PDA

View Full Version : Güneş Enerjisi ile Ev Isıtılarbilir mi?




prıtt
02-01-2015, 10:13
Arkadaşlar güneş enerjisinin bir çok evde kullanma suyunu ısıtmada kullanıldığını bilmeyen ve ya görmeyen yoktur. apartmanlarda müstakil evlerde yaygın olarakta kullanılıyor.

Peki bu güneş kollektörleri, güneşli günlerde ev ısıtması için diğer ısıtma sistemlerine destek olarak kullanılabilir mi? Bu tip sistemi deneyen,bilen, gören ve ya fikri olan varmı? :p

Paylaşımlarınızı bekliyorum.




MeyveliTepe
02-01-2015, 10:23
Evet. Bildiğim kadarıyla bunun birden fazla metodu var. Biri kollektörde dolaşan havanın ısınarak evdeki hava ile sirkülasyona sokulması. Bunun için geliştirilmiş özel basit kollektörler var. Bir başkası, bildiğiniz usul suyu ısıtıp bu suyu evin kalorifer sisteminde dolaştırmak. Bu maksatla kurulan sistemlerde kazan çatıda değil, yerde. Kazanın içinde birden fazla ısı değiştiricisi (serpantin) bulunuyor. Serpantinlerden birisi güneş kollektörleriyle sirkülasyon halinde ve suyu ısıtıyor. Başka bir ısı kaynağı da diğer serpantinden aynı kazandaki suyu ısıtabilir. Basit kontrol mekanizmalarıyla güneş kollektörüne öncelik verilebiliyor. Kazandaki sıcak su ise yine basit bir kontrol sistemiyle ev içindeki kalorifer sisteminde sirküle ediliyor.

prıtt
07-01-2015, 09:45
Güneş enerjisiyle ısınma bana elektrik üretmekten daha kolay gibi geliyor. Çok az güneşte dahi neredeyse kaynar derecede su bulunuyor.

MeyveliTepe
07-01-2015, 10:38
Evet, bu doğru. Güneş enerjisinden elektrik üretilirken kullanılan fotovoltaik pillerin ve devamındaki cihazların verimliliği (şimdilik) çok düşük. Buna karşın doğrudan ısı elde edilmesi durumunda verimlilik defalarca kez yükseliyor. Enerjiye ısı olarak ihtiyaç duyulması durumunda en mantıklı şey güneş enerjisinden doğrudan ısı elde edilmesi olur. Elektrik üretilmesi, ısı dışındaki enerji ihtiyaçları için anlamlı.

kerkenez
20-01-2015, 14:40
Havayı ısıtanlarını yazlık için biraz araştırdım. Alarko' nun bile modelleri var.
Günlerin kısa ve az güneşli olduğu aralık ortası - mart başı dönemde çok etkili olmayabilir ama özellikle kasım, mart ve nisan aylarında ciddi anlamda performans alınabileceğini düşünüyorum. Benim en hoşuma giden özelliği istenirse dışarıdaki havayı ısıtıp içeriye verebilmesi, bu sayede camı açıp evi havalandırma ihityacının ortadan kalkması.

MeyveliTepe
20-01-2015, 14:51
Evet, mevsim geçişlerinde güneşli saatlerde işe yarar. Ancak ısıtılan havanın depolanma imkanı olmadığı için faydalı süresi göreceli olarak çok düşük kalır. Bu yüzden su ısıtmalının maliyet/fayda oranının çok daha yüksek olacağını düşünüyorum. Su ısıtmalı bir sistem yaz ortasında bile kullanma suyunu ısıtarak faydalı olmaya devam eder.

hosseda
21-01-2015, 11:06
Elektrikli kombi (kalorifer) ile iki aydır ısındık ve ilk faturası geldi. 569 TL.
Kalınan gün sayısı 15 anca deyebilirim. Aydınlanma vs. ihtiyaçlar için 69 TL. yaklaşık düşersem ısınmaya 500 TL. kalır. Gün başına 35 TL. demek lazım.

Düşünüyorum sisteme güneş enerjisi ile su ısıtmayı eklemelimiyim diye. Bahçe de yer müsait, güneş bol ancak bu ilave için toplu bir ödeme yapacağım ve ısıtılan suyun depolanması olmazsa sadece güneşli günlerde ve gündüz vakti faydasını göreceğiz. Bunun yanında bahçede fabrikamsı görüntüler yaratılacak. Sağlayacağı faydanın parasal karşılığı da pek öyle mühim miktarlar olmaz herhalde diyorum kendi kendime.

Araştırmakta fayda var genede...

prıtt
21-01-2015, 13:38
Sayın Hosseda;

Bu konuda faydalı bilgilerin yer aldığı bu siteye bir göz atabilirsiniz. Bende internette araştırırken buldum. İsterseniz iletişim bilgilerinden arayıp firnayla görüşebilir bu sayede bizide bilgilendirebilirsiniz. :p Hem firmada izmirdeymiş.

KONERJI | Termik Gne Enerjisi ile Istma , Yerden stma ve gne enerjisi kullanm (http://www.konerji.com/gunes_enerjisi_ile_isitma.asp)

hosseda
21-01-2015, 13:49
Sayın prıtt,
Siteye baktım ancak tek destekleri yerden ısıtma sistemi olan binalaraymış ( üstelik bitmişlere de hizmet vermiyorlarmış...bunlar sitenin ilk sahifesinde yazılı bilgiler).

Bizde yerden ısıtma yok duvar tipi radyatörler bağlı sisteme.

MeyveliTepe
21-01-2015, 18:46
Elektrikli kombi (kalorifer) ile iki aydır ısındık ve ilk faturası geldi. 569 TL.
Kalınan gün sayısı 15 anca deyebilirim. Aydınlanma vs. ihtiyaçlar için 69 TL. yaklaşık düşersem ısınmaya 500 TL. kalır. Gün başına 35 TL. demek lazım.

Düşünüyorum sisteme güneş enerjisi ile su ısıtmayı eklemelimiyim diye. Bahçe de yer müsait, güneş bol ancak bu ilave için toplu bir ödeme yapacağım ve ısıtılan suyun depolanması olmazsa sadece güneşli günlerde ve gündüz vakti faydasını göreceğiz. Bunun yanında bahçede fabrikamsı görüntüler yaratılacak. Sağlayacağı faydanın parasal karşılığı da pek öyle mühim miktarlar olmaz herhalde diyorum kendi kendime.

Araştırmakta fayda var genede...

Demek ki evde devamlı otursanız ayda 1100 TL ödeyeceksiniz. Yılda 5500-6000 TL civarı eder. Genelde bu gibi yatırımlarda 5 yılda kendini ödeyen bir sistem yapılabilir (feasible) olarak nitelenir. Yani 5 yıllık işletme masrafları + yatırım 30 bin TL civarında tutacak bir sistem, 5 yıl sonrasında düşük işletme maliyeti sebebiyle avantaj olacaktır. Buna konfor beklentisini de ilave etmek gerekir tabii.

Sizin probleminiz evde devamlı oturmayışınız. Bu yüzden yapacağınız her yatırımın geri dönüş süresi katlanarak uzuyor. Aynı durumda olsaydım güzel bir döküm kuzineyi tercih ederdim sanırım.

hosseda
21-01-2015, 20:42
İlk kışımızda soğuk bir hafta sonunda şömine yeterli gelmemişti evi ısıtmaya. Elektrikli cihazlarıda devreye soktum ama nafile. ev halkı sıcak evi bırakıp niye bu soğuk eve geliyoruz diye söylenmişlerdi, haklıydılar. Odunların tamamını meşe almıştım. Meşe canlı yanan bir odun değil daha çok dayanaklı odun gerektiği zaman kullanmak lazım. Yani gece yatmadan önce ocağa atılan bir meşe kütük sabahı rahatlıkla ediyor. Canlı ateş için uygun odun zeytin. Şömineyi yapanı aradım ısınamadık biz bununla diye, abi zeytin odunu yakmadıkça ısınamazsın demişti. Lafı kuzineye getireceğim ama dolandırdım durdum. Köydeki evin taş olması ilk hayalim ise ikincisi kuzineydi ama evden şömine keyfi olmadan köyde evmi olur diye çeldiler önümü. Ancak bir diğer hususta ,soğuk yörede olan evin ısınmasını istiyorsan her gözünde bir soba şart demekte köylüler. Yani kuzine de olsaydı hiç değilse yatak odamızda da ikinci bir kaynak gerekecekti. İlerlemiş yaşlarda odunla külle uğraşmak zor. Her hafta sonu kucak kucak odun taşımaktan helak olmaktayım şömineye, buna birde soba ilave etmem zordu.

Şu haliyle kaloriferin masrafı büyük yük sayılmaz ama yazdığınız gibi devamlı oturmaya kalkılsa katlanılacak bir yük değil. Neticede sanırım bizde havadan suya bir ısı pompası ile işletme masrafımızı katlanılabilen düzeye indirmek zorunda kalacağız. Böyle biraz gidelim, kalorifer çok büyük rahatlık, bir yazmadığım avantajıda şöminede yanan odunda oluşan azalma yani odundan epeyce tasarruf olmakta.

hosseda
30-01-2015, 15:01
Isınması duvar tipi radyatörle olan evde ısı kaynağı kuvvetli olmalı ki radyatörler iş yapsın ve evi ısıtsın. Güneş enerjisinin gündüz sisteme katkısı olacaktır ancak çare olması mümkün değil. Bizdeki elektrikli kombi bu işi çok iyi hallediyor. Mükemmel bir sistem ama para kısmına gelince el yakar. Böyle evlerde başka bir ısı kaynağı mutlaka oluyor. Bizde hiç sönmeden yanan bir şömine var. Isı odası olursa şömine evi tek başına ısıtır söylemleri ne yazıkki geçerli değil. Isınan yer şöminenin olduğu bölüm. Diğer taraflara ısı yayılması yeterli düzeyde değil. Ancak ev iki katlı ise üst kata yararı olabilir mutlaka. Şömine kombi ile birlikte hiç sönmeden yanıyor ve aslında kullanılabilecek bir ısı kaynağından hakkı ile yararlanılamıyor. Yapılması gereken şey, şöminenin sulu sistem tarzında yaptırılması ve orada yanan odunlarla ısınacak suyun sisteme verilerek kombiye olan ihtiyacı en aza indirmek.

Ben bunu anladım ama ne yazıkki geç kaldım. Şu noktada oraya dönmem bana çok pahalıya patlar ama yeni ev yapanların bu konuyu iyice araştırması lazım, hiç değilse tesisatını ona göre döşetmesinde büyük fayda söz konusu.

kerkenez
03-02-2015, 10:03
Sayın Hoşseda katılıyorum.

Bende çok araştırdım. Doğalgaz yok ise ve çok aşırı bir harcama yapılması istenmiyor ise en mantıklısının sulu sistem kuzine olduğuna karar verdim. Ancak evdekileri gerekliliği konusunda ikna edemediğim için gerçekleştirme imkanım olmadı. Burada tek dikkat edilmesi gereken olay elektrik kesildiğinde su devir daiminin devam etmesi için sisteme kesintisiz güç kaynağı ilave edilmesi gerekliliği. Onun dışında güzel bir seçenek gibi duruyor.

hosseda
03-02-2015, 11:57
Bende son zamanlarda çok kafa yoruyorum sulu sistem şömine veya kuzine/ sobalara. Tek sakıncalı tarafı sayın kerkenez'in yazdığı gibi, devridaimi sağlayan pompanın cereyan kesintisi, vb sebeplerle devre dışı kalması halinde sistemde aşırı basınç oluşmasının yaratacağı tehlikeler. Ama onu da evin tavanına konacak bir dış açık imbisat deposu ile aşmak mümkün görünmekte. Avantajı ise halen boşa yanmakta olan odunlardan elde edilecek ısının kalorifer sistemi ile tüm eve yayılabilmesi.

Şöminenin ömrü dolarsa yerine konacak şey mutlaka sulu sisteme sahip odun yakılan bir ısı kaynağı olacak.

ezg.com.tr
09-02-2015, 09:11
Güneş kollektörü ile ısınma sağlamak verimlidir ancak elektrik üreten güneş panelleri ile elde edilen elektriği ısınma için kullanmak çok verimsiz olur. En iyisi kollektörü evin ısınma tesisatına dahil etmek olur sanıyorum.

ozancolak
09-02-2015, 14:03
en basit yöntemi yerden ısıtma sistemi kurmak ve gerçekten de etkili sıcaklık farkı rahatlıkla hissedilebilir.

bahceseven
05-03-2015, 05:37
Bir makine mühendisi olarak şunu söyleyeyim eger ısıtılacak bir eviniz varsa(arabistanda yaşamıyorsanız :P ); güneş enerjisi evi ısıtmanız için yetersiz kalacaktır.Şimdi çatıdaki paneller gündelik kullanım suyunuzu gayet verimli ısıtıyor ama bu gözünüzü boyamasın hesap kitap işine girdiğiniz zaman göreceksiniz ki bir evi ısıtmak için çok çok daha fazlası gerekecektir Siz evi çok iyi izole etmiş olsanız bile evinizde pencere duvar çatı bulunduğu sürece hatta camlarınızdan ışıma yoluyla ısı kaybı yaşanacaktır.üstelik ısı kaybı 7/24 devam edecektir oysa güneş kışın 3-4 saat kendini gösterip kaybolacaktır.Ancak param çok derseniz ve türkiyenin ılıman ve soğuk bölgeleri arasında yaşıyorsanız onunda çözümü mevcut :)) güneş destekli toprak kaynaklı ısı pompası (Solar assissted ground source heat pump) taktırabilirsiniz bu sistemi basitçe yaz boyunca güneş enerjisini göreceli olarak iyi bir yalıtkan olan toprağın altına depolayıp kışın bu depoladığınız enerjiyi evinizde kullanmak üzere geri çekmek olarak özetleyebiliriz sizi bilmem ama bu sistemi taktırınca kazanan mühendis olacaktır :D artık evinizin ömrü kaç yıl bilemiyorum ama pahalı bir sistem taktırarak evinizin fiyatını şişirmiş olacaksınız...ve metrelerce borular cihazlar vs evinizde monte edilecek.Bana sen olsan ne yaptırırsın diye sorarsanız güneş işine hiç girmem çok zengin olsam bile sadece iyi bir izolasyon yaptırır birde belki (uzun yıllar oturacaksam) ısı pompası taktır otururum.inşallah bu samimi tavsiyelerim ukalalık gibi gelmez ama bu işi biraz bilen birisiyim saygılarımla...

prıtt
07-03-2015, 10:07
Sn Bahçeseven bu kadar karamsar olmayın lütfen. :)

Bilgisayarda ilk bulunduğunda bir ev büyüklüğündeydi. Ama şimdi cebimizde...

bahceseven
08-03-2015, 09:20
Sn pritt üzgünüm ama enerji konusunda durum biraz farklı izin verirseniz açıklayım bilgisayarların ilk bulundugunda ev büyüklüğünde olmasının sebebi devre elemanlarının o günün imal tekniklerine yapılmasıydı mühendisliğin gelişimiyle beraber iletken ve yarı-iletken malzemelerde önce milimetre sonra mikron hatta şimdi nano seviyelere inilmiş durumda o yüzden herşeyin boyutu küçüldü ve dediğiniz gibi cebimize sığar hale geldi ancak karıştırmamamız gereken bir nokta var güneşten gelen metrekare başına yüzeye düşen enerji/saat belli bir değeri aşmadığı surece siz ne kadar verimli malzeme kullanırsanız kullanın (şu anda panellerde kullanılan malzemelerin emmissivity değerleri gayet iyi ama hadi daha daha iyisi olsun) güneşin vereceği enerji evinizi ısıtmaya hesaben yetmesi mümkün gözükmemektedir...güneş enerjisi için ABD de olduğu gibi çok geniş tarlalarınız yoksa temin edebileceğiniz ısı veya elektrik enerji dişe dokunmaz, o enerjiyi depolamaya (akü vs) hiç girmek bile istemiyorum yani verimsiz. bunu şuna benzetebiliriz siz nekadar etkili para harcama kabiliyetine sahib olursanız olun patronunuzun verdiği maas hayat sartlarınızı belirler :D Tüm dünya temiz enerji için kafa patlatıyor bende çok yakından takip ediyorum kaldıki ben evlerin izolasyon için ısı kaybı hesabını veya güneş paneli tasarımı hesaplarını çok yaptım... Son söz olarak inşallah doğanın korunması için beni ve meslektaşlarımı bir gün birileri çıkıp hatalı olduğumuzu ispatlarıyla gösterip pişman eder doğa korunsun varsın öğrendiğim herşey yalan olsun.....Saygılarla....

pitaneli
09-03-2015, 13:13
güneşten gelen metrekare başına yüzeye düşen enerji/saat belli bir değeri aşmadığı surece siz ne kadar verimli malzeme kullanırsanız kullanın (şu anda panellerde kullanılan malzemelerin emmissivity değerleri gayet iyi ama hadi daha daha iyisi olsun) güneşin vereceği enerji evinizi ısıtmaya hesaben yetmesi mümkün gözükmemektedir...güneş enerjisi için ABD de olduğu gibi çok geniş tarlalarınız yoksa temin edebileceğiniz ısı veya elektrik enerji dişe dokunmaz, o enerjiyi depolamaya (akü vs) hiç girmek bile istemiyorum yani verimsiz. ....

