View Full Version : Edelvays58 / Mum Çiçeklerim
edelvays58
15-02-2015, 22:39
Uzun zamandır düşündüğüm bir şeyi yapmaya karar verdim sonunda:Bitki tanıma ve yetiştirme konusunda çok şey borçlu olduğum Agaclar.net'e, edindiğim değişik türdeki mum çiçeklerimin bakımı ile ilgili bir sayfa açmak. Onlarla ilgili yaşadığım çok güzel duyguları burada sizlerle paylaşmak istedim.
Çok uzun zaman olmadı aslında:yaklaşık iki yıl önce Sevgili Yeşillim'den aldığım iki türle başladım. Hoya cv. Chouke ve Lobbii Black. Öğretmenlik hayatımı sonlandırmaya karar verdiğim bir dönemdi. Ve ben bundan sonra ne yaparım düşüncesi vardı. Çiçekler beni çok sardı,hele mum çiçekleri...Daha o iki tür minicikken başladım yeni türler araştırmaya ve edinmeye. Aa, bu da çok değişikmiş,bunun da çiçeği çok güzelmiş, bunun yaprağı çok hoş, bu da benim yaşadığım iklime çok uygun diye diye...100ü aşkın tür edinmişim. Ve şunu da biliyorum ki, kendime dur diyemeyeceğim...Ha bire yeni türler peşinde koşuyorum.
Bazen neden diye soruyorum kendime...Şöyle düşünüyorum: her şeyden önce merak,sonra sevdiğim bir uğraş,başarma duygusu ve öğrendiklerimi paylaşmak..
Mum çiçeklerinin beni en çok çeken yönü :kokularıdır. Her türün kendine has hoş kokusu var. Bazı yetiştiriciler bazı türlerin kokusunu beğenmeyebilir ama ben hiç öyle düşünmüyorum: Hoya Graveolens'in kokusu çamaşır suyunu çağrıştırıyor ama ben çok sevdim..Sonuçta bu bir koku ve mum çiçeğinde bunu alabiliyorum. Bana ilginç gelen şey bu.
Beni çeken diğer bir yönleri de çiçeklerin renkleri,yapıları ve şekilleri.
akçabardak
15-02-2015, 23:50
Sevgili edelvays58, hoya sayfanız hayırlı olsun.
En kısa zamanda umarım çiçeklenmiş halleriyle paylaşırsınız, ben hoyalarla pek ilgilenmem ama merak ederim, çok heyecanlı oluyor bunu kızımdan dolayı çok iyi biliyorum, hoya merakı bana bulaşmasın diye dua ediyorum yoksa kendimi zor tutarım.
Güle güle iyi günlerde sağlıkla büyütmek nasip olsun inşallah, bol bol çiçeklenmelerni dilerim, sevgiler
salihcan
16-02-2015, 07:15
Hoya sayfanız hayırlı uğurlu bol Çiçekli olsun :D
Merakla bekliyoruz sayfaniz hayirli olsun. 100 cesit deyince gozlerim pörtledi birden.Dedim iste benim gibi biri daha.Tabi burda bitki delisi cok sayida hangi sayfaya baksak kendimizden bir parca buluyoruz.Hadi gelsin hoyalar gozler bayram etsin
edelvays58
16-02-2015, 09:57
Sevgili akçabardak,salihcan ve samur...güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim...
Bir bitki delisi olarak insanın kendisini ifade edebileceği en güzel yer burası sanırım. Bir nevi terapi: bazen acaba çıldırıyor muyum hissine kapılıyorum ama buralarda dolaştığımda bir bakıyorum benim gibiler çok ve devam kararı alıyorum..:-)))
akçabardak
16-02-2015, 10:25
bazen acaba çıldırıyor muyum hissine kapılıyorum ama buralarda dolaştığımda bir bakıyorum benim gibiler çok ve devam kararı alıyorum..:-)))
Sonuna kadar tam destek ;)
Hoya sayfaniz hayirli ve bol cicekli olsun.Merakla bekliyorum.
yigit666
16-02-2015, 12:26
sevgili edelvays58 . hoya sayfanız hayırlı olsun , birbirinden güzel hoyalarınız hoyalar konusunda'ki paylaşımlarınız ile aramıza hoşgeldiniz .
Bitkilerinizi merakla bekleyenlerdendim Sevgili Edelvays58.
Sayfa açtığınızı görünce çok sevindim. Fotoğraflarınızı da sabırsızlıkla bekliyoruz.:o;)
esmaesma
16-02-2015, 22:37
fotoğraf fotoğraffffff ;);):D:D Sabırsızlıkla bekliyorum.....
edelvays58
17-02-2015, 09:29
Şu anda tomurcuklarını büyüten ve yakında çiçeklerini açacak olan türlerle başlamaya karar verdim. Bu tür bana yetişkin bir bitki olarak geldi. Geçen baharda yapraklarında bir incelme gördüm ve bunu kaybediyorum diye çelikledim. Resimdeki saksıda bu çeliklerden yetişenler. Yani bir yıl bile dolmadan çiçek açabilen bir tür.
Meğer çiçeklenme döneminde bitki strese girdiği için yapraklarında incelme olabiliyormuş. Şu anda da aynı durumda.
Kokusu yoğun zambak. Bazı türlerin çiçekleri gündüz kokmaz ama eskimonun çiçekleri gündüz de aynı yoğunlukta kokuyor.
537367
Yapraklarının yakından görünümü.
537368
537369
Tomurcuk:dikkat ederseniz yapraklarda su kaybı oluşmuş bile ama çiçeklenme bitince tekrar eski hallerine geleceklerdir.
edelvays58
17-02-2015, 15:52
Bu garip hoya türü de dikkatimi çekenlerden ve mutlaka bulmam gerekirdi. Nemi ve ışığı seven bir tür. Onun için cam fanusun içine koydum. Üstteki sfagnum yosunu kurudukça fısfıslıyorum. Yaprakları neredeyse hiç yok. Dalları var ve her dalın ucundan çiçekler açıyor. Sürgünleri bu dalları sayılır. Bana geldikten bir süre sonra çiçek tomurcukları oluşturmuştu ama hepsini tek tek döktü. Şu anda aldığı ışık miktarı artınca tekrar açma girişiminde bulunuyor. Sanırım bu sefer başaracak.
537393
537394
537395
turkankaragoz
17-02-2015, 22:34
Sayfanız hayırlı olsun sevgili edelvays58.
Hoya Spartioides en merak ettiğim türlerden maşallah ne kadar güzel ve sağlıklı. Dilerim en kısa zamanda çiçeklerini görürsünüz. Ama ne yazık ki gece açıp sabaha kadar solanlardanmış :confused: aynı bazı kaktüs türleri gibi.....
edelvays58
17-02-2015, 22:49
Teşekkür ederim sevgili Türkan hanım. Evet ,gece açıp,bir gecede çiçeği biten bir tür ama avantajı her daldan çiçek sapı vermesi ve bunların sık sık açması. Şimdi derdim çiçeğini gece yakalayıp fotosunu çekmek...Ama bir gecelik uykusuzluğa değecek gibi....Hep birlikte göreceğiz...
esmaesma
17-02-2015, 22:57
Sayin edelvays58 oncelikle sayfaniz hayirli olsun madem bir gecelik uykusuzsunuz benim yerime de seyredin lutfen cicekleri. Bu arada tohumdan yetistirdiginiz hoyalar ne alemdeler ;)
edelvays58
17-02-2015, 23:13
Teşekkür ederim sevgili Esma. Kesinlikle seyredeceğim ve bol bol koklayacağım. Bebekler büyüyor,bir sorun yok. Bir ara fotoğraflarım onları da. Onlar bir başka güzel:parlak körpe yapraklar ve her birini ayrı ayrı merak ediyorum. Bazıları daha iri,bazıları daha küçük:tıpkı insan kardeşlerde olduğu gibi:-))).
Gözlerimizi bayram ettirecek, dağarcığımıza yeni bilgiler ekleyecek sayfan hayırlı ve bol çiçekli olsun sevgili arkadaşım, çok sevindim :)
Sizi ve hoya konusundaki bilgilerinizi buradan takip etmek çok keyifli olacak :)
edelvays58
18-02-2015, 19:32
Çok teşekkür ederim sevgili Maki01. Ben de aranızda olmaktan çok mutluyum gerçekten. Elimden geldiğince öğrendiklerimi ve öğreneceklerimi sizlerle paylaşacağım..
İşte budur, en çok beklediğim sayfalardan birisi. Ablam sayfanın sana uğur getirmesini, sahip olduğun bütün hoyaların çiçeklerini görmeni yürekten isterim. Tekrar hayırlı olsun, çok sevindim. :D
Sayısız hoya türlerine sahip olduğunu biliyorum ama şu uzaylıya benzeyen (hoya spartioides) hakkında bildiğin bütün bilgileri aktarırsan çok memnun olurum, aslen nerelidir, kolay mı tutar, ne sever? Bu tuhaf dostumuzu daha yakından tanımayı çok isterim.
edelvays58
22-02-2015, 20:32
Sevgili lusoari,güzel sözlerin için çok teşekkür ederim...En kısa zamanda Hoya Spartioides ile ilgili bilgileri derleyip ilgili başlıkta paylaşacağım....
Bu garip hoya türü de dikkatimi çekenlerden ve mutlaka bulmam gerekirdi. Nemi ve ışığı seven bir tür. Onun için cam fanusun içine koydum. Üstteki sfagnum yosunu kurudukça fısfıslıyorum. Yaprakları neredeyse hiç yok. Dalları var ve her dalın ucundan çiçekler açıyor. Sürgünleri bu dalları sayılır. Bana geldikten bir süre sonra çiçek tomurcukları oluşturmuştu ama hepsini tek tek döktü. Şu anda aldığı ışık miktarı artınca tekrar açma girişiminde bulunuyor. Sanırım bu sefer başaracak.
