noktasının zarar görmesi fidanı kaybetmek olur.

ozcantekin
01-09-2015, 17:19
Doğaşk60 bey özellikle önümdeki ilk engel olan fidan dikimi için kafamda netleşmeyen kısımlar netleşti, çok sağolun.

bir tek netleştiremediğim kısım tozlayıcı konusu

chandler için tozlayıcı seçimi franquette diyen var fernette kullanmalısın (ataman çiftliği) diyen var, yanına ronde ekle diyen var. 2014 ve 2015 dikimli bahçemizde tozlayıcı fernette var.

Franquette 5-6 sene de tozlamaya başlıyor...

Murat Kayadelen
02-09-2015, 07:57
Bir yerlerde ataman çiftliğinin tozlayıcı olarak fernette kullanmasından dolayı sorunlar yaşadığını, ağaçları tam tozlayamadıklarını ve ek tozlayıcılar ile tamamlama yaptıklarını okumuştum. Chandler için franquette lerin yanına bu sene ronde ve Baykal da ekledim. Ben de amatörüm, Tozlayıcı seçimi benim de en çok takıldığım konulardan biri.

doğaşk60
02-09-2015, 10:26
Tozlayıcı konusu hemen şu çeşit tamam diyip kestirip atılacak bir konu değil yöreye ve iklime göre bile fark ettiğini söyleyebilirim, fakat bir kaç çeşit tozlayıcı olursa dişi çiçek ve erkek çiçek dönemlerindeki kesişmeleri artırabiliriz.Bunun yanı sıra arazide başka ceviz popülasyonu var ise de bu tam bi veri almamızı önleyebilir ben tozlayıcı konusunda müdahaleyi daha basit gördüğüm için fazla sorun edilmemesi düşüncesindeyim.(aşı yoluyla müdahale çabuk çözüm oluyor.) Çünkü benim için esas hedef sağlam bi ağaç ve taç yapısı oluşturup ağacı geliştirmek önceliklidir.Tozlayıcı nın verim üzerindeki etkisi 0 tozlayıcı olsa bile eğerki başka ceviz popülasyon varsa ortamda %30 verim in üzerine çıkacağını düşünmüyorum.Evet %30 az bir verim değil ancak chandler fidanı kendini verime o kadar odaklamış bir ağaçki tozlaması iyi olduğunda (eğerki bakımı çok iyi yapılıyor ve toprak kuvvetli ise ayrı tutuyorum)meyveyi de kıyıp koparıp atmassanız(çoğu kıyamıyor)büyümeyi yavaşlatıyor.hatta franguette seçimindeki amaçlardan bir taneside budur geç yaşlarda tozlamaya başlaması.saygılar.

doğaşk60
02-09-2015, 16:18
Eklemeden edemedim mümkün olduğu kadar tarlayı pullukla sürme işini ağaçların uyuduğu dönemlerde yapıp kök bölgesine yaklaşılmamasını tavsiye ederim.biraz fazla yaklaşılmış gibi geldi bana.sürme işlemini üstten aşağı değil yan yaptırınız aşırı yağmurlarda tarla oyulurken suyuda tutamamış faydalanamamış olursunuz.artı olarak tarla kış boyu sürülü şekilde durmasında sakınca yok lakin mart dönemi içerisinde kazayağı ve benzeri ekipmanla tarlayı düzleyin.tekrar kolay gelsin.

ozcantekin
02-09-2015, 22:53
Sn Murat Kayadelen ve Sn Doğaşk60

Payaşımlarınız bir heykeltraş hesabı çıkarılmak istenen esere estetik katmakta her paylaşım bir adım ileriye götürmekte, gün içinde yazılarınızı okudum ancak telefonla cevap yazmak zorlandığım için anca müsait olabildim.

Mehmet Bey, ataman çiftliğinin bu sıkıntısını ben de duymuştum ancak bu kadar yatırım yapan profesyonel yapıyla iş yapmaya çalışan bir firmaya hem konduramadım ancak https://www.youtube.com/watch?v=yjenCXSkeOw linkindeki firmanın videosunu izlediğinizde firmanın ağaç sayısıyla yıllık 250 ton üretimi hesaplandığında ağaç başına düşen verim az gibi geldi ve bu da sizin söyleminizi doğruluyor gibi bir de şöyle bir durum var firma ilk önce şebin bilecik gibi türler ekip sonradan çeşit değişimi yapmış ve değişimden sonra ne kadar süre geçtiği belirtilmemiş, ağaçlar tam verime ulaşmamışta olabilir.

Doğaşk60 bey, tozlayıcı konusunda bahçede farklı tozlayıcılar kullanılması durumunda standart şekil ve görünümlü ceviz elde edilemeyeceği bu da ürün pazarlamasında değer kaybı olabileceği bu yüzden tek tür tozlayıcı kullanılmalı diye bir yazı okumuştum ancak doğruluğu veya yanlışlığı ile ilgili bu bilgiyi doğrulayan bir tecrübe ile karşılaşmadım ayrıca bu düşünceyi boşa çıkaran bir görüş daha var eğer böyle olsaydı yan yana olan veya yakın bahçelerdeki farklı türlerdeki tozlayıcılar bölgedeki bahçeleri olumsuz etkiler görüşüydü.

Arazi sürülme şekilleri hakkında pek bilgim yok ancak babam köklere zarar verilmesin diye yaklaşık fidanların iki tarafından yarımşar metre aralık vererek yapmış, yaz sürümü toprağın havalanmasıve güneşte yanması için yapıldı diye biliyorum, arazi mecburen dikine sürüldü çünkü biraz eğimli traktörün devrilme riski var

ozcantekin
29-09-2015, 12:05
Bayramin 4. Gunu fidan siralarini belirledik. Sabah 8 aksam 6:30 a kadar surdu, tarla sekilsiz oldugundan baya ugrastil neyseki tam icime sinmese de optimuma yaklasti. Mesafeler 7x6 olarak yaptik bazi kisimlar arazi seklinden dolayi 7x4 olan fidanlar bile oldu. Aksam ustu kepceciyi aradik musaitim deyince dun icin randevulastik iki kepceyle toplamda 26 saatlik calismayla fidan cukurlari acildi.

yusufcsr
02-10-2015, 08:35
Bayramin 4. Gunu fidan siralarini belirledik. Sabah 8 aksam 6:30 a kadar surdu, tarla sekilsiz oldugundan baya ugrastil neyseki tam icime sinmese de optimuma yaklasti. Mesafeler 7x6 olarak yaptik bazi kisimlar arazi seklinden dolayi 7x4 olan fidanlar bile oldu. Aksam ustu kepceciyi aradik musaitim deyince dun icin randevulastik iki kepceyle toplamda 26 saatlik calismayla fidan cukurlari acildi.

