View Full Version : Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus)
erkanbey
26-05-2015, 10:12
Merhaba hıyarlarımı bir hafta önce gerçek yerine aldım solucan gübreli pomzalı toprak cocopeat leonardit karışımı harç kullandım suyu çok iyi tutuyor toprak.yeni diktim diye suluyayım diyorum zaten kurumamış oluyor şu durumda yapraktaki sararma neyle alakalıdır birde markası arzuman tohumculuk çengelköy hıyar diyor sırıkmıdır bu birde resimde işaretlediklerim hıyarmı oluyor yoksa erkek çiçekmidir?
erkanbey
26-05-2015, 10:20
Nedense telden 2 resim ekleyemedim buda diğer resim
İsmail Kuzucu
26-05-2015, 17:21
Sayın Resulgur, fideleriniz yeterli güneş ışığı almamış bu yüzden boya gitmiş. Bu durumda bitkinin devrilip kırılması normal. Öğlen güneşi hariç diğer zamanlar mümkünse fideleri güneşte bırakın.
Sayın erkanbey rengi değişen yaprağı makas ile kesip atın. Kırmızı örümcek gelmiş olabilir. 1-2 gün sonra hıyar veya çiçek olduğu belli olacaktır.
erkanbey
27-05-2015, 11:12
Sayın ismail kuzucu öncelikle cevabınız için teşekkür ederim keşke her konu başlığında sürekli sizin gibi ilgilenen birisi olabilse kırmızı örümcek teşhisiniz doğru gibi sanki nokta gibi gördüm ama başka kurt gibi çkk küçük gözle zor görülen bir şeyde vardı hemen çileklerime baktım kırmızı örümceklerim dönmüşler bana kimyasal ilaç ve ev yapımı kullanmama rağmen 15 gün rahat edebildik.Demek ki bu kırmızı örümceklerden kurtulmanın yolu yok ben genede suyu sevmediklerini bilip yapraktan suladım.Size sormak istediğim sebzeleri yapraktan sulamayın diyorsunuz ama kırmızı örümcekle mücadele için tamda yapmayı düşündüğüm şey yapraktan sulamak birde saksılara birer diş sarımsak koysam kaçırıcı etkisi olurmu diye düşünüyorum bu iki konu hakkındaki görüşünüz nedir?
Birde çengelköy sırık cinsimidir?
Yeşil kurtcuklarıda resimleyebildim
Çengelköy oturak tip hıyar cinsi.
erkanbey
27-05-2015, 18:59
Çengelköy oturak tip hıyar cinsi.
Cevabınız için teşekkürler. Sulama olayınıda arap sabunlu,sıvı yağlı, sarımsaklı karışım yapıp vurdum yapraklara keşke 2 gün önce vursaymışım ölen yaprağıda kurtarırdık belki.resimde işaretlediğim yeşil şey yaprak biti midir ona etkisi olurmu bu karışımın acaba?
İsmail Kuzucu
27-05-2015, 20:34
Yaprakları akşam üstü veya sabah erken saatler ıslayabilirsiniz. Su damlası mercek görevi görüp yaprağı yakmasın yeterli. Yoksa yaprağın ıslanmasında zarar yok. (Mantar hastalığı varsa yapılmaz tabi)
Trips veya tırtıl olabilirz. Sarımsaklı ve pul biberli ilaç işe yarar. Bunu denediniz mi?
erkanbey
27-05-2015, 21:13
Hayır şimdilik akşam üstü arap sabunu,zeytinyağı,sarımsak karıştırıp denedim sabah kalkıncada temiz suyla fıs fıslama yapacağım inşallah yapraklarımı rahat bırakırlar,olmazsa sıraya dediğiniz karışımı alırım teşekkürler.
erkanbey
28-05-2015, 15:58
Sayın ismail kuzucu balkonumdaki çileklerin fazlalığı nedeniyle çilektede sabun vs pek lezzetli olmuyor 😀 neemazal sipariş ettim 100 cc,hem denemiş olurum hemde çok övülen organik bir ilaç kokusu vs varmı denemiş oluruz.
extant958
28-05-2015, 16:42
erkanbey neemazal ilacını kullandıktan sonra sonucu aktarırmısınız ,bende arapsabunu,sarımsak,zeytinyağ karışımını denedim önleyemedim 8 çilek fidem köklerine kadar kurudu bari kalanlarını kurtarayım diyorum :)
erkanbey
28-05-2015, 19:49
Tabi gelişmeleri paylaşırım.
sıfırsekiz
28-05-2015, 21:38
bitkisel evde yaptigimiz mantar ilaclari bitkiye zarar verirmi?
erkanbey
29-05-2015, 10:40
Aynı anda diktiğim iki hıyar aynı saksıdalar biri diğerini ezdi geçti tabiri caizse demek ki bu zararlılar bu kadar yoruyor bitkiyi ben ona bağlıyorum.Dier yapraktada var hırpalanma ama yaprak kopartacak kadar deil zaman geçtikçe daha iyi yorumlayacak hale geleceğim kuşkusuz gelişmeleri.
Şu resimdeki çiçekler hıyar olma eğiliminde deil sanırım erkek çiçek dediğiniz cinsten doğrumudur?
erkanbey
29-05-2015, 10:42
Gene iphone den iki resim bir mesajda gönderemedim.Buda aynı anda dikilmiş iki hıyar.
nightowl
04-06-2015, 08:08
Arkadaşlar bu sene ilk defa bahçe yaptım. İki haftadır yağmur Ankara bu nedenle bahçeyle ilgilenemedim. Dün gittiğimde salatalıkların daha küçük olmasına rağmen çiçeklendiğini gördüm.Sorum şu dursun mu çiçekler yoksa kopartıyım mı ?
erkanbey
04-06-2015, 15:25
Buradaki bütün sayfaları okudum vardığım sonuç koparmanıza gerek yok bitki olgunlaştırıp olgunlaştırmayacağına kendisi karar verir,gerçektende öyle.Benim hıyarlarda daha küçük bolca çiçeklenmeye başladı ama döküyor çiçeklerini benim bişey koparmama gerek kalmıyor yani.
nightowl
04-06-2015, 22:17
Teşekkür ederim erkanbey. Bir soru daha sorsam sıvı solucan gübresi aldım. 20 gün önce diplerine yanmış koyun gübresi vermiştir. Bu sıvı gübreden versem mi ?
erkanbey
04-06-2015, 23:07
İnanın bende yeni kullanmaya başladım sıvı solucan gübresini ama zararı olmayacağını söylüyorlar, isterseniz bir kere kullanın ama zaten koyun gübresini yeni vermişsiniz.
İsmail Kuzucu
05-06-2015, 21:21
İlk 20 cm olan alandaki dişi çiçekleri koparırsanız bitki meyveye çalışacağına gövdeye ve köke çalışacaktır. Bu da bitki geliştikçe size artı olarak geri dönecektir.
Yanmış gübresi verdiyeseniz gerek yoktur. Bitki verime başlamadan kullanabilirsiniz. Yavaş salınımlıoldukları için anca etkisini gösterecektir.
Acaba bu salatalık fideme neler yapabilirim. En üstteki hariç, kalanlar erkek çiçekmidir? Koparılmaları gerekir mi?
sıfırsekiz
08-06-2015, 21:42
tam belli olmuyor ama erkekte var iclerinde kendi dokuluyor zaten .akisina birak bence
Sayın, Karena. Salatalıklarınız güzel görünüyor.
Saksının ebatı belli olmuyor ama. Yaklaşık 30 cm çapında bir saksıda tek salatalık olmalı.
İdeali bu. Küçük saksılarda ürünü az alırsın.
Çok minik salatalık ucunda çiçek varsa, bunlar dişi çiçektir ve salatalık yapacaktır.
Sadece çiçek görünümlü olanlar erkek çiçektir.
http://img504.yukle.tc/thumbs/688320150618_171540.jpg (http://img504.yukle.tc/image.php?id=688320150618_171540.jpg)
sera da yetiştirdiğimiz salatalıklarda çıkan meyvelerin hemen hemen % 8-10 civarı bu şekilde sararıp dökülüyor.
haftada 2 kez 30 dk civarı damlama sulama yapıyoruz
humik asit + 15-30-15 veriyoruz
iz element ve kalsiyum takviyeside yapılıyor.
şimdi bu az sulamadan mı ? çok sulamadan mı ? yoksa gübre kaynaklı bir sıkıntı mı..
kök hastalıklarına karşı canlı bakteri kullandık.. (bayer marka Seranate )
Tohumdan yetiştirdiğim çengelköy salatalığımın pirinç büyüklüğündeki meyvesini gördüm az evvel :o İlk kez salatalık yetiştiriyorum, nasıl da mutlu oldum sabah sabah :)
extant958
20-06-2015, 09:10
bnim diktiğim salatalıklar 15 er cm arayla bir üçgen içindeler sadece 1 tanesi dişi çiçek verdi diğerleri devamlı erkek çiçek veriyorlar ve az bir zaman sonrada çiçekler dökülüyor,nedendir bir bilene soralım ?
İsmail Kuzucu
21-06-2015, 02:49
http://img504.yukle.tc/thumbs/688320150618_171540.jpg (http://img504.yukle.tc/image.php?id=688320150618_171540.jpg)
sera da yetiştirdiğimiz salatalıklarda çıkan meyvelerin hemen hemen % 8-10 civarı bu şekilde sararıp dökülüyor.
haftada 2 kez 30 dk civarı damlama sulama yapıyoruz
humik asit + 15-30-15 veriyoruz
iz element ve kalsiyum takviyeside yapılıyor.
şimdi bu az sulamadan mı ? çok sulamadan mı ? yoksa gübre kaynaklı bir sıkıntı mı..
kök hastalıklarına karşı canlı bakteri kullandık.. (bayer marka Seranate )
Bitki boyu ne durumda acaba? Hasada başladı iseniz azotu tamamen kesip potasyum ağırlıklı gübreleme yapın. Kök başına günlük en az 1 gr gübreleme yapmanız gerekli.
Sulamayı 30 dk gibi süreler yerine toprak nemine göre yapın. Özellikle bor ve çinko gübresini eksik etmeyin, meyve oluşumunu ve tutumunu çok etkiliyor.
İsmail Kuzucu
21-06-2015, 02:51
bnim diktiğim salatalıklar 15 er cm arayla bir üçgen içindeler sadece 1 tanesi dişi çiçek verdi diğerleri devamlı erkek çiçek veriyorlar ve az bir zaman sonrada çiçekler dökülüyor,nedendir bir bilene soralım ?
Erkek çiçeklerin dökülmesi normal, onların görevi tozlama yapmaktır. Meyveleri verecek olan dişi çiçektir.
Dr - beyazzz
21-06-2015, 17:31
*** arkadaşlar benim 12 bahçede 1 adette balkonumda salatalıklarım var fakat bunlardan henüz meyve alamadım.boyları 70 cm.i buldu.olan meyvelerde sararıp dökülüyorlar.ne yapmam gerek bilen var mıdır acaba?üstelik böcek yok ve yaprakları gayet sağlıklı .gübrelemelerini de meyve oluşumundan itibaren kendi yaptığım solucan gübresi çayı ve sıvı kompost enzimiyle 15 günde bir yaprak ve köklerden veriyorum.anlayamadım gitti doğrusu.yanlış nerde?:(:(:(
Dr - beyazzz
21-06-2015, 17:32
offffff
erkanbey
21-06-2015, 18:20
*** arkadaşlar benim 12 bahçede 1 adette balkonumda salatalıklarım var fakat bunlardan henüz meyve alamadım.boyları 70 cm.i buldu.olan meyvelerde sararıp dökülüyorlar.ne yapmam gerek bilen var mıdır acaba?üstelik böcek yok ve yaprakları gayet sağlıklı .gübrelemelerini de meyve oluşumundan itibaren kendi yaptığım solucan gübresi çayı ve sıvı kompost enzimiyle 15 günde bir yaprak ve köklerden veriyorum.anlayamadım gitti doğrusu.yanlış nerde?:(:(:(
Resim ekleseniz iyi olurdu aslında cevap verecek arkadaşlar daha net bir şey söyleyebilirdi.
Muhsin Hanif
21-06-2015, 20:54
Sanırım suyu fazla veriyorsunuz. Boy uzaması da meyve sararıp dökülmesi de bunu gösteriyor diye düşünüyorum. Bu arada güneş durumu da önemli.
Aynı sorunu domateste de yaşıyor olabilirsiniz, o konudaki mesajınızı da göz önüne alınca.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/7bded6d3dcb36ed7540898c3e8b4413a.jpg Bu izlerin sonunds da çok küçük kurt gibi birşey var. Indeksit kullandim. Benzeri domateste de var. Görüşünüz nedir?
Merhaba sevgili arkadaşlar herkese hayırlı ramazanlar dilerim..
Benim de 2 kök hıyarım vardı küçüük fide , büyümeye başladıklarında ayırdım rahat büyüsünler diye..
yaprak üstünde külleme dedikleri hastalık oluştu,sanırım külleme deniyor..
birde hafiften sararma, yer yer delikler var yapraklarda. 3 tanede küçük hıyartom oldu :-D inşallah büyürlerde yeriz tatlı tatlı. resimlerinide ekliyorum. tecrübeli-tecrübesiz herkes bilgi verirse güzel olur. sonuçta foruma girip bildirim var deyince sevindirik oluyorum :-)
İsmail Kuzucu
22-06-2015, 06:37
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/7bded6d3dcb36ed7540898c3e8b4413a.jpg Bu izlerin sonunds da çok küçük kurt gibi birşey var. Indeksit kullandim. Benzeri domateste de var. Görüşünüz nedir?
Yaprak galeri sineği olarak arama yapabılırsınız. Galerıler az ıse yaprakları koparıp edın. Fazla ıse sıstemık ılac alıp kullanmanız gereklı.
İsmail Kuzucu
22-06-2015, 06:40
Merhaba sevgili arkadaşlar herkese hayırlı ramazanlar dilerim..
