Bağlan

View Full Version : Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

KaraGölge
07-04-2011, 22:11
Umarim bu defaki denemenizde basarili olur, yazin urunlerinizi yerken bu calismalarinizi hatirlayip gulumsersiniz.

Şimdiden bile gülüyorum zaten kendi kendime. :D

sebnem&mircan
08-04-2011, 02:16
Jiffy bardaklara aldıklarımdan 4 tanesini kurtarmıştım onlar boy atmamışlardı. Taşırken 2 tanesini odanın içine yuvarlayıverdim. :D Her yer torf oldu.
Haliyle temizlemesinide ben yaptım.

Yeni ektiklerim de aşağıda. AVM'de dolaşırken ayakkabı saklama kabı gördüm ve inceledim. 1 adet bayan çizme saklama kabı aldım. Çok da güzel oldu tam düşündüğüm gibi. Kenarlarında hava alma deilkleride var. :)

Bu fideler hic kimseden cekmedi bizden cektigi kadar:cool: Benimde oyle bir kac kazalarim oldu:D Sakinilan goze cop batarmis misali bizimkide o hesap ne kadar dikkat edersek edelim o kadar kaza oluyo:D
Cizme saklama kabiniz hayirli olsun umarim istediginiz sonuca ulasirsiniz bu sefer

arimayam
08-04-2011, 10:11
benimde pakette cikan 7 tohumdan 4ü gelisti biri daha yeni toparliyor kendini,birini saasirtma esnasinda kökten zedeledim,onun icin bogazlama üslünü takip ederek sanirim simdilik kurtardim,,dün yerlerde serilmis vaziyetteydi simdi canlanmis:)

bu arada sormak istedigim su...gelisimi iyi olanlar daha boylari20 cm bile olmamisken sanki tomurcuk vermeye baslamislar,resim ekleyemiyorum...eger bu cicekse bunu koparmalimiyim....sanki böyle olmasi gerektigini hatirliyorum..

sebnem&mircan
08-04-2011, 15:32
20 Cm mi? Bunlar dev hiyarlar mi acaba, yoksa bir yanlisiniz mi var ?

sebnem&mircan
08-04-2011, 15:36
Benim 4 5 yaprak olan salataliklarimin rengi acik yesil oldu. Ama yapraklar diri govde ise sert. Peki bu acik yesil neden olur? Diger turk salataligim ise yemyesil yapraklar ve gercek yapraklar bas gostermeye basladi. Hangisi daha saglikli anlamis degilim :)

arimayam
08-04-2011, 21:59
ben tohumlari 1 gün ilik suda beklettim sayin aydin,sonrada onlari tabletlere ektim,simdide cikmalarini bekliyorum..

tohumlari mart ayinin baslarinda ekmisim....cinsleri uzun ziraat salatalik`i...sanirim ondan böyle büyüdüler,aman masallah diyin sayin sebnem:D

h.ışık
08-04-2011, 22:43
Arkadaşlar yarın viyol ve yeni kaliteli torf alacam. Haftaya haftasonu 16-17 nisanda viyollerde tekrar çimlendirmeyi deneyeceğim eğer yine çimlendiremezsem bu işte jubilemi yapıp tekrar tohum ekmeyeceğim. :cool:
Belki fide ile başlayabilirim. :dilli:

sebnem&mircan
09-04-2011, 02:51
Masallah diyorum sayin ariyamam :))

arimayam
09-04-2011, 08:52
tesekkürler sebnem hanim..

bu arada tomurcukklarimla alakali ne yapmaliyim koparayimmmi koparmayayimmi?
bu konuda tecrübeli arkadaslarimizdan yardim istiyorum...

Jezebel
09-04-2011, 09:40
Hayır koparmayın lütfen.

arimayam
09-04-2011, 09:58
cok tesekkür ederim sayin Jezebel.

sebnem&mircan
09-04-2011, 21:53
Acik yesil olan yapraklarin bazilarinin ucu yanik gibi oldu. Bu konuda ne yapmaliyim acaba?

arimayam
11-04-2011, 15:38
2 salatalik fidem cok iyi gelisme gösteriyor,digerleri cokta neseli degiller...saksilarim söyledigim gibi baya büyükler...balkonum saat 11den aksama kadar günes aliyor...uzun salatalik cinsini yetistiriyorum,yakinda TRdende normal salatalik gelecek,onlarida bahceye ekecegim...

KaraGölge
11-04-2011, 18:40
4 gün önce ektiğim salatalık tohumları 2. gün çimlendi ve 4. gün bu hale geldiler. Sağlık durumları nasıl sizce. Sabahtan akşama kadar güneş ışığı görüyorlar. Akşam florosan lamba, gece ise ledli aydınlatma ile ışık veriyorum.
Vallahi gözüm gibi bakıyorum. :D

KaraGölge
11-04-2011, 18:44
2 salatalik fidem cok iyi gelisme gösteriyor,digerleri cokta neseli degiller...saksilarim söyledigim gibi baya büyükler...balkonum saat 11den aksama kadar günes aliyor...uzun salatalik cinsini yetistiriyorum,yakinda TRdende normal salatalik gelecek,onlarida bahceye ekecegim...

Resimlerinide koyarsanız daha güzel olacak.

arimayam
11-04-2011, 18:51
malesef yükleyemiyorum,boyutlarini kücültemiyorum....

arimayam
11-04-2011, 18:52
4 gün önce ektiğim salatalık tohumları 2. gün çimlendi ve 4. gün bu hale geldiler. Sağlık durumları nasıl sizce. Sabahtan akşama kadar güneş ışığı görüyorlar. Akşam florosan lamba, gece ise ledli aydınlatma ile ışık veriyorum.
Vallahi gözüm gibi bakıyorum. :D

dahada saglikli olmasinlar mi sayin karagölge:)))
saka bir yana gercekten cok iyi görünüyorlar....

KaraGölge
11-04-2011, 19:13

Sitenin kendi fotoğraf yükleme aracı var. Resimlerin boyutlarını otomatik olarak küçültüyor ve öyle yüklüyor. Ben onu kullanıyorum.

arimayam
11-04-2011, 21:30
denedim sayin karagölge malesef olmuyor.ilginiz icin tekrar tesekkürler...

sebnem&mircan
13-04-2011, 05:11
Sayin KaraGolge
Cizme kutusu ise yaramis gibi gorunuyor :)) Gercekten harika gorunuyolar. Sagliklari hakkinda uzman arkadaslar mutlaka yorum yapacaktir. Ben goruntudeyim su an.
Bunlarda benim hayatimda ilk ektigim tohumlar. 8 Mart'ta ekmistim simdi bazilari bu durumda. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Guneste cok mu tuttum yoksa hastalik mi yardimci olursaniz sevinirim.

sebnem&mircan
13-04-2011, 05:13

Fotograf makinenizin goruntu kalitesini dusurun. Ben oyle yapmistim:cool:

sebnem&mircan
13-04-2011, 05:35
Bunlarda uzayip selvi boylu olmaktan son anda kurtardiklarim. Tabi ki sayin Malbman'intavsiyesiyle kurtardim. Bundan sonrasi allah kerim;)

arimayam
13-04-2011, 08:12
Fotograf makinenizin goruntu kalitesini dusurun. Ben oyle yapmistim:cool:
bunun nasil yapilacagini özelden bana tarif edermisiniz,
inanin o kadar güzel büyüyorki (2 tanesi)salataliklarim MAsaallah diyin:)resmini eklemek icin can atiyorum;)

umutyolcusu
13-04-2011, 14:34
bunun nasil yapilacagini özelden bana tarif edermisiniz,
inanin o kadar güzel büyüyorki (2 tanesi)salataliklarim MAsaallah diyin:)resmini eklemek icin can atiyorum;)

Bilgisayarınızda paint programı vardır sanırım.Bilgisayarınızdan seçtiğiniz fotoğrafın üzerine sağ tıklayıp açılan paint sayfasından resim başlığından yeniden boyutlandırı tıklayın.Yatay ve dikey ayarları 15-15 olarak değişti
rirseniz uygun büyüklüğe gelmiş oluyor.Bu şekilde kaydederek siteye yükleyebilirsiniz.

KaraGölge
13-04-2011, 17:33
Sayin KaraGolge
Cizme kutusu ise yaramis gibi gorunuyor :)) Gercekten harika gorunuyolar. Sagliklari hakkinda uzman arkadaslar mutlaka yorum yapacaktir. Ben goruntudeyim su an.
Bunlarda benim hayatimda ilk ektigim tohumlar. 8 Mart'ta ekmistim simdi bazilari bu durumda. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Guneste cok mu tuttum yoksa hastalik mi yardimci olursaniz sevinirim.

Sayın sebnem&mircan, üstadlarımız daha iyi bilirler ama sanki susuz kalmışlar gibi görünüyor.

arimayam
13-04-2011, 19:09
Bilgisayarınızda paint programı vardır sanırım.Bilgisayarınızdan seçtiğiniz fotoğrafın üzerine sağ tıklayıp açılan paint sayfasından resim başlığından yeniden boyutlandırı tıklayın.Yatay ve dikey ayarları 15-15 olarak değişti
rirseniz uygun büyüklüğe gelmiş oluyor.Bu şekilde kaydederek siteye yükleyebilirsiniz.

cok tesekkür ederim,verdiginiz program üzerinden deneyecegim..

sebnem&mircan
14-04-2011, 06:36
Hic bir fikrim yok sayin KaraGolge. Gorunun oki ustadlarinda yardimci olmaya vakitleri yok sanirim. Onlarinda hep belirttigi gibi kendi imkanlarimizla arastirip derdimize derman bulacagiz artik :) Salataliklarin akibetini zamanla gorecegiz

uugur
15-04-2011, 06:17
merhaba,

yazılanları okudum ama hala bir konuda kafam bulanık.

salatalık fidesi almak istiyorum; aldığım fideleri torfa mı dikeyim yoksa hazır bahçe toprağına?

sürekli yağmura maruz kalmış çam kabukları var bir nevi tof halin gelmişler; bunları ufalayıp da saksıda kullanabilir miyim?

malbman
15-04-2011, 07:17
Sayin KaraGolge

Sayın sebnem&mircan, bitkileriniz torfta mı duruyor? Zira yapraklardaki sararmalar besin eksikliğini işaret ediyor. Eğer torfta duruyorsa kökleri sarsmadan torfla birlikte gübre+bahçe toprağı karışımına alın. Çünkü torfta bitkinizi besleyecek besinler bulunmaz ya da çok azdır ki şu ana kadar bitki onları çoktan tüketmiştir.

malbman
15-04-2011, 07:21
merhaba,

yazılanları okudum ama hala bir konuda kafam bulanık.

salatalık fidesi almak istiyorum; aldığım fideleri torfa mı dikeyim yoksa hazır bahçe toprağına?

sürekli yağmura maruz kalmış çam kabukları var bir nevi tof halin gelmişler; bunları ufalayıp da saksıda kullanabilir miyim?

Sayın uugur, hazır bahçe toprağı dediğiniz malzeme de torf olabilir öncelikle buna dikkat edin. Fidelerinizi, bulabilirseniz yanmış gübre ve bahçe toprağı karışımına dikin. Çünkü torf bitki için gerekli olan besin elementlerini içermez. Çam kabuklarını ufalayıp karışıma ekleyebilirsiniz. En azından toprağınızın gevşek olmasını sağlar.

uugur
15-04-2011, 08:18
Sayın uugur, hazır bahçe toprağı dediğiniz malzeme de torf olabilir öncelikle buna dikkat edin. Fidelerinizi, bulabilirseniz yanmış gübre ve bahçe toprağı karışımına dikin. Çünkü torf bitki için gerekli olan besin elementlerini içermez. Çam kabuklarını ufalayıp karışıma ekleyebilirsiniz. En azından toprağınızın gevşek olmasını sağlar.

tavsiyelerinizi dikkate alacağım, teşekkürler.

sebnem&mircan
16-04-2011, 03:50
Sayın sebnem&mircan, bitkileriniz torfta mı duruyor? Zira yapraklardaki sararmalar besin eksikliğini işaret ediyor. Eğer torfta duruyorsa kökleri sarsmadan torfla birlikte gübre+bahçe toprağı karışımına alın. Çünkü torfta bitkinizi besleyecek besinler bulunmaz ya da çok azdır ki şu ana kadar bitki onları çoktan tüketmiştir.

Organik bahce topragina sasirtmistim. Ama onceside tablet torflara ekmistim. Tablet torftan hic cikarmadan bahce topragina sasirttim. Dun cok uzaklarda aradigim serayi evimin yakinlarinda buldum. Ordan organik bitki vitamini aldim. Iki haftada bir fisfis yontemiyle sulanacakmis. Nem olcerle baktim dibi alarm veriyor. Bardaklari vitaminli su dolu tasin icinde azcik bir sure beklettim alttan sulama yaptim aklimca :)) Bi sey daha yaptim ama onu sonuc alirsam yazicam ;)

Bu gun bi yerde siyah toprak ve malc diye bir sey gordum, bu ne ise yariyor acaba fikriniz var mi? Ve cesitli kompostlar vardi sizce en iyi kompost, toprak vb. nelerdir? Koyun,inek ya da tavuk gubresimi iyidir ? Hazir haftalik indirime girmisken kacirmadan alayim diyorum.

arimayam
24-04-2011, 22:24
salatalik yapraklarimda sararmalar var:((

Bartunç
25-04-2011, 02:33
Bu sene ilk kez salatalık yetiştiricem.Bakalım becerebilecekmiyim.

sebnem&mircan
25-04-2011, 21:17
Hosgeldiniz sayin bartunc. Umarim istediginiz verimi alirsiniz.

h.ışık
25-04-2011, 22:12
Arkadaşlar ektiğim salatalık tohumlarının yüzde ellisi bugün yeşil aksamını toprak üstün atmayı başardı. Geri kalan yüzde ellisinin çıkmasında.
Nasıl bu kadar kesin konuşuyorum derseniz 2 tane tohum dikmiştim. :D

sebnem&mircan
26-04-2011, 05:18
Salataligimin son hali.

sebnem&mircan
26-04-2011, 05:54
Bazi salataliklarda yaprak cikacak yerlerinde bir suru tomurcuk gibi seyler var. Sanki yaprak cikacakta cikamiyor gibi. Iki haftadir bir turlu cikamiyor aksine yenileri ekleniyor baska yerlerden. Neden boyle oluyor yardim ederseniz cok sevinirim

the_mc
26-04-2011, 12:51
Bazi salataliklarda yaprak cikacak yerlerinde bir suru tomurcuk gibi seyler var. Sanki yaprak cikacakta cikamiyor gibi. Iki haftadir bir turlu cikamiyor aksine yenileri ekleniyor baska yerlerden. Neden boyle oluyor yardim ederseniz cok sevinirim

makro bir resim eklersen hoş olur. tam bir tahmin yapamıyorum şu anlık.

sebnem&mircan
27-04-2011, 01:02
Bu ve bir kac tane salataligim bu sekilde. Ekim tarihi 8 mart

thempest
27-04-2011, 10:41
o tomurcukları ben kopardım ve salatalıklarım boya gıtmeye basladı su anda ıse uzerınde hem boya gıderken hemde meyve verıyorlar.

nimtay
27-04-2011, 14:21
benim salatalıklarımda da aynı durum var acaba o tomurcukları koparmakmı gerekiyor bu konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

ttcanaslan
28-04-2011, 15:01
benimkiler de yapraklarda da sararma var. neden olabiir bilen ar mı acaba?

Domatesci
30-04-2011, 18:58
Merhabalar:
Benim tohumdan yetiştirdiğim salatalıklarım da bunlar yarın sabah asıl yerlerine dikeceğim (dikmeli miyim, zamanı gelmiş mi?).yalnız şöyle bir sorun var (sorun mu tam emin değlim) yaprakların üzerinde ve altında iğnemsi( :p ) şeyler var ve elime aldığımda yaprak kabarıkmış hissi veriyor. Ayrıca resimlerde görüldüğü gibi salatalık çiçek açmaya başlıyor 7 tane tomurcuk var üstünde bu bitki bu kadar salatalığı taşıyabilir mi?
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum ve şimdiden cevap verenlere teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.

Domatesci
30-04-2011, 19:41
Sayın sebnem&mircan şimdi daha dikkatli okuyunca farkına vardım salatalıklarımızda aynı tomurcuk sorununu yaşıyoruz sanırım siz bir çözüm bulabildiniz mi, bulduysanız paylaşır mısınız?
Saygılarımla.