Kaç adet fidan çukuru açtı ki 26 saat çalıştı saati 100 tl den iyi para

ozcantekin
02-10-2015, 20:23
Saati 120 tl den 302 fidan acti 3000 tl odedim. Cukurlari biraz genis ve derin actirdim, cunku fidan gelisimine etkisine uygulamali şahidim.

yusufcsr
07-10-2015, 09:07
Çukurları kaça kaç açtırdın

Saati 120 tl den 302 fidan acti 3000 tl odedim. Cukurlari biraz genis ve derin actirdim, cunku fidan gelisimine etkisine uygulamali şahidim.

ozcantekin
07-10-2015, 09:23
1.5 - 1,8 arasi derinlik genislik 1,5-2 m arasi.

Cukurlari actirmakta gec kaldik son dakika yagmur oncesi oldu bundan sonrada acilmaz yagmurda toprak cukurlarda dagilmaz. Bundan sonra toragin kurumasi icin hava da olmaz.

Çukurları kaça kaç açtırdın

ozcantekin
07-10-2015, 19:04
Değerli arkadaşlar sizler de son zamanlarda tv programı olsun facebook grupları olsun LARA türü ceviz övmeleri, tanıtımları yapılıyor siz bu tanıtımlar hakkında ne düşünüyorsunuz.

Sizce chandler'in kaymağı yendi de farklı tür fidanları ellerinde bulunanlar ilgi odağı oluşturup bu türleri piyasaya sürmeden önce bir kaymak tabakası oluşturma mı peşindeler. Aynı kuş serisi arabalar gibi Doğan L, SL ,SLX

karabuz
08-10-2015, 08:20
Lara türü fransız çeitlerinden,Payne çeşidinden üretilmiş ayni zamanda fernor un annesi denilebilir. fransa fidancı sayfalarında pek üzerinde durulmayan bir tür.
Pépinières Coulié - Chataîgniers - Noyers - Plantes Ornementales - Arbres Truffiers (http://www.coulie.com/fr/noyers/Pieral_Lara.html)

Varietes Noix (http://www.l-q-p.com/pepiniere/fr/variete_noix.htm)

variété noyer Lara (http://www.pepinoix.com/variete_noyer_lara.html)

ozcantekin
09-10-2015, 09:40
Gecen aksam ibrahim balkal o kadar övdü ki dedim yenii trend baslayacak heralde. Italya ve franansada cogunlukla uretilen tür gibi anlatildi

QUOTE=karabuz;1413723]Lara türü fransız çeitlerinden,Payne çeşidinden üretilmiş ayni zamanda fernor un annesi denilebilir. fransa fidancı sayfalarında pek üzerinde durulmayan bir tür.
Pépinières Coulié - Chataîgniers - Noyers - Plantes Ornementales - Arbres Truffiers (http://www.coulie.com/fr/noyers/Pieral_Lara.html)

variété noyer Lara (http://www.pepinoix.com/variete_noyer_lara.html)[/QUOTE]

yusufcsr
09-10-2015, 09:48
Normal değilmi sizce adamlar övüyorlar ki satsınlar cevizi övmeyince kim alacak

Gecen aksam ibrahim balkal o kadar övdü ki dedim yenii trend baslayacak heralde. Italya ve franansada cogunlukla uretilen tür gibi anlatildi

QUOTE=karabuz;1413723]Lara türü fransız çeitlerinden,Payne çeşidinden üretilmiş ayni zamanda fernor un annesi denilebilir. fransa fidancı sayfalarında pek üzerinde durulmayan bir tür.

variété noyer Lara (http://www.pepinoix.com/variete_noyer_lara.html)[/QUOTE]

ozcantekin
09-10-2015, 10:44
anlatılıyor da, da sı insanlar bu sözlere güvenip arazi alıyor, umut besliyor, emek ve para harcıyor, fidancının işi fidanı sattıktan sonra bitiyor, eğer ceviz işinin özü fidan satmakta bitiyorsa çok büyük kul hakkınagirilmiş olmaz mı?

yusufcsr
09-10-2015, 10:52
Haklısın sonuna kadar katılıyorum size o tarafını düşünene olsaydı bu kadar bilgi kirliliği olmazdı amaç fidanı satayım da ne olursa olsun kul hakkı yemekten başka bir şey değil.

anlatılıyor da, da sı insanlar bu sözlere güvenip arazi alıyor, umut besliyor, emek ve para harcıyor, fidancının işi fidanı sattıktan sonra bitiyor, eğer ceviz işinin özü fidan satmakta bitiyorsa çok büyük kul hakkınagirilmiş olmaz mı?

ozcantekin
13-10-2015, 19:49
Bir insan ticaretini veya bildigini oldugu gibi anlatsa, uygulasa herkes hesabini kitabini ona gore yapar yaptiklarindan kendi sorumlu olur. Neyse bu isler cetrefilli isler, detaya girdikce kararsizlik, şüphe ce umutsuzluk ortaya cikiyor TIP sustum

ozcantekin
01-11-2015, 20:59
Herkese merhaba,

Bir pazar günü oyumuzu kullandıktan sonra havanın da güzel olması sebebiyle günü değerlendirmek istedik, 2016 ocak ayında dikmeyi planladığımız fidan çukurlarını daha önce açtırmıştık, aradan geçen sürede güzel yağışlar oldu, bu yağışlarla beraber fidan çukurlarının durumunu görmek ve de fidan yerlerini belirleyip hereklerini dikmek istedik.

Araziye vardığımızda çukurlar açıldığında zeminle aynı hizada olan olan çukurlar 30-50 cm kadar çökme olduğunu gördük, bu bizim için sevindirici bir durumdu aksi durumda biz fidanları diktikten sonra çökme olsaydı aşı yerleri toprak altı seviyesinde kalacaktı, bundan sonra daha çökermi bilemiyorum.

Araziden baya büyük kayalar çıktı, resimlerde yok bir tanesi bir halı boyunda, yaz döneminde arazi kuruduğunda bu taşları kepçeyle aldıracağım.

Tarlanın üst kısmından, orta ve alt kısmından su çıkıyor, muhtemel tek kaynaktan geliyor, baharda bu bölgelere kepçeyle kuyu açtırıp fidanların su ihtiyacı için nasibimizi arayacağız,

Bu arada resimlerde gördüğünüz babam, sağolsun her konuda öncü olup yol gösteriyor, yazılarımın ilk sayfasında belirttiğim kısmen sitem ettiğim konularda zannedersem biraz aceleci davranmışım, onun yaptığı fidanlığa bir süredir gidememiştim, dönüşte oraya da uğradık, maşallah bu sene diktiği fidanlardan bir çoğu 3 metreyi aşmış, 2014 ocakta diktikleri ise harika seviyeye gelmiş.
Onların resimlerini de sizlerle bu hafta içi paylaşacağım.

Son dönemde düşünüyorum, acaba sırf gelir için mi merak ediyorum, bu işle uğraşıyorum diyorum ama sonunda diyorumki ceviz yetiştirmek benim için hobi olmuş...

