View Full Version : Rozet Çiçeği
Bu konunun açılacağı yer burası bilmiyorum ama aradım taradım tam da emin değilim... Olaki yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim.
İsmini tam bilmediğim, çiçekçinin fırfır ismini taktığı çiçeklerin tohumlarını, geçen yaz sonu alarak sakladım..
Bunları ne zaman ekmem gerekiyor..
Ferda Ülkümen
15-03-2007, 17:27
Rozet çiçeğine benziyorlar.Don tehlikesi olmayan bir yere şimdi ekebilirsiniz.Ben camekanlı balkonumda ektim.
İzmir'de yaşıyorum...
Havalar iyi gidiyordu bir ara tohumları dikeyim diye niyetlendim ama havalar yine soğudu malum...
Tamam ben de yarısını dikeyim bari...
Teşekkürler.. :)
Ferda Ülkümen
16-03-2007, 11:02
Ben de her ihtimale karşı biraz tohum ayırıyorum. Rozet Ege de kolay yetişen, bol bulunan bir çiçek.
merhaba arkadaslar pervane cıcegı hakkında bılgısı olan varmı, duydumda nasıl bır sey merak ettim ,resmı varsa gormek ısterım , sımdıden tesekkurler .
fatmadundar
11-11-2007, 20:22
Pervane mi yoksa çarkıfelek çiçeği mi?
Mine Pakkaner
12-11-2007, 10:56
Pervane çiçeği halk arasında rozet ve vinka diye de bilinir.
Botanik adı Catharanthus rosea.
http://www.redwoodbarn.com/images/vincaroseamix.jpg
zerrindursun
21-02-2008, 11:11
Arkadaşlar 4 senedir balkonuma pervane çiçeğini ekiyorum.
İnanılmaz güzel bir bitki. Temmuz başından kasım sonuna kadar sürekli acıyor. Güneşi sever.
öğretmen
01-03-2008, 11:25
Evet harika bir çiçek..Saksıda sınıf ortamında aynı kökü 2 yıl yaz kış çiçek açtı.Aktarda tohumundan buldum.Belki başka renktir diye ektim.Çok güzel...
Ferda Ülkümen
23-03-2008, 22:34
benim bir sorum olacak rozet çiçeğim salonda bol güneş alan bir yerde ve üç günde bir de suluyorum ama buna rağmen yaprakları alttan başlayarak sararıyor ve dökülüyör acaba bunun nedenini bilen var mı? varsa bana yardım edebilir mi? şimdiden teşşekür ederim
Rozet çiçeği ılıman iklimlerin dış mekan bitkisi. İstanbulda donlardan zarar gördüğü için biz onu tek yıllık bitki gibi her sene yeniden yetiştiriyoruz.
Sizinki kışı atlatabildiğine göre onu balkonda güneş gören bir yere koyabilirsiniz.
Düzenli, az ve sık sulamalısınız.
Orkun Kırcı
22-09-2008, 17:08
Belediyeler de her yere bunlardan dikiyorlar. Bizim evde de vazgeçilmez çiçektir. Babaannemde renk renk var.
Çok dayanıklı, hızlı büyüyen, rengarenk ve harika görünümlü bir çiçek.Bizim evin de vazgeçilmezi.
Orkun Kırcı
22-09-2008, 17:55
Siz dikmeseniz bile dökülen tohumlardan yine çıkıyor olması çok iyi.
Evet bende çok seviyorum.4 renk var .Cam önünde duruyor.Ama daha hiç tohum olmadı .
Ama çok güzel açıyorlar .
Acaba çalı şeklini alır mı .?Çok yıllık olabilir mi ?
Oğuzhan, çok yıllık zaten, bizdekileri 4 yıl sonra yeniledik, uzun zaman da hiç performans kaybetmedi.
Ana dalı oldukça kalınlaşıyor zamanla ama tam bir çalı formuna girdiğini söyleyemem tabi.
Teşekkür ederim.O zaman kışın korunaklı bir yere almak lazım.O zaman görsel şölene devam.. :)
Adana'da korunaklı bir yere ihtiyaç duymuyor ama Karabük zorlar belki :)
Ferda Ülkümen
26-09-2008, 00:08
Buralarda dışarda donuyor, içeride denedim bütün yapraklarını dökse de, ertesi yaz gelişti ve çiçeklendi.
Bende de 20-25 tane tohum var dikmek için sabırsızlanıyorum.Şimdi diksem olurmu acaba?
Estetik ve görsel olarak çok güzel bir çiçek .
baharipek
24-06-2009, 12:37
merhaba ben yeni üyeyim.doğru yere mi yazıyorum emin değilim.vinka diye bildiğim balkonumdaki 1 ay önce aldığım çiçeğim böceklendi.böcekler açık yeşil şeffaf gibi ve çok küçükler, çiçeğin yaprakları buruşmaya başladı.evde hazırlayabileceğim bir ilaç önerebilir misiniz ? teşekkürler...
Adalet Yağcı
29-06-2009, 16:03
Sevgili Baharipek, burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=bitkiler+i%E7in+ila%E7lar%FD) aradığınız ev yapımı ilaçları bulabilirsiniz.