Sayın bahceseven,
Mevcut güneş ışınımının hesaben bir evi ısıtmaya yetmeyeceği
düşüncesindesiniz.Bir önceki mesajınızdada benzer ifadeleriniz var.Daha önce tersini düşünsemde şu anda ikilemde kalmış durumdayım.Konuyu biraz açarsanız özellikle nasıl hesapladığınızı belirtirseniz sevinirim.Saygılarımla.

MeyveliTepe
09-03-2015, 13:55
...Ancak param çok derseniz ve türkiyenin ılıman ve soğuk bölgeleri arasında yaşıyorsanız onunda çözümü mevcut :)) güneş destekli toprak kaynaklı ısı pompası (Solar assissted ground source heat pump) taktırabilirsiniz bu sistemi basitçe yaz boyunca güneş enerjisini göreceli olarak iyi bir yalıtkan olan toprağın altına depolayıp kışın bu depoladığınız enerjiyi evinizde kullanmak üzere geri çekmek olarak özetleyebiliriz sizi bilmem ama bu sistemi taktırınca kazanan mühendis olacaktır :D artık evinizin ömrü kaç yıl bilemiyorum ama pahalı bir sistem taktırarak evinizin fiyatını şişirmiş olacaksınız...ve metrelerce borular cihazlar vs evinizde monte edilecek.Bana sen olsan ne yaptırırsın diye sorarsanız güneş işine hiç girmem çok zengin olsam bile sadece iyi bir izolasyon yaptırır birde belki (uzun yıllar oturacaksam) ısı pompası taktır otururum.inşallah bu samimi tavsiyelerim ukalalık gibi gelmez ama bu işi biraz bilen birisiyim saygılarımla...

Burada bahsettiğiniz "Solar assisted ground source heat pump" dediğiniz nedir? Yazınızdan sanki güneş panelleriyle toprak ısıtılacakmış gibi anlaşılıyor.

Yok öyle değil de, toprak kaynaklı ısı pompasının ısıttığı suyun güneş panelleriyle de desteklenmesi ise bunun mahzuru nedir? Ben böyle bir evde yaşıyorum ve çok amaçlı bu güneş panellerinin mevcudiyetinden de fonksiyonelliğinden de son derece memnunum. Maliyeti ise toplam maliyetin %15'ini geçmemişti.

bahceseven
10-03-2015, 21:46
Sn pitaneli hesaplama işi için öncelikle ısı transferi dersiyle ve en azından ilgili mahalin mimari projesiyle aşikar olmanız gerekmektedir Bir binanın ısı kaybını hesaplamak için dünyada çeşitli standartlar mevcut TS825 bizim türkiyede yalıtım hesabını yaparken kullandığımız standartdır ayrıntılı bilgi için İZODER 'in sitesine bakabilirsiniz ...


Sn myvelitepe size hemen bahsettiğim sistemin resmini görmeniz için gönderiyorum.
toprağın ısıtılması kısmını doğru anlamışsınız bu sistem cok bilinmeyen bir sistem değil her ne kadar ülkemizde pek bilinmesede..Sizin sistem hakkında fikir yürütebilmem için ise önce nasıl bir proje yapılmış ona bakmam lazım ancak anlattıklarınızdan yola çıkarak söyleyebileceklerime gelince Isı pompasının ısıttıgı suyun güneş panelleriyle desteklenmesinin bir mahsuru vardır diye birşey demedim öyle bir sistem mümkündür ancak ben verimsiz ve gereksiz buluyorum sebebine gelince %15 maliyete etki etti demişsiniz ısı pompası kurdurmuşsanız %15 oran fazla daha az olması lazım hadi dediğiniz gibi diyelim yinede verimlilik ve ilk yatırım maliyetlerini göz önüne aldığınızda attığınız taşın ürküttüğünüz kurbaya değmeyeceğini söylüyorum yoksa kışın 3 saat güneş panelinden gelen ısıyı kullanırsınız muhtemelen bir boyler ve/veya eşanjör vasıtasıyla dönüş suyunun sıcaklığını max 1-2 derece ısıtmış oluyorsunuz (ki dönüş suyu da olsa 40-50 dereceden aşağı olamaz ve güneste kısın 50 yi görürseniz iyidir aradaki sıcaklık farkının az oluşu verimsizliğin ayrı bir göstergesidir) :D evi 3 saat daha ucuza ısıttığınıza sevinebilirsiniz ancak gün 24 saattir ve yakıt tüketiminin en çok gerçekleştiği saatler gece zamanlarıdır lafın kısası ısı pompası yaptırmışsanız güneş için vereceğiniz paranın kendini uzun uzun yıllar içerisinde amorti edeceğini söylüyorum ha şuda var her projenin kendi özgünlüğü vardır eger sisteminizin projesi varsa onunda çizimini gönderirseniz daha sayısal ve net sekilde konuşabiliriz belki bişeyler varsa bilmediğimiz öğreniriz ancak güneşten birim metrekareye düşen ısı miktarları sizin memlekette çok standart dışı olacak şekilde yüksek değilse az çok benim söylediğime gelir Sonuçta...Bu kurulumlarda para bir firmanın cebine giriyor size fatura edilecek bir tane gereksiz vana bile firmalar için önemlidir, kazançtır ;)lütfen yorumlarımı okurken bu durumuda bir düşünün ;) Saygılarla...

MeyveliTepe
11-03-2015, 00:16
Güneş panelleriyle toprağın ısıtılması yoluyla toprak kaynaklı ısı pompası modeli ne gördüm, ne de duydum. Şayet yapan varsa da boşa yatırımdan başka bir şey olmaz. Yer kabuğunu bir kaç panel ile ısıtmaya kalkışmak ile eşdeğer bir şey.

Toprağın ısısı belirli bir derinlikten sonra zaten stabildir. Toprak kaynaklı bir sistemin ısı değiştiricisinin ısı pompasında kaybettiği ısıyı yerkabuğu hemen tamamlar. Toprak tarafı ısı değiştiricisinin hesapları iyi yapıldı ise bunda bir problem olmaz. Güneş paneli ile buna müdahale etmeye çalışmanın bence hiç bir anlamı yok.

Bizdeki uygulamada güneş panellerinin temel işlevi sıcak su temini. Kışın güneş alma imkanı kısıtlı olmasına rağmen yılın 8 ayı hiç problemsiz sıcak su sağlar. Dönüş suyu sıcaklığı 42 dereceye ayarlı ısı pompasının ısıttığı akümülasyon tankı ile güneş panellerinin ısıttığı sıcak su tankının entegre olması ise Ekim ortasından Kasım sonuna kadar, Mart sonundan Mayıs ortasına kadar mevsim geçişlerinde toplam üç ay boyunca ısı pompasının çok daha az devreye girmesini sağlıyor. Bu aylarda 350 litrelik sıcak su tankındaki 50-60 derecelik suyun aynı hacimdeki akümülasyon tankındaki suyu 40 derecenin üzerinde tutması çok zor değil. Fazla ısı kaybı olmayan bir binanın kalorifer sistemi soğuk aylarda bile günde en fazla 3-4 kez binaya ısı istediğinde, mevsim geçişlerinde hazır sıcak su küçümsenemeyecek bir fark yapıyor. Zaten Mayıs ortasında ısı pompası devreden çıkıyor. Çok sıcak aylarda yaz konumuna geçip sıcak su tankından ayrılarak gerekirse tekrar devreye alabiliyoruz.

bahceseven
11-03-2015, 13:00
Sn meyvelitepe muhtemelen kullanıcı olarak tecrübelerinizi bizimle paylaşıyorsunuz Ancak gel gelelim söyledikleriniz tamamen kendi şahsi düşünceleriniz.Toprağa gayet güzel şekilde ısı depolayabilirsiniz çünkü toprağın ısı iletim katsayısı 0.5 W/(m K) dir ve göreceli olarak iyi bir yalıtkandır hemde öyle bir depolanıyorki sizin sistemden çok daha verimli çalışır(ben bunu da parası fazla gelen yaptırsın diyorum zaten o ayrı ;) ).Sizin sistem üzerinden çok düz mantık devam edelim kışın havanın soğuk olması zaten güneşin olmaması yüzünden değilmi sizinde yapmaya çalıştığınız şey adeta sinekten yağ çıkarmaya benzemekte hiçbir zaman yapılamaz demedim sistem verimliliği açısından attığınız taşın ürküttüğü kurbaya değmediğini söyledim.Daha önce yazdığımı tekrar yazmam gerekirse "Bana sen olsan ne yaptırırsın diye sorarsanız güneş işine hiç girmem çok zengin olsam bile sadece iyi bir izolasyon yaptırır birde belki (uzun yıllar oturacaksam) ısı pompası taktır otururum" saygılar

pitaneli
11-03-2015, 14:49
Sayın bahceseven,"agaclar.net/forum" büyük çoğunluğu mühendis olmayan,ısı transferi dersi okumamış,TS 825
yalıtım kurallarını bilmek zorunda olmayan 150 Bin kişinin üye olduğu bir bilgi
paylaşım platformudur.
Israrla birim alana düşen güneş enerjisinin bir evi ısıtmaya yetmeyeceğini yazıyorsunuz.
Ben ve benim gibi ısı transferi dersi okumamış,yalıtımı bilmeyen arkadaşlara bu savınızın
doğru olduğunu izah edebilmeniz lazım.Yok bunu yapamam bilimsel yolla bunu yapmam gerekir derseniz
onuda anlayabilecek birçok mühendis arkadaşımızın bu forumda bulunduğunu tahmin ediyorum.
Türkiye gibi enerjsinin %70 ini dışarıdan sağlayan bir ülkenin güneş enerjisine mutlaka
yönelmesi gerektiğine inanıyorum.Şöyle yaparsanız mühendis,böyle yaparsanız firmalar kazanır
diyorsunuz.Enerji temini için diğer ülkelere para kaptıracağımıza mühendislerimiz ve firmalarımız
kazansın.AR-Ge ve inovasyon için finansmanlar sağlansın.Güneş ışınım değerini artıramayacağımıza göre verimi
artmış ürünler geliştirilsin.

MeyveliTepe
11-03-2015, 16:22
Sn meyvelitepe muhtemelen kullanıcı olarak tecrübelerinizi bizimle paylaşıyorsunuz Ancak gel gelelim söyledikleriniz tamamen kendi şahsi düşünceleriniz.Toprağa gayet güzel şekilde ısı depolayabilirsiniz çünkü toprağın ısı iletim katsayısı 0.5 W/(m K) dir ve göreceli olarak iyi bir yalıtkandır hemde öyle bir depolanıyorki sizin sistemden çok daha verimli çalışır(ben bunu da parası fazla gelen yaptırsın diyorum zaten o ayrı ;) ).Sizin sistem üzerinden çok düz mantık devam edelim kışın havanın soğuk olması zaten güneşin olmaması yüzünden değilmi sizinde yapmaya çalıştığınız şey adeta sinekten yağ çıkarmaya benzemekte hiçbir zaman yapılamaz demedim sistem verimliliği açısından attığınız taşın ürküttüğü kurbaya değmediğini söyledim.Daha önce yazdığımı tekrar yazmam gerekirse "Bana sen olsan ne yaptırırsın diye sorarsanız güneş işine hiç girmem çok zengin olsam bile sadece iyi bir izolasyon yaptırır birde belki (uzun yıllar oturacaksam) ısı pompası taktır otururum" saygılar

Sn.Bahceseven,

Paylaştığınız fotoğraftan böyle bir sistem kuran olup olmadığını anlamaya çalıştım.

Resimin güneş panelleri olmadan toprak kaynaklı ısı pompası modeli bir çok site tarafından yüzlerce defa kullanılmış. Güneş panelli olan resmi sadece bir do-it-yourself forumunda bir de ispanyolca (veya portekizce) bir blogda açıklama olmadan gördüm.

Resmi daha iyi incelediğimde ise, güneş panellerinin toprağı ısıtmadığını, sadece kendi sıcak su tankı ile toprak tarafında dolaşımda olan su ile entegre olduğunu gördüm.

Buna göre, güneş panellerinin ısıttığı tanktan gelen su ısı pompasının evaporatör'ündeki ısı değiştiriciye giriyor ve buradan toprağa devam ediyor. Toprakta turunu tamamladığında da tekrar güneş panellerinin sıcak su tankına dönüyor.

Bu tasarımda ısı pompasının kaynak tarafındaki sudan aldığı enerjinin tamamlanmasında destek olarak düşünüldüğü anlaşılıyor.

Pratikte ne kadar faydalı, fazlasıyla tartışılabilir. Sıcak su tankındaki suyun derecesi ile toprağın ısı farkı fazla ise toprak tarafındaki borular ekzotermik bir ısı değiştiricisi rolü oynayabilir ve verdiği enerjiyi tekrar alamayabilir.

Toprak tarafındaki derinlik, boru uzunluğu vs. iyi hesap edilmiş ise buna hiç gerek yok. Burada esas önemli olan toprağın ısı pompasının ısı değiştiricisinde kaybedilmiş olan enerji geri sağlayıp sağlayamadığı. Bu sağlanıyor ise zaten sorun yok.

Paylaştığınız resimdeki sistem ile birebir aynı sistemi kuran veya kullanan bildiğiniz bir yer varsa ve paylaşırsanız sevinirim. İncelemek, gerekirse haberleşmek isterim.

Siz olsanız ne yapardınız sorusuna yanıt olarak sadece ısı pompası taktırır otururdum, güneşe hiç bulaşmazdım demişsiniz.

Bundan şu anda ısı pompası kullanmadığınızı anlıyorum. Belki bir iş olarak kuruyorsunuzdur, bilmiyorum.

Kendinize sorduğunuz soruyu biraz genişleteyim. Siz olsaydınız, evde ısıtma yapma ihtiyacı olmayan dönemde (Mayıs - Ekim arası gibi) sıcak suyunuzu nasıl elde ederdiniz? Yazın da ısıtma maksadıyla ısı pompasını mı çalıştırırdınız. Ya da çift fonksiyonlu (aynı anda hem ısıtma hem soğutma) makineler var, onlardan mı kullanırdınız? Veya resistans, gaz vb. bir şey mi kullanırdınız?

ykaya194
11-03-2015, 18:20
Sayın bahceseven,"agaclar.net/forum" büyük çoğunluğu mühendis olmayan,ısı transferi dersi okumamış,TS 825
yalıtım kurallarını bilmek zorunda olmayan 150 Bin kişinin üye olduğu bir bilgi
paylaşım platformudur.
Israrla birim alana düşen güneş enerjisinin bir evi ısıtmaya yetmeyeceğini yazıyorsunuz.
Ben ve benim gibi ısı transferi dersi okumamış,yalıtımı bilmeyen arkadaşlara bu savınızın
doğru olduğunu izah edebilmeniz lazım.Yok bunu yapamam bilimsel yolla bunu yapmam gerekir derseniz
onuda anlayabilecek birçok mühendis arkadaşımızın bu forumda bulunduğunu tahmin ediyorum.
Türkiye gibi enerjsinin %70 ini dışarıdan sağlayan bir ülkenin güneş enerjisine mutlaka
yönelmesi gerektiğine inanıyorum.Şöyle yaparsanız mühendis,böyle yaparsanız firmalar kazanır
diyorsunuz.Enerji temini için diğer ülkelere para kaptıracağımıza mühendislerimiz ve firmalarımız
kazansın.AR-Ge ve inovasyon için finansmanlar sağlansın.Güneş ışınım değerini artıramayacağımıza göre verimi
artmış ürünler geliştirilsin.

Enerji ile ilgili konular her nekadar liselerde genel hatları ile fizik dersinde okutulmuş olsada ancak güneş enerjisi konusunda detaya girilmemiştir. Üniversitelerin enerji mühendisliği bölümlerinde asıl konu detayları ile uygulamalı olarak okutulmaktadır. Isı yalıtım gibi konular ise makine mühendislerin direk ilgi alanına girmekte olsada birçok mühendislik dalında indirekte olsa bu konu işlenir.

Potansiyel enerji (durağan yani depolanmış) ve kınetik enerji (hareket halindeki enerji ) bu iki enerji birbirleri ile dönüştürülebilir. Hareket halindeki enerjiyi bir yerde dopalayarak potansiyel enerjiye çevirebilirsiniz ( barajlarda su tutmak gibi), tam tersi yüksekte depolanan bir suyu aşağıya bırakarak kınetik enerjiye dönüştürebilirsiniz (hidroelekrik santrallerinde elektrik üretimi gibi). Enerji dönüşümlerinde ve enerjiyi bir yerden bir yere nakil esnasında mutlaka kayıplar oluşacaktır. Şunuda söylemek işterim; Enerji yoktan var edilmediği gibi yokta edilemez. Dolayısıyla dönüşüm esnasında oluşacak kayıpları bir şekilde geri kazanabilirsek bizim eksra kazancımız olur.