Benim de 2 kök hıyarım vardı küçüük fide , büyümeye başladıklarında ayırdım rahat büyüsünler diye..
yaprak üstünde külleme dedikleri hastalık oluştu,sanırım külleme deniyor..
birde hafiften sararma, yer yer delikler var yapraklarda. 3 tanede küçük hıyartom oldu :-D inşallah büyürlerde yeriz tatlı tatlı. resimlerinide ekliyorum. tecrübeli-tecrübesiz herkes bilgi verirse güzel olur. sonuçta foruma girip bildirim var deyince sevindirik oluyorum :-)
Alt kısımda kı 2-3 yapragı koparın buu sekılde hastalık yayılmamıs olur. Hayvan gubresı takvıyesı yapmadı ısenız onuda yapın, alt yapraklarda sararma baslamıs gıbı.
Bol bol hıyar hasad edecegınız kesın. :)
extant958
22-06-2015, 19:21
desenize İsmail Kuzucu hocam bu sene hıyar yüzü göremicez hepsi erkek çiçek çıkıyor :)
İsmail Kuzucu
22-06-2015, 19:36
Temmuz ayı sonuna kadar ziraate gidip fide alabilirsiniz. F1 fideler 1 ay içinde meyve vermeye başlıyor. Biz 2. tur hıyarı 1 ay sonra ekeceğiz.
Geç kalmış değilsiniz, kışlarda artık geç geliyor. Bol bol ürün alırsınız. :)
Bitki boyu ne durumda acaba? Hasada başladı iseniz azotu tamamen kesip potasyum ağırlıklı gübreleme yapın. Kök başına günlük en az 1 gr gübreleme yapmanız gerekli.
Sulamayı 30 dk gibi süreler yerine toprak nemine göre yapın. Özellikle bor ve çinko gübresini eksik etmeyin, meyve oluşumunu ve tutumunu çok etkiliyor.
fideler henüz 30 cm boyunda ilk döllerde ki meyveler bunlar. henüz 2. döllerdeki meyveler yeni oluşuyor.
ek olarak bor pek vermedik ama iz element + çinko kullanıyoruz.
daha öncede yapmıştım ama böyle bir sıkıntı ile karşılaşmamıştım. yaptığınız öneri yetişkin fideler içindi sanırm.. bu şartlarda başka bir öneriniz olur mu ? :)
arkadaşlar hıyarlarım çıktı küçücük bekliyorlar 1 haftadır :( neden büyümüyorlar : (
ibrahintapu
28-06-2015, 04:16
http://s7.postimg.org/y121x4t2j/DSC_4105.jpg
Merhaba ben ibrahim tapu aranıza yeni katıldım, Acaba benim salatalıklarda durum nedir? Ufak ufak oluyor ve çürüyor salatalıklar büyüyor çiçekli ama çiçekler kuruyor hemen
Dr - beyazzz
01-07-2015, 12:14
12 kök salatalık fidesi ekmiştim.boyları yaklaşık 70-80 cm oldu.bu boya kadar olan çiçeklerimin tamamı dalında kurudu biraz fazla su verdim galiba neyse bir hafta hiç sulamadım şimdi yeni meyveler oluşturmuşlar gövdeler biraz zayıf ama umarım toparlayabilirim
kendime bol şanş diliyorum.
Dr - beyazzz
01-07-2015, 12:24
Sanırım suyu fazla veriyorsunuz. Boy uzaması da meyve sararıp dökülmesi de bunu gösteriyor diye düşünüyorum. Bu arada güneş durumu da önemli.
Aynı sorunu domateste de yaşıyor olabilirsiniz, o konudaki mesajınızı da göz önüne alınca.
teşekkürler muhsin hanif ,sanırım öyle oldu ama toparlamaya başladım galiba:rolleyes::rolleyes:
563362
563363
Bunlarda benimkiler, ayni anda diktim ama kapali balkondaki cok zayif, acik balkona aldigim cosdu gidiyor , tahminen 5 hafta oldu dikeli
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Dr - beyazzz
01-07-2015, 23:11
fide yerine tohum çimlendirsem ürün alabilir miyim acaba ki??????????
mazda_ozan
01-07-2015, 23:19
bence alırsınız, ben tohumdan çimlendirdim çiçekler açıyor heryerinden ve inşallah yakında da meyvesini alacağız.
İsmail Kuzucu
02-07-2015, 02:10
Tabi ki ürün alırsınız, sadece biraz zaman uzar. Tohum çimlendirmenin ayrı bir yanı vardır. Ne zaman çıkacak, neden daha çıkmadı, ne zaman meyve verecek gibi gibi. :)
Dr - beyazzz
02-07-2015, 02:59
Tabi ki ürün alırsınız, sadece biraz zaman uzar. Tohum çimlendirmenin ayrı bir yanı vardır. Ne zaman çıkacak, neden daha çıkmadı, ne zaman meyve verecek gibi gibi. :)
teşekkürler yarın ilk işim ziraat:p:p:p
HakanSoyuak
03-07-2015, 00:13
Merhaba arkadaşlar domates Salatalık biber gibi sebzeleri yetiştirmek için en verimli toprak karışımı nasıl olmalıdır acaba? Cocopeat perlit yanmış hayvan gübresi yeterlimi yoksa içine bahçe toprağı da katsammı bilemedim . 20.20.0 **** 15.15.15 gübrede eklemeliyim ? Bahçemde bir kenera 4 metre uzunluğunda 40*40 OSB den Saksı hazırlıyorum suan OSB den sebze yetiştirmek için en verimli toprak karışımı nasıl Olmalı ve büyük Yalak Tarzı saksıya kaç adet fide ekmeliyim
Osb neme dayanikli degildir, bir tedbir alacakmisiniz?
HakanSoyuak
03-07-2015, 01:52
Içini muşamba ile kaplayıp dişini su bazlı boya ile boyamayı planlıyorum drenaj içinde alttan matkapla delikler açıcam
HakanSoyuak
03-07-2015, 01:55
3. Seviye OSB Ler bi çatı yapımında kullanılanlar neme dayanıklı diye biliyorum . Maliyet açısından en hesaplı Seçenek OSB olarak gözüküyor
40x40 plastik saksiyi 10 tlye almistim. Sanki osb daha masrafli veya zahmetli gibi
İsmail Kuzucu
03-07-2015, 02:38
Cocopeati fazla koymayıp bahçe toprağıda ekleyin derim. Hayvansal gübre yeterli olacaktır. İlerledikçe gübre takviyesi yaparsınız.
mazda_ozan
04-07-2015, 08:25
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/03/3746f878de4536f2e1f86c3bf504f222.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/03/14c157ad3710b0f2fd5119deb5fb1a5f.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/03/67841adc33029d339a002b5f1fd9efea.jpg
Hıyartolarımın yaprakları bi değişik oldu. Tamda çiçekler açmışken inşallah dökülmez... [emoji22]
mazda_ozan
04-07-2015, 10:49
Merak Ettiğim Bir Kaç Soruyu Uzmanlara Sormak İstiyorum.
1. Yukarıdaki resimlerde Hıyartolar bir sürü çiçek veriyor. Ama diğer yetiştiricilerin hıyartolarına göre boyu kısa kalmamış mı ?
2. Bu seviyeden sonra domates gibi az su vererek mi meyve verdiriyoruz? Yoksa çok mu sulama yapıyoruz.
3. Extra yapacağım gübreli sulama yakar mı ? Aksine faydası mı olur ?
4. Üstü beyaz beyaz olan yapraklardan 1. resimde sol alttakini koparmam mı gerekir? diğerleri için hangi hastalığa bakmam gerekir? İlacını evde yapabilirmiyim ?
5. Rüzgarlı bir balkonum var. Kuzeye bakıyor. Bu olumsuz etkiler mi ? Gerçi bu zamana kadar herşey yolunda gitti gibi..
Şimdiden değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum. Saygılar..
563906
Balkondaki hiyar gayet iyi durumda
Dr - beyazzz
04-07-2015, 15:19
evet arkadaşlar şu saat itibari ile salatalık tohumlarım toprakla buluşmuş bulunmakta. hadi hayırlısı...
563906
Balkondaki hiyar gayet iyi durumda
kardeş benimde hıyarlarım çıktı 2-3 cm boyunda ama bi türlü büyümüyolar. sen nası başardın böyle büyük olmasını ? nasıl suluyosun ? çokmu güneş görüyo ? yardımcı olursan seivnirim ;)
Bende anlamadim sebebini, haftada 1 suluyorum. Diger kardesleri oldu bu delirdi. 3-4 saat gunes aliyor oda sabahlari.
564133
Cok hizli buyuyo ne oldu cozemedim, diger sebzelerim boyle buyumuyo
İsmail Kuzucu
05-07-2015, 18:00
Merak Ettiğim Bir Kaç Soruyu Uzmanlara Sormak İstiyorum.
1. Yukarıdaki resimlerde Hıyartolar bir sürü çiçek veriyor. Ama diğer yetiştiricilerin hıyartolarına göre boyu kısa kalmamış mı ?
2. Bu seviyeden sonra domates gibi az su vererek mi meyve verdiriyoruz? Yoksa çok mu sulama yapıyoruz.
3. Extra yapacağım gübreli sulama yakar mı ? Aksine faydası mı olur ?
4. Üstü beyaz beyaz olan yapraklardan 1. resimde sol alttakini koparmam mı gerekir? diğerleri için hangi hastalığa bakmam gerekir? İlacını evde yapabilirmiyim ?
5. Rüzgarlı bir balkonum var. Kuzeye bakıyor. Bu olumsuz etkiler mi ? Gerçi bu zamana kadar herşey yolunda gitti gibi..
Şimdiden değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum. Saygılar..
1. Gayet normal bir gelişme dönemi, asıl ideal olan boydalar. Aşırı boylanma ince gövdeye sebep olur ve buda verimi etkiler.
2. Bitkide çiçekler meyveye döndüğü zaman sulamayı arttırmak gerekli. Bu dönemden sonra bitki suyu çok sever.
3. Hayvan gübresi eklemesi yapabilirsiniz. Veya fosforlu ve potasyumlu gübreleme yapabilirsiniz. Hiç bir sorun olmaz.
4. Yaprakları kopardıktan sonra toz kükürt uygulaması yapabilirsiniz.
İsmail Kuzucu
05-07-2015, 18:11
Cok hizli buyuyo ne oldu cozemedim, diger sebzelerim boyle buyumuyo
Hıyar bitkisi meyve tuttuktan sonra sıcalığı ve suyu seven bir bitkidir. İlerleyen zamanlarda 2-3 günde bir meyve almanız mümkün..
mazda_ozan
05-07-2015, 19:16
1. Gayet normal bir gelişme dönemi, asıl ideal olan boydalar. Aşırı boylanma ince gövdeye sebep olur ve buda verimi etkiler.
2. Bitkide çiçekler meyveye döndüğü zaman sulamayı arttırmak gerekli. Bu dönemden sonra bitki suyu çok sever.
3. Hayvan gübresi eklemesi yapabilirsiniz. Veya fosforlu ve potasyumlu gübreleme yapabilirsiniz. Hiç bir sorun olmaz.
4. Yaprakları kopardıktan sonra toz kükürt uygulaması yapabilirsiniz.
Verdiğiniz bilgiler icin tesekkurler
Dr - beyazzz
06-07-2015, 00:06
arkadaşlar nasıl bu kadar net fotoları sorunsuz yükleyebiliyorsunuz?ben bir türlü beceremedim yaaa...
idris şenol
06-07-2015, 03:27
arkadaşlar nasıl bu kadar net fotoları sorunsuz yükleyebiliyorsunuz?ben bir türlü beceremedim yaaa...
FOTOĞRAF MAK ÇÖZ düşürün
Baska bi konuda biber fotolarinizi gordum. Foto cekerken ayarlardan 4x3 oraninda bir cozunurluk cekin, birde daha fazla isik oldugunda cekmeyi deneyin. Biber fotolari net degildi, sanirim kastiniz fotolarin net olmamasi dimi? Ne ile cekiyonuz fotolari?
Dr - beyazzz
07-07-2015, 02:37
Baska bi konuda biber fotolarinizi gordum. Foto cekerken ayarlardan 4x3 oraninda bir cozunurluk cekin, birde daha fazla isik oldugunda cekmeyi deneyin. Biber fotolari net degildi, sanirim kastiniz fotolarin net olmamasi dimi? Ne ile cekiyonuz fotolari?
galaxy grand 2 ile çekiyorum ama sanırım domateslerin fotolarını yüklerken biraz olayı çözdüm . yardımlarınız için teşekkürler arkadaşlar. ;););)
carizma_009
13-07-2015, 12:18
565786
@ carizma_009, salatalıklar gelişmenin sonlarına doğru şekli bozuk ürünler oluşturuyorlar, belki ömrü sona eriyordur.
carizma_009
13-07-2015, 19:23
mesela 4 kasası düzgünse 4 kasası böyle şekilsiz.çeşitli gübreler ilaçlar kullandım malesef bir netice yok.
566394
Yeni salatalik fidemi bugun bu halde buldum, topragin ustunde kalan kismi incelmis sekilde fotoda goruluyor. Sabah saglamdi aksam bu halde buldum :(
yalniz kovboy
15-07-2015, 20:49
Merhaba. Sirik tipi salataliklari siriklamasak diger turlu yetistirsek sorun olur mu acaba?
ahmetyasar
19-07-2015, 13:30
Sirik salatalik fidesi aldim 1 hafta once 3 tane..
3 unude ayri farkli topraklara diktim..gubreli hepside.
Ama hic birin buyumuyor oldugu gibi yesil duruyor
Ölmüyorda baktim kök saliyor ama buyumuyor sebebi nedir ? :(
Aldığınız fideleri dikeli bir hafta olmuş. Benim diktiğim fideler belki bir aydan sonra havalar ısınınca büyümeye başladılar. Fideler önce yerine alışıp kök yapacak. Daha sonra hızlı bir şekilde büyümeye ve salatalıklarını vermeye başlayacaklar.
mazda_ozan
20-07-2015, 16:16
Sarımsak, kır.pul biber, sıvı yağ ve arap sabunu olmadığı için bulaşık sabununu suya ekleyip 24 saat beklettim. yaprakların tümüne çalkaladıktan sonra altları da dahil fısfısla uygulayacağım. Bitler bu ara çok takılıyor balkonumda. Külleme denilen hastalığada iyi gelir mi ?
Sarımsak, kır.pul biber, sıvı yağ ve arap sabunu olmadığı için bulaşık sabununu suya ekleyip 24 saat beklettim. yaprakların tümüne çalkaladıktan sonra altları da dahil fısfısla uygulayacağım. Bitler bu ara çok takılıyor balkonumda. Külleme denilen hastalığada iyi gelir mi ?