Bu yıl ektiğim rozetim ilk çiçeğini açtı.:D:D
yesim ozgun
11-08-2009, 20:52
bugun fidanliktan 4 tane beyaz, pembe, yavruagzı, kirmizi renklerde rozet aldim. Cok ama cok güzeller. Büyükçe çicekleri var.Saksi da aldim. fide olarak yoktu. Tanesine 3,5 TL verdim. Resimlerini çekip yarin ekleyecegim.
Bayagi gür ve çicekliler. Ancak bakimlari hakkinda hicbir fikrim yok. Sadece su verseniz yeter dedi fidanliktaki bey. Ve güneşi cok seviyor dedi. Benim bahcem sabahtan aksama kadar sürekli guneşli. O yüzden petunya, camgüzeli gibi çiçekli bitki yetistiremiyorum.
Bakimi hakkinda bilgisi olan paylasabilir mi?
Arkadaşlar beni tüy ve katrana bulamayacağınıza söz verirseniz bir şey söylemek istiyorum. Verdiniz mi? Tamam.
Dün pazarda bol çiçekli rozet fideleri 50 kuruştu.
Sevgili yesim ozgun, suyu da güneşi de çok sever. Bizim burası gibi sıcak yerlerde Ekim sonuna kadar çiçek açar. Güle güle büyütün.
yesim ozgun
13-08-2009, 14:27
Defned. 50 kuruşu duyunca, ağlamak istiyorum...
Bir daha gitmeyeceğim o fidanlığa zaten bütün rozetlerin toprakli köklerinden çok fazla solucan cıktı. Hani bir, iki tane değil. Bir de o solucanlari taaa parka taşımak zorunda kaldım....
Teşekkür ederim bu arada bilgiler içinde..
İki hafta önce çiçekçiye uğradığımda istediğim çiçeği bulamadım. O ara gözüme takıldı rozet çiçekleri. Dört tane fidecik aldım. Dün baktım bir tanesinin yaprakları buruşmuş, kuruyacak gibi:(. Ama diğer üçü çok sağlıklı:)
Benim bebekler sabah ve öğlen güneşi alıyorlar ve hergün az az su veriyorum şimdilik mutlu görünüyorlar ;)
benim bebekler tohum yapmaya başladılar inşallah çok tohum olur paylaşırım :D artık bebeklikten çıktılar anne olmaya adaylar :D:D
Seve seve Sevim Hanım nasıl toplanması gerktiğini tam biliyorum ama dalında olgunlaşmasını bekliyeceğim bi tanesini feda ettim içi yeşil sanırım dalında kuruyacaklar deneme yanılma yöntemini uygulayacağım ilk olarak size yollayacağım emin olun ;) İnşallah fazla olur diğer arkadaşlarla da paylaşabilirim.
Ben bu tohum alma işini beceremedim gitti. Sağına soluna bakıyorum tohum keseciğine benzer bir şey göremiyorum:(.
rozet çiçeği benim çocukluğumdan bildiğim çiçeklerden ama Sn Emreezgi sayesinde bu kadar çeşitli renklerini gördüm sağlıkla büyüsün ve çoğalsınlar inaallaah.
yesim ozgun
30-08-2009, 20:48
Tohum keseciği minicik bir yeşil bibere benzer. Yeşilken kopartılmaması gerekiyor. Yeşil kesecikler sararmaya başladığında hergün kontrol edin. Sararma kurumaya geçtiği an tohum keseciğini kopartın. Kopartırken dikkat edin çıt diye patlayıveriyor kese.Minik bir makas kullanabilirsiniz kesenin kopartırken patlamasını önlemek için. İçinden minicik siyah tohumlar çıkıyor.
Sevgili Yeşim bilginiz için çok teşekkür ederim ilk defa tohum alıyorum rozet çiçeğinden o yüzden tam olarak nasıl toplamam gerktiğini bilmiyordum sayenizde öğrendim çok teşekkür ederim.
Sevgili Hüzün bunlar bende olan renkleri çok daha farklı renkleri var inşallah onlardan da edinicem yeterli tohum olursa elimde size de gönderirim çocukluğunza dönelim :D güzel temennileriniz için çok teşekkürler
Sevim Hanım sizin rozetleri göremedik 4 tane fide aldım demiştiniz renklerini merak ettim doğrusu
Emrezgi iki beyaz iki kırmızıydı. Beyazlar maalesef öldü. Niye öldüğünü de anlayamadım doğrusu. Kırmızılar duruyor. Çekerim resimlerini:)
Çok üzüldüm beyazların ölmesine ama neyseki kırmızılarınız var bendeki tohumları toplamayı başarabilirsem başka renklerinizde olacak :)
Sevgili Gulyabaniablası bana gönderdiğiniz rozet çiçeği tohumları için teşekkür ederim renklerini ve hangi ayda ekmme gerektiğini bildirirseniz seviniirm :)
tasdelenmurat
15-10-2009, 16:24
Çok güzel çiçekler, yalnız çok büyüdüklerinde pek hoşuma gitmiyorlar. Böyle tek dal iken ve üstünde birkaç çiçek varken çok estetik görünüyorlar. Ama budama, şekillendirme yapmayınca git gide çalı gibi oluyorlar. Annemin balkonunda varlar, bir kaç yıllıklar ve çok büyükler. Çiçeklerden ziyade karşınızda çalı bir bitki oluyor o zaman.
Çok fazla renkleri var. Git gide belediyelerin çevre süslemesindede bayağı bir gözde olmaya başladı.
