PDA

View Full Version : Bizimbahcemiz/ Bahçe




bizimbahcemiz
09-02-2015, 13:20
Merhaba,
Artık yavaş yavaş mevsim geldiğine göre, doğa uyanma hazırlıkları yaptığına göre, ben de bizim bahçemiz ile ilgili bir şeyler paylaşmak istedim.
Ve işte, başlıyorum...

Bahçenin bulunduğu şehir : Aydın/ Kızılcaköy

Bahçenin büyüklüğü : 300 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Güneşli, rüzgar kesen duvarlarla çevrili, tuzlu değil, kışın yağışlı, yazın kurak

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : Bahçe Ege Bölgesinde bulunmaktadır.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Tapuda avlulu ev olarak geçmektedir. Dolayısıyla avlu şeklinde bahsedilen yer bizim ekim dikim için kullandığımız yer oluyor.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Şimdiki ve satın aldığımız hali arasındaki tek fark bahçenin ortasındaki kompost yığınları. Zaman içinde gelişim göstereceğini umut ediyorum. Henüz çalışma tempomuz ve şehir dışında bulunmamız nedeni ile bahçeyi istediğimiz gibi kullanamıyoruz.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 1,5 yıldır.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Bakımını eşim ve ben yapmaya çalışıyoruz, herhangi profesyonel bir yardım alma girişiminde bulunmadık.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Bahçenin içinde ev olarak nitelendirilecek tek odalı bir yer var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Peyzaj düzenlemesiyle birlikte mini bir sera yapmak, tek oda olarak düzenlenmiş yeri onarıp yaz kış kalınabilecek bir yer haline getirmek, bahçeye gezici kümes kurmak.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Şeftali, limon, erik, portakal, incir, zeytin, kayısı, nar, ıhlamur, ayva, yenidünya ağaçları; gül, sardunya, lavanta, keditırnağı, zambak çiçekleri, mevsime göre değişen sebzeler/otlar- şu an için havuç, brokkoli, ıspanak, pazı, marul, sarımsak, soğan, maydonoz, dereotu, nane-, asma

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Var

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Lavanta

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Hayır

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Köy içinde olduğu için, köyün şebekesine bağlı olan suyu kullanıyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Henüz bir şey yapmıyoruz. Planımız, otomatik sulama sistemi kurmak.

Toprak özellikleri : Verimli. Fakat yabani otlardan arındırılması için çalışma yapılması gerekiyor.

Kompost yapıyor musunuz? : Evet

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Evet, yanlış budama yüzünden meyve veren portakal ağacımız hastalandı ve bu kış hiç meyve alamadık, ağaç kendini toplayamadı. Geçtiğimiz yaz hevesle diktiğimiz yaz fidelerimizi bahçenin en az güneş alan yerine diktiğimiz için domates alamadık. Renklerine vurularak satın aldığım ortancaları da aksine bahçenin en güneşli yerine ektiğimiz için yaz sıcağında kuruyup gittiler. Sakız sardunya çok su sevmediği halde yagmur oluğunun altına dikildiği için çürüme tehlikesi geçirdi-son dokunuşla kurtardık. Fazlasıyla hata yaptık. Öğreniyoruz.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Hayır, herhangi bir ilaç kullanılmadı.

Bahçeniz organik mi? : Bahçede ilaç ve kimyasal kullanılmadı, ancak organik diyebilmek için çevredeki bahçelerde de aynı titizliğin gözetiliyor olması gerekir. Bu yüzden sadece ilaç kullanmıyoruz diyebilirim.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :Kuş gübresi şerbeti, Ev yapımı enzim, yanmış ahır gübresi

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Fare birkaç defa gördük, sebzelere ve ağaçlara bir zararı olup olmadığını tespit etmedik.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Vahşi sulama yapılıyor. Çeşmeden kovalarla sebze ve ağaçların dibine kontrolle su veriyoruz.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Bahçenin etrafı duvarla çevrili ve etrafında evler var. Kış mevsiminde don olduğunda bitkiler etkileniyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Gözümü karartıp tarım ile uğraşmaya başlamak.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır.




telato
09-02-2015, 13:34
Sayfanız hayırlı olsun, bol resim bekliyoruz bahçenizden...

bizimbahcemiz
09-02-2015, 15:13
Teşekkürler Telato.

h_dogan
09-02-2015, 16:29
Sayfanız hayırlı olsun.

