View Full Version : İstanbul Ispanağı (Golden Silk Orach-Mountain spinach)
akçabardak
03-03-2015, 14:31
İstanbul Ispanağı (Golden Silk Orach-Mountain spinach)
Umarım gerçek türkçe ismi de vardır...
20 yıldan fazla bu bitkinin hikayesi komşumun bana İstanbul Ispanağı tohumu diye vermesiyle başlamıştır. O gündür bu gündür defalarca araştırmama rağmen hiç bir bilgiye ve ip ucuna rastlayamadım ve ne yediğimizi bilmeden senelerdir tükettik.
İlk defa 2014 - 2015 Tohum Takas Etkinliğinde tohumlarını paylaşıma koydum, iyi ki de koymuşum sağ olsun Sevgili Lonicera sayesinde gerçek ismine ulaşma şansına varabildik.
Sevgili Lonicera bütün araştırma çabalarına karşı nihayet olumlu bir sonuca ulaşabildi, kendilerini kutluyorum.
Bu başlığı açmaya karar vermemin sebebi bu bitkinin tanıtımını yapmak hem de diğer paylaşımcıları bilgilendirmek. Bitki hakkında bilgisi olan paylaşımcıların fikirlerini, bildiklerini burada paylaşmalarını alabilmek
Kelime ya da cümle hatalarım var ise affola :)
İstanbul Ispanağının Tanıtımı:
539154
539155
539156
Hafta içinde Sevgili Lonicera ile özel mesajlarla görüşerek bitki hakkında araştırmalar sonucunu uzun uzun paylaştık, bitki hakkında değerli bilgileri kapalı kutuda bırakmaya gönlüm razı olmadığından, dolayısı ile sakınca görmediğimden, sevgili Lonicera'nın da desteklediğinden alıntıları bu başlıkta paylaşıyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera
Merhaba
Sn akçabardak, sizin geçen yıl dağıtmış olduğunuz benim de talep etmiş olduğum İstanbul ıspanağı olarak adlandırdığınız bitkinin gerçek ismine ulaşma şansınız var mı acaba? Ne bileyim Pazı' nın bir farklı varyetesi falan olabilir mi? Ben kaç zamandır hem pazı hem ıspanağın tüm dünya üzerindeki çeşitlerini tek tek arattım internette ama herhangi bir ipucuna rastlayamadım. Ekmiş olduğum 20 tohum da firesiz çimlendi, havalar ısınınca dışarıya alacağım. Teşekkürler
akçabardak:
Sevgili Lonicera, öncelikle firesiz çimlendiklerine çok sevindim, güle güle büyütün.
Bu bitkinin gerçek ismini ben de çok araştırdım ama maalesef bulamadım, çok seneler önce komşum bana tohumunu verirken bunlar İstanbul ıspanağı(yağlı ıspanak) demişti. Kolay gelsin.
Lonicera:
Çok teşekkür ederim, ben biraz daha araştırayım bu bitkiyi. İnşallah büyütüp tadına da bakmak nasip olur. Ellerinize emeklerinize sağlık. Sağlıcakla kalınız.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera
Sn akçabardak
Epey bir uğraştan sonra sanırım bir bilgiye rastladım bu ıspanak hakkında. Pek çok siteyi de gezip resimlerini gördükten sonra bu bitkinin ORACH olduğunu tahmin ediyorum. Bir kaç renkli varyetesi de var. Bitki bildiğimiz sirken otu. Ancak sirken otunun dev yapraklı ailesinden geliyor. Siz de zaman ayırabilirseniz bitkiyi bu isimle aratıp resimleri karşılaştırabilirsiniz. Malum bitkiyi en iyi siz tanıyorsunuz. Aşağıdaki sitede de tohumları satışta. Oradaki Golden Silk Orach ( Mountain Spinach ) sizin bitkiye benzemiyor mu? İnşallah doğru bilgiye ulaşırız. Eğer bahsi geçen bitki ise içinde fazla miktarda oksalik asit içerdiğinden dolayı fazla tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Bakabilirseniz memnun olurum. Görüşmek üzere.
BURADA
https://www.seedman.com/orach.htm
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak
Sevgili Lonicera sizi kutlarım bitki ta kendisi, sizin vermiş olduğunuz siteyi inceledim evet renkli yapraklı olanları da var bizim kisi yeşil yapraklısı, kafama takılan senelerdir biz bu bitkiyi bilmeden tüketmişiz.
Sizin belittiğiniz oksalik asit içerdiğini ben göremedim ayrı yerlere mi baktık acaba, normalde ben bildiğimiz ıspanağı çok sık tüketemiyorum ürik asidimi yüselttiği için dolayısıyla gut ağrılarım oluşuyor, öyleyse ben bu bitkiyi de tüketmemem gerekir diye düşünüyorum ama araştıracağım.
Sizin verdiğiniz siteden türkçeye çevirip kopyaladım
özetle bu kadar bilgi vermiş.
Türkçeye çevrilmiş kopyası;
TRM744 Altın İpek Orach (dağ Ispanak)
Eski bir hatıra çeşitli parlak altın yaprakları ile, lezzetli bir salata madde yapar.
Dağ Ispanak, normal ıspanaktan 3 kat daha fazla vitamin A vardır. Ayrıca çok lezzetli ve büyümek kolaydır. Güzel altın yeşil yaprakları ile, iki metre boyunda kadar büyüyebilir ve geleneksel ıspanak veya pazı yerine kullanılabilir. Ayrıca salatalarda mükemmel ya da yeşil olarak pişirilir.
Lonicera;
Çok sevindim Sn akçabardak. Bitkinin genel olarak saponinler içerdiğini başka sitelerde okumuştum. Oksalik asit de genel olarak sirken otlarının etkili maddesi. İşin ilginç yanı bu bitki gut tedavisinde kullanılabiliyormuş))Aşağıdaki sitede daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek mümkün. Ben yine de sizin yaptığınız gibi yapıp az tüketme taraftarıyım. Belli bir yaştan sonra herşeyimize dikkat etmemiz lazım. Gerçi bizler yaşlı sayılmayız daha)))
Burada
Atriplex horten Orach, Garden orache PFAF Plant Database (http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Atriplex+horten)
akçabardak;
Sevgili lonicera inceledim ve gut olayında sevindirici bir detay, oksalik asit olayını biraz araştırdım hangi gıdalarda bulunduğunu ve vücudumuza ne gibi zararları olduğunu ve gördüm ki bir çok gıda ve sabzelerde yüksek miktarda oksalik asit olduğu, başta en yüksek maydanozda bulunduğunu okudum, zararları ise böbreklerde taş oluşumu olabilirmiş ama her şeyde (azı karar, çoğu zarar misali) kontrollü tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir, her şeyin fazlası zarar diye okudum.