İki tane bordo çiçekli var. Beyazlar öldü maalesef. Biri filizlenir gibi olmuştu gelişemeden kurudu. Çok güzel filizlendiler sağlı sollu. Üzeri hep çiçekli. Onları öldürmeden böyle saklayabilirsem baharda renklerini çoğaltacağım. Çok canlı hoş görünüyorlar. Ama şu ana kadar tohum kesesi bulamadım:(
üzülmeyin Sevim Hanım bazıları çok geç tohum oluşturuyor
bendekilerde bir kaç tane tohum verdi dinlenmeye aldılar kendilerini şimdi yine tohum oluşumları var yeteri kadar tohum olursa ipeklerle size yollayacağım o yüzden biraz bekliyorum
Benim herhalde büyüyecekler açılıp yaprak olacaklar dediğim çıkıntılar tohummuş nihayet bir tane yakalıyabildim:) Yeşil tohum keseleri anlatıldığı şekilde kurusun koparayım diye bekliyorum bütün gün dışarda olduğum için bir türlü dökülmeden bulamıyorum:(
bırakın dökülsenle hiç beklemen bu sene çimlenenler oluyor yeterli büyüklüğe gelice onlara uygun birer saksı bulursunuz
gülyabani
25-11-2009, 14:34
Arkadaşlar elimde rozet çiçeği tohumları var ekimini ne zaman yapıcam tam olarak bilmiyorum. Bilen varsa yazabilirmi lütfen şimdiden teşekkürler.
Toplamaya yetişemediğim toprağa düşen tohumlarım çimlendi sanırım zamanı yok bir tanıdığım tohumları hiç toplamaz tohumlar kendiliğinden çimlenir ve baharda büyüyen fideleri istediği yere diker ya da dağıtır. Siz yine riske atmak istemiyorum derseniz mart ayı gibi ekin bence ya da yarısını şimdi deneyin iyi akşamlar
çok güzeller maaşallah
Çok teşekkür ederim şimdi kocaman oldular büyüdüler bazılarıda anlam veremediğim şekilde kurudu ama kalanlar bana yetiyor :)
aysebereket
15-04-2010, 12:37
Merhaba,
Geçen sene topladığım rozet tohumlarımı torf ve vermikülit karışımına ektim ve karanlık bir dolabın içine yerleştirdim. Yaklaşık 10 gün oldu, Çimlenmeye başladılar, henüz ilk iki yaprakları çıkmadı ancak uzun sapları çıktı. Sorum şu: Ne zaman karanlık dolaptan çıkarıp, aydınlık ve açık havaya almalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
melikesarı
19-05-2010, 09:04
Pembe renginde annemin terasa ve balkondaki saksılarda var yaz boyu açıyorlar sonra yukarıda da denildiği gibi yeşil tohum keseleri çıkıyor onlar zamanla kahveye dönüp ortasından çatlayıp toprağa düşüp kendi kendine çıkıyor. Topraga düşmeden almak isterseniz sık sık kontrol edin kahve rengi yani kuru gibi gözüktüğünde bi makasla alıp kesebilirsinz bizim teras tüm gün güneş balkonda sadece 1 2 saat güneşsiz kalıyor güneşi çok seviyolar kurudukça suluyoruz hiçbir ekstra bakımı yok. Kışın soğuklardanmıdır nedir dalları kuruyor baharda aynı dallar tekrar filizleniyor. Bende pazardan 50 kuruşa aldım beyaz renk bakalım konyanın havasını sevecekmi
Benim güzeller coştu yine :D tohum veren bile var :dilli:
melikesarı
08-06-2010, 21:48
Benim güzeller coştu yine :D tohum veren bile var :dilli:
Ohh maşallah gerçekden çoşmuşlar çok güzel gözüküyorlar benimkide çiçek açıyor ama oğluşum onları rahat bırakmıyor:)
laydogmus
07-08-2010, 13:19
Ben bu yıl tanıştım rozet ile , kışın 2 renk tohumlarını ekmiştim , arada beyazlarda çıktı:p şuan balkonda çok güzel çiçek açıyorlar , güneşe çok dayanıklı bir çiçek
Sevgi Durul
21-08-2010, 10:18
Kesinlikle yetiştirilmesi gereken nazsız bir çiçek. Fide olarak almıştım, o zamandan beri açıyor. Beyazı bir başka güzel.
166961
166962
Ezgicim yine coşturmuşsun rozet çiçeklerini. Geçen yıl beyazım ölmüştü ama pembe ve kırmızım çok güzel büyümüştü. Ben bu yıl büyütemedim nedense. O kadar da tohum almıştım:(.
Sizin beyaz ve kırmızı da çok güzel sevgili SDurul:)
ziynetgitmez
03-09-2010, 14:41
Selamlar,
Bunlarda benimkiler. Dört tane alıp ayrı ayrı saksılara diktim. Beyaz renkli olan fazla çiçek vermiyor. Ama diğerleri gayet iyi gibi. Sadece çiçeklerim fazla büyük değil. Acaba cinsi ile mi ilgili?
