Bağlan

View Full Version : Katırtırnağı (Spartium junceum)

cagla
17-03-2007, 13:14
Genista luncea ve Cytisus preacox “katır tırnağı” olarak adlandırılmış.Bu konuda ayrıntılı bigi verebilirseniz sevinirim.

malina
17-03-2007, 15:48
Dediğiniz yerin linkini yazmayı unutmuşsunuz...

Halit Togay
17-03-2007, 16:02
Genista luncea kelimesinde bir hata var. Google'da arayınca yalnızca Türkçe siteler çıkıyor. Taksonomideki ismi Spartium junceum. İngilizcesi Spanish Broom. Genistae - luncae gibi farklı şekillerde de yazdım birşey çıkmadı . Çıkan Türkçe siteler de birbirlerinin kopyası laflarla dolu. Galiba hepsi aynı yanlış kaynaktan kopya çekmiş.

Halit Togay
17-03-2007, 16:31
Tarlamda iki kök katırtırnağı var. İnsan boyundalar ve baharda nefis oluyorlar Mahalli ismi poruk.

sukranayalp
17-03-2007, 16:55
Sn Cagla katırtırnağının latince adı Sparteum'dur.Halit Togay da belirtmiş.Ve Türkiye'de doğal olarak yetişen bir bitki. Genista da aynı familyadan ve aynı dönemde çiçek açıyor. Ancak pek fazla bilinen ve tanınan bir bitki olmamasından dolayı isim verilmemiş. Buna rağmen latincesinden çevirirsek yalancı katırtırnağı olarak adlandırabiliriz.Çiçekleri çok benzer, en büyük fark genista'da yeşil yaprak varken çiçek görünür, sparteum' da ise iskelet halindeki yeşil dallar üzerinde sarı çiçekelr belirir.

memet
17-03-2007, 17:04
Yakındır her yerde açması

Mine Pakkaner
17-03-2007, 18:49
Genista da, Cytisus da ülkemizde yaygın. Genista'nın ülkemizde 13 alt türü var.

Genista acanthoclada
Genista albida
Genista anatolica
Genista aucheri
Genista burdurensis
Genista carinalis
Genista involucrata
Genista libanotica
Genista lydia
Genista lydia
Genista sandrasica
Genista sessilifolia
Genista tinctoria

Cytisus'un ise 4 türü,
Cytisus acutangulus
Cytisus procumbens
Cytisus scoparius
Cytisus villosus

Spartium da aynı familyadan, bizde tek türü var
Spartium junceum

Katır tırnağı diye ikisine de denme sebebi ise hem Cytisus'un, hem de Genista'nın İngilizce'de broom diye adlandırılması olabilir. Genista luncea diye bir çeşide ise ben de rastlamadım. Halit Bey'in dediği gibi Türkiye dışında bir kaynakta yok. Ancak Genista'nın 150 kadar alt türü varmış (bak. Tohumlu Bitkiler Sistematiği).

Aslında ülkemizde katırtırnağı diye adlandırılan bitki Spartium junceum, Genista tinctoria ise boyacı katırtırnağı ( bak. Tuğrul Mataracı- Ağaçlar) diye adlandırılıyor ve ülkemizde Amasya, Bursa, İstanbul, Kırklareli, Muş, Sakarya, Sinop ve Trabzon illerinin coğrafyasında bulunuyor.

Mine Pakkaner
17-03-2007, 19:07
Genista luncea ve Cytisus preacox “katır tırnağı” olarak adlandırılmış.Bu konuda ayrıntılı bigi verebilirseniz sevinirim.

Sayın Çağla, aslında hiç yapmayacağımız birşey yaparak bir kural ihlal ettik :) Siz kendinizi tanıtmadan, biz elbirliği ile cevap yazdık ;). http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığına bir uğrar mısınız?

