PDA

View Full Version : Sebze Tohumu Ekimi

Selahattin Yılmaz
18-03-2007, 23:28
Dostlar, ben Bursa'da ki okulumda salı veya çarşamba günü 21-23 Mart tarihlerinde ekimlerimi yapacağım. Ekimini yapacağım sebze tohumları: Domates,biber,patlıcan, kavun, karpuz ay sonunda da hıyar ve kabakları ekerim Nisan sonuna yetişir...

Ekmeyi düşünenler için soğuktan korunaklı bir yerde toprağa serası veya ısıtması olanlar içinse torfa ekebilirsiniz. Yine de derginin bu ayki bölümndeki yazımı da okumanızı öneririm.

Balıkcı
18-03-2007, 23:36
Toprak yeteri kadar ısınmış mıdır? ve kavun karpuz için erken değil mi?

Hadi millet, toprağa hücum.:p (Tohumları unutmayalım.)

Bereketli olur inşallah.

Selahattin Yılmaz
18-03-2007, 23:57
Ekim ortamınızı her halükarda soğuktan koruyun sevgili balıkçı. Yok eğer korumayacaksanız ekiminizi direkt korumasız toprağa yapacaksanız o zaman nisan 1-15 tarihlerinde toprağa ekim yapın derim o zaman korumanızda bir sakınca yoktur...

öğretmen
19-03-2007, 23:18
Burada biber üreten köyler var.Hatta çok ünlüler ( acı Emcelli biberi diye biliniyor.Tatlısı yokmuş).Okulda öğrencilere tohumların çimlenmesini gösteriyordum.Fasulyeler,kabaklar,mısırlar,baklala r ektik,pet bardaklara.Biber tohumu getirmişler onu da ektim.10 gün hiç hareket yoktu.Emcellili bir komşum üzerine torba geçir dedi.Yaptım.Veee biberler kum gibi çıktı.Biraz tohum sayısını abartmışım:D .Fasulyelerim uzun uzun oldu,kabaklar uzadı ama daha 2 yaprak.Eğer olursa bunları bu ayın sonunda bahçeye alacağım.Çocuklar çok zevk aldılar.
Bugün Atatürk büstünün etrafını çiçeklerle donatmışlar.Bu eşimle beni çok mutlu etti.YANİ YEŞİLİ SEVDİRMİŞİZ:p .Üstelik bizim diktiğimiz gibi yapmışlar.Bugün çok mutlu olduk:p .
Fasulyeleri ve kabakları bahçeye alayım mı almayayım mı?Çocuklar acele ediyor da..Bu arada Manisa'nın Denizli tarafındayız.Havalar da çok güzel...

habibe
23-03-2007, 14:11
Ektiğim domates ve süs biberi tohumları filizlendiler. Üzerleri naylon bir torba ile kapalı. Günde 1-2 saat açıyorum. Lakin çok cılızlar neden aceba ?

Selahattin Yılmaz
23-03-2007, 14:27
Suyu kesin toprak yüzü iyice kurudukça sulayın ve gündüzleri tam gün ışık görsün üzerlerini açın. Bu aşamada suyu fazla veriseniz lüzümsuz yere boyları uzar. Ve birde sanki bu çimlenenler ot gibi geldi neye dikim yaptınız. Resimleri daha net ve yakından çekemiyormusunuz?

habibe
23-03-2007, 14:38
Selahattin bey, çok teşekkür ederim.

Dediklerinizi uygulayacağım. Bana da ot ile karışık gibi geliyor. Pazartesi günü tekrar resimlerim. Hem de biraz daha serpilmiş olurlar.

Selahattin Yılmaz
23-03-2007, 15:01
Şu an o resimde çimlenmiş bir tane bile biber yok maalesef. Otlarda aşırı sulamadan dolayı uzamış. Biraz daha sabırla çimlenmesini bekleyin ve daha az sulayın. Çok sulamanız demek erken çimlenecek demek değildir. Eğer sulu değilde nemli toprakta çimlendirmeyi yaparsanız fideleriniz güçlü gelişecektir...

rfo
28-03-2007, 19:42
Bilgilerinize Teşşekkür Ederim ,bende Gül Tohumlarini Her Gün Suluyordum ,ölçüyü Biraz Kaçirmişim Demek Ki

Selahattin Yılmaz
28-03-2007, 22:36
1 Hafta geçti domatesleri ekmeden bir gece evvel suda bekletmiştim öyle ektim. Salı günü itibariyle yani tam bir hafta sonra domatesler çimlendi. Fırsat bulunca resim koyacağım...

habibe
29-03-2007, 15:26
Resimleri merak ettim.

caploonba
29-03-2007, 15:47
Benimkiler çimlendi bile...

8667

habibe
29-03-2007, 15:57
Ellerine sağlık çok güzeller.

Selahattin Yılmaz
29-03-2007, 15:58
İşte burda resimler

Domates

8668

Kabak (Todor'un Kabakları)

8669

Turşuluk Hıyar

8670

Frigo Fideden Elde Edilmiş Çilek

8671

habibe
29-03-2007, 16:08
Allahım şunlara bakın ! Ellerinize emeğinize bereket. Allah nazarlardan, kem gözlerden saklasın.
Çok sağlıklı görünüyor keratalar :)

Mahmut Leventoğlu
29-03-2007, 20:35
Çatlatın bizi de artık sizden ve Todor dan Çilek dilenelim :)))

limon
30-03-2007, 07:41
Baklalarım hızla büyümeye devam ediyorlar
8676
Bunlar da bezelyelerim
8677
Kış başında ektiğim kıvırcıklarım (hiç üzerini örtmedim kışı dışarda geçirdiler)
8678
Ve ıspanaklarım
8679

Bekir S.
31-03-2007, 12:42
bunlarda benim acurlar daha 10 günlük yanılmıyorsam. fakat yapraklar niye sarardı anlayamadım kalorifer peteğinin üstündeki penceredeler

Bekir S.
31-03-2007, 13:06
arkadaşımdan doğal tohum Urfa isot ilk defa yetiştiriyorum. Dolmalık biber gibi dedi inşallah meyvesinide alırım.Bu gün resimlerini çektim birde yemeklik kabak aynı gün üç farklı bardağa diktim ama sadece biri çıktı. İsotlarım üç kiloluk yoğurt kasesinde
Bamya,mısır tohumlarımı nezaman dikeyim?
arkadaşlar benim bahçem dahi yok bulduğum her bir metre kareye fideleri ekiyorum evimin karşısı boş arazi bazen ev yapılıyo tam hasat zamanı kaybediyorum bazende hayvanlar geçen sene marullarımı üç adet kaplumbağa yedi ama beni yıldıramadılar yeni fidelerle bu yaza hazırım.son olarak işte benim tarlam çorak olan yer tahtaların olduğu yer ekince yine resimlerim :))

8726

8727

8728

8729

Oğuzhan
02-04-2007, 10:46
Selahattin Bey
Çileklerde satışta mı?
Fide satışı varsa alabilirim.2-3 kök

Selahattin Yılmaz
02-04-2007, 10:55
Çiçeğim yok maalesef. Yoksa üretsemmi acaba. Durun aklıma düşürdünüz ekeyim bu gün yarın, okula da lazım nasılsa...

Ferda Ülkümen
02-04-2007, 11:59
Selahattin Bey;
Eskiden Gemlik civarında pazarlarda rastladığım bir bamya türü vardı;iri,(neredeyse 6-7 cm)kırmızı renkli.Biz onu çok severdik.Hatta babam bir ara bahçede yetiştirmişti.Son yıllarda kayboldu,hiç bir yerde rastlamadım.
Bu cinsi tanıyormusunuz,tohumunu bulabilirmiyiz,**** pembe domatesler gibi kırmızı bamyalar yetiştirebilirmiyiz?

Bekir S.
02-04-2007, 12:05
Çiçeğim yok maalesef. Yoksa üretsemmi acaba. Durun aklıma düşürdünüz ekeyim bu gün yarın, okula da lazım nasılsa...

Elfogi çilek soruyor,çiçek değil :D

habibe
02-04-2007, 12:23
Bekir :)))

habibe
02-04-2007, 12:26
İlahi Selahattin bey :)) Akbanktan mı ;)

habibe
02-04-2007, 12:28
limon ve bekir fideleriniz bitkileriniz süper güzeller. Maşşallah 41 kere

papatyam
02-04-2007, 12:33
Önce ben de çiçek diye okudum, rikeb'in yazısını görünce bir daha baktım çilek, hatta Selahattin Beye ben söyledim Elfogi çiçek soruyor gördünüzmü diye :(
biz yanlışmı okuduk yoksa Elfogi yazıyımı değiştirdi ;)

Selahattin Yılmaz
02-04-2007, 13:02
:) yanlış görmüşüm. Sağır işitmezse uydurur hesabı evet çilek var gönderebilirim. Ama saksıdakiler pahalı gelebilir mevsimlik çiçke poşetinde var ondan gönderebilirim.

Selahattin Yılmaz
02-04-2007, 13:04
Selahattin Bey;
Eskiden Gemlik civarında pazarlarda rastladığım bir bamya türü vardı;iri,(neredeyse 6-7 cm)kırmızı renkli.Biz onu çok severdik.Hatta babam bir ara bahçede yetiştirmişti.Son yıllarda kayboldu,hiç bir yerde rastlamadım.
Bu cinsi tanıyormusunuz,tohumunu bulabilirmiyiz,**** pembe domatesler gibi kırmızı bamyalar yetiştirebilirmiyiz?