Yaptığınız karışım külleme denilen hastalığı tetikleyebilir. yapraklarına atacağınız toz Kükürt iyi gelebilir
Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:
1. Bitkilerin iyi koşullarda yetiştrilmesi ve devamlı kontrolü.
2. Dayanıklı kültivaralrın yetiştirilmesi.
3. Hastalık etmenine karşı yurt dışında biyolojik mücadelede tavsiye ediliyor, bunlardan AQ10 biofungicide bir fungal hyperparazit (Ampelomyces quisqualis)' dir. A
Kimyasal Mücadele:
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar aşağıdaki tabloda verilmektedir.
(ALINTIDIR)
Merhaba. Sirik tipi salataliklari siriklamasak diger turlu yetistirsek sorun olur mu acaba?
Sırık tip salatalıklarda budama yapmadığınız taktirde meyve kalitelerinde bozulma ve çoğu döllerinde de daha çiçekteyken sararıp ölme riski vardır. Zorunlu olarak koltuk altı budama yapmak zorunda olduğunuz kadar ilk bir veya iki dölünü ve boş çiçeklerini koparmanızda yarar var zira bitki gövdesini güçlendirmeden meyve vermeye başlar ki bu da o bitkinin ömrünün kısa ve meyvelerini büyütemeyeceği anlamına gelir.
Bitkilerin toprağa ve hava şartlarına uyum süreci vardır ve 2 - 4 hafta sürebilir bu süreçte ve üzerinde meyveleri görülünceye kadar kesinlikle fazla su vermekten kaçınmanız gerekmektedir.
mesela 4 kasası düzgünse 4 kasası böyle şekilsiz.çeşitli gübreler ilaçlar kullandım malesef bir netice yok.
Tohumdan kaynaklı olabilir. şekli bozuk olan ve düzgün olan salatalıkların gövdelerini inceleyin belki bir fark görülebilir örneğin şekilsiz olanların gövdeleri ne durumda diğerlerine göre biraz cılız veya ince mi? her koltuk altında çok fazla döl veriyorsa seyreltme yolunu deneyebilirsiniz bitkinin gücü tamamını büyütemeyebilir büyüttükleride şekilsiz olabilir.
Şekil ve lezzet açısından Yanmış hayvan gübresi takviyesi yapmanız gerekebilir. salatalık her sebzede olduğu gibi hayvan gübresini çok sever.
raif_junior
28-07-2015, 12:29
Bunlarda benim balkonumdaki salatalıklar çiçekleri bir kaç gün oldu açalı ama bugün iki tanesi dökülmüş bu normalmi? saksının dibinde görebilirsiniz
http://i.hizliresim.com/4kLW4p.jpg (http://hizliresim.com/4kLW4p)
Bunlarda benim balkonumdaki salatalıklar çiçekleri bir kaç gün oldu açalı ama bugün iki tanesi dökülmüş bu normalmi? saksının dibinde görebilirsiniz
http://i.hizliresim.com/4kLW4p.jpg (http://hizliresim.com/4kLW4p)
Dökülen çiçeklerde sorun yok onlar zaten erkek çiçekler hatta geri kalanları da siz koparın, bundan önemlisi yaprak üzerinde gördüğüm beyazlıklar çoğalırsa işte o zaman yaprak altlarında konuklarınız var demektir.
Yaprak altlarını arada bir mercekle kontrol edin.
Kolay gelsin.
dolphin_star
10-08-2015, 09:18
merhaba arkadaşlar. bende tohumdan salatalık ektim. büyüdü yaprakalrıda sağlıklı görünüyor. nerdeyse her dalında çiçek var ama çiçeklerin diplerinde hiç salatalık yok. ne yapmam gerekiyor? ilk kez salatalık ekiyorum
yalniz kovboy
10-08-2015, 10:47
Merhaba. Merak ettigim bir iki husus vardi yardimci olabilirseniz sevinirim. Acaba aci salataliktan tohum alinir mi? Ilerki meyvesinde sorun olur mu? Bir de salatalik tohumluk hale gelince (sararinca ve catlaklar olusmaya baslayinca) acir mi?
raif_junior
11-08-2015, 19:03
Dökülen çiçeklerde sorun yok onlar zaten erkek çiçekler hatta geri kalanları da siz koparın, bundan önemlisi yaprak üzerinde gördüğüm beyazlıklar çoğalırsa işte o zaman yaprak altlarında konuklarınız var demektir.
Yaprak altlarını arada bir mercekle kontrol edin.
Kolay gelsin.
Ya aslinda coğaldı ve diğer salatalıklardada var bu sorun. Cozum öneriniz nedir? Evde hazırlayabileceğim birşey varmı. Ve hala salatalık vermedi bitki
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/11/8fa49dcad1d9700cb38d20eb42641114.jpg
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ahmetyasar
15-08-2015, 21:35
Ya aslinda coğaldı ve diğer salatalıklardada var bu sorun. Cozum öneriniz nedir? Evde hazırlayabileceğim birşey varmı. Ve hala salatalık vermedi bitki
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/11/8fa49dcad1d9700cb38d20eb42641114.jpg
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Saksilariniz cok.kucuk..
Ben 1 fideyi. 9 kg lik yogurt kovalarina dikiyorum.
erkanbey
24-08-2015, 20:26
Benim hıyarım neden meyve bağlamıyor?Sürekli çiçek açıp döküyor.İki kök hıyar diktim birini torf diğerini zengin karışımlı toprağa.Çok garip torfa diktiğim toprağa diktiğimin iki katı oldu ama dediğim gibi meyve vermiyor,Beslemesini kendi yaptığım sıvı enzim ile yapıyorum.
Sulama olayına çok kafam takılıyor bu durumdaki bir hıyar her günmü sulanır iki günde bir mi veya nasıl?Bakıyorum bazı resimlerde bir karış hıyarda bir sürü hıyar oluyor benimkine bakıncada sinirlerim hopluyor valla.Bu arada cinsi çengelköy hıyarı ziraatçiden aldım.
İkinci resimdeki başkasının hıyarının yaprağı altında bir sürü kanatlı böcek var bunlar nedir ve hıyarı olumsuz etkiler mi?
ahmetyasar
25-08-2015, 15:15
Benim hıyarım neden meyve bağlamıyor?Sürekli çiçek açıp döküyor.İki kök hıyar diktim birini torf diğerini zengin karışımlı toprağa.Çok garip torfa diktiğim toprağa diktiğimin iki katı oldu ama dediğim gibi meyve vermiyor,Beslemesini kendi yaptığım sıvı enzim ile yapıyorum.
Sulama olayına çok kafam takılıyor bu durumdaki bir hıyar her günmü sulanır iki günde bir mi veya nasıl?Bakıyorum bazı resimlerde bir karış hıyarda bir sürü hıyar oluyor benimkine bakıncada sinirlerim hopluyor valla.Bu arada cinsi çengelköy hıyarı ziraatçiden aldım.
İkinci resimdeki başkasının hıyarının yaprağı altında bir sürü kanatlı böcek var bunlar nedir ve hıyarı olumsuz etkiler mi?
Sanki govdesi ince kalmis..
Su istemezse eger yapraklar sarkmadigi surece 4-5 gunde.bir sulama yapmalisin.
Ben.oyle yapiyorum.
erkanbey
25-08-2015, 15:45
Bu mevsimde hemde torf 4-5 gün çok olmaz mı?Bence de olay suyla alakalı gibi geliyor ama az mı çok mu onu çözemedim.Herkes hıyar suyu çok sever diyor acaba her gün verilen suyumu sever yoksa 4-5 günde verilenimi?
Aslında görünüş olarak bitki gayet sağlıklı duruyor ama birde hıyarcıklar gözükse ne iyi olacak.
İsmail Kuzucu
25-08-2015, 16:23
Meyve tutumu hıyarın cınsıne gore degısır. Kımısı bır gozde 2-4 arasında verırken kımınde sadece 1 meyve bulunur. Bazılarında ıse neredeyse hıc meyve gozukmez.
Hıyarın cogu bolumu su oldugu ıcın sulanması meyve toplandıktan sonra yapılır. Meyveler goruldukten topragın nemıne gore sulama yapılır. Topragın bu donemde nemlı kalması gereklı. Bazen tek gunde bıle 2 defa sulamanız gerekebılır.
erkanbey
25-08-2015, 17:41
Sayın İsmail Kuzucu 1080 inci mesajımdaki resime bakarak neden meyve vermediği hakkında yorum yapabilirmisiniz?O boydaki bir hıyar her gün sulamak ister mi?
Hıyarın markası arzuman cinside çengelköy çeşit özelliği yazıyor.Bu nasıl bir model az veren mi çok veren mi tanıyormusunuz bu markayı.
ahmetyasar
26-08-2015, 10:56
Sayın İsmail Kuzucu 1080 inci mesajımdaki resime bakarak neden meyve vermediği hakkında yorum yapabilirmisiniz?O boydaki bir hıyar her gün sulamak ister mi?
Hıyarın markası arzuman cinside çengelköy çeşit özelliği yazıyor.Bu nasıl bir model az veren mi çok veren mi tanıyormusunuz bu markayı.
türüne göre değişiyor evet..
ben yaz başı sırık salatalık almıştım
daha 40 cm falandı üzerinde 5 tane salatalık büyüyordu
yerini değişeyim derken köklerine zarar vermiştim ölmüştü çok üzüldüm
biz serada veya bahçede yetiştirmiyoruzki damlama otomatik sulama ile hergün azar azar sulansın.
o yüzden hava ve toprak nemine göre ayarlıyorum ben.
toprak kuruyunca suluyorum şahsen ben..
meyvesizken.
meyve varken azar azar 2 günde bir suluyorum..
çok sıcak olunca günde 1 istiyor.
ama şu an hava serin.
bence siz suyu azaltın bitki su isteyene kadar vermeyin.
bu benim tavsiyem belki yalıştır belki daha iyi bilen biride olabilir..
ben böyle yapıyorum..
erkanbey
26-08-2015, 12:14
türüne göre değişiyor evet..
ben yaz başı sırık salatalık almıştım
daha 40 cm falandı üzerinde 5 tane salatalık büyüyordu
yerini değişeyim derken köklerine zarar vermiştim ölmüştü çok üzüldüm
biz serada veya bahçede yetiştirmiyoruzki damlama otomatik sulama ile hergün azar azar sulansın.
o yüzden hava ve toprak nemine göre ayarlıyorum ben.
toprak kuruyunca suluyorum şahsen ben..
meyvesizken.
meyve varken azar azar 2 günde bir suluyorum..
çok sıcak olunca günde 1 istiyor.
ama şu an hava serin.
bence siz suyu azaltın bitki su isteyene kadar vermeyin.
bu benim tavsiyem belki yalıştır belki daha iyi bilen biride olabilir..
ben böyle yapıyorum..
Havalar iki üç gündür serinledi ortalama 3 günde bir sulayalım bakalım nolacak.Bitki böyle sağlıklıyken üstü çiçek doluyken meyve almayacağız da ne zaman alacağız versin artık değil mi?
ahmetyasar
26-08-2015, 12:57
Havalar iki üç gündür serinledi ortalama 3 günde bir sulayalım bakalım nolacak.Bitki böyle sağlıklıyken üstü çiçek doluyken meyve almayacağız da ne zaman alacağız versin artık değil mi?
O yuzden domateste sirik salkim,money maker ve salkim extra ceri
Salatalik da sirik salatalik
Tercih edecegim seneye
1 metreden fazla buyuyupte cicek bile acmayan.domatesim vardi benim :)
(Oturak domatesti)
erkanbey
26-08-2015, 13:03
Aslında tohumları yetiştirenlerden almak lazım o zaman belli olur uygulamada mı hata var yoksa cins mi kısır cins.Forumda tohum paylaşım etkinliği yapılmış geçen senelerde bu sene öyle bir şey yok sanırım.Ziraatçiden alıyoruz bi tohum ama içinde ne var Allah bilir.
İsmail Kuzucu
27-08-2015, 06:54
Çeşit oturak bir çeşit olabilir. Böyle se yan sürgünlerinden verim alabilirsiniz. Bildiğim kadarı ile arzuman tohumculuğun fazla sırık hıyarı yok.
Beyaz sineklere dikkat, forumda bir konusunu vardı. Onu bulup yardım alabilirsiniz.
erkanbey
27-08-2015, 07:30
Oturak cins böyle uzuyormu?Ben yan sürgünleri koparıyorum besini ana gövde alsın diye izlediğim videolardada öyle yapıyorlardı.
Dr - beyazzz
27-08-2015, 18:41
arkadaşlar salatalıkta koltuk almak gerekir mi acaba.:confused:yardımlarınızı bekliyorum.;);)
doğal salatalık sürekli uzuyor benimki de
İsmail Kuzucu
27-08-2015, 18:44
Vıdeolardakı cesıtler ana dal verımlı ve yan surgun vermeyen cesıtler oldugu ıcın oyle.
Sıtede yazan bılgıye gore sızın cesıt kuvvetlı yan surgun veren bır cesıt.
Dr - beyazzz
27-08-2015, 18:45
gerçi bu gün sürgünleri aldım ama.doğru mu yaptım ki
gayette sağlıklılar.ve dündüz değil gövde dalı. hatta foto çekeyim
erkanbey
27-08-2015, 18:58
Ana gövdedende azda olsa vermeliydi diye düşünüyorum birşeyler yanlış ama yanlışı benmi yapıyorum bilemedim.Neyse fazlada kasmaya gerek yok seneye güzel bir tohum bulup dikmeli artık.Tohum hakkında domates ve biber tavsiyeniz var mı balkonda yetiştirebileceğim bol verim alabileceğim.
Dr - beyazzz
27-08-2015, 19:02
işte benim haylazlar:D:D:D
Keske benim olsaaa :)
Dr - beyazzz
27-08-2015, 20:41
;););)seninde vardı sayın modelci
arkadaşlar salatalıkta koltuk almak gerekir mi acaba.:confused:yardımlarınızı bekliyorum.;);)
doğal salatalık sürekli uzuyor benimki de
Sırık cinsi olmayan salatalıkta koltuk aldığınız sürece uzar gider sırık olmayan türü de sırığa dönüştürmüş gibi bir durum olur.
