PDA

View Full Version : Kadim / Bahçe




Kadim
06-04-2015, 22:53
Bahçenin bulunduğu şehir : Zonguldak İli Devrek İlçesi

Bahçenin büyüklüğü : ~200m*²

545396

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :

Güneş: Sabah gündoğumu ve öğle arası yarı güneşli, öğle ve gün batımı arası tam güneş.

Rüzgar: İki vadinin birleşim noktasında ancak çok şiddetli rüzgarlara karşı korunaklı.

Yağış: MGM'ye göre yıllık 1000-1100mm

Tuzluluk: Denize kuş bakışı 30km uzakta

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: MGM'ye göre 9B ancak haritasına göre 8B-9A arası değişken

545395

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yarısı konut, yarısı yarım asırdan fazladır devlet taraflı davalık

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bahçenin bir yarısı kendimize ait, diğer yarısı belki bir asırdır sürülmemiş, 65 yıldır da devletle mahkemelik olduğu söyleniyor.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Bir yarısıyla yaklaşık 25 senedir, diğer yarısı 2 senedir.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Herhangi bir tasarım yapılmadı, profesyonel yardım da alınmadı.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz: Güncel hali için bir plan yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?

Bahçenin bir tarafı yabani arazi, çalılık, ağaçlık, dikenlik v.b bulunuyor.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Kendi arazimi edinmeyi istediğim için sadece ön deneyim alanı niteliğinde.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :

Ağaçlar: Elma(1-2 çeşit), Erik(4-5 çeşit), Armut(1-2 çeşit), Dut(1-2 çeşit), Vişne, İncir, Üzüm (2 çeşit), Kiraz, Kızılcık, Karaağaç, Zeytin, Yabani siyah üzüm, Çitlenbik, Ahlat, Ceviz, Hünnap, Yenidünya, Feijoa, İğde, Meşe, Yemişen, Çınar, Ihlamur.
Çalılar: Kurt Üzümü, Kuşburnu, Böğürtlen, Gojiberry, Gül ve yabani alanda ismini bilmediğim envai çeşit ağaç ve çalılık.
Diğer: Passiflora Granadilla, Pitahaya, Tamarillo(Henüz fide)

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Tropikal meyve ağaçları ve fideleri

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Tamarillo ve kiwano

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Hayır

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Artezyen

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Henüz tasarruf için bir şey yapamadım ama damlama sulamaya geçmeyi düşünüyorum. Ayrıca toprağın nemini korumasını sağlayacak samanla kaplama gibi uygulamaları düşünüyorum.

Toprak özellikleri : Bir kısmı orman altı siyah, bir kısmı kireçli ve sarı killi, bir kısmı da kahverengi humuslu toprak.

Kompost yapıyor musunuz? : Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Şimdiye kadar hiç ilaç kullanmadım.

Bahçeniz organik mi? : Organik değilse de yakın.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Büyükbaş hayvan gübresi

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Rastlamadım.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Vahşi ancak bu sene yağmurlama seneyeyse damlama sistemine geçmeyi düşünüyorum.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Bahçe iki vadinin kesişim noktasında kuzey batıya bakan yamaçtadır. Nispeten daha az soğuk alıyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Bu arazi bir asırdır sürülmedi, burda birşey olmaz diyenlere inat bu bahçeyi işlemek.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Son yıllarda olmadım.




sonkez
06-04-2015, 23:17
Bahce sayfaniz hayirli olsun.

Kadim
07-04-2015, 00:25
BENİM HİKAYEM

Doğal olanı özgürlük gören, kalıplaşmış fikirlerin anarşisti, paylaşmayı seven, geleneği ve geçmişi birikmiş deneyim hazinesi görüp, hakkettiği değerini veren ancak yenilikten, değişimden ve gelecekten endişe duymayan, nihayetinde coşkunun anda gizli olduğunun farkındalığına erken yaşta varıp, şükrünü lafla değil de icraatla yapma gayreti ve iradesini gösterecek bir kişilik yapısına ulaşana kadar, çok sular geçti bu köprünün altından. İnsan makamı köprüdür, üstüne yerleşilmez, geçicidir, yalnızlık da meyvesidir, değerini bilene. Dünya hayatına bağlanırsan seni betona hapseder, aldatır. Doğalın farkına varırsan ve teslim olur, kabullenirsen seni özgürleştirir. Olgunluk acıyla değil coşkuyla yeşerir, huzur bulursun. Cümle varlığı bir görürsen, dağdaki taşı, evdeki aşı, yüzdeki kaşı kardeş bilirsin. Depresifliğin, manyaklığın, psikopatlığın ilacıdır varlığı birlemek. Belki biraz deliliktir ama bilinçli bir delilik.