İyi akşamlar.

ozcantekin
03-11-2015, 09:25
2014 ocak dikimli cevizlerin son hali

ozcantekin
03-11-2015, 09:34
2015 ocak dikimli fidanların son hali, ağaçlar kış moduna girmeye basladı, yakında yaprak dökerler

ozcantekin
03-11-2015, 19:25
Arkadaşlar tekrar merhaba,

Daha önceki mesajlarımda değindiğim bir konuyla ilgili az önce fecabook gruplarında birkaç resim paylaşıldı, bir fidan üretim bahçesindeki fidanların yaprakları şimdiden sıyrılmış ve satışa hazırlanmış, konuyla ilgili yapılan yorumlarda bir kaç fidancı bu resimleri yayınlayan kişiyi ortalarına almış linç girişiminde bulunuyorlardı. Bende yorum yazmaya başlamştım ki yazdıklarım yarısına kadar gelince resimler kaldırıldığı ile ilgili hata mesajı aldım.

Fidan alacak arkadaşlara şimdiden tavsiyem 15 kasım diye satışlar yapılmaya çalışılıyor siz siz olun erken söküm fidanları satın almayın,

Bu mesajı okuyan fidancılara tavsiyem bu işi emek harcayan umut besleyen insanların emeklerini heba etmeyin, yüzüp yüzüp kuyruguna kadar getirdiğiniz işte fidanlar uykuya geçmeden satmayın helal paranıza haram karıştırmayın.

el_turko
03-11-2015, 22:03
özcan bey, çalışmalarınız çok güzel. tebrik ediyorum. inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız. bereketli ürünler ve bol kazançlar diliyorum şimdiden.

ozcantekin
04-11-2015, 10:03
Sn. El turko iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim

özcan bey, çalışmalarınız çok güzel. tebrik ediyorum. inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız. bereketli ürünler ve bol kazançlar diliyorum şimdiden.

izzy
06-11-2015, 09:21
Özcan bey babanızın dikmiş olduğu 2014 yılı fidanları çok iyi görünüyor,bunların tepe kesimlerini ilk yıl sizin dediğiniz gibi (3,4 göz üzerinden) mi yaptınız yoksa uzun mu bıraktınız ?

ozcantekin
06-11-2015, 12:49
2014 fidanlarina ilk yil tepe kesimi yapilmadi oyle cok boylanma yapmadi ama kalinlasmisti sonra bu sene biraz tepe vurma yapildi ne olduysa ondan sonra oldu

Özcan bey babanızın dikmiş olduğu 2014 yılı fidanları çok iyi görünüyor,bunların tepe kesimlerini ilk yıl sizin dediğiniz gibi (3,4 göz üzerinden) mi yaptınız yoksa uzun mu bıraktınız ?

blnturkek
06-11-2015, 13:53
bereketli mahsüller, emeğinize sağlık.

ozcantekin
09-11-2015, 18:34
temennileriniz için teşekkür ederim blnturkek

bereketli mahsüller, emeğinize sağlık.

ibas06
10-11-2015, 16:00
2015 ocak dikimli fidanların son hali, ağaçlar kış moduna girmeye basladı, yakında yaprak dökerler
Hocam ne verdinde bir sezonda bu kadar büyüttün??? bunları biraz abartılı olmuyormu ??? Bizim bahçeler 3 yaşına girecek bunlar kadar yok bizde içinden cıkmıyoruz gece güzdüz bakımını yapıyoruz toprağımız cok kaliteli dünyanın gübresini atıyoruz ama bu kadar değil lütfen insanları yanıltmayalım bir sezonda bu kadar ağaç büyümez gerçek yaşını söyleyin abartıya gerek yok

alperalper
10-11-2015, 16:05
Hocam ne verdinde bir sezonda bu kadar büyüttün??? bunları biraz abartılı olmuyormu ??? Bizim bahçeler 3 yaşına girecek bunlar kadar yok bizde içinden cıkmıyoruz gece güzdüz bakımını yapıyoruz toprağımız cok kaliteli dünyanın gübresini atıyoruz ama bu kadar değil lütfen insanları yanıltmayalım bir sezonda bu kadar ağaç büyümez gerçek yaşını söyleyin abartıya gerek yok

büyür hocam neden büyümesin. fidan kökleri iyi ise 1-1,5 metre sürgün normal. zaten kireçli yerlerine bakarsanız büyüme o kadar. yalnız arkadaş çok büyüyen fidanların başında poz vermiş (dikkatli bakarsanız diğer fidanların o kadar da sürmediğini görebilirsiniz. ) ki o kadar da olsun:)

ozcantekin
10-11-2015, 17:51
sn ibas inan ne diyeceğimi bilemiyorum, ilk sayfalara bakarsanız fidanların ay ay gelişim resimlerini bulabilirsin, siz fidanlarınızı nasıl diktiniz, anlatabilirmisiniz,

dikim çukrurları kaça kaç nasıl açtınız mesela ?

Birde fidan gelişimini etkileyen faktörler ile ilgili ziraat mühendisi şenay hn. bir resim paylaşmıştı kendiniz bir de değerlendirin.

Bence bizim cevizler az bile gelişti, resimlerde eklediğim kişinin cevizleri ilk senesinde 4 m oldu

ykaya194
10-11-2015, 21:39
Açık köklü fidan tüplü fidana göre 1 yaş daha büyüktür. Anaç 2.yılında aşı yapılır ve 3. yıl sökülerek satışa sunulur. Dolayısıyla satışa sunulan fidanların kök ve gövdesi iyi gelişmiş ise ilk yılında 3-4 m boy yapması gayet normal.

ibas06
11-11-2015, 09:16
sn ibas inan ne diyeceğimi bilemiyorum, ilk sayfalara bakarsanız fidanların ay ay gelişim resimlerini bulabilirsin, siz fidanlarınızı nasıl diktiniz, anlatabilirmisiniz,

dikim çukrurları kaça kaç nasıl açtınız mesela ?

Birde fidan gelişimini etkileyen faktörler ile ilgili ziraat mühendisi şenay hn. bir resim paylaşmıştı kendiniz bir de değerlendirin.

Bence bizim cevizler az bile gelişti, resimlerde eklediğim kişinin cevizleri ilk senesinde 4 m oldu
Ne diyelim Hocam Maşallah demekten başka.
Ben Çukurları kepce ile açtırdım 2*2 olarak içine tüm kimyasal ve ahır gübresini koydum haftada 2 defa yaklaşık her sulamada 50 lt su veriyorum Analiz raporuna göre gübre programını uyguluyorum PH değerim 7.00
otla sürekli mücadele ediyoruz ot ilacı ve sürekli diskaro ama gene de sizinkiler kadar değil Ne diyelim Maşallah Maşallah darısı bizimkilere demekten başka bir söz bulamıyorum

ozcantekin
11-11-2015, 10:35
ceviz turu ve yukselti nedir birde hangi il

ozcantekin
11-11-2015, 10:39
Biz ot ilaci hic kullanmiyoruz kim ne derse desin fidani oldurmesede nezle yapar grip yapar dusuncesindeyiz

ibas06
12-11-2015, 10:22
ceviz turu ve yukselti nedir birde hangi il
Chandler Kırşehir 800 rakım

ozcantekin
12-11-2015, 22:32
Rakim chandler icin nekadar uygun gozukse de ic anadolu soguk bir iklim. Bizim rakim 200 m ve daha yapraklar yeni yeni solmaya hazirlaniyor. Erken soguklarda bir kere etkilendimi fidanin toparlanmasi zor olur. Insalallah yanilirim ama fernora **** kaman a donmek zorunda kalabilirsiniz. Kaman cevizi hic yemedim ama lezzetiyle aranan bir cevizmis

Chandler Kırşehir 800 rakım

ozcantekin
30-11-2015, 11:29
Arkadaslar merhaba.

