View Full Version : Çim yerine kullanılabilecek bitkiler
Merhaba,
Bahçemizde-Ankara- çim ekmeyi düşündüğümüz bir bölge var. Ancak bu yıl susuzluk yaşayabiliriz diye tereddüt ediyorum.
1) Su tasarrufu için çim yerine yem bitkisi eksek olur mu?
Sakıncası var mı? Üzerine basılabilir mi?
2) Yonca gibi bahçe için sakıncalı bitki seçmemek için tavsiyeleriniz nelerdir?
3) Bir yerde toprağı örtmek için alternatif bir yöntem olarak "suotu" öneriliyordu. Yeşillik yapan, doğal bitki örtüsü gibi anlamıştım. Sonra araştırdığımda suotunun ne olduğunu bulamadım Acaba öyle birşey var mı, yoksa ben adını yanlış mı hatırlıyorum?
Şimdiden teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
19-03-2007, 18:40
Eğer sadece yeşillik yapacaksanız az bir miktar sulama ile çayır üçgülü veya ak üçgül tavsiye ederim.
Küçükte bir kuzu alırsınız otomatik çim biçme makinesi olarak kullanırsınız ;).
a h m e t t o g a y
19-03-2007, 18:45
Bir de "Dicondra" var. Çevremde kullanımını da gördüm. Çim gibi pufuduk değil ama, susuzluk, güneş ve gölgeye çok dayanıklıymış. Bknz (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=78728&postcount=689).
Biz de bir tarafa yerörtücü olarak farekulağı diye Cerastium tomentosum ekmiştik. Anlaşılan ortalıkta çok farekulağı var.
Bu arada soğuğa ve susuzluğa dayanıklı oluşu, güçlü yayılışı, hoş gri rengi ile bu tür örtücü arayanlara Cerastium tomentosumu tavsiye ederim.
Bermuda çimi kurağa dayanıklı diye biliyorum. Fakat kışın sararma yapar.
Ayrıca çim dediğimiz bitkilerde aslında birer yem bitkisidir. Türüne göre buğdaygil veya baklagildir.
http://www.maro.com.tr/cayir.htm
Diğer yem bitkileri için http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/yembitkileri/index.htm adresine bakınız. Selluka bile var.:)
Eğer sadece yeşillik yapacaksanız az bir miktar sulama ile çayır üçgülü veya ak üçgül tavsiye ederim.
Küçükte bir kuzu alırsınız otomatik çim biçme makinesi olarak kullanırsınız ;).
Selahattin Bey ilginiz için teşekkürler.
Kenarlarında çeşitli ağaçlar, ardıçlar ve mazı bulunan bir bölgeyi yeşillendireceğiz. Biraz oyun bölgesi gibi olacak. Birkaç sorum olacak.
- Üçgülün yonca gibi çok yayılma, zor temizlenme özelliği var mı? Bahçenin diğer taraflarını sarmasını istemiyorum.
- Üçgül kuraklığa pek dayanıklı değil diye okudum. Susuzluk olasılığını düşünerek kuraklığa dayanıklı başka bitkilerle karıştırsak mı?
- Otomatik çim biçme makinesi deyince aklıma geldi üçgülü ne kadar sürede kesmek gerekir?
- Komik olacak ama teyit etmek amacıyla son bir sorum daha olacak; yem bitkilerinin üzerine basılabildiğini varsayıyorum, doğru mu?
Diğer yem bitkileri için http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/yembitkileri/index.htm adresine bakınız. Selluka bile var.:)
Sayfadan haberdar ettiğiniz için teşekkür ederim. Çok beğendim, çok işime yarıyor.
Bu arada aşağıdaki adreste yem bitkisi olmayan, üzerine basılabilir yer örtücü bilgisi buldum. Onlar hakkında da susuzluğa dayanıklılık ve kullanım açısından bilgi edinmeye çalışacağım.
-------------------------------------------------------------------------
Çim yerine küçük alanlarda kullanılan yer örtücüler –yem bitkisi olmayan, basılabilir yer örtücüler- ;
Kekik (Thymus serpyllum)
Alman papatyası(Anthemis nobilis)
Arenaria verna
Agave Coespitosa
YER ÖRTÜCÜLER, Editör : Dr. B. Vedat ULUĞ
http://www.ziraatci.com/editor/yazigoster.asp?katid=5&editid=424&yaziid=1191&manual=off&kategori=Peyzaj
* italikler benim eklemem
Selahattin Yılmaz
27-03-2007, 20:15
...Birkaç sorum olacak.
- Üçgülün yonca gibi çok yayılma, zor temizlenme özelliği var mı? Bahçenin diğer taraflarını sarmasını istemiyorum.
- Üçgül kuraklığa pek dayanıklı değil diye okudum. Susuzluk olasılığını düşünerek kuraklığa dayanıklı başka bitkilerle karıştırsak mı?
- Otomatik çim biçme makinesi deyince aklıma geldi üçgülü ne kadar sürede kesmek gerekir?
- Komik olacak ama teyit etmek amacıyla son bir sorum daha olacak; yem bitkilerinin üzerine basılabildiğini varsayıyorum, doğru mu?
1- Üçgülün yonca gibi çok yayılma, zor temizlenme özelliği vardır. Bahçenin diğer taraflarını hatta her yerini kaplar allelopati özelliği ile başka bitkilerin gelişmesini de önler.
2- Üçgül kuraklığa pek dayanıklı değildir evet susuzluk olasılığını düşünerek kuraklığa dayanıklı başka bitkilerle karıştırmak iyi bir fikir olabilir ama zamanla üçgül onlarıda yok edecektir. Ancak aşırı sulamaktansa az su vermek üçgülü yaşatır ve diğer bitkileri yoketmesini de önleyebilir.
3-Üçgülü biçmeyi sizin sulama sıkılığınız belirler. Susuz ortamda bodur az gelişen bitkiler elde edersiniz. Suladıkça da biçme sıkılığınız artar yaz boyunca tahminim normal çimden çok daha az biçersiniz. Yine de susuz bırakmak üçgülü çiçeğe zorlar o da toprağa iyi biçim yapmazsanız tohum atması demek. Kısaca üçgülü çiçeklenme ölçüsüyle biçmeniz gerekir. Çiçeklenme başlangıcında biçim size yarar.
4-Her yem bitkisinin üzerine basamazsınız. Mesela korunga da bir yem bitkisidir ama sap ve gövdesi serttir. Yonca da insan beline kadar büyür.
Ben bahçemin bir kısmında verbena kullanıyorum yer örtücü olarak. Siz de alternatif olarak düşünebilirsiniz. Çok çeşitli renkleri mevcut, çok arsız değil ama yayılıcı, basmaya dayanıklı, sezonda 5-6 kere sulasanız yeter.
Resminide ekleyeyim. Çiçeklerin büyüklüğü yaklaşık 1 cm, yüksekliği 5 cm.:)
http://www.uky.edu/Ag/Entomology/entfacts/misc/verbena.gif
Selahattin YILMAZ
Üçgül hakkında verdiğiniz detaylı bilgilere çok teşekkürler. Anlaşılan bahçeye sokmadan önce iyi düşünmek gerekiyor. Yeşil alandan arada duvarlar olmadan süs bitkilerine geçişler olsun istiyorum, o yüzden kontrollü olması önemli.
Todor
Verbenanın çiçekleri, yaprakları ve yaygın görünümü hoşuma gitti. Basılabilir olması da önemli. Listeme ekledim.
Henüz kekik (Thymus serpyllum) ve Alman papatyası(Anthemis nobilis)'nı fırsat bulup araştıramadım.
Aslında bu konuyla ilgili başlı başına bir ders olduğunu gördüm -Tarla Bitkileri altında çim bitkileri yetiştiriciliği diye-. Yakında bu dersin notlarını da bulurum:rolleyes:
Ankara bölgesi için kurak alanlarda tavsiye edebileceğim bitki festuca ovinadır. Yemlik **** çimlik diye buğdaygil bitkilerinin ayrılmasının nedeni(kendimiz ıslah ediyoruz) yaprak doku,renk ve kaliteleri, protein oranları ve hazmaolabilirliği,kru madde verimi gibi şeyler.
Basılmaya dayanaklılık daha farklı bir özellik. Yenilenme ile ilgi. Festuca ofina kış şartlarına dayanıklı, az su isteyen be yavaş büyüyen bir yumak türüdür. Çok az biçim ister ve çok ince bir tekstüre sahiptir.
Bunun yanında festuca rubra rubra da kullanabilirsiniz.
Diğer bir bitkide çiğnemeye dayanıklı, kuraklığa dayanıklı fakat kaba bir tür olan festuca arundinaceae dir. Elinizi sürdüğünüzde kesebilecek kadar serttir. Ve biçim iş yoğun olur. Bir sorunuz olursa tekrar dönebilirsiniz. Görüşmek üzere
Bir de "Dicondra" var. Çevremde kullanımını da gördüm. Çim gibi pufuduk değil ama, susuzluk, güneş ve gölgeye çok dayanıklıymış. Bknz (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=78728&postcount=689).
Ayrıca hızlı boylanmadığı için biçim derdi de yok. Antalya gibi bir yerde bile yılda 2 biçim yeterli.
Ayrıca hızlı boylanmadığı için biçim derdi de yok. Antalya gibi bir yerde bile yılda 2 biçim yeterli.
evet doğru aslında hiç biçmeye gerek toktur. Başak çıkarmaz, çok yükselmez stolan ile genişler sadece. Bu bitkinin zayıf yanı suyu sevmesi ve çiğnemeye hiç dayanıklı olmamasıdır. Birde tohumunun pahalı olması tabii.:)
a h m e t t o g a y
02-04-2007, 12:29
zayıf yanı suyu sevmesi ve çiğnemeye hiç dayanıklı olmamasıdır. .:)
Sayın ziroo,
Suyu sevmesi, susuzluğa dayanamaması anlamına mı gelmektedir? Benim için bu bilgi çok önemli, zira bahçemin bir kısmını bu çim ile tesis etmek üzereyim. Bir komşumuzda yaklaşık 300m2 bir alanda uygulanmışını gördüm, çok güzeldi, aldığım bilgi ise yazın çoğu zaman gün aşırı sulama yaptıkları yönündeydi.
Bitkinin kök sistemi yüzlek ve zayıf. Yani genel olarak nemli kalması gerekir. Ama toprak yapınız ağır(killi) ve gölge ise daha seyrek sulama ile bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Genel olarak dikondra ekeceğiniz yerde yeteri kadar suyunuzun olması gereklidir.
Sevgiler serhat asku
Ankara bölgesi için kurak alanlarda tavsiye edebileceğim bitki festuca ovinadır. Yemlik **** çimlik diye buğdaygil bitkilerinin ayrılmasının nedeni(kendimiz ıslah ediyoruz) yaprak doku,renk ve kaliteleri, protein oranları ve hazmaolabilirliği,kru madde verimi gibi şeyler. Basılmaya dayanaklılık daha farklı bir özellik. Yenilenme ile ilgi. Festuca ofina kış şartlarına dayanıklı, az su isteyen be yavaş büyüyen bir yumak türüdür. Çok az biçim ister ve çok ince bir tekstüre sahiptir. Bunu yanında festuca rubra rubra da kullanabilirsiniz. Diğer bir bitkide çiğnemeye dayanıklı, kuraklığa dayanıklı fakat kaba bir tür olan festuca arundinaceae dir. Elinizi sürdüğünüzde kesebilecek kadar serttir. Ve biçim iş yoğun olur. Bir sorunuz olursa tekrar dönebilirsiniz. Görüşmek üzere
Açıklamalarınız için teşekkürler. İnce dokusu nedeniyle festuca ovinayı tercih ettim.
Bahçede bölmeleme yapıp diğer yerörtücüleri de denemek istiyorum. Gelişmeleri aktarırım.
3) Bir yerde toprağı örtmek için alternatif bir yöntem olarak "suotu" öneriliyordu. Yeşillik yapan, doğal bitki örtüsü gibi anlamıştım. Sonra araştırdığımda suotunun ne olduğunu bulamadım Acaba öyle birşey var mı, yoksa ben adını yanlış mı hatırlıyorum?
Şimdiden teşekkürler.
Bu ota su otu diyorlarmış. Acaba adı nedir?
18606 18607
maverich2005
22-08-2007, 02:21
***.
Ben de 300 m2 bahcemin 150 m2 sini cimlendirmek istiyorum...Daha dogrusu cocuklarin yuvarlanabilecegi bir hali ile kaplamak istiyorum.Ne onerirsiniz?..Cim mi yoksa daha uygun bir bitki varsa o mu?Suyla ilgili bir sorunumuz yok.Aritilmis atik su kullanilacak.Topragin yuzeydeki 30-40 cm.si humuslu daha sonra killi toprak ve drenaji yapilmis bir bahce.
Ilginize simdisen tesekkurler..
Sevgili Maverich2005, çimi ekmeden önce, yüzeyi tesviye edin. Tür seçiminde basılmaya dayanıklı türler seçin. Büyük marketlerde kiloluk paketlerde satılan oyun alanları için özel hazırlanmış ithal karışımlar veya yerli karışımlar alabileceğiniz gibi, karışımı kendinizde hazırlayabilirsiniz. 150 m2 alan için 8- 10 kg çim tohumu yeterli gelecektir.
Çim fazla derine kök yapmadığı için 30-40 cm yeterli gelecektir. Ekim için sonbaharı beklemenizi öneririm. Bu zamanda yapacağınız ekimde çok fazla sulama yapmanız gerekecektir.
Forumda Türkçe karakter konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Mesajlarınızda Türkçe karaketerleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığına bakarsanız sorularınıza cevap almanız kolaylaşacaktır.:)
Merhabalar;
Çok kötü olan bahçe zeminimizde, 2006 da ekilen çimlerin de sıcaktan kavrulmasını ve de çim bakımı yapamıyacağımı düşünerek, forumda belirtilen çim alternatifleri arasında yer alan fare kulağı ve mine çiçeği (verbena) fidelerini değişik bölümlere diktim, bu arada ufak bir yere de dicondra tohumlarını serdim, vereceği neticeyi görmek için.
Zemini çapaladım,yetersiz olduğunu bildiğim bir temizlik yaptım, tohumların altına biraz dere kumu, üstüne de dere kumu + gübreli bahçe toprağı serdim.
Bildiğim kadarıyla,dicondra yapraklarının böbrek biçiminde olması gerekirken, resimde göreceğiniz gibi sadece 2 adet buna benzer var diğerleri hep sivri yapraklı.
Tam bir haftalık netice,aşağıdaki resimde görünüyor.Sizce çok mu kötü yapmışım?