İşte böyle girdi hayatıma hayvan, bitki, börtü böcek ve hatta toz toprak su ve gökyüzü sevdası. Lakin insanın eline tüm imkanlar hemen geçmiyor. Benim yaptığım gibi sırf bu sevda için, insan yıllardır bulunduğu şehri, metropolleri terk edebilir. Hatta gelecek nice kaymaklı teklifleri bile geri çevirebilir. Küçüklüğümüzdeki uçsuz bucaksız çayırları, ekilmiş tarlaları bulamasak ta, beton ağaçlarda yaşamaktan iyidir, insanlığın özünden kopmadan yaşamak. İnsanlık için yine de bir umuttur doğala olan hasret.

2004 yılıydı sanırım, betondan bıkmaya başladığım, insanlara küstüğüm ve kendi içime doğru çıktığım yolun başlangıcı. Bir kaç yıl sonra da agaclar.net üye olup takip ettiğim forumlardan biri oldu. Şehrin derinliklerinde bir nebze olsun nefes olmuştur agaclar.net.

Agaclar.net üyesiysen şehirde dahi taşların arasındaki bir bitkinin farkına varırsın. Bu sevda insanı şehirden koparır ve en makul şekilde hiç değilse memleketinde yaşamaya mecbur eder.

Döndük memlekete...

Vahşi arazi, ne ararsan var. Envai çeşit yemişi, meyvesi, ağacı, hayvanı, börtüsü, böceği... Çoğu yaşıt göçüp gitmiş metropollere ve yurtdışı gurbete. Hatta öyle derler ki Devrek'te olmayan Devrekli sayısı, nüfusun beş katıdır.

Dolandım durdum ağaçların, çalıların arasında. Hepsine tek tek baktım, dönüp bir daha baktım. Doğal olan bir çok değer teker teker yok oluyor. Betonlar buraları da kaplamaya başlamış. Villalar, Toki'ler... İlk yıl birşey yapamadım. Kuşburnu, böğürtlen, yemişen, çitlenbik, yabani üzüm topladım. Kiminden reçel, kiminden helva yaptık.

Onca sene üniversitelerde okuyup, işlerde çalışıp bir işe girmemek olmazdı deyip işe girdim. Evlendim. Bir de oğlum oldu. Sonra konutumuzun ufak bahçesi için anama yardım eder oldum. Bir gün evimizin yanı başındaki arazinin farkına vardım. Sordum burası nedir, doğdum doğalı boş, mahallin en ihtiyarı da doğdu doğalı boşmuş öğrendim. Boş duracağına, biri çık diyene kadar ben buranın küçük bir kısmına bahçe yapayım dedim. Bütün komşulardan icazet aldım ve vurdum kazmayı toprağa. Herkes burası ekilip biçilmedi, burda bişi yetişmez dese de ben denemeyi kafama koymuştum bir kere. Hatta kimisi dalga bile geçiyordu.

Ağaçlar.net'ten edindiğim bilgilerle ve farklı olana olan merakımla ilk senesinde bile coştu bahçe. Herkesin ektiğini ekip dikmedim ben. O kısmıyla anam ilgilendi. Garip garip yerlerden gelmiş garip garip meyve sebze. Afrika patlıcanından, kırmızı bamyaya, Fransız kavunundan, mum biberine, Hindistan yuvarlak kabağından (Tinda), Pakistan havucuna değişik değişik bir şeyler ektim gitti. Dalga geçenler tek tek gelip bir bir incelediler yetişen meyve sebzeyi. Benim onlardan öğrendiğim kadar onlar da bende öğrenir oldu. Çok güzel ürün aldım ama nazar değdi sanırım. Bir kaç kez hayvanlar girmiş içeri zorla, mahvoldu yetişenler. Bu sene paletlerden çit yaptım. Dikenlerle de kapattım. Öyle kalıcı şeyler yapmıyorum, ne de olsa geçici.