Dun bandirmaya gittik fidan almak icin, fidanlarin cogu bitmis bitmeyenlerde traktor romorklarinda acik sekilde bekliyordu, biraz moralim bozuldu daha sonra bir firmayla tanistik anlasirsak bahceden sokup verecegini soyledi. Anlastik fidanlar gozumuzun onunde sokuldu tek tek fidanlari sectim ancak ronde tozlayici bulamadim bu konuda yardimci olabilirmisiniz nereden temin edebilirim

uzman70
30-11-2015, 12:10
sayın ozcantekin hangi firmadan kaça anlaştın yazarmısın banada lazım.

ozcantekin
30-11-2015, 12:31
Yazdiginiz mesajda cevapladim

levent pehlivan
04-01-2016, 03:16
Ozcan bey foruma yeni katildim butun yazilari okudum yillardir arastirmalarimi yaptin bende bu sene **** onumuzdeki Sedona 5 donum ceviz ekicem siz uygulamaya gecmissiniz deneyimlerinizden faydalanmak isterim yeriniz kocaelinin neresi acaba

omergunal
04-01-2016, 19:17
Güzel çalışmalar özcan bey tebrikler

ozcantekin
05-01-2016, 05:18
Levent bey kandirada yerimiz yardimci olmaya calisirim ******. Siz merak ettiklerinizi sorun hemen olmasada bir sekilde donus yaparım. Bu siralar iste yogunum

ozcantekin
05-01-2016, 05:19
Omer bey teşekkür ederim

levent pehlivan
05-01-2016, 21:04
Yaza Dogru musait Bi zamanda yerinizi gormek isterim Ozcan bey bende dag koyundeyim bayraktar tarafi. Siz kandiranin hangi koyu

ozcantekin
06-01-2016, 06:21
Dag köyü biliyorum, sizin o tarafa gitmişliğim var. Bizim tarla dalca tarafında. Tabi olur niye olmasın seve seve gezdirebilirim.

ozcantekin
09-05-2016, 06:27
2015 aralık dikimli fidanlarımız yakın zamanda uyanmıştı, görmeye gittik, 3-5 gözden tepe vurumunu martta yapmıştık, tüm gözlerde sürgünler vardı, sürgünleri ikiye bazılarını üçe kadar düşürdük, sürgünler kuvvet kazanınca, bir ay sonra da tek sürgüne düşüreceğiz. 310 ağaçtan tutmayan yok, 1-2 tanesi biraz neşesiz gibi ama onlardan da umudum var,

Nerdeyse her ağaçta meyve var, bir miktar kopardım, 15 gün sonra onları da koparmaya gideceğiz,

Gördüğüm kadarıyla, uyanma dönemleri, ilk seneden meyve vermesine baktığımda fidanlar ismine doğru çıktı.

Abbass
09-05-2016, 12:32
Çok aşağıda dallandırmaya başalamışsınız gibi geldi.

Benzerini ben yaptım hem ceviz hem bademde. Badem hızlı büyüdüğü için daha ilk yılın sonunda traktör ile dallara zarar vermeye başladım. Fidan altları tamamen el ile çapaya kalıyor, çok uğraştırıyor. Cevizleri yukarıdan taçlandırmaya başladım, bademlerde ide geçen yılın dallarının neredeyse yarısını budamak zorunda kaldım tacı yukarı alabilmek için. Sonuçta ceviz yavaş gelişiyor durumu kurtardık ama neredeyse tüm badem fidanlarındaki ilk yıl şekil budaması ve büyüme boşa gitti.

ozcantekin
09-05-2016, 14:19
Merhaba,

Şuan taçlandırma yapmıyoruz, fidanlar dikileli 6 ay oldu bu sene amacım tek lider dal üzerine boy attırıp hedef olarak 3-4 m arası yapıp sonra boyuna göre önümüzdeki kış 160-170 cm den ilk katı alıp taçlandırmak.

Traktör işi artık fidan diplerine 90 cm kalaya kadar yaklaştırmamak, çapa motoruyla bu araları fazla derine inmeden yabancı ot temizliğini yapmak.

Çok aşağıda dallandırmaya başalamışsınız gibi geldi.

Benzerini ben yaptım hem ceviz hem bademde. Badem hızlı büyüdüğü için daha ilk yılın sonunda traktör ile dallara zarar vermeye başladım. Fidan altları tamamen el ile çapaya kalıyor, çok uğraştırıyor. Cevizleri yukarıdan taçlandırmaya başladım, bademlerde ide geçen yılın dallarının neredeyse yarısını budamak zorunda kaldım tacı yukarı alabilmek için. Sonuçta ceviz yavaş gelişiyor durumu kurtardık ama neredeyse tüm badem fidanlarındaki ilk yıl şekil budaması ve büyüme boşa gitti.

hdoğan
09-05-2016, 20:37
Sayın Özcantekin, fidanları bu sonbaharada diktiğinize göre bu sene normalde 130-140 cm çok iyi gelişenlerde en fazla 180-200 cm olur, 3.5-4 metreyi ancak bir sonraki sene bulabilirsiniz diye düşünüyorum o da uç örnek. Selamlar

adiyge
09-05-2016, 21:27
Merhaba benim bahçemde aynı ozcantekin'in fidelerin gelişmesine benziyor benimde hedefim 3-4 metreye ulaştırmak :) sebebi de aşağıda ki videoda 12.dakkadan itibaren anlatımı var yanlış anlamadıysam yetişmesi mümkün olduğunu anlatmış sanırım.

https://www.youtube.com/watch?v=_yR29JJAxFs

ozcantekin
09-05-2016, 22:22
Resimlerini bu hafta içinde paylaşacağım, babamın 2015 ocak dikimli chandler ağaçları 3,8 m ye çıkanları var, bir çoğuna 2- 2,5 m gibi kat için tepe vurumu yaptı. Tabi arada dediğiniz boylarda olanlarda yok değil.

Sayın Özcantekin, fidanları bu sonbaharada diktiğinize göre bu sene normalde 130-140 cm çok iyi gelişenlerde en fazla 180-200 cm olur, 3.5-4 metreyi ancak bir sonraki sene bulabilirsiniz diye düşünüyorum o da uç örnek. Selamlar

ozcantekin
09-05-2016, 22:28
İnş umduğunuz gibi olur, bende çok video izledim, bazıları ütopya bazıları uygulamayla oluşabilecek seviyeler :) bakalım zamanla sizde paylaşrısınız bende yıl sonunda tekrar olabiliyormuymuş öğreniriz.