Demek ki her şeyde fazlası zarardır deyip kontrollü tüketeceğiz.
Lonicera
03-03-2015, 14:53
Sevgili akçabardak, rica ederim ben bir şey yapmadım ki, inşallah bitkinin tanıtımı konusunda faydalı olabilmişimdir. Eminim bitki hakkında çok daha fazla bilgi mevcuttur internette. Hatalar mutlaka olmuştur. Neredeyse tamamı yabancı sitelerde olduğu için iyi yabancı dil gerekiyor. Artık biz azıcık kendi İngilizcemizden çokça da google amcanın çevirisinden toparlamaya çalıştık. Başka arkadaşların da katkıları bu sayfayı daha da güzelleştirecektir.
Sizden de ayrıca bu bitkiyi mutfakta nasıl değerlendirebileceğimiz hususunda resimli anlatımlar bekliyoruz haberiniz ola.
MeyveliTepe
03-03-2015, 15:40
Bu bitki sadece yapraklarını yemek için değil, aynı zamanda sıvı gübre (http://www.agaclar.net/forum/1352872-post95.htm) yapımında da kullanılabilir. Bahçede belli bir yerde sebze gibi yetiştirmek yerine diğer yabani otların bulunduğu habitata girmesi iyi olacak :)
Explore Cornell - Home Gardening - Vegetable Growing Guides - Growing Guide (http://www.gardening.cornell.edu/homegardening/scene80ea.html)
Tam güneş, kısmi gölgeye ekin. Kurak toprağa karşı toleranslıdır.
Hava sıcaklığı 10-15 derece olduğunda ekin. 7-14 günde çimlenir. Tohumları 5 yıl saklanabilir. En verimli olduğu mevsimler ilkbahar ve sonbahardır. Sıcak ve soğuk havaya ıspanaktan daha iyi dayanır. Son donlardan 2-3 hafta önce ekin. 1 cm derine, 5 cm aralıklı, sıraların arasında 30-40 cm. olacak şekilde ekin.
10 cm uzadığında toprağın 2 cm. üstünden toplamaya başlayın. Genç yaprakları toplamaya devam edin. Böylece olgun yapraklar bitkiyi destekler. Çiçek tomurcuklarını kopartarak dallanmasını ve gençleşmesini sağlayın.
akçabardak
03-03-2015, 15:58
Sevgili akçabardak, rica ederim ben bir şey yapmadım ki, inşallah bitkinin tanıtımı konusunda faydalı olabilmişimdir. Eminim bitki hakkında çok daha fazla bilgi mevcuttur internette. Hatalar mutlaka olmuştur. Neredeyse tamamı yabancı sitelerde olduğu için iyi yabancı dil gerekiyor. Artık biz azıcık kendi İngilizcemizden çokça da google amcanın çevirisinden toparlamaya çalıştık. Başka arkadaşların da katkıları bu sayfayı daha da güzelleştirecektir.
Sizden de ayrıca bu bitkiyi mutfakta nasıl değerlendirebileceğimiz hususunda resimli anlatımlar bekliyoruz haberiniz ola.
Sevgili Lonicera ben teşekkür ederim, sizin katkılarınız olamasaydı bu bitki hakkında buraya kadar gelemezdik, sizin sayenizde bu başlığı açabildim tekrar teşekkür ederim.
Mutfak konusunda seve seve paylaşırım, sevgiler saygılar.
akçabardak
03-03-2015, 16:06
Bu bitki sadece yapraklarını yemek için değil, aynı zamanda sıvı gübre (http://www.agaclar.net/forum/1352872-post95.htm) yapımında da kullanılabilir. Bahçede belli bir yerde sebze gibi yetiştirmek yerine diğer yabani otların bulunduğu habitata girmesi iyi olacak :)
Sayın MeyveliTepe gübre konusunda verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ediyorum. Bu konu hakkında sanırım ilerleyen zamanlarda verebileceğiniz detaylı bilgilerinize de ihtiyacımız olacak paylaşımlarınızı bekliyoruz. Saygılarımla
akçabardak
03-03-2015, 16:12
Explore Cornell - Home Gardening - Vegetable Growing Guides - Growing Guide (http://www.gardening.cornell.edu/homegardening/scene80ea.html)
Tam güneş, kısmi gölgeye ekin. Kurak toprağa karşı toleranslıdır.
Hava sıcaklığı 10-15 derece olduğunda ekin. 7-14 günde çimlenir. Tohumları 5 yıl saklanabilir. En verimli olduğu mevsimler ilkbahar ve sonbahardır. Sıcak ve soğuk havaya ıspanaktan daha iyi dayanır. Son donlardan 2-3 hafta önce ekin. 1 cm derine, 5 cm aralıklı, sıraların arasında 30-40 cm. olacak şekilde ekin.
10 cm uzadığında toprağın 2 cm. üstünden toplamaya başlayın. Genç yaprakları toplamaya devam edin. Böylece olgun yapraklar bitkiyi destekler. Çiçek tomurcuklarını kopartarak dallanmasını ve gençleşmesini sağlayın.
Teşekkür ederim sayın sakagun, bu bilgiler herkese çok faydalı olacağından eminim, Saygılar
birnefestoprak
05-03-2015, 20:02
Sn akcabardak,
Bu basligi actiginiz cok iyi olmus. Ben de bununla ilgili ek bilgi rica edecektim. Sizin dagittiginiz cesit cok onemli. Tohumun kokeninin yerli oup olmadigini komsunuza sormaniz mumkun mu? Eger o kadar zaman once tohumu bir sekilde yurtdisindan getirmediyse ve yabanda yetisen tohumlari degerlendiregeldiyse, cok nadir ve ayni zamanda Malabar Ispanagi, Yeni Zelanda Ispanagi gibi alisilmisin disindaki kategoriye giren yenilebilir bir cesitle karsi karsiyayiz.
Bildigim kadariyla, yaygin tohum sirkulasyonuna dahil olan dag ispanagi cesitleri arasinda ayni anda yaprak boyutlari ve bitki boyu sizin resimlerdeki kadar buyuk olan yok (en cok bilinenleri de mor/kirmizi yaprakli olanlardir). Fidelerin yapraklarini tattim, tadi da cok guclu ve yogun. 1-2 gun icinde topraga alacagim. Bunun tohumunu paylastiginiz icin ne kadar tesekkur etsek azdir.
akçabardak
05-03-2015, 22:20
Sn akcabardak,
Bu basligi actiginiz cok iyi olmus. Ben de bununla ilgili ek bilgi rica edecektim. Sizin dagittiginiz cesit cok onemli. Tohumun kokeninin yerli oup olmadigini komsunuza sormaniz mumkun mu? Eger o kadar zaman once tohumu bir sekilde yurtdisindan getirmediyse ve yabanda yetisen tohumlari degerlendiregeldiyse, cok nadir ve ayni zamanda Malabar Ispanagi, Yeni Zelanda Ispanagi gibi alisilmisin disindaki kategoriye giren yenilebilir bir cesitle karsi karsiyayiz.
