PDA

View Full Version : Bitkiler hakkında çelişen bilgiler




çiçeksever
05-06-2015, 16:07
Örnek ; sitenin birinde şöyle yazıyor.

Maviş çiçeği sıcağa çok tahammülü olmayan bir çiçektir, aydınlık ama serin yerleri severler. O yüzden de genelde balkonda yetiştirilir. Sabah güneşini görse yeterli olur o yüzden azıcık sabah güneşi alan ama öğleden sonra güneş almayan bir yerde tut Mavişi. Suyunu ihmal etmemeye çalış çünkü suyu çok sever. Yapraklarına da arada su serpiştir Ve tabii en önemlisi sevgini belli etmeyi ihmal etme, o kadar güzel bir çiçek sahibi tarafından hep çok sevilir, emin ol o da sahibi tarafından sevilmeye alışkındır.Yap bunların hepsini göreceksin bak komşun geri gelince kendi bıraktığından daha güzel bir maviş bulacak karşısında.

Ha bir de Mavişler, kış ve bahar aylarında köklerinden yeni sürgün veriyorlar. Sürgünleri ayrılıp ayrı saksılara dikilerek çoğaltılabiliyor...




çiçeksever
05-06-2015, 16:12
Başka bir sitede ;
Güneşli – yarı gölge kesimleri sever. Köklerinin nemi bulduğu yerlerde çiçek açar.

yazıyor. Bir sürü çiçekte ben aynı şeyi gördüm. Biri güneşli diyor, biri gölge.
Başka bir çiçekte su ile ilgli bir yerde az diyor, diğeri çok diyor.

çiçeksever
05-06-2015, 16:17
Sitenin birinde
Çarkıfelek Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

Başka bir sitede ;
Çarkıfelek sarmaşık gibi, asma gibi bir süs bitkisidir. Güzel çiçekleri için yetiştirilir. Büyüdükçe bir desteğe ihtiyacı olur. Çok hızlı büyür. Direkt güneşe fazla ihtiyaç duyar. Günde az az 6 saat güneş görmesi gerekir.
Ben ne yapacağımı karıştırıyorum.

gilan
05-06-2015, 20:03
Bazen bu farklılıkların nedeni yetiştirilen iklim, toprak gibi farklılıklar olabiliyor.

Aynı bitki Rize'de tüm gün güneşte mutlu olurken, Antalya'da sadece sabah güneşi isteyebilir. Ya da kumlu toprakta her gün sulanmak isterken, iyi su tutan bir toprakta haftada bir iki sulamayla mutlu olabilir.

Mesela sardunya için bu çelişkili bilgiyi çok görüyorum. Kendi tecrübelerime göre sardunya bol güneş - bol su ikilisiyle de, yarı gölge - az su ikilisiyle de son derece güzel yetişiyor.

Sanırım en güzeli eldeki bitkiyi bir süre gözleyip ona göre şartları adapte etmek. (Tabii bir takım tartışmasız gerçekleri de göz ardı etmeden. Mesela gölgede gül yetiştirmeye çalışmak çok mantıklı değil.)

namtha
02-06-2017, 10:11
Hibiskus, Nar Çiçeği, Mekke Gülü, Amber Çiçeği, Hibiküs, Bamya Çiçeği, Kara Bamya, Afrika Bamyası,Amber bamyası, Jamaika Gülü, gülhatmi, Amber hatmisi, Amber bamyası, Kerkedeh, Hibiscus Sabdariffa, Ebegümeci, Bamya, Japon gülü, Çin gülü...

Aslında her biri farklı bitki olan bu tanımlamalar piyasada ve özellikle internet blog yazılarında bir hayli birbirine karışmış ve bilgi kirliliği oluşmuş durumda.Aktarlarda bitki çayı yapımı için satılan kuru çiçek yaprakları için kullanılıyor ancak gerçekte hangi bitkidir yazılan yararlar hangi bitki içindir tesbit etmeye çalışmak neredeyse imkansız olmuş herkes birşeyler yazmış birşeyler söylüyor.Aynı sayfada resim başka yorum açıklama başka isim başka...Bir bilenin açıklama getirmesi faydalı olacaktır özellikle bazı bamya çiçeklerinin zehirli olduğunu okudum bitki çayı yaparken neyin ne olduğunu iyice bilmek gerekir diye düşünüyorum..