Domatesci
01-05-2011, 11:25
Ben tomurcukları kopardım bakalım ne olacak.

sebnem&mircan
01-05-2011, 23:39
Sevgili domatesci mesajinizi yeni gordum. Bende tomurcuklari sizin gibi kopardim. Simdilik bi gelisme yok. Bende merakla bekliyorum. Fideniz cok canli ve guzel gozukuyor. Benim fidecik sararmaya basladi. Ama yeniler yesil cikiyor buyuyunce sarariyor. Balkonda golgede duruyorlar. Siz gubre kullandiniz mi?

Domatesci
02-05-2011, 06:25
Ben biraz büyüyene kadar bir pet bardakta torfta yetiştirmiştim sonra bu şişeye aldım ve içine asıl topraklarından koydum o topraktada 20 litrede 5 litre gübre vardı (2 yıl yanmış koyun gübresi).
Saygılarımla.

ziraatmuh
04-05-2011, 00:28
Ben daha once hıyar çeşidi olarak TURBO F1 i denedim cok verimli ve lezzetli gercekten , sitesindeki fotograflardan daha iyi desem yeridir. baska hıyar ekmem beni tanıyanlarada ektirmem, dhaa once maraton baby gibi ceşitleride ektim. tohumcular.co m site adı, isteyen olursa sanırım oradan ulaşabilir.

sebnem&mircan
07-05-2011, 00:28
Tomurcuklari kopardim simdi baska yerlerinden tekrar tomurcuklar cikiyor :) yapraklar yesil bakalim sonlari nasil olacak

besimaz
09-05-2011, 10:36
Tomurcuklari kopardim simdi baska yerlerinden tekrar tomurcuklar cikiyor :) yapraklar yesil bakalim sonlari nasil olacak

ben salatalıklarımın tomurcuklarını falan koparmadım.boyları küçük olmasına ragmen maşşşallah deyimde .gayet iyi durumdalar.5 tane falan salatalık var üstünde.herbirinin.

besimaz
09-05-2011, 10:38
Ben tomurcukları kopardım bakalım ne olacak.

tomurcuklarını neden koparıyorsunuz.anlayamadım

besimaz
09-05-2011, 10:40
Bu ve bir kac tane salataligim bu sekilde. Ekim tarihi 8 mart

benimde bu şekilde idi.sararan yapraklarını kopardım kendine geldi

marnalı61
11-05-2011, 09:57
arkadaşlar 40 m2 seramda domates ve salatalık yetiştiriyorum. domateslerim iyi durumda ama salatalıklarım resimde görüldüğü gibi oldu. bu bir hastalık mı, zararlı mı?

seazone
11-05-2011, 12:53
Salatalık deniyorum bunlar eker ekmez küçük küçük salatalık yaptı ve ben kıyamadım koparmadım. Fideden ekeli tam 20 gün oldu boyları 60 cm yaklaştı fide başına yaklaşık 12-15 adet arasında salatalık var ve salatalıkların büyümesi çok yavaş gibi geldi bana bunlar normal midir? Acaba ilk defa salatalık ektiğim için hiç bir fikrim yok yaptığım salatalık konusu farklı (topraksız) Bu saatten sonra salatalıkları koparayım mı?

danışman_32
11-05-2011, 19:33
Merhaba,

Fide olarak alıp diktiğim hıyarlarda resimlerdeki gibi sararmalar var,alt yapraklarda çok üst yapraklara doğru azalıyor. Mozaik olabilir diye korkuyorum. Üzerinde de minik minik salatalıklar var. Söküp atmalı mıyım, yoksa bu hastalık başka birşey mi? Aynı yerden aldığım 2 fidede var, üçüncüde yok, tohumdan ektiklerim de sağlam görünüyor.

Hıyar hastalık ve zararlıları için resimli bir kaynak:

http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/hastalik_zararli/4-Hiyar-tarim.pdf

Kabak mozaik hastalığına benziyor sanırım :(

sayın verdoque hıyar fidelerinizi dikkatlice inceledim dediğiniz gibi Kabak mozaik hastalığıdır hastalıklı bitkilerinizi imha etmenizi tavsiye ederim

danışman_32
11-05-2011, 19:41
arkadaşlar 40 m2 seramda domates ve salatalık yetiştiriyorum. domateslerim iyi durumda ama salatalıklarım resimde görüldüğü gibi oldu. bu bir hastalık mı, zararlı mı?

sn marnalı61 hıyar fidelerinizi dikkatlice inceledim hıyar fidelerinizin fungal bir etmen hastalanmasına neden olmuş yapraklardaki belirtileri bitkinizin fungal hastalık geçirdiği anlaşılıyor size tavsiyem herhangibi bir ilaç bayisine gidip bakır içerikli bir ilaç temin edip kullanmanız

the_mc
12-05-2011, 14:04
Salatalık deniyorum bunlar eker ekmez küçük küçük salatalık yaptı ve ben kıyamadım koparmadım. Fideden ekeli tam 20 gün oldu boyları 60 cm yaklaştı fide başına yaklaşık 12-15 adet arasında salatalık var ve salatalıkların büyümesi çok yavaş gibi geldi bana bunlar normal midir? Acaba ilk defa salatalık ektiğim için hiç bir fikrim yok yaptığım salatalık konusu farklı (topraksız) Bu saatten sonra salatalıkları koparayım mı?

topraksız mı yetiştiriyorsun salatalıgı ? bir kaç fotoraflarını foruma yükler misin? salatalıgını türüne göre salatalık yapma sayısı değişir. multi hıyar çeşidi mi yarı multi mi ? onemli olan bu kısım. besin çözeltisinin formülasyonu nasıl bunlar verimi etkileyen faktörler. yetiştirme ortamı güzelse 1 ay sonra ürün alabilirsin.

sebnem&mircan
12-05-2011, 16:12
Bazi salataliklarim sanki hic buyumuyor gibi yeni yapraklar cikiyor oylece minicik kaliveriyor sonra sararmaya basliyor. Dal olusmuyor sanki, bunun sebebi ne olabilir ve ne yapmam gerekli

Domatesci
12-05-2011, 17:22
Benim salatalığım yeniden tomurcuk açtı ama onlarıda kopardım çünkü salatalığın boyu 18-20cm kadar; ama yavaşta olsa uzuyor hamdolsun.
Saygılarımla.

Domatesci
12-05-2011, 17:26
Bazi salataliklarim sanki hic buyumuyor gibi yeni yapraklar cikiyor oylece minicik kaliveriyor sonra sararmaya basliyor. Dal olusmuyor sanki, bunun sebebi ne olabilir ve ne yapmam gerekli
Ben de sizinle aynı durumdayım beceriksizliğim yüzünden sanırım ektiğim tonla salatalık tohumundan iki tanesi bu güne fide olarak ulaşabildi :p bir tanesi büyürken diğeri küçücük kaldı hiçte büyümüyor siz sorunun çözümünü bulursanız benimle de paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımla.

Domatesci
12-05-2011, 17:30
tomurcuklarını neden koparıyorsunuz.anlayamadım

Bizim tomurcukları koparmamızdaki amaç cüz'i bilgime göre salatalıkların erken yaşlanmasını önlemek daha uzun bir hasat periyoduna almak. Ayrıca küçücük bitkinin 5-6 meyveyi besleyemeyeceğini düşünmem; ancak tabi ki üstadlarımız daha doğru ve kesin bilgiler verecektir.
Saygılarımla.

sebnem&mircan
12-05-2011, 17:51
Benim salatalığım yeniden tomurcuk açtı ama onlarıda kopardım çünkü salatalığın boyu 18-20cm kadar; ama yavaşta olsa uzuyor hamdolsun.
Saygılarımla.

uzamasida yok sabit kaldi oylece. Tomurcuklar cikiyor bir suru oldular koparmistim bir kere simdi gene cogaldilar ama gelismiyor sanki ya
da ben mi acele ediyorum bilmiyorum. Sizin fideler kac yaprak oldu

Domatesci
12-05-2011, 18:37
8 olgun yaprak, 2 tanede çıkmaya yüz tutmuş var. Diğer az gelişmiş olan boy olarak bunun yarısı kadar 4 yaprağı var.

dermana
12-05-2011, 21:36

bu boyda bir bitkinin meyve tutması stres altında olduğunu gösterir. bu meyveleri hatta çiçekleri koparıp atın. mümkünse toprağı havalandırın. totasyum içerikli bir gübre de strese iyi gelir.

seazone
13-05-2011, 08:14
Sayın the mc bir kaç fotograğ yükleyeceğim ama bu formu kirletmek istemiyorum. Bundan sonra topraksız olan bölümde devam edeceğim.

sebnem&mircan
13-05-2011, 22:30
Ilk denemeniz profesyonelce olmus tebrik ederim :))

seazone
14-05-2011, 08:04
Çok teşekkür ederim. İnanın sizlerin iyi niyetli bakış açınızdan kaynaklanıyor. Bana hala bir terslik varmış gibi geliyor.

sebnem&mircan
14-05-2011, 08:20
Benim salataliklardada bi terslik var sanirim ama bakalim hayirlisi. Kuruntuda olabilir bilmiyorum

sebnem&mircan
19-05-2011, 16:06
Salataliklarda minicik minicik meyve tomurcuklari oldu. Onlari bi sure koparmalimiyim yoksa kalsinlar mi bilemedim.

KaraGölge
19-05-2011, 17:39
30 Mart itibari ile ektiğim hıyar tohumları bugün itibari ile gencecik fide oldular.
Her fidede 2-3 tomurcuk oluşumu vardı hepsini kopartttım. Gelişimini engellemesin diye. 50 cm oluncaya kadar da kopartacağım.
Pazar günü bahçeye dikeceğim bir tersilk olmaz ise.

sebnem&mircan
20-05-2011, 01:33
Cok guzel gorunuyor fideniz. Bol urun alir afiyetle yersiniz insallah. O zaman bende kopartmaya devam edeyim tomurcuklari.

KaraGölge
20-05-2011, 17:44
Cok guzel gorunuyor fideniz. Bol urun alir afiyetle yersiniz insallah. O zaman bende kopartmaya devam edeyim tomurcuklari.

Sağolun Şebnem hanım. Çok olursa size de gönderirim. ;)

5yengec
25-05-2011, 14:21
benim hıyarlarım böyle ama yaprakları neden böyle oluyor anlamadım :(

Jezebel
01-06-2011, 10:58
Bahçemin ilk salatalığı

219239

Ucuz bir şey belki ama 100% organik, benim için çok değerli:p

5yengec
02-06-2011, 12:49
benim için değerliler her akşam iş dönüşü balkonuma gidip onları seyrediyorum ...

TUĞCU
04-06-2011, 15:17
Bende 3 kök ekmiştim. Sırık olduklarını biliyorum ama ne cins olduklarını bilmiyorum.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/246691_10150203349934370_769104369_7363214_7806765 _n.jpg

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/249661_10150203350914370_769104369_7363229_5896623 _n.jpg

ahmetihsan
08-06-2011, 00:13
Merhabalar 14 Mayısta bir seradan aldığım iki hıyar fidesi...Cinsini bilmiyorum ilk acemilik yerdemi yetişecek, ipemi sardıracağım bilemedim. Aldığımda iki küçük yaprak ikide çimlenme yaprağı vardı. Çimlenme yaprakları kurudu.Şimdiki durumları böyle. Çiçek gibi birşeyler görünüyor ama koparmaya kıyamadım. Koparmasak onları ne olur? Birde bu aşamada nasıl sulamalıyım? Suyu çok mu sever? Fideler sürekli balkonda duruyor. Akşam üzeri güneşi alıyor. Sanki yaprakları büyüdükçe gelişimi durdu gibime geliyor. Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

gultar
08-06-2011, 09:15
Bunlar da benim salatalıklarım.İlk meyve ve çiçeklerini kopardım.(uzmanların önerisi)Meyveli çiçek daha vermedi, çiçekler şimdilik boş.Boyları da
uzadı tırmanıyor.Bekliyorum...

TUĞCU
08-06-2011, 12:22
Merhabalar 14 Mayısta bir seradan aldığım iki hıyar fidesi...Cinsini bilmiyorum ilk acemilik yerdemi yetişecek, ipemi sardıracağım bilemedim. Aldığımda iki küçük yaprak ikide çimlenme yaprağı vardı. Çimlenme yaprakları kurudu.Şimdiki durumları böyle. Çiçek gibi birşeyler görünüyor ama koparmaya kıyamadım. Koparmasak onları ne olur? Birde bu aşamada nasıl sulamalıyım? Suyu çok mu sever? Fideler sürekli balkonda duruyor. Akşam üzeri güneşi alıyor. Sanki yaprakları büyüdükçe gelişimi durdu gibime geliyor. Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Hıyar bitkisi suyu sever, toprağı nemli olmalı. Sizin toprağınızın kuru olduğunu görüyorum büyümemelerinin nedeni, susuz kalmış olmasındandır.
Çiçeklerini koparmayın, konunun başlarında da bir çok arkadaş, koparılmaması gerektiğini yazmışlar.

ahmetihsan
09-06-2011, 20:22
Hıyar bitkisi suyu sever, toprağı nemli olmalı. Sizin toprağınızın kuru olduğunu görüyorum büyümemelerinin nedeni, susuz kalmış olmasındandır.
Çiçeklerini koparmayın, konunun başlarında da bir çok arkadaş, koparılmaması gerektiğini yazmışlar.

Teşekkürler sayın Tuğcu; tavsiyeniz üzerine hıyar fidelerimi suladım. Son iki gün 30 derece civarında sıcaklık vardı. İki günde bir , hafif derecede suluyordum. Bu akşam biraz fazlaca suladım. Çiceklerinin koparılması gerektiğini okumuştum forumda. Hatta Sayın Gultar da koparmış çiçek ve meyveleri (Belki bu yüzden çiçekleri meyvesiz diye düşünüyorum) Sayın Tuğcu tavsiyeniz üzerine ben çiçeklerini koparmadım ve koparmayacağım ... Gelişme olduğunda fotoğraflarını foruma ekleyeceğim.

ahmetihsan
13-06-2011, 19:53

İşte üstadların tavsiyeleri neticesinde salatalık fidelerimin bu günkü durumu . Süper bir gelişme gibi görünüyor bana. Her zaman bir bilene sormalı. Suyu bolca verince çiçekler kendini gösterdi... Meyvelerde belirdi..

TUĞCU
14-06-2011, 12:43
Sn ahmetihsan, sizin adınıza sevindim. Hıyarlarınızın cinsi sırığa benziyor. Bir müddet sonra bir ipe **** sırığa sardırmanızda fayda var.

gultar
14-06-2011, 13:10
İşte üstadların tavsiyeleri neticesinde salatalık fidelerimin bu günkü durumu . Süper bir gelişme gibi görünüyor bana. Her zaman bir bilene sormalı. Suyu bolca verince çiçekler kendini gösterdi... Meyvelerde belirdi..

Sn. ahmetihsan, ben salatalık çiçek ve meyvelerini değil sadece ilk çiçek ve meyvesini kopardım yanlış anlaşılmasın. o geçen haftaydı. Üç gündür yeni oluşan salatalıkları yiyoruz.Darısı size.Başarılar dilerim.

ahmetihsan
15-06-2011, 00:41
Sn ahmetihsan, sizin adınıza sevindim. Hıyarlarınızın cinsi sırığa benziyor. Bir müddet sonra bir ipe **** sırığa sardırmanızda fayda var.