Bu sene tropik meyvelere de merak saldım. Bir de delilik bu ya Aralık'ta domates tohumu ektim kapalı balkona, sonra biraz brokoli, çeşit çeşit fasulye. Sonra internetten temin ettiğim tropik meyve tohumlarını ektim. Ağaçlar net üyelerinin Tinda tohumlarına karşılık hediye ettikleri tohumları ektim. İşim nedeniyle tanıdığım uzakdoğulu arkadaşlar sağolsun bilmediğim bir kaç tohum da göndermişler -hala da ne olduğunu bilmediğim var- onlar da viyollerde hala. Bahçeye de bezelye, sarımsak, soğan, eşek baklası, ıspanak, dere otu, nane, tere, marul, kıvırcık, roka... uzayıp giden her elime geçen tohumdan az biraz ektim. Büyüdüler bezelyeler, baklalar, soğanlar, ıspanaklar. Daha ekecek çok şey var.

Bu sene biraz uzun sürdü soğuklar, Nisan'da bile kar var. Bir türlü şaşırtamadım domatesleri. Belki kimisi 50-60cm'e yaklaştı, çiçek açma noktasına geldi. Tropik meyveler de bekliyor şaşırtılmak için özellikle kiwanolar.

Böyle böyle devam eder bu yazı, ne zaman gelecek sıcak günler bekliyoruz yazı...

TCM
07-04-2015, 09:16
Böyle böyle devam edecek yazılarınızı fotoğraflarıyla birlikte bekliyoruz. Bu arada paletlerden yaptığınız çiti de merak ettim.

Kadim
07-04-2015, 10:20
Paletlerden yaptığım çit resimdeki gibi, zamanla çit boşluklarına çiçek ya da çilek dikimi düşünüyorum. Çitin önünde tavuk teli var. Üst kısmına da dikenli çalıları koyuyorum.

545421

Kadim
07-04-2015, 10:49
Birinci resimdeki merakla denediğim tamarillo diğer adıyla ağaç domatesi, ikincisiyse kiwano. Aralık ayında dikildiler. Tomarillolardan ve kiwanolardan 5-6 tane hayatta kaldı bu şekilde. Hasretle yaz mevsimini bekliyorlar.

545422

545423

Muda
07-04-2015, 11:19
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi yetiştirebilirsiniz. Bir arazi uzun yıllar işlenmediği zaman belki ilk zamanlar çok emek istiyor. Ancak çok az gübre ile bile çok güzel ürünler yetişiyor. Bende bulunan tohumlardan isterseniz gönderebilirim.

http://www.agaclar.net/forum/2014-2015-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar-kapanmistir/35243.htm

Kadim
07-04-2015, 20:50
Çin'den gelen tohumlardan çimlendirdiğim bu miniklerin ne olduğunu bilen var mı?

545570

Kadim
07-04-2015, 23:25
İnternette dolaşırken, şans eseri bu bitkinin adının kang kong, Türkçe Çin su ıspanağı ya da su teresi olarak çevrilebilecek bir bitki olduğunu öğrendim. Latince adı Ipomoea Aquatica. Yarı suda yaşayan bir bitki. Taze sürgünleri ve yaprakları için yetiştirilen tropikal ve subtropikal bir bitki. Suda veya çok nemli topraklarda büyüyormuş. Sapı 2-3 m.ye kadar uzayabiliyormuş.

545604

telato
08-04-2015, 08:03
Sayın Kadim, aramıza hoş geldiniz, bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bol fotoğraf bekliyoruz...

TCM
08-04-2015, 08:33
Sayın Kadim, aramıza hoş geldiniz, bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bol fotoğraf bekliyoruz...

Sene sonunda da etkinlik için tohum :o

Kadim
08-04-2015, 11:20
Daha şimdiden çok fazla fotoğraf var aslında, gün gün yayınlamak isterim. Tohuma gelince elimden geleni yapacağım. Elime geçeni paylaşmak yerine çürütmek istemem doğrusu :)

Kadim
08-04-2015, 18:17
Geçen yazın mahsülünden ;)

545735

Kadim
11-04-2015, 14:42
Dağ çileklerimizi de diktik. Bahçemizde bugün...

546132

546133

546134

546135

Kadim
16-04-2015, 16:23
Kış başı tohumlarını ektiğim domatesler çiçeklendi meyve vermeye hazırlar. Brokoliler de sıcaklıklar nedeniyle çiçeğe dönüyor. Hünnap iyice yapraklandı. Feijoa da öyle. Dışarı alınmalarının vakti geldi.