Bamya tanımıyorum maalesef. Ama bu başlıkta mesajınız nasılsa var rastlarsam bildiririm.

Oğuzhan
02-04-2007, 13:35
Sayın Ferda Bamya sultaniye cinsi sanırım.Uzun kırmızı pempe karışımı.Bizim burlarda varsa sorarım.Bulursam gönderirim.Bamya zamanı pazardan alırdım.Köylülere sormak lazım.

Bekir S.
02-04-2007, 13:35
limon ve bekir fideleriniz bitkileriniz süper güzeller. Maşşallah 41 kere

Teşekkür ederim. Siz daha iyisini üretirsiniz inşallah.

Oğuzhan
02-04-2007, 13:36
Çilek fideleri nekadar .

Selahattin Yılmaz
02-04-2007, 13:57
Biliyorsunuz forum yararına satıyoruz. 1 YTL

Ferda Ülkümen
02-04-2007, 13:58
Evet Elfogi,adını bilmiyorum ama tarifin uyuyor.Mevsiminde 1-2tane tohumluk bulabilirsen sevinirim.

Ferda Ülkümen
02-04-2007, 14:00
Sizinkiler Bursa çileği olmalı,ben osmanlı çileği arıyorum.

limon
02-04-2007, 22:04
Öncelikle teşekkür ederim. Patateslerin ne durumda çok merak ettim :D Benimkiler olduğu gibi duruyorlar da...

habibe
03-04-2007, 00:30
Hiç bir hareket yok limon arkadaşım. Aynı durup duru :)

dal
13-04-2007, 19:06
Merhaba havaların ısınmasıyla yavaş yavaş Ankara'da fide yapmaya başlamamız lazım.Ama viyol bulamıyorum en sağlıklı viyolde yetişir.Bütün sebze bölümünü okudum heveslendim bende başlıyorum şimdilik elimdeki kavun ve salatalık tohumlarını bardaklara dikeceğim.Viyolü de nerde bulabileceğimi bilen bir arkadaş varsa çok memnun olurum.Patetes bölümünü okurken koşa koşa patates bulup toprağa ektim zaten köklenmiş olan patatesler bugün çimlenmiş çok şirin görünüyorlar.Seviyorum bu işi...

Selahattin Yılmaz
13-04-2007, 21:12
İlla viyol kullanmak zorunda değilsiniz. Pet bardaklarada tek tek ekim yapabilirsiniz, ancak illada viyollere ekim yapacağım derseniz o zaman zirai ilaç bayilerine sorunuz veya koçtaş veya tekzen gibi büyük marketlere bakabilirisiniz.

dal
13-04-2007, 21:39
Aslında sordum ama bulamadım yazıyı yazdıktan sonra plastik bardakların altını deldim içlerine torf koyup tohumları yerleştirdim.Böylede iyi oldu sıcaklık sorunu var sanırım içeri aldım hepsini üzerine poşet örttüm.Çimlenene kadar üzeri örtülü olacak sanırım tohumların paketinde öyle yazıyor.Bakalım gün gün takip ediceğim umarım tutar.

mavi ladin
22-04-2007, 20:44
sayın arkadış bende viyol ürünü araştırıyorum bu gün 22 nisan ve saat21:40
şimdi internette bir adrese rasladım has plastik diye bir firma oraya bir bak birde istanbulda sem-ka makine 0212 486 27 01 .02.03
telefonlu bunun makinesini yapan adres bende yarın kendilerini arayıp ürünü bulacagım adrese ulaşacagım sana kolay gelsin umarım işine yarar

limon
27-04-2007, 12:06
Mısırlarımla fasulyelerimi yanyana ekmiştim. Annem eskiden köyde öyle yaptıklarını söylemişti. Fasulyelere sırığa gerek kalmıyormuş mısırın dallarına tutunuyormuş. Filizlenmeye başladılar. Bakalım benimkiler de tutunabilecekler mi :)

Bu arada hani şu çocukluğumuzdaki iri dişli mısır tohumu olan var mı?

nihatdurgut03
29-04-2007, 14:36
Selam Selahattin Bey,

Torfları kendiniz mi hazırladınız? Nasıl hazırladınız acaba? Saygılar

Türkçe imla kurallarına !!!DİKKAT!!!

Selahattin Yılmaz
29-04-2007, 20:23
Ben torfları Bursa Karacabey de Agromar Fide firmasından alıyorum viyoller de onlara ait. Ben sadece ekimi yapıp yetiştiriyorum.

Selahattin Yılmaz
17-03-2008, 11:15
Arkadaşlar yavaş yavaş balkonda ve bahçemizde yetiştireceğimiz yaz sebzelerinin tohumlarını ekebiliriz. Geçen yıldan başlayan ve devam eden bu başlıktaki tecrübeleri okuyun burada sorularınızı bekliyor olacağım.

Atomkkarınca
20-03-2008, 09:56
Sn. Selahattin YILMAZ;

Başlıklara baktım da (okuyun dediğiniz) hangi dergi öğrenebilir miyim? Bir de eski sayıları nasıl temin edebilirim? Selamlar

mirzacan99
20-03-2008, 23:19
Selahattin Bey;
Bahçede yetişen çileklerle saksıda yetişen çilekler aynı mı?Yoksa saksıda yetişen ayrı cinslei mi var?

özlemce73
21-03-2008, 14:05
selam selattin bey bende buay tohumlari ekmeye baslayabilirmiyim burda daha havalar soguk iki gün önce kar bile yagdi geceleri daha eksiye düsüyor.simdiden tesekkürler.

Selahattin Yılmaz
21-03-2008, 15:15
Dergimizin yeni ve eski sayılarına buradan (http://www.agaclar.net/dergi/) ulaşabilirsiniz.

Sevgili mirzacan99, bütün çileklerin toprakta yetişenleri ile saksıda yetişenleri aynı tür ve çeşitlerdir. Sadece toprağı besince zengin ve saksısı ne kadar büyükse o kadar iyi sonuç alırsınız.

Sevgili özlemce73, Berlinde havalar soğuk olabilir bize göre daha batıya düşüyor. Eğer Mayıs ayında havalar gayet sıcak geçiyorsa o zaman tohumlarınızı soğuktan korunaklı bir yerde (Sera **** camlı balkon gibi) ışık alan bir ortamda torfa **** bahçe toprağına ekin ve fidenizi yetiştirin don zamanları **** don riski geçtikten sonrada esas yerlerine söküp aktarırsınız.

limon
21-03-2008, 16:22
Hocam yorgunsunuz sanırım :) Mirzacan çilek demiş siz çiçek ;)

Selahattin Yılmaz
21-03-2008, 19:52
Evet bayağı vurmuş yorgunluk düzeltiyorum :). Uyarınız için teşekkür ederim.

memzin
02-04-2008, 01:24
Merhaba Sayin Hocam !

Ben Adana'da yasiyorum. Bilirsiniz Adanalilar aciyi cok sever.Ben de sus biberini cok severim. Lokmada usta, lakin ekim isinde acemi biri olarak, Subat 15 de balkonda, plastik bardaklar icerisinde, torfsuz toprakta, her birinde birer adet olmak uzere sus biberi tohumlarini yaklasik 1.5 - 2 cm derinliginde ektim. Topragina da bir miktar seker gubresi atmistim ekerken. Devamli olarak topragin nemli olmasina da dikkat ediyorum. Zaman zaman da gunes goruyorlar. Lakin simdiye kadar topragin yuzeyinde hic bir sey henuz belirmedi :( Acaba bu tohumlar yandi mi? Ne oldu ? Nerde hata yapmis olabilirim. Yoksa, bir muddet daha mi beklemem lazim.

Bir de, diyelim ki, torflu toprak icinde, yeniden tohum ekmeyi denesem mevsim olarak cok mu gec kalmis olurum acaba ? Fidesini almak icin her bir bardaga bir tohum ekmek yanlis mi olur ? Yani, tohumlar bir kapta ve cok mu yanyana olmasi lazim acaba?

Calismalarinizda basarilar dilerim....

Selahattin Yılmaz
02-04-2008, 07:54
Sayın memzin öncelikle geçmiş olsun diyorum. 1,5-2 cm derinlik toprak ortama ekimde hele hele bardakta derin bir ekim olduğu gibi bu şekilde çimlense bile ortamdaki şeker gübre çimlenen o nazik kökleri tuz etkisiyle yakarak öldürmüştür.

Geç kalmış sayılmazsınız yeniden ekim yapın ve tohumlarınızı ılık suda 3-4 gece bekletin iyice şişsinler bu şekilde katbettiğiniz geri zamanı kazanabilirsiniz. Yeniden başka bardaklara ama bu defa gübre vermedenve torfa **** torfla karışık ortama ekim yapın yarım cm derine ekin. Gelişmeleri burada yazın. Umarım bu defa başarılı olursunuz.

crocuscuk
02-04-2008, 10:34
merhaba,

sn memzin bendede aynı sorun var.Tüm gül biberi tohumlarımı ve dikenli domates tohumlarımı torfa ektim.1 haftayı geçti hiçbir gelişme yok.Selahattin Bey tohumları topraktan çıkartıp dediğiniz gibi 3-4 gece sıcak suda bekletsem sonuç alırmıyım,en çok d agül biberi tohumlarına yanıyorum:(

imperfect
02-04-2008, 11:12
Sevgili Selahattin Yılmaz şeker gübrenin tuz etkisi yaparak birkiyi yaktığından bahsetmişsiniz. Belki konuyla alakalı değil ama ben salyangozla mücadele için toprağa tuz dökmeyi düşünüyordum. Sanırım bitkilere salyangozdan fazla zarar verecektim. :(

Selahattin Yılmaz
02-04-2008, 14:56
Sayın crocuscuk siz tohumları çıkartmayın ancak derine ekim yapmış olabilirsiniz (BU şekilde geç çimlenme olabilir) eklim yaptığınız ortamda üst yüzeyden eşeleyin biraz ve tohumu bulun ve diğer ekimlerinizide derinliği 0,5-1 cm olacak şekilde ayarlayın.