Güneş enerjiside bir potansiyel enerjidir ve bu enerjinin ne kadarı dünyaya yansır dersek bu mevsimsel ve meteorolojik şartlara bağlı. Yansımanın en az olduğu dönemler ise evimizi ısıtmak için iktiyaç duyduğumuz kış aylarıdır. Dolayısıyla biz bu enerjiyi bir şekilde bir yerlerde depolayabilirsek o kadar çok güneş enerjisinden faydalanmış oluruz. Ancak bu depolama miliyeti hiçte o kadar ucuz değil. Güneşten en az faydanılan dönemde m2 ye ne kadar ısı yansıttığını bilemem ancak hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi için nasıl büyük barajlar gerekiyorsa güneş enerjisinin depolanması için de aynı şekilde büyük enstrumanlar gerekiyor ( elektrik enerjisine dönüştürüp akü sarj edilmesi, paneller vasıtasıyla güneşten yansıyan ısıyı yer altında depolama vs gibi).

Bugün güneş enerjisinden faydanılarak bir evi ısıtmak amaçlı yapılacak yatırım maliyetini hesapladığımızda geri dönüşümü bize kayda değer bir getiri sağlamadığı anlaşılmaktadır ancak ileride teknoloji gelişirde küçük ve ucuz akü geliştirerek bu enerjiyi elektrik enerjisine cevirerek hem elektrik üretir hemde evimizi ısıtmış oluruz. Hem daha ucuz hemde daha uzun ömürlü yeni güneş panelleri ve akü araştırmalarında, teknolojik gelişmeler bu yönde umut verici olduğunuda söyleyebiliriz.

Güneşten tam olarak faydalanabilmek için uzayda kurulacak bir elektrik santralde üretilen enerjiyi bir şekilde dünyaya transfer edebilirsek, işte o zaman teknolojinin varacağı ileri nokta bu olmalı.

bahceseven
11-03-2015, 21:59
İyi akşamlar sn meyvelitepe öncelikle toprağın ısı deposu olarak kullanılması sorunsalını bi çözelim derim :) farklı uygulalamardan hemde türkçe olarak örnekler vereceğim :) :) NOT: göstermek istediğim yazıların resimlerini çekip koydum ancak dökümanları yükleyemedim orjinallerini isteyene de gönderirim... ayrıca bknz;
Isı depolama materyali olarak toprak kullanan sistemler (http://www.bahcesel.net/forumsel/sera-planlamasi/19207-isi-depolama-materyali-olarak-toprak-kullanan/)
Eğer burada anlaşabildiysek devam edeyim bu sistem basta yerli üniversiteler tarafından enerji verimliliğinde önemli alternatif olarak sunulmakla birlikte 1990 lı yıllardan beri türkiyede mevcut çalışmalarının yapıldığını biliyorum ancak ticari amaçlı olarak bir evin ısıtılmasında kullanılmışmı o konu hakkında hiçbir veri yok. Isı pompası kullanımına gelince ben şahsen kombili bir apartman dairesinde yaşıyorum ne ısı pompası kullanmıyorum nede bu işle (şu anda) iştigal ediyorum kimseyi temsil etmiyorum kimseninde reklamını yapmayacağım ;)Yerinizde Ben olsam (ısı pompası kurdurmuşsam eğer) bir kere kullanım suyu temini için çok gerekliyse tamamen bağımsız bir iki panelden oluşan solar sistem kurardım ancak burada hesabımı da yapardım eger kurulacak sistem maliyeti birkaç yılda kendini amorti etmiyorsa şofben tarzı cihazlara yönlenirdim ısınma içinse ısı pompasını kullanırdım mart nisan ayında bile kurdurmuşsam kullanırım benim falsefem budur... çift taraflı çalışan makinelere gelince onlarda ısı pompasının tıpkısının aynıdır sadece ısıtırken bir tarafa soğuturken dğer tarafa çevrim yapılması gerekir ancak soğutma yükü genel olarak ısıtma yükünden fazla çıktığından sıcak suyun dolaşması gereken boru çapıyla soğuğunki bir değil birde soğuk suyun dolaşması gereken boruların yalıtımı gibi extra maliyetler sözkonusu olduğundan ısı pompasını sadece tek taraflı çalıştırıyorlar. herkese iyi geceler verimli sistemler dilerklerimle :D

MeyveliTepe
11-03-2015, 23:02
Sn.Bahceseven,
Son paylaştığınız Türkçe yazıdaki resim ilginç. Sondaj tipi bir kuyuya ayrıca güneş panellerinden boru indirip ısı pompası borularında dolaşan su borularına enerji kazandırmaya çalışmışlar. Bu yazı nerede yayınlanmış acaba, yazının görünen bölümünden anladığım bir tez çalışmasına benziyor.

Esasında toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri sıcak mevsimde yer kabuğuna depolanan ısı enerjisinin varlığı ve stabil olması gerçeğine dayanıyor zaten. Burada bence tartışmalı taraf güneş panelleriyle yerkabuğuna katkıda bulunma düşüncesi olsa gerek.

Türkçe olması şart değil. Gerek uluslararası literatürde, gerek yurt dışı uygulamacı firmalarda böyle bir uygulama var ise ve paylaşırsanız makbule geçer. Ben bakındığımda göremedim.

Gerek bu düşüncedeki ısı pompası borularının yakınından güneş paneli borularını geçirmek, gerek önceki mesajınızdaki resimde bulunan toprak tarafı borularını güneş panelinin ısıttığı tanktan devri daim ettirmek bana pek mantıklı gelmedi. Şayet güneş paneli ile sıcak su elde edilebiliyor ise bu sudaki ısıyı doğrudan ısı pompasının akümülasyon tankına vermek daha doğru olsa gerek. Bu mantık sadece nisbeten düşük sıcaklıklaki su eldesinin değerlendirilmesinde bir anlam kazanabilir.

Toprak tarafındaki borularda ısı pompasındaki ısı değiştiricide kaybedilen enerjiyi tamamlayabilmek için ille de ek bir desteğe ihtiyaç duyuluyorsa zaten bir şeyler yanlış hesaplanmış demektir.

Siz olsaydınız sıcak su temini için solar sistem (güneş paneliyle su ısıtma sistemi) kurardım demişsiniz. Aklın yolu bir :) ben de öyle yaptım ve maalesef Ağustos ortasında bile sıcak gerekli. Isı pompası ve güneş paneliyle su ısıtma sistemlerini kuralı sekiz yıl oldu. Aslında, dağ başında bir arazide yaptığım ev inşaatının da proje bütünlüğü içindeki birer parçası idiler. Projenin bir diğer parçası ise sizin de de söz ettiğiniz bina izolasyonu idi.

Hem ısı pompası hem de güneş panellerine yapılan yatırımın şimdiye kadar kendini birden fazla kere amorti ettiğini söyleyebilirim (lpg ile kıyaslayarak).

Bu bakımdan kullanıcı deneyiminin de bir parça önemi olsa gerek. Mevsim geçişlerinde (yılda 3 ay) çoğu gün sabahın erken saatlerinden akşama kadar sıcak su tankında 50-60 derece su dolu (ve gün içinde kolayca tazelenebilir durumda) iken, hemen yanında ısı pompasının kendi tankındaki suyu 42 dereceye çıkarmak için debelenmesi, en azından kullanıcı deneyimi açısından pek mantıklı değil. Zaten yan yana duran tanklar arasındaki basit tesisat ve çok basit otomasyon ile akümülasyon tankına ısı transferi yapmak mümkün. Bunun sineğin yağını çıkartmaktan biraz da fazla faturaya yansıdığından emin olabilirsiniz. Bu zamanlarda ısı pompası 20 dakikada bir tanktaki ısıyı kontrol ediyor, ısının kendi ayarındaki 42 derecenin üzerinde, bazen 45-46 derece olduğunu görünce devreye girmek yerine bana iş yok deyip yan gelip yatıyor :)

Linkini verdiğiniz forum mesajındaki sistemi 4 yıl kadar önce serada kurmayı düşündüm. Seradaki sebze yataklarında 40-50 santim derinlikte oksijen bariyerli borular döşeli. Düşüncem, erken ilkbaharda sebze köklerinin istediği ısıyı bu borularda ılık su dolaştırarak elde etmekti. Nitekim böyle uygulamalar var. Fakat hala fırsat bulup 2 panel, bir tank, bir pompa ve bir otomasyon kutusu edinip monte edecek zamanı bulamadım.

Robin Oskay
12-03-2015, 01:08
Arkadaslar konuyu takip ediyorum zira benimde ilgi alanim icine girdi , son zamanlarda asiri soguklar evi isitmada zorlaniyorum her ne kadar cok iyi yalitim yapilmis olsada -6 dereceyi gorduk bu sene ve eletrik isiticilarini devreye sokmak zorunda kaldim.
Yurt disinda son zamanlarda en cok ragbet goren sistem olan gunes panallerini geride biraktik sanirim artik cok kullanan yok.Simdi sizlerinde yukarda belirttginiz gibi bahceye (topragin 1 metre altina ) dosenen borular kullaniliyor ve icinden bana soylenen gaz dolastigi yonunde , yine bana soylenen en basit sekliyle anlamam icin buzdolabini ornek verdiler.
Sistemin ayni oldugunu yazin sogutma amacli kisin isitma amacli kullanabilecegim yonunde bilmiyorum bir faydasi olacakmi taktirmayi dusunuyorum acikcasi cok pahali da degilmis anladigim..Bu arada ben akdeniz bolgesinde oturdugumu da belirtmis olayim zira bolgeye gore mutlaka degiskenlik gosterecektir topragin isisi..%75 oraninda daha az yakit kulanacagimi da yaptigim arastirmalarda ogrenmis bulunuyorum.Sonucta temiz bir enerji arti sizlerin yazdiklarinizi okurken dikkatimi cekti burda stoklama olayi da yok bilmiyorum ayni seyden mi bahsediyoruz . Okudugum sitlerden birini ornek olarak lingini buraya koyuyorum belki bir faydasi olur..
ECO-HABITAT et ECO-CONSOMMATION, ECOGESTES, ECO-ATTITUDE, ENERGIES RENOUVELABLES et ENVIRONNEMENT (http://seme.cer.free.fr/index?cat=chauffage-geothermie-domestique)

MeyveliTepe
12-03-2015, 01:34
Arkadaslar konuyu takip ediyorum zira benimde ilgi alanim icine girdi , son zamanlarda asiri soguklar evi isitmada zorlaniyorum her ne kadar cok iyi yalitim yapilmis olsada -6 dereceyi gorduk bu sene ve eletrik isiticilarini devreye sokmak zorunda kaldim.
Yurt disinda son zamanlarda en cok ragbet goren sistem olan gunes panallerini geride biraktik sanirim artik cok kullanan yok.Simdi sizlerinde yukarda belirttginiz gibi bahceye (topragin 1 metre altina ) dosenen borular kullaniliyor ve icinden bana soylenen gaz dolastigi yonunde , yine bana soylenen en basit sekliyle anlamam icin buzdolabini ornek verdiler.
Sistemin ayni oldugunu yazin sogutma amacli kisin isitma amacli kullanabilecegim yonunde bilmiyorum bir faydasi olacakmi taktirmayi dusunuyorum acikcasi cok pahali da degilmis anladigim..Bu arada ben akdeniz bolgesinde oturdugumu da belirtmis olayim zira bolgeye gore mutlaka degiskenlik gosterecektir topragin isisi..%75 oraninda daha az yakit kulanacagimi da yaptigim arastirmalarda ogrenmis bulunuyorum.Sonucta temiz bir enerji arti sizlerin yazdiklarinizi okurken dikkatimi cekti burda stoklama olayi da yok bilmiyorum ayni seyden mi bahsediyoruz . Okudugum sitlerden birini ornek olarak lingini buraya koyuyorum belki bir faydasi olur..
ECO-HABITAT et ECO-CONSOMMATION, ECOGESTES, ECO-ATTITUDE, ENERGIES RENOUVELABLES et ENVIRONNEMENT (http://seme.cer.free.fr/index?cat=chauffage-geothermie-domestique)

Bahçeniz müsait ise ve geniş bir alanı kazdırabilecek durumda iseniz, ya da bir iki tane yaklaşık 100 metrelik sondaj kuyusu açtırabilecek iseniz yer kaynaklı ısı pompası kurabilirsiniz.

Önemli bir konu, ev içindeki ısıtma sisteminizin ne olduğu. Radyatör sistemi var ise ısı pompalarının üretebildiği en yüksek dereceye kadar sistemi çalıştırmanız gerekecek. Yerden ısıtma sistemi var ise şanslısınız, sistemde 40-45 derece arasında su dolaşması yeterli olur. Bu da verimliliği etkileyen bir unsur.

Son bir kaç yıldır havadan suya sistemlerde de iyi COP değerleri telaffuz ediliyor. Bulunduğunuz bölge -15, -20 derecelere inmediğine göre bahçeyi kazmak yerine düşünülebilir.

Halihazırda ne ile ısınıyorsunuz? Doğal gaz vb. bir şey varsa ve bina ısısı termostat ile kontrol ediliyor ise neden ısınamadınız sorusunun yanıtı da önemli, ki bu ısı pompası yatırımını da doğrudan ilgilendirebilir.

Maliyet ile ilgili bir şey ilave etmeliyim. Verdiğiniz linkte görülen maliyet sadece cihazın maliyeti. Buna kazı/sondaj, boru, bir sürü pompa, vana, basınç göstergesi, elektrik panosu ve otomasyon, mühendislik ve işçilik maliyeti de gelir. Çok kaba bir tahmin yapmak gerekirse cihaz maliyetinin 2 ila 3 misline kadar maliyet çıkabilir.

Robin Oskay
12-03-2015, 18:50
Sayin Meyvelitepe
Ev yaklasik 190 m2 ve her odada bir radyator mevcut.Isinmayi petrol (gazyagi) ile sagliyorum . Sistem evin garajinda kurulu ve isi dustugunde kendi devreye giryor .
Oldukca ekonomik sadece iki en fazla uc ay kullaniyorum yetiyordu bu sene dort ayi gecti ve depodaki gaz yagi bittigi icin 15 , 20 gundur eletrikli cihazlari devreye soktum ..Ve tabi gaz yagi takviyesi yapildi ..
Bolge genelde sicak oldugu icin cok bir sorun olusturmuyordu bu seneye kadar ..Bu sene bir ilk oldu ve dort ayi gectik hala kaloriferler gece 21 den sonra devreye giriyor.
Aslinda bastan yaptirmam gerekiyordu toprak altina dosenen isitma sistemini ama o zaman pek onemsemedim maalesef bir hata oldugunu simdi anliyorum..
Evin yalitimini kendim en iyi malzemelerle yaptim , yalitimda bir sorunum yok..
Insaat sektorunde calismanin verdigi avantajlarim oldugunu belirteyim hemen (bal tutan parmagini yalar :-) ) yapilacak kazi sorun olusturmuyor zira kepce sorunum yok arti birde malzeme aliminda sanirim en uygun olani bulabilirim.Maliyetlerde fazla sikinti yasayacagimi sanmiyorum.Sorunum yeterli isi elde edebilecekmiyim bunu hesaplatmaliyim ..Elbette bir maliyeti olacaktir bunu en aza mal etmeye calisacagim..Yukarda belirttiginiz havadan suya sistemleri nedir hic bir bilgim yok :-( Son olarak -6 bugune kadar gordugumuz en soguk isiydi bolgemizde..Arastirmaya devam edecegim , dogru bir secim yapma adina :-) Birde evin izolasyonu soguklardan cok asiri sicaklar icin yapildi .
Size de verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim..

MeyveliTepe
12-03-2015, 19:48
Aslında ısı pompası mevcut petrol bazlı ısıtma sisteminizden daha iyi ısıtmaz. Isı pompasının da yapacağı şey suyu ısıtmak. Gerisi ev içindeki kalorifer sistemininize bağlı.

Isı pompalarının sağlayabileceği maksimum su sıcaklığı 58 derece (son bir kaç yılda değişme olmadı ise). Ancak ısı pompasını bu değere ayarlamak verimliliği düşürücü bir şey olabilir. Mevcut sisteminiz radyatöre kaç derece su gönderiyor bilmiyorum. Muhtemelen 60-70 derece olmalı.