[http://my.jetscreenshot.com/5084/20110812-uxtv-68kb]http://my.jetscreenshot.com/5084/m_20110812-uxtv-68kb.jpg
[IMG]http://my.jetscreenshot.com/5084/m_20110812-0o0f-71kb.jpg (http://my.jetscreenshot.com/5084/20110812-0o0f-71kb)
Rozet çiçeği sever arkadaşlar. Sizce budama zamanı gelmişmidir. boyuna gidiyor maşallah. ama enine gitse daha çok sevinicem. :p
marjinalmenekse
27-08-2011, 09:32
bu sene tanıştım rozetlerle ama çok sevdim tek istekleri güneş ve su ...sürekli açıyorlar.
harika bir çiçek.izmir'in sıcağına bile dayanabiliyor.hiç çiçeksiz kalmıyor.işte balkonumdaki rozetler
kopshtar
05-09-2011, 15:57
harika bir çiçek.izmir'in sıcağına bile dayanabiliyor.hiç çiçeksiz kalmıyor.işte balkonumdaki rozetler
Sn Armeria tabi dayanır, biz burada bu çiçeği izmir güzeli olarak biliyoruz :))
sabırsız0606
29-01-2012, 23:29
bunlarda benim rozetlerim:p evet kışa inat açmaya devam ediyorlar hemde soğukların en fazla olduğu bu kış gününde. Yazdan kalmalar kıyamadım havalar soğuyunca içeri aldım:) yeri geldi yaprak döktüler yeri geldi çiçekleri küçüldü yeri geldi düşen tohumlar yeşerdi falan filan bayağı bir badire atlattık ancak şimdi çok mutluyuz ikimizde :) beyaz olanı kurtaramadım:( ancak elimden geldiğince ki(çiçek bakma konusunda çok acemiyim hatta pek bir şey bilmiyorum öğreniyorum) iyi bakmaya çalışıyorum sadece:) açık pembe olan bonsai ağaç görünümünde beni mest ediyor:) hatta çok az miktar kökü bile saksı deliğinden dışarı çıkmış mutlu dmekki:)
sabırsız0606
29-01-2012, 23:32
çingiş pembe ise uzadı gitti:) asprinli su vermiştim hasta olduklarında(Çiçekleri küçülmüştü yaprakları sararıp kuruyordu) iyi geldi hergün bir çiçek açıyor çiçeksiz kalmıyor ancak çiçekleri hemen geçiveriyo ve düşüyo buna rağmen iyiler onları çok seviyorum:D
maysan80
31-01-2012, 18:42
çok güzelmiş bizim aydında heryerde vardır. ama bu kadar çekici gelmezdi bu çiçek ama ciddi anlamda çok güzelmiş.
sabırsız0606
11-05-2012, 19:58
:prozet çiçeğim aynen kaldığı yerden devam ediyor açmaya :) yanda akşam sefam var tohumdan ektiğim:p
ya bende bir çiçek var ismini bilmiyorum katmerli gül gibi çiçek açıyor kırmızı yaprakları küpeli yi anımsatıyor çiçeğimin bir tarafındaki yaprakları sararıyor çiçekleri cansız kısa süre önce minik minik sinekler oluşmuştu neyapmam gerekiyor
Rana+miraç
11-08-2012, 16:22
Merhaba... Ağustos sıcaklarının şirin çiçeği rozetler her yanı sardı. İki senelik yetişkin rozetim bahar aylarında balkona çıkardığımdan beri deli gibi çiçek açıyor. Bu sene tohumlarından ektiğim miniş rozetlerimde büyüdü. Çiçeklerini açmaya başladı. Tüm yaz boyu açması ve özel bakım istememesi nedeniyle balkonumda her daim olacaklar.
Cymbelina
19-08-2012, 08:28
Merhaba... Ağustos sıcaklarının şirin çiçeği rozetler her yanı sardı. İki senelik yetişkin rozetim bahar aylarında balkona çıkardığımdan beri deli gibi çiçek açıyor. Bu sene tohumlarından ektiğim miniş rozetlerimde büyüdü. Çiçeklerini açmaya başladı. Tüm yaz boyu açması ve özel bakım istememesi nedeniyle balkonumda her daim olacaklar.
Başkanım, değerli dostum Ranamiraç, elbette bizden sakladığın bu çiçeğini de görmemle hoşuma gitmesi bir oldu. Beni biliyorsun, gün geçmiyor ki bir başka çiçeği görüp bayılmayayım:p Eh, bu durumda şart oldu, derhal :dilli: bilgi talep ediyorum: şimdi bu sevimli arkadaş sadece Ağustos'ta mı açıyor yoksa kışın içeriye almış olsak kışın da açar mı? 2 sene demişsin, demek ki mevsimlik değil. Bu arada ilk bakışta cam güzeline benzettim çiçeklerini ama yaprakları farklıymış.
Rana+miraç
21-08-2012, 14:31
Sevgili yardımcım; mesajını geç gördüm kusura bakma.
Yetişkin rozetimi iki sene önce büyük halde bana hediye edildi , daha önceki yıllarını bilmiyorum çok yıllık desem daha doğru olur.Geçen sene kış soğuklarına kadar çiçek açtı. Aralık ayında içeri aldım ,tüm yapraklarını döktü ama ölmedi. Bahar aylarında mart sonu gibi balkona tekrar çıkardım, önce güzel yapraklar büyüttü,sonra kaldığı yerden açmaya tekrar başladı. Nisan ayından beri çiçekli ve kasıma kadar açar büyük ihtimalle.