537393
537394
537395
Benim de çok merak ettiğim bir tür. Edinmeyi çok istememe rağmen bir türlü olmadı. Türkiye'ye gelmesi bizler için de sevindirici bir durum. Ellerinize sağlık :)
edelvays58
25-02-2015, 12:03
Sevgili katmer,evet ilginç bir tür. Çoğaltılması ile ilgili bir çok bilgi okudum:sadece doku kültürü ile çoğaltılabildiğini söyleyenler var. Ama bir hoya tutkunu olan Doug Chamberlain(Vermont Hoyas) eBaydan aldığı Spartioidesi çelikledi ve köklendirmeyi başardı. Hatta şöyle yorumda bulunanlar oldu:Thailand'lı satıcılar bu hoyanın çelikten çoğaltılamadığını söyleyerek bu türün sadece onlardan satın alınmasını istiyorlar.
Benim bitkimde henüz çelik alınacak yeri yok. Uzun çiçek sapı ile birlikte daldan da parça olması gerekiyormuş. Aslında son baharda geldiğinde lav taşında denedim ama başarılı olamadım. Denemeye devam, bitki yaşarsa tabii.
edelvays58
25-02-2015, 12:15
Eskimo çiçeklerini açmaya ve o güzel kokusunu yaymaya başladı. Büyük bir keyif onu seyretmek ya da koklamak.
538392
Çok severek yetiştirdiğim bir diğer tür de Hoya Parasitica Lao. Yaprakları sukulent, açık yeşil(ışık miktarına göre yeşil koyulaşabiliyor),kalp şeklinde ve bol benekli. Bakımı çok kolay bir tür.
Geçen yaz gelen çeliği ikiye bölerek aynı saksıya diktim ve sonbahara kadar çok iyi gelişme gösterdi. Doğu balkonunda idi. Kış aylarını yine doğuda olan salonda geçirdi ama neredeyse hiç büyümedi,dinlendi. Ve günlerin uzamaya başlaması ile birlikte yazdan kalma ve her bir kökte birer tane olan tomurcuklarını büyütmeye başladı. Çiçeğini ve kokusunu çok merak ediyorum gerçekten.
538393
Bu da tomurcuklardan bir tanesi..
538394
Sıkı takipçinizim eldevays58 ;) Bence de olmaz olmaz :)
edelvays58
25-02-2015, 14:23
Epiphytica'dan beğenerek aldığım Hoya Siariae Red. Blashernaezii'nin kırmızısı olduğu söyleniyor. Çok kolay büyüyen ve erken çiçeğe geçen bir tür. Son baharda çiçek açmıştı ama Albiflora ve Calycina'nın muhteşem çiçek ve kokusunun yanında sönük kaldı ve fotoğraf bile çekmedim. Kış aylarında dinlendi ve yine günlerin uzamaya başlaması ile birlikte hem sürgünlerini ,hem de çiçek tomurcuklarını büyütmeye başladı.
Saksıda, çelikten yetiştirdiğim iki kök var. Biraz susuz bırakışım onu,sonradan fark ettim ve sulamaya başladıktan sonra çok mutlu oldu,tabii bende:)
Kokusu olmayan bir tür. Yaprakları İlagiorum ve Blasherenaziiye çok benziyor: ince, uzun, boyuna damarlı.
538409
538410
538411
edelvays58
25-02-2015, 14:25
Sn ahmeter,sayfamda sizi görünce çok sevindim. Teşekkür ederim.
Sevgili edelvays58, bu harika bir görsel şölen! Devamını heyecanla bekliyoruz ;)
edelvays58
25-02-2015, 14:35
Sevgili maya, hoş geldiniz..Fırsat buldukça paylaşacağım her birini. Sormak istediğiniz bir şeyler varsa memnuniyetle ,sıkılmadan cevaplarım.
Çok teşekkür ederim ama ben henüz hoyalara bulaşmadım Sevgili edelvays58 :D Zaman ve yer kısıtlılığı nedeniyle deliliğimi kontrol altında tutmaya çalışıyorum ;) (Ne kadar tutabilirsem artık :D )
bestdelen
25-02-2015, 20:47
Sayfanız hayırlı olsun sayın edelvays58
edelvays58
25-02-2015, 21:19
Teşekkür ederim Sn bestdelen.
edelvays58
06-03-2015, 11:42
539532
İlk defa son baharda çiçeklerini gördüğüm Yıldızgözü (Calycina stargazer)mum çiçeği tekrar açtı . Şu anda tek çiçek sapında açtı. İlerleyen günlerde belki diğer tomurcuklarda da hareketlenmeler başlar. Kokusu inanılmaz güzel. Gece gündüz kokuyor. Ne bakmaya ne de koklamaya doyabiliyorum.
Kış boyu sürgün vermedi...Çiçek bitkiyi çok zorluyor ve üzerinde onlarca tomurcuk var. Çiçeklenme bitince bazı tomurcukları kesmeyi düşünüyorum ki bitki biraz dinlensin ve sürgüne geçsin.
Bitkinin genel görüntüsü ile ilgili ayrıntılar ilgili sayfada mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/15484.htm
edelvays58
06-03-2015, 13:41
539548
539549
Çok sevdiğim türlerden birisi daha:Hoya cv. Mathilde. Küçük, bol benekli sukulent yapraklı. Serin sever bir tür. Hoya Carnosa ve Serpens'in tesadüfen eşleşmesi ile oluşan bir tür. İyi ki de böyle bir çocuk dünyaya gelmiş.:)
Bana 1,5 yıl önce çelik olarak geldi. Baştan büyümesi çok yavaştı. Daha sonra hızlandı ve kış aylarında bile sürgün verdi. Üzerinde bol tomurcuk var ve bir tanesinde hareketlenme gözledim. Saksısı epey küçük ve kökler sıkışmış görünüyor. Açma ihtimali yüksek...
yigit666
07-03-2015, 10:55
calycinanın tomurcuklarını keseyim derken ,çiçek sapı kalsın sevgili edelvays58 ben olsam kesmezdim ,bırakın açsın benimki açmıyor diye başında beklemekten usandım .
Sevgili yigit666'ya katılıyorum :) Bir çelik alıp, onu yeni sürgünler ve yaprak verecek şekilde yetiştirsen olmaz mı? Küstürme bu güzelliği ve bizi, mesajını okurken yüreğim "cızzz" etti :)
Bugünlerde bana da bir çelik gelecek. Sıcağı sevdiğini duydum, su ve ışık ihtiyacı konusunda bilgi verirsen sevinirim.
Ben de Calycinasını kaybedenlerdenim. Eninde sonunda sürgün verecektir. Günler uzamaya başladı. Mutlaka harekete geçer.
edelvays58
08-03-2015, 13:58
Bugünlerde bana da bir çelik gelecek. Sıcağı sevdiğini duydum, su ve ışık ihtiyacı konusunda bilgi verirsen sevinirim.
Sevgili Maki, toprağını daima nemli tutuyorum. Isı konusuna gelince:serin seven türlerden. Bütün kış doğu cam önünde durdu,en çok ışık alabileceği yerde,ki benim salonum kış aylarında 20 dereceyi bulmaz, 17-18 civarı.Yaz sıcaklarında öğleden sonra güneş alan balkona taşıyorum.
edelvays58
08-03-2015, 14:04
Arkadaşlar,ilginize çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi sürgün vermeye başladı ama acaba bazı çiçek saplarını kessem,bitki rahatlamaz mı? Böyle bir deneyi yapan bir bayan yetiştiricinin yazısını okumuştum,onun için öyle düşündüm.
Evet,bir çiçek sapından açtı ama diğerleri ne işe yarar,neden açmıyorlar? Bir sorun var demek:aklıma gelen, bu tür sıkışık köklerden hoşlanmıyor. Daha büyük bir saksıya geçirip takip edeceğim bakalım. ne olacak.
yigit666
08-03-2015, 14:36
çiçek sapları kesilirse bir daha kesilen yerlerden , çiçek sapı çıkmaz belki çalycina küser uzun süre çiçek açmayabilir .
edelvays58
12-03-2015, 12:22
Bir kaç tür daha:Hoya Erytrostemma Pink olarak aldığım ve Mindorensisle akraba olduğunu bildiğim bir tür. Kolay büyüdü. Arada susuz ve bakımsız kaldı ama bana hiç küsmedi. Fazla ışık alan bir yerde değildi. Sıcak sevdiğini biliyorum,üşütmemeye çalıştım. 1,5 yaşında neredeyse ve çiçek tomurcuğunu gösterdi. Açarsa benim için sürpriz olacak.
540451
540452
edelvays58
12-03-2015, 12:29
Çok sevdiğim türlerden biri daha:Hoya Fungii.Gerek yaprak yapısı,gerek bakım kolaylığı ve çiçeklerinin iri ve yoğun kokulu oluşu ,bu türü favorilerimden biri yaptı. Kış aylarında bile o 17 dereceyi geçmeyen salonumda iri yapraklar büyüttü. 1 yaşının üzerinde bir bitki. Geçen yaz tek çiçeği ile beni çok sevindirdi. Bu yıl da esirgemeyecek gibi görünüyor:bu sefer birden fazla tomurcuk büyütüyor. Ama kökler saksıda iyice sıkıştı,açmayıp ne yapsın:p
540453
540454
edelvays58
12-03-2015, 12:55
Hoya Verticillata:yaprakları yaz kış kızarık ışık nedeniyle. Baharla birlikte geçen yıl gördüğüm o ıhlamur kokulu çiçekleri yine harekete geçti,bu sefer daha bol tomurcuk. Bakımını ,sevmediğim halde,lav taşında yapıyorum. Ara ara bol su ile yıkayıp biriken tuzlardan arındırıyorum ve yine besinli su. Hiç nazlanmadı şimdiye kadar. 2 yaşını henüz doldurmadı ama ilk yılında çiçek açtı. İlk gece havalara uçtuğumu ve yatak odasında onunla geceyi geçirdiğimi hatırlıyorum. Bir çiçek beni bu kadar mı mutlu eder. Ediyor ama, bilenler biliyor bunu.