Askıya alacaksanız ilk yarım metreye kadar uygun olur ama daha sonra mantar bulaştırma riski devreye girer. artık koltuk almanıza gerek yok. ilk meyveli çiçeklerden 1 veya 2 sini koparın gövde güçlensin sonra sadece boş çiçeklerini koparırsınız.
Kolay gelsin.
erkanbey
27-08-2015, 21:09
Benimkide oturakmış sanırım arzuman çengelköy çeşit özelliği diyor.Bende boyu o kadar uzayınca sırıktır deyip videolardan izlediğim yan sürgünleri aldım gerçi almadan önce boyu benim boyumu geçmişti zaten.Ana gövdede bir sürü çiçek var ama onlardan hıyar alamıcaz galba yan sürgünleri kesmicez artık bakalım nolacak bu saatten sonra.
Dr - beyazzz
27-08-2015, 21:11
Sırık cinsi olmayan salatalıkta koltuk aldığınız sürece uzar gider sırık olmayan türü de sırığa dönüştürmüş gibi bir durum olur.
Askıya alacaksanız ilk yarım metreye kadar uygun olur ama daha sonra mantar bulaştırma riski devreye girer. artık koltuk almanıza gerek yok. ilk meyveli çiçeklerden 1 veya 2 sini koparın gövde güçlensin sonra sadece boş çiçeklerini koparırsınız.
Kolay gelsin.
çok teşekkür ederim sayın sinbas önerinizi dikkate aldım bilin.;););)
Dr - beyazzz
27-08-2015, 21:16
birde 4. resimde alt yaprakta görünen yaprak üzerinde beyaz çizgilerle ilerleyen zararlılardan nasıl kurtulacağım ben yaa. fasulyemdede var onlar ayrı balkonlarda tuttuğum halde .
Benimkide oturakmış sanırım arzuman çengelköy çeşit özelliği diyor.Bende boyu o kadar uzayınca sırıktır deyip videolardan izlediğim yan sürgünleri aldım gerçi almadan önce boyu benim boyumu geçmişti zaten.Ana gövdede bir sürü çiçek var ama onlardan hıyar alamıcaz galba yan sürgünleri kesmicez artık bakalım nolacak bu saatten sonra.
Sizin boyunuz ne kadar bilmiyorum ama bırakın yan sürgünleri uzasın hatta artık yan sürgünler çıkmaya başladıysa tepe dalını elinizle koparın yan dallar ne kadar çoğalırsa o kadar fazla meyve verirler.
Kolay gelsin.
birde 4. resimde alt yaprakta görünen yaprak üzerinde beyaz çizgilerle ilerleyen zararlılardan nasıl kurtulacağım ben yaa. fasulyemdede var onlar ayrı balkonlarda tuttuğum halde .
Yaprak galeri sineği bir iki taneden bir şey olmaz o yaprağı alın ve imha edin. daha sonra çoğalırsa ilaçlama yolunu seçersiniz.
Dr - beyazzz
27-08-2015, 21:26
Yaprak galeri sineği bir iki taneden bir şey olmaz o yaprağı alın ve imha edin. daha sonra çoğalırsa ilaçlama yolunu seçersiniz.
offff yaaaa hiçte sevmiyorum şu ilaçlama işini. koparıyorum zaten sürekli o salatalıkların kökleri saksının dibinde sayın sinbas .uzadıkça doldurdum üzerini. fakat galeri sineğimidir nedir bu zararlı sayesinde sağlam yaprak budamadım .:(:(:(
erkanbey
27-08-2015, 21:26
Teşekkür ederim tepe sürgününü keser yan sürgünlerede daha dokunmam.
Merhaba arkadaşlar. Bunlarda benim sırık salatalıklarım. Tohumdan yetiştirdim. Yaklaşık 1 ayda bu boya geldiler gün be gün inanılmaz büyüyorlar. Saksısı minik olduğu için her gün suyunu emip yapraklarını soluyodu sulayınca sertleşiyodu ertesi gün yine aynı yani her gün suyunu içiyorlar susuz kalıp saksı küçük olunca da yapraklar soluyordu. Bende Yayvan saksı aldım çapı 30 cm yüksekliği 20 cm. Küçük saksıdan büyük saksıya aktarınca yaprakların hepsi büzüşüp yine soldu. :( Çok üzülmüştüm can suyunu verip o gün yatıp sabah kalktığımda bi baktım bütün yapraklar hazır ola geçmiş. :) çok sevindim. Üzerinde 3-4 te minik salatalıkları var. Şimdilik büyorlar bakalım umarım kuruyup dökülmez meyveleri. Bilgi için resimleri de yüklüyorum. Resimde ki beyaz minik saksıdan mor olan saksıya aldım hıyarcıklarımı :)
Mücevher Çalısı
10-05-2016, 14:18
Tohum paylaşım etkinliği yoluyla Sevgili Aleydi'den edindiğim Salatalığın tohumunu 15.03.2016 (http://www.agaclar.net/forum/1444006-post56.htm) tarihinde ekmiştim. 1,5 ay gibi bir sürede meyve verecek yaşa geldi. Ne olur ne olmaz diye ilk olgunlaşan meyvesini tohumluk olarak ayırdım:p
611031
Paylaşım için Sevgili Aleydi'ye tekrar teşekkürler;)
Lonicera
10-05-2016, 14:24
Maaşallah ne ara büyütüp meyvesini gördünüz? Biz kaplumbağa hızı ile gidiyor sayılırız sizin yanınızda.:(
Mücevher Çalısı
10-05-2016, 14:29
Maşaallah değil mi yaaa. İlk defa Salatalık yetiştiriyorum, acemi şansı olsa gerek:)
Yine de besin yetersizliğinden olsa gerek bazı minik salatalıklar büyümüyor, öylece duruyorlar. Bir şey bildiğimden değil ama bir süre sonra onları da kopartıyorum:)
Ek olarak salatalığın cinsi de hızlı olabilir;) İlk olarak dişi çiçeklerin gelmesi, erkek çiçeklerin az ve sonradan gelmesinden kaynaklı sanki bu durum...
defender77
10-05-2016, 17:23
Salatalıkların bu boyda salatalık oluşturmaya başlaması normal mı? Bu oluşan salatalıkları koparmayı düşünüyorum bitkilerin biraz daha boylanması için. Doğru mu yapıyorum?
Evet oluşan salatalıkların koparılıp uzaklaştırılması gerekiyor bu sayede ileri ki dönemde daha kaliteli salatalık elde edebilirsiniz hemde güçlü bir gövdeniz olmuş olur ^^
defender77
10-05-2016, 22:25
Evet oluşan salatalıkların koparılıp uzaklaştırılması gerekiyor bu sayede ileri ki dönemde daha kaliteli salatalık elde edebilirsiniz hemde güçlü bir gövdeniz olmuş olur ^^
Cevabınız için teşekkür ederim.
İsmail Kuzucu
11-05-2016, 00:57
Maşaallah değil mi yaaa. İlk defa Salatalık yetiştiriyorum, acemi şansı olsa gerek:)
Yine de besin yetersizliğinden olsa gerek bazı minik salatalıklar büyümüyor, öylece duruyorlar. Bir şey bildiğimden değil ama bir süre sonra onları da kopartıyorum:)
Ek olarak salatalığın cinsi de hızlı olabilir;) İlk olarak dişi çiçeklerin gelmesi, erkek çiçeklerin az ve sonradan gelmesinden kaynaklı sanki bu durum...
Hadi bu acemi şansı olsun ya diğerleri. :) Bence siz bayağı bilgi ve tecrübe edinmişsiniz. :rolleyes:
Mücevher Çalısı
11-05-2016, 13:12
... Bence siz bayağı bilgi ve tecrübe edinmişsiniz...
Bitki tohumunu çimlendirmek ve çiçeğe döndürmek değil de verimli meyve ve tohum alabilmek zor. Sizden ve diğer uzman üyelerimizden bu kanularda bilgi edinmeye çalışıyoruz, ne kadar öğrensek az geliyor:)
Soru sormadan geçmiyorum:) Şimdi benim bu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzeler/611031d1462882585-salatalik-hiyar-cucumis-sativus-meyve.jpg) tohumluk olarak ayırdığım salatalık (kültivarı hakkında bilgim yok) partenokarpik bişi çıkabilir mi? Onu besiye ayırdım tombullaşıyor:dilli: bu saatten sonra da koparmak istemiyorum:D
İsmail Kuzucu
11-05-2016, 20:28
Salatalıkların bu boyda salatalık oluşturmaya başlaması normal mı? Bu oluşan salatalıkları koparmayı düşünüyorum bitkilerin biraz daha boylanması için. Doğru mu yapıyorum?
Hıyarlar sıcak alan istiyor. Bu yüzden hızlı gelişmesi gerekirken gelişemiyor. Meyveleri yolmak için çok erken, boğum araları gözükmeye başlayınca daha uygun olur.
Ayrıca uç kısımlarına dikkat edin, çok sık olduğu için yeşil ve siyah bitler için çok iyi yuva olur.
İsmail Kuzucu
11-05-2016, 20:37
Bitki tohumunu çimlendirmek ve çiçeğe döndürmek değil de verimli meyve ve tohum alabilmek zor. Sizden ve diğer uzman üyelerimizden bu kanularda bilgi edinmeye çalışıyoruz, ne kadar öğrensek az geliyor:)
Soru sormadan geçmiyorum:) Şimdi benim bu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/sebzeler/611031d1462882585-salatalik-hiyar-cucumis-sativus-meyve.jpg) tohumluk olarak ayırdığım salatalık (kültivarı hakkında bilgim yok) partenokarpik bişi çıkabilir mi? Onu besiye ayırdım tombullaşıyor:dilli: bu saatten sonra da koparmak istemiyorum:D
F1 değilse olmaz sanırım, çünkü bu özellik çıkalı fazla olmamış. Böyle çeşitlerde erkek çiçeğin olmaması gerekli sanırım, çünkü tozlama ihtiyacı duyulmuyor.
En iyisi tohumluk olması zaten. Erken olması sizin için daha iyi tekrar ekim yapabilirsiniz. Fazla uzarsa uç sürgünü koparın hıyar gibi uzamasın. :D
Mücevher Çalısı
11-05-2016, 21:04
F1 değilse olmaz sanırım, çünkü bu özellik çıkalı fazla olmamış. Böyle çeşitlerde erkek çiçeğin olmaması gerekli sanırım, çünkü tozlama ihtiyacı duyulmuyor.
En iyisi tohumluk olması zaten. Erken olması sizin için daha iyi tekrar ekim yapabilirsiniz. Fazla uzarsa uç sürgünü koparın hıyar gibi uzamasın. :D
Cevap için teşekkürler;) Tavsiyelerinizi uygulayacağım... İyi günler...
Arkadaşlar balkonda salatalık yetiştirme işine bu yıl başladım, altta adım adım yaptıklarımı resimli olarak anlattım. Umarım birilerinin işine yarar.
1) Tohumların çimlendirilmesi (01.04.2016)
http://i.hizliresim.com/7v2D0m.jpg
Hafif torflu toprağa aktardan veya yapı markette satılan hazır tohumu ekiyoruz.
http://i.hizliresim.com/nrYO31.jpg
Ortalama 7-10 güne nemli bir ortamda bu hale geliyorlar.
2) 3 yaprak olan fidelerin daha büyük kaba ekilmesi (13.04.2016)
Bu kabda kullandığım toprak köyden özel olarak getirdiğim güneş görmüş küçükbaş hayvan gübresi karışımı bir toprak.
http://i.hizliresim.com/AJZ1pp.jpg
3) Büyümenin takibi (20.04.2016)
http://i.hizliresim.com/WYW7lm.jpg
Tohumun toprak ile buluşmasından 20 gün sonraki hali
4) Fidelerin yukarıya doğru düzgün ve kırılmadan rahat uzayabilmesi için ip ile asılması. (11.05.2016)
http://i.hizliresim.com/v4YPor.jpg
5) Artık çiçek açıp minik salatalıklar görülmeye başlandı. (18.05.2016)
http://i.hizliresim.com/o7nV02.jpg
http://i.hizliresim.com/bbQ6kV.jpg
Tohumun toprak ile buluşmasından yaklaşık 45-50 gün sonra bu hale geliyor.
Zamanla gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim. Şimdilik en son hali bu.
vuslat40
19-05-2016, 13:28
Gayet güzel görünüyorlar kullandınız saksı kac litre
Son halleri şu şekilde:
6) http://i.hizliresim.com/mLzyq4.jpg (25.05.2016)
7) http://i.hizliresim.com/4lkoY7.jpg (30.05.2016)
http://i.hizliresim.com/ZdVB13.jpg
Gayet güzel görünüyorlar kullandınız saksı kac litre
Teşekkürler,
Saksı boyutları:
Uzunluk: 60 cm
Genişlik: 20 cm
Yükseklik: 25 cm (toprak 20 cm e kadar dolu)
ilkerk88
27-05-2016, 13:27
Bu salatalıklar sizce büyür mü? Cinsi mi böyle acaba daha küçükken salatalık çıktı. Ya da ben mi yanlış budadım? Umut var mı?
erkanbey
27-05-2016, 13:45
Maşallah bu ne rezillik 😀 Darısı benimkilerin başına.Geçen sene yüzlerce çiçek verdi bir tane hıyar vermedi benimkiler hazır almıştım tohumları ziraatten sizinkinin tohumunun kaynağı neresi?
ilkerk88
27-05-2016, 14:10
Maşallah bu ne rezillik 😀 Darısı benimkilerin başına.Geçen sene yüzlerce çiçek verdi bir tane hıyar vermedi benimkiler hazır almıştım tohumları ziraatten sizinkinin tohumunun kaynağı neresi?
Ben memlekette(Kastamonu) pazardan fide almıştım oradan getirip torfa ektim. En alttaki salatalıkları koparsam boy atar mı ki?
İsmail Kuzucu
27-05-2016, 16:22
Ben memlekette(Kastamonu) pazardan fide almıştım oradan getirip torfa ektim. En alttaki salatalıkları koparsam boy atar mı ki?
Evet bıtkının guclenmesı ıcın 20 cmlık alandakı hıyarları koparmanız gereklı.