Uygulamaya devam edip etmemek için, değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar
Bütün dichondra tohumlarım, sivri yapraklı olarak çimlendi.
Satıcıya danıştığımda, bana torbanın üzerinde elle yazılmış "Dichondra ( fare kulağı ) ibaresini gösterdi ve doğru olduğunu söyledi. Ancak, gerek sitemizde gerekse yabancı sitelerde yer alan resimlerde yapraklar böbrek şeklinde ve İngilizce sitelerde de "böbrek otu" ( kidney weed ) olarak adlandırılıyor.
Yapacak bir şey yok.Deneyimimi aktardım.Demek ki bu konuda bir kavram kargaşası var.
Saygılar
maycan bahçe
09-10-2007, 14:52
Çim için kullanılan suya üzülüyorum.Ben de bahçemi yeniden düzenleyecğim ve görmek istediğim yeşil alan için suni çim düşünmeye başladım.Ağaçlarım ,çalılarım ve çiçeklerim doğal varsın çimimde yapay olsun diye düşünüyorum.Su gelecekte ciddi bir problem olacak gibi.Şimdiden önlem almak lazım.Bu konuyla ilgilenen bizlerinde topluma örnek olması gerekir.200 m2 çimi sulamak için 6 m3(Ton) suya ihtiyaç var.Yazın hergün bukadar suyu sırf yeşil alan olsun diye toprağa veriyoruz.Ayrıca hastalığı,zararlısı ve bakımı da sorun.Ben böyle düşünüyorum katılan var mı acaba?
tugo,
Geçmiş olsun. Kavram kargaşası mı var, torba karışıklığı mı pek belli değil.
Bu arada adı Türkçe farekulağı olan şimdilik üç farklı bitkiye rasladım:
1- Cerastium tomentosum
2- Anagallis arvensis
3- Arabidopsis thaliana
Farekulağı listeme Dichondrayı da yazmayı unutmuşum :-)
Sn Maycanbahce ve Sn sabah;
Ben de çimden kaçıp 12 ay yeşil az sulama gerektiren,mümkünse üzerinde yürünebilen türleri araştırdım, ve bahçeme bölüm bölüm;
-Anagallis arvensis (hakiki fare kulağı,zannedersem) fideden diktim.
-Verbena-mine (todor'un 10 numaralı mesajı) yine fideden diktim.
Her ikisinin de üzerinde yürünebileceğini hiç zannetmiyorum,ancak her ikisi de gayet güzel yayılmaya başladılar.
-Dichondra'dan çok ümitli idim, çünkü resimleri çok güzel, ancak yukarıda anlattığım gibi oldu. Bazıları her sivri yapraklıya fare kulağı diyorlar galiba.
Ancak "gerçek" dichondra tohumu aramaya devam edeceğim.
Arkadaşlar,
Acemiliğimden dolayı yanlış, zamansız bilgi vermişim, dichondra konusunda.
Meğerse ilk çıkan sivri yapraklar, taç yaprakları imiş.
Üçüncü hafta bitiminde, taç yaprakların arasından böbrek şeklindeki yapraklar çıktı. Tabii çok sevindim.
Tohum satıcısına numune götürdüm, onlarda kendi mal aldıkları yerin verdiği Dichondra/ Fare kulağı adlandırmasının yanlış olduğunu anladılar.
Şimdilik çok şirin gözüküyorlar, sonucu bildireceğim.
Mine Pakkaner
15-10-2007, 15:15
Tugo, Dichondra'ya verilen fare kulağı ismi geneldir. Bu, çimi satın aldığınız bayinin tedarikçi firmasının verdiği bir isim değildir. Dichondra'nın kabul edilip, literatüre geçmiş Türkçe adı fare kulağıdır.
Mine Hanım,
Teşekkür ederim, verdiğiniz bilgiye.
Bir de fare kulağı adı altında aldığım fideler var, gelişmiş yaprakları gerçekten fare kulağı şeklinde, boz yeşil/ gri bir renkte, ayrıca beyaz çiçek açan.
Satıcısı "anagallis" , " cerastium tomentosum" gibi latince isimler söyledikten sonra, bu fare kulağıdır dedi.
Ben ikisi de aynı şey çıkacaklar diye üzülüyordum, böbrek şeklinde yaprakları görünce sevindim, tabii.
Saygılar.
Vildan Sönmez
16-10-2007, 12:45
Arkadaşlar
Aktur eski Muğla valisi Özer Türk' ün Datça' ya kazandırdığı bir site. Rahmetli kuruluşta vasiyet etmiş, bahçelerinize çim değil,fazla su istemeyen bu yer örtücüyü ekin diye. Sanki bugün yaşadığımız susuzluk tehlikesini 25 yıl önce görmüş. Adını bilmiyorum ama son derece dayanıklı. Çim gibi makinayla traşlanıyor. Minik mor çiçekler açıyor.
Mine Pakkaner
16-10-2007, 14:58
Lippia, Libya çimi.
Vildan Sönmez
16-10-2007, 15:13
Teşekkürler Mine Hanım. Forumlarda 'lippia canescens' (Libya çimi) diye bir yazı görmüştüm. İnternette resim araştırdım benim çim olabilir mi diye. Bulamayınca bahçemdeki çimin fotoğrafını yükledim. Biz Datça çimi diyorduk, Libya çimiymiş. Boşuna değil kuraklığa dayanıklılığı, demekki kökeni çölmüş.
Mine Pakkaner
16-10-2007, 15:52
Yok Vildan Hanım, kökeni Libya değil. Lippia ismi okunuşundan dolayı bize böyle geçmiş ve yerleşmiş. Petunia' nın petunya olarak geçmesi gibi.
Yalnız alanların yeşillendirilmesinde libya çimi kullanılacaksa dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Son derece yayılmacı bir bitkidir. Başka bitkilere hayat hakkı tanımaz, diğerlerinin çimlenmesine bile izin vermez.
Su kanallarının kenarlarındaysa yayılır, tıkanmalara neden olur. Halı gibi sarar. Tarla kenarındaysa içeri yayılır, ürünü engeller. Ev bahçelerinde mevsimlikleri, çok yıllıkları, yer örtücüleri vs. boğar, çalıların diplerini sarar.
Libya çimini araştırırken karşıma çıkan Lippia repens ve Lippia canescens galiba aynı şey, değil mi?
Lippia Phyla nodiflora mı Phyla canescens mı? Kaynaklarda ikisi de karşıma çıktı.
Vildan Sönmez
16-10-2007, 16:02
Evet, hani arsız tabir ettiğimiz cinsten. Dediğiniz gibi küçük alanlarda denetimi zor. Ama büyük park ve bahçelerde susuzluğa dayanıklı olması ve içinde ot barındırmaması güzel.Ayrık otu gibi otlar da çıkamıyor.
Ah Mine Hanım, bir kere de bahçem de bir şey çok yayılsa da onu nasıl durduracağım diye uğraşsam, çok mutlu olacağım :))
Vildan hnm, mesajınızı keşke bir gün evvel alabilseydim, babamlar dün Aktur'dan dönüşe geçtiler, bir dahaki sefere artık.
Bakalım benim dichondralar iyice belirginleşmeye başladılar, biraz toparlansınlar resimlerini koyacağım.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Saygılar
Vildan Sönmez
16-10-2007, 17:21
Oğlum Muğla'da okuyor,kısmet olur kışa girmeden gidersem,size bir poşet yolar getiririm :):)
((Vildan hnm, mesajınızı keşke bir gün evvel alabilseydim, babamlar dün Aktur'dan dönüşe geçtiler, bir dahaki sefere artık.))
sukranayalp
16-10-2007, 19:39
Libya çimini araştırırken karşıma çıkan Lippia repens ve Lippia canescens galiba aynı şey, değil mi?
Lippia Phyla nodiflora mı Phyla canescens mı? Kaynaklarda ikisi de karşıma çıktı.
Lippia ddiğimiz bitkiye eskiden Latince isim olarak Phyla adı verilmiş. Bir başka deyişle Phyla Lippia'nın sinonim adı.
Lippia cinsine bağlı yaprak, çiçek gibi özellikleri ile ayrılan birkaç tür var.
1- Lippia canescens (Sinonim: Phyla nodiflora)
2- Lippia citriodora :Limon lipia (citrus: limon) : limon verbena da denir. (Sinonim: Aloysia triphylla)
3- Lippia nodiflora (Sinonim : Lippia repens
4- Lippia lanceolata (Sinonim : Phylla lanceolata)
Lippia nodiflora ile Phyla nodiflora farklı mı?
yasarulutas
25-11-2007, 21:53
Bana kalsa varya bahçelere "ayrıkotu" ekerim. Hem susuzluğa dayanır, hem yayvan büyüdüğü için yorgan gibi olur. Tek sıkıntısı başka bir şey büyütmez.
Yeni üye olduğum sitemizde yazışmaları aralıklı okuyabiliyorum. Sn.Sabah'ın bu topiği başlatırkenki ilk yazısında
"Yonca gibi bahçe için sakıncalı bitki seçmemek için tavsiyeleriniz nelerdir? " şeklindeki cümlesini görünce öğrenmek için soruyorum. Sadece hafta sonu gidebildiğim bahçemde yer örtücü olarak yonca var. Yonca bahçe için niçin sakıncalıdır ?
Çok yayılıcı olduğu için iyi düşünerek ekmek gerekiyor.
Bu arada bağlantı da konuyla ilgili.
Yonca (Medicago ssp.) Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5227)
Yayılıcı olması benim istediğim birşey, yeşil görünümünü çok seviyorum. Bu arada verdiğiniz yonca yetiştiriciliği linkini inceleyince benim yonca dediğim bitki örtüsü sanırım üçgül. Teşekkür ederim.
Lippia Libya Çimi dediğiniz, basmaya dayanıklı mıdır?
Okuduğum kadarıyla lippia herşeye dayanıklı!
Yayılıcı ve başka bitkileri yok edici özelliğine çok dikkat edilmeli.
Sonra temizlemesi çok uğraştırabilir.
dost.bahcivan
16-01-2008, 22:45
Sayın Dostlar; Ayrık otu, Lippia çimi, Üçgül otu, Verbana bunların hepside yerinde hoştur. Güzelliklerine de diyeceğim yok. Ama çimin zarafetine de hiç biri uymaz değil mi?
arkadaşlar çok acil yardıma ihtiyacım var... bodrumda ormanlık bir arazide(ormanlık derken alanda otel tenis kortları kafeteryalar vs. yapılıyor) nilüfer havuzu yapıyorum.fakat bu nilüfer havuzunun çevresinde dolaşmak için kayrak bir yol yaptım ve yolun etrafında geniş bir alan var ve bu alanda çim kullanmamam gerekiyor.kayrak yolun etrafını nasıl düzenleyebilirim.fikirlerinize ihtiyacım var.şimdiden teşekkür ediyorum
Funda Kalaycıoğlu
21-01-2008, 13:31
Sevgili Arkadaşlar,
Bahçemdeki çamın altını, çimin iyi gelişmeyeceğini düşündüğüm için yerörtücü ile kaplamayı düşünüyorum. Ancak ağacın gölgesinde bir de salıncak türü oturma yeri hayalim var. Salıncağın altını tik karo veya tekli taşlarla döstekleyebilirim fakat tümüyle taş kaplamak istemiyorum.
Yani hem gölgede olabilen, üzerinde basmak ne kelime oturabileceğimiz, hemen yanıbaşındaki çim alanlara saldırmayacak ve sudan nefret etmeyen bir örtücü arıyorum. (Elverişli bir kuyumuz var ve çimlerle birlikte bu bölge de otomatik olarak sulanacak)
Forumdaki bu ve benzer konuları inceledim. Basılabilir olarak belirtilen örnekler, başka bir sitede 'fazla basılmamalı' olarak nitelenebiliyor. Bir ara cezayir menekşesi düşünmüştüm fakat ona da pek basılamıyor.
Önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar.
Funda Kalaycıoğlu
21-01-2008, 18:09
Sayın Sabah,
Bu konuda oldukça detaylı araştırmalarınız ve deneyimleriniz olduğunu biliyorum. Siz ne dersiniz?
Saygılar.
Merhaba,
Yerörtücülere biraz mecburiyetten biraz değişiklik merakından kaynaklanan ilgim var. Ancak henüz yeterli deneyimim ve bilgim yok. Araştırmalarım sürüyor, deneyim zamanla olacak...
Sizin bu seferki koşullarınız da çok kompleks! :rolleyes:
Çok basılmaya dayanıklı olacak, ancak gölgede yetişebilecek. Yerörtücü olarak çok fazla alternatif yok.
Üzerinde tekrar araştırmak koşuluyla birkaç isim yazıyorum.
Kekik (Thymus longicaulis)
Pratia peduncalata
Herniaria glabra
Veronica repens
Bu arada yerörtücünün yayılmasına ve çamınızda sulama ile ilgili sorun olmamasına dikkat etmek gerekiyor, değil mi.
Funda Kalaycıoğlu
22-01-2008, 19:42
Teşekkürler sayın Sabah,
Söylediğiniz türleri araştırmaya çalışacağım. Bakalım neler bulabileceğim.
Söylediğiniz gibi yayılmasına dikkat etmem gerek. Çamlar da fazla su istemiyorlardı değil mi? Çamın su isteği kadar sulama isteyen bir örtücü bulmam gerekiyor demek ki; fakat örtücünün kenarları çimle kaplı olacak ve çimi bol bol sularken bu bölgeyi nasıl ayırabileceğim bakalım.
Dediğiniz gibi bu konu beni uğraştıracak. Ama bahçemin her tarafı başka bir sorun zaten. Nasıl içinden çıkacağım bilmiyorum.
Sevgiler.
Mine Pakkaner
31-01-2008, 17:29
Fare kulağı ekebilirsiniz. Ben güzel sonuçlar alıyorum.
merhaba,
Yayladaki, kurak ve boş alana (rakım:1000 mt.) , kuraklığa da dayanıklı olduğunu da düşünerek ya Kılçıksız Brom (Bromus inermis) ya da Bermuda çimi (Cynodon dactilon) ekmeyi düşünüyorum, Şubat sonu gibi.
Ancak Bermuda çimi anladığım kadarıyla bildiğimiz ayrık otu.Daha sonra bunları kontrol edememekten korkuyorum.Oadaki her iki komşum da bahçelerine düşkün, tüm yazı ekip, dikerek geçiren insanlar.Aradaki mesafe de 500mt. kadar.Bu ayrık otunun ya da brom'un tohuları zamanla onların bahçelerine geçer ve mahveder mi diye tereddütüm var.