Güneş yanığı olan bir yaprağı var,düşer diye düşündüm ama düşmedi. Ben de ellemiyorum:p
540461
Yeni misafirimle size misafirliğe geldik :)
edelvays58
12-03-2015, 21:48
Nasıl sevindim anlatamam sevgili Katmer. Ben bunu çok sevdim gerçekten. Hoş gelmişsiniz sayfama. Her açtığımda sizi burada görmek beni çok mutlu edecek. Güle güle büyütün. Carnosa en sevdiğim tür. Bunun sebebi dayanıklı olması.
Ben teşekkür ederim :) Carnosa bizim iklime en uygun hoya türü galiba. O yüzden de eskiden beri her evde vardı. Ben de çok seviyorum.
Sevgili Edelvays58, koleksiyonunuzda hoya nicholsoniae var mı acaba? Bakım şartlarını merak ediyorum da. Elimde uzun zamandır -belki 2 yıl-var ama hiç ilerletemedim aksine geriledi hep. Kök çürümesi oldu ve minik iki çelik kaldı onları lav taşına ektim. 8-9 aydır öylece duruyorlar. Ben böyle uyuz bir bitki görmedim!!! ;)
edelvays58
16-03-2015, 18:57
Sevgili sakdag,bildiğim kadarıyla Nicholsoniae, Potsii türünün bir varyetesi ve kolay büyüyüp çiçek açtığı söyleniyor. Acaba yanlış yaptığınız bir şey mi var? Fotoğrafını köklendirme bölümünde paylaşırsanız, belki öneride bulunabileceğim noktalar olur.
edelvays58
19-03-2015, 15:43
Cv. Mathide'nin dışında tomurcuklarını büyüten hoyalar:Fungii,Parasitica Lao ve Siariae red. Her üçü de kolay çiçeklenen türler. Geçirgen toprak,ışık ve az besin takviyesi ile kolay çiçekleniyorlar.
541686
541687
541688
edelvays58
26-03-2015, 13:46
543012
543013
Yetişkin hoyalar tomurcuklarını büyüte dursunlar. Yavru olanlardan bir kaç tür paylaşmak istedim. İlk olarak, iri pembe çiçekli olan Hoya Patella Pink. Geçen yaz sonunda tek yapraklı bir çelik olarak geldi. Lav taşında köklendirildi ve toprak ortamına alındı. Sıcak, bol nem ve ışık seven bir tür. Kış aylarında günebatı cephesinde(kış aylarında evimin daha sıcak olan bölümü) pencere önünde bakıldı. Burasını sevdi,çünkü kış aylarında da bir iki güzel yaprak büyüttü. Yerini değiştirmeyi düşünmüyorum,en azından büyütmeye çalıştığı tomurcuğunun akıbetini görene kadar.
Okuduğum kadarıyla sık ve bol çiçek açan bir tür. İnşallah sevindirir hepimizi.
edelvays58
26-03-2015, 14:04
Çok sevdiğim mor çiçekli Hoya Carmelae. Bir o kadar da ağır büyüyor ne yazık ki. Baharla birlikte atağa geçti ve her gün uçlarını kontrol ediyorum,acaba bir sürpriz yapar mı diye. Şu ana kadar yok maalesef. Küçük,sukulent yapraklı. Güneş ışınlarının geliş açısına göre yaprakları kızarıyor. Benimki son baharda kızartıyor yapraklarını,sonradan normale dönüyor.
543015
Hoya Pubicalyx White Dragon. Bütün pubicalyxler gibi kolay büyüyen ve sorunsuz bir tür.
543016
Hoya Telosmoides. Son bahar siparişiinde edindiğim bir tür. Soğuk sevenlerden. Baharla birlikte iki güzel sürgün veriyor. Çok cici gerçekten. En önemlisi de kapris hiç yapmıyor.
543017
Bu da en istediğim türlerden birisi. Carnosa Grey Ghost. Anaç bitki ve bütün kış doğu pencere önünde süzüldü. Ama baharla birlikte sürgün ucunu gösterdi. Buna hiç şüphem yoktu zaten. Ağır büyüyen bir tür olduğunu okumuştum , onun için ona karşı çok sabırlı davrandım.
543018
edelvays58
26-03-2015, 14:14
Ve son olarak da gözlemlediğim ilginç bir durum. Hoyalar genelde uzattıkları yapraksız sürgünlerde tomurcuk verirler. Ama bu hoyada tersini gözledim. Henüz baharla birlikte sürgüne geçmeyen bir hoyam:Hoya sp. (NKPT-BP) Very big leaves and beautiful pinkish flowers. Ama yapraklarının arasından çiçek tomurcuğunu bu sabah gördüm. Çok yeni olmalı.
543019
543020
Fungiinin bu güzelim yaprağını da sizlerle paylaşmak istedim. Her gün daha da büyüyor. Benim avuç içini çoktan geçmiş ve hala kağıt gibi incecik.
543021
esmaesma
26-03-2015, 17:30
Maşallah diyelim hepsine :D;)
edelvays58
15-04-2015, 17:05
Baharla birlikte mum çiçekleri de açmaya başladı. Parasitica Laos, ilk yılını doldurmadan açan bir tür. Kokusu sümbülü andırıyor ve oldukça yoğun. Çiçeklenme süresi yaklaşık 10 gün.
546850
546851
546852
salihcan
15-04-2015, 17:12
Maşallah çok güzel :) Yılda iki kere çiçeklendiğini duydum doğru mu ?
edelvays58
15-04-2015, 17:20
Salihcan, bu konuda bir bilgim yok. Deneyerek öğreneceğiz.
edelvays58
22-04-2015, 10:19
cv. Mathilde. Carnosa ve Serpens'in çaprazlamasından elde edilen bir melez tür. Çelikten yetiştirdim ve 1,5 yaşında. Kışın 3-4 dereceye kadar soğuklara aruz kaldı kapalı balkonda. Sanırım bu durum çiçeklenmeyi tetikledi. Üzerinde açacak durumda olan 15 civarında çiçek demeti var. Renk ve kokusunu çok merak ediyorum.
548207
548208
edelvays58
22-04-2015, 10:22
Bu da kolay türlerden birisi. Hoya Fitchii. Yaprakları küçük ve beyaz damarlı. Güneşe maruz kaldığında kızarıyorlar. Üzerindeki bir kaç tomurcuktan bir tanesini büyütmeye karar vermiş gibi. Bakalım başarabilecek mi.
548209
548210
esmaesma
22-04-2015, 10:33
Sayin edelvays58,
Bir soru sorabilir miyim? O yesil ( plastik sanirim ) destek cubugunu nereden buldunuz acaba ? Benim hoyalar henuz yavru malum ama birgun buyuyecekler ;) Simdiden destek cubugu olayini kara kara dusunmeye basladim da :D. Bu arada fitchii de mathilde de harika :cool:
edelvays58
22-04-2015, 10:55
Sevgili esmaesma,o sardırma aparatını Bursa'daki bir çiçekçiye söylemiştim ve bunu Yalova'dan getirdi ama çok büyüyen hoyalar için sağlam bir şey değil. Compact olanlarda fena değil ve hoş duruyor.
esmaesma
22-04-2015, 12:04
Sevgili esmaesma,o sardırma aparatını Bursa'daki bir çiçekçiye söylemiştim ve bunu Yalova'dan getirdi ama çok büyüyen hoyalar için sağlam bir şey değil. Compact olanlarda fena değil ve hoş duruyor.
Cok tesekkur ederim.
Ben bu sayfaya bayılıyorum, o kadar büyük bir sevgi ve emek var ki bunları ifade edecek kelime bulamıyorum. :)
Sevgili edelvays58, sümbül kokulunun arkasına gizlenmiş güzel mi güzel bir H. Caudata gördüm sanki bu güzelin resimlerini ve elde ettiğiniz deneyimleri bizlerle de paylaşmanız mümkün mü?
H. Caudata ve H. Flagellata beni büyüleyen türlerden sadece ikisi. :D
edelvays58
22-04-2015, 17:33
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim sevgili lusoari. Fotoğrafını çekeyim uygun bir zamanımda ve Caudatanın bakımı ile ilgili ayrıntılı bilgi veririm . Çok ilginç bir tür. Onun da değişik varyeteleri var. Bendeki 'gold' dedikleri. Sarı çiçekli olduğu söyleniyor.
yeşillim
13-05-2015, 20:09
Bu garip hoya türü de dikkatimi çekenlerden ve mutlaka bulmam gerekirdi. Nemi ve ışığı seven bir tür. Onun için cam fanusun içine koydum. Üstteki sfagnum yosunu kurudukça fısfıslıyorum. Yaprakları neredeyse hiç yok. Dalları var ve her dalın ucundan çiçekler açıyor. Sürgünleri bu dalları sayılır. Bana geldikten bir süre sonra çiçek tomurcukları oluşturmuştu ama hepsini tek tek döktü. Şu anda aldığı ışık miktarı artınca tekrar açma girişiminde bulunuyor. Sanırım bu sefer başaracak.
537393
537394
537395
Spartioides çiçek açtı mı acaba?
edelvays58
14-05-2015, 08:32
Açamadı sevgili Yeşillim. O açma denemesinden sonra bir iki defa daha denedi ama yine başaramadı. Şu anda sürgünler büyütüyor. Yerini değiştirdim,daha fazla ışık alabileceği bir yere koydum ama henüz sonuç yok. Ama bitki gayet sağlıklı şimdilik.
edelvays58
14-05-2015, 08:37
Lav taşında yetiştirdiğim hoya Carnosa.2 yıllık bir bitki. Geçen yıl da çiçeklendi ama bu yıl daha fazla tomurcuk büyütüyor. Lav taşını deneme amaçlı kullanmıştım. Verticillata da bu ortamda gayet mutlu. Buotii kök çürümesi yaşadı bu ortamda. Kökleri çok ince ve daha narin bir tür.
