View Full Version : Topraksız taze soğan yetiştiriciliği
Murat Uysal
08-11-2014, 21:29
Karabük de agaclar.net sitesi vasitasiyla tanistigimiz topraksiz tarima gonul veren arkadaslarla calismalar yapmaya karar verdik..
Kurmus oldugumuz serada oncelikle taze sogan yetistiriciligi yapmaya karar verdik. Hatalar ****** olacak. Ama onemli olan bir seyin olacagina dair inanc. Kis boyunca sogan ve maydanoz yetistirip daha sonra nft sistemle gotik profesyonel bir serada profesyonel uretime gecme en buyuk istegimiz.... Yaptigimiz calismalari zaman zaman burada paylasacagiz.? Saygilarimla. ..
Murat Uysal
08-11-2014, 21:42
12 kasimda perlit geldikten sonra calismalari yapmaya basladik ve 18 kasimda ilk dikimi yaptik...
ateşkaptan
08-11-2014, 22:10
Öncelikle çalışmalarınızda başarı ve şans diliyorum. Yeşil soğan , maydanoz ve marul pazarda en çok aranan ve alınan yeşilliklerden. Tüm harcama ve emeklerinizin karşılığını almanız dileğimdir.
Bu emeklerini de ayrı bir sayfada sergilemeniz ile yaptığınız işin doğrusu ve hatalarıyla belgelemeniz, tüm arkadaşlara yol gösterici olacaktır.
Başarılar diler, sevgi ve selamlarımı sunarım.
Murat Uysal
08-11-2014, 22:42
21 ekim tarihli calismalar...
Murat Uysal
08-11-2014, 22:52
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor....
soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi....
ateşkaptan
09-11-2014, 10:46
Sayın Uysal;
Kuru soğanların baş kısmını kesmenizin amacı nedir ?.
Murat_Erdogan27
09-11-2014, 11:34
Bir sorum var bu besin erigin de kullanılan maddeler laboratuvar ortamında mi üretiliyor yoksa doğadan mi elde ediliyor
İsmail Kuzucu
09-11-2014, 16:46
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor....
soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi....
Hayırlı olsun, başarılar dilerim. Pazar olduğu zaman güzel para kazandıran bir bitki. Özellikle gübreleme ve sulama dengeli yapılırsa hasat çok erken başlar.
Seranın üst kısmından aşırı damla geliyorsa mantar hastalıkları çok çabuk yayılacaktır. Her gün havalandırmayı ihmal etmeyin, ürünlerde sık ekildiği için maddi kayıplara sebep olabilir.
Bereketli ürünler dilerim..
Murat Uysal
09-11-2014, 22:43
sayın ateşkaptan soğanın baş kısmını kesmemizin sebebi soğanların birbirine yakın zamanda hızlı çıkış yapacağına dair düşüncemiz. hem daha temiz oluyor. işçiligi epey artırdığına emin olun..
Murat Uysal
09-11-2014, 22:45
Sayın Murat_Erdogan27 Besin eriyikleri bazı bileşiklerden üretiliyor. Topraksız tarımda bitkinin besin ihtiyaçları göz önüne alınarak gübreli su ile sulama yapıyoruz..
Sayın Ateşkaptan ve Kudret Tezel hocamız gübre hazırlığı ile ilgili bir çok mevzuyu forum sayfalarında daha önceden paylaşmışlardı...
Organik bazlı yapmak isterseniz o husus hakkında çok bilgim olduğu söylenemez.. saygılar..
Murat Uysal
09-11-2014, 22:48
Teşekkürler sayın İsmail Kuzucu. Havalandırmayı yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sera içi sıcaklık gündüz 25 dereceyi geçtiği zaman mutlaka havalandırmalar açılıyor...
Murat Uysal
09-11-2014, 22:50
Sayın ateşkaptan gübrelemede marul formülü kullanıyorum..
Ancak yeşil soğan için bir formül varmı bilmiyorum.
Ayrıca bu hafta içi ikinci seraya maydanoz dikimi yapacağız. Yine perlit ortamında. ancak gübre formülü hakkında bir bilgimiz yok. yardımcı olursanız seviniriz...
Murat_Erdogan27
10-11-2014, 13:58
Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi
ateşkaptan
10-11-2014, 21:18
Sayın ateşkaptan gübrelemede marul formülü kullanıyorum..
Ancak yeşil soğan için bir formül varmı bilmiyorum.
Ayrıca bu hafta içi ikinci seraya maydanoz dikimi yapacağız. Yine perlit ortamında. ancak gübre formülü hakkında bir bilgimiz yok. yardımcı olursanız seviniriz...
Hem yeşil soğan hem de maydanoz için yabancı kaynaklar da dahil araştırdım. Ancak bir formüle rastlamadım.
Maydanoz için; Ph 5.0-6.0 aralığında, Ec ise 0.7- 1.3 aralığın da olabilmektedir.
Eğer forum da ki arkadaşlar bir formül verebilirse (Maydanoz ve Yeşil soğan için), gübre hesabını hemen yapabilirim. İngilizcesi iyi olan arkadaşlardan bekliyorum.
Marul için yaptığın karışımı, yukarıdaki ec ve ph oranlarını dikkate alarak verebilirsin.
Sayın Uysal, şu kafalarını kestiğiniz soğanların yaprak verdiği evredeki durumlarının fotoğrafını koyarsanız, bir fikir sahibi olabiliriz.
Kolay gelsin, bol hasatlar ve kazançlar dilerim.
kiziltan
10-11-2014, 22:08
Merhaba
Daha once internette buldugum iki yazinin ilgili kisimlarini cabucak Turkce yazayim, ancak cok detayli degiller.
MAYDANOZ
Nitrojen 100-150 ppm
Fosfor 45-75 ppm
Potasyum 74-90 ppm
Magnezyum 20-30 ppm
PH 5.5 - 6.0
EC 1.0 m- 1.6 ( Sicaklik arttikca dusuk EC kullaniniz )
Bu degerlere gore formul cikartmak pek olasi gelmiyor bana. Ancak onemli bir not dusulmus diyor ki :
Kullandiginiz sistem geridonusumlu ( sirkulasyonlu ) sistem ise kesinlikle nitrojen seviyesine dikkat ediniz, maydanoz uretiminde nitrojen kullnimi cok oluyor ve cok ani dususler olabiliyor.
YESILLIKLER ( HERBS ) ( Feslegen, roka, maydanoz, tere, yesil sogan gibiler )
Genel anlamda tum taze yesillikler icin verilen bir tarif de soyle :
Burada agirliklar ounce ve pint olarak verilmis. Bunlarin karsiliklarini sonunda yazayim.