Merhaba benim bahçemde aynı ozcantekin'in fidelerin gelişmesine benziyor benimde hedefim 3-4 metreye ulaştırmak :) sebebi de aşağıda ki videoda 12.dakkadan itibaren anlatımı var yanlış anlamadıysam yetişmesi mümkün olduğunu anlatmış sanırım.

https://www.youtube.com/watch?v=_yR29JJAxFs

yavuz14
09-05-2016, 22:40
Sayın çiftçi arkadaşlar: Ben de 2015 yılında ceviz yetiştiriciliğine başlamak istedim.Bunun için bahçemi kuracağım Bolu da orman işletmesinin tavsiyesi ile bir serbest çalışan orman mühendisi ile anlaşıp 350 adet chanler tüplü cevizi alması ve bahçeme dikmesi hususunda anlaştım.Bahçeyi hazırlaması 2015 kasım sonunu buldu ve aralık başında da Bandırma dan getirttiği ceviz fidanlarının(SERTİFİKALI) dikimini yaptı. Ancak mayıs ayına geldiğimizde gördük ki fidanların %80 i aşı yerinden tutmamış ve aşağıdan yeniden sürgün vermiş idi.%20-30 civarı ise hiç tutmadı.Şimdi benim ne yapmam gerekir hem yıl kaybım oldu hem de 15000 civarında zararım oldu.Resmi olarak yapmam gereken nedir,siz olsaydınız ne yapardınız?Deneyim ve bilgilerinizden faydalanabilir miyim?(Fidanların alındığı yer ise kooperatif)Adını ve sertifikasını da paylaşabilirim.Lütfen yol yordam gösterir misiniz?

hdoğan
10-05-2016, 07:35
Resimlerini bu hafta içinde paylaşacağım, babamın 2015 ocak dikimli chandler ağaçları 3,8 m ye çıkanları var, bir çoğuna 2- 2,5 m gibi kat için tepe vurumu yaptı. Tabi arada dediğiniz boylarda olanlarda yok değil.

Özcan Bey, benim 2014 Mart ayında diktiğim fidan bu. Bunun iki yaşında olduğuna kimse inanmıyor :) Ancak bu fidan sizin belirttiğiniz ilk yılında 2 metre civarında idi.
Ocak 2015 de dikilen fidanlar 2015 yılı içinde mi 3.8 metreye ulaştı?

ozcantekin
10-05-2016, 08:58
Maşallah çok güzel, ceviz ilginç bir ağaç yerini ve biraz ilgiyi görünce kavak gibi uzuyor. Ama şu var doğru şekilde ilgilenmeye hemen cevap veriyor, otla mücadele çok önemli bence ve ilaçsız otla mücadele. Verime bıraktığınız hallerini de görmek isteriz, resim olunca insan daha mutlu oluyor, daha istekleniyor.

Özcan Bey, benim 2014 Mart ayında diktiğim fidan bu. Bunun iki yaşında olduğuna kimse inanmıyor :) Ancak bu fidan sizin belirttiğiniz ilk yılında 2 metre civarında idi.
Ocak 2015 de dikilen fidanlar 2015 yılı içinde mi 3.8 metreye ulaştı?

ozcantekin
10-05-2016, 21:54
Resim ekleyecektim ama hata verdi, hafta için ekleyeceğim,
2015 ocak ayında dikilen fidanlar mart ayında 2. tepe vurumu yapıldı.

yavuz14
12-05-2016, 23:14
Sayın çiftçi arkadaşlar: Ben de 2015 yılında ceviz yetiştiriciliğine başlamak istedim.Bunun için bahçemi kuracağım Bolu da orman işletmesinin tavsiyesi ile bir serbest çalışan orman mühendisi ile anlaşıp 350 adet chanler tüplü cevizi alması ve bahçeme dikmesi hususunda anlaştım.Bahçeyi hazırlaması 2015 kasım sonunu buldu ve aralık başında da Bandırma dan getirttiği ceviz fidanlarının(SERTİFİKALI) dikimini yaptı. Ancak mayıs ayına geldiğimizde gördük ki fidanların %80 i aşı yerinden tutmamış ve aşağıdan yeniden sürgün vermiş idi.%20-30 civarı ise hiç tutmadı.Şimdi benim ne yapmam gerekir hem yıl kaybım oldu hem de 15000 civarında zararım oldu.Resmi olarak yapmam gereken nedir,siz olsaydınız ne yapardınız?Deneyim ve bilgilerinizden faydalanabilir miyim?(Fidanların alındığı yer ise kooperatif)Adını ve sertifikasını da paylaşabilirim.Lütfen yol yordam gösterir misiniz?

Forumdaki arkadaşlar çok yardımsevermiş. YeniBond arkadaş dışında kimse yol göstereceğe benzemiyor:)

ozcantekin
16-05-2016, 22:05
konuyla ilgili bilgi vermek isterdim ancak bu konuda çok bilgili değilim ama şunu söyleyebilirim, ben bandırma sahilyenice köyünden kendim gidip tek tek fidanları seçerek almıştım, sahilyeniceye gittiğimde kasım ortasıydı ve fidanlar sökülüp traktör romörklerinde çıplak olarak bekletiliyordu, kışın soğuk don ne kadar zarar verdiğini bilemiyorum, oranın güvenilir fidancılarından birinin babasıyla bir tanıdık aracılığıyla görüştük, kendilerinde fidan kalmadığını söyledi, bizde başka biriyle tanıştık, o kişiyi sordurduk nasıl güvenilir midir diye, kesimlikle güvenebilirsiniz referansı olunda bahçeye gittik, arkadaşla beraber 600 kadar fidan söktürdük, fidanların 100 tanesi kepçeyle söküldü, kalanı traktör arkası sökücü aletle çıkartıldı, kepçeyle sökülenler çok iyidi, traktör arkası alet biraz köklere hasar verdi ancak her bir fidanın boyuna bakmadan kök sistemini inceleyerek ayırdım, bazılarının kökünde mantarmı desem bit mi desem acayip bir hastalık vardı, hatta şuan bile aklıma geldiğinde midem kalkacak kadar kötü bir görüntüydü, o fidanları almadım ayırdım,

Kısacası fidan işi nasip kısmet işi, birde satıcıların konuşması davranışı tipi bile oradan fidan alıp almamanız gerektiğini %50 hatta daha fazla belli ediyor,

Size geçmiş olsun demekten başka diyecek bir sözüm yok, bence sertifika işi biraz ortalıkta bolca dolaşan kağıt parçaları, para önemli ancak en önemlisi sizin için kaybedilen bir sene olacaktır, umutlar, hayaller, emek ve en son para.

Bence şimdiden ne yapmanız gerektiğine karar vermelisiniz.

