View Full Version : Gelincik Otu Karıştırması
loveforlife
12-12-2014, 23:19
Çok sevdiğim farklı bir lezzetle tanıştırmak istiyorum sizi. Görsel olarak çok etkilenmeyebilirsiniz ama inanın ki denemeye değer bir lezzet...
Gelincikleri sevmeyenimiz yoktur. Çiçekli halini çok seviyor olsam da pazarda gelincik otu satıldığını gördüğümde hiç tereddütsüz alırım.
Aranızda Bulgaristan muhaciri olan arkadaşların biliyor olabileceği bir yemek bu, ancak sadece belli bir bölgeden olanlar biliyor.
Gelelim yemeğimizin hazırlanışına...
Malzemeler:
Yarım kilo kadar gelincik otu
Bir baş kuru soğan
6 çorba kaşığı muhacir tarhanası (ekşi tarhana)
100 - 150 gr kavurma
2 çorba kaşığı un
Tereyağı
Pul biber, tuz
Hazırlanışı:
Gelincik otları ayıklanıp güzelce yıkanarak yemeklik doğranır. Bir baş soğan yemeklik çok ince çentilerek kıyılır ve tencereye alınan gelinciklerin üzerine eklenir. Bu arada tarhana bir miktar su ile ıslatılır. Gelinciklerin olduğu tencereye gelinciklerin seviyesinin biraz altında kalacak şekilde su konup ocağa alınır. Bu noktada isteğe bağlı 2 silme çay kaşığı kadar tuz ilave edilir. Soğanlar ve gelincikler pişip yumuşadığında tarhanayı ısladığımız kaba önce un ilave edilip iyice çırpılır; sonra da kaynayan gelinciğin suyundan eklenip ılıştırarak topaklanmasına izin vermeden karıştırılır. Bu esnada kavurma da eklenir. Muhallebi ya da beşamel sos kıvamına geldiğinde istediğimiz kıvamı yakalamış oluruz. Kıvamı yeterli gelmezse un ya da tarhana miktarını arttırma yoluna gidilebilir.
İstediğimiz kıvamı yakalayınca tereyağını yakıp pul biber ilave ettikten sonra yemeğimizin üzerine gezdirip afiyetle yenmek üzere servis edilir... Ben bu gece yaptım. Keşke ikram edebilseydim size de!
529349
529350
Çok lezzetli görünüyor loveforlife, İstanbul'da bulunur mu acaba? Kesinlikle denemek isterim. Eline sağlık arkadaşım.
loveforlife
13-12-2014, 10:26
Çok lezzetli görünüyor loveforlife, İstanbul'da bulunur mu acaba? Kesinlikle denemek isterim. Eline sağlık arkadaşım.
Hem de ne lezzet Sevgili Ozlem A! Köylü pazarlarının kurulduğu yerlerde şu günlerde bulabilirsin sanırım. Ben Bursa'da zaman zaman ıspanak satanların tezahlarında da görüyorum. Ispanak tarlalarında çok çıkarmış gelincik, onlar da ayırıp satıyor. Dilerim bulabilir ve bu lezzeti denersin canım. Bazı akrabalarımız kavurma yerine kıyma koyarak yapıyormuş. Ben hiç denemedim. Aynı güzel lezzet yakalanır mı bilemiyorum...
Bildiğim sadece Kastamonu pazarı var burda, bakalım orada bulabilecek miyiz..
Bu arada muhacir tarhanası bildiğimiz Rumeli tarhanasından farklı mı acaba? Nasıl yapıldığını bilen varsa yazsa buraya keşke..
Ben Ege tarhanası yapmıştım geçen yıl. O da ekşi maya benzeri bir usulle yapılıyor. Hazır alınanlarla kıyaslanamaz derecede güzel olmuştu.
loveforlife
13-12-2014, 10:55
Bu arada muhacir tarhanası bildiğimiz Rumeli tarhanasından farklı mı acaba? Nasıl yapıldığını bilen varsa yazsa buraya keşke..
