Bağlan

View Full Version : Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

hanımeli
29-03-2013, 21:10
bizim burda F1 mendosa diye bir salatalık türü satılıyor ziraratçilerde.

fidelerini kapı önüne koymuşlar tanesi 30 kuruştan satıyorlar,bu nasıl bir çeşittir.

F1 hibrit demek sanırım ve yerli hatta geleneksel olduğu söyleniyor. bol ürün veriyormuş,gdo lumu bilmiyorum. burdaki seralar genelde bunu kullanıyor bende alıp denemek istiyorum ama tohumu işe yaramaz diye içime pek sinmiyor nasıl olsa çoğaltamıcaz seneye.

nkutsay
01-04-2013, 15:09
7 gunluk salatalik. Iri yesil salatalik diye etiketlenmisti. Bu 4 gunde cimlendi. Ayni kabi paylastigi "Mini mexica salatalik" etiketli kardesinden ses seda yok henuz.

http://b1304.hizliresim.com/18/1/lp8ch.jpg

nkutsay
03-04-2013, 13:03
Ilk defa hiyar fidesi gordugumden hic anlamiyorum. Nasil gorunuyorlar? Sanki cabuk buyuduler. 9gunlukler. Ne zaman sasirtayim?

http://d1304.hizliresim.com/18/3/lr41b.jpg

http://d1304.hizliresim.com/18/3/lr43l.jpg

Manifesto
03-04-2013, 16:16
Hıyar çabuk çimlenir.Hemen şaşırtma yapabilirsiniz.Her fideyi torfuyla birlikte ayırın yoksa tutmama olasılığı yüksek.

nkutsay
03-04-2013, 17:22
Tesekkur ederim manifesto. Bir sorum daha var izninizle. Sasirtirken fotografta gorunen sapin yuzde kacini topraga gomeyim?

Manifesto
03-04-2013, 19:03
Sapı (gövdeyi) mevcut torf seviyesindeki haliyle dikin.Yoksa fideleriniz çürüyebilir.

toruga
08-04-2013, 13:10
2013 salatalık girişimine başladım.Şimdilik saksıda şaşırtılacakları zamanı bekliyorlar.Şu sıralar havalarda bir dengesizlik hakim,bir güneşli sıcak mı sıcak derken fırtına kıyamet kopuyor.Evimiz 6. katta hava güzel olsada bir rüzgar var ki onu hiç sormayın.
Neyse ufaklığın şimdilik fotoğrafları bunlar;boy attıkça paylaşmaya devam edeceğim.

kgursan
08-04-2013, 17:23
Sevgili adanatarımhane;

Yaptıklarımı şöyle özetleyeyim;

İlaçlama;

2 güne bir bakırlı preparat + sulandırılabilir(WG) kükürt karışımı ile mantar mücadelesi.

Haftada bir acetamiprit(insektisit) ile zararlı mücadelesi.

Acetamiprit, belki biliyorsunuzdur, buralarda pek kullanılıyor. Sistemik bir pestisit. Bitkinin özsuyuna geçtiği için, her noktada ki bitleri öldürüyor ve 1 hafta rahat ediyorum.

Zaten kükürt kırmızı örümceğe de etkili biliyorsunuz.

Böylelikle hastalık, zararlı mücadelesini yapmış oluyorum.

Ama ben bir yanılgıya düştüm. Sulandırılabilir kükürtle bakırlı preparatın üzerinde 15 güne bir ilaçlamanın sebzeler için yeterli olacağı yazıyordu.

Bende buna itimat ederek rahat davrandım fakat ilaçlama kâfi gelmedi. Daha sonra ilaçlamayı 2 güne bir çıkarttım. Ama bu rahat davranışımdan dolayı biraz mildiyö başladı bile.

Şu anda resmen mücadele ediyorum.

Gübreleme;

Fideler biraz büyüyünce 18-8-25 NPK gübresi ile gübreledim.

Birde salatalıkların sulaması çok önemli. Toprağını tam ıslatmadan sürekli nemli tuttuğumuz takdirde, çok daha iyi gelişiyorlar:)

İşte yaptıklarım bunlar. Salatalık yetiştirmek zor ama bir o kadar da zevkli:)

Sn Emre ilhan, Hepsi güzel ama 2 yanlış var:

1. Acetamiprin (sistemik??? insectisit) , Bitki özsuyuna geçiyor!!!??.
Şimdi siz salatalıklarınız olgunlaştığı zaman, pırıl pırıl böceksiz-hastalıksız salatalık meyvesi yiyorsunuz ve Güzel güzel ZEHİRLENİYORSUNUZ!!! Neden? Çünkü sistemik ilaç, bitki özsuyuna geçiyor ve tabii ki meyveye de geçiyor. Yani tediğiniz salatalık meyvesinde de ilaç var....

Bu nedenle bana göre Sistemik ilaçlar Sebze tarımında kullanılmaz. Pamuk tarımı için uygun olabilir ama 1 haftada toplanan salatalık için olmaz.

2. Salatalık mildiyö ye hassastır. Doğru. Ama 2 günde bir ilaçlama yapılmaz ki?? Kullandığınız bakır lı ilaç "Ağır metal" gurubuna girer. Bu durumda birazcık da Bakır matali alabilirsiniz. Oysa Mildiyo ilaçları 8-10 gün aralıkla kullanılır.

Neyse kolay gelsin.

Not: Ben pazardan meyve-sebze alırken, kurtlusunu, hastalıklısını seçiyorum!! Kurtlu meyve ilaçlanmamış (zehirlenmemiş) meyve demektir.

Manifesto
08-04-2013, 18:09
Tanıdığım bir tembel çiftçi vardı.Salatalığa,domatese kurt düşer ondan sonra ilaç atardı.:)

beckham_711
10-04-2013, 22:28
http://d1304.hizliresim.com/18/b/lysv9.jpg
http://f1304.hizliresim.com/18/b/lyt99.jpg

Revnak
12-04-2013, 13:12
21 Mart'ta ektiğim hıyarlarımı dün şaşırttım. Şans eseri farkettim köklerinin kokusunu, siz siz olun şaşırtırken köklerini koklamayı unutmayın!
Gerçi ben boyları çok uzun diye birazı toprakta kalacak şekilde şaşırtmıştım umarım kurumazlar..
389576

389577

389578

hanımeli
15-04-2013, 20:27
sevgili revnak bende domateslerimi şaşırtırken aynı hazzı yaşamıştım.o küçücük fideler nasıl güzel kokuyordu buram buram.

bu arada salatalıkların çok güzel büyümüşler umarım bol bol meyvesinide alırsın.hafif rüzgarlı bir yere dik,meyvesi bol olur.çiçelklerinin döllenmesi lazım çünkü.

h_dogan
15-04-2013, 21:40
sevgili revnak bende domateslerimi şaşırtırken aynı hazzı yaşamıştım.o küçücük fideler nasıl güzel kokuyordu buram buram.

bu arada salatalıkların çok güzel büyümüşler umarım bol bol meyvesinide alırsın.hafif rüzgarlı bir yere dik,meyvesi bol olur.çiçelklerinin döllenmesi lazım çünkü.

Sn. Hanımeli hıyar(salatalık) rüzgarla değil arıyla tozlanır, çekirdeksiz çeşitler tozlanmaya ihtiyaç duymazlar hatta tozlanma olursa şekil bozukluğu olabilir.

Revnak
15-04-2013, 22:30
Gerçekten de en güzel salatalıklar büyüdü, terasta açık havada olacağı için arı da rüzgar da olacak inşallah;)

hanımeli
15-04-2013, 23:05
cinsini falan bilmem ama çiçeklerinin döllenmesi lazım meyve vermesi için diye okumuştum.arı herzaman her çiçeğe konmayabilir,rüzgarlada döllenme oluşuyor benim okuduğum,artık hayırlısı bol bol çıtır çıtır yiyin inşallah meyveleini.

nova35
17-04-2013, 11:24
tohumlar fide olduktan ne kadar sonra gercek yerlerine almalıyız? direk pet bardaktan büyük saksılara mı almalıyız yoksa önce baska kücük bir saksıya büyüyünce baska büyük saksıya mı almalıyız?Pet bardaktan cıkarırken köklerini topraktan temizleyip mi pet bardagı kenarlarından kesip topragıyla mı ekmeliyiz?

nova35
17-04-2013, 12:01
bir sorum daha var :) domatesten koltuk alındıgı gibi salatalıktan da koltuk alıncak mı? saksı icin soruyorum...

kursun
17-04-2013, 12:21
Gerçek dört yaprak çıktığında, saksıya aktarabilirsin.
Bildiğim kadarıyla salatalıkta şaşırtma iyi sonuç vermiyor.
Pet bardağı önce sula, sonra,
yetiştireceğin büyük saksıya pet bardağın ölçüsünde yer hazırla.
bardağın içine iyice su işlesin, sonra iki parmağını gövdenin arasından sok ve bardağı ters çevir,
hafifçe bardağı yanlardan bastır fide toprağıyla birlikte eline gelir.
saksıdaki hazırladığın yere yerleştir, boş kalan yerleri toprak doldur.
fidenin toprağı ile saksı toprağı birbirine sıkıca temas etsin ve sula.
(Dikme işlemi esnasında köklere dokunmamaya gayret et)

nova35
17-04-2013, 15:52
ne kadar güzel anlatmıssınız cok tesekkür ederim dediklerinizi aynen uyguluycam..

nova35
17-04-2013, 15:52
Gercek 4 yaprak dediğiniz ilk cıkan 2 yaprak zaten var sonra 2 yaprak daha cıkınca değil mi?

torkulu
17-04-2013, 22:05
kornişon salatalığımın son hali... yeni çiçek açıyor ama meyvelerde bir gelişme yok, hep aynı duruyor sanki...

nova35
17-04-2013, 23:01
benim salatalık tohumumdan 2 minicik yaprak cıktı, hava cok güzeldi simdi hava öyle değiştiki burda güneş yok buz gibi heryer.. nasıl büyüyecek bilmiyorum :(

torkulu
17-04-2013, 23:05
bende 2 ay kadar önce dikmiştim çok az güneş göründü kış boyu , sonradan boy attı. merak etmeyin ilk yapraklar çıktıktan sonra bir süre duruyor ardından hızla büyüyor. zaten artık bahar geldi haftaya tekrar güneş görür...

nova35
17-04-2013, 23:09
ilk cıkan o cansız yapraktan bahsediyorum güneş görmezse boyu uzar, boyu uzarsa olmaz yazıyor forumda :( sizin fotograftaki büyüklerden cıkmadı daha.bugün cıkarttılar kafayı.cumartesi ektim tohumlarını daha.insallah birsey olmaz ilk kez yetiştircem :( tesekkürler sayın torkulu.. umarım büyürler bende buraya fotografını koyarım..

nkutsay
17-04-2013, 23:31
benim de fideler resmen uyuyor. 1-2 haftadir hic buyumuyorlar. soguktan galiba. iceri mi alsam. 2 haftadir tek yaprak cikardilar, 2. cikamiyor bir turlu.

Revnak
18-04-2013, 10:28
Gercek 4 yaprak dediğiniz ilk cıkan 2 yaprak zaten var sonra 2 yaprak daha cıkınca değil mi?

İlk iki yaprak gerçek yaprak değil kotiledon denilen tohum yaprağıdır. Gerçek yaprağın çıkıp beslenip büyümesi için vardır.
Bitkiye göre kotiledonlardan sonra çıkan 2. 6. yaprakta bitki şaşırtılır ya da gerçek yerine alınır.
Sizin 2. 4. gerçek yaprağa ulaşmanız için biraz daha beklemeniz gerekecek sanıyorum. Merak etmeyin ben de yetiştiriyorum ve gözlemlediğim kadarıyla hıyar çok hızlı ve sağlıklı gelişen bir bitki.
Yalnız okudularımdan öğreniyorum ki şaşırtma gereksizmiş, gerçek yerlerine alınabilirlermiş. Ben şaşırtmıştım, umarım gerçek yerlerini ayarlayana kadar ya da sonrasında bir sorunla karşılaşmam.

nova35
18-04-2013, 10:57
Cok tesekkür ederim Sevgili Revnak insallah olcak benimde ben de koyucam resimlerini buraya :)

kursun
18-04-2013, 11:09
Fideleri serin yerde, (10-15 derece sıcaklıkta) bol ışık almalı,
doğrudan güneş ışığı dokunur. Az ışık boyunu uzatır ve gövde ince olur.
Katalidon yapraklar (ilk önce çıkan iki yaprak) yere paralel olana kadar çok dikkatli olmalı.
evin serin bir odasında camın önü olabilir. Direk güneş ışığı geldiğinde perde tülü çekilmeli.
Yapa yapa tecrübe kazanılır.

Boska
18-04-2013, 11:28
kornişon salatalığımın son hali... yeni çiçek açıyor ama meyvelerde bir gelişme yok, hep aynı duruyor sanki...
Sayın torkulu,
Salatalıkta ilk açan çiçeklerin ilk 25-30 cm.'e kadar olanlarının koparılması tavsiye edilir.
Sizinki biraz erken çiçekaçmış gibi görünüyor. Çiçekleri ve varsa bir karışa kadar oluşan meyvelerini koparırsanız daha sağlıklı ve bol ürün veren bir bitki elde edersiniz.

toruga
21-04-2013, 22:57
devam ediyorum....

Revnak
22-04-2013, 14:16
Benim hıyarlarım büyümüşler de sarılmak için kol atmaya bile başlamışlar;)
Artık asıl yerlerine almanın zamanı geldi sanırım. 4'ünü birlikte 25 cm.derinliğinde 75 cm. genişliğinde büyük bir saksıya dikmeyi düşünüyorum.
393858

393859

toruga
23-04-2013, 21:54
25 cm derinlik yeterli olacak mı?

Revnak
24-04-2013, 13:27
Umarım;)
Nem sevdiğinden dolayı köklerinin ilk 20-25 cm.de geliştiğini okumuştum. Ayrıca aldığım tohum için bilgilendirme kısmında saksıda yetiştirilebilir yazıyordu, taşırken köklerine zarar vermediysem bir sorun yaşayacağımı sanmıyorum.
Saksım 60 litreymiş dolmak bilmedi zaten:P Toprak, gübre, perlit, zeolit, leonardit karışımı toprağı mikrobiyal gübreli su ile sulayıp diktim fidelerimi. Tohumdan yetiştirdiğim 2 kadife çiçeğini ve şaşırtma zamanı gelen 2 de fesleğeni kardeş kardeş büyüsünler diye yanlarına diktim, daha ne yapayım...
Ben salatalık olsaydım bu ortamda gayet güzel gelişirdim diye düşünüyorum:p

Bahsi geçen saksı:
394824

394825

Bunlarda kökler:
394826

Yukarıdaki bir mesajda gövdenin toprağa gömülmemesi gerektiği yazıyordu, ben şaşırtma yaptıktan sonra yazıyı okumuş yalnış bir şey yaptım diye korkmuştum ancak görüyorum ki toprak altında kalan gövdeden kökler çıkmaya başlamış.
394827

Revnak
24-04-2013, 16:01
Bunlarda bugünün fotoğrafları;
Normalde ilk fotoğraftaki gibi balkon kapısı önünde güneşte duruyorlar, anlaşılır olması için 2. fotoğrafı koydum.
Yavaş yavaş dışarı alıştırmak için bulundukları yerin önündeki kapıyı açıyorum rüzgara alışmaları için. Bugün yine 5 saat kadar açıklardı, soldaki kadife ve 2. salatalık biraz kendinden geçmiş salmışlar yapraklarını aşağı doğru. Rüzgar dışında başka bir şeyden olabilir mi?