1. fidanların hepsini söküp önümüzdeki sene için hazırlıklara tekrar başlayabilir.
2. Fidanlardan tutanlara göz aşısıyla aşılayabilirsiniz.
3. Tüplü fidan alıp dikebilir bence gerek yok

Güvenilir fidancı ismi de verebilirim ama şimdiden ayırtıp bir dahaki sene gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Saygılarımla.

vatansever77
23-05-2016, 19:41
Özcan Bey bende kocaeli de ikamet etmekteyim. Kısmet olursa önümüzdeki kış kartepe ilçesindeki bir köyde 12 dönüm civarı ceviz dikmek istiyorum .Mümkünse tecrübelerinizden faydalanmak ve bahçenizi ziyaret etmek istiyorum.

ozcantekin
24-05-2016, 13:19
Merhaba, öncelikle kararınız hayırlı olsun, benimde bahçem kandırada, ben özel sektörde çalışıyorum biraz yoğun dönemim var ancak yıllık izin döneminde sık sık bahçeye gitmeyi planlıyorum hem ozaman fidanlar kendilerini göstermiş olurlar, 2014 - 2015 - 2016 yılı dikimli bahçeleri ayrı ayrı gezere bakarız, size de fikir olur.

Özcan Bey bende kocaeli de ikamet etmekteyim. Kısmet olursa önümüzdeki kış kartepe ilçesindeki bir köyde 12 dönüm civarı ceviz dikmek istiyorum .Mümkünse tecrübelerinizden faydalanmak ve bahçenizi ziyaret etmek istiyorum.

ozcantekin
08-06-2016, 20:34
05.06.2016 pazar günü ceviz bahçelerine gittik ilk önce;

2015 aralık dikimli bahçemize gittik, fidanların gövdelerini boyadık, daha önce iki tane bıraktığımız dalı tek dala bıraktık, fidanlar ortalama 30-70 cm kadar sürgün vermiş,

Bahçenin son şekli resimlerini paylaşıyorum.

ozcantekin
08-06-2016, 20:40
2015 ocak dikimli ağaçların tepe kesimlerini yaptıktan sonraki hali

ozcantekin
08-06-2016, 20:50
2014 ocak dikimli ceviz ağaçlarının gelişimleri iyi gidiyor, tüm ceviz ağaçlarında meyve koparımını yaptık ancak bir iki ağaçta kalanlar olmuş, onlarıda koparıp attık. Ağaçların gövdelerini boyadık,

2015 ocak dikimli 12,5 dönümlük bahçenin yanındaki 5,5 dönümlük araziyi de satın aldık, 2017 ocak için dikim yapma planımız var.

yavuz14
11-06-2016, 01:18
özcantekin bey teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.Ben zaten tüplü fidan alıp diktirmiştim.Şu an orman bölge müdürlüğünden ve tarım il müdürlüğünden rapor tutturmak üzereyiz.Daha sonra ise fidanların satışını yapan bandırma daki fidancıyı dava edeceğim.Hem 1 yıl kaybım oldu hem de maddi olarak zararım.Başka çıkış yolu görünmüyor.

yavuz14
11-06-2016, 01:35
Özcan Bey 17 nisan da çektiğim birkaç fotoya bakar mısınız.Tüplü dikim yaptığımız fidanların yüzde 90 ı bu durumda...

ozcantekin
11-06-2016, 08:29
Tüplü fidan suyun yetersiz olduğu bölgeler için gerçekten risk olduğunu düşünüyorum, sürekli su istiyor, strese sokmamanız gerekiyor. Ben cesaret edemezdim açıkçası, bu şekildeyse fidanlar aşı altından sürgün vermiş gibi gözüküyor,

Ceviz yetiştirmede kendime yetecek kadar bilgiliyim, size bu konuda cevap verebilecek derecede konuya hakim arkadaşlar mutlaka vardır.

Tavsiye olarak eğer ağustosa kadar tutmayan fidanların yerine tekrar dikim yapmak isterseniz, fidan çukurlarını kepçeyle açtırın sonra kışın açık köklü fidan dikimi yaparsınız.

Özcan Bey 17 nisan da çektiğim birkaç fotoya bakar mısınız.Tüplü dikim yaptığımız fidanların yüzde 90 ı bu durumda...

ozcantekin
19-06-2016, 19:32
Değerli ceviz hobidaşlarım merhaba, 18.06.2016 günü yani 13 gün sonra bahçeme gittim, 13 gün süre zarfında fidan boylarında 20-30 cm kadar boylanmalar olmuş, mayıs ve haziran ayı yağmurlar güzel yağdı, henüz sulama ihtiyacı hissetmedim ancak toprak hala soğuk bu da fidanların boy atmasını yavaşlatıyor, geçtiğimiz hafta yine güzel yağmur yağdı toprağın altı ıslak hala. Son günler çok sıcak geçiyor, toprak ısınırsa asıl bylanmayı bundan sonra bekliyorum.

google eart fotosunuda paylaştığım sarı çizgili alanı emlakçıdan satın almak zorunda kaldık, köylüler arazilerini satacakları zaman direk emlakçıyla irtibata geçiyorlar, ne çevresine, ne arazi komşusuna soruyor.

Araziyi emlakçıya satılan fiyatın yaklaşık 3 KATI na satın aldım, ALMAK ZORUNDA KALDIM.

Aldığım arazinin bir yan tarafıda 7,5 dönüm satılma durumu var, sahibine şimdiden söyledim, satarsan fiyatta emlakçıdan aldığın fiyatın üzerine çıkarım dedim, bakalım emlakçı tatlı gelip yine emlakçıya mı satacaklar merak ediyorum.

Neyse ne diyelim biz işimize bakalım, 2016 aralık ayı için yine 7x6 aralıklı dikim planlıyoruz 150 kadar fidan alır diye tahmin ediyorum.

ONRKAL
20-06-2016, 09:30
Özcan bey merhaba bende sakaryada sizin bahçeniz gibi bir eğime sahip 17 dönüm araziye 2015 kasım sonunda chandler fidanları diktim. %95 i tutmuş görünüyor fidanların. Yeni diktiğiniz fidanları ne amaçla, neye göre ve ne ile boyadınız acaba? Benim bahçeminde alt tarafı orman ve gün boyu güneş alan bir konumda benimde boyama yapmama gerek varmı acaba. Birde bahçeniz çok temiz görünüyor yabani otla nasıl baş ediyorusunuz. Mayıs ayı başında tüm bahçeyi diskaro ile temizlettim ama 1,5 ayda sanki hiç yapmamış gibi her yer ot:) Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

ozcantekin
20-06-2016, 12:44
öncelikle bahçeniz hayırlı olsun, ot mücadelesi bence fidan gelişimi açısından en önemli husus önceki sayfalarda bamın bahçesindeki fidan diplerinde kabak ekilmişti, bu kabaklar fidanı %50 den fazla duraksadı, aynı bahçeye gittiğinizde bunların hangisinin dibie kabak diklmiştir diye kime sorarsanız sorun size tek tahminde cavabı verecektir.

Ot mücadelesi için kesinlikle ilaç kullanma taraftarı değilim, ara ara tarak ve kaz ayağı ile yüzeysel çalışma yapınca otlar çoğalmadan mücadele edilebiliyor.