Mevcut sistemizdeki brülor ile ev içindeki radyatör sistemi arasında bir tank gibi bir şey var mıdır, yoksa brülor ısıttığı suyu doğrudan mı eve pompalar bilemiyorum. Şayet ortada yeterince büyük kapasitede bir tank var ise bu tankı alternatif ısı kaynaklarıyla da ısıtabilirsiniz. Isı pompası bunlardan biri olabilir, mevcut brülörünüzü de muhafaza edebilirsiniz. Hatta bulunduğunuz yer kışın ışıma alan bir yer ise güneş paneli ile de bu tanka ısıtma desteği sağlayabilirsiniz. Fakat neticede bunların hepsi yatırım. Hangi yatırım(lar) ile maksimum verimi alabileceğinizi iyi hesaplamanız gerekir.

Not: Havadan suya ısı pompaları dış ortamdaki havanın ısısını alarak çalışırlar. Yeni tip kilimalar da hava kaynaklı ısı pompasıdır. Bu sistemin klimadan farkı ısıttığı havayı yine hava olarak üflemek yerine bir tanktaki suyu ısıtırlar. Bir kaç yıl öncesine kadar verimlilikleri 3,2 COP'yi geçemiyor, eksi derecelerde çalışamıyordu. Fakat son yıllarda verimliliklerinin 5 COP olduğunu iddia edenler var ve eksi derecelerde çalışamama sorunu çözülmüş görünüyor.

Robin Oskay
12-03-2015, 20:50
Verdiginiz bilgiler icin tekrar tesekkur ederim .
Arastirmaya devam edecegim , cok buyuk degisiklik olmayacaksa elimdeki kurulu sistemi muhafaza etmek kanimca daha mantikli..

Ilave bir alternatif sanirim pahaliya mal olur , gunes panallerini evin catisinda gormek istemiyorum .Tamamen degistirmeye evet , degerse tabi..

Fransiz EDF eletrik kurumu bizlere eve kurulacak fotovolkanik panolarinda devlet destegi olarak yaklasik 10 bin £ yardim vaadinde bulunmus , uretilecek eletrigi de 0.30 ct karsiliginda alma garantisi vermisti sanirim hala devam ediyor..Bize de eletirigi 0,50 ct satacakti hatirladigim 0.60 ct .
Karli gibi gozukuyorda bastan.
Son zamanlarda panolarin degitirilmesi ve bakim masraflari hesaplandiginda bu sistemi kullananlar tarafindan bu isten zararli ciktiklarini ve kandirildiklarini dillendirmeye basladilar.

Sizlerinde yukarda (daha onceki yorumlarda) belirttiginiz gibi cok buyuk arazi ve buyuk yatirimla belki ticari amacli temiz enerji olumlu bakilabilir ama normal olculerde kurulmus , mustakil mutevazi evler icin pek karli bir yatirim gibi durmuyor sanki benim sahsi kanatim..

Ama farkli altarnetiflerde yabana atilmamali derim , ornegin topragin altindan gecen bir bir su yatagina kurulacak bir duzenek , ruzgari cok olan bir yerde ruzgar pervanerinden uretim daha evin yapiminda iyi hesaplanmis sizinde belirttiginiz topragin izole yapisindan faydalanmak gibi ..

Bir sure daha beklemekte fayda var gibi duruyor , benim adima simdilik.

Son olarak verimliliklerini arttirdiklarini idaa eden ticari amacli tum yeniliklere sicak bakmiyorum zira sonucta kaybeden taraf oluyoruz .Bekleyip gormekten yanayim..

MeyveliTepe
12-03-2015, 21:45
Kurulu bir düzenin yerine böyle bir yatırım mantıklı olmayabilir, ya da ne zaman mantıklı olacağı iyi hesaplanmalı diyelim.

Öte yandan müstakil ve mütevazi bir evde de çok avantajlı olduğu durumlar var. Bizim tecrübemiz böyle bir şey oldu. Dağ başında bir ev, doğal gaz yok. Odun yakmak dışında tek alternatif LPG yakmak. Ev ile beraber projelendirildiğinde herhangi bir masrafın tekrarından kaçınmak ve projede her şeyi biribirini destekler şekilde tasarlamak mümkün.

Kabaca rakamlandırırsak, LPG'li bir sistemin ilk yatırımı $10000, toprak kaynaklı bir sistemin ilk yatırımı $20000. LPG'li sistemin yıllık işletme maliyeti 10000 TL, ısı pompasının yıllık işletme maliyeti 3000TL. İşletme maliyetleri arasındaki yıllık fark 7000TL. Beş yılda 35.000TL (bu günkü kurdan yaklaşık $14.000) ediyor. İlk yatırımda fazladan ödenen bedel ilk dört yılda kendini amorti ediyor. Devamındaki yıllarda yıllık işletme maliyeti ile devam ediyor. Konfor açısından bir fark olmadığını varsaysak bile LPG peşinde koşmamak da cabası ki, dağbaşına LPG kamyonunu getirmek de bir mesele.

pitaneli
13-03-2015, 15:23
Enerji ile ilgili konular her nekadar liselerde genel hatları ile fizik dersinde okutulmuş olsada ancak güneş enerjisi konusunda detaya girilmemiştir. Üniversitelerin enerji mühendisliği bölümlerinde asıl konu detayları ile uygulamalı olarak okutulmaktadır. Isı yalıtım gibi konular ise makine mühendislerin direk ilgi alanına girmekte olsada birçok mühendislik dalında indirekte olsa bu konu işlenir.

Potansiyel enerji (durağan yani depolanmış) ve kınetik enerji (hareket halindeki enerji ) bu iki enerji birbirleri ile dönüştürülebilir. Hareket halindeki enerjiyi bir yerde dopalayarak potansiyel enerjiye çevirebilirsiniz ( barajlarda su tutmak gibi), tam tersi yüksekte depolanan bir suyu aşağıya bırakarak kınetik enerjiye dönüştürebilirsiniz (hidroelekrik santrallerinde elektrik üretimi gibi). Enerji dönüşümlerinde ve enerjiyi bir yerden bir yere nakil esnasında mutlaka kayıplar oluşacaktır. Şunuda söylemek işterim; Enerji yoktan var edilmediği gibi yokta edilemez. Dolayısıyla dönüşüm esnasında oluşacak kayıpları bir şekilde geri kazanabilirsek bizim eksra kazancımız olur.

Güneş enerjiside bir potansiyel enerjidir ve bu enerjinin ne kadarı dünyaya yansır dersek bu mevsimsel ve meteorolojik şartlara bağlı. Yansımanın en az olduğu dönemler ise evimizi ısıtmak için iktiyaç duyduğumuz kış aylarıdır. Dolayısıyla biz bu enerjiyi bir şekilde bir yerlerde depolayabilirsek o kadar çok güneş enerjisinden faydalanmış oluruz. Ancak bu depolama miliyeti hiçte o kadar ucuz değil. Güneşten en az faydanılan dönemde m2 ye ne kadar ısı yansıttığını bilemem ancak hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi için nasıl büyük barajlar gerekiyorsa güneş enerjisinin depolanması için de aynı şekilde büyük enstrumanlar gerekiyor ( elektrik enerjisine dönüştürüp akü sarj edilmesi, paneller vasıtasıyla güneşten yansıyan ısıyı yer altında depolama vs gibi).

Bugün güneş enerjisinden faydanılarak bir evi ısıtmak amaçlı yapılacak yatırım maliyetini hesapladığımızda geri dönüşümü bize kayda değer bir getiri sağlamadığı anlaşılmaktadır ancak ileride teknoloji gelişirde küçük ve ucuz akü geliştirerek bu enerjiyi elektrik enerjisine cevirerek hem elektrik üretir hemde evimizi ısıtmış oluruz. Hem daha ucuz hemde daha uzun ömürlü yeni güneş panelleri ve akü araştırmalarında, teknolojik gelişmeler bu yönde umut verici olduğunuda söyleyebiliriz.

Güneşten tam olarak faydalanabilmek için uzayda kurulacak bir elektrik santralde üretilen enerjiyi bir şekilde dünyaya transfer edebilirsek, işte o zaman teknolojinin varacağı ileri nokta bu olmalı.

Sayın ykaya194,bilgilendirme mesajınız için teşekkürler.Son paragrafta bahsettiğiniz konu ile Japonlar ilgileniyor.Mikrodalga ışınımı ile transfer kurgulanıyor.Buda gökten bol miktarda kızarmış(pardon karbonize olmuş) kuş düşeceği anlamına geliyor :)).Saygılar.

ykaya194
13-03-2015, 18:23
Sayın ykaya194,bilgilendirme mesajınız için teşekkürler.Son paragrafta bahsettiğiniz konu ile Japonlar ilgileniyor.Mikrodalga ışınımı ile transfer kurgulanıyor.Buda gökten bol miktarda kızarmış(pardon karbonize olmuş) kuş düşeceği anlamına geliyor :)).Saygılar.

Sayın pitaneli, alıntıdaki bilgi için bende teşekkür ederim, bahsettiğiniz kurguyu duymamıştım.

İnsanların refahı için geliştirilen her yeni teknoloji mutlaka tabiata zarar vermektedir ancak bu zararın ölçütü önemlidir. Kurgulanan bu teknoloji gerçekleşir ve enerji üretiminde fosil yakıtların yerini alır ve de fosil yakıtların tabiata verdiği zarardan daha az zarar veriyorsa ki muhtemelen daha az olacaktır o zaman gökten karbonize olmuş kuş düşmesine razıyım zira bugün petrolün kuşlara yaptığı zararı hepimiz görüyoruz.

Selamlar.

pitaneli
13-03-2015, 18:49
Sayın pitaneli, alıntıdaki bilgi için bende teşekkür ederim, bahsettiğiniz kurguyu duymamıştım.

İnsanların refahı için geliştirilen her yeni teknoloji mutlaka tabiata zarar vermektedir ancak bu zararın ölçütü önemlidir. Kurgulanan bu teknoloji gerçekleşir ve enerji üretiminde fosil yakıtların yerini alır ve de fosil yakıtların tabiata verdiği zarardan daha az zarar veriyorsa ki muhtemelen daha az olacaktır o zaman gökten karbonize olmuş kuş düşmesine razıyım zira bugün petrolün kuşlara yaptığı zararı hepimiz görüyoruz.

Selamlar.

Sayın ykaya194,Sizinle aynı şekilde düşünüyorum.Saygılar.

http://clapway.com/2015/03/09/japans-space-based-solar-power-plant123/

bahceseven
15-03-2015, 13:10
Arkadaslar simdi sn meyvelitepe ile benim bahsettiğim sistemlerin fotolarını paylasıyorum aradaki farkları görebilmeniz için benim bahsettiğim sistemin uygulamasının olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım ve resimleri bu işin kurulumunu yapan bir firmanın web sayfasından edindiğimi belirtmek isterim kısacası sistemin en önemli ayırd edici özelliğine gelince kışın güneşin zaten olmadığı zamanlarda değil yaz boyunca yani güneşin yaklaşık 14 saate kadar görülme ve en yüksek verim alındığı zamanlarda bir pompa yardımıyla toprağa ısının depolanması ve kışın bu enerjinin kullanılmasıdır elbette kayıp kaçak bu sistemdede mevcut ancak diğer sistemle kıyaslandığında kağnıyla araba gibi bir şey Tekrar ediyorum bence sadece ısı pompası yeterlidir ama illaki güneşten faydananacağım derseniz bu sistem sizin yararınıza.Aradaki farkı size anlatması için size sistem satmaya çalışmayacağını düşündüğünüz başka bir mühendisle de tartışabilirsinizde. En müsayit olduğum zamanda hesaplamalarla bunu somut olarak görmenizi sağlayacağım buda sözüm olsun.Verimli ve güzel siztemler saygılarımla .

ykaya194
15-03-2015, 14:19
en önemli ayırd edici özelliğine gelince kışın güneşin zaten olmadığı zamanlarda değil yaz boyunca yani güneşin yaklaşık 14 saate kadar görülme ve en yüksek verim alındığı zamanlarda bir pompa yardımıyla toprağa ısının depolanması ve kışın bu enerjinin kullanılmasıdır .

Sayın baceseven,

Burada önemli olan bir evi kış boyunca ısıtmak için gerekli ısıyı ( güneş veya başka enerjiden üretilen ısı olabilir) bir şekilde depolayabilmek. Paylaştığınız resimlerdeki sistemler klasik ve bir çoğumuzun bildiği sistemler.
Isının toprağa depolanmasında öngörülen sisteme ait elinizde fotograflar varsa onlarıda paylaşırsanız sistemi tanımayan üyeler için daha açıklayıcı olur.

Saygı ve sevgiler.

MeyveliTepe
15-03-2015, 14:28
.. bahsettiğim sistemin uygulamasının olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım ve resimleri bu işin kurulumunu yapan bir firmanın web sayfasından edindiğimi belirtmek isterim ...

Bahsettiğiniz web sitesini belirtebilir misiniz?

bahceseven
15-03-2015, 14:44
Sn ykaya üstteki resim tam da benim bahsettiğim sistem 3 yollu vananın işlevi hakkında internetten bilgi edinirseniz bu sistemi daha iyi çözebilirsiniz.
Sn meyvelibahce ben burada kimsenin reklemını yapmaycağım size yapabileceğim yardım ise sistemin çalışmasıyla ilgili sorularınız varsa onları dilim döndüğünce cevaplayabilirim ancak resimde de göründüğü gibi ne extra bir cihaz nede extra bir bağlantı gerekli yani kurulumu kullanımı gayet mümkün olan bir sistem yani teoride olduğunnu gösterme çabasındaysanız bu çaba yersiz ve gereksiz. Verimlilik kıyaslaması içinse hesaplarımı beklemek zorundasınız hesap olmadan mühendisliğin hiçbir anlamı yoktur bu ay başım çok kalabalık gelecek ay müsayit olunca verimlilik hesaplarını paylaşırım veyahut başka bir makinacı arkadas da paylasırlarsa beraber tartısırız İyi akşamlar :)

ykaya194
15-03-2015, 14:52
Sn ykaya üstteki resim tam da benim bahsettiğim sistem 3 yollu vananın işlevi hakkında internetten bilgi edinirseniz bu sistemi daha iyi çözebilirsiniz.
:)

Sayın bahceseven,
Ben sistemi tanıyorum. Tanımayanlar için daha anlaşılır olur diye yazdım.

MeyveliTepe
15-03-2015, 16:42
Sn ykaya üstteki resim tam da benim bahsettiğim sistem 3 yollu vananın işlevi hakkında internetten bilgi edinirseniz bu sistemi daha iyi çözebilirsiniz.
Sn meyvelibahce ben burada kimsenin reklemını yapmaycağım size yapabileceğim yardım ise sistemin çalışmasıyla ilgili sorularınız varsa onları dilim döndüğünce cevaplayabilirim ancak resimde de göründüğü gibi ne extra bir cihaz nede extra bir bağlantı gerekli yani kurulumu kullanımı gayet mümkün olan bir sistem yani teoride olduğunnu gösterme çabasındaysanız bu çaba yersiz ve gereksiz. Verimlilik kıyaslaması içinse hesaplarımı beklemek zorundasınız hesap olmadan mühendisliğin hiçbir anlamı yoktur bu ay başım çok kalabalık gelecek ay müsayit olunca verimlilik hesaplarını paylaşırım veyahut başka bir makinacı arkadas da paylasırlarsa beraber tartısırız İyi akşamlar :)

Alıntı yaptığınız web sitesinde tanıtılan sistemin yaz boyunca toprağa ısı depoladığını, sonra da kışın bu ısıyı kullandığını yazıyorsunuz. Bu şayet sizin kişisel teziniz değil ise kaynak göstermek forum kurallarının yanısıra etiktendir.

Daha önce de alıntıladığınız bir yazı için benzer şekilde kaynak sormuştum, vermemiştiniz.

Neyin çabasında olduğuma müsaade ederseniz ben karar vereyim, benim yerime öngörüde bulunmanıza gerek yok.

Aslında sizden yardım istemiyorum, sadece söylediğiniz bir şeyin kaynağını belirtmenizi talep ediyorum.

Bu talebim, söz konusu mesajınızdaki 1.resim, yanı yaz boyunca toprağı ısıtan güneş paneli içindir.

Birileri böyle bir tasarım yaptı ise (ki yapabilir, tasarımda hayalin sonu yok) bunu kurdu mu, hangi şartlarda kurdu, sonuç verimli mi, değil mi, sistemi kurduranın faturasına nasıl yansımış, şayet yazdığınız doğru ise toprağı ısıtmak için başka bir cihaz yok imiş, bu durumda kaynak tarafındaki suyu bir pompa olmadan nasıl döndürüyorlar. Yok söylediğiniz doğru değil de bir pompa kullanıyorlar ise bu pompanın sarfiyatı ile toprağa depolanıp kışın kullanılmak üzere kalan enerji arasında nasıl ilişki var, normalde bir müdahale olmadan zaten ısı pompasının aldığı enerjiyi toprak tamamlarken böyle bir müdahalede nereden ek verimlilik sağlamışlar, kaynak tarafında az boru mu kullanmışlar, başka bir şey mi? vs.vs. Bunları doğrudan tasarımı yapanlara sormak isterim.