Hoşgeldiniz :)

cagla
19-03-2007, 08:44
Uğradım bile ;) Acemiliğime verirseniz,:o

İlginize tekrar teşekkür ederim. ;)

Uyarılarınızdan sonra farkettim.Ulaştığım Türkçe sitelerin azizliğine uğradıysam da bu konuda edindiğim kaynaklar yine de yetersiz. Diğerlerinden ayrımı güç bir bitki (Cytisus praecox).

Gezinirken farklı(!) bir siteden birşeyler buldum,paylaşmak,yorumlarınızı almak isterim: http://www.kadinmagazin.com/sus-bitkileri/En-Guzel-Sus-Bitkileri-6/616/

papatyama
22-03-2007, 16:46
Çağlacım ne kadar şanslısın. Hem birçok yardım aldın hemde bugün bilgisayar çalışmadı ve sunumun haftaya ertelendi:D
Bulduklarını bizimle paylaşırsan daha çok bilgi alacağından eminim:D

memet
22-03-2007, 17:30
google'de (http://images.google.com.tr/images?q=Cytisus%20praecox).&ie=UTF-8&oe=UTF-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:tr-TR:official&um=1&sa=N&tab=wi)şu örnekler vardı.

cagla
22-03-2007, 20:32
Çağlacım ne kadar şanslısın. Hem birçok yardım aldın hemde bugün bilgisayar çalışmadı ve sunumun haftaya ertelendi:D
Bulduklarını bizimle paylaşırsan daha çok bilgi alacağından eminim:D

Merve'ciğim evet çok şanslıyım :) Kabul de bu bitki konusunda daha çok tereddütlerim var. :mad: Öncelikle melez bir tür aradığım,Türkçe ismi de şüpheli,sırf peyzaj uygulamalarında çok kullanılıyor diye özellikle bu türü vermiş hocam. :( Botanica,A'dan Z'ye bile işe yaramadı. Ulaştığım kaynaklar sıkıntılı, kendi içinde tereddütlü. :o Karar verdim ben özet olarak porukları anlatıp huzura kavuşacağım. Bütün bir haftam geçti yine de sunum çıkmadı ortaya. Bulduklarıma şahit olacağından emin olabilirsin. :cool:

Plumbago
22-03-2007, 23:27
Cytisus X praecox melez bir türdür. Peyzaj uygulamalarında çok kullanılır ve piyasada "Katırtırnağı" Türkçe adı ile satılır.

İşinize yarar umudu ile bir kaç resmini ekliyorum.

8492

8493

8494

sezgin
07-05-2007, 09:24
bak şimdi iyice kafam karıştı:( ve neyapacağı bilemiyorum.benimde bir sunum yapmam lazım ve elimdeki notlarda katırtırnağı ''genista'' burada da bazı arkadaslar ''Sparteum'' diye adlandırmışlar.sparteum ismiyle bişiy cıkaramadım genista ismiyle de aynı sonuç.
bilgisi olan arkadaslar bi zahmet yardım etse.yalnız bana biraz uzunca ayrıntıya kaçan şeyler lazım.
şimdiden teşekkür ederim.

memet
07-05-2007, 09:40
Sparteum yerine spartium olarak tekrar ara.
Mine Pakkaner'in 7 nolu mesajda verdiği linklere bak.

limon
07-05-2007, 21:07
Katırtırnaklarının çiçekleri geçmeye başladı ama sizlerle bir anımı paylaşmak istedim. Seneler önce kokusunun cazibesine kapılıp evimizde vazomuza koymak için koca demet katırtırnağı toplamıştık. Ev bitkileri için olan böcek ilacından (sprey) sıkmıştım gece yatarken. Sabah kalktığımda masanın üzerinde milyonlarca boy boy kurtçuklarla karşılaşmıştım. O kadarcık çiçeğin içine o kadar sayıda kurtçuk nasıl girmişler şaşırmış kalmıştım. Karşıdan bakınca hiç bir canlı gözükmüyordu :rolleyes: Onun için hep uyarıyorum arkadaşlarımı
güzel kokan çiçekleri koklarken dikkat edin. Belirli bir mesafeden koklayın. Burnunuzu dayayıp içinize çekmeyin lütfen. Sevgiler...