Böyle bir tehlike var mı? Varsa vazgeçeceğim.
Teşekkürler,
Fare kulagı derken, Cerastium tomentosum u kasdediyorsunuz heralde. Dichondrayada bazı yerlerde Fare kulagı diyorlar.
Emre Albayrak
06-02-2008, 15:41
Benim önerimde Kaz ayağı ve Acem halısı..
salserol
07-02-2008, 00:47
Herkese Selamlar.
Biliyorum bu forumda bu konu birkaç defa ele alındı. Ama istedim ki, biri beni tasdiklesin ve yol göstersin.
Antalya' da oturuyorum, fakat sahilden 25 km uzaklıkta ve deniz seviyesinden 250 m yükseklikteyim. Yaklaşık Antalya' nın hava sıcaklığından 5-7 C derece daha soğuk. Kışın nadir de olsa don olayı yaşıyoruz ve hatta geçen kış kar yağdı ve 18 saat boyunca kar tuttu.
Eşim israrla 300m2 bahçemizi çimlendirmemi istiyor. Fakat ben, çim sahibi arkadaşlarımın "aman sakın çim yapma, başına bela alırsın" şeklindeki telkinleri ve küresel ısınma neticesindeki su ısrafını göz önüne alarak, çimden vazgeçtim.
1. Bahçemizi yeşil ve bakımlı göstercek,
2. Az suya ihtiyaç duyacak,
3. Dondan etkilenmeyecek,
4. Biçilme ihtiyacı olmayan,
5. Basılmaya mukavemetli (olmazsa da olur),
6. kuraklığa dayanıklı,
Yukarıda belirtilen kriterlere haiz bir yer örtücü arayışındayım.
Favorilerim Verdena, makasotu, buzçiçeği. Biliyorum ki son ikisi basılmaya ve dona karşı hassaslar. Herbirinden numune alıp bahçeye koydum ki, soğuk gecelerde nasıl bir tepki göstereceklerini görebilmek için. Gördüğüm kadarı ile sukulentler soğuklarden etkilenmediler. Verbena' nın poşet deki hali beni pek tatmin etmedi.(2. resim)
Bunun haricinde bu yer örtücüler yayılmaya başladıktan sonra aralardan çıkacak yabani otlarla nasıl mücadele edeceğim ve damlama sulama sistemi mi kurmalı mıyım , yoksa elle manuel olarak sulamaya devam etmeli miyim?
salserol
07-02-2008, 00:55
Bahçemizden bir kaç görüntü.. evet biliyorum, burası zor adam olur.. ama herşeyin başı sabır.. saksı daki davetsiz misafirlere dikkat çekerim. çok çiçeğimi yatırdılar. ama kıyamıyorum.
dost.bahcivan
07-02-2008, 09:54
Sn. salserol gördüğüm kadarı ile küçük bir bahçeniz var. yapımı da korkulacak kadar değil. Öncelikle toprağı krizma ile bir güzel temizleyin. Sonrası da çiminizi ekin. Doyasıya safasını sürün. Çimin güzelliği başkadır. "Yanlız; çimin içerisinde çiçek, Çiçeklerin içerisinde çim güzel durmuyor."
Sn.salserol fotoğraftan algılayabildiğim kadarıyla duvar kenarındaki bitkiler Leylandi. Eğer amacınız duvar önünü bu bitkilerle perdelemek değilse; bitkiler çok sık dikilmiş.Bitkiler uyanmadan dikim aralarını açmanızı tavsiye ederim ilerde bir sıkıntıyla karşılaşmamanız adına.Çim konusunda ısrarlı değilseniz; stolanlarıyla yayılma gösteren, sıcağa toleransı yüksek bir yerörtücü bitki olan Dichondra repens (Fare Kulağı) kullanabilirsiniz.Fakat bu tür basılmaya dayanıklı değildir.
Sn. salserol,
Hint çileği (Duchesnea) aradığınız 6 özelliğe de uyuyor gibi. Yayıldığı zaman yabanı ot problemi kalmıyor (baskın). İstanbul'da yetiştirmiştim, çok memnun kaldım. Şu an bulunduğum yere (Antalya'dan farkı neminin olmaması) sonbaharda diktim, sonucunu bekliyorum.
Eğer bulunduğunuz yer nemli ise çok rahat yetiştirebileceğinizi düşünüyorum.
Sayın salserol, ben de bilce ile aynı fikirdeyim. Duvar kenarına ektikleriniz (ben leylandi'den ziyade mazıya benzettim) çok sık olmuşlar, biraz açmanız gerekiyor. Alanınız fazla geniş değıl, eğer çim istiyorsanız rahatlıkla ekebilirsiniz, ama yok çim olmazsa yerine verbana da ekebilirsiniz. Siz 2. resimdekileri beğenmemişsiniz ama çok güzel duruyorlar. Ben bir ara Silivri'de denemiştim, hem de üzerine basabiliyorduk_gerektikçe-. Çiçek açtıklarıda da manzara çok güzel. Size çiçek açmış halini resimledim.
salserol
07-02-2008, 18:54
selamlar..
yanıtlarınız için çok teşekkür ederim..Leylandiler arasında 110 cm mesafe var. bahçe duvarında iki baba arası 7 m. Satan kişi 75 cm arası dik dedi. Tabii ki satıcı ağzı, o da daha çok bitki satmak ister.. sizce kaç cm vermem gerekiyor?
teşekkürler
Sn.Salserol Leylandiler 7-8 m kadar taç yapabilen piramit formlu bitkilerdir.Böyle düşünecek olursak sanırım siz bahçenizde sadece 1 tane Leylandi kullanabilirsiniz:) Fakat sizin amacınız duvar önünü perdelemekse,yani ilerleyen zamanlarda leylandilerinizi makaslayıp çit görünümü vercekseniz sorun yok demektir:)
salserol
08-02-2008, 12:31
cevabınız için teşekkürler sayın bilce.
ben leylandileri batı tarafına, yazın akşam güneşini kessin diye dikmiştim. O zaman bir sorun yok gibi gözüküyor..
maalesef yeni bahçe yapanlar, herhalde işi birazcık abartıyorlar. sanki bitkiler hiç büyümeyecekmış gibi hemen yeşillensin diye bahçemizi boğuyoruz.
sahin002
09-02-2008, 22:18
Verbana'yı bahçenizin tamamında olmasa da bir köşesinde kullanabilirsiniz bence. Tam anlamıyla geliştiklerinde çok güzel duruyorlar. Fakat; basılmaya karşı fazla dayanıklı olduğunu düşünmüyorum.
Bu resmi Alanya'da çekmiştim, gayet güzel bir kaplama sağlıyor.
http://www.fotoambar.com//img/4/700662ef8212cb1b02a340d45f68d641.jpg
Verbanaları çim makinasıyla biçebiliyorsunuz, aynen çim gibi sonra tekrar çiçek açıyorlar.
Mine Pakkaner
09-02-2008, 23:59
Bu halı minelerini dikecek olursanız bahçede mutlaka tam güneş alan yere dikiniz. Gölgede bozulur, çiçeği azalır.
salserol
12-02-2008, 19:35
sayın şahin002..
gönderdiğiniz resim için çok teşekkür ederim..
bu resim sayesinde kafamda bazı şeyler şekillendi.
mine hanım sizede teşekürler
ahmet salih
16-02-2008, 20:30
merhaba arkadaşlar 800 m bahçeme yer örtücü olarak thymus serpyllum(sarılıcı kekik) ekmeyi düşünüyorum.sıcağa,soğuga,basmaya dayanıklımıdır? az su istedini sanıyorum ,eğer uygunsa dikim işlemini nasıl yapabilirim.**** bu şartlara uygun başka bir öneriniz olur mu? şimdiden teşekkürler.
ahmet salih
16-02-2008, 20:50
Açıklamalarınız için teşekkürler. İnce dokusu nedeniyle festuca ovinayı tercih ettim.
Bahçede bölmeleme yapıp diğer yerörtücüleri de denemek istiyorum. Gelişmeleri aktarırım.
merhaba festuca ovinayı deneyebildinizmi sonuçları nasıl? benimde sorunum benzer sıcağa soğuga dayanıklı az su isteyen bir yer örtücü araştırıyorum. thymus serpyllum da olabilr mi? şimdiden teşekkürler.
sukranayalp
16-02-2008, 23:08
Sn MSaygın,
Kılçıksız brom rüzgarla çevreye çok çabuk yayılma özeliğine sahiptir.
Cynodon dactilon dediğiniz Bermuda çimi ise ayrık otlarından değildir. Bunu gönül rahatlığı ile kurak mıntıkalarda ekebilirsiniz. Sıcağı sever. Kışın soğuklardan etkilenerek sararabilir. Ancak yazın eski görüntüsüne kavuşur.
Ayrık otunun latince adı Agropyron repens (tarla ayrığı), Agropyron cristatum (otlak ayrığı), Agropyron intermedium (mavi ayrık) olarak geçmekte.
... festuca ovinayı deneyebildiniz mi sonuçları nasıl? ... thymus serpyllum da olabilir mi?
Merhaba,
Geçen yıl festuca ovinayı deneyemedik, bu yıl yapmaya çalışacağız.
Kekik çeşitlerinden bahçede denediklerimizin açıkçası tür adlarından emin değilim. Bir ağacımızın çevresine ektiğimiz bir tür kekik Ankara'nın sıcak ve soğuklarında sorunsuz bir kaç yıldır bahçede. Geçen yıl daha bodur ve yayılıcı bir çeşit kekik daha aldık - belki thymus serpyllum dur - onlar çok sıcaklarda kurudu. Aslında dayanıklı bir tür olduğunu biliyoruz, belki geçen yılın olağanüstü koşullarının etkisi olmuştur. Yalnız kekiğin yeşilliğinin çim gibi olmadığını belirtmek isterim.
Cynodon dactilon dediğiniz Bermuda çimi ise ayrık otlarından değildir. Bunu gönül rahatlığı ile kurak mıntıkalarda ekebilirsiniz. Sıcağı sever. Kışın soğuklardan etkilenerek sararabilir. Ancak yazın eski görüntüsüne kavuşur.
Çok teşekkürler.
Peki Bermuda çiminin yayılma durumu nedir, bunun komşu bahçelere gitme, yayılma tehlikesi var mı? Komşular gerçekten uğraşıyorlar bahçeleriyle, zarar vermek istemem, hepimiz üzülürüz.
sukranayalp
18-02-2008, 14:25
Bermuda çimi istilacı bir çim değil.
Elbette sonbaharda bunun da tohumları rüzgar ile çevreye yayılabilir ama zaten siz tohuma bırakmayacaksınız ki.
Ayrık otunun en kötü özelliği toprak altından sürünerek sahaya yayılması. Ve çok kanaatkar. Bakmamanıza rağmen çevreyi kaplıyor.
Bir de şunu hatırladım MSaygın. Siz bahçenizdeki ağacın ladin mi yoksa göknar mı olduğuna bakacaktınız. Konusu burası değil ama bakabildiniz mi? (Dilerim yanlış hatırlamamışımdır)
Aslında benim niyetim bu tohumları bir kez atıp sonra kendi haline bırakmak.Yani orası biraz büyük ve bakımı yapılan bir yer değil, çim gibi biçme durumu olmayacak.Bu durumda tohuma bırakmış olacağız aslında.Ya da yaz sonunda ben bir kere hepsini biçersem kafi gelecekse o da olur, pervaneli çim biçme makinasından var.
Ağaç konusu aklımda ancak burnumda tütmesine rağmen, yaylaya gitme şansım olmadı o günden beri :(
sukranayalp
18-02-2008, 15:23
Çim tohumunun atımından itibaren 1 ay boyunca bakım yapmak gerekir.
Aksi halde emekleriniz boşa gider.
Çim biçme ya da biçmeme konusu size kalmış. Çevreye zarar vermezler. İçiniz rahat olsun.
Sizin bahçenizden gelecek bir tohuma karşın çevreden rüzgarla belki bin tohum gelecektir.
Teşekkür ederim sukranayalp :)
ahmet salih
21-02-2008, 11:43
teşekürler sabah
mrodoplu
03-04-2008, 22:50
Merhaba,
Ben aşağıdaki fotoğraftaki çim gibi kullanılmış bitkinin ne olduğunu araştırıyorum.
34876
Doğrusu biçilmeyen bu şekilde uzun duran ve çim gibi görünen bitkiler bana çok çekici geliyor. Eğer bulabilirsem bahçemi çim yerine böyle bitki ile kaplamak istiyorum. Bana bu tür bitkiler konusunda bilgi verebilecek herkese şimdiden minnettarım :)
syakincil
15-04-2008, 15:33
Ben,çim yerine farekulağı bitkisini kullanmak istiyorum.Nasıl yetiştirileceğini bilmiyorum.Tohumu mu satılyor yoksa,köklü olarak mı dikilmesi gerekiyor?
kocaolgun
15-04-2008, 20:08
arap saçı
Ben,çim yerine farekulağı bitkisini kullanmak istiyorum.Nasıl yetiştirileceğini bilmiyorum.Tohumu mu satılyor yoksa,köklü olarak mı dikilmesi gerekiyor?
Ben fide olarak aldım, daha sonra bol bol çelikten türetme yaptım. Şu ara çiçeklendiler.
tunakaya
25-06-2008, 17:27
Merhabalar,
sitede yazdıklarınızı okudukça dehşete düşüyorum, bunları nasıl biliyorlar diye...
4 tarafı bahçe olan bir evim var ve Bodrum'da yaşıyorum malum yazları çok sıcak... evimin giriş yolunu geçen sene elden geçirdim ve çiçekçimin benden daha bilgisiz olduğunu görünce kendim yapmaya karar verdim... ön bahçeme ( ki doğumundan batımına kadar güneş görür) hazır çim döşettim ama zaten bana gelen hastalıklı çim birde çekirgeler sayesinde hepsi çöp oldu...
bahçenin önünü tekrar yeşillendirmek istiyorum ama farkettimki hem sulaması hemde biçilmesi anlamında çimle baş edemiyorum.
uzamayan ama yayılan bir tür arıyorum, ön bahçe hem bizim hem de köpeğimiz tarafından çok kullanılıyor kullacağım bitki narin bir tür olmamalıki üstüne basıldığında zarar görmesin... ama umutlarım tükendi artık böyle bir tür olmadığını düşünmeye başladım. bu konuda önerisi olan varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim
Ekte bahçenin düzenlemeye başladığı ilk günlerin resimleri var, güllerim, narım, sarmaşıklarım pitoslarım hepsi kocaman ve sağlıklılar ama ortada kocaman sert bir toprak görünüyor artık :(
tunakaya
26-06-2008, 13:00
bahsettiğiniz fare kulağı veya arap saçı narin bitkilermiş gibi görünüyor
bizim üzerinde sıkça dolaştığımız bir bahçe olacağı için uygun mu emin olamadım
???
bahsettiğiniz fare kulağı veya arap saçı narin bitkilermiş gibi görünüyor
bizim üzerinde sıkça dolaştığımız bir bahçe olacağı için uygun mu emin olamadım
???