MustafaTepe
31-05-2016, 09:17
Arkadaşın biri dişi çiçekleri döllemek için erkek çiçeklere kulak kürdanı sokarak dişi çiçeklerin üzerine hafifce silkeleyin dedi sizce ne kadar doğru
Arkadaşın biri dişi çiçekleri döllemek için erkek çiçeklere kulak kürdanı sokarak dişi çiçeklerin üzerine hafifce silkeleyin dedi sizce ne kadar doğru
hibrit tohum ise buna gerek yok diye biliyorum. yulkarıda paylaştığım anlatımda ben herhangi bir çiçek birleştirme ihtiyacı duymadım ve sonuç ortada.
Benim salatalık lar da yalancı midilyo hastalığı belirtisi var ne ilaç kullanmam gerek ve bu hastalık verimini etkiler mi (not .verim %70 civarında bir düşüşü var
MustafaTepe
01-06-2016, 12:45
Biber sarımsak su sıvı yağ karışımı ilaç verin netten bakın hazırlayın.
Benim yukarıda yayınladığım resimler ile ilgili olan bitki ile ilgili önerisi / tavsiyesi olan var mı?
1)Alttaki yaprakların sararması ve kuruması normal mi?
2)Yukarıya doğru büyüdüğü için en ucu yanına destek olsun diye koyduğum kazığın boyunu geçmeye başladı bu durumda ne yapmalıyım? Altlardan yan dallar çıkmaya ve uzamaya başladı bu arada.
3) suyu çok mu vermeliyim yoksa az mı vermeliyim şu aşamada ?
musdincer
03-06-2016, 14:19
arkadaşlar merhaba hobi bahçemdeki salatalıklar bu halde ne yapmalıyım
vuslat40
04-06-2016, 09:00
*** erkek cicekleri koparmalımıyız
vuslat40
05-06-2016, 04:43
Iyi forumlar benim salatalık sadece 1 adet erkek cicek acmıştı yoldum bitki gelişsin diye acaba yanlışmı yaptım
MustafaTepe
09-06-2016, 19:15
Arkadaşlar merhaba
Salatalıklarımın bıyıklarını yani sağa sola tutunmaya çalışan ince uzun ve tutunduğu yerde kıvrim kıvrım olan bıyıkları koparmalımıyım? Bilgisi olan varsa bana yol göseririlerse sevinirim.
heyyamola
09-06-2016, 20:47
Arkadaşlar merhaba
Salatalıklarımın bıyıklarını yani sağa sola tutunmaya çalışan ince uzun ve tutunduğu yerde kıvrim kıvrım olan bıyıkları koparmalımıyım? Bilgisi olan varsa bana yol göseririlerse sevinirim.
İple askıya alınıp sırık şeklinde yetiştiriliyorsa koparılabilir. Bu işlemde amaç onların tüketeceği besinin bitkinin diğer kısımlarında kullanılmasını sağlamaktır. Oturak şeklinde yerde yetişiyorsa koparılması tavsiye edilmez. Bitkinin çeşidine göre karar verilebilir. Sırık bir çeşidi oturak yetiştirmeye çalışmak bitki gelişiminde ve verimde aksaklığa yol açabilir.
Ayrıca oturak çeşitlerde ana gövdede uç alma yapılarak yan dallanma teşvik edilir. Sırık çeşitler de ise alttan itibaren 2-5 koltuk sürgünü alınarak bitkinin daha güzel gelişmesi sağlanabilir.
MustafaTepe
09-06-2016, 23:09
Teşekkür ederim bıyıklar kesilecek
vuslat40
20-06-2016, 10:59
Merhaba bu koktuk altı dedimiz bolgelerde cicekler var koparalımmı
Forum ölmüş kimsenin bir şeyi cevapladığı yok sorular havada kalıyor hep.
Forum ölmüş kimsenin bir şeyi cevapladığı yok sorular havada kalıyor hep.
Sayın Saphire; forumun öldüğü filan yok herkes elinden geldiğince zamanı olduğu kadarıyla sorulanları cevaplamaya çalışıyor eğer bu konuda rahatsızsanız sorulan soruların havada kaldığını düşünüyorsanız kendi çapınızda araştırıp diğer üyelerin sorduğu soruları cevaplayabilirsiniz, bu sayede sorulan soruların havada kaldığını düşünmezsiniz.
arkadaşlar merhaba ben yeni üye oldum benim balkonda 4 kök salatalık var saksıda ve boyları 2 metreyi geçti nerdeyse ama meyve vermiyor sürekli çiçek açıyor ama geri döküyor ne yapmam gerekiyor
arkadaşlar merhaba ben yeni üye oldum benim balkonda 4 kök salatalık var saksıda ve boyları 2 metreyi geçti nerdeyse ama meyve vermiyor sürekli çiçek açıyor ama geri döküyor ne yapmam gerekiyor
Salatalıkların çiçekleri erkek çiçekler dişi çiceklerin olmadığını için dökülüyor benim düşünceme göre tohumunuz güzel değil o yüzden çok miktarda erkek çicek açıyor.
Tohumunuzu nerden aldınız?
Elza-Ojalvo
29-06-2016, 11:37
Selam ve sevgiler,
Saksıda salatalıklarımın yapraklarında sarı benekler oluştu bazıları da yanmış gibi kuruyor. Meyveleri ise daha büyümeden, minicikken çiçeğiyle birlikte düşüyor! Her çiçekten çılız bir meyve çıkmaya çalışıyor ve ardından yarısı sarımtırak bir renk alarak 2 günde düşüyor. Bu ne tür bir hastalıktır? Mücadelesi nasıl yapılır (doğal mücadele, zehirsiz)?
Teşekkürler sevgiler
Elza
http://i.hizliresim.com/2ZopaA.jpg
http://i.hizliresim.com/B2bjzp.jpg
http://i.hizliresim.com/Zdzl3G.jpg
http://i.hizliresim.com/o7NJVb.jpg
http://i.hizliresim.com/l1NAZJ.jpg
http://i.hizliresim.com/VYzjDZ.jpg
Kırmızı örümcek ve mildiyö var.
Mildiyö için bakırlı ilaçlar kullanabilirsiniz organik tarımda kullanılabilir.
Kırmızı örümcek için yine organik tarımda kullanılabilen sulandırılabilen kükürt kullanabilirsiniz. Aslında kükürtü mildiyö için de kullanabilirsiniz. Sorun yaygınsa ikisini karıştırabilirsiniz de.
İsmail Kuzucu
29-06-2016, 19:51
Ucu kuruyan yaprağı elinizde tek deferde koparın. Yaprakların altına bakın, kahverengi veya yeşil böcekler vardır. Onlar için kovucu ilaç yapabilirsiniz. Forumda konusu vardı.
Kırmızı örümcek yaprakları sarartır, bu şekildeki gibi yeşil bırakmaz. Ayrıca mildiyö daha geniş başlar ve çoğalır. :)
Birde bitkilerin boğazlarına kadar toprak ve hayvan gübresi takviyesi yapın. Buradan çıkan kökler bitkiyi daha iyi besleyecektir.
İsmail Kuzucu
01-07-2016, 18:04
Fotoğraflarla bir kaç bilgi ekleyeyim;
İlk 2 fotoğraf zararlıların yaptığı bir olay. Yaprağın belirli kısımlarını yedikleri için delikler uluşabiliyor. Ve yaprağın alt kısmında bu canlıları görmek mümkün. Aşırı olmadıkları sürece sorun yok, çoğalmalar olursa önlem almak gerekli.
3. fotoğrafta ise yapraktan gübreleme sonucu oluşan yanıklar. Yanıklar sadece yüzeysel ve alt kısıma işleme olmuyor. Bu genelde azotlu gübreleme sonrası hava sıcak ise olur. Gübrelemeyi erken veya geç saatlerde yapmakta yarar var.
Son 2 fotoğraf ise mildiyö hastalığına ait. 1-2 benekle başlayan hastalık nemli, sıcak ve puslu havada çok çabuk yayılır. Bugünlerde ki erken saatlerde oluşan çiğ ve arkasından gelen aşırı sıcaklar bu hastalığı ortaya çıkarıp yaymaktadır.
620742
620743
620744
620745
620746
Acemi Tohum
04-08-2016, 08:36
Merhaba
20 gün önce 15 günlüğüne balkondan Saksılarımı başkası suladı geldiğimde toprakta azalma ve yapraklarda ve salatalık çiçeklerinde kuruma vardı. Toprak ekleyerek kuruyan dalları kestim.. dikkatli baktığımda bir iki dal da örümcek ağı vardı. Kırmızı örümcek için olan karışımı uyguladım kuruyan dalları kestim..
Bu süreçte bir kökte kurudu ve yeni çıkan dalların yaprakları anlayamadım şekilde farklılaşma oluyor ve kuruyor. Çicekler ya kuruyor **** tuttuktan sonra kuruyor Güneş yakmış denildi gölgeye aldım. Burası 40 - 45 derece sıcaklık oluyor ve balkon güneye bakıyor. akşamları güneş battıktan sonra toprak kuruysa suluyorum,
Yaprakların fotoğraflarını ekledim, sorun nedir?
http://i.hizliresim.com/YbnWrD.jpg
http://i.hizliresim.com/r9W8Mz.jpg
annemin tohumdan urettigi salatalik.boyunu da olctum 36 cm.uzerinde baska salatalik yok bizde bunu tohumluk birakmaya karar verdik.
ilk resme ekleyememistim.bu buyuklukte olmasi cinsiylemi yoksa bakim sartlariyla mi alakalidir?
Mücevher Çalısı
05-08-2016, 12:40
annemin tohumdan urettigi salatalik.boyunu da olctum 36 cm.uzerinde baska salatalik yok bizde bunu tohumluk birakmaya karar verdik.
Tek meyve vermişse, o meyveden elde edeceğiniz tohumlardan çıkan fidanlar da aynı davranışı gösterecek. Bence daha fazla geç kalmadan koparın meyveyi akşama salataya katın:)
gercekten mi.bizde daha sagilkli tohumlar verrir diye dusunmustuk:(cahillik basa bela
Yine salatalık yine ben :(. Bu salatalık yetiştiriciliği malesef başıma bela oldu. Bu sefer ki sıkıntımız meyvelerin çiçek bölgeside büyüme aniden duruyor ve huni gibi bir ürün ortaya çıkıyor.
627323
627324
Resimlerde görüldüğü gibi çiçek bölgesinde sararma olarak başlıyor ve meyvenin o kısmı artık gelişmiyor. Sap bölgesi ise gelişmeye devam ettiğinden konik ürünler ortaya çıkıyor.
İsmail Kuzucu
12-09-2016, 09:21
Yanmış hayvan gübresi ve su takviyesi yapın. Bitkinin bazı kökleri hasar görmüş olabilir, yaprakların o kadar solmaması gerekli. (Gübreleme yaptı iseniz bitki azot gübresini almakta zorluk çekiyordur.)
Yanmış hayvan gübresi ve su takviyesi yapın. Bitkinin bazı kökleri hasar görmüş olabilir, yaprakların o kadar solmaması gerekli. (Gübreleme yaptı iseniz bitki azot gübresini almakta zorluk çekiyordur.)
Sn İsmail bey. Cevabınız için teşekkür ederim. :D.
Bahçe uzakta olduğundan haftada 2 kez gidip sulayabiliyorum. Damla sulama , malç ve %55 gölgeleme filesi mevcut buna rağmen yinede sulama eksik kalıyor demekki.
Aysgl-Bytk
16-09-2016, 17:44
Merhaba,
Salatalıklarım da 2 meyve bir anda hiç görmedim. Bu arada burada hiç arı yok ince bir fırça ile erkek çiçekten poleni alarak dişi çiçeğe bırakıyorum böyle yapmazsam dölleyici böcekler olmadığından meyve büyümüyor. Bir çiçeği döllediğim de o büyümeye başlıyor sonra aynı kökte daha çiçeği açmamış diğer salatalıklar sararmaya başlıyor. Bir kökte tohumluk olsun diye salatalık biraktım onu biraktığımdan beri bitki salatalık yapmayı bırakın yaprak bile çıkarmadı. Burda ki sorun besin yetersizliğimidir. 10 lt lik kaplara ektim sıvı solucan gübresi ile besliyorum.
İsmail Kuzucu
16-09-2016, 19:40
Tohumluk bırakılan kökte meyve tutumu çok zor olur. Özellikle ayrı kökler tohumluk olarak bırakılır ve o kökteki tüm meyveler koparılır. Böyle yapılmaz ise meyvenin içerisindeki tohumları gelişmez.
Siz yeterli gübre versenizde çiçek ve meyve tutumu olmayacaktır. Bu arada tek başına solucan gübresi hıyar bitkisi için yeterli olmayabilir. Ek olarak hayvan gübreside kullanın derim.
Aysgl-Bytk
16-09-2016, 23:47
Nazik ilginize teşekkürler İsmail Bey,
Solucan gübresinin tek başına yeterli olduğu yazıyor her yerde ama demek ki değilmiş. Birşey daha sormak istiyorum salatalığıda domates gibi derine ekebilirmiyiz? Daha fazla kök çıkarması için. Geçenlerde salatalıkların gövdeden köklendiğini gördüm üstünü toprakla örttüm. Bitkiyi gerçek yerine alırken biraz derine ekip bu köklenme olayını erkene alabilirmiyiz? Şöyle bir ihtimalde olabilir, bitki köklenmiyor da ben sulana sulana toprak aşağı sıkıştıkça açılan kökleri mi gördüm?
İsmail Kuzucu
17-09-2016, 09:56
Rica ederim. Benim denemelerinde hazır alınan gubrede başka bahçedeki ürünlerde ek gubresız etkili olmadı.
Bitkilerde boğaz doldurma işlemini 1-2 sefer yapabilirsiniz.
Tohumu ektiğini zaman ilk yapraklar belirli bir uzunluktan sonra çıkar. Fideyı yeni yerine aldığınız zaman fıdenın toprak seviyesine kadar çukur açıp dıkersınız.
Fide dıkımınden 2 hafta sonra ilk yapraklara kadar toprak doldurabilirsiniz. Buna boğaz doldurulması denir ve govdeden çıkan yeni kökler bu toprağa sarılır.
Dikkat etmeniz gereken tek nokta bitkinin ilk yaprağını kesinlikle geçmeyin. Toprak doldurma seviyeniz o yapraklardır.