Sayın Tuğcu; Teşekkürler. Biraz uzadıklarını görsem ip işlemini yapacağım ama boya gitmiyor gibi geliyor bana.. Yoksa ben ip çekince mı sarılıp ,uzayacaklar???Basit gelebilir bu sorum ama . Acemiyim işte. İlk denemem. Küçücük salatalığı görünce çocuklar gibi sevindim :)))

Sayın Gultar sizede teşekkürler. Bu kadar kısa sürede salatalıkları yemeye başladınız mı?? Sizinkiler niye böyle çabuk büyüyorlar??? Ben o kadar üzerlerine düşüyorum. Ancak hafta hafta gelişmelerini görebiliyorum. Yinede size afiyet olsun. Darısı benim başıma :)

TUĞCU
18-06-2011, 15:07
Sayın Tuğcu; Teşekkürler. Biraz uzadıklarını görsem ip işlemini yapacağım ama boya gitmiyor gibi geliyor bana.. Yoksa ben ip çekince mı sarılıp ,uzayacaklar???Basit gelebilir bu sorum ama . Acemiyim işte. İlk denemem. Küçücük salatalığı görünce çocuklar gibi sevindim :)))

Sayın Gultar sizede teşekkürler. Bu kadar kısa sürede salatalıkları yemeye başladınız mı?? Sizinkiler niye böyle çabuk büyüyorlar??? Ben o kadar üzerlerine düşüyorum. Ancak hafta hafta gelişmelerini görebiliyorum. Yinede size afiyet olsun. Darısı benim başıma :)

Sn ahmetihsan, ben boyları 20-25 cm olduklarında ipe sardırdım. Benim balkon rüzgarlı olduğundan kırılmalarından korktum. İpe sardırdıktan sonra hızla büyüdüğünü gördüm.
Salatalıkların cinside büyümelerinde ve meyve vermelerinde önemli. Bende 2 cins salatalık var birinin boyu 1 metreye geldi, diğeri ise daha 35-40 cm civarında.

TUĞCU
18-06-2011, 23:10
Benim hıyarların son durumları.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01301.jpg

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01300.jpg

ahmetihsan
21-06-2011, 20:39
Sn ahmetihsan, ben boyları 20-25 cm olduklarında ipe sardırdım. Benim balkon rüzgarlı olduğundan kırılmalarından korktum. İpe sardırdıktan sonra hızla büyüdüğünü gördüm.
Salatalıkların cinside büyümelerinde ve meyve vermelerinde önemli. Bende 2 cins salatalık var birinin boyu 1 metreye geldi, diğeri ise daha 35-40 cm civarında.

Sayın Tuğcu, benim fideler daha ipe sarılacak boyda değiller. Bu yüzden sardırma yaptırmadım henüz. Daha 13 cm civarındalar ama iki fidede dört beş tane çiçek açtı minik salatalıklar büyüme aşamasındalar. Az miktarda kurumuş koyun gübresi serpiştirdim. Sulamayı iki günde bir yapıyorum. Toprağını nemli tutmaya çalışıyorum sürekli.

gultar
21-06-2011, 22:05

Sn. ahmetihsan fideleriniz 10 cm olunca beline bir ilmek geçirin balkon kenarına bağlayın.asılınca daha çabuk gelişir hava alır.tepede oluşan ilk çiçekli meyve koparılırsa, diğer çiçekler meyveli çıkar. toprak ta devamlı nemli tutulursa salatalıkları erken yersiniz.selam ve sevgiler.

turkunot
23-06-2011, 09:32
Böceğin adı kulağakaçan(http://tr.wikipedia.org/wiki/Kula%C4%9Faka%C3%A7an)Bitkinin taze kısımları ve meyveleri ile de beslenebiliyor.Evde (balkonda)yetiştirdiğiniz bitkileri ikişer adet dikiniz ve bir tavuk tüyü ile (etrafta arı ve rüzğar yoksa)tozlaşmalarını sağlayınız.

nazminazmi1
23-06-2011, 12:13
arkadaşlar benim salatalıklarımda bu hastalık var once her sey gayet normal çiçek acıyor sonra salatalık 2 cantimetreye geldiği zaman once azcık saralma olur hiyarda sonra başındaki ciçek sarı renkden beyaz olur ve salatalık artık buyomiyor ve saralıp duşuyor ama yapraklar ve kendisinin buyumesinde hiç sorun yok maşallah beya byurlar ama meyve vermiyorlar lutfen yardım edin balkonda ufak kızıma bu salatalıkları yetiştiriyorum ama hala bir salatalığın buyumesin kızıma gosteremedim
benim mailim
nazmi1969@gmail.com
ager ozel mil de atsanız sevinirim

ahmetihsan
23-06-2011, 20:25
Sn. ahmetihsan fideleriniz 10 cm olunca beline bir ilmek geçirin balkon kenarına bağlayın.asılınca daha çabuk gelişir hava alır.tepede oluşan ilk çiçekli meyve koparılırsa, diğer çiçekler meyveli çıkar. toprak ta devamlı nemli tutulursa salatalıkları erken yersiniz.selam ve sevgiler.

Teşekkürler Sn. Gultar. Tavsiyelerinizi uygulayacağım. Selam ve sevgiler.

danışman_32
24-06-2011, 16:27
sayın nazminazmi1 mümkünse bitkilerinizin fotosunu çekip siteye koyunuz fakat ben yinede size yardımcı olucam bitkinizin sorunu meyve tutmama demekki bitkiniz aşırı sıcağa bağlı olarak strese girmiş çiçek açıyor fakat sıcak olduğu için uygun nem olmadığı için bitkinin çiçekleri dökülüyor bitkide ve yapraklarında genelde aşırı derecede bir etki görülmez ama daha çok aşırı sıcak bitkinizi sterese sokar bunu aşırı su / az su vermemeniz çiçeklerin daha çok dökülmesine neden olur

size önerim temin edebilirseniz ki ilaç bayilerinden herhangibi birine gitseniz şu ürünler 50TL yi bulmaz magnezyum sülfat,map gübresi , deniz yosunu,bor,çinko, humik fulvik asit karışımı düzenli olarak bitkinizin kök bölgesine daha sonra yapraklardan vermek suretiyle kesinlikle bitki düzenli olarak büyüyecek ve meyve tutacaktır

çiçeklenmeyi arttırıcı olarak MAP gübresi ve çinkoyu beraber karıştırararak hem kök hemde yapraklara uygularsanız çiçeklenme dahada artacaktır

bitkiniz aşırı susuz kaldığında humik fulvik asit karışımı köklendirciyi vermeniz takdirde kendine gelir

NOT KESİNLİKLE BİTKİLERİNİZE BOŞ SU VERMEYİNİZ YUKARIDA ADI GEÇEN ÜRÜNLERDEN TARİFİ ÜZERE UYGULAYINIZ

mfcmfc
01-07-2011, 07:56
Merhaba,arkadaşlar foruma yeni üye oldum,görüyorum ki forumdan yararlanacağımız çok şey var.Ben geçen sene dometesle başladığım maceraya bu sene salatayı da ekledim,ancak pek umduğum gibi gitmiyor.Salatalık gayet güzel boy ve meyve verdi ancak salatalar zamanla sararıp solmakta.Forumda yazılanlara bakarak gübre ve besin takviyesi yaptım,fakat nafile..Aşırı güneş de görmüyor salatalıklarım..Herşey normal görünse de neden salatalıklarım büyümeden sararıp kuruyor yardımcı olursanız sevinirm,şimdiden teşekkür ederim..

ahmetihsan
02-07-2011, 17:29
Sn mfcmfc; bende forumda yeniyim sorunlara tecrübeli forumcular hemen cevap vermiyorlar.. Aynı sorun bende de var. İki fidede 4-5 tane çiçek açtı. İlk açan çiçek meyveye dönüştü fakat büyümedi kurumaya yüz tuttu. Diğeride kıvrık bir şekilde baş parmak büyüklüğünde oldu. Diğer çiçeklerde meyve görünmüyor henüz. Nedendir bilemiyorum!!! İnşallah bir uzman sorunumuza cevap verir.

ahmetihsan
02-07-2011, 18:40
Salatalıklarımın son durumu işte böyle!!! Sararan bir yaprak var. Normal mi? Neden kaynaklanıyor olabilir? Salatalığın kıvrık olması cinsinden midir? Yoksa eksik birşeyler mi var? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler..

mfcmfc
03-07-2011, 01:06
Sn mfcmfc; bende forumda yeniyim sorunlara tecrübeli forumcular hemen cevap vermiyorlar.. Aynı sorun bende de var. İki fidede 4-5 tane çiçek açtı. İlk açan çiçek meyveye dönüştü fakat büyümedi kurumaya yüz tuttu. Diğeride kıvrık bir şekilde baş parmak büyüklüğünde oldu. Diğer çiçeklerde meyve görünmüyor henüz. Nedendir bilemiyorum!!! İnşallah bir uzman sorunumuza cevap verir.

dostum ama olmaz ki kaç gündür uzmanlardan cevap yok:( bizim salatalar sararıp gidecek..:(

atilla saraç
04-07-2011, 13:39
merhabalar ben de 2 gündür siteyi takip etmekteyim..ben debalkonda salatalık yetiştirmeye heveslendim ve rırrattan aldığım salatalıkları ektimm kimi 30 cmm oldu kimi 100 sm kadar fideler oldu ilk çiçek verene kadar çok güzel gidiyordu çç ilk çiçeklerden sonra siyah bit gibi bişeler bulaş tı ve tüm yaprakları sardı .. forumlarda arapsabunu uygulamasını yaptım böceklerden kurtardım ama salatalık 1 .5 cm olunca büzülüp kuruyorlar yaprakları kuruyor çok hevesliydimm üstler iyi altlardan meyveler başlıyor kurumaya 5 10 tane resim çektim burda acılen paylaşmak istiyorumm hergeçen gün kötüye gidiyor acil yardım lazım teşekkürler

atilla saraç
04-07-2011, 13:40
aynen öyle mfcm benimkilerde sararıp gidiyorlar

atilla saraç
04-07-2011, 13:42
tecrübeli olanlar zaten kendi sorunlarını açmışlar ne yapacaklarını bilmiyorlarr bizim gibi çaresiz insanlara yardımcı olursalarr çok iyi olurr

atilla saraç
04-07-2011, 13:46
bide 10 tane saksıda 1 adet meyva verdi oda 15 cm oldu diğerleri çiçek veriyor ve kuruyorr

merhabalar ben de 2 gündür siteyi takip etmekteyim..ben debalkonda salatalık yetiştirmeye heveslendim ve rırrattan aldığım salatalıkları ektimm kimi 30 cmm oldu kimi 100 sm kadar fideler oldu ilk çiçek verene kadar çok güzel gidiyordu çç ilk çiçeklerden sonra siyah bit gibi bişeler bulaş tı ve tüm yaprakları sardı .. forumlarda arapsabunu uygulamasını yaptım böceklerden kurtardım ama salatalık 1 .5 cm olunca büzülüp kuruyorlar yaprakları kuruyor çok hevesliydimm üstler iyi altlardan meyveler başlıyor kurumaya 5 10 tane resim çektim burda acılen paylaşmak istiyorumm hergeçen gün kötüye gidiyor acil yardım lazım teşekkürler

atilla saraç
04-07-2011, 14:11
az önce baktığımda saksıda salatalıkların yanında ekili birtanede biber fidesi vardı ne yazıkki onunda çiçeklerinin düştüğünü gördümm nerde yanlış yaptım halaa anlamışş değilim tek şüpelendiğim komşum bahçesi için hazırladığı hayvan gübresi şerbeti verdi onu bolca dökmüştümm ondan olabilirmi acabaa.

mfcmfc
04-07-2011, 16:51
Dostum salataları için üzüldüm doğrusu,ama henüz cevap veren yok ben de bekliyorum bir yanıt almak için ama cevap veren yok ne yazık ki.Ama acizane senin salatalıkların için bir kaç şey söyleyeceğim,bu sararmalar saksılarının küçük oluşu ve bir saksıya birden çok fidedn ekmenden kaynaklanmış olabilir.Şerbeti de çok verdiysen yakmış olabilir,bol bol sula bence belki kurtarırsın.Ama dediğim gibi saksıların çok ufak,ayrıca içine bir taneden fazla fide dikmişsin.Sanırım bundan kaynaklanıyor,yine de uzmanlar daha iyi bilirler,sağlıcakla kal..

Emre İlhan
04-07-2011, 20:31
Nihayet bu sene kendi yetiştirdiğim salatalıklarımı yiyebildim. Ama bir sorunumuz var. Benim salatalıklarıma kırmızı örümcek dadanmış durumda. Meyve tutumu gitgide azaldı.:(

231109

231111

231110

atilla saraç
05-07-2011, 06:52
saol mfcmfc dostumm sanırım şerbet fazla geldi birde o balkondaki 8 tane saksıya yarım kilo arap sabunuyla yaprak biti için fısfısla sıktım böcekler gitti ama dediğim gibi her geçen gün allttaki meeyveler tek tek kuruyorr dediğin gibi cevap bekliyoz ben sürekli aktif bir site zannettim yoksa hiç yazmazdımm saksılara sık oluşu o derece meyve çürütmez çünkü aynı şekilde eken arkadaşlarım var onlarda sorun yok sadece meyvesi az oluyormuşş .. bakalımm artık seneye daha tecrubeli olup burda yardım bekleyenler farklı yerlerdede bekleyenlere yardımcı oluruzz umarımm sende sağlıcakla kal ..

Emre İlhan
05-07-2011, 21:16
;)Sevgili, atilla saraç. Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.:) Salatalıklarınız gübrelemeden dolayı zarar görmüş olsalardı bu halde olmazlardı. Salatalıklar çok hassastırlar. Eğer gübre ağır gelmiş olsaydı bitkinizi kaybederdiniz. Sizin sorununuz daha çok bir zararlı tahribatına benziyor. Çok büyük bir ihtimâlle başınıza bela olan bu zararlı kırmızı örümcek. Çünkü; bitkinizin yaprağının birinin üzerinde küçük küçük, nokta şeklinde izler gördüm. Birde yaprakların şekli bozulmuş ve içe kıvrılmaya başlamış durumdalar. Kırmızı örümcek tüm bu bahsettiğim zararları yapar. Bitkinin özsuyunu emerek beslenirler. Önce yapraklarda küçük küçük nokta şeklinde izler belirir ve daha sonra bu izler birleşerek yaprak sararır ve dökülür. Bitki alt yapraklarından başlayarak yukarıya doğru yavaş yavaş yapraklarını döker ve meyve tutumu çok azalır. Mesela şu anda benim balkonuma da dadanmış vaziyetteler. Biraz yaprak dökülmesine ve meyve tutumunun azalmasına sebep oldular. Birçok çiçeği burnunda salatalıklarım kurudu. Bu zararlıyla mücadele etmenin yolu akarisit kullanmak. Ben bu hafta Neemazal uygulaması yapacağım salatalıklarıma. Bir yandan da ROA adında bir mikrobiyal ürün kullanıyorum. Bu şekilde mücadeleye devam ediyorum. Birde salatalıklara yaprak bitleri bol miktarda musallat oluyorlar. Buna da dikkat etmek ve kontrol altına almak lazım. Öncelikle biz zararlıyı tespit edelim daha sonra ne yapacağımıza hep beraber karar veririz.;) Salatalık gübreyi sever fakat gübreleme yaparken aşırıya kaçmamaya özen gösterin, aksi taktirde bitkinizi yakabilirsiniz.:( Salatalıklarınızın yapraklarını çok iyi kontrol edin. Özellikle altlarına bakın. Yaprakların üzerinde nokta şeklinde lekeler var mı? Veya yaprakların altında bir zararlı? Birde size bir sorum daha olacak. Salatalıklarınızı hiç susuz bıraktığınız oldu mu? Çünkü; yaprakların bazıları sanki bir lâre susuz kalmış ve hemen sulanıp tekrar kurtarılmış gibiler. Yani yaprakların bir kısmı sıcaktan kavrulmuş gibi. Tüm bu soruların cavabını alırsak, kafamızda genel bir çözüm oluşmuş olur. Umarım salatalıklarınızı kurtarırsınız.:(

Bu arada bir önceki sayfada cevap alamamaktan yakınıp, aynı mesajınızı tekrar tekrar alıntı yapıp durumunuzu bildirmişsiniz. Fakat inanın bunu yapmanıza hiç gerek yok. Zaten üyelerimiz başlıkları aktif biçimde takip ediyorlar. Tekrar tekrar alıntı yapıp, ekstradan e-posta adresleri vs... vermeniz durumunda cevap alamayabilirsiniz. Çünkü; agaclar.net ve üyeleri forum düzenine çok bağlıdırlar. Lütfen bu sözlerimi birer uyarı olarak algılayın, yanlış anlamayın. Forum kurallarına buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) ulaşabilirsiniz. Forumda bulundukça ilerleyen zamanlarda sizde bu durumu fark edecek ve düzenin nasıl sağlandığını çok iyi anlayacaksınız.