Çok fazla tohum yapıyor. Geçen sene toplamıştım bu sene toplamıyorum .Alt kat komşumun petunya saksılarına tohumlar düşüyordur, seneye onun saksılarını da istila eder.Çimlendirdiğim fidelerin çoğunu dikecek yerim olmadığı için bir kısmı çimlendirme kabında yaşama savaşı veriyor.Bitkiler için şaşırtmanın önemi de görülüyor.
Bunlarda benim rozetlerim, ben bu çiçeği çok seviyorum. Önümüzdeki sene değişik renklerinden almak istiyorum. Yetiştirmesi kolay, tek ihtiyaçları güneş ve bol su, çok sıcaklarda günde iki defa suladığım oldu.
326439
326440
Cymbelina
03-02-2013, 18:17
5-6 tane vinca- rozet tohumu temin ettim. Sabırsızlanıyorum açıkçası ancak tohumları ne zaman ekmemi önerirsiniz? Her şehre göre değişebiliyor bazı şeyler. Mart ayını mı beklemeli yoksa şimdi uygun mudur? Ayrıca torf yerine toprak kullansam sorun olur mu dersiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
Rana+miraç
05-02-2013, 18:49
5-6 tane vinca- rozet tohumu temin ettim. Sabırsızlanıyorum açıkçası ancak tohumları ne zaman ekmemi önerirsiniz? Her şehre göre değişebiliyor bazı şeyler. Mart ayını mı beklemeli yoksa şimdi uygun mudur? Ayrıca torf yerine toprak kullansam sorun olur mu dersiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgili cymbelina;
Uzaya savrulmuş sorunu cevaplamak istiyorum.(istediğim sorudan başlayabilirim sanırım ) Ben tohumları mart ayında ekmiştim. Çok kolay yetişen bir çiçek. Balkondaki saksının dibine düşen tohumlar şu anda kendiliğinden çimlenmiş büyümeye çalışıyorlar,havalar sıcak
bu günler. Ben torf kullanmamıştım,bahçe toprağına ektim, yine de büyüdüler.Ev içinde uygun ısıda çimlendirmeyi deneyebilirsin.
Sevgiler
Bunlarda bizim balkondaki Vinca minor'ler (rozet, pervane vs..). 3 kök var.
Suyu çek seviyorlar. 2-3 gün su gelmeze hemen yapraklar salıyor kendini..
Ben bu çiçeğe rozet yerine pervane ismini daha çok yakıştırıyorum. Yaprakların üstüste gelmesi felan ayni pervane :D
ebrulim77
14-08-2013, 08:54
benim saksıya diktiklerime bir haller oldu.yaprakları sarıya döndü kuruma vs yok ama rengi yeşilden sarıya doğru gidiyor.çiçekleri duruyor hatta tomurcuklar var herhangi bir bozulma yok.anlamadım gitti.dün akşam sıvı besin verdim.güneş gören yerdeler üstelik.fikri olan varmı?:(
Rana+miraç
16-08-2013, 13:38
benim saksıya diktiklerime bir haller oldu.yaprakları sarıya döndü kuruma vs yok ama rengi yeşilden sarıya doğru gidiyor.çiçekleri duruyor hatta tomurcuklar var herhangi bir bozulma yok.anlamadım gitti.dün akşam sıvı besin verdim.güneş gören yerdeler üstelik.fikri olan varmı?:(
Sararan yapraklar yaslanan yapraklar olabilir, bazen de susuz kalinca yapraklar sarariyor. Gozlemlerime gore oldukca dayanikli bir bitki .devamli aciyor. Kuruyan dallari kopardigimda yeni filizler vermeye devam ediyor.
sardunyadervis
28-08-2013, 00:03
benim rozet ciceklerim kuruyor nedendir acaba bilgilendirir misiniz
bu çiçeğin tohumundan alman lazım.. çok güzel en önemlisi de sicaga dayanikli olmasi.inşallah bulabiliriz buraların sicagina dayaniklimi görelim; )
Sn Armeria tabi dayanır, biz burada bu çiçeği izmir güzeli olarak biliyoruz :))
Biz de de Mekke gülü denirdi :)
bu çiçeğin tohumundan alman lazım.. çok güzel en önemlisi de sicaga dayanikli olmasi.inşallah bulabiliriz buraların sicagina dayaniklimi görelim; )
Adresinizi yazın size göndereyim.
ben de tohum gönderebilirim.
Sevgili Aysis ve hüzün çok mutlu oldum teşekkür ederim..
Cymbelina
27-02-2014, 21:02
Benim geçen yıl baharda tohumunu ektiğim rozetler şartlar sebebiyle büyümedi ama ölmediler de. Son derece yavaş büyüdüler ve şu anda çiçek açtı şaşkınlar:) Boyları bir karış bile değil sanırım. Daha büyük saksıya geçirmek istiyorum ama üzerinde çiçek varken de tereddütte kaldım.
Şu an çiçek açtılar diye yörüngelerini tamamen sapıtıp yazın çiçek vermemezlik etmezler inşallah. (Evet, aslında bu bir gizli sorudur;), ne diyorsunuz?)
Rana+miraç
27-02-2014, 22:57
Sevgili Cymbelina,
Fideleri şaşırtma yapmış mıydın ? Eğer çimlendikleri yerde büyüyüp açtılarsa bu yüzden küçük kalmış olabilirler ya da cinsleri nedeniyle olabilir, belediyelerin parklara diktikleri kısacık boylarıyla açmışlardı. Benim rozetim halis köy rozeti olduğu için uzun boylu, dallı budaklıydı.