546998

Kadim
27-04-2015, 09:03
Oğlumun tropik meyve sevinci :)

Ejder Meyvesi(Pitahaya, Dragon Fruit), Tatlı Mango ve Demirhindi (Tamarind, "Temr-i hind", Hint Hurması)

549003

549004

Kadim
19-05-2015, 12:01
Bir süredir sizlerden ayrı kaldık. O zamandan bu zamana bahçeyle işimden vakit buldukça ilgilenmeye çalıştım. İnşaat artıklarının olduğu bir bölüm vardı, bir kamyonet taş çıkarmama rağmen hala moloz kalması beni oldukça yordu. Ben de o bölüme dikmek yerine oturmak için bir bölüm yapmaya karar verdim. Şimdilik sadece tabanı döşedim. Hemen yanı başına elimden geldiğince minik bir havuz yapmaya çalıştım. Minik oğlumun havuza düşmemesi için de paletlerden yaptığım tabanın bir kısmının yanlarına korkuluk yaptım. L oturma grubunu da paletlerden yapmaya çalışacağım. Üste de gölge niyetine bir çare arıyorum. Gerçi tam üstümüzde gölge yapan bir dut ağacımız var ama yine de sıcak güneşli günlerde yetersiz kalıyor. Bu arada bugün ilk susayan ziyaretçimiz henüz bitmese de havuzumuzu ziyaret ettiler :)

553776

553777

553778

553779

Kadim
19-05-2015, 12:11
Sıra geldi bitkilere, önceliği kışın acaba olur mu diye beklediğim tropik ve subtropiklere verelim.

Tamarillolar (Ağaç domatesi)

553780

Feijoa (Kaymak Ağacı)

553781

Kiwanolarımız çiçek açtı

553782

Passiflora Granadilla

553783

Hünnap meyvelerini verdi

553777

Kadim
19-05-2015, 12:24
Salatalıklarımız

553787

Kavun-Karpuz

553788

Patlıcan - Biber

553789

Büyüyen kızılcıklar

553790

Ve Aralık ayında tohumdan büyüyen ve kışı zar zor da olsa atlatan köy domateslerimiz

553791

Kadim
08-06-2015, 19:17
Merhaba arkadaşlar;

Çinli bir arkadaşım bahçeciliğe olan merakımı bildiği için bir kaç tür az az tohum göndermiş. Tohumları incelerken kabak mı salatalık mı olduğunu anlayamadığım bir çeşide rastladım. Bilgisi olan var mı? Çinli arkadaş hıyar diyor ama tohumları ve resmini pek benzetemedim açıkçası.

557995

557996

557997

aleydi
08-06-2015, 21:39
Hayırlı olsun bahçe sayfanız. Bende söylediğiniz ülkeden tohumlar getirtiyorum. Çimlenenler bir süre sonra hastalandı ve kaybettim. Şimdi aspirinli suda bekletip tohumları öyle ekiyorum. Bu şekilde daha sağlıklı oldular.Siz belki öyle yapıyorsunuzdur. Kolay gelsin.

Kadim
08-06-2015, 22:50
20 numaralı gönderideki sebzelerin kabak olduğunu öğrendim. Et kabağı olarak geçiyor.

http://www.xingyunseed.com/proinfo.aspx?pid=31887

dongyul
09-06-2015, 20:11
çin kabağı aslında salatalıkdan çok kabağa benziyor tadı. yaprakları filan zaten susak kabağına benziyor çok uzar. sıçaklık nem ister tadı güzeldir. ben en çok seralarda yetiştirdikleri gördüm

nuaymu
09-06-2015, 21:42
bahçe sayfanız hayırlı olsun. elinizde bolca palet olduğu anlaşılıyor:) https://www.facebook.com/pages/Ev-yap%C4%B1m%C4%B1/1656668361233644?fref=ts adresinde paletlerden yapılmış enteresan şeyler görmüştüm, belki ilginizi çeker.
kolay gelsin.:)

Kadim
14-06-2015, 10:25
Paletlerden yararlanmaya devam :)

559086

nuaymu
14-06-2015, 11:34
Paletlerden yararlanmaya devam :)

559086

sayın kadim,
yaratıcı düşünce bu işte:) size 'şurda şunu gördüm' vs. demeye bile gerek yokmuş, zaten yapılıyormuş bir şeyler. tebrik ederim, çok güzel olmuş.

Kadim
18-08-2015, 20:15
Kiwanolar

571771

571772

Kadim
18-08-2015, 20:24
Hünnap

571773

Bahçeden kabaklar

571774

Tamarillo ağaca dönüşüyor

571775

Çöl Gülü

571776

Demirhindi

571777