Erguvan Muhibbi
18-05-2007, 23:22
Limon kardeş Katır tırnağı İstanbul'da Haziran ayında açar.
Bu sene malum havalar sıcak erken açtılar. Sense soldu
diyorsun. Senin bahsettiğin katırtırnakları nerede?

tourkana
19-05-2007, 10:25
sarıyerdekiler yeni yeni açmaya başladı,ancak ikinci köprüden geçerken sürekli olarak gözüme çarpan her iki yakanın yol kenarlarında yer alan katır tırnakları nisan başlarında açmıştı...arkadaşımız belki onlardan bahsediyordur..

limon
20-05-2007, 17:27
Limon kardeş Katır tırnağı İstanbul'da Haziran ayında açar.
Bu sene malum havalar sıcak erken açtılar. Sense soldu
diyorsun. Senin bahsettiğin katırtırnakları nerede?

Sarıyer'de Gümüşdere'ye doğru olan arazilerde. Bu sene çok erken açtılar ve yavaş yavaş tohuma bile kaçmaya başlamışlar. Ama halen çok güzel kokuyorlar. Hatta akasyalarla kokuları karışınca nefis oluyor. Dün ve bugün yağmurlu hava burda. Fakat gökten çamur yağıyor sanki... Biraz önce de guguk kuşu ötüyordu yağmur yağarken....

limon
04-06-2007, 10:39
Katırtırnağı tohumları toplasam evimin önündeki araziye serpsem kendiliğinden çıkar mı? Yoksa çimlendirip mi dikmem lazım? Tohumunu seneye bahara doğru mu ekmek lazım yaz sonu mu?

sukranayalp
04-06-2007, 13:22
Yaz sonu ekim yapabilirsiniz ama Sparteum larda çimlenme engeli olduğu için önce zedeleme sonra da asitle muamele gerekir.

yasarulutas
04-06-2007, 16:11
Bu "Katır Tırnağı" epey meşhur bir bitki oldu. Bu çiçek sadece doğal ortamlar damı yetişir? Yok bahçede de yetişiyorsa ve sadece ülkemizde yetişiyorsa ve kültürü yapılmış ve tohumları alınmış bir hali varsa, tohumundan istiyorum. Haberiniz olsun arkadaşlar.

limon
04-06-2007, 19:14
Teşekkür ederim Şükran Hanım. Oldukça zormuş uygulama. Ben daha amatörüm :) En iyisi yanlarındaki yavrularından alıp dikeyim.

KIRLARIN SESI
14-02-2008, 13:06
bende katir tirnaklari yaziniza baktim. ben gecen sene almistim bahceme. Bildigimiz katirtirnagi kadar buyuk degil cicekleri ve kokulu guller kadar cok kokulu bir bitki. Gecen seneden bu gune bayagi koku kalinlasti. Baktim sabah (ee bu site sayesinde ciceklerim beni kazandi sanirim tekrar tesekkurler) uzzeri hep gonca sanirim yakinda ciceklenip o guzel kokularini verecek bahceye. Sabirsizlaniyorum. Bir de resmini ekliyorum. Acinca da eklerim merak etmeyin:)
sevgiyle kalin

http://www.agaclar.net/galeri/files/26447-cytisus_2008_003.jpg

Ahm@
24-03-2008, 18:23
arkadaşlar merhaba ben ahmet A.İ.B.Ü. de peyzaj mim. 3. sınıftayım ve yarına bi sunum hazırlamam lazım cytisus praecox diye bi tür hakkında pek de bişe bulduğum söylenemez bu konuuda bilgisi olan arkadaşlardan biraz yardımm alabilir miyim? Biliyorum daha şimdi üye oldum ama paylaşım paylaşımdır teşekkür ederim. daha önceki sunumlarımda da buradan bilgiler almıştım fakat bu sefer üye olup teşekkür etmek istedim gerçekten çok faydalı ve güzel bi forum olmuş...