394813

394814

Aşağıdaki fotoğraflar çiçek mi alameti midir?

394815

394816

394817

birnefestoprak
24-04-2013, 18:32
Strese bagli olarak erken ciceklenmis olabilir (fazla boy atmayan ya da erken meyve tutan bir salatalik ise ciceklenme zamani da gelmis olabilir). Bir sorun varsa bile esas yerine aldiginiz zaman kendini toparlar diye dusunuyorum.

Bunlarda bugünün fotoğrafları;
Normalde ilk fotoğraftaki gibi balkon kapısı önünde güneşte duruyorlar, anlaşılır olması için 2. fotoğrafı koydum.

Yavaş yavaş dışarı alıştırmak için bulundukları yerin önündeki kapıyı açıyorum rüzgara alışmaları için. Bugün yine 5 saat kadar açıklardı, soldaki kadife ve 2. salatalık biraz kendinden geçmiş salmışlar yapraklarını aşağı doğru. Rüzgar dışında başka bir şeyden olabilir mi?

Aşağıdaki fotoğraflar çiçek mi alameti midir?

Revnak
24-04-2013, 18:57
İçme su serptiniz, esas yerlerine dün geçtiler zaten, alışıp toparlanmalarını bekleyeceğim o zaman artık.
Tohum için; oturak çalı tipi, saksıda yetiştirilebilir, fideden hasada 65 günde gelir yazıyor zamanıdır belki de çiçeklenmenin ;)

birnefestoprak
24-04-2013, 19:05
Bir dahaki sefere, henuz ciceklenmeden esas yerine gecirirseniz daha iyi olur. Simdi hem ciceklenmeye calisacak, hem de ayni anda kokleriyle yeni yerine yerlesmeye calisacak.

İçme su serptiniz, esas yerlerine dün geçtiler zaten, alışıp toparlanmalarını bekleyeceğim o zaman artık.
Tohum için; oturak çalı tipi, saksıda yetiştirilebilir, fideden hasada 65 günde gelir yazıyor zamanıdır belki de çiçeklenmenin ;)

h_dogan
24-04-2013, 20:20
Bence normal o çiçekleri vermesi boyu kısa değil. Bir de çiçeklerin çoğu erkek çiçek zaten meyve bağlamayacağı için sorun olmaz.
Diğer bir konu da yan dalları budayarak askıya alabilirsiniz her ne kadar oturak dese de uzar yine. Çok uzamasa da uzuyor ben normal Beith alpha tipi hıyarı denemiştim öyle.

Revnak
25-04-2013, 11:33
Benim hatam şaşırtma yaptmada oldu, bilgisizdim meğer şaşırtma yapılmaz asıl yerine alınırmış fideler. Deneye yanıla öğreniyorum, bir sonraki sefere direk gelişeceği yere tohumdan ekmeyi düşünüyorum.
Yan dal budaması dediğiniz koltuklar mıdır, çünkü zaten sadece 4 yaprakları var?
Bir de bir sorum olacak, yukarıda bahsettiğim gibi saksı evde duruyor, alıştırmak için ünündeki kapıyı açıyorum gün içinde ancak rüzgar ya da güneş kötü etkiliyor gibi geldi ne yapmalıyıım içerde mi durmalı ya da nasıl alıştırabilirim dışarıya?

h_dogan
26-04-2013, 17:31
Bitki büyüdükçe yan dal çıkaracaktır onları kastettim.
Fideleri dışarı alıştırmak için önce direk güneşi görmeyen bir yere alın sonra yavaş yavaş güneşe çıkarın. Bir de fideleri akşam alıştıracağınız yere koyun güneş çıktıktan sonra koyarsanız yaprakları kavrulur.

beckham_711
27-04-2013, 17:56
http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy2p.jpg

http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy3n.jpg

http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy15.jpg

http://p1304.hizliresim.com/18/v/mhy4s.jpg

http://j1304.hizliresim.com/18/v/mhy5k.jpg

Sizce ney eksik ?

Hülyab
27-04-2013, 21:44
Merhabalar,
hüsnü kuruntum mu yoksa gerçekten salatalıklarım çiçekleniyormu anlayamadımda anlayan arkadaşlar aşağıdaki fotodan bir analiz yapabilirlermi? Bakımı ile ilgili şimdi yapmam gereken farklı bişey var mıdır?

torkulu
29-04-2013, 12:34
Merhabalar,
hüsnü kuruntum mu yoksa gerçekten salatalıklarım çiçekleniyormu anlayamadımda anlayan arkadaşlar aşağıdaki fotodan bir analiz yapabilirlermi? Bakımı ile ilgili şimdi yapmam gereken farklı bişey var mıdır?

evet çiçekleniyor , bende de öyle olmuştu. 1 karış kadar altta çıkan çiçekleri kopartın daha fazla ürün alırsınız. yanında destek yok gibi isterseniz bir çubuğa bağlayın.

Revnak
29-04-2013, 12:57
İlk çiçeğim açtı ancak erkek.
396892

Sanıyorum ki aynı hastalıktan bende de var, ne yapmalıyım?
396893
396894
396895
396896

Revnak
30-04-2013, 13:38
Bahsi geçen yaprakları çözüm önerisi gelene kadar zararları olmasın diye koparıp attım.
Aşağıdaki fotoğraf, dişi çiçek fotoğrafı mıdır, geliyor mu ilk salatalıklar;)?
Merak ettiğim üstlerindeki su damlası gibi şeyler normal mi?
397547

397548

h_dogan
30-04-2013, 16:24
Yalancı mildiyö belirtilerine benziyor fotoğraflar parlak çıkmış biraz. Yaprakların arkasına bakın yağ lekesi gibi kahverengi lekeler var mı?

Revnak
30-04-2013, 17:12
Yağ lekesinden ziyade aşınmış incelmiş gibiydi önü de arkası da, hiç bir canlı göremedim, bulaşmasın diye koparım o çok sorunlu yaprakları. Tekrar karşılaşırsam fotoğraflarım hemen. Peki yalancı mildiyö ise ne yapmam lazım?

Sayın h_dogan, bir de bu salatalık çiçeğindeki kabarcıklar normal midir, 2 dişi çiçek gördüm ikisi de aynı?

Hülyab
06-05-2013, 06:50
Arkadaşlar merhaba,

Bir haftadır evde yoktum geldiğimde karşılaştığım manzara buydu fidelerimde minik salatalıklar görmek beni çok mutlu etti ama çok sayıda yanlış söylemiyorsam erkek çiçek denilen meyve vermeyecek çiçeklerden var. Yanlışsam düzeltin lütfen. Birde alttan bir miktar çiçeğini kopartıcam başka yapmam gereken birşey var mıdır?

Üst fotoğraftaki dişi alt fotoğraftaki ise erkek çiçek midir?

h_dogan
06-05-2013, 09:24
Arkadaşlar merhaba,

Bir haftadır evde yoktum geldiğimde karşılaştığım manzara buydu fidelerimde minik salatalıklar görmek beni çok mutlu etti ama çok sayıda yanlış söylemiyorsam erkek çiçek denilen meyve vermeyecek çiçeklerden var. Yanlışsam düzeltin lütfen. Birde alttan bir miktar çiçeğini kopartıcam başka yapmam gereken birşey var mıdır?

Erkek çiçekleri neden koparacaksınız?

1. fotoğraf dişi, 2. çiçekler erkek.
Erkek çiçek olmadan tozlanma olmaz.

Hülyab
06-05-2013, 09:27
Erkek çiçekleri değilde en alt kısımda çıkanlar koparılır o zaman bitki daha çok çiçek verir die biliyodum yanlışmı biliyorum acaba? :s en alttan birkaç çiçek kopardım :s

denizinkizi
06-05-2013, 09:28
elinde tohum olan varmı. almak istiyorum.

Hülyab
06-05-2013, 09:30
elinde tohum olan varmı. almak istiyorum.

Sevgili Denizinkızı bende tohumlarımı tohum satış bölümünde Amatörhobici rumuzlu beyden aldım hepside çimlendi (elimde olsa gönderirdim ama hepsini ektim ve dağıttım) elinde varmıdır bilmem ona sorabilirsiniz ama ekim zamanı geçmedimi acaba?

h_dogan
06-05-2013, 09:31
Erkek çiçekleri değilde en alt kısımda çıkanlar koparılır o zaman bitki daha çok çiçek verir die biliyodum yanlışmı biliyorum acaba? :s en alttan birkaç çiçek kopardım :s

En alttaki çiçeklerin koparılmasının nedeni bitkinin biraz daha gelişmesini teşvik etmek. Sorun yok o zaman.

Hülyab
06-05-2013, 09:33
ohh çok şükür yanlış bişey yapmamışım o zaman :) rahatladım bak şimdi :)
Dişi çiçeklerim daha az şimdilik çoğu erkek gibi görünüyor umarım daha fazla minik kızlarım olur :)

glcn06
07-05-2013, 14:29
buda benim 23 nisanda fide olarak ektiğim sırık salatalıklarım :D tohum olarakta ektim ama onlar henüz çok minikler.

torkulu
08-05-2013, 10:51
salatalığımın son hali. kornişon salatalık die almıştım ancak jumbo kornişon sanırım normal salatalık çapına ulaştı. kışın çimlendirdiğim için sanırım gövde zayıf. saksıda 2 tane daha fide var ve gövdeleri şimdiden baya kalınlaştı.

h_dogan
09-05-2013, 07:22
salatalığımın son hali. kornişon salatalık die almıştım ancak jumbo kornişon sanırım normal salatalık çapına ulaştı. kışın çimlendirdiğim için sanırım gövde zayıf. saksıda 2 tane daha fide var ve gövdeleri şimdiden baya kalınlaştı.

Sn torkulu hıyarınız kornişon ama siz geç kalmışsınız hasatta. Bir an önce kopartın onu bitkiniz küçük olduğu için başka meyve tutmaz bu durumda olan meyve de tohuma gitmek üzere.

birnefestoprak
09-05-2013, 18:54
Sn. Hülyab,
Yanilmiyorsam, saksilarda gosterdiginiz cesit hibrit degil, bir geleneksel tohum cesidi. Partenokarpik (kendi kendine tozlasan) bir cesit olmadigi surece, meyve tutmasi icin cesitli vektorlere (ornegin arilara) ya da elle tozlamaya ihtiyac duyar. Resimden gordugum kadariyla bitkiyi acik havada degil, evin icinde tutuyorsunuz. Elle tozlamazsaniz, bitkinin meyve tutmasi zor olmaz mi?

Arkadaşlar merhaba,

h_dogan
09-05-2013, 21:26
Sn. birnefestoprak partenokarpik kendi kendine tozlaşan demek değil. Tozlanma ya da döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşturan çeşitlere partenokarpik çeşitler diyoruz.

Seralarda ekilen bütün hıyar çeşitleri partenokarpiktir yani tohum yoktur meyvelerde zaten tohum olması istenmez olur da arılar tozlaşma yoluyla meyve elde edilen bir çeşitten polen taşırlarsa partenokarpik meyvelerin şekli bozlulabilir bu da istenmez.

Partenokarpik çeşitler genel olarak normal şartlar altında erkek çiçek açmazlar sadece dişi çiçek açarlar.

Hülya Hanım'ın hıyarları ise sizin dediğiniz gibi tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor.

ziraatmuh
09-05-2013, 21:43
Dışardan tozlanmaya ihtiyaç duyan çeşitlere mix çeşitler deriz, böcekler vey.a rüzgar yoluyla döllenirler. Ancak günümüzde bu çeşitler pek satılmayan demode olmuş çeşitlerdir. Partenokarpik çeşitlerde erkek çiçek oluşumu sadece stres şartlarında oluşur (aşırı kuraklık, tuzluluk, gece gündüz ısı farkları, aşırı sulama gübreleme, yanlış yad.a fazla ilaç kullanımı vs vs vs ) eğer çeşidiniz partenokarp ise erkek çiçekleri koparıp atınız. Erkek ve dişi çiçek ile ilgili kendi hazırlamış olduğum diyagrama göz atabilirsiniz. İyi yetiştiricilikler.

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/487688_347092625409665_1794078166_n.jpg

birnefestoprak
09-05-2013, 21:55
Duzelttiginiz icin tesekkurler. Boyle cok populer Diva adinda bir cesit var, burda cok yaygin olarak ekiliyor. Tohumundan almistim fakat denemek kismet olmadi. Cengelkoy hiyarina benziyor.

Sn. birnefestoprak partenokarpik kendi kendine tozlaşan demek değil. Tozlanma ya da döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşturan çeşitlere partenokarpik çeşitler diyoruz.

Seralarda ekilen bütün hıyar çeşitleri partenokarpiktir yani tohum yoktur meyvelerde zaten tohum olması istenmez olur da arılar tozlaşma yoluyla meyve elde edilen bir çeşitten polen taşırlarsa partenokarpik meyvelerin şekli bozlulabilir bu da istenmez.

Partenokarpik çeşitler genel olarak normal şartlar altında erkek çiçek açmazlar sadece dişi çiçek açarlar.

Hülya Hanım'ın hıyarları ise sizin dediğiniz gibi tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor.

Hülyab
09-05-2013, 22:09
Sn. Hülyab,
Yanilmiyorsam, saksilarda gosterdiginiz cesit hibrit degil, bir geleneksel tohum cesidi. Partenokarpik (kendi kendine tozlasan) bir cesit olmadigi surece, meyve tutmasi icin cesitli vektorlere (ornegin arilara) ya da elle tozlamaya ihtiyac duyar. Resimden gordugum kadariyla bitkiyi acik havada degil, evin icinde tutuyorsunuz. Elle tozlamazsaniz, bitkinin meyve tutmasi zor olmaz mi?

Sevgili Birnefestoprak,

Bu tozlaşma konusunu bende forumdan okumuştum uzun zamandır camları hep aralıklarla açıyorum ve hafif bir cereyan olmasını sağlıyorum. Fidelerim tüm gün rüzgardan hafif hareket halindeler bu yeterli midir yoksa aradabir fideleri hafif sallamalımıyım?