bizimbahcemiz
09-02-2015, 19:41
536471

536473

536474

536475

536476

Küçük bahçemizin birkaç fotoğrafı. Ortadaki yığın, yaprakları, sebze artıklarını, budanan dalları biriktirdiğimiz yer. Yani bir anlamda kompostu orada yapmaya çalışıyoruz. Mesela şu anda orası neredeyse dümdüz oldu, pek çok şey çürüdü ve simsiyah bir toprak oluşmaya başladı. Önümüzdeki döneme oradan bir miktar toprak alıp yeni tohumlarımın gelişiminde kullanmayı düşünüyorum.
Bahçedeki bot bize ait değil, şimdilik bahçenin ortasını bir amaca bağlı kullanmaya başlamadık, o yüzden arkadaşımız botunu şimdilik bizim bahçeye "park ediyor." :)
En son fotoğrafta da şimdilik sebze ekimi yaptığımız alan var. Bir sonraki döneme orayı kullanmayacağız, çünkü sebzelerin yeterince güneş alamadıkları için iyi gelişemediklerini gözlemledik.

bizimbahcemiz
09-02-2015, 20:15
536477

Plastik bir maddeyi kullanma taraftarı değilim elbette, fakat bir anlamda geri dönüşüm, bir anlamda da para harcamadan "deneme" yapma imkanımız olsun diye pet şişeleri adacık gibi kullanmak istedik. Şişelerin alt kısımlarını kestik, amaç yağmur yağdığı zaman pet şişelerin içinde bir miktar suyun birikebilmesi ve sık gidemediğimiz dönemlerde sebzelerin su ihtiyacının bu şekilde karşılanabilmesiydi. Çerçeve içindeki toprağı yükselttik, zemindeki toprakla üste eklediğimiz toprak arasına karton tabakalar koyduk.

536478

Ne kadar işe yaramıştır bilmiyorum, çünkü ne yazık ki çetele tutarak gelişimlerini izleyemiyorum. Çünkü hayatımızdaki bazı aksilikler nedeniyle bahçe ile istediğimiz kadar ilgilenemiyoruz.

536479

Bunlar brokoli, marul, havuç, ıspanak ve sarımsaklarımız. Daha henüz çimlenmişlerdi. Gerçek yapraklarını çıkardıklarına emin olduğumda toprağa diktim. Havuç tohumu bizzat yerine ekilmeliymiş, bunu biliyordum ancak bahçede ne gibi zararlılar var ve tohumlarımı yürütürler mi diye emin olamadığım için önce çimlendirip sonra diktim. Günümüz durumlarına baktığımda, sanırım meyve alamayacağım diyorum, çünkü neredeyse hiç büyümemişler.
Sayıyla çimlendirme saksılarına ekmiş olduğum tohumlarımın büyük çoğunluğunu çimlendirebildim, benim için büyük mutluluktu.

536480

536481

Fotoğraflardaki sarı çizmeli kişi de eşim. Hortum ve çizme uyumuna her zaman özen göstermişizdir... :)

Gül Batur
09-02-2015, 21:22
Hahceniz hayırlı bol berektli olsun.

bizimbahcemiz
10-02-2015, 07:38
Çok teşekkür ederim Gül Batur, hepimiz için bol bereketli bir dönem olur umarım.

tarla kuşu
11-02-2015, 15:50
Bahçeniz hayırlı olsun.....

münevver48
11-02-2015, 16:37
hoşgeldiniz.bahçeniz ve sayfanız hayırlı bereketli olsun.

bizimbahcemiz
13-02-2015, 08:50
Çok teşekkür ederim Sevgili tarla kuşu ve Sevgili Münevver48.:)

TCM
13-02-2015, 12:46
536477
...
Fotoğraflardaki sarı çizmeli kişi de eşim. Hortum ve çizme uyumuna her zaman özen göstermişizdir... :)

Hoşgeldiniz ağaçlar.net e ...

Bahçede böyle bir 'süperman' varken sırtınız yere gelmez ...

pınar59
13-02-2015, 19:42
Bahçeniz bereketli olsun ben henüz bahçeye bakamıyorum vertigom baharını yaşayıp banada hayatı zindan ediyor size kolaylıklar dilerim . Sayfalarınızı dolaşarak avunuyorum .Saygılarımla.

.

bizimbahcemiz
16-02-2015, 10:49
Sevgili TCM, çok güldürdünüz beni:)
Gerçi o Süpermen görev gereği başka bir ilde, bu yüzden bu sezon bahçede beni tek başıma bırakmak durumunda kaldı, fakat çalışmalarına ihtiyaç duyduğunu yadsıyamam. :)

Sevgili Pınar59, adaşım... Çok geçmiş olsun dilerim, umarım en yakın zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.