Pot. sulfat 0.5 ounce
Pot. nitrat 2 ounce
Kals. nitrat 3 ounce
Mag. sulfat 1.5 ounce
Karisim tamami 25 galon su icerisinde olacak.
Demir sulfat 0.5 pint
Borik asit 0.5 pint
Mag. Klorit 0.5 pint
Cinko sulfat 0.5 cay kasigi
Bakir sulfat 0.5 cay kasigi
Biraz kek tarifine benzemis ama yazilan bu.
Birimlerin cevrimi soyle :
1 ounce 28.35 gram
1 pint 550.61 ml ( mililitre ) kuru malzemeler icin, sivi icin farklidir.
1 galon 3.7854 litre
Cay kasigi icin kontrol ettim ,elbette deger yok ama cay kasigi, kahve kasigi degil
burada dikkat etmek lazim onlarin cay kasigi bizim kucuk kahve kasigidir, yani bebege mama yedirilen boyda kasik, ve tepeleme dolu degil.
Umarim bunlar faydali olur. Baska bilgi bulamadim.
Sn Ateskaptan kolay gelsin bakalim birseyler cikacak mi..
Bu arada nitrojen seviyesi nasil olculur bilmiyorum bilen varsa lutfen...
NFT sistem icin tohum koklendirilip sonra sisteme konsun denmis, aksi takdirde koklenme olmayabiliyormus.
Hava sicakligina gore maydanoz hasat baslangici 40-60 gun olabiliyormus ama hasat 6-7 ay suresince herhafta yapilabiliyormus. Hidroponik sistemde yassi yaprakli maydanoz ile daha fazla verim alinabiliyormus.
Saglicakla kaliniz
Murat Uysal
10-11-2014, 22:40
Dikim yaptigimiz soganlarin buyuklugu resimlerde goruldugu gibi....
20 gram ile 40 gram arasinda. Amasyanin kara sogani. Bursa Karacabey sogan pazarina kadar gittim. Ancak aradigim yalova 12 soganini bulamadim. Hem piyasada sogan cok pahali hem de az. Aldigimiz sogani kilosunu 42 kurustan aldik.
Murat Uysal
10-11-2014, 22:47
Ilk dikimden sonra ilk cikanlar. Bu soganlarin kafasini kesmemistik. Bu sebeple kimisi cok aceleci oldu. Cikis da cok homojen olmadi...
MeyveliTepe
11-11-2014, 00:56
Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.
MINERAL | CF 10 |CF 12 |CF18
NITROGEN |33-100 |40-120 |60-180
PHOSPHOROUS |8-25 |10-30 |15-45
POTASSIUM |50-150 |60-180 |90-270
SULPHUR |13-40 |16-48 |24-72
CALCIUM |33-118 |40-142 |60-210
MAGNESIUM |8-25 |10-30 |15-45
Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan (http://www.pgohort.co.nz/resources/1/crop%20data/Parsley%20data.pdf)görülebilir.
Murat Uysal
11-11-2014, 15:08
29 ekim tarihli kafasi kesilmemis soganlarin ilk resmi...
ilk gubrelemeyi bu tarihte yaptik. Hazirladigimiz solusyon marul gubresi. 990 litre suya 5 litre A ve 5 litre B katiyoruz...
Suyun ec degeri 0,74. Gubre katinca ec degeri 1,15 cikmakta. Gubremizde biraz potasyum noksan. Potasyum sulfat gubresi eksik. Haftada iki sulama. Sulamayi yuzeysel yapiyoruz...
Murat Uysal
11-11-2014, 15:34
1 kasim tarihlii sebzeler. Sulama ve gubreleme ayni dozda..
alt kisimdakiler kafasi kesilmis olanlar...
Murat Uysal
11-11-2014, 15:39
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..
sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar.
Sayın Uysal, başarılar diliyorum.
Sulamayi yuzeysel yapiyoruz... diyorsun, burayı biraz açar mısın?
Soğanlar çok sıkı, eriyik üzerlerine gelmiyor mu?
Murat Uysal
11-11-2014, 17:58
evet geliyor.Herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.
ateşkaptan
11-11-2014, 19:14
Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.
MINERAL | CF 10 |CF 12 |CF18
NITROGEN |33-100 |40-120 |60-180
PHOSPHOROUS |8-25 |10-30 |15-45
POTASSIUM |50-150 |60-180 |90-270
SULPHUR |13-40 |16-48 |24-72
CALCIUM |33-118 |40-142 |60-210
MAGNESIUM |8-25 |10-30 |15-45
Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan (http://www.pgohort.co.nz/resources/1/crop%20data/Parsley%20data.pdf)görülebilir.
Sayın MeyveliTepe;
Elementler için de minimum ve maksimum değerler verilmiş. Alt ve üst değerlere göre, hangisini baz almak gerekir, bilemedim.
Ben de CF 12 yani ec 1.2 deki element değerlerinin üst sınırını dikkate alarak gübre hesabı yapmayı düşünüyorum. En kısa zaman da buraya yazarım.
Araştırmanız ve yardımınız için teşekkür ederim.
kiziltan
11-11-2014, 20:48
Sn Meyvelitepe`nin bulduklari besin degerlerini okudum.
Tohum dikimi yapiyorlar ve ilk yaprak gorunusu 20 gun kadar suruyor ki sadece su veriyorlar.
Sonrasinda seyreltme yapip delik aralarini aciyorlar ( sistem NFT) ve besin olarak CF 10 ila 18 kullaniliyor. Hava isindikca EC dusuk olacak sekilde kullaniliyor.
Hasat baslangici yaklasik 60 gun denmis.
Sn. Ateskaptan, CF 10, 12 ve 18 hepsi var sistemde, ortam sicakligina gore birisini kullaniyorlar. Tohumdan ilk yapraklara kadar sadece su vermislerdi sonrasinda bunlardan birisini seciyorlar.
Onceki mesajda amatorce verilmis agirliklari yazmistim, bunlara gore hesap yapilsa belki be uc formule yakin cikabilir mi ?
Saglicakla kaliniz.
ateşkaptan
11-11-2014, 23:10
Sayın Kızıltan;
Araştırmalarınız için size de teşekkür ederim.Rahat bir zamanım da o formülün de gübre hesabını yapmayı düşünüyorum. Zira biraz karışık.
Formülleri sayfamda yazdım, bütünlük sağlaması için.
Maydanoz 14 -24 derecede iyi sonuç veren, 30 derece üzerinde çiçeklenme eğilimi gösteren bir bitki. Hava sıcaklığına uygun olarak, CF 10, CF 12 ve CF 18 için formüle ettim.