İki senedir bende var. Kesinlikle basılmayı kaldırmıyor, hepsini boş alanlara taşıdım.
UgurUStun
27-06-2008, 07:48
Herkese merhabalar.
Öncelikle bahçe bitki doğa seven herkesi saygılarımla selamlıyorum.
Benim birkaç sorunum var bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yaklaşık 400-500 m2 bir bahçem var.
Ben bilgisayar programcısıyım ve çokta anlamıyorum bu işlerden.
Bahçemi geçen sene güzelce motorlu çapa ile belledim. Geçen sene yetiştiremediğim için bu sene nisan gibi bahçeme yaklaşık 10 m3 torak getirip serdim. yaklasıl 10 cm gibi kapattı. Ve buraya çim ektim.
Yaklaşık %80 oranda çıktı ve büyüdü. Bende 9. ayı bekleyip onarım ile işlemi tamamlamayı düşünüyordum.
Bahçeye yaklaşık 7 tane atmalı fıskıye ile sulama sistemi kurdum.
(Bu arada bütün bunları bizzat kendim yapıyorum)
Bu ay yani haziran ayında her akşam yaklaşık 1 saat kadar bahçeyi her akşam gün batımında suluyorum.
Kuyu yok ve bu şebeke suyu. Ancak dün fatura geldi.
300 YTL. Bahçedeki toprak pek su tutmuyor ve çimlerin yeterince su almadığınında farkındayım. Gübre içinde 2 kutu (10kgx2) vilmorin çim gübresi kullandım ilk tesiste.
Ancak bu su tüketimi ile bu çimi idame ettirmem mümkün değil.
Ve hatta haftada bir suluyacağım artık .Napalım..
İnternette araştırıken çime alternatif şeyler olabileceğini gördüm.
Libya çimi vs..
Arkadaşlar benim isteğim su.
Yayılıcı olsun.
Güzel kapatsın.
Fazla bakım istemesin.
Fazla su istemesin.(Bahçemde henüz ekmediğim bir alan var ve orayı hiç sulamıyorum. Ayrıklar capcanlı... Böyle bi kapatıcı yok mu ?)
Üzerinde gezip outup hatta tepinebileyim.
Güzel görünsün..
Kolay büyüsün 1 sene bekletmesin beni..
Böyle bir bitki varmı ?
Ne öenerirsiniz.
YOksa ben yanlımı suluyorum.. Atmalı fıskiyemi yanlış seçim..
Lütfen yardım edin bana..
Teşekkür ederim.
Bahçe büyüklüğümüz aynı. Sadece bahçe 450 metrekare civarında. Artı bir de ufak bir sebze bahçem ve meyve ağaçlarım var. Bahçenin 3 tarafı leylandi ağaçlarıyla çevrili. Onların da çanaklarına 3 günde bir bolca su dolduruyorum. Ağaçların arkasında da 50'den fazla sarmaşık türleri var. En fazla sulama yaptığım bu ay gelen fatura 80 YTL. Otomatik sulama var sabah 5'e ayarlı. Çok sıcak ve kurak olduğu için 10'ar dakikaya çıkardık.
10x4 bölüm= 40 dakika sulama yapıyor toplam. Bir de 3 günde bir sebzelerimi ve meyvelerimi suluyorum. Susuzlukla ilgili hiç bir problem yaşamıyorum hatta fazla nemden çimlerimde mantar hastalığı başladı. Sanıyorum otomatik sulama suyu daha ekonomik kullanıyor. Çünkü evde devamlı oturmayan yan komşumun bahçesine bahçıvanlar bakıyorlar. En az 150 YTL fatura geliyor. Bizim 80 YTL'nin içinde evde kullandığımız su da var. İstanbul'daki susuzluk nedeniyle bahçe su saatimizi de baharda iptal ettiler. Yani ev de bahçe de aynı saate bağlı.
"Yanlız; çimin içerisinde çiçek, Çiçeklerin içerisinde çim güzel durmuyor."
Sevgili dostbahçıvan, ben çimlerimin arasına ilkbaharda açan çiğdemlerden dikmek istiyorum. Sadece ilkbaharda çiçeklenip sonra biçilecekler. Güzel durmaz mı diyorsunuz? Geçici bir dönem çimlerim renklense güzel olur diye düşünüyorum aslında.
UgurUStun
27-06-2008, 13:44
Merhaba Limon
Otomatik sistemde popup mı var spring mi atmalımı
nası bişiey var ?
Uğur Bey, çok fazla çeşitlerini anlamam ama internetten bakınca Popup Spring olarak geçiyor. Çok çeşitleri vardır elbette ama bizimki şu türden;
http://www.peysaj-sulama.com/buyuk-alan-sulama-rotorlar-6504-falcon-serisi.htm
Şimdiki aklım olsaydı ağaçlar ve bitkiler için de damla sulama sistemi kurardım. Her şey tamamlandıktan sonra çok zor oluyor tekrar kazıp hazırlamak. Şöyle diyeyim, sıfırdan yeni bir bahçe düzenleyecek olsam, hiç acele etmeden milim milim her şeyi düşünüp, hazırlayıp, çimlendirmeyi en sona bırakırdım. Bir kere halı gibi çim olunca çiçek bile dikerken bozmaya kıyamıyor insan.
UgurUStun
30-06-2008, 09:36
Sevgili Limon,
Teşekkürler cvp ların için.
Bişey daha sormak istiyorum.
Ben atmalı fıskiye ile kurdum sulamayı.
Ancak bu fıskiyenin saateki su debisi fazla sanırım.
ayrıcada 2 tanesi aynı anda çalışmıyor. Suyun basıncı yetmiyor.
- Bu popuplar şebekeyemi bağlı.
- Aynı anda kaç tanesi birden çalışıyor.
- VE 500 m2 dediniz bahçeniz , bu bahçeye kaç tane popup takılı su an..
Bu arada arkadaşlar, yer örtücü olarak aradığım bitki için hala yardımlarınızı bekliyorum..
Teşekkürler..
Bahçe sulaması için depomuz var, hidroforla bastığından basınç sorunu olmuyor. Tabii o da artı bir maliyet.
Birinci bölümde 4 adet var
İkinci bölümde 4 adet var
Üçüncü Bölüm bahçenin dar yan bölümü olduğundan ayarlarını çok kıstık 4 adet
Dördüncü Bölüm dar bahçenin diğer yarısı 3 adet
Beşinci bölüm 4 adet
Yukarda 4 bölüm yazmıştım ama şimdi dikkatli sayınca 5 bölüm x 10 dakika = 50 dakika olduğunu farkettim.
Toprağın nem durumuna bakıp bazı günler sulamayı iptal ettiğimiz oluyor.
Yer örtücü olarak eğer yazın yeşil olsun yeter, kışın olmasa da olur derseniz, hafif maviye çalan rengiyle bence hoş duran, kuraklığa basmaya dayanıklı olduğu söylenen Bermuda Çimini bir araştırın isterseniz.
UgurUStun
02-07-2008, 09:53
Bermuda çimi bi ayrık türümü.
Ayrık gibi güçlü dayanıklı arsız mıdır.
Açıkçası ben öyle bişey istiyorum..
Mine Pakkaner
03-07-2008, 14:22
Bermuda çimi bir ayrık çeşididir, ancak sıcak iklim çimidir. Kışın uykuya yatar, sapsarı olur, baharda toprak sıcaklığının artması ile yeşerir. Marmara bölgesinde başarı elde edemezsiniz çünkü kar buz altında ölecektir. Rengi bol sulayınca koyu yeşil olan bu çim türü susuzlukta sarımsı renk almakta. Ayrıca uzun gün bitkisi olduğundan yüksek güneşlenme istemekte. Gölgede ölmekte.
(Bu arada cvp gibi kısaltmalar kullanmamanızı ve bi yerine bir yazmanızı rica edeceğim :) )
sukranayalp
03-07-2008, 21:42
Mine Hn, ayrık için Agropyron, Bermuda çimi için Cynodon cins isimlerini kullandığımıza göre ikisinin farklı cinsler olması gerekmez mi?
Her ikisi de stolon (toprakaltı gövdesi) ile üreyebiliyor ancak bunlar gibi stolonları ile yayıldığı halde ''ayrık otu'' olarak anılmayan çeşitler var. Paspalum, Zoisia (Uganda çimi) , Pennisetum... gibi.
Mine Pakkaner
06-07-2008, 17:02
Bu şekilde bir bilimsel açıklama yapmaya gerek görmedim, çünkü burada sorulan Bermuda'nın ayrık gibi güçlü bir ot olup olmadığı.
Ayrık-Agropyron, Cynodon ise Köpekdişi ayrığı, Dactylis ise Domuz ayrığı. Köpekdişi ayrıklarından ikisi çim olarak tesis edilmekte. Cynodon dactylon (Bermuda çimi) ve Cynodon transvaalensis (Uganda çimi ).
...
Her ikisi de stolon (toprakaltı gövdesi) ile üreyebiliyor ancak bunlar gibi stolonları ile yayıldığı halde ''ayrık otu'' olarak anılmayan çeşitler var. Paspalum, Zoisia (Uganda çimi) , Pennisetum... gibi.Bir buğdaygilin stolonlu veya rizomlu olması ayrık olarak anılmasına nasıl sebep olabilirki? Cynodon, Agropyron, Dactylis hem stolonlu hem rizomlular. Ona bakarsanız Poa ve Agrostis de öyleler.
Bu arada Zoysia sp. Uganda çimi değildir. Uganda yukarıda da belirttiğim gibi bir köpekdişidir. Zoysia japonicum Japon Çimi (veya Kore çimi), Zoysia matrella Manila çimi, Zoysia tenuifolia ise Maskeren çimi olarak anılmakta. Bizim ülkemizde ise bunlardan Zoysia japonicum Ege ve Akdeniz'de son yıllarda kalıp çim olarak yayılmakta.
hdcomert
11-07-2008, 10:07
hiç merak etmeyin o sivri gibi görünen yapraklar sonradan istediğiniz forma ulaşıyor.
fuatgürcan
14-07-2008, 16:19
merhaba ben forumda yeniyim bahçeme çim ektim ama su yetiştiremiyorum çim yerine dayanıklı üstüne basabileceğimiz ne yapabilirim bilgi sahibi arkadaşlardan yardım istiyorum.
teşekkürederim
UgurUStun
15-07-2008, 10:38
Merhaba
Fuat bey bende bu sorunun cevabını 2 haftadır araştırıyorum.
Ulaştığım sonuç şu .
Bermuda çiminin 419 kodlu bir mutandı var.
soğuğa sıcağa kurağa dona ve basılmaya cok dayanıklı.
Ayrık türü değil ama onun kadar arsız.
Biraz daha bakınıp onu ekeceğim sanırım.
İstanbulda kışın ölme ihtimali var görünüyor.
Aydında sorun olmaz sanırım.
Bİrde daha küçük yapraklı ayrık otlarını araştırıyorum
Sevgiler..
Mine Pakkaner
15-07-2008, 23:35
merhaba ben forumda yeniyim bahçeme çim ektim ama su yetiştiremiyorum çim yerine dayanıklı üstüne basabileceğimiz ne yapabilirim bilgi sahibi arkadaşlardan yardım istiyorum.
teşekkürederim
Halk arasında libya çimi diye anılan Lippia repens son derece güçlü, aşırı kullanım, yoğun trafik dışında basıma dayanıklı ( bildiğiniz çim kadar değil), az su isteyen, zor koşullara dayanan, biçilebilen bir yerörtücüdür.
Çim bitkileri kadar basıma dayanan başka yeşil alan bitkileri yoktur. Hatta bazı çim çeşitleri de basıma çok dayanıklı değildir.
Mine Pakkaner
15-07-2008, 23:51
Bermuda çiminin 419 kodlu bir mutandı var.
soğuğa sıcağa kurağa dona ve basılmaya cok dayanıklı419 yani Tifway varyetesi son derece güzel çim alan oluşturur. Spor alanlarında, yoğun trafiğe dayanıklı olduğu için güvenle kullanılır. Son derece ince dokulu, güçlü bir çimdir. Sıcağa tahammülü yüksektir ancak soğuğa tahammülü yoktur. Bu bir sıcak iklim çimi. 10 dereceyi gördü mü dormansiye geçiyor. İstanbul'un kışlarında buzunda nasıl sağ tutacaksınız. Gölge alanlarda başarı şansı hiç yok. Aydın'da olur, kışın yeşil kalması için üstten tohumlama da yapılabilir.
Bu çim kurağa dayanıklıdır ama performans sergilemesi ancak güzel bakıldığında olur. Sürekli ve düzenli biçim ister, yüksek biçime gelmez. Hemen hasırlaşma başlar. Renginin ve başarısının devamı için aylık olarak azotlu gübreleme gerektirir. Siz onu sürekli su stresine sokarsanız rengini, dayanımını kaybeder. Özellikle ilk tesis edildiğinde alanı kaplayabilmesi için toprağı diğer çimlerde olduğu gibi nemli tutmanız gerekir. Daha sonra birkaçgün aralıkla sulayabilirsiniz. Bu aralık toprak yapısına, hava sıcaklığına ve bir önceki sulamada verilen miktara göre değişir.
Fare kulağı ekebilirsiniz. Ben güzel sonuçlar alıyorum.
resimlerini eklermisiniz?
Çim ekmeyi düşünen arkadaşlar düşündükleri cinsleri ufak bir alana, örneğin her birini 1 metre kare, ekerlerse hem 12 ay durumlarını gözlemlerler hem de su ihtiyaçlarını öğrenirler. Çim bir kere ekip senelerce kullanacağınız bir bitki olduğundan sağlıklı karar vermek için bence 1 sene kaybetmeye değer.
İstanbulda fare kulağında iyi netice alınamıyor kış soğuğu keyfini kacırıyor 2 yaz kötü bir görüntü veriyor yer yer cıkmıyor söküp atıyorsunuz selamlar
Arkadaşlar berbat bir toprağa sahip bir bahçeyi adam etmeye çalışyoruz. Maddi kaynaklarımız çok kısıtlı çünkü okul bahçesinde düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Sorunumuz şu; toprak çok ağır, yağlı çamura benzeyen bir yapısı var. Kumla karıştırdık iflah olmadı. Ayrıca otlu araziydi bellettik ama kökler heryeri sarmış topak topak görüntüden bir türlü kurtulamıyor. Böyle bir toprak yapısında çimlendirme zor olacak. Bu toprağa uygun bir yer örtücü ne olabilir? Tavsiyelerinizi bekliyorum büyük bir sabırsızlıkla.