Fidanların boyalarına gelince, tavan boyası ile boyadım, güneş ışınları zaten taze olan fidan gövdesini yakıyor, nasıl anlatayım morumsu renge bürüyor, boya yapınca bu morluk fidanlarda olmuyor, tabi fidan boylandıkca yaprağın güneş ışınlarını kesmediği kısımlara tekrarlanmalı bence,

ozcantekin
06-07-2016, 21:53
Öncelikle herkesin bayramını kutlarım,

Bayram tatili için baramın birinci günü öğleden sonra köye gittim, ailemle bayramlaşmayı yaptıktan sonra ceviz bahçesine gidelimmi diye babama teklifte bulundum, yarın sabah gideriz geç oldu dedi, tamam dedim, babam biraz sonra akşam yaklaşmasına rağmen hadi gidelim ozaman dedi, atladık arabaya 10 dk sonra bahçedeydik, beni büyük bir süpriz bekliyordu, ağaçlar en son 18 haziranda gördüğüme göre büyük bir gelişim gerçekleştirmişler, sürgünler uzayınca fidanlar bahçede biz varız demeye başlamış, çok mutlu oldum, bazı fidanlar tepe vurması yaptığım yerden sonra 140 cm kadar boylanmışlar, ortalama boy atımı 100-120 cm arası, tozlayıcıların fidanlaraı daha zayıftı onlarda 60 cm den fazla boy atan yoktu.

Bahçede fidan çukuarlarını açarken çıkan taş / kaya ları ağustos ayı içerisinde su kuyusu açarken hepsini uygun bir yere taşıyacağız.

Bayramın 3. günü de 2014 ve 2015 dikimli fidanlara bakmaya gideceğiz.

tekrar herkese iyi bayramlar.

coskunsarıkaya
07-07-2016, 00:20
Sayınözcantekin;

Öncelikle bayramınızı kutlar,bahçenizin hayırlı uğurlu bereketi daim,kazancınız yerinde olur İNŞALLAH.

fidanlarınızın bana göre MAŞALLAH'ı var.Gayet sağlıklı görünüyorlar.Martta tepe vurması yapılıp yan dal alınabilecek.Yalnız bazı fidanlar eğik durumda lider dikey geliştikce eğri fidan formunda olacak gibi.Biraz daha uzun herek kullanılarak düzeltmeniz sizin yararınıza olur düşüncesindeyim,Kolay gelsin, saygılar

ozcantekin
07-07-2016, 19:33
Coskun Bey teşekkür ederim bende bayramınızı kutlarım, evet tespitleriniz doğru bende size katılıyorum, herekleri değiştirmeyi planlıyoruz muhtemelen ağustos başı gibi müsait olacağım, birkaç tane fidanı hereğinde tekrar söküp bağlamıştım ama 50 kadar fidanda eğik büyüme olabilir önlem almam gerekecek

Tekrar tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Sayınözcantekin;

Öncelikle bayramınızı kutlar,bahçenizin hayırlı uğurlu bereketi daim,kazancınız yerinde olur İNŞALLAH.

fidanlarınızın bana göre MAŞALLAH'ı var.Gayet sağlıklı görünüyorlar.Martta tepe vurması yapılıp yan dal alınabilecek.Yalnız bazı fidanlar eğik durumda lider dikey geliştikce eğri fidan formunda olacak gibi.Biraz daha uzun herek kullanılarak düzeltmeniz sizin yararınıza olur düşüncesindeyim,Kolay gelsin, saygılar

ozcantekin
07-07-2016, 20:52
Sabah erkenden 2,5 ve 1,5 yaşındaki ağaçların bulunduğu tarlaya gittik, yaprak renkleri gayet iyi, çok miktarda çift sürgün var bayram bayram yarım saat kadar biraz yaz budaması yaptık daha yapılacak var, biraz diplerinde ot birikmiş, haftaya gidebilirsem diplerindeki otları çapalayacağız aynı zamanda yağmur yağmazsa humik asitli sulama yapacağız,

rlcalikoglu
31-07-2016, 20:53
merhaba otla nasıl mücadele ediyorsunuz. sadece traktörle sürerek mi? teşekkürler

ozcantekin
31-07-2016, 21:25
Bahçeyi ziyarete gittik, aynı ağacın 26 gün sonraki görüntüsü...

ozcantekin
31-07-2016, 21:32
Küçük cevizci dedesiyle beraber ceviz bahçesinde

ozcantekin
31-07-2016, 21:40
Merhaba, sadece traktör tarağı ile, büyümesine fırsat vermeden, toprağın kuru olduğu zamanda yapıyoruz, diplerini de çapa ile ve genellikle otları elle kökünden çekerek yapıyoruz. Şimdilik ilaç kullanma taraftarı değilim,

merhaba otla nasıl mücadele ediyorsunuz. sadece traktörle sürerek mi? teşekkürler

ozcantekin
01-08-2016, 20:03
Değerli ceviz sevdalıları iyi akşamlar;

Gectiğimiz sene bu zamanlar dedemden kalan kullanılmayan, atıl vaziyetteki 12,5 dönüm araziye ceviz kararı vermiştik, hatta bu arazi dedemin annesinden önce dedeme sonra babama şimdide bana kalmıştı, benim için hem hatırası yüksek hemde içinde olduğum zaman atalarımı, köklerimi hatırladığım bir mekandı.

Allah rahmet etsin dedemin binlerce yetiştirdiği ağacı vardı, babam da aynı şekilde ağaç dikmeyi, büyütmeyi sevmekte.

Bende bu zincirin devamı olmak istiyorum, bu niyetle bu sene 12,5 dönüm araziyi yeşillendirmeye başladık,

Daha önce de bahsettiğim gibi yan taraftaki resimde görülen sarı çizgili alanı emlakçıdan satın almıştım, mavi çizgili arazi için de satarsa emlakçının alacağından daha fazla fiyata alırım demiştim. Bu hafta arazi sahibi satacağı haberini vermişti, bir kaç farklı günde görüşme ve pazarlıktan sonra bu akşam anlaştık, kaporamızı verdik.

Hayırlısıyla 25 dönüm arazi oldu, işlerim yoğun ve cumartesi günleri işe gitmek zorunda kalıyorum, bu sene dikim hazırlıklarını yapabilir miyim bilemiyorum.

Yeşil çizgili alan da yine dedemin annesinden kalma amcamın,
amcam satma planı var, açık net şekilde satarsan alabileceğimi söyledim **** yerine başka bir yerden arazi alabilirim dedim, şimdilik ses soluk yok.

ozcantekin
14-08-2016, 21:32
Bahçede en büyük eksiğimiz su idi, 100 m altta dere vardı ancak kurak giden yazda orada bile su kalmadı,

Su çıkmasını tahmin ettimiz 3 yer vardı, çubukla bakanlara da baktırmıştık.

İlk deneme de kepçe 7 m kadar indir su bulamadık, 2. deneme de maşallah yaklaışık 130 cm den su çıktı, kuyuyo derinleştirdik ancak kuyu kenarları ürkmeye başladı, yağmurda yağdı, toprak yumuşadı çalışmaya iki gün kadar ara verdik, salı günü kuyunun içine künk ( büz) koyulacak. Çıkan su tatminkar olarak akıyor.

ozcantekin
14-08-2016, 21:45
Geçtiğimiz pazartesi günü bahçeyi suladık,
Cumartesi günü güzel yağmur yağdı bundan sonra su istemez diye düşünüyorum, suyu kesme vakti geldi

Fidanların uçları maşallah hala pembe ve sürgün vermeye devam ediyor.