Dediğiniz gibi tohumlarım geleneksel forumdan satın almıştım hibrit kullanmayı tercih etmiyorum.

ziraatmuh
09-05-2013, 22:58
Erkek çiçeklerden biri olgunlaştığında koparınız ve çiçeğin altından tutarak içinde ki erkek tozlayıcıları dişi çiçeklerin içindeki dişicik tepesine hafifçe sürünüz. çok bastırırsanız dişicik tepesi kırılır ve döl tutmaz.
Gün geçtikçe yeni erkek ve dişi çiçekler oluştukça benzer işlemi tekrarlayınız. Saygılar.

h_dogan
10-05-2013, 07:04
Ben partenokarpik olmayan çeşitlerin demode olduğu fikrine katılmıyorum. En azından Adana için. Seralarda yetiştirilen çeşitler konusunda haklısınız tozlayıcıya ihtiyaç bulunmayan partenokarpik çeşitler tercih ediliyor doğal olarak ama normal tarla koşullarında yetiştirilenler tozlayıcıya ihtiyaç duyuyorlar. En çok satılan çeşit Altay F1 çeşidi Adana'da. Ben şahsen partenokarpik çeşit yerine Altay alır yerim çünkü daha lezzetli.

s-kaptanoglu
10-05-2013, 11:41
arkadaşlar herkese kolay gelsin . Saksım 30 cm derinliğinde bahçe toprağı iyi yanmış koyun gübresi ve ponza taşı karışım toprağım var. Büyük fideyi 25 gün önce küçük olanı 10 gün oldu dikeli . 2 veya 3 günde bir suluyorum

1. resimdeki küçük fidenin boyu sadece 6 - 7 cm boyunda ve salatalık var

2. resimdeki fidem de 12 - 13 cm boyunda ama üzerinde 8 tane salatalık var
çok erken değilmi salatalık vermesi için nerede yanlış yaptım acaba arkadaşlar yardım lütfen

3. resimse bütün fidelerin alt yapraklarını kopardım yaprak uçları kuruyordu yine resimdeki yaprağın uç kısımları farklı bir renkte hastamı acaba salalalıklar. birde 2. resimde görülüyor alt gövdede kireç gibi beyazlık var o nedir acaba

şimdiden çok teşekkür ediyorum uzun oldu kusura bakmayın.

ziraatmuh
11-05-2013, 00:22
Ben partenokarpik olmayan çeşitlerin demode olduğu fikrine katılmıyorum. En azından Adana için. Seralarda yetiştirilen çeşitler konusunda haklısınız tozlayıcıya ihtiyaç bulunmayan partenokarpik çeşitler tercih ediliyor doğal olarak ama normal tarla koşullarında yetiştirilenler tozlayıcıya ihtiyaç duyuyorlar. En çok satılan çeşit Altay F1 çeşidi Adana'da. Ben şahsen partenokarpik çeşit yerine Altay alır yerim çünkü daha lezzetli.
Sayın H_dogan zaten açık saha yetiştiricilikte beith alpha tipleri maliyet ve işçilik açısından daha uygundur. Siz memnunsanız zaten kimse aksi birşey de söyleyemez. Ancak genel anlamda gerek sofralık hıyarda gerekse turşuluk hıyarda mix çeşitler demodeleşmiştir, çünkü her türlü şartta üretimini yapmak zordur. Ne de olsa tozlanma için dış etkenlere ihtiyaçları vardır. Ve her yerde yad.a her iklim şartında bunu sağlamak zordur. Saygılar.

ziraatmuh
11-05-2013, 00:45
Sizce ney eksik ?

Onlar ilk yapraklar kotiledon yapraklar sararıp dökülebilir korkmayın.
Hıyarda belli başlı hastalıklarla ilgili birkac dokuman hazırlamıstım faceboo kta ege tohum sayfasına girer fotolara bakarsanız görebilirsiniz.

s-kaptanoglu
11-05-2013, 10:59
LİNK : http://www.agaclar.net/forum/1152434-post810.htm

BANA YARDIM EDECEK YOKMU ARKADAŞLAR

Boska
11-05-2013, 12:48
Sayın s-kaptanoglu,
Salatalıklarınız gayet iyi. Bana kalırsa boşuna telaşlanıyorsunuz. İlk 25-30 cm de yer alan gerek erkek çiçek, gerekse dişi çiçek ve olabilecek sürgünleri (Yaprakları değil) koparırsanız bitkiniz daha sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.
Merak etmeyin, görünüşleri güzel ve sağlıklı

s-kaptanoglu
11-05-2013, 15:28
şimdi bu görünen salatalıkları kopartıyımmı yani

Boska
11-05-2013, 20:16
şimdi bu görünen salatalıkları kopartıyımmı yani

Bitkilerinizin daha sağlıklı ve daha verimli olması için kopartmanız daha doğru olur sayın kaptanoglu.
Biliyorum. Hepimize emek verdiğimiz, gözle gördüğümüz bir ürünü kopartıp atmak bir anlamda acı verir ama bu ilerisi için daha iyi olacaktır.

turbatur
15-05-2013, 10:53
massallah cok saglikli bence biraz gübresi fazla olabilir bol bol sulayin

yeşimerşahin
23-05-2013, 21:47
Arkadaşlar yeni uye oldum çok bilgi sahibi değilim yardimci olursanız sevinirim salatalıklarım 1,5 metre civarında uzadı meyvesinide verdi hatta yedik bile ama yapraklarının altında siyah noktacıklar oldu böcek yumurtasi gibi ne yapabilirim cok uzuluyorum balkonumda biber domates maydanoz soğan falanda var digerlerinede sıçrıcak diye korkuyorum lutfen yardim şimdiden tesekkurler.

h_dogan
24-05-2013, 21:04
Resim koyarsanız daha net bir şey söyleyebiliriz. Büyük ihtimalle yaprak bitidir.

coskun_Celik_
27-05-2013, 15:51
Resim koyarsanız daha net bir şey söyleyebiliriz. Büyük ihtimalle yaprak bitidir.

Benim fideleri ekelim 28 gün civarı oldu bana gelişimi yavaş geldi! Bide fide büyüsün diye çıkan meyveleri koparıyorum sizce doğrumu!

caner88
10-06-2013, 20:14
herkese merhabalar :) benim salatalığım yaprağında 2 3 delik oluşmuş nedendir acaba bilen dostlar bana yardımcı olabilir mi? birde üstünde gözüken ufak çıkıntılar meyve midir?

yagmur
10-06-2013, 23:48
herkese merhabalar :) benim salatalığım yaprağında 2 3 delik oluşmuş nedendir acaba bilen dostlar bana yardımcı olabilir mi? birde üstünde gözüken ufak çıkıntılar meyve midir?

yapragini bilmiyorum ama meyve tutmus sanirim 10 . 15 gune salataligi
toplarsiniz elinize saglik afiyet olsun.

fideüreticisi
11-06-2013, 08:05
paylaşımlarınızı takip etmekteyim...

Revnak
11-06-2013, 12:05
21 Mart'ta tohumunu ektiğim salatalıkların 2 tanesini Pazar günü afiyetle yedik =))

tryalm
11-06-2013, 16:27
Arkadaşlar merhaba semizotunda oluşan resimdeki canlılar şimdi salatalıklarımın yapraklarının altında ve maydanozlarımada siçradı nasıl müsadale edebilirim.

tryalm
11-06-2013, 16:30
Salatalıların altında da durum budur. cevap yazarsanız çok sevinirim.

efor
12-06-2013, 15:06
Salatalıların altında da durum budur. cevap yazarsanız çok sevinirim.
Bitkilerinizi yaprak biti sarmış. İmha etmek için ilaç kullanmanız lazım. Kimyasal ilaç kullanmak istemiyorsanız sitedeki ev yapımı ilaçlar bölümüne bakarak insan sağlığına zararlı olmayan çözüm üretebilirsiniz.

Zemzem
14-06-2013, 12:20
Merhaba arkadaşlar bende saksıda hıyar yetiştiriyorum. Bitkilerin üstü çiçek dolu ama bir hafta önce bir hıyar çıktı başka da yok üstelik çiçekler kuruyup dökülüyorlar artık, gün aşırı sulama yapıyorum ve batıya bakan balkonda duruyor öğleden sonra üç dört saat güneş alıyor yani. Yanlış yaptığım birşeyler mi var yoksa normal mi anlayamadım.

Boska
14-06-2013, 19:44
Sayın Zemzem,
Çiçekleri erkek çiçekler ise kuruyup dökülmeleri normal. Meyve oluşup da dökülüyorsa beslenmesinde sorun vardır. En basitinden koyun gübresi kullanırsanız sorununuz çözülebilir.

Zemzem
19-06-2013, 17:37
Sn Boska,
Cevabınız için teşekkür ederim. Çengelköy salatalık tohumu diye almıştım ama özelliği mi bilmem neredeyse hepsi erkek çiçek yani anlayabildiğim kadarıyla söylüyorum :) Sadece bir bitkinin üzerinde meyve vardı o da pörsüyüp kurudu tabi aynı zamanda benim hevesim de :(

caner88
20-06-2013, 21:16
bende bugün küçük de olsa ilk salatalığımı yedim :))) üzerinde birkaç tane daha var ama onlar neden bu kadar küçük kaldı bilemedim :(

nesli60
21-06-2013, 00:28
bu salatalıkmı yoksa cicekmi acıcak arkadaslar ben anlamadım yardımcı olursanız sevinirim

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/5718_153346541517234_2115673930_n.jpg

caner88
21-06-2013, 09:27
anladığım kadarıyla bu bir salatalık ve meyvesini tutmuş görünüyor şimdilik.şimdiden afiyet olsun :))

nesli60
21-06-2013, 11:19
ama yanlış bişiler sanki salatalıklar çiçeklenmeden meyve verir mi _?

kursun
21-06-2013, 13:21
Salatalıklarda iki tür çiçek olur, erkek ve dişi çiçek.
Meyva yapan dişi çiçektir. Ve minyatür görünümlü meyva ucunda çiçek açar.
Sizinki de dişi çiçek, bir süre sonra ucunda çiçek açıp salatalık verecek.

bonsaist
24-06-2013, 12:20
merhaba arkadaslar 2 adet salatalıgım var boylar 1 mt buldu fakat anlamadıgım bısey var cıcek acıyorlar ama dokulup kalıyorlar neden boyle olur yapraklarda ne bocek var ne bıse yardımcı olurmusunuz

bonsaist
25-06-2013, 14:24
Merhaba arkadaslar penceremın onğnde uzun saksıların icinde 2 adet sırık salatalık bulunmakta salatalıkların boyu 1mt buldu cok guzel cücek aciyorlar fakat ne oluyo ne bitiyo dökülüyorlar cok canımı sıkmaya basladı bu iş sabah saat 11 kadar guzsel gunes alıyorlar karanlık bir yerde degil yapraklarında bocekte yok sulamasınıda haftada 2 kere yapmaktayım yardımcı olursanız sevinirim..bi hevesle başladım yarım kalsın istemiyorum...

Safranlı
25-06-2013, 15:44
çok su vermeyiniz

bonsaist
25-06-2013, 16:15
çok su vermeyiniz

tesekkur ederım formdada arastırdım az sulayın dıye ne kadar bı zaman dılımınde yapmam gerekıyor acaba

Gazi Barış
25-06-2013, 16:44
Saksılar küçük de geliyor olabilir, besleyemeyecekse döker. Çiçek tutsa bile küçük güdük bir salatalık yapar.

kursun
26-06-2013, 14:18
Sayın bonsaist, "uzun saksıların icinde 2 adet sırık salatalık bulunmakta" diye yazmışsınız.
bir saksıda mı iki adet salatalık ekili. Saksının ebadı ne kadar. Bunlar da çok önemli.
Ben de saksılarda salatalık yetiştiririm.(5 litre ve 10 litre pet şişelerde).
Saksıların toprağı yere benzemiyor, güneşi görünce hemen kuruyor.
Sulama arası kısa mı, uzun mu, toprağını kontrol etmelisin.

beklence
01-07-2013, 09:41
Merhabalar, ektiğim salatalıklar çiçek açıyor ama döllenmiyor sanırım sadece çiçek kalıyor. Bu yalancı çiçek midir, ne yapmalıyım, söküp yenisini mi dikmeliyim? Lütfen yardımcı olun ramazan ayında en çok tükettiğim sebze salatalık, ne yapacağımı şaşırdım, kimisi fazla sulama diyor

caner88
01-07-2013, 10:14
merhabalar, yetiştirdiğiniz koşulları(saksıda ,bahçede ,güneş alma durumu, sulama sıklığı) ayrıntılı yazarsanız daha iyi yardımcı olunabilir.

hideline
01-07-2013, 17:23
Arkadaşlar salatalıklarda hangi çiçek erkektir hangisi dişidir aşağıdaki videoda görebilirsiniz. Ayrıca dişi ile erkek çiçeğin polenlerinin döllendiğinden emin olmak istiyorsanız gösterilen metodu uygulayabilirsiniz.