Selahattin Yılmaz
02-04-2008, 14:57
Arkadaşlar aşırı tuz toprakta kökler için yakıcı etki yapar bu nedenle sakın ola ki yetiştirme ortamlarında ezbere tuz kullanmayın.

metruk
02-04-2008, 15:41
merhaba selahattin bey buraya hayran kaldım öncelikle::) bunu belitmek isterim

size danısmak istwedigim bir konu var yaklşasık 2 hafta önce domates ve biber tohumları alıp dikmiştim domatesler daha önceleri çıktı ama biber fidelerim henüz topraktan yüzünü göstermediler bile :( geniş bir kaba ektim hazır toprak kullandım ve üzerini 2 haftadır streç folyoyla kapattım aydınlık ve direk güneş almayan bi yerdeler ama neden henüz görünmediler

yardımcı olursanız çok sevineceğim ..tesekkürler

Selahattin Yılmaz
02-04-2008, 16:12
Sevgili metruk, iltifatınız için teşekkür ederim,

Öncelikle biber tohumları geç çimlenir eğer çimlenmediyse ebn az 15 günü beklemeniz gereklidir eğer tohumları 1 cm ve daha derine dikmişseniz bu süre uzayacaktır. Birde tohumlarınız taze olmalı. Isı ortalama 21-25ºC olmalı ki çimlenme optimizasyonu sağlanmış olsun.

Bu arada mesajlarınızda forum hassasiyetlerimizden birisi olan ve üye olurken altına imza koyduğunuz Türkçe'nin Kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) konularına hassasiyet göstermenizi rica ediyorum.

crocuscuk
02-04-2008, 16:40
Selahattin Bey,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

limon
02-04-2008, 18:01
Sevgili Selahattin Yılmaz şeker gübrenin tuz etkisi yaparak birkiyi yaktığından bahsetmişsiniz. Belki konuyla alakalı değil ama ben salyangozla mücadele için toprağa tuz dökmeyi düşünüyordum. Sanırım bitkilere salyangozdan fazla zarar verecektim. :(

Salyangoz için Şükran Hanım çok pratik bir yöntem söylemişti. Henüz ortalarda olmadıklarından denemedim fakat çıkmaya başlarlarsa deneyeceğim. Bir kaba birayı koyup bahçeye bırakıyorsunuz. (Toprak seviyesinde gömüyorsunuz) Birayı çok severlermiş, içine düşerlermiş :)

memzin
03-04-2008, 01:00
Ilginizden dolayi tesekkur ederim, Selahattin Bey.
Pekala, bahsettigimiz tohumlari ilik suda bekletirken, kullanacagimiz suya bir miktar aspirin konulabilecegini duymustum. Bunun nispeti ne oranda olmasi lazim. Ne kadar suya, kac tablet aspirin? Kabin agzi kapali veya acik olmasi farkeder mi ? Veya tohumlari farkli bir nemlendirme veya sisirme metodu var midir...?
Aciklarsaniz sevinirim...

memzin
03-04-2008, 01:02
Sevgili arkadaslar....Sanirim yanlislikla ayni yazimi bir kac gondermisim... Ozur dilerim... Saygilar sunuyorum...:(

memzin
03-04-2008, 01:13
Sevgili arkadaslar....Sanirim yanlislikla ayni yazimi bir kac gondermisim... Ozur dilerim... Saygilar sunuyorum...:(

Nedeni de foruma yeni olmam.... Dikkate etmeye calisacagim.... :rolleyes:

Penelophe
03-04-2008, 01:17
Fazla mesajlarınızı, mesajlarınızın alt kısmındaki düzenle butonuna tıklayarak silebilirsiniz. Aramıza hoşgeldiniz.

memzin
03-04-2008, 01:20
Fazla mesajlarınızı, mesajlarınızın alt kısmındaki düzenle butonuna tıklayarak silebilirsiniz. Aramıza hoşgeldiniz.

Bi deneyim bakalim, insallah olur... Sis bir bakin lutfen, ayni mesaj sayisinda eksilme olur ise, birlikte teyid edelim....

memzin
03-04-2008, 01:24
Oldu, sanirim....Cok tesekkurler, Penelophe !
Bu arada Penelophe ne demek, acaba ? ) Bagislayin ! ):

memzin
03-04-2008, 01:33
Sn Selahattin Bey !

Yasadigim apartmanin bahcesinde 2 yil kadar once bir arkadasimdan almis oldugum tek avokado agacini fidan olarak ekmistim. Boyu yaklasik 3.5.-4 mt oldu ama henuz meyve filan gorunurde yok. Yasi daha cok mu genc ? Acaba bu agac meyve vermesi amaci ile ekiliyor ise tek ekilmez mi ? Birinden duymustum da ,ayni bahcede ikinci bir avokado agaci olmaz ise, dollenme olmazmis, bunun da nedeni ruzgar araciligi ile ikinci agactan tohumlar ruzgar araciligi ile ucarak diger agacta dollenmeyi saglarmis (!) ?

Acaba dogru mu ? Meyve vermesi icin ne yapmam lazim....Onerileriniz icin simdiden cok tesekkur ederim...

Selahattin Yılmaz
03-04-2008, 08:22
Avkado hakkında bilgim yok maalesef.

Aspirin konusunda da şu kısmı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=890&highlight=aspirin) okursanız size faydalı olacaktır.

crocuscuk
03-04-2008, 08:56
Sayın crocuscuk siz tohumları çıkartmayın ancak derine ekim yapmış olabilirsiniz (BU şekilde geç çimlenme olabilir) eklim yaptığınız ortamda üst yüzeyden eşeleyin biraz ve tohumu bulun ve diğer ekimlerinizide derinliği 0,5-1 cm olacak şekilde ayarlayın.

Günaydın,

Selahattin Bey,söylediklerinizi yaptım,gerçektende pek bi derin ekim olmuş zor buldum tohumları:rolleyes:
Dikenli domates tohumları çimlenmeye başlamış,ama 1-2 tanesini görebildim,umarım fire vermeden hepsini çimlendirebilirim.Gülbiberi tohumlarının üzerinden epey bir torf almama rağmen tohumlara ulaşamadım.
Yine tavsiyenize uyarak Sn Mahon67'den aldığım arap biberi tohumlarını ılık suya koydum şişmeleri için.Yalnız elimde değişik tür birçok biber tohumu var,bunların hepsini aynı bardakta ılık suda şişmeleri için bekletsem bir sakıncası olur mu sizce?

Saygılar

lost_returns
03-04-2008, 22:13
Biber, domates, patlıcan, kabak yetiştireceğim. Tohumları dışarıda hazırladığım yerlere ekeceğim. ancak hava hala çok soğuk. acaba geç mi kalıyorum?

Selahattin Yılmaz
03-04-2008, 22:17
Dışarıdaki ekim için toprak sıcaklığı en az 10 ºC olmalıdır.

memzin
04-04-2008, 06:38
Günaydın,

Selahattin Bey,söylediklerinizi yaptım,gerçektende pek bi derin ekim olmuş zor buldum tohumları:rolleyes:
Dikenli domates tohumları çimlenmeye başlamış,ama 1-2 tanesini görebildim,umarım fire vermeden hepsini çimlendirebilirim.Gülbiberi tohumlarının üzerinden epey bir torf almama rağmen tohumlara ulaşamadım.
Yine tavsiyenize uyarak Sn Mahon67'den aldığım arap biberi tohumlarını ılık suya koydum şişmeleri için.Yalnız elimde değişik tür birçok biber tohumu var,bunların hepsini aynı bardakta ılık suda şişmeleri için bekletsem bir sakıncası olur mu sizce?

Saygılar

Sn crocuscuk ! Arap biberi resimleri var mi elinizde? Var ise gosterebilir misiniz ? Bu tohumu nereden temin edebiliriz ?

memzin
04-04-2008, 06:43
Arap biberi hakikinda o kadar arastirmama ragmen ne bir bilgi ne de bir resim bulamadim. Tatli midir, aci midir? Susu biberi mi, salcalik **** isot gibi toz biber olacak cinsden bir biber mi acaba? Cok merak ettim gercekten....

Bu konuda bilgisi olan varsa yardimci olursa cok sevinirim....

Selahattin Yılmaz
04-04-2008, 08:44
Son yıllarda Ürdün'den Urfa'ya acı biber geliyor. Bizlerde isot biber diye onları yiyoruz acaba o biber midir?

crocuscuk
04-04-2008, 08:58
Günaydın,

Sn Memzin ben SnMahon67'den temin ettim tohumları,siyaha yakın koyu mor renkli bir süs biberi türü bende yeni ekeceğim tohumları.Sanırım Sn Mahon67'den temin edebilirsiniz.

crocuscuk
04-04-2008, 09:05
Selahattin Hocam bu arada 70.mesajdaki soruma cvp vermediniz,yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Selahattin Yılmaz
04-04-2008, 10:42
...Yalnız elimde değişik tür birçok biber tohumu var,bunların hepsini aynı bardakta ılık suda şişmeleri için bekletsem bir sakıncası olur mu sizce? ...