Dahası, kendilerine sistemi kurdukları toprağın ısı iletkenlik direncinin ne olduğunu, ne miktarda enerjinin ne kadar süreyle ve kaç ton toprakta depolanacağı, bu enerjinin ne kadar süre depolandığı yerde kalacağını var saydıklarını vb. gibi detayları da sormak isterim elbette.

İkinci resime gelince, zaten aynı zamanda kullanma suyunu da ısıtan hayli benzerini sekiz senedir kullanıyorum, kimseye soracak bir sorum yok. Resmin üzerindeki yazıyı siz yazdınız herhalde "olmayan güneş" diye. Sizin bulunduğunuz yerde belki Sonbahar başından İlkbahar sonuna kadar hiç güneş olmuyordur, neyse ki bizde oluyor, detaylarını yukarıda yazmıştım, tekrar etmeye gerek yok.

MeyveliTepe
15-03-2015, 17:17
Söz konusu resimlerin ikisi de sanırım energy-mag.com (http://www.energy-mag.com/das-traumpaar-waermepumpe-und-solar/) sitesinden alınmış. Enerji konusunda bir Alman magazin sitesi. Başka resimler de var. Termal maksatlı güneş panelleriyle toprak kaynaklı ısı pompalarının entegre edilebilmesi için tüm olası yaklaşımları listelemişler.

Bu sistemin kurulduğunu, bu şekliyle kuran birileri olduğu vb. konusunda bir bilgi yok (en azından burada).

bahceseven
15-03-2015, 18:12
Sn meyvelitepe paylaşamayacağımdan değil paylaşmak istemediğimden sitenin adını vermek istemedim ama vereceğim hadi bakalım nereye varacaksınız :).Ve bana yönelttiğiniz hayalperestlik gibi çirkin suçlamaları da size aynen iade ediyorum bir mühendis olarak gelip burada terbiye sınırları içerisinde size yardımcı olmaya çalıştığımı size hatırlatmak isterim.Resimleri aldığım siteye gelince şaşırmadım yine yanlış sanmışsınız bir kere benim paylastığım resimlerin üzerindeki yazılar ingilizce almanca değil interneti biraz fazla kurcalasaydınız bulacaktınız :)

Efenim linke gelince BINE Informationsdienst: Themeninfo: Elektrisch angetriebene Wärmepumpen - Solar-assisted heat pumps (http://www.bine.info/en/topics/buildings-city/residential-buildings/publikation/elektrisch-angetriebene-waermepumpen/waermepumpen-plus-solar/)


Şimdi size hesabende ıspatını yapacaktım ama gidin başka bir makine mühendisine yaptırın hesabı veya siz yapında biz görelim zaten bu ülkede herkes herşeyin uzmanı...


Ayrıca ingilizce bilmeyen arkadaşlara da benim paylaştığım sistemin tam olarak altında yazan yazının tercümesini yapıyorum eğer hayali bir tercüme olmazsa "Fig. 38 Sırsız güneş kollektörlü ısı pompası sistemi solar enerjiyle toprağı besler veya direk olarak ısı pompasını ikincil bir ısı kaynağı olarak besler" Umarım anlayan ne demek istediğimi anlamıştır saygılar...

MeyveliTepe
15-03-2015, 18:27
...Ve bana yönelttiğiniz hayalperestlik gibi çirkin suçlamaları da size aynen iade ediyorum bir mühendis olarak gelip burada terbiye sınırları içerisinde size yardımcı olmaya çalıştığımı size hatırlatmak isterim

Ben size hayalperest demedim, lütfen yazılanı iyi okuyun, okuduğunuzu da anlamaya çalışın. Anlamadığınız bir cümle üzerinden "çirkin suçlama" yaptığım gibi bir şey ile itham ederseniz itham ettiğiniz şeyi yapar durumda olursunuz. Mühendis olduğunuzu yazıyorsunuz, tasarım nedir, nereden çıkar, nasıl yapılır, gücünü nereden alır haberiniz var mı?

Ek: Böyle bir sistemi siz hayal ederek tasarlamış olsaydınız iyi bir şey yapmış olurdunuz ama başından itibaren sizin tasarımınız olmadığını biliyoruz, değil mi?

MeyveliTepe
15-03-2015, 18:53
Bu arada bine.info (http://www.bine.info/en/topics/buildings-city/residential-buildings/publikation/elektrisch-angetriebene-waermepumpen/waermepumpen-plus-solar/)da energy-mag (http://www.energy-mag.com/das-traumpaar-waermepumpe-und-solar/) gibi enerji konusunda bir Alman magazin sitesi. Aynı resimleri kullanmışlar, yazıdaki bir çok paragraf biribirinin aynı. Her ikiside termal güneş enerjisi ise toprak kaynaklı ısı pompaları arasında olası entegrasyon yaklaşımlarını listelemişler. Yani böyle bir sistemi kuran, kurduran vb. bir yer değil.

MeyveliTepe
15-03-2015, 19:13
Şimdi size hesabende ıspatını yapacaktım ama gidin başka bir makine mühendisine yaptırın hesabı veya siz yapında biz görelim zaten bu ülkede herkes herşeyin uzmanı...


Ayrıca ingilizce bilmeyen arkadaşlara da benim paylaştığım sistemin tam olarak altında yazan yazının tercümesini yapıyorum eğer hayali bir tercüme olmazsa "Fig. 38 Sırsız güneş kollektörlü ısı pompası sistemi solar enerjiyle toprağı besler veya direk olarak ısı pompasını ikincil bir ısı kaynağı olarak besler" Umarım anlayan ne demek istediğimi anlamıştır saygılar...

Sağolun, çok teşekkür ederim ince düşüncenizden dolayı. Hesabınızdan mahrum kalmak çok büyük bir kayıp olacak benim için. Sorun şu ki, böyle bir hesaba ihtiyacım yok. Bu tasarımı tasarım olmaktan çıkarıp proje olarak gerçekleştiren birileri varsa zaten yapmıştır hesabını.

Çeviri için de teşekkürler. Fig. 37,38,39 ve 40 için açıklamalar yapılan resimlerin sağındaki yazıda, bu tasarım için "toprakta beklenmeyen (öngörülemeyen) şekilde ısı kaybında artış olur ise bunu stabilize eder"miş. Yazıyı Almanca orijinalden İngilizceye çevirmişler, herhalde bu yüzden cümleler düşük.

ykaya194
15-03-2015, 19:21
541063

Sayın bahceseven'in paylaştığı sistem bir tasarım olup sistemin çalışma prensibini göstern bir şema. Bu şemaya göre sistem, büyük bahçesi olan her bina için kurulabilir nitelikte ancak burada kurulum maliyetini artıran ise kırmızı çizgi içine aldığım ve yer altına döşenecek olan kısımdır. Yeraltı ısısının sabit ve toprağın iyi bir ısı yalıtım malzmesi olduğu prensibi doğrultusunda yaz aylarında güneş enerjisinden faydalanılarak büyük bir kütle ısıtılarak ısı depolanabilir ancak maliyetinin çok yüksek olacağını önceki mesajlarımda belirtmiştim.

Şemadaki sistem daha ziyade ısı pompasına güneşten faydanılarak sisteme ilave ısı transferi yapmak amacına uygun olduğunu söylayebilirim. şöyleki, kış aylarıda olsa güneşli havalarda güneşten yararlanabiliriz dolayısıyla tesisata ilave bir yatırım ile bize avantaj sağlayabilir.

MeyveliTepe
15-03-2015, 19:44
541063

Sayın bahceseven'in paylaştığı sistem bir tasarım olup sistemin çalışma prensibini göstern bir şema. Bu şemaya göre sistem, büyük bahçesi olan her bina için kurulabilir nitelikte ancak burada kurulum maliyetini artıran ise kırmızı çizgi içine aldığım ve yer altına döşenecek olan kısımdır. Yeraltı ısısının sabit ve toprağın iyi bir ısı yalıtım malzmesi olduğu prensibi doğrultusunda yaz aylarında güneş enerjisinden faydalanılarak büyük bir kütle ısıtılarak ısı depolanabilir ancak maliyetinin çok yüksek olacağını önceki mesajlarımda belirtmiştim.

Şemadaki sistem daha ziyade ısı pompasına güneşten faydanılarak sisteme ilave ısı transferi yapmak amacına uygun olduğunu söylayebilirim. şöyleki, kış aylarıda olsa güneşli havalarda güneşten yararlanabiliriz dolayısıyla tesisata ilave bir yatırım ile bize avantaj sağlayabilir.

Kırmızı yuvarlak içine aldığınız, toprak kaynaklı ısı pompasının kaynak tarafı ısı değiştiricisidir ve her toprak kaynaklı ısı pompasında doğası gereği olması gereken bölümdür. Bu olmadan zaten toprak kaynaklı ısı pompasından bahsedilemez. Temel prensibi de ısı pompasının dolaşımdaki sıvıdan aldığı 1-2 derecenin toprak tarafından tamamlanmasıdır. Böylece toprakta turunu atan sıvı tekrar ısı pompasına geldiğinde cihaz yine 1-2 derece alır ve bu böyle devam eder.

Şayet toprak sıvının ısısını tamamlayamıyor ise zaten bir terslik var demektir. Muhtemelen boru boyu yetersizliği, derinlik azlığı, boruların etrafına dökülmüş olan malzemenin ısı iletkenlik eksikliği, bu malzemedeki nem eksikliği vs.

Böyle bir durumda yatırımın tümden battal olmaması için toprağın sıvıdaki ısı kaybını tamamlayabileceği ek çözümler düşünülebilir. Bu yüzden bu gibi sistemlerin gerçekten işi bilen ve deneyimli mühendislerce yapılması gerekir çünkü her proje, kendi koşullarına göre özel hesap gerektiriyor.

bahceseven
15-03-2015, 20:34
Sn ykaya neye göre maliyetin fazla olduğundan bahsediyorsunuz söylediklerinizin hiçbir bilimsel geçerliliği olmadığı gibi sistemi çözebilmişe benzemiyorsunuz olacak gayret lütfen biraz daha gayret.
Sn meyvelibahce vardığınız nokta beni çok şaşırttı demekki ikiside alman magazin sitesi ikisinide aynı siteymiş gibi kabul edebiliriz o zaman beni gafil avladınız... Ama merak etmeyin ben ingilizce de almancada biliyorum... izterseniz metnin tamamını tercüme edelim de bari yanlış anlaşılmalardan kaçınalım değil mi?

"Fig 38, toprak kaynaklı ısı pompasının sırsız kollektörle birleştirilmesi ile düşük sıcaklıklarda fiyat-verimli ısı enerjisi sağlayan bir sistemi göstermektedir.Solar ısı özellikle kaynak (toprak kaynaklı olduğundan kaynağı açıklamaya gerek yok heralde) kısmına enjekte edilir.Solar termal enerji yaz boyunca toprağı yeniden ısıtmak için depolanır.Bu, ısı kaynağını mümkün olabilecek veya önceden kestirilemeyen ısı azalmalarına karşı stabil (dengeli) yapar ve belirgin bir şekilde ısı pompasının ısı kaynağı sıcaklığını artırır. "

Madem alman-ingiliz en çok biz biliriz o zaman Size türkçe bir kaç döküman paylaşayım o zaman :)Yalnız bu resimde 3 yollu vana yerine paralel hat geçip 3 adet vana kullanılmış aynı işlevi görmekte.Sabaha kadar paylaşabilirim yani benim için sorun yok

Hesap işine gelince haklısınız bir an durup dedimki ben kimlere neyi ispatlamaya çalışıyorum ve nokta. Saygılar iyi akşamlar.

ykaya194
15-03-2015, 20:38
Isı depolamak amacıyla toprağa döşenecek kısmı şemaya ilave çizim yapmadan sistemi yorumladım dolayısıyla yanlış değerlendirildi. Doğrudur, şemadaki toprak kaynaklı ısı pompasıdır, ancak toprak kaynaklı yerine su ve hava kaynaklıda olabilir.

Burada tartışılıp paylaşılması gereken asıl mesele, güneş enerjisinden yararlanarak ısıyı toprağa depolamak bize ne getiri sağlar olmalı.

ykaya194
15-03-2015, 21:04
Bir makine mühendisi olarak şunu söyleyeyim eger ısıtılacak bir eviniz varsa(arabistanda yaşamıyorsanız :P ); güneş enerjisi evi ısıtmanız için yetersiz kalacaktır.Şimdi çatıdaki paneller gündelik kullanım suyunuzu gayet verimli ısıtıyor ama bu gözünüzü boyamasın hesap kitap işine girdiğiniz zaman göreceksiniz ki bir evi ısıtmak için çok çok daha fazlası gerekecektir Siz evi çok iyi izole etmiş olsanız bile evinizde pencere duvar çatı bulunduğu sürece hatta camlarınızdan ışıma yoluyla ısı kaybı yaşanacaktır.üstelik ısı kaybı 7/24 devam edecektir oysa güneş kışın 3-4 saat kendini gösterip kaybolacaktır.Ancak param çok derseniz ve türkiyenin ılıman ve soğuk bölgeleri arasında yaşıyorsanız onunda çözümü mevcut :)) güneş destekli toprak kaynaklı ısı pompası (Solar assissted ground source heat pump) taktırabilirsiniz bu sistemi basitçe yaz boyunca güneş enerjisini göreceli olarak iyi bir yalıtkan olan toprağın altına depolayıp kışın bu depoladığınız enerjiyi evinizde kullanmak üzere geri çekmek olarak özetleyebiliriz sizi bilmem ama bu sistemi taktırınca kazanan mühendis olacaktır :D artık evinizin ömrü kaç yıl bilemiyorum ama pahalı bir sistem taktırarak evinizin fiyatını şişirmiş olacaksınız...ve metrelerce borular cihazlar vs evinizde monte edilecek.Bana sen olsan ne yaptırırsın diye sorarsanız güneş işine hiç girmem çok zengin olsam bile sadece iyi bir izolasyon yaptırır birde belki (uzun yıllar oturacaksam) ısı pompası taktır otururum.inşallah bu samimi tavsiyelerim ukalalık gibi gelmez ama bu işi biraz bilen birisiyim saygılarımla...

Sayın bahçeseven, Bu mesaj Size ait ve koyu renkli cümlelerde size ait.



Sn ykaya neye göre maliyetin fazla olduğundan bahsediyorsunuz söylediklerinizin hiçbir bilimsel geçerliliği olmadığı gibi sistemi çözebilmişe benzemiyorsunuz olacak gayret lütfen biraz daha gayret.

.

Bu mesajda Size ait ve iki mesaj arasında tutarsızlığı anlamış değilim.

bahceseven
15-03-2015, 21:16
Sn ykaya dalga geçiyorsunuz galiba ikiside bana ait birisi benim yazdığım diğeri sizin söyediğiniz sadece durup dururken maliyeti fazla demenize bir anlam veremediğimden o cümleyi kurdum yoksa benim sözlerimle uzaktan yakından ilgisi yok.Ama yinede tutarsızlığımı bağışlayın istemeden kırmamışımdır inşallah.

chndlr
15-03-2015, 21:45
Sn ykaya dalga geçiyorsunuz galiba ikiside bana ait birisi benim yazdığım diğeri sizin söyediğiniz sadece durup dururken maliyeti fazla demenize bir anlam veremediğimden o cümleyi kurdum yoksa benim sözlerimle uzaktan yakından ilgisi yok.Ama yinede tutarsızlığımı bağışlayın istemeden kırmamışımdır inşallah.

Bu mesajında başından başka birşey, sonundan başka birşey anlaşılıyor.

bahceseven
15-03-2015, 21:49
Anlayan anlamıştır.... umarım.. :P

MeyveliTepe
16-03-2015, 04:04
Isı depolamak amacıyla toprağa döşenecek kısmı şemaya ilave çizim yapmadan sistemi yorumladım dolayısıyla yanlış değerlendirildi. Doğrudur, şemadaki toprak kaynaklı ısı pompasıdır, ancak toprak kaynaklı yerine su ve hava kaynaklıda olabilir.

Burada tartışılıp paylaşılması gereken asıl mesele, güneş enerjisinden yararlanarak ısıyı toprağa depolamak bize ne getiri sağlar olmalı.

Toprak kaynaklı ısı pompası yerine hava ve su kaynaklı ısı pompaları da olabilir tabii. Ancak bu durumda güneş paneli ile toprağa ısı depolamaya çalışmak hepten alakasız olurdu.