Daha buyuk saksıya kökü zedelemeden geçirirsen zarar göreceklerini düşünmüyorum. Kolay büyüyen kanaatkar bir bitki bana göre. Seninkilerin açmasına şaşırdım, benim rozetlerim balkonda yapraksız , kuru çöp gibi, kışın etkisini hala atamadılar üzerlerinden.
Cymbelina
28-02-2014, 02:37
Heh, işte şimdi yakalandım, iyot gibi açığa çıktım, iyi mi?:))
Eh heh höh, şimdi şöyle Ranamiraçcığım, eee, ööö, nasıl desem? Tamam ya, söylüyorum, ben bu rozetin anacı yani annesi olan rozeti çaldım geçen yıldan önceki yaz belediyenin diktiği rozetlerden, mutlu musun ha, mutlu musun?
Sonra işte o rozet öldü, herhalde diğer arkadaşlarından ayrı olmanın hasretine dayanamadı.
Tamam, çaldım, çaldım ama bir sor niye çaldım:dilli:
Neyse, o ölmeden önce tohumlardan alabilmiştim, hatta burada yukarıda bir mesajda sormuştum ya elimde 3-5 tohum var diye, onlar işte onun tohumuydu:D Neyse işte ben o mesajdan sonra ektim onları.
Normal salça tenekesi var ya, 830 gr'lık;) işte ona ektim, 2 tane yan yana, şimdi ondalar - ya da şaşırtma yapmışımdır belki hatırlamıyorum da, aylardır o salça kutusundalar. Sonra işte, biliyorsun 2 senedir burada yana yakıla çiçeklere evden temin edilecek malzemelerle gübre yerine ne kullanırız diye orada burada ağlaştım, pek bir neticeye ulaşamadım. En sonunda, birkaç ay önce ilk kez sıvı gübre aldım, biraz dandik bir şey ama - çiçeklendirici olanından aldım.
Sonra geçenlerde o sıvı gübreli sulama suyundan bu 2 rozet yavrusuna da verdim, kaç kez verdim hatırlamıyorum. Sonra bunlar birden çıldırdı, ölmek üzereydiler halbuki, bir coştular. Şimdi de çiçek açtılar ama boyları kısacık. yani belki de kötü ettim sıvı gübre vermekle bilmiyorum ama öleceklerdi.
Ne bileyim böyle bir Frankenstein mı oldular nedir?:)
Bu arada balkonda değiller tabi, salon camındalar.
Halis mulis köy rozeti dedin, gözlerimdeki sinsi pırıltıyı gördün mü?;) Bak şu an kaş göz işareti de yapıyorum sana, aldın sen mesajı:)
Tamam o zaman, ben bunları ayırayım, sıkış tepiş olmasın ikisi, bir salça kutusuna bir rozet olsunlar, öyle olur herhalde değil mi? Diğer seçenekler 1,5 litrelik pet şişe veya 2 kg'luk yoğurt kabı.
Gerçi 2 kg'luk yoğurt kabına tek bir rozet de az olur, yani yer kalmıyor sonra koyacak ve toprak da kalmıyor.
merhaba arkadaşlar cezayir menekşesi diye aldığım çiçeğimin bu sitede rozet çiçeği olduğunu öğrendim. Kışı pencere kenarında geçirdi. ama yapraklar dökülüp duruyor acaba budamam mı gerekiyor eski canlı hali kalmadı.
murvettuncer
29-09-2014, 11:13
Selam çiçekseverler...Eylül başında balkonuma 12 kök vınca ektim, çok güzel görünüyorlar,saksılarını da boyadım,kış ortasına kadar bana güzelliklerini sergilerler inşallah....sevgiyle kalın...fotolar yakında...
murvettuncer
29-09-2014, 12:28
----
murvettuncer
29-09-2014, 20:17
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederimfransız balkonundakileride yarın yükleyeceğim
Mücevher Çalısı
14-07-2015, 13:31
Bunlar da benim vefalılarım. Aşırı yaz sıcaklarına dayanabilen ender çiçeklerden.
566069
Bunu yeni aldım, kışın çok güzel çiçeklenen Çuhalardan boşalan yeri doldurmak için.
566070
Bu da tohumdan çıkanlardan. Geçen senenin kırmızı ve beyazından melezlenip pembe açtı.
Antalya'da kışı dışarıda atlatabiliyorlar, ancak kültüre edilmiş olanları çirkinleşiyor, onları her sene satın almak ya da veriyorsa tohumlarından yetiştirmek daha iyi sonuç veriyor.
566071
Bu sanırım hibrit olmayan Pervane Çiçeği (Catharanthus roseus), kışın kendini dinlenmeye alıyor, bahar veya yaz gelince tekrar sağlıklı bir şekilde çiçekleniyor.
celalim01
14-07-2015, 20:50
Ben şimdiye kadar tohum almayı hiç beceremedim. Ama kendisi yanındaki ,sağındaki saksılara tohum döküp yeni fideler üretti kendi başına.