Bildigim kadariyla, yaygin tohum sirkulasyonuna dahil olan dag ispanagi cesitleri arasinda ayni anda yaprak boyutlari ve bitki boyu sizin resimlerdeki kadar buyuk olan yok (en cok bilinenleri de mor/kirmizi yaprakli olanlardir). Fidelerin yapraklarini tattim, tadi da cok guclu ve yogun. 1-2 gun icinde topraga alacagim. Bunun tohumunu paylastiginiz icin ne kadar tesekkur etsek azdir.
Sayın birnefestoprak, evet bu sayfayı açtım çünkü bu bitki hakkında uzun zamandan bu yana benim de kafamı sürekli kurcalayan bir şeyler vardı, çok araştırmama rağmen yabancı dilimin olmadığından dolayı bir sonuca ulaşamamıştım.
İyi ki de bu tohumu etkinlikte paylaşmışım diyorum, paylaşmasaydım bu sonuca hala ulaşılmamış ve sırlarıyla öylece kalacaktı.
Tohumunu bana veren komşum ne yazık ki şu anda hayatta değil, kendisi Erzincan Kemaliye'liydi oralardan mı getirdi...nereden bulduğunu ben de bilmiyorum, bana verirken bir kaç komşuya daha vermişti ama onlarda çoktan yok olup gitti, bir tek ben bunca seneden beri hiç yok etmeden bu güne getirebildim.
Ve çok şükür Sevgili Lonicera sayesinde olumlu sonuca da ulaşabildik, bundan sonra sizlere emanet etmiş olduğum bu (değerli midir değilmi dir ona artık sizler karar vereceksiniz) tohumu inşallah severek, hatta araştırarak devam ettirebilmeniz dileğimle, şu anda kendimi üzerimden sanki kocaman bir yük kalkmış gibi hissettim, umarım sizler de bu bitkinin tadına baktığınızda beğenirsiniz.
Güle güle büyütün fidelerinizi, bol bol resimlerini ve yeni bilgilere ulaşırsanız başlığımızı zenginleştirmek adına paylaşırsanız sevinirim... ben de sizlere çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla
birnefestoprak
06-03-2015, 07:22
Tohum sirkulasyonu ve ticari tohumluk bakimindan 20 sene oncesini dusununce bu bitkininki gibi tohumlarin ticari anlamda bulunabilirlik sansinin cok dusuk oldugunu soyleyebilirim. ABD'de baharat tohumlarinin (Dogu tibbinin oneminin anlasilmasiyla birlikte) bile tohum kataloglarina girmesi 80'lerle birlikte soz konusu olmus. Ozellikle dag ispanagi gibi ilginc tohumlarin taninip kataloglarda yaygin yer almaya baslamasi 90'larin sonlarina denk geliyor. Avrupa'daki (ozellikle baharatlarla ilgili) durum biraz daha farkli olsa da komsunuzun ordan da edinmis olma ihtimali cok dusuk.
Buyuk ihtimalle koyunde/yoresinde hudayinabit bir bitkidir. Buyuk sehre gelirken tohumunu bir sekilde edinip gelmis ya da akrabalarindan istemis olabilir. Aksi durumda, Erzincan'da kultivasyonunun yapildigini sanmam. Ihtiyaclari oldugunda evden cikip iki adim otede bahceden topluyorlardir. Bir diger tahmin olarak da, komsunuzun koyunde/yoresinde ve civar koylerde bu bitkinin belli bir amacla (bir ihtimal yaygin olarak bilinen bir eksili, etli ve sulu yemek yapiminda, corba yapiminda ya da yumurtayla kavrularak vs) kullanilagelmis olabilecegini soyleyebilirim.
Siz her sene tohumdan ekiyorsunuz, degil mi?
Sayın birnefestoprak, evet bu sayfayı açtım çünkü bu bitki hakkında uzun zamandan bu yana benim de kafamı sürekli kurcalayan bir şeyler vardı, çok araştırmama rağmen yabancı dilimin olmadığından dolayı bir sonuca ulaşamamıştım.
İyi ki de bu tohumu etkinlikte paylaşmışım diyorum, paylaşmasaydım bu sonuca hala ulaşılmamış ve sırlarıyla öylece kalacaktı.
Tohumunu bana veren komşum ne yazık ki şu anda hayatta değil, kendisi Erzincan Kemaliye'liydi oralardan mı getirdi...nereden bulduğunu ben de bilmiyorum, bana verirken bir kaç komşuya daha vermişti ama onlarda çoktan yok olup gitti, bir tek ben bunca seneden beri hiç yok etmeden bu güne getirebildim.
Ve çok şükür Sevgili Lonicera sayesinde olumlu sonuca da ulaşabildik, bundan sonra sizlere emanet etmiş olduğum bu (değerli midir değilmi dir ona artık sizler karar vereceksiniz) tohumu inşallah severek, hatta araştırarak devam ettirebilmeniz dileğimle, şu anda kendimi üzerimden sanki kocaman bir yük kalkmış gibi hissettim, umarım sizler de bu bitkinin tadına baktığınızda beğenirsiniz.
Güle güle büyütün fidelerinizi, bol bol resimlerini ve yeni bilgilere ulaşırsanız başlığımızı zenginleştirmek adına paylaşırsanız sevinirim... ben de sizlere çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla
akçabardak
06-03-2015, 11:04
komsunuzun koyunde/yoresinde ve civar koylerde bu bitkinin belli bir amacla (bir ihtimal yaygin olarak bilinen bir eksili, etli ve sulu yemek yapiminda, corba yapiminda ya da yumurtayla kavrularak vs) kullanilagelmis olabilecegini soyleyebilirim.
Siz her sene tohumdan ekiyorsunuz, degil mi?
Komşum bu bitkiden sık sık kayganasını ve gözlemesini yapardı, altlı üstlü oturduğumuz için balkondan bana seslenirdi hadi çayı koy kaygana yaptım deyip çayla birlikte tüketirdik ve nasıl yapıldığını bana da öğretmişti rahmetli.
Ben de çorbasından tutun kavurmasını, böreğini, kayganasını aklınıza ne gelirse yakıştırdığım her türlüsünü yaptım.