Not: Araç gerecimiz de çok kısıtlı. Sadece birkaç kürek,bir kazma, birkaç kova ve bir el arabamız var. Tırmık bile yok düşünün.
Mine Hanım, Turgutlu yakınında olan şeftali bahcesinin önündeki yaklaşık 50 m2 lik alana ( Bahce evinin önüne ) cocuklar illede çim olsun diye tutturdular, toprağın durumu şöyle, yer sulak, 3-4 mt yer altında su var, yalnız o kadar temizleme me rağmen hala çok taşlı her sürüldüğünde veya capa cektirildiğinde taşları temizliyoruz ama yinede istediğim gibi tertemiz değil sanırım çok önceden dere yatağı imiş çakıl taşlarını andıran irili ufaklı taşlar cıkıyor sürdürüldüğünde. Acaba bahce içinde agacların önünde ( Bütün gün güneş alıyor )
sizce cim olurmu, olursa ne tavsiye dersiniz. Teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
28-03-2009, 21:00
Üzerine 10 cm taşsız bir toprakla kaplama kaplama yaparsanız çim ekebilirsiniz. Altında bahçe toprağı olduğu için hiç sorunsuz yetiştirebilirsiniz. Ancak taşların çakıl taşından daha büyük olmadığından eminsiniz değil mi? Sereceğiniz toprağı 1/ 3 oranında yanık ve elenmiş keçi veya koyun gübresi ile karıştırınız.
Teşekkür ederim Mine Hanım,
Taşlar ın çakıl taşından büyük olanlarını temizledim.
sahmabel
30-04-2009, 22:12
Merhaba.
Benim sorum cim ile yoncayi beraber kullanmak istiyorum. Boyle bir karisimi nasil yapabilirim? Ankara iklimine esdeger bir yerdeki duzenlemede kullanmak istiyorum. Birde bermudayi kullanmayi istemiyorum?
Hangi turleri karistirabilirim?
Yardimci olursaniz sevinirim.
Üst terasa çim ekmekten vaz geçtim bu sene.
Evvelce çim ektiğim bu adaların bir bölümüne verbena (mor çiçekli yer örtücü)diğerine limon kokulu kekik, bir diğerine de sedum ektim.
İki adaya da ipek çiçeği ekerek reklendirmeyi düşünüyorum.
Verbenalar.
136442
Bizim için gelişmeleri izlemek zevkli olacak.:rolleyes:
suleimana
16-06-2010, 14:36
başından beri takip ediyorum ancak bende işin içinden cikamadim. çime alternatif az bakım isteyen,hastalıklara ve basmaya dayanıklı bitki hangisi? neyi ekmeli? okudum okudum okudum ve 2-3 seçenek arasında kaldım. 1-ayrık otu (latince cesitleri varsa yazılabilir) 2-libya çimi(buda bölgesel uygunluga gore çeşitlendirilebilir) 3-dicondra
simdi gelelim sonuca; ????
işin erbabı olan arkadaşlara soruyorum,yardımcı olurlarsa sevinirim. istanbul şile denize yakın nispeten nem yuksek 300m2 çim alan,mantarindan suyundan vs bıkılmış, hangisini ekmekte fayda var?**** diger bolgelerdeki arkadaslar içinde orabiliriz bu soruyu. hangisi hangi bolgede iyi sonuc verir.... birde bu turler genelde yayılmacı oldukları gerceginden yola cikarsak; tohuma birakmadan budama ve ekilecek alanın plastik sınırlayıcılarla sınırlanmasi (5cm toprak ustu 10cm toprak altı hatta daha fazlada olabilirler) işe yararmi? işin erbablarindan cvpları sabırsızlıkla bekliyoruz.simdiden tesekkurler.....
artemisia10
24-06-2010, 13:02
Altınoluk'ta bahçedeki çimlerimiz bu sene bakımsızlıktan tamamen kurudu ben de alternatif araştırıyorum ama sanırım geç oldu...Libya çimi uygun gbi geldi ama şu anda ekilebilir mi acaba? Birde bahçede çocuklar oynuyor üstüne de basılacak ama beni özellikle çiçeklerinin arıları çekmesi tereddüte düşürdü çocuklar için sorun olabilir. Tavsiyesi olan var mı?
cumartesi70
30-06-2010, 22:29
Ben tercihimi mor minik çiçekli yer örtücüden yana kullandım,basılan yerlere hem gezinti yolu olarak kullanmak üzere çim taşı yerleştirdim ve çimi çim taşlarına ektim.Yeşillendirmek istediğim balçık gibi kötü olan bir bölgeye ise hiçbir özen göstermeden ilkbahar başında çim tohumu serptim,düzenli sulama ve yağmurlarla ayrık otu bile yetişmeyen toprak çimlendi.Bahçem halı saha gibi olmadı,zaten böyle bir niyetimde yoktu ancak en düşük maliyetle hem yeşil hem çiçekli hem de gezebileceğim bir bahçem oldu.Tek dikkat çekmek istediğim nokta çim çeşidini iyi seçmek gerekir,hiç fikrim olmadan satıcı tavsiyesiyle aldığım çim tohumları mükemmel çıktı.
nurguldk
03-01-2011, 10:50
Ankara da yıllardır çim derdiyle uğraşan biri olarak çim - yonca karışımını şiddetle tavsiye ediyorum arkadaşlar.. Yonca nın farklı çeşitleri var benim bahsettiğim yonca tipi kalın saplı ve sert değil. Aksine çim gibi hatta aralarında çiçekler de oluyor. Üzerine basılan geniş bir alanınız varsa ve onca su faturasından kurtulmak istiyorsanız hem kolay bulunuyor hem de görüntüsü de yemyeşil... Ayrıca çimi ne kadar sularsanız sulayın, aşırı sıcaklarda mutlaka sararma yapıyor. Evet kış sonrası kendine geliyor bir nebze ancak işin keyfi yazın değil mi zaten :))
barisbolat
03-01-2011, 22:31
çim alanlarda ekim öncesi ayrık kanyaş gibi istenmeyen yabancı bitkileri kurutan bir ilaç karışımı buldum.reklam olmassa isterseniz size açıklayabilirim
Mine Pakkaner
04-01-2011, 20:02
Barış hangi ilacı öneriyorsun? Yalnız ne şekilde ne dozda kullanıldığını ve uygulama sonrası ne zaman ekim yaptığını da açıklamayı unutma.
çim alanlarda ekim öncesi ayrık kanyaş gibi istenmeyen yabancı bitkileri kurutan bir ilaç karışımı buldum.reklam olmassa isterseniz size açıklayabilirim
Barış bey unuttu sanırım merakla bekliyorum önerisini...
çim alanların en iyi alternatifleri yerörtücü bitkiler.
Şöyle bir web sitesine rastladım:
http://www.stepables.com/
Türkçesi basılabilirler. Az, orta, yoğun trafiğe göre ve iklime göre arama yapılabiliyor.
Ankara da yıllardır çim derdiyle uğraşan biri olarak çim - yonca karışımını şiddetle tavsiye ediyorum arkadaşlar.. Yonca nın farklı çeşitleri var benim bahsettiğim yonca tipi kalın saplı ve sert değil. Aksine çim gibi hatta aralarında çiçekler de oluyor. Üzerine basılan geniş bir alanınız varsa ve onca su faturasından kurtulmak istiyorsanız hem kolay bulunuyor hem de görüntüsü de yemyeşil... Ayrıca çimi ne kadar sularsanız sulayın, aşırı sıcaklarda mutlaka sararma yapıyor. Evet kış sonrası kendine geliyor bir nebze ancak işin keyfi yazın değil mi zaten :))
nurgül hanım merhaba;
çim-yonca karışımı ile ilgili mümkünse biraz daha detay verebilir misiniz?
Örneğin:
* çime göre sulama sıklığı ne kadar azalıyor?
* çim gibi biçiliyor mu?
* üzerine basıldığında sorun yaşıyor musunuz?
çok teşekkür ederim şimdiden.
harfuzmani
27-07-2011, 12:17
nurgül hanım merhaba;
çim-yonca karışımı ile ilgili mümkünse biraz daha detay verebilir misiniz?
Örneğin:
* çime göre sulama sıklığı ne kadar azalıyor?
* çim gibi biçiliyor mu?
* üzerine basıldığında sorun yaşıyor musunuz?
çok teşekkür ederim şimdiden.
Bu sorunun yanıtını bende merakla bekliyorum, zira yakın zamanda bahçemi çimlendireceğim ve etrafımdan hep aynı şeyleri duyuyorum. Çimin bakımı çok zor,çocuk gibi bakım istiyor falan diyorlar.Eğer bu karışım bu zorluğu bir nebze de olsa azaltıyorsa deneyelim ozaman. Ayrıca gittiğim cafelerin bahçelerinde bu karışımları görüyorum. Üzerlerine de basılıyor. Sanırım bir sıkıntı doğurmuyor...
ligustrum
30-07-2011, 22:48
Çimin bakımından gereğinden fazla korkmayalım. Çimde en önemli olay: zamanında düzenli biçmektir. Gerisi teferruattır. Biçimde yapılan hatalar sonucu çim bir iki senede bozulur. Yabancı otların da çoğaldığı durum hasıl olur.
Çim içersinde tırfıl, üçgül ya da yonca denilen bitki bulunuyorsa, ileriki yıllarda yoğunluğu dahada artarak; çime tamamen hakim olur. Genelde kaliteli çimde istenmeyen faktördür.
Çim bakımında uygulamada bir nebze kolaylık sağlayabilir. Doğal yeşil alan olsun isteyenler için, çim karışımına bile konulur, **** tamamen de ekilebilir.
Şöyle bir web sitesine rastladım:
http://www.stepables.com/
Türkçesi basılabilirler. Az, orta, yoğun trafiğe göre ve iklime göre arama yapılabiliyor.
merhaba,
Ben de yaklaşık 80m2'lik bahçeme çözüm arıyorum. Bahçenin bir kenrarında yaklaşık 15m'lik bir sedir ağacı bulunuyor. Bu nedenle özellikle bu mevsimde çok fazla iğne yaprak döküyor. Bahçede ayrıca bir iki meyve ağacı bulunuyor (Trabzon hurması ve erik). Çimde bir türlü başarı sağlayamadım. Son döşettiğim rulo çim de fazla dayanmadı. Sedir iğnelerinde etkilenmeyecek, günün yarısında ağaç altları dışında güneş alan bu alana, üzerinde yürünebilecek, çocukların oyun oynayabileceği bir çözüm arıyorum.
Osmanlı çimi düşünük ama onun üzerinde oynamak çok zor sanırım. Bu forumdaki önerilerden veya yukarıda verilen http://www.stepables.com adresindeki yer örtücülerden İstanbul iklimine uygun bakımı kolay yer örtücü önerilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Çok şey istiyorum biliyorum ama her türlü önerinizi okumk isterim, :))
Şimdiden çok teşekkürler...
nurguldk
08-09-2011, 09:28
Merhaba,
Öncelikle kusura bakmayın uzun zamanadır siteye giremedim. Bu konuda uzman değilim ama bildiklerimi, bahçemden örneklerle anlatayım.
Bahsettiğim yonca üçgül, biraz uzadığında koyu yeşil kıvırcık görünümü çok hoş oluyor. Beyaz çiçek açıyor. Ayrıca çim gibi biçebiliyorsunuz. Hatta biçmeniz gerekiyor.
Üzerine rahatlıkla basılabiliyor.
Yayılma potansiyeli çok fazla, biçildikçe çatallaşıyor ayrıca kökleri çok güçlü. Bu nedenle de kuraklıga daha dayanıklı.
Elbette ilk ekildiğinde, çimlenme sırasında bol sulama yapmanız gerekiyor.Çimlenme olup da ilk defa biçildikten sonra hızla genişliyor.
Ekim yaparken çim ve üçgül oranını tam hatırlamıyorum ama çimden daha az yonca ekildi. Bu konuda tohumu aldığınız yer de yardımcı olacaktır.
İlkbaharda ekim yapıldı. Bahçenin şu andaki halinin fotoğrafları aşağıda. Bu arada biz bazı alanlarda kayrakla birlikte uyguladık ve çok hoş oldu.Yardımcı olabileceğim başka sorunuz olursa da seve seve.
244405
244406
244407
Adalet Yağcı
19-09-2011, 19:31
Sevgili nurguldk,
Bahçeniz çok güzelmiş, özellikle kayrak uygulamanıza bayıldım, ilk anda halı zannettim :)
Fotoğraflar Eylül ayına mı ait acaba, yani tüm yaz sıcağından sonra bu mevsimde bu kadar güzel görünüyorsa hemen kolları sıvamalıyım.
Benim yeşil görmek istediğim 25 m² kadar bir alanım var, başlıktaki tüm mesajları okudum ancak net bir sonuç yok.
Ayrık ve ya fare kulağı istemiyorum, böyle yemyeşil görünmeli, alan küçük olduğu için fazla sorun çıkarmaz baş edebilirim diye düşünüyorum.
Yukarıdaki mesajınızı tekrar okuduğumda, "bahçenin şu andaki hali" diye belirtmişsiniz, gerçekten çok beğendim.
Kullandığınız karışım oranlarını hatirlayabiliyor musunuz, buna ilâveten hangi cins çim tohumu ve yonca tohumu olduğunu da belirtirseniz çok yardımcı olursunuz bana.
Güzel bahçenizde mutlu bir yaşam diliyorum size.
nurguldk
01-11-2011, 14:09
Adalet Hanım,
Öncelikle beğenileriniz için çok teşekkür ederim. Fotoğrafların ilki yaz başı, diğer ikisi yaz sonu, ancak şu anda da bahçenin durumu bu şekilde. İçinde hiç ayrık görmedim. %100 konuşmak istemem belki de dikkatimi çekmedi. Ancak üçgül içerisine pek yabancı almıyor bunu biliyorum. Hatta çime de bir süre sonra baskın çıkacak. Ama görünüşü, yeşili, sıklığı o kadar hoş ki varsın baskın çıksın hiç şikayetim yok.
Çimi 7'li karışım, yoncayı da üçgül diyerek aldık. Ama oranını ben belirlemedim. Satıcının önerisiyle aldık. O nedenle inanın hatırlamıyorum. Size de aldığınız yerden bu kouda öneride bulunacaklarına eminim. Hatırladığım şey üçgülün çimden epey az olduğu.