Karışmalarından çekingeniz olmadığı sürece sorun yoktur. 2-3 gece ılık suda bekletmeniz yeterli.

Tuba
04-04-2008, 11:25
Merhaba,
Fideleri dikmek için hava sıcaklığının ne kadar olması gerekir? Önümüzdeki 1 hafta hava sıcaklığı 6-10 arası alacakmış Ankara'da. Tohumdan çimlenen 4-5 yapraklı domates fideleri için soruyorum. Bir de daha büyük fideleri (çiçek açmış domates ve çilek) en az hangi sıcaklığa kadar açık havada bırakabiliriz?
Teşekkürler

Selahattin Yılmaz
04-04-2008, 13:03
Bence bulunduğunuz yerdeki meteoroloji istasyonlarını arayın ve oradan sorun bulunduğunuz yerin geç donları ne zamanmış. Öğrendiğinizde o tarihtren sonrasında açığa fidelerinizi dikebilirsiniz.

şükran ünal
04-04-2008, 13:48
Arkadaşlar Selahattin beyin yazdığı mesaja dayanarak yaptığım tel. konuşmasında meteorolijinin bilgi edinme bölümüne mail atmamı istediler. Bu akşam veya engeç pazartesi bilginin bana verileceğini söylediler. Ben de alır almaz buraya yazacağım.

denizakvaryumu
04-04-2008, 14:06
http://212.175.180.197/bitkidon/Default.aspx

http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/zirai/zirai-tahmindon.aspx

Haftalık tehlike için.

şükran ünal
04-04-2008, 14:10
Oradaki görevli neden bana böyle dedi o zaman. çok sinirlendim şimdi.

denizakvaryumu
04-04-2008, 14:29
Sinirlenmeyin hemen :)

Benim verdiğim 4 günlük don tehlikesi, sizin istediğiniz ise en geç dondurucu soğukların tarihi.

Tuba
04-04-2008, 15:14
Sn. Denizakvaryumu,
Gerçekten güzelmiş. Buradan bakara bitkileri içeri-dışarı taşıyıp dururum artık:D
Don olmadığı sürece fideleri açıkta bırakabilirim yani.
Teşekkürler Sn. Selahattin Yılmaz :D

Selahattin Yılmaz
04-04-2008, 15:58
Geç donlar.

Tuba
04-04-2008, 15:59
Tamam Geç Don lardan sonra fideleri açık havaya bırakabiliriz.
Teşekkürler

imperfect
08-04-2008, 14:02
Salyangoz için Şükran Hanım çok pratik bir yöntem söylemişti. Henüz ortalarda olmadıklarından denemedim fakat çıkmaya başlarlarsa deneyeceğim. Bir kaba birayı koyup bahçeye bırakıyorsunuz. (Toprak seviyesinde gömüyorsunuz) Birayı çok severlermiş, içine düşerlermiş :)

Sevgili Limon ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahçemde salyangozlar görünmeye başladı yavaş yavaş... Bu yöntemi deneyeceğim. Sonuçları bildiririm. Umarım işe yarar. ;)

memzin
08-04-2008, 22:28
Günaydın,

Sn Memzin ben SnMahon67'den temin ettim tohumları,siyaha yakın koyu mor renkli bir süs biberi türü bende yeni ekeceğim tohumları.Sanırım Sn Mahon67'den temin edebilirsiniz.

Sn Mahon67 **** bir baska yardimsever arkadaslar !Bahsettigimiz arap biberini sizden **** baskasindan nasil temin edebilirim. Tadi nasildir? Resimleri var mi ? Ben hic bir yerde resmi **** kendisi hakkinda bilgi bulamadim.Fiyati ne kadardir ? Bu arada, ben Adana'da yasiyorum.

Hepinize simdiden tesekkur ederim...

memzin
08-04-2008, 22:30
Günaydın,

fiyati ne kadar acaba ? ogrenebilir miyim? Adana ya gonderilebilir mi ?

şükran ünal
12-05-2008, 19:02
buraya ektiğim tohumlar gül biberi ve kaplan domatesine ait.yaklaşık 1 aylık.henüz dışarı çıkartmadım, güneş alan pencere önünde.

kuzen38
20-06-2008, 04:49
Sn Selahattin Bey !

Yasadigim apartmanin bahcesinde 2 yil kadar once bir arkadasimdan almis oldugum tek avokado agacini fidan olarak ekmistim. Boyu yaklasik 3.5.-4 mt oldu ama henuz meyve filan gorunurde yok. Yasi daha cok mu genc ? Acaba bu agac meyve vermesi amaci ile ekiliyor ise tek ekilmez mi ? Birinden duymustum da ,ayni bahcede ikinci bir avokado agaci olmaz ise, dollenme olmazmis, bunun da nedeni ruzgar araciligi ile ikinci agactan tohumlar ruzgar araciligi ile ucarak diger agacta dollenmeyi saglarmis (!) ?

Acaba dogru mu ? Meyve vermesi icin ne yapmam lazim....Onerileriniz icin simdiden cok tesekkur ederim...

Avokadolar tek yetişmiyor, bilginize.

fahrikucuktas
23-12-2008, 19:35
Yukarıdaki saksılardaki biberlerde tuzlanma olmuş arkadaşım..

nadi çevikkol
10-01-2009, 15:28
arkadaşlar merhaba tesadüfen ararken bu siteyi buldum ve üye oldum sizlerden ricam hayatımda hiç zebze ekmedim şimdi allah bana küçük bir bahçe hediye etti bu bahçemde zebze yetiştirmek istiyorum hangi ayda hangi zebzeleri eke bilirim bana yardımcı olurmusunuz zebzeleri çoğunu aldım tohum olarak şimdiden sizlere teşekkür eder en iyi zebzeleri yetiştirmenizi yüce tanrıdan dilerim.

Harun Parlak
10-01-2009, 15:40
İstanbulda açık alanda yazlık sebzeleri 15 mart dan sonra yapabilirsiniz.
Şu an için roka kıvırcık pırasa tere şubat sonugibi semiz otu vs ekebilirsiniz.

nadi çevikkol
17-01-2009, 12:25
tekin kardeş yazıma cevap verdiğin için sana teşekkürlerimi iletiyorum sağol

nadi çevikkol
14-02-2009, 14:32
arkadaşlar sizlerden aldığım bilgiler dahilinde şu aylarda ekilebilen zebzelerin tam zamanı geliyor bu konularda bilgilerinizi neler yapmamızı tavsiye edersiniz tavsiyelerinizi anlaşılır şekilde bizlere yazmanızı sizlerin tavsiyeleriniz doğrultusunda doğru birşeyler yapmak arzusundayım şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.

AfyonluSedat
15-02-2009, 19:04
Arkadaşlar tam zamanı biberler dikimeli bence

üzüm
26-02-2009, 12:24
64452

İlkbahar donlarının görüldüğü son tarihi tablonun en üst kısmına yazınız.

Bir takvim alarak bu tarihe "Güvenle bahçeye dikilme süresi" ekleyin veya çıkarın. Elde edilen tarih "Bahçeye dikim tarihi'dir". Her bitki için ayrı ayrı hesaplayarak "Bahçeye dikim tarihi" sütünunu doldurun.

Her bitki için "Bahçeye dikim tarihi'nden" "Fide haline gelmesi" süresinin çıkarıp; "İç mekanda tohumun toprakla buluşması" sütünunu doldurun.

Kaynaklar:
http://www.organicgardening.com/feature/0,7518,s1-5-19-212,00.html (http://www.organicgardening.com/feature/0,7518,s1-5-19-212,00.html)
The Complete Gardener's Almanac, Marjorie Willison

Not 1: Bitkinin ihtihaç duyduğu ısı, ışık ve nem tam olarak sağlandığında fide haline gelme süresi kısalıyor.
Sera ortamında çimlendirme, tohumları oda sıcaklığında suda bekletme gibi işlemler hem başarı oranını artıran, hem de çimlenme süresini kısaltan işlemlerdir.

Not 2: Deneyimi az olanlar veya ziyan olmasını istemediğiniz bir tohum çimlendirmeye çalışıyorsanız 10 gün arayla bir kaç seferde tohumu ekerek riski azaltabilirsiniz.