552704
552705
552706
edelvays58
14-05-2015, 08:57
Ve çiçekleri ile beni çok mutlu eden bir tür daha. cv. Mathilde. Üzerinde 20nin üzerinde tomurcuk büyüttü. Kokusu çok yoğun ve hoş. Tarifi çok zor gerçekten. Çiçek ömrü 6-7 gün civarında. İlk açtığında yeşilimsi bir rengi var ama daha sonra,çiçek biteceğine yakın güneş ışığının etkisi ile renk pembemsi oluyor. Bu kadar çok çiçek açmasını ,kış aylarında aldığı soğuk havaya bağlıyorum. Kpalı balkonumda ısı 3-4 derecelere kadar düştü.
Tomurcukların hepsi aynı anda açmıyor. 5-6 tanesi aynı anda açıyor ve bazıları geçtikçe diğerleri de açmaya başlıyor.
552707
edelvays58
14-05-2015, 09:06
Ve yine çiçeğini ilk defa göreceğim başka bir tür:Hoya sp. (EPC-301)
Black leaves Prachinburi,East of Thailand. Türü tam olarak belli olmayan bir hoya. Siyah yapraklı neden denmiş tam olarak anlayamadım ama sanırım yeni çıkan yaprakların rengi koyu olduğu için.
Bana tek yapraklı bir çelik olarak geldi. Yaşayacağından bile emin değildim. Ama o yaşamayı seçti ve 1,5 yıl sonra çiçek tomurcuğu bile büyütüyor. Güneşe ve bol ışığa bayılıyor. Dalları ince(iyi ki öyle yoksa nereye sığar bilemem). Yaprakları sukulent. Çok su vermiyorum,arada üstten fısfıs ile suluyorum.
552708
552709
edelvays58
14-05-2015, 09:39
Toprak ortamında bakımını yaptığım Hoya Shepherdii. Bir yaşında ,aynı saksıda iki kök var. Bol güneş ve ışık alabileceği bir yerde. Kış aylarını kapalı balkonda geçirdi ve hiç etkilenmedi. Üzerinde 10un üzerinde çiçek tomurcuğu büyütmeye başladı...İlk defa çiçeklerini göreceğim için heyecanlanıyorum. Rengini merak ediyorum:beyaz ı pembemsi mi olacak.
552710
552711
552712
salihcan
14-05-2015, 16:02
Ve yine çiçeğini ilk defa göreceğim başka bir tür:Hoya sp. (EPC-301)
Black leaves Prachinburi,East of Thailand. Türü tam olarak belli olmayan bir hoya. Siyah yapraklı neden denmiş tam olarak anlayamadım ama sanırım yeni çıkan yaprakların rengi koyu olduğu için.
Bana tek yapraklı bir çelik olarak geldi. Yaşayacağından bile emin değildim. Ama o yaşamayı seçti ve 1,5 yıl sonra çiçek tomurcuğu bile büyütüyor. Güneşe ve bol ışığa bayılıyor. Dalları ince(iyi ki öyle yoksa nereye sığar bilemem). Yaprakları sukulent. Çok su vermiyorum,arada üstten fısfıs ile suluyorum.
552708
552709
Adını doğru biliyorsunuz adı ''Hoya sp. (EPC-301) Black leaves Prachinburi, East of Thailand'' benimkinde çiçek spı oluşunca araştırmıştım yaprakları böyleymiş :) Çiçeklerinin bol parfüm kokulu oldugunu duymuştum bu arada mathilde ye BA-YIL-DIM :)
edelvays58
14-05-2015, 16:34
Evet,salihcan bu tür,ama yapraklarının bu şekilde siyah olduğuna tanık olmadım henüz. Belki güneş ışınlarının geldiği açıyla ilgilidir. Bendeki henüz yaprak karartmadı,ama çok sıcaklarda olabilir de. Bol çiçek açtığını biliyorum. İnşallah sendeki de açar,ama çelik ise ve kök yapmadı ise,yaprakları da az ise o gücü nereden bulur bilemem. Ama hoyalarda olmaz diye bir şey yok.
Bol çiçekli Mathilde'den çelik aldım ve köklendirirken 2 tomurcuk büyütmeye başladı ama başaramıyacağını biliyorum..
salihcan
14-05-2015, 16:41
Ben fotoğrafı epiphyticadan alıntıladım belki doğal ortamı taylant olduğundan öyledir :)
Bendeki köklenmiş bardağın altından baktığımda bir tane kök gördüm ,üstten bir tane lav taşını kaldırıp baktım oradan da kökleniyor :D
Sizin dediğiniz gibi hoyalarda olmaz diye bir şey yok...
Beraber koku tarifi yapacağımız günler gelir inşallah :D
Sevgili edelvays, bende sana black leavesi soracaktım hiç açtımı diye :D ne iyi ettinde paylaştın hele bir çiçek açsın, hele bir kokla bakalım nasıl olacak.
Mathilde ise müthiş, bu tabloyu görmek için çok beklemiştim, ellerine sağlık kocamanda MAŞALLAH. :)
edelvays58
14-05-2015, 17:06
Sevgli lusoari,ben de yeni türlerin kokusunu çok merak ediyorum. Açarsa şayet,mutlaka burada tarif yazarım....
Hepsi harika..Siz onlari,onlar sizi cok sevmisler.
edelvays58
15-05-2015, 05:27
Teşekkür ederim sevgili son kez. Benim onları sevdiğim kesin:-)). Onlar da bna karşılığını bu şekilde veriyorlar.
edelvays58
18-05-2015, 09:19
Güzel çan şeklindeki çiçekleri ve gece yaydığı yoğun limon kokusu ile çok sevdiğim bir tür. Geçen yıl da çiçeklerini göstermişti. Umarım bu yıl daha fazla çiçeklenir.
Nem isteği fazla olan bir tür. Yapraklarının fısfıslanmasından hoşlanır,özellikle yaz aylarında. Susuz hiç bırakmadım. Nasıl bir tepki göstereceğini bilemem. Sıcak havayı sever bütün hoyalar gibi. Kış aylarını salonda 20 dereceyi bile bulmayan ısıda geçirdi. Sorun yaratmadı ama yapraklarında kurumalar oldu, ki bu kaloriferli evlerde normal bir durum.
553489
553490
esmaesma
27-05-2015, 10:31
Sayin edelvays58, sizin tohumdan yetisen hoyaciklariniz vardi. Merak ettim de son durumlari nasil acaba?
edelvays58
27-05-2015, 13:50
Büyümeye devam ediyorlar...Yakında şaşırttacağım onları...En merak ettiğim şey:neler çıkacak içlerinden büyüdükçe. Bir ara ilgili başlığa fotoğraf yüklerim sevgili esmaesma.
Şu çıcek açtırma formulunu banada söylesenız...Artık çiçek görmek istiyorum:(
edelvays58
28-05-2015, 15:03
Sevgil sonkez,düşündüm ne olabilir diye:uygun toprak karışımı,bol ışık ve 3-4 saat süre ile güneş almaları.
Hepsi yeterli ama vakti gelmedi demekki :)
edelvays58
04-06-2015, 15:44
Ve Shepherdii çiçeklerini açtı. Çok hoş bir koku yayıyor geceleri.
557128
557134
557135
edelvays58
04-06-2015, 15:48
EPC-301 de çiçeklerini gösterdi. Kokusu çok yoğun ve 6 gün devam ediyor.
557136
557137
557138
salihcan
04-06-2015, 15:53
Waow! Harika olmuş kutlarım kokusu nasıl :)
edelvays58
04-06-2015, 21:23
Çok yoğun bir baharat ve çiçek kokusu.
edelvays58
12-06-2015, 18:46
Bir kaç tane yeni edindiğim türlerden: Acuta Albomarginata. Kolay büyüyen bir tür. Yaprakları normal Acutaya göre daha küçük. Çiçekler muhtemelen aynı olacak:iri ve yoğun kokulu. Köklendikten sonra çıkan iki yaprak orjinal yapraklara göre daha büyük oldu. Bunun nedeni yeterli ışık alamaması. Yerini değiştirmeyi düşünüyorum.
558891
558892
edelvays58
12-06-2015, 18:52
Australis 'Lisa' . Gelen köklü bitkiden çelik aldım ve geri kalanını olduğu gibi toprak ortamına diktim. Bocalamadan hayata tutundu. Yeni çıkarttacağı sürgünlerini bekliyorum. Bu arada aldığım çelik de köklendi ve toprak ortamına alındı. Çok istediğim bir türdü.
558893
edelvays58
12-06-2015, 18:59
Hoya Carnosa, big round leaves albo-variegated . Başka bir alacalı Carnosa varyetesi. Yeni çıkan yaprak kenarlarında pembelik oluşuyor ama sonra normale dönüyor.
558894
558895
edelvays58
12-06-2015, 19:03
Başka bir Carnosa:compacta regalis. Kıvır kıvır yaprakları ve yaprak çevresindeki alaca çok hoşuma giden türlerden birisi. Sağdaki çelikten yetişen,soldaki de köklü idi geldiklerinde. Son bahardan beri bu kadar büyüyebildiler. Bu yaz sarkmasını umuyorum.:D
558896
edelvays58
12-06-2015, 19:29
Çiçeklerinin kokusu çok yoğun olan ve kolay çiçeklenen türlerden birisi daha:Pachyclada Vriegata. Biraz zorladı beni. Kestiğim çeliklerden bir tek bu hayata tutunabildi. Şu anda sürgün büyütmekle uğraşıyor. Çiçek sapı da var,ama ondan henüz bir şey beklemiyorum. Sukulent yapraklı olduğu için aşırı sulamadan hoşlanmıyor.
558901
558902
edelvays58
14-06-2015, 09:44
Pubicalyx complexinden edindiğim iki yeni tür:Hoya celata (White Dragon) ve Black Dragon. Çok kolay büyüdüler. Seçici değiller yer konusunda. Yaprakları beneksiz,sade. Celata'nın yaprakları daha uzun ve çukurlu,Black Dragonun yapraklarındaki çukur daha sığ ve yapraklar daha kısa
.