Önümüzdeki sezon, tabi kısmet olursa bende denemek istiyorum.
Sağlıkla kalın.
acropora
12-11-2014, 10:43
Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi
Ben topraksız tarıma hakim biri değilim ama kimya bilgim ile ve bir doktor olarak kişisel fikrim:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar.
Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır.
Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır.
Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm.
Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda.
ateşkaptan
12-11-2014, 12:49
Ben topraksız tarıma hakim biri değilim ama kimya bilgim ile ve bir doktor olarak kişisel fikrim:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar.
Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır.
Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır.
Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm.
Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda.
Bu tür endişeler için açılmış bulunan forum sayfaları mevcut olup, bu hususların ilgili yerlerde paylaşılmasını , bu sayfanın kendi konusunun sekteye uğramaması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33091.htm
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7427.htm
Murat Uysal
18-11-2014, 12:06
15 kasim tarihli resimler... hasata basliyoruz. Maydanoz dikimi basladi...
kiziltan
18-11-2014, 22:06
Sn Uysal
Kolay gelsin, umarim hasat ve gelir beklentilerimizi karsilar.
Soba borusunu hemen disari vermek yerine yatayda biraz uzatsaniz ve soba uzerini sicakligi mumkun oldugunca tutabilmek icin bulabildiginiz demirlerle doldursaniz hatta buyucek bir su kazani falan koysaniz biiraz daha yararli olabilir.
Bu arada, ekim hasat arasi kac gun oldu ? Ekilen sogan agirligi ile hasat edilen yesil sogan agirligi ne kadar oldu ?
Saglicakla kaliniz.
Murat Uysal
19-11-2014, 01:34
Sn Uysal
Kolay gelsin, umarim hasat ve gelir beklentilerimizi karsilar.
Soba borusunu hemen disari vermek yerine yatayda biraz uzatsaniz ve soba uzerini sicakligi mumkun oldugunca tutabilmek icin bulabildiginiz demirlerle doldursaniz hatta buyucek bir su kazani falan koysaniz biiraz daha yararli olabilir.
Bu arada, ekim hasat arasi kac gun oldu ? Ekilen sogan agirligi ile hasat edilen yesil sogan agirligi ne kadar oldu ?
Saglicakla kaliniz.
İyi dilekleriniz için teşekkürler sayın kiziltan. Sobayı soğanları ısıtmaktan çok kendimiz ısınmak için kurduk aslında..
İlk hasadı yaptığımızda meşerelerde tam olgunlaşma olmadığını görüp hasadı devam ettirmedik. 10 gün daha bekliyeceğiz. Ekilen soğan ağırlığı ile hasat edilen yeşil soğan ağırlığı arasındaki fark hakkında pek bir fikrim yok. Ölçemedik malesef. Bire bir ürün alsak bizim için süper olacak..
Bu arada bu hafta tohumdan da ekim yapacağız...
kiziltan
26-11-2014, 12:57
Sn Uysal
15 Kasim tarihinde hasata baslayacaginizi yazdiniz ama sonrasinda bilgi vermediniz. Umarim isler beklediginiz gibi gidiyordur.
Kolay gelsin
Murat Uysal
26-11-2014, 21:11
Hasata basladigimizda acemiligimizin farkina vardik... iclerinde cok kucuk vardi... bu sebeple biraz daha bekledik. Sogan cesiti duzgun degil.? Tek tip ayni kalitede sogan lazim....
cumartesiden itibaren gunluk hasata basliyoruz.....
kiziltan
27-11-2014, 11:58
Sn Uysal
Umarim beklediginiz gibi olmasa da zarar olmasin. Daha once ki basliklardan ogrendigime gore ekilecek sogan yeni olacagina eskiden kalmis iskartalar secilirse verim daha iyi oluyor.
Soguk zamanlarda tohumdan ekim nekadar dogru bilemiyorum, hasata kadar gececek sure uzun olacak ve isitmak zorunda kalacaginiz gibi, ekip sonra sasirtarak epey iscilik odeyeceksiniz. Yesil sogan eken ciftcilerle gorusup fikirlerini alsaniz faydali olabilir.
Bu arada sera ve hazirladiginiz duzenek varken, perlit de epeyce almissiniz , seranin bir kismina bildiginiz ve razi oldugunuz marul cesidini ekmek iyi olabilir sanirim.
Bir de soganin yaninda tere, roka, feslegen gibi urunler ekebilirseniz hem urun cesitliligi olacak. Maydonoz uzun sure hasat edilebildiginden feslegen ile birlikte denemekte fayda olabilir.
Saglicakla kaliniz
megbilgi
27-11-2014, 13:29
Tohum paket olarak satılan yeşil soğan tohumları mevcut.
Üzerinde 45 günde hasat deniliyor, bunlar sizin yetiştirdiklerinizden farklı mı ?
...
Murat Uysal
28-11-2014, 17:02
teşekkürler sayın kiziltan.. yarın için ilk sipariş 350 bağ...
ne kadar çok çeşit yapılırsa o kadar fazla uğraşacağımızı düşünüyoruz.. bu sebeple kış için sadece soğan...
Ancak dış alanda zaten marulum var... bu hafta hasat ediyorum..
aynı zamanda bir miktar bezelye ve kara bakla ekiyoruz...
3,5 dönümlük bir parsel ve 5 dönümlük başka parsel daha var... Ayrık otu bol... buraları temizlemeye başladım... baharda 5 dönüme oturak fasülye 3,5 dönüme ise ıceberg yapmayı düşünüyorum....
Murat Uysal
28-11-2014, 17:04
Tohum paket olarak satılan yeşil soğan tohumları mevcut.
Üzerinde 45 günde hasat deniliyor, bunlar sizin yetiştirdiklerinizden farklı mı ?
...
Sayın megbilgi, iri soğandan yetiştirdiklerimiz hızlı çıkış ve kalın gövdeli soğan elde edildiği için tercih ediliyor..
Tohumdan ise hasadı uzun sürüyor ama masrafsız... ikisinin de pazarı başka başka.... Arz talep meselesi kısaca...
kiziltan
28-11-2014, 17:40
Sn Uysal
Internette ve youtube`da gordum " patlican agaci " isimli bitki var. Marsin tarafinda fidesi satiliyor. Geldigimde mumkun olursa alip burada deneyecegim. Yeriniz buyuk olduguna gore 15-20 tane alip dikseniz enteresan olabilir. Google`da " patlicam agaci " yazip arasaniz hem bilgi hem film hem de tedarikcinin telefonlari var, fiyati cok ucuz.