İlk başlarda hepimiz zorlanabiliyoruz fakat daha sonra buranın bu kadar düzenli olmasının sebebinin kurallara çok hassasiyet gösterilmesinden geçtiğini anlıyoruz. ;)

ahmetihsan
06-07-2011, 00:31
Salatalıklarımın son durumu işte böyle!!! Sararan bir yaprak var. Normal mi? Neden kaynaklanıyor olabilir? Salatalığın kıvrık olması cinsinden midir? Yoksa eksik birşeyler mi var? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler..
Yardım lütfen!!! resimlerde açıklamalar da yapmıştım.. Yorumlarınızı bekliyorum!!...

atilla saraç
06-07-2011, 09:25
emre ilhan kardeşimm öncelikle bende sana teşekkür ediyoruum açıklamaların içinn . çok acilen bi çare bulmam gerektiği için mail adresi vermek istedim çünkü inanın her geçen gün kötüye gidiyorlardı bide alıntının ne olduğunu bile şuan anlamış değilimm.. susuz bırakmış olabilirsiniz demişsin tam tesii susuz bırakmadımm .. yapraklar bitlenmişti arapsabunuyla bitleri öldürdümm ..dün kurumaya giden 2 fideyi sktüğümde kökün toprakla olan seviyesinde çürüdüğünü gördüm.. gübrelemeden dolayı yanmış olsa yanan fide nasıl bi şekil alır .

Emre İlhan
06-07-2011, 22:38
Alıntıdan kastım şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=831390&postcount=659) mesajınızda ki durum.

Salatalıklarınıza gelince;

Gübrelemeden yanan fide şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=130845&postcount=59) mesajda ki gibi olur. Fakat bitki yanmasa da, toprağa fazla verilen gübre veya fazla yapılan sulama bitkinin kök boğazının(bahsettiğiniz tam toprağın yüzeyinde ki bölge) çürümesine neden olabilir. Gördüğüm kadarıyla salatalıklarınızı torfa ekmişsiniz. Torf su tutma kapasitesi çok yüksek bir ürün. Yani suyu fazla kaçırmış olma ihtimâliniz artıyor bu durumda. Ne sıklıkta ve ne kadar sulama yapıyorsunuz salatalıklarınıza? Diğer bir ihtimâl ise viral(virüslerin yarattığı) bir hastalık olabilir. Fakat son seçeneğin ihtimâli diğerlerine göre daha düşük. Belirttiğim mesajda ki bitkiye benzer bir durum yaşadınız mı salatalıklarınızda?

atilla saraç
07-07-2011, 10:06
*** öncelikle bahsettiğin mesajdan bahsedeyim arkadaşın dediği gibi devamlı gübre kullanmadımm ilk ektiğimde bor denen gübreden serptim saksılara .. ama şuda bi gerçekk hergün nerdeyse 2 kere suladım güneş vurduğunda yaprakların büzüştüğünü gördük çe suladım ve saksının toprağını kuru gördükçe suladım .. sanırım bu yanlış bi olay .. ama çiçek açana kadar hiç bir sorun yoktu yapraklarda birtane leke dahi yoktu .. yapraklar ı yeşilimsi hareketsiz çok küçük bit sarana kadar ve giderek kompile bulaştıı bende yarım kilo arap sabunu 2 litre suya karıştırdımm içine sirke sarmısak ve sıvı yağ ilave ederek püskürttüm bit denen illetlerden kurtardım sonrasında da yavaş yavaş çıkan meyvelerin kuruduğunu gördüm ... örnek verdiğin mesajdaki bitkiyle ne derece aynı kuruma olduğunu kıyaslayamıyorumm çün kü o farklı bitki olduğundan pek anlayamadımm .... yanlış sulama veya yanlış bakım olabilirr .. önemli olan bundan sonra ne yapmam ben şu dakkadan sonra ne yapmam lazımm teşekkürler şimdiden

atilla saraç
07-07-2011, 10:45
****** yeni çektiğim resimleri paylaşmak istedim köklerde çürümeler oluşmuşş hemen hemen hepsinde var(toprakla olan seviyede) çürüme olan yerleri nasıl iyilrştiririm tşkkürler şimdiden

canannuman
07-07-2011, 13:24
Hala pazarlarda çiçekçilerde salatalık, domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, pırasa, lahana fidesi satıyorlar. Sorduğum zaman tabii olur burası İstanbul vakti var daha diyorlar.
Hatta bir demet kuru, bir demet daha yaş, ama canlı yapıda pırasa vardı. Yaşlı amca müşterileri için bunlar bilmiyorlar kızım o malda benim bu malda benim, kuruyacak pırasa, sopa gibi olacak öyle ekilecek dedi. Bu yaş olanlar kuruyacak. Bu kuru olanlar bile 15 gün daha kurusun gölgede dedi. Ben alayım yaşları kurutayım dedim olmaz onlar fenni gübreli ölür gider kurutamazsın dedi. Ben de amcayı dinledim kuru pırasaları aldım. Ancak 15 gün sonra ekme imkanım var diye domat ve biber vs. almadım.
Şimdi sorum şu olacak amca ne demek istedi pırasalar kurumalı derken? Hakikatende hıyar, domates, biber fideleri kıyamet gibi satılıyor. Ben anlamam ama acaba hiç mi anlayan yok hep alıyorlar. Yoksa hakikaten hıyar, domates vs. bu tarihten itibaren yetişirmi?

canannuman
07-07-2011, 13:24
Bu arada lahana ve pırasa daha yeni çıkmış sanırım.

bmutlu
07-07-2011, 21:30
arkdaslar bir süre once fide şeklinde aldıgım salatalık fidelerim baya büyüdü cok fazla sayıda çiçek verdi ama meyve vermeden çiçekleri döküyor bu konuda yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla

http://img850.imageshack.us/img850/5670/salata.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/850/salata.jpg/)

dogaci59
07-07-2011, 21:42
Sayın bmutlu, leğenin altında drenaj delikleri var değil mi? Ayrıca sulamasını nasıl yapıyorsunuz? Çok ulama yaparsanız dökülmesi çok normal.

umutyolcusu
07-07-2011, 21:44
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3588

Sorunuzu bu başlıkta sormalısınız.Yeni konu açmanıza gerek yok,ayrıca önceki sayfalardaki bilgileri okuyarak sorunuza cevap bulabilirsiniz.Kolay gelsin.

bmutlu
07-07-2011, 21:56
Sayın bmutlu, leğenin altında drenaj delikleri var değil mi? Ayrıca sulamasını nasıl yapıyorsunuz? Çok ulama yaparsanız dökülmesi çok normal.

evet var altına delikler ustune hava alması ıcın cakıl tasları doldutdum bir sıra sonra toprak once cok mutlu oldum cok cicek verdi diye dokulmaye baslayınca hayal kırıklığı oldu :(

Emre İlhan
07-07-2011, 22:51
Adana'da yetişir. Biz burada çok ılıman kış geçiriyoruz. Salatalık fidesi de yaklaşık 45 günde meyve verdiğine göre. Bol bol yenir.:)

Emre İlhan
07-07-2011, 23:02
;)Sevgili atilla saraç; şu durumda yapacağınız pek birşey yok gibi görünüyor. Salatalıklarınızın koltuk sürgünleri varsa onları kesip, torfa dikip yeni fideler elde edebilirsiniz. Ya da yeni fide alıp vakit kaybetmeden dikebilirsiniz. Ben salatalıklarımı hergün sabah kalktığımda topraklarının üzeri nemlenecek kadar suluyorum. Öğlen güneşi üzerlerine gelince yaprakları güneşten yanmayacak derecede hep soluyor. Fakat akşam serinliği olunca bitkiler rahatlıyor. Ertesi sabahta tekrar suladığım için güne hazır oluyorlar. Kısacası günde bir sefer toprağı nemlenecek kadar sulama yeterlidir. Saksının ısınmaması için, saksının bulunduğu yer biraz gölge olursa problem olmuyor. Mesela benim fidelerin saksıları balkon perdesinin arkasında. Yarın fotoğraf çekip yüklerim.:) Siz birkaç sorunu beraber yaşamışsınız. Bit, kök çürüklüğü, fazla gübreleme vs... ama asıl sebep yaptığınız uygulamalarda hep aşırıya kaçmanız olmuş. Mesela gübrelemeyi fazla kaçırmışsınız, bitkiye gereğinden fazla su vermişsiniz, birde bit dadanınca arapsabununa boğmuşsunuz. Bu arada ilk senelerde bu tarz şeyleri hepimiz yaşıyoruz. Mesela ben geçen sene tavana kadar uzayan salatalık fideleri yetiştirdim fakat 1 tane bile meyvesinden yiyemedim. Kolay gelsin.:)

atilla saraç
08-07-2011, 11:32
sevgili emre ilhan; bende sana katılıyorumm sanırım bu sene emekler boşa gitmiş gibi görünüyorr yavaş yavaşş fideleri sökmeye başladım yinede bir ümit diye bekliyorum açıkçası bu ****** ilk olduğundan bilinç siiz olduğumuzdan normaldır acemilik dönemi diyelimm .. ben sulama konusunda yanlış yapmışımm farkındayı m sizin yöntemiiz gibi sulama yapacam bundan sonra ki ekimde . birde anlamadığım konu :koltuk sürgünleri nedir torfa dikmek ne demek anlamadımm ama onları d a bi araştırayımm dediğini de deneyeyim olmassa yeni fide alayım almasına da zamanı geçmedimi ekmek içinn ben bunları tohumdan elde ettim .. teşekkür bilgiler için.. hayırlı cumalarr ..

Emre İlhan
08-07-2011, 13:54
Şu anda fide bulup dikerseniz, sonbahara doğru meyvelerini yersiniz. Ama zaman kaybetmemeniz lâzım. Tohumdan yetiştirmek için artık geç.

IMP
09-07-2011, 15:13
arkadaşlar, benim salatalıklarım henüz 30 cm kadar oldular, ancak üzerlerinde 20 30 tane çiçek var, acaba bitkinin büyümesi için çiçeklerini koparmalı mıyım, yoksa boyu çok önemli değil mi?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Emre İlhan
09-07-2011, 22:02
Bence hiç karışmayın. Eğer meyvelerini besleyemezse kendisi atıyor zaten. Çok zeki.:)

IMP
10-07-2011, 02:50
öyle tabii, ama vakit israfı olur meyveleri besleyemez de atarsa, yazık meyvelere de,
benim fikrim acaba çiçekten önce kendisini iyice geliştirmesini sağlasam,
sonra kaç meyve verirse versin besleyememe sorunu olmasın.
işe yarar mı sizce?

Emre İlhan
10-07-2011, 09:44
Ben sizin yerinizde olsam herşeyi kendi dengesine bırakırım. Dışarıdan müdahale edince düzen bozulabiliyor. Vakit israfı olmaz. Bitki meyvesini besleyemediği taktirde 2-3 gün içerisinde sararıp dökülüyor.:)

ahmetihsan
11-07-2011, 00:10
Ben sizin yerinizde olsam herşeyi kendi dengesine bırakırım. Dışarıdan müdahale edince düzen bozulabiliyor. Vakit israfı olmaz. Bitki meyvesini besleyemediği taktirde 2-3 gün içerisinde sararıp dökülüyor.:)

Sn Emre İlhan; çiçekler meyveye dönüşüp küçük meyveler göründükten sonra gelişmesi durup kuruyorsa bunun nedeni ne olabilir?? Yapraklarda ve gövdede bir problem yok, böceklenme yok!!!.

Emre İlhan
11-07-2011, 09:47
Meyve dökülmesi, tutmamasının sebepleri;

Besin eksikliği, çok sulamadan dolayı meyve boğulması, aşırı derecede havasız ve sıcak ortam, fungal(mantari) etmenler, kırmızı örümcek gibi zararlılar. Bunlardan dolayı meyve sararıp dökülebilir. Ben birçok salatalığı kaybettim bu sebepten dolayı. Kırmızı örümceği kontrol altına almaya çalışıyorum. Birde besin eksikliği olduğunu düşünüyorum, gübreleme yapacağım.:)

233167
İşin açığı doğal yoldan beceremedim ben bu işi. Doğal denge o denli bozulmuş ki. Kimyasal kullanmazsan olmaz diyor âdeta. Yarın sabah 4-6-8 kimyasal gübreleme yapacağım. Durumu hep beraber takip edip, tecrübe ederiz artık.:) Bu arada fotoğraf bana aittir, alıntı zannetmeyesiniz.

ahmetihsan
12-07-2011, 00:37
Teşekkürler Sn.Emre İlhan; forumda okumuştum. Hıyar suyu sever bol su ister diye, bende iki günde bir suladım. Sanırım meyve boğulması oldu :) Artık üç dört günde bir sulayacağım. Zaten iki kök var. Her birine iki su bardağı su veriyorum. Toprağın yüzünün kuruduğunu gördüğümde bu iki günde bir oluyor tekrar suluyordum. Artık biraz daha geçiktirmem gerekecek anlalışılan. Sayın Emre İlhan kimyasal gübre kullanmamaya çalışacağım. Kurumuş koyun gübresinden her kök için ne kadar vermeliyim? Bunun belli bir miktarı var mı? Göz kararı mı serpiştireceğiz?? Şu anda çok güzel çiçekleniyor. Çiçekler açıyor meyvelenme başlıyor küçükken sararıp kuruyor meyveler dediğim gibi..Bir tane meyve büyümeye başladı oda kıvrık parmak gibi dala yakın bölümü şişik, çiçek tarafı kıvrık. :)) Hayvansal gübreleme yöntemini de lütfen biraz detaylı açıklarsanız memnun olacağım. Teşekkürler.

Emre İlhan
12-07-2011, 09:22
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1436) bakınız.:)

atilla saraç
14-07-2011, 15:58
arkadaşlar hiç meyve vermiyecek diye düşünmüştüm .. ama tek tek vermeye başladı fakat hepsinde şekil bozukluğu var bide erken koparmadımmı kuruyorlar tam oluşmadan koparmak zorunda kalıyorum yinede ilk deneyimime ve bunca hastalıklara rağmen veyvelerden az da olsa yemeye başladıkk..

Emre İlhan
14-07-2011, 16:32
Salatalık fideleriniz gerçekten çok dayanıklılarmış. Yaprağının birinde yanmış gibi sarı lekeler gördüm. Uçları da kurumaya başlamış. Galiba salatalıklarınızda mildiyö hastalığı var. Benim salatalıklarım da berbat hale geldiler. Sebebi ise mildiyö. Mantari bir hastalık, fungusit ile ilaçlamak gerekiyor. Ben ilk olarak ev yapımı ilaçlardan karbonatlı olanı deneyeceğim. Bakalım ne olacak. Sonuçları muhakkak paylaşırım. Umarım işe yarar. Eğer işe yaramazsa fungusit alacağım. Bu arada aynı şekilde meyve şekil bozuklukları bende de var. Ya kırmızı örümcekten ya da mildiyöden kaynaklandığını düşünüyorum. :(

ahmetihsan
15-07-2011, 00:18
Ne güzel ben daha meyvelerden yiyemedim :( Bir tane numunelik var,onunda şekli bozuk oldu ve büyümesi durdu.. Cinsi sırıktır diye ip de bağladım ama boya gitmiyorlar. İyi çiçek oluşuyor, bazıları dişi bazıları erkek çiçek. Anlıyacağınız bir düzen tutturamadım :( Sizlere afiyet olsun, daha bol meyveler yersiniz inşallah..

atilla saraç
15-07-2011, 13:50
yorum lar ınız için teşekkür ederim .. ev yapımı karbonat dediğin ilacı nasıl yapacaz tarif edersen bende uygulayayım .bide zirai ilaç yerlere gittim meyve olan fidelere ilaç tavsiye etmiyorlar el yapımı ilacı tarif edersen sevinirim .. teşekürler

aydın
15-07-2011, 14:34
Arkadaşlar;

1 hafta önce 10 lt'lik su bidonlarına serum ile T sistemi kurarak 2 tane salatalık yemeyi başardım. Dün baktım terasa 4 tane daha hali hazırda salatalık vardı. Mutluyum hemde çok :D 4 yıllık bitki maceramda neredeyse bir ilk. :)

Yalnız bu karıncalardan nefret ediyorum. Yaprak bitlerini salatalık fidelerine sardırıyorlar. Hastalanacak diye ödüm kopuyor. :(

Emre İlhan
15-07-2011, 20:21
Tebrik ederim sevgili, aydın.:) Yaprak bitlerini ve karıncaları öldürün, bitkilere hastalık getiriyorlar. Genel bir ilaçlama yapın, kurtulun.:)

Emre İlhan
15-07-2011, 20:27
yorum lar ınız için teşekkür ederim .. ev yapımı karbonat dediğin ilacı nasıl yapacaz tarif edersen bende uygulayayım .bide zirai ilaç yerlere gittim meyve olan fidelere ilaç tavsiye etmiyorlar el yapımı ilacı tarif edersen sevinirim .. teşekürler

Aslında çok geciktik. Sizde bende fideleri en başından koruma amaçlı ilaçlamalıydık. Karbonatlı fungusit için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14992) bakınız. Yalnız çiçekleri yakıyor, ben bu yan etkisini tespit ettim. Yani çiçeklenme zamanı ilaçlamaya uygun değil. Artık ileride yetiştireceğimiz yeni fidelerde hastalık gelmeden ilaçlamaya başlarız. Bu bizim için deneyim oldu.:)

seazone
21-07-2011, 19:26
Arkadaşlar iki defa başıma geldi bu tesadüf müdür? Acaba salatalıklarımda küllenme oluyor kükürt sıkıyorum yapraklarına ve bir kaç gün sonra ölüyorlar. Fikirlerinizi bekliyorum teşekkürler.

mrkamilk
28-07-2011, 12:44
Arkadaşlar merhabalar ben aranıza az önce katıldım. Kastamonunun devrekani ilçesinin bir köyünde oturuyorum. Salatalıklardaki hastalıkları araştırırken bu siteyi buldum. Ben az sonra kendi sorunlarımı gösteren bir kaç foto yükleyeceğim umarım cevap alabilirim.

mrkamilk
28-07-2011, 13:15
Arkadaşlar nihayet fotoları çektim. 10-15 salatalık kopartmışımdır 2 haftadır. Ancak dallarını ilaçlamama rağmen (4-5 sefer ilaçlama yaptım) oradaki sarı benekler oluştu. Kullandığım ilaç ise antracol isminde bir mantar ilacı.