Aysgl-Bytk
18-09-2016, 00:19
Çok teşekkürler İsmail Bey kolay gelsin..
erkanbey
22-09-2016, 19:17
Geçen yıl ilk defa hıyar yetiştimeyi denedim,ziratçiden bir tohum aldım.Hıyar bir uzadı bir çiçekledi anlatamam ama gel görki bir hıyar alamadım ne yaptıysam olan bizim sinir sistemlerimize oldu.Bu yıl etkinlikte sayın Aleydi den aldığım tohumdan ektim büyük bir kaba ama iki üç çeşit hıyar diktim,diğerlerinden gene alamadım ama Aleydinin hıyardan iki tane güzel hıyar aldım.
Acaba bir yılda iki sefer ürün alabilirmiyim diye temmuz sonlarında Aleydi den aldıklarımdan iki tohum daha ektim,deneme amaçlı olduğu için bir buçuk litrelik küçük bir saksıya ektim.Birisi çimlendi büyüdüde,ve şuanda mükemmel görünüyor eyer üstündeki hıyarları büyütürse şok olacağım.
Koyduğum resim iki gün öncenin 6 hıyar görünüyor şu an 8 hıyar oldu sadece en alttaki bir tanesi sarardı yoksa 9 taneydi.Bu kadar küçük saksıda bu kadar hıyar veriyorsa büyük saksıda nasıl olur düşünemiyorum :)
Bu seferki saksıda baya değişik katkılar var ama bilmiyorum onların etkisi mi oldu.Solucan gübresi var ,koyun gübresi var,yarasa gübresi var(yarasa gübresini meyve bağlamada baya etkili diyorlar)
İlk resim geçen seneki ziraatten aldığım,ikinci ve üçüncü bu sene Aleydinin hıyarlardan aldıklarım,son resimde temmuzda ektiğim Aleydi den aldığım.Aleydi nin hıyarlar çok çiçeklemiyor az gösteriş çok iş yani :)
Bu arada sayın Aleydi ye teşekkürlerimi sunuyorum.
Mücevher Çalısı
22-09-2016, 20:15
... Aleydinin hıyardan iki tane güzel hıyar aldım.
...
Acaba bir yılda iki sefer ürün alabilirmiyim diye temmuz sonlarında Aleydi den aldıklarımdan iki tohum daha ektim...
2 salatalık tüm yaz yetti mi size ki sonbahara da ektiniz:confused:
Haftalarca uğraş dur elde var 3-5 salatalık:mad: Ben yaz başı kökledim buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1460348-post1113.htm) salatalığı, bir daha da saksıda salatalık yetiştirmem diye düşünüyorum. Onun saksısına süs bitkisi diktim, hiç olmazsa çiçeği için yetiştiriyorum:cool::D
erkanbey
22-09-2016, 20:34
Tek saksıya bir salatalık diksem iki tane ile kalmazdı o yüzden ikinciyi denedim.Bir iki sene deneyip bakalım ne kadar olabiliyormuş balkonda.
Yine salatalık yine ben :(. Bu salatalık yetiştiriciliği malesef başıma bela oldu. Bu sefer ki sıkıntımız meyvelerin çiçek bölgeside büyüme aniden duruyor ve huni gibi bir ürün ortaya çıkıyor.
627323
627324
Resimlerde görüldüğü gibi çiçek bölgesinde sararma olarak başlıyor ve meyvenin o kısmı artık gelişmiyor. Sap bölgesi ise gelişmeye devam ettiğinden konik ürünler ortaya çıkıyor.
bu tür şekil bozuklukları ağırlık olarak azot ve kısmende olsa potasyum eksikliğinden kaynaklanır.
Mustafa600
21-04-2017, 18:57
Merhaba arkadaşlar bu sene bu işe gönül verdim ve ilk meyveyi almak istiyorum.tabi acemilik de olduğu için bazı engeller çıktı .sizden yardım etmenizi istiyorum
evet ilk sorunum.
645228
bu fideyi pazardan 1 hafta önce 1 tlye aldım.sonrasında böle kurumaya başladı.
2.sorunum:
645230
buda tohumdan yetişdirdiğim salatalık.bunun cinsini ve yaprakların yanında uzun bişey çıkmış merak ediyorum ne yapmam lazım bide fide büyürken ince oldu sonradan kalınlaşırmı yoksa boşamı emek veriyorum.cevaplarsanız sevinirim
arslanbenzer
22-04-2017, 00:19
Merhabalar, ben de saksıya salatalık diktim ama resimde de görüldüğü üzere iki bitki var gibi. Fide olarak almıştım. Bitkilerin köklerine bakınca bitişik gibiler. Sizce bir tanesini sökeyim mi ve bitkinini durumu nasıl, sağlıklılar mı?
Musa Gündoğan
22-04-2017, 08:49
arkadaşlar yardıma ihtiyacım var!
tohumdan büyüttüğüm iki farklı salatalık türü var ve ben bunların üzerine bir çubukla birlikte isimleri yazarak koymuştum lakin taşıma esnasından bu çubuklar düştü ve hangisinin ne olduğu karıştı. bunları ayırt etmem için ne yapmam lazım.
1. si badem salatalık
2. uzun sırık salatalık
ikiside sırık olsaydı sorun olmazdı büyüyünce ayırt edebilirdim ama böyle bir sorun nasıl çözülebilir.
acil yardımlarını bekliyorum
Musa Gündoğan
22-04-2017, 08:51
bir de biraz araştırdım bunların ikisinin arasındaki fark sırık olanın yaprakları daha büyük gibi duruyor buradan ayırt etmek mümkün müdür? yoksa yetiştiği yere göre mi böyle farklılık oluşmuştur bilemedim. çünkü benim her ikiside aynı yerde yetişiyor
selinnisa
28-04-2017, 20:51
Merhaba balkon saksıcılıgına yeni başladım gidelerimi ekeli 1 hafta oldu bundan 3 gun once yanmış tavuk gübresi ekledim ve bugun ünden hazırladıgim(zencefil sarımsak adaçayi kaynatarak)püskurttum gun aşırı suluyorum çok olmamak kaydıyla akşam karıncalar gördum saksılarımda okadar ozen gosteriyorumki:(birde 4 gunde bir yapacaktim karisimi nerde yanlış yaptim bilmiyorum tarçin sertim dilim limon ve 1adet sarimsak yerlestirdim salatalik biber domates çilek yetiştiriyorum yardimci olursaniz çok sevinirim(başka resimde koymak isterdim ama beceremedim:(
İsmail Kuzucu
28-04-2017, 23:54
bir de biraz araştırdım bunların ikisinin arasındaki fark sırık olanın yaprakları daha büyük gibi duruyor buradan ayırt etmek mümkün müdür? yoksa yetiştiği yere göre mi böyle farklılık oluşmuştur bilemedim. çünkü benim her ikiside aynı yerde yetişiyor
İkisini ayırmanız çok zor olacaktır. Oturak olan sırık olana göre daha çok koltuk yani sürgün yapacaktır. Ancak bu şekilde ayrım yapabilirsiniz.
İsmail Kuzucu
28-04-2017, 23:58
Merhaba balkon saksıcılıgına yeni başladım gidelerimi ekeli 1 hafta oldu bundan 3 gun once yanmış tavuk gübresi ekledim ve bugun ünden hazırladıgim(zencefil sarımsak adaçayi kaynatarak)püskurttum gun aşırı suluyorum çok olmamak kaydıyla akşam karıncalar gördum saksılarımda okadar ozen gosteriyorumki:(birde 4 gunde bir yapacaktim karisimi nerde yanlış yaptim bilmiyorum tarçin sertim dilim limon ve 1adet sarimsak yerlestirdim salatalik biber domates çilek yetiştiriyorum yardimci olursaniz çok sevinirim(başka resimde koymak isterdim ama beceremedim:(
Dengesiz havalarda büyüme yavaş olacaktır. Şimdilik hiç gübre vermenize gerek yok. Bitki bu durumda çok az gübre ve su ister.
Sulamayı toprağın durumunu göre yapın. Arada toprak kuru kalsın ki kökler gerekli havayı alsın.
Ayrıca 2-3 hafta sonra yeni fide alıp dikerseniz bu fideden daha canlı bir büyüme gösterecektir.
ozanguneri
06-05-2017, 20:06
Merhaba bir yerden çengelköy alatalık tohumu aldım iki adetini ektim ve filiz oldu balkona saksıya ektim.Buraya kadar her şey iyi ancak iki arkadaşıma resimlerini gösterince bu fidelerin erkek olduğunu salatalık verme konusunda umutlu olmamamı söylediler.Sizlerin fikri nedir acaba umutlanayım mı yoksa hiç umut bağlamayayım mı.
https://c1.staticflickr.com/5/4164/33648821094_b3e6c8e495.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4179/34330767352_4fc787547f_z.jpg
...iki arkadaşıma resimlerini gösterince bu fidelerin erkek olduğunu salatalık verme konusunda umutlu olmamamı söylediler...
İlk defa duydum, kivi mi bu?
ozanguneri
07-05-2017, 06:38
İlk defa duydum, kivi mi bu?
Kivi değil(% 100 emin de değilim).Çengelköy diye ekim yaptım tohumdan.
ilknur123
16-05-2017, 17:46
Lütfen banada fikir verirmisiniz. Hıyar hastalık ve zararlılarına resim eklemiştim ama orda hiç hareket yok . Şimdi buraya ekleyemiyorum ne yapabilirim
mutoberk
26-05-2017, 20:06
Geçen hafta üst kısım hariç tüm yaprakları kopardım küçük sakatlıkları ellemedim.bazilari fotodaki duruma geldi,bir hastalık mi bu,bir şeyi yanlış ya da eksik mı yaptım,sanki küçük salataliklar büyümüyor, yarınlarımızı bekliyorum
Musa Gündoğan
27-05-2017, 08:26
Lütfen banada fikir verirmisiniz. Hıyar hastalık ve zararlılarına resim eklemiştim ama orda hiç hareket yok . Şimdi buraya ekleyemiyorum ne yapabilirim
oradaki resimlerin linkini alarak burada paylaşabilirsiniz
Musa Gündoğan
29-05-2017, 12:00
Merhaba arkadaşlar 2 adet sırık salatalığı balkonda yetiştiriyorum. ancak hiç verim alamadım çok güzel çiçek açıyor ama hepsi erkek. bunu nasıl salatalıklara dökebilirim. ne olursa verimli bir meyve alabilirim.
yelizkahraman
05-06-2017, 12:17
Herkese hayırlı günler ve bereketli mahsüller öncelikle şunu söylemek istiyorum biz birşey ler ekiyoruz onunla ilgili hayallerimiz beklentilerimiz oluyor ama doganında kendi planları var bunu düşünmek aklımıza gelmiyor iki gün önce burada bazı bölgelerde dolu yağışı oldu ve ekinler zarar gördü çiftçi ler uzuldu rabbim herşey in hayırlısı kısmet etsin inşallah.benimde bir sorun var biz yaklaşık 18gun önce hazır sırık salata fidesi aldık ve ektik şuan 50cm kadar uzadılar bize onları ipe aldık salatalarda kucuk küçük meyve var taa toprağa yakın yerden mevye yapmışlar bunları budamalımı salatalık ta budama sürgün alma yapılır mı herkese iyi çalışmalar dilerim
yelizkahraman
05-06-2017, 12:33
İşte sırık salatalarımiz
Sn Kahraman,salatalıklarınızı ilk 50-60 cm den itibaren alttaki bütün meyveleri,bitkinin sarılmak için ürettiği kolları ve koltukları temizleyin ve yağışlar sonunda da mildiyö konusuna dikkat ediniz.Budama sonrasında da dip çapası yaparak mümkünse toprağını havalandırmanız daha sonrasında da bitkide yeni meyve tutumu ve çiçeklenmeler devam ettikçe alttaki ilk yapraklar hava almayı büyük oranda engelleyeceği için her salkımda hava sirkülasyonunu engelleyen yaprakları ana gövdeye bağlanan kısıma 6-7 cm mesafe kalacak şekilde keserek çıkartınız.Kolaylıklar dilerim.
yelizkahraman
05-06-2017, 23:18
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz önerilerinizi uygulama yapacağız ilk mevye heyecanı ve acemilik ne yapacağımızı bilemedik tekrar teşekkürler iyi çalışmalar
ilknur123
06-06-2017, 09:26
http://www.agaclar.net/forum/1507211-post236.htm benim hıyarlarımın resimleri minik salatalarım oluyor sonra kuruyup dökülüyorlar. artık sökmeyi düşünüyorum ne dersiniz?:(
mehmetili
28-06-2017, 22:32
Merhaba ,
Çiçek çok meyve yoksa bu çiçekler erkek çiçek olup cins le alakalıdır.Yetiştirmenin anlamı yok
idanabas
13-07-2017, 21:18
Merhabalar
Köy hiyarlari olmaya başladı uzun zaman olmuş kokulu salatalık yemeyeli . :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170713/0ff6b5d70a8bc9273b32f6df72ef3592.jpg
HTC One M8s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
lilpar76
11-09-2017, 14:47
Tek kök salatalık metrelerce uzamış. Verimi çok az ama sökmeğe kıyamıyorum.
mayıs gibi fidesini internetten aldığım badem salatalığım. 5 adet gönderiliyordu. 2 si kargoda kırılmıştı .kalan 3 taneden de sadece birini yaşatabildim. ve bu boyutta 2 tane meyvesini yiyebilmek nasip oldu. resimde de görüldüğü gibi çiçek açıyor fakat salatalıklar büyümeden kuruyor. ne yapabilirim.
657790
havlayanPapatya
10-10-2017, 13:08
erkek çiçek ve dişi çiçek ayrımına dikkat edin, erkekleri kopararak dişilere değdirip döllenme yapabilirsiniz ya da biraz rüzgara çıkarabilirsiniz veya bitkiyi hafifçe sallayabilirsiniz.
ama salatalık için artık uzatmalar oynanıyor havalar serinliyor
https://i.hizliresim.com/BLm89g.jpg
Bunlar neden böyle nazik arkadaşlar?
https://hizliresim.com/kO3vN7][img]https://i.hizliresim.com/kO3vN7.jpg
Bunlarin derdi ne ?
Sn. Rauf89;
Aynı resmi birden çok yere atıp aynı soruları sormuşsunuz. Bu dönemde yeterli güneş ışığı alamadığı, ortam sıcaklığı da iyi olduğu zaman fideler daha uzun ve nazik olurlar. Yeterli güneş aldığı zaman sıkıntıları kalmaz. Siz bu durumu göz önünde bulundurarak yeteri kadar ışık almasını sağlayın.
Kolay gelsin.