Ben Ege tarhanası yapmıştım geçen yıl. O da ekşi maya benzeri bir usulle yapılıyor. Hazır alınanlarla kıyaslanamaz derecede güzel olmuştu.
Rumeli tarhanasıyla fark olduğunu sanmıyorum. Hamura domates, kırmızı biber, nohut, yoğurt, soğan, tarhana mayası, tarhana baharı (bir miktar da irmik ekleriz biz, annem bereketli olur diyor) eklenerek yoğuruluyor. Sonrasında her gün yoğurarak ekşiyen hamur bir hafta kadar sonra küçük parçalara bölünüp kurutuluyor ve ufalanıp iyice kuruduktan sonra kış boyu kullanılıyor.
bahcedenn
13-12-2014, 21:22
Ispanak tarlalarında çok çıkarmış demişsiniz Sn. loveforlife, bilmiyorum tesadüf müdür, geçtiğimiz bahar annemle köye gittiğimizde evin önündeki ıspanakları toplarken çokça vardı gelincik otlarından. Ben ıspanakları toplarken annem de ayrı yere nünnüleri topluyordu. Ben de ne bu nünnü nünnü diye topluyorsun diye söyleyince bunların gelincik otu olduğunu ve bu otların yenilebilir olduğunu öğrenmiş oldum. Eskiden, yokluk zamanı çok kullanıldığını ama dört mevsim sebzelerin üretimi ile kullanımının giderek azaldığı söyledi annem.
Bu başlığı görünce bugün aradım annemi. Senin nünnülerden ne yapılıyordu diye sorunca, ıspanak gibi kavrulup üzerine sarımsaklı yoğurt kullanılabileceğini, pirinçli ıspanak yemeği gibi olabileceğini, tuz ile öldürülüp üzerine limonlu zeytinyağlı sos gezdirilerek salatası yapılabileceğini, börekleri ve gözlemeleri olabileceğini söyledi. Sonra ben anneme bu yemeğin malzemelerini sayınca hmmm karıştırmasını yapmışlar dedi. :)
Sayenizde, aslında bilinen fakat unutulmaya yüz tutmuş yeni bir lezzeti daha tadabileceğim. Teşekkürler Sn. loveforlife...
Bu arada annemin köyünde bu ota nünnü derlerken babamın köyünde ise maçiska olarak adlandırılıyor. :)
529422
akçabardak
13-12-2014, 21:54
Bir yaşıma daha girdim... şu yaşımda daha bilmediğim neler var acaba... :confused:
Bu ottan benim bahçemde çokça çıkıyor, kıyıda köşede çiçeklerini açsınlar diye 3-4 kök bırakıyorum geriye kalanları söküp atıyorum.
Meğer ben bu kıymetli nimeti söküp atıyormuşum da haberim yokmuş :mad: bu ot bildiğimiz kırmızı açan gelincik çiçeği midir arkadaşlar...
loveforlife
13-12-2014, 22:17
ıspanak gibi kavrulup üzerine sarımsaklı yoğurt kullanılabileceğini, pirinçli ıspanak yemeği gibi olabileceğini, tuz ile öldürülüp üzerine limonlu zeytinyağlı sos gezdirilerek salatası yapılabileceğini, börekleri ve gözlemeleri olabileceğini söyledi. Sonra ben anneme bu yemeğin malzemelerini sayınca hmmm karıştırmasını yapmışlar dedi. :)
529422
Köftesi, kayganası, mısır unu ile karmacası... Bunları da yapar anneniz mutlaka. Denemelisiniz. Ben eti kırk yıl yemesem aklıma gelmez ama ot için yatıya giderim.:o Yaptığım zaman ben de yapılışını ve fotoğraflarını eklerim. Gelincik lezzeti bol, şifa deposu bir bitki.
loveforlife
13-12-2014, 22:20
Bir yaşıma daha girdim... şu yaşımda daha bilmediğim neler var acaba... :confused:
Bu ottan benim bahçemde çokça çıkıyor, kıyıda köşede çiçeklerini açsınlar diye 3-4 kök bırakıyorum geriye kalanları söküp atıyorum.