Saglicakla kaliniz
Murat Uysal
05-12-2014, 19:50
Sevgili arkadaslar. Ben gubrelemeye marul formulu ile basladim hougland ile devam ettim. Bitkileri buyumesinde yesillenmesinde sikinti yok ancak, bitkiler kuru madde miktari dusuk. Cok sulu bir yapisi var. Halbuki pazar talebi biraz daha sert bitkiler... bu sebeple cok agirlik kaybediyor. Resmen yapraklarindan su damliyor.?. Acaba formulumu degistirsek diyoruz....
**** yapraktsn 20-20-20 + iz eleme t gubresi ile desteklesek mi diyoruz... bu arada humik asit kullanimi da fayda saglarmi....
cevaplariniz icin simdiden tesekkurler...
kiziltan
06-12-2014, 11:52
Sn Uysal
Topraksiz tarim urunlerinde raf omru kisaligi temelbir sorun. Forum icerisinde ozellikle marul icin bu konudan bahsedilince internette buldugumbilgiyi yazmistim.
Gubre icerisine 50 ppm Potasyum Silikat ekliyorlardi.
Marul disinde urunlere de faydali olurmu bilmiyorum. Internette arasaniz Turkiye`de satiliyor,pahali da degil. Denemekte fayda olabilir.
Saglicakla kaliniz.
ateşkaptan
06-12-2014, 14:44
Sayın Uysal;
Forum da işin uzmanı çok değerli üyeler var. Tabi bire bir uygulamanızı bilmeden ve görmeden sağlıklı bir cevap vermeleri mümkün değil.
Benim denemelerimden ve verdiğiniz bilgilerden yola çıkarak, aşağıdaki hususlar da eksiklik olabileceğine kanaat getirdim.
PotasyumSülfat gübresinin eksik olduğunu yazmışsınız, Bu nedeni olabilir,
Soğanın pazar değerini etkileyen diğer nedenlere gelince; Tanktaki besin solüsyonuna yeterli oksijen verilmemesi, Perlitin içindeki besin solüsyonunun drene olamaması, Kök bölgesinde biriken suların yıkanmaması, Sera nem oranının % 60 dan fazla olması, Kalsiyum elementini yeterince alamaması.
Kalsiyum hücre duvarlarının yapısında önemli rol oynar. Sebzenin dayanıklılığını artırır. Kuru madde oranını etkiler.
Bu hususları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Kolay gelsin.
Murat Uysal
06-12-2014, 19:42
Sayın kiziltan ve sayın ateşkaptan ilgi ve alakanız için teşekkürler.. Sayın ateşkaptan Potasyum sülfat gübresinin sıkıntısını ilk başta yaşadık... son üç gübrelemede kullandık. Perlit içine giren solüsyon tekrar geri dönmüyor. bir kez kullanıyoruz. drenaj kanallarından tahliye ediyoruz.. Drenaj açısından bir problem yok.. göllenme gerçekleşmiyor. perlitin yapısı gereği perlit nemli kalıyor. Hava da soğuk olduğundan hemen kurumuyor. Kuyudan tanka direk geliyor. Kuyudan gelen su ise yüksekden tanka düşürülerek oksijence zenginleştiriliyor. iki kez gübreli su verirsek bir kez temiz su gönderiyoruz. Perlitin suyunu sıkarak ph kontrolü yaptım. 6,5 civarı. ec değeri ise 1,65 gösteriyor. ortam olarak bir sıkıntı yok gibi... ama kök bölgesi derseniz bakmadım açıkçası. Sera nem oranım ise oldukça yüksek sabah bahçeye geldiğimizde %99 nem oluyor. bütün pencereleri açsak bile ortam nemi %70 den aşağı düşmüyor. Akşam olunca tekrar havanın soğumasıyla birlikte nem %99 a kadar çıkıyor.. baş edemedik.
Kalsiyum elementi içinse son üç gübreleme hougland gübresi idi. kalsiyum miktarı oldukça iyi gibiydi. Şayet kalsiyumsa problem yok. Kalsiyum nitratlı bir yaprak gübresi ile üstten destekleyebilirim...
Yalnız şu sorunlar var... Soğanlar da ilaç kullanmayalım derken ciddi mildiyö yaşanmaya başladı.. bu sebeple bugün uzun bir çaba yaparak yatakların hasada gelmiş olanlarını acilen hasat edip markete verdik. yarın geri kalanını vereceğiz..
Soğan çeşidinden memnun değilim. biraz toptancıdan acemice alışımızdan kaynaklandı. birde soğan fiyatları bu sene çok yükseldiğinden ucuz diye mecbur kaldık.
Halbuki Karacabey den getirdiğim Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyor. deneme amaçlı bir miktar ekmiştik. bu sebeple bu sene bu soğanları elden çıkarıp önümüzdeki ağustos ayında Karacabeye giderek direk tarladan tam yemeklik iri yalova 12 cinsi 1 kamyon soğan almayı düşünüyoruz. Gitmişken yol üstünde bulunan MeyveliTepe'ye ve sayın Todor'a müsade ederlerse uğrayıp acı kahvelerini içmeyi düşünüyoruz...
Teşekkürler..
Kudret Tezel
06-12-2014, 21:03
Sayın Uysal, Resimlere dikkatlice baktığım halde drenaj kanallarını dolayısı ile drenaj suyunun nereye gittiği göremiyorum. Rica etsem sulama ne drenaj hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..
sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar.
Sayın Murat Uysal;
Bir süre önce genç olduğunu düşündüğüm yaşta vefat eden patetes vs. aldığım kişi aynı zamanda üretici olduğu için bazı püf noktaları anlatmıştı.
Soğanı dikerken sizin kestiğinizden daha fazla yarısına yakın kısımdan soğanı kesmemi, hem soğanın alt kısmını hem de kestiğim üst kısmını dikmemi önermişti. Neden olduğunu sorduğumda ise soğan kesildiği zaman bir yerine çok daha fazla filiz vereceğini daha fazla ürün alınabileceğini anlatmıştı.
Sizin daha fazla kestiğiniz soğanlardan aynı şekilde birden fazla filiz verme oldu mu ?
Onun önerisi üst kısmının da tamamen toprağın içinde kalması idi. İklim daha müsait olduğu için sera ile birlikte yeriniz de geniş olduğu için aynı zamanda dışarıya da ekim yapıp gelişme ve hasat zamanları arasında farkları denemeniz uygun olurdu diye düşünüyorum.
Bir komşumun bir yıl içinde uzun süredir işlenmeyen yeri dört kere belleyip koyun gübresi attığı yerde soğanların gelişimine çok şaşırdım. Mükemmel bir gelişim gösterdiler. Ben de ondan çok sonra ektiğim soğanlar henüz yeni filiz çıkarmaya başladılar.