Hand Pollinating Cucumbers: Male and Female Flower Identification - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hq_KNAAG7j0)

nova35
02-07-2013, 16:40
merhabalar balkonumda büyük bir saksıda tek salatalık yetiştiriyorum tohumdan yetiştirdim cok güzel boy attı üzerinde bircok cicegi var ama1-2 tane cicek sanırım dişi meyva tutcak gibi oluyor altından kürdan inceliginde salatalıga benzer birsey cıkıyor ama sonra cicek düşüyor. gayet güzel görünüyor bitki öyle büyük öyle cok cicekli ki ama ney yanlıs yapıyorum bilmiyorum ilk kez yetiştiriyorum balkonum cok güzel güneş alıyor sebep ne olabilir bilgilendirirseniz sevinirim tesekkürler...

bonsaist
02-07-2013, 16:47
merhabalar balkonumda büyük bir saksıda tek salatalık yetiştiriyorum tohumdan yetiştirdim cok güzel boy attı üzerinde bircok cicegi var ama1-2 tane cicek sanırım dişi meyva tutcak gibi oluyor altından kürdan inceliginde salatalıga benzer birsey cıkıyor ama sonra cicek düşüyor. gayet güzel görünüyor bitki öyle büyük öyle cok cicekli ki ama ney yanlıs yapıyorum bilmiyorum ilk kez yetiştiriyorum balkonum cok güzel güneş alıyor sebep ne olabilir bilgilendirirseniz sevinirim tesekkürler...

aynı dert bendede var arkadasım 1 mt uzunlugunda salatyalık 70 cm uzunludunda saksıda 2 adet yedı sekız adette bıber var salatalıklar cıcek acıyor fakat ne kısmetse dokuluyor daha anca 2 adet salatalık tutmaya yuz tuttu cıcekken fazla sulamamak gerekıyormus bende arastırıyorum bulursak soylerım sanada :-)

bonsaist
02-07-2013, 16:52
Sayın bonsaist, "uzun saksıların icinde 2 adet sırık salatalık bulunmakta" diye yazmışsınız.
bir saksıda mı iki adet salatalık ekili. Saksının ebadı ne kadar. Bunlar da çok önemli.
Ben de saksılarda salatalık yetiştiririm.(5 litre ve 10 litre pet şişelerde).
Saksıların toprağı yere benzemiyor, güneşi görünce hemen kuruyor.
Sulama arası kısa mı, uzun mu, toprağını kontrol etmelisin.

saksının ebatı 72 cm uzunlugunda saksı cam cenarlarına konulan stardart saksılar cıcek acıyor fakat tutmuyor kuruyorlar daha yenı 6 7 cm bı salatalık var 1 tanede 1 cm salatalık var o kadar cıcek acıyor tutmuyor anlamıyorum bırde erkek dısı diye biseyler varmıs acaba döllememi yapmam gerekıyo boylar 1 mt gecti cicek acıyor diye fazla sulamıyorum haftada bir ne yapmam gerek daha :-(
saksıda 8 adette biber var bunkarın etkısı olurmu

nova35
02-07-2013, 17:39
biberde var bende biberlerde de cicek yok domates var onlarda da cicek cok ama domates olmuyor cicekler kuruyor hepsinin sadece boyu var maalesef :(

CELL-34
03-07-2013, 02:37
Merhaba arkadaşlar,
Bende bu yıl balkonda sebze yetiştirmeye çalışıyorum ama sanırım acemi olduğumda, hiç doğru dürüst meyve alamadım. Salatalıklarım 2 aydır ancak 30-40 cm uzadı. Meyvelerin çoğuda kurudu. Neden olabilir...

bonsaist
03-07-2013, 08:59
http://r1307.hizliresim.com/1c/3/puqm4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://r1307.hizliresim.com/1c/3/puqp8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://u1307.hizliresim.com/1c/3/puqpw.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bahsettigim salatalıklarım bunlar arkadaslar disi cicegim fazla yok sanırım dun itibariyle 3 adet salatalık oldu bırı buyuk digerleri 1 cm kadar yorumlarınızı beklıyorum

limon_sever
03-07-2013, 09:17
http://r1307.hizliresim.com/1c/3/puqm4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://r1307.hizliresim.com/1c/3/puqp8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://u1307.hizliresim.com/1c/3/puqpw.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bahsettigim salatalıklarım bunlar arkadaslar disi cicegim fazla yok sanırım dun itibariyle 3 adet salatalık oldu bırı buyuk digerleri 1 cm kadar yorumlarınızı beklıyorum

O kadar küçük saksıda o kadar bitki çok fazla. Her bitki için bir saksı ve derin olması gerekir ki iyi gelişsinler. Ama bundan sonra haftada bir iyi bir besin verirseniz gelişimleri güzel olur.

bonsaist
03-07-2013, 10:42
O kadar küçük saksıda o kadar bitki çok fazla. Her bitki için bir saksı ve derin olması gerekir ki iyi gelişsinler. Ama bundan sonra haftada bir iyi bir besin verirseniz gelişimleri güzel olur.
iyi bir besin derken ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim :confused:
dediginizde haklısınız acemi oldugum ıcın yavas yavas ogrenecegim

nova35
03-07-2013, 11:01
bendeki salatalık aynı bu boyda aynı bu sekilde siz sanırım almıssınız 1 2 tane de olsa salatalık bende o da cıkmadı benim saksım bundan cok cok büyük nerede yanlıs yapıyoruz anlamıyorum besin derken ne verebiliriz?

bonsaist
03-07-2013, 11:25
bendeki salatalık aynı bu boyda aynı bu sekilde siz sanırım almıssınız 1 2 tane de olsa salatalık bende o da cıkmadı benim saksım bundan cok cok büyük nerede yanlıs yapıyoruz anlamıyorum besin derken ne verebiliriz?
haftada 1 kere suluyorum gübre varsa gübrele eline tahta al koklerıne zarar vermeyecek sekılde capala arkadasın cevaplamasını beklıyorum bende besın ne kullanmalıyız diye

limon_sever
03-07-2013, 12:57
iyi bir besin derken ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim :confused:
dediginizde haklısınız acemi oldugum ıcın yavas yavas ogrenecegim

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm hazırlayabilirsiniz. Ayrıca gübreyi sulandırıp bir gün beklettikten sonra o suyla sebzelerinizi sulayabilirsiniz. (Akvaryum hava motoru varsa içine koyup 2 gün çalıştırırsanız yararlı mikroorganizmalarda çoğalabilir. Bunun için içine bir miktar örneğin 5 litre suya 1 kürek gübre, yarım çay bardağı pekmez koyup çalıştırabilirsiniz. 2 gün sonunda bu suyu tekrar suyla karıştırıp sebzelerinize verebilirsiniz.)

caner88
03-07-2013, 21:01
:confused: benim salatalıklarımda yamuk yumuk oluyor.neden olabilir acaba?:confused: yardımcı olursanız sevinirim. ;)

birnefestoprak
04-07-2013, 04:33
Bazen asiri sicaktan meyvelerde deformasyon soz konusu olabiliyor. Saksi balkonda mi duruyor?

:confused: benim salatalıklarımda yamuk yumuk oluyor.neden olabilir acaba?:confused: yardımcı olursanız sevinirim. ;)

caner88
04-07-2013, 10:07
Bazen asiri sicaktan meyvelerde deformasyon soz konusu olabiliyor. Saksi balkonda mi duruyor?

evet balkonda duruyor. normal bir durum mu o zaman? :confused: cevabınız için teşekkürler. ;)

eylülbelde
07-07-2013, 23:39
Genişçe saksılara ektiğim salatalıkların sırık mı yoksa yerde yetişen cinsten mi olduğunu karıştırdığım/hatırlamadığım için kale filesi şeklinde bir ağ yapmıştım sarılmaları için. Saksının içinde uzadıkça yana/aşağı devrildikleri için ipe sarılırlar dedim. Tabi sırık salatalık muamelesi yapmış oldum biraz kendilerine :)

Bu durum bir sorun yaratır mı acaba? Şu anda çiçek açmış durumda salatalıklar. Meyveye dönüp ağırlaştıktan sonra gövde taşımakta sıkıntı yaşayabilir mi? İçlerinde tarla salatalık cinsi vardı mesela. Yerde yetişiyor bu tür. Sıkıntı olur mu ağa dolanmaları?

botanikerdi
26-08-2013, 17:02
salatalıklarımın yapraklarına beyaz küçük sinekçikler dadandı nasıl baş edebilirim

Bilge Kerem
12-09-2013, 17:25
Merhabalar...İklimsiz arkadaşımın yolladığı dikenli salatalıkları ekmiştim...Salatalıklar büyümeye başladı (Salatalık saksının önündekiler kavun, bakalım olacaklar mı :)...Buyrun fotoğraflar;

http://img157.imageshack.us/img157/4752/1004267mediumvv6.jpg

http://img389.imageshack.us/img389/7721/1004268mediumzv3.jpg

http://img389.imageshack.us/img389/4418/1004263mediumtv7.jpg
o dikenli salatalık cinsi köy hıyarıdır onun tohumluhu tupturuncu oluyo ve tohumluklar 500 grama yakın oluyo fakat yenmiyo çünkü tadı hiç yok(tohumlukların)
:D

Bilge Kerem
12-09-2013, 17:30
bu fideyi 3 hafta önce verdiler fakat ne oldugunu onlarda bilmiyorlardı. belki salatalık belkide kabak olabilir dediler şimdi biraz büyüdü resmine bakıp anlaşılabilirmi acaba

bu bir köy salatalığı fidesi:D

Bilge Kerem
12-09-2013, 17:40
Salatalık çekirdeğinden salatalık fidesi elde edebilirmiyim?
evet

Muda
12-09-2013, 21:27
o dikenli salatalık cinsi köy hıyarıdır onun tohumluhu tupturuncu oluyo ve tohumluklar 500 grama yakın oluyo fakat yenmiyo çünkü tadı hiç yok(tohumlukların):D

Sayın Bilge Kerem ve Rapator; Resimde görülen salatalık kornişon salatalıktır. Bizim burada bir bölgede uzun yıllardır yetiştirilmektedir. Yemek için değil turşu yapmak için kullanılır. 0 numara, 1 numara, 2 numara gibi büyüklüğüne göre eleklerden geçirilerek satılır. Siz de onları fazla büyümeden toplarsanız hemen yenisinin çıktığını söylüyorlar. Koparmadığınız zaman da çok çabuk büyümekteler. Benim bildiğim sürekli toplanmakta ve ürün almaktalar.

koraye
13-09-2013, 08:51
Merhaba,

Pazar gunu ektigim tohumlar bugun (Cuma) 10 cm.e kadar ulasti. Saksinin disina cikip yere egilmeye basladi.

Dikey uzamalari icin sopalar baglamam gerektigini ogrendim forumdan.

Ancak bunu nasil yapabilirim bilmiyorum. Zarar da vermek istemiyorum.

Biraz (tercihen resimli) aciklama gonderebilir misiniz ?

Evin icinde sehpanin uzerinde gunes gorebilecek bir yerde yetistiriyorum.

Simdiden tesekkurler,

Koray

hilalll
24-02-2014, 14:34
Özellikle kornişon cinsine hayranim bahcede bikaç kökten hergun yarim litrelik pet şişeye turşu kuracak kadar verir icine birzda körpe biberlerden eklemeyi ihmal etmemeli ev tursusu gibisi yok.Sofralik tipler ömrünü çabuk tamamladi bende domatesler biberler sonbahara kadar devam ederken salataliklar bikaç parti verdikten sonra sararip kurumustu.15 20 gün aralikli dikmekte fayda var.

kapot
20-03-2014, 16:02
bana verimli ve lezzetli zalatalık tohum ismi veren var mı

erhan62
20-03-2014, 16:17
Salataliklarda hic budama yapmayi denediniz mi. Yani tepe almayi ve koltuk cikarmasina tesvik etmeyi deneyen oldu mu, ne de olsa yeni atilan kol genc kalacak ve verime devam edecek..

İsmail Kuzucu
20-03-2014, 18:03
bana verimli ve lezzetli zalatalık tohum ismi veren var mı

Kaç adet ekim yapacaksınız? Ona göre isim vereyim :)

Salataliklarda hic budama yapmayi denediniz mi. Yani tepe almayi ve koltuk cikarmasina tesvik etmeyi deneyen oldu mu, ne de olsa yeni atilan kol genc kalacak ve verime devam edecek..

Bu hıyarın özelliğine göre değişir. Sırık hıyarda bunu yaparsanız, yan dalların verimi ana dala göre çok azdır. Bu yüzden yandan çıkan filizler koparılır ve ilerleyen dönemlerde uç alma yapılarak koltuklardan yeni ürün elde edilir.

Yer hıyarlarında ilerleyen dönemlerde (verim azalınca) yapılabilir, çünkü verim yan sürgünlerde daha çoktur.

parapet
04-04-2014, 12:36
Merhaba,
Benim 3 kök salatalık fidem var. Bunlarla ilgili birkaç sorum var. Fidelerin boyu yaklaşık 15-20 cm olmasına rağmen çiçek açmaya başlayacaklar acaba bu çiçekleri koparmalı mıyım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

parapet
04-04-2014, 12:55
Merhaba,
Benim 3 kök salatalık fidem var. Bunlarla ilgili birkaç sorum var. Fidelerin boyu yaklaşık 15-20 cm olmasına rağmen çiçek açmaya başlayacaklar acaba bu çiçekleri koparmalı mıyım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

İsmail Kuzucu
04-04-2014, 19:38
Merhaba,

Merhaba Sayın parapet,

Baştan başka bir konu hakkında yazayım. İlk 4 koltuktaki çiçekler sanırım erkek çiçekler, tam net belli olmadığı için emin değilim. Bunlar siz koparmasanız dahi kendiliğinden düşecektir.

5. koltukta yer alan hıyar sizin asıl ürününüz. Eğer ilk 3-4 koltuktaki çiçekler bunun gibi ise bu çiçekleri yolun. Fidenin gövdesi gelişmeye başlasın.

Birde keşke fideleri biraz daha yukarıya ekseydiniz. Saksı yüksek olmadığı için kök hemen aşağı kısma inebilir :)

Bereketli ürünler dilerim..

parapet
05-04-2014, 11:26
Merhaba Sayın parapet,

Baştan başka bir konu hakkında yazayım. İlk 4 koltuktaki çiçekler sanırım erkek çiçekler, tam net belli olmadığı için emin değilim. Bunlar siz koparmasanız dahi kendiliğinden düşecektir.

5. koltukta yer alan hıyar sizin asıl ürününüz. Eğer ilk 3-4 koltuktaki çiçekler bunun gibi ise bu çiçekleri yolun. Fidenin gövdesi gelişmeye başlasın.

Birde keşke fideleri biraz daha yukarıya ekseydiniz. Saksı yüksek olmadığı için kök hemen aşağı kısma inebilir :)

Bereketli ürünler dilerim..
Sayın KUZUCU,
Cevabınız için teşekkür ederim. Başta toprak sıkıntısı çekmiştim, toprak az geldi. Bu yüzden aşağıda kaldılar.
Çiçek konusuna gelince evet daha çok küçükler belirlemek çok zor aradan biraz daha zaman geçince yeni fotoğraflar eklerim. İyi günler.

parapet
11-04-2014, 14:00
Merhaba,
Salatalıklarda son durum bu 1 dişi çiçek ve diğerlerinin hepsi erkek.

İsmail Kuzucu
11-04-2014, 19:58
Hıyarların son durumu harika. Yaprak rengi ve gelişim güzel. Eğer hıyarı siz kendiniz sardıyorsanız, çıkan ipleri koparabilirsiniz.

Bereketli ürün almanız dileğiyle..

parapet
13-04-2014, 14:02
Hıyarların son durumu harika. Yaprak rengi ve gelişim güzel. Eğer hıyarı siz kendiniz sardıyorsanız, çıkan ipleri koparabilirsiniz.

Bereketli ürün almanız dileğiyle..

Evet harika görünüyorlar, umarım salatalık alabilirim. kolları ile çubuklara kendileri sarılmaya başladılar. Bir ara hava sert rüzgarlıydı, rüzgara dayanamazlar diye düşünüyordum kolları ile hemen çubuklara sarıldıklarını görmek çok haz vericiydi.

april13
06-05-2014, 18:37
Selam arkadaşlar Buda benim salatalıgim saksi boyu uygunmu teredutte kaldim :s birde ben koyun gubresi kullandim yarim kilo kadar son olarak bu tip saksiya kac kok fide dikmeliyim ben 3 kok diktim ne yapmaliyim simdiden tesekkurler

http://i.hizliresim.com/O2Vr24.jpg
http://i.hizliresim.com/nPjbYM.jpg
http://i.hizliresim.com/gl2PjO.jpg

İsmail Kuzucu
07-05-2014, 20:33
Selam arkadaşlar Buda benim salatalıgim saksi boyu uygunmu teredutte kaldim :s birde ben koyun gubresi kullandim yarim kilo kadar son olarak bu tip saksiya kac kok fide dikmeliyim ben 3 kok diktim ne yapmaliyim simdiden tesekkurler

2-3 adet ekim için ideal bir saksı. Fideleri aralıkları ekerseniz güneş ışığından daha çok yararlanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)

april13
07-05-2014, 23:32
2-3 adet ekim için ideal bir saksı. Fideleri aralıkları ekerseniz güneş ışığından daha çok yararlanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)

Tesekkur ederim ismail kuzucu tavsiyelerinize uyucam :)

eksper34
15-05-2014, 13:55
selam arkadaşlar;
galiba bir yerde yanlış yaptım. ben de uzadılar diye sevinmiştim:) fideleleri kurtarma şansım var mı?

s.serdar
15-05-2014, 23:03
selam arkadaşlar;
galiba bir yerde yanlış yaptım. ben de uzadılar diye sevinmiştim:) fideleleri kurtarma şansım var mı?