Bu arada şunuda belirteyim.
Sera doğusundaki kavak ağaçlarından dolayı saat 10 dan önce güneş almıyor. Sabah seraya gittiğimde (9-10 gibi) salatalıkların domateslerin dalları aynnı yağmur yağmış gibi nemli oluyor.
Seramda damlama sulama sistemi kurulu.
Yıllanmış Hayvan gübresini serayı ekmeden önce yüzünü iyice kaplayacak şekilde serip belledim.
Ayrıca 4-5 gün kadar önce toz hayvan gübresini fidanların arasına kürekle serdim. ve dinamo ile su vererek gübreyi ısladım.

Sizce Azot gübresi versemmi?

mrkamilk
28-07-2011, 13:19
Arkadaşlar bunlarda seradaki diğer bitkiler.
Birde domateste kara bi leke oluştu.Ama darbe izi gibime geldi. Birde serada yeğenimin getirdiği türünü bilmediğim bi salatalık var. Henüz meyva vermedi. Ayrıca biberlerimin biraz çok güzelken bir kısmı ise çok cılız.

Güler
29-07-2011, 16:49
Sevgili arkadaşlar, sebzeler ile pek ilgilenmemekle beraber bu başlıkta yazdıklarınız gözüme çarptı.
Bildiklerimiz ve bahçemizde başımıza gelenleri sizlerle paylaşmak isterim.

Dün bir arkadaşımız telefon ederek " önce yediği salatalıkların şimdi uçlarından acılaştığını ve nedenini" sordu.

Bildiğim kadarı ile bitki strese gierse yani kökenine basılırsa, ezilirse bir de aşırı sulama olursa hıyarlar acılaşır.

Bazı arkadaşların yüklediği fotoğraflarda hıyarların düzgün olmadığı kıvrıldığı ve nedenini sorduklarını okudum.

Sayın Mine hanım biraz rahatsız olduğu için bu aralar sitemize giremiyor, kendileri iyileştiğinde bu sorulara cevap verecektir.

Bildiğim kadarı ile bu durum yine dengesiz sulamadan olur, yani uzun bir müddet bitkiye su verilmez sonra da iyice suya boğulursa bu gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

Hıyar yapraklarındaki kurumaları ve yanık gibi olmalarını, yapraklarda önceleri sarı sarı lekeleri de bildiğim kadarı ile mildiyö hastalığı yapar. Önlemek için baştan ilaçlamaya girişilmeli, bitki iyice bu hastalığa yakalanmış ise kurtarmak zordur.

Bizim bahçede geçen sene hıyarlarda bu mildiyö bayağı zarar verdi ve hemen söküp yeniden ekim yaptık.

Ben bunları yazıyorum ama daha iyi bilen arkadaşlar da lütfen bilgilerini paylaşsınlar.

Lilium
29-07-2011, 22:39
Bildiğim kadarı ile bu durum yine dengesiz sulamadan olur, yani uzun bir müddet bitkiye su verilmez sonra da iyice suya boğulursa bu gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
Doğrudur, dengesiz sulamalarda salatalıklarda acılık görülür.

Hıyar yapraklarındaki kurumaları ve yanık gibi olmalarını, yapraklarda önceleri sarı sarı lekeleri de bildiğim kadarı ile mildiyö hastalığı yapar.
Mildiyö de olabilir, sarı sarı lekeler, ya da ilk zamanlarda yapraklardaki sararıp kurumalar kırmızı örümcekte olabilir.

Emre İlhan
29-07-2011, 23:11
Ben ikisini beraber yaşadım. Halen de yaşıyorum. Kırmızı örümcek mildiyöyü bir bitkiden diğerlerine taşıyor. Dolayısıyla tüm bitkileriniz hastalanıyor. Buralarda hava da zaten nemli, tam fungusların istediği ortam.

mrkamilk
30-07-2011, 06:13
Kırmızı örümcek derdim yok Allaha şükür. Mantar ilacı ile ilaçlıyorum. Ama bu sarartılar olunca canım sıkıldı.5 kök fidanım var salatalık olarak. Çekirdekten yetiştirmiştim. Keşke daha fazla dikseyemişim diyorum şimdi. Domatesimdeki kara leke ile ilgili yorum yapabilecek varmı?

Emre İlhan
30-07-2011, 07:56
Sayın mrkamilk; domatesle ilgili sorununuz mantari bir hastalığa benziyor. Mesajımın sonunda iki tane bağlantı vereceğim. O başlıklara sizin yaşadığınız duruma benzer bir durum yaşayan olmuş mu diye bir bakın. Eğer olmamışsa fotoğrafları oraya yüklemelisiniz. Çünkü; domatesle ilgilenen arkadaşlar ilgili başlıklarda yazıyorlar.:)

Domates yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14832), Domates Hastalık ve Zararlıları (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767)

Cumhur Tonba
30-07-2011, 12:23
değerli arkadaşlarım,
Hıyar ili ilgili bir çok proplemi olan var.
Öncelikle toplu olarak bilgi alabileceğiniz bir link veriyorum. Bir göz gezdirir misiniz?

http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/hiyarhastalikmucadele.pdf

Sitemizde bu konular olmakla beraber, Hepsine bir arada görmeniz ve Fotoğraflara bakarak karşılaştırma imkanı da bulabilmeniz için yararlı olacaktır.

Sayın Emre İlhan, teşekkürler. Arkadaşlarımıza yardımlarınız için.

Emre İlhan
30-07-2011, 14:52
Güzel bir rehber, teşekkürler sevgili Cumhur Tonba.:)

Cumhur Tonba
30-07-2011, 22:14
Sayın Emre,
Biraz ihmalkar davrandık herhalde. Bakıyorum her tarafa yetişmeye çalışıyorsunuz. Size çok çok teşekkürler. Ne kadar güzel. Tecrübelerinizden, deneylerinizden arkadaşlarımızın yararlanmasını için uğraşıyorsunuz. İşte bu dur agaçlar.net'in en büyük özelliği. İnanın çok çok mahcub oldum. İyi ki sizler varsınız.

Cumhur Tonba
30-07-2011, 22:24
Arkadaşlar;

1 hafta önce 10 lt'lik su bidonlarına serum ile T sistemi kurarak 2 tane salatalık yemeyi başardım. Dün baktım terasa 4 tane daha hali hazırda salatalık vardı. Mutluyum hemde çok :D 4 yıllık bitki maceramda neredeyse bir ilk. :)

Yalnız bu karıncalardan nefret ediyorum. Yaprak bitlerini salatalık fidelerine sardırıyorlar. Hastalanacak diye ödüm kopuyor. :(

Sayın Aydın.
Bir bitkide karınca varsa, muhakkak yağrak bitleri de vardır. Karıncalar yaprak bitlerinin dışkılarına (Şekerli-tatlı) gelirler. Sizinki inanın çok uzun bir macera olmuş. Fakat bir adet bile yemeniz ve mutlu olmanız her şeye değer.
Aslında terasda yetiştiriyorsunuz. Hastalılardan ari bir bölge sayılır.

Cumhur Tonba
30-07-2011, 22:34
Kırmızı örümcek derdim yok Allaha şükür. Mantar ilacı ile ilaçlıyorum. Ama bu sarartılar olunca canım sıkıldı.5 kök fidanım var salatalık olarak. Çekirdekten yetiştirmiştim. Keşke daha fazla dikseyemişim diyorum şimdi. Domatesimdeki kara leke ile ilgili yorum yapabilecek varmı?

sayın mrkamilk, Buraya bir göz atarmısınız
http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/domateshastalikmucadele.pdf

Emre İlhan
30-07-2011, 23:16
Sayın Emre,
Biraz ihmalkar davrandık herhalde. Bakıyorum her tarafa yetişmeye çalışıyorsunuz. Size çok çok teşekkürler. Ne kadar güzel. Tecrübelerinizden, deneylerinizden arkadaşlarımızın yararlanmasını için uğraşıyorsunuz. İşte bu dur agaçlar.net'in en büyük özelliği. İnanın çok çok mahcub oldum. İyi ki sizler varsınız.

Herkes emek veriyor, çok uğraşıyor. Kimsenin emeğinin karşılığını alamamasını, üzülmesini istemiyorum. Bilmesem bile araştırıp yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuda sizinle hemfikirim. İşte agaclar.net'in en çok bu özelliğini seviyorum; karşılıksız yardımlaşma.:)

Cumhur Tonba
31-07-2011, 00:25
Herkes emek veriyor, çok uğraşıyor. Kimsenin emeğinin karşılığını alamamasını, üzülmesini istemiyorum. Bilmesem bile araştırıp yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuda sizinle hemfikirim. İşte agaclar.net'in en çok bu özelliğini seviyorum; karşılıksız yardımlaşma.:)

Teşekkürler Emre.
Bizi bu siteye bağlayan en büyük neden bu. Büyük bir aile gibiyiz burada. Facebook'ta ne zaman burası ile ilgili bir mesaj görsem; işte benim büyük ailem, sitem diye yazıyorum.

Halil Önen
31-07-2011, 14:02

Sn. mrkamilk,

domateslerinizdeki hastalık kara leke değil, çiçek burnu çürüklüğü.

(746. iletinizde ilk domates resmi)

Kalsiyum eksikliğinden olur. Genelde tüm domates çeşitlerinde _ ilk demateslerde_ görülür, sonra kaybolur.

Domates meyveye bağlamaya başladığında yani yumrular oluşmaya başladığında topraktan fazla miktarda kalsiyum kaldırır.

İşte bu dönemden bir az önce yapraktan kalsiyum gübresi vermelisiniz. 1 LT. 8 TL. kalsiyum içeren gübreler vardır. Kullanmalısınız.

Saygılar

Halil Önen
31-07-2011, 14:15
Arkadaşlar;

Karınca varsa yaprak bitleri vardır. Onlar işbirliği yaparlar.

Nimsk 4.5 elinizin altında olmalı. Aslında tripsi içindir ama yaprak bitlerine,_ bizim canlı ballık dediğimiz_ etkilidir.

İsterseniz yaprak bitleri için kendi ilacınızı kendiniz yapar ve 4 yıl boyunca kullanırsınız.

Gülleci bulamacı;

3 gün sonra etkisini gösteriyor. Oldukça ucuzdur. Yaprak bitlerini siliyor.

(yapımı için UBYİ kullanılabilir ilaçlar sayfasına bakabilirsiniz.)

Saygılar

Halil Önen
31-07-2011, 14:26
evet var altına delikler ustune hava alması ıcın cakıl tasları doldutdum bir sıra sonra toprak once cok mutlu oldum cok cicek verdi diye dokulmaye baslayınca hayal kırıklığı oldu :(

Sn. bmutlu,
hıyar ya da salatalığınız çiçek veriyor ve sonra hemen döküyorsa ilk şüpheniz çiçek tripsi hastalığı olmalı.

Bunu tespit etmeniz _ sonra diğer sonuçlara bakarsınız _kolay...

Beyaz bir kağıt parçasını çiçeklerin altına yerleştirin. Çiçekleri bir ince, küçük comak ya da parmağınızla hızlıca birkaç kere vurun.

Gözle biraz zor görünen sinek/ böcek gibi sarı şeyler görürsünüz kağıt üzerinde, hareket ederler.

Bunlar tripsidir.

Nimst ya da başka tripsi ilacı kullanmalısınız. Bu spizonat/ lazer olabilir.

Saygılar

Halil Önen
31-07-2011, 14:34
arkadaşlar, benim salatalıklarım henüz 30 cm kadar oldular, ancak üzerlerinde 20 30 tane çiçek var, acaba bitkinin büyümesi için çiçeklerini koparmalı mıyım, yoksa boyu çok önemli değil mi?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Bitkiniz sağlıklı büyüyorsa çiçeklerini koparmayın.

'O' meyve vereceği çiçeği bilir diğerlerini geliştirmez.

Eğer saksıda salatalık yetiştiriyorsanız_ bence denenmiş ve dillendirilmesinde sakınca yoktur_ emek gübre kullanın. Bir çeşit _yoğun_ alg içerir.

( gübreler bölümüne _ emek gübre_ bakabilirsiniz.)

Saygılar

Halil Önen
31-07-2011, 15:01
Merhaba,arkadaşlar foruma yeni üye oldum,görüyorum ki forumdan yararlanacağımız çok şey var.Ben geçen sene dometesle başladığım maceraya bu sene salatayı da ekledim,ancak pek umduğum gibi gitmiyor.Salatalık gayet güzel boy ve meyve verdi ancak salatalar zamanla sararıp solmakta.Forumda yazılanlara bakarak gübre ve besin takviyesi yaptım,fakat nafile..Aşırı güneş de görmüyor salatalıklarım..Herşey normal görünse de neden salatalıklarım büyümeden sararıp kuruyor yardımcı olursanız sevinirm,şimdiden teşekkür ederim..

Sn. mfcmfc;

her şey normalse;

yani salatalığın görünen yerlerinde hastalık belirtisi_ külleme, kırmızı örümcek v.b. yoksa_ ve bitkiniz bir süre gelişiyor sonra sararıp kuruyorsa, meyveleri yamuk ve kısa kalıyorsa_ ki beslenemiyordur_;

nematot vardır.

Bitkiyi yakaladığında ölüm kaçınılmazdır. Bu saksı ve tarla yetiştiriciliğinde sık sık karşılaşılır ve toprak altında yaşayan gizli bir düşmandır.

Bitkiyi köklediğinizde _ köklerde_ yumrular halinde görürsünüz.

Ayrı bir mücadele gerektirir.

( bu akşam, nematot konusunda sayfamda açıklayıcı bilgi vereceğim, burada açıklaması uzun sürür)

Saygılar

Saygılar.

aydın
17-02-2012, 17:18
Yağmurdan sonra küllemenin önlenmesi için japonların yöntemi gayet mantıklı. At kuyruğu bitkisini sanırım esmer şekerle fermantasyona tabi tutup sulama suyuna bu sıvıyı kattılar. Ayrıca normal çimen suyu ve çöp suyu(kompost sıvısı) bunları da aynı şekilde esmer şekerle fermante edip suya katıp yapraktan püskürtme işlemine tabii tuttular.

Taze at kuyruğunu şehrin göbeğinde bulma şansım neredeyse sıfır. :(

http://www.youtube.com/watch?v=D-qzdk1izNU&feature=endscreen&NR=1

bu sene salatalık ve kabaklarda kesinlikle deneyeceğim...

aydın
17-02-2012, 17:28
Gülleci bulamacı;

3 gün sonra etkisini gösteriyor. Oldukça ucuzdur. Yaprak bitlerini siliyor.