Sizi yanıltan;
... güneş destekli toprak kaynaklı ısı pompası (Solar assissted ground source heat pump) taktırabilirsiniz bu sistemi basitçe yaz boyunca güneş enerjisini göreceli olarak iyi bir yalıtkan olan toprağın altına depolayıp kışın bu depoladığınız enerjiyi evinizde kullanmak üzere geri çekmek olarak özetleyebiliriz sizi bilmem ama bu sistemi taktırınca kazanan mühendis olacaktır :D artık evinizin ömrü kaç yıl bilemiyorum ama pahalı bir sistem taktırarak evinizin fiyatını şişirmiş olacaksınız...ve metrelerce borular cihazlar vs evinizde monte edilecek...Şeklindeki ifade olmalı. Burada toprak tarafına ısı değiştiricinin dışında ayrıca borular çekilirmiş gibi anlaşılıyor. Hoş, kaynağı belli olmasa da öyle bir çizim de gördük. Sondaj kuyusuna ısı değiştirici dışında ayrıca borular döşenmişti.Toprak kaynaklı ısı pompaları yer kabuğuna yüklenmiş enerjinin varlığı prensibine dayanır. Burada topraktaki ısı derecesinin ne olduğunun çok önemi yok. Önemli olan, toprağa döşenecek ısı değiştiricinin ısı pompası tarafından alınan enerjinin ne kadarını yerine koyabildiğidir.

Yaz boyunca güneş ve sıcak hava yer kabuğuna enerji yüklüyor zaten. Bu enerjinin 1-2 güneş paneli ile kıyaslanabilmesi, ya da 1-2 panelin toprağın doğal olarak yüklendiği enerjiye yapabileceği katkı bana pek mantıklı gelmiyor.
Diyelim ki, panelleri koyduk ve Mayıs ortasından itibaren, mevcut ısı değiştirici borularımızı kullanarak başladık toprağı ısıtmaya.

Toprağın cinsine çok bağlı olmakla beraber, özellikle killi toprakta ısı iletkenliği düşüktür. Ancak bu ısının temas yoluyla iletilmeyeceği anlamına gelmez. Birim zamanda temas yoluyla transfer edilen ısının düşük olması, aylar sürecek zaman diliminde etrafındaki git gide daha büyük bir kütle ile dengeye gelmesine engel olmaz.

Toprak tarafı ısı değiştiricileri de muhtelif özelliklerde olabiliyor. Temelde sondaj tipi ve yatay tip diye iki türde oluyor. Sondaj tipi olanlarda, ısı pompasının gücüne ve ısınma için gereken sıcak su miktarına bağlı olmakla beraber genelde (15-20kW cihazlar için) 100 metrelik 2 kuyu kullanıyorlar. Yatay sistemlerde ise boru mesafesi epey daha uzun oluyor. Bizdeki sistem 3,5mt derinlikte yatay borulama ve kullanılan boru mesafesi (50'lik boru) 1200 metre. Isı pompasıyla yükselti farkı da olan bu borudaki sıvıyı çevirmek için hayli güçlü bir pompa gerekiyor. Hali hazırda bu pompa sadece ısı pompası devreye gireceği zaman 1 dakikalık zaman farkıyla çalışıyor (yani ısı pompası devreye girmeden 1 dakika önce başlıyor, ısı pompası devreden çıktıktan 1 dakika sonra duruyor). Mayıs ortasından Eylül sonuna kadar bu pompanın günde ortalama 8 saat kadar sürekli çalışarak borularda sıcak su dolaştırması gerekiyor ki yer kabuğunu fazladan ısıtalım.

İşin gerçeği, anladığım kadarıyla bu gibi tasarımlarda amaç yerkabuğuna ilave enerji depolamak değil. Özellikle soğuk ülkelerde ve ısı değiştiricisi derin kuyu tipi olan sistemlerde ısıtma döneminde kuyular fazlasıyla soğuyor ve yaz döneminde dahi kışın kaybettiği enerjiyi geri toplayamıyor, yıldan yıla verimsizleşiyor, COP değerleri düşüp daha fazla elektrik harcamaya başlıyorlar. Bu sebeple güneş enerjisi desteği ile kuyular "recharge" edilmeye çalışılıyor. Bu konuda en çok Kanada'nın çalışmaları olduğunu gözlemledim. İsveç'de de bazı kapsamlı çalışmalara rastladım.

Kuyulara regeneneratif özellik kazandırabilmek için "unglazed" denilen tipte, camsız, kapalı havada bile ortam ısısını alabilen, esnek, çatıların yanısıra duvarlara da monte edilebilen, düşük dereceli çalışabilen kollektörlerden olabildiğince çok metrekare kullanıyorlar.

Bunlar camlı tiplere göre düşük derecelerde de çalışabildiğinden kışın da doğrudan entegre edildiği kaynak tarafı sirkülasyonunda işe yarıyor. Başka bir anlatımla sıvıyı 50-60 dereceye çıkarması gerekmiyor, 10-15 dereceye çıkardığı zaman da kaynak tarafında evaporatör için gerekli enerji sağlanmış oluyor.

Preliminary Review of Geothermal Solar Assisted Heat Pumps (http://www.appropedia.org/Preliminary_Review_of_Geothermal_Solar_Assisted_He at_Pumps) dökümanının sonuçlar bölümünde; toprak kaynaklı ısı pompası sistemine güneş enerjisi ilave etmenin marjinal etkilerinin açık olmadığını, temel bir sistemin güneş enerjisi ilave edilmiş ve edilmemiş durumlarının performans karşılaştırmasını yapan bir çalışmanın henüz bulunmadığını söylüyor. Yaz aylarında kaynak tarafına güneş enerjisi göndermenin toprağı ilk termal kapasitesine recharge edebileceğini, bu çalışmadan elde edilen sonuçların simülasyon sistemleriyle güneş enerjili ve güneş enerjisi olmadan uzun dönemli karşılaştırmalarını yapacak modellere entegre edilebileceğini ilave ediyor.

Bir başka araştırmada, ısı pompası yazın soğutma amacıyla kullanıldığında şayet kaynak tarafındaki borularda güneş panelinden gelen sıcak su döndürülmekte ise bu defa soğutmada verimsizlik olduğu bildirilmiş, ki bu da mantıklı.

Bu yaklaşımın hali hazırda evlere kurulan bir model olmadığını, daha çok verimliğini ve etkinliğini araştıran, çokça deneysel ve simülasyonlara dayanan araştırmalar seviyesinde olduğu da söylenebilir.

Bu yaklaşım, "toprak kaynaklı ısı pompasının güneş enerjisiyle desteklenmesi" olarak adlandırılıyor. Temelde ısı pompasının ilk performansının devamına, kışın da düşük sıcaklıktaki güneş panelleriyle kaynak tarafının desteklenmesine yönelik.

Bizim evde yaptığımız, dünyada da pek çok pratik uygulaması olan ise "ısınmanın güneş enerjisiyle desteklenmesi" olarak adlandırılabilir.

Bu yaklaşımda, panellerde ısı bulunduğunda -ki paneller ışımayı yakaladığında hemen ısı pompasının ayarlı olduğu 42C'nin üzerine çıkıyor- doğrudan yük tarafına yarayacak şekilde sirkülasyon başlatıyorlar. Kontrol paneline bağlı sensörler ısı pompasının akümülasyon tankı ile aynı sıcaklıktaki sıcak su tankına ve paneldeki sıcaklığa bakıp benim belirlediğim marjda sıcak su sirkülasyonunu başlatıyor..

Bunun da toprağın regeneratif özelliğine etkisi var tabii. Güneş panelleri yılın sekiz ayı kesintisiz kullanma sıcak suyunu sağlarken, aynı zamanda ısı pompası sonbaharda topraktan enerji almaya epey daha geç başlıyor (çalışma süresi kısalıyor). İlkbahar ise daha da önemli, sonbahara göre göreceli olarak enerjisi azalmış topraktan enerji almak yerine güneşten alarak ısı pompasının çok daha az çalışmasını sağlıyor. Bunun da yazın doğal ısınmanın toprağın termal kapasitesini tamamlamasında etkisi olacağı muhakkak.

Faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç kaynak belirteyim:

EXPERIMENTAL ANALYSIS OF AN INDIRECT SOLAR ASSISTED HEAT PUMP FOR DOMESTIC WATER HEATING (https://qspace.library.queensu.ca/jspui/bitstream/1974/6129/3/Bridgeman_Andrew_G_201009_MASc.pdf)

Solar Collectors Combined with Ground-Source Heat Pumps in Dwellings
(http://www.byfy.lth.se/fileadmin/byfy/files/TVBH-1000pdf/TVBH-1018EKweb.pdf)
Experimental Study of A Solar Assisted Ground Source Heat Pump for Heating (http://www.joace.org/uploadfile/2013/1015/20131015045614127.pdf)

Hybrid Systems: Solar-Thermally Assisted Heat Pumps (http://www.ehpa.org/uploads/media/11_Ruschenburg_EHPA_Forum_100520.ppt_01.pdf)

COMBINED SOLAR THERMAL AND GROUND SOURCE HEAT PUMP SYSTEM (http://www.aivc.org/sites/default/files/BS09_2297_2305.pdf)

MeyveliTepe
16-03-2015, 04:21
Sn meyvelibahce vardığınız nokta beni çok şaşırttı demekki ikiside alman magazin sitesi ikisinide aynı siteymiş gibi kabul edebiliriz o zaman beni gafil avladınız... Ama merak etmeyin ben ingilizce de almancada biliyorum... izterseniz metnin tamamını tercüme edelim de bari yanlış anlaşılmalardan kaçınalım değil mi?

"Fig 38, toprak kaynaklı ısı pompasının sırsız kollektörle birleştirilmesi ile düşük sıcaklıklarda fiyat-verimli ısı enerjisi sağlayan bir sistemi göstermektedir.Solar ısı özellikle kaynak (toprak kaynaklı olduğundan kaynağı açıklamaya gerek yok heralde) kısmına enjekte edilir.Solar termal enerji yaz boyunca toprağı yeniden ısıtmak için depolanır.Bu, ısı kaynağını mümkün olabilecek veya önceden kestirilemeyen ısı azalmalarına karşı stabil (dengeli) yapar ve belirgin bir şekilde ısı pompasının ısı kaynağı sıcaklığını artırır. "

Madem alman-ingiliz en çok biz biliriz o zaman Size türkçe bir kaç döküman paylaşayım o zaman :)Yalnız bu resimde 3 yollu vana yerine paralel hat geçip 3 adet vana kullanılmış aynı işlevi görmekte.Sabaha kadar paylaşabilirim yani benim için sorun yok

meyvelibahce kimdir bilmiyorum ama beni kastediyorsunuz sanırım. Şaşırmanıza şaşırmadım desem yalan olur. "Hayalcilik" ve "çirkin suçlama" mevzusunu çözdünüz de mi şaşırdınız, çözmeden mi?

Veriye dayalı bir sav veri ve kaynak ile tartışılır, ergen laf ebeliği ile değil. Döküman paylaşıyorum diye kaynaksız ve dökümansız paylaşım da paylaşım değildir, konuşulan konuyu ileri götürmez. Magazin sitesinin yazısını çevirmenize gerek yok iztemiyoruz.

bahceseven
16-03-2015, 06:36
meyvelibahce kimdir bilmiyorum ama beni kastediyorsunuz sanırım. Şaşırmanıza şaşırmadım desem yalan olur. "Hayalcilik" ve "çirkin suçlama" mevzusunu çözdünüz de mi şaşırdınız, çözmeden mi?

Veriye dayalı bir sav veri ve kaynak ile tartışılır, ergen laf ebeliği ile değil. Döküman paylaşıyorum diye kaynaksız ve dökümansız paylaşım da paylaşım değildir, konuşulan konuyu ileri götürmez. Magazin sitesinin yazısını çevirmenize gerek yok iztemiyoruz.

Sn meyvelitepe, uzun ve yanlış bir yazı yazarak altına linkleri yapıştırmak mı veriye dayalı paylaşım oluyor açıkçası şaşırtmaya devam ediyorsunuz.Magazin sitesinden bir kelimeyi cımbızla çekerek kendi savınızı desteklemeye çalışmanız komikliği beni tamamını çevirmeye itti.Yapmaya çaılıştığınız şey tamda bilgileri kendi çıkarlarınız uğruna çarpıtmak.Siz beni şaşırtmaya devam edin bakalım şaşırtmakta sınırları olmayan birine benziyorsunuz.

MeyveliTepe
16-03-2015, 14:50
meyvelibahce kimdir bilmiyorum ama beni kastediyorsunuz sanırım. Şaşırmanıza şaşırmadım desem yalan olur. "Hayalcilik" ve "çirkin suçlama" mevzusunu çözdünüz de mi şaşırdınız, çözmeden mi?

Veriye dayalı bir sav veri ve kaynak ile tartışılır, ergen laf ebeliği ile değil. Döküman paylaşıyorum diye kaynaksız ve dökümansız paylaşım da paylaşım değildir, konuşulan konuyu ileri götürmez. Magazin sitesinin yazısını çevirmenize gerek yok iztemiyoruz.
Sn meyvelitepe, uzun ve yanlış bir yazı yazarak altına linkleri yapıştırmak mı veriye dayalı paylaşım oluyor açıkçası şaşırtmaya devam ediyorsunuz.Magazin sitesinden bir kelimeyi cımbızla çekerek kendi savınızı desteklemeye çalışmanız komikliği beni tamamını çevirmeye itti.Yapmaya çaılıştığınız şey tamda bilgileri kendi çıkarlarınız uğruna çarpıtmak.Siz beni şaşırtmaya devam edin bakalım şaşırtmakta sınırları olmayan birine benziyorsunuz.

Küçük de olsa bir gelişme görmek memnuniyet verici. Hiç olmazsa meyvelibahce dememişsiniz.

Konu ile ilgili bir şey söylüyorsunuz, daha doğrusu bir resim, iyi güzel. Teknik konularda her gün yeni tasarımlar, deneyler, yaklaşımlar ortaya çıkıyor, araştırmalar yapılıyor, makaleler yayınlanıyor.

Diyoruz ki, nereden geliyor bu. Amacı ne, hangi bağlamda, ne yapılmış, niye yapılmış, ne elde edilmiş vs. anlayacağız, deneysel olmanın dışında bunun yaygın kurulumu varmı soruyoruz.

Cevap, "yok olmaz, reklama girer söylemem".

Magazin sitesinin nesi reklam olacak? İnsanlar magazine abone mi olurlar?

Bir dökümandan üç cümle ve bir resim daha. Nereden geldi, yok.

Buna mukabil dil kürek gibi maşallah. "Magazin sitesinden bir kelimeyi cımbız ile çekerek komiklik yaparak kendi savımı desteklemeye çalışıp çıkarım uğruna çarpıtmaya çalışıyormuşum"

Şıp diye anlamış burada nasıl bir savım ve çıkarım olduğunu (nasıl bir çıkarım olduğunu ben bilmiyorum niyeyse).

"Yanlışlarla dolu" uzun yazı ve belirtilen kaynaklar da paylaşım değilmiş zaten. Paylaşımın tanımı da değişmiş anlaşılan. Nereden geldiği belirsiz ve kaynağı saklanan bir resim paylaşımmış meğer. Bir mantığı olsa nesil farkı diyeceğim neredeyse. Uzun yazıda yanlış olduğunu düşündüğü şeyler varsa (ki, olabilir), laf ebeliği yapmadan, bağlamını koruyarak nesi yanlış, hangi gerekçeyle, desteğini ve kaynağını belirterek dürüstçe katkıda bulunmayı aklına getirmez nedense. O zaman laf ebeliği olmuyordur belki.

"Magazin sitesinden cımbızlayarak kendi savımı desteklememin komikliği " kendisini magazin sitesindeki sayfanın tamamını çevirmeye itmiş. "iztemiyoruz" derken gerçekten de gerek yok, boşa efor anlamında söylemiştim. O sayfada pek öyle tatmin edici bir bilgi yok, kendi adıma okudum zaten, adı üstünde magazin.

Çevirerek katkıda bulunulmak isteniyorsa detaylı anlatıma sahip dökümanlar. Onlar okuyanlar işe daha işe yarar. Söz gelimi "Preliminary Review of Geothermal Solar Assisted Heat Pumps" konu hakkında güzel bir derleme, uzun da değil, oradan başlanabilir. Ama yanlış anlamadıysam faydalı olmak gibi bir işlevi olur ki, makine mühendisimizin işine gelir mi bilinmez.

bahceseven
16-03-2015, 17:20
Sn meyvelidağ, sen bozulmaktan bıkmayacaksın anlaşılan uygulama uygulama deyip durdun sanki eline birşey geçecek al sana uygulama videoda geçen kelimeleri tek tek yazıyor ve tercüme ediyorum.Zatıalimi farklı birşey duyunca susan 3. sınıf mühendislerle karıştırdınız heralde ...


https://www.youtube.com/watch?v=HFgPIxrPF7A

Videoda geçen konuşmanın çatıdaki kısmını aynen yazıp çeviriyorum gerisini de bir zahmet ilgili olan araştırsın ;
-(So the aaaa.). the liquid is pumped to the ground, is pumped up to seal the roof of school and goes through these 6 solar panels which heat the liquid and then that liquid is pumped back into the ground where it loses its heat.. well, it puts its heat back into the ground. so that, hopefully in the winter, when we're running the heat pump, we will be pulling warmer liquid out of the ground to keep, the keep on going at a high rate, high efficiency...
-(dolayısıyla ııı....) toprağa pompalanmıs sıvı ,okul binasının çatısına pompalanarak ve buradaki 6 güneş panelinden geçerek ısınması sağlanıyor ve daha sonra o sıvı toprağın içerisine tekrar pompalanarak ısısını kaybediyor...Yani, ısısını toprağın içerisine bırakıyor böylece, bu sayede kışın,Biz ısı pompasını çalıştırdığımızda,biz daha sıcak sıvıyı,yüksek bir seviyede ve yüksek verimli çalışmayı sağlamak için topraktan çekiyor olacağız

-Why would you need to put heat back into the ground?
-Neden toprağa ısıyı geri depolamak ihtiyacı duyasınız ki?