Adalet Yağcı
01-11-2011, 19:36
Çok teşekkür ederim bilgi için, seneye İlk baharda böyle bir uygulama yapmak istiyorum kısmet olursa.
Paylaştığınız bilgiler için tşklr
Merhaba,
Öncelikle kusura bakmayın uzun zamanadır siteye giremedim. Bu konuda uzman değilim ama bildiklerimi, bahçemden örneklerle anlatayım.
Bahsettiğim yonca üçgül, biraz uzadığında koyu yeşil kıvırcık görünümü çok hoş oluyor. Beyaz çiçek açıyor. Ayrıca çim gibi biçebiliyorsunuz. Hatta biçmeniz gerekiyor.
Üzerine rahatlıkla basılabiliyor.
Yayılma potansiyeli çok fazla, biçildikçe çatallaşıyor ayrıca kökleri çok güçlü. Bu nedenle de kuraklıga daha dayanıklı.
Elbette ilk ekildiğinde, çimlenme sırasında bol sulama yapmanız gerekiyor.Çimlenme olup da ilk defa biçildikten sonra hızla genişliyor.
Ekim yaparken çim ve üçgül oranını tam hatırlamıyorum ama çimden daha az yonca ekildi. Bu konuda tohumu aldığınız yer de yardımcı olacaktır.
İlkbaharda ekim yapıldı. Bahçenin şu andaki halinin fotoğrafları aşağıda. Bu arada biz bazı alanlarda kayrakla birlikte uyguladık ve çok hoş oldu.Yardımcı olabileceğim başka sorunuz olursa da seve seve.
244405
244406
244407
Merhaba Nurgül Hanım ;
Cimlerinize bayıldım.. İyi günlerde kullanın inşallah..
Acaba önerdiğiniz bu karışım bizim iklim koşullarımızda da sizinki gibi güzel olur mu acaba ? Siz bu karışımı özellikle Ankara koşullarına uygun diye mi seçmiştiniz ?
Sevgiler
japon yosunu tavsiye ederim
Merhaba Nurgül Hanım ;
Cimlerinize bayıldım.. İyi günlerde kullanın inşallah..
Acaba önerdiğiniz bu karışım bizim iklim koşullarımızda da sizinki gibi güzel olur mu acaba ? Siz bu karışımı özellikle Ankara koşullarına uygun diye mi seçmiştiniz ?
Sevgiler
Sadece Ankara kosullari olarak basite indirgemeyin cimlerinizin gelecegi acisindan cunku bircok faktor var etkili olan Misal bahceniz gunesli midir, golgede mi, ne kadar su verebileceksiniz yoksa suyunuz yok mu, uzerine insan basmayacak mı yoksa cocuklarin oyun sahasi mi olacak gibi sorulari cevaplamaniz lazim.
Karisima girecek her otun farkli istek ve ozellikleri var bunlarla belirlenmeli. Piyasada farkli seceneklerde bir suru karisim var. Yalniz not olarak bir ayrinti vereyim guvenilir yerlerden almaya calisin. Pek cok yerde cok yillik diye tek yillik cim satildigini gordum. İlginc olan saticilarin bile konu hakinda bilgisiz olmalariydi. Biz de bahcemizde karisim kullandik. 6-7 sene oldu sanirim. Simdilerde seyreklesti,bosluklar olustu ve ucgullerde hakim duruma gecti.
Sadece Ankara kosullari olarak basite indirgemeyin cimlerinizin gelecegi acisindan cunku bircok faktor var etkili olan Misal bahceniz guneslimidir, golgedemi, ne kadar su verebileceksiniz yoksa suyunuz youkmu, uzerine insan basmayacakmi yoksa cocuklarin oyun sahasimi olacak gibi sorulari cevaplamaniz lazim. Karisima girecek her otun farkli istek ve ozellikleri var bunlarla belirlenmeli.Piyasada farkli seceneklerde birsuru karisim var.Yalniz not olarak bir ayrinti vereyim guvenilir yerlerden almaya calisin.Pekcok yerde cok yillik diye tek yillik cim satildigini gordum.ilginc olan saticilarin bile konu hakinda bilgisiz olmalariydi. Bizde bahcemizde karisim kullandik.6-7 sene oldu sanirim.Simdilerde seyreklesti,bosluklar olustu ve ucgullerde hakim duruma gecti.
Ayrıntılı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Önerilerinizi göz önünde bulunduracağım. İyi günler..
merhabalar 2 dönüm bir köpek oyun parkını yeşilendirmem lazım kapak toprağıyla uğraşamam çünkü maliyeti çok yüksek hem üzerinde köpek ve insanların yürüyebilceği hemde çok fazla uzamayan çim türü bir yer örtücüye ihtiyacım var maliyet çok yüksek olduğu için ucuz hemde güzel gözüken ne dikebiliriz tırmık arası şekide arazide bol su var ama sulamak sorun olduğu için en azından yazın her aksam 15 dakıka sulanabilir.Ama biçmek çok fazla sorun hızlı büyümesini istemiyoruz bu konuda bize hangi yer örtücüyü önerirsiniz.
Ekteki resimde kayrakların arasında
- Creeping Jenny,
- Mazus reptans 'Albus',
- purple Mazus reptans,
- Blue Star Creeper
kullanılmış. Değişik tonları bir arada kullanmak da ilginç olmuş.
Kaynak: Colibri Haven (http://www.gtcreations.com/splash/garden/index.html)
287090
nurguldk
28-04-2012, 22:49
Uzun zaman sonra tekrar merhaba,
Öncelikle şunu belirteyim; Elbette ki üçgül bir süre sonra hakim duruma geçiyor. Ama benim bu duruma hiç itirazım yok. Çünkü şu anda bahçe yemyeşil. Kurak geçen bir yaz ve sonrasında kardan, dondan tüm kış kurtulamamış bir bahçeden eser yok. Boşluklar olsa bile üçgül tohumları resmen zıplaya zıplaya yayılıyor :) Tavsiyelerim aynı yörnde; Çim-üçgül
reyhannn
07-05-2012, 10:19
merhaba arkadaşlar! ben bahçemde tavuk ve ördeklerle ilgilenmeyi çok seviyorum ve bunlarında rahatlıkla tüketebilecegi aynı zamanda ,yeşil görünümü ile çevreye hoş bir görüntü verebilecek, basıldıgında kuruyup gitmeyecek,gölgede de yaşayabilecek bir bitki araştırıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
*HASBAHCE*
22-06-2012, 12:52
Merhaba foruma yeni katıldım.izmir basınsitesinde 100m2 bir bahçe yaptım.adına HASBAHÇE koydum.Fakat bazı sıkıntılarım var.forum bu konularda çok faydalı oluyor katkısı olanlara teşekkürler.
Hoşgeldiniz Hasbahçe. :)
Ağaçlar.net gerçekten de sonsuz bir kaynak. Bu nedenle onu mümkün olduğunca düzenli tutmalıyız, konu başlıklarına sadık kalmalıyız. :)
Şu başlıkta kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-382.htm
Bahçenizi de tanımayı çok isteriz. :)
gucciforema
28-08-2012, 20:40
Nurgul hanim, paylasiminiz icin cok tesekkurler, elinize saglik. Onumuzdeki ilk baharda aynisindan bizim bahceye yapmak istiyorum kismetse.
selmansahin
03-12-2012, 16:31
güzel bir uygulama olabilir.
selmansahin
03-12-2012, 16:32
arılar için faydalı olacilir mi acaba. polen ve nektar açısından.
CoffeeJam
06-03-2013, 09:15
Merhaba,
Ben İstanbulda yaşıyorum Kadıköy tarafında bahçeli bir ev aldım yani apartmanlardan ötürü fazla güneş görmüyor, yazları sıcak ve kışları soğuk ve don..
Bahçede kullanabileceğim yeşil yer örtüsü arıyorum su sorunum olmamasına rağmen hergün sulama gerektiren ve çok biçme gerektiren bir bitki istemiyorum hatta ne kadar az isterse okadar iyi, kaynakları düzgün kullanmak gerek. :) Birde üzerine basılabilir olması ve kediler için zararlı olmaması çok önemli benim için. Bahçe kenarlarına hazır Limon Selvi ekeceğim ve bahçe kapısına Yasemin **** Begonville koymak istiyorum bunlara da zarar vermemesi önemli benim için. Acaba ne tür yer örtücüler önerirsiniz bana?
Şimdiden çok teşekkür ederim!
JudasHammer
13-06-2013, 11:47
Merhaba, benim 100 m2 civarında bir yeşillencek alanım var. Alanın %70'i gölge %30 u güneş görüyor. Geçen sene karışık çim ektim. Fakat 100 m2 çimi 2 günde bir el ile biçmek zorunda kaldım. Çim biçme makinem yok. Sulaması ve biçmesi bi hayli zor oluyordu. Bunun üzerine çim yerine başka alternatif örtü bitkisi araştırdım. basılmaya dayanıklı arıyorum.
- Festuca rubra (kırmızı yumak otu):
- Çayır Üçgülü
-Verbana Çiçeği
bunlardan hangisi en uygun olur bahçem için.
Bahçenin genel görünümü ve eski çim.
http://m1306.hizliresim.com/1b/g/p4nlg.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
drhegeli
14-06-2013, 10:09
Festuca, bir çim çeşididir. Eleyebilirsiniz.
Not : Fotoğrafı lütfen siteye yükleyiniz.
Eser İlhan
14-06-2013, 13:00
........Bunun üzerine çim yerine başka alternatif örtü bitkisi araştırdım. basılmaya dayanıklı arıyorum.
- Festuca rubra (kırmızı yumak otu):
- Çayır Üçgülü
-Verbana Çiçeği
bunlardan hangisi en uygun olur bahçem için.
Bunların hepsini de (aralıklı da olsa) biçmek zorundasınız. Siz en iyisi bir çim biçme makinesi edinin. Bundan kaçış yok ;)
JudasHammer
14-06-2013, 15:15
Bunların hepsini de (aralıklı da olsa) biçmek zorundasınız. Siz en iyisi bir çim biçme makinesi edinin. Bundan kaçış yok ;)
Zaten benim aradığım. Hiç biçmeden kendi kendine lkısa kalsın değil. Elbettte biçilmesi gerekicek. Fakat resimdeki çim 2 günde bir uzuyordu ve biçmeyince sararmaya başlıyordu.
Oyüzden daha az aralıkla biçilcek ve basmaya dayanıklı neler önerirsiniz
Merak ettim çime alternatif bahçeye ne ektiniz. Bilgi verebilir misiniz?
Merhaba yazdığınız bitkiler çok ilgimi çekti benim farklı bir sorunum var.Bahçemde ve evimde toplam iki tane köpek var her akşam çimlerimizi sulasak da çiş yaptıkları yerlerdeki çimler sararıp ölüyor.Acaba bu bahsettiğiniz bitkiler daha dayanıklı olabilir mi çimlerden? Bahçesinde köpek besleyenleriniz varsa bu sorunu nasıl çözüyor:)
Teşekkür ederim cevaplarınız için.
levo_redkid
22-02-2015, 20:02
Herkese merhabalar,
Saatlerdir forumları okuyorum ve giderek kafam karışıyor ne yazık ki.
200m2 kadar bahçem var, istanbul sarıyer'deyim. Geçen yaz taşındık buraya ve yaz döneminde bahçede tadilata girmek istemedim. Gölge ve yosunlanma problemleri, ayrıca halihazırda etrafta var olan çeşitli geniş yapraklılar ve ayrık otu nedeniyle çim ekmek ciddi bir işçilik gerektiriyor.
Acaba doğrudan ayrık otu eksem mi diye düşünüyorum. Sorum şu: Bu otu şimdi ekersem Mayıs-Haziran ayına kadar zemini kapatacak güzel bir doku elde eder miyim?
Ayrık otundan yapılmış bahçe resmi bulamadım hiç, bağlantı veya resim paylaşabilir misiniz?
Yardımlar için teşekkür ederim, cidden çok faydalandım, bazı fikirlerim tamamen değişti burayı okuyunca.
ozanemre
23-02-2015, 15:07
Herkese merhabalar,
Saatlerdir forumları okuyorum ve giderek kafam karışıyor ne yazık ki.
200m2 kadar bahçem var, istanbul sarıyer'deyim. Geçen yaz taşındık buraya ve yaz döneminde bahçede tadilata girmek istemedim. Gölge ve yosunlanma problemleri, ayrıca halihazırda etrafta var olan çeşitli geniş yapraklılar ve ayrık otu nedeniyle çim ekmek ciddi bir işçilik gerektiriyor.
Acaba doğrudan ayrık otu eksem mi diye düşünüyorum. Sorum şu: Bu otu şimdi ekersem Mayıs-Haziran ayına kadar zemini kapatacak güzel bir doku elde eder miyim?
Ayrık otundan yapılmış bahçe resmi bulamadım hiç, bağlantı veya resim paylaşabilir misiniz?
Yardımlar için teşekkür ederim, cidden çok faydalandım, bazı fikirlerim tamamen değişti burayı okuyunca.
Sayın levo_redkid,
Öncelikle hiçbir yabani otun işlevsiz olmadığını hatırlatarak kısaca konuya giriş yapmayı arzu ederim. Toprak ile karşılıklı iletişim halinde olan bütün canlılara ehemmiyet vermekte tereddüt etmemekle birlikte görselliği uzun tutması ve işçiliğinin az olması nedeniyle peyzaj niteliğindeki alanlarda ayrık otu popülasyonunu arttırmanızı pek uygun bulmadığımı belirtmek isterim.
Toprak besin elementlerini tutma savaşı verirken, toprak üstündeki bütün bitki popülasyonu da topraktan besin elementi koparmanın savaşını vermektedir. Tabi ki her iki tarafında birbirini dengede tuttukları egemen yönleri mevcuttur. Konuya farklı bir açıdan bakmamızı isterim. Bir büyüğüm benimde ısrarım üzerine çim alan ekimi öncesinde örnek bir bahçe parselinde Arıotu (Hydrophyllaceae) yetiştirerek aynı ot ile toprağa yeşil gübreleme yaptı. Arıotu çok iyi bir yeşil gübre olmasının yanı sıra dölleyici böceklere yaşam alanı sağlaması, ayrıkotu (Agropyrum repens) gibi yabancı otları baskılaması özelliklerine sahip olması nedeniyle deneme alanında çim ekimi yapılan noktadan galip çıktı. Ancak nihai sonuç açsısından denememiz tekerrürlü olmadığından belirli bir doğruluk yüzdesi vermem uygun olmayacaktır.