Meğer ben bu kıymetli nimeti söküp atıyormuşum da haberim yokmuş :mad: bu ot bildiğimiz kırmızı açan gelincik çiçeği midir arkadaşlar...
Üstelik sen de göçmensin Sevgili Akçabardak! Neler kaçırmışsın, neler... Annem daha yıllar öncesinden yenilebilen otları toplamayı öğretmişti bana. Özellikle karmacayı yaparken yedi çeşit ot şifa olur der. Bildiğimiz kırmızı çiçek açan gelincik, çiçeği yenebilen lezzetli bir ot aynı zamanda...
akçabardak
13-12-2014, 23:04
Sevgili loveforlife çok haklısın ben de göçmenim gerçekten çok şeyler kaçırmışım, aslında çok genç yaşta ailemden kopup evlendikten sonra eşimin ailesiyle birlikte ne olduğunu anlamadan kendimi Türkiye'de buldum.
Ben bir çok otları arkadaş ve çevremde ki insanlardan öğrendim, e ne demişler öğrenmenin yaşı yoktur, bak bu gün de bunu öğrendim senin sayende, şimdi tadına bakmak için baharı beklemek zorundayım, tarifini verdiğin için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle
oooo kan çekiyor evvelde bende selanik göçmeniyim.
Böreği, ıspanaklı börekten bile güzel oluyor... Nasıl canım çekti şimdi ;)
Böreği, ıspanaklı börekten bile güzel oluyor... Nasıl canım çekti şimdi ;)
Ne çok ta seven varmış bu gelinciği..
Hani diyorum sevgili A_NOMAD, benim köydeki fidanlığa yakın olsaydınız bir tane gelincik bırakmazdınız yani.. :D
Baharda kıpkırmızı olur benim fidanlık..
Bugünlerde yine her an köye gidebilirim, inanın sizin ve sevgili uyap'ın gelincik aşkını bildiğim için, eğer dertlerimden fırsat bulabilirsem bir iki yemeklik gelincik kesip göndermeyi çok istiyorum..
Şimdi tam da körpe zamanları..
Son gidişimde nergislerimin aralarındaki gelincikleri söküp söküp attım, bilseydim sizlere gönderirdim..
birnefestoprak
19-12-2014, 07:48
Bu otun Latince adi nedir? Ayrica Sn loveforlife, yaptiginiz corba cok guzel gozukuyor.
loveforlife
19-12-2014, 08:41
Bildiğim kadarıyla papaver rhoeas Sn. Birnefestoprak. Gerçekten de tadı enfes oluyor. Tarhananın ekşiliği de çok yakışıyor. Çorbadan daha koyu kıvamlı bir yemek...
ryhnckmk
21-12-2014, 21:52
Çocukluğumun gözlemesini hatırladım başlığı görünce.İstanbul'da pazarlarda gelincik bulmak imkansız gibi ,sadece ısırgan daha kolay bulunabiliyor.Rahmetli annem gelincik ve ısırganı ince doğranmış kuru soğan ve tuzla ovardı,ısırganın kokusu harikaydı. Ben de gelincik yerine ıspanak kullanıyorum ama ısırganın o eski kokusunu bulmak çok zor belki Gelibolu'daki pazara gelen ısırganlarda bulunabilir
Ne kadar da kıymetliymiş şu gelincik otumuz..
Benim fidanlık tıka basa dolu..
Mecburen üstlerinde geziniyorum..
Köyde mahallenin kadınları bir ara fena dadanmışlardı benim oraya..Fiğ-yonca-tirfil ektiğim sene baktım gelincik otlarını keselim derken benim ektiğim otları çiğniyorlar..