Üst paylaşınlarda 15 gün önce kıyasladığım ceviz 30 cm kadar boy atmış, 2,32 m olmuş

Hiç ortalıkta gözükmeyen bir tanesi cuma günü ölçümde 2,30 cm di bugün ölçtük 2,48 m geldi,

ozcantekin
11-09-2016, 19:11
Bigun bahceye gittik. Artik fidanlar eskisi gibi boy atmiyorlar
Kalinlasmaya baslamis govdeleri. Taclandirmayi 180 cm den yapmayi dusunutorum. Bir kisim gorus 140 cm diyor hala netlestirmis degilim. Resimde gozuken fidan 3.5 m kadar. Fidan boylari genel olarak 2 m ile 3 m arasi. Tozlayicilar 130 cm kadar.

Taclandirma konusunda tabsiyeleriniz ne olur

ozcantekin
06-08-2017, 17:00
Değerli arkadaşlar merhaba,

Son dönemlerde neredeyse hepimiz facebook ta grupları takip ediyoruz, bu gruplarda her ne kadar çok bilgi sirkülasyonu olsa da ben bu grupta çok şeyler öğrendim, buradaki veri tabanından çok faydalandım, demem o ki bakıyorum da bir yıldır ben de dahil paylaşımlarımız azaldı, bu kaynak bizler için önemli olduğunu ve buranın işlevsiz hale gelmemesi gerektiği kanaatindeyim.

Gelelim bahçeme.

* Bahçede kış döneminde 2 m nin aldındaki fidanları 100- 120 cm gibi tekrar tepe vurma yaptık, amaç bir sonraki sene 160-170 cm gibi ilk dalı almak gelişime göre aynı 2. katı da beraber almak, resimler temmuz 20 gibi eylüle kadar sürgünler devam edecek.

* Kocaeli ceviz yetiştiricileri ile berraber 5 ton leonardit aldık, nakliye dahil 900 TL ödedim, yarısını kullandım.

* Haziranın ilk haftasında 2 m nin üzerindeki ağaçların birinci kat oluşumunu yaptık, diğerlerini tekrar tek sürgüne düşürdük.

* Sulamayı yine geleneksel yöntemle hortumla yaptık, Allahtan havalar yağmurlu gitti 2 defa suladık, daha sulama yapmayız diye düşünüyorum.

Aklıma gelenler bunlar... Tüm yetiştiricilere bereketli olsun

coskunsarıkaya
07-08-2017, 21:24
Özcan bey öncelikle bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Özellikle 2.ve 3. fotodan gördüğümüz kadar yan dallar boyunlu gözlerden bırakılmış, bunun özel bir sebebi varmı? Ayrıca lidere rakip olarak gelişiyor. Lider yan dallardan güçlü ve yüksek olmalı ki hem yan dalları taşıyabilsin hemde 2. ve 3. katları oluşturabilelim. Gelecek yıl diğer fidanları lider bırakacağın boyunlu gözün altındaki avuç içine sığan tüm gözleri avucunu döndürerek temizleyebilirsin. Düğme gözlerden yan dal almak için uyanma zamanı boyunlu gözler 1-2 cm uzadığında kırabilirsin veya kesici alet yardımıyla kesebilirsin.Yalnız burada dikkat etmemiz gereken bir konu daha, nisan sonu mayıs başı son kırağı tehlikesini atlatmak gerekir.
Site için sözlerinize aynen katılıyorum. Kolay gelsin iyi akşamlar.

ozcantekin
08-08-2017, 16:11
Coşkun Bey teşekkür ederim

Mayıs Haziran gibi tepe vurumu yaptıktan sonra güçlü olarak gördüğümüz bir dalı lider diğerlerini kat oluşturması için farklı yönlerde taçladırdık. Haftada veya iki haftada bir çatallaşan dalları çıkardık. Yan dalların aslında lidere rakip olmasını istemedik ama gelişimleri bu şekilde oldu, ağacı zaten çattallaşmaları keserek yaralıyoruz bir de uç koparma yapıp tekrar yaralayıp strese girmesini istemedim. Avuç içi yöntemini uyanmaya başladığında kısmen yapmıştım.

Tavsiyelerin için teşekkür ederim.

coskunsarıkaya
08-08-2017, 18:39
Özcan bey bu zamandan sonra kesme budama işlemi yapmak doğru değil.Kışa hazırlanması için yaprak sayısı ne kadar çok olursa sürgüne değil pişkinleşmeye çalışır. Size naçizane tavsiyem dalları yere paralel şekilde kırmadan eğmeye çalış tabi sabah saatlerinde yapmamak gerekir.Yine de son karar sizindir.İyi akşamlar.

ozcantekin
08-08-2017, 18:49
Bunu düşünmüştüm, eğmek için plastik aparatlar da satılıyor ama arazinin sürekli başında olamayıyorum, rüzgar vb. nedenlerle...

Özcan bey bu zamandan sonra kesme budama işlemi yapmak doğru değil.Kışa hazırlanması için yaprak sayısı ne kadar çok olursa sürgüne değil pişkinleşmeye çalışır. Size naçizane tavsiyem dalları yere paralel şekilde kırmadan eğmeye çalış tabi sabah saatlerinde yapmamak gerekir.Yine de son karar sizindir.İyi akşamlar.

sametaydin
06-01-2018, 01:04
özcan bey merhaba siteye yeni üye oldum. bende izmitliyim. pestiller köyüne 130 Chandler ekimi yaptık. açıkçası bu işlerde yeniyim ve tecrübem yok. müsait zamanda bahçenizi görebilir ve sizin bilgilerinizden istifade edebilir miyim? teşekkürler

ozcantekin
19-07-2018, 16:07
facebook ta kocaeli ceviz yetiştiricileri birliği grubumuz var, kocaelideki bahçe sahipleri birbirine destek oluyor katılırsan görüşürüz.

Selamlar

sinan42
20-09-2018, 10:49
özcan bey maşallah güzel bir bahçe kurmuşsunuz. paylaşımlardan çok faydalı bilgiler edindik. bereketli olur inşallah. bu sene durumlar nasıl? ticari üretime geçebildiniz mi?

ozcantekin
26-09-2018, 12:37
Bu sene için durumları sıkıntılı, çok yağmur yağdı arkasından güneş nem vs vs... mantari hastalıklara yakalandılar, ilaçlama için zamanım olmamıştı, taç gelişimi gelişimde durdu kalınlaşma devam ediyor, sonuç olarak yani bir sene kaybettik diyebilirim. Ticari olarak biraz daha var...

sinan42
27-09-2018, 07:52
maşallah diyelim nazar değmesin. önümüzdeki yıl telafi edersiniz umarım. daha bereketli olsun inşallah.