Ektiğiniz ve beğenmediğiniz soğanların Amasya kara soğan olduğunu söylüyorsunuz. Bizim burada da yerli kışlık acı mor soğan var. Ancak verim düşük olduğu için diğer türler tercih edilmeye başlanması ile çok az ekiliyor. Yemeklerde kullanımı daha fazla tercih edilse de doğrarken diğer soğandan daha fazla insanı ağlatıyor. :D :D :D
Patetescinin ve başka kişilerin söylediğine göre bizim burada tatlı soğan olarak sonbaharda dikilen işte bu mor soğan. Kendisi acı ama taze soğanı tatlı oluyormuş. Soğuklara da dayanıklı imiş. Tatlı soğan ekildiği zaman çıkan taze soğan acı oluyormuş.
Bu yıl az da olsa bu soğandan diktim. Belki tohum alırım. Tohum alırsam tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum. Yalova 12 ile kara soğanın taze soğanlarının tatlarına bir bakın isterseniz.
Açık alanda aldığınız ürünler hızlı gelişmedikleri, soğuk, rüzgar güneş vs. mücadele ettikleri için çok daha güçlü olmak zorundalar. Bu nedenle muhtemelen kuru madde oranları da daha fazla olmaktalar. Sera içinde ise yüksek nem, fazla sıcaklık, rüzgarsız ve dışarıya göre naylondan bir kısım bitki için faydalı ışıkların azalarak geldiği bir ortamda daha hızlı gelişme olmasına rağmen su oranı yüksek, daha nazik, uzun yapraklı kuru madde oranı düşük soğanlarınız oldu muhtemelen.
Murat Uysal
06-12-2014, 22:12
Sayın Uysal, Resimlere dikkatlice baktığım halde drenaj kanallarını dolayısı ile drenaj suyunun nereye gittiği göremiyorum. Rica etsem sulama ne drenaj hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.
Sayin Kudret Tezel hocam. Naylona delikler delerek drenaj yaptik. Boykelikle suyun suzulmesini sagliyoruz....
Murat Uysal
06-12-2014, 22:24
4 aralik tarihli resimler....
Kudret Tezel
06-12-2014, 22:55
Sayın uysal, bitki beslemede karşılaştığımız her problemde önce besin eriyiği hakkında yorumlar yaparız. Oysa bence en önemli faktör sistemdir. Bunu defalarca dile getirdik. Taktir edersiniz ki fikirlerimiz yapmış olduğumuz deneyler tatbikatlar gözlemler neticesi oluşur. Fikir ve düşüncelerimiz akademik bir değer taşıyamaz ama mantıken düşündüğümüzde birinci yanlışımız seralarımızdır. Sera denince aklımıza sadece belki bir kaç dereceyle soğuktan korunmak,yağmurdan rüzğardan korunmak için yapılmış içinde bitki yetiştirdiğimiz kapalı mekan aklımıza geliyor. Oysa sera sıcağı soğuğu nemi bitki çeşitine göre belli değerlere ayarlana bilen bir ortamdır. Bakınız nemin fazla olmasından dolayı bitkimizi istediğimiz gibi besliyemiyoruz. Zira bitkinin suyu dolayısıyla besini emebilmesi için sicaklığa ama en önemlisi de ortam neminin belli değerlerde olmasına ihtiyacı vardır. Havalandırma probleminizin mutlaka çözülmesi lazım. Drenaj olayının mutlaka ve mutlaka elden geçirilmesi drenaj suyunun kullansanızda kullanmasanızda mutlaka alınması lazımdır.
Islanan toprak dolayısı ile sera içi nemin yüksek olması çok doğaldır. Bu nemli toprakta hastalıkların üremesi de kaçınılmaz bir gerçektir.Eğer drenaj suyunu sera içinde bir tanka veya sera dışına çıkara bilirseniz rutubetin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Sera altına koruyucu bir sera örtüsü sermek hem ısı hem rutubet hemde yabani otların üremesi açısından mutlaka etkili olacaktır. Özellikle ısı ve nem konusunda basit veya komplike sistemler kuramadığımız sürece bu türlü tedbirleri almaya daha çok ihtiyaç vardır.
Ben besin eriyiğinden önce bu faktörlerin daha önemli olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
kiziltan
08-12-2014, 17:01
Sayin UYSAL
" Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyo "
Burada ne demek istediginizi anlayamadim. Sogan basina ortalama, yani 5 sogandan 6 yesil sogan mi aldiniz, yoksa 1 kilo sogandan 1.2 kg mi aldiniz ?
Saglicakla kaliniz
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...
İsmail Kuzucu
08-12-2014, 19:32
Murat hocam,
Kendi seralarımdaki havalandırma sizinki gibiydi. Havandırmayı ön ve arka alanların en üst kısmından yaptım. Bu şekilde olunca 4-5 saatlik havalandırma yetiyor. Akşamları oluşan nemde hastalığı yaymıyor.
Bir diğer önerim ise mildiyö hastalığı için. Şuan 2 tünel seramda hıyar ekili. En önemli sorun mildiyö ve mantar. Bunu da candem firmasının bakır nitrat adlı ürünü ile çözdüm. Bu ürünü araştırmanızı tavsiye ederim.
Bereketli ürünler dilerim..
Murat Uysal
08-12-2014, 19:39
Sayin UYSAL
" Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyo "
Burada ne demek istediginizi anlayamadim. Sogan basina ortalama, yani 5 sogandan 6 yesil sogan mi aldiniz, yoksa 1 kilo sogandan 1.2 kg mi aldiniz ?
Saglicakla kaliniz
Sayın Kiziltan 1 kilo soğandan 1.2 kg soğan aldık.. hemde kökleri kesilmiş ve temizlenmiş halde...
harika bir sonuç...
ancak soğanların yayvan ve dairesel yani kısaca basık seçilmesi ayrıca çok çok iri yemeklik soğan olması gerekiyor. ilk fırsatta deneme yapılan karacabey soğanlarının resmini atıyorum...
Murat Uysal
08-12-2014, 19:40
Murat hocam,
Kendi seralarımdaki havalandırma sizinki gibiydi. Havandırmayı ön ve arka alanların en üst kısmından yaptım. Bu şekilde olunca 4-5 saatlik havalandırma yetiyor. Akşamları oluşan nemde hastalığı yaymıyor.
Bir diğer önerim ise mildiyö hastalığı için. Şuan 2 tünel seramda hıyar ekili. En önemli sorun mildiyö ve mantar. Bunu da candem firmasının bakır nitrat adlı ürünü ile çözdüm. Bu ürünü araştırmanızı tavsiye ederim.