nariçi
13-12-2008, 17:05
Bugün bir kök katırtırnağı (boruk) söktüm tenekeye aldım, yapraklar dökülmüş, siyah nohut büyüklüğünde ki meyvelerinden 'tektük' vardı. Bakalım baharda kurumuş mu yoksa tutmuş mu olacak. Bonsaisi olmaz herhalde?

Güler
14-12-2008, 11:23
Bu da bahçemdeki katır tırnağı.

55808

nariçi
14-12-2008, 16:14
Buradakilerin yaprağı kışın dökülüyor, sizinkiler de yaprak döküyor mu?

denizakvaryumu
24-02-2009, 13:02
Genista lydia

aslında katır tırnağı değil ama neden katır tırnağı deniliyor anlamadım.

http://davesgarden.com/guides/pf/go/1718/

64220

http://www.highcountrygardens.com/catalog/product/53725/

talar_
28-03-2009, 09:54
Dün iş dönüşü yol kenarından 2 kök Spartium junceum(katır tırnağı) söktüm :)
Balkonda nasıl bakarım bilen var mı? Herhalde 15 de bir su yeter, birde bol güneş diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz??

kaktüs
10-04-2009, 08:47
Katır tırnağı yol kenarlarındaki muhteşem görüntüsü ve araba camından içeri girern kokusu ile çok sevdiğim bir bitkidir. Ben sadece sarısını biliyordum ama burada renk renk gördüm kafam karıştı...

Tohumlarında çimlenme engeli varsa, çelikle mi üretilebilir?

Oğuz Karsan
20-10-2009, 20:35
Merhaba.

Yaz sonu ekim yapabilirsiniz ama Sparteum larda çimlenme engeli olduğu için önce zedeleme sonra da asitle muamele gerekir.

Sn. sukranayalp, peki bu söyledikleriniz nasıl yapılabilir tarif edebilirmisiniz?
Şile'den biraz tohum toplamıştım. Sanıyorum tohumları ekmenin tam zamanı değil mi?

Bu "Katır Tırnağı" epey meşhur bir bitki oldu. Bu çiçek sadece doğal ortamlar damı yetişir? Yok bahçede de yetişiyorsa ve sadece ülkemizde yetişiyorsa ve kültürü yapılmış ve tohumları alınmış bir hali varsa, tohumundan istiyorum. Haberiniz olsun arkadaşlar.

Sn. yasarulutas, biraz tohumum var. Yetiştirebilirsem size de veririm.

Teşekkür ederim Şükran Hanım. Oldukça zormuş uygulama. Ben daha amatörüm En iyisi yanlarındaki yavrularından alıp dikeyim.

Sn. limon, Yetiştirebilirsem size de vereceğim.

Saygılar

limon
21-10-2009, 08:09
Oğuz Bey, ben bu bahar bol yağmurlu günlerden sonra ufacık bir kökü çok kolayca sökmüştüm. Bahçeye diktim gayet güzel gidiyordu çiçeklenmeye de başlamıştı ama yerini değiştirmek zorunda kalınca öldü maalesef.

Aslında şu sıralar da zemin çok yumuşak, mevsim de uygun, yine ufak bir bitkiyi söküp dikebilirim. Bu sefer, dikeceğim yeri önceden belirleyeceğim, yer değiştirmeyeceğim. Amacım, ağaç formunda gördüğüm Katırtırnağını oluşturabilmek olacak.