(yapımı için UBYİ kullanılabilir ilaçlar sayfasına bakabilirsiniz.)

Saygılar
Halil Abi
Gülleci bulamacını dün akşam pepinoların alt yapraklarına uyguladım. Yalnız hesaba katmadığım çok kötü şey vardı. O da evin içinde uygulamam oldu. Kokusu berbat ötesi :dilli:

Annem ''bitkilerini de al git'' dedi :rolleyes:

mrduran
17-02-2012, 21:15
Halil Abi
Gülleci bulamacını dün akşam pepinoların alt yapraklarına uyguladım. Yalnız hesaba katmadığım çok kötü şey vardı. O da evin içinde uygulamam oldu. Kokusu berbat ötesi :dilli:

Annem ''bitkilerini de al git'' dedi :rolleyes:

Eyvah! eyvah! haliniz duman. Halil beyde bir huy var, soba orada durur ama yakmaz.

Maksat tohumlara bir şey olmasın, bizler önemli değiliz.

Bu kara kışta siz de benim gibi donarsınız:))). Ama yanmayan soba seyri de keyifli olabilir.

Aman anneciğinizin gönlünü alın, bu son, yapmam bir daha, söz deyin ve sıcak yuvanızda kalın.

Saygılarımla lütfen.

Toprakhasreti
22-04-2012, 00:10
İyi akşamlar dilerim.

Şu an fidelerim 6,5x6,5x8 cm'lik saksılarda + pencerenın önünde + bazıları yapay ışıklandırma altında, ve bazıların gövdesi 8-10 cm oldu. Yeni yeni gerçek yapraklar oluşuyor. Bahçeye dikmeyi Mayıs'ın 1.-3. haftasında düşündüm.

1. Fideler ekim zaman'ına kadar bu saksılar'da dayanabilirler'mi?
2. Elbet biraz daha büyük saksılara (11x11x12 cm) değiştirmeyi'de düşündüm. Böylece gövdelerini daha derine gömersem (yani çimyaprakları 1-2 cm toprağın üzerinde kalacak şeklinde) zararlı olurmu?
Şimdiden çok teşekkür ederim. Selam ve saygılar

Emre İlhan
22-04-2012, 09:49
Fidelerin gövdesi çok uzamış Toprakhasreti. 8-10 cm gövde ve yeni yeni çıkan gerçek yapraklar. Olabildiğince güneşe çıkarın diyorum. Gövdeleri daha fazla uzamasın. Eğer gövdelerini daha fazla uzatmadan Mayısın 2. haftasına kadar filan durabileceklerini düşünüyorsanız öyle yapın ama gövdeler daha da uzarsa iyi değil benden söylemesi. Fideleri dikerken gövdelerinin bir kısmını da toprağa gömebilirsiniz, oralardan da kök salıyorlar, ben bizzat denedim. Ama kotiledonu toprağa değmeyecek şekilde olsun. Aman sulamaya çok dikkat edin. Suyu verdikçe boya giderler haberiniz olsun. Suyu çok az verin, sadece susuzluktan bayıldıklarında azar azar.

justice
02-05-2012, 14:15
benim tohumlarda çimlendi:D

Gazi Barış
02-05-2012, 14:44
benim tohumlarda çimlendi:D

Tohumları ayrı ayrı ekseydi daimi yerlerine ekmek daha kolay daha sağlıklı olmazmıydı! Çimlenme güzel fakat sonrası sıkıntı yaratabilir, yerlerini değiştirirken köklerinin havalanması bitki tutsa bile duraklamaya neden olur kanaatindeyim...

justice
03-05-2012, 11:36
Haklısınız Sn. Gazi Barış fakat geçen senede aynı teknikte ekim yaptım,malum yer sıkıntısı olunca küçük alanlarda sık ekimler yapmak zorunda kalıyor insan,fakat öyle fazla fire vermeden gayet güzel ve verimli salatalıklar hasat etmiştim.Ama dediğinize kesinlikle katılıyorum ve bunu bilerek bu şekilde ektim,amacım tekrar fide yatiştirmeden fazlasını eleyip o şekilde toprakla buluşturmaktı...

Net D.
03-05-2012, 22:24
Merhabalar.
Uzun zaman önce üye olmuştum tek mesaj yazabildim şu ana kadar bu ikincisi olacak başarabilirsem İnşallah. Emeği geçenlere yazanlara, okuyanlara, forum ilgililerine çok teşekkür ediyorum. Bu sene fideleri pazardan alma yerine tohumdan elde etmeyi düşündüm ve bu hale geldiler şükürler olsun bazılarında sararmalar oldu ama deneme yanılma yöntemi uyguluyorum. Bu arada dikimler 4 katlı apartmanın çatısında ben 4. kattayım o yüzden sorun olmadı seraya çevirdim hemen her tür sebze yetiştirmeye çalışıyorum elma, üzüm, ve nar dahil.Bunlar salatalıklar diğer sebzelerin yazı ve resimlerini ilgili bölümlere koyacağım İnşallah. Saygılarımla

nılgun_dogan
04-05-2012, 11:41
Arkadaşlar salatalık tohumları çimlendirirken hafif küflenmiş ama canlılar bir sorun çıkarmı olmaz derseniz tekrar dikecem.

Cemil B.
04-05-2012, 16:11
benim tohumdan ektigim çengelköy salatalıgı son durum

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/290837d1336122677-cengelkoy-salatalik03052012203.jpg

xenkebikec
04-05-2012, 19:06
Bu sene salatalıkları sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat edeceğim. Geçen sene mantar hastalığı ile çok uğraştım.

sarin
04-05-2012, 20:42
Bu sene salatalıkları sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat edeceğim. Geçen sene mantar hastalığı ile çok uğraştım.

Yaz sebzelerinin hiçbirine yapraktan sulama yapılmamalı, dediğiniz gibi mantara davetiye çıkar.

Cemil B.
05-05-2012, 06:53
ozaman bende bundan sonra fısfıs ile degil diblerini sulayayım ,

Toprakhasreti
05-05-2012, 22:56
Sayın Cemil B., bu Çengelköy salaltalığı üzerine bilginiz varmı, önceleri yetiştirdinizmi? Nasıl bir salatalık cinsi? Ben şu an 5 cins salatalık yetiştiriyorum ve Çengelköy salatalığı'da dahil. Hic bir özelligini bilmeden, sade Türkiye salatalığı olduğu için sipariş vermiştim.

Cemil B.
06-05-2012, 06:22
Dana önce yetiştirmedim ilk kez yetiştiriyorum,
Ama en cok tercih edilen salatalık oldugunu biliyorum istanbul'da.
Çok büyük olmayan , sert , lezzetli bir salatalıktır, zamanında istanbuldaki en verimli toprakları olan Çengelköy(istanbulda bir semt)'den bütün istanbula dagılırmış sebzeler meyveler ,

gultar
18-05-2012, 23:34
Bu yıl ilk salatalığım geliyor. Toprağını hazırlarken bolca yanmış keçi gübresi ve perlit karıştırdım. Kış boyu yağmurlarla beslendi. Tohumlar kısa zamanda çimlendi hemen uzadı ve meyveler göründü. Geçen yıl gübresi az geldi sanırım salatalıklar bir zaman sonra küçüldüler. İlk meyveler kadar iri ve sulu olmadılar. Bu yıl daha iyi ürün alacağımı düşünüyorum.

Emre İlhan
20-05-2012, 11:11
Balkonda salatalık yetiştirmeyi, bu sene de deniyorum.

Umarım, geçen sene ki kadar problemlerle karşılaşmam.

Mantar hastalıkları gene görülmeye başladı ama bu sene ilaçlamayı hiç elden bırakmıyorum.

297910

297911

297912

Meyvelerimiz;

297913

toruga
20-05-2012, 12:22
salatalık fidelerini yeni ektim iki az uzun sopa ekledim.Destek olarak yapımarketten o yeşil uzun çubuklardan almayı düşünüyorum.Sizce ne kadar uzunluk yeterli olur?

Emre İlhan
20-05-2012, 12:40
Size şöyle söyleyeyim;

Benim salatalık fidelerim tavana kadar boylanıyorlar:)

Yapı marketten bambu kamışlarından aldım. Kamışı saksıya dikiyorum. Ucuna da yün iplik bağlayıp, ipi tavana kadar uzatıp, balkonun demirine bağlıyorum.

Ekrem Uslu
20-05-2012, 23:42
Size şöyle söyleyeyim;

Benim salatalık fidelerim tavana kadar boylanıyorlar:)

Yapı marketten bambu kamışlarından aldım. Kamışı saksıya dikiyorum. Ucuna da yün iplik bağlayıp, ipi tavana kadar uzatıp, balkonun demirine bağlıyorum.

Saksıda salatalık yetiştirmek oldukça zahmetli.Sizin sakatalıklar tam multi çeşit galiba.
Daha önce saksıda salatalık yetiştirmiş çok güzel sonuç almıştım.Bitki boyu 8 metreyi bulmuştu.
Saksıda alan dar olduğu için gıda akışının sürekli olması gerekir.Mesela 1 lt besin içerikli suyu sabahtan akşama kadar bitkiye verebilecek bir düzenek kurabilirseniz(ben serumun kelebek setini uyarlamıştım) ve koruyucu önlemleri alırsanız sonuç alabilirsiniz.

Beslemede bir kaç tiyo.
Bitki başına 2 cc sıvı bakır 2 uygulama (tercihen dr tarsanın coptrel'i).
'' '' 1 gr demir 2 uygulama ( '' seguestrene)
'' '' 1 cc izelement katkılı sıvı gübre.bitkinin durumuna göre uygulama sayısı arttırılabilir.(tercihen dr tarsanın sepeed fool vegatativ'i).
Bitki başına 2 cc %85 lik fosforik asit.2 uygulama.
...
Bu ürünleri 1 er 2 şer gr/cc temin etmeniz zor.Benimle irtibata geçerseniz.Size hediye edebilirim.
Kolay gelsin.

sehmus072
22-05-2012, 12:39
iyi günler ben balkona ektiğim 3 kok salatalıktan şimdiye kadar 7-8 tane salatalık topladım. eğer gübreli su verirsek saksıdada yetişiyor.

denizakvaryumu
24-05-2012, 19:51
1. Hıyar, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir hıyarda Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Mağnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.

2. Öğleden sonra yurgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir hıyar yiyin. Hıyar iyi bir B vitaminler ve Karbohidratlar kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.

3. Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikayetçi misiniz? Bir hıyar dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.

4. Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) hıyar dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Hıyardaki kimyasallar aluminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.

5. Bayanlar, sokağa çıkmadan önce veya denize-havuza girmeden önce bir süreliğine selülitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle hıyar dilimleriyle ovun. Hıyardaki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde kırışıklıklara da iyi gelir (özellikle de göz civarındaki).

6. "Akşamdan kalma" sorununuzdan veya kötü bir baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Yatağa girmeden önce birkaç dilim hıyar yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın. Hıyar, vücudun kaybetmiş olduğu gerekli besinleri takviye edici yeterli miktarda şeker, B vitaminleri ve elektrolitleri ihtiva ettiği için yediğiniz birkaç dilim sorunlarınızı hemen yok eder.

7. Özellikle diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Hıyar yiyin.

8. Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Taze kesilmiş bir hıyar ile ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir.

9. Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor? Bir dilim hıyarı alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün (tabii sürtünme yapan yerlere, menteşenin dışına değil!!) gıcırtı gidecektir.

10. Kendinizi gergin, bitkin mi hissediyorsunuz (özellikle ders çalışan öğrenciler, yeni bebek sahibi olmuş anneler ve diğer herkes) ? Bir tas kaynar suyun içine bir bütün hıyarı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Hıyardaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir aroma yayarlar. Bu aroma sizlerin tüm gerginliğini alarak sakin kişiliğinize dönmenizi sağlayacaktır. Özellikle öğrenciler bunu denemelidir.

11. Yemek yediniz (örneğin kebap) ve ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir hıyar dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fitokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız. (Soğan-sarmısak kokusu konusunda bir bilgi yok. Bunu da siz deneyin ve sonucu görün.)

12. Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek ister misiniz? Bir dilim hıyarı alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olur.

13. Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Hıyar kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. (Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.)

Emre İlhan
26-05-2012, 00:22
Sevgili adanatarımhane;

Salatalıkları tohumdan yetiştirdim. Anadolu tohumculuğun "Murat F1" tohumundan ektim.

Dediğiniz gibi multi, hibrit çeşit. Hep dişi çiçek veriyor. Ama bu sene bir tanesi 2-3 tane erkek çiçek vermiş. Geçen sene hiç vermemişti:)

Zaten kısa sürede çimleniyorlar biliyorsunuz. Ama büyük saksıdakilerin(2 kök olan) pek tadı yok gibi.

Memleketimiz baya nemli olduğu için, salatalıklar hemen mantari hastalıklara yakalanıyorlar. Biliyorsunuz, salatalık hastalandığı zaman kurtarmak çok güç oluyor.

Geçtiğimiz yıllarda küllenme ve mildiyöden çok çektim.

Bu sene ise, sadece mildiyö başlangıcına tanık oldum. Mantar ve zararlılar için rutin olarak ilaçlama yapıyorum.

Yaptıklarımı şöyle özetleyeyim;

İlaçlama;

2 güne bir bakırlı preparat + sulandırılabilir(WG) kükürt karışımı ile mantar mücadelesi.

Haftada bir acetamiprit(insektisit) ile zararlı mücadelesi.

Acetamiprit, belki biliyorsunuzdur, buralarda pek kullanılıyor. Sistemik bir pestisit. Bitkinin özsuyuna geçtiği için, her noktada ki bitleri öldürüyor ve 1 hafta rahat ediyorum.

Zaten kükürt kırmızı örümceğe de etkili biliyorsunuz.

Böylelikle hastalık, zararlı mücadelesini yapmış oluyorum.

Ama ben bir yanılgıya düştüm. Sulandırılabilir kükürtle bakırlı preparatın üzerinde 15 güne bir ilaçlamanın sebzeler için yeterli olacağı yazıyordu.

Bende buna itimat ederek rahat davrandım fakat ilaçlama kâfi gelmedi. Daha sonra ilaçlamayı 2 güne bir çıkarttım. Ama bu rahat davranışımdan dolayı biraz mildiyö başladı bile.

Şu anda resmen mücadele ediyorum.

Gübreleme;

İlkbaharda saksı harçlarını döküp, yeniden hazırlarken; güvercin gübresi ile gübreleme yapmıştım. Ama tabii ki bu yetmez, salatalık o besini 1 haftada harcar zaten:)

Fideler biraz büyüyünce 18-8-25 NPK gübresi ile gübreledim.

Bu gübrelemeden 2 sulama sonra toprağın Ph'ını düşürmek için limontuzu(sitrik asit) ile suladım. Zaten ondan sonra hızlıca gelişmeye başladılar. Kimyasal gübreden de daha iyi yararlandılar bu sayede tabii.

Malesef sularımız çok kireçli. Onun için saksı harcı hemen alkalileşip, üzeri beyaz beyaz kireç tabakası oluyor. Bende böyle limon tuzuyla toprak Ph'ını dengeliyorum sürekli.

Daha sonra "Bionur" adında bir organik, mikrobiyal gübreden verdim. Çünkü; malum biliyorsunuz, sürekli kimyasala dayalı gübrelemede toprak kısa sürede çoraklaşıyor. Özellikle saksıda bu olay daha çabuk gerçekleşiyor.

Şu anda ise normal sulamalarını yaptım ve bir sonraki sulamada 4-6-8 NPK+ME gübresiyle gübreleme yapacağım. Bu gübre çiçek açan bitkiler için yapı markette satılan gübrelerden.