Bulabildiğim bütün renklerini almaya çalışıyorum. Satıcı arkadaş getirecekti ama geciktirdi. O bölgeye gidemedim dedi. Sarı rengi bile varmış, dört gözle bekliyorum. Şimdilik elimde 5 rengimevcut.
eceyıldız
23-07-2015, 18:51
Arkadaşlar ektiğim her rozette sorun yaşadım ve ben bu bitkiyi çok seviyorum. fideği alıyorum ekiyorum tam büyüğüp gelişıyor ki toprak üstünden gövde kararmaya başlıyor ve bitki yavaş yavaş ölüyor bunun nedeni ne olabilir acaba...
Mücevher Çalısı
23-07-2015, 19:55
Arkadaşlar ektiğim her rozette sorun yaşadım ve ben bu bitkiyi çok seviyorum. fideği alıyorum ekiyorum tam büyüğüp gelişıyor ki toprak üstünden gövde kararmaya başlıyor ve bitki yavaş yavaş ölüyor bunun nedeni ne olabilir acaba...
Benim Rozetler de sizin dediğinize benzer sorun geçen sene olmuştu.
Saksıda böyle sorunlarını hiç görmedim fakat apartman bahçesine diktiğim Rozet Çiçeği fidanlarımın hepsini sizin dediğinize benzer sorundan kaybettim. Apartmanımızın toprağı çok kötü, adeta önüne gelen bitkiyi yiyor -inşaat atıkları ve aşırı kireçli oldğunu düşünüyorum-. Rozetlerimin bu toprakda yaşayamadığını, kireçli toprağı beğenmediğini düşünmüştüm.
birtanecik
24-07-2015, 01:25
Gövde kararması bende de oluyor. Senelerdir yetiştiririm bu çiçeği bu yıl ilk kez benimde başıma geldi. Hem de defa defalarca. Ne yapmalıyız?
celalim01
24-07-2015, 06:57
Haklısınız sayın mücevher Çalısı. yere ekili olan rozetlerde sorun yaşamama rağmen saksıda ekili olanlarda gayet başarılı durumlar elde ettim. Sanırım dediğiniz gibi toprak yapısı etkiliyor olabilir.
eceyıldız
24-07-2015, 08:04
Ama ben hep saksıda ektim hiç yere ekmedim toprağım da hazır toprak bahçe toprağı ve koyun gübresi karışımı bütün bitkilerimde aynı toprağı kullanıyorum, sadece bir rozette ve bu yıl aldığım ceylanlarda oldu. Geçen yıl ve bir önceki yıllarda sadece rozetlerde oldu...
lilpar76
20-11-2015, 14:05
Merhaba, arkadaşlar, geçen yaz çiçekçiden almış olduğum dört-beş fide rozet çiçeği yaz ortasından sonbahar sonuna kadar durmadan çiçek açtı. Çoğu sayda tohum tuttum, maalesef ektiğim yer kölgelik olduğundan mı nedir hem geç, hem de çok az sayda çimlendiler. Az da olsa çiçek açtılar. Şimdilik, çok sağlıklılar, ama soğuklar düştüğünden bu yana artık çiçek açmıyorlar ve en kötüsü tohum da tutamadım.
Sorum şu: kışın korumağa alsam, gelecek yıl yeniden yapraklanır ve çiçeklenirler mi? Cevap verecek arkadaşlara önceden teşeķkür ederim.
İki-üç hafta önce çekmiştim resmini.
Sayın lilpar76;
Rozet çiçeklerini saksı içerisine alıp ev içinde bile baksanız büyük çoğunluğu yaşar. Baharla birlikte yeniden bahçeye dikersiniz. Bende bir kısım rozet çiçeklerini yerim olmadığı için saksı içinde ev ortamında tutarak ikinci yılında da daha büyük olarak çiçek açmasını sağlamıştım. Yanılmıyor isem sıcak yerlerde kışın ölmüyorlar.
lilpar76
20-11-2015, 14:26
Hemen cevapladığınız için teşekkürler, sn Muda. O zaman ben bir kısmını saksıya dikip eve alırım, bir kısmını da oldukları yerde korumağa alırım, hem böylelikle hanki variantın daha faydalı olduğunu da denemiş olurum:)
sevgihoca
20-11-2015, 18:46
Rozet çiçeğinin tohumu neresi acaba?Çiçeği mi, yoksa tohum kesese mi oluşturuyor?Baktım ama anlayamadım.Bilgi verirseniz sevinirim.
Rozet çiçeğinin tohumu neresi acaba?Çiçeği mi, yoksa tohum kesese mi oluşturuyor?
Tohum kesesi oluşturuyor Sn.sevgihoca.
Mücevher Çalısı
20-11-2015, 20:26
Rozet çiçeğinin tohumu neresi acaba?Çiçeği mi, yoksa tohum kesese mi oluşturuyor?Baktım ama anlayamadım.Bilgi verirseniz sevinirim.
Tohum kesesi aşağıdaki gibi oluşmaya başlıyor Sevgili sevgihoca. Uzun bir süre sonra bu kese yeşilden sarı-kahve bir renge dönüşünce tohumlar olgunlaşıyor...