Bereketli ürünler dilerim..
İsmail bey teşekkürler. Tecrübe en iyi ilaçtır...
Murat Uysal
08-12-2014, 19:47
Sayın uysal, bitki beslemede karşılaştığımız her problemde önce besin eriyiği hakkında yorumlar yaparız. Oysa bence en önemli faktör sistemdir. Bunu defalarca dile getirdik. Taktir edersiniz ki fikirlerimiz yapmış olduğumuz deneyler tatbikatlar gözlemler neticesi oluşur. Fikir ve düşüncelerimiz akademik bir değer taşıyamaz ama mantıken düşündüğümüzde birinci yanlışımız seralarımızdır. Sera denince aklımıza sadece belki bir kaç dereceyle soğuktan korunmak,yağmurdan rüzğardan korunmak için yapılmış içinde bitki yetiştirdiğimiz kapalı mekan aklımıza geliyor. Oysa sera sıcağı soğuğu nemi bitki çeşitine göre belli değerlere ayarlana bilen bir ortamdır. Bakınız nemin fazla olmasından dolayı bitkimizi istediğimiz gibi besliyemiyoruz. Zira bitkinin suyu dolayısıyla besini emebilmesi için sicaklığa ama en önemlisi de ortam neminin belli değerlerde olmasına ihtiyacı vardır. Havalandırma probleminizin mutlaka çözülmesi lazım. Drenaj olayının mutlaka ve mutlaka elden geçirilmesi drenaj suyunun kullansanızda kullanmasanızda mutlaka alınması lazımdır.
Islanan toprak dolayısı ile sera içi nemin yüksek olması çok doğaldır. Bu nemli toprakta hastalıkların üremesi de kaçınılmaz bir gerçektir.Eğer drenaj suyunu sera içinde bir tanka veya sera dışına çıkara bilirseniz rutubetin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Sera altına koruyucu bir sera örtüsü sermek hem ısı hem rutubet hemde yabani otların üremesi açısından mutlaka etkili olacaktır. Özellikle ısı ve nem konusunda basit veya komplike sistemler kuramadığımız sürece bu türlü tedbirleri almaya daha çok ihtiyaç vardır.
Ben besin eriyiğinden önce bu faktörlerin daha önemli olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
Sayın hocam. İlgi ve alakanız için çok teşekkürler. Sizin etkiniz çalışmalarımızda fitili ateşleyen şey olmuştur.. Biz doğru ya da yanlış olsun y doğru bir yolda yavaş yavaş ilerlediğimizi biliyoruz. Geleceğin topraksız tarımda olduğunun farkındayız. Bu sebeple amacımız ne kadar hızlı yol alırsak o kadar iyi olduğudur. Afrika da bile bu işler rahatlıkla yapılırken biz neredeymişiz onu anlamıyorum...
Hocam söylediğiniz gibi en büyük sorunum nem. Drenaj kumlu bir toprak olduğundan çok sorun değil.. Araştırdığımda diğer çiftçilerin kapıları gece gündüz hala açık bıraktığını gördüm. Bir kaçı ile konuştuğumda çok soğuklara kadar sorun olmayacağını söylediler... Havalandırma sorununu çözeceğiz.
Sayın Kudret Tezel hocam. dediğiniz gibi formüller gayet güzel.. Ve usulünce de hazırlıyoruz. Yalnız bütün formülasyonlara ulaşmak oldukça zor. Mesala sırf soğan için bir formüle ulaşamadık..
Teşekkürler..
Murat Uysal
08-12-2014, 19:50
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...
Sayın Rtanyel solüsyon hazırlama sırasında babam ziyaretime gelmişti. Tam Kalsiyumnitratı tartıyordum ki sonlandırmak zorunda kaldık..
Merak etmeyin her çalışmayı tekrardan teker teker video haline getirip yayınlayacağız...
Murat Uysal
08-12-2014, 19:52
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...
Soğanları elle hasat edip elle temizliyoruz. Mıgır soğan veya kavurmalık denen soğanlar ile iş yapmak çok zor. Elimde kalan 7 ton soğanı takas yapacağım halci ile.. yerine en iri yemeklik soğanlardan alacağım... küçük soğanın kafasını kes, temizle, dik hasat et tekrar temizle bağla çok işçilik maalesef...
Soğanları 250 gr. bağ yapıyoruz. resimleri sonra yüklerim. pazarlama sadece marketlere veriyoruz.. Şu an da 3.25 tl kilosu toptan.. parekende de 4 tl. biz şu an para kazanamıyoruz... Maaalesef.... :(
İlginize teşekkür ederim, özellikle solisyon hazırlama videosunu sabırsızlıkla bekliyorum, nasipse bende pendikte deneyeceğim, bostancı hal fiyatlarını buradan paylaşırım inşallah...
kiziltan
09-12-2014, 17:48
Sn. UYSAL
Kolay gelsim. Su anda neden para kazanamadiginizi anlayamadim.
Bir sogandan 1.2 kg uretim ve kilosu 3.25 TL demek sogan basina yaklasik 4 TL satis demek ki tek kelime ile harika.
Besin formulunu degistirseniz yuzde kac farkedecek ki ? Hazir mevsim nedeniyle fiyat iyiyken uretip satmak en iyisi, nasil olsa eklenecek elementler, kullanilacak ilaclar bu arada bulunur. Siz sogan takasini yapip hemen dikseniz yeter. Bence vaktinizi baska formul icin harcamasanizm hazir yagmur varken kaplari doldursaniz iyi olacak.
Dikim yerinizi biraz masrafla yukseltebilseniz hem drenaj kolay ayarlanir ve olculebilir olacak hem de iscilik biraz kolaylasacak.
Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi (Muallim Ayhan ) basliginda mesaj 74 resimlerinde kasali bir sistem var, bu sanirim uygun sistem. Kullanilmadiginda kaldirabiliyorsunuz, alttan ayak koyup yarim ( kesilmis ) PVC boru koyup drenaj yapmak mumkun, gerekirse ustuste pramit seklinde yerlestirmek mumkun ki size elastikiyet saglayacak , mevsime gore baska urun yetistirecekseniz sera icerisinde bir koseye almak mumkun. Kasalarin altidan hava sirkulasyonu olmasi da nem sorununda yarariniza olabilir.
Benim arazimin oldugu yerde suyun EC si cok yuksek, 8.5 a yakinm sadece kayisi , badem ve nar oluyor, baska yer bulabilsem bu sistemde deneyecegim, ancak burada fiyat orasi kadar yukselmiyor, deneyip bakmak lazim. Yine de aklimdaki urun musk kavunu ve akilli vana .Ileride denemek istedigimden bazi istatistik bilgi icin israrla yazdim, sagolun.