Az mı ışık aldılar?

eksper34
16-05-2014, 06:29
Az mı ışık aldılar?

Evet maalesef, simdi camin onundeler. Yeni cikan 4-5 tane daha var. İnşallah onlar kurtulur.

kursun
16-05-2014, 08:08
selam arkadaşlar;

Boyu uzayan hıyar fidlerini hemen yerinden köklerini bozmadan çıkart ve (gövde yapraklardan 5 cm kalacak kadar) derin bir kaba dik. Mümkünse torf kullan. Su şişesinin ağzını kesip altına bir kaç delik açarak yapabilirsin. Evin dışına çıkart .
ilk bir kaç gün direk güneş görmesin. nemli tut, fazla sulama.
Biraz da bu konuda yazılan çok yazı var, onları oku.
Diğer fideleini de odanın dışına çıkar. hemen güneşe de atma.

İsmail Kuzucu
16-05-2014, 20:18
Hıyarda koltuk alma işlemi. Koltuklar el ile tek seferde kırılıp mümkün olduğu kadar sap bırakılmadan alınmalıdır.

493216

493217

493218

493219

493220

yasinmetin
16-05-2014, 22:27
tohumu direk toprağa ekmek için geç mi kalındı acaba Ankara için?

limon_sever
17-05-2014, 12:40
tohumu direk toprağa ekmek için geç mi kalındı acaba Ankara için?

Ben Konya'da Temmuz'a kadar salatalığı toprağa ekim yapıyorum. Eğer sera tarzı yapmazsak Temmuz'dan sonra ekilen tohumdan yetişen bitkinin genelde pek meyveleri olmuyor.

tekdabanca2323
23-05-2014, 02:15
sayın selahattin hocam benim salatalık yapraklarında hafiften sararma başladı topragında ne eksik olabilir acaba ( azotlu veya demirli gübremi versem)

İsmail Kuzucu
23-05-2014, 05:59
sayın selahattin hocam benim salatalık yapraklarında hafiften sararma başladı topragında ne eksik olabilir acaba ( azotlu veya demirli gübremi versem)

Fotoğraf eklemeniz mümkün mü? Görmeden bişey söylemek zor. Azot, demir, magnezyum eksikliği veya mantar hastalığıda olabilir.

seckinty
02-06-2014, 14:11
merhaba

ben geçen sene Amasyadan köyden aldığım salatalık (dikenli ve kocaman oluyor) tohumlarını ektim büyüttüm saksıdalar şimdi ama hiç çiçek açmadılar sorun olabilirmi yoksa erkenmi daha?

bitkinin boyu yaklaşık 60 cm e ulaştı hala boy atıyor bilginiz varmı acaba

Emir Özkan
02-06-2014, 19:57
498924

Bunlarde benim yavrularım

birde acaba ne zaman büyük saksıya almalıyım?

daha büyüsünlermi yoksa şimdiden ekmeye başlamalımıyım?

İsmail Kuzucu
02-06-2014, 20:11
merhaba

ben geçen sene Amasyadan köyden aldığım salatalık (dikenli ve kocaman oluyor) tohumlarını ektim büyüttüm saksıdalar şimdi ama hiç çiçek açmadılar sorun olabilirmi yoksa erkenmi daha?

bitkinin boyu yaklaşık 60 cm e ulaştı hala boy atıyor bilginiz varmı acaba

Tohum yerlı tohum olunca cıceklenme gec olabılır. Bıraz daha bekleyın. Bırde tohum cesıdı sırık mı yoksa yer mı?

seckinty
03-06-2014, 16:25
Tohum yerlı tohum olunca cıceklenme gec olabılır. Bıraz daha bekleyın. Bırde tohum cesıdı sırık mı yoksa yer mı?

sırık diye biliyorum, köyde gördüklerim hep öyleydi

bu sene bulabilirsem yerli başka tohumlarda bulmaya çalışacağım

köylerde gerçekten büyük nimetler yatıyor :)

İsmail Kuzucu
03-06-2014, 21:06
498924

Bunlarde benim yavrularım

birde acaba ne zaman büyük saksıya almalıyım?

daha büyüsünlermi yoksa şimdiden ekmeye başlamalımıyım?

1 veya 2. gerçek yaprakta saksıya alınması gereklidir. Şimdi daha çok erken.

sırık diye biliyorum, köyde gördüklerim hep öyleydi

bu sene bulabilirsem yerli başka tohumlarda bulmaya çalışacağım

köylerde gerçekten büyük nimetler yatıyor :)

Yerli tohum olarak kornişon bulursanız harika turşusu oluyor tavsiye edilir :)

Emir Özkan
05-06-2014, 08:35
boyları 13-15 cm ye ulaştı yapraklarıda epey büyüdü bükülmeye başladılar acaba büyük alana taşımalımıyım?

bakugan192
05-06-2014, 15:40
hiyarda koltuk alma nasil yapilir? koltuk alma gereklimi? uzerinde hiyar varda kiyamiyorum. cevablandirirsaniz sevinirim

iyiarama
05-06-2014, 21:30
merhaba salatalıklarımın meyveleri 15 gündür 1cm boyunda büyümüyor. bu normal mi

İsmail Kuzucu
06-06-2014, 07:26
boyları 13-15 cm ye ulaştı yapraklarıda epey büyüdü bükülmeye başladılar acaba büyük alana taşımalımıyım?

Gerçek yaprak sayısı ne kadar? (en alttaki 2 yaprak sayılmaz) Fideleri yarı gölge bir yerde tutarsan boya gitmeyip köke ve yaprağa çalışacaktır.

hiyarda koltuk alma nasil yapilir? koltuk alma gereklimi? uzerinde hiyar varda kiyamiyorum. cevablandirirsaniz sevinirim

Bu mesajın biraz üzerinde resimli olarak anlatımı var. Cins sırık ise koltuk almak gereklidir. Sırık değilde yer ise koltuk almaya gerek yok.

merhaba salatalıklarımın meyveleri 15 gündür 1cm boyunda büyümüyor. bu normal mi

Hıyarlar bu dönemde su ve potasyum ihtiyacı duyarlar, toprağınız nasıl bi toprak ve sulamasını nasıl yapıyorsunuz?

bakugan192
06-06-2014, 11:06
cinsin yerli veya sirik olmasi nasil anlasilir?

Emir Özkan
07-06-2014, 08:56
[QUOTE=İsmail Kuzucu;1292753]Gerçek yaprak sayısı ne kadar? (en alttaki 2 yaprak sayılmaz) Fideleri yarı gölge bir yerde tutarsan boya gitmeyip köke ve yaprağa çalışacaktır.

boyları çok uzadı ve güneş alıyolar. Dediğiniz gibi salatalıklarımı taşıyacağım. Fakat boyları o kadar uzadı ki bükülüp kırılma safhalarına geldiler. Ayrıca bir bardakta ortalama 4 kök salatalık mevcut gerçek yaprak sayısı 2 kök salamayacaklar diye korkuyorum. Bir kaç kırık salatalığı attım. Acaba taşımalı mıyım?

Emir Özkan
07-06-2014, 09:00
cinsin yerli veya sirik olmasi nasil anlasilir?

ben şahsen domateslerde sırık veya normal olmasını yapraklarından anlıyorum
sırık domates yaprağı daha sivri oluyor.

belki aynısı salatalık içinde geçerlidir

efor
07-06-2014, 09:38
Sayın İsmail Kuzucu
Diktiğim fidelerin bazılarını hazır almıştım. Güneşli bir yere diktim ve toprağını da organik gübre ile destekledim.Aldığım fideler her koltuğundan 3-4 meyve veren cinsten çıktı. İlk meyve ve çiçeklerini kopardım bitki gelişsin diye ve ipe sardırdım, ama yinede bitki gelişimi ve meyve büyütmesi çok yavaş oluyor. üzerindeki salatalıklar çok fazla ve hala küçücük duruyor ve ilerleme yok. buda bana beslenmede bir aksaklık olduğunu düşündürüyor. Gelişmesi için özel olarak vermem gereken bir gübre ya da yapmam gereken bir uygulama var mı?

İsmail Kuzucu
07-06-2014, 10:46
Sayın İsmail Kuzucu
Diktiğim fidelerin bazılarını hazır almıştım. Güneşli bir yere diktim ve toprağını da organik gübre ile destekledim.Aldığım fideler her koltuğundan 3-4 meyve veren cinsten çıktı. İlk meyve ve çiçeklerini kopardım bitki gelişsin diye ve ipe sardırdım, ama yinede bitki gelişimi ve meyve büyütmesi çok yavaş oluyor. üzerindeki salatalıklar çok fazla ve hala küçücük duruyor ve ilerleme yok. buda bana beslenmede bir aksaklık olduğunu düşündürüyor. Gelişmesi için özel olarak vermem gereken bir gübre ya da yapmam gereken bir uygulama var mı?

Bıtkı gelısımı ıcın azot, meyveler ıcın potasyum agırlı gubre kullanabılırsnız. Npk gubre kullanırsanız 16-8-24 ıcerıgı sızın ıcın yeterlı olacaktır. Gunluk 1 gr olarak sulama suyu ıle verebılırsınız.

efor
07-06-2014, 11:03
Bıtkı gelısımı ıcın azot, meyveler ıcın potasyum agırlı gubre kullanabılırsnız. Npk gubre kullanırsanız 16-8-24 ıcerıgı sızın ıcın yeterlı olacaktır. Gunluk 1 gr olarak sulama suyu ıle verebılırsınız.
Elimde 20-20-20 damlama gübre var bunu kullansam olur mu? birde 1 gr ölçü bir litre su için geçerli sanırım.

İsmail Kuzucu
07-06-2014, 11:25
Elimde 20-20-20 damlama gübre var bunu kullansam olur mu? birde 1 gr ölçü bir litre su için geçerli sanırım.

Oda uygundur. Su mıktarı gunluk sulamaya gore degısır. Hava guneslı ıse bıtkı gunde 100 ml su ıster, kapalı ıse 50 ml. (su mıktarı ornektır) Ama sız bıtkıye gunluk 1 gr gubre vermelısınız. Bu orantıyı ne kadar ıyı saglarsanız bıtkınız o kadar saglıklı olacaktır. Buda gozleme baglı bır durum.

İsmail Kuzucu
07-06-2014, 11:31
[QUOTE=İsmail Kuzucu;1292753]Gerçek yaprak sayısı ne kadar? (en alttaki 2 yaprak sayılmaz) Fideleri yarı gölge bir yerde tutarsan boya gitmeyip köke ve yaprağa çalışacaktır.

boyları çok uzadı ve güneş alıyolar. Dediğiniz gibi salatalıklarımı taşıyacağım. Fakat boyları o kadar uzadı ki bükülüp kırılma safhalarına geldiler. Ayrıca bir bardakta ortalama 4 kök salatalık mevcut gerçek yaprak sayısı 2 kök salamayacaklar diye korkuyorum. Bir kaç kırık salatalığı attım. Acaba taşımalı mıyım?

Bır dahakıne bardaga 2 adet ekıp sonra yanındakını koparak fıdeleme yapabılırsın. Veya bardaga 1 tohum ekersın.

Normalde 3-4 yapraklı ıken tasıma yapılır. Bardakta 4 fıde oldugu ıcın senın sasırtma yapman gereklı. Sasırtmayı aksama dogru yaparsan fıdeler yerlerıne hemen alısacaktır.

Emir Özkan
07-06-2014, 11:36
[QUOTE=Emir Özkan;1293147]

Bır dahakıne bardaga 2 adet ekıp sonra yanındakını koparak fıdeleme yapabılırsın. Veya bardaga 1 tohum ekersın.

Normalde 3-4 yapraklı ıken tasıma yapılır. Bardakta 4 fıde oldugu ıcın senın sasırtma yapman gereklı. Sasırtmayı aksama dogru yaparsan fıdeler yerlerıne hemen alısacaktır.

plastik bir kasaya torf döküp rafımda yetiştireceğim. Böylece güneşli veya gölgeli hava formları yaratacağım salatalıkları kaç santimetrelik aralıklar ile dikmemi önerirsiniz?

İsmail Kuzucu
07-06-2014, 13:13
[QUOTE=İsmail Kuzucu;1293186]

plastik bir kasaya torf döküp rafımda yetiştireceğim. Böylece güneşli veya gölgeli hava formları yaratacağım salatalıkları kaç santimetrelik aralıklar ile dikmemi önerirsiniz?

40-60 cm aralık yeterlı olacaktır. Ara mesafa ne kadar genıs olursa o kadar havalanma olur. Buda bıtkının gelısmesını arttırır.

Emir Özkan
09-06-2014, 10:42
pekala teşekkür ederim

seckinty
10-06-2014, 14:25
balkonumda ki yerli tohumdan büyüttüğüm hıyar boyumu aştı 1,8 mt ye ulaştı, üzerinde çiçek yok ne önerirsiniz?

http://i60.tinypic.com/zjfdzt.jpg

birde fidede çiçek açtı onda da çiçeklerinin dibinde meyve yok erkek mi oluyor? ne dersiniz

http://i61.tinypic.com/311kz14.jpg

kursun
10-06-2014, 16:03
Görünen çiçekler erkek çiçek, minik meyva ucunda olan çiçekler dişidir.
Balkonun sanki az güneş alıyor gibi.

seckinty
11-06-2014, 09:20
Görünen çiçekler erkek çiçek, minik meyva ucunda olan çiçekler dişidir.
Balkonun sanki az güneş alıyor gibi.

balkon aslında çok güneş alıyor ben sera örtüsü ile biraz azaltayım dedim yanlışmı yaptım yoksa, diğer tarafa çok güneş alan yere de alabilirim

erhan62
11-06-2014, 09:26
Tohum asilse yani hibrid degilse istedigi sartlari da yerine getirirsen cicek ve meyve sorunu cozulur gibi, ama dedim ya tohum asil tohum ise...