Bu gübreyi sebzelerimde kullanmayı seviyorum. Çünkü; içerisinde fülvik asitle şelatlı iz elementlerini de barındırıyor. Böylelikle sebzeler daha hızlı ve sağlam yetişiyorlar. Kısa sürede fark bariz şekilde ortaya çıkıyor:)

Birde salatalıkların sulaması çok önemli. Toprağını tam ıslatmadan sürekli nemli tuttuğumuz takdirde, çok daha iyi gelişiyorlar:)

İşte yaptıklarım bunlar. Salatalık yetiştirmek zor ama bir o kadar da zevkli:)

Ekrem Uslu
26-05-2012, 07:19
Yaptıklakarınız ortalama olarak doğru şeyler fakat saksı kültürü için zamanında, tabiri caizse saatinde yapılması gereken uygulamalar var.Hani derlerya anlatılmaz yaşanır.Kısacası saksıda bitki olup o şekilde hissetmek gerekir.:rolleyes:
Nasip olur tanışırsak uygulamalı olarak konuşuruz.Şahsen ben bilginin şahıslar nezdinde hobi düzeyinde kalmasından ziyade çiftçiye indirgenmesinden yanayım ve bunun için uğraşıyorum.Doğru çeşit,doğru zaman,doğru yetiştiricilik.Parola uydu galiba:D

Emre İlhan
26-05-2012, 09:19
Parola uydu da; biraz ters oldu bence:)

Asıl çiftçinin bilgisi şahısa indirgenmeli. Ya da karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmalılar. Çiftçinin tecrübesi de saymakla bitmez:)

Bu gidişle, saksılara salatalık yerine kendimi dikeceğim. :D

Ali Sapmaz
26-05-2012, 09:41
bu sene yağmurlardan dolayı salatalıklar bayağı geç kaldı. geçen sene bu zamanlar salatalıklar tam verimdeydi. şimdi ise daha yeni yeni olmaya başladılar :D

Emre İlhan
26-05-2012, 10:28
Moralinizi bozmak istemem ama salatalıklarınızın üzerindeki sarı lekeler mildiyö. Mantari bir hastalık.

Araştırma yaparsanız, konu hakkında baya yazılmış yazı var.

Umarım, emekleriniz boşa gitmez.

Ali Sapmaz
26-05-2012, 11:08
evet farkındayım ama yapacak bişey yok.

Cemil B.
05-06-2012, 16:48
saksıdaki çengelköy hıyarı icin nasıl bir aparat veya destek yapmalı ? önerilerinizi bekliyorum

v0lkhan
09-06-2012, 21:10
Cengelkoy hiyari icin cicek budama islemi nasildir.

Cemil B.
14-06-2012, 13:44
salatalıgın yapraklarında hafif sararmalar olusuyor,

Cemil B.
18-06-2012, 10:44
çengelköy salatalıgında birkac yapraktaki sıkıntılı durum
ne yapmam gerekir?

muratgenc_80
26-06-2012, 14:31
Acaba bendeki ilk 7-8 hıyarın ampul gibi olması bu sebepten mi, beklersem düzelecek mi? Birde fotoğrafta gördüğünüz gibi bahçeye 4-5 salatalık- 8 domates, 3 tane fasulye, 2 kabak, 7-8 biber 1 **** 2 patlıcan, 4 tane patates diktim ama acemilik işte çok yakın dikmişim salatalık heryere elini kolunu attı patlıcan hariç hepsi meyve vermeye başladı, salatalık bahçeyi mutlak hakimiyeti altına almaya çalışsada ben arada boşluklara yönlendiriyorum. Bir sorum daha olucak seneye yeniden ekim yapmalımıyım yoksa, bunlar yine meyve verirmi, fideleri korumanın bir yolu var mı?http://c1206.hizliresim.com/y/u/8s0vt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)http://c1206.hizliresim.com/y/u/8s0zf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

muratgenc_80
26-06-2012, 14:44
Sevgili akcan67, ilk çıkan çiçekleri almanıza gerek yok zaten onlar biraz yavaş gelişir ve muhtemelende şekilsiz olurlar tadımlık bakımından alır yersiniz onun dışında isterseniz alabilirsinizde ancak bitkinin varsa o arızayı kusması için bence bırakın bitki meyve verme alışkanlığına devam etsin. İlk meyveler hayvanlardaki ağız sütü gibidir farklıdır ancak sonradan normale döner.

Acaba bendeki ilk 7-8 hıyarın ampul gibi olması bu sebepten mi, beklersem düzelecek mi? Birde fotoğrafta gördüğünüz gibi bahçeye 4-5 salatalık- 8 domates, 3 tane fasulye, 2 kabak, 7-8 biber 1 **** 2 patlıcan, 4 tane patates diktim ama acemilik işte çok yakın dikmişim salatalık heryere elini kolunu attı patlıcan hariç hepsi meyve vermeye başladı, salatalık bahçeyi mutlak hakimiyeti altına almaya çalışsada ben arada boşluklara yönlendiriyorum. Bir sorum daha olucak seneye yeniden ekim yapmalımıyım yoksa, bunlar yine meyve verirmi, fideleri korumanın bir yolu var mı?http://c1206.hizliresim.com/y/u/8s1wx.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

muratgenc_80
26-06-2012, 14:46
http://c1206.hizliresim.com/y/u/8s21s.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

hepgül
27-06-2012, 19:07
Geçen sene yetiştirdik ama bir sıkıntı olmamıştı. Şimdi salatalıkların bir dertleri var ama ne yapmam gerek bilmiyorum. Ara ara toz kükürt döküyordum. En son sıvı kükürt fısfıslamıştım sanırım iyi gelmedi : ( çözemedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

312884

312885

312886

Birde bu yeşil renkli canlımız faydalımı zararlımı bilmiyorum ?

312887

312888

Cemil B.
28-06-2012, 09:08
Benim Saksıda büyüyen balkondaki yedikule salatalıgın yapraklarıda bu hali aldı,
ilk önce yapraklarda sararmalar basladı ( forumda paylastım)arapsabunu tuz zeytinyag ve su karısımını fısfıs yardımıyla yapraklara uyguladım, ama daha da kötü oldu,dün aksam temiz suyla resmen hepsini yıkadım, sonucu bekliyorum,

Geçen sene yetiştirdik ama bir sıkıntı olmamıştı. Şimdi salatalıkların bir dertleri var ama ne yapmam gerek bilmiyorum. Ara ara toz kükürt döküyordum. En son sıvı kükürt fısfıslamıştım sanırım iyi gelmedi : ( çözemedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

312884

312885

312886

312887

312888

antihistaminik
30-06-2012, 00:29
merhaba
yaklasik 1 ay once saksiya ektigim salataliklarim (2 kök) gecen hafta 3 adet gayet guzel urununu verdi. uzerinde su anda 3 adet gayet iri meyve halen var. terasim u seklinde ve tum gun gunes aliyor. salataligin oldugu yer gunun en az yarisi direkt gunes almakta,gerisi indirekt duvarlardan yansimalar vs. gecenlerdeki sicaklarda aksamustu sulamalarina ek gun ortasinda da sulamam gerekti, ancak birkac gun es gectim yapraklar bayagi salmisti kendini, sulayinca topladi. o gunlerden birinde fotolardaki meyve sorununu farkettim. bazi yapraklar da eski hallerine donemedi sarardi.
bu sorun bu susuz kalma ve gun ortasinda fazla sulamadan olabilir mi?
yeni yavrularda herhangi bir sorun simdilik gorunmuyor.
bileniniz yardimci olursa minnettar olurum.

h_dogan
30-06-2012, 08:32
Meyvelerdeki sorun susuz bırakmanızdan ve bitkide meyveyi zamanında toplamamanızdan kaynaklanıyor.Bitkiniz saksıda yeni meyve istiyorsanız bitki üzerinde yetişmiş ürünleri toplayın bitki doğal olarak onları besleyecektir tohum oluşturmak için(neslinin devamı için). Bir de bitkini nbeslenmesine dikkat edin yeri dar tarlaya göre onun için daha iyi bakmanız lazım.

hepgül
30-06-2012, 09:40
Salatalıklarımla alakalı yorum, öneri, tavsiyelerinizi bekliyorum değerli agaclar.net üyeleri. Ne yapacağımı bilemedim : ( Teşekkür ederim.

hepgül
30-06-2012, 09:42
Benim Saksıda büyüyen balkondaki yedikule salatalıgın yapraklarıda bu hali aldı,
ilk önce yapraklarda sararmalar basladı ( forumda paylastım)arapsabunu tuz zeytinyag ve su karısımını fısfıs yardımıyla yapraklara uyguladım, ama daha da kötü oldu,dün aksam temiz suyla resmen hepsini yıkadım, sonucu bekliyorum,

Su ile temizleme sonucunda son durum ne oldu Sayın Cemil B?

antihistaminik
30-06-2012, 16:11
Meyvelerdeki sorun susuz bırakmanızdan ve bitkide meyveyi zamanında toplamamanızdan kaynaklanıyor.Bitkiniz saksıda yeni meyve istiyorsanız bitki üzerinde yetişmiş ürünleri toplayın bitki doğal olarak onları besleyecektir tohum oluşturmak için(neslinin devamı için). Bir de bitkini nbeslenmesine dikkat edin yeri dar tarlaya göre onun için daha iyi bakmanız lazım.

yorumunuz icin tesekkurler h_dogan
susuzluktan olmasi sevindirdi ben de oyle umit etmistim.
dediginiz gibi, 5 adet buyuk salataliktan 4 ünü daha topladim(neredeyse tohuma kaciyorlarmis). birini tohumluk birakmayi dusunuyorum. yoksa sezon sonuna mi biraksam şu tohumluk işini,
ne dersiniz?

Cemil B.
02-07-2012, 12:34
Su ile temizleme sonucunda son durum ne oldu Sayın Cemil B?

eski yapraklar kuruyan kurudu , bende hepsini kestim, baktım bu sabah ustten yeni yapraklar cıkıyor yemyeşil canlı canlı, durumu izlemeye aldım, resminide paylasım sizinle,

antihistaminik
02-07-2012, 15:27
artik bitkiyi hic susuz birakmiyorum. toprak surekli nemli diyebilirim.olgunlasmis meyveleri topladim sadece bir tane biraktim, tohumluk olsun diye. şimdi sorunum şu; yapraklar açik yesil, sanki korpe asma yapragi gibi,halbuki 3 hafta once koyu yesillerdi. olgunlasan urunler de sarimtirak-yesil, sanki tohuma kaçmiş ve kartlasmis gibi ancak öyle degiller. gubrelemeyi ciftlik gubresiyle yapiyorum. bu sorun sizce neden kaynaklanabilir?
-sayin h_dogan in dedigi gibi saksida beslenme sorunu ? hic tohumluk tutmasam mi?
-az gubre ya da cok gubre?
-demir ya da diger eksikligi ?
-fazla güneş?
bunlar da urun fotolari daha yesil olan 1 hafta once toplandi sarimtrak bugün.
ekleme: sonradan farkettim ki: saksı alti tabakta su hala duruyor. normalde emer.acaba fazla mi suluyorum, sorun bu mu?

turbatur
02-07-2012, 22:49
*** arkadaslar bende bu sene salatalik yetistirme meraki basladi .hic tecrübem olmadigindan .cok para harcadim .ama sonunda basardim. 10tane fidan diktim hepside salatalik vermeye basladilar.hiyarlarin boyu 10cm kadar oldu.yalniz ben (humus) topragi kullandim .her halde onun icin galiba.

turbatur
02-07-2012, 22:54
elimde su an cok güzel f1 tohumlari var .seneye bunlari kabak fidanina asi yapmak istiyorum. sizden ricam cengelköy tohumunu nerden bulabilirim yardim ederseniz tsk

Halil Önen
03-07-2012, 01:44

312884

312885

312886

312887

312888

Bu külleme ya da kırmızı örümcek zararlısı değil Sevgili hepgül, öyle olsaydı yapraklar içe doğru kıvrılırdı...

Bitkiniz bir şekilde stres yaşıyor sanki_ yetersiz su ve aşırı sıcak, nem gibi...

Bu yaprakları _ zaten yaşlanmışlar_ temizleyip gübreleyip su dengesini sağlamanız iyi olur. Meyvenin bu şekilde olaması gübre eksikliği...

Sulamayı sıcak havada değil akşam üzeri yapmak ve suyun yapraklara değmemesine_ özellikle klorlu olan içme suyu_ dikkat etmek de gerekiyor.

Meyve üzerindeki canlı bu zararı verebilecek bir canlı değil...

Kolay gelsin

hepgül
03-07-2012, 01:55
Sayın Halil Önen cevabınız için çok teşekkür ederim.

Saygılar...

Cemil B.
03-07-2012, 15:04
elimde su an cok güzel f1 tohumlari var .seneye bunlari kabak fidanina asi yapmak istiyorum. sizden ricam cengelköy tohumunu nerden bulabilirim yardim ederseniz tsk

ben sn. amatör hobiciden almıstım tohumları http://www.agaclar.net/forum/tohum-satis/26011.htm

antihistaminik
03-07-2012, 19:01
yorum yapmak isteyen yok mu arkadaslar ?

turbatur
03-07-2012, 21:55
benim salatalarim cok suladim galiba camur oldular. ne yapabilirim. yardimci olursaniz sevinirim

Halil Önen
04-07-2012, 00:27
artik bitkiyi hic susuz birakmiyorum. toprak surekli nemli diyebilirim.olgunlasmis meyveleri topladim sadece bir tane biraktim, tohumluk olsun diye. şimdi sorunum şu; yapraklar açik yesil, sanki korpe asma yapragi gibi,halbuki 3 hafta once koyu yesillerdi. olgunlasan urunler de sarimtirak-yesil, sanki tohuma kaçmiş ve kartlasmis gibi ancak öyle degiller. gubrelemeyi ciftlik gubresiyle yapiyorum. bu sorun sizce neden kaynaklanabilir?
-sayin h_dogan in dedigi gibi saksida beslenme sorunu ? hic tohumluk tutmasam mi?
-az gubre ya da cok gubre?
-demir ya da diger eksikligi ?
-fazla güneş?
bunlar da urun fotolari daha yesil olan 1 hafta once toplandi sarimtrak bugün.
ekleme: sonradan farkettim ki: saksı alti tabakta su hala duruyor. normalde emer.acaba fazla mi suluyorum, sorun bu mu?

Sorun bu gibi duruyor Sn. antıstamınık,

sebze saksılarına fazla sulamadan ve suyun birikmesinde kaynaklana toprak bozulması yaşanır...

Bol sulama da saksı toprağı iyi tahliye olsa bile gübrelemeye ihtiyaç duyar...

Sararmanın sebebi suyun birikmesinden ve gübre eksikliğinden görünüyor...

Halil Önen
04-07-2012, 00:41
benim salatalarim cok suladim galiba camur oldular. ne yapabilirim. yardimci olursaniz sevinirim

Salatalıklara çamurun bir zararı olmaz Sn. turbatur, olgunlaştığına yıkayıp yiyebilirsiniz.

antihistaminik
04-07-2012, 01:09
halil bey cok tesekkurler,
ben de suyun fazla oldugunun farkina vardim. bugun su vermedim toprak normal haline dondu. yapraklarin açık yesil hali icin bitkiye ne vermek gerekir acaba. bir de bıraktığım tek tohumlugu da koparsam mi ne dersiniz. tohumluk olayini mevsim sonuna mi biraksam?

Halil Önen
04-07-2012, 01:34
halil bey cok tesekkurler,
ben de suyun fazla oldugunun farkina vardim. bugun su vermedim toprak normal haline dondu. yapraklarin açık yesil hali icin bitkiye ne vermek gerekir acaba. bir de bıraktığım tek tohumlugu da koparsam mi ne dersiniz. tohumluk olayini mevsim sonuna mi biraksam?

15-15-15 (n.p k)kompoze gübre kullanılabilir...

Tohumluk bırakmak bitkiyi yavaşlatır, eğer bir kolda bir meyve bırakmışsanız diğer kollardan salatalık alabilirsiniz iyi besleme ile...
Tohumluğu mevsim sonuna bırakmamak da gerekir.

antihistaminik
04-07-2012, 01:52
15-15-15 (n.p k)kompoze gübre kullanılabilir...

Tohumluk bırakmak bitkiyi yavaşlatır, eğer bir kolda bir meyve bırakmışsanız diğer kollardan salatalık alabilirsiniz iyi besleme ile...
Tohumluğu mevsim sonuna bırakmamak da gerekir.

sonucta benim durumumda bir saksida salatalik yetistirmeye cabaliyorsam; sizin de katkinizla galiba bu tohumluk olayindan vazgecmem daha isabetli olacak. sonucta bu fideleri de tahtakaleden acele icinde almistim. seneye de baskasını bulurum. bunlarin sevdigim yanı cok cabuk urun vermesi idi ama benim istegim uzun vadede yavas yavas ta olsa urun vermesi. vebali boynunuza ! yarin kopariyorum tohumlugu cacık yapiyorum :)
demir eksikligi için (domateslerim de var) onereceginiz dogal yontem ne olabilir?