Rica ettim, bir daha gelmediler..
Ama ben oralarda yokken yine tel örgüden içeri dalıp toplayanlar vardır.
Bizim zeytinlerin arası da gelincik dolu:) Sanırım zeytin bahçesini seviyor gelincik.Geçen sene yemeğini de yapmıştım bizim sayfada yapılışını yayınlamıştım. (kardeş bahçeler- Sahire) Tatmak isteyenler olursa yol masrafı+kargo masrafı alıcıya ait olmak üzere yollayabilirim...
yeşillim
22-12-2014, 20:28
Şöyle gezinirken forumda buraya da bir uğradım.
Ne tesadüf, dün aldım 1kg 2tl olarak. Bu gün de yedik bile.
Bu mu gelincik otu. Burada köylü pazarından kaçırmam yeşillikleri.
Evet sayın yeşillim, gelincik otu bunlar..
akçabardak
04-02-2015, 19:52
Arkadaşlar bahçemde çıkan bu otlar gelincik otu mudur? emin olmak için bir de sizlere sormak istedim.
Tadına bakmak için sabırsızlanıyorum da... :)
535870
535871
Evt, sayın akçabardak..bunlar gelincik otu..afiyetle tüketebilirsiniz..
(Bakın, benim fidanlıktaki gelincikler de bunlar)
akçabardak
05-02-2015, 09:31
Teşekkür ederim sayın pria, sizin fidanlıkta olanlar da güzel yetişmişler.
münevver48
12-02-2015, 19:19
sevgili akçabardak, bugün gelincik,ıspanak, gazayağı, deve tabanı ve kinkiş karışımı otlardan gözleme yaptım.sizede tavsiye ederim.gelincik böreği çok lezzetli olur.
Arkadaşlar,
Bu söylediğiniz otların önemli bölümünü bilmiyorum,ya da bildiğimi bilmiyorum. Bir daha aldığınızda resimlerini paylaşabilir misiniz?
akçabardak
12-02-2015, 21:07
sevgili akçabardak, bugün gelincik,ıspanak, gazayağı, deve tabanı ve kinkiş karışımı otlardan gözleme yaptım.sizede tavsiye ederim.gelincik böreği çok lezzetli olur.
Teşekkür ederim sevgili münevver48, bahçemde 8-10 kök çıkmış ama bir tanesi biraz gelişmiş yukarıda fotoğrafta ki gibi, 2-3 tanesinden önce çorbasını denemek istiyorum diğerleri biraz büyüsünler böreğini de yaparım... eminim gözlemelerin çok lezzetli olmuştur afiyetler olsun... canım da çekmedi değil hani... havalar ısınmaya başladığında buralarda da başlar artık çıkmaya otlarımız.
Arka sokakta bir komşumun bahçesinde bir karış boyunda ısırganlar çıkmıştı, gözümü onlara dikmiştim onların da böreği, gözlemesi çok güzel oluyor ama şu son don olaylarında resmen yanmışlar, hiç sorma öyle üzüldüm ki onlara taze taze çok güzellerdi. Aksi gibi o bahçeden başka hiç bir bahçede yok... bu sene tadına bakamadık :(
münevver48
13-02-2015, 07:37
Arkadaşlar bahçemde çıkan bu otlar gelincik otu mudur? emin olmak için bir de sizlere sormak istedim.