Saglicakla kaliniz,
Murat Uysal
09-12-2014, 18:00
Sn. UYSAL
Kolay gelsim. Su anda neden para kazanamadiginizi anlayamadim.
Bir sogandan 1.2 kg uretim ve kilosu 3.25 TL demek sogan basina yaklasik 4 TL satis demek ki tek kelime ile harika.
Besin formulunu degistirseniz yuzde kac farkedecek ki ? Hazir mevsim nedeniyle fiyat iyiyken uretip satmak en iyisi, nasil olsa eklenecek elementler, kullanilacak ilaclar bu arada bulunur. Siz sogan takasini yapip hemen dikseniz yeter. Bence vaktinizi baska formul icin harcamasanizm hazir yagmur varken kaplari doldursaniz iyi olacak.
Dikim yerinizi biraz masrafla yukseltebilseniz hem drenaj kolay ayarlanir ve olculebilir olacak hem de iscilik biraz kolaylasacak.
Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi (Muallim Ayhan ) basliginda mesaj 74 resimlerinde kasali bir sistem var, bu sanirim uygun sistem. Kullanilmadiginda kaldirabiliyorsunuz, alttan ayak koyup yarim ( kesilmis ) PVC boru koyup drenaj yapmak mumkun, gerekirse ustuste pramit seklinde yerlestirmek mumkun ki size elastikiyet saglayacak , mevsime gore baska urun yetistirecekseniz sera icerisinde bir koseye almak mumkun. Kasalarin altidan hava sirkulasyonu olmasi da nem sorununda yarariniza olabilir.
Benim arazimin oldugu yerde suyun EC si cok yuksek, 8.5 a yakinm sadece kayisi , badem ve nar oluyor, baska yer bulabilsem bu sistemde deneyecegim, ancak burada fiyat orasi kadar yukselmiyor, deneyip bakmak lazim. Yine de aklimdaki urun musk kavunu ve akilli vana .Ileride denemek istedigimden bazi istatistik bilgi icin israrla yazdim, sagolun.
Saglicakla kaliniz,
Sayin kiziltan kusura bakmayin yanlis yazmisiz. 1 sogan degil bir kilo olacak. Yalniz bu deneme amacli diktigimiz kucuk bir miktar. Diger sogandan 10 ton var elimizde...
kiziltan
09-12-2014, 18:54
Sn UYSAL, hata yapmisim ama sonuz degismiyor.
1 kilo kuru sogandan 4 TL ye yakin satilacak urun, iyi ticaret degil mi ?
Iscilik ve besin masraflari ne kadar tutuyor, yaklasik bile hesaplasaniz karli olacak gibi. Oynayabileceginiz, tasarruf saglayabileceginiz kalem sadece iscilik giderleri gibi gorunuyor. Hal fiyatlariyla sogan 1.50 TL ye ulasmadigina gore bu sogandan 4 TL na yakin uretim bence iyi, hele yetisme suresinin kisaligi da hesaplanirsa.
Saglicakla kaliniz
Sayın Uysal perlitte yosunlaşma vs. oldumu, birde istanbuldan çok uygun fiyata aldığınızı gördüm, firma bilgilerini paylaşırsanız memnun oluruz, sık dikim konusunda bi sorun yaşadınızmı, seyreltmeyi düşünüyormusunuz, verim konusunda bende sayın kızıltana katılıyorum, 1 ayda hasat yapılması ve kilo fiyatının 8 katına çıkması, yarısı maliyet olsa bile kısa sürede döndüğünden karlı gibi görünüyor, bereketli hasatlar dilerim...
Murat Uysal
12-12-2014, 00:18
bülbüller madencilik firmasından aldık perlitleri... Evet yosunlaşma var dikim yaptığımız alanlarda..
Sık dikim daha güzel oluyor buna emin olun. soğanların beyaz kısmı fazla olur.. Pazar tercihi bu yönde...
Soğan işi karlı ama işçilik masrafı belimi büküyor.. iş bilen işçi bulmak çok zor... bu bölgede tarım zayıf işçi bulamıyorum...
Murat Uysal
13-12-2014, 02:32
Sevgili arkadaşlar... Üretim güzel. soğan güzel. pazar güzel. parası güzel ama hasata yetişemiyoruz.. Kısacası temizlemesi zor. Bilenler var ise anlatabilir mi? ya da video var mı bilen var mı?
Sayın Murat Uysal, sizin gibi işin içerisinde olan insanlara bilgisayar başından akıl vermek abes olur ancak yakın zamanda bende bu işi düşündüğümden kendim ve forum için düşündüğüm bir taslak vardı kafamda, soğan temizleme işçiliğini büyük ölçüde düşüreceğini umuyordum ancak denemeden paylaşmak istememiştim, madem sizin aciliyetiniz var, buyrun siz deneyin ve düşüncelerinizi buradan paylaşın, sizin için becerebildiğim kadar çizmeye çalıştım, umarım faydalı olur...
[ATTACACH]H]529374[/ATT
Bir ahşap masa yapıyor ve ön tarafına kanallar açıyoruz, kanallar kalından inceye doğru daralıyor, soğanı baş aşağı şekilde bu kanallara sokarak sıkıştırıyoruz, soğanın tepesinden çekiçle, elle veya başka bir aparatla vuruyoruz, soğanın başı parçalanarak üstte kalırken diğer elimizle soğanın yeşilini aşağıdan çekiyoruz, bir kişi serii bir şekilde soğanın bu kaba işçiliğini yaparken diğerleride ince işçiliğini yapıyor, tahminlerime göre bu şekilde zamandan en az yarıyarıya tasarruf ediyoruz, DENEYENLERİN YORUMLARINI BEKLERİZ...
Murat Uysal
14-12-2014, 01:33
aynı şeyi soğana direk vurarak yapıyoruz... çekiçle kafasına bir kere hafifçe vuruyor ve soğanı temizliyoruz...
Ben soğanı keserek de temizliyorum... Maalesef sakallı isteyen de var sakalsız isteyende..
Aslında kış üretimi olan iri soğandan yeşil soğan üretimi yapıldığında temizlemek keserek olmalı... ben şu an ayarladığım bir pazara bu şekilde veriyorum..
mersinden gelen soğanlar bildiğiniz çöpten farklı durmuyor.. aynı paraya veriyorum.Bizim soğanımız çok güzel..