Evet bu bitkiyi hiç ara vermeden her sene ekiyorum, ben ekmesem bile bazen unutuyorurdum ekmeye dökülen tohumlarından bulunduğu yerde tekrar çıkardı sayın birnefestoprak. Ama her sene mutlaka 2 kök tohum için bırakırım ne olur ne olmaz biri kırılırsa diğeri kalır diye.
heyyamola
09-03-2015, 23:03
3 sene önce yetiştirdiğim, kırmızımsı-mor yapraklı çeşit de zannedersem aynı aileye mensup. Kırmızı Dağ Ispanağı ismiyle gelmişti. Tohum, yaprak yapısı ve bitki gelişimi çok benziyor. Magenta Magic Orach (https://www.google.com.tr/search?q=magenta+magic+orach&rlz=1C2RXGH_enTR588TR588&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IRv-VKHSAcjlaJu-gJgF&ved=0CBoQsAQ)da olabilir. 150 cm kadar boylanıp, bir sürü tohum oluşturmuştu. Gençlik dönemlerindeki halleri:
540070
540071
akçabardak
21-03-2015, 13:02
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach-Mountain spinach)
Yukarıda da açıklamalarımda bu bitkiyi ben ekmeye unutsam bile, dökülen tohumlardan kendi kendine çimlenen
ve hiç ara vermeden biribirimizden kopamayan benim fedakar bitkim bu sene de kendiliğinden bir kaç fide ile beni sevindirdi.
Benim ektiklerimden önce çimlenmişler bile ;)
Sayfamızın ilk fidesi
542052
akçabardak
21-03-2015, 13:19
3 sene önce yetiştirdiğim, kırmızımsı-mor yapraklı çeşit de zannedersem aynı aileye mensup. Kırmızı Dağ Ispanağı ismiyle gelmişti. Tohum, yaprak yapısı ve bitki gelişimi çok benziyor. Magenta Magic Orach (https://www.google.com.tr/search?q=magenta+magic+orach&rlz=1C2RXGH_enTR588TR588&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IRv-VKHSAcjlaJu-gJgF&ved=0CBoQsAQ)da olabilir. 150 cm kadar boylanıp, bir sürü tohum oluşturmuştu. Gençlik dönemlerindeki halleri:
540070
540071
Sayın heyyamola sormak şimdi aklıma geldi, 3 sene önce yetiştirdiğim demişsiniz, peki şu an ekmeye hala devam ediyormusunuz... ediyorsanız tohumunu etkinlikte paylaşmayı düşünürmüsünüz? paylaşırsanız çok mutlu olurum ne güzel ikisi bir arada kırmızı ve yeşil neden olmasın... sormak istediğim bir soru daha tohumu size nereden gelmişti? Teşekkürler Selamlar.
heyyamola
21-03-2015, 17:29
Sayın heyyamola sormak şimdi aklıma geldi, 3 sene önce yetiştirdiğim demişsiniz, peki şu an ekmeye hala devam ediyormusunuz... ediyorsanız tohumunu etkinlikte paylaşmayı düşünürmüsünüz? paylaşırsanız çok mutlu olurum ne güzel ikisi bir arada kırmızı ve yeşil neden olmasın... sormak istediğim bir soru daha tohumu size nereden gelmişti? Teşekkürler Selamlar.
Sn tturt, 3 yıl önceki etkinlikte paylaşmıştı. Ertesi seneki etkinlikte çoğaltıp paylaşmıştım. Daha sonra yetiştirmedim. Bu sene yetiştirip, kısmet olursa tabii ki paylaşırım.
Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinden gelen İstanbul ıspanağını ekip yetiştirdim.Birkaçı tohumluk bırakıp kalanlarını topladım ve geleneksel usülde mısır ununa bulayıp kızarttım.Nefis oldu.Gönderen arkadaşa teşekkür ediyorum.
547268
Bu arada ilginç bir bilgi edindim. Annem bitkiyi görünce tanıdı.Eskiden tarllarda kendiliğinden yetiştiğini ve "tüylü hoşguran " olarak adlandırdıklarını söyledi.Kızartıyor veya ıspanak gibi yemeğini yapıyorlarmış.
akçabardak
18-04-2015, 20:59
Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinden gelen İstanbul ıspanağını ekip yetiştirdim.Birkaçı tohumluk bırakıp kalanlarını topladım ve geleneksel usülde mısır ununa bulayıp kızarttım.Nefis oldu.Gönderen arkadaşa teşekkür ediyorum.
547268
Bu arada ilginç bir bilgi edindim. Annem bitkiyi görünce tanıdı.Eskiden tarllarda kendiliğinden yetiştiğini ve "tüylü hoşguran " olarak adlandırdıklarını söyledi.Kızartıyor veya ıspanak gibi yemeğini yapıyorlarmış.
Sayın kaknus yılın ilk ürününü yetiştirip ve yemeğini bizimle paylaşmanıza öyle mutlu oldum ki anlatamam. Afiyetler olsun, ayrıca annenizin hatırlamasına da çok sevindim, tekrar sofralarımızda yer alması beni çok mutlu etti. Saygılar
Lonicera
22-05-2015, 16:50
Sanırım sarma yapılacak yaprak büyüklüğüne ulaştı:))
Geyve'de bu sene üç komşumda gördüm. Adı olarak biri Pazı Mancarı, diğeri Ispanak Mancarı, öteki de Sirken dedi. Burada yenen otlara genel olarak mancar diyorlar.
Benimkiler de sarma yapılacak boyuta geldiler. Üstleri çok afit oluyor. Arapsabunlu karışımla afitleri öldürüyorum.
akçabardak
22-05-2015, 18:06
Sanırım sarma yapılacak yaprak büyüklüğüne ulaştı:))
Sevgili Lonicera tam sarmalık olmuşlar zeytinyağlısı nasıl güzel olur yapraklar yumuşacık oluyorlar, ellerinize sağlık.
Lonicera
22-05-2015, 20:13
Hemen deneyeceğiz sevgili akçabardak. Bizi bu bitkiyle tanıştırıp buluşturduğunuz için yeniden teşekkür ederim.
akçabardak
23-05-2015, 12:21
Hemen deneyeceğiz sevgili akçabardak. Bizi bu bitkiyle tanıştırıp buluşturduğunuz için yeniden teşekkür ederim.
Rica ederim sevgili Lonicera, ben de sizlere teşekkür ederim yetiştirdiğiniz için, umarım beğenirsiniz tadını.
akçabardak
06-06-2015, 13:06
Golden Silk Orach-Mountain spinach (İstanbul ıspanağı)
3-4 kök kendi kendine bahçenin muhtelif yerlerinde çıkmışlar,
kimisi çiçeklerin arasında orada burada, büyüdüler ve geliştiler.
Yaprakları oldukça iri ve düzgün.
557601
İlk yapraklar toplandı,
557602
Yıkandılar ve kaynar suda çok hafif haşlandılar.
557603
Bildiğimiz normal zeytinyağlı iç hazırlanıp sarıldılar
557604
Bunlarla birlikte asma yaprakları da toplanıp sarıldı ve hepsini kavanozlara
dizip yarısına kadar su, 2-3 kaşık zeytinyağı biraz tuz kapakları kapandı
sterilize edildiler, 2 kavanoz ıspanak, 3 kavanoz da asma yaprağı 5 kavanozum oldu.