Douglas Fir
03-03-2009, 09:23
Selam,

torf çok steril değildir. Eğer profesyonel steril çimlendirme toprağına (KLASMAN) tohum ekerseniz hastalık riskini çok azaltırsınız.

kkardes
09-03-2009, 01:39
herkese selamlar, sitenizin yeni bir uyesi olarak oncelikle bu yazdıklarım okudugunuz icin tesekkurler .
benim sıkıntım bu konuda acemi olmama ragmen cok biliyormus gibi hareket etmem.
yeni yer kiraladım yaklasık 80m2 bahcesi var.yarısını sebze icin ayırdım.sebzede simdilik sorun yok ,sitenizdeki tavsiyelere uyarak tohumları fide haline gelmesi icin kapalı alanda kucuk kaplara ektim ve uzerlerini orttum.onları b eklicez artık.
bahcemin diger bolumu cim le kaplamak istedim.simdi yaptıklarımı kısaca yazmak istiyorum.
once yabancı otları temizledim, belledim, sonra tırmıkla duzelttim.bir alısveriz merkezinden 5 kg cim tohumu ve birazda gubre aldım.once topraga az miktarda gubre attım, sonra cim tohumlarını attım.uzerini kum ve toprak karısımı ile ince bir tabaka seklinde orttum(cimi bana satan kisinin tavsiyesiydi bu).istanbulda son gunlerde devamlı yagmur yagdıgından sulama yapmadım.toprak hep ıslaktı.tum bu islemleri 24/02/09 tarihinde yaptım.ve bugune kadar TIK yok.:) ben nerde yanlıs yaptımmm:) rica etsem bana bir akıl verirmisiniz.. daha beklemem mi lazım yoksa bu islemleri tekrar yapayımmı??
bu arada guldugunuzu hissediyorum suan..:))bari az gulun arkadaslar.
Saygılarımla

sercan1969
09-03-2009, 06:36
Eğer tohumun kalitesine güveniyorsanız bence paniğe kapılmayın.Havalar daha soğuk, tabi toprak da daha yeteri kadar ısınmadığı için çıkış biraz geçikebilir.Kapağıda biraz kalın atmış olabilirsiniz.10-15 gün içinde çıkış olmazsa endişeye kapılmaya başlayabilirsiniz.:rolleyes:

kgursan
14-03-2009, 17:17
.bir alısveriz merkezinden 5 kg cim tohumu ve birazda gubre aldım.once topraga az miktarda gubre attım, sonra cim tohumlarını attım.uzerini kum ve toprak karısımı ile ince bir tabaka seklinde orttum(cimi bana satan kisinin tavsiyesiydi bu).istanbulda son gunlerde devamlı yagmur yagdıgından sulama yapmadım.toprak hep ıslaktı.tum bu islemleri 24/02/09 tarihinde yaptım.ve bugune kadar TIK yok.:) ben nerde yanlıs yaptımmm:)

Nr gübresi attınız? ne kadar gübre attınız? Attığınız gübre yeni çıkan çim bitkiciklerini yakmış olabilir. veya çim tohumları derin de kalmış olabilir

kkardes
15-04-2009, 10:08
Oncelikle cevaplar icin tesekkurler.Gubre olarak suni gubre almıstım Bauhause dan.Ama fazla atmadım.Bence o yakmamıstır.O zaman tohumları attıktan sonra hergun yagmur yagdı.Ben o yuzdendir diye dusunuyorum.
Ama dun yani 14/04/09 da yeni tohumlarla beraber gubre atmadım.
Birde resmini ekledim bahcenin suanki hali.Insallah yemyesil halininde resmini cekebilirim.:)
Bu arada resmi ekleyemedim.tekrar deneyecegim.

kkardes
15-04-2009, 10:17
Sanırım resim yuklemeyi ogrendim:)

kkardes
16-04-2009, 10:33
Arkadaslar, bir konuda daha danısmak istiyorum sizlere..
Benim bahcemin bası kuslarla dertte.Sanırım dun attıgım tohumların kokusunu aldılar , resmen topragı eseleyip birseyler yiyorlar ve o yedikleride sanırım benim tohumlarım..Ben ne yapabilirim.
Topragın uzerini naylonla ortsem. Tohumlara zararı olurmu...

Alan Parsons
16-04-2009, 10:49
Arkadaslar, bir konuda daha danısmak istiyorum sizlere..
Benim bahcemin bası kuslarla dertte.Sanırım dun attıgım tohumların kokusunu aldılar , resmen topragı eseleyip birseyler yiyorlar ve o yedikleride sanırım benim tohumlarım..Ben ne yapabilirim.
Topragın uzerini naylonla ortsem. Tohumlara zararı olurmu...

CD asmayı denediniz mi?

kkardes
16-04-2009, 11:31
CD asmayı denediniz mi?

CD mi? nasıl yani.kac tane cd asmak gerekir ki?

Acarextt03
16-04-2009, 15:18
Kuşların ilgisini dağıtacak kadar...
Fakat başka bir konu daha var... Bizim köylerde " güy yapar." diye bir tabir var...
Bahçe sebzelerini ağaç diplerine veya gölge yerlere dikerseniz güneş alamayıp küçük kalırlar...
Bu da ürün kaybı demek... Sanki sizin bahçenizin bu tarafı hem ağaç altında hemde kenarı beyaz örtü kaplı.. ürünleriniz bol güneş isterlerse zor olacak. Bilginize..

kadiray27
16-04-2009, 15:22
Ayna kullanmak lazım. :D

Ya birde bu kuşları kaçırmak için rüzgar çanı kullansak nasıl olur? Birde derin saksı projem var uygulamadan geçerse onuda açıklarım :D

kkardes
16-04-2009, 22:32
Kuşların ilgisini dağıtacak kadar...
Fakat başka bir konu daha var... Bizim köylerde " güy yapar." diye bir tabir var...
Bahçe sebzelerini ağaç diplerine veya gölge yerlere dikerseniz güneş alamayıp küçük kalırlar...
Bu da ürün kaybı demek... Sanki sizin bahçenizin bu tarafı hem ağaç altında hemde kenarı beyaz örtü kaplı.. ürünleriniz bol güneş isterlerse zor olacak. Bilginize..

Gunes konusunda haklısın.Oglen 2 e kadar gunes alıyor daha sonra malesef golge dusuyor.Artık ektiklerim nekdar verimli olurlar bilemiyorum.

cd lere gelince.ben buradaki kusların cd lerle kandırılabilecegini pek dusunmuyorum cunku cok ama ok arsız ve korkusuzlar.Bugun bahceye cubuklar sapladım ustlerinede buyuk posetler taktım.yarın anlarım nekadar basarılı oldu.

kkardes
19-04-2009, 13:15
Arkadaslar bu konuyu nereye acmam gerektigini bulamadım.Bahcemdeki erik agacında daha once hic gormedigim bir urun cıkıyor.Aynı zamanda eagacda erik de var.Bu nedir , neden bunlar cıkar, bir bilgisi olan benimle paylassın lutfen.
tesekkurler

k0900
19-04-2009, 21:08
Ağaç hastalıklarını aşağıdaki linkden duyuruyoruz.

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=158

unalser
15-05-2009, 22:37
Arkadaşlar merhaba,
Resimlerini eklediğim taze fasulyelerimi 8 Mayıs'ta ektim. 1 haftada bu hale geldiler. Sizce durumları nasıl. Bu hale gelene kadar üstlerini torbayla örttüm, hala devam edeyim mi? Bundan sonra güneş ihtiyaçlarını nasıl karşılamalıyım? Gübrelemeye ihtiyaç var mı? Varsa ne zaman başlamalıyım? Çok soru sordum sanırım. Fotoğraflar da küçük çıkmış ama inşallah farkedilebiliyorlardır.
Şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler.

unalser
15-05-2009, 22:39
Bu da bugün pazardan alıp saksıya ektiğim biber fidesi. Saksı uygun mu? Yukarıdaki soruların aynısını soruyorum, tekrar yazmaya gerek yok. Acemilik işte, ne yapayım... yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Bir de, şu yaprağında görülen delik, alırken farketmemişim, sorun değildir umarım. Teşekkürler, sevgiler.

radem63
15-05-2009, 22:42
Domateste boğaz doldurma **** boğazlama konusunu bulamadım.Aklımda kaldığı kadarıyla fide saksıya ekilir,3 defa toprak eklenir.
Biberler içinde bu işlem geçerlimidir?

Selahattin Yılmaz
16-05-2009, 00:08
Arkadaslar bu konuyu nereye acmam gerektigini bulamadım.Bahcemdeki erik agacında daha once hic gormedigim bir urun cıkıyor.Aynı zamanda eagacda erik de var.Bu nedir , neden bunlar cıkar, bir bilgisi olan benimle paylassın lutfen.
tesekkurler

Bu çok enteresan keşke daha yakından ve farklı açılardan net resimler çekseniz ve buraya yerleştirseniz.

cancer
19-05-2009, 14:37
bende 2 hafta kadar önce cherry domateslerden ektim yaklaşık 60 tohum nerdeyse hepsi çimlendi günden güne gövdeleri kalınlaşıyor ama boyları hala kısa :( zamanla boylarındada uzama olurmu yoksa yanlış yaptığım bir şey mi var:confused: bu arada bu benim ilk tecrübem :rolleyes:

cancer
19-05-2009, 14:39
tesekkurler

gerçekten çok ilginç sanki eriklerin içi boşalmışda posası kalmış gibi :eek:

ayazkentli
10-07-2009, 13:07
Yukarı'da, 18-05-09 tarihin'de (Bir önceki sayfa'da) resimlerini eklediğim mısırların boyu 2 metreyi geçti ve mısırlar oluşmaya başladı. Aşağı'da bugün'kü durumlarını gösteren resmi ekliyorum.

Eğer arkadaşımın verdiği bu tohumlar, gerçekten eskiden bildiğimiz, dolgun taneli yerli mısır cinsi ise, çoğalmalarına katkı yapmak için, forumda'ki arkadaşlardan isteyen olursa tohumlarından (ücretsiz) gönderirim. (1 ay sonra ne tohumu oldukları, iyice belli olur).

Not: Pembe sarmaşık biraz ön planda kalmış!!

k0900
10-07-2009, 21:23
Geçen hafta, Bolu civarında bir bahçede dev (2,5 mt) mısırlar gördük. Bahçe sahibiyle görüştüğümüzde mısırların silaj mısır olduğunu söyledi. Sakın sizin mısırlarda sılaj mısır olmasın?

ayazkentli
11-07-2009, 16:33
Sn. K0900, umarım öyle değildir. Mısır'ın gövde uzunluğu yerli dahi olsa, 1.90 - 2.20 arasında olabiliyor. Uzun yıllar önce, ektiğimiz hakiki yerli mısırların boyu, özellikle bol sulandığı zaman 2 metrenin üzerine çıkabiliyorlardı (benim evdekiler'de bol bol sulanıyor). Tabi sizin bahsettiğiniz sılaj mısırları daha'da uzun oluyor.