İşığı nasıl vere bilerim ? Bir fikriniz varmı?
https://i.hizliresim.com/oOPJQk.jpg
3 cü yaprak olanlarda var
Bu kadar salatalık fidesini bu zamanda nereye dikeceksiniz. Fide halinde yeteri ışık ve sıcaklık veremezseniz ürün almanız mümkün değil. Resimden başka yeterli bilgi yok. Dikeceğiniz yere götürüp muhtemelen sera olması lazım. Orada kök yapmalarını ve dikeceğiniz zaman toprağın dağılmadan dikebilmeniz gerekiyor. Toprak dağılıyor ise ki öyle gözüküyor naylonun altını kesip dağıtmadan dikersiniz.
Serada ekecem ilk defa oldugu için çokda bilgili deyilim,tesekkur ederim
Edip Erdinç
19-05-2018, 21:29
Merhabalar. Salatalığım fazla büyümeden çiçek açtı ve ilk çiçek daha açmadan uçları buruştu ve kuruyacak gibi. Acaba bunun sebebi nedir?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180519/a4d64a53cadeb1b5e2bad6c1d54dfd06.jpg
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yasir murat
29-06-2018, 14:05
Selahattin bey merhaba. Bu sene yeni yasindigim evin bahcesinde fasulye domates biber patlican hiyar vs ; ektim. Toprakla uğraşmayı seviyorum. Işten gelir gelmez kendini bahçe cik in içine atıyorum.
10 kusur fide ektim 1 tanesi her bogumda ürün verdi. 1 tanesi 1.80 cm boyuna geldi 2 adet verdi Digerlerin üzerinde hiç ürün yok sadece erkek çiçek var ... ne yapmalıyım.
selim_50
29-06-2018, 14:38
sayın edip erdinç sizin bitki salatalıktan daha çok kabağa benziyor, çiçekler ise erkek çiçek.
ParlakYıldızlar
07-07-2018, 16:09
Pazardan alıp diktigim 3 kok salatalik,hakkında biraz okudum ama erkek-dışı cicek ayiramadigimdan rastgele Tozlasma yapmaya çalıştım. Artık ne çıkarsa sofraya.
Merhaba, salatalık yetiştirdiğim saksı toprağımdan kalanlara başka sebze ekimi yapabilir miyim?
Edip Erdinç
17-07-2018, 17:49
sayın edip erdinç sizin bitki salatalıktan daha çok kabağa benziyor, çiçekler ise erkek çiçek.Evet ben de sonradan baktım üç tane fideden biri kabak sanırım. Ben de onu söktüm oradan. Şimdi de sakatlıkların çiçek veriyor çok ufak meyve veriyor ve sonra kuruyor. Acaba neden?
Arkadaşlar merhaba. Forumda yeniyim. Bu yıl ilk kez salatalık ekimi yaptım. 8.5 dönüm kadar alana salatalık ektim ve maalesef verim çok düşük. 8.5 dönüm araziden ancak 500-600 kg kadar ürün alabiliyorum. resimlerde görülen hastalık nedir? Yavrular sararıp kuruyor ve bu da verimi çok kötü etkiliyor. Lütfen tecrübeli arkadaşlar cevap versinler çok zor durumdayım. Tüm emeklerim heba olacak.
https://photos.app.goo.gl/DXeGEzQYhbYCzBxM9
its_just_a_ride
18-08-2018, 04:10
Arkadaşlar merhaba. Forumda yeniyim. Bu yıl ilk kez salatalık ekimi yaptım. 8.5 dönüm kadar alana salatalık ektim ve maalesef verim çok düşük. 8.5 dönüm araziden ancak 500-600 kg kadar ürün alabiliyorum. resimlerde görülen hastalık nedir? Yavrular sararıp kuruyor ve bu da verimi çok kötü etkiliyor. Lütfen tecrübeli arkadaşlar cevap versinler çok zor durumdayım. Tüm emeklerim heba olacak.
Mozaik virüsü olabilir. Ciddi bir alana ekim yapmışsınız. Keşke öncesinde danışmanlık alsaydınız.
Evet maalesef baştan tecrübesiz başladık. Peki şu anda ne yapılabilir. Acilen toparlanmamız lazım.
Ahmetcevik
29-03-2019, 20:30
Ne dersiniz? Konuyu hortlatmanin zamanı gelmedi mi? Ben geçen sene pazarcinin demesiyle Çengelköy hıyarı ekmistim. Bu sene hibrit tohum ekecegim çünkü geçen sene sadece 3 adet ürün alabildim. Tohumları toprakla buluşturmak için erken mi?
feyzi_48
01-04-2019, 08:57
Ne dersiniz? Konuyu hortlatmanin zamanı gelmedi mi? Ben geçen sene pazarcinin demesiyle Çengelköy hıyarı ekmistim. Bu sene hibrit tohum ekecegim çünkü geçen sene sadece 3 adet ürün alabildim. Tohumları toprakla buluşturmak için erken mi?
Sayın Ahmetcevik, bende hıyar dikimi için gün sayıyorum ama havalar istediğim sıcaklık koşullarında değil (Kahramanmaraş), malum hıyar sıcak seven bitkidir. Bitkiyi toprakla buluştursak bile istediği sıcaklıklara ulaşamadan büyümeye başlamayacağını düşünüyorum. Bu sebeple ben süreci nisanın on beşine kadar yaymayı düşünüyorum.
ParlakYıldızlar
01-04-2019, 13:35
Tohum etkinliğinden edindiğim badem salatalık tohumlarını ektim ilk yapraklar göründü, üstte 1204 nolu mesajımda geçen yıl pazardan alıp diktiğim fidelerden bol bol çiçek izlemiştim üstelik fideler 130 cm E kadar boylanmıştı güney cephede tam güneşte, bakalım bu yaz en azından sofralık ürün alabilecek iyim, çünkü sadece saksıda yetiştirme imkanına sahibim.
oguzsolmaz
02-04-2019, 17:23
Olursun bende limon ağacı bile var.
Ahmetcevik
02-04-2019, 20:37
O yüzden bu sene hibrit tohum deneyeceğim sayın ParlakYildizlar.
ParlakYıldızlar
03-04-2019, 13:23
Sayın:Ahmetcevik, hibritten üretim sanırım tek yıllık ürün alınabiliyor, devamlılığı sağlanamıyor diye biliyorum ama yanılıyor da olabilirim.
ninjafidesi
06-04-2019, 07:37
Merhabalar, salatalık tohumlarım 5 günde çimlendi. Şu anda yaklaşık 15 günlükler. Şu aşamadan sonra 2 ve 3. yapraklar açana kadar sulama nasıl yapılmalı? Direkt güneş ışığına çıkarmalı mıyım? Yer Antalya.
Ahmetcevik
06-04-2019, 21:17
Sayın:Ahmetcevik, hibritten üretim sanırım tek yıllık ürün alınabiliyor, devamlılığı sağlanamıyor diye biliyorum ama yanılıyor da olabilirim.
Evet ben de öyle biliyorum.
feyzi_48
08-04-2019, 15:58
Merhabalar, salatalık tohumlarım 5 günde çimlendi. Şu anda yaklaşık 15 günlükler. Şu aşamadan sonra 2 ve 3. yapraklar açana kadar sulama nasıl yapılmalı? Direkt güneş ışığına çıkarmalı mıyım? Yer Antalya.
Öncesinde güneşle tanışıklıkları yoksa, siz fideleri güneşe çıkarınca güneş yakar benim başıma geldi. Tecrübesizlikle 10 adet fideyi güneşe çıkardım 6 adet fide yandı.
Abdalwahid
06-05-2019, 11:34
Arkadaşlar salatalak fidelerimde bu şekilde benekler var beyaz toz gibi bir şey kaplıyor yaprakları. İlk defa balkonumda denedim bu işi ama sonu hüsran olacak diye korkuyorum. Ne yapmalıyım tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum :(
https://i.hizliresim.com/Ll95E0.jpg
https://i.hizliresim.com/QLbOWj.jpg
Merhaba,
Forumda uzun uzun gezdim ancak tam olarak istediğim cevabı bulamadım.
Elimde 4 sırık salatalık ve 8 tane pembe domates fidesi var. Bunları 4'er 4'er 8 litrelik saksılara diktim.
Aklımdaki soru 8 litrelik saksı için 4 fide fazla mı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar salatalak fidelerimde bu şekilde benekler var beyaz toz gibi bir şey kaplıyor yaprakları. İlk defa balkonumda denedim bu işi ama sonu hüsran olacak diye korkuyorum. Ne yapmalıyım tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum :(
https://i.hizliresim.com/Ll95E0.jpg
https://i.hizliresim.com/QLbOWj.jpg
Külleme hastalığı. Yağmurlama yöntemi sulamayın. Toz Kükürt serpin güneşte dursun.
Arkadaşlar tohum satış ile tedarik ettiğim 2 kök salatalık.
Bunlar kendiliğinden tozlaşır mı?
Çiçekler dişi mi erkek mi?
Teşekkürler...
its_just_a_ride
10-05-2019, 15:00
Arkadaşlar tohum satış ile tedarik ettiğim 2 kök salatalık.
Bunlar kendiliğinden tozlaşır mı?
Çiçekler dişi mi erkek mi?
Teşekkürler...
Meyve bağlayanı dişi çiçek. Balkon açık kaldığı müddetçe tozlaşma olacaktır. Salatalıkların yanına imkanınız varsa arıları çekecek ilave çiçek de ekin.
Meyve bağlayanı dişi çiçek. Balkon açık kaldığı müddetçe tozlaşma olacaktır. Salatalıkların yanına imkanınız varsa arıları çekecek ilave çiçek de ekin.
Bilgi için teşekkür ederim. Erken cimlendirmiştim.
10 güne kadar salatalıkların tadına bakabileceğim galiba.
Herkese merhaba,
Hayatımda ilk kez sebze yetiştiriyorum. Sitede salatalık yetiştirenlerin fidelerine bakıyorum ancak benim fidemde bir terslik var sanırım. Bir yaprağı fütursuzca kıvrıla kıvrıla uzuyor. Normal bir durum mu yoksa budama mı yapmalıyım. Bir de bir tane fidemdeki yapraklarda beyaz benekler var, hastalık belirtisi mi yoksa normal mi yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.
693814 693815
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Selam ben Kırşehir den Yücel yaman. Balkonda salatalık yetiştiriciliği yapıyorum ama salatalık lar hep çiçek. Sanırım erkek. Meyve vermiyor ne yapmaliyim
atanuryildiz
14-06-2019, 11:42
Ben bu konuyu merak ediyordum. Verdiğiniz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
atanuryildiz
14-06-2019, 11:52
Ben bu konuyu merak ediyordum. Verdiğiniz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Birkaç kez salatalık fidesi ektim, çiçek açtı ama meyve vermedi. Şimdi nedenini öğrendim, tohumdanmış. Tohum alırken nelere dikkat etmem lazım. Daha doğrusu fide alırken.
atanuryildiz
14-06-2019, 13:53
Selam değerli arkadaşlar ,
Hıyar bitkisini amatör olarak yetiştirmek istiyorsanız çeşit seçimine dikkat etmeniz gerekiyor.Piyasada satılan çeşitler generatif açıdan 3 çeşittir;
Bunlardan ilki %100 dişi çiçekli çeşitlerdir.Bu tip bitkiler sadece dişi çiçek açar bu nedenle %15 oranında dölleyici çeşitte paketlere eklenir,anladığım kadarıylada arkadaşlarda bir kaç bitki yetiştirdikleri için, iki bitkininde yanyana gelmesi çok düşük bir ihtimal gibi görünüyor.Bu nedenle meyve elde etmeniz çok zordur genelde piyasada satılan turşuluk hıyar çeşitleri bu tiptedir.
İkinci tip bitki gurubu ise erkek ve dişi çiceğin aynı bitkide bulunduğu gruptur , bu grupta arı veya rüzğar yoluyla döllenme gerçekleşebilir ,azda olsa meyve alabilirsiniz.
Üçüncü grupta ise partenocarpic hibritler olarak adlandırdığımız çeşitler vardırki bunlarda herhangi bir döllenmeye ihtiyaç yoktur ve verimleri çok yüksektir , seralarda da bu çeşitler kullanılmaktadır.Son yıllarda açık tarla çeşidi olarakta piyasaya sunulmuşlardır.
Son olarakta tavsiyem satın aldığınız çeşidin sırıkmı yoksa tarla çeşidimi olduğunu sormanız ve ihitiyacınıza göre tohumu satın almanızdır.
NOT:Bitkide açan çiçeğin erkekmi dişimi olduğunu anlamak için; açan çiçek küçük meyvenin ucunda açmışşa dişi ,meyve gözükmüyorsa sadece çiçek görüyorsanız erkektir.
Faydalı olması umuduyla,
Selamlar.
Bu açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Aydınlanmış olduk. Bundan sonra fide alırken bilinçli davranmam gerekiyor.
atanuryildiz
14-06-2019, 14:38
Selam ben Kırşehir den Yücel yaman. Balkonda salatalık yetiştiriciliği yapıyorum ama salatalık lar hep çiçek. Sanırım erkek. Meyve vermiyor ne yapmaliyim
Yaman Bey, bu dediğiniz benim başıma da geldi; nedenini ise burada öğrendim.
Tohumdan kaynaklanıyor, bazı salatalık fideleri kısır oluyor (dişi çiçek), bunlardan meyve almak mümkün olmuyor. Çözümü, tohum ya da fide alırken bilinçli davranmak gerekiyor. Bu sayfadaki bu konuyla ilgili paylaşımları da incelerseniz iyi olur. Kolay gelsin.
atanuryildiz
14-06-2019, 14:47
Evet ben de sonradan baktım üç tane fideden biri kabak sanırım. Ben de onu söktüm oradan. Şimdi de sakatlıkların çiçek veriyor çok ufak meyve veriyor ve sonra kuruyor. Acaba neden?
Ben bu işin uzmanı değilim ama tecrübemi sizinle paylaşmak istiyorum. Salatalık fidelerim meyve veriyordu ama meyveler gelişmiyordu, kuruyup soluyordu. Araştırmalarım sonucu bunun toprağın ph'sından kaynaklandığını öğrendim. Ph asite kaymış, dengeleyici olarak bir kaşık sıvı sönmüş kireç kattım toprağa, bir hafta içinde o gelişmeyen salatalıklar büyüdü, serpildi ve yenecek kadar oldu. Siz bu konuyu bir düşünün ve yine iyi bilen birine de sorun. Kolay gelsin.