Tadına bakmak için sabırsızlanıyorum da... :)
535870
535871
sevgili akçabardak bunların büyüklüğü tam böreklik yapılacak durumda.dediğin gibi ben ısırganı unutmuşşum. bizde baharda yapılan böreğin tadı bir başka güzel olur.doğadan topladığımız türlü otlardan yapılan börek,gözleme,ot kavurması,salatası ve yemeklerinin tadı hiç bir şeye benzemez. şu günlerde birde şevketi bostan yemeğini sık yapıyorum.
sevgili milla,en kısa zamanda toplanan otlarların fotoğraflarını size sunarım.
münevver48
18-02-2015, 09:12
sevgili milla, dün biraz arkadaşlarla ot toplamaya gittik. fotoğraflarını paylaşmak istedim.
sarıot
537502
537503
gazayağı
537504
537505
devedikeni
537506
münevver48
18-02-2015, 09:16
bunlarda hindiba bahçemde kinkiş dediğim otun fotoğrafını da bir ara paylaşırım.h
537507
537508
akçabardak
18-02-2015, 12:32
sevgili akçabardak bunların büyüklüğü tam böreklik yapılacak durumda.dediğin gibi ben ısırganı unutmuşşum. bizde baharda yapılan böreğin tadı bir başka güzel olur.doğadan topladığımız türlü otlardan yapılan börek,gözleme,ot kavurması,salatası ve yemeklerinin tadı hiç bir şeye benzemez. şu günlerde birde şevketi bostan yemeğini sık yapıyorum.
sevgili milla,en kısa zamanda toplanan otlarların fotoğraflarını size sunarım.
Sevgili münevver48 mesajını şimdi gördüm, gelincik otlarımı bu gün toplayıp tadına bakacağız inşallah. Şevketi bostan otunu pazarlarda görüyorum ama nasıl pişirildiğini bilmediğim için hiç denemedim bu güne kadar.
Doğanın bize sunduğu bu değerli bitkilerin kıymetini bilmemiz, değerlendirmemiz gerekiyor ama maalesef ben çoğunu bilemiyorum. Örneğin yukarıda senin vermiş olduğun otların arasında sadece hindiba otunu tanıyabildim ve ondan bende çok toplarım, diğerlerini ilk defa görüyorum.
İyi ki fotoğraflarını koymuşsun şimdi gözlerim bu otları arar olacak bu gidişle, çok teşekkür ederim. Toplamış olduğunuz otları şifa niyetine tüketmeniz dileğiyle sağlıkla kalın, sevgiler.
akçabardak
18-02-2015, 16:41
Gelincik otu
Bu gün ben de bahçemde kendiliğinden yetişen gelincik otların
en büyüklerini topladım, topu topu hepsi bukadarcık,
bozdur bozdur harca :D ister börek yap ister çörek, ister çorba...
Ama ben ilk defa yapacağım için ilk önce sevgili loveforlife'nin
çorbasından yapmaya karar verdim ;)
Tam bir çorbalık bunlar :)
537561
Yakın çekim, benim gibi bu otu tanımayanlar için,
yani gelincik olduğunu biliyordum da yendiğini yeni öğrendim,
sevgili loveforlife'nin sayesinde, teşekkürler kendisine
537562
En büyük olanı :)
537563
İşte çorbamız da hazır ;)
537638
münevver48
18-02-2015, 17:13
sevgili akçabardak,hepsi çok tazeler tam yemelik;)bu defa çorbasını deneyin bir daha ki sefer böreğini yaparsınız. içine biraz ıspanak birazda maydanoz karıştırdınız mı işte size börek harcı hazır:)
akçabardak
15-04-2021, 20:59
Bu sayfa unutulmuş, hatırlayalım...
Sevgili loveforlife' nin (kulaklarını da çınlatalım) (kendisi her ne kadar bizi unutsa da biz onu hiç unutmuyoruz) gelincik otu çorbası tarifini ilk defa duyduğumda çok şaşırmıştım ve bu otun yenildiğini burada öğrendim.
Değişik otları çok severek tüketiyoruz, artık gelincik otu da eklendi menümüze şimdi tam zamanı ben bol bol toplayıp temizleyip yıkadıktan sonra çorbalık doğrayıp birazını dipfrize attım.
Sevgili loveforlife buradan selamlar.
Tazecikler
718148
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.