Elimin altında hazırda olması çok işime yarıyor, misafirim gelsin hemen açılır ve ikram edilir, tazeliğini olduğu gibi koruyor.
557605
Lonicera
06-06-2015, 13:14
Pişirmeden kavanozlara koyuyoruz değil mi sevgili akçabardak?
akçabardak
06-06-2015, 13:46
Evet sevgili Lonicera pişirmeden kavanozlara koyuyorum, bir saat kadar kaynatıyorum yeterli oluyor, sudan sıcak sıcak çıkarıp kalın bezle kapaklarını biraz daha sıkıyorum ve ters çeviriyorum soğuyana kadar.
Lonicera
06-06-2015, 14:06
Hemen denemek lazım bu tarifi de:)) Biz de Golden Silk Orach-Mountain spinach'ı sarma olarak denedik, beğendik. Nasipse Eylül başında bir kez daha tohumdan ekim yapacağız.
akçabardak
06-06-2015, 21:32
Hemen denemek lazım bu tarifi de:)) Biz de Golden Silk Orach-Mountain spinach'ı sarma olarak denedik, beğendik. Nasipse Eylül başında bir kez daha tohumdan ekim yapacağız.
Sevgili Lonicera sarmasını deneyip beğenmenize memnun oldum, afiyetler olsun, bundan sonra yapraklar ufaldıkça sıra kayganasında, en kısa zamanda onu da paylaşırım.
Muhtemelen 30 yıl kadar önce görmüştüm. Geçtiğimiz yıl arkadaşımın bahçesine gelen gübrede bulunan tohumlardan çıkmış. Uzun süredir yakındaki kasabada bulunmakta. Bu yıl da biraz fazla miktarda çıktı. Üç tanesini benim bahçeye götürdüm. Arkadaşın yerlerini değiştirdikleri nedense yaşamadılar. Benim su ile ıslatarak aldığım üç tanesi biraz sarsıntı geçirmelerine rağmen yaşıyorlar. Arkadaşımın yerlerini değiştirmedikleri ise en az üç katı büyüklüğe ulaştılar.
558265
558266
akçabardak
10-06-2015, 10:33
Sayın Muda bunlar şimdi sizin bahçenizde kiler mi yoksa komşunun mu? gerçekten çok güzeller, iri yaprakları tam sarmalık olmuşlar, sizin bahçenizde iseler güle güle ağız tadıyla tüketin.
Ben bu bitkiyi kimde görsem çok mutlu oluyorum, 30 yıl önce oldukça yaygın bir bitkiymiş ki hala günümüze dek kalabilmiş, benim ilk edindiğimde de zaten 25 yılın üzerindeydi ve bu güne kadar tohumunu hiç kaybetmeden bu güne gelebildik.
Bu arada çilekler de çok güzel görünüyorlar.
Bugün bende toprağa atayım ıspanakları.
Sayın Akçabardak;
Burası arkadaşın bahçesi. Çilekler arasında çıkanlar. İleride yol kenarında bir tane bunlardan biraz daha büyük çıkmış var. Pazartesi günü yağan dolu nedeni ile hemen hemen her şey parçalanmış durumdalar. Bunlar benim daha önce çekmiş olduğum fotoğraflar. Bu yıl dolu ve yağmur nedeni ile fidelerde çok büyük sıkıntı var.
Benim komşudan fide halinde alıp diktiğim üç tanenin fotoğrafları. Nedense delik deşik olmuş durumdalar.
558772
558773
558774
akçabardak
12-06-2015, 11:59
Sayın Muda, o yaprakları sanki bir şeyler yemiş, salyangozlar çok sever bir de yeşil renkte kurtçuklar var onlar çok sever, bazen bendekilerde de oluyor bu delikler.
akçabardak
16-06-2015, 16:25
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)
Kayganası
Sıcaklar arttıkça iyice kartlayıp tohuma durmadan dibinden kesildi
daha önce iri yaprakları toplanıp sarması yapılmıştı,
geriye kalan ufak yaprakları ile kayganası yapılmak üzere toplanıp
hazırlıklara başladık.
559641
Malzemeler:
Yapraklar temizlenip iyice yıkandıktan sonra doğranıp derin bir cam kabın
içine alındı.
3 yumurta,
10 tepeleme ç. kaçığı un,
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre)
yarım çay kaşığı kara biber
1 kahve fincanı sıvı yağı (z.yağı da olabilir)
1 çay bardağı süt (fotoğrafta sütü unutmuşum sonradan ilave ettim)
yarım paket hamur kabartma tozu
1 adet iri kuru soğan ince ince doğranmış ve tuzla iyice ovuşturuldu.
559642
Yukarıdaki bütün malzemeleri doğradığımız yaprakların üzerine ilave
ettikten sonra hepsini iyice kaşıkla karıştırıldı,
559643
Isıtılmış kapaklı teflon tavaya 1 kaşık sıvı yağı koyuldu ve elde ettiğimiz
karışımı tavaya hepsini aktardık ve üzerini düzleyip kapağı kapalı
kısık ateşte altı kızarana kadar pişirdik, sonra alt üst edildi ve
kapağı kapandı kısık ateşte kızarıncaya kadar pişti.
559644
Buyurun hep beraber 5 çayına yetişti ;)
hemen tadına bakıldı, pek lezzetli olmuş, umarım beğenirsiniz.
559645
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)
Kayganası
Sıcaklar arttıkça iyice kartlayıp tohuma durmadan dibinden kesildi
daha önce iri yaprakları toplanıp sarması yapılmıştı,
geriye kalan ufak yaprakları ile kayganası yapılmak üzere toplanıp
hazırlıklara başladık.
559641
Malzemeler:
Yapraklar temizlenip iyice yıkandıktan sonra doğranıp derin bir cam kabın
içine alındı.
3 yumurta,
10 tepeleme ç. kaçığı un,
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre)
yarım çay kaşığı kara biber
1 kahve fincanı sıvı yağı (z.yağı da olabilir)
1 çay bardağı süt (fotoğrafta sütü unutmuşum sonradan ilave ettim)
yarım paket hamur kabartma tozu
1 adet iri kuru soğan ince ince doğranmış ve tuzla iyice ovuşturuldu.
559642
Yukarıdaki bütün malzemeleri doğradığımız yaprakların üzerine ilave
ettikten sonra hepsini iyice kaşıkla karıştırıldı,
559643
Isıtılmış kapaklı teflon tavaya 1 kaşık sıvı yağı koyuldu ve elde ettiğimiz
karışımı tavaya hepsini aktardık ve üzerini düzleyip kapağı kapalı
kısık ateşte altı kızarana kadar pişirdik, sonra alt üst edildi ve
kapağı kapandı kısık ateşte kızarıncaya kadar pişti.