-there is a concern that in for a ranks if you take a lot of heat out of the ground in the winter the sun just doesn't provide heat back into the ground and you can eventually crate permafrost. I think that is one of the thing we researching here but we are kinda expecting that pumping all these heat into the ground in the summer is going to make it a more efficient heat pump and we will just have higher temperatures come out of the ground.
-Sınıflandırma(rütbelendirme) açısından bir kaygı var.Eger kışın çok fazla ısıyı toprak dışına çekerseniz, güneş toprak altına ısı sağlayamaz ve Siz sonuç olarak donmuş toprak yaratırsınız.Bence bu bizim burada araştırma yapmamızın bir nedeni ama Biz toprağa yaz boyunca depoladığımız tüm bu ısının daha verimli bir ısı pompası haline getirmesini bekliyoruz ve biz sadece daha yüksek sıcaklıkların topraktan elde edilmesini bekliyoruz.


Yorumlarınızı bekliyorum bakalım bunun neresine bir bahane bulacaksınız.Cahil herşeyi bilir birtek sükut bilmez demişler ya işte kanıtı azizim...Not: Buraya senin sistemi koysalar hepsi soğuktan donar ölür be mühendislik öngörümü söyleyimde nemelazım.

bahceseven
16-03-2015, 18:10
Sn meyvelitepe arkadaşlarla paylaştığınız birkaç ingilizce dökümanı değerlendirme fırsatı bulduk da arkadaşın birisi ısrarla paylaştığınız dökümanları okuyup anladıktan sonra mı yoksa alelacele bulupta mı eklediğinizi sormamı istedi bu soruyu ben sormadım cevabını arkadaşıma hitaben yazarsanız sevinirim :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes: saygılar...

MeyveliTepe
16-03-2015, 18:54
Sn meyvelidağ, sen bozulmaktan bıkmayacaksın anlaşılan uygulama uygulama deyip durdun sanki eline birşey geçecek al sana uygulama videoda geçen kelimeleri tek tek yazıyor ve tercüme ediyorum.Zatıalimi farklı birşey duyunca susan 3. sınıf mühendislerle karıştırdınız heralde ...

Ergen cıvıklığında nirvanaya ulaşmak üzeresin, çok az kaldı. Burası öyle bir yer değil, bilesin. Neyse ki tüm gençler böyle değil.

Birinci sınıf mühendis zat-ı alinizin okuma ve anlama özürlü olduğu daha önce ortaya çıkmıştı zaten. CCHRC'nin bir araştırmasındaki (muhtemelen Alaska araştırmalarından biri) videoya bozulacağımı da nedereden çıkardın ki, içinden öyle geçti herhalde.

Uzun ve yanlış dediğin mesajı zahmet edip bir daha oku istersen. Hadi birinci sınıf kurdelesine hürmet bir paragrafı alıntılayayım:

İşin gerçeği, anladığım kadarıyla bu gibi tasarımlarda amaç yerkabuğuna ilave enerji depolamak değil. Özellikle soğuk ülkelerde ve ısı değiştiricisi derin kuyu tipi olan sistemlerde ısıtma döneminde kuyular fazlasıyla soğuyor ve yaz döneminde dahi kışın kaybettiği enerjiyi geri toplayamıyor, yıldan yıla verimsizleşiyor, COP değerleri düşüp daha fazla elektrik harcamaya başlıyorlar. Bu sebeple güneş enerjisi desteği ile kuyular "recharge" edilmeye çalışılıyor. Bu konuda en çok Kanada'nın çalışmaları olduğunu gözlemledim. İsveç'de de bazı kapsamlı çalışmalara rastladım.

Araştırmadan bir kesit sunan video'da söylenen de bu, çevirmişsin de ama ne anladın bilemem.

Böyle araştırmaların veri içeren, önceki araştırmaları da anlatıp referanslarını veren bir çok linki de o "uzun ve yanlış" yazıda vermiştim zaten. Sınıfına ve yaşına müsait olduğu zaman okursun ileride.

Özetle, yerkabuğunu ısı ile zenginleştirmiyorlar, sistemlerin ayakta kalarak devamlılığını nasıl sağlarız araştırıyorlar. Kanada, iskandinav ülkeleri gibi yerlerde kurulu binlerce sistemde de bu yok, ileride araştırmalar yeterince olgunlaşınca ilave ederler belki.

Yorumlarınızı bekliyorum bakalım bunun neresine bir bahane bulacaksınız.Cahil herşeyi bilir birtek sükut bilmez demişler ya işte kanıtı azizim...Not: Buraya senin sistemi koysalar hepsi soğuktan donar ölür be mühendislik öngörümü söyleyimde nemelazım.

Mey biter saki kalır,
Her renk solar haki kalır,
Diploma insanın cehlini alsada;
Hamurunda varsa eşeklik, baki kalır..

FUZULİ

Sekiz yıl önce bizdeki sistemi kiminle yapacağıma karar verirken (ki o tarihlerde içinde henüz kimsenin oturmadığı riva konakları dışında) bilebildiğim kadarıyla ülkede henüz 3 tane kurulu ve çalışan toprak kaynaklı ısı pompası vardı. Lafa gelince herkes birinci sınıf, herkez âlim. Sonunda birine karar verdim. Verilmiş sadakam varmış ki, böylesi bir birinci sınıf zat-ı aliye rastlamamışım, yoksa maazallah bizim toprak tarafı ısı değiştiricisi şimdiye kadar çoktan donmuş olacaktı.

Asoo
17-03-2015, 07:29
Makina mühendisliği enerji bölümü mezunuyum. Ama bu mesajı mesleki sıfatımla değil, edep konusunda ortalamayı geçemediğini düşünen bir adam olarak yazıyorum.

Bilgisayarı açıp farklı konuları görmek, insanların uğraşılarını izlemek, rahatlamak ve tecrübelerini öğrenmek istiyorum.

Müstakbel evimi ısıtmak istiyorum, sinir sistemimi değil.

MeyveliTepe
19-03-2015, 16:02
Maalesef sayın birinci sınıf mühendisimiz önceki gece yarısı çirkinlik dozu daha artmış bir mesaj yazıp nirvana'yı iki tık geçerek o boyuta avdet etti.

Yazışmalara dahil olmasından kısa bir süre sonra mesajına koyduğu bir resimde toprak kaynaklı bir ısı pompasının kaynak tarafındaki borularla entegre edilmiş güneş paneli görünen bir model resmi hayli ilginç geldi. Resmi, ısının yazın toprağa depolanıp kışın kullanılması şeklinde yorumluyordu.

Uzun süredir böyle bir ısı pompası kullanıyor olmama rağmen, hatta öncelikli olarak kullanım sıcak suyu, ikincil olarak da ev ısıtmasının yük tarafındaki tanka sıcak su desteği sağlayan güneş panelleri de kullanıyor olmama rağmen, toprak tarafına sıcak su basan bir model ile karşılaşmamıştım.

Normalde toprak stabil bir enerji kaynağı olarak ısı pompasının aldığı enerjiyi kendi gücüyle tamamlıyordu zaten.

Ancak böyle bir resim varsa mutlaka bir modelin, arkasında çözmek istediği bir problem olan, amacı, sebebi, koşulları, sonuçları vb. bir mantığı olan bir bütünün bir parçasıdır ve bunu öğrenip anlamanın uzun vadede faydaları olabilir.

Takip eden bir kaç yazışmada ısrarla kaynak soruyoruz (ki hem etik hem de forum kuralları gereği kaynak belirtilmesi gereklidir)

Paylaştığınız resimdeki sistem ile birebir aynı sistemi kuran veya kullanan bildiğiniz bir yer varsa ve paylaşırsanız sevinirim. İncelemek, gerekirse haberleşmek isterim.

Son paylaştığınız Türkçe yazıdaki resim ilginç. Sondaj tipi bir kuyuya ayrıca güneş panellerinden boru indirip ısı pompası borularında dolaşan su borularına enerji kazandırmaya çalışmışlar. Bu yazı nerede yayınlanmış acaba, yazının görünen bölümünden anladığım bir tez çalışmasına benziyor.

Esasında toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri sıcak mevsimde yer kabuğuna depolanan ısı enerjisinin varlığı ve stabil olması gerçeğine dayanıyor zaten. Burada bence tartışmalı taraf güneş panelleriyle yerkabuğuna katkıda bulunma düşüncesi olsa gerek.

Türkçe olması şart değil. Gerek uluslararası literatürde, gerek yurt dışı uygulamacı firmalarda böyle bir uygulama var ise ve paylaşırsanız makbule geçer. Ben bakındığımda göremedim.

Bahsettiğiniz web sitesini belirtebilir misiniz?

Uzun ısrarlardan sonra şöyle bir mesaj geliyor. Örtülü hakaret ve küçümseme öğesi olarak meyvelibahce diye hitap ediyor.

Sn meyvelibahce ben burada kimsenin reklemını yapmaycağım size yapabileceğim yardım ise sistemin çalışmasıyla ilgili sorularınız varsa onları dilim döndüğünce cevaplayabilirim ancak resimde de göründüğü gibi ne extra bir cihaz nede extra bir bağlantı gerekli yani kurulumu kullanımı gayet mümkün olan bir sistem yani teoride olduğunnu gösterme çabasındaysanız bu çaba yersiz ve gereksiz. Verimlilik kıyaslaması içinse hesaplarımı beklemek zorundasınız hesap olmadan mühendisliğin hiçbir anlamı yoktur bu ay başım çok kalabalık gelecek ay müsayit olunca verimlilik hesaplarını paylaşırım veyahut başka bir makinacı arkadas da paylasırlarsa beraber tartısırız İyi akşamlar

Daha önce de alıntıladığınız bir yazı için benzer şekilde kaynak sormuştum, vermemiştiniz.

Neyin çabasında olduğuma müsaade ederseniz ben karar vereyim, benim yerime öngörüde bulunmanıza gerek yok.

Aslında sizden yardım istemiyorum, sadece söylediğiniz bir şeyin kaynağını belirtmenizi talep ediyorum.
Bu talebim, söz konusu mesajınızdaki 1.resim, yanı yaz boyunca toprağı ısıtan güneş paneli içindir.

Birileri böyle bir tasarım yaptı ise (ki yapabilir, tasarımda hayalin sonu yok) bunu kurdu mu, hangi şartlarda kurdu, sonuç verimli mi, değil mi, sistemi kurduranın faturasına nasıl yansımış, şayet yazdığınız doğru ise toprağı ısıtmak için başka bir cihaz yok imiş, bu durumda kaynak tarafındaki suyu bir pompa olmadan nasıl döndürüyorlar. Yok söylediğiniz doğru değil de bir pompa kullanıyorlar ise bu pompanın sarfiyatı ile toprağa depolanıp kışın kullanılmak üzere kalan enerji arasında nasıl ilişki var, normalde bir müdahale olmadan zaten ısı pompasının aldığı enerjiyi toprak tamamlarken böyle bir müdahalede nereden ek verimlilik sağlamışlar, kaynak tarafında az boru mu kullanmışlar, başka bir şey mi? vs.vs. Bunları doğrudan tasarımı yapanlara sormak isterim.

Sn meyvelitepe paylaşamayacağımdan değil paylaşmak istemediğimden sitenin adını vermek istemedim ama vereceğim hadi bakalım nereye varacaksınız .Ve bana yönelttiğiniz hayalperestlik gibi çirkin suçlamaları da size aynen iade ediyorum bir mühendis olarak gelip burada terbiye sınırları içerisinde size yardımcı olmaya çalıştığımı size hatırlatmak isterim.Resimleri aldığım siteye gelince şaşırmadım yine yanlış sanmışsınız bir kere benim paylastığım resimlerin üzerindeki yazılar ingilizce almanca değil interneti biraz fazla kurcalasaydınız bulacaktınız

Efenim linke gelince BINE Informationsdienst: Themeninfo: Elektrisch angetriebene Wärmepumpen - Solar-assisted heat pumps


Şimdi size hesabende ıspatını yapacaktım ama gidin başka bir makine mühendisine yaptırın hesabı veya siz yapında biz görelim zaten bu ülkede herkes herşeyin uzmanı...

Kendisine "hayalperest" demişim diye bir şey uydurup mağduru oynayarak incilerini döküyor. Daha önceki bir mesajda bu model için "tasarımda hayalin sonu yok, olabilir" demiştim. Sanki tasarımın gücü hayalden gelmiyormuş gibi. Dahası tasarımı kendisi yapmış gibi de sahiplenmiş nedense, hesapları başkasına yaptıracakmışız vs.vs. Sanki kendinden hesap isteyen oldu. Alt tarafı kaynak sorduk. 30 yıllık profesyonel hayatımda ve iş dışındaki tüm faaliyetlerimde hayal gücünü ortalamanın bir gıdım üzerinde kullanmanın açık ara avantajını gördüm hep. Keşke çok daha fazlasını kullanabilme kaabiliyetim olsaydı :)

Gerisinden bahsetmeye değmez.

Bir kaç saat fazladan harcayarak bir çok kaynağa ulaşılabiliyor. Bu bakımdan iyi de oldu. Çok belirleyici olmasa da yapılanlar hakkında ve uygulamalarda fikir alınabilecek güzel bulgulara erişebildim.

MeyveliTepe
19-03-2015, 16:17
Olabildiğince basite indirgersek, ısı pompaları stabil bir kaynaktan evaparatörde aldıkları ısı ile genleşen gazı kompresör yardımıyla sıkıştırarak kondensere gönderip kullanılabilir sıcaklıkta ısının kullanıma sokulmasıyla çalışıyor.

Aynı sistem tersine çalıştığında da soğutabiliyor. Temel teknoloji hayli eski. Buzdolapları da böyle çalışıyor.

Isı pompalarının çalışmasında ve performansının sürekliliğinde kaynak olarak kullandığı ortamın tamamlayıcığı son derece önemli. Söz gelimi ısıtma durumunda çalışan bir ısı pompası, kaynak tarafında bir ortam (su, hava vb.) yardımıyla alabildiği ısıyı sürekli alabilmesi gerekir ki verdiği ısının da sürekliliği olsun.

Bir örnek vermek gerekirse, ortam olarak bir sıvı akışkan kullanan bir ısı pompası, akışkan evaparatörden geçerken 1-2C ısıyı sıvıdan alır. Söz gelimi gelen su 12C ise 10C olarak döner. Dolayısıyla kaynak tarafının 10C'ye düşmüş akışkanı tekrar 12C'ye çıkarabilecek kaabiliyetinin ve kapasitesinin olması gerekir. Aksi halde çok kısa sürede akışkanın sıcaklığı negatif derecelere düşer ve bir müddet sonra kondensere transfer edecek ısı bulamamaya başlar.

Bina ısıtma/soğutmada kullanılan ısı pompalarının en çok kullanılan tipleri havadan havaya denilenler. Bunlar kaynak olarak dışarıdaki havayı kullanırlar ve çalışma yönlerine göre içerideki havayı ısıtırlar veya soğuturlar.

Bir çok kişinin evlerinde bulunan klimalar havadan havaya ısı pompalarıdırlar. Dış ünitede evaparatör, iç ünitede ise kondanser bulunur.

Isı pompaları kaynağına ve stabilitesine, teknolojisine vb. bağlı olarak farklı verimliliklerde olabilirler. Isı pompalarının verimliliği COP (coefficient of performance - performans katsayısı) ile ölçülür ve üretilen enerjinin harcanan enerjiye oranı ile hesaplanıyor. Havadan hayava ısı pompalarının COP'leri genellikle 2,2'den başlayıp teknolojisine göre 3'ün üzerine çıkabiliyor. Bir kaç yıl öncesine kadar 4,2 - 4,3 ile en yüksek performansa sahip ısı pompaları toprak ve su kaynaklı olanlardı. Fakat son yıllarda hava kaynaklı olan tiplerde de bazı bariyerler aşıldı ve bazı üreticiler ürünlerinde 5 COP değerlerini telaffuz ediyorlar.

Isı pompalarına enerji sağlayabilecek kaynaklar, dış ortamdaki hava, nehir göl gibi su kaynakları veya toprağın derinlikleri olabiliyor.