Bana bu ektiğim tohumları, babasından alıp veren arkadaşım, yerli tohum olduğunu söyledi (Babası öyle söylemiş). Ayrıca bu aile'de, son yıllarda özellikle yerli ürün yetiştirmeye gayret ediyorlarmış, yani bu konuda hassas oldukları için yerli olmaları kuvvetle muhtemel.

maviyeşil
11-07-2009, 18:35
Merhaba Ayazkentli,
25 mayısta denemek için patlatmak için aldığım mısırlardan biraz bahçeye ekmiştim. Mısırlar çıktı büyüyorlar ama sizinkiler gibi büyük değiller. Acaba mısır verirler mi? Fikrinizi öğrenmek istedim. Bir de mısır suyu sever mi? Nasıl sulayım?

Burda mısır diyorum ama onlar darı :D

ayazkentli
11-07-2009, 22:50
Sn. Maviyeşil, evet haklısınız onların ismi DARI, biz Bergamalı'larda öyle diyoruz. Hatta sizin bahsettiğiniz darı cinsine, kısaca -patdarı- deriz. Eskiden çiftçilik yapan hemen herkes, patdarı'nın tohumlarından tarla'ların bir köşesine, 15-20 kök kadar, kışın yemek üzere ekerlerdi ve ürün veriyordu, ama şimdiki sizin ektiğiniz tohumların ne olduğunu bilmeden bir şey söylemek yalnış olur. Boy konusun'da şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Patlamış mısırın boyu, diğerlerine göre daha kısa oluyor.

Sulama konusunda ise şöyle bir örnekleme yapabilirim. Eskiden ( 20 yıl kadar önce) salma su diye tabir ettiğimiz yöntem ile 2 hafta'da bir sulanırdı, yalnız o zamanlar, son 8-9 yıldan beri yaşadığımız 40 derece civarı, olağanüstü sıcaklar yoktu ve yetiyordu.

Ben sabah, öğle ve akşamüstü, 1-2 dakika çeşme suyu ile suluyorum, yani diplerini devamlı nemli tutuyorum. Böylece, ne çok aşırı sulamış ne'de az sulamış oluyorum. Bu sıcaklar'da en ideali bu gibi duruyor. Tabii bir ayrıntı'da bahçenizin toprağı ile ilgili. Eğer geçirgen türde ise, daha fazla sulamanız gerekir.

m.a
12-07-2009, 14:33
merhabalar bu aylarda ne ekilebilir, fikir verirmisiniz? Yoksa ekim yapılmaz mı?

aydın
12-07-2009, 15:37
bu aylarda ne ekilebilir, fikir verirmisiniz?

Salatalık, kavun, fasülye, balkabağı, sakızkabağı, mısır. Şimdi ekerseniz sonbaharda meyvelerini alırsınız. Bu ürünlere de güz meyveleri deniyormuş.

Bunların dışında lahana, pırasa, ıspanak, marul karnıbahar, brokoli, kereviz'de ekebilirsiniz.
Yoksa ekim yapılmaz mı?
Teorik olarak sebze tohumlarının tamamına yakını her ay ekilebilir. Fakat yeterince verim alamazsınız.

Geçen sene bu zamanlar bahçeye kavun ekmiştim. Eylül ortalarında ilk hasatı yaptım.
Kolay gelsin.... :)

m.a
12-07-2009, 16:49
çok teşekkür ederim sy aydın ;)

maviyeşil
13-07-2009, 10:51
Sn. Ayazkentli,
Cevabınızı ilgiyle okudum, teşekkür ederim. Benim için çok faydalı oldu. Ben darıları patatesle birlikte ekmiştim. Şimdi birlikte büyüyüp gidiyorlar. İki günde bir bolca suluyorum, toprağım geçirgen. Bakalım bekleyip göreceğiz, sonuç ne olacak?

ayazkentli
28-07-2009, 15:50
Merhaba,

Mısırların bazıları oldu. Bunlar'ın birisi (en başta'ki küçük olanı) eskiden bildiğimiz, orjinal yerli mısır. Öbür başta'ki büyük olan ise, biraz farklı (Tanelerinin üzeri basık-çukur olduğu görülüyor). Ortadakiler ise hem görünüş, hem lezzet yönünden fena sayılmaz ama ikinci resimde'ki ilk sırada olan, küçük mısırın yerini tutmuyor.

Selahattin bey, mısırlar'da gözle görülen herhangi bir hastalık yok (Balsara gibi). Ama kimileri böyle küçük oldu, kimileri'nin ise bazı yerlerin'de tane yok, acaba cücelik virüsü veya gübre kullanmadığım için olmuş olabilir'mi?

Not: İlk resim'de, aralarında'ki fark belli olsun diye, üçü'nü diğerlerin'den ayrı çektim.

burcu_muda
30-09-2009, 09:09
merhabalar,ben daha yeniyim ve dün komşumdan kıvırcık fidesiyle lahana fidesi aldım diktim bahçeme tutarmı sizce,bu aylarda daha ne ekebilirim,fidemi tohummu ne yapmam gerekiyor bilgi sevirseniz sevinirim,teşekkürler

ayazkentli
30-09-2009, 12:29
Merhaba sn. burcu muda,

Bu günlerde maydonoz, roka, ıspanak, dereotu ekebilirsiniz (tohum). Eğer önümüzdeki yıl domates ekmeyi düşünüyorsanız, domates ekeceğiniz bölüme, bu günlerde 25-30 kadar bakla tohumu ekin. Nisan başlarında baklaları söküp, yerlerine domates ekebilirsiniz, çünki domatese çok faydası var. Tohumları 1-2 gece önceden ıslatıp ekin, daha çabuk çimlenirler.

burcu_muda
30-09-2009, 14:15
Merhaba selahattin bey bu aylar ne dikebilirim hangi sebze tohum hangi sebze fide olarak dikilir bilgi verirmisiniz

burcu_muda
30-09-2009, 14:24
Teşekkür ederim ayazkentli pırasa karnıbahar diksen olmazmı onlrın dışında ben daha yeniyim ve çok heves ediyorum

limon
30-09-2009, 14:58
Burcu Hanım, yazılarınızı noktalama işaretlerine dikkat ederek, düzgün cümlelerle yazarsanız daha anlaşılır olursunuz.

Pırasa tohumu bu mevsimde olmaz. Tohumunu yaz başında ekmek gerekirdi ancak fidesini bulabiliyorsanız dikebilirsiniz. Fidesini dikerken köklerinin saçakları çok uzunsa biraz kısaltın, yeşiı kısmını da biraz kısaltıp, derin bellediğiniz toprağa dikin.

Acemi için bence en kolay yetiştirilecek sebzelerin başında Ispanak, Roka yer alır. Yine toprağınızı güzelce belleyip, düzeltip tohumlarını direkt yetiştireceğiniz yere serpiştirin. Ancak özellikle Roka tohumu çok incedir ve hemen hepsi çimlenir çok sık olur. Tohumu seyrek atmaya dikkat edin.

Lahana, Brokoli, Kara Lahana tohumu ekimi için de geç kalındı. Eğer fidesini bulursanız dikebilirsiniz. Dayanıklı sebzelerdendir.

Kışa dayanıklı kıvırcık türleri de ekebilirsiniz. Tohumlarını bir köşeye serpiştirip, belli büyüklüğe geldiklerinde fideleri daimi yerlerine geçirebilirsiniz.

Maydanoz da ekebilirsiniz ama havalar serinledi, çimlenmesi uzun sürer.

Selahattin Yılmaz
30-09-2009, 15:15
Sevgili burcu_muda, bu aylarda İstanbul'da fide olarak veya tohum olarak bulabilirseniz brokoli, marul, ıspanak, maydanoz,roka, fisil soğan, çilek ekim/dikimi yapabilirsiniz.

cukurovalı
30-09-2009, 15:23
Diğer bir başlıkta da sormuştum ama burası şu an daha uygun geldi, Kusura bakmayın.Acil akşam toprakla buluşturacağım.

Elimde brokoli ve lahana fideleri var. Ne kadarlık bir saksıda yetişirtirebilirim.

Saygılarımla.

Selahattin Yılmaz
30-09-2009, 15:34
Saksıda randman alabileceğinizi zannetmiyorum ama yapacaksanızda saksı çapı 20 cm kadar olmalı...

cukurovalı
30-09-2009, 15:36
Saksıda randman alabileceğinizi zannetmiyorum ama yapacaksanızda saksı çapı 20 cm kadar olmalı...

Teşekkürler Selahattin Bey.