559644
Buyurun hep beraber 5 çayına yetişti ;)
hemen tadına bakıldı, pek lezzetli olmuş, umarım beğenirsiniz.
559645
Çok güzel bir tarif. Ben de ekeceğim ve çıktığında sizin bu tarifinizi yapacağım. Bu başlığı bulamazsam acaba yemek bölümünde tarifi var mı?
akçabardak
16-06-2015, 20:00
Çok güzel bir tarif. Ben de ekeceğim ve çıktığında sizin bu tarifinizi yapacağım. Bu başlığı bulamazsam acaba yemek bölümünde tarifi var mı?
Sayın Milla, Yemek bölümünde tarifi yok, tohum takasta paylaştığım bu bitki ile ilgili olduğu için burada paylaşmayı tercih ettim.
Tarifi bulmak için de çok kolay, kullanıcı adımın üzerine tıkladığınızda profilimden bulabilirsiniz, ya da Arama'dan İstanbul ıspanağı olarak bile arasanız yine çıkar.
Sayın Milla, Yemek bölümünde tarifi yok, tohum takasta paylaştığım bu bitki ile ilgili olduğu için burada paylaşmayı tercih ettim.
Tarifi bulmak için de çok kolay, kullanıcı adımın üzerine tıkladığınızda profilimden bulabilirsiniz, ya da Arama'dan İstanbul ıspanağı olarak bile arasanız yine çıkar.
Tamam teşekkürler, mutlaka bu tarifi yapacağım, çok lezzetli görünüyor. Gerçi bu aralar evde pişmiş hiç bir şeye hayır demem :) Tabi önce ekip büyümelerini bekleyeceğim :(
Elinize sağlık, afiyet olsun.
akçabardak
16-06-2015, 22:24
Tamam teşekkürler, mutlaka bu tarifi yapacağım, çok lezzetli görünüyor. Gerçi bu aralar evde pişmiş hiç bir şeye hayır demem :) Tabi önce ekip büyümelerini bekleyeceğim :(
Elinize sağlık, afiyet olsun.
Teşekkür ederim, umarım beğenirsiniz, bu aralar çok yoğunsunuz sanırım, sıcaklar da artmaya başlayınca daha da yorucu oluyor size şimdiden kolay gelsin.
Teşekkür ederim, umarım beğenirsiniz, bu aralar çok yoğunsunuz sanırım, sıcaklar da artmaya başlayınca daha da yorucu oluyor size şimdiden kolay gelsin.
Beyeneceğimden eminim, nefis gözüküyor. Aşırı yoğunum, şu yerleşme bir bitse üç ay tatil yapacağım :)
münevver48
18-06-2015, 07:54
sevgili alçabardak, ben hiç görmedim ilk kez istanbul ıspanağını duyuyorum.görüntüsü hoş tadı da güzeldir. bu tarifi normal ıspanakla denesek nasıl olur acaba? veya başka bir sebze yeşil yapraklı sebze, pazı ısırgan gibi önerinize göre bende denemek istiyorum. çok pratik
akçabardak
18-06-2015, 10:42
sevgili alçabardak, ben hiç görmedim ilk kez istanbul ıspanağını duyuyorum.görüntüsü hoş tadı da güzeldir. bu tarifi normal ıspanakla denesek nasıl olur acaba? veya başka bir sebze yeşil yapraklı sebze, pazı ısırgan gibi önerinize göre bende denemek istiyorum. çok pratik
Sevgili münevver48 neden olmasın, bütün yeşilliklerle olur, istediğiniz baharatlardan da ilave edebilirsiniz, geçen sene ben tohum takasta tohumlarını paylaşmıştım, bir miktar elimde kaldı sana da ulaştırırım biraz.
Ben bir daha ki sefere fırında pişirmeyi deneyeceğim, ocakta alt üst ederken biraz çökme oluyor, biraz kabarsın istiyorum, üzerine de biraz kaşar rendesi koyulursa çok daha güzel olur bence.
münevver48
18-06-2015, 21:40
Sevgili münevver48 neden olmasın, bütün yeşilliklerle olur, istediğiniz baharatlardan da ilave edebilirsiniz, geçen sene ben tohum takasta tohumlarını paylaşmıştım, bir miktar elimde kaldı sana da ulaştırırım biraz.
Ben bir daha ki sefere fırında pişirmeyi deneyeceğim, ocakta alt üst ederken biraz çökme oluyor, biraz kabarsın istiyorum, üzerine de biraz kaşar rendesi koyulursa çok daha güzel olur bence.
:)sevgili akçabardak, teşekkür ederim.kısa zamanda denemek istiyorum. bir şey daha merak ettim. bu istanbul ıspanağı bir sirken türü müdür? acaba yaprakları çok benziyor. dokununca elinde bir serinlik hissediyor musunuz? belki akrabalıkları vardır. bizde de sirkenin bazı türleri ile gözleme börek yapılır. ama ne yalan söyleyeyim hiç denemedim ve tadını da bilmiyorum. fakat salatası güzel olur bol sarımsaklı ve ekşili yaparsam bende sizinle paylaşırım.sevgiler:):):).
akçabardak
18-06-2015, 23:57
:)sevgili akçabardak, teşekkür ederim.kısa zamanda denemek istiyorum. bir şey daha merak ettim. bu istanbul ıspanağı bir sirken türü müdür? acaba yaprakları çok benziyor. dokununca elinde bir serinlik hissediyor musunuz? belki akrabalıkları vardır. bizde de sirkenin bazı türleri ile gözleme börek yapılır. ama ne yalan söyleyeyim hiç denemedim ve tadını da bilmiyorum. fakat salatası güzel olur bol sarımsaklı ve ekşili yaparsam bende sizinle paylaşırım.sevgiler:):):).
Rica ederim, umarım beğenirsin yaptığında. Sirken otuyla akrabalığı var ama bildiğimiz sirken otunun hem boyu çok kısa hem de yaprakları ufak, yani yabanisi, bu bitki ise tam tersine boyu yaklaşık 2m ve yaprağı iri, elimizden büyük yaprakları var ve yumuşacık ilk sayfaya göz attın mı bilemiyorum, önce iri yapraklarını toplayıp sarmasını sarmıştım, fotoğrafları var, kalan ufak yapraklarıyla bu tarifi yaptım.
Bunun dışında bildiğimiz ıspanak gibi yemeği yapılır ve çok lezzetli olur, yumurtalısı olur.
Aynı bitkinin kırmızısı Sn. heyyamola'nın bahçesinde var, ilk sayfada fotoğrafı da var.