Burada, arazide çok fazla Katırnağı bitkisi var. Sanırım engeli aşıp çimlenen tohumlardan da bol miktarda yavrular var. Ben de sizin için bir saksıya miniklerden dikeceğim.

querelle
18-11-2009, 13:43
Bu da benimki arkadaşlar :)

Şimdiye kadar hiç çiçek açmadı ama zaten ekeli 6-7 ay ancak oldu. Yol kenarındaki bir bitkiden ufak bir gövde kesip direkt toprağa ekmiştim, ektiğimde tek bir "tırnak" vardı, şimdi ise gördüğünüz gibi kocaman oldu.
Toprak kuruduğunda biraz su veriyorum, o kadar.

http://img509.imageshack.us/img509/6365/kkkgk.jpg

not: içinde arapsaçından tutam var, onlar da çoğalmaya başladı. bir de kaktüs meyvesinden koydum, nolur nolmaz :p

Oğuz Karsan
16-02-2010, 20:41
Merhaba.

İşte Katırtırnağı tohumlarım.

125564

İnşallah tutacaklar.

Saygılar

emrebakan
15-05-2010, 17:30
Merhaba.
Çelikleyerek üretebilir miyiz? Çeliklemek için nasıl bir ortam lazım. Kök ışık almalı mı?

Oğuz Karsan
08-06-2010, 15:16
Merhaba.

Oğuz bey bu tohumlar nerede gelip toplayalım

Sn. Hhatice,

Bu bölüme epeydir uğramamıştım. Yazınızı da yeni farkettim. Bu gecikme için özür dilerim. Şu an Katırtırnakları bahçemin heryerinde açmış durumdalar. Ben çoğu üyemizin sahip oldukları bakımlı, harika bahçelere sahip değilim.

Benim bahçem oldukça bakımsız. Doğal olarak vahşi. Ama benim istediğim de zaten vahşi bahçe yani doğal hali. Sadece Fıstıkçamlarımı ben diktim gerisi doğadan hediye.

Resmini gördüğünüz yer Şileye bağlı Doğancılı Köyündedir. Şu anda tohum değil çiçek halindeler. Yazın sonunda tohum veriyorlar, o zaman istediğiniz kadar toplayabilirsiniz. Gelemem derseniz toplayıp gönderebilirim.

Saygılar

capaci
05-07-2010, 11:01
Genista anatolica

http://www.kazimcapaci.com/cicek_01_dosyalar/0151.jpg

Spartium junceum (Katır tırnağı)

http://www.kazimcapaci.com/cicek_01_dosyalar/1970.jpg

fotoğrafı eklemekte zorlanıyorum. yine ekleme yerini bulamadım :(
hangisi daha iyi onu da bilmiyorum. foto eklemek mi, link vermek mi?
eğer link vermek sorun yaratırsa, resim ekleme yerini bulur bulmaz düzeltirim :)

sevgiyle...

Suna
05-06-2011, 23:54
İstanbul da katır tırnaklarının bu gün kü hali. Mis gibi kokuyorlar.

Muda
21-03-2015, 23:04
İki defa farklı rengini aldığım ve ölen katırtırnakları yerine bahçemde bol miktarda sarısını buldum. Birkaç tanesinin yerini değiştirmek istedim. Ancak kökleri çok derinde olunca vazgeçtim.

Farklı yerlerde daha fazla olanları var.

542170

542171

Muda
27-08-2017, 11:40
Fikret abinin bahçesindeki katır tırnakları. Ben ithal çeşitleri yetiştiremedim.

656156

656157

656158

Muda
27-08-2017, 11:43
Ankara yolunda bulunan katır tırnakları. Şu ana kadar gördüğüm en büyük çiçekli olanlar. Bir kısmı kurusa da oldukça güzel büyümüş durumdalar.

656159

656160

Muda
27-08-2017, 11:46
Ankara yolunda bulunan katır tırnaklarından tohum almış durumdayım.Tohumların sert olması nedeni ile nasıl çimlendirebiliriz. Aşındırma ve asitle muamele şeklinde bilgi var. Ancak uygulama yapan ve başarılı olan var mı? .