Yabancı otlarla mücadelede (ben rekabette diyorum) toprakta doğal rekabeti geliştirmek en doğru bakış açısı olacaktır. Çim karışımları içerisinde az oranda trifolium (süs yoncası-aküçgül) çeşitleri zaten mevcuttur. Yabani ayrık otlarını baskı altında tutmada bir nebze etkili ve dayanıklı oldukları için tercih edilirler. Yeşil alan tesisinde karışımda ak üçgül tohum oranı arttırıldığı vakit stolonları ile hızla yayılacağından egemen tür olma hususunda üstüne rakip tanımayacaktır. Üçgülün nem isteği yüksek, sıcağa dayanma gücü azdır.
Yabancı otları kısmen baskı altında tutabilecek diğer çim çeşitlerimiz ise festuca (yumak) ve poa (çayır salkım otu) türleridir. Bu çimlerin basıma, gölge alanlara dayanımı yüksek olan sık dokulu çeşitleri de mevcuttur. Ancak bütün çim tesisi sadece doğru uygulamalarımız sonucunda gerçek kullanım işlevini kazanabilir ve rekabeti kazanabilir.
Bahçesinde sadece çim alanı görmek isteyen bir kişi yabani ota asla taviz vermemesi gerektiğini düşünmekte ancak çim alanı içinde yabancı otların sorun teşkil etmesinin çim bitkisinin zayıf gelişmesiyle doğru orantılı olduğunu ve yabani otun varlığının buradaki temel sorun olmadığını görememektedir. Şayet çim tesis ettiğimiz toprak yüzeyindeki boşluklar fazla oranda ise mutlaka yabani ot bu alanlarda hakim yani baskın çıkacaktır. Yani ekimlerimizi doğru karışımlı bir yetiştirme ortamında, bölgeye adapte olabilecek çim tohumları ile sık ve hatasız yapmamız en önemli ayrıntıyı teşkil etmektedir.
Çim tesis edilecek alanda yapılan en büyük yanlışlardan biri yüzeysel çapalama ve dolgu toprağında menşei bilinmeyen elenmiş hayvan gübresi karışımlarının kullanılmasıdır. Yüzeysel çapalama ile baskın halde olmayan yabancı ot rizomları daha geniş bir alana taşınmakta, gübre, toprak ve suyun etkisi ile daha güçlü bir halde bir sonraki dönem sahaya hakim karakterde yayılım göstermektedir. Bu uygulamaların üzerine de kulaktan dolma bilgilerle yapılan kompoze gübre uygulamaları (Amonyum Sülfat ve 20.20.20 vb.) neticesinde azot çözünürlüğünden çok iyi faydalanan yabani otlarımız daha da güçlenerek toprağa kalıcı olarak yerleşmektedirler.
Çimlerde hatalı biçme işlemi ise yere yatık gelişen ve rozet formundaki yabancı otlara karşı avantaj yaratmaktadır. Ben biçim işlemleri sırasında yabani otların yaygın olduğu noktalarda makinemi asla dolaştırmam. Ayrık otlarının tohumlarını ve yayılıcı dokularını kendi hatalı uygulamalarımız ile diğer çim alanına taşımamız kendi kalemize gol atmak olacaktır. Bu durumda küçük alanlarda ayrık otlarını elle kök dokularından sökerek çıkarmak ve kaynağında müdahale etmek en önemli işlemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çim alanınızın drenajı mutlaka sağlanmalıdır. Aksi takdirde belirli dönemlerde çimin üstünde göllenecek olan su çimin havasız kalmasına, zayıflamasına, doku kaybetmesine ve sararmasına neden olacaktır. Doğal denge bozulacağından o alanlara suyu seven yabancı ot türleri hakim olacak ve bahçeyi ele geçireceklerdir.....
Mart-Nisan arası yapacağınız bütün tohum ekimleri (doğru uygulamalar yapılması şartı ile) Mayıs-Haziran aylarında bahçenize güzel bir yeşil doku katacaktır.
Esen kalın.
Bir bahçede ayrık otu ile yapılan yeşillendirmeye dair fotoğraflar aşağıda.
Bahçıvan toprağı düzenledikten sonra ayrıkları tek tek dikti. Dikim sonrası hergün düzenli sulama yaptılar.
568378
Sonraki yıl daha sık kaplamıştı. Seyrek biçiyorlarmış.
568379
Yakından görünüşü. Ayrığın türünü bilmiyorlardı.
568380
onur şengün
04-09-2015, 13:08
Sayın Sabah merhaba,
Ayrıkları fide gibi mi dikmişti yoksa sadece stolon denilen uzantılarından mı dikmişti ?
Tek tek diktiğini gördüm ama nasıllardı farkında değilim.
Onurkekeckarga
02-04-2016, 18:45
Merhaba arkadaşlar,
Evimin bahçesinde ekili olmayan büyük bir alanım var. Bu alana çeşitli yer örtücü ve malç bitkileri ekmeyi düşünüyorum ve asla çim ekmeyeceğimi belirteyim.Çünkü böyle bir alanı çeşitli bitkilerle yaratmayı düşünmekteyim. Bu yüzden sizlere birşey danışacaktım; *Elimde yonca (alfalfa) tohumu var. Yonca ekerek başlamak istiyorum. İlk defa ekeceğim için nasıl ekeceğim? Doğrudan toprağa mı yoksa viyol de çimlendirme ile mi?
*Yoncayı malç olarak kullanabilir miyim?
Teşekkür ederim,
Oregon üniversitesi, hiç sulama yapmadığınız bu karışımı öneriyor. California dahil sıcak bölgelerde kullanılıyor ve müthiş sonuçlar var. Görseli de şahane. Karışım olarak Abd'de satılıyor.
Ben de Antalya'da 8-9 dönüm bir alanı bulabilirsem bu veya benzer / mera karışımı ile ekmeyi düşünüyorum.
Perennial Ryegrass - Lolium perenne
Hard Fescue - Festuca ovina duriuscula
Quatro Tetraploid Sheep Fescue - Festuca ovina 'Quatro'
White Yarrow - Achillea millefolium
Microclover - Trifolium repens ssp. Microclover
Baby Blue Eyes - Nemophila menziesii
Sweet Alyssum - Lobularia maritima
Strawberry Clover - Trifolium fragiferum
English Daisy - Bellis perennis
Sayın Khan bu karışım ile ilgili bilgi ya da satın alma bilgisi olan bir link varsa verebilir misiniz?
Teşekkür ederim
Pro Time Lawn Seed — PT 755 Fleur de Lawn® (http://protimelawnseed.com/products/fleur-de-lawn) burası satıyor. İstemeyi düşünüyorsanız katılabilirim.
Bir uygulama
https://www.youtube.com/watch?v=fQa1X3H8Y30&nohtml5=False
Merhabalar Sn. Khan, Sn. malbman,
Bende ankarada buna benzer bir arayış içerisindeydim. 500 metre kare bahçemize ancak haftasonları gidiyoruz. Çim bizim için riskli olacak diye bu sene başlamamıştık. Ama bu hem çimden güzel görünüyor, hemde bakımı kolay. Eğer toplu bir siparişe girişmeyi düşünürseniz lütfen benide hesaba katar mısınız?
Sayın Khan öncelikle bilgi için teşekkür ederim. Siparişi birlikte vermemiz iyi olur tabii ancak öncelikle navlun bedelini öğrenirsek iyi olur. Zira Amerika'dan 10 dolara aldığınız bir paket tohum için 30 dolar kargo ücreti talep edebiliyor firmalar. Öncelikle ne kadar alacağımızı belirleyip ona göre kargo ücreti soralım isterseniz. Benim bahçem yaklaşık 50 metrekare.
Düzeltme: Mesajı yazdıktan sonra sipariş sayfasında kargo bedelini görebilir miyim diye bir deneme alımı yapayım dedim ancak Birleşik Devletler dışına gönderi yapmıyorlarmış. Ne yazık ki doğrudan alma şansımız yok. Ancak Amerika'dan iste (https://www.amerikadaniste.com/?gclid=CKLBuZv7gMwCFUqeGwodBZgMIA) türü bir site aracılığı ile getirilebilir sanırım. Bir inceleyin isterseniz.
ahmetmesut
23-06-2016, 05:18
Sayın sabah ayrık otuyla oluşturduğunuz bahçenizin son durumu nedir, sulama biçme gibi konularda bilgi verebilirmisiniz?
s.serdar
24-06-2016, 01:20
Çimin kurak iklimlerde az sulama gerektiren tek alternatifi, bodur yonca ayrık otudur. Ancak beğenmeyip de vazgeçmek zorun kalırsanız imha etmek için zirai ilaç kullanmanız gerekli olacaktır.
Bilgilendirme için teşekkürler ççok yararlı oldu :)
pekanlar
02-09-2016, 04:03
Sayın Khan öncelikle bilgi için teşekkür ederim. Siparişi birlikte vermemiz iyi olur tabii ancak öncelikle navlun bedelini öğrenirsek iyi olur. Zira Amerika'dan 10 dolara aldığınız bir paket tohum için 30 dolar kargo ücreti talep edebiliyor firmalar. Öncelikle ne kadar alacağımızı belirleyip ona göre kargo ücreti soralım isterseniz. Benim bahçem yaklaşık 50 metrekare.
Düzeltme: Mesajı yazdıktan sonra sipariş sayfasında kargo bedelini görebilir miyim diye bir deneme alımı yapayım dedim ancak Birleşik Devletler dışına gönderi yapmıyorlarmış. Ne yazık ki doğrudan alma şansımız yok. Ancak Amerika'dan iste (https://www.amerikadaniste.com/?gclid=CKLBuZv7gMwCFUqeGwodBZgMIA) türü bir site aracılığı ile getirilebilir sanırım. Bir inceleyin isterseniz.
----------------------------------------------------------------------------
Merhaba Arkadaşlar,
ABD den bu çim karışımını temin edebildiniz mi, ne kadara mal oldu.
Sayın sabah ayrık otuyla oluşturduğunuz bahçenizin son durumu nedir, sulama biçme gibi konularda bilgi verebilir misiniz?
Bahçe halen yeşil. Kullananlar memnun. Ezilse bile sonra düzeliyormuş.
2-3 günde bir sulanıyor.
ahmetmesut
07-10-2016, 17:10
Sn sabah Teşekkür ederim.
Düzce akçakocada köydeki bahçemizde hatta harman diyebileceğim yerde, çünkü yazları fındık serip kurutuyoruz yani, en az bir hafta olmak şartıyla üzeri kapalı kalıyor ve basılıyor çiğneniyor. Hiç bir özel bakım yapılmamasına rağmen her daim yeşil. Yağmur dışında hiç sulanmaz. Ama görüntü itibariyle benim istediğim pofuduk görüntü yok. Bunun sebebi belkide çim biçme makinasıyla belli bir seviye ve düzene göre biçilmemesidir. Biçmek için motorlu tırpan kullanıyoruz. Çim biçme makinası ve yılda bir iki kez gübreleme ile çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Ama tamamı ayrık otundan ibaret değil, çeşitli başka otlarda var. Tekrar köye gittiğimde fotoğraflarım
kaptan09
09-10-2016, 14:59
direk ekebilirsiniz hocam sıkıntı yok,bende evimin bahçesine üçgül yoncası ektim çok memnunum
kaptan09
09-10-2016, 15:04
konu baya eski bir konu ama bahçeme yaptığım çalışadan söz etmek istedim..çim yerine kullanıla bilecek örtücü bitkiler için uzun uzun araştırmalar yaptıktan sonra aküçgül yoncası ekmeye karar verdim..kilosu diğer çimlere göre biraz pahallı bunu belirteyim..fakat çok güzel çıkıyorlar ve benim bahçemde ilk önce gölgede çıktılar mesela ,hiç güneş göreyen yerlerde bile çıkıyorlar,ilk tohumlanma ve çimlenme evresinde suyu çok seviyorlar fakat sonrasında çok su aramadıklarını okudum ,benimkiler daha biçilme evresine gelmediler ama görünüşlerinden çok memnunum..aydında yaşıyorum ılıman iklim için oldukça elverişli bir tür..sorusu olan olursa yardımcı olurum ..
tamerbozkaya
25-07-2017, 11:38
Merhaba kaptan09 bende 600m2 alana akgül yoncası yapmayı planlıyorum ekmeden önce ayrık otları için herhangi bir ilaç kullandınız mı? yoksa çapa yapıp yeni toprak serip ekim mi yaptınız
koray297
20-02-2018, 15:13
Ankara'da 300 m2'lik bir bahçe alanına çocukların oynayabileceği şekilde bitki örtüsü yapmak istiyorum. Soğuk kış şartlarını da dikkate alarak ne önerirsiniz. Çok iyi bir örtü oluşması şart değil, oynayabilecekleri kadar bir zemin sağlasın ve çok su istemesin yeterli. Şimdiden teşekkürler.
Ankara'da 300 m2'lik bir bahçe alanına çocukların oynayabileceği şekilde bitki örtüsü yapmak istiyorum. Soğuk kış şartlarını da dikkate alarak ne önerirsiniz. Çok iyi bir örtü oluşması şart değil, oynayabilecekleri kadar bir zemin sağlasın ve çok su istemesin yeterli. Şimdiden teşekkürler.
Ankara iklimine en ugun veronica repens olur sanıyorum. Ayrıca biraz bakımla lippia repens, herneria glabra, mazus reptans veya leptinella da kullanabilirsiniz.
Ya da klasik olarak ayrık otu kullanabilirsiniz, köpek dişi ayrığı.
koray297
20-02-2018, 18:47
Ankara iklimine en ugun veronica repens olur sanıyorum. Ayrıca biraz bakımla lippia repens, herneria glabra, mazus reptans veya leptinella da kullanabilirsiniz.
Ya da klasik olarak ayrık otu kullanabilirsiniz, köpek dişi ayrığı.
Teşekkürler bilgi için. Yalnız bahçenin orta bölümünü çocukların oynaması için bu şekilde kaplamayı düşünüyorum. Bahçe yanlarına ağaç.köşeye biryere de sebze ekeceğim. Bu tün bitkiler yayılma açısından sıkıntı oluyormu.
Teşekkürler bilgi için. Yalnız bahçenin orta bölümünü çocukların oynaması için bu şekilde kaplamayı düşünüyorum. Bahçe yanlarına ağaç.köşeye biryere de sebze ekeceğim. Bu tün bitkiler yayılma açısından sıkıntı oluyormu.
Evet bunlar yayılıcı bitkiler. Sebzelerin olduğu yerde sınırlama yapabilirsiniz. Ayrık otu haricindekiler o kadar derine kök salmaz zaten.