Yaman Bey, bu dediğiniz benim başıma da geldi; nedenini ise burada öğrendim.
Tohumdan kaynaklanıyor, bazı salatalık fideleri kısır oluyor (dişi çiçek), bunlardan meyve almak mümkün olmuyor. Çözümü, tohum ya da fide alırken bilinçli davranmak gerekiyor. Bu sayfadaki bu konuyla ilgili paylaşımları da incelerseniz iyi olur. Kolay gelsin.
Benim de başımda böyle bir sorun var ama tohumlarım yıllardır ananemin ektiği kendi ayırdığı tohumlar. Onun bahçesinde meyve verdi ama saksılarımda (15 lt) hiç meyve yok hepsi erkek çiçek.
atanuryildiz
15-06-2019, 16:33
Benim de başımda böyle bir sorun var ama tohumlarım yıllardır ananemin ektiği kendi ayırdığı tohumlar. Onun bahçesinde meyve verdi ama saksılarımda (15 lt) hiç meyve yok hepsi erkek çiçek.
Değerli arkadaşım, ben de burada yeniyim ve sadece kendi görüşümü, fikrimi yazmak istiyorum, uzman görüşü değil. Uzman olanlar da cevap verecektir sanırım. Benim kanaatime göre döllenme sorunu olabilir. Yani erkek çiçek polenlerinin dişi çiçek polenleriyle buluşması. Bahçede bu iş kolay ama balkonda saksıda zor olabilir. Hepsi erkek çiçekse doğal olarak döllenme olmayacaktır. Bir başka ihtimal acaba tohumlar zamanla kısırlaşıyor mu? Kusura bakmayın, bir beyin fırtınası bu. Bu konuyu ben de araştırma safhasındayım. Bir çözüm bulursam burada paylaşırım. Bu sayfada Selahattin Bey diye bir uzman var, inşallah o bu konuya el atar. Selamlar.
Değerli arkadaşım, ben de burada yeniyim ve sadece kendi görüşümü, fikrimi yazmak istiyorum, uzman görüşü değil. Uzman olanlar da cevap verecektir sanırım. Benim kanaatime göre döllenme sorunu olabilir. Yani erkek çiçek polenlerinin dişi çiçek polenleriyle buluşması. Bahçede bu iş kolay ama balkonda saksıda zor olabilir. Hepsi erkek çiçekse doğal olarak döllenme olmayacaktır. Bir başka ihtimal acaba tohumlar zamanla kısırlaşıyor mu? Kusura bakmayın, bir beyin fırtınası bu. Bu konuyu ben de araştırma safhasındayım. Bir çözüm bulursam burada paylaşırım. Bu sayfada Selahattin Bey diye bir uzman var, inşallah o bu konuya el atar. Selamlar.
Benim koyduğum yer de aslında açık alan, rüzgar da alıyor etrafı açık olduğu için. Bilgiler için çok teşekkürler, dediklerinizin ikisi de mantıklı sebepler. Bakalım deneyimleyip göreceğiz zamanla [emoji3526]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190615/e8a2cd230f5844f3ea868cfe3ed4089a.jpg
Merhabalar cümleten.
Balkon kenarında bulunan 11lt lik saksımda 3 kök salatalığım var. Boyları yaklaşık 1metre.. 3üde meyve verdi fakat meyveler 3cme ulaştıktan sonra çiçek açıp dökülüyor. Sebebini bilmiyorum. Düzenli olarak gübre veriyorum. Solucan gübresini şerbet şeklimde uyguluyorum. Ekstra olarak muz takviyeside yaptım. Ama daha sonuç alamadım. Sebebi ne olabilir sizce saksımı küçük?
Gaziantep çok sıcaktır; bu sıcakta kolay kolay sebze yetişeceğini sanmıyorum. Bence etrafınızda bu işi yapan çiftçilerden ne zaman ekilmesi gerektiğini araştırın, İzmir in sıcaklıklarına benzer değerlere sahip oraları da. Yaylada şimdi tam zamanı ama ovadakiler sezonu kapatalı çok oldu.
its_just_a_ride
28-07-2019, 21:29
Merhabalar cümleten.
Balkon kenarında bulunan 11lt lik saksımda 3 kök salatalığım var. Boyları yaklaşık 1metre.. 3üde meyve verdi fakat meyveler 3cme ulaştıktan sonra çiçek açıp dökülüyor. Sebebini bilmiyorum. Düzenli olarak gübre veriyorum. Solucan gübresini şerbet şeklimde uyguluyorum. Ekstra olarak muz takviyeside yaptım. Ama daha sonuç alamadım. Sebebi ne olabilir sizce saksımı küçük?
Sn. TCM'nin dediği gibi salatalık aşırı sıcakta meyve döküyor. Özellikle balkonda ve saksıdaki salatalıklar daha hassas olurlar sıcağa. Bende de benzer sorun var. İmkanınız varsa gölgelik file çekin. Stresi azaltsın. Saksı hacminiz de yetersiz bu arada. 3 kök salatalığa 15-20 lt derin bir saksı gerekir en az.
mehmet furkan
18-08-2019, 17:33
12 yaşındayım ve ben doğduğumdan beri ailemin Ankara'da küçük bir bahçesi var.ama hiç bakılmamış bir toprak.buradaki abilerimin ablalarımın tavsiyelerini dikkate alarak babamla Ulus'a gittik.oradan 5 tane domates(çeri)5 tane biber 5 tane salatalık fidesi aldık ürünlerin Hibrit veya GDO'lu olup olmamasına dikkat ettim.abi sağolsun bana fazladan 1 tane de salatalık fidesi verdi.eve geldiğimde ise akşama kadar toprağı çapalayıp tırmıklayıp.güzel bir toprak elde ettim.bahçeme bitkilerimi ektim ama ayçiçeği tarımı adlı bir kitap okumuştum ve ayçiçeğinin ankra'da yetiştiğini hatta çok iyi bile olabileceğini babamdan öğrendim eve geldiğimde internetten 5 tane de ayçiçeği fidesi aldım.şu anda küçük bahçemde 16 ağacım ve bahçe bitkilerim var.(5 kayısı,2 erik,3 elma,1 akasya,3 çam ve 2 tane de dut ağacım var biri internetten aldığım kara dut diğeri ise köyden gelen bildiğimiz dut).benim salatalıklarım kocaman bir çamın altında yeterli şekilde güneş alıyor ve verimi bu sene düşse de hala iyi durumda bence ayrıca bazı saksıcılarda kocaman saksılar oluyor sizin saksınızın resmine bakabilir miyim?sorun olmazsa tabi.
Hidayetyucesoy
09-05-2020, 15:32
Herkese merhaba. Forumu uzun zamandır takip ediyorum ama yeni üye oldum. Bir sorum olacaktı 😊 saksıda salatalık yetiştiriyorum. Ama iki gündür salatalığım boyun büktü yaprakları yumuşadı. Dişi çiçekler öldü. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Saksim da küçük geldi farkındayim. Ama çiçek vermişken saksı değiştirilir mi? Yardımcı olabilir misiniz?707713
Merhaba, öncelikle badem salatalık tohumunuzu bizimle paylaştığınız icin teşekkür ederim. Size salatalık ile ilgili birkac soru sormak istiyorum. Tohumları ektim Cok guzel ciktilar büyüdüler ciceklendiler dusi cicekler hep yan dallarda, burkac yerde okudugumda tan dal budaması yapin verim artsin deniyor bazi yerlerde Uç alma ile yan dala tesvik edin deniyor. Siz nasil bir yol izlemistiniz bunkonuda bilgilendirirseniz cok mutlu olurum.
Merhaba, öncelikle badem salatalık tohumunuzu bizimle paylaştığınız icin teşekkür ederim. Size salatalık ile ilgili birkac soru sormak istiyorum. Tohumları ektim Cok guzel ciktilar büyüdüler ciceklendiler dusi cicekler hep yan dallarda, burkac yerde okudugumda tan dal budaması yapin verim artsin deniyor bazi yerlerde Uç alma ile yan dala tesvik edin deniyor. Siz nasil bir yol izlemistiniz bunkonuda bilgilendirirseniz cok mutlu olurum.
Merhaba,
Tohumların filizlenmesine sevindim, emeğinize sağlık. Ben bahçede diktiğim zaman uç budaması yapmıyorum, boş yerlere doğru uzatıyorum. Bu cinste hiç verim sorunu yaşamadım. Ancak uzatacak yer sıkıntısı olduğunda veya balkon gibi kısıtlı yer, toprak olan durumlarda istediğiniz uzunluğa ulaştıktan sonra uçtan kopartmakta fayda var. Hem kontrollü büyütmek hem de verim için. Forumda daha tecrübeli arkadaşlar daha iyi yardımcı olacaktır, ben yıllardır balkonda ve son 3 yıldır da küçük bir bahçede belirttiğim şekilde yetiştirdim. Umarım verimli bir sezon geçirirsiniz.
Kolay gelsin.
Selçuk bey
21-06-2020, 22:14
salatalik fidelerim olması gerektiği gibi büyüdü ancak meyveyi döküyor fakat meyvenin çiçeği kuruyor ve sonrasında meyvede sararıp düşüyor konu hakkında bilginize ihtiyaç duydum şimdiden teşekkürler
Robinson Crusoe
03-07-2020, 09:47
Merhaba,
35 litre saksıda 7 tane salatalığım vardı, hepsi sağlıklı. Saksının hepsi için küçük olduğunu biliyordum, forumda da uyaranlar oldu fotoğrafını görünce, 10 litrelik pet şişelere taşımaya başladım küçükleri.
Sorun şu ki, hepsini %99 aynı şekilde taşısam da yarısı taşıdıktan sonra ölüyor. Hepsi yaprakları salıyor ama bazıları 1-2 güne tekrar sağlıklı görünüme kavuşurken diğerlerinin yaprakları sararıyor, cılızlaşıp ölüyorlar.
Taşırken köklere zarar verdiğimi düşünmüyorum. Doğanın kanunu, güçlü olan yaşar gibi bir durum mu bu yoksa yanlış yaptığım bir şeyler mi var?
its_just_a_ride
04-07-2020, 12:54
Merhaba,
35 litre saksıda 7 tane salatalığım vardı, hepsi sağlıklı. Saksının hepsi için küçük olduğunu biliyordum, forumda da uyaranlar oldu fotoğrafını görünce, 10 litrelik pet şişelere taşımaya başladım küçükleri.
Sorun şu ki, hepsini %99 aynı şekilde taşısam da yarısı taşıdıktan sonra ölüyor. Hepsi yaprakları salıyor ama bazıları 1-2 güne tekrar sağlıklı görünüme kavuşurken diğerlerinin yaprakları sararıyor, cılızlaşıp ölüyorlar.
Taşırken köklere zarar verdiğimi düşünmüyorum. Doğanın kanunu, güçlü olan yaşar gibi bir durum mu bu yoksa yanlış yaptığım bir şeyler mi var?
Salatalık, "transplant shock" mefhumundan en çok etkilenen türlerden. Kabaklar da keza. Saksıyı bölerken ne kadar dikkat etseniz de büyük bir çoğunluğu kurtulamaz bu şoktan. Dolayısıyla sayılara hacimlere karar verdikten sonra viyolden alıp doğrudan ekip tekrar rahatsız etmemek gerekli.
Robinson Crusoe
04-07-2020, 13:01
Salatalık, "transplant shock" mefhumundan en çok etkilenen türlerden. Kabaklar da keza. Saksıyı bölerken ne kadar dikkat etseniz de büyük bir çoğunluğu kurtulamaz bu şoktan. Dolayısıyla sayılara hacimlere karar verdikten sonra viyolden alıp doğrudan ekip tekrar rahatsız etmemek gerekli.
Bilgi için teşekkürler.
35 litrelik saksıda 3 tane 10 litrelik saksılarda da birer tane dikmeyi planlıyorum. Evde başka yer de yok elimden bu kadarı gelecek, umarım yeterli olur...
5 tane karpuzu aktarmadan önce sabah suladım. Akşam serinliğinde tekrar suladım ve küçük kürekle zedelemeden aktardım. Ertesi gün baktım yapraklarını salmış hafiften. Fazlalık yapraklarını kestim, tekrar suladım bir gün sonra daha iyiydiler, bakalım nasıl olacaklar.
Yedi sekiz tane fazlalık salatalığı söküp perlite diktim, sadece iki tanesi ayakta kaldı.
Tek kök tatlı kabağını büyük kürekle dipten alıp başka yere taşıdım epey zorlandı ama iyi şimdi, yaşıtının gerisinde kaldı.
Beş tane fasulye barbunya söküp perlite aktardım, hiç biri yazamaz sanıyordum ancak hepsi sağlam biraz kök yapsınlar bardakta toprağa aktarırım.
Kabakgillerde bu kadar dikkat etmişken durum böyle maalesef.
emre2707
13-07-2020, 08:54
Hıyar bitkimin gelişimi çok iyi fakat meyveleri 3 cm olup kuruyor.14 kökten 5 salatalık alamadım daha sebebi ne olabilir.Solucan gübresi ve hayvan gübresi kullandım.
https://hizliresim.com/wuvydG
https://hizliresim.com/yPttA4
Nevzate1993
13-09-2020, 07:57
Forum da belki yeni olduğum için bulamadım.
seradaki salatalıkta bayağı çiçek var ama salatalık vermiyor.
döllenme problemi fakat ne yapabiliriz.
Teşekkürler
kullanici131
23-06-2022, 21:46
725686Herkese merhaba benim salatalik fidem bu. Fakat sadece ama sadece erkek cicek açıyor. sebebi ne olabilir. Günde 1 kez suluyorum ve 1 hafta öncesine kadar sivi solucan gubresi kullaniyordum.
Murat_agaclar
04-07-2022, 15:13
Merhaba, az sayıda salatalık fidelerimde yapraklar bu şekilde. Geçmiş 2 yılda da ilaç vb. kullanmadığımdan mantar ve örümcek nedeniyle kaybettim. Bu sene acaba kurtarabilir miyim diye sizlere danışmak isterim. Etrafta beyaz örümcek gördüm ama emin olamıyorum. Komşuluğundaki domatesler şimdilik normal. Şimdiden teşekkür ederim..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.