Murat Uysal
14-12-2014, 01:35
keserek yaptığımız temizlemede yaklaşık %25 %40 arası ağırlık kaybı oluyor. ancak işçilik olarak baktığınızda Bu oranı fazlası ile çıkarıyor.. Kısaca insanların evde yapacağını biz serada yapmış oluyoruz..
Belki diyeceksiniz dayanmaz. Hayır. Çok güzel pazar dayanımı var.. Tabi ki manav reyonunda çalışan arkadaşın reyonu düzenlemesi en önemli etken bence..
Murat Uysal
14-12-2014, 01:42
Sayın kiziltan. Söylediğiniz gibi oldukça iyi fiyat. Ancak işçinin kapasitesi buna yetmiyor. Karabük Türkiye de tarımda 80. sırada. Tarım değil sanayi üzerine kurulu küçük bir kent. Bu sebeple ürettiğim her ürünü çok iyi fiyatla satabiliyorum. sorun yok. ancak işçinin gücü yetmiyor.. Ve sera alanımız küçük....Birden fazla işçi çalıştıramam..
Videoyu izleyipte, otomasyon sistemlerde bile ince işçiliğin elle yapıldığını görmek bana, bu işin kaderinde bu olduğunu kabullendirdi, bir yere kadar alet edevat kullanabiliriz, ordan sonra ucuz iş gücü ihtiyacı kaçınılmaz oluyor, aylık sabit işçi çalıştıramayacak durumda olanlar götürü olarak (örneğin bağını 10-20 kuruştan) ev hanımlarına, türkmenlere veya bu dönemde çok bulunan suriyelilere yarım zamanlı iş yaptırabilir, herkes kendi bölgesindeki potansiyeli düşünüp değerlendirebilir...
selamlar
akşam evde salata yaparken aklıma geldiniz yine ve şimşekler çaktı.
Sinbo Sto-6510 Fonksiyonel Marifetli Rende Seti GittiGidiyor'da 127204384 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/sinbo-sto-6510-fonksiyonel-marifetli-rende-seti-137888578)
bu ürünü bimden 19 tl ye almıştım.Üstünde gözüken düz bıçak maket bıçağından bile keskin kuru soğan patates turp u doğramak 15 saniye bile sürmüyor.
bu düzeneğe maket bıçağı monte edilebilirse (bıçak körleşince değişmesi açısından 1 kutu maket bıçağı 10 tane 1 tl) soğanı söken eleman tek hamlede kökü kesip temizleyiciye verebilir.
Ama çok keskin ufak bir dalgınlıkta parmağı kapabilir.
paslanmaz çelik güvenlik kasap eldiveni-Koruyucu eldiven-ürün Kimliği:1923067349-turkish.alibaba.com (http://turkish.alibaba.com/product-gs/stainless-steel-safety-butcher-gloves-1923067349.html)
bu eldivenle rahatça kullanılabilir. :D
hayırlı işler
Sayın uysal, bağ demetlemeyi nasıl bi makinayla ne şekilde yapıyorsunuz, biraz araştırdım şöyle bişey buldum
BTK EK KV FDAN ZM BA BALAMA MAKNASI 67,90 TL ZRADEPO'dan (http://www.sanalpazar.com/Bitki-Cicek-Kivi-Fidan-Uzum-Bag-Baglama-Makinasi__isp7860057)
tavsiyelerinizi bekleriz...
Murat Uysal
19-12-2014, 01:32
bağı işçi ile lastik kullanarak yapıyoruz. bağlar 250 gramlık ve kilo hesabı satıyoruz..
alihstrk
17-01-2015, 17:24
Murat bey yeni paylaşımlarinizi bekliyoruz ama cevap parayi buldunuz herhalde :)
beysarikaya
17-01-2015, 23:46
murat bey kolay gelsin. karabuk üniversitesinde öğrenciyim. ilerleyen dönemde ankarada topraksız tarım yapma planlarımız var. musait bir zamanınızda sizinle tanışmak isterim.
Murat bey merhaba Karabük'te alım fiyatlarının iyi olduğundan bahsetmişsiniz acaba düz marul, kıvırcık ve Göbek marulun alım fiyatları nedir? Tamamen merakımdan soruyorum uzun süredir illerin hal fiyatlarını araştırıyorum. Hayalimde marul Çeşitleri yetiştirmek var.
Topraksız Tarımda yeşillikler hakkında kaynak bulabilirmiyim....?
kiziltan
29-04-2015, 18:50
Murat Bey merhaba, verim ve iyi demistiniz umarim beklendigi gibi sonuclandi.
Simdi neler var ? Taxe sogan isinden memnun musunuz, tekrar yapacak misiniz ?
Saglicakla kalin
hepinize merhaba arkadaşlar....
uzun zamandır takip ettiğim ve araştırdığım topraksız tarım işine.. planımın aksine domatesle değil.. taze soğan üretimi ile deneyerek başlamak istiyorum...
aslında çiftçi olmama rağmen .. topraksız tarımda bilgisiz olduğumu söleyebilirim...
o nedenle .. başlangıç aşamasında neler yapmalıyım.. perlitin doyurulması ve yerin hzırlnaması hakkında bilgim var..
ancak daha önemlisi besin eriyini nasıl ve nereden bulacağım.. ve bunun bitkiye verilmesi anlamında oldukça fazla bilgiye ihtiyacım olucak...
hatta besin eriyiği hazırlayabilenlerin **** elinde besin eriyiği bulunanların tarafım ile irtibata geçmesini rica ediyorum...
saygılarımla... herkese hayırlı işler .. bol kazançlar..
cemcem43
16-11-2016, 00:26
Sayın, Kudret Tezel Beye,özel mesaj atın,size,temini ve kullanımı hakkında yardımcı olacaktır.
kiziltan
16-11-2016, 13:50
Bu forum icerisinde hatirladigim 3 basarisiz topraksiz taze sogan denemesi var. Onlara dogrudan sorsaniz neden basarilamadigini anlatirlar. Forum icinde "taze sogan" ve "yesil sogan " diye arasaniz bulursunuz.
Murat bey mrhbalar, yeşil soğan yetiştirmek istiyorum, 1 ton kuru soğandan yaklaşık olarak kaç kg yeşil soğan yetiştirebilirim, tahmini olarak! Şimdiden tşkrler
ksenon bizmut
06-11-2017, 15:15
İlginize teşekkür ederim, özellikle solisyon hazırlama videosunu sabırsızlıkla bekliyorum, nasipse bende pendikte deneyeceğim, bostancı hal fiyatlarını buradan paylaşırım inşallah...
merabalar
pendikte nerede denemeyi düşünüyorsunuz bende kiralık sera arıyorum oralara yakın yerlerde.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.