Bitki konusunda Sevgili Lonicera'nın araştırmaları var detaylı olarak ön sayfaya yazıldı sevgili münevver48
Sayın Akçabardak;
Benim komşudan fide halinde alıp diktiğim üç tanenin fotoğrafları. Nedense delik deşik olmuş durumdalar.
558772
558773
558774
Komşumdan alıp diktiğim üç fidenin son halleri. Boyları 2 metreyi geçti. Tohumları oluşturuyorlar. Yakındaki başka bir bahçeye dökülen gübre üzerindekiler resmen ağaç olmuş durumdalar.
572665
572666
akçabardak
26-08-2015, 17:16
Çok güzel tohum vermişler sayın Muda, bende kiler de bu şekilde ağaç gibi oldular, havanın geç ısınmasından tohumların sararmaları en azından 15-20 gün gecikti geçen seneye göre, şimdiye kadar yarı sararmış olmalıydılar.
Merhaba sayın akçabardak,
Şaşırtıcıdır ki aynı şekilde tanışmışız bitki ile. Dün komşum İstanbul ıspanağı diyerek bir poşet kadar kökleyip verdi bahçesindeki ıspanaklardan. Bahçesinde çokça var. İlk kez gördüm. Nette araştırdım ancak çok az bilgiye rastladım. Kütahya'dayız. Kuru havalardan dolayı sanırım, sizin eklediğiniz fotoğraftakilerden daha çelimsiz ve daha sağlıksız görünüyorlardı.
Sormak istediğim iki soru var.
Ispanaklar saksıda yetiştirilebilir mi?
Eğer saksıda yetiştiriliyorsa komşumun bahçesinden şimdilerde birkaç kök alıp saksıya diksem yaşamına devam eder mi? Gelecek yıl tohumdan yetiştirmeyi denememi mi önerirsiniz?
akçabardak
21-04-2016, 11:07
Sevgili telve öncelikle sitemize hoş geldiniz, üyeliğiniz hayırlı olsun.
Çok ilginç şu anda bende şaşırmış durumdayım, bu bitki konusunda İstanbul ıspanağı diye başka bilenler de varmış.
1. sorunuz, saksıda hiç yetiştirmedim fakat denemekte fayda vardır derim her zaman. Biraz büyükçe bir saksı ve ahır gübresi takviyesiyle olur diye düşünüyorum, aynı şekilde bahçede de gübre takviyesiyle olur.
Komşunuzun size getirdiği ıspanaklar cılız olmasının sebebi çok sık olmalarından olsa gerek, seyrek olursa daha güzel gelişiyorlar, (Ankara'daki bahçemde gözlemlemiştim).
Komşunuz büyük bir ihtimal seyreltme yapmıştır diye düşünüyorum.
2. soru, Mutlaka yetiştirmek istiyorsanız köklerini oynatmadan biraz toprağı ile alırsanız yaşamına devam edecektir, ayrıca denemek için, tecrübe kazanmak için bir iki fide topraksız alıp dikin ve gelişmeleri gözlemleyin derim, gözlemlediklerinizi bu başlıkta fotoğraflayıp paylaşırsanız bilmeyenler için faydalı bilgiler olur. Seneye tohumdan da ekebilirsiniz sizin tercihinizdir.
Size kolay gelsin şansınız bol olsun.
Sayın akçabardak, hoşbulduk.
Hızlı yanıtınız için de ayrıca teşekkür ederim. Böylesine kaliteli bir ortamda, değerli insanlardan tavsiye alabilmek beni mutlu etti.
Akdeniz ikliminde doğmuş büyümüş bir insan olarak çok çeşit ot tanırım. Açıkçası bitkinin ıspanak olduğuna önce inanmamıştım. Yabancı sitelerde fotoğrafını gördükten sonra ve agaclar.net üzerinden sayenizde inandım. :)
Sabırsız davranıp diktim birkaç kök. Umudum yok, solup giderler diye düşünüyorum. Yine de deneyim olacak. Sonucu sizlerle paylaşırım.
Çok teşekkür ederim.
Benim de bir İstanbul ıspanağım oldu sanırım, bahcedenn arkadaşımızdan aldığım tohumları ekmiştik çocuklarla, sanırım malabar ıspanağı diye diktik, bir kırmızı bir yeşil. Önce anlamadık ancak sayın Selma_321 ne olduğunu söyleyince hatırladım.
Sağolun sevgili akçabardak ve bahcedenn.
akçabardak
29-05-2017, 08:51
Benim de bir İstanbul ıspanağım oldu sanırım, bahcedenn arkadaşımızdan aldığım tohumları ekmiştik çocuklarla, sanırım malabar ıspanağı diye diktik, bir kırmızı bir yeşil. Önce anlamadık ancak sayın Selma_321 ne olduğunu söyleyince hatırladım.
Sağolun sevgili akçabardak ve bahcedenn.
Rica ederim sevgili Ölem A, güle güle büyütün çok güzel gelişmiş, yapraklar şimdi tam sarmalık olmuş, ben bu büyüklükte ki ilk yapraklarından sarma sarıyorum, daha sonra ufaldıkça yemeği, çorbası, böreği şeklinde değerlendiriyorum. Umarım siz de seversiniz.
Çeşitleri de varmış.
https://www.wildgardenseed.com/index.php?cPath=47
https://www.seedman.com/orach.htm
iki çeşidi üyelerimizde oldu.
http://www.agaclar.net/forum/1414274-post10.htm
Sayın Akcabardak basligı görünce şu İstanbul ıspanağı nasıl oluyor diye bir bakıyım dedim bilindik çıktı ya;)
Bizim ilcede komsumuz 4-5 sene öncesinden bey mancarı diye vermisti.O sene ekip bir daha da ekmemistim.Gecen sene bir köken kendiliginden cıkmıs epeyce büyümüstü..Ne kadar seyrek olursa büyümesi o kadar güzel oluyor.Buralarda nedense ot türü bitkilere pek önem verilmiyor.Aslinda o kadar cok kıymetli bitki var ki etrafımızda..
akçabardak
31-05-2017, 13:25
Sayın Akcabardak basligı görünce şu İstanbul ıspanağı nasıl oluyor diye bir bakıyım dedim bilindik çıktı ya;)
Bizim ilcede komsumuz 4-5 sene öncesinden bey mancarı diye vermisti.O sene ekip bir daha da ekmemistim.Gecen sene bir köken kendiliginden cıkmıs epeyce büyümüstü..Ne kadar seyrek olursa büyümesi o kadar güzel oluyor.Buralarda nedense ot türü bitkilere pek önem verilmiyor.Aslinda o kadar cok kıymetli bitki var ki etrafımızda..
Sn. Zekoş evet bilmediğimiz daha bir çok bitki var, bildiklerimizin de maalesef sizin dediğiniz gibi kıymetini bilmiyoruz, oysa ne kadar faydalı olduklarını göz ardı ediyoruz, üstelik te bildiğimiz ıspanaktan daha lezzetli ve değerli bana göre.