Saygılarımla.

emine_demireel
09-04-2012, 09:50
Merhaba. Domates, salatalık, acur, biber, fasulye, mısır, karpuz tohumları aldım. Yazdıklarınızdan okuduğum kadarıyla öncelikle fide haline getirmek gerekiyor. Bende köpük bardaklar aldım ve bahçeden de getirdiğim bir miktar toprakla çiçekciden aldığım hazır toprağı karıştırdım. Onu bardaklara koydum ve 2 gün nemli havluda beklettiğim karpuz tohumlarını ektim. Çok az su verdim. Bundan sonrası için ne aralıkta sulamam gerekiyor. Bir de bahçedeki toprakta şimdiye kadar hiçbirşey ekilmemiş. Ve toprak çok sert. Yağışlarda var. Gübre kullanmak gerektiği söylendi. Hangi gübreden kullanmak daha doğru olur. Bilgi verir misiniz?

fizik_tedavici
09-04-2012, 11:14
Saksilara biber, domates ve maydonoz tohumu ektim, ne zaman gormeye baslarim tahminen? Ve dikkat etmem gereken konular nelerdir? Bilgi verirseniz sevinirim

Safranlı
09-04-2012, 12:13
Merhaba. Domates, salatalık, acur, biber, fasulye, mısır, karpuz tohumları aldım. Yazdıklarınızdan okuduğum kadarıyla öncelikle fide haline getirmek gerekiyor. Bende köpük bardaklar aldım ve bahçeden de getirdiğim bir miktar toprakla çiçekciden aldığım hazır toprağı karıştırdım. Onu bardaklara koydum ve 2 gün nemli havluda beklettiğim karpuz tohumlarını ektim. Çok az su verdim. Bundan sonrası için ne aralıkta sulamam gerekiyor. Bir de bahçedeki toprakta şimdiye kadar hiçbirşey ekilmemiş. Ve toprak çok sert. Yağışlarda var. Gübre kullanmak gerektiği söylendi. Hangi gübreden kullanmak daha doğru olur. Bilgi verir misiniz?

bahçeniz çok buyuk degılse kısmen kendı gübrenızı yapabılırsınız
öncelıkle topragınızı çok ıyı işlemelisiniz
elle yapacaksanız önce bellemeli ve artından tezeklerı çapayla kırmalısınız
yanı topragı küçük küçük parcalara ayırmalısınız
ev tipi bahçeler için kendı gübreniz üretebilirsiniz
oldukca bedava ve saglıklı bitkinizi beslemiş ve sizlerde lezzetli besinler tüketmiş olursunuz
bu forumlar çok konudan olusuyor
kendi zevkınızıe göre hangısı kolaysa onu yapabilirsiniz
enzimve kompost sayfalarını okumanızı öneririrm
fidelaınız buyumeden b unları yapmanız gerekır
kolay gelsın

emine_demireel
09-04-2012, 16:49
bahçeniz çok buyuk degılse kısmen kendı gübrenızı yapabılırsınız
öncelıkle topragınızı çok ıyı işlemelisiniz
elle yapacaksanız önce bellemeli ve artından tezeklerı çapayla kırmalısınız
yanı topragı küçük küçük parcalara ayırmalısınız
ev tipi bahçeler için kendı gübreniz üretebilirsiniz
oldukca bedava ve saglıklı bitkinizi beslemiş ve sizlerde lezzetli besinler tüketmiş olursunuz
bu forumlar çok konudan olusuyor
kendi zevkınızıe göre hangısı kolaysa onu yapabilirsiniz
enzimve kompost sayfalarını okumanızı öneririrm
fidelaınız buyumeden b unları yapmanız gerekır
kolay gelsın

Bilgileriniz için teşekkür ederim. Toprağı çapalar ve büyükçe toprağı parçalarım. Gübreyi kendiniz yapabilirsiniz derken bu işlemleri yaptığımda mı geçerli olacak yoksa gübre için farklı bir işlem yapmam gerekecek mi? Bir de ektiğim tohumlarımı ne aralıklarla sulayayım?

mavisedir
09-04-2012, 23:58
Bahçemde fazla güneş almayan duvar dibi bir yerim var, orayı değerlendirmek istiyorum, bi tarafına kara lahana ektim. Güneşe çok fazla ihtiyacı olmayan sebze var mı? oraya ne ekebilirim?

melissa77
28-04-2012, 17:16
****** foruma bende yeni uye oldum tesadufen buldum
Cok guzel bilgiler var bende subatin sonunda sus biberi
kil biber patlican ve domates ektim biberlerim
az cikti tekrar ektim ama soguk oldugu icin fazla buyumediler :(
Bahcede serada

sevil_24
28-04-2012, 18:22
Balkonumda domates ve biber yetiştirmeye karar vermiştim.Bir siteden saksı domatesi tohumu aldım ve ektim.Çok güzel çimlendiler ve büyüdüler.Tatlı kıl biber tohumu da ektim.İnşallah verimli olur.Balkonum yeterince güneş almıyor ama ben yine de deneyeceğim.Merakla bekliyorum

yenicheri
30-04-2012, 09:41
mehabalar;

biz evimizin bolkonunda sakıda sebze yetiştirmek istiyoruz. Marul, biber, salatalık ve domates tohumları aldık. 1 gece suda beklettik be saksıya ektik. Aradan 1 hafta gecti balkonumuz guneş alıyor ve her gun belirli olcude su dokuyoruz. Şuan için sadece salatalıklar filiz verdi ve onlarda birbirine cok yakın. Çıkan salatalık filizlerini ayırmalımıyız. Birde diğer tohumlar ne zaman filiz verir acaba yardımcı olursanız sevinirim.

Selahattin Yılmaz
11-07-2013, 14:03
Radikal Gazetesi Ebru Kentoğlu Haberi:

"Dikili bir fideniz olsun!"Dikili bir ağacım, bir santim toprağım yok" diye sızlanmayın; balkonunuzda kendi nanenizi, domatesinizi yetiştirmenin tam zamanı...
Haber: EBRU KENTOĞLU / Arşivi

Semizotu, roka, tere, nane, kekik, reyhan, kuzukulağı, süs biberi... Aklınıza gelen her türlü yeşilliği, meyveyi ve sebzeyi yetiştirmesi sandığınızdan çok daha kolay ve hızlı olabilir. Eşe dosta hava atacağınız bir bahçeniz ya da geniş bir terasınız olmasa da olur, ufacık bir balkon köşesinde hatta kimi durumlarda pencere önünde bile kendi bahçeciğinizi yaratabilirsiniz. Bahar mevsimiyle gelen 20-25 derece aralığındaki sıcaklıklar da tohumları yetiştirmek için gayet uygun. Her mevsim alabileceğiniz tohumlarla istediğiniz herhangi bir yeşillik veya domatesi saksınızda yetiştirip dalından kopartarak kahvaltınızı bir kat daha lezzetlendirebilirsiniz.
İlk yapmanız gereken tohumu ekerek çimlenmesini beklemek. Sonrasında fide haline gelen sebze ya da yeşilliğinizi büyüyüp gelişeceği ve hasat edileceği kalıcı yerine taşımamız gerekiyor. Bu süreçle için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var...

Nasıl bir toprak?

Agaclar.net internet sitesi yazarlarından Ziraat Mühendisi Selahattin Yılmaz, kullanılması gereken toprağın bahçe toprağıyla karışık harç olduğunu belirtiyor. Organik toprak, dere kumu koyun gübresi birleşimi de kullanılabilir. Yemek yazarı Refika Birgül ise torf ile bahçe toprağının karıştırılıp gübre eklenmesi gerektiğini söylüyor. Toprağın içinde çok fazla büyük taş ve kum da bırakılmamalı. Kısaca dengeyi iyi ayarlamalı.

Tohum ekimi ve sulama süreçleri

Tohumu toprağa belli aralıklarla serpiştirmek yeterli. Tohumlar ekildikten sonra üzerine yarım santim toprak ekleyip, hafifçe bastırın. Sonrasında hafifçe sulayın. Başlangıçta fazla suyun tahliyesi için kabın altına saksılardaki gibi yeterli delik açmak iyi olur. Toprağın her gün hafif sulanması, kuru kalmaması gerekiyor.

Çimlenme

Tohum ekimi, tohumun çimlenmesi ve olgunlaşarak fide haline gelmesi yaklaşık bir ayda tamamlanır. Fidelerin yenilebilir sebze, meyve ve yeşilliklere dönüşmesi için gereken zaman ise bir iki ay arasında değişir. Çimlenme süreci tohumun tazeliği ve yeterli sıcaklık, güneş, toprağın elverişliliği, yeterli gübre kullanımı gibi gibi şartlara göre değişir. Türkiye ’de bu mevsimlerde elverişli sıcaklığa sahibiz, bu avantajı kullanabiliriz. Saksının aşırı derecede ısınmasını folyo ya da jelatin ile kaplayarak engelleyebilirsiniz. İyice büyüyüp olgunlaşan fideler 15-20 santimetre boya ulaşıp 5-9 yapraklı olduklarında esas ekim yerlerine alınabilir. Fidenizin çimlenen saksıda kalmasını istiyor, fideleri yeni bir saksıya taşımakla uğraşmak istemiyorsanız tohumlar arasında aralık bırakmaya ve bir saksıda birden fazla fide kullanmamaya dikkat edin.

Nasıl bir saksı?

Domates, salatalık gibi boya doğru uzayan ve geniş alan isteyen sebzeler için kova türü kaplar daha uygun. Biber, patlıcan gibi kalın gövdeli sebzeler için uzun ve derin saksı, maydanoz ve marul gibi kazık köklü bitkiler için ise geniş ve derin bir kap gerekiyor. Tüm bunlar fide haline gelen ürünler için geçerli. İlk etapta çimlenmesi için bekleteceğimiz tohumlar ise pet şişelerde ya da herhangi bir saksıda
tutulabilir.

Şaşırtma nedir?