559075
559076
edelvays58
18-06-2015, 15:15
Hayata tutunan bir kaç tür daha:İmperialis Alba. İri beyaz çiçekli bir tür. Son baharda edindim. Hayata tutunması biraz zaman aldı. Yapraklarının fazla büyük olmaması hoşuma gitti. İmperialis red kadar yer kaplamayacak en azından. Yaprak renginden de belli:bol ışık ve güneş alabileceği bir yerde. İmperialisler 2-3 yaşlarını doldurmadan çiçek açmıyorlar bildiğim kadarıyla. Onun için sadece büyümesi ile keyifleneceğiz.:D
560128
edelvays58
18-06-2015, 15:21
Pubicalyx Silver spred leaves. Pubicalyxler en sevdiğim tür. Farklı varyetelerini seviyorum. Buna da hayır diyemedim. Çelikten yetişti ve yeni çıkan yaprakları da originalliğini henüz bozmadı.
560129
edelvays58
18-06-2015, 15:27
İnflata: nadir olan türlerden biri. İri,sarı çan şeklindeki çiçekleri ile göz kamaştıran bir tür. Bol nem seviyor. Hayat belirtilerini göstermesi biraz uzun sürdü ama beklemeye değidi. Son baharda edindiğim bir tür. İlginç olan:hayata tutunması uzun sürdü ama hiç pes etmedi. Öylece durdu saksının içinde. Ypraklar iyi olunca ben de sabırla bekledim.
560130
edelvays58
20-06-2015, 10:29
İmperialis Red aldı başını gidiyor. Gövdesi iyice kalınlaştı. Artık bu saksıda zor duruyor. İki çiçek tomurcuğu büyütüyor. Florida'da yaşayan bir bayan, ,tomurcuğunu farkettikten 7 hafta sonra çiçeğini görebildi. Ekim ayı idi orada,yani havalar serinlemeye başlamıştı. Biz ne zaman görürüz,ya da görür müyüz bilemem:D .
560532
Bu dev bir harika muhteşem. :D
edelvays58
20-06-2015, 12:47
Bu dev bir harika muhteşem. :D
Evet,devasa oldu. Hoyaların kralı. Duruşu ile de öyle.
edelvays58
20-06-2015, 12:52
Hoya Campanulata(Cystiantha olarak almıştım,ama araştırmalarım sonucu bu isimde hoya yokmuş). Bilimsel ismi Campanulata.
Sık çiçeklenen bir tür,ama yaz aylarında açan çiçekler öbekleri daha gür ve daha yoğun kokulu. Sürekli nemli tutulması gereken bir tür.
560567
560568
Sevgili edelvays58, bu H. Campanulata ile 78. mesajındaki aynı türmü, peki ya Cystiantha hangisi?
zehra evin
20-06-2015, 21:47
Sevgili edelvays58;hepside birbirinden güzeller ellerinize sağlık.Mum çiçeği ve selluka dedilermi heyecandan kalbim yerinden fırlayacak gibi oluyorum.
edelvays58
20-06-2015, 22:56
Sevgili edelvays58, bu H. Campanulata ile 78. mesajındaki aynı türmü, peki ya Cystiantha hangisi?
Ben elimdeki bu bitkiyi Cystiantha olarak aldım. Ama Faceteki sayfamda paylaştığımda ,hoyalar konusunda çok ehli birisi,bu isimde bir hoya olmadığını ,bu türün Campanulata olduğunu söyledi. Kendi hoya sitesinde de bu bilgiyi okumuştum. Onun için artık adına Campanulata diyorum. Yani Campanulata ve Cystiantha aynı türler sevgili lusoari.
edelvays58
20-06-2015, 23:00
Sevgili edelvays58;hepside birbirinden güzeller ellerinize sağlık.Mum çiçeği ve selluka dedilermi heyecandan kalbim yerinden fırlayacak gibi oluyorum.
Sevgili zehra evin, heyecanınızı anlayabiliyorum. Hoyalar çok albenili çiçekler. İnsanda,gerek kokuları,gerek yaprakları,çiçek şekilleri ile inanılmaz merak uyandırıyorlar.
Sellukaya gelince:evet çok ayrıcalıklı bir çiçek. Kokusu da muhteşem. Açsa da tekrar koklasak.:)
Muhteşem bunlar.emeğinize sağlık.
edelvays58
24-06-2015, 19:26
Campanulata çiçeğini açtı yine. Renk olarak ,soğuk aylarda açtıklarına göre daha açık. Yoğun limon kokulu. Susuz bırakılmaması gereken bir tür. İki yıldır hiç bırakmadım. :D Bol ışık ve nem sever.
561514
561515
Sevgili edelvays 58 harika bir goruntu,kimbilir kokusu ne kadar güzeldir,
edelvays58
24-06-2015, 23:14
Teşekkür ederim sevgili sonkez. Evet ,çok hoş yoğun limon kokusu.
edelvays58
26-06-2015, 18:11
Hoya sp. Umpang ya da yeni adı ile Litophytica. Son baharda edindiğim bir tür. Narin bir tür olarak bildiğimden toprak ortamında cesaret edemedim ve yolda gelirken kırılan tek çeliği lav taşına diktim. Köklü kısmını da yapraksız olarak lav taşına diktim. Kısa zamanda sürgün verdi o da.
Lav taşındaki çelik baharda ciddi bir kazaya maruz kaldı. Saksı tepetaklak devrildi ve kökler yerlerde parçalandı. Nasıl olsa bu yaşamayacak diyerek toprak karışımına aldım geri kalan parçaları. Ama sevdi toprağı. Anaç yapraksız çelikten daha iyi büyüyor diyebilirim.
Yaprakları çok hoş:koyu yeşil,boyuna bir damar ve enine de bir çok damar var. Çiçekleri fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla çok hoş: ortası(corona) pembe,corolla da beyaz ve üstelik kokulu.
561992
561993
Sevgili edelvays58 Siariae red ve erythrostemma pink çiçeklerini açtılar mı? Açtılarsa senin görsellerini çok merak ediyorum mesela çiçek ölçüleri yaprak çaplarıyla orantılı mı yoksa daha mı küçükler. Şahsen google yerine senin görsellerini görmeyi tercih ediyorum. ;)
edelvays58
26-06-2015, 18:42
Sevgili lusoari,Erythrostema pink malesef açmadı. Siariae red geçen yıl açtı,ama inan çiçekleri hiç ilgimi çekedi. Koku yok,resimlerdeki kadar albenili de değil. Beni hiç mi hiç heyecanlandırmadı:-))).
İlgini çekmediğini tahmin etmiştim :D ama hani arşiv için görsellemişsindir diye düşünmüştüm. :)))
Bu arada yeni türlerine bayıldım, iyi günlerde büyütmeni temenni eder ve en kısa sürede serpilip çiçeklerini görmeni çok isterim. ;)
edelvays58
26-06-2015, 18:57
Teşekkür ederim lusoari. İnan ilgimi çekmeyen türleri gözden çıkartttıyorum. Ama tekrar açarsa mutlaka fotoğraflarım.
edelvays58
29-06-2015, 09:53
2013 son bahar siparişi ile edindiğim bir tür. Caudata 'Gold'. Altın sarısı çiçekli diye aldım,bakalım aynı rengi açacak mı. Daha doğrusu hiç açacak mı. Yola çıktık artık. Zor olduğu söylenen bir tür. Evet ağır büyüyen,nemi ve hava akımını seven bir tür. Sürekli aralık olan doğu pencere önünde. Bu yıl hiç yaprak vermedi,hep sürgünlerini uzattı durdu. O sürgünlerden minik bir çiçek sapı çıkarttı ve hiç beklemeden büyütmeye başladı. İnşallah açar ve o çok ilginç çiçeklerini görürüz hep birlikte.
Yaprakları çok ilginç renk ve desende. Taş gibi sert. Kurbağa derisine benzetiyorum desenini...
562844
562845
salihcan
29-06-2015, 10:50
Çiçekleri harika olan bir Tür bu ,İnşallah açar :)
Tek Merak ettiğim kokulu mu o ?
Açınca öğreniriz :) Tebrikleeer :D
edelvays58
29-06-2015, 11:01
Teşekkür ederim Salihcan. Az önce SRQ Hoyas diye bir sitede okudum. Kokulu diyor bu tür için ama ben kokusuz olduğunu sanıyordum. Bakalı açsın kesin olarak öğreniriz.
salihcan
29-06-2015, 11:09
Ağustos başı gibi öğrencez demek :)
edelvays58
04-07-2015, 14:03
Carnosa 'Grey Ghost' ,söylenildiği kadar ağır büyüyen bir tür değil. Sürgün ucunu epey uzattı ve hatta minik bir tomurcuk dahi verdi. O bile gri. Çiçek inanılmaz bir merak konusu benim için. Bu yıl açması mümkün değil. Belki seneye.
563897
563898
edelvays58
04-07-2015, 14:09
Merak edilen ve sevgili lusoari'nin uzaylıya benzettiği bir tür. Spartioides. Habire tomurcuk büyütüp döküyor. Bitki yeterince olgun değil bence ondandır. Ama bir umut yine, bu sefer açabilir. Sürgünleri diğer hoyalardan çok farklı. İğne şeklinde yaprak veriyorr.
563899
563900
edelvays58
04-07-2015, 14:16
ParasiticaxPachyclada melezi. Kolay büyüyor. Yapraklarının kenarları güneştten kızarıyor. Ama yeni çıkan yapraklar çok narin ve ipeksi olduğundan güneş ışınlarından zarar görebiliyor. Biraz korumaya almam gerekir sanırım.