Emir Özkan
11-06-2014, 09:42
501356
501355

Salatalıklar acaba kırılanı atsammı?

seckinty
11-06-2014, 14:02
Tohum asilse yani hibrid degilse istedigi sartlari da yerine getirirsen cicek ve meyve sorunu cozulur gibi, ama dedim ya tohum asil tohum ise...

akşam yerini değiştireyim :) teşekkürler bilgi için

tohum köyden alınma, yerli tür salatalık tohumu,
dikenli ve bayağı bir büyük salatalık oluyor sanırım asil dediğinizdir
yıllardır yetiştiriyorlar bir kaç salatalığı tohum olsundiye bırakıyorlar sapsarı olduğunda tohumlarını alıyorlar

İsmail Kuzucu
11-06-2014, 14:07
akşam yerini değiştireyim :) teşekkürler bilgi için

tohum köyden alınma, yerli tür salatalık tohumu,
dikenli ve bayağı bir büyük salatalık oluyor sanırım asil dediğinizdir
yıllardır yetiştiriyorlar bir kaç salatalığı tohum olsundiye bırakıyorlar sapsarı olduğunda tohumlarını alıyorlar

Tohum sırık degılde yer salatası olmasın? Yer salataları yan dallardan verımlıdır, ana dallardan cok meyve vermez.

erhan62
11-06-2014, 14:55
Burasi konunun yeri sayilir tam da sirasi gibi, sirik salatalikta 10 yaprak veren ana gövge bastan kesilir, ve yan dal vermeye tesvik edilir 2 yan dal verir bu 2 yan dal yanlara acilarak ipe alinip tekrar 10 yaprak vermesi beklenerek yeniden bas kesilirse hiyar bitkiniz uzun zaman yaslanmadan verime yatar ve her 10 yaprakli bölümden toprak gunes su uygun ise hatiri sayilir verim alirsiniz...

İsmail Kuzucu
11-06-2014, 14:58
501356
501355

Salatalıklar acaba kırılanı atsammı?

Bıtkıler cok golgede kalmıs. Yeterlı gunes ısıgı almadıgı ıcın boya gıtmıs. Bır daha kı sefere fıdelerı aydınlık bır alanda gelısmesını sagla.

erhan62
11-06-2014, 14:58
Ayni uygulama kavunda da yapilir ki onda 6 yaprak birakiliyor, yan dal degil sadece alti yaprakli bölümler olusturuluyor belki birilerine yarar bir bilgi

İsmail Kuzucu
11-06-2014, 15:03
Burasi konunun yeri sayilir tam da sirasi gibi, sirik salatalikta 10 yaprak veren ana gövge bastan kesilir, ve yan dal vermeye tesvik edilir 2 yan dal verir bu 2 yan dal yanlara acilarak ipe alinip tekrar 10 yaprak vermesi beklenerek yeniden bas kesilirse hiyar bitkiniz uzun zaman yaslanmadan verime yatar ve her 10 yaprakli bölümden toprak gunes su uygun ise hatiri sayilir verim alirsiniz...

Soyledıklerınız eskılerde o sekıldeydı. Yan dallardan verım alınıyordu. Artık sadece ana dal uzerıne tohumlar gelıstırıldı ve yan dallardan o kadar verım alınmıyor. Uretıcıde eskı bılgılerı okudugu ıcın ektıgı urunlerden verım alamıyor.

Nasıl tohum ekersenız ekın mutlaka fırmasına basvurup tohum hakkında bılgı alın. Ana dal verımı, yan dal verımı, uc alınıp alınmayacagı gıbı bılgılerı bılmek sart.

Emir Özkan
11-06-2014, 15:05
Bıtkıler cok golgede kalmıs. Yeterlı gunes ısıgı almadıgı ıcın boya gıtmıs. Bır daha kı sefere fıdelerı aydınlık bır alanda gelısmesını sagla.

kurtarma şansımız yok mu?

şaşırtma falan yapsam?

İsmail Kuzucu
11-06-2014, 15:10
kurtarma şansımız yok mu?

şaşırtma falan yapsam?

Her zaman bır ıhtımal vardır. Uzun bır sıseye ekım yaparsan ve topragı nemlı tutarsan o alanlar koklenıp fıde normal sevıyesıne gelır. Yanlarınada kucuk bır cubuk koy destek bıtkıye destek olsun.

Eger derın ekmez ısen bıtkının bu alana gelısmeyecegı ıcın kırılacaktır.

Emir Özkan
11-06-2014, 15:43
anladım. Peki tüm fideleri ayrı ayrımı ekeceğim yoksa resimdeki gibi şişeye beşer mi koymalıyım?

ametarasu
12-06-2014, 00:15
Benim hıyarlar da hiç istediğim gibi değil. Salyangozlarla bir türlü baş edemedim. Toplayıp toplayıp atıyorum ama her akşam kontrol ettiğimde hereğe tırmanmış bir kaç tane daha çıkıyor. Bugün hıyar yapraklarında böyle lekeler gördüm. Bir hastalık belirtisi mi acaba ?

Emir Özkan
12-06-2014, 08:38
Benim hıyarlar da hiç istediğim gibi değil. Salyangozlarla bir türlü baş edemedim. Toplayıp toplayıp atıyorum ama her akşam kontrol ettiğimde hereğe tırmanmış bir kaç tane daha çıkıyor. Bugün hıyar yapraklarında böyle lekeler gördüm. Bir hastalık belirtisi mi acaba ?

Merhaba

http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/6564.htm buradan salyangozlar için derman bulabilirsiniz.

Gelelim yapraklara. Bendede daha önce bu olay meydana geldi. Sebebini bilmiyorum, hastalıklı yaprakları yakarak imha ettim. Geçip gitti

seckinty
12-06-2014, 09:45
Tohum sırık degılde yer salatası olmasın? Yer salataları yan dallardan verımlıdır, ana dallardan cok meyve vermez.

Valla hiç bilmiyorum İsmail bey

Köyde de bu şekilde yetiştiriyorlardı :( yoksa yer salatasımıdır

İsmail Kuzucu
13-06-2014, 11:14
anladım. Peki tüm fideleri ayrı ayrımı ekeceğim yoksa resimdeki gibi şişeye beşer mi koymalıyım?

Tum fıdelerı ayrı ayrı ekmen gereklı, yoksa fıdelerde gelısme olmaz.

rakoçi
13-06-2014, 19:18
tohumdan direk toprağa diktiğim salatalıklar 2'şer adet yapraklı olarak çıktılar şimdi de zannedersem esas yaprakları çıkartıyorlar orta yerinden. beslediğim toprak biraz yavan.
hangi gübre salatalıklar için ne kadar kaç günde bir dökmem gerekir.

esas olarak domates biber salatalık ağırlıklı bir bahçem var toplam 25 metrekare filandır bun içine de uygulayabileceğim gübre ve yöntem söyler misiniz?

seckinty
14-06-2014, 12:18
benim salatalık bitkilerimin yaprakları güneş altın fotograftaki gibi solmuş görünüyor nedeni nedir sizce?
daha önceden gölgelik bir yerdeydi, güneş alan bir noktaya aldım

http://i59.tinypic.com/igywlt.jpg
http://i58.tinypic.com/2n6vvoi.jpg

yesilgiresun
08-07-2014, 15:52
Nacizane sadece izlemek icin diktigim salataligim.simdilik ciceklerinin hepsi meyveye donusmedi ama arada saklanan bir tane var.

Tugbaaa-
13-07-2014, 16:49
Merhabalar arkadaşlar..bende uzun zamandır hayalini kuruyordum balkon sebzeciliğin gecikmelerden dolayı daha dün başlayabildim..pazardan salatalık fidesi aldım(tek o kalmış) sanırım hastalık var yapraklarım bir kısmı sarı ve küf renginde..

Tugbaaa-
13-07-2014, 16:57
Bu da salatalık fidem

Tugbaaa-
13-07-2014, 17:01
İlaçlama ve gübreleme yapmam gerekiyor sanırım

Tugbaaa-
13-07-2014, 17:35
Balkonum ;)

İsmail Kuzucu
13-07-2014, 19:08
İlaçlama ve gübreleme yapmam gerekiyor sanırım

ilk olarak azot eksikliğini giderin. Hayvan gübresi var ise onunla takviye yapabilirsiniz.

Mantar hastalığının başlangıcı var, toprağı aşırı sulamayın yayılma kesilecektir.

Son olarak ilerleyen zamanlarda saksı değimi yapmanız gerekli, bu saksı yetersiz gelecektir.

bereketli hasat yapmanız dileğiyle :)

Tugbaaa-
13-07-2014, 20:07
ilk olarak azot eksikliğini giderin. Hayvan gübresi var ise onunla takviye yapabilirsiniz.

Mantar hastalığının başlangıcı var, toprağı aşırı sulamayın yayılma kesilecektir.

Son olarak ilerleyen zamanlarda saksı değimi yapmanız gerekli, bu saksı yetersiz gelecektir.

bereketli hasat yapmanız dileğiyle :)

Çok teşekkür ederim yarın hemen gübre alayım..günde 2 kez suluyordum o zaman teke düşüreyim

mehmetkircicek
15-07-2014, 12:23
Bu da benim durgun suda salatalık denemem.

http://i.hizliresim.com/q93vpV.png

eylülbelde
15-07-2014, 22:02
Merhaba. Bir konuda size danışacaktım. Buraya mı yazmalıyım pek emin olamadım ama sayfanıza işgal ediyorsam şimdiden affola.
Saksıda salatalık yetiştiriyorum ve durumları fena gitmiyor gibi. Fakat salatalığın tam olarak olgunlaşıp olgunlaşmadığı hususunda arada kalıyorum. Bugün bir tane koparıp tadına baktım fakat süngerimsiydi biraz ve pek de tadı yoktu açıkçası. Çekirdekler pek iri değildi. Size fotoğrafını da göndereyim. Geç mi kopardım erken mi anlayamadım. Acaba bana net bir ipucu verecek olan nedir ?

509227

tWoFuNN
16-07-2014, 07:49
Merhaba. Bir konuda size danışacaktım. Buraya mı yazmalıyım pek emin olamadım ama sayfanıza işgal ediyorsam şimdiden affola.
Saksıda salatalık yetiştiriyorum ve durumları fena gitmiyor gibi. Fakat salatalığın tam olarak olgunlaşıp olgunlaşmadığı hususunda arada kalıyorum. Bugün bir tane koparıp tadına baktım fakat süngerimsiydi biraz ve pek de tadı yoktu açıkçası. Çekirdekler pek iri değildi. Size fotoğrafını da göndereyim. Geç mi kopardım erken mi anlayamadım. Acaba bana net bir ipucu verecek olan nedir ?

509227

Sayın eylülbelde,

Salatalıklarınızın hasat boyutu uygun görünüyor. Geçen sene serada salatalık yetiştirmiştim. Dediğiniz gibi yumuşama, süngerleşme bende de olmuştu. Daha sonra tarım kireci ve 20-20-20+ME gübresinden uyguladım. Bu sene çok şükür hepsi kıtır kıtır ve buram buram lezzet kokuyor. Tarım kireci ile hem kalsiyum hem de magnezyum ihtiyacını karşılıyor. 20-20-20+ME gübresi ile de hem azot,fosfor, potasyum ihtiyacı karşılanırken hem de demir, çinko, mangan ve bor ihtiyacı karşılanıyor. Size de tavsiye ederim. Kolaylıklar diliyorum.

İsmail Kuzucu
16-07-2014, 07:55

509227

Merhaba, sayfada ek bılgılerın olması her zaman ıyıdır. Sıkıntı yok yanı.

Hıyarların meyvelerı cok cabuk gelıstıgı ıcın erken hadat etmek avantajlıdır. Daha cok urun alırsınız ve bıtkı daha uzun sure verım yapar.

Olgunlasmasını anlamanın en kolay yolu meyvelerın sısmeye baslamasıdır. Dıger yol ıse hıyar burnundakı cıcektır. Cıcek kurumadan hasat edersenız daha tatlı olacaktır.

Ne zaman hıyarı koparırsanız o zaman bol sulama yapın. Bırde uzerınde cok meyve bırakmayın.

Ek olarak salata ısmı aslında hıyar olarak gecıyor, bazen yanlıs anlasıldıgı ıcın cogu kısı salatalık olarak soyluyor. Hıyar her zaman ıyıdır :)

Harf hataları ıcın kusura bakmayın, telefondan yazıyorum.

İsmail Kuzucu
16-07-2014, 09:16
Sayın eylülbelde,

Salatalıklarınızın hasat boyutu uygun görünüyor. Geçen sene serada salatalık yetiştirmiştim. Dediğiniz gibi yumuşama, süngerleşme bende de olmuştu. Daha sonra tarım kireci ve 20-20-20+ME gübresinden uyguladım. Bu sene çok şükür hepsi kıtır kıtır ve buram buram lezzet kokuyor. Tarım kireci ile hem kalsiyum hem de magnezyum ihtiyacını karşılıyor. 20-20-20+ME gübresi ile de hem azot,fosfor, potasyum ihtiyacı karşılanırken hem de demir, çinko, mangan ve bor ihtiyacı karşılanıyor. Size de tavsiye ederim. Kolaylıklar diliyorum.

Topraklı tarımda mıkro elementler en fazla 3-4 uygulama olacak sekılde yapılır. Buda eksıklık gorulurse. Sız suan zararını gormezsınız ama ılerde toprak cok zayıflar ve ne kadar gubreleme yapsanız dahı ıse yaramaz.

eylülbelde
16-07-2014, 17:13
Bilgilendirmeler için çok teşekkürler İsmail Kuzucu ve twofunn. Açıkçası şimdiye kadar herhangi bir ilaç uygulaması yapmadım hiçbir bitkide. Henüz sadece saksıda yetiştirdiğim için gübrelemeye de pek girmedim, bahçe toprağı oldukça bereketli, dinlenmiş bir toprak. Kafamda pek basmıyor teknik uygulamalara, bitkinin bir bildiği vardır diyorum. Yine de bir yöntem olarak kalacaktır aklımda verdiğiniz bilgi twofunn, çok teşekkürler.

Hıyar ucundaki çiçeklerin ipucu olabileceğini düşünmüştüm fakat erken koparmaya çekinmiştim İsmail Kuzucu. Dediğiniz gibi gövdedeki diğer meyvelerin de büyümesi yavaşlamıştı bu henüz koparmadığım hıyarlardan dolayı. Bu arada siz salatalık deyince şaşırdım, salatalık mı yazmışım diye. Aramızda hıyar derdik biz ona , gereksiz nezaketim yanlış kullanıma neden olmuş :) Kesinlikle hıyar daha iyidir. Bahçada yeşil hıyar, bahçede yeşil çınar değil. :) Hatırlatma için de ayrıca teşekkürler. Kolay gelsin sizlere..

asmalıtepe
16-07-2014, 17:20
Sayın eylülbelde,

Sayın tWoFuNN; Konuya dalmak istemezdim ama içinde bulunduğum durum mecbur kıldı.

Bu'' Tarım Kireci,, dediğiniz ne menem şeyse beni uzun süredir meşgul ve illet etti.

İlgili sayfalarda da çok araştırdım kullananlar konuşup geçmiş ne nasıl kullanıldığı ne nereden bulunabileceği konusunda açıklayan bir bilgi yok. Bunu nereden bulabilirim?