Halil Önen
04-07-2012, 02:02
sonucta benim durumumda bir saksida salatalik yetistirmeye cabaliyorsam; sizin de katkinizla galiba bu tohumluk olayindan vazgecmem daha isabetli olacak. sonucta bu fideleri de tahtakaleden acele icinde almistim. seneye de baskasını bulurum. bunlarin sevdigim yanı cok cabuk urun vermesi idi ama benim istegim uzun vadede yavas yavas ta olsa urun vermesi. vebali boynunuza ! yarin kopariyorum tohumlugu cacık yapiyorum :)
demir eksikligi için (domateslerim de var) onereceginiz dogal yontem ne olabilir?

Hayır hayır yanlış anlatmışım...:)

Yani tohumluk bıraktığınız salatalık kalsın anlamında söylemiştim;

'tohumluğu mevsim sonuna bırakmamak gerekiyor' derken hani bitkiniz hastalanabilir ya da yeterli zamanı bulamayabilir tohumluk için demiştim...

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25790.htm

Tohumlarınız yerli çeşit değilse gelecek yıl temin edilme garantisi verilir...;)

turbatur
04-07-2012, 02:05
toprak camur oldu .diye sormustum.halil bey?

Toprakhasreti
08-07-2012, 20:26
yi akşamlar, saygı-, ve sevgideğer vatandaşlarım,

az önce çocuklarla bahçedeydik ve ilk çengelköy salatalıklarımızı topladık. 4 tane ve parmak (~7-8 cm) kadarlardı. Çocuklar ve ben hakkımızı bahçede yedik, annelerine en büyüğünü ve irisini ayırıp eve getirdik. Tadını överek anlatarak, önce ağız sulandırdık ve hanımın hakkını teslim ettik. Etmez olaydık, acı çıktı. Sorum şu: Çengelköy salatalığı ne kadar büyüyor ve bu acılık kartlığından değilse, neyden kaynaklanıyor?

Emre İlhan
08-07-2012, 22:52
Salatalık; ömrümü yedi salatalıklar. Ben pes ettim, hepsini söktüm.

Mantar hastalıkları yetiştirmeme izin vermedi :(

justice
09-07-2012, 18:03
buda benim salatalığın minik hali

ayhantt
12-07-2012, 11:18
salatalık fidelerimde de kuruma sorununu yaşıyorum üzerinde birsürü çiçek olmasına ragmen bir iki tane salatalık veriyor 2 - 3 hafta önce haftada 3-4 salatalık yerken şimdi 2 haftada 1 tane salatalık veriyor ama üzerlerinde 30 - 40 adet çiçek var. salatalıklarımın ya prakları sarıya döndü ama yeşil yeni yapraklar açıyor.

teasda büyütüyorum fidelerimi çok güneş alıyor olabilirler mi ?

bitkilerimin ölmesini istemiyorum :(

Jezebel
20-07-2012, 12:51
Benim salatalık da bu boya ulaştı ama üzerinde çiçek yok.

319641

Sebebi ne ola ki?

jineop
20-07-2012, 14:10
Benim salatalık da bu boya ulaştı ama üzerinde çiçek yok.

319641

Sebebi ne ola ki?

Su fazla olabilir mi? Benim bildiğim çiçek dökene kadar az su, meyve oluştuktan sonra bol su vermek.

Güler
20-07-2012, 14:17
Salatalık suyu sever, meyveye döndüğünde de hemen hemen hergün su veriyoruz. Suyu verirken damlalıkları köke çok yakın döşemiyoruz.

Domateslerde durum böyle değildir ama, sulamaya dikkat etmek gerekir.

bmutlu
20-07-2012, 19:12
Herkeze merhabalar arkdaşlar bu senebalkona turşuluk salatalık tohumdan ektim çok gusel buyudu çiçekler verdi meyve şeklini aldı sonra kokten saararmaya basladı ve olmek uzre budama yaptım toprak ekledim ama fayda olmadı bu saatten sonra yapılıcak birsey varmı bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum herkese selamlar

http://img594.imageshack.us/img594/3969/77411558.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/594/77411558.jpg/)http://img52.imageshack.us/img52/1863/31054412.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/52/31054412.jpg/)

dermana
21-07-2012, 00:30
salatalıklarınızda aşırı kırmızı örümcek zararı var. bu aşamadan sonra kurtulması zor...

turbatur
21-07-2012, 10:14
gölgede kalmis onun icin üzülme sonra cok cicek acicak

Jezebel
22-07-2012, 09:29
Benim salatalık karar değiştirmişe benziyor;)

320642

.

zekkayseri
22-07-2012, 16:43
saksıda meksika mini salatalık yetiştirmeye çalışıyorum. ancak küçük salatalıklar bir süre sonra kuruyup dökülüyorlar. henüz ürün alamadım. Sebebi ne olabilir acaba?

Halil Önen
24-07-2012, 00:15
salatalık fidelerimde de kuruma sorununu yaşıyorum üzerinde birsürü çiçek olmasına ragmen bir iki tane salatalık veriyor 2 - 3 hafta önce haftada 3-4 salatalık yerken şimdi 2 haftada 1 tane salatalık veriyor ama üzerlerinde 30 - 40 adet çiçek var. salatalıklarımın ya prakları sarıya döndü ama yeşil yeni yapraklar açıyor.

teasda büyütüyorum fidelerimi çok güneş alıyor olabilirler mi ?

bitkilerimin ölmesini istemiyorum :(

Çok güneş almasından değildir. Bol su ve gübre verirseniz meyve bağlamaya meyveyi beslemeye devam eder...

antihistaminik
30-07-2012, 17:28
halil bey
gübre şerbeti ile ilgili şöyle " http://www.agaclar.net/forum/1004054-post71.htm " bir sorum var.
cevaplarsaniz cok sevinirim.
halil bey konuyla ilgili yazmis olduğundan ona sordum. bilgisi veya fikri olan herkesten cevap başımın üstüne.

Jezebel
03-08-2012, 12:50
Dertliyim kederliyim, salatalığım meyve vermiyor.:(
Çiçekleri kuruyor, meyve yok...

323173

.

justice
13-08-2012, 15:01
ben artık salatalık domates fasulye ve biberlerimi hasat etmeye başladım.o kadar zevkli bir meşguliyetki günlük stresimi ve negatif yüklerimi tamamiyle ortadan kaldırıyor..keşke işi gücü bıraksak ve doğal yöntemlerle işeltilen tarım ziraat işletmeleri kursak ne hoş olurdu....

Jezebel
21-08-2012, 19:04
Çiçek açtı/acmadı , meyva verdi / vermedi derken meyva verdi hatta iki tanesini tohum için ayırdım.
"Bursa'da Zaman"'ı fazla uzatınca bu zavvalı bitki hayli sıvı kaybı yasamış. Dirilir mi bilmiyorum, tek dileğim tohumluk meyvelerin olgunlaşma fırsatı bulması ...

antihistaminik
11-09-2012, 18:37
tohumluk biraktigim salataliklarin tohumlarini seneye dikmek amaçli çikarmak icin ozel bir yontem var midir? benimki yaklasik 2 aydir dalindaydi 25 cm boy 6-7 cm çap, iyice sarardi. 1 hafta once kopardim.guneste duruyor. ne yapmali direk kesip tohumlari cikartayim mi. kurutayim mi. kenarda daha beklesin mi, var mi bir bilen. daha once tohumdan hiyar yetistirdim ama hic hiyardan tohum yetistirmemisim onu anladim. hiyarlik iste...

dalya35
01-11-2012, 10:36
Bu yıl ektiğimiz fideler nihayet ürün verdi.. Tazecik salatalıkları her sabah kucak dolusu toplamak nasıl keyifli bilemezsiniz;)

dalya35
01-11-2012, 10:37
ben artık salatalık domates fasulye ve biberlerimi hasat etmeye başladım.o kadar zevkli bir meşguliyetki günlük stresimi ve negatif yüklerimi tamamiyle ortadan kaldırıyor..keşke işi gücü bıraksak ve doğal yöntemlerle işeltilen tarım ziraat işletmeleri kursak ne hoş olurdu....

Ve doğal yollarla yetiştiği için lezzetleri de çok farklı oluyor:)

justice
12-11-2012, 14:39
Ve doğal yollarla yetiştiği için lezzetleri de çok farklı oluyor:)
kesinlikle size katılıyorum..ben şu yaşıma kadar bu seneki gibi lezzetli domates yediğimi hatırlamıyorum..Sadece yıllar öncesinde küçükken köye haftalık gidişlerimizde babannemlerde yediğim domateslerin tadı biraz andırıyordu..Ama çarşı pazardan aldıklarımız mümkün değil yanlarına bile yaklaşamıyorlar...Mükemmel bir his..Ne yazıkki geçen hafta bende son hasatları yaptım..Artık seneye kısmetse yeniden başlayabiliriz...

islam_joker
12-11-2012, 22:29
kesinlikle size katılıyorum..ben şu yaşıma kadar bu seneki gibi lezzetli domates yediğimi hatırlamıyorum..Sadece yıllar öncesinde küçükken köye haftalık gidişlerimizde babannemlerde yediğim domateslerin tadı biraz andırıyordu..Ama çarşı pazardan aldıklarımız mümkün değil yanlarına bile yaklaşamıyorlar...Mükemmel bir his..Ne yazıkki geçen hafta bende son hasatları yaptım..Artık seneye kısmetse yeniden başlayabiliriz...

abi kendin yetiştirdiğin için olmasın o kadar tatlı ben valla arada bir yurmutaya biber koparıyorum öyle alışık olduğum çarliston biberler gibi tadı olmasada biliyorum ki bu biber diyip yiyorum ama birde ufacık 20cm lik bir acı biber var sorma fena şekilde acı en azından ben acı yemediğim için bana öyle geliyor ve sürekli kopardığım yediğim maydonozlar hergün alıyorum yumurta piştikten sonra üzerine serpiyorum valla hoş oluyor topraktaki vitamin eksikliğinden sanırım yüksek tat oranı yok ama ben yetiştirmişim birde koparalı 10dk olmadan mideye inmesi farklı oluyor he birde yeni denedim nane yapraklarım da var artık bi 15 yaprak kadarı kopardım çay yaptım güzeldi açıkçası bugun birde azcık limon sıktım tam oldu düşünün ki ne kadar organik yaşaya başladım :D birde bu çayı ufak mini yapraklı fesliğenlerden yapmıştım oda fena değildi yani kurudu diye üzülmeyin çayınıda yapın içinderim :D
kahvaltı için birde tavuk olsaydı tam organik yaşıyacağız ama tavuklar çiftlikte oluncada yumurtada öyle oluyor işte

justice
16-11-2012, 15:12
islam joker seni tebrik ederim..bizim köydede naneden maydonoza dereotundan hemen her saydığına kadar yetişiyor ve ben özellikleyanmış hayvan gübresi ile yetiştiriyorum..inanki tadı gerçekten çok ama çok farklı..bunu söylerkende mühendis kimliğimle söylüyorum çünkü teknik olarka bakmaya alışmışım sanırım meslek icabı..hani kendi elim değdi diye demiyorum emin ol..

islam_joker
16-11-2012, 22:53
justice abim bende elektrik mühendisi olma yolunda giden bir öğrenciyim ekstra hobilerimiz yok böyle yeşillikle uraşıyorum vede ben öyle bol alanı olan köylerde değil istanbulda kullanmadığımız kaba haldeki daireyi, yapana kadar böyle değerlendiren biriyim 4 pencere önünde toprakları koydum onlarla yapıyorum birşeyler aslında bu yaz başladık asıl yaza doğru ne kadar becerikliyiz ve bu alanda ve güneşle nekadar verim alabiliyorum bakalım görücez,sizin gibi köy ortamında yaşayan biri olsaydım epey doğal yaşardım ama kısmetimiz değilmiş bizde istanbul gibi bir alanda bunlarla yetinicez tabi bu da yeter sonuçta elimizden gelenin en iyisini yapmış olucaz birde hayatta keşke demek istemeyenlerdenim böyle birşeyler yapmaklada bunların tadını çıkartmış olduk... gübre konusunda bimde geçen gördüm hazır gübre satılıyor ama bende kimyasal bulaştırmak istemiyorum onun yerine evde mutfak atıklarından çıkan atık suyunu şimdilik poşaltıyorum topraga bunuda neye göre yapıyorum dersniz,evimizin dibinde 2 ağaç var belediye dikti birinin dibine komşular çöp koyuyor bizim kapı dibindekine ise koyulmuyor bu çöp konan gürleşti gövdesi kalınlaıştı bizimkisi çılız kaldı dedik çöpten oluyor sonrasında benimde böyle birşey aklıma geldi böyle yapıyorum

esra34
16-11-2012, 23:22
Salatalık yetiştiriyorum. Yaprakları delik gibi ne yapmalıyım

justice
19-11-2012, 10:40
sayın islam joker tebrikler..ev ortamında kompost yapmaya başlamışsınız anladığım kadarıyla..yalnız olumsuz etkilerin yaşanmaması için tam ayrışmadan bitkilere vermemenizi tavsiye ederim..bu arada bende köyde yaşamıyorum sadece haftada 1 kez yaklaşık 30 km ötedeki baba ocağına gidebiliyor ve haftadan haftaya bahçede kendi çapımda kabak,domates,hıyar,biber,üzüm,erik,kudret narı,ayçekirdeği gibi sebzeler ekiyorum..hatta balkonumdada avokadodan horoz ibiğine domatesten himalaya sedirine limondan portakala bir çok fide yetiştiriyorum..hatta geçen senelerde italya seyahatimde manavdan aldığım üzüm çekirdeklerinide yanımda getirerek çimlendirmeyi başardım ve şu an 10 cm boya ulaştılar..yani demem o ki içinizde toprak-doğa ve yeşil sevgisi varsa şartlar hiç önemli değil..sokaktan bulacağınız bir yoğurt kabı kola şişesi **** farklı bir materyalden az bir toprakla türlü bitkiler yetiştirebilirsiniz..inanın ben bir çekirdeğin çimlenip toprak yüzeyine çıkma aşamasını görebilmek için hala defalarca denemeler yapıyorum..umarım sizde başarılar elde edersiniz..bu arada bonsai çalışmalarıda yapıyorum inşallah burdan ilerde paylaşma imkanı bulurum..:)

Revnak
21-03-2013, 00:29
Zaman ekim zamanıdır, tohumlar toprakla buluştu;)

metulen
21-03-2013, 18:01
Zaman ekim zamanıdır, tohumlar toprakla buluştu;)

Kısmetse benimkiler de Cuma günü torf ile buluşacakIar :)

Revnak
21-03-2013, 18:34
Haydi hayırlı Cumalar diyelim o zaman;)

nevol
22-03-2013, 10:09
salatalıkları ay başı gibi ektim havaların çok soğuk gitmesi nedeni ile pek bir hareket yok çimlenmeler yeni yeni başladı desem yeridir.

Revnak
22-03-2013, 10:50
Geç olsun güz olmasın diyelim ..

nevol
22-03-2013, 14:08
dışarıda tuttuğum tüm tohumları ve filizlenen çimlenen kapları bugün içeri aldım. Haftasonu itibari ile kar bekleniyor istanbulda hava soğuk donacak yoksa mahsul alamadan tümn fideler

köylükadın
27-03-2013, 23:06
*** oguz han ben saksıda 2 senedir yetiştiriyorum denemei tavsiye ederim

produktor
29-03-2013, 20:52
selamlar ilk mesajım. bugün 10 kg torflu toprak alıp ikiye bölüp iki saksıya üçer tane aralıklı olarak tohum ektim,şu anda salonda cam kenarında duruyorlar ancak okuduklarımdan anladığım kadarı ile bu toprak yetmiyecek büyüyünce filiz verince her birini on kg lik saksılara ekeceğim, bizim sitenin bahçesinden toprak çalıp, elimdeki torflu toprak ile birleştirsem ara sırada güvercin gübresi accık accık koyarsam ve balkondan tavandan aşağı doğru iplik sarkıtıp güneş, su dengesini kurup zararlı haşarat ile mücadeleyi de başarabilirsek ürün alacağız galiba :)) hadi hayırlısıbakalım
Not: daha önce hiç bişey yetiştirmedim tamamen bu siteden okuduklarım ile yola çıktım başarıp başaramadığımı hep birlikte göreceğizz :))