Buna ilave, sanayide ısı pompalarının kullanımı çok daha fazla çeşitlilik gösterip fırsatlar sunabiliyor. Bir tesisteki atık enerjinin bir taşıyıcı vasıtasıyla toplanıp ısı pompası yardımıyla başka bir amaç için tekrar kullanıma sokulabilmesi oldukça büyük bir potansiyel içeriyor.

Toprağın belirli bir derinliğine gömülen veya açılan sondaj kuyularına inip çıkan borularda dolaştırılan sıvı evaparatörde kaybettiği ısıyı topraktaki boruda dolaşırken geriye kazanıyor ve ısı pompasına devamlı enerji sağlıyor.

Benzeri şekilde nehir veya göllerin dibine de içinde sıvı dolaşan borular döşenebiliyor.

Jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde çok daha başka uygulamalar da söz konusu olabiliyor. Söz gelimi, açılan bir sondaj kuyusundan yeterli miktarda sabit debili ve sabit bir ısıda su elde edilebiliyor ise kapalı devre bir boruda suyu dolaştırmak yerine kuyudaki suyu doğrudan ısı pompasına alıp evaparatörden geçirdikten sonra açılan başka bir kuyuya vererek de uygulanabiliyor.

Bu başlık ısı pompası başlığı değil, güneş enerjisinin ev ısıtmasında nasıl kullanılabileceği hakkında bir başlık. Fakat güneş enerjisinin ısı pompalarıyla birlikte kullanım şekillerinin anlaşılabilmesi adına bu kadar da olsa ısı pompalarından bahsetmek gerekti.

Güneş enerjisinin ısı pompaları yardımıyla ortam ısıtmasında kullanılmasının ilk örneğinde güneş panelleri doğrudan evaparatör görevi görüyor ve panelde su değil, ısındığında gaz haline geçen, soğuduğunda sıvılaşan gaz (buzdolabı gazı) dolaşıyor (direct expansion-solar assisted heat pump -DX-SAHP)

541693

Bu modelde panellerde gaz dolaşmasının sistemin bütününde yüksek basınca dayanıklı borulama vb. ciddi montaj problemleri ortaya çıkartmasından dolayı güneş panellerinin evaparatör olarak kullanılması terk edilerek yeni bir model oluşturuluyor.

541694

Yeni modelde, güneş panellerinde içine donma engelleyici eklenmiş su dolaşıyor. Panelde ısınan su ısı pompasının evaparatörüne gelerek ayrı bir devredeki gaz için ısıyı tansfer edip bir miktar soğuyarak tekrar panele dönüyor (indirek SAHP)

Bu modelde güneş paneli olarak bildiğimiz güneş radyasyonu ile yüksek sıcaklık seviyelerine çıkan flat-panel tipindekiler yerine "unglazed" denilen üstü camsız, ultraviyoleye dayanıklı plastik veya lastikten imal edilen esnek kollektörler kullanıldı. Bu kollektörler, ille de ışıma gerektirmeyen, ortam ısısını da alabilen düşük sıcaklık değerleriyle çalışabilen, diğerlerine göre oldukça ucuz kollektörler.

Yüzme havuzu ısıtmalarında yaygın kullanımları var. Evaparatörde yüksek sıcaklık değerine ihtiyaç olmaması fakat olabildiğince uzun bir süre alınan ısının kollektörde tamamlanabilmesi önemli olduğunda bu tip kollektörlerin kullanımı çok anlam kazanıyor.

Bu konuda daha önce de verdiğim kaynak Kanadada hazırlanmış bir yüksek lisans tezi. Çok detaylı bir şekilde daha önce yapılmış bir modeli geliştirmeye yönelik bir çalışma ve sistemi oluşan her bir bileşenin özelliklerini ve performanslarını incelemiş olması sebebiyle ilgi duyanlar için bir referans oluşturabilir. (Kaynak: EXPERIMENTAL ANALYSIS OF AN INDIRECT SOLAR ASSISTED HEAT PUMP FOR DOMESTIC WATER HEATING (https://qspace.library.queensu.ca/jspui/bitstream/1974/6129/3/Bridgeman_Andrew_G_201009_MASc.pdf))

MeyveliTepe
19-03-2015, 16:23
Yıllık 2 milyar euro araştırma bütçesine sahip Fraunhofer Uygulama-Odaklı Araştırma Organizasyonu, yayınladığı" Güneş Isı Enerjisi ile birlikte Isı Pompası Sistemleri - Birinci Kavramsal Döküman" (Systems using solar thermal energy in combination with heat pumps – 1st concept paper) isimli dökümanda çok basit ve anlaşılır bir şekilde 7 olası modeli özetlemiş. Dahası her bir modeli ürün ve çözüm gamında tutan firmaların isimlerini de vermişler.

Kaynak (http://wp-effizienz.ise.fraunhofer.de/task44/download/SHC-M64-Concept-Paper-Solar+Heat-Pumps.pdf):

Bunlara bir göz atarsak:

1. Yanyana Sistemler

541695



Güneş sistemi ile ısı pompası sistemi ayrı ayrı çalışıyor.
Güneş sistemi sadece kullanma sıcak suyunu ısıtıyor.
Sistemin avantajı, ısı pompasının kullanma sıcak suyunu ısıtmadaki yükünü azaltıyor veya mevsimine göre ortadan kaldırıyor.


2. Aktif Rejenerasyon

541696

Bileşenleri ve faydaları 1. sistem ile benzer olan bu modelde fazladan söylenebilir olanlar;



Toprak tarafı kaynağını aktif olarak rejenere ediyor.
Aktif rejenerasyon toprak kaynağı olarak kullanılan kuyuların kurumasına sebep olabiliyor. Bu durum doğal rejenerasyon için bir dezavantaj oluşturuyor. Aktif rejenerasyonun başka bir problemi biriktirilmeye çalışılan enerjinin yeraltı sularıyla akıp gitmesidir. Bu süreç, yerel koşullara da bağlı olarak aktive rejenerasyonun avantajını önemli ölçüde azaltabilir.

3. Büyük Tampon Depo

541697



Güneş kollektörleri kullanma sıcak suyunun yanı sıra büyük hacimli (örn. 800 lt) bir tampon depoyu ısıtarak ısı pompasının bu depodaki enerjiyi kullanmasını sağlar. Depodaki enerjinin yetersiz kalması durumunda topraktaki ısı değiştiricileri kullanır.
Bir çok hidrolik bileşenin yanı sıra bu sistem daha fazla yer, karmaşık kontrol sistemler ve nisbeten yüksek maliyet gerektirir.
Kuyuların aktif rejenerasyon desteği yoktur.
Evaparatör için daha yüksek giriş sıcaklık dereceleri sağlar ve güneşten kazanımı arttırır.


4. Maksimum Entegrasyon

541698



Sistemin kalbi çok seviyeli depolama tankıdır (patentli).
Isı pompasının kondenseri doğrudan depolama tankının içerisindedir.
Genellikle kullanılanlardan daha büyük alana sahip güneş kollektörleri sistemde baş rolü oynarlar. Isı pompası ilave bir role sahiptir.
Sistemde aktif rejenerasyon veya ısı pompasının kaynak tarafına destek yok. Güneş ve ısı pompalarının kombinasyonu bir tampon tanktaki entegrasyon dışında sistem 1.de olduğu gibi.
Tek bir kontrol ünitesi ile tüm sistemin çalışabildiği yer tasarruflu bir sistem.

MeyveliTepe
19-03-2015, 16:27
5. "Unglazed" kollektör (farklı konfigürasyonda çeşitli örnekler)

541701



Sistem evaparatör girişindeki sıcaklık derecesini arttırmak ve aktif rejenerasyon için "unglazed" tipteki kollektörleri kullanır fakat kullanma sıcak suyunu ısıtmaz.
"Unglazed" kollektörlerin kullanımı maliyeti düşürür ve kollektörlerin (esnekliğinden dolayı) bina ile iyi entegre olmasını sağlar.
Aktif rejenerasyonlu toprak kaynaklı ısı pompalarında olduğu gibi toprak tarafındaki kuyu derinliklerinin daha kısa olabilmesi potansiyeline sahiptir.


6. Güneş Isıtma Sistemi (Buz-Su deposu kullanan diğer benzer sistemler)

541702



Sistemin ana bileşenleri, özel yapım hava değiştiricili hibrid güneş kollektörleri, ısı pompası, su deposu ve buz-su deposudur.
Buz-Su deposu, güneş kollektörlerinin topladığı enerjiyi çok etkin bir şekilde (konsantre ederek) depolar. Isı pompası bu depolanmış enerjiyi kullanarak bina ısıtması ve sıcak su ısıtması için gereken ısıyı üretir.
Düşük sıcaklık derecesindeki buz deposu enerjinin hemen hemen kayıpsız birikimini sağlar.
Bu sistemde toprak tarafı ısı değiştiricisine ihtiyaç yoktur.
Hibrid güneş kollektörü güneş ışımasını veya dış ortam ısısını kullanabilir.


7. Dış ortam havalı ısı pompası

541703



Sistemin ana bileşenleri güneş kollektörleri, havadan suya ısı pompası ve su deposudur.
Isı pompası, güneş kollektörlerinden gelen enerjiyi veya dış havayı kullanır ve ısınma için gereken ısıyı ve kullanım sıcak suyunu sağlar.
Bu sistemde toprak tarafı ısı değiştiricisine ihtiyaç yoktur.

birnefestoprak
26-06-2015, 20:43
Burda neler olmus boyle :) Eleman, trollemek icin gelmis yalniz bu sayede farketmeden konunun detaylandirilmasina katkida bulunmus. Bu forumda boyle cok konu var :)

ozerengin
27-11-2015, 16:49
öncelikle merhaba
Ankaradan yazıyorum. max 1000 m2 sera kurma planım var. burada kıvırcık yetiştirme niyetim var. akan su kültüründe yetiştirme yapacağım(NFT). Ankara soğuk iklime sahip. sera içi sıcaklığını 10 - 15 derecede tutmam gerekiyor maksimum. sistemde dolaşan suyunda maksimum 24 derece olması gerekiyor. sistemde dolaşan su devamlı 24 derece olduğu için sera içini ısıtmasında belki yardımcı faktör olabilir. borular plastik olacağından dışarıya ısı transferi yapabilir. sormak istediğim şudur ki solar sıcak su ile seranın içerisini kış aylarında istediğim sıcaklıkta tutmam mümkünmü. yardımcı olurmusunuz.

istcool
24-01-2016, 22:52
dostum ısı pompaı lazım sana yeni cıkan ısı pompası paneline güneş enerjiside ekli geliyor. ayrıca hem ısıtma hem sogutma hem elektrik hem sıcak su tek aletle kombo yapabiliyorsun. aöf SANAYiDE ENERJi EKONOMisi unite 6 ısı pompaları. bunlar hem ev hem iş için uygulanıyor. 1 e 4 veriyor yani 1 tl ile 0.99 enerji üretirken bu sistemle 1 verip 3.96 verim alıyorsun fakat max 55 dereceye kadar ısıtıyor du sanırım.

istcool
24-01-2016, 22:59
şunuda söyleyeyim yerin altına düz zemine yaklasık 10 mt altına 40 metre yuvarlamalı hortum döşeyin giriş ve çıkış ucları toprak üstünde kalacak şekilde üstüne kum döşeyin grişten normal su girer çıkış ucuna komrasör takılır kompasörün ucunada yogunlaştırıcı bunların elektrik enerjiside güneş paneline hoop 55 derece sıcak buhar **** sıcak su hazır tabii ki içce detaylar var hesaplar onlarıda araştırıp öğrenmen lazım. herşeyi yazamam :)

satranc
21-02-2016, 10:09
Ben de kendi tecrübelerimi aktarmak istiyorum 6 katlı 24 daireli bir apartmanı 140 metre derinliğinde U şeklinde 4 kara ısı pompası ile ısıtabilirsiniz. Ancak 140 metrelik U şeklinde 4 kuyu kazmanın maliyeti, projedeki toplam maliyetin %70 i oranındadır. Son 10 yılda kuyu kazma teknolojisi gelişti, ancak maliyet aynı kaldı.
Dikey Kara ısı pompalarını yaygınlaşmamasının temel sebebi yüksek kuyu kazma maliyeti.
Olası çözüm toprağın 30 metre altında bir su depo yapılması yazın güneş panelerinden geçen glikol vasıtasıyla bu suyun ısıtılması, daha sonra kışın bu suyun su ısı pompaları sayesinde ısıtma için kullanılması. Toprak iyi bir ısı yalıtkanıdır. 30 günde depolanan ısıyı ancak 1 metre iletebilir. Kanada'da Drake Landing Solar Community (http://www.dlsc.ca/) böyle bir proje uygulanıyor. Buradaki binalar 2 katlı.
Ancak 10-14 katlı binalara için bu projenin yapılıp yapılamayacağı şu an tam bilinmiyor. Bunun için pratikte uygulama yapılması gerekiyor. Benim İstanbulda oturdugum bölgede yeraltında bir tuz katmanı tabakası var. Daha kısa bir kara ısı pompası kullanılarak yeraltı su deposu sayesinde daha verimli ıstma yapılabilir. Tuz da iyi bir ısı depolayacısıdır.
Tübitakın , kalkınma ajansının bu konuya destek vererek uıygulamalı araştırma yapılması gerekiyor.

ahmetmesut
10-06-2016, 04:13
Sayın MeyveliTepe, şuan kullanmış olduğunuz ısı pompası sistemini hangi ilde kullanıyorsunuz ve yıllık ortalama gideri ne kadar. Ayrıca bi kaç mesaj üstte geçen toprağın 10m altına 40m boru eklenme olayına nasıl bakıyorsunuz. Merakımı mazur görün ne kadar araştırsamda gerçek kullanıcı yorumları daha doğru geliyor.
Saygılar

satranc
03-08-2016, 21:51
Geçen ay çalıştığım OSB de güneş ısısı ile bir ısıtma sistemi kurulmuş bir fabrika binası gördüm.
SolarWall Güneş Enerjisi ile Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Çözümleri (http://www.solarwall.com.tr)
Bu sistem'de binanın güney tarafına 240 m2 lik bir duvar kuruyor. Bu duvar ısıyı depoluyor ve bina iç ısısını dış ortama göre 20 C daha fazla ısıtıyor.
Bu sistem apartmanlarda kurulabilir. Isıtma için fan kullanıyor.
Doğalgaz kullanımına gerek kalmıyor **** doğalgaz kullanımı çok azalıyor.

satranc
30-01-2017, 18:30
Kara isi pompalari villa vs. Tek katli yapilar icin yeterli.Ancak 10,15 katli binalarda yerden isitma sistemiyle beraber kullanilsa bile yetersiz kaliyor. Topraktan surekli ısı cektigi icin toprak isisı 3.5 C dereceye dusebiliyor. Bu yuzden yazin kullanilmayan gunes isisi yeralti izolasyonlu su deposu , fiber beton **** dogrudan toprakta depolaniyor.Almanyada gordugum 1000 tonluk yeralti
su deposu gunde 0.2C isi kaybediyordu. Ornegin ekim sonunda vakumlu gunes panelleri ile
70C isitilan su Ocak basinda 58 C ye dusuyordu.Toprakta depolanan isi ayda yalnizca 1 metre ilerliyor bu yuzden toprak altinda isi depolamak mumkun.300 daire 4 katli birkac bina, solar isi kollektoru sudan suya isi pompalari, 1000 tonluk izolasyonlu su deposu maliyeti .1.500.000 euro. Su anda bildigim kadariyla isiyi en cok depolayan malzeme fiber katkili betondur.Isi depolama katsayisi sudan daha yuksektir.Fiyati normal betondan %10 daha pahalidir.
Benim fikrime gore Turkiye icin en iyi sistem pelet ,doğalgaz vs. Isi kaynagi kullanan CHP sistemi kulllanmaktir.
CHP makinesi isi kaynaginin %40 ile elektrik %40 i ile 400C ye varan sicak gazlar olusturmaktadir.1000 kw lik chp fiyati 300.000 usd dir.1 saate 1000 kw/saat elektrik ve 4000 kw/saat isi uretmektedir.Yazin her gun 1 saat CHPyi calistirip yeraltinda fiber betonda isiyi depolayip kisin isi pompasi ile bu isiyi dogalgaz boyleri yerine kullanma imkani vardir.Ayrica 2 saat calistirma durumuna sudan suya isi pompalarinda kaynak surekli olarak sabit 40C olacagindan COP degeri minimum 5 olacaktir. 1100 daireli siteler icin bu sistem dusunulebilir son elektrik kesintisinde gordugumuz gibi elektrik sebekesininn yerlesimlere yakin ek yedek elektrik kaynaklarına ihtiyaci vardir.
Bunu disinda yazin 2 saat calistirmayla olimpik havuz boyutlarinda 2250 ton su iceren 1 acik yuzme havuzu 20Ctan 29 C cikartilabilir.