563901
563902
Sevgili edelvays58, google görsellerinde H. Linearis i ilk gördüğümde hiç beğenmemiş ve kendi kendime hep demişimdir "bu nedir böyle, ne yaprağı belli ne de sapı" ve bu türü koleksiyonuma katmayı bir an bile düşünmemiştim ama arkadaşlardan birinin gönderdiği paketin içinde görünce o kadarda fena olmadığına inandım, hatta büyüdükçe gözüme güzel görünmeye başladı bile diyebilirim... :D
Spartioides inde görünüşü çok ilginç ama onu ilk gördüğümden beri hep hoşuma gitti Linearis gibi saçaklı değil ve koleksiyonlarda bulunması gereken ilginç türlerden biri çiçek açmasa bile güzel diyebileceğim ender bir uzaylı. Bilgi dolu paylaşımların için tekrar teşekkür ederim. :)
edelvays58
07-07-2015, 16:23
Sevgili lusoari, linearis konusunda senin gibi düşünüyorum hala. Çok albenili gelmiyor bana nedense. Bir de büyüdüğünde aşağıya doğru çok uzuyor ve onu sığıdıracak yer bulamam diye endişelerim var. Ama Spartioides, o güzel çiçek rengi ile benim ilgimi çekmişti. Yer kaplamıyor, çiçekli hali ile bana havaii fişekleri hatırlatıyor:-)))
edelvays58
20-07-2015, 20:32
Spartioides sonunda açabildi. Çiçekler minik:6-7 mm her biri. Tek gece açık kalıyor ve sabah kapanıyor. Hoş bir kokusu var. 3. fotoğraftaki bu gece açan başka bir çiçek öbeği. İlginç ve sorunsuz bir tür.
567137
567138
567139
edelvays58
20-07-2015, 20:40
İlagiorum bu yıl çılgın gibi açıyor. Çiçeği 3 gün sürüyor ne yazık ki. Hafif çok hoş bir kokusu var.
567148
567149
567150
edelvays58
20-07-2015, 20:50
İlagiorum - Wayetti karşılaştırması
567151
Merhabalar edelvays58,
Elinize sağlık çok güzel yetiştirmişsiniz çiçekleriniz, imrendim doğrusu bende 2 yıldır büyüttüğü 1,5 m ye ulaşan mum çiçeğimden bir türlü çiçek alamadım maalesef.
Demek bir el farkı varmış.
edelvays58
21-07-2015, 12:45
Övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim valid20. El farkı olduğunu düşünmüyorum,sadece onların dilini öğrenmeye çalışıyorum ve anlaşabildiğimizde istediklerimi veriyorlar.
Sizin mum çiçeğinize gelince:uygun başlıkta fotoğraf ve nasıl baktığınızı paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırız.
bestdelen
22-07-2015, 21:12
Görselleriniz harika büyülenmemek elde değil.
edelvays58
30-07-2015, 14:35
Australis ssp. Tenuippes. Kolay büyüyen ,sorunsuz bir Australis varyetesi. Kış aylarında kapalı balkonda aç ve susuz yaşıyor ama yaz aylarında suyu seviyor. Geçen yıl tek çiçek öbeği açmıştı,bu yıl daha fazla bekliyorum ama keyif onun keyfi tabii...
568894
edelvays58
06-08-2015, 09:05
İlk defa çiçeğini gördüğüm bir tür:Quinquenervia. Yoğun narenciye ve baharat karışımı koku ve sarı çok şeker çiçekler. Bol güneş ve ışık alabileceği bir yerde. Suyunu toprak kurudukça veriyorum. Hiç sorun yaşamadığım bir tür. 1,5 yaşında bile yok.
569918
569919
Harika görünüyor sari kız: )
salihcan
06-08-2015, 10:15
Çok güzel maşallah :) Yeni tomurcukmu yapıyor o saptan ?
edelvays58
06-08-2015, 15:09
Teşekkür ederim sevgili sonkez ve salihcan. Evet aynı çiçek sapından başka tomurcuklar da geliyor.
Bu türü listeye eklemek için önce birinde çiçek açmasını beklemiştim, şimdi onayı aldı. :D
edelvays58
09-08-2015, 11:46
İlagiorum çılgın gibi açıyor bu yaz...Nazsız..sorunsuz bir tür.
570373
570374
570375
İlagiorum çılgın gibi açıyor bu yaz...Nazsız..sorunsuz bir tür.
570373
570374
570375
Tek kelimeyle muhteşem... Bravo...
edelvays58
10-08-2015, 20:01
Yine bir ilk. Pubicalyx Hawaiian Purple. Çiçekler rengarenk aldıkları farklı miktardaki ışıktan dolayı. Koku çok yoğun bütün Pubicalyxlerde olduğu gibi.
570648
570649
570650
570651
salihcan
10-08-2015, 21:33
MAŞŞALLAH harika :) Benimki Mayıs'tan beri 3 yaprak yaptı birini döktü :( Neden büyümüyor anlamış Değilim ? Güneş Görmüyor ondan olabileceğini düşünüyorum ama sürekli aydınlık yerde duruyor ...
Sent from my iPhone using Tapatalk
edelvays58
10-08-2015, 22:32
Toprağı nasıl Salihcan? Toprak değişimi yaparak tetikleyebilirsin büyümesini. Güneş alsa çok daha mutlu olur ama..
salihcan
10-08-2015, 22:35
Sevgili edelvays58 kullandığım toprak bir kişinin özel formülü kesin biliyorsundur ...
Güneş hiç almıyor :( Diyorum ki eski tül veya perde Sarip terasa mı koysam ?
edelvays58
10-08-2015, 22:50
Neden tülle saracaksın ki...Güneşin daha az kızgın olduğu bir yere koy. Açık havayı da çok sevecektir. Ben Albiflora ve Calycinayı bile sabah ve akşam güneşi alan bir yere koydum dışarıya ve çok mutlular. Hoyalar doğada tülle sarılıp sarmalanmıyor:-)))Ama alıştıra alıştıra dışarıda bırak...keşke terasım olsa..hepsi orada olacaklar yaz boyu..
salihcan
10-08-2015, 22:57
Ama yanarlaaaar :) Carnosayı unutmuştum 3 gün 4-5 Yaprağı yandı :( Saat 1den Güneş batana kadar Güneş alıyor ...
Birde alıştırma işlemi nasıl oluyor ben bir türlü beceremedim :(
atlaskolik
11-08-2015, 16:26
Sayın Edelvays58
Bütün hoyalarınıza 41 kere maşallah diyorum. Hepsi çok güzel ve sağlıklılar.
Sizden ricam benim gibi hoya konusunda acemiler için kullandığınız toprak karışımının ve bitki besinin bilgisini paylaşabilir misiniz?
Sevgiler..
edelvays58
11-08-2015, 17:25
Sayın atlaskolik, sayfama hoş geldiniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Kullandığım toprağın karışımı her toprak hazırlayışımda değişebiliyor ama genel olarak: çam kabukları(bunlar ya hazır alıyorum ya da kendim hazırlıyorum), bauhaustan aldığım orkide toprak karışımından biraz, lav taşı,perlit ve son zamanlarda küçük kiremit parçaları kullanmaya başladım, az da kestane gübresi. Bunu da yaşlı kestane ağaçların kovuklarından topluyorum. Sanırım o da çok iyi geliyor hoyalara. Ama genel olarak çok dikkat ettiğim şey toprak karışımının çok geçirgen olması.
resimsel
11-08-2015, 17:36
Sn. edelvays, bu kadar güzel çiçekler neden bahçelerde olmaz
sanki kokusunu aldım,renkleri bir başka güzel, ellerinize sağlık.
edelvays58
11-08-2015, 18:22
Sn. resimsel,yazın olur aslında,ama saksıda:-))). Bazı türler ,ılıman bölgelerimizde kış aylarında da dışarıda olur bence.....Ama Ankara'da olmaz kesinlikle. Teşekkür ederim beğenileriniz için.
Biz bunları anavatanlarından koparttıp evlerimizde o şartları sağlayarak yaşatmaya çalışıyoruz da ondan:-)))
Erdem 01
12-08-2015, 09:38
Çiçeklerinize maşallah. İlagiorum'a bayıldım. Türkçede boşuna mum çiçeği demiyoruz. Gerçekten de mumdan yapılmış gibi.
edelvays58
12-08-2015, 17:14
Sn Erdem 01, çiçeklerimi beğendiğiniz için teşekkür ederim . Evet,İlagiorium çiçekleri albenili olan bir tür. Ben de onu çok seviyorum...
Sevgili edelvay58, sürekli takip ettiğim bu güzelliklerin anlatımlarla görmek, benim için geç kalınmış bir keşif oldu.Forumdaki dostlardan gelen hoyalarım( ilk kez hoya yetiştiriyorum). Hepsi tuttular ve yaprak çıkardılar. Şuan için gereken şartları sağladığımı düşünüyorum. Asıl sorun kışın ev ortamına aldığımda ne yapacağımı bilemiyorum. Ablamın hoyası kapalı balkonda donmuştu. Baharda benimkiler evde minik sinekler oluştu, bende dışarıya almıştım. Kışın eve aldığımda nasıl bir ortam sağlamayım. Dedikleri gibi 2 yıl bekler miyim ,çiçek açmaları için.Türünü soracaksınız:) , sanırım klasik türler:). Sevgilerimle.
edelvays58
24-08-2015, 20:36
Hoya Obovata. Kolay çiçeğe geçen türlerden birisi daha. Geçen yıl tek çiçeğini görmüştüm ama bu yıl daha bol açıyor. Muhteşem kokusu var, baharat kokusunun yanında gül kokusu da alınıyor. Renkler albenili.
572468
572469
572470
572471
edelvays58
24-08-2015, 20:46
Sevgili edelvay58, sürekli takip ettiğim bu güzelliklerin anlatımlarla görmek, benim için geç kalınmış bir keşif oldu.Forumdaki dostlardan gelen hoyalarım( ilk kez hoya yetiştiriyorum). Hepsi tuttular ve yaprak çıkardılar. Şuan için gereken şartları sağladığımı düşünüyorum. Asıl sorun kışın ev ortamına aldığımda ne yapacağımı bilemiyorum. Ablamın hoyası kapalı balkonda donmuştu. Baharda benimkiler evde minik sinekler oluştu, bende dışarıya almıştım. Kışın eve aldığımda nasıl bir ortam sağlamayım. Dedikleri gibi 2 yıl bekler miyim ,çiçek açmaları için.Türünü soracaksınız:) , sanırım klasik türler:). Sevgilerimle.
Sevgili aleydi, sayfama hoş geldiniz.