Fidelerin fide ortamından alınıp esas yerlerine dikilmesine şaşırtma denir. Fideler yetiştikleri ortamdan alınıp şaşırtılır, dikilir ve bol miktarda can suyuna kavuşur. Mutlaka en başta fazla suyun tahliyesi için kabın alt kısmında saksılarda olduğu gibi yeterli delik açmak gereklidir. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için çimlenme aşamasında yetiştirme ortamının üzerine bez sererek veya naylon sererek çimlenmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak çimlenme başladığında bu malzemeleri kadırmak lazım aksi takdirde çimlenmiş bitkilerin boyu aşırı uzar, bitkiler yatık büyür.

Dileyene hazır fide...

“Tohumun bir ay süren çimlenme süreciyle uğraşamam, şaşırtma falan da hiç yapamam” diyorsanız hazır fide satın alabilirsiniz. Zaman kazanmak için ideal olan bu yöntemin bir handikabı ise organik ya da hormonsuz fide bulmanın zorluğu. En doğalı elbette tohumu bile sizin yetiştirmeniz. Yemek için aldığınız ve beğendiğiniz meyve ve sebzelerin çekirdeklerini tohum olarak kurutabilirsiniz. Bir gazete kâğıdının üzerine serip, sıcak bir yerde birkaç gün kurutmak gayet kolay... Organik sertifikalı fide ve tohum ürünleri de almaya özen gösterebilirsiniz.

Nereden alabilirsiniz?

Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nın yan tarafındaki açık pazarda yüzlerce tohum çeşidi ve fide mevcut. Fideler 1-3 arası, tohumlar ise 3-15 TL arasında. Tohumları bazı kuruyemişçiler ve marketlerden de alabilirsiniz. Ev-bahçe malzemeleri satan marketlerden de tedarik edebileceğiz tohumların organik sertifikalı olanları da var. Çeşitli web sitelerinde bulabileceğiniz organik sertifikalı tohumlar ise 5-15 TL civarında.

Bunları unutmayın!
Toprağı fazla ıslatmayın, nemli tutun
Şaşırtma yöntemi uygulayın
Saksıların yeterli derinlikte ve genişlikte olmasına dikkat edin
Toprak çok sert ya da yumuşak olmasın, hava ve ışık alabilsin
Aynı saksıda birden fazla fide ekmemek lazım
Fideleri toprağından çıkartıp yeni yerine dikerken dikkatli ve nazik olun
Saksı altına çakıl taşları koyarak drenaj etkisi yaratabilirsiniz

Domatesin tam zamanı
Elimizde domates tohumları, saksı, yeterli toprak, su ve güneş gören elveişli bir balkon var ise ekime hemen başlayabiliriz. Uygun kap içerisine yaklaşık 10 santimetre kalınlığında toprak koyduktan sonra tohumları aralıklarla serpiştirip, üzerini 0.5 santimetrelik toprak ile örtelim. Toprağı hafifçe bastırıp el fısfısı ile sulayalım. Kabın üstünü şeffaf naylonla örterek sera etkisi yaratabiliriz. Saksının muhafaza edildiği yer çok sıcak ya da soğuk olmamalı. Toprağın nemini her gün kontrol edip rutubetli kalmasını sağlamaya dikkat edelim. Çimlenme 8-10 gün içerisinde olacaktır. Fideler 4-5 santimetre olduğunda asıl dikim alanına alabiliriz. Her bir fideyi ve mümkün olduğunca çok köklü olarak topraktan çıkartmalıyız. Fideyi, sapı kolayca kopabileceğinden dikkatlice yaprağından tutmalıyız. Toprak, torf ve gübre karışımına belirttiğimiz saksı ebatlarına uygun olarak ektiğimiz fidelerin can suyunu verelim. Sonrasında bol ve düzenli sulama ve yeterli güneş göstererek fideleri yetiştirmeye başlayabilir, hasat zamanına kadar heyecanla bekleyebiliriz.

En kolayı: Pencere önü bostanı
Her şey önünüze hazır gelsin istiyorsanız o da mümkün. Ev ve bahçe malzemeleri satan marketlerden satın alabileceğiniz ‘Pencere önü bostanı’ ile tüm bu işlemleri çok daha basit halledebilrsiniz. Saksı içersinde hazır toprağı, tohumu ve her türlü bilginin bulunduğu kitapçığı ile maydanozundan kıvırcığına kadar her türlü yeşilliği pencerenizin önünde yetiştirebilirsiniz."

Kaynak: Dikili bir fideniz olsun! - Radikal Hayat (http://www.radikal.com.tr/hayat/dikili_bir_fideniz_olsun-1135189)

bakugan192
05-06-2014, 06:44
fideler cimlendikden sonra onlari plastik fincanlara sasirtsam olurmu? yoksa cok kucuklermi?

sudeme
07-04-2018, 11:40
Biber tohumlarını aynı kapta cimlendirdim.şimdi boyle uzamasını bekleyeyipte toprağa gomsem.yoksa her birini ayrı bardagami alsam.

TCM
07-04-2018, 17:26
Biberleri biraz daha büyütün, üç-beş gerçek yaprakları çıkınca ikişerli bardaktan çıkarıp yine ikişerli olarak toprağa dikin.

sudeme
08-04-2018, 15:27
Biberleri biraz daha büyütün, üç-beş gerçek yaprakları çıkınca ikişerli bardaktan çıkarıp yine ikişerli olarak toprağa dikin.

Çok teşekkür ederim😊

kılıcım
16-06-2018, 17:12
Merhaba balkonumda hobi olarak: maydanoz, tere, semizotu, roka, yetiştirmek istiyorum. Elimde humus ve torf karışımı bir toprak var. İleride sineklenmemesi için kahverengi toprak karıştırayım mı? Ayrıca yukarıda bahsettiğim sebzeler için hangi marka tohum tercih etmeliyim? Balkonum güneş gören güzel bir yer.

its_just_a_ride
16-06-2018, 23:44
Merhaba balkonumda hobi olarak: maydanoz, tere, semizotu, roka, yetiştirmek istiyorum. Elimde humus ve torf karışımı bir toprak var. İleride sineklenmemesi için kahverengi toprak karıştırayım mı? Ayrıca yukarıda bahsettiğim sebzeler için hangi marka tohum tercih etmeliyim? Balkonum güneş gören güzel bir yer.

Merhaba, bahçe toprağıyla torf-humus karışımını 50:50 karıştırabilirsiniz. Sadece torfta yetiştirme yapmayın. Yetiştirdiğiniz türler konusunda marka kriterine gerek yok. Zengarden'dan temin edebileceğiniz basit türler hepsi.

kılıcım
17-06-2018, 09:42
Merhaba, bahçe toprağıyla torf-humus karışımını 50:50 karıştırabilirsiniz. Sadece torfta yetiştirme yapmayın. Yetiştirdiğiniz türler konusunda marka kriterine gerek yok. Zengarden'dan temin edebileceğiniz basit türler hepsi.

Tamam karışım 50:50 olacak. Biraz önce bahçeyi gezdim güzel bir yer buldum. Ancak 4-5 yıldır belki daha fazla hiçbir şey ekilmedi. Kurumuş otlar neredeyse toprağa yapışmış. Toprağın mineral, vitamin ihtiyacı var mıdır, oraya domates ve salatalık ekmeyi düşünüyorum.

its_just_a_ride
17-06-2018, 15:19
Tamam karışım 50:50 olacak. Biraz önce bahçeyi gezdim güzel bir yer buldum. Ancak 4-5 yıldır belki daha fazla hiçbir şey ekilmedi. Kurumuş otlar neredeyse toprağa yapışmış. Toprağın mineral, vitamin ihtiyacı var mıdır, oraya domates ve salatalık ekmeyi düşünüyorum.

Düşündüğünüz yerdeki toprak sıkışmışsa bel küreğiyle belleyip hafifçe toprağı havalandırın. Fide çukuruna bir miktar solucan gübresi ilave ederek dikim yapabilirsiniz. Takip eden 15 günde bir de solucan gübresi (veya sıvı gübre) ve bahçe toprağı karışımını fide diplerine ilave edebilirsiniz. İleriki sezonlar için de civara mineral toplayıcı ve ekim bölgelerine kış öncesi baklagil ekip biçerek diğer sezon için doğal zengin bir toprak elde etmiş olursunuz.

kılıcım
24-06-2018, 17:17
Merhaba yaklaşık 1 ay önce ektiğim kabak çekirdeği hemen büyüdü ama son 8-10 gündür yaprakları sararmaya başladı. Aşırı güneşte bırakmıyorum, susuz bırakmıyorum, aşırı sulamıyorum. Acaba saksı mı küçük geliyor? Toprağı torf+humus.

TCM
25-06-2018, 00:16
Niye hala saksıda duruyor?

its_just_a_ride
25-06-2018, 08:04
Merhaba yaklaşık 1 ay önce ektiğim kabak çekirdeği hemen büyüdü ama son 8-10 gündür yaprakları sararmaya başladı. Aşırı güneşte bırakmıyorum, susuz bırakmıyorum, aşırı sulamıyorum. Acaba saksı mı küçük geliyor? Toprağı torf+humus.

Saksı muazzam küçük geliyor hatta :). Eğer evde yetiştirmek istiyorsanız en az 25-30 lt saksı ve en az 6 saat ful güneş alacak lokasyona ihtiyacınız olacak.

Aksi taktirde kısa süre içerisinde bitkinizi kaybedeceksiniz.

mertaydin
13-10-2022, 22:26
Merhaba.

Sebze tohumlarını viyola değil de direk tarlaya eksek olur mu ? Ben bilmeden öyle yaptım ama forumda görüyorum herkes viyola **** pet bardakta falan fide haline getirip öyle toprakla buluşturuyor.

Krydnsmz
06-04-2023, 17:55
Merhaba