Bunun yerine alçı tozu kullanmış açıklama falan yok.

Tebeşir tozundan da bahsediliyor nette, tebeşir tozunu kendim çok yuttum da domateslere gerekebileceğini şimdi öğrendim. Buna dair de bir kullanma talimatı falan yok.
Açıkçası benim domatesler elden çıkıyor imdat diyoruz diyoruz duyan yok. İlgili sayfalar deniyor ilgili sayfalarda da sorulan sorunların çoğu havada kalmış.

Bunları ne itham ne de sitem olarak almasın kimse ama kendi başarılarımızı sergileyip beğeni alıp başarı yollarını da kendimize saklamazsak bu site amacına ulaşır.

Neyse belki siz bir açıklama yaparsınız umarım. hayırla kalın.

İsmail Kuzucu
16-07-2014, 18:43
Açıkçası şimdiye kadar herhangi bir ilaç uygulaması yapmadım hiçbir bitkide. Henüz sadece saksıda yetiştirdiğim için gübrelemeye de pek girmedim, bahçe toprağı oldukça bereketli, dinlenmiş bir toprak.

Bu her zaman iyidir. Gübreleme isteği olsa zaten anlardınız bitki ihtiyaç duyduğu zaman yapraklarıyla haber veriyor. Bereketli ürünler dilerim :)

MeyveliTepe
16-07-2014, 18:51
Sayın tWoFuNN; Konuya dalmak istemezdim ama içinde bulunduğum durum mecbur kıldı.

Bu'' Tarım Kireci,, dediğiniz ne menem şeyse beni uzun süredir meşgul ve illet etti.

İlgili sayfalarda da çok araştırdım kullananlar konuşup geçmiş ne nasıl kullanıldığı ne nereden bulunabileceği konusunda açıklayan bir bilgi yok. Bunu nereden bulabilirim?

Tebeşir tozundan da bahsediliyor nette, tebeşir tozunu kendim çok yuttum da domateslere gerekebileceğini şimdi öğrendim. Buna dair de bir kullanma talimatı falan yok.
Açıkçası benim domatesler elden çıkıyor imdat diyoruz diyoruz duyan yok. İlgili sayfalar deniyor ilgili sayfalarda da sorulan sorunların çoğu havada kalmış.

Bunları ne itham ne de sitem olarak almasın kimse ama kendi başarılarımızı sergileyip beğeni alıp başarı yollarını da kendimize saklamazsak bu site amacına ulaşır.

Toprağınızda kalsiyum eksiği mi var, toprak PH'ınız çok mu düşük?

Domateslerinizde problem varsa ilgili domates başlığında sorarsanız yanıt alma olasılığınız artar.

tWoFuNN
16-07-2014, 20:24

Sayın asmalıtepe,
Domateslerinizde ne gibi bir sorun olduğunu ilk önce belirtirseniz daha kolay çözüm bulacağımıza inanıyorum. Tarım kirecinin kullanımına gelince belirttiğim gibi geçen sene serada hıyar üretiminde ilk aldığım hıyarların kalitesi güzelken sonradan aldığım hıyarlarda süngerleşme ve cıvıma olmuştu. Bu yüzden bu sene tarım kireci kullanmaya karar verdim. Tarım kireci kalsiyum ve magnezyum deposudur. Öyle her yerde bulmak da zordur. Malum ülke topraklarımız kireçli ve pH yüksek. Ancak benim uyguladığım yer eski çeltik tarlası idi. Yani uzun süre suyun içerisinde kalan bir toprak. Tarım kirecini uyguladıktan sonra hıyarlarda bu yumuşama sorunu bir daha olmadı ve kıtır kıtır oldu. Eğer detaylı inceleme yaparsanız hıyar yetiştiriciliğinde kalsiyumlu gübre uygulaması da vardır. Kalsiyuma o kadar da mesafeli yaklaşmayın öncelikle. Kalsiyum nasıl ki bizlerin vücudu kemik iskeletinden oluşuyor ise bitkilerin hücre bütünlüğünü ve hücre gelişmesi, enzim salgılanmasında önemli rol oynar. Hayatta kireç kullanacağım aklıma gelmezdi. Bize okulda öğretilen topraklarımız kireçlidir, kalsiyumca zengindir. (Karadeniz hariç ) Ancak bu sene uyguladım. Herkesin domatesi bahardaki yağışlarda mantari hastalığa yakalandı, döllenmede problemleri olan çiftçiler oldu, meyve şekilleri düzensiz olan çiftçiler oldu. Çok şükür tarım kireci kullandıktan sonra ne hıyarlarda eğilip bükülme oldu, ne yumuşama oldu, ne domateslerde acı benek oldu, ne mantari hastalık oldu hiçbir sorunum olmadı. Topraksız tarımda çilek çalışmam oldu. Forumda katlı çilek diye aratırsanız çıkacaktır. İlk meyvelerini verdi ancak kimisi eğri büğrü. Daha sonra yeni çıkan küçük yaprakların uçları siyah siyah. Araştırma yaptım. Kalsiyum eksikliğindenmiş. Tarım kireci kullandım. Sorunlu yaprakları kopardım. Şimdi yemyeşil çıkıyor. Tarım kirecinin içerisinde ayrıca magnezyum da var. Biliyorsunuz ki magnezyum klorofilin yapıtaşını oluşturuyor. Klorofil ne demek peki ? Yeşil renk=Fotosentez=Daha fazla üretim Tarım kirecini internette araştırabilirsiniz. sahibinden.com'da da benim ilanım var. Ona da göz atabilirsiniz. Buraya satış adı altında konu açtım ama onaylanmadı henüz. Ayrıca ben domateslerime fide dönemindeyken %1 lik bordo bulamacı uyguluyorum. 1 ay sonra gene bordo bulamacı uyguluyorum. Çok şükür mantari bir hastalık yaşamadım 2 senedir.

athena -asena
17-07-2014, 13:30
Kendinden çıkma 10-15 adet salatalık fidelerim var her gün topluyorum ama salatalıklar çok acı çıkıyor sebebi ne olabilir. yardımcı olursanız sevinirim.

İsmail Kuzucu
18-07-2014, 01:56
Kendinden çıkma 10-15 adet salatalık fidelerim var her gün topluyorum ama salatalıklar çok acı çıkıyor sebebi ne olabilir. yardımcı olursanız sevinirim.

Fotoğraf koyma imkanınız var mı? Beslenme ve hasat zamanına sorun yoksa cins kaynaklı bir problem olabilir.

birnefestoprak
18-07-2014, 05:06
Sulamayi ne siklikta yapiyorsunuz?

athena -asena
18-07-2014, 19:53
Daha hiç kendim sulamadım hafta da bir- iki gün yağmur yağıyor .

akikem
20-07-2014, 04:26
Acil yardim lütfen. Saksida yetistirdigim salataliklrimda küllenme var. Nasil bir önlem alabilirm. Salatliklarin boylari 3 cm de kaliyor ne kuruyor nede büyüyor. Bitkiler küllenme ile mücadeleden salataliklari büyütemiyor. Simdiden tesekkürler.

nevrat
22-07-2014, 10:40
Herkese merhaba ,
İlk büyüyen salatalığım bu boya kadar gelmişti ki
sararmaya başladı doğrumu yaptım bilmiyorum ama kopardım , sizce neden olabilir ? Şimdiden teşekkür ederim.

nevrat
22-07-2014, 10:43
Herkese merhaba ,
sararmaya başladı doğrumu yaptım bilmiyorum ama kopardım , sizce neden olabilir ? Şimdiden teşekkür ederim.

Yapraklarıda bu şekilde

rakoçi
25-07-2014, 17:27
salatalıklar çok güneşte kalıyor açık bir arazi de olduğundan yapraklarını salıyor tekrar gölge olunca yaprakları dikeliyor. acaba bu verimi düşürür mü gölge bir alanda kalması daha mı iyi olur.

İsmail Kuzucu
25-07-2014, 19:05
Acil yardim lütfen. Saksida yetistirdigim salataliklrimda küllenme var. Nasil bir önlem alabilirm. Salatliklarin boylari 3 cm de kaliyor ne kuruyor nede büyüyor. Bitkiler küllenme ile mücadeleden salataliklari büyütemiyor. Simdiden tesekkürler.

Bitkiyi sadece sabah erken saatlerde sulayın. Doğal ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)

İsmail Kuzucu
25-07-2014, 19:09
Herkese merhaba ,

Bitkide potasyum eksikliği var. Bunu yaprakların çevresinde yer alan sararmadan anlayabilirsiniz. Yapraktaki sarı benekler ise mantar hastalığının belirtsidir. Daha yeni başlamış. yayılmadan önlemini alın.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm

İsmail Kuzucu
25-07-2014, 19:12
salatalıklar çok güneşte kalıyor açık bir arazi de olduğundan yapraklarını salıyor tekrar gölge olunca yaprakları dikeliyor. acaba bu verimi düşürür mü gölge bir alanda kalması daha mı iyi olur.

Hıyarların su isteyip istemediğini ancak sabah erken saatlerde anlayabilirsiniz. Öğlende veya akşam yapılacak gözlem hatalı olacaktır. Sabah hariç diğer zamanlardaki bu durum gayet doğaldır.

limon_sever
15-08-2014, 19:03
İlk defa sırık bir çeşit yetiştiriyorum. Şimdilik güzel gidiyor...

513595

İsmail Kuzucu
11-09-2014, 19:19
2 hafta gecikmeli olarak güz dönemi hasadına başlıyoruz :)

517064

517065

517066

517067

517068

aaligul
31-03-2015, 09:53
merhaba, bu yılki takas etkinliginden edindigim tohumlarimi 6 gun once ektim. ilk defa tohum ektim.koçtaştan perlitli torf aldim ve bardaklarin tamamini bundan doldurdum. ancak torfun kurumasi ve yerine oturmasiyla birlikte bardaklarin neredeyse yarisi bos kaldi. heyyamola dan aldigim cengelkoy salatilik 3. gun patlatti ve resimdeki halini aldi. 5 gunde ise domates tohumlari patlatti. ancak bu bolumun 12 sayfasina kadar okudugum bilgilerden fidelerimin sagliksiz oldugunu anliyorum. fidelerin ışık azlığından dolayı boy attıgını anliyorum. patlatan fidelerimi bu sabah itibariyle sabah 10 dan aksama kadar gunes alan kapali balkonuma cikarsim. tohumlari her gun 2_ 3 fısla nemlendirdim. fidelerimi nisan sonunda edirne kesan da asil yerlerine, bahceye ekecegim.

bardaklari agzina kadar torfla doldursam bir faydasi olur mu?
fidelerimin durumu nasil gorunuyor. yapmam gereken neler var,?

fotolar normalde duz ancak yuklemede yan donmus, kusura bakmayin:)
cakmagin onundeki iki fide kizartmalik kabak. onlarin solundaki 2 tane cengelkoy salatilik. digerleri ise yine takastan alinan domates tohumlari ) heyyamola, tcm, bahceden uyelerinden)
herkese kolay gelsin

heyyamola
01-04-2015, 00:47
merhaba, bu yılki takas etkinliginden edindigim tohumlarimi 6 gun once ektim. ilk defa tohum ektim.koçtaştan perlitli torf aldim ve bardaklarin tamamini bundan doldurdum. ancak torfun kurumasi ve yerine oturmasiyla birlikte bardaklarin neredeyse yarisi bos kaldi. heyyamola dan aldigim cengelkoy salatilik 3. gun patlatti ve resimdeki halini aldi. 5 gunde ise domates tohumlari patlatti. ancak bu bolumun 12 sayfasina kadar okudugum bilgilerden fidelerimin sagliksiz oldugunu anliyorum. fidelerin ışık azlığından dolayı boy attıgını anliyorum. patlatan fidelerimi bu sabah itibariyle sabah 10 dan aksama kadar gunes alan kapali balkonuma cikarsim. tohumlari her gun 2_ 3 fısla nemlendirdim. fidelerimi nisan sonunda edirne kesan da asil yerlerine, bahceye ekecegim.

bardaklari agzina kadar torfla doldursam bir faydasi olur mu?
fidelerimin durumu nasil gorunuyor. yapmam gereken neler var,?

fotolar normalde duz ancak yuklemede yan donmus, kusura bakmayin:)
cakmagin onundeki iki fide kizartmalik kabak. onlarin solundaki 2 tane cengelkoy salatilik. digerleri ise yine takastan alinan domates tohumlari ) heyyamola, tcm, bahceden uyelerinden)
herkese kolay gelsin

Işık sorununu teşhis edip çözmüşsünüz zaten.. Fazla uzamış sapları kapatacak şekilde torf ilave edebilirsiniz. Ancak fidelerin olduğu yeri hafif tümsek bırakıp, sularken fide gövdelerini ıslatmamaya özen gösterin. Kabak ve salatalık fidelerini aşırı sıcak ortamda bulundurmayın, ve mümkün olduğunca az sulayın ki asıl yerlerine dikilene kadar köklerini geliştirsinler, üst taraf fazla büyümesin.

aaligul
01-04-2015, 14:13
sevgili heyyamola, cevabınız için teşekkür ederim ve tohumlarınız için. tüm tohumlarım değerli ama gönderdiğiniz 5 adet salatalık tohumu benim için çok değerli. 3 yaşındaki kızım çok seviyor. bir tanesini balkona ekip kızımın hizmetine sunacağım :p ancak 5 tane olmaları nedeniyle başarısız olacak diye endişeliyim. umarım hepsinden salatalık almayı başarırım.

borasagir
07-05-2015, 10:31
Merhaba ,

Forumdaki herkese selamlar. Yeni üye oldum ve şu ana kadar göz gezdirdiğim kaynaklar arasında en başarılı bulduğum bir platform olması nedeniyle çok memnunum. Ben de buradaki paylaşımlardan aldığım hevesle fide olarak aldığım salatalığımı yetiştirmeye başladım. Aralıklarla fotoğrafladığım salatalığımı sizlere göstermek istedim. Yaklaşık 3-4 gün önce ipe sarma işlemini yaptım. Saksının enine bir ip bağladım.Bu ipe de yukarı tırmanması için bir ipi boğazlarından dolaştırarak yukarı ( yaklaşık 2,50m ) bağladım.

Saksı yaklaşık 15lt hacminde yaklaşık 30cm-30cm gibi çap ve derinlik ölçülerine sahip.İlk 2 yaprağını ve yaklaşık 20cm'e kadar olan erkek çiçeklerini kopardım. Bitki bıyıkları ile yanına dikmiş olduğum sırığa sarıldı. Şimdi 2 tane dişi çiçeği üst tomurcuktan yine 1-2 tane daha dişi meyvesi olmakla birlikte 4. dişi çiçeğini verdi.

Toprağın üzerine kalınlığı 3-4 cm kalınlığında boğazını da dolduracak şekilde torf ekledim.

Sulamayı ise gece karanlıkta ve 1 küçük su şisesi kadar pet şişenin ağzına açtığım delikler sayesinde yağmurlama gibi suluyorum.