Hoyaların kış bakımını merak ediyorsunuz. Eskişehir kış aylarında soğuk olur bildiğim kadarıyla. Kapalı balkonda ısı ne kadar oluyor acaba? Bendeki bazı daha serin seven türler 3-4 dereceye kadar dayandılar. Hiç kayıp yaşamadım ,ama sizde durum farklı. Bence ışık alabilecekleri ısıtmalı bir yere alın ve çok fazla sulamayın,az az. Kış aylarında büyüme olmadığı için , çok suya ihtiyaç duymuyorlar. Toprağını kontrol ederek ve fısfıs yaparak suyunu verebilirsiniz. Besin vermeyin.
Benim ev ortamına aldığım sıcak seven türler bile 15 dereceleri görüyor ama toprak kuru olduğu için etkilenmiyorlar,ama durgun dönemlerini yaşıyorlar.
Klasik mum çiçeği toprak ıslak olamamk şartı ile 0 derecede bile dayanır. Bu konuda kaygılanmayın.
edelvays58
24-08-2015, 20:50
İlagiorum çiçekleri ve ilk defa açacak olan Elliptica tomurcuğu. Her iki tür de sorunsuz çiçeklen türlerden. Elliptica, fotodaki tomurcuğun dışında 2 tomurcuk daha büyütüyor. Kokusunu çok merak ediyorum...
572474
572475
572476
vural-can
24-08-2015, 21:40
Merhaba..
Çok güzeller. Alah nazardan esirgesin.
Ben çok yeniyim.
Forumda mutlaka var ama bir de sizden dinlesek bakım bilgilerini ...
Özellikle sormak istediğim;
Sulamak nedir ?
Saksıya yarım veya bir bardak su mu koymak.
Ya da saksının tabağından su çıkıncaya dek su koyup, tabağı boşaltmak mı ?
Ve ya bunun bir dengesi..alışkanlığımı var?
su oranı ve zamanını tutturamıyorum :(
Yardımlarınız için şimdiden teşekkrüler.
Sevgiler..Saygılar..
edelvays58
25-08-2015, 07:43
Sn vural-can, evet sulama hoyalarda önemli bir konu.
Her şeyden önce toprak karışımınız çok geçirgen olacak. Saksının üst kısmından döktüğünüz su alttan hemen süzülecek,süzülmüyorsa toprağınız su tutuyordur. Toprağın su tutması kök çürümelerine neden oluyor. Toprak karışımınızın geçirgen olması, suyu fazla kaçırdığınızda da sorun yaratmayacaktır.
İkinci nokta,bitkinin su ihtiyacına göre sulamak. Bazı türleri, (sukulent ve kalın yapraklı olanlar)toprak tamamen kurudukttan sonra sulamak gerekiyor. İnce yapraklı olanlar susuz bırakılmamalı ama toprak da vıcık vıcık su olmamalı,nemli olmalı. Ben şöyle uyguluyorum: parmağımla üstten kontrol ediyorum. Toprak 2-3 cm kuru ise su veriyorum. Suyu şişe ile boca etmiyorum, fısfıslayarak suluyorum,ki su her yere dağılsın.
Bilmem yardımcı olabildim mi?
vural-can
26-08-2015, 15:14
Sn vural-can, evet sulama hoyalarda önemli bir konu.
Her şeyden önce toprak karışımınız çok geçirgen olacak. Saksının üst kısmından döktüğünüz su alttan hemen süzülecek,süzülmüyorsa toprağınız su tutuyordur. Toprağın su tutması kök çürümelerine neden oluyor. Toprak karışımınızın geçirgen olması, suyu fazla kaçırdığınızda da sorun yaratmayacaktır.
İkinci nokta,bitkinin su ihtiyacına göre sulamak. Bazı türleri, (sukulent ve kalın yapraklı olanlar)toprak tamamen kurudukttan sonra sulamak gerekiyor. İnce yapraklı olanlar susuz bırakılmamalı ama toprak da vıcık vıcık su olmamalı,nemli olmalı. Ben şöyle uyguluyorum: parmağımla üstten kontrol ediyorum. Toprak 2-3 cm kuru ise su veriyorum. Suyu şişe ile boca etmiyorum, fısfıslayarak suluyorum,ki su her yere dağılsın.
Bilmem yardımcı olabildim mi?
Cevabınız için teşekkür ederim.
Webten bir Hoya aldım...Üzerinde çiçeği vardı...Bu gün en üst iki yaprak sararmış :(
Sanırım fazla sulama...
Toprağı incelerken....mavi. mercimek kadar..taşa benzeyen şeylere rastladım..
Elime aldım..baktım..yumuşak birşey...
Sıktım...patladı...içinden de mavi bir sıvı çıktı...koluma sıçradı...( Kolumda aniden hoya çiçeği açtı dermişim :) ...)
Bu mavi boncuklar nedir aradım...
Npk imiş sanırım... Alibaba da var....Türkiye de yok...
Var mı bir bilginiz...
http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/115916497/Gading_Mas_and_Petro_NPK_Greenfeed_Fertilizers.jpg
edelvays58
26-08-2015, 15:32
Hayır bu konuda bir bilgim yok,ama acaba yavaş salınımlı gübre olabilir mi diye aklıma geldi. Ben hiç kullanmadım bu tür gübre ama kullanılabilir. Çiçekli hoyanızı merak ettim doğrusu. Sakıncası yoksa paylaşabilirmisiniz acaba?
vural-can
28-08-2015, 07:41
Hayır bu konuda bir bilgim yok,ama acaba yavaş salınımlı gübre olabilir mi diye aklıma geldi. Ben hiç kullanmadım bu tür gübre ama kullanılabilir. Çiçekli hoyanızı merak ettim doğrusu. Sakıncası yoksa paylaşabilirmisiniz acaba?
Merhaba....
Geç oldu...bağışlayınız....
http://i.hizliresim.com/ZVXjJZ.jpg
Uzunluğu 40cm....açmış çiçeği vardı..4/5 gün durdu...döküldü...görebiliyorsanız saksının dibinde....
Yeni açacak olan var...
En üst yaprak neden soldu sizce....
edelvays58
28-08-2015, 07:48
Bu Cummingiana. Çok güzel bir tür ve çiçekli olması da ayrıca çok güzel. Bendekinde de bazen üst yapraklarda dökülme oldu. Böcek falan da olabilir,ama ortam değiştirdi sizinki ve o yaprak tam olgunlaşamadığı için de düşmüş olabilir. Güle güle büyütün bitkinizi ama yakından takip edin..Suyu fazla sevmez bu tür. Güneşe bayılır.
Paylaştığınız için çok teşekkür ederim Sn. vural-can.
edelvays58
10-09-2015, 09:57
Bu çok acılı günlerimizde beni az da olsa mutlu edecek bir şey gördüm az önce. Hoya Wibergiaenin üzerinde bir uğur böceği. Pamuklu bitin peşinde...Keşke çoğalsalar..
574536
574537
edelvays58
10-09-2015, 15:36
Elliptica 31 Ağustos'ta çiçek açmıştı ve onu bırakıp tatile çıkmıştım. Şu anda da başka 3 tomurcuk büyütüyor. Onları ilerleyen günlerde paylaşırım.
Aslında onunla geçen yaz tanışttık çelik olarak. Kolay köklendi ve büyümeye başladı ama yaz sonunda yapraklarında bir gariplik olmuştu. Muhtemelen böcükler biraz tadına baktı. Kışı öylecene atlattık,büyümeden. Baharla birlikte atak yaptı,her yerden sürgünler vermeye başladı ve sürgünün birinde tomurcuk belirdi. Hiç nazlanmadı ve büyüdü,o çok merak ettiğimiz çiçeğini gösterdi. Koku var:ilk akşam o taze hamur kokusunu aldım ama eşim dedi ki diğer türlerdeki o baharat kokusu bunda da varmış.
574549
574550
574551
Çiçeği çok güzel ...Ama yapraklarda çiçekle yarışıyor :)
edelvays58
10-09-2015, 21:45
Evet, sevgili sonkez. Yapraklar da muhteşem. Kaplumbağ deseni
edelvays58
28-09-2015, 10:12
Acuta çok sevdiğim türlerden birisi. Kolay büyür,hiç nazı yoktur, yeni ortamına kolay uyum gösterir ve kolay çiçek açar. Genelde sukulent yapıdadır yaprakları ve belli bir süre susuz kalsa da etkilenmez fazla.
İki Acuta varyetesi:Acuta Albomarginata ve RB-Mini. Albonun alacalı yaprakları hoş,RB-Minin de yaprakları orta boyda,parlak ve kalp şeklinde. Şu ana kadar tüm yaprakların boyutu neredeyse aynı..Bu bana ilginç geldi.
579129
579130
bestdelen
29-09-2015, 18:21
Mini acutaya bayıldım sanırım miss gibide kokulu çiçekleri vardır
edelvays58
29-09-2015, 19:39
Acutaların hepsi kokulu sevgili bestdelen...Ben de Miniyi seviyorum..
edelvays58
08-10-2015, 15:15
Laconusa türünü çok seven birisi olarak 'Splash' varyetesini de edindim ve gelişimi gayet güzel. Bakımı kolay. Bol ışıklı ortam gerektiriyor. Henüz beneksiz bir yaprak çıkartmadı bakalım ilerleye zamanda normal yapraklar büyütecek mi. Normal Lacunosaya göre yapraklar daha kısa ve dar.
580373
Çiçeklerinin şekli ve kokulu oluşu ile edinmek istediğim bir tür. sp.UT-168. Bol benekli sert ve uzun yapraklar. Yaz boyu sorunsuz büyüdü,bakalım kışa tepkisi ne olacak. Daha geçiirgen bir toprak ortamına aldım ve de iyi oldu.
580374
580375
edelvays58
08-10-2015, 15:20
Benim için bir ilk olacak bu türün çiçek açması. Blasherenaezii:sarı,çan şeklindeki çiçeklerini inşallah göreceğiz. İki tomurcuk büyütüyor. Tek yaprakttan yetiştirdiğim iki yıllık bir bitki. Kokusu olmayan bir tür.