586213
sevgihoca
20-11-2015, 20:31
Teşekkür ederim NMel ve Mücevher Çalısı.Zahmet oldu.
lenavita
21-11-2015, 16:16
selam arkadaşlar benimde bu yıl rozet çiçek tohumlarını ektim yarısını da ilk bahar ekeceğim adana olduğundan rozetler im çıktı bile inşallah pembe renkli olur ve arsızdır
lenavita
21-11-2015, 16:21
çok şanslısınız ne güzel olmuş rozet leri niz
celalim01
21-11-2015, 20:34
Çıkar büyük ihtimalle çıkacak rozetler . Bende halen tohumlardan çıkmaya devam ediyorlar. Bende farklı renkleri var. Daha farklı renkleri elde etmeye çalışıyorum.
eceyıldız
07-12-2015, 21:49
Yazın gövde kararması yüzünden yaşatamadığım rozetlerden sonra bunları annemden getirdim bu soğukta bile hala açıyorlar maşallah...
Rozet çiçeklerimin hepsinde dipten sararma meydana geldi. Torf toprak karışımı saksılarında sorun olduğunu düşünüyorum. Biraz gübreleme ile sorunumdan kurtulabilir miyim?
eceyıldız
03-06-2016, 10:57
Rozet çiçeklerimin hepsinde dipten sararma meydana geldi. Torf toprak karışımı saksılarında sorun olduğunu düşünüyorum. Biraz gübreleme ile sorunumdan kurtulabilir miyim?
Gövdelerine bak kararma varsa maalesef kurtulma şansları yok. Ben geçmiş yıllarda çok rozet kaybettim şimdi artık ekmiyorum. Annemden getirdiğim 3 renk rozetim var geçen seneden kaldılar güzel güzel açıyorlar döktükleri tohumlardan çıkan fideleri aldım ektim başka saksıya yine öldüler. Anlamıyorum ben bu rozeti :(
Gövdelerine bak kararma varsa maalesef kurtulma şansları yok. Ben geçmiş yıllarda çok rozet kaybettim şimdi artık ekmiyorum. Annemden getirdiğim 3 renk rozetim var geçen seneden kaldılar güzel güzel açıyorlar döktükleri tohumlardan çıkan fideleri aldım ektim başka saksıya yine öldüler. Anlamıyorum ben bu rozeti :(
Geçen yıl ektiğim rozetler hem çok sağlıklı hemde yaz boyu bizimle idiler ancak ben cehaletle söküp attım :(
Bu yıl ektiğim 10 adet fidenin 4ü fotoğrafta ki gibi sararmış vaziyette idi. Torflu toprağını köklerin fazlaca hava almasına müsade etmeden, azotça zengin toprakla değiştirdim, çam toprağı ile karıştırdım ki hem hava almasına müsade etsin hemde serin kalsınlar.
Bakalım nasıl tepki verecekler.. Umarım kurtarabilirim ;)
duygucuk
04-06-2016, 10:51
Benim balkonumda10 adet dikili diplerine dokulen ciceklerden tahmini en 100 -130 adet. Fidem var.Fidelerimden ekip cogalttim 25-30 adet diktim acmalarini bekliyrum balkonum civil cıvıl gorenleri hayran birakiyor.Yaz kış daima aciyorlar .Gordugum yerlerden dokulen çiçekleri alip saksilara koyuyorum,tohumlarindan cogaliyorlar.Farkli renkleri ariyorum kirmizi ve nar cicegi rengini bulup tohumunu ektim bakalim cikacak mi?
eceyıldız
13-06-2016, 11:37
Geçen yıdan kalan rozetlerimi malesef kaybediyorum. Kırmızı rozetim geçen hafta öldü yine sebep aynı gövdeden başlıyor hastalık. Şimdide beyaz rozet ölüyor.
Zaten bir daha ekmeme kararı almıştım bu sefer kesin bir daha ekmiyorum. Bunlardan dökülen tohumlardan çıkan fideler yaşarsa ne ala yapacak birşey yok.
eceyıldız
15-06-2016, 13:01
Maalesef ki rozetlerim birer ikişer ölmeye devam ediyor bu günde mor rozet yapraklarını kıvırmış inceledim gövdede kararma var, gitti güzelim rozet :(
duygucuk
24-06-2016, 18:11
Rozet ciceklerim acti....
eceyıldız
25-06-2016, 08:51
Ölen rozetlerin saksısında bir sürü fide çıkmış inşallah bunlara birşey omaz.
Maşallah dugucuk çok güzeller.
duygucuk
25-06-2016, 12:30
Tesekkur ederim.
Yanmış koyun gübresi, çam toprağı, torf, bahçe toprağı karışımına aldığım rozetlerim sayın duygucuk'un rozetleri gibi yemyeşil oldular. Sağlıkla büyümeye devam ediyorlar.
Not: Sulamada klima suyunu kullanıyorum.
duygucuk
27-06-2016, 22:20
Cok sevindim....
duygucuk
11-07-2016, 15:57
621575
621584
Fazlaca rozet tohumum var, etkinliğe açsam talep görür mü ki?
kelebek çalısı
27-09-2017, 15:50
Rozet ne güzel ne kanaatkar çiçek. Uygun koşulları bulduğunda etrafına saçtığı tohumlar çimlenir ve zamanla rozet tarlası elde edebilirsiniz.
Alttakiler sarkan cins. Askılı saksılarda şahane duruyor.
658002
658003
Merhaba arkadaşlar ben birşey sormak istiyordum :) Elimde bir rozet çiçeği var önceleri çok canlıydı ve çiçek açıyordu. Ancak şimdi solgun duruyor yaprakları. Acaba nasıl canlandırabilirim? Bir öneriniz olur mu bana :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.