PDA

View Full Version : Türk Şapkası (Malvaviscus arboreus)

Mücevher Çalısı
09-06-2015, 15:03
Âlem: Plantae (Bitkiler)

Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)

Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)

Familya: Malvaceae (Ebegümecigiller)

Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasına ait Malvaviscus cinsine mensup bir türdür. Anavatanı Kuzey Amerika olup çok yıllık bir çalıdır.

Türk Şapkası kışın yaprak döker. Yaprak rengi yeşil olan bitkinin kültür yoluyla beyaz ve yeşil alacalı yapraklı olan çeşidi elde edilmiştir.

Çiçekleri kırmızı ve beyaz renk çeşitleri vardır.

Güneşi sevse de yarı gölgede daha mutlu olur. Kuraklığa dayanıklıdır.

Üretimi tohum, kökten ayırma ve çelik ile olur.

Mücevher Çalısı
09-06-2015, 15:09
558121

558122

558123

Antalya'da park ve bahçelerde çok yetiştirilen bir süs bitkisi. Çiçeklenmesi ilkbahardan kışa kadar sürüyor.

Muda
09-06-2015, 16:22
Çiçeği gördüğümde japon gülü olarak düşünmüştüm. Oysa Konyaaltı plajında resimlerini tesadüfen çekmiştim. Çiçeklerinin kapalı olmasını yanlış zamanda orada olduğumuz için olduğunu düşünmüştüm.

Cittaslow Botanik Park: MEKSİKA EBEGÜMECİ / MALVAVİSKUS (http://kadirbekci53.blogspot.com/2014/11/meksika-ebegumeci-cicegi-malvavis.html)

Mücevher Çalısı
09-06-2015, 21:32
Çiçeği gördüğümde japon gülü olarak düşünmüştüm.

Evet japon gülüne benziyor fakat biraz inceleyince pek çok farkları var. Çiçeği daha küçük, sarkık, açan çiçek sayısı daha fazla, daha az gösterişli -ama sırf gösterişten uzak olduğu için ben bunu daha çok seviyorum-, hızlı büyüyor ve çelikle çok kolay tutuyor...

Mücevher Çalısı
10-06-2015, 11:35
Antalya'da ağaçlaşan Japon Gülü gibi Türk Şapkası da yıllar içersinde budamadan bırakılırsa 2-3 m boylarında ağaççık oluyor. Bir gün rast gelirse bir yerlerde fotoğraflarım, eklerim, olmadı benimkinin 3-5 yıl sonra fotoğrafını eklerim :)

Ben çiçeğinin dalında duruşundan dolayı Türk Şapkasını Çin Lanterni'ne de benzetiyorum.

Genel olarak Türk Şapkası kapalı, Çin Lanterni yarı kapalı, Japon Gülü de açık çiçek açıyor.

Sonuçta hepsi aynı aileden ve birbirlerine benziyorlar...

resimsel
10-06-2015, 12:52
Sn.Mücevher Çalısı, Ankara iklimine uygun bir bitki mi,
çalı formatında mı?

Mücevher Çalısı
10-06-2015, 13:42
Sn.Mücevher Çalısı, Ankara iklimine uygun bir bitki mi,
çalı formatında mı?

Sn.resimsel, ılıman iklim bitkisi olarak geçiyor. USDA Dayanıklılık Alanı (USDA Zone) 8b-11, Ankara'nın Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki bölgesi 7b. Kışın en soğuk döneminde örtü altına alarak veya korunaklı bir bölgede yetiştirilebileceğini düşünüyorum...

Türk Şapkası genel olarak bir metre boy ve eninde çalı türünde bir birki. Ancak burada kışın fazla hasar görmediğinden budanmayanlar ağaçlaşıyor...

resimsel
10-06-2015, 13:59
Teşekkür ederim. Bu Ankara'da olmayacak demektir,
adı ve renkleri çok güzelmiş:)

Mücevher Çalısı
19-10-2015, 11:38
Yazın sıcaklarında kendini dinlenmeye almış çiçeklenmeyi durdurmuştu. Yeni yeniden çiçeklenecek...

581612

hakanersoz
19-10-2015, 20:57
Dostlar,bu bitkiye japon gülü aşılayabilir miyiz acaba? Sizce de bir dalı Türk Şapkası bir dalı Japon Gülü olan bir bitki göze hitap etmez mi? :) (Baharda denemeyi düşünüyorum.)