Bu cicegin adı nedir bilen varmı ,
Bu cicegin adı nedir bilen varmı ,
https://www.instagram.com/p/B084DDzDJ22/?igshid=1ji6k790j9pv1
Mor sekilde olan ve yayılan
merhaba,
çim olayını yapamayan bir benmiyim acaba
Merhabalar
Güzel paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
İki küçük köpeğim var. Bu sebeple ev alırken bahçeli olmasını istedim. Bir çiçekçide lippian çimini gördüm. Gide gele gözüm hep o çimde kaldı. Sayenizde ve internetteki araştırmalarım neticesinde bu yer örtücüyü denemek istedim. Sayın Mine Hanımın uyarı yazısını örnek alarak, çalıların önüne, evde atıl durumda bulunan kilit taşları ile çimleri ayıracak şekilde set yaptım. Oldukça da güzel olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık bir ay oldu. Bahçenin diğer yarısında ufak bir tadilat olacağı için henüz orası boş. O kısma ekeceğim libya çimlerini de kendim yetiştirmeye başladım.İzmir içinde dileyen olursa denemeleri için seve seve verebilirim.
Araştırmalarımda çok fazla kaynak maalesef bulamadım. Anladığım kadarı ile yurtdışında bu çime Kurapia deniyor. Ancak yanlış ise düzeltebilirseniz sevinirim.
Umarım çocuklarım için güzel bir tercih yapmışımdır.
Saygılarımla
çiftçioğuzhan
31-05-2020, 17:56
Merhabalar.
Son zamanlarda internette rastladığım mera çimi konusunda bilgisi olan kişilerden bilgi almak isterim. Bir arkadaşım ağaçlar sebebiyle gölge olan bahçesinde kullanıyor. Ve memnun kaldığını söylüyor. Benim bahçemde de ağaçlarım sebebiyle gölge alan çok fazla bu sebeple kültür çimi tercih etmiyorum.
Aşağıda satıcının yazdığı bilgiler yer alıyor.
Sizin fikriniz nedir?
MERA ÇİMİ(Çayır Çimi) Doğada kendiliğinden yetişen ve düz alanlardan özenle seçilerek ıslah edilen makinelerle rulo haline getirilip satışını yaptığımız çim hazır mera çimidir.
Mera çimi içerisinde yonca,papatya,kuzukulağı v.b çeşitli ot karışımlarını içerisinde barındırır. Mera çiminin tercih edilme sebebi de hem çok daha az bakım istemesi hemde m2 fiyatı uygun olduğu içindir.
Merhabalar
Bahçemin son durumu resimdeki gibi. Kısmi olarak kapanan yerler var. Bizim ufaklıklar çok sevdi.
zgs garden
07-11-2020, 09:08
Bu başlık altındaki bilgileri değerlendirdim ve Ankaradaki bahçeme yonca ve çim karışımı ekmeye karar verdim. Yonca çeşidi olarak üçgül olanı almak istiyorum. Ankara içinde bu tohumdan bulabileceğim, sizlerin daha önce alış-veriş yapıp memnun kaldığı bir yer var mı?
Tillandsia
28-06-2021, 22:39
Geçen yıl bahçemizin çim alanı dışında kalan ağaçlık bölgelerde çime alternatif olacak alternatifleri araştırmıştım. kayrak taşlarla yollar yaptığım için çok fazla üzerlerine basılmıyacak ama yabani ot çıkmasınıda engelleyecek bir alternatif. Fare kulağı **** kundura çimini denedim. Tohumları toprakla buluşturdum ama ne yazık ki Erzurum sıcağı tohumların çimlenmesi için yeterli olmadı. Zaten kışın çimlenenlerde yok olup gitti. Çim alternatifi düşünürken burada okuduğum alternatiflerden herneria glabra bitkisinide not almıştım. Üç kök Zen garden'den sipariş edip kaya bahçemde denedim. Erzurum kışında bile nerdeyse yeşil kaldı. Havaların ısınması ile hemen yayıldı. Ne yazık ki tohumlarını bulamadım ama fide olarak alıp bahçemde kullandım. Fide olarak pek bulunmuyor. Fİyatlarıda pahalı ama çok güzel bir görüntüsü var. Özellikle kış şartlarına dayanıklı olması çok önemli.
CaLViN-TR
08-12-2021, 13:43
Sevgili dostlarım,
yaklaşık 10 senedir agaclar.net forumunu takip ederim.
Her aklıma takılana burada cevap bulabiliyorum.
Öncelikle buraya katkıda bulunan tüm üyelere teşekkür ederim.
Ben de artık okuyucu sıfatıma yazıcı sıfatını da katmaya karar verdim ve ilk konumu açıyorum.
2021 yılı içerisinde müstakil bir ev yaptım.Evimin ön kısmında yaklaşık 425 m2 kadar dikdörtgen,güneye bakan,oldukça ferah bir boş alanım var.
Burayı bördür taşıyla ağaçlardan ayırdım.
Gel gelelim ben buraya çim yaptırmak istemiyorum.Çocuklar koşsun,oynasın,insanlar üzerinde gezsin istiyorum ama çim bitkisine karşıyım.
Antalya'da belki 8-9 tane peyzajcıyla görüştüm,internetten araştırdım ama uygulama yapabilecek birisini bulamadım.
Bu forumda da okuduğum kadarıyla yonca,fare kulağı gibi alternatif çözümler var lakin detaylı olarak nasıl yapacağım hakkında bilgim yok.
Her yerde bu alternatif isimler geçiyor ama ben yaptım oldu diye yazan olmamış.
Sizce ne yapmalıyım ?
425 m2 az bir alan değil,sulama suyum yakınımdaki kanaldan pompa ile sağlanıyor lakin yaz aylarında kesilebiliyor.
Aşırı su sarfiyatı,çok narin olması gibi sebeplerle çim gözümü korkutuyor.
Normal yeşillik olsa ,ayağımıza diken batmasa yeterli diye düşünüyorum.
Bana bir yol yordam gösterirseniz müteşekkir olurum :D
Çim bölümünde sorunuzun cevabı var, üstelik ben yaptım oldu şeklinde yazan da var. Ben yonca ektim bu yıl, fena olmadı ancak tam cevabı seneye olur.
Yıllar önce Ankara'da birinin bahçesinde Kaliforniya'dan getirmiş olduğu ayrık görmüştüm. Bizim bildiğimiz ayrıklardan daha ince ve görüntüsü güzeldi. Ancak Ankara'da kış nedeni ile büyük zarar gördüğünü söylemişti. Köpeğin sürekli olarak bulunduğu yerde de nerede ise ayrık kalmamıştı. En dayanıklı ve kuraklığa toleranslı yeşillik isterseniz zaman zaman benim aklıma gelen ayrık otunu çim yerine kullanmak gelir. Üzerine de basabilirsiniz. Belirli bir büyüklüğe geldikten sonra fazla bir bakım da istemez. Birkaç yıl iyi bakarsanız tam bir yeşil halı ile toprağı kaplamış olursunuz. Kötü tarafı bıkarsanız yoketmek zor.
Bazı yerlere ben bodur yonca ekmeye çalıştım. Görüntü güzel olacak. Ancak o da su istiyor. Çiçeği de var.
CaLViN-TR
08-12-2021, 21:23
Cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim.
@TCM yonca tam olarak bahçeyi kapladı mı acaba ? Yani ayağınız çıplak olarak gezebiliyor musunuz ? Su ihtiyacı var mıdır ? Sulama sistemine ihtyiaç olmadan yetişiyor mu ?
@Muda Ayrık otunun biçilme ihtiyacı olur mu ? Yazın sulanmazsa kurur mu ?
Cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim.
@TCM yonca tam olarak bahçeyi kapladı mı acaba ? Yani ayağınız çıplak olarak gezebiliyor musunuz ? Su ihtiyacı var mıdır ? Sulama sistemine ihtyiaç olmadan yetişiyor mu ?
@Muda Ayrık otunun biçilme ihtiyacı olur mu ? Yazın sulanmazsa kurur mu ?
Sezon sonu ektiğim için tüm cevaplar seneye olabilir.
Ayrığa bi şey olmaz. Kökleri çok diplere gidebildiği için su ihtiyacı minimum olur. Nasrettin Hoca nın eşeğine yaptığı gibi alıştırayım derken öldürmeye kalkışmazsınız herhalde, iki haftada bir sulayıverirsiniz. ;)
CaLViN-TR
08-12-2021, 21:58
Sevgili TCM,
zaten bahçemde ağaçlarım var.
Onlara yaz aylarında haftalık su vereceğim.Lakin çim bizim bölgemizde çok sıkıntılı.Aşırı sıcaklar sebebiyle yazın günlük sulanmazsa çim kuruyor.
Önümüzdeki yıllarda da aşırı kuraklık olması çok muhtemel.O yüzden ayrık otu önerinizi araştıracağım.
zaheerkhan
30-12-2021, 13:52
You can use Clover or Evergreen Moss to cover a piece of land if you don't want to grow the grass. But you need to maintain it.
Merhabalar,
sitede yazdıklarınızı okudukça dehşete düşüyorum, bunları nasıl biliyorlar diye...
4 tarafı bahçe olan bir evim var ve Bodrum'da yaşıyorum malum yazları çok sıcak... evimin giriş yolunu geçen sene elden geçirdim ve çiçekçimin benden daha bilgisiz olduğunu görünce kendim yapmaya karar verdim... ön bahçeme ( ki doğumundan batımına kadar güneş görür) hazır çim döşettim ama zaten bana gelen hastalıklı çim birde çekirgeler sayesinde hepsi çöp oldu...
bahçenin önünü tekrar yeşillendirmek istiyorum ama farkettimki hem sulaması hemde biçilmesi anlamında çimle baş edemiyorum.
uzamayan ama yayılan bir tür arıyorum, ön bahçe hem bizim hem de köpeğimiz tarafından çok kullanılıyor kullacağım bitki narin bir tür olmamalıki üstüne basıldığında zarar görmesin... ama umutlarım tükendi artık böyle bir tür olmadığını düşünmeye başladım. bu konuda önerisi olan varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim
Ekte bahçenin düzenlemeye başladığı ilk günlerin resimleri var, güllerim, narım, sarmaşıklarım pitoslarım hepsi kocaman ve sağlıklılar ama ortada kocaman sert bir toprak görünüyor artık :(
Merhaba. Uzun zaman geçmiş. Yaptırdığınız şeyden memnun musunuz? Ne yaptırdınız?
Ağaç kurutma
20-06-2023, 13:54
Tıbbi nade olabilir yahut örücü kekik uygun, kekik çok arsız oluyor, ancak öncelikle yabani ot temizli ve başka bitki istenmiyorsa ekilecek zemin özenle diğer otsu bitkilerden tamamen arındırılmalı, yoksa sonrasında kekiğin arasından ot temizliği neredeyse imkansız olup her şey iç içe geçiyor:
Merhaba, Ağaç Kurutma arkadaşımıza katılıyorum. Tymus serphillum (yayılıcı kekik) bence çoğu bahçe için çime en güzel alternatif olacaktır.
Kışın dahi yeşil oluşu, sıcağa ve kuraklığa hatta basılmaya karşı toleransı, yetiştikten sonra su istememesi, üstelik sıcak günler ve hafif rüzgarda misler gibi kokusunun yanında çok da ayak altı olmayan yerlerden alacağınız taze sürgünleriyle yemeklerinizi ya da demlenerek bardaklarınızı şenlendirmesi de ayrıca tercih nedeni olacaktır.
Değişimi simgeleyen çiçek rengiyle de çimi açıkça değiştirin diyor sanki!
Daha ne olsun.
gece
tek sakıncası var o da; sizin kekikler kısa sürede gelişip yayıldığında, haset komşularınızın çatır çatır çatlaması olabilir diyen forum kişisi!
4 mevsim her dem yeşil kalan minyatür çok yıllık maki türlerinden kuraklığa dayanıklı ancak kedi köpek şehir merkezinde çok gezdiği için dışkılarını idrarlarını olur olmaz yerlere yapıyorlar dolayısı ile yıkasanız dahi tüketime asla uygun değildir dekoratif amaçlı yahut haşere kovucu mahiyetli falan dikilebilir çok amaçlı aromatik bitkilerden
Alperredik
22-02-2025, 13:39
Merhaba herkese iyi günler. Tüm konuyu okudum ama gözümden kaçmış olabilir diye sormak istedim. Antalyada yaşıyorum 150m2 bir alanım var eskiden çim ekilmiş ama bakımsızlıktan kurumuş. Alanın üzerine toprak attırıp çim yerine Antalya sıcağına uygun üzerine çıplak ayakla basılabilir dayanıklı birşeyler ekmek istiyorum. Ayrık otu veya elçi yonca diyorlar. Bende size danışmak istedim. Yardımcı olabilir misiniz. Not: su sıkıntımız yoktur.
Portakal Rengi
23-02-2025, 09:27
Merhaba herkese iyi günler. Tüm konuyu okudum ama gözümden kaçmış olabilir diye sormak istedim. Antalyada yaşıyorum 150m2 bir alanım var eskiden çim ekilmiş ama bakımsızlıktan kurumuş. Alanın üzerine toprak attırıp çim yerine Antalya sıcağına uygun üzerine çıplak ayakla basılabilir dayanıklı birşeyler ekmek istiyorum. Ayrık otu veya elçi yonca diyorlar. Bende size danışmak istedim. Yardımcı olabilir misiniz. Not: su sıkıntımız yoktur.
Sıcağa, susuzluğa dayanıklı denerek satılan hazır çim var. Çok ince kolları olan ayrık otu görünümünde. Uzunca biçilirse yeşil görünüyor. Hazır çim satıcıları ile görüşebilirsiniz.
CaLViN-TR
08-04-2025, 19:21
Çim türevlerinin verdiği görüntüyü , konforu , rahatlığı ve mutluluğu veren bir bitki henüz yok.
Olsaydı herkes onu kullanırdı zaten.
Nane kekik fare kulağı yok efendim yonca vs. gibi öneriler var ama ben henüz bahçesine dikip de memnun olan görmedim.Bu önerilerin hiçbiri çim gibi olamaz.
megbilgi
23-04-2025, 00:38
Libya çimini (Lippia repens) denediniz mi?
.
Yabani bir bitkidir. Bahçenize ekerek evcilleştirirseniz bakmaya doyamıyacağınız kadar güzel bir yer tabanına sahip olursunuz.
.
( Arsızlıkta doruk noktasındadır, bir bahçeye bir kez girerse bir daha çıkmaz )
.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.