Elinizde tohumu var ise bence değerlendirin, ben tohumları hiç ekmiyorum, ama tohumsuz da kalmıyorum, bir kök tohum için mutlaka bırakırım, olgunlaştıktan sonra dipten kesip bahçenin bir köşesine toprağa sağlam bir şekilde saplıyorum, bütün kış orada rüzgar, fırtına yağmur tohumları oradan oraya savuruyor.
Kendi kendine ne zaman nerede isterse çimleniyor, çok sık olan olursa aralarından çekip seyreltiyorum, dediğiniz gibi seyrek olursa daha kuvvetli gelişiyorlar.
sardunya18
02-06-2017, 12:56
Aynı bitkiden buralarda sahipsiz bir şekilde sağda solda yetişiyor .Bir akrabamın bahçesinde görmüştüm oda İstanbul ıspanağı demişti .Sirken kavurup yerdik ama bunu hiç denemedim .Bu resmini çektiğim bitki iş yerimizin arkasında kendi kendine çimlenmiş tohum alabilirsem ekip yetiştireceğim inşallah .Tarif için de çok teşekkür ederim.
akçabardak
02-06-2017, 19:46
Rica ederim sevgili sardunya18, yalnız o bitki biraz susuz kalmış sanırım o yüzden yapraklar biraz cansız ve ufak kalmış.
Dikkatimi çekti 4-5 kişiden İstanbul ıspanağı diye öğrenince, demek ki gerçekten bilindik bir bitki olduğu anlaşılıyor. Türkiye'nin her bölgesinde yetişen bu bitkiyi çok az kişi de olsa tanıyor olması beni sevindirdi. Bundan sonra umarım daha da çok yaygınlaşır.
Tesadüfen gördüm, çok etkilendim.
1.Bu mevsimde ekilse çimlenir mi?
2.5 tohumunu İzmire göndermek isteyen birini tanıyor olabilirmisiniz:confused:
Sevgiyle kalın :)
Sn Jezebel, biz Nisan ayı sonunda ektik, ortaya çıkması 2-3 hafta sürdü. Hava ısınınca gelişim hızlandı. Bende kalan birkaç tohumu Şile'de bahçesi olan bir arkadaşıma verdim. Ekmediyse isterim geri.
akçabardak
05-06-2017, 13:13
Sevgili Ozlem A, istemeden araya girmiş oluyorum özür dileyerek, bence arkadaşınızdan geri istemenize gerek yok bende var, Sn. Jezebelin mesajını şimdi gördüm.
Sn. Jezebel, eğer isterseniz ben İzmire ulaştırabilirim, bu sene için biraz geç oldu ama denemekte fayda var, denemek için bir miktarını hemen ekersiniz geriye kalanlarını seneye ekersiniz.
Özelden adres bilgilerinizi yazarsanız hemen ulaştırabilirim.
akçabardak
15-06-2017, 14:24
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)
3. el hasadı yapıldı, temizlendi, iyice yıkanıp saplarını da temizledikten sonra bir poşeti çorbalık,
iki poşeti yemeklik, böreklik doğranarak poşetlendi ve dipfrize kaldırıldı.
Pazar günü küçük kız torunum geliyor, özellikle oğlum ıspanaklı böreğe bayılır.
651632
651633
birnefestoprak
24-06-2017, 15:34
Sayın akçabardak,
Bir noktaya dikkat çekmek isterim: Parantez içinde belirttiğiniz Golden Silk, tohumu ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı.
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)
3. el hasadı yapıldı, temizlendi, iyice yıkanıp saplarını da temizledikten sonra bir poşeti çorbalık,
iki poşeti yemeklik, böreklik doğranarak poşetlendi ve dipfrize kaldırıldı.
Pazar günü küçük kız torunum geliyor, özellikle oğlum ıspanaklı böreğe bayılır.
651632
651633
akçabardak
02-07-2017, 18:13
Sayın akçabardak,
Bir noktaya dikkat çekmek isterim: Parantez içinde belirttiğiniz Golden Silk, tohumu ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı.
Sn. birnefestoprak, bu bitkiyi sevgili Lonicera ile araştırmalarımızda, yabancı sitelerde bu isim adı altında geçtiğini gördük. İlk sayfada linkleri de var.
Şimdi siz ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı diye yazınca benim kafam karıştı:)
Peki bu isim değilse nedir siz biliyor musunuz, biliyorsanız yazar mısınız ya da biraz daha açıklayıcı bilgi verebilir misiniz? Doğrusu nedir sizce.
birnefestoprak
02-07-2017, 18:27
Aynı bitkinin dolaşımda olan birçok çeşidi var. Sizin tanıttığınız çeşidin tohumu, hikayesinden anladığımız kadarıyla, İstanbul çıkışlı. İstanbul Ispanağı diyorsunuz, bu yeterli ve güzel bir adlandırma bence.
Sn. birnefestoprak, bu bitkiyi sevgili Lonicera ile araştırmalarımızda, yabancı sitelerde bu isim adı altında geçtiğini gördük. İlk sayfada linkleri de var.
Şimdi siz ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı diye yazınca benim kafam karıştı:)
Peki bu isim değilse nedir siz biliyor musunuz, biliyorsanız yazar mısınız ya da biraz daha açıklayıcı bilgi verebilir misiniz? Doğrusu nedir sizce.
celalamca
04-09-2019, 13:24
bu bitkinin ismi bilinemediğinden "İstanbul ıspanağı" adı birilerince verilmiş ama doğru bir tanımlama değil.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/476875
Selvi Sirken
gerçek ismi.
Dünyada bilinen ismi ise dağ ıspanağı.
AkisSoftware
04-09-2019, 13:51
Yıllardır sağda solda görürdüm ama yendiğini bu sayfada okudum. Tohumları ve yapraklarından hemen emin oldum. Bilmediğimiz ne kadar çok şey var.
edremit zeytin
05-10-2020, 10:18
Merhabalar, Tohumlarından edindim bu mevsimde eksem olur mu? Balıkesir de bahçemiz.
MeyveliTepe
05-10-2020, 11:43
Merhabalar, Tohumlarından edindim bu mevsimde eksem olur mu? Balıkesir de bahçemiz.
İlkbaharı bekleyin, bu bitki yaz bitkisi.
edremit zeytin
05-10-2020, 12:14
Çok teşekkür ederim.
Nesime Toprak
18-05-2023, 12:12
Bizim köyde ( ispir - Öztoprak) buna loputa denir. Çok arastırdım loputaya en yakın sitenizde bu bitkiyi buldum. Emin de olamadım. Ektim sadece bi tane çıktı. Yazın ekenlerden fotoğraf isteyip burda paylasacağım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.