Tavsiyeleriniz ve yapmam gerekenler için cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
http://i.imgur.com/GZ6tmKWl.jpg http://i.imgur.com/qJp4YsAl.jpg http://i.imgur.com/Ub0Da6Dl.jpg http://i.imgur.com/J0offSRl.jpg http://i.imgur.com/i4B4lvyl.jpg

borasagir
08-05-2015, 08:59
Merhaba tekrar ,

Son durum aşağıdaki gibi :)

http://i.imgur.com/01cHdR9l.jpg http://i.imgur.com/pfbPBqcl.jpg http://i.imgur.com/qbMU549l.jpg

borasagir
09-05-2015, 10:50
Merhaba ,

Ve ilk çiçek açtı :)

http://i.imgur.com/Sj8kNY0l.jpg
http://i.imgur.com/aOBpn9pl.jpg

borasagir
11-05-2015, 09:30
Merhaba ,

Son hali :)

http://i.imgur.com/89YkdNCl.jpg?1http://i.imgur.com/ZIb0Zoul.jpg?1

Dün ayrıca fide için tohum ekimini tamamladım. Onları da büyüdükçe paylaşacağım.

sıfırsekiz
11-05-2015, 11:45
kullandigimiz saksilari .seneye bu topraklari tekrar kullanabilirmiyiz

sıfırsekiz
11-05-2015, 11:48
bende terasta ilk denemelerimi yaptim ileride fotograflari paylasmak isterim. herkesin oldugu gibi benimde sorularim olacak.terasimizin ustu acik yagmur alabiliyor sorun olurmu birazda ruzgarli. salataliklarim 4 ,5 yaprak oldu koltuk almaya nezaman baslamaliyim .20 gun oldu dikeli cok yavas gelisiyor

aaligul
13-05-2015, 11:34
sayın Tugbaaa- nın salatalığındaki durumun başlangıcı bende de var anlaşılan. azot eksikliğinden bahsedilmiş ve hayvan gübresi eklenmesi önerilmiş.
haftada bir kez yarım litre su veriyorum... çiçeklerin arkasından umarım salatalıklar gelir...

hira
13-05-2015, 13:18
Bazı fotografları göremiyorum, görsem belki bana rehberlik edecek ama maalesef :(

Sorum şu, salatalık ekmek için çok mu geç kaldım? Bugün eksem nasıl olur? Yoksa artık seneye mi diyorsunuz? Daha evvel hiç salatalık yetiştirmedim, ne tohum ne de fide.

erkanbey
13-05-2015, 13:44
Ben çok geç kaldığınızı düşünmüyorum çünkü salatalıklar 3-5 günde çimlenir zaten havalarda yeni yeni ısınmaya başladı tam zamanı hemen başlayın bence bende salatalık ustası değilim ama şu anda bütün bitkilerin dikilmesi için geç kalınmadığını düşünüyorum.Zaten balkonumda biber salatalık çilek domates çiçek vs dolu ve inanın hepside gelişmeye başlayalı daha bir hafta anca oldu.

hira
13-05-2015, 14:08
Tesekkür ederim Erkan bey, 4 mayısta deneme amaçlı bir kaç tane çengelköy ektim, hemen çimlendiler fakat sonuç nasıl olur bilemiyorum tabii.. Denemek lazım, ne kadar okursam okuyayım, en iyi şekilde öğrenme biçimi deneyim benim için :) Bugün yine ekiyorum bakalım.

İsmail Kuzucu
13-05-2015, 14:15
bende terasta ilk denemelerimi yaptim ileride fotograflari paylasmak isterim. herkesin oldugu gibi benimde sorularim olacak.terasimizin ustu acik yagmur alabiliyor sorun olurmu birazda ruzgarli. salataliklarim 4 ,5 yaprak oldu koltuk almaya nezaman baslamaliyim .20 gun oldu dikeli cok yavas gelisiyor

Saksılara gubre takvıyesı yaparak tekrar kullanabılırsınız. Ruzgara cozum bulmanız gereklı yapraklar hassas oldugu ıcın kırılacaktır.

Koltuk surgunlerını 10 cm boya ulasmadan koparmanız gereklı.

Hıyar bıtkısı bırden gelısımı hızlanan bır turdur. Sıcak havayı ve suyu gordugu zaman gelısme hızlanacaktır.

Bereketlı urunler.

İsmail Kuzucu
13-05-2015, 14:52
sayın Tugbaaa- nın salatalığındaki durumun başlangıcı bende de var anlaşılan. azot eksikliğinden bahsedilmiş ve hayvan gübresi eklenmesi önerilmiş.
haftada bir kez yarım litre su veriyorum... çiçeklerin arkasından umarım salatalıklar gelir...

Azot eksıklıgınde yapraklar alaca olarak en alt yapraklardan sararmaya baslar. Sızde kenarları renk degıstırmeye baslamıs. Potasyum eksıklıgı olabılır, bunuda hayvansal gubre ıle gıderebılırsınız.

Bıtkıye fazla su verırsenız her zaman boya gıder. Meyvelerı gorene kadar su vermeyın, bogum aralarınız daha kısa olur ve daha cok verım alırsınız.

Sımdıden afıyet olsun.

İsmail Kuzucu
13-05-2015, 14:55
Bazı fotografları göremiyorum, görsem belki bana rehberlik edecek ama maalesef :(

Sorum şu, salatalık ekmek için çok mu geç kaldım? Bugün eksem nasıl olur? Yoksa artık seneye mi diyorsunuz? Daha evvel hiç salatalık yetiştirmedim, ne tohum ne de fide.

Hıyar cesıtlerını hazıran ayı sonuna kadar ekebılırsınız. Hızlı gelısen bır bıtkı oldugu ıcın rahatlıkla yetıstırebılırsınız.

mustafa_oksuz
13-05-2015, 15:32
Selamlar yeni üyeyim ilk defa Salatalık ektim balkonda ve 1 haftalık resimde görüldüğü gibi biraz sık oldu galiba başka saksıya almam için ne kadar büyümesini beklemeliyim

birnefestoprak
13-05-2015, 18:03
En az iki "gercek" yaprak cikarip onlari iyice gelistirene kadar beklerseniz iyi olur. Dediginiz gibi, tek saksida cok fazla fide olmus. Ben o buyuklukte bir saksida iki tane, biraz zorlamayla uc tane fideden fazlasini birakmazdim.

Selamlar yeni üyeyim ilk defa Salatalık ektim balkonda ve 1 haftalık resimde görüldüğü gibi biraz sık oldu galiba başka saksıya almam için ne kadar büyümesini beklemeliyim

sıfırsekiz
13-05-2015, 22:01
tesekkurler ismail bey.terasimizin ustu acik demistim gecen hafta 2gun yagan yagmur ve ruzgar moralimi cok bozdu ilk cicek acan .sirik domateslerim vardi .yapraklarin ust yapraklar hari.hepsi kivrildi bazi kurur gibi duruyor bazi yapraklarin uclarinda siyahlasma basladi.biber fidelerimde ayni oldu domatesler gibi ne yapicam bilmiyorum simdi .dusunmekteyim :(

borasagir
14-05-2015, 09:54
Merhaba ,

Salatalıklarımın son hali . Sanırım 10 güne yemelik olacak :)

Bu arada 10.05.15 gecesi ektiğim tohumlar hala çimlenmedi.Torfu gayet nemli ve ısı kaybını aza indirmek için streç ile üzerlerini kapattım. Güneşi de gün içinde gayet güzel alıyor. Çıkmasını beklemeli miyim yoksa başka viyollere yeni ekim mi yapsam doğru olur ?

http://i.imgur.com/AdWg9Yil.jpg?1 http://i.imgur.com/Cbh5tRpl.jpg?1
http://i.imgur.com/uJ70Neql.jpg

mustafa_oksuz
14-05-2015, 15:50
En az iki "gercek" yaprak cikarip onlari iyice gelistirene kadar beklerseniz iyi olur. Dediginiz gibi, tek saksida cok fazla fide olmus. Ben o buyuklukte bir saksida iki tane, biraz zorlamayla uc tane fideden fazlasini birakmazdim. İlk defa ektim süs biberiyle beraber ondan bu şekilde oldu Şimdi başka saksıya alacağım ama biraz daha büyümesini mi bekleyeyim Yoksa hemen mi alayım?
Yardımınız için teşekkürler..

nkutsay
14-05-2015, 16:35
Sn borasagir. Strec filmle kaplamissiniz. Her gun havalandiriyor musunuz.

İsmail Kuzucu
14-05-2015, 19:36
Merhaba ,

Salatalıklarımın son hali . Sanırım 10 güne yemelik olacak :)

Bu arada 10.05.15 gecesi ektiğim tohumlar hala çimlenmedi.Torfu gayet nemli ve ısı kaybını aza indirmek için streç ile üzerlerini kapattım. Güneşi de gün içinde gayet güzel alıyor. Çıkmasını beklemeli miyim yoksa başka viyollere yeni ekim mi yapsam doğru olur ?

Şimdiden afiyet olsun, bitkinizin keyfi yerinde. Tohumların azda olsa gözükmesi gerekli, üzerini açıp tırnağınız ile yavaşça bakabilirsiniz.

borasagir
15-05-2015, 09:21
Sn borasagir. Strec filmle kaplamissiniz. Her gun havalandiriyor musunuz.

Merhaba nkutsay ,

Havalandırmayı sanırım yeterli yapmıyorum. Sadece nem kontrolü yapıp kapatıyorum. 1 tanesinde filiz göründü. Diğerleri daha bekliyor gibi. Üzerlerini açacağım.

Ayrıca 6 tane yeni ekim yaptım. Bu yeni ektiğim tohumların üzerleri açık ve çok derine ekmedim. Bakalım onları bekliyorum.

Bilgilendirme için teşekkürler.

borasagir
15-05-2015, 09:24
Şimdiden afiyet olsun, bitkinizin keyfi yerinde. Tohumların azda olsa gözükmesi gerekli, üzerini açıp tırnağınız ile yavaşça bakabilirsiniz.

Merhaba İsmail Kuzucu ,

Teşekkür ederim. Akşam eve gider gitmez dediklerinizi uygulayacağım. İlk ekim olduğu için sanırım biraz fazla derinde kaldılar. Tahminen 2-2,5cm derinde kaldı. Üzeri kapalı ve oksijen yeteri kadar alamıyor sanırım ondan.

sıfırsekiz
17-05-2015, 23:55
mantar sorununu nasil cozebiliriz sabunlu su ise yararmi.mantar gorunmeden once yapsak problem olurmu.cicege ve sebzeye degdirmedenmi yapmamiz gerekir

İsmail Kuzucu
18-05-2015, 08:54
mantar sorununu nasil cozebiliriz sabunlu su ise yararmi.mantar gorunmeden once yapsak problem olurmu.cicege ve sebzeye degdirmedenmi yapmamiz gerekir

Ev yapımı ılaclar konusunda sütlü bır tarıf var onu uygulayabılırsınız. Bıtkının her yanına uygulamanız gereklı.

TCM
18-05-2015, 09:56
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/14992.htm

Hıyar, kavun, dahlia mantara en sık yakalananlardan belki de. Kendi adıma bu yıl yaylaya ekip-dikeceğim özellikle bu üç ürüne koruma amaçlı ev yapımı ilaçları sürekli kullanmayı düşünüyorum. Geçen sene çok çekmiştim.

Mustapha_66
18-05-2015, 10:44
Saksıda salatalık yetiştirmeyi denesek başarılı olabilir miyiz.?

Ben bu yıl saksıda aşılı salatalaık yetiştirmeye başladım. bu fotoğraf yaklaşık 20 gün öncesinin fotoğrafı. Şimdi biraz daha palazlandılar.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/553528d1431938023-2-2.jpg

sıfırsekiz
18-05-2015, 23:41
ismail bey nasil yapicaz sutlu tarifi? domateslerim ve salataliklarim terasta acikta direk yagmur aliyor.herhangi bir sikinti olurmu? acik terasta ne gibi yol izlemeliyim ,yagmurdan hemen sonra bu sutlu karisimi uygukamalimiyim.yoksa acik terasta saksida sebze yetistirmeyi birakmalimiyim.tesekkkurler

borasagir
20-05-2015, 10:30
Merhaba ,

3-4 gün seyahat nedeniyle sulayamadığım salatalığım kendini bırakmak üzereyken su verince tekrar toparladı ve 2 tane yedik :) Çıtır çıtır ve gayet tatlı olması epey mutlu etti.

Yeni ekim yaptıklarım siyah kare yetiştirme saksılarında ve hepsi aynı boyda eşit büyümüş. Durumları nasıl görünüyor ?

Daha önce yaptığım ilk ekimlerin ( Biraz derinde kalan tohumların ) 7-8 tanesi dengesiz bir şekilde filizlenmiş. Eşit büyüme olmamış.

Tavsiyelerinizi bekliyorum. Suyu sadece torfu nemli tutsun diye azar azar verdim. Güneşi gayet iyi alıyor.

http://i.imgur.com/9iBxUDll.jpg http://i.imgur.com/IPkOmJZl.jpg http://i.imgur.com/TMtRkUel.jpg

Resulgur
20-05-2015, 20:10
Selam .. Tohumdan ektiğim salatalık fidesi orta kısım dan zayıflayıp eridi boyun büktü sebebi nedir acaba ? http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/20/5f32583a55ba9f16bee38c41d8fc55ad.jpg

Resulgur
20-05-2015, 20:10
Örnek resim .. http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/20/89f7670e7feaf854f58ca5277cf86457.jpg

borasagir
23-05-2015, 08:55
Merhaba ,

9.gününe giren tohumlarım aşağıdaki halini aldı. Boğaz doldurma yaptım. Güneşi iyi almasına rağmen boya gidiyor gibi görünüyorlar. Suyu da ilk ekerken sonra 5. gün ve 9.gün azar azar damlattım.

Boyları sizce nasıl ? Yapmam veya yapmamam gerekenleri ilk sayfadan itibaren titizlikle okudum ama boyunun sanki toprağa daha yakın olması gerekli gibi geliyor. Tavsiyelerinizi bekliyorum. :)

http://i.imgur.com/MvLtF5bl.jpg
http://i.imgur.com/iLzjv6jl.jpg
http://i.imgur.com/xkhcxXNl.jpg

İsmail Kuzucu
23-05-2015, 09:43
Bıtkı su ısteyene kadar su vermeyın, kok gelısımı tamamlansın. Fıdelerınız gayet saglıklı gorunuyor.

Resulgur
24-05-2015, 09:43
Tohumdan strafor içerisinde çimlenen fideler daha sonra dışarı alındı ve böyle eriyip büküldü öldü sebebi nedir ? Daha öncede domateslerin kök kısımlarında olmuştu!..

sıfırsekiz
25-05-2015, 21:56
onceden daha hizli cevaplar alirdik.simdi ise sayfada bir dugunluk bir rehavet :))