Mücevher Çalısı
19-10-2015, 22:33
Dostlar,bu bitkiye japon gülü aşılayabilir miyiz acaba? Sizce de bir dalı Türk Şapkası bir dalı Japon Gülü olan bir bitki göze hitap etmez mi? :) (Baharda denemeyi düşünüyorum.)

Aşılama hakkında pek bilgim olmamakla birlikte neden olmasın diyeceğim:) Deneyin, bilgi edinirsiniz olur ya da olmaz adına. Sonucu bizimle de paylaşırsanız sevinirim...

Mücevher Çalısı
08-11-2015, 17:55
10 gündür çiçekliyiz...

584420

584421

lusoari
08-11-2015, 19:05
Bende bu bitkiyi Bodrum'da gördüm ve hemen çelik aldım ama onca çelikten sadece bir tanesinde tutma belirtileri var ama emin olmak için biraz daha zaman tanımak lazım.

Arboreus türü ile birde Penduliflorus var, aralarında hemen hemen hiç fark yok gibi.

lusoari
08-11-2015, 19:41
Kırmızısının dışında pembemsi beyaz renkli olanları da var.

Mücevher Çalısı
09-11-2015, 07:50
Bende bu bitkiyi Bodrum'da gördüm ve hemen çelik aldım ama onca çelikten sadece bir tanesinde tutma belirtileri var ama emin olmak için biraz daha zaman tanımak lazım.

Arboreus türü ile birde Penduliflorus var, aralarında hemen hemen hiç fark yok gibi.

Dediğiniz 'Malvaviscus arboreus var. penduliflorus' sanırım. Alt tür olduğu için farkları farkedilmeyebilir.

Ben çeliklediğimde çok kolay köklenmişti, mevsimi uygun değildir ya da çeşit farklılıkları olabilir...

Kırmızısının dışında pembemsi beyaz renkli olanından ise kimde var?

Antalya'da bir tane numunelik pembesinden göremedim...

lusoari
09-11-2015, 12:31
İşte benim küçük Türk şapkam :) diktikten sonra eski yapraklarını döktü ve her gözünden yeniden uyandı ama hala yapay sera ortamında yaşıyor, çıkartmaya korkuyorum. Pembesinden bende görememiştim. :(

Mücevher Çalısı
09-11-2015, 12:54
İyi görünüyor Sn lusoari, sera ortamını bir süre daha koruyun bence de ne olur ne olmaz. Kışın sert geçtiği döneme kadar (dışarıda) çiçekli buradakiler. Sizinki sürgünlerini vermiş, tutmuşsa 1 ay kadar sonra çiçek bile görebilirsiniz...

lusoari
09-11-2015, 13:33
Tutsunda sorun değil çiçeklerini baharda görsemde olur, ilk hedefim yedeklemek olacak. :D

Mücevher Çalısı
26-11-2015, 15:43
En güzel zamanımız...

586767

Mücevher Çalısı
02-01-2016, 14:51
Antalya'da 3-5 gündür havalar geceleri 0 derecelere yaklaştı (dün gece 1 dereceydi). Açık balkonda bulunan bitkilerde bozulmalar oldu. Türk Şapkası çok neşeli olmasa da çiçekleri hala canlılığını koruyor;)

591138

591139
Bu da Türk Şapkası'nın hemen arkasında duran Yaprak Güzeli'nin durumu:(

hakanersoz
18-05-2019, 14:01
2015 yılında düşündüğüm aşılama işlemini ancak bu sene yapabildim.
Malvaviscus Arboreus bitkisine katmerli japon gülü (Hibiscus Rosa-sinensis) aşıladım.
Sonuç şimdilik başarılı gibi duruyor... ;)

Aşı Hakkında Bilgi:rolleyes:

-Aşılama işlemini 20 Nisan tarihinde yaptım. (Şehir:İZMİR)
-Aşı kalemlerini kurşun kalem kalınlığında seçtim.
-''Yarma Aşı'' ve ''Dilcikli İngiliz Aşı'' metodunu uyguladım.
(Her iki yöntem de olumlu sonuç verdi.)
-Aşıyı yaptığım dalları pet şişenin içine aldım. Hava almayacak şekilde sıkıca bağladım.
-Aşılanan bitki 10-15 gün kadar bu pet şişenin içinde kaldı.
Daha sonra pet şişenin üst kısmını kestim.

Resimler Güncel;

hakanersoz
20-06-2019, 14:05
Aşıların son durumu.

hakanersoz
15-12-2019, 19:28
Sonuç BAŞARISIZ!
Aşılar, tutup büyümesine rağmen yaz sonuna doğru ardı ardına kurudular.