580381
580382
edelvays58
08-10-2015, 15:27
Albiflora , çiçeklerini son baharda,günlerin kısalması ile açan bir tür. Bu yıl da bol açacak gibi görünüyor. Kolay bir tür. Mudanya'nın havasını sevdi sanırım. Yoğun,gardenya ve yasemin kokusu almıştım geçen yıl. Çiçek fotosu geçen yılın.
580383
580384
edelvays58
20-10-2015, 11:50
Albiflora bu yıl da o güzel çiçeklerini gösterdi...Müthiş güzel bir koku ...
581793
581794
581795
581796
edelvays58
04-11-2015, 15:40
Sanki yine açmaya karar veren bir tür:Nummularoides. Bakımı kolay bir tür. Toprak kurudukça su isteyen,güneşi ve sıcağı seven bir tür. İlginç yanı:her boğumda çiçek sapı oluşturması ve çiçeklenme bittikten sonra sapların dökülmesi ve bir sonraki yıl yeni çiçek sapları vermesi. Çiçeklerinin iri olmadığı söyleniyor,ama yoğun kokulu imiş. Umarım açar ve birlikte görürüz bu güzel çiçekleri.
583894
583895
583896
ibocandan
04-11-2015, 16:44
maşallah hepsi birbirinden güzeller çiçekleriniz bol olsun
edelvays58
07-11-2015, 09:55
Beğeniniz için çok teşekkür ederim ibocandan..:-))Daha güzelleri sizlerin olsun
edelvays58
07-11-2015, 10:07
Blasherenaezii o güzel sarı çiçeklerini uzun bir bekleyiştten sonra açtı. Havaların serinlemesine rağmen hiç dökmedi tomurcuklarını. Tam olarak 2 yaşında. Evimin en az ışık alan odasında durdu çelik olarak geldiğinden beri. Sorunsuz bir tür. Çiçeklerde koku yok. Çiçek demeti umduğumdan daha büyük:ilk açan demette 21 çiçek var,2. demette 30. İri bir çiçek sayılır.
584239
584240
584241
584242
584243
Albiflora bu yıl da o güzel çiçeklerini gösterdi...Müthiş güzel bir koku ...
581793
581794
581795
581796
Merhaba...
Acaba bu hoya türü kisin serinmi ,yoksa sıcak odayimi seviyor ?
edelvays58
08-11-2015, 13:45
Merhaba...
Acaba bu hoya türü kisin serinmi ,yoksa sıcak odayimi seviyor ?
Normal oda sıcaklığı yeter bu türe sevgili sonkez...19-20 dereceler,gece bir kaç derece düşük olabilir. Bendeki ortamı böyle.
Teşekkür ederim arkadaşım o zaman oturduğum salonda olacak inşAllah :)
edelvays58
20-11-2015, 15:27
Daha önce paylaşmadığımı düşündüğüm 4 tür:
586166
sp. (DS-70) Variegata. Bol ışıkta harika renkleri olan bir tür. Variegata olmasına rağmen,yapraklar olgunlaştıkça beyazlık kayboluyor,onun yerine yaprak kenarları siyah biyeli oluyor. Çok ilginç geldi bana. Susuz bırakılmaması gereken bir tür.
586167
Lithophytica(eski adı sp. Umpang)..Çok şirin yaprak yapısına sahip bir tür. Küçük,oval,koyu yeşil ve üzerinde kabartılar var. Sıcaklarda anaç olanını hatam yüzündn kaybettim ve sil baştan. Çiçekleri beyaz,ortası koyu pembe ve yoğun kokulu bir tür.
586168
Yine küçük,fırfırlı yapraklı bir tür. Bayılıyorum bu türe. Okuduğuma ve gözlediğime göre ilk yılında çok yavaş büyüyen ama sonradan atak yapan bir tür. Bendeki de öyle oldu sanırım. Büyüme hızlandı,ama çiçek açması uzun süre alan bir tür.
586169
Ve son olarak tür ismi henüz belli olmayan bir hoya. sp.(UT-001)..Yaprakları sert ve az da olsa benekli. Güneşte çok hoş kızarıyor yaprakları. Sıcak sevdiğini sanarak davrandım ama daha serini tercih ettiğini anladım. Gelecek yaz ona göre önlem alınacaktır..
edelvays58
20-11-2015, 17:08
Bazı tür isimlerinin önünde sp. kısaltmasına açıklık getireyim sayfamı takip edenler için: Önünde kullanıldığı bitkinin bir tür olduğunu ifade ediyor ama henüz bilimsel ismi belli değil,yani bilim adamları tarafından incelenip kayıtlara geçmemiş. Örneğin:sp. Umpang. İlk bulunduğunda bu isimle anılmış. Umpang bulunduğu bölgenin ismi. sp. bir tür olduğunu gösteriyor. Daha sonra bu tür Lithophytica olarak bilimsel kayıtlara geçmiş.
sevgihoca
20-11-2015, 18:04
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.Bilmiyordum,öğrenmiş oldum.Bu hoya işi sabır işi gibi geldi bana.Büyümesini bekle,açmasını bekle.Bu yüzden hoya edinmiyorum.Ama görselleriniz bir harika.Sevgiler.
edelvays58
20-11-2015, 18:26
Teşekkür ederim sevgili sevgihoca..Dediğiniz gibi hoya sabır işi ama inanılmaz da keyifli..Onun için bazı türlerini yaprakları için ediniyoruz, onları seyrediyoruz uzun süre,sonra da çiçeklerini görüyoruz:-)))
edelvays58
21-11-2015, 08:16
Seyirlik 4 tür daha:
586252
Sammananniana: Çok iri açan çiçekli bir tür. Hoş kokusu var. Bu yaz daha minik bir yavru iken çiçeğini görmüştük..Kolay büyüdü. Norma bol ışıklı bir oramda büyüdü. Sıcaklardan da etkilenmedi..
586253
Parasitica-Pachyclada melezi. Her iki tür de çok sevdiklerimden,onun için tercih ettim. Bakalım bu iki güzel tür eşleşince güzel bir yavru vermişler mi diye merak ettim. Kolay büyüdü:susuz kaldı, bazen fazla slandı(ama toprak çok süzgeç),bol ışık ve ısıda büyüdü. Yaprakları sukulent Pachyclada gibi,ama daha küçük ve koyu renk biyeler oluşuyor kenarlarında.
586254
bu da tür ismi bilinmeyenlerden:sp.GPS 7-35. Çiçekleri için seçtiğim bir türdü ama yaprakları da güzel çıktı. Yzın fazla sulamadan kök çürüğü yaşadık ama kurtulmayı başardık,şimdi daha dikkatliyiz.
586255
Ve son olarak :Sümbül kokulu. İsmi böyle kaldı artık. Kalın,parlak ve iri sukulent yapraklı. Zor olmayan bir tür..Çiçeğinin kokusu müthiş yoğun ve hoş.
edelvays58
21-11-2015, 08:26
Hoya isimleri konusunda öğrendiğim bir şeyi daha paylaşmak istiyorum. Örneğin:GPS,UT,IML gibi kısaltmalar ne demek:kolenkiyonerin baş harfleri:GPS:Gerard Paul Shirley(bildiğimiz Hollandalı koleksiyoner). UT:Uthai Treesukhon(Thailandlı bir kolleksiyoner) IML:Iris Marry Liddle (bildiğim kadarıyla Avustralyada yaşayan bir koleksiyoner) Bunun gibi bir sürü kısaltmalar var...Araştırınca bulunuyor..
Bazılarının yaprak yapıları o kadar güzel ki . Çiçek bile açmasa yinede çok güzeller.Sarı çiçekler inanılmaz güzel açmış. Gelecek yıllarda sizin gibi hoya yetirmek isterim. O güzel çiçeklerinin açmasını seve seve bekleyebilirim. Sevgiler.
edelvays58
21-12-2015, 20:03
Teşekkür ederim sevgili aleydi..Yaprak güzelleri çiçek açmasa da olur diyoruz ama çiçek açtıklarında inanılmaz güzel görünüyorlar..İnşallah siz de bir gün yetiştirmeye başlarsınız bu güzelleri...
Geçenlerde GPS 7-35 in fotoğraflarını görmüştüm bir sitede.. Harika bir görüntüsü var..
Dilerim kısa zamanda açtığını görürsünüz..
Hoyalarınız çok güzel sn. edelvays58, çok da bakımlılar, ellerinize sağlık..
edelvays58
21-12-2015, 20:29
Teşekkür ederim sevgili Jakin..evet ben de çiçeğini çok sevmiştim o türün ..maymun başına benzetiyorum onu nedense:çiçeği tüylü olduğu için belki... Çok hızlı gelişemedi..Sıcak seviyor sanırım..Belki kışı güney cephede geçirse daha iyi olacak..
Erhan_35
05-02-2016, 14:13
Çok güzel çiçekler.
edelvays58
06-02-2016, 13:10
Uzun zamandır sayfamda, kış nedeniyle, paylaşım yapamadım..Ama günler uzamaya başladı ve hoyalar da bol ışıkta canlanmaya başladılar. Çiçeklerini çok özledik..Umarım baharla birlikte bol bol çiçek paylaşırız.
Yeni bir tür:Hoya Lockii. Son baharda edindim. Fotoğraftaki köklü gelen anaç. Nasılsa yaşadı...2013 yılında, Vietnam'da 1000m yüksekte, bir ağaç kabuğunda bulunan bir hoya. Epifittir yani. Henüz yaygınlaşmadı.
Multifloranın akrabası olduğu söyleniyor ama aralarında farklılıklar var. Yaprakları daha kalın. Çiçeği de, hem şekil hem de koku olarak farklı. Lockii'nin şeftaliye koktuğunu okudum. Tabii koku göreceli bir duyu olabiliyor...Sorun yaratmadı bende. Sanırım kolay büyüyecek.
594736
Hoya_lover
16-05-2024, 14:33
Hoyalarınız çok güzel... Emek ve sevginin ürünü tüm çiçekler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.