View Full Version : Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü
BÜ Kandilli kampüsü doğal yaşam açısından oldukça zengin bir ortam. Baharın da gelmesi ile kampüs daha da canlandı.
Hem kampüsümüzdeki florayı sizlerle paylaşmak, hem de sizlerden bazı türleri isimlendirmek (bir nevi arşiv oluşturmak) konusunda yardım istemek için bu konuyu açtım.
Adminlerimiz konuyu daha uygun gördükleri bir başlık altına taşıyabilir sanırım, fakat İstanbul'un küçük korunmuş alanlarındaki floryayı dokümante etmekte fayda var diye düşünüyorum.
Destek olan herkese şimdiden teşekkürler.
550755
Erguvanlar :) Boğazın takıları...
550756
Cercis siliquastrum (Akdeniz coğrafyasında yaygın olan tür bu sanırım. Resimdeki erguvanlar bu türden mi emin değilim.)
Bu da beyaz erguvan :)
550777
Cercis siliguastrum 'Alba'
Ilgın (Tamarix ramosissima)
551958
Görüntü ve yapı olarak çok güzel bir bitki.
Bu da beyaz erguvan :)
550777
Cercis siliguastrum 'Alba'
Bizim semtimizde de beyaz erguvan var, çiçek açtığında şahane görünüyor.
Bizim semtimizde de beyaz erguvan var, çiçek açtığında şahane görünüyor.
Duyduğum bir efsaneye göre Osmanlı döneminde yeniçeriler erguvan ağaçlarına asılarak idam edilirmiş. Efsane bu ya, zamanla beyaz erguvan ağaçlarının rengi değişmiş.
Her bitkinin kendi kültürümüze göre bir efsanesi/hikayesi var sanırım. Her anımız doğa ile iç içe aslında...
Bildiğimiz renkteki erguvan ağacına Judas Tree de deniyor, yanlış hatırlamıyorsam, Hz. İsa'yı ele veren Judas'ın kendini astığı erguvan ağacı utancından bu rengi alması nedeniyle.
Bugün yemeğe giderken kampüsten bir arkadaş ilginç bir böcek yakalamış. Bardağın içine koyup üzerine de bulduğu bir büyüteçi yerleştirmiş. İnternetten bulduğum kadarı ile "snakefly" (Muhtemelen Raphidioptera> Raphidiidae...) (Türkçe karşılığını bulamadım fakat çevirisi "yılan sineği" oluyor) türünden bir böcek (kaynak (http://en.wikipedia.org/wiki/Snakefly)). Larva döneminde de, yetişkin döneminde de avcı olan bu etobur böcekler insanoğlu açısından oldukça faydalı (kaynak (http://www.insectidentification.org/insect-description.asp?identification=Snakefly)); şöyleki larva döneminde bitkilerin köklerini yiyen diğer böcekleri avlayan "yılan sineği", yetişkin döneminde yine diğer tarımsal zararlıları avlarken bir yandan da polenle beslendiği için polenleşmeye yardım ediyor. Böyle nadir bir böceği İstanbul'un göbeğinde kampüsümüzde görmek beni çok sevindirdi. :)
558148
(Hareket eden minik arkadaşı telefonla mümkün olduğunca net çekmeye çalıştım, yine de net çıkmadı ama aşağı yukarı hatları belli. Güzel bir makineyle güzel bir makro çekim olsun isterdim yine de...)
Kandilli Kampüsünün doğal florasında sukulentler de varmış.
Bu arkadaşlar sedum türü sanırım.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160503/ba601bd3be97cdf42ae894